I år är det 100 år sedan det första svenska nazistpartiet bildades. Trots vetskapen om nazismens fruktansvärda konsekvenser har nya anhängare fortsatt att attraheras av dess rasism och antidemokratiska idéer. 100 år av obruten nazistisk organisering.
Det är en brokig historia fylld av våld, terror och gatuaktivism. Men även valsatsningar och entreprenörskap. Mängder av partier och organisationer har bildats och försvunnit. Det har varit otaliga interna strider och fraktionsbildningar, men även återkommande enhetsförsök. Expo kommer i fyra avsnitt att berätta om den här heterogena rörelsens utveckling och olika faser från de första partibildningarna till dagens slagsmålsklubbar.
I förra avsnittet fick vi höra historien om de första svenska nazistpionjärerna. Men den nazistiska historien slutar som bekant inte vid krigsslutet 1945. Trots en omvärld som förfasas över Hitlerregimens mördarmaskineri och med de ledande nazisterna inför rätta så fortsätter den svenska rörelsen sin verksamhet. Det sker dock allt som oftast i det dolda. Men planer smids för en väg framåt.
Vi har nu kommit fram till del två: efterkrigsnazisterna (1945—1979). Runt om i Europa försöker vid den här tiden de nazister och fascister som vägrar ge upp sin kamp istället att omorganisera. Ska rasfrågan fortsätta vara rörelsens ledstjärna eller finns det andra vägar att gå? Här kommer en svensk att få en för utvecklingen viktig internationell roll. Många av övervintrarna tonar ned sin nazism, men i mitten av 1950-talet presenterar sig ett parti som inte döljer sin ideologiska hemvist.
Hur ändrade nazistmiljön karaktär efter kriget? Vilka strategier hade de för att återlansera sina idéer? Hur gick det till när Sverige och Malmö blev den europeiska extremhögerns viktigaste mötesplats? Och vilken betydelse har den här generationen av nazister kommit att få för nästa generation av aktivister?
Gäster i studion är Heléne Lööw, docent i historia specialiserad på nazism och extremism i Sverige samt Anna-Lena Lodenius, journalist specialiserad på extremism.
Programledare: Anna Fröjd
---
Läs mer:
Studio Expo: 100 år av svensk nazism – Del 1 av 4: Pionjärerna https://expo.se/podcasts/100-ar-av-svensk-nazism-pionjarerna/
Expo wiki – Nysvenska rörelsen: https://expo.se/lar-dig-mer/wiki/nysvenska-rorelsen/
Malmörörelsen (Erik Sidenbladh, 2012): https://expo.se/nyhet/malmororelsen/
SNF: Extremhögerns Gubbmaffia (Expo, 1997): https://expo.se/nyhet/snf-extremhogerns-gubbmaffia/
Daniel Poohl: Allvarligt, Kamprad (2011): https://expo.se/nyhet/allvarligt-kamprad/
Expo wiki – Riksfronten: https://expo.se/lar-dig-mer/wiki/riksfronten/
Sveriges första nazistledare (Magnus Säll, 2022): https://expo.se/fordjupning/sveriges-forsta-nazistledare/
Nazismens teoretiker (Expo, 1996): https://expo.se/nyhet/nazismens-teoretiker/
#4-2023 Tidskriften Expo, 100 år av svensk nazism: https://expo.se/lar-dig-mer/tidskriften/hundra-ar-av-svensk-nazism/
Studio Expo #79 - Antisemitismen 85 år efter novemberpogromen. Gäster Mathan Shastin Ravid & Morgan Finnsiö https://expo.se/podcasts/antisemitismen-85-ar-efter-novemberpogromen/
Expo behöver ditt stöd
Bli poddvän här: https://expo.se/stod-expo/bli-poddvan/
Prenumerera på Expo: https://expo.se/tidskriften/prenumerera
---
Studio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjanden, mer om våra granskningar och analyser av högextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!
Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 – för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande.