Sveriges mest populära poddar

Tyngre Träningssnack

Avsnitt 172: Jessica Norrbom

71 min • 27 februari 2019

I Tyngre Träningssnack denna vecka gästar Jessica Norrbom, PhD och forskare på Karolinska Institutet. Du får höra lite om hennes väg till att bli forskare och arbete på KI men efter det blir det fokus på vad som påstås i vanliga media, dietböcker och sociala medier kring kost och hälsa.

Det blir en djupdykning dels kring hur kroppen reglerar sitt pH och dels en debattartikel som Jessica skrev nyligen där de argumenterade för någon typ av faktagranskning av böcker för allmänheten som berör kost och hälsa som ska ge böckerna i fråga någon typ av möjlighet att sedan utmärka sig mer i bokhandeln än andra böcker inom samma område.

Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.

Hålltider

  • 00:00:00 Jacob har vridit knät och minst skadat ledbandet
  • 00:03:50 Dagens gäst, Jessica Norrbom
  • 00:05:15 Från molekylärbiologi till fysiologi
  • 00:07:17 Möjlighet att doktorera i ett fysiologilabb på KI
  • 00:09:00 Studier på mitokondrier och hur de påverkas vid träning
  • 00:17:31 Arbete med att bygga upp ett mastersprogram i bioentreprenörskap
  • 00:19:49 Arbete med att föreläsa inom fysiologi på olika program på KI
  • 00:21:09 Boken extremernas fysiologi som Jessica har skrivit med Maria Ahlsén
  • 00:23:29 Vet Wille vad poikiloterma djur är för någonting?
  • 00:27:29 Dieter som fokuserar på pH
  • 00:28:50 Det finns ingen mat som är basisk
  • 00:30:56 Det kommer nya påhittade förklaringar hela tiden för att lura folk att äta nyttigare
  • 00:33:56 Att pH i urinen varierar säger inte så mycket om pH i kroppen
  • 00:36:42 Vad som händer när vi äter mat
  • 00:37:21 Den basiska citronen
  • 00:39:18 Om blodet tillfälligt blir lite mer surt eller basiskt, vad gör kroppen då?
  • 00:41:49 Vårt pH är väldigt konstant och reglera både snabbt och långsiktigt med hjälp av lungor och njurar
  • 00:43:59 Belastningen på pH är betydligt högre från träning än från maten
  • 00:47:28 Orsaken till varför alla dieter oftast har många positiva anekdoter
  • 00:49:56 Jessicas debattartikel om att det hade varit bra med faktagranskade böcker om kost och hälsa
  • 00:54:08 Hur granskningen skulle gå till har lämnats öppen
  • 00:56:46 Problemet med när granskningar av böcker sker först efteråt
  • 00:59:32 Kritiker som har sett förslaget som ett förslag för censur
  • 01:00:25 Kan marknaden fixa det här själv?
  • 01:03:08 Behöver incitamenten komma utifrån
  • 01:07:31 Fortsättning följer troligen i den här debatten
00:00 -00:00