60 avsnitt • Längd: 50 min • Oregelbundet
Tidspodden, med effektivitetsexperten Petra Brask och ledarskapsforskaren Lena Lid Falkman, är en guldgruva för dig som är intresserad av frågor som tidsoptimering och stresshantering.
The podcast Tidspodden is created by Petra Brask och Lena Lid Falkman. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Vad händer om vi inte förbereder oss för tiden efter karriären? Risken är att vi tappar mening, isoleras socialt, saknar drivkrafter och kämpar med förändrad identitet. I detta avsnitt av Tidspodden gästas vi av Thorbjörn Nilsson, Universitetsråd vid Linnéuniversitetet och på väg in i pensionstiden. Tillsammans med Thorbjörn reflekterar vi över pensionens smekmånadsfas, glädjen över friheten och hur vi kan planera för ett rikt och tillfredsställande liv även efter arbetslivet.
Vi delar insikter, inspiration och konkreta tips för att undvika de största fallgroparna och istället omfamna en livsfas fylld av frihet och glädje. Lyssna nu!
Borde man ha föräldraskap på sin CV? I detta avsnitt av Tidspodden diskuterar Lena Lid Falkman och Petra Brask tillsammans med Jon-Erik Melin, chef och nybliven pappa, hur småbarnsföräldrar ofta är bland de mest effektiva medarbetarna. Hur kan vi bäst använda vår tid under småbarnsåren och finns det sätt att förenkla vardagen? Vi diskuterar utmaningarna och glädjen med småbarnstiden och hur man kan jonglera föräldraskap och karriär utan att bränna ut sig. Jon-Erik delar sina erfarenheter av att balansera jobb och familjeliv och hur han blivit bättre på att fatta beslut sedan livet kommit med nya prioriteringar.
Hur får man tid till det viktigaste? Hur kan du åstadkomma mer och bättre genom att göra mindre? Lena och Petra gästas av samtidshistorikern David Larsson Heidenblad, aktuell med boken "Ta din tid". Boken har fått mycket positiv uppmärksamhet och erbjuder insikter och praktiska råd kring tidsanvändning och livsbalans. David har tagit fram effektiva metoder för att hjälpa oss fokusera på det väsentliga i livet. Han visar hur vi kan identifiera vad som är viktigast och vad vi kan välja bort, så att vi kan leva rikare och mer balanserade liv. Det här är ett poddavsnitt för alla som vill få ut mer av tillvaron och hitta en bättre balans mellan arbete och privatliv. Men har vi inte alltid i alla tider haft ont om tid? Vad säger en historiker om tiden vi lever i just nu?
Jobba smartare - kortare arbetstid, få mer gjort och hållbart arbetsliv. Att arbeta mindre, leverera mer och må bättre - hur är det möjligt? Lena och Petra är på Per Schlingmans poddscen i Almedalen och har bjudit in Anna-Carin Alderin, nationell partner 4DW och konsult Pacelab samt Daniela Tell, projektledare 4DW och konsult Pacelab. Vi bjuder på tips för smartare arbetstid med effektivitet, självledarskap och återhämtning.
Arbetstid är en het fråga och en ny SIFO-undersökning visar att 64 % av allmänheten har en positiv inställning till kortare arbetsveckor. Chefs undersökning visar att 8 av 10 chefer är positiva till kortare arbetstid. Vad innebär detta för den svenska arbetsmarknaden? Tidspodden gästas av Anna-Carin Alderin från PaceLab som diskuterar detta och hur bolag kan implementera förändringen i praktiken.
Anna-Carin har en lång karriär på IKEA som varuhuschef, global kommunikationschef för People & Culture och VD för IKEAs första sociala bolag. Som Nationell Partner för 4 Day Week Global leder hon nu ett forskningsprojekt för 4 Day Week Global tillsammans med Handelshögskolan och Karlstads universitet som startar redan i höst. Hittills har över 700 bolag ingått i den globala metastudie som leds av Boston Collage, och nu är Sverige på tur. Lyssna för att få insikter om vinningarna med förkortad arbetstid för individ, verksamhet och samhälle.
I detta avsnitt av Tidspodden pratar Lena och Petra om hur vi kan hitta tid för våra passionsprojekt i en hektisk vardag. De diskuterar vikten av att stanna upp, reflektera och utforska vad som verkligen ger oss glädje och passion. Petra delar sina erfarenheter från sin två månader långa resa till Sydkorea, ett äventyr från hennes bucket list.
De tar upp frågor som: Vad säger forskningen om vikten av passion i arbetsprojekten? Vad gör vi när vi inte ens orkar känna in våra passioner? Hur kan vi undvika att skapa mer dåligt samvete? Genom att våga vara lekfulla och göra något oväntat kan vi återfå kontakten med oss själva och hitta ny inspiration.
Lyssna nu och få tips på hur du kan skapa mer tid för dina passioner och njuta mer av livet.
Hur håller vi hoppet uppe när nyheterna ständigt rapporterar om orättvisor och katastrofer i världen? Vad innebär det att vara en värderingsstyrd organisation? Vad har Luffar-Lasse, hårförlängningar och möjligheten att fira födelsedagar gemensamt? Henrik Fröjmark är policychef på Act Svenska kyrkan som bedriver utvecklingssamarbete, utövar påverkan i internationella rättvisefrågor och utför katastrofinsatser genom partners. Många känner igen Henrik från hans tid som VD för Rättviseförmedlingen. Frågorna haglar över Henrik när Lena och Petra tar reda på hur vi kan vara engagerade samhällsmedborgare och samtidigt ge oss tid för återhämtning.
Docent Emma Stenström vid Handelshögskolan i Stockholm är en prisbelönt lärare och en känd profil för många. I snart 25 år har hon skrivit personliga, roliga och viktiga krönikor i Dagens Industri. Nu är hon aktuell med succéboken "Bubbelhoppa - en metod för att lära känna varandra" (Volante). Den har fått stort genomslag och hon är nu hett eftertraktad för att sprida sina metoder för att på ett lekfullt sätt lösa något av det svåraste i vår värld just nu - att minska polarisering och lära känna varandra.
”Inspiration är det som får dig att må bra utan att du gjort någonting. Motivation är det som får dig att möta obehaget av att börja. Blanda inte ihop dem.” säger den populära författaren och föreläsaren, Anna Tebelius Bodin, som gästar Tidspodden för andra gången. Anna släpper snart boken; Motivation – hur svårt kan det vara? Lena och Petra delar med sig av konkreta exempel på det de har låg motivation inför. Petra brottas med kvittoredovisning och Lena berättar att hon glatt låg i soffan och tittade på när Susanne Lanefelt tränade på TV. I ivern att dela exempel mixar Lena och Petra ihop Lanefelt med Malena Ivarsson 😊. Vi har valt att inte redigera bort detta utan uppmanar dig att njuta av podden med mänsklighet. Det är en hel del vi kan göra för att underlätta när vi ska motivera oss själva och andra. Vi kan lova att du blir inspirerad och säkerligen också motiverad.
We are proud to present the first Tidspodden episode in English; Time to thrive - going from surviving to thriving
Meet Dr. Kathy L. Guthrie, Professor of Higher Education in the Department of Educational Leadership and Policy Studies at Florida State University. Time flies when talking to Kathy. You will learn how to go from survival mode to thriving. How can you be in the front line of your life?
💡 Going from daily tasks to meaning making
💡 The importance of reflecting and preflecting
💡 Letting go - neutral state - new beginning
💡 Engage in the conversation
💡 Follow the energy
Vad har prestationsångest, förhalningsbeteende och multitasking gemensamt? Den frågan ställer vi till Alexander Rozental i Tidspoddens avsnitt om Sluttid. Lena och Petra menar att när vi har en deadline är det många beteenden som sätter igång och påverkar utgången. Alexander Rozental är studierektor på Uppsala Universitet, forskare och författare till böcker som; Dansa på deadline: Uppskjutandets pyskologi Bättre än perfekt: en självhjälpsbok för perfektionister Konsten att monotaska Helt rätt person att hjälpa oss med tips att gå i mål när vi närmar oss sluttiden.
Får (eller tar) du tillräckligt med tid för att reflektera i din vardag? Att ta tid för reflektion ger inte bara nödvändig vila och återhämtning för att motverka stress, det gör oss också till bättre beslutsfattare och ger oss perspektiv på våra liv. Ingrid Hegg är senior effektivitetskonsult och laddad med kloka tips på hur vi får till reflektionstid i vardagen. Lena bjuder på forskning och nya insikter hon reflekterat över; har vi blivit mer fogliga efter pandemin? Petra sammanfattar som vanligt med ett djur och vi får lära oss att; 😀 Arbetsglädjen och livsglädjen ökar 🦉Vi får tillgång till mer fakta 🦓 Skapa randiga dagar 🎯 Starta dagen med rätt fokus 🤔 Fånga upp det som skaver 🏃♀️ Tips på aktiva reflektionsstunder ❓ Kloka självreflekterande frågor
Av barn får vi höra sanningen. Och det blir många sanningar när vi för första gången i Tidspodden samlar en hel familj och bjuder in till Familjetid. Hur får vi tiden att räcka till för familjen när det är högsäsong på jobbet? Hur kan arbetsgivaren skapa en attraktivare arbetsplats för anställda som har utmaningar med att hantera småbarntiden? Vad gör vi när vardagsbestyren väller över tiden för egenomsorg och för att vårda relationen? Ja, frågorna är många och sanningarna är osminkade när Lenas man Tomas och barnen Winston och Ellinor tar plats vid mikrofonen. Luta dig tillbaka och njut av Familjetid.
Många organisationer funderar över vilka flexibla kontor och arbetssätt de ska tillåta post pandemi. Vem ska bestämma var jobbet görs bäst? Medarbetaren eller chefen? Vad händer om människor själva får bestämma var de ska utföra sitt jobb? På kontoret, i vardagsrummet, eller varför inte på stranden?
Pandemin gjorde att runt 40% av svenskarna arbetade på distans i mer än två år. En del springer tillbaka till kontoret, andra vill fortsätta jobba flexibelt. Det hybrida arbetslivet är här, när vi blandar arbete på distans med tid på kontoret. Detta diskuterar Tidspodden i Studio Almedalen tillsammans med Katarina Berg, HR chef, Spotify.
Ha tålamod med kvaliteten på ljudet mot slutet av den spännande inspelningen. Kan tänkas smälte även ledningarna i den tropiskt varma studion.
Studier från World Economic Forum visar att 50% av alla anställda världen över behöver signifikant nya kunskaper. De jobb som i framtiden försvinner gör att vi behöver helt nya kunskaper; upskill. De jobb som finns kvar blir alltmer komplexa; reskill. I Sverige skulle det innebära att omkring 2,5 miljoner svenskar är i stort behov av kompetensutveckling. Halveringstiden för kunskap är i dag fem år och för vissa tekniska färdigheter så lite som 2,5 år. Samtidigt säger hela 40 procent av de anställda att de inte ägnar någon tid åt kompetensutveckling.
Pär Lager är en av Sveriges främsta experter inom ledarskap, omvärldsanalys och innovativt lärande. Han är chef för uppdragsutbildning på Försvarshögskolan och författare för boken Upskill och Reskill: Smart kompetensutveckling för dig, ditt team och din organisation. I Tidspodden lär han oss att;
Innebär det moderna arbetslivet att vi lär oss mixa jobb och fritid helvilt? Är samhället på väg att bli alltmer sömlöst? Ligger du sömnlös före ledigheten och är orolig över att du är oumbärlig? Lena och Petra går till botten med varför ledighet är så viktigt för att vi ska orka arbeta hållbart och hälsosamt. Vi får lära oss om;
😁 Vikten av att skapa happy memories.
☀️ Så snabbt försvinner effekten av semestern.
🎭 Behovet av kultur och att uppleva något nytt.
🏖 Så maxar du din lediga tid.
🧘 Gå från sömlöst till kravlöst.
Har du någonsin arbetat en hel dag utan att komma till det du egentligen skulle göra? Händer det att mindre viktiga uppgifter slukar all din tid samtidigt som du längtar efter att få fokusera på dina kärnuppgifter? I Tidspoddens 42:a avsnitt gästas vi av Gisela Bäcklander, PhD på Karolinska Institutet och författare till boken Ostörd : principer för en skärpt arbetsdag. Temat är fokustid och vi får lära oss att;
↔️Tydliggöra kärnuppgifter kontra metauppgifter
☕️Vi kan behöva stimulans omkring oss för att kunna fokusera
🍽Göra utrymme för fokusuppgifter genom mise en place-metoden
📔 Reflektera och dagbokföra hur vi använder vår tid
🧹Rensa cache-minnet så att vi får mer tillgängligt arbetsminne för att fokusera
🎧Komma överens i arbetsgruppen om när det är OK att störa varandra och när det finns ett pålitligt utrymme för fokustid.
All I want for Christmas is… återhämtning. Men det kanske inte är helt enkelt om stora delar av hemmet har blivit en arbetsplats. Och när vi ska hinna med alla deadlines som ett årsslut för med sig. Det är på tiden att vi belyser vikten av att ta hand om oss själva. När du lyckligt utbrister; Så här skulle man ha det jämnt! Var befinner du dig då? Har svaret på den frågan ändrats under pandemin? Vad kan möjligtvis bastubad, barnafödande och brädspel ha gemensamt? Lena och Petra tänder ett fjärde adventsljus för egenomsorg.
Är det någon som har ont om tid så är det väl ändå en entreprenör? Enligt Tillväxtverket har vi 1,2 miljoner företag i Sverige. Drygt 86% av dem är småföretag med färre än 10 anställda. Pigge Werkelin är känd för sitt stora engagemang och starka driv kring utvecklingen av Gotland. Han arbetar med olika fastighetsprojekt, besöksnäring, flyg, rederier och hotell. Efter att Pigge förlorade hela sin familj i tsunamin i Thailand 2004 mötte han Monika, vars man omkommit i en bilolycka. Efter 16 års äktenskap har Pigge lärt sig vikten av att balansera familjelivet och jobbet. Det finns en självklar koppling mellan hans privatliv och hans prestation som företagare.
Vi lär oss att;
- det jobbigaste som händer kan också vara det nyttigaste
- det är inte farligt att göra fel
- man måste hjälpa turen på vägen
- det hjälper att vara nyfiken
- det gäller att ta vara på tiden NU
Det ger mersmak att ha kloka Lotta Lundgren i Tidspodden-studion. Du känner igen henne från Landet Brunsås, Historieätarna och En smak på livet. Temat är förstås; Måltid. Vårt samtal spänner sig över dessa godbitar;
🌶 Mat handlar om att mötas och gynnar språkutvecklingen
🌶 Det tar 20 minuter att äta
🌶 Tid är liv - mat är omsorg
🌶 Skärm + mat = snabbmat
🌶 Kostkultur och individualism
🌶 Näring och samhörighet
Dessutom får vi förstås en tillbakablick i historien från 50-talets små instängda kök, 70-talets konservburkar som hängde ihop med kvinnors frigörelse samt vår tids prestationsbaserade matkultur. Matlåda eller lunchrestaurang? Stanna hemma och laga mat eller bosätta sig jobbet? Lotta bjuder på kunskap redan till förrätten och gott om tankeställare till efterrätt. Låt dig väl smaka.
Pandemin är inne i en ny fas. Många arbetsplatser planerar för en återgång till det normala. 46% upplevde sig mindre stressade när de har arbetat hemma under pandemin. Trots att de har jobbat betydligt mer. 36% upplevde sig isolerade vilket inte bara berodde på att de jobbade hemifrån. Det finns fördomar om att arbete görs bäst på arbetsplatsen. Är det dags att släppa myten att vi jobbar mindre när vi får mer frihet? Det är dock en utmaning med kommunikationen och kompetensöverföringen när vi jobbar på distans. Vem ska avgöra hur ofta vi ska vara på kontoret? Vilken roll har ledningen? Hur undviker vi onsdagsberget, dagen då alla vill vara på plats? Vi behöver fortfarande förebygga smittspridning och skapa en trygg arbetsmiljö. Vi befinner oss i en helt en ny situation. Vad visar forskningen och vad rekommenderar OECD?
Ingen trodde väl att vi skulle sakna kallpratet vid kaffeautomaten eller vid möten? Kan pandemin ha fått oss att omvärdera småpratet? Kommer vi ens ihåg hur man gör? Brukar du också kasta ur dig plattityder som "åh vilket vackert väder vi har fått". Niklas Källner slog igenom i Skavlan. I sina korta och humoristiska inslag lyckades han få både vuxna och barn att dela med sig av sina liv. Han har utöver det bl a varit programledare för ”Karlavagnen” och ”Arvinge okänd”. 2018 kom han ut med ”Och bilen går bra?” – en bok om det viktiga kallpratet. I Tidspodden får vi höra Niklas tips, erfarenheter och forskning i området av att skapa kontakt med folk. Hur tar kallpratet oss in i värmen? Niklas bjussar på roliga anekdoter från såväl världspolitikens arena som sfi-klassrummet.
Det finns sorg med litet s stort S får vi lära oss i Tidspodden av Satu Hirsch Fjellstedt, en av Sveriges ledande experter på sorg och sorgebearbetning. Ofta förknippas sorg med dödsfall och skilsmässor. Sorgereaktioner kan dock utlösas av en rad olika förluster och förändringar, t ex vid organisationsförändringar och när livet inte blev som vi tänkt oss. Satu, som även är känd relationsexpert i SVTs succéserie Gift vid första ögonkastet, delar med stor värme med sig av konkreta tips och sin mångåriga erfarenhet. Hur lång tid tar sorg? Hur ska vi bemöta människor som sörjer? Vad gör vi när vi själva drabbas?
"Vi behöver äventyr, de får oss att växa som människor. Vi behöver naturen. Här får vi en plats för återhämtning." skriver äventyraren Annelie Pompe i sin bok Naturnära Äventyr. Petra envisas med att kalla henne äventyrerska när vi möter henne i Tidspodden. Lena berättar om hur hon hejade på Pompe i Mästarnas Mästare. Annelie som dykt på djupet i havet och nått oanade höjder på Mount Everest menar ändå att det största äventyret hittar vi inom oss. Hon har använt tiden under pandemin till att förverkliga en av sina största drömmar.
Med få förvarningar svepte pandemin in och skapade oro för människors liv samt ställde om vårt sätt att leva och arbeta. Tänk om vi hade vetat för ett år hur lång tid detta skulle påverka oss? Produktiviteten och effektiviteten har ökat men vad har hänt med innovationen och kreativiteten? Samhällsansvar och den nya normaltiden är ord som präglat pandemitiden. Men hur ska vi göra framåt? Lena och Petra tittar tillbaka i backspegeln på ett omtumlande år och siar i spåkulan om hur postpandemitiden kommer att påverka våra arbetsplatser.
När Anna Tebelius Bodin kommer till Tidspodden förstår vi plötsligt varför just välbefinnande behöver få ta sin tid. Anna har utbildat och inspirerat 10 000-tals inom psykologin bakom hur vi lär, når välbefinnande och utvecklar vårt självledarskap utifrån hjärnan. Med vetenskapen som grund och inspirerande pedagogik belyser hon möjligheterna och utmaningarna för hjärnan.
”Nu vänder det. Nu blir det ljusare.” Vad passar väl bättre än att avsluta stålbads-året 2020 med Annika Borg, Teologie doktor och präst sedan 1991. Numera jobbar hon heltid som författare, skribent och föreläser om livsåskådningfrågor och frågor runt religion och etik. I många år har hon medverkat i P1:s "Tankar för dagen" och i tidningen amelia. Annika har stor erfarenhet av enskilda samtal med människor, samtal med vägledande inriktning. I Tidspodden får hon oss att reflektera över året som varit och över hur vi ska bemöta oss själva och våra medmänniskor i denna utmanande tid. Annika ger oss hopp inför 2021 och sprider en alldeles speciell värme inför julhelgen och årsslutet.
Dags för Kreativ tid i Tidspodden med innovations- och ledarskapsforskare Leif Denti. Vi får lära oss:
💡 Skillnaden på kreativitet och innovation
💡Recept för kreativitet; förkovra, fokusera, inkubera
💡 Ledarskapets betydelse för innovation
💡Den viktigaste ingrediensen för kreativitet
💡Innovators som är eldsjälar kontra Adapters som behöver uppmuntran och är mer realistiska
💡 Vad betyder ”sänka skepp” inom innovation?
💡 Vikten av att ta tid för default-mode - att sätta hjärnan i sökläge
💡 Tystnaden och ensamhetens betydelse för kreativitet
💡 Så är vi kreativa på den digitala arbetsplatsen
Och så blir det förstås många skratt och ett kreativt djur som sammanfattar avsnittet. Gissa vilket?
Vi svenskar ses som ett av världens mest ensamma folk. 46% är ensamhushåll och 6 av 10 känner sig ensamma dagligen. Är det så att våra relationer inte får tillräckligt med tid? Vilka knep finns det för att prioritera goda relationer i vardagen och under en pandemi? Vår drömgäst, Fredric Bohm, psykolog, parterapeut och relationsexpert i SVTs succéserie Gift vid första ögonkastet, delar sina bästa tips om hur man träffar rätt person i livet och vårdar en lång och god relation till varandra. Vi får lära oss att attraktion är en stenåldersreflex. Alla par som söker hjälp har samma problem och behöver egentligen bara ha koll på två saker för att få relationen att blomma. Lyssna in på ett av Tidspoddens mest efterlängtade avsnitt och ha tålamod med ljudkvaliteten då distansinspelningen var en utmaning just denna dag.
Har vi fått en ny tideräkning i arbetslivet? Kommer de engelska begreppen BC (Before Christ) och AD (Anno Domini) få en ny betydelse; Before Coronavirus och After Domestication? Gränserna mellan arbetsliv och privatliv suddas ut och 32% har börjat ifrågasätta vad de egentligen sysslar med. 55% erkänner att de "maskar" mer. Omvärldsanalytikern, Sofia Rasmussen, delar med sig av en pinfärsk undersökning om hur pandemin har påverkat våra liv, värderingar och drivkrafter.
När många har semester och lyssnar på Sommarpratarna i radio jobbar Bibi Rödöö för fullt. Sedan 24 år tillbaka chefar hon över P1s sommarflaggskepp. Pandemin har påverkat både programmens innehåll och förutsättningarna för inspelningarna. Bibi är en drömgäst för oss i Tidspodden och även vi hade utmaningar vid inspelningen med åska bland annat. Vår käre producent har gjort sitt bästa för att "tvätta" ljudet så att du som lyssnare riktigt får njuta av detta "bakom kulisserna"-avsnitt. Du kommer märka att vi har svårt att sluta prata med denna spännande radiochef och programmet fortsätter några minuter efter att vi egentligen sagt hejdå. Njut av radioproffset, Bibi Rödöö, det gjorde vi.
Hur når man ut och fram på scen och i sociala medier? Det vet dagens gäst, Günter Mårder, mycket om. Som VD för Aktiespararna, profil på Nordnet och nu VD på Företagarna, är han en medveten, strategisk och framgångsrik talare och kommunikatör. Petra och Lena, som är Günters gamla retoriklärare, pratar i det här avsnittet om retorik i många former med Mårder. Vad händer om man tar fel på målgruppen? Varför är det så viktigt att vara genuin och bjuda på sig själv? Det är några av de sakerna som dyker upp i dagens program. Trevlig sommarlyssning med reflekterande tankar kring tid och en hel del skratt.
Tar du dig tid för din egen utveckling? Vad har du att vinna på det? Eller förlora? I det här avsnittet pratar Petra och Lena med Mattias Magnell, ledarskapsutbildare med gedigen erfarenhet som nu ansvarar för SKANSKAS utbildningsprogram. Vi pratar om trenden mikroutbildning och personliga utvecklingsprogram som sträcker sig över längre tid. Och vad händer med Mattias kroppsbatteri när han är med i Tidspodden?
Hur vet jag hur mina medarbetare mår och hur det går? undrar chefer som plötsligt har sina medarbetare på distans. Det finns många fördelar med att jobba på distans menar Henrik Mattsson, VD på Lookback - ett företag där alla jobbar på distans i många olika tidszoner. Henrik delar med sig av många kloka tips, verktyg och erfarenheter av distansledarskap när han deltar i Tidspodden från sitt hemmakontor i Montreal, Kanada.
Är du en totalseparerare, som skiljer på jobb och fritid eller är du en totalintegrerare som låter allt flyta samman? Kristina Palm är projektledare för forskningsstudien “Vägar till ett hållbart digitalt arbetsliv.” hur vi upplever och hanterar det digitala arbetets utmaningar och möjligheter. I Tidspodden bjuder hon på rykande färsk forskning som är viktig att känna till i tider av distansarbete. Det är dessutom premiärinspelning av Tidspodden på distans. Håll ut och håll avstånd när du lyssnar på; Tid för distansarbete.
Hur motiverar vi oss själva i tider när många behöver arbeta hemifrån? Vilka förutsättningar finns i organisationen? Lena Lid Falkman delar med sig av egen och andras forskning om Självledarskap. Avsnittet spelades in av Lena och Petra i januari, före Coronas intåg i Sverige och är nu mer aktuellt än någonsin. Hur kan vi utveckla oss själva när vi jobbar på distans? Vad har Pippi Långstrump med detta att göra?
Amelia Adamo berättar att hon, sedan hon blev pensionär, är ännu mer noga med vad hon lägger sin tid på. Känns därför extra lyxigt att få ta del av hennes erfarenhet och värdefulla tips om hur vi förbereder oss inför - och vad som väntar under - pensionstiden. När kan man kalla sig pensionär? Har pensionärer tid för bridge, boule och böcker eller blir det veterankraft, volontärjobb och vård av vuxen? Har du mött en agenda-mormor?
Hur viktigt är det att ta tid för återhämtning och vad säger forskningen om effekterna av meditation på ledarskap och verksamhetsutveckling? Lasse Lychnell, forskare och lärare på Handelshögskolan i Stockholm brinner för att bidra till förändring i gränslandet mellan människors inre utveckling, ledarskap och verksamhetsutveckling. Hur kan vi låta arbetet bli en meditation för att fördjupa personlig utveckling? Vi pratar om att meditation gör att vi fattar bättre beslut och om vikten av verksamheter där även insidan har en plats.
Det gamla kontoret – med brevkorgar och pennvässare – är borta. Idag kan du jobba varsomhelst, närsomhelst, och allt är förändrat. Lena och Petra pratar om aktivitetsbaserade kontor och hoffice. Och sitt egna förslag – diskotera!
Här kan du göra testet som Lena och Petra pratar om: https://quiz.officemanagement.se/q
Julstämning i studion med ekonomiprofessorn @Micael Dahlén! Hur lyckades han förändra 40 vanor? Och varför älskar vi förväntningar? Här är sista avsnittet för 2019. Temat är Framtid! #intemittfel #framtid #tidspodden
Har du skjutit upp något någon gång? Då är du i gott sällskap. I det här avsnittet kommer Mark Levengood ut som prokrastinerare och berättar bland annat om en surdeg som både växt på samvetet och i bilens bagageutrymme. Lena och Petra bjuder Mark och dig som lyssnar på aktuell forskning och många konkreta tips.
Varför finns ingen glädje utan allvar? Och varför ska man ta glädje på allvar? Djupa frågor i ett skrattfyllt samtal med en av Sveriges roligaste kvinnor. Ståupparen och författaren Karin Adelsköld bjuder på många konkreta tips om humor och glädje på arbetsplatsen.
Längre liv men kortare tålamod. Vad har gått fel egentligen och vad ska vi göra? Vi brottas såklart med samma problem som alla andra men vi är trots allt tidsexperter och delar med oss av en hel del goda råd. Här finns också förklaringen till varför vi har varit tysta i ett halvår.
Om du vill ta dig tid att verkligen tänka om tid, då bör du prata med Sveriges främsta auktoritet inom tid - Bodil Jönsson. Professor emerita Jönsson kommer i dagarna med boken Gott om tid, en uppföljare till den oerhört framgångsrika Tio tankar om tid. Vad har hänt på 20 år?
I det här avsnittet gästas vi av Cissi Elwin, vd och chefredaktör på tidningen Chef. Givetvis handlar det om att vara chef, att vara en bra chef och att samtidigt hinna med att leva och njuta av livet. Törs du inte lyssna på ett program med så många goda skratt, tankar och råd?
Tiden kan bli till ett fängelse där du sitter inne, på Livstid. Hur ska du göra dig fri, få tiden att räcka till och hinna med att leva? Tillsammans med statsvetaren Jenny Madestam, känd politisk kommentator, pratar Lena och Petra om sina egna och andras livspussel. Som vanligt delar de med sig av många goda råd.
Planering gör livet lättare - både för "strukturfascister" och "misslyckade pedanter". Men hur gör man? I det här avsnittet får vi tillskott av kloka effektivitetskonsulten Jan Winstedt. Tillsammans ger vi massor med goda råd på hur du ska få bättre koll, både i och utanför jobbet.
Förändringens vind kan blåsa kallt men har också kraften att vädra ut det gamla och uttjänta. Och den tycks aldrig mojna. Hur spänner vi seglet? Har alla flytvästar? Det här pratar vi om med förändringsledaren Lars Strannegård, välkänd rektor på Handelshögskolan i Stockholm.
Ungdomars hjärna är unikt öppen för ny kunskap. Det är inte lätt att strukturera allt som händer. Detta avsnitt av Tidspodden är fullt med goda råd, delvis hämtade från Petra Brasks helt nya bok "Koll på tiden". Medverkar gör också Malva Lindholm, 19 år.
E-post är en självklar del av vårt arbetsliv men den sväljer ofta mycket tid, fokus och energi. Närmare två timmar av en vanlig arbetsdag går till att hantera mejl. Hur kan du minska den tiden och samtidigt må bättre och bli mer effektiv? Petra och Lena befriar dig från mejlslaveriet.
Att lova runt men hålla tunt är inte populärt ... men att _lova_ är faktiskt rätt bra - det visar forskning. Petra och Lena pratar om alltifrån nyårslöften till hur du formulerar effektiva förändringsmål, både i ditt beteende och på organisationsnivå.
Den bästa julen ... är det den med de dyraste klapparna och flest sillinläggningar? Kanske inte. Vi tror att det är en tid då du har någon att ha det bra med. Och för att du ska kunna ha det bra - då kan du inte vara stressad. Lyssna på Petra och Lenas poddavsnitt om tidshantering i jultider!!
Varför är de morgonpigga alltid hjältar? När är du mest produktiv? När är du mest kreativ? Har morgonstund verkligen guld i mund? Lena och Petra storstädar i olika föreställningar om dagens första timmar.
Oavsett om du är småbarnsförälder eller investerar mycket tid och energi i ditt arbete - du behöver tid för dig själv. Lena och Petra pratar om varför egentid är viktig, när den inträffar och hur den kan se ut.
Skärmtid har blivit ett omdebatterat fenomen. Att sitta framför en skärm, dator eller mobil, är såklart en del av vardagen idag. Men finns det risker? Hur ska vi tänka och vad ska vi säga till våra barn?
Vi slarvar med våra möten på jobbet. De är ofta ineffektiva och ibland undrar man "vad gör jag här egentligen"? Lena och Petra ger många råd på hur du ska göra för att hålla mer meningsfulla möten.
I det allra första avsnittet av Tidspodden pratar Lena och Petra om arbetstid.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.