Man varken ser eller känner lukten av den, den radioaktiva gasen radon som på sikt kan ge lungcancer om man andas in höga halter av den under lång tid. Men var kommer radonet ifrån, vad kan man göra för att minska radonhalten i ett hus och varför är det viktigt? Det är några av frågorna vi ska ge svar på i det här första avsnittet av Strålsäkert.
OBS! Sedan det här avsnittet spelades in har pengarna till radonbidraget tagit slut. Det är oklart om det kommer bli några nya satsningar på ett radonbidrag för att sanera bostäder i närtid. Denna version av avsnittet har uppdaterats och informationen som tidigare fanns om radonbidraget har tagits bort.
Medverkande: Tove Sandberg Liljendahl, utredare på enheten för miljöövervakning, Strålsäkerhetsmyndigheten, Cathrin Tolinsson, utredare på enheten för mätning av joniserande strålning Strålsäkerhetsmyndigheten och Chabrael Baranterjus, husägare i Åby.
Programledare: Pelle Zettersten, Strålsäkerhetsmyndigheten
Kontakta gärna Strålsäkert och berätta vad du tycker om podden och vad du vill höra mer om:
[email protected]
Vill ni höra om radon på arbetsplatser, lyssna till avsnittet: Radon på arbetsplatser - dags att mäta: https://soundcloud.com/user-255659927/radon-pa-arbetsplatser-vad-galler
Läs mer om radon här: https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/radon/