Sveriges mest populära poddar

Sommar & Vinter i P1

Mathilda Hofling

67 min • 14 juli 2021

Lyssnarnas Sommarvärd om att bli utsatt för grooming på nätet, och vägen ut.

Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Mathilda Hofling valdes av lyssnarna till Lyssnarnas Sommarvärd 2021. Hon vill berätta om hur hon som tonåring blev utsatt för grooming på nätet och hur det plågade henne under hela uppväxttiden.

Vid 13 års ålder kom hon i kontakt med en person på nätet som lurade henne att ställa upp på nakenbilder och hotade att skicka dem till hennes familj och vänner om hon inte fortsatte. Åren som följde bröts Mathilda Hofling systematiskt ner av sina förövare och utsattes för övergrepp.

I sitt Sommarprogram vill hon ge hopp till de som befinner sig mitt i det och inte tror att det finns en väg ut.

- Det jag har att säga har jag inte kunnat prata om förrän nu, men det som har hänt mig är mycket vanligare än många tror och jag önskar att alla vågar och orkar lyssna på min berättelse.

Om Mathilda Hofling:

Medicinsk sekreterare, fotograf, 35 år.

Född och bosatt i Västerås.

Debuterar som Sommarvärd.

Producent: Ola Hemström.

Mathilda Hofling talar om sexuella övergrepp, trafficking och prostitution i sitt Sommarprogram. Om du känner igen dig och själv behöver hjälp eller råd kan du bland annat vända dig hit:

Inte Din Hora är en förening för dig som har erfarenhet av sexuella handlingar mot ersättning eller i dagsläget befinner dig i en sådan situation. Organisationen erbjuder en gemenskap med andra utsatta och en möjlighet att engagera sig praktiskt för att förändra situationen för målgruppen. Du når oss på [email protected]

Storasyster är en ideell stödorganisation för dig som blivit utsatt för sexuellt våld. Du kan kontakta Storasyster på [email protected] eller läsa mer om organisationens stödfunktioner på storasyster.org.

Ditt ECPAT: Hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp för dig under 18 år. Kan också hjälpa till att ta ner nakenbilder som har spridits på nätet.
Öppet vardagar och onsdagskvällar.
Telefonnummer: 020-112 100.
Du kan även kontakta Ditt ECPAT via chatt eller mejl via www.dittecpat.se

BRIS, Barnens rätt i samhället: Barn under 18 år kan varje dag få prata med en kurator på Bris för att få stöd och hjälp – via telefon 116 111, via chatt eller mejl på www.bris.se
Bris har öppet dygnet runt, varje dag. Det är anonymt och syns inte på telefonräkningen hemma.

Hit kan du som är vuxen vända dig:
Wonsa: Politiskt och religiöst obunden ideell insamlingsstiftelse. Forskningsbaserad specialistklinik för  patienter som har utsatts för sexuella övergrepp.
E-post: [email protected]
www.wonsa.se

Atsub: Här kan du hitta information om sexualbrott mot barn men också stöd om du är anhörig eller själv utsatt.
Jourtelefon för anhöriga 08-6442112
Jourtelefon för dig som varit utsatt 020-356356
www.atsub.se

Rise: Sveriges äldsta stödförening för vuxna som utsatts för incest eller andra sexuella övergrepp som barn. Alla som arbetar med stöd på Rise har själva utsatts sexuellt som barn. Du som kontaktar Rise kan vara helt anonym och lämna samtal/chatt när helst du vill.
Stödtelefon: 08/696 00 95
Stödchatt nås via hemsidan rise-sverige.se
E-post: [email protected]

---

Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

00:00 -00:00