I det här avsnittet följer vi med forskare ut på sjön och tar sedimentprover utanför den kärntekniska anläggningen Studsvik i Södermanland. Syftet är främst att undersöka hur olika radioaktiva ämnen beter sig i miljön och hur rörliga de är. Det här är ett av de forskningsprojekt som Strålsäkerhetsmyndigheten finansierar för att öka kunskapen och vidmakthålla kompetens inom radioekologi. Medverkande: Mats Eriksson, biträdande professor, Håkan Pettersson, docent, Grzegorz Olszewski, 1:e forskningsingenjör, Mercedes Lopez Lora, postdoc. Per Törnquist, doktorand, samtliga vid Linköpings universitet. Programledare: Pelle Zettersten, Strålsäkerhetsmyndigheten.
Detta avsnitt finns enligt kravet på tillgänglighetsanpassning även i textform. Texten är förkortad och inte en direkt transkribering av det som hörs i poddavsnittet, ni hittar texten här: https://bit.ly/2UzhkyD
Under rubriken "Tema forskning" kommer vi beskriva de sju områden som myndigheten finansierar forskning inom, men även berätta om enskilda forskningsprojekt. Avsnittet om radioekologi är det första avsnittet i serien #Tema forskning och sorterar in under temaområdet strålskydd. Om du har frågor eller idéer kring ämnen du vill höra mer om, hör av dig till oss!
[email protected]