En av Sveriges mest lästa deckarförfattare, skrivit böckerna om kriminalinspektören Emma Sköld. Om en berättelse ur sitt liv som kanske kan göra skillnad.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
– Det här är en berättelse om en åttaårig flicka från Gusum i Östergötland. En flicka som bevarade en hemlighet alldeles ensam i femton år. Till slut fanns det bara två alternativ: Berätta eller dö.
Så inleder Sofie Sarenbrant, en av Sveriges mest lästa deckarförfattare, sitt Sommar. I tio år har hon arbetat med att skriva fiktiva berättelser, men nu vill hon ägna sina minuter åt en händelse tagen direkt ur verkligheten. Något som vände uppochner på allt, och lade en mörk skugga över uppväxten på den idylliska gården.
– Nu ansöker jag om rätten till min barndom. Och om den upprättelse jag aldrig fick av rättssystemet, säger Sofie Sarenbrant i programmet.
Sedan berättar hon om dagen då hon bestämde sig för att säga sanningen till sina föräldrar. Ett ödesmättat beslut, som var starten på något nytt – och oåterkalleligt.
– I slutändan hoppas jag att min historia skänker hopp. För efter att jag gick igenom den värsta krisen började en ny fas i mitt liv, ett liv som mamma och författare. Och allt det som har hänt efteråt hade jag aldrig velat vara utan.
Författare, 42 år. Uppvuxen i Gusum Östergötland, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Böckerna om den drivna kriminalinspektören Emma Sköld har sålts i närmare tre miljoner exemplar i 15 länder. I år släpptes åttonde delen, Mytomanen.
Utsågs till Årets deckarförfattare 2019 och har i år vunnit Stora e-bokspriset för andra året i rad med böckerna Syndabocken och Skamvrån. Debuterade som författare 2010 och har sammanlagt gett ut elva böcker på tio år. Har tidigare arbetat som journalist och fotograf.
Får energi av att vara i stallet.
Under mina tio år som författare har jag ägnat mig åt fiktiva historier. Det är lockande att prata om skrivande, men jag vill ta tillvara på den här möjligheten och använda mina minuter åt något som kanske kan göra skillnad. Det finns nämligen en annan sak ur mitt liv som jag har sparat till den dagen det är dags för Sommarprat. Och det är nu.
Producent: Helena Groll
Sofie Sarenbrant talar om sexuella övergrepp mot barn sitt Sommarprogram. Om du själv behöver hjälp eller råd kan du bl a vända dig hit:
För dig under 18 år:
BRIS, Barnens rätt i samhället:
Barn under 18 år kan varje dag få prata med en kurator på Bris för att få stöd och hjälp – via telefon 116 111, via chatt eller mejl på bris.se.
Bris har öppet varje dag kl. 14-21, samt vardagar kl. 9-12. Det är anonymt och syns inte på telefonräkningen hemma.
ECPAT: Hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp för dig under 18 år.
ECPAT:s nyöppnade stödlinje som vänder sig till barn och unga.
Telefonnummer: 020-112 100
Du kan även kontakta ECPAT via mejlformuläret som kan nås via Ecpat.se/stödlinje.
Extra öppet 9-16 söndag 28 juni, annars mån-fredag 9-16
Hit kan du som är vuxen vända dig:
Wonsa: Politiskt och religiöst obunden ideell insamlingsstiftelse. Specialistklinik för vuxna patienter som har utsatts för sexuella övergrepp i barndomen.
Telefon: 010-1290900
E-post: [email protected]
Atsub: Här kan du hitta information om sexualbrott mot barn men också stöd om du är anhörig eller själv utsatt.
Telefon:
Jourtelefon för anhöriga 08-6442112
Jourtelefon för dig som varit utsatt 020-356356
Rise - stödförening för vuxna som utsatts för incest eller andra sexuella övergrepp som barn. Alla som kontaktar Rise kan vara helt anonyma och lämna samtal/chatt när helst de vill.
Stödsamtal: Extra öppet söndag 28 juni kl 15-17 08-696 00 95
Eller:
Måndagar 20-21
Torsdagar kl 10-11
Stödchatt kl. 19-21 som nås via hemsidan www.rise-sverige.se
E-post: [email protected]