Sveriges mest populära poddar

Stil

Fotbollstränaren – från prasseljackor till prestigeplagg

55 min • 3 juni 2016

De är några av världens bäst betalda ledare, som snart kommer att träda ut på en arena för att visa upp sig och sin stil inför en mångmiljonpublik. Vi talar förstås om fotbollstränarna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dessa män ska försöka leda sina lag till vinst i det kommande fotbolls-EM för herrar. Under en månad framöver kommer vi att under tv-sändningar kunna se hur de bistert blickar ut över fotbollsplanen, pekar med hela handen och vankar av och an. Så som de alltid gjort.

Men idag bär fotbollstränare inte längre logotypprydda prasseljackor från sportföretag, utan diskreta prestigeplagg från mer eller mindre kända modemärken. Många av tränarna påminner om moderna företagsledare, vilket de i viss mån också är. Fotboll på den här nivån är långt ifrån någon lek, utan big business.

Och en av anledningarna till det är att man faktiskt kan se direktsändningar av internationella fotbollsmatcher på tv. 1992 betalade tv-kanalen Sky drygt tre miljarder kronor för rättigheterna att regelbundet sända matcher live, från den då nybildade brittiska proffsfotbollsligan Premier League. Det dröjde inte länge innan fler tv-bolag gav sig in i matchen om tittare. Pengabollen var satt i rullning och allt fler ögon riktades nu mot dessa dyrbara investeringsobjekt.

Därför blev det skärpning i leden – och en tillsnitsning av garderoberna. Modehus fick nu upp ögonen för den reklampotential som fanns i fotbollsspelare – och deras tränare. Snart började märken som Armani nämnas i samma andetag som Liverpool, Lanvin med Arsenal, Chelsea med Dolce & Gabbana, det tyska landslaget med Hugo Boss och det franska med Dior.

Men att vara välklädd som ledare för ett lag under en viktig match inför publik betyder förstås inte samma sak som att ge efter för mode, eller marknadskrafter. Det är snarare en signal på respekt, för laget och åskådarna och jobbet i sig, menar många. Även tränare. Det har emellertid inte varit någon självklar inställning, i synnerhet inte i Sverige. 2001 fick Djurgårdens dåvarande tränare Zoran Lukic frågan om vem som är allsvenskans sämst klädde fotbollstränare och svarade med emfas: ”Alla som har träningsoverall”.

I veckans program tar vi en närmare titt på det svenska herrlandslagets kostymer har tagits fram av det Boråsbaserade familjeföretaget Cavaliere – ett samarbete som pågått i 13 år. Förutom att klä upp både dam- och herrlandslaget vid större mästerskap gör företaget även kostymer åt alla som jobbar på Svenska Fotbollförbundet. Vi pratar också kläder och stil med Carlos Banda och Stefan Batan från Hammarby. Och så berättar vi historien om segern som har kallats för en av de största skrällarna i idrottens historia: när det engelska fotbollslaget Leicester City gick och vann Premier League i början av maj i år – en seger mot alla odds.

Veckans gäst är Johanna Frändén, sportjournalist.

00:00 -00:00