112 avsnitt • Längd: 50 min • Månadsvis
Podden berör allt som har med sorg och förluster att göra. Podden gästas av personer som delar med sig av sina berättelser och även personer som möter sörjande i sin profession. Vi diskuterar hur vi människor reagerar och agerar vid olika förluster och kriser, hur samhället bemöter människor i sorg, vi diskuterar kring sorgbearbetning och delar med oss av vår egen resa genom sorgens landskap. Jag vill med den här podcasten göra så att fler människor ska våga öppna sig och våga prata om sorg och de känslorna man bär på. Jag vill göra det mindre tabubelagt att prata om döden och svåra förluster. Tillsammans kan vi normalisera sorg och sprida viktig kunskap!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
The podcast Sorgsnack is created by Sorgsnack. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
I det här avsnittet möter vi Linda Sandkvist, som förlorade sin dotter och enda barn, Nikita, i suicid 2022. Nikita var bara 22 år gammal, mitt i livet och full av planer för framtiden. Hon drömde om en kommande resa och verkade må bra utåt sett – men ingen anade hur dåligt hon egentligen mådde.
Linda delar med sig av sorgen, chocken och smärtan över att förlora sitt barn så plötsligt, och hur hon kämpar för att hitta mening och styrka i livet efteråt. Hon pratar också om vikten av att våga prata om psykisk ohälsa och skapa större medvetenhet kring suicid. Det här är ett starkt och berörande avsnitt om kärlek, förlust och hur vi kan stötta varandra när livet känns som mörkast.
Finns där poddar finns! Tack för att du lyssnar, och glöm inte att betygsätta Sorgsnack i din poddapp!
Podcast Sorgsnack | skapar Podcast | Patreon, Tack för ditt stöd!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt gästas jag av Sara Hultén, som delar sin oerhört starka och gripande berättelse. Sara trodde att hon hade träffat den perfekta mannen, någon som överöste henne med kärlek. Men relationen förvandlades snabbt till en mardröm hon aldrig kunnat föreställa sig. Hon blev utsatt för våld i nära relation, där hennes dåvarande pojkvän och förövare utsatte henne för både psykisk och fysisk misshandel. Tortyr, droger, våldtäkt och att bli skuren med kniv är bara några av de fruktansvärda saker hon fick utstå. Hon delar även med sig av hur hon hittade styrkan att ta sig ur relationen.
Sara är också författare till boken ”När rädslan besegras kommer modet", (utgiven sommaren 2023). I boken skildrar hon sin resa från skräck och trauma till att hitta tillbaka till sitt mod och sin frihet. Det här är en berättelse om överlevnad och hopp, som inspirerar och berör på djupet.
Tack för att du lyssnar!
Glöm inte att betygsätta Sorgsnack i din poddapp och att stötta mig genom att prenumerera på min Patreonsida, Podcast Sorgsnack | skapar Podcast | Patreon
(Ljudet varierar något, men jag hoppas att ni ska ha överseende med det).
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkommen till årets första avsnitt av Sorgsnack! Idag inleder vi 2025 med en tillbakablick på året som gått – 2024. Ett år fyllt av gripande samtal, djupa insikter och otroliga möten som verkligen berört. Jag summerar vad som gjort Sorgsnack till en plats för gemenskap, tröst och förståelse under året.
I avsnittet går jag igenom några av årets mest lyssnade avsnitten som tydligt engagerat er allra mest. Jag delar också mina personliga reflektioner om året som gått – ett år som påminde oss om hur viktigt det är att prata om både sorg och läkning.
Tack för att du lyssnar, delar och gör den här podden till vad den är. Utan dig hade Sorgsnack inte varit möjligt. Nu ser vi fram emot 2025 och allt det nya året har att erbjuda!
Glöm inte att betygsätta Sorgsnack i din poddapp, dela podden med dina vänner, och prenumerera på min Patreon så att jag kan fortsätta släppa ännu fler avsnitt under 2025!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet gästas jag av Biljana Savic Lundell, en kvinna med en livshistoria som berör på djupet.
Biljana kom till Sverige som barn från dåvarande Jugoslavien, och efter många år som framgångsrik ledare inom näringslivet har hon nu påbörjat ett nytt kapitel som författare. Hennes debutroman, ”Allt till rätta”, är en smärtsam och viktig berättelse om medberoende, familjehemligheter och försoning. Med utgångspunkt i sin egen uppväxt, präglad av våld och sorg skriver hon med en ärlighet som går rakt in i hjärtat.
Vi pratar om hur man bearbetar en traumatisk barndom och bryter destruktiva mönster. Biljana delar även med sig av den komplexa relationen till sin pappa, som utsatte familjen för både psykisk och fysisk misshandel. Han dog under märkliga omständigheter när hon bara var 14 år, men innan dess levde Biljana med en ständig rädsla för att han skulle döda hennes mamma.
Finns där poddar finns!
Tack för att du lyssnar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet får vi höra Maria Redlund, mamma till Agnes, som tragiskt mördades på sin arbetsplats, ett LSS-boende i Enköping, den 17 november 2022.
Maria delar med sig av sina upplevelser kring den fruktansvärda händelsen och hur livet förändrades från grunden den dagen. Hon berättar om den kaotiska tiden direkt efter mordet, om den djupa saknaden efter Agnes, och hur hon och familjen försöker hitta ett sätt att leva vidare. Vi samtalar också om hennes tankar och känslor inför julen och årsdagen av händelsen, tider som kan vara särskilt svåra att möta.
Det här är en gripande berättelse om sorg, saknad, kärlek och styrka, och om hur man försöker hantera det ofattbara.
Tack för att du lyssnar!
Glöm inte att betygsätta Sorgsnack i din poddapp, och lämna gärna en kommentar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Julen närmar sig, en tid som för många förknippas med glädje och traditioner – men som också kan väcka stark sorg och saknad.
I det här avsnittet pratar jag om hur högtider, och särskilt julen, kan påverka oss som sörjer. Jag delar tankar om att hantera julens krav och känslor, och hur vi kan skapa en jul som känns rätt för oss när allt är förändrat. Här får du stöd, tips och en påminnelse om att din sorg är viktig, och att det är okej att låta högtiden bli precis som du behöver den.
Glöm inte att betygsätta @sorgsnack i din poddapp så att fler kan hitta podden. Dela gärna avsnittet med vänner och bekanta som kan behöva det under dessa tider.
Tack för att du lyssnar!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I detta avsnitt möter vi Jenny Freed, som levde i ett destruktivt förhållande i över 20 år. Jenny delar sin gripande historia om manipulation, isolering och kampen för att hitta tillbaka till sig själv.
Jenny berättar om smärtan, insikterna och den styrka som till slut blev hennes väg ut. Det här är ett avsnitt om överlevnad, mod och att återta sitt liv.
Tack för att du lyssnar!
Kom ihåg att betygsätta Sorgsnack i din poddapp, och lämna även gärna en kommentar!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I detta avsnitt möter vi Mikaela Grundström Nilsson, som förlorade sin man Gustav på ett sätt som förändrade allt. Det som skulle vara början på ett gemensamt liv som nygifta och nyblivna föräldrar slutade i en ofattbar tragedi. Bara två månader efter bröllopet och med deras nio dagar gamla son Carl i famnen, vaknade Mikaela upp en natt i oktober 2009 och fann Gustav död i vardagsrummet. Han blev endast 28 år gammal.
Mikaela berättar om den chockartade förlusten, insikten om att Gustav led av ett oupptäckt hjärtfel, och hur hon kämpade för att hitta styrkan att gå vidare som ensamstående mamma.
Glöm inte att betygsätta podden i din poddapp så att fler kan hitta till podden, och tack för att du lyssnar!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet får ni lyssna på Maria Roos, som bär på en stark och gripande berättelse om förlust, kamp och hopp. I april 2018 förlorade hon och hennes man sonen Axel som föddes alldeles för tidigt, en tragedi som förändrade deras liv. Efter den smärtsamma förlusten följde flera år av IVF-behandlingar och besvikelser, kantade av sorg och längtan efter att få bli föräldrar till ett levande barn.
Med styrka och beslutsamhet tog de sig igenom mörkret och hittade till slut en väg framåt genom surrogatmödraskap. I oktober i år, nästan sju år efter förlusten av Axel, fick de äntligen välkomna en liten flicka till världen.
Tack för att du lyssnar, och glöm inte att betygsätta podden i din poddapp!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt får ni lyssna på Sandra Hvarfner, som delar sin gripande berättelse om hur det är att bli bedragen av den person man älskar och har planerat sin framtid med. Hon pratar öppet om sorgen, sveket och de känslomässiga ärr som en sådan upplevelse kan lämna efter sig.
Tillsammans diskuterar vi hur man hittar styrkan att gå vidare och vad det innebär att bearbeta ett djupt svek.
Tack för att du lyssnar!
Glöm inte att stötta podden genom att rösta på Sorgsnack i kategorin ”Årets podd”, i Guldpodden 2024, du kan rösta fram till den 28 november. www.guldpodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Här kommer ett extra avsnitt!
Idag vill jag dela en spännande nyhet med er – Sorgsnack har blivit nominerad i kategorin “Årets podd” i Guldpodden 2024! Detta känns självklart oerhört ärofyllt och fantastiskt roligt. Så om ni har möjlighet att stötta mig genom att rösta, skulle det betyda otroligt mycket!
Gå gärna in på www.guldpodden.se och rösta på Sorgsnack som “Årets podd”. Röstningen är öppen fram till den 28 november. Tack för ditt stöd!
Visste du att…
Varje dag i Sverige förlorar cirka tio barn en förälder. Samtidigt dör tre barn dagligen, vilket lämnar syskon, klasskamrater och vänner i sorg. Det innebär att många barn dagligen bär på en tung sorg – en sorg som ofta inte blir uttalad. Men hur kan vi prata med barn om sorg? I det här avsnittet delar jag mina tankar och erfarenheter om hur vi kan stötta barn i deras sorg.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt får ni höra Sebastian som delar sin starka berättelse om att bli utsatt för mobbning under högstadiet – en erfarenhet som satte djupa spår i honom. När han började högstadiet vände hela hans kompisgäng honom ryggen, vilket lämnade honom ensam, missförstådd och ofta rädd. Situationen ledde till att han började skolka och dölja sanningen för sina föräldrar.
Det fanns vuxna som såg vad som pågick, men ingen vågade ingripa. Sebastian kände sig sviken av vuxenvärlden och sorgsen över att ingen satte stopp för det han utsattes för. Det här är en upplevelse som har präglat honom genom hela livet.
Mobbning är en tyst sorg som sällan får den uppmärksamhet den förtjänar, så tack för att du lyssnar!
Glöm inte att betygsätta podden i din poddapp, så att fler kan ta del av viktiga berättelser som denna.
Sorgsnack har blivit nominerad till Guldpodden 2024, i kategorin "Årets podd", och jag skulle bli så glad och tacksam om du vill lägga din röst på Sorgsnack. Detta kan du göra fram till den 28 november om du går in på: www.guldpodden.se
Tack för ditt stöd!
Sebastians egen podcast, Unika livsöden, hittar du här:
https://open.spotify.com/show/4z1FEvoWBbAtvsD4PmRr39?si=b2c69e8de49b4c7f
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt av Sorgsnack går jag igenom tio överlevnadsregler – små men livsavgörande handlingar för att ta sig igenom den första, ofta förlamande tiden efter ett dödsfall.
Det här är ingen tid för stora förändringar eller framtidsplaner, utan en tid för att överleva, skydda sig själv och sakta hitta en väg framåt. Oavsett vem du förlorat eller hur din sorg ser ut, hoppas jag att dessa råd kan ge dig något att hålla fast vid, hjälpa dig hitta din egen väg genom sorgens landskap eller ge dig en djupare förståelse för sorgens många ansikten.
Tack för att du lyssnar!
Glöm inte att betygsätta och följa podden i din poddapp!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt får ni lyssna till Emelie Edholm, som förlorade sitt första barn i magen i mars 2019.
Hon och hennes man hade precis fått veta att de väntade en liten flicka, som de senare gav namnet Edit. Men bara några veckor innan förlossningen förändrades allt – under ett läkarbesök fick hon höra orden: ”Jag är ledsen, men jag hör inget hjärta som slår …”.
Där och då rasade hela hennes värld, och livet blev aldrig sig likt igen.
Tack för att du lyssnar!
Vill du komma i kontakt med mig, kan du maila mig på [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkommen till ett bonusavsnitt inför allhelgonahelgen! Under denna tid på året får vi möjlighet att reflektera över varför denna helg är så betydelsefull. Allhelgona är en tid då vi samlas för att minnas de vi förlorat och känner en öppenhet att tala om döden och sorgen. För många erbjuder detta en stunds tröst, där smärtan och saknaden inte behöver bäras i ensamhet.
I dagens avsnitt vill jag prata om vad allhelgonahelgen kan innebära – en tid för att hedra våra saknade, tända ljus och ge oss själva tillåtelse att diskutera förlust och sorg. Helgen fylls av både tårar och leenden, minnen och saknad, och för många blir detta en trygg gemenskap där sorgen får plats. Att minnas tillsammans påminner oss om att sorgen påverkar oss alla på olika sätt, även om vi inte alltid talar om det.
Jag skulle även uppskatta om du som lyssnar på det här vill svara på frågan jag ställer mot slutet av avsnittet, dela dina tankar och känslor kring det genom att maila mig på: [email protected]
Ta hand om dig och varandra
Nominera gärna Sorgsnack till Guldpodden 2024, länk: www.guldpodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt möter vi Martina Ekstrand som har genomgått många svårigheter i livet, från att tidigt förlora båda sina föräldrar och växa upp i ett destruktivt fosterhem präglat av missbruk och kränkningar, till att senare även mista sin bror, som dog i en överdos 2017.
När Martina bara var 5 år drabbades hennes mamma av bröstcancer, men sjukdomen hölls mer eller mindre hemlig, ingen vuxen pratade om det. Hennes pappa kämpade på tills han en dag plötsligt föll ihop utomhus och avled av en hjärtinfarkt. Detta blev starten på nästa mardröm för Martina och hennes syskon, som skildes åt och fick växa upp på olika håll, en sorg som Martina bär med sig än idag.
Finns där poddar finns!
Glöm inte att nominera Sorgsnack till Guldpodden 2024, länk; www.guldpodden.se, Tack för ditt stöd!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt träffar jag läkaren Robel Malki, som har valt att specialisera sig inom onkologi. Vi pratar om hur det är att arbeta som onkolog och hur det känns att möta människor i svåra stunder, däribland att behöva ge ett negativt besked.
Robel delar också med sig av sina personliga upplevelser, där han berättar om förluster och sorg han själv har drabbats av. Hans egen mamma diagnostiserades med cancer för två år sedan, och han beskriver hur svårt det kan vara att balansera rollen som läkare och anhörig.
Finns där poddar finns!
Glöm inte att nominera Sorgsnack till Guldpodden 2024, det kan du göra här: www.guldpodden.se
Tack för ditt stöd, och tack för att du lyssnar på podden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Idag släpper jag ett speciellt avsnitt där vi firar 100 avsnitt tillsammans!
Det har varit en resa fylld av viktiga samtal och möten, gripande historier som berör på djupet, och inte minst gemenskap och igenkänning.
I detta avsnitt pratar jag bland annat om den kommande Sorgkonferensen som äger rum nu på lördag den 12:e oktober, en träff för föräldrar som mist ett barn den 3:e november, och vi blickar framåt mot Allhelgonahelgen, en tid för att minnas och hedra våra nära och kära. Jag tar också en stund att lyfta några av de mest lyssnade och delade avsnitten från de senaste 2,5 åren.
Tack för att du följer med på denna resa, för att du lyssnar på podden, och för att du delar vidare. Låt oss fortsätta skapa utrymme för sorg, eftertanke och gemenskap tillsammans! Nu mot 100 avsnitt till!
OBS! Glöm inte att nominera Sorgsnack till Guldpodden 2024! Här är länken: www.guldpodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt har jag äran att samtala med Maria Rydhagen, journalist, krönikör och nyhetsredaktör på Expressen.
När hennes syster Birgitta blir allvarligt sjuk i cancer och går bort i december 2021, förändras Marias liv för alltid. Plötsligt räcker inte vanliga ord till för att uttrycka sorgen. Mitt i den djupa förlusten börjar hon skriva rimmade sonetter för att ge form åt sina känslor och tankar om döden.
Det resulterar i boken Telefonsamtal från en död syster.
“Efter att min syster dog blev jag chockad över hur lite jag egentligen visste om döden, och hur lite jag hade tänkt på den – tills jag var tvungen att göra det,” säger Maria.
Tack för att du lyssnar på podden, och glöm inte att nominera Sorgsnack till Guldpodden 2024!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet får ni lyssna på Mathias Hansson som öppet delar med sig av sitt livs största sorg. Han förlorade sin lillebror och bästa vän, Martin, som tragiskt dog i suicid 2015.
Trots den djupa sorgen fann Mathias så småningom en väg tillbaka till livet, och genom den resan har han fått nya insikter och en djupare förståelse för vad som egentligen betyder något. Idag är han fast besluten att använda sin erfarenhet för att stötta andra och sprida hopp, vilket han gör både genom sin berättelse och sin nysläppta självbiografi ”Min lillebror på andra sidan”.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här poddavsnittet får du möta Ramona, en kvinna med en otroligt stark och gripande berättelse. Vid 28 års ålder har hon upplevt mer än vad många gör på en hel livstid.
Redan som 13-åring förlorade hon sin pappa, som tog sitt eget liv efter att ha plågat familjen med år av våld och misshandel. Ramona växte upp i en destruktiv miljö, där hon och hennes syskon fick utstå både fysisk och psykisk misshandel.
Trots de svåra omständigheterna har Ramona lyckats vända sin smärtsamma bakgrund till en drivkraft. Idag är hon socionom och arbetar med att hjälpa andra som befinner sig i liknande situationer. Genom sitt yrke och sitt skrivande finner hon sätt att nå ut till människor som kämpar. På Instagram, genom sitt konto @poesi.psykos, delar hon sin själfulla poesi, som ofta speglar hennes egna livserfarenheter och kampen för att hitta läkning och inre styrka.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I detta poddavsnitt får ni ta del av Charlotte Sircs berättelse om en förlust som format hennes liv. När hon var tonåring dog hennes mamma i en tragisk bilolycka 1984, och i en tid då känslor inte diskuterades på samma sätt som idag, hamnade hennes sorg i skymundan.
Charlotte berättar om hur tystnaden kring hennes känslor växte, hur det var svårt att dela sin smärta, och hur hon levde i tre decennier med den outtalade sorgen. Det var först 30 år senare som hon äntligen fick möjligheten att bearbeta den enorma förlust hon burit inom sig – en process som förändrade hennes liv i grunden. Samtalet berör även hur Charlotte tog initiativet att samla 31 andra kvinnor för att skriva en bok om sina erfarenheter av att förlora en mamma. Resultatet blev boken "När mammor dör", en stark och berörande samling berättelser som nu, fyra år senare, även har blivit tillgänglig som ljudbok.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet får ni höra ett djupt och känslosamt samtal med influencern Pim, som delar med sig av sin personliga berättelse om vännen Shayan Gaff.
Shayan sköts ihjäl av misstag den 21 oktober 2018, när en gärningsman förväxlade honom med någon annan. Shayan blev endast 22 år gammal.
Pim berättar om sorgen och saknaden efter sin vän, men också om den kärlek och det band de delade. Hon ger oss en inblick i sitt liv efter förlusten och hur hon hanterat sorgen över att förlora någon så ung och älskad på ett så tragiskt sätt.
Detta är ett samtal om vänskap, förlust och att försöka gå vidare när allt förändras på ett ögonblick.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt har jag haft äran att träffa Malin Appeltofft, en mångsidig och inspirerande person som är ståuppkomiker, pedagog, coach och författare.
Malin delar med sig av sin starka och personliga berättelse om hur hennes liv förändrades när hon förlorade sin älskade morbror i suicid 2005. Denna tragiska händelse har satt djupa spår i hennes familj och släkt, men blev också vändpunkten som ledde Malin till att följa sin passion och våga ta steget in i ståuppkomikens värld.
I detta avsnitt pratar vi om kärleken till hennes morbror, om att våga prata om det svåra, och hur humor kan bli en väg till att hantera livets mörkaste stunder.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt träffar jag Anna Hentilä Wretling, som förlorade sin man för snart fyra år sedan.
Risto diagnostiserades med tjocktarmscancer, som sedan spred sig till andra delar av hans kropp. Den 7 oktober 2020 tog han sitt sista andetag, medan Anna höll om honom och kände hur hans själ lämnade hans kropp.
Men han försvann inte helt. Innan han dog lovade han henne att han skulle komma tillbaka och ge henne tydliga tecken på sin närvaro. Något som Anna utan tvekan har fått uppleva.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Carl Finnborg är en erfaren livvakt med över tio år i säkerhetsbranschen, där han har skyddat allt från kungligheter och diplomater till internationella företagsledare och kändisar. Efter att ha tillbringat flera år utomlands bestämde han sig 2009 för att återvända hem till Sverige och starta ett nytt kapitel i livet.
Men i augusti 2012 inträffade en tragedi som förändrade allt. Under ett möte med flickvännens exmake blev han brutalt attackerad, skjuten flera gånger och fick frätande syra i ansiktet.
I detta avsnitt delar Carl sin berättelse om den ödesdigra dagen och hur livet har sett ut efter attacken.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Marina Tenlen förlorade sin dotter Felicia på grund av en mycket ovanligt sjukdom.
När Felicia var 17 år gammal fick hon veta att hon hade ärftlig pankreatit. Sjukdomen brukar vanligtvis drabba vuxna och äldre med alkoholproblem. Efter diagnosen följde flera år av kamp mot sjukdomen.
Idag har det gått två år sedan Felicia tog sina sista andetag, och Marina vill hedra sin dotters minne genom att fortsätta sprida hennes historia.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt tar jag upp några av de många olika förluster vi människor kan drabbas av. Det kan vara allt från vardagliga besvikelser till de stora, livsförändrande händelserna som lämnar djupa spår i våra hjärtan.
Jag delar också med mig av värdefulla tips för dig som står nära någon som går igenom en svår period. Hur kan man på bästa sätt närma sig någon i sorg? Hur kan vi vara ett stöd och en trygg hamn för dem vi älskar när de behöver oss som mest?
Dessutom berättar jag om en viktig händelse som äger rum i höst, Sorgkonferensen den 12 oktober i Stockholm! Så lyssna och håll utkik efter biljetter som släpps idag!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt får ni lyssna till Therese Lomfors Naess, som modigt delar med sig av sina erfarenheter och mötet med döden. En djupt personlig berättelse.
Therese beskriver den hjärtskärande erfarenheten av att förlora båda sina föräldrar, och i synnerhet sin mammas kamp mot den obotliga sjukdomen ALS.
När hennes mamma fick diagnosen ALS, tog hon ett svårt och avgörande beslut. Hon bestämde sig för att ta kontroll över sjukdomen genom att avsluta sitt liv innan sjukdomen hann göra det. Men för Therese och hennes närmaste var detta ändå en självklarhet, och de stöttade henne till fullo.
Det här är en gripande och känslosam berättelse om den djupa kärleken till en förälder och den enorma tomhet som uppstår när ens trygghet rycks bort.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt har jag äran att samtala med Susanne Nilsson, som är expert inom sorgbearbetning.
Susanne har under många år engagerat sig i att utbilda och stödja människor via Svenska Institutet för Sorgbearbetning, med ett särskilt fokus på barn och deras sorg. Idag är hon också en av de främsta utbildarna för dödsdoulor i Sverige.
Med en bakgrund som rektor valde Susanne att byta bana och utbilda sig till terapeut och handledare i sorgbearbetning och dödsdoula. Hennes personliga erfarenheter av förlust har format hennes yrkesval och engagemang. När Susanne var 14 år förlorade hon sin pappa och senare gick hennes mamma bort efter en lång kamp mot cancer.
Läs mer om Susannes arbete här:
www.spirio.se
Tack för att du lyssnar! Och dela gärna vidare om du känner någon som du tror skulle uppskatta det här avsnittet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt får vi lyssna till Ulrika Östergren från Uppsala som delar med sig av sin gripande historia om att förlora sin älskade dotter Sanna.
Sanna dog tragiskt i en olyckshändelse år 2022 på grund av en överdos, endast 24 år gammal.
Ulrika berättar om sin djupa kärlek till Sanna, de omständigheter som ledde till hennes bortgång, och den enorma saknaden. Nu i augusti har det gått två år sedan den tragiska händelsen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Veckans avsnitt är en hyllning till kärleken och livet, trots de svårigheter vi möter.
Jag delar sorgen efter våra älskade husdjur, Balder och Maica, som nyligen gick bort.
Jag minns också Alexis, som skulle ha fyllt sex år den 21 juni, och reflekterar över mina känslor och tankar kring årsdagar och högtider, särskilt midsommar som nyligen passerat.
Lyssna och dela gärna dina egna erfarenheter kring högtider, årsdagar och förlust av husdjur. Tack för att du lyssnar!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här är ett bonusavsnitt, en repris från förra året, avsnitt 40 ”Fem år utan Alexis”.
Idag har jag valt att dela detta avsnitt på nytt, och ni får lyssna till Alexis pappa, dvs min man Jonatan Persson.
Vi samtalar om den dagen för exakt sex år sedan, den 21 juni 2018, när vi blev föräldrar för första gången. Samtidigt vändes hela vår tillvaro brutalt upp och ner, efter bara 11 timmar när vi fick ta farväl av vår son.
Jonatan delar även med sig av hur det har varit för honom att bearbeta förlusten, tiden direkt efter, och hur sorgen ser ut idag.
(Mot slutet kommer även en uppdatering då idag den 21 juni 2024 är det exakt sex år sedan Alexis föddes).
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt får ni lyssna till Antonio Bolados från Norrköping. Antonio förlorade sin pappa i cancer för snart tre år sedan och har själv gått igenom flera svåra perioder i livet.
En av Antonios största drömmar var att bli pappa, men tyvärr kommer den drömmen aldrig att gå i uppfyllelse. Efter problem med prostatan tvingades han genomgå en operation som resulterade i beskedet att han aldrig skulle kunna få egna barn. En annan stor sorg för Antonio har varit att han under större delen av sin barndom blev mobbad och idag lever i ofrivillig ensamhet.
Efter sin pappas bortgång startade Antonio podcasten Local Hero, där han lyfter fram eldsjälar och förebilder. Vi samtalar om detta, machokultur, sorg, livet och framtidsplaner.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt pratar vi om en tragedi som skakade om hela Sverige. Den 7 april 2017 inträffade en fruktansvärd terrorattack i Stockholm som tog fem oskyldiga liv, bland dem ett barn, den 11-åriga Ebba Åkerlund.
Idag får ni lyssna till del 2 av 2, där Stefan, Ebbas pappa delar med sig av sin resa genom sorgen och saknaden efter sin dotter. I år skulle Ebba ha tagit studenten, och idag den 7 juni skulle hon ha fyllt 19 år. Men vem var Ebba egentligen? Vad hade hon för drömmar och intressen? Nu får vi lära känna Ebba lite närmare, och genom Stefans ord får vi en inblick i vem Ebba var som person och vilken underbar och älskad dotter hon var.
Stefan berättar också om sin barnlängtan, hur livet ser ut idag och hur han har kämpat med att hitta en ny mening med livet efter förlusten av Ebba. Vi får höra om hans tankar, drömmar och den dagliga kampen att fortsätta leva utan sin älskade dotter.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt pratar vi om en tragedi som skakade om hela Sverige. Den 7 april 2017 inträffade en fruktansvärd terrorattack i Stockholm som tog fem oskyldiga liv, bland dem ett barn, den 11-åriga Ebba Åkerlund.
Idag får ni lyssna till Stefan, Ebbas pappa, som delar med sig av sin resa genom sorgen och saknaden efter sin dotter. I år skulle Ebba ha tagit studenten om hon fortfarande var med oss, och den 7 juni skulle hon ha fyllt 19 år. Stefan berättar också om sin barnlängtan, hur livet ser ut idag och hur han har kämpat med att hitta en ny mening med livet efter förlusten av Ebba. Vi får höra om hans tankar, drömmar och den dagliga kampen att fortsätta leva utan sin älskade dotter.
Men vem var Ebba egentligen? Vad hade hon för drömmar och intressen? Nu får vi lära känna Ebba lite närmare, och genom Stefans ord får vi en inblick i vem Ebba var som person och vilken underbar och älskad dotter hon var.
(Det här är del 1 av 2, andra delen släpps den 7 juni)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt får ni lyssna till Noomi Sundström från Sollentuna.
Noomi fick diagnosen bröstcancer när hennes yngsta son skulle fylla två år, och bara några månader innan hon skulle gifta sig. Sjukdomen hade dock redan varit en del av hennes liv länge, hennes pappa fick prostatacancer och levde med det under många år innan hans tillstånd försämrades och han till slut förlorade kampen. I dag har det gått över 20 år men sorgen och saknaden finns alltid där.
Idag driver hon en tv-studio tillsammans med sin man, Fronto iCommunication AB, de är också fosterföräldrar och ger ett tryggt hem åt behövande barn. Utöver detta arbetar Noomi för bröstcancerföreningen Amazona i Stockholm där hon ger stöd till andra drabbade kvinnor, bland annat genom samtalsstöd.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I avsnitt 80 får ni lyssna till Flavia Perez som växte upp i miljonprogrammet Jordbro under 80- och 90-talet, präglad av kriminalitet. När hennes pappa dömdes till ett långt fängelsestraff och utvisades från Sverige, försökte hennes mamma ta sitt liv.
Som barn fick hon ta på sig rollen som mamma för att ta hand om sin lillebror och son tonåring tvingades hon fly till Uruguay för att slippa bli omhändertagen av myndigheterna.
2022 släppte hon sin självbiografiska bok ”Flavia - I skuggan av kartellen”, där hon berättar om sina erfarenheter. Idag är hon en av grundarna av organisationen Heart Stockholm och föreläser för att hjälpa andra utsatta att hitta en väg ut ur destruktiva liv.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt gästas jag av Örjan Gruden som förlorade sin 18-åriga son Love i suicid den 13 juni 2020.
Örjan fick ett meddelande där det stod ”Jag älskar dig”, sedan blev det knäpptyst, då förstod han att något inte riktigt stod rätt till. Han svarade tillbaka ”Gör det inte!”.
Örjan delar med sig av sina erfarenheter, reflektioner, sorgen och inte minst om kärleken till sin son. Det här är en stark berättelse som inte lämnar någon oberörd.
Örjan har skildrat det här i boken ”Min son Love”, och har idag även släppt boken ”21 dagar om sorg” som kan ses som en handbok i sorg. Han hoppas att med sina böcker och genom att dela med sig av sin berättelse kunna hjälpa andra och samtidigt bidra till att bryta stigmat och tystnaden som finns kring suicid.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den 30 augusti 2020 får Linda ett oväntat besök mitt i natten som vänder upp och ner på hela hennes tillvaro. Utanför dörren står två poliser som är där för att lämna ett dödsbesked, hennes son Elias har påträffats död under väldigt oklara omständigheter och familjen kan tyvärr inte få svar på alla sina frågor.
Hon hoppas att sanningen ska komma fram så småningom och att hon kan lägga den där sista pusselbiten som saknas.
(Avsnittet är inspelat via länk och därav kan ljudet varierar något, men jag hoppas att ni ska ha överseende med det).
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sommaren 2015 förändrades Linns värld för alltid. När hennes son Leo var 15 år råkade han ut för en fruktansvärd kanotolycka i Åre. Leo hamnade under iskallt vatten och drabbades av hjärtstillestånd. Han låg kvar under ytan i över två timmar och efter sex timmar lyckades räddningspersonalen på ett mirakulöst sätt få igång hans hjärta igen.
Men när Leo återvände hem var han inte samma person, och det här är också en stor sorg för Linn att bära.
Kan man sörja en person som fortfarande lever? Och hur ser livet ut idag för Leo? Vi samtalar om allt det här och när livet inte blev som det var tänkt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt gästas jag av Riita Wikström som är stressterapeut och anhörigterapeut. Vi samtalar om olika sorger kopplat till bland annat rädslor, bemötande och mikroootrohet.
Vi vill gärna höra dina tankar kring veckans avsnitt och även få veta om du själv har blivit utsatt för mikrootrohet. Och i så fall vart går DIN gräns och hur har du hanterat det? In och kommentera på Instagram eller skicka ett mail.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den 12 november 2019 föddes vårt andra barn, vår älskade regnbåge Ayline. Vilket vi sjävklart var överlyckliga över. Nu kändes livet komplett och hon kom med regnbågens alla färger in i livet igen. Men tyvärr vändes den lyckan till något helt annat direkt efter förlossningen.
Så till dagens avsnitt har jag bjudit in min kära man Jonatan. Vi pratar om den dagen då jag var nära att stryka med under min andra förlossning, och när det återigen INTE blev som vi hade tänkt oss.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I dagens avsnitt får ni lyssna till Anki Palm som förlorade sina tvillingdöttrar Thea och Tove som föddes stilla den 7 augusti 1996. Hon har valt att skildra det här i boken ”Bomullssystrar”
Vi samtalar om det ofattbara som hände, och sjävklart även om boken som förhoppningsvis ska skänka lite tröst och ge hopp om framtiden för andra som befinner sig i samma situation, eller bara ge lite igenkänning och en känsla av gemenskap.
(Ljudet varierar något, men jag hoppas att ni ska ha överseende med det).
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt får ni lyssna till Christine Bennborn som förlorade sin son Mathias för snart fem år sedan.
Mathias var som vilken annan 17-åring som helst, han var frisk, gick på gymnasiet och hade ett aktivt liv.
En sommardag 2019 började han känna sig sjuk och fick hög feber, alla trodde att det rörde sig om en helt vanlig sommarinfluensa. Han åkte till vårdcentralen men blev hemskickad igen, ett dygn senare var han död. Det visade sig att Mathias hade drabbats av meningokocker och sepsis.
Tycker du att mitt arbete med podden är viktigt?
Besök gärna min Patreon-sida och på så sätt bidra till att jag kan fortsätta släppa fler avsnitt och bjuda in ännu fler gäster.
Vill du komma i kontakt med mig? Har du också en historia att berätta?
Maila till: [email protected]
(Ljudet varierar något, men jag hoppas att ni ska ha överseende med det).
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Bonusavsnitt.
Mars månad är "Pregnancy after loss awareness", en månad som finns till för att uppmärksamma alla kvinnor som går igenom en ny graviditet efter en förlust. Det handlar om att öka medvetenheten om och stödja dessa mammor efter att ha upplevt en förlust av en tidigare graviditet, oavsett om man har förlorat ett barn i magen eller efter förlossningen. Det kan vara en mycket känslomässigt utmanande tid, med mycket oro, rädsla och ångest. Syftet med att uppmärksamma detta är att erbjuda stöd, förståelse och sprida kunskap.
I dagens avsnitt gästas jag av Emelie Gunnarsson som vet precis hur det är att gå igenom en ny graviditet efter att ha förlorat ett spädbarn i magen. Emelie berättar om hur hennes resa har varit som både änglamamma till Tyra och mamma till Ture som är ett regnbågsbarn. Har du hört begreppet "Rainbow baby"? Det är det barnet som välkomnas efter ett syskon som gått bort. Precis som den magiska regnbågen som visar sig när stormen passerat är regnbågsbarnet ett tecken på hopp och glädje. Regnbågsbarnet kommer med färgerna in i livet igen och hjälper till att bearbeta sorgen, även om det är ett sår som aldrig kommer läka fullt ut.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den 16 mars fyllde Sorgsnack 2 år, och det här firades med en livepodd med fokus på sorg på sociala medier!
(Del av poddavsnittet är inspelat via Instagram och ljudkvalitén därför en aning ojämn, men jag hoppas att ni har överseende med det).
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt gästas jag av Walter Kalmaru. Det han har varit med om är verkligen varje förälders värsta mardröm. Han förlorade båda sina döttrar i suicid, på mindre än ett år.
Vi samtalar om det här, om bristerna i den svenska psykvården och samhällets oförmåga att reagera korrekt och sätta in resurser när det krisar som mest.
Walter berättar också varför han har valt att skildra det här i boken ”Det stora sveket – Berättelsen om skyddsnätet som inte fanns”.
(Det här är del 2 av 2, och därmed sista delen)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt gästas jag av Walter Kalmaru. Det han har varit med om är verkligen varje förälders värsta mardröm. Han förlorade båda sina döttrar i suicid, på mindre än ett år.
Vi samtalar om det här, om bristerna i den svenska psykvården och samhällets oförmåga att reagera korrekt och sätta in resurser när det krisar som mest.
Walter berättar också varför han har valt att skildra det här i boken ”Det stora sveket – Berättelsen om skyddsnätet som inte fanns”.
(Det här är del 1 av 2. Del 2 släpps nästa vecka).
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt får ni lyssna till Carina Nunstedt som är journalist, författare och förläggare. Hennes make Anders drabbades av cancer och efter en lång sjukdomsperiod förlorade han kampen mot sjukdomen sommaren 2021. Anders blev endast 51 år gammal.
Carina blev ensam kvar med deras två tonårspojkar och en oviss framtid, dagligen ställde hon sig fråga, "Vem är jag utan dig?".
Idag är hon aktuell med den självbiografiska romanen "Vi ses på andra sidan - En änkas manifest för resten av sitt liv". Hon hoppas att boken ska bidra till att fler ska våga prata om sorg, känna tröst och framför allt hopp om framtiden trots en svår förlust.
Finns där poddar finns!
(Veckans avsnitt presenteras i samarbete med Studio Smile i Stockholm).
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Marita och Christina blev goda vänner genom organisationen VIMIL, Vi som mist någon mitt i livet, kort efter att de förlorade sina makar helt plötsligt i sjukdomsfall.
Båda beskriver det som att döden kom som en jordbävning och skakade om hela deras tillvaro. VIMIL blev deras livlina mitt i den djupaste sorgen och 16 år senare bestämde de sig för att skriva en bok tillsammans. Titeln till boken blev ”Jag är lyckligt gift, min man är bara lite död”.
Vi samtalar om det ofattbara som hände, organisationen VIMIL och om boken som förhoppningsvis ska skänka lite tröst och ge hopp om framtiden för andra som befinner sig i samma situation.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet gästas jag av Ing-Marie Bergh som förlorade sin mamma precis innan hon skulle fylla 17 år. Hennes död kom plötsligt när hon och hennes man var på semester. Ing-Marie fick aldrig riktigt svar på exakt vad som hade hänt, utan det dröjde, hon fick inte heller möjlighet att ta farväl.
Hela hennes värld vändes upp och ned samtidigt som hon väldigt tidigt insåg att hon ville och behövde prata om det hon hade varit med om, framför allt när hon en dag fick frågan: "Hur kan du vara så glad?".
Idag föreläser hon om det här, och har även skrivit en bok tillsammans med andra kvinnor som också mist sina mammor.
Det blev ett fint samtal om att våga och tillåta sig själv att få känna glädje och få skratta, trots en svår förlust.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet lyfter jag frågan "Vad gör du när sorgen känns som tyngst?", en fråga som jag ställde till er lyssnare på Instagram för ett tag sedan.
Jag delar med mig av hur det kan vara för mig och vad som hjälper mig när sorgen känns som jobbigast.
Jag berör även det faktum att februari är hjärtebarnsmånaden och berättar om min insamling till förmån för Hjärtebarnsfonden och ni får dessutom en liten teaser om vad nästkommande avsnitt kommer att handla om , så låt oss ha lite sorgsnack tillsammans!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Bästa vännerna Elvira, Lola och Felizia har varit vänner länge och har delat mycket tillsammans, inte minst kärleken till truppgymnastiken. Numera delar de även samma sorg och livsöden.
Deras mammor har dött i suicid vilket fullständigt vände upp och ner på deras liv. Nu hoppas vännerna på att kunna hjälpa andra, skapa förståelse, belysa stigmatiseringen som finns kring suicid, och samtidigt hedra minnet av sina mammor, det här har resulterat i initiativet Mors.
Hör vännernas gripande berättelse om sina mammor och även om det viktiga arbete med organisationen Mors.
Glöm inte att prenumerera på podden via Patreon, och fortsätt att stödja mig genom att följa och dela podden! Tack.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Amandas dotter Livia var 3 år när hon råkade ut för en allvarlig olycka den 12 mars 2023.
Livia hittade familjens nya laddningsbara tändare och riktade den mot sin kropp och klänningen hon hade på sig, helt plötsligt satt hela hon i lågor.
Det ingen hade kunnat föreställa sig var att det skulle ta flera veckor innan Livia skulle få komma hem igen. Hon låg nedsövd i flera dagar på sjukhuset medan föräldrarna vakade vid hennes sida. Mirakulöst nog överlevde hon och klarade sig trots sina skador.
Hör Amanda berätta om den tragiska olyckan, tiden på sjukhuset och hur livet ser ut idag för familjen och lilla Livia.
Glöm inte att prenumerera på podden via Patreon, tack för ditt stöd och för att du lyssnar på Sorgsnack!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Maria Jönsson och hennes man försökte många år att bli gravida och när de äntligen lyckades så slutade graviditeten i missfall. Och efter flera IVF- behandlingar föddes deras efterlängtade dotter år 2005.
Marias engagemang inom barnlängtan och ofrivillig barnlöshet började för drygt 12 år sedan när hon kom i kontakt med patientföreningen Barnlängtan. Idag driver hon hemsidan och instagramkontot villhabarn.se, där hon hjälper andra genom att ge stöd och sprida information om ofrivillig barnlöshet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Varmt välkomna till en ny säsong av podden Sorgsnack!
I veckans avsnitt blickar jag framåt och delar även med mig av några tips vid första hjälpen vid sorg.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Årets sista avsnitt blir en jul- och nyårsspecial.
I det här avsnittet summerar jag året som har gått för Sorgsnack och till viss del också för Sorgconsulting.
Ett stort tack till er alla som lyssnar på podden och som följer mig på Instagram och Facebook. Tack för ert engagemang!
Med önskan om ett fint avslut på 2023, och en bra början på 2024!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt gästas jag av Frida Hård som förlorade sin man Jimmi i en fallolycka för 11 år sedan. Jimmi var endast 37 år gammal när han dog och kvar blev hon med deras lilla son Einar på 1 år.
Frida berättar att hon gick från att vara världens lyckligaste människa till att hamna på en mörk plats i livet präglat av rädsla och oro för framtiden som ensamstående mamma.
Idag jobbar Frida dels som stödperson och håller i sorgcirklar, hon är även engagerad i röda korset, men främst av allt samtalar vi om att våga öppna sitt hjärta igen och ge kärleken en ny chans.
Finns där poddar finns!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt träffar jag Riitta Vikström från Trygga samtal som är både anhörigterapeut och stressterapeut.
Riitta växte upp i ett dysfunktionellt hem med sina föräldrar och lillebror. Men föräldrarnas relation slutade på det värsta tänkbara sätt, med dödsfall. Bådas.
Hon var 20 år när hennes pappa dödade hennes mamma, och sedan tog sitt egna liv. Hon beskriver det som att ett liv tog slut och ett annat började då, och att hon som storasyster fick gå in i mammarollen på heltid och sätta sina egna känslor åt sidan. Sjävklart blev det här en stor trauma att bära på, men det blev också det som gjorde att hon tog steget mot att starta eget för att hjälpa andra människor.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt samtalar jag med Helena Froststjärna som förlorade sin dotter Isoldé på 1 år och 8 månader, den 4 december 2020. Hon dog medan Helena befann sig på förlossningen och skulle födda sitt tredje barn. Allt vändes upp och ner och lyckan över livet som nybliven trebarnsmamma överskuggades av den avgrundsdjupa sorgen efter sin dotter.
Idag jobbar Helena bland annat som handledare i sorgbearbetning och föreläser även om sorg och bemötande för företag och privatpersoner som vill lära sig mera om sin egen och andras sorg.
Finns där poddar finns!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet får ni lyssnar till Kenneth Lillqvist som är bland annat musiker, poddproducent och jobbar för en hjälporganisation som heter Heart Stockholm, som finns till för de mest utsatta i samhället.
Kenneth har upplevt sorg på många olika sätt, han förlorade sin mamma 2016 efter en tids sjukdom och han har även haft flera vänner som hamnat i drogmissbruk och kriminaliteten, något som har präglat honom som person och gjort att han valt att jobba med att hjälpa andra.
I det här avsnittet får ni även ta del av en låt som han skrev till årets sorgkonferens som heter ”En plats”.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Manda Ersgård är mamma, barnmorska, journalist men också änka.
2019 förändrades hennes och familjens liv när två poliser knackade på dörren och meddelade att hennes man hade hittats död. Senare visade sig att han hade tagit sitt liv.
Efter ett tag började Manda fundera på hur vi människor bemöter varandra när det värsta har hänt. Hon kände en stark vilja att påverka det här och ur det växte idén att starta en egen podd, ”Var god sörj”. Vi samtalar om det här men sjävklart även om den tragiska händelsen och hur livet ser ut idag.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt får ni lyssna till Conny Sohlberg som är begravningsentreprenör och presstalesperson på Fonus. Han har alltid haft ett intresse för att jobba med döden och möta människor i sorg och det är precis det här vi samtalar om, men även om hur han själv ser på döden idag.
Conny berättar om en ny rapport som Fonus tagit fram, "Svenskarna och döden", rapporten är ett resultat av en undersökning som gjordes med cirka 5000 svenskar som har fått ge sin bild av döden.
Det blev ett fint samtal om det svåraste som finns, att våga prata om döden. Sjävklart fanns det så mycket mera vi hade velat lyfta men förhoppningsvis blir det fler avsnitt med Conny inom en snar framtid.
Finns där poddar finns!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt får ni lyssna till Ella Sten, 23 år gammal som lever med en allvarlig sjukdom.
Ella föddes med ett allvarligt hjärtfel som upptäcktes när hon var 2 veckor, idag har hon genomgått 4 stora operationer, varav den senaste sommaren 2022 då hon blev akut sjuk i sepsis och även insjuknade i hjärtklaffsinfektion vilket resulterade i att hon blev kvar på sjukhuset i hela 92 dagar.
Hon överlevde, men det här satte sina spår och blev startskottet till en period av psykisk ohälsa.
Finns där poddar finns!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckas avsnitt reflekterar jag och summerar årets Sorgkonferens som genomfördes den 16 oktober i Stockholm. Det blev en otrolig givande och fin dag trots tunga ämne. Det blev även en dag fylld av värme, gemenskap och inte minst fina samtal.
Så nästa år kör vi igen - och redan nu är du varmt välkommen att höra av dig om du något sätt vill vara med och bidra till att normalisera sorg och sprida viktig kunskap under nästkommande konferens.
Den 5 november anordnar jag tillsammans med föreningen ”Love never dies” en retreatdag för föräldrar i sorg på Skepppsholmen i Stockholm, och lite mera om det här berättar jag också i det här avsnittet.
Finns där poddar finns!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Jenniefer Forsberg förlorade sitt första barn, dottern Joelle som dog i hennes mage i vecka 28. Samtidigt tvingades hon och hennes sambo att fatta väldigt svåra beslut direkt efter på sjukhuset innan de ens hunnit ta in vad som hänt. Allt gick otroligt fort och helt plötsligt var båda nyblivna föräldrar utan ett barn att ta med hem.
Joelle är ett av alla spädbarn som dör varje år, i magen, direkt efter förlossningen eller under första levnadsåret. Och just idag den 15 oktober uppmärksammas spädbarnsdöd över hela världen i det som kallas för "Wave of light" genom att tända ett ljus lokal tid klockan 19.00.
Så till minne av Joelle och alla andra småbarn som lämnat oss alldeles för tidigt, låt oss tända ett ljus.
Tycker du att mitt arbete med podden är viktigt?
Besök gärna min Patreon- sida och på så sätt bidra till att jag kan fortsätta släppa fler avsnitt och bjuda in ännu fler gäster.
Tack för ditt stöd!
https://patreon.com/user?u=78677411
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sorgexperten, föreläsaren och grundaren av Svenska institutet för sorgbearbetning Anders Magnusson gästar Sorgsnack i dagens avsnitt. Han berättar dels om vad som fick honom att börja hjälpa andra människor i sorg, om hans kriminella bakgrund som ledde till ett fängelsestraff, om programmet för sorgbearbetning och framtidsplanerna.
Anders har idag hjälpt tusentals sörjande och institutet har utbildat många handledare som i sin tur hjälper andra och ser till att sprida kunskap och förståelse för hur vi ska hantera egna förluster och även bemöta andra människor som går igenom en svår period i livet.
Tycker du att mitt arbete med podden är viktigt?
Besök gärna min Patreon- sida och på så sätt bidra till att jag kan fortsätta släppa fler avsnitt och bjuda in ännu fler gäster.
Tack för ditt stöd!
https://patreon.com/user?u=78677411
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Jeanette Gottschalk och hennes man hade kämpat i över 10 år för att få barn, och efter en IVF-behandling kom lille Louie till äntligen till världen. Tyvärr föddes han för tidigt och insjuknade direkt efter förlossningen, och hela familjen blev kvar på sjukhuset under hela hans korta liv.
Jeanette vill gärna se en förändring kring stigmatiseringen kring sorg och döden och hur vi i samhället förhåller oss till det och varandra.
Finns där poddar finns!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt får ni lyssnar till Eva Lindström som förlorade min samma i cancer 2019.
Eva berättar om kärleken till sin bästa vän och tillika mamma, tiden direkt efter hennes död, och det stora tomrummet hon lämnade efter sig.
Tycker du att mitt arbete med podden är viktigt?
Besök gärna min Patreon- sida och på så sätt bidra till att jag kan fortsätta släppa fler avsnitt och bjuda in ännu fler gäster.
Tack för ditt stöd!
https://patreon.com/user?u=78677411
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet har jag inte bara en, utan två gäster, Frida och Santos som är föräldrar till tvillingpojkarna Frans och Nico som föddes för cirka 9 månader sedan.
En historia som kunde ha slutet med ett lyckligt slut, men som istället förändrade hela deras liv och framtid. Föräldrar fick lämna BB och sjukhuset med bara ett barn i famnen. Frans hjärtat hade slutat slå innan förlossningen.
Det här är ett känslosamt och fint samtal om kärleken och saknaden till deras son.
Tycker du att mitt arbete med podden är viktigt?
Besök gärna min Patreon- sida och på så sätt bidra till att jag kan fortsätta släppa fler avsnitt och bjuda in ännu fler gäster.
Tack för ditt stöd!
https: //www.patreon.com/user?
utm_campaign=creatorshare_creator
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Petra Hellberg har jobbat i många år som barnmorska och specialistsjuksköterska med fokus på livets slutskede.
Hon är även författare till boken ”I mina händer”, som skildrar hur döden kan se, oavsett om det kommer oväntat eller ej.
Boken är en hyllning till alla som jobbar nära döden, men vänder sig också till alla som någon gång kommer drabbas av döden.
I det här avsnittet berättar Petra även om sorgen efter sin mamma och pappa, två svåra förluster som sjävklart har satt sina spår och format henne.
Finns där poddar finns!
Tycker du att mitt arbete med podden är viktigt?
Besök gärna min Patreon- sida och på så sätt bidra till att jag kan fortsätta släppa fler avsnitt och bjuda in ännu fler gäster.
Tack för ditt stöd!
https: //www.patreon.com/user?
utm_campaign=creatorshare_creator
(Ljudet varierar något, men jag hoppas att ni ska ha överseende med det).
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Beslutet att avliva en älskad hund kan vara en av de svåraste och mest hjärtskärande upplevelser en husdjursägare kan möta.
Så i dagens avsnitt delar jag med mig av hur det kan vara att mista en trogen vän. Som i mitt fall när vi tvingades ta farväl av vår älskade hund Balder efter tolv år tillsammans. Och även vikten av att inkludera våra barn i den processen, att våga prata med barn om döden.
Jag berättar också om hur det kändes såhär fem år efter Alexis bortgång och årsdag för hans begravningen som var den 24 juli.
Så i det här avsnittet är det mina tankar och känslor som får ta plats.
Tycker du att mitt arbete med podden är viktigt?
Besök gärna min Patreon- sida och på så sätt bidra till att jag kan fortsätta släppa fler avsnitt och bjuda in ännu fler gäster.
Tack för ditt stöd!
https: //www.patreon.com/user?
utm_campaign=creatorshare_creator
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I dagens avsnitt samtalar jag med tvåbarnsmamman Mira Nilsen.
Mira förlorade sin dotter Enja i november 2021 och har ganska nyligen fått en liten regnbåge, dottern Vilya.
Regnbåge kallar man barn som föds efter en svår förlust, dvs efter en förlust av ett syskon. Lite så att efter regn kommer solsken, och regnbågen för med sig ljuset och färgerna in i livet - igen.
Men det betyder inte att det tar bort smärtan eller saknaden efter det barnet man har förlorat, även om det kan underlätta att ta sig igenom sorgen.
Så i det här avsnittet samtalar vi om hur det är att gå igenom ännu en graviditet efter en förlust, och de känslorna som uppstår.
Tycker du att mitt arbete med podden är viktigt?
Besök gärna min Patreon- sida och på så sätt bidra till att jag kan fortsätta släppa fler avsnitt och bjuda in ännu fler gäster.
Tack för ditt stöd!
https: //www.patreon.com/user?
utm_campaign=creatorshare_creator
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi har nu lärt oss ett nytt ord, väntesorg, och det här är precis det som Sanna Eriksson och hennes man fick leva med under ett par år när deras dotter Nova fick en väldigt sällsynt diagnos. När Nova var endast två år gammal fick föräldrarna veta att hon skulle dö, att hon aldrig skulle få bli vuxen eller ens tonåring.
Sanna kallar det hon har varit med om för ett "låneliv" med väntesorg.
Hör henne berätta om den tuffa perioden, kampen mot sjukdomen, tiden efter Novas död och om hennes bok "Prinsessa av september - en ängels vackra visdom". Boken är en biografisk berättelse on den djupaste av sorg och den starkaste av kärlek.
Tycker du att mitt arbete med podden är viktigt?
Besök gärna min Patreon- sida och på så sätt bidra till att jag kan fortsätta släppa fler avsnitt och bjuda in ännu fler gäster.
Tack för ditt stöd! https://www.patreon.com/user?utm_campaign=creatorshare_creator
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet samtalar jag med Kristina Broman Rosenius som är handledare i sorgbearbetning och driver Svenska sorgbyrån. Hon har gästat podden tidigare, avsnitt 4, där hon berättar om sin dotter Emma som dog i suicid 2015.
Idag sätter vi fokus på känslor och tankar inför sommaren och vi läser även upp era kommentarer och upplevelser som ni lyssnare och följare har skickat in.
Tycker du att mitt arbete med podden är viktigt?
Besök gärna min Patreon- sida och på så sätt bidra till att jag kan fortsätta släppa fler avsnitt och bjuda in ännu fler gäster.
Tack för ditt stöd! https://www.patreon.com/user?utm_campaign=creatorshare_creator
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Joakims tredje barn Ilse föddes för tidigt, i veckan 29, och fick endast 19 timmar med sina föräldrar innan de tvingades ta farväl av henne.
Hon hade drabbats av en elakartad tarmbakterie, E coli sepsis, som innebär att en infektion påverkar hela kroppen och gör att organ som hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska.
Hör Joakim berätta om den tragiska händelsen utifrån hans roll som pappa. Han delar med sig av sorgen, kärleken och saknaden. Han sätter även fokus på hur det kan se ut när man drabbas av den bottenlösa sorgen som det innebär att förlora ett barn.
Tycker du att mitt arbete med podden är viktigt?
Besök gärna min Patreon- sida och på så sätt bidra till att jag kan fortsätta släppa fler avsnitt och bjuda in ännu fler gäster.
Tack för ditt stöd! https://www.patreon.com/user?utm_campaign=creatorshare_creator
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet får ni lyssna till Alexis pappa, det vill säga min man, Jonatan.
Vi samtalar om den dagen för exakt fem år sedan, 21 juni 2018, när vi blev föräldrar för första gången, och samtidigt i nästa ögonblick vändes hela vår tillvaro brutalt upp och ner. Efter bara 11 timmar fick vi ta farväl av vår son.
Jonatan delar även med sig om hur det har varit för honom att bearbeta förlusten, tiden direkt efter det, och hur sorgen ser ut idag.
Tycker du att mitt arbete med podden är viktigt?
Besök gärna min Patreon- sida och på så sätt bidra till att jag kan fortsätta släppa fler avsnitt och bjuda in ännu fler gäster.
Tack för ditt stöd! https://www.patreon.com/user?utm_campaign=creatorshare_creator
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Dagens avsnitt belyser sorg ur det manliga perspektivet och psykisk ohälsa.
Idag får ni lyssna till Jakob Lindén som har diagnosen AST (lindring form av autism) och ADHD. Under gymnasietiden utsattes han för mobbning som successivt övergick till allt grövre våldshandlingar, så som slag, sparkar och andra övergrepp.
Mobbningen gjorde att han började missbruka olika droger och det blev starten till många års rehabilitering. Mobbningen satte också djupa sår i hans liv, som i sin tur ledde till att han själv blev förövare och dömdes till rättspsykiatrisk vård.
Idag har han öppen vård, får hjälp och lever ett helt annat liv. Han har haft tid och rätt förutsättningar att bearbeta allt det han har varit med om. Idag föreläser på skolor och har även startat en blogg, "Min historia", för att hjälpa andra i liknande situation.
Tycker du att mitt arbete med podden är viktigt?
Besök gärna min Patreon- sida och på så sätt bidra till att jag kan fortsätta släppa fler avsnitt och bjuda in ännu fler gäster.
Tack för ditt stöd! https://www.patreon.com/user?utm_campaign=creatorshare_creator
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Dagens avsnitt handlar om att möta döden i sitt arbete, och sorg ur det manliga perspektivet.
Dagens gäst är Patrik Thunholm som har en lång erfarenhet av att jobba som polis och inom Försvarsmakten, två starkt mansdominerade yrken. Patrik har skrivit boken ”Känslostorm”, som är en erfarenhetsbaserad fackbok om att möta döden i sitt arbete och vilka känslor det väckt hos människan bakom uniformen. Läsaren bjuds in bakom kulisserna och får komma väldigt nära inpå Patrik och hans känslor och tankar. Boken ger även insikt i vad det kan innebära att förhindra självmord, meddela dödsbud och möten med människor i olika situationer. Vi samtalar kring det här, boken, polisyrket och om rollen som pappa.
Det här är del 2 och därmed även sista delen, och vi fortsätter att hantera temat sorg ur det manliga perspektivet, och tar vid där vi avslutade förra veckan.
Vill du stötta mitt arbete med podden? Besök gärna min Patreon- sida och på så sätt bidra till att jag kan fortsätta släppa fler avsnitt och bjuda in ännu fler gäster.
Tack för ditt stöd!
https://www.patreon.com/user?utm_campaign=creatorshare_creator
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Dagens avsnitt handlar om att möta döden i sitt arbete, och om sorg ur det manliga perspektivet, det vill säga männnens sätt att hantera svåra förluster i livet.
Dagens gäst är Patrik Thunholm som har en lång erfarenhet av att jobba som polis och inom Försvarsmakten, två starkt mansdominerade yrken.
Patrik har skrivit boken ”Känslostorm”, som är en erfarenhetsbaserad fackbok om att möta döden i sitt arbete och vilka känslor det väckt hos människan bakom uniformen. Läsaren bjuds in bakom kulisserna och får komma väldigt nära inpå Patrik och hans känslor och tankar. Boken ger även insikt i vad det kan innebära att förhindra självmord, meddela dödsbud och möten med människor i olika situationer. Vi samtalar kring det här, boken, polisyrket och om rollen som pappa.
Avsnittet sänds i två delar, så del 2 kommer att släpps den 9 juni.
Missa inte det!
Vill du stötta mitt arbete med podden? Besök gärna min Patreon- sida och på så sätt bidra till att jag kan fortsätta släppa fler avsnitt och bjuda in ännu fler gäster.
Tack för ditt stöd! https://www.patreon.com/user?utm_campaign=creatorshare_creator
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Jessica Cederholm valde att omskola sig till dödsdoula, och beslutet var inte svårt att ta. Hon kände direkt att det här var rätt för henne.
Det började redan när hon var barn och upptäckte att hon var i nära kontakt med sina känslor, och alltid varit nyfiken på döden. När hennes mamma drabbades av cancer kon döden dessutom väldigt nära inpå livet. Första gången gick det bra, hon klarade sig, men när Jessica var 40 år kon cancern tillbaka. Den här gången förlorade hon kampen.
Men inte nog med det så drabbades även Jessica själv av bröstcancer exakt ett år efter förlusten av sin mamma. Till sin förvåning insåg hon att hon inte var rädd, men kände sig väldigt sorgsen. Hon omfamnade sjukdomen och beslutade sig för att göra det bästa av situationen.
Jessica är idag både diplomerad samtalsterapeut och certifierad dödsdoula.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Louise Wallin förlorade sin sambo Robert i cancer 2016.
När hon valde att inleda en relation med honom visste hon redan då att han var sjuk. Men kärleken var större än något annat.
Genom att kontinuerligt skriva ner sina känslor, från första träffen fram till Roberts sista andetag har hon kunnat hantera den svåra förlusten. Hennes skrivande resulterade i en diktsamling, "Vi behöver prata om att du dog", som kom ut i februari 2022.
"Att du var döende var en sorg jag fick hantera själv, du var för upptagen med att leva".
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I dagens avsnitt samtalar jag med Helene Eriksson, författare till barnboken "Farfar är dum för han är död".
Helene förlorade både sin mamma och pappa med bara några månaders mellanrum och i samband med det ställde barnbarnen en del frågor kring sorg och döden, något som dels resulterade i boken men som också bidrog till att hon intresserade sig för dessa frågor.
Sorg kan visa sig på så många olika sätt, och vi samtalar främst kring den "randiga" sorgen kopplad till hur barn sörjer.
Vad är väntesorg? Och hur är det att som vuxen bli föräldralös?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I dagens avsnitt berättar Magdalena om sonen Maximus som hon förlorade i suicide för fem månader sedan.
Maximus var som vilken annan ungdom med drömmar om framtiden och han skulle precis ta körkort. Han hade gjort planer inför sommaren och skulle ut och resa med familjen. Han var glad och älskad av många, och uppvisade inga tecken på att han mådde dåligt. Men helt plötsligt vaknar familjen en dag till deras värsta mardröm. Mamma Magdalena delar med sig av sorgen, saknaden, kärleken till sonen och hur hon ser på framtiden.
Det här är ännu en berättelse som berör en på djupet och som belyser vikten av att våga prata om psykiskt ohälsa och det svåra.
Finns där poddar finns!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I följande avsnitt får ni lyssna till Linda Molin som delar med sig av sin och hennes sambo IVF-resa och sonen Hampus. En berättelse om kampen för att bli föräldrar, oron som det bär med sig, och samtidigt lyckan att äntligen få ett plus på stickan.
Från börja en underbar dröm och ljus framtid som förstagångsföräldrar som helt plötsligt förvandlades till deras värsta mardröm.
Det här är en stark och hjärtskärande historia som berör en på djupet, men som också inge hopp!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hej alla fina lyssnare och följare!
Det här är ett annorlunda och kortare poddavsnitt där jag berättar om min kommande föreläsning och fysisk gruppträff för personer som befinner sig i sorg. Föreläsningen heter "Din sorg räknas" och fokuserar på just DIN sorg, oavsett om det handlar om dödsfall, sjukdom, skilsmässa eller annan svår förlust i livet. Det här ger dig även möjlighet att träffa andra personer i liknande situation där vi tillsammans genom att öppna upp oss och berätta, bidrar till att normalisera sorg och svåra förluster. Det här känns så otroligt fint och viktigt och jag är så otroligt tacksam att jag har möjlighet att genomföra det här och sprida kunskap.
Du är varmt välkommen att anmäla dig till föreläsningen senast den 15 maj, men om du anmäler dig senast den 24 april är det helt gratis!
Det här vill du absolut inte missa, så in och anmäl dig redan idag då det är begränsade platser!
Maila till: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I dagens avsnitt får ni lyssna till Julia Ejergard som förra året förlorade sin lillebror Viktor i suicide.
Både Julia och Viktor hade dessutom ett år tidigare förlorat deras gemensamma mamma och det här blev startskottet på en period av psykiskt ohälsa för Viktor. Och trots att han själv sökte hjälp vid flera tillfällen så fick han inte rätt hjälp i tid. Viktor blev endast 19 år gammal.
Det blev ett fint men även otroligt berörande samtal om livet, döden, och relationen mellan två syskon.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sorgsnack fyllde ett år den 16 mars 2023, och det här firar jag genom att summera första året och lista topp fem mest lyssnade avsnitt hittills.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I dagens avsnitt tar vi vid där vi avslutade förra gången.
Vi går lite djupare in i samtalet och Jennifer berättar om Collins närvaro i familjens hem samt ett möte hon hade med ett medium i ett försök att få kontakt med Collin. Vi går även in på hur livet ser ut idag med en bebis som är på väg och alla känslor som det innebär.
Det blev ett djupt och fint samtal om livet, döden, det andliga men även förhoppningar och förväntningar där vi båda delar med oss av våra erfarenheter.
Det här är ett avsnitt du absolut inte vill missa!
(Avsnittet är inspelat via länk och därmed kan ljudkvalitén variera lite).
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Jennifer Hovgard berättar om den tragiska junidagen för ungefär 1,5 år sedan när sonen Collin påträffades livlös i familjens pool. En dag som började som vilken annan morgon som helst, men som slutade på det värsta tänkbara sätt.
Det blev flera dagar av ovisshet och förtvivlan på sjukhuset där Collin svävade mellan liv och död. Till slut kom ett besked. Beskedet som ingen förälder vill ha. Någonsin. Och den smärtsamma beslut att tvingas stänga av respiratorn.
Det här är avsnitt ett av två, och i det här avsnittet fokuserar vi mest kring själva händelsen, sorgen och saknaden. I avsnitt två går vi in på tiden efter Collins död, vi samtalar kring det andliga, hans närvaro och hur livet ser ut idag.
(Avsnittet är inspelat via länk och ljudkvalitén därför en aning ojämn).
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet får ni höra Ingrid Orsén som helt plötsligt förlorade sin man Rasmus den 18 december 2017.
Ingrid och Rasmus hade ganska nyligen gift sig och flyttat utomlands till Malta. Rasmus startade företag och dem planerade för en lång framtid tillsammans. Men det blev inte så.
En dag när Ingrid skulle åka till jobbet sa hon hejdå till honom som vanligt, gick ut genom dörren, men det hon inte visste då var att det här skulle bli sista gången hon fick se honom vid liv.
Rasmus blev bara 32 år gammal.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Idag är det inte bara kärlekens dag utan även internationella hjärtebarnsdagen, så dagen till ära får ni lyssna till ett avsnitt med Linda Sundberg som är generalsekreterare på Hjärtebarnsfonden och även mamma till Hedda som föddes med ett allvarligt hjärtfel.
Vi samtalar om Hjärtebarnsfonden som är en ideell organisation som stöttar familjer med hjärtsjuka barn och även samlar in pengar till forskning.
Linda berättar också hur det var när Hedda föddes och hur livet ser ut idag.
"Jag kan känna sorg över att Hedda får genomgå så mycket smärta och oro. Det är ibland en sorg över att livet inte blev som man hade tänkt sig. Men det blev väldigt bra ändå. Alla dessa möten med människor som jag och vi inte hade haft om vi inte fått Hedda. Just möten med andra människor tycker jag är oerhört spännande, vägar som korsars under en kort tid i ens liv".
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet får ni hänga med Leah som summerar Sorgsnacks första poddår och reflekterar lite kring de tidigare avsnitt.
Vi önskar er alla en fin och stillsam jul och nyårshelg och hoppas att det blir precis så som du vill ha det!
Ta hand om er och varandra, och tack för oss och vårt första poddår!
Kram/ Leah och Jennie.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Med det här avsnittet vill vi önskar er alla en fin och lugn alla helgons helg. Och kom ihåg att göra det precis så som du vill ha de.
Stor kram från oss!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar Leah med regissören Carl Johan Karlsson om den aktuella föreställningen ”Älskad, saknad” som just nu spelas på Uppsala stadsteater.
"Älskad, saknad" är en förställning som tog form när Carl Johan plötsligt förlorade sin mamma. Han ställde sig frågan om vi är otränade i sorg och om det finns en deadline på hur länge man får vara ledsen. Det är en föreställning där publiken får ta del av sju personers förluster av en närstående. Den är både uppslitande och trösterik och bygger på intervjuer med människor om erfarenheter av sorg och förlust.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kan man sörja någon som fortfarande lever?
Den 10 oktober 2009 förändrades hela livet för Frida Johlbring, hennes storasyster Julia och resten av familjen. Julia hade precis fyllt 15 år och tagit sitt mopedkörkort och var så glad över det, men så hände det som inte får hända. Julia var med om en olycka. Hon skadades så pass svårt att läkarna inte gav familjen mycket hopp om framtiden överhuvudtaget, men familjen vägrade att ge upp så lätt. Frida krigade för sin storasyster, hon skulle se till att Julia fick de bästa förutsättningarna och ett värdigt liv trots de svåra skadorna.
Idag har Frida utbildad sig inom juridik för personer med olika funktionsnedsättningar och jobbar inom assistentbranschen som uppdragschef och är även medgrundare till @syskonjuristerna, en organisation som finns till som stöd för nära anhöriga som drabbas och i synnerhet syskon till dessa personer.
Frida saknar sin syster. Den systern hon hade innan olyckan skedde och har länge levt med känslan att hon inte får uttrycka det. ”Även om Julia finns fysiskt här idag så är det inte samma person. Och det är en stor sorg och saknad jag måste lära mig att leva med resten av mitt liv”, berättar hon.
In och lyssna nu på Spotify!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet berättar Leah om sina känslor och tankar kring hur det är att gå igenom den fjärde årsdagen för Alexis. På morgonen den 21:a juni 2018 föddes han och elva timmar senare dog han i sin mammas famn. Leah och hennes man har valt att fira livet istället för döden på Alexis årsdagar, som ju också är hans födelsedag.
Tänd gärna ett ljus till Alexis minne.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet berättar Jennie om sin känslor och tankar kring 2-årsdagen för Felix olycka, hur den första årsdagen var och hur det var att ta sig igenom en rättegång i hovrätten så nära årsdagen.
Tiden runt årsdagen är för många som förlorat någon en svårt tid att ta sig igenom. Det kan vara svårt att värja sig mot allt som påminner om hur det var den där dagen då den man älskar dog. Traumat sitter i kroppen och är så väldigt närvarande, känslorna och sorgen slår totalt undan fötterna på en. Det viktigaste är att verkligen försöka vara snäll emot sig själv och ta hand om sig så gott det går. Om du har någon i din närhet som förlorat någon och årsdagen börjar närma sig, försök att finnas där och trösta även om det gått flera år. Vi själva uppskattar väldigt mycket om någon uppmärksammar den dagen lite extra, tänd ett ljus, ring, skicka ett meddelande, åk till graven eller minneslunden, ja egentligen nästan vad som helst värmer så enormt mycket i hjärtat på den som sörjer.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet gästas vi av Kristina B Rosenius som förlorade sin dotter Emma i suicid i december 2015. Kristina drivs idag av att hjälpa andra som drabbas av sorg och förlust. Det skapar mening i hennes liv och har hjälpt henne i sorgeprocessen. Hon är med och utbildar Region Stockholms läkare och vårdpersonal inom psykisk ohälsa och Suicid från ett icke kliniskt perspektiv. Kristina är även skapare av ”Krisrutin Emma” en krisrutin för Sveriges Kommuner som skall aktiveras för efterlevande vid närståendes Suicid, Krisrutinen har hon namngivit efter sin dotter. Hon är också med i förbundsstyrelsen i riksorganisationen SPES, (SuicidPrevention och EfterlevandeStöd) där hon arbetar med att förbättra hjälpinsatser och stöd till efterlevande som förlorat en närstående i Suicid. Hon driver också Svenska Sorgbyrån där hon arbetar med Suicid Prevention genom utbildningar, krisstöd och föreläsningar. Det går även att anlita Kristina för samtal kring sorgberabetning och stödsamtal.
Du hittar Kristina på; https://svenskasorgbyran.com/
Eller på hennes Instagram; @suicidprevention_se
SPES hittar du på; https://spes.se/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet får vi höra en person som väljer att vara anonym, som vi valt att kalla ”Sara”. Hon berättar om något som väldigt få vågar pratar om, men som tyvärr händer mer ofta än vad man tror. Men på grund av rädsla väljer många ofta att förbli tysta. Vi ska prata om vuxenmobbning, utfrysning och härskarteknik på jobbet. Sara har tyvärr erfarenhet av allt det här och har även varit tvungen att byta jobb och lämna det hon verkligen brinner för, vilket har varit en stor sorg för henne, men även känt sig väldigt ensam i det hela då hon inte haft någon i hennes närhet som kunnat stötta henne på det sättet hon hade önskat.
Vi ska också tillägga att när detta avsnitt spelas in är Jennie tyvärr bortrest och därav inte med.
Vi ber även om ursäkt för att ljudkvalitén inte är det bästa, men vi hoppas ni ska ha överseende med detta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Avsnittet är inspelat via länk så ljudkvalitén kan variera. Vi ber om ursäkt för det och hoppas ni har överseende med det.
Björn dog 2015 i en överdos av sina egna mediciner, han blev endast 20 år gammal. Hans mamma Elisabet Greek kastades in i en verklighet som ingen förälder vill uppleva. Som en del i sin sorgbearbetning skrev hon boken ”Vi begravde våra barn” tillsammans med ett 30-tal andra mammor. I boken berättar de om sina barn som dog till följd av läkemedel och droger. Elisabet föreläser också, hon berättar Björns historia och hur det påverkat deras familj att förlora honom. Hon vill försöka få till en förändring kring beroendevården och visa att det här kan drabba vem som helst. Elisabet är även journalist och certifierad vägledare i en skrivmetod som heter Write Your Self. I avsnittet får ni höra mer om Björn och om Elisabets väg genom sorgen och hennes arbete med att hjälpa och utbilda andra människor.
Du hittar Elisabet på www.elisabetgreek.se och om du vill läsa mer om Write Your Self så hittar du den svenska hemsidan på www.writeyourself.com
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.