Stress och utmattning – med Björn Rudman
Sover du dåligt?
Sömn märks knappt av när den är som den skall men blir allt man tänker på när den inte fungerar. Utav alla olika områden som vi människor brottas med rörande vår hälsa så skulle jag våga sticka ut hakan och säga att sömnen både är svårast och viktigast. Det är så mycket som faller i korthuset när sömnen inte fungerar. Det kan svänga fort i skiftningarna mellan att kunna sova och att inte kunna sova. Jag skulle kunna skriva om flera olika detaljer som skevar ur när sömnen är dålig men kommer hålla mig till en generell så blir tråden lättare att följa. Kolla här skall jag förklara:
För det första måste du som läser komma ihåg att det inte är farligt att vara trött. Du har inte sömnproblem bara för att du sovit dåligt en eller ett par nätter i rad. Det blir så för oss människor ibland, både på grund av yttre omständigheter (att vi har mycket runtomkring oss som vi tänker på) och på grund av saker som händer inne i kroppen. Våra psykologkompisar brukar säga att sova dåligt 30 dagar är inget att skriva hem om. Dessutom är det fler psykologiska faktorer bakom sömnproblem som till exempel att man identifierar sig som en person som har sömnproblem eller får ångest och liknande av tankarna på att gå och lägga sig.
Att vara trött ökar våra sårbarhetsfaktorer. Det är grejer som gör oss mer känsliga för känslor kan man säga. Du kanske har märkt hur du blir lättirriterad och taggig när du är hungrig eller trött på morgonen? Det är inte sannolikt inte för att det finns mer saker att vara förbannad på utan att du helt enkelt inte har lika starka filter när du är låg på energi. Sårbarhetsfaktorerna är högre. Att gå runt och vara trött ger en konstant sårbarhet och det kan såklart vara väldigt jobbigt.
Att vara trött kommer skapa stora generella utmaningar i din vardag eftersom sårbarhetsfaktorerna är så pass mycket större. Du kommer vara mer utsatt för jobbiga känslor och du kommer ha svårare att motstå alla roliga tåg som finns att hoppa på. Det innebär att du kommer vara mycket mer känslostyrd när du är trött och då blir det väldigt svårt att själv styra livet dit du vill till så som du vill ha det.
Det finns en rad olika metoder och tips med trix för att få ordning på sömnen. Jag vet inte hur många husmorsknep jag läst under åren där det ena är konstigare än det andra. Jag tänker att det beror lite på vilken typ av sömnbesvär som finns. Är det svårt att somna? Vaknar du upp tusen gånger? Vaknar du strax efter 04.15 och är pigg som en lärka? Olika inriktningar kräver olika insatser. Men en grej går som en röd ilsken tråd genom allt.
Stress. Frisättningen av kortisol under stress sabbar vår förmåga att gå in i djupsömn. Kortisol har dessutom en lång halveringstid (tiden det tar för ett ämne att brytas ner till hälften) vilket innebär att om du varit stressad och igång långt in på kvällen är kortisolet inte borta när du skall lägga dig. Där tänker jag att vi skall landa i den här krönikan. Bemästra stressen över dagen så kommer du ha mycket större möjligheter till en god sömn. Utan att behöva bli hobbykemist.
Björn Rudman Caladrius
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.