Han gick från fattigdom till snuskig rikedom. Men har debattören och influencern Jan Emanuel förlåtit sig själv för sitt våldsamma förflutna?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I snart ett kvartssekel har han varit en levande löpsedelsfest. Han är Robinson-vinnaren, debattören, influencern, S-politikern och välfärdsentreprenören som alltid lyckas ”kittla hatarnas mest erogena zoner” – med sina explosiva uttalanden om feminismen och miljörörelsen, och med poserandet med parkeringsböter och lyxbilar.
Men en del av Jan Emanuels cv har alltid mötts med skepsis. Behandlingsmetoden för unga kriminella, som han utvecklade som tjugofemåring och sålde för en kvarts miljard till Storbritannien. Bilden har ofta varit att han tjänat sin rikedom på skattebetalarnas bekostnad. Hur har det känts att beskrivas så?
Som ung i Uppsalaförorten Gottsunda introducerades han tidigt till våldets lag. Det gällde att slå eller bli slagen, och en kriminell bana följde. Idag ser Jan Emanuel på sitt unga jag som en ”parasit”, en tärande kraft på samhället, och har skrivit en självbiografi för att göra bot och bättring.
Men har han försonats med sin destruktiva bakgrund, och de han har skadat? Varför flyr han så gärna till de stora, breda utfästelserna om människans natur på raka frågor om sig själv? Och varför vågar han - i den här intervjun - äntligen sänka garden?
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Fanny Hedenmo
Kontakt: [email protected]