Den 26 april 2021 är det 35 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl i Ukraina inträffade. Vilka spår finns det kvar av nedfallet över Sverige idag och finns det mat som man inte bör äta? Det är temat för det här avsnittet av Strålsäkert. Vi får också höra hur det går till att mäta cesium i 137 i mjölk och hur Strålsäkerhetsmyndighetens miljöövervakning av radioaktiva ämnen går till. Medverkande: Ulf Bäverstam, Pål Andersson och Sara Ehrs, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten, Kettil Svensson och Arja Helena Kautto, sakkunniga på Livsmedelsverket, Kerstin Lundmark, fd anställd på Statens strålskyddsinstitut och Strålsäkerhetsmyndigheten.
Programledare Pelle Zettersten, Strålsäkerhetsmyndigheten.
Här hittar ni skriften Produktion och hantering av livsmedel vid nedfall av radioaktiva ämnen: https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/handbocker-verktyg/livsmedel-vid-radioaktivt-nedfall.pdf
Läs mer om Strålsäkerhetsmyndighetens miljöövervakning: https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/miljoovervakning/