40 avsnitt • Längd: 35 min • Oregelbundet
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Vi vänder oss till alla som brinner för säkerhet och trygghet och som vill säkra verksamhetens affär. Podden produceras av Företagsuniversitetet i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet.
The podcast Sveriges Säkerhetschefer is created by sverigessakerhetschefer. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Den här gången träffar vi Malin Ekblad, som är säkerhetschef i – inte en, utan – tre kommuner!
Det är inte en underdrift att säga att Malin Ekblad har fyra jobb i ett! Hon är säkerhetschef i de tre kommunerna Trelleborg (med 46.000 invånare), Skurup (med 17.000 invånare) och Vellinge (med 38.000 invånare) och dessutom enhetschef för Kontaktcenter i Trelleborg. För att veta vilken roll hon har - och när - färgkodar hon sin kalender, även för sin fritid.
Att vara säkerhetschef i tre kommuner med olika demografi, politisk styrning och förutsättningar är förstås en utmaning men Malin Ekblad ser många fördelar och synergier. Hon utgår från Trelleborg och har en säkerhetsavdelning med sex medarbetare. De arbetar med krishantering, civil beredskap, totalförsvarsplanering, informationssäkerhet och i två av kommunerna även med brottsförebyggande arbete. Hon känner att den största utmaningen just nu är att bygga ut totalförsvaret och att planera för de väderrelaterade riskerna i Skåne.
Under sina år som kommunal säkerhetschef har Malin bland annat hanterat en lång rad kriser; som flyktingvågen, pandemin, sprängningar, bombhot, hot och trakasserier mot politiker - samtidigt som hon kontinuerligt tar fram policies, rutiner och utbildningar, samordnar trygghetsvärdar, sitter med i styrelser för försäkringsbolag och är aktiv på den sociala plattformen X.
Malin Ekblad var – föga förvånande - nominerad till Årets Säkerhetsprofil 2021 och vann Qnetpriset 2019, bland annat för sitt moderna och samverkande säkerhetsarbete, sin starka drivkraft och sitt resultatorienterade arbete.
Hennes ledarskap bygger på tillit och frihet under ansvar – det är teamet som finns omkring henne som är hennes främsta verktyg, som ger henne stimulans. Själv drivs hon av ständig förändring och utveckling och variationen i arbetet.
Hennes råd till andra säkerhetschefer är att vara lyhörd, söka samverkan och att vara insatt i verksamheten och uppdraget - men också att vara anpassningsbar.
Sveriges säkerhetschefer produceras av Företagsuniversitetet och sprids i samverkan med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet och finns där poddar brukar finnas.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Den här gången träffar vi Erik Klockars, säkerhets- och säkerhetsskyddschef på DHL Express, med världen som arbetsfält.
Det är tre tips från Erik Klockars, som är säkerhets- och säkerhetsskyddschef på DHL Express Sverige sedan maj 2023. Med en bakgrund från Nationella insatsstyrkan och Swedavia är det grupper och teamutveckling som är hans absoluta drivkraft.
DHL Express ingår i den globala koncernen DHL och är en division som arbetar med expressleveranser via flyg. DHL Express Sverige hanterar åtta miljoner paket per år och har cirka 1000 medarbetare fördelade på fem terminaler. Erik själv utgår från kontoret på Arlanda.
Erik Klockars säger sig ha en spretig palett av arbetsuppgifter men är framför allt säkerhetsansvarig för all verksamhet mot tillsynsmyndigheten Transportstyrelsen. Den största risken är att luftfartsskyddet inte upprätthålls och de största utmaningarna för honom är att etablera en robust och motiverande säkerhetskultur och att hålla en hög nivå på säkerhetsprövningarna.
Han har en bakgrund som polis i Uppsala och arbetade också på Nationella insatsstyrkan i åtta år. Han har dessutom startat och är delägare i Raw Motion, en tränings- och friskvårdsanläggning som syftar till att skapa rörelseglädje för alla.
Erik drivs av utveckling och att se behov, analysera dem, lägga in aktiviteter och genomförande och sedan se arbetet få effekt för säkerheten, verksamheten och affären. Han tror att säkerhetschefsrollen går alltmer mot en ledande roll, att man ska ha ett genuint säkerhetsintresse men framför allt kunna leda, samverka och motivera - och gärna hitta ”säkerhetsambassadörer” i verksamheten.
Sveriges säkerhetschefer produceras av Företagsuniversitetet och sprids i samverkan med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Den här gången tar vi sikte Sveriges Radios säkerhets-, säkerhetsskydds- och beredskapsarbete tillsammans med Anna Svedberg.
Hon gillar att arbeta tvärfunktionellt och att kombinera det ibland fyrkantiga säkerhetsarbetet med den rörliga och mer flexibla kärnverksamheten. Anna Svedberg är sedan två år säkerhets- och säkerhetsskyddschef på Sveriges Radio, vars uppdrag är att granska, roa och utmana.
SR har 7 miljoner lyssnare varje vecka, 2000 anställda, 25 P4-kanaler och ska leverera oberoende journalistik och kulturupplevelser - men har också ett uttalat beredskapsuppdrag. Vi i Sverige ska få information även om allt annat i samhället inte längre fungerar. Just nu skärper SR arbetet ännu mer och fokuserar aktivt på informations- och it-säkerhet men även på AI som ny teknik.
Säkerhetsavdelningen har tio medarbetare och arbetet består av tre delar; verksamhetsskydd (framför allt personsäkerhet), beredskap och säkerhetsskydd.
Anna har en bakgrund som polis. Det var hon i 24 år, varav 15 på Säpo. Av dessa var 4 år som sambandsman på ambassaden i Paris. Hon har också varit Security Compliance Manager i två år på Swedavia, innan hon blev säkerhetschef för Arlanda, rollen hon kommer närmast ifrån.
Hon uppskattar att jobba tvärfunktionellt och är både lösningsorienterad och kreativ i sitt arbete. Hon kan helt enkelt inte stå still utan vill utveckla och utvecklas hela tiden.
Här berättar Anna Svedberg om säkerhets- och säkerhetsskyddsarbetet på SR och understryker att en säkerhetschef generellt behöver förstå verksamheten, oavsett organisation - först då kan man sätta på sig säkerhetsglasögonen och tillämpa säkerhet på ett optimalt och proffsigt sätt.
Hon menar också att kompetens och kunskap är viktiga verktyg men att det även måste finnas en vilja att bjuda in till samarbete och att inkludera andra delar av verksamheten.
Sveriges säkerhetschefer produceras av Företagsuniversitetet och sprids i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Den här gången tar vi sikte på evenemangssäkerhet men också vikten av att hela tiden utvecklas – och det gör vi med hjälp av Johan Söderström, Head of Operations och Security Manager på Tempest Risk Solutions.
Som interim säkerhetschef ansvarar Johan Söderström bland annat för säkerheten under Järvaveckan (som nyligen avslutats, ett evenemang som i år drog ungefär 42 000 besökare) och Nobelveckan i december.
Han har arbetat med Järvaveckan i sex år medan det blir andra gången han är säkerhetsansvarig för Nobelfestligheterna i år. Den övergripande ambitionen för båda evenemangen är säkerhet och trygghet genom samverkan - för att nå optimal samordning.
Här beskriver Johan Söderström planeringen och arbetet inför, under och efter arrangemangen. Den största utmaningen är att balansera säkerhet och trygghet med öppenhet och service. Han framhåller att två absoluta framgångsfaktorer är prestigelöshet och delaktighet i arbetet.
Johan Söderström, vars tyngd egentligen ligger inom corporate security, hamnade inom evenemangssäkerhet litet på ett bananskal och tror att det kanske är hans strukturerade arbetssätt och hans fokus som gör att han passar så bra för den här typen av arbetsuppgifter.
Johan varvar annars kostymer med den gröna uniformen eftersom han också är bataljonschef i Hemvärnet och har en bakgrund inom Försvarsmakten.
För Johan har det alltid funnits en plan och strategi för karriären och han har inte varit rädd för att sätta sig i skolbänken igen. ”Om man inte utvecklas, avvecklas man”, säger han och poängterar att man aldrig är fullärd, inte ens som senior säkerhetschef.
Sveriges säkerhetschefer produceras av Företagsuniversitetet och sprids i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Den här gången fortsätter vi med försvarsinriktningen och möter Annika Liljemark, koncernsäkerhetschef på SAAB, som är i en stark tillväxtfas.
Nyfikenhet, närhet och nätverk. Det är tre viktiga ledord för Annika Liljemark, koncernsäkerhetschef på SAAB med funktionellt ansvar att leda säkerheten i hela koncernen globalt tillika linjechef för koncernstabsfunktionen, Group Security, och säkerhetsskyddschef för SAAB AB.
SAABs vision är allas människors rätt att känna trygghet, något som inte bara hela bolaget bottnar i, utan även Annika själv. Hon berättar att hon känner sig stolt över sitt arbete men framför allt bolagets arbete i stort.
SAAB verkar i 100 länder och har ungefär 22 000 anställda men är också i en tillväxtfas. Verksamheten omfattar allt från stridsflygplan till u-båtar och rymdresor. I fjol landade omsättningen på 51 miljarder kronor. Bolaget består av de fyra områdena Aeronautics, Dynamics, Surveillance och Kockums.
Säkerhetsorganisationen består av en central organisation, fyra arbetsområden med egna säkerhetsfunktioner och verksamhet i ett antal länder varav vissa har egna säkerhetsfunktioner.
Annika Liljemark har arbetat på SAAB i 10 år, efter totalt 23 år inom polisen, varav 17 på olika positioner på Säpo. Det mest stimulerande i det nuvarande arbetet tycker hon är att det händer saker hela tiden i den starkt reglerade branschen, som har både hög och allvarlig hotbild.
Hon beskriver arbetet som ”svårt, utmanande, roligt och stimulerande” och vill arbeta proaktivt och analysdrivet och gärna med nulägesbilder för att skapa bör-bilder.
Sveriges säkerhetschefer produceras av Företagsuniversitetet och sprids i samverkan med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Det är väl länge sedan försvarsfrågorna har stått så högt upp på agendan som nu och därför har vi denna gång bjudit in Thomas Palfelt, säkerhets-, informationssäkerhets- och biträdande säkerhetsskyddschef vid FMV.
Thomas Palfelt har en bakgrund som systemvetare, IT-tekniker, systemanalytiker, utvecklare och projektledare och kom från positionen som informationssäkerhetschef på Regeringskansliet till Försvarets Materielverk för elva år sedan.
FMVs uppdrag är att leverera försvarsförmåga till Försvarsmakten och det som levereras är allt från stridshjälmar till u-båtar. Thomas beskriver FMV som en ”ingenjörs- och projekttung myndighet med internationell samverkan”.
Han tillhör säkerhetsskyddsavdelningen med 45 personer och arbetar i huvudsak övergripande och strategiskt, med normering, kravställning och tjänsteföreskrifter samt med stöd till säkerhetsskyddschefen. Han samverkar också mycket, både internationellt och internt och företräder FMV i internationella säkerhetsskyddsförhandlingar.
Här beskriver Thomas Palfelt bland annat på vilket sätt han har nytta av sin bakgrund inom IT i dagens arbete och hur han drivs av relationsskapande och problemlösning. Framför allt tycker han att man måste vara pragmatisk när man arbetar med säkerhet och att humorn är ett av de viktigaste verktygen.
Thomas Palfelts tre råd för säkerhets-, informationssäkerhets- och säkerhetsskyddschefer lyder:
Sveriges säkerhetschefer produceras av Företagsuniversitetet och sprids i samverkan med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Den här gången tar vi framför allt sikte på krisberedskap och ett vetenskapsbaserat angreppssätt. Det gör vi tillsammans med Helena Gullberg, säkerhetssamordnare och biträdande säkerhetsskyddschef i Örebro kommun.
Helena Gullberg arbetar med ”kris och krig” som hennes kollegor uttrycker det. Hon började i kommunen 2011 och har sedan dess bland annat arbetat med pandemin och översvämningar men också varit involverad i skogsbranden i Västmanland 2014, skogsbränderna i Älvdalen och Ljusdal 2018. Hon ledde Örebros arbete i anslutning till en fallskärmsolycka i Örebro 2021 och hon har varit sakkunnig i flera av MSBs arbetsgrupper för att utveckla krisberedskapssystemet i landet. Hon brinner helt enkelt för krisberedskap.
Helena har ett kunskaps- och vetenskapsbaserat angreppssätt på säkerhetsarbetet. Redan som barn tyckte hon att ”det borde ha varit någon som tänkt på det här innan, så att man inte behöver uppfinna hjulet varje gång”. Hon har en masterexamen i Samhällelig riskhantering från Karlstads universitet, som hon känner att hon har stor nytta av i dag och har även gått en högre kurs i samhällets beredskap i två steg på Försvarshögskolan.
Örebro kommuns säkerhetsavdelningen har 12 medarbetare i tre "ben"; krisberedskap och civil beredskap, trygghet och brottsförebyggande arbete samt egendomsskydd och SBA. Kommunen arbetar bland annat systematiskt med översvämningar och riskerna med klimatförändringar.
Helena tycker att en säkerhetschef ska luta sig mot vetenskapen (inte bara magkänslan), ha ett allriskperspektiv och vara flexibel. Det viktigaste verktyget är teamet och själva organisationen. Själv drivs hon av egen utveckling och att hela tiden lära sig nya saker.
Sveriges säkerhetschefer produceras av Företagsuniversitetet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Den här gången möter vi Emir Gazibegovic, som för ett ungefär ett halvår sedan ”kapade det ena benet” och lämnade arbetet som operativ samordnare inom Polismyndigheten för att ta klivet ut i det civila och bli säkerhetschef i Södertälje kommun.
Emir är säkerhetschef i Södertälje kommun sedan maj 2023 efter att i 17 år ha arbetat inom Polismyndigheten, företrädesvis med spaning och i några av de största insatserna mot grov organiserad brottslighet. Då var han polis 24-7, i dag lever han som säkerhetschef 24-7.
Emir kom till Sverige som 11-åring, då hans familj flydde från kriget i Bosnien och han är uppvuxen i en förort som numera ses som socialt utsatt – det är en bakgrund som han känner att han hade nytta av i polisyrket men även som säkerhetschef i Södertälje.
Södertälje kantas numera ofta av svarta rubriker men har ett anrikt förflutet som industri- och arbetarstad och - som med sina nästan 80.000 invånare - också huserar bland annat Scania och Astra Zeneca.
Genom åren har ett flertal stora samverkansinsatser gjorts i staden och Emir känner att säkerhet står högt på agendan i alla led. Hans avdelning består av nio medarbetare och står på de två benen brottsförebyggande arbete/trygghet och totalförsvarsfrågor.
Han är också säkerhetsskyddschef för förvaltningarna, är strategiskt placerad, direkt under stadsdelsdirektören, och ingår i ledningsgruppen. Det finns dessutom säkerhetssamordnare på varje förvaltning, som han har ett nära samarbete med för att skapa enhetlighet.
Emir anser att brottsförebyggande arbete är fundamentalt, men inte ska ses som ett projekt, utan snarare som en gedigen samhällsinsats där det krävs uthållighet.
Hans drivkraft är – och har alltid varit – att göra skillnad och han ser medarbetarna och teamet som det viktigaste verktyget – ”som ett lag når man målet”. Som säkerhetschef tycker han att det viktigaste är att identifiera den verksamhet man arbetar i och ta ut riktningen framåt.
Podden Sveriges säkerhetschefer produceras i samarbete med Aktuell Säkerhet, Qnet och Secnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Den här gången möter vi Therese Hallqvist, som är säkerhetsstrateg inom securityområdet på Trafikförvaltningen i Region Stockholm och som tror att kombinationen HR och säkerhet skapar magi.
Therese Hallqvist har arbetat på Trafikförvaltningen i nio år, först som konsult då hon bland annat utvecklade IT-avdelningen och numera som säkerhetsstrateg inom securityområdet. Hennes ansvarsområde är framför allt personalsäkerhet och oegentlighetsutredningar.
I maj 2023 diplomerades hon som säkerhetschef men hon gick även en HR-chefsutbildning för ett par år sedan. Hon är också certifierad CIO och har varit nominerad till årets chef inom Saco 2017 och var en ”Topptalang Sveriges Framtida ledare” på Veckans affärer 2011.
Trafikförvaltningen, mer känt som SL, driver hela kollektivtrafiken i Stockholms län och har 1000 anställda och nästan lika många konsulter. Säkerhetsavdelningen, där Therese arbetar, har 14 anställda och lika många konsulter. Avdelningens ansvarsområde täcker allt från trafiksäkerhetsfrågor till civilt försvar, krisberedskap och brand.
Therese har en bakgrund som IT-managementkonsult och haft flertalet chefsbefattningar i linjen, bland annat på Vattenfall. Förändringsarbeten och ledarskap är ett par av hennes styrkor och hon drivs av utveckling, både för egen del och för verksamhetens del.
Enligt hennes synsätt hänger säkerhet och HR ihop och går hand i hand. HR ser möjligheter medan säkerhet ser risker och i kombinationen skapas magi, menar hon.
Therese anser att en bra säkerhetschef framför allt ska vara intresserad och lyhörd. Det är även viktigt att förstå verksamhetens utmaningar för att kunna integrera säkerhet på bästa sätt och man måste dessutom kunna bygga upp tillit.
Podden Sveriges säkerhetschefer produceras av Företagsuniversitetet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Nu tar vi ett grepp om ett bolag, som ständigt är i rampljuset; Postnord. Där är Alexis Larsson säkerhetschef på en avdelning med 15 medarbetare.
Postnord hanterar 1,1 miljarder brev och 245 miljoner paket varje år och sedan 2018 heter säkerhetschefen Alexis Larsson.
Med 20 000 medarbetare bara i Sverige och ett ständigt förändringsarbete finns det en lång rad risker men också glädjeämnen. I fjol kunde säkerhetsavdelningen till exempel stoppa en uppmärksammad miljonstöld i södra Sverige och i somras handlade det om att hantera giftiga spindlar
Alexis Larsson har varit Posten/Postnord trogen i 15 år och har haft olika positioner inom säkerhet genom årens gång. Sin nuvarande position, som säkerhetschef, har han haft i fem år.
Han var yrkesmilitär i många år men beslutade sig för att lämna försvaret när regementet skulle läggas ned. Han gick då en två år lång säkerhetsutbildning på Edith Cowan University i Australien och kom hem med en kandidatexamen. Efter ett kort gästpel på Banverket rekryterades han till dåvarande Posten Meddelande 2008.
Alexis blev säkerhetschef för Posten Brev 2011 och därefter säkerhetschef för brev, logistik och reklamationer i flera år. I dag tillhör han ledningsgruppen för kundsupport och säkerhet men rapporterar direkt till Postnords vd i säkerhetsskyddsfrågor.
Postnords säkerhetsavdelning består av 15 personer och uppdraget är bland annat att skydda medarbetare och besökare men framför allt handlar arbetat också om att skydda Postnords tillgångar och kundernas gods; brev, paket och pall. Säkerhetsavdelningen är också ansvarig för kris och kontinuitet.
Enligt Alexis Larsson åtnjuter avdelningen ett stort internt förtroende men får hela tiden arbeta med att anpassa och effektivisera sin verksamhet, utifrån organisationsförändringar, nya krav och köpbeteenden.
Alexis identifierar sig i hög grad som säkerhetschef och ser arbetet som en stor del av sitt liv. Han försöker alltid vara sig själv och föregå med gott exempel.
Han anser bland annat att en säkerhetschef måste vara öppen, transparent och kommunikativ.
Podden Sveriges säkerhetschefer produceras av Företagsuniversitetet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Den här gången möter vi Marie Louise (Mimmi) Arendt, som efter många år som säkerhetschef och säkerhetsskyddschef nu är chef för informations-, IT- och cybersäkerhet inom Region Skåne.
Marie Louise Arendt har beskrivits som en person med ”en bred palett av kompetenser om behärskar alla grenar inom säkerhet, trygghet och ledarskap” och som ”en kreativ, inspirerande och motiverande säkerhetsexpert med kommunikation som en av sina främsta förmågor”.
Hon utsågs till Årets säkerhetsperson 2012 och var nominerad till Årets Säkerhetsprofil 2022 och är numera chef för informations-, IT- och cybersäkerhet inom Region Skåne. Hon har tidigare varit både säkerhetschef, säkerhetsskyddschef och säkerhetsexpert inom såväl kommuner som energibolag. Dessutom har hon varit chef för 65 ombudsmän på Unionen.
Marie Louise tycker om att stå i rampljuset och att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter på ett humoristiskt sätt. Hon drivs av att vara en del av något större och har svårt att stå emot utmaningar; hon tar sig an det mesta med stor aptit. Dessutom är hon övertygad om att alla vill vara hjältar och göra rätt.
Som säkerhetschef tycker hon att man måste vara kommunikativ och både agera lite som psykolog och lite som pedagog.
Marie Louise har dessutom det egna företaget ”Aren’t Insecure” och är både instruktör för cardiopass, vigselförrättare och officiant vid begravningar och dop.
Podden Sveriges säkerhetschefer produceras i samarbete med Aktuell Säkerhet, Qnet och Secnet och finns där poddar finns, bland annat på Spotify och Apple podcasts.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Den här gången träffar vi Ari Stenman, som är säkerhets- och säkerhetsskyddschef på Polisen sedan några år – men som även har arbetat på Regeringskansliet och Säkerhetspolisen tidigare.
Ari Stenman är säkerhetschef och säkerhetsskyddschef på Polisen, med en avdelning på 150 medarbetare och en budget på 200 miljoner kronor.
Det är en myndighet som aldrig sover och som består av 35 000 anställda i sju polisregioner, Nationella operativa avdelningen och Nationellt Forensiskt Center samt sex nationella avdelningar.
Hösten 2019 fick Ari arbetet som säkerhetschef och året därpå blev han även chef för säkerhetsavdelningen. Han har nu varit med och byggt upp en säkerhetsorganisation som ska säkerställa balans mellan operativt och strategiskt arbete och som ansvarar för verksamhetsskydd och säkerhetsskydd - det vill säga informationssäkerhet, personalsäkerhet och fysisk säkerhet men även signalskydd, medarbetarskydd och personskydd för ledningen.
Ari har varit chef i många år, inte minst på Säkerhetspolisen, och trivs med det. Han hoppas att han ses som pragmatisk säkerhetschef med helhetsperspektiv - och anser att en ledare generellt behöver kunna ha en rak och ärlig kommunikation men också engagemang och intresse. Och förstås lite is i magen.
En av de största säkerhetsutmaningarna för honom i dag är den starka tillväxten inom Polisen.
I det här poddavsnittet kommenterar han också för första gången det som kallats ”härvan i polisledningen”.
Podden Sveriges säkerhetschefer produceras av Företagsuniversitetet i samarbete med Aktuell Säkerhet, Qnet och Secnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Den här gången möter vi Lotta Oscarsson, som är säkerhets- och säkerhetsskyddschef på Sveriges Riksbank och dessutom styrelseledamot i Cybersäkerhetsrådet. Informationssäkerhet och teamarbete ligger henne varmt om hjärtat.
Lotta Oscarsson lever sin dröm – efter många år på bland annat Skatteverket, SAAB, Riksgälden och Pensionsmyndigheten – tyckte hon att jobbet som säkerhetschef på Sveriges Riksbank vore ett drömjobb. Och nu är hon där sedan några månader.
Hon är säkerhetschef och säkerhetsskyddschef och ansvarar för en enhet med 17 medarbetare tillika specialister. Ansvarsområdena är all säkerhet utom kris- och kontinuitetshantering.
En anledning till att hon fick arbetet är hennes bakgrund inom informationssäkerhet. Hon är IT-säkerhetsspecialist i botten och har en magisterexamen i data och systemvetenskap med inriktning mot säkerhetsinformatik. Hon är även ledamot i Cybersäkerhetsrådet sedan 12 år.
Lotta Oscarsson drivs av att arbeta mot ett högre syfte, att utveckla team och göra saker tillsammans. Som säkerhetschef tycker hon att man ska vara pragmatisk och förstå verksamheten men också att man är kommunikativ och diplomatisk.
Hennes tips för ett framgångsrikt arbete är bland annat:
Podden Sveriges säkerhetschefer produceras i samarbete med Aktuell Säkerhet, Qnet och Secnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Vi vänder oss till alla som brinner för säkerhet och trygghet och som vill säkra verksamhetens affär. I det här avsnittet träffar vi en av Stockholm Lives två säkerhetschefer, Tobias Runnfeldt.
Tobias Runnfeldt arbetar på Stockholm Live sedan lite mer än ett år och arbetade innan dess först som säkerhetschef och sedan som avdelningschef för evenemang och säkerhet på Skansen i elva år.
Han beskriver sitt arbete som en ”diversehandel av rang” och berättar om säkerhetsarbetet inför och under såväl sport- som musik- och företagsevenemang. Den gemensamma nämnaren är att han vill vara med och bidra till olika typer av gästupplevelser.
Stockholm Live har 90-talet anställda och hanterar 3,5 miljoner besökare på 600 evenemang på sina olika arenor varje år.
Tobias ”paradgrenar” är bland annat systematiskt brandskyddsarbete, skalskydd, krisledning, att bygga säkerhetsorganisationer och att göra säkerhetsrevisioner. Den största utmaningen är att ha en bra balans mellan strategiskt och operativt arbete.
Tobias ger även en bild av åren på Skansen med de utmaningar som allsångskvällar, nationaldagsfirande, konserter och nyårsfirande medförde.
Själv tycker han att det är viktigt att förstå affärsutveckling och att säkerhet tillåts komma in i ett tidigt skede i olika projekt för att motverka överraskningar senare.
Han drivs av att ha fungerande processer och att hitta systematik i komplexa sammanhang.
Generellt tycker han att en säkerhetschef ska vara nyfiken, lyhörd och lugn.
Podden produceras av Företagsuniversitetet i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. I det här avsnittet möter vi Nellie Grenius på Stockholms universitet.
Nellie Grenius är säkerhetschef och säkerhetsskyddschef på Stockholms universitet och har sedan hon började där 2019 byggt upp en säkerhetssektion med 12 medarbetare.
Deras ansvarsområde täcker fysisk och teknisk säkerhet, personsäkerhet, säkerhetsskydd, personalsäkerhet, visselblåsarfunktionen, kris och kontinuitet, laboratoriesäkerhet, exportkontroll och arbetsmiljö.
Arbetsplatsen, Stockholms universitet, är rankat som ett av världens 200 främsta lärosäten och ett av de 50 högst rankade i Europa. Det handlar om 30 500 helårsstudenter, 1 400 doktorander och 5 700 medarbetare, 300 000 kvadratmeter lokaler och 53 institutioner, center och institut inom två områden; humanvetenskapliga och naturvetenskapliga.
Här berättar Nellie om utmaningarna och glädjeämnena i arbetet och att hon själv alltid har en universitetskurs på gång eftersom hon gillar att läsa och lära.
Nellie har en lång bakgrund inom kriminalvården och hennes drivkraft är att göra skillnad på riktigt. Hon arbetar helst i tighta och heterogena team och tycker att man som säkerhetschef måste få med sig människor runt omkring och vara pedagogisk.
Framför allt, tycker hon, att man måste våga prata om allt som inte är hemligt för att öka medvetenheten hos andra.
Podden produceras av Företagsuniversitetet i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. I det här avsnittet möter vi Per Löndahl som är service- och säkerhetschef på Förvaltningsrätten i Stockholm, en av Europas största domstolar.
Per Löndahl brinner för säkerhet, älskar att arbeta med människor och att utveckla verksamhet. Efter några år i hotellvärlden, som säkerhetschef på Grand Hôtel, återvände han för två år sedan till domstolsvärlden och blev service- och säkerhetschef på Förvaltningsrätten i Stockholm, en av Europas största domstolar, både i antal mål (42 000 om året) och antalet medarbetare.
Per är yrkesofficer i botten, har arbetat som butikschef och på olika positioner inom kriminalvården i många år. Det första formella säkerhetschefsjobbet fick han 2012, då han blev service- och säkerhetschef på Kammarrätten.
Tre år senare blev han säkerhetschef på Grand Hôtel och beskriver det som en ”fin och komplex verksamhet med mycket hårt arbete bakom kulisserna”.
Per tycker att moderna säkerhetsorganisationer ska vara transparenta och framåtlutade. Det viktigaste för säkerhetscheferna är att kunna göra bra analyser för att jobba konsultativt och rådgivande och därmed vara ett bra stöd i verksamheten.
Han har även - tillsammans med Sara Goodman på Securitas - startat Sekura, en organisation som ska stötta andra organisationer i arbetet mot prostitution. Enligt hans sätt att se är prostitution och människohandel en av de svartaste sidorna av mänskligheten.
Podden produceras av Företagsuniversitetet i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. I det här avsnittet möter vi Susann Marco, Head of Security på DHL Freight.
Susann Marco är Head of Security på DHL Freight AB sedan 2021 och lämnade då sin tidigare arbetsplats IBM bakom sig efter 21 års tjänstgöring.
Hon började som mjukvaruspecialist där och arbetade sig upp till säkerhetsavdelningen med åren. När IBM skulle etablera verksamhet i 16 länder i Afrika, var hon den första att räcka upp handen, eftersom hon gillar utmaningar och att få ny kunskap.
Under flera år var Susann därför i olika afrikanska länder, som Nigeria, Ghana, Konga, Kenya och Swaziland, för inspektion ur säkerhetsperspektiv, etablering och implementering av datahallar och konsultverksamhet.
Hon ställdes inför många utmanande situationer och sporrades - då, som nu – av att föra dialog med andra och att hitta bryggan i samtal för att nå fram.
Susann tycker om det strategiska spelet och att alltid försöka ligga steget före. Det gäller även i hennes andra, mer privata roll, som storfiskare.
Som säkerhetschef tycker hon att det är viktigt att omvärldsbevaka och att hela tiden anpassa sig till den ständigt förändrade omvärlden.
Hennes råd till säkerhetschefer är: "Våga förändras och våga att inte vara nöjd. Häng med i utvecklingen och se medarbetarna som det viktigaste verktyget!"
Podden produceras av Företagsuniversitetet i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Vi vänder oss till alla som brinner för säkerhet och trygghet. I det här avsnittet träffar Mikael Hellqvist, koncernsäkerhetschef på Jula AB – som inte bara har varuhus att hantera!
Mikael Hellqvist blev i princip handplockad till tjänsten som koncernsäkerhetschef på Jula för 16 år sedan, då han var fraud manager på Vodafone.
Här berättar han om Julas stora spännvidd – det handlar inte bara om de stora och välkända varuhusen runt om i olika länder, utan också om fyra hotell, logistikanläggningar, handelsplatser, fastigheter, järnvägstransporter, räddningstjänst och flyg! Jula har också kontor i bland annat Kina, Vietnam och Indien. Totalt arbetar 4 500 människor på familjeföretaget med bas i Skara. Verksamheten lockar såväl kungliga- som ministerbesök.
Mikael drivs av ett rättspatos, en inre nyfikenhet och en stark vilja att både utveckla sig själv och andra. Som chef vill han vara inkluderande och coachande och han understryker vikten av att som säkerhetschef förstå verksamhetens affär och de riskbilder som finns.
Han är också säkerhetsansvarig i Svensk Bandy och utbildar i säkerhetsfrågor där. Själv är han ständigt på jakt efter nya rön, eftersom han anser att det är viktigt att vara på tå för att kunna stötta sin organisation. Han har bland annat studerat vid Coventry University och Dublin City University.
Podden produceras av Företagsuniversitetet i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Vi vänder oss till alla som brinner för säkerhet och trygghet. I det här avsnittet träffar vi Emma Stenholm, Head of Physical Security and Resilience på Group Security, Ericsson
Emma Stenholm är administratören som blev polis med fokus på ungdomar och samverkan och därefter trygghetschef på MTR och numera, sedan fyra år, är Head of Physical Security and Resilience på Ericsson.
Hennes arbetsområde täcker kris- och kontinuitetshantering, personalsäkerhet, eventsäkerhet, resesäkerhet, säkerhet i högriskområden, fysisk säkerhet, ledningens säkerhet, awareness och kompetensplanering och försörjning.
Hon leder det globala kris- och kontinuitetsteamet om åtta personer och jobbar framför allt strategiskt och process-styrt sinom 5 geografiska marknadsområden. En av de största utmaningarna är att arbeta i olika tidszoner och att det är en väldigt kort tid på dygnet som man kan samla alla
Jobbet är nästan Emmas hobby, hon tycker om att arbeta och kan ha svårt att säga nej. Framför allt tycker hon om att arbeta med utveckling, samverkan och hitta nycklar till framgång.
Säkerhetschefen ser hon lite som en intern supportfunktion och måste både vara lyhörd och kommunikativ – men framför allt förstå verksamheten och affären. Dessutom blir det allt viktigare att förstå geopolitik.
Podden produceras av Företagsuniversitetet i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Vi vänder oss till alla som brinner för säkerhet och trygghet. I det här avsnittet träffar vi Ola Jörgensen, koncernsäkerhetschef på Coop.
Ola Jörgensen är inte bara koncernsäkerhetschef på Coop, utan också säkerhetschef för Medmera Bank och vice ordförande i de två nätverken Secnet och HSG. Han är dessutom examinator i både säkerhetschefs- och säkerhetssamordnarutbildningarna på Företagsuniversitetet, något han tycker är utvecklande för egen del.
Ola började på Coop 2008, efter 15 år inom polisen, och hans roll i dag är framför allt strategisk, där målen sätts utifrån verksamhetens behov.
Han beskriver sig som visionär och tycker om att se processer och personer utvecklas. Han menar att en framgångsfaktor är att vara ödmjuk, även om man också ska vara tydlig, korrekt och bestämd när det behövs.
Här berättar han om säkerhetsarbetet på Coop men också om den omtalade ransomwareattacken sommaren 2021, under pandemi- och semestertider - om krisarbetet som skedde via Teams, om hur 700 butiker successivt kunde öppna upp igen och varför Coop har varit så transparenta om incidenten.
Dessutom berättar han om "Fotoisteget", som den ”glada hobbyfotograf” han är!
Podden produceras av Företagsuniversitetet i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Vi vänder oss till alla som brinner för säkerhet och trygghet. Den här gången möter vi Jenny Persson på Aktuell Säkerhet, som berättar mer om Säkerhetsgalan – en mötesplats för landets säkerhetschefer med flera.
Säkerhetsgalan är hela säkerhetsbranschens självklara mötesplats sedan 2009 och framför allt uppskattad för sitt gedigna, intressanta och kunskapshöjande program, som ska ge en ”wow-känsla”.
Jenny Persson, publisher för branschtidningen Aktuell Säkerhet, berättar i ett samtal med Lotta Eriksson på Företagsuniversitetet om årets program och årets lokaler.
Säkerhetsgalan 2022 genomförs den 27 september från klockan 13.00 på ultramoderna Space i Stockholm, en digital kulturarena som skapats av Björn Ulvaeus bolag Pophouse, där Per Sundin är vd. Per medverkar också på Säkerhetsgalan för att berätta mer om hur det är att driva förändring och flytta affärer till rätt arena.
Kvällens aktiviteter med prisutdelning av Årets Säkerhetsprofil och Framtidens Säkerhetstalang sker i anrika och traditionella Spegelsalen.
Jenny Persson själv har en bakgrund i lokalmedia och blev chefredaktör för Aktuell Säkerhet 2013. I dag äger hon tidningen och är dess vd. Hon tycker om att bevaka säkerhetsfrågorna eftersom branschen har en sådan bredd.
Läs mer om Säkerhetsgalan här!
Läs mer om de nominerade till Årets Säkerhetsprofil här
Sveriges säkerhetschefer produceras i samarbete med Aktuell Säkerhet, Qnet och Secnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Vi vänder oss till alla som brinner för säkerhet och trygghet och som vill säkra verksamhetens affär. Den här gången möter vi Fredrik Gemzell, säkerhetschef på Gröna Lund.
Det är högsäsong på Gröna Lund, en 138-årig tummelplats för glada människor från hela världen och Fredrik Gemzell ansvarar tillsammans med sin säkerhetsorganisation, på över 100 personer, för säkerheten på 38 000 kvadratmeter tivoliyta. Under fem månader välkomnar de 1,2 miljoner besökare.
Fredrik ser inte sitt arbete som bara ett jobb, utan också som en hobby. Det började som ett sommarjobb och blev sedan ett arbete som logistikchef, som mynnade ut i säkerhetschefsjobbet – trots att han i ungdomen var säker på att han skulle bli rockmusiker.
Här berättar han att Gröna Lund sannolikt är en av de mest trygga publika platserna i Stockholm och att den största utmaningen är logistiken utanför nöjesfältet – och beskriver hur de två pandemiårens restriktioner påverkade arbete och affärsmodell.
Fredrik är stolt över att så många ungdomar vill besöka Gröna Lund varje år och ser det som en förmån att få arbeta i ett familjeföretag med så offensiva ägare och med en sådan själ.
Han tycker att det som säkerhetschef är viktigt att lyfta blicken, förstå sitt sammanhang och förstås sin organisations affärsidé - och att ställa sina egna prioriteringar mot hur man kan bidra till att uppnå verksamhetens mål. Han tycker också att säkerhetschefer ska ha "god impulskontroll och is i magen".
Rådet till besökarna är: "ha roligt och njut – men följ våra regler och rutiner!"
Sveriges säkerhetschefer produceras i samarbete med Aktuell Säkerhet, Qnet och Secnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Vi vänder oss till alla som brinner för säkerhet och trygghet och som vill säkra verksamhetens affär. I det här avsnittet träffar vi Karin Johannesen, säkerhetschef på stadsledningskontoret i Stockholms stad.
Karin Johannesen är en säkerhetschef som aldrig låtsas, utan som går in i arbetet helhjärtat och äkta. Själv beskriver hon sig som ganska ”filterlös” och konstaterar att säkerhet och trygghet nog alltid har varit hennes passion.
I dag är hennes arbete som säkerhetschef på stadsledningskontoret i Stockholm litet som ett dagligt ”bungy jump” med många skiftande arbetsuppgifter, både operativa och strategiska.
Hon har alltid brunnit lite extra för ordningsvakter och evenemang och har bland annat haft ansvar för säkerheten kring Kronprinsessans bröllop och Eurovision Song Contest i Stockholm.
Hon fick hedersutmärkelsen Årets säkerhetsnål 2014 och utsågs till Årets Säkerhetsprofil 2017 i Security Awards. Själv är hon kanske lite extra stolt över arbetet med mobila ordningsvakter i Stockholm, där hon och hennes kollegor har bidragit till en kommande revidering av lagstiftningen, rivit murar och tagit död på fördomar.
Enligt Karin måste en säkerhetschef verka för samverkan och kommunikation, även om det är också är de största utmaningarna i arbetet. Hennes råd till nya säkerhetschefer är:
Sveriges säkerhetschefer produceras i samarbete med Aktuell Säkerhet, Qnet och Secnet samt Trygghetspodden.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. I det här avsnittet träffar vi en flerfaldigt prisad säkerhetschef som enligt många inte bara andas säkerhet, utan lever säkerhet; Anders Gidrup, säkerhetschef på Locum.
Anders Gidrup utsågs till Årets Säkerhetsprofil 2019 och fick pris för bästa risk managementarbete med Villa Lidköping 2013. Han ser utmärkelserna som ett erkännande på att han gjort något bra - tillsammans med andra.
Anders känner att han som säkerhetschef på Locum AB, arbetar i en viktig verksamhet, som betyder något - på riktigt. Locum ägs av Region Stockholm och förvaltar 30 procent av landets totala antal sjukhus och har ansvar för 2,2 miljoner kvadratmeter vårdfastigheter i landet.
Han har inte bara byggt upp en säkerhetsorganisation med 13 medarbetare, utan var även med och byggde upp fältsjukhuset på Stockholmsmässan i början av pandemin 2020, då 350 vårdplatser med teknisk infrastruktur, som syrgas, byggdes upp i moduler på 14 dagar.
Anders har en bakgrund från både försvaret och polisen men tycker att en bra säkerhetschef framför allt ska ha rätt personlighet och rätt egenskaper. Han tycker att det viktigaste är att ha en analytisk och kommunikativ förmåga, ett situationsanpassat ledarskap – och att alltid hålla sig ájour, inte minst nu kring säkerhetsskydd och informationssäkerhet.
Anders har också en stor kärlek för bandy och utbildning. Ytterst vill han vara ett föredöme för andra.
Podden produceras av Företagsuniversitetet i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Den här gången möter vi en säkerhetschef som har ”bytt det gröna mot det rosa” och som sedan 2019 är Head of Security på Kvinna till kvinna, Li Karlsén. Hon är dessutom en av världens främsta fridykare.
Li Karlsén är kapten och har arbetat inom Försvaret i 15 år. Hon har framför allt tjänstgjort utomlands. För tre år sedan bytte hon kontext och blev säkerhetschef för kvinnorättsorganisationen Kvinna till kvinna – ett karriärbyte som var medvetet men omtumlande på flera sätt.
Organisationen arbetar med samarbetsorganisationer runt om i världen och stöttar gräsrotsrörelser genom kärnstöd, projektstöd och påverkansstöd. Li själv var senast i Kongo och Rwanda och berättar bland annat att hon ser sig mer som säkerhetscoach än en renodlad säkerhetschef.
Hennes arbete handlar mycket om att motivera och inspirera på plats. Hon ser säkerhet som ”anpassningsbar riskmitigering” och tycker att en säkerhetschef måste ha mental flexibilitet, var en problemlösare, ha tålamod och stå för ett gott ledarskap.
Här beskriver hon också – för första gången - en händelse som lever kvar hos henne sedan tiden i Afghanistan.
Podden produceras av Företagsuniversitetet i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Vi vänder oss till alla som brinner för säkerhet och trygghet och som vill säkra verksamhetens affär. I det här avsnittet träffar vi Pär Rylander, säkerhetschef på Skatteverket.
Pär Rylander tycker generellt att ett ”ja” alltid är bättre än ett ”nej” eftersom ”ja” kan få saker att hända. Han har en gedigen militär bakgrund och var bland annat säkerhetschef för den största försvarsmaktsövningen i modern tid, Aurora 2017, men har även varit säkerhetschef på Försvarets huvudkontor.
Han är nyfiket lagd och ser Skatteverket som en kronjuvel i svensk statsförvaltning. Sedan han började på Skatteverket för fyra år sedan har han genomfört en ordentlig utveckling av säkerhetsarbetet i tre strategiska delar:
Pär har ett tillitsbaserat förhållningssätt och ser säkerhet som en möjliggörare, inte något som begränsar. Han tycker att en säkerhetschef måste ha helhetssyn och integritet.
Här ger han dessutom fyra konkreta tips på hur man lyckas bygga en bra och framgångsrik säkerhetsorganisation.
Podden produceras av Företagsuniversitetet i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Vi vänder oss till alla som brinner för säkerhet och trygghet och som vill säkra verksamhetens affär. I det här avsnittet träffar vi Matilda Tidlund, CSO och CISO på Northvolt.
Matilda Tidlund är en ovanligt teknikintresserad säkerhetschef som älskar utmaningar och ser möjligheter. Hon drivs av vikten av att göra skillnad och är verkligen i sitt rätta element nu!
Sedan i mars 2021 arbetar hon som koncernsäkerhetschef och koncerninformationssäkerhetschef på ett av Sveriges mest framgångsrika startups; Northvolt, som är Europas ledande leverantör av hållbara battericeller. Hon är också styrelseledamot i cybersäkerhetsföretaget Outpost24.
Hon har även arbetat på Telia i 13 lärorika år, bland annat som koncernsäkerhetschef men också som chef för fast telefoni och datacom.
Matilda känner att ”ledarskap i teknikområdet” är en perfect match och upplever att förståelsen för säkerhet generellt har ökat de senaste åren.
Hon tror på ett individ- och situationsanpassat samt värdebaserat ledarskap och tycker att säkerhetschefen ska ha ”stora öron, ett varmt hjärta och en kall hjärna”, älska utmaningar och se möjligheter.
Podden produceras av Företagsuniversitetet i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Vi vänder oss till alla som brinner för säkerhet och trygghet och som vill säkra verksamhetens affär. I det här avsnittet träffar vi Emrah Ercin.
Från allra första början ville Emrah Ercin bli polis, så han valde att gå Säkerhetsgymnasiet och att också bli väktare under studietiden. Sedan dess har han arbetat med det mesta inom bevakning men han har också studerat till, och arbetat som, gymnasielärare i historia och religion.
I dag arbetar han som säkerhetssamordnare på Stockholms kulturförvaltning, som bland annat ansvarar för 40 bibliotek. Biblioteken har totalt en miljon besökare ett vanligt år.
Emrah är initiativrik och målmedveten och säger att han tycker om att ”röra om i grytan”. Han tycker att säkerhetschefer generellt behöver vidga sin syn på säkerhet och att beteendevetenskap borde influera alla som arbetar med säkerhet ännu mer framöver.
Hans inställning är att man kommer långt med rätt bemötande och utbildning. Han tycker om att utvecklas i arbetet och utbildar sig kontinuerligt för att hela tiden få fler verktyg. Ytterst vill han vara en bra förebild för andra.
Podden produceras av Företagsuniversitetet i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Vi vänder oss till alla som brinner för säkerhet och trygghet och som vill säkra verksamhetens affär. I det här avsnittet träffar vi Lena Sahlin.
Lena Sahlin är numera säkerhetsansvarig för idrott och kriminalitet vid Riksidrottsförbundet men var tidigare säkerhetschef på Svenska Hockeyligan.
Hon berättar att det var en ”säkerhetsflik” som ledde till att hon började arbeta med säkerhet och i dag omfattar hennes arbetsuppgifter att arbeta mot hot, våld och otillåten påverkan, matchfixning och med säkra evenemang. Hon beskriver matchfixning som ett av idrottens största hot.
Lena tycker generellt att idrott är en unik samlingsplats, en folkrörelse som kan ena människor kring en klubb eller ett landslag och framhåller att säkerhetsarbete framför allt handlar om service och dessutom är en färskvara. Själv försöker hon vara tydlig och lyhörd och menar att det skapas verkstad genom ärlighet.
Podden produceras av Företagsuniversitetet i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Vi vänder oss till alla som brinner för säkerhet och trygghet och som vill säkra verksamhetens affär. I det nya avsnittet träffar vi Jens Berglund, Director Group Security på SAAB.
Med 18 000 medarbetare, affärer i 100 länder och personal i 30 länder ställs det stora krav på personal- och resesäkerheten. Det vittnar Jens Berglund om i det nya avsnittet i podden Sveriges säkerhetschefer. Han är Director Group Security på SAAB, med ansvar för personalsäkerheten och arbetar med insider prevention, security awareness, travel security samt executive security men även digitalisering.
Han försöker alltid se helheten och tycker om att arbeta med människor. Dessutom berättar han att han tycker att säkerhetschefer måste ha en god analysförmåga.
Jens Berglund brinner också för verksamhetsutveckling och att få se andra växa och nå nya mål. Han är dessutom medförfattare till boken "Resemedicin och säkerhet – handbok – fakta, råd och behandling".
Med sig "i bagaget" har han över 16 år inom försvaret och flera olika utlandstjänstgöringsperioder. Han tror att det är nyttigt att ha en "healthy paranoia" och delar gärna med sig av hur SAAB arbetar med rese- och personalsäkerhet.
Podden produceras av Företaguniversitetet i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Vi vänder oss till alla som brinner för säkerhet och trygghet och som vill säkra verksamhetens affär.
I det här avsnittet träffar vi Agneta Sjöbom - eller Agge som hon vill kallas. Hon är relativt ny i sin roll som säkerhetschef och har färska ögon på branschen, som hon uppfattar som både mer rolig och ”bjussig” än hon hade förväntat sig.
I dag är hon säkerhetsansvarig på Tekniska muséet och har gått tre säkerhetsutbildningar på två år. Hon känner att utbildningarna har gett henne ett lyckorus och att de andra kursdeltagarna skapat magi!
I det här avsnittet berättar Agge om sin lite speciella bakgrund och om sitt spännande arbete på Sveriges största tekniska museum.
Hon vill alltid se möjligheterna, älskar mötet med människor och säger att ”får jag verktyg så spinner jag loss”. Framför allt unnar hon sig att alltid ha roligt på jobbet!
Möt Kennet Alexandersson och Åsa Ahl från Säkerhetspolisen, som bland annat understryker att "säkerhet är något som man ordnar tillsammans, det är ett grupparbete”.
Åsa informerar om säkerhetsskyddsanalysens vikt, vad den ska innehålla och hur den ska tas fram.
Kennet menar att vi i Sverige måste göra det hela så svårt och dyrt som möjligt för andra länder, för att minska deras manöverutrymme när det gäller spionage och IT-attacker. Han berättar också lite om hur agenter/spioner/källor rekryteras här i Sverige, en verksamhet som pågår hela tiden.
De försöker också tydliggöra skillnaden mellan Säpos tillsyns- och rådgivningsroll när det gäller säkerhetsskydd och berättar om NCSC.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver.
I det här avsnittet träffar vi Per Geijer, säkerhetschef på arbetsgivar- och intresseorganisationen Svensk Handel, sedan tio år. Hans roll som säkerhetschef är lite ovanlig – den handlar inte bara om att stötta medlemsföretagen i deras säkerhetsarbete, utan till stor del om opinionsbildning.
Per leder en säkerhetsavdelning på fyra personer som bland annat arbetar med bedrägerier, bluffakturor, Operativt Säkerhetscenter, Säkerhetsveckan, Varningslistan, Trygghetsbarometern och utbildningar.
Själv har han en bakgrund som väktare men har också läst beteendevetenskap och bland annat forskat kring hot och våld i butiksmiljöer.
Enligt Per är det, som säkerhetschef, viktigt att ha en genuin förståelse för verksamhetens helhet. Och nu, menar han, är det hög tid att rusta sig inför det ”nya arbetslivet”.
Podden produceras av Företagsuniversitetet i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Vi vänder oss till alla som brinner för säkerhet och trygghet och som vill säkra verksamhetens affär.
I det här avsnittet träffar vi Årets Säkerhetsprofil 2020, Susan Bergman, som i dag har titeln Governance Manager på Combitech och därmed en rad olika ansvarsområden. Tidigare var hon koncernsäkerhetschef för både Combitech och Saab IPS. Hon sitter dessutom med i ASIS svenska styrelse och i flera YH-ledningsgrupper.
Hon har en stor kunskapstörst och älskar att både utbilda sig själv och andra. Hon beskriver sig som en ja-sägare, eftersom hon drivs av sin passion och sitt engagemang för säkerhet.
Enligt Susan är det viktigt att hålla sig ájour när man arbetar med säkerhet, bland annat genom kompetensutveckling och omvärldsbevakning. Just nu rekommenderar hon att man som säkerhetschef ser till att fördjupa sig inom säkerhetsskydd och cyber security.
Podden produceras av Företagsuniversitetet i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Vi vänder oss till alla som brinner för säkerhet och trygghet och som vill säkra verksamhetens affär.
I det här avsnittet möter vi Anna-Karin Jonsson, som lever efter ledorden ”Lös, leverera och le”, sedan tiden som biträdande säkerhetschef på Riksdagen. I dag arbetar hon som Head of Group Security på SEB, som finns i 20 länder.
Hon beskriver sig som ”tungt värderingsstyrd” och tycker om att arbeta med kriser och att få alla att arbeta ihop och åt samma håll. Hon har bland annat varit med och hanterat både höjd terrornivå, terrordådet i Stockholm och pandemin.
Anna-Karin vill stå för ett tydligt och tryggt ledarskap och anser att kommunikation och relationsbyggande är viktigt för både dagens och framtidens säkerhetschef. Hon tycker också att det viktigt att säkerhetschefen funderar över ”sitt personliga varumärke”, alltså vilka signaler man sänder ut. Hon passar också på att göra en efterlysning i avsnittet!
Podden produceras av Företagsuniversitetet i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Vi vänder oss till alla som brinner för säkerhet och trygghet och som vill säkra verksamhetens affär.
I det här avsnittet träffar vi Håkan Borgström, som har många insikter och åsikter om säkerhetschefsrollen efter många år som koncernsäkerhetschef inom bland annat Vattenfall, Loomis och Telenor.
”Säkerhet är en av många stödfunktioner. Vi ska hjälpa verksamheten att nå sina mål” konstaterar han bland annat.
Håkan Borgström, som driver företaget Sepiam, menar att de flesta svenska företag har en ”säkerhetsskuld” och att dagens säkerhetschefer måste jobba skräddarsytt utifrån den verksamhet man befinner sig i. Det handlar helt enkelt om att hitta gapet mellan den reella verkligheten och den förväntade målbilden - och att jobba långsiktigt och kommunikativt.
Podden produceras av Företagsuniversitetet i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Vi vänder oss till alla som brinner för säkerhet och trygghet och som vill säkra verksamhetens affär.
I det här avsnittet träffar vi Melina Mellin, säkerhetschef på Södertälje sjukhus med 1200 medarbetare och en säkerhetsorganisation på två personer. Hon sitter i staben, rapporterar till vd och är i hög grad synlig på arbetsplatsen. Sedan hon började för sex år sedan har säkerhetsfrågorna hamnat högre upp på agendan och en av hennes hjärtefrågor har varit att motverka verbala hot.
Genom enträget arbete kan hon i dag glädjas åt att sjukhuset präglas av en god säkerhetskultur.
Podden produceras av Företagsuniversitetet i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Vi vänder oss till alla som brinner för säkerhet och trygghet och som vill säkra verksamhetens affär.
I det här avsnittet träffar vi branschprofilen Richard Buske, KRONAN Säkerhet, som berättar mer om den lite annorlunda resa han har gjort i säkerhetsbranschen, från säkerhetschef i hotellbranschen och i kommunal verksamhet till säkerhetskonsult, där han exempelvis kliver in som interim säkerhetschef vissa perioder. Han brinner för nätverkande och samverkan och hans ledstjärna är god arbetsledning.
Richard framhåller vikten av att lyssna för att se vad behoven är och utifrån det vara med och utveckla lösningar.
Podden produceras av Företagsuniversitetet i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet.
I podden Sveriges säkerhetschefer möter vi landets säkerhetschefer för att belysa yrkesrollen nu och framöver. Vi vänder oss till alla som brinner för säkerhet och trygghet och som vill säkra verksamhetens affär.
I det här premiäravsnittet ska vi träffa Christina Boman, som sedan sommaren 2020 är säkerhetschef på Sveriges Television. Det blir ett samtal om hennes år i Försvaret och framför allt om åren som uppskattad och uppmärksammad säkerhetschef och informationssäkerhetschef på Uppsala universitet.
Podden produceras av Företagsuniversitetet i samarbete med Aktuell Säkerhet, Secnet och Qnet.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.