Vilka idéer finns dolda under talepunkterna och utspelen? Dagens politiker klättrar på stora idéer – ibland vet dom inte ens om det själva.
Sverker Sörlin är idéhistoriker, professor och författare. I den här podden bjuder han in skarpa tänkare och seriösa tyckare. Tillsammans avtäcker de det politiska och de politiska teorierna.
The podcast Stora idéer med Sverker Sörlin is created by Arena Idé. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Signaturen ”förvirrad lyssnare” har mejlat till Sverker Sörlin med ett par kluriga frågor: Kommer det ens att finnas ett välfärdssamhälle när vi slutat att pumpa upp olja? Vem ska jag lyssna på – peppade ekomodernister eller bistra röster som förespråkar ekonomisk nedväxt? En podd som heter Stora idéer med Sverker Sörlin måste ju försöka svara även på de största av frågor. Sverker får även möjligheten att tänka kring skidsportens framtid. Hur kommer sporten förändras nu när finländarna ha uppfunnit vallningsfria skidor?
När du lyssnat kan du skicka in din egen fråga till: [email protected].
De som sett nostalgins politiska potential har länge haft sin hemvist långt ut till höger. Men nu hörs viskningarna även från vänster. Begreppet nostalgi är sammansatt av grekiskans ”nostos” (hemkomst), och av ”algos”, som betyder smärta. Längtan är förknippad med smärta. Jag vill hem, men det gör ont. Finns ett prövande värde i detta? Något som kan få arbetarrörelsen att se nya möjligheter, när de gamla modellerna tjänat ut?
Efter Tony Blairs triumfatoriska 90-tal, ett nyliberalt fyrverkeri och ”Cool Britannia” kom baksmällan. Bland brittiska vänstertänkare föddes en helt annan idéströmning; istället för ”New labour” – ”Blue labour”. Nu börjar röster inom svensk socialdemokrati tala om begrepp som dygd, plikt, skötsamhet och små varma gemenskaper. Sverker Sörlin undersöker fenomenet ”Blue labour”, i ett samtal med den socialdemokratiske debattören Joel Staade.
Det här avsnittet spelades in före valet i Storbritannien, där väljarna som bekant röstade fram en ny Labour-regering ledd av Keir Starmer.
Antologi som nämns i podden:
Blue Labour – Forging a New Politics, av Rowan Williams, Ian Geary och Adrian Pabst.
Ur krigsruinerna skulle ett enat Europa byggas som en ödesgemenskap. Var befinner sig den europeiska integrationen idag, när ett nytt krig utmanar enigheten? Det är mycket som står på spel. Vilken är framtidsvisionen för Europa? Vad är egentligen målet? Vem kommer att bry sig om Europa i en framtid dominerad av auktoritära stormakter? Inför valet till Europaparlamentet, passar Sverker Sörlin på att ställa några stora frågor. Veckans gäst Göran von Sydow leder det Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps.
Sverker Sörlins studio gästas av filosofen Jonna Bornemark. Hör ett möte mellan två temperament, och ett möte mellan två av landets ledande public intellectuals. Vi får tjuvkika i Bornemarks kommande bok ”Vrida världen”. Vilken är den radikala kulturförändring vi står inför? Och vad har den med mörtar att göra?
Ställ dina egna frågor till Sverker Sörlins frågelåda: [email protected].
Veckans gäst hos Sverker Sörlin är Lars Marcus. Han forskar om hur städernas själva form kan underlätta möten mellan människor, men också om hur relationer mellan byggnader och vägar kan skapa segregation. Varför var den förmoderna staden en effektiv integrationsmaskin? Och hur gick det till när planerare och marknadsideologer byggde bort möten mellan människor?
Lyssna även på när Lars Marcus medverkar även i tankesmedjan Bostad2030:s podcast: https://www.podbean.com/ew/pb-vyvcf-151a66b
Vill du komma i kontakt med oss? Maila [email protected].
En podd från Arena Idé.
Liberala principer om integritet - vad har det med skidskytte att göra? Björn Ferry är Sveriges mest framgångsrika manliga skidskytt genom tiderna. Numera har han siktet inställt på klimatfrågan.
På 70-talet var Sverker Sörlin elitskidåkare, men han kunde inte klå Thomas Wassberg. Så han fick staka sig fram som idéhistoriker och professor på KTH istället.
Finns ett universellt sunt förnuft? Hör en ny sida av klimatkämpen och expertkommentatorn Björn Ferry, i samtal med Sverker Sörlin, om etik och politiska ideologier mitt i vardagen.
Vill du komma i kontakt med oss? Maila [email protected].
En podd från Arena Idé.
Karin Pettersson är kulturchefen på Aftonbladet som är “faché mais pas facho” som fransoserna säger. Hon är alltså förbannad, men inte fascist. Med Sverker Sörlin samtalar hon om dagens socialdemokrati som ideologiskt projekt – om vad som händer med demokratin i en era där de argaste algoritmerna dominerar. Hur borde en progressiv rörelse förhålla sig till den digitala offentligheten?
Karin Pettersson fick i uppgift att ta med sig tre tänkare till dagens avsnitt:
Karl Polanyi (1886-1964), ungersk-amerikansk nationalekonom. Hans mest kända verk är Den stora omdaningen. Marknadsekonomins uppgång och fall.
Shoshana Zuboff (född 1951), amerikansk filosof, mest känd för boken Övervakningskapitalismen – vid maktens nya frontlinjer.
Ursula K Le Guin (1929-2018), har av New York Times beskrivits som Amerikas mest framstående science fiction-författare.
Har du ett förslag på ämne, en fråga eller något annat kring podden du undrar över. Skicka mail till [email protected].
I årets sista avsnitt svarar Sverker Sörlin återigen på frågor från er lyssnare. Varför pratade alla om katolsk sociallära under hösten 2023? Vad f-n är hög standard? Är regeringens klimatpolitik korrupt? Hur skulle Transparency International bedöma den saken?
Och till sist en fråga som skickar oss rakt in i 2024:
Vart är vi påväg?
Har du ett förslag på ämne, en fråga eller något annat kring podden du undrar över. Skicka mail till [email protected].
Vi hörs 2024!
Betong växer mot himlen. När Berlinmuren föll fanns 16 gränsbarriärer, idag finns 80 stycken. Genèvekonventionen som har definierat flyktingskap alltsedan andra världskrigets slut, utmanas nu från alla håll. Hur ska vi se på sårbarhet och migration i klimatkatastrofens tid? Och i tider av industriella massdeportationer? Vad kan vi lära av idéhistorien?
Sverker Sörlin har bjudit in två personer som intresserat sig för frågor om gränser och migration, socialantropologen Shahram Khosravi och kulturjournalisten Shora Esmailian.
Har du ett förslag på ämne, en fråga eller något annat kring podden du undrar över. Skicka mail till [email protected].
”Det kommer aldrig gå – människan är till naturen självisk! Omställningen måste vara kul! Klimatpolitiken får inte utmana människors bekvämlighet!” Så låter det ibland i klimatdebatten. Men vad ligger egentligen bakom dessa påståenden?
Maria Wolrath Söderberg forskar om hur människor resonerar när det gäller klimatfrågor. När hon besökte Sverker Sörlins studio nyligen, hade hon med sig några frågor hon ville ha svar på. Det här avsnittet är ett samarbete med podden Klimatgap.
Klimatgap hittar du här: https://shows.acast.com/klimatgap eller i din poddapp.
Har du ett förslag på ämne, en fråga eller något annat kring podden du undrar över. Skicka mail till [email protected].
Dyrtiderna slår hårt mot hushållen, samtidigt som storbolagens vinster skjuter i höjden. Politikerna är surrade vid räntevapnet och vid ett föråldrat ekonomiskt tänkande.
Elinor Odeberg tillhör en ny generation progressiva ekonomer. Med stöd av internationella förebilder som Isabella Weber, föreslår hon nu ett annat sätt att bekämpa inflationen, ett sätt som inte ska slå mot vanligt folk. Hennes nya bok heter just Dyrtider.
Varför är alla ekonomer höger? När ska Milton Friedman genomskådas? Och varför fungerar inte räntehöjningar mot dagens inflation? Allt det och mycket mer i veckans avsnitt av Stora idéer med Sverker Sörlin.
Mer läsning:
Dyrtider – Elinor Odeberg
Den svåra inflationen – Elisabeth Lindberg
Could strategic price controls help fight inflation? – Isabella Weber
Time to democratize central banking? (inspelad föreläsning) – Eric Monnet
Har du ett förslag på ämne, en fråga eller något annat kring podden du undrar över. Skicka mail till [email protected].
Den här gången testar vi något nytt i Stora idéer. Sverker Sörlin har öppnat sin frågelåda – och de kloka tankarna har strömmat in från er lyssnare.
Professorn svarar på frågor om svenskarnas självbild, om medborgarlön och om vad man ska göra med sitt liv om man blir 110 år gammal. En stor del av podden ägnas åt en fråga från läraren Göran: Hur påverkas vi på djupet av förstörelsen av den svenska skolan? Lyssna till en essä om samhällets stora “homogeniseringsapparat” och dess filosofiska och människodanande betydelse.
Välkommen med din fråga. Kanske om ideologierna och om världsläget. Eller varför inte om stora idéer som vin, skidåkning eller meningen med alltsammans. Skicka till [email protected].
De kallas evangelikala och tillhör Donald Trumps stödtrupper. Varifrån kommer deras idéer?
Sverker Sörlin har bjudit in en författare som har gedigen kunskap om den nya högerkristendomen. Pekka Mellergård har sin bakgrund som docent i neurokirurgi och som intellektuell profil i den svenska frikyrkligheten. Välkommen till ett utforskande samtal, den här gången med avstamp i boken: "Hur kunde det gå så här långt? En essä om trumpismen och den nya högerkristendomen."
Har du ett förslag på ämne, en fråga eller något annat kring podden du undrar över. Skicka mail till [email protected].
De är båda professorer som försöker förklara krisläget för regeringar och storbolagstoppar. De arbetade en gång tillsammans i klimatforskningens frontlinjer. Då, för 15 år sedan, stod allt och vägde.
Nu återförenas Johan Rockström och Sverker Sörlin i ett samtal om politisk ideologi, om systemförändring, om den stundande flyktingkrisen och om att välja mellan att berätta det som är sant och det som är möjligt att säga.
Vad sägs egentligen bakom kulisserna på klimattoppmötena? Och framförallt – vad gör vi nu?
Podden är producerad av Rasmus Malm och ges ut av den partipolitiskt obundna tankesmedjan Arena Idé
Har du förslag på ämnen, kommentarer eller tips. Kontakta oss på [email protected]
Sagostunder för barn på bibliotek ska stoppas - i alla fall om de som läser sagorna har fel kläder. Innehållet på museer ska styras politiskt. Och det behövs en kulturkanon som slår fast vad som är God Svensk Kultur.
Varför är SD så enormt engagerade i ett sådant budgetmässigt litet politikområde som kultur? För att förstå kultursynen måste vi gå till botten med hur partiet ser på andra centrala begrepp som historia, nation och folk.
Historikern Julia Håkanssons nya avhandling om SD kommer först i juni, men redan nu kan du lyssna på hur det lät när hon gästade podden Stora idéer med Sverker Sörlin.
Har du ett förslag på ämne, en fråga eller något annat kring podden du undrar över. Skicka mail till [email protected].
David Thurfjell är religionshistorikern som gick till skogs för att förstå svenskarnas andlighet. Nu har han skrivit sin mest personliga bok hittills. Med Sverker Sörlin talar han om likheterna mellan religion och politik. Vad är att tro? Inte bara att hålla något för sant i termer av ”Har det hänt eller inte?”. Den som inser detta, kanske bättre kan förstå vad som drar människor till vissa politiska rörelser. Hur reagerar en övertygad anhängare om hens favoritpolitiker avslöjas med en lögn? Vad tror David själv på?
Hör om det och mycket mer i en podd om dramatisering, rördhet och resonans.
Har du ett förslag på ämne, en fråga eller något annat kring podden du undrar över. Skicka mail till [email protected].
Biologer larmar: “De sista riktiga skogarna försvinner just nu.” Men industrin lugnar oss i stora reklamkampanjer: “Vi planterar nya skott hela tiden.”
Den svenska skogen väcker både känslor och politisk debatt. Varför är det så? Sverker Sörlin följer spåren tillbaka i historien.
Dagens gäst Lisa Röstlund är grävande reporter på Dagens Nyheter.
Hon har tidigare granskat högerextrema rörelser, Lundin Oil och skandalerna bakom Nya Karolinska sjukhuset. Men de riktigt kraftiga motreaktionerna kom först när hon började granska den svenska skogsindustrin.
Har du ett förslag på ämne, en fråga eller något annat kring podden du undrar över. Skicka mail till [email protected].
När arkeologen David Wengrow mötte anarkisten och antropologen David Graeber, blev resultatet omvälvande. Nu gästar han Sverker Sörlins studio.
”Början på allt – en ny historia om mänskligheten” – så heter boken, när den nu kommer ut i svensk översättning.
Det är 700 sidor som ifrågasätter hur mänsklighetens historia brukar berättas, och presenterar ny forskning om jägar-samlar-folk med slavar, jämlika jordbrukare och historiska städer utan kungar.
Och kanske mest spännande av allt: De skriver en ny historia om upplysningens frihetstankar. Varifrån kom egentligen kritiken mot fursten, prästen och penningen? Inte från Rousseau, utan från amerikanska ursprungsfolk ska det visa sig. ”Det är dags att ändra på historiens gång, vi måste börja med det förflutna.”
Har du ett förslag på ämne, en fråga eller något annat kring podden du undrar över. Skicka mail till [email protected].
Göran Greiders trädgård i Dalarna är täckt av snö, men han har den ändå i sina tankar. Idéhistorikern Sverker Sörlin har bjudit in Sveriges mest folkkära socialist för att undersöka trädgårdens politik. Vad lär oss den unge Marx om trädgårdsarbete? Varför ska man gräva en grop? Och är trädgården den utopiska socialismen förverkligad eller en kolonial maktdemonstration? Massa praktiska odlingstips i podden som söker det politiska på oväntade platser.
Har du ett förslag på ämne, en fråga eller något annat kring podden du undrar över. Skicka mail till [email protected].
De är finansierade av oljeindustrin och de vill bromsa klimatomställningen. Atlas-nätverket och Cato Institute – de må ha namn som låter som tagna ur en dålig sci-fi-dystopi, men de är högst verkliga.
Chalmers-forskaren Kristoffer Ekberg har kartlagt klimatförnekarna på mäktiga tankesmedjor i Sverige och USA. Nu gästar han Sverker Sörlin och avslöjar vad som står i lobbyisternas egna handböcker.
Varifrån kommer idén att marknaden bör och kan stå över naturvetenskapen? Vi dyker ner i Friedrich Hayeks nyliberala tankevärld.
Har du ett förslag på ämne, en fråga eller något annat kring podden du undrar över. Skicka mail till [email protected].
En podd från den fackliga tankesmedjan Arena Idé.
Den som vill undergräva demokratin idag, måste formulera en ny berättelse om det förflutna.
Författaren Maja Hagerman och Sverker Sörlin samtalar om minne, glömska och osanning som politisk ideologi. Hur kan vi skydda oss mot lögnerna?
Trump är mitt uppe i striden: Vad hände egentligen vid Kapitolium 2021?
Och i Sverige försöker radikala konservativa uppvärdera Rudolf Kjellén, en antidemokratisk ideolog från det tidiga 1900-talet.
Har du ett förslag på ämne, en fråga eller något annat kring podden du undrar över. Skicka mail till [email protected].
En podd från den fackliga tankesmedjan Arena Idé.
Vilken är fruktfatets politik? Lyssna på ett lärt samtal som tar oss med till okända platser. Vi får höra fantasieggande berättelser om erotiska frukter och överflödets ekonomi, men också om kolonial plundring.
Ibland är en banan bara en banan – men ett fruktfat kan symbolisera så mycket mer. Idéhistorikern Sverker Sörlin och konstvetaren och psykoanalytikern Sinziana Ravini nöjer sig inte med de enkla svaren.
Har du ett förslag på ämne, en fråga eller något annat kring podden du undrar över. Skicka mail till [email protected].
En podd från den fackliga tankesmedjan Arena Idé.
Gäst är statsvetaren Katarina Barrling som vet allt om partikulturer och om de krafter som byggt dagens Centerparti.
Varifrån kommer Centerns nyliberalism? Är partiet ett mittenparti eller ett extremparti? Och hur kunde denna jordnära rörelse som hyllar långsamheten genomgå den kanske mest dramatiska ideologiska make-over som skådats i svensk politik?
Det och mycket mer – om bönder, seriell monogami och ideologier – i Stora idéer med Sverker Sörlin.
Avsnittet spelades in den 18 augusti 2022, i Arenagruppens studio i Stockholm.
En podd från den fackliga tankesmedjan Arena Idé.
Om kristdemokratisk ideologi och om Ebba Busch som kulturkrigare och provokatör.
Sverker Sörlin har bjudit in två tunga statsvetare, Marie Demker och Andreas Johansson Heinö, för att söka den europeiska kristdemokratins historiska rötter, men också för att förstå vad som ligger bakom partiledarens allt mer extrema utspel. I veckans avsnitt dissekeras Ebba Busch-metoden. Lär dig känna igen de tre stegen: fräcka apan, oskyldiga rådjuret, rasande lejonet.
Har du ett förslag på ämne, en fråga eller något annat kring podden du undrar över. Skicka mail till [email protected].
En podd från den fackliga tankesmedjan Arena Idé.
Susanna Kirkegaard från Aftonbladets ledarsida är gäst i premiäravsnittet. Stora idéer utforskar vad den franske presidenten vill med Europa. Vilken är egentligen Macrons ideologi? Sverker Sörlin söker visionärens rötter bakåt i historien – och hamnar på 1700-talet. Och veckans gäst förklarar varför inga svenska politiker förstått sig på gåtan Macron.
Har du ett förslag på ämne, en fråga eller något annat kring podden du undrar över. Skicka mail till [email protected].
En podd från den fackliga tankesmedjan Arena Idé.
Några ord från Sverker Sörlin.
Har du ett förslag på ämne, en fråga eller något annat kring podden du undrar över. Skicka mail till [email protected].
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.