Teologiska rummet handlar om det nya postsekulära tillståndet, ett samhällsklimatet där religionen är mera synlig och tar mera plats i samhällslivet. Medverkande är göran Rosenberg, journalist och författare, Elena Namli, docent i etik och Ola Sigurdsson, professor i tros och livsåskådningsvetenskap. programledare och producent Peter Sandberg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Länge förutspådde västerländska samhällsteoretiker att religionen stod inför sin snara död. Att religionen återigen skulle bli synlig och få avgörande politiskt inflytande syntes som nästan utopiskt. Men på senare år talas det allt oftare om religionens återkomst, inte minst i västvärldens samhällen. Det har gått så långt att även sekulära samhällsanalytiker och filosofer nu talar om att vi lever i ett postsekulärt tillstånd där religionen blir alltmer synlig, även inom politiken. Men vad innebär det att religionen får större utrymme och hur kommer ett sånt samhälle att se ut?
Medverkande är Ola Sigurdsson, professor i tro och livsåksådningsvetenskap, Göran Rosenberg, journalist och författare och Elena Namli, docent i etik vid Teologiska Högskolan
Programledare och producent är Peter Sandberg.
Boktips:
Det postsekulära tillståndet av Ola Sigurdsson.
Habermas, påven och tro av Ulf Jonsson