42 avsnitt • Längd: 25 min • Oregelbundet
Ett program om friluftsliv där vi möter människor som dras till äventyret & avkopplingen i naturen. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Patrik Boström
The podcast Ute med P1 is created by Sveriges Radio. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Följ med på en resa genom friluftssverige, från Abiskojaure till Borås. Här hör du reportage från alla program av den sista säsongen av Ute med P1.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Linnea Luttu.
I randonneurcykling är resan målet, och utmaningen mer mental än fysisk. Vi pratar om att cykla väldigt långt i det sista programmet av Ute med P1.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Åsa och Henrik Hittig älskar att cykla långt. Riktigt långt. De anordnar cykellopp som är minst 200 km långa, men kan vara betydligt längre än så. Vi pratar om hur man håller humöret uppe i regn och motvind, om hur kläderna är en del i ens identitet som cyklist - och varför det är härligt att cykla på natten.
Och så ska vi återknyta till ett tidigare program från Ute med P1. Hur det gått i Sjöbo med projektet där långtidssjukskrivna med psykisk ohälsa får hjälp att komma ut i naturen?
Vill du veta mer om projektet Häng med oss ut 2.0 så finns information här (länken öppnas i nytt fönster).
Programledare: Linnea Luttu.
Peter Persson dras till ensamheten i vildmarken. Han dokumenterar sina resor och har bland annat gjort serien "De stora skogsäventyren" där han vandrar och paddlar genom Sveriges stora naturskogar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi pratar också om den svenska skogens historia med Anna-Lena Axelsson, forskare vid SLU. Hur har skogen förändrats genom åren, hur ser den ut idag – och hur kommer skogen se ut i framtiden?
Är du intresserad av att veta mer om den svenska skogen, som täcker två tredjedelar av Sveriges landyta? Lyssna på programserien: Kampen om skogen.
Programledare: Linnea Luttu.
I 19 år har Louise Zetterström öluffat i Stockholms skärgård. Vi åker med på en tur i Sveriges största arkipelag. I Jokkmokk möter vi Linda Åkerberg som vandrar, cyklar och paddlar genom hela landet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Följ med Ute med P1 till skärgårdsön Grinda, som är ett naturreservat, med jordbruk och djurhållning, skog, klippor och öppen odlingsmark. I de här miljöerna har Louise Zetterström tillbringat sina sommarsemestrar i 19 år och bloggar om sina upplevelser på öarna. Men trots att hon idag är helt frälst av skärgårdsnaturen, var det precis tvärtom hon kände första gången hon åkte ut.
Och i Jokkmokk möter vi Linda Åkerberg, som 2016 gjorde sitt första stora äventyr – utan någon större vandringserfarenhet, då hon vandrade den 428 mil långa vandringsleden Pacific Crest Trail, från Mexiko till Kanada. Efter den resan blev hon fast, och varit på äventyr världen över – men till slut kände hon att hon inte längre ville resa bort – utan se vad som finns här hemma. Och under sommaren och hösten gjorde hon en resa genom Sveriges alla landskap, där hon tog sig fram för egen maskin genom att paddla, vandra och cykla.
Programledare: Linnea Luttu
Varför är det fel att säga att ett plagg andas? Hur ska man tänka när man väljer utrustning och varför är det viktigare att kunna första hjälpen än att göra upp eld?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Johan Skullman bytte bana efter 30 år inom Försvarsmakten, blev civil och testar och utvecklar utrustning för uteliv: allt från kläder till knivar. Nu har han också startat en friluftsgård dit människor kan komma och leva i och nära naturen, och lära sig färdigheter som att göra upp eld, orientera och rena vatten.
Vi gör också ett stopp på en första hjälpen i naturen-utbildning där Torbjörn Selin och Erik Holm är utbildare.
Programledare: Linnea Luttu.
Friluftslivet i Sverige har gått från att ha varit överklassens privilegium till något för alla. Men vad har hänt längs vägen? Hur såg friluftslivet ut för 150 år sedan? Och vart är det på väg?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I det här programmet möter vi Klas Sandell som är professor emeritus i kulturgeografi och har skrivit boken "Friluftsliv - från härdande friluftslif till ekoturism och miljöpedagogik" om hur det svenska friluftslivet sett ut från sent 1800-tal till i dag.
Vi gräver också i Sveriges Radios arkiv för att bland annat höra om trängsel på Svenska turistföreningens kontor 1935 då friluftslivet fick en "boom" i Sverige, vi hör en uppmaning till den skidande ungdomen år 1934 och hur iglooister tränade för att bli fjällguider i Västerbottensfjällen på 50-talet.
Programledare: Linnea Luttu
I Abiskojaure, 14 kilometer från Abisko finns den första STF-stugan på Kungsleden där Bosse och Margareta Persson är stugvärdar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Abiskojaure finns boende för de som vill stanna över natten, antingen i tält eller stuga. Här finns bastu, självhushållskök, utedass och en utsikt över berget Giron, som betyder fjällripa på samiska och som gett namnet till staden Kiruna, 10 mil bort. Det är sjunde året i rad som Bosse och Margareta är stugvärdar och vi följer paret ett dygn under den hektiska högsäsongen och pratar om att våga lämna allt och börja om, om bastubad och ensamhet på fjället.
Boende i Svenska turistföreningens stugor kostar pengar, så om du vill ge dig ut i landet och övernatta utan att betala något och kanske också vara helt ensam – så finns det öppna stugor över hela Sverige, där du bara kan gå in och rulla ut din sovsäck. Det är stugor som förvaltas av länsstyrelser, kommuner eller hembygdsföreningar. Moa Karlberg och Kjell Vowles har skrivit boken Stuglandet där de kartlagt alla öppna övernattningsstugor.
Programledare: Linnea Luttu
Människan mår bra i naturen. Men varför? Hur länge måste man vara i skogen för att få effekt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Överallt pratas det om att vi människor mår bra av att vara ute i naturen. Man blir lugn, blodtrycket sjunker och vi återhämtar oss. Men varför är det så? Och hur länge måste man vara i skogen för att få effekt? Vad säger forskningen – och hur lätt är det att bara vara?
Vi träffar psykologen och skogsbadsguiden Petra Ellora Cau Wetterholm i Nackareservatet, några minuters promenad från tunnelbanan i Stockholm för att fördjupa oss inom Shinrin-Yoku eller skogsbad, som det kallas på svenska. Att helt enkelt ta in skogen med alla sina sinnen.
Och på Linnéuniversitetet pågår det just nu ett pilotprojekt som går ut på att undersöka de hälsofrämjande effekterna av att vara ute i skogen och just skogsbada. Jenny Lovebo som leder projektet berättar om varför den här typen av forskning är viktig.
Programledare: Linnea Luttu
Från pimpelfiske ovan isen, till dykning under den. Från att åka på fjället med skoter till att ta sig fram där med hjälp av sin egen kropp och ett par löparskor. Det här är Ute med P1:s årskrönika.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Ute med P1 möter vi människan, i naturen, som på olika sätt dras till äventyret och avkopplingen utomhus.
För en del är det ett intresse som gör att man kommer ut någon dag i veckan, medan det för andra har blivit både ett arbete och en livsstil.
I det här programmet gör vi en resa från Jönköping i söder till Torneträsk i norr – och sammanfattar året med Ute med P1.
Programledare: Linnea Luttu.
Överallt omkring oss finns gömmor som du och jag kanske inte lägger märke till, i skogen, vid busshållplatsen eller på fjälltoppen. Det handlar om geocaching, skattjakt med hjälp av satelliter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Petra bor i Kalix i östra Norrbotten, och fastnade för geocaching för åtta år sen. Hon tar sig ut och letar skatter med bil, cykel, på hundpromenaden eller på löpturen, på skidor, genom att dyka och klättra i träd.
Vi följer Petra och letar tre olika skatter med olika svårighetsnivåer.
Och så möter vi vildmarksförfattaren Gunnar Westrin och pratar om historier kring lägerelden.
Programledare: Linnea Luttu.
Andas in... Andas ut. Du bör inte vara klaustrofobiskt lagd, för när du blickar uppåt ser du ett metertjockt tak av is mellan dig och den friska luften. Isdykning står på schemat i veckans Ute med P1.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi följer dykarklubben DK Polar i Luleå som sågar upp en vak i isen i Svartöstaden, och ger sig ner i det kalla vattnet.
Programledare: Linnea Luttu.
Vi ger oss ut i skogsområdet Nirra utanför Gällivare för att prata om varför det är härligt att springa i snöstorm och motvind, och hur man kommer över sin rädsla för mörker.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nära en femtedel löptränar minst en gång i veckan, enligt Friidrottsförbundets löparrapport 2017. Exakt hur många som håller på med terränglöpning, eller traillöpning, när man springer bortom asfalt och välpreparerade elljusspår för att låta kroppen röra sig längs skogsstigar, backar, gräs och lera, är svårt att veta.
Men det dyker upp fler och fler traillöpartävlingar över landet och du kan utmana dig i kortare distanser i skogsterräng, till långa lopp i fjällmiljö.
Petra Åhl, som hade lämnat rötterna i Gällivare och utbildat sig och arbetat söderut i 20 år, återvände för några år sen för att komma närmare naturen, löpningen och yogan.
I det här programmet snörar vi på oss löparskorna och följer med henne ut i skogsområdet Nirra, utanför Gällivare.
Det talas ofta om att läsa karta och kompass som något alla bör kunna. Men hur gör man egentligen och hur svårt är det att lära sig? Ute med P1 träffar tidigare VM- och SM-medaljören i skidorientering; Lena Turesson för att få några råd på vägen.
Programledare: Linnea Luttu
I Timrå finns en fiskeklubb som inte riktigt är som andra fiskeklubbar. För även om den heter Storöringens fiskeklubb, så håller de på med mycket mer än bara fiske.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Storöringens fiskeklubb anordnar vildmarksläger, gör barnfilmer om naturen, det är också en idrottsklubb som tränar casting och flugkast, de har gjort en film om allemansrätten som de översatt till fyra olika språk, de engagerar nyanlända och ensamkommande barn och ungdomar i den svenska naturen och de har en buss, som de kallar Naturbussen, som tar med alla målgrupper ut i skogen för att fiska, plocka bär och svamp – och jaga.
Vi följer med ut på harjakt med elever från Arenaskolan i Sundsvall med Bashir Hassan och Minna Ulkkinen som guider.
Vildmarkskocken Elle Nikishkova är tillbaka och hon ger tips på hur man får till det godaste kokkaffet och så lagar vi en enkel, men otroligt god efterrätt över öppen eld.
Programledare: Linnea Luttu.
Lars Fält är Sveriges kanske främsta överlevnadsexpert, och något av en guru inom det svenska friluftslivet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lars Fält är utbildad överlevnadsinstruktör vid den engelska militärutbildningen SAS, Special Air Service och den amerikanska elitstyrkan Special Forces. Han har vigt sitt liv åt överlevnadskunskapen och mött ursprungsbefolkning världen över för att lära sig om de uråldriga kunskaperna och teknikerna. Han har skrivit ett flertal böcker om friluftsliv och överlevnadskunskap.
Vi ses i Karlsborg, den lilla orten i Västra Götalands län, mellan Örebro och Jönköping. Här nämndes människans överlevnad första gången i text – och här startade Lars Fält Försvarsmaktens överlevnadsskola 1989.
Programledare: Linnea Luttu.
Fem mil norr om Kiruna finns Sveriges näst djupaste sjö och Skandinaviens största fjällsjö, Torneträsk. Dit åker vi för att testa fiskelyckan på isen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På Torneträsk ligger isen från december till juni och under ytan simmar bland annat röding, öring, gädda och sik i det kalla vattnet. Hit åker vi för att testa fiskelyckan och njuta av den kanske lugnaste av fiskeformer: pimpelfisket, med fiskeguiden Dan Mella.
Vi bakar också en annorlunda version av kanelbullar i fältugn tillsammans med utekocken Elle Nikishkova.
Programledare: Linnea Luttu.
Många väljer att ha med människans bästa vän på äventyr. Men vad ska man tänka på när man vandrar med hund? Vilka utmaningar finns? Och framförallt: Vad är fördelarna?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi träffar Marit Sigurdson och den nioåriga vita schäfertiken Eja i Östersund. Tillsammans ger de sig ut för att vandra, cykla och åka skidor. Men de har även lämnat Sveriges gränser för att gå på tur utomlands.
Vi ska också höra hur det gick för Michaela Sandgren som åkte Vasaloppet för några veckor sedan.
Programledare: Linnea Luttu
I programmet eldar vi med lummer, som är en hotad art. Enligt Naturvårdsverket får man plocka lummerarter i större delen av Sverige, så länge man inte plockar för försäljning eller gräver upp dem.
Läs mer här: Naturvårdsverket
Erika Lindblad och Caroline Ohlsson har skapat ett koncept de kallar XX Freeriders, där snöskoterintresserade kvinnor kan mötas för att dela intresset för motorer, snö och vildmarken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Erika och Caroline vill uppmuntra fler kvinnor att köra snöskoter och vi följer med några dagar när de samlat ett 60-tal skoterintresserade kvinnor från hela landet i Saxnäs i Vilhelminas kommun, söder om Marsfjällen.
Vi avslutar också täljskolan med Felix Wink i Nordmaling.
Programledare: Linnea Luttu
Vi möter Renata Chlumska och pratar om rädslor, ensamhet, mental träning och varför hon aldrig lyssnar på musik under morgonpromenaden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hon var den första svenska och tjeckiska kvinnan på toppen av Mount Everest, världens högsta berg. Hon har bestigit de högsta bergstopparna på världens sju kontinenter, och därmed genomfört de så kallade Seven Summits. Hon har också ensam paddlat och cyklat runt USA på 439 dagar.
Vi möter Renata Chlumska i Jönköping och får följa med till de platser där hon tränar i vardagen – och kopplar av.
Vi fortsätter också täljskolan i Nordmaling med Felix Wink.
Programledare: Linnea Luttu
Över en miljon människor har redan gjort det. Michaela Sandgren hoppas kunna ansluta till dem som genomfört Vasaloppet, men hon har knappt stått på skidor när hon börjar träningen hösten 2017.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I vårens första program av Ute med P1 vi följer Michaelas väg mot de nio milen med hjälp av personliga tränaren och skidåkaren Anna Lintzén i Luleå. Vi möter också hemslöjdskonsulenten Felix Wink för att ge oss ut i skogen i Nordmaling och hitta material att tälja med.
Programledare: Linnea Luttu
Vilket material kan man tälja i? Vilka knivar man ska använda? Hur man håller ämnet färskt och hur man ska behandla ämnet när man är klart?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi pratar om täljning tillsammans med hemslöjdskonsulenten Felix Wink under tre program våren 2018, men vill du lyssna till hela samtalet i ett svep kan du lyssna på den här specialpodden från Ute med P1.
Programledare: Linnea Luttu.
Ute med P1 är programmet där vi möter människan i naturen. Och i det här programmet åker vi på en resa från Sjöbo i söder till Harads i norr.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi har badat i iskallt älvvatten, cyklat på frusen is, ridit häst längs lummiga skogsstigar, paddlat kanot i motvind på Vänern och frågat oss hur naturen kan vara återhämtning och vad man ska göra av sitt bajs på vandringsleden.
Ute med P1:s årskrönika 2017 är en sammanfattning av de tio program som sänds under året.
Programledare: Linnea Luttu.
Orkar man gå i skogen om man knappt kan resa sig ur sängen? Hur kan frisk luft och gröna skogar ge kraft - när inget annat gör det?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Att vara ute i naturen sägs göra gott, för både hjärta och hjärna. Därför bestämde sig Therese Rosenkvist, arbetsterapeut och barnledare inom Friluftsfrämjandet, för att starta ett projekt för ett år sedan som hjälper långtidssjukskrivna med psykisk ohälsa att komma ut i naturen. Vi följer med och pratar med några av deltagarna som varit med hela vägen.
Vi träffar också vandringsexperten Angeliqa Mejstedt för att prata om hygien ute på tur. Hur ska man egentligen göra när man går på toaletten i naturen när det inte finns någon toalett? Och hur ska man göra när man har mens?
Programledare: Linnea Luttu.
Hur nördig kan man bli? Måste man kunna kasta långt? Kunna rabbla alla insekter? Vad handlar fisket om egentligen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Ute med P1 möter vi två personer som älskar att stå vid strömmande vatten och känna hur det rycker till i den tunna spötoppen – fiskeprofilen Gunnar Westrin som skrivit 15 böcker om flugfiske och vildmarksliv, och Therese Lundin, som är naturturismutvecklare, flugfiskeguide och engagerad i Fjällorna som jobbar för kvinnors fiske.
Programledare: Linnea Luttu.
Josef Hegart är kanotälskaren som inte bara paddlar ofta, han bygger också sina egna kanoter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi åker ut på Sveriges största insjö och pratar om varför man bör kunna mer än att bara paddla rakt fram i en kanot och hur det är att vara ute på ett 135 mil långt kanotäventyr genom Kanada.
Och så ska vi fördjupa oss i svamparnas värld med vildmarkskocken och svampkonsulenten Elle Nikishkova.
Programledare: Linnea Luttu.
I Ösjönäs, alldeles vid Tivedens nationalpark bor och arbetar Jessica Sannö med man, barn, höns och hästar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Jessica har rest världen över, men hamnade till slut i en av sydsveriges vildaste skogar och använder naturen både för turistverksamhet och egen rekreation.
Vi träffar också vildmarkskocken Elle Nikishkova igen, och nu tar vi med oss stekhällen i en kajak och gör en wok över öppen eld på en ö utanför Uppsala.
Och så frågar vi oss om friluftslivet måste bli en klassfråga? Erik Falk som jobbar med att hyra ut friluftskläder och utrustning tror att uthyrning kan göra friluftslivet mer tillgängligt för alla.
Programledare: Linnea Luttu
Ute med P1 är tillbaka med ett efterfrågat ämne: Friluftsliv med barn. Och så lagar vi mat utomhus, både tacos med familjen Junzell och en klassisk engelsk frukost med vildmarkskocken Elle Nikishkova.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I höstens första program möter vi mamma Elin Junzell, pappa Andreas, Irma och Greta som är sex år, Agnes som är åtta år och Salim som är tre år och bor hos familjen ibland. Vi vandrar i skogarna utanför Åmål och får lära oss mer om tomtekraft, hur man tar täljkörkort, vad en krabbelur är för något och hur man kan göra för att få med barnen ut på tur.
Det blir en hel del mat i programmet och utöver tacos och mellanmål med familjen Junzell så lagar vildmarkskocken Elle Nikishkova en engelsk frukost med "crumpets" som är en blandning mellan bröd och pannkakor.
Recept crumpets:
3 dl mjölk
0,5 dl vatten
1 tsk ströbröd
4 dl vetemjöl
50 gramjäst
1 tsk salt
smör till stekning
Gör så här:
1. Värm mjölk och vatten till ca 45 grader. Blanda mjölet, jästen och saltet i en bunke. Häll ner vätskan och rör till smidig deg, låt jäsa 45 min.
2. Hetta upp stekpannan lägg ner ringformar och grädda 2 min på varje sida på medelvärme.
Programledare: Linnea Luttu
Hur är det att vara ensam med 10 alaskan huskys på fjället i flera dygn? Och går det att baka ute i naturen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I vårens sista Ute med P1 åker vi till Miekojärvi utanför Överkalix för att träffa Katarina Koch Hartke som driver turistföretag med sambon Johanna. De bor med 17 alaskan huskys, hushunden Leo, en katt och nio höns.
Hur är det att vara ensam med 10 slädhundar, på blåsiga fjäll, i kylan, utan någon annan att lita på än sig själv? Vad är det som driver en? Och hur känns det att veta att om något går snett, då är du ensam med hundarna som inte klarar sig utan dig?
Och så ska vi baka ute i naturen med friluftskocken Eric Tornblad. Inget recept skickas med denna gång, då vi använder oss av färdig kakmix som man kan blanda med vatten hemma - eller direkt ute på turen.
Eric Tornblads tips inför bakning med friluftskök:
1. Använd två grytor på varandra för att kakan inte ska brännas. Men använd inte teflongryta underst då den inte bör torrkokas.
2. Locket ska vara på för att få samma effekt som en ugn.
3. Håll koll på temperaturen! Kakan bränns lätt. Ha så låg värme som möjligt.
4. Om kakan börjar bli bränd, lägg i några stenar mellan grytorna så blir det inte lika varmt i botten.
Programledare: Linnea Luttu.
På en cykel med tjocka däck tar vi oss fram genom snårig terräng både sommar- och vintertid. Och så ska vi reda ut vilket friluftskök du ska använda beroende på vilket äventyr du ska göra.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Olov Stenlund är tvåbarnspappa, driver en klädbutik och har som de flesta andra svårt att få tid att vara ute så mycket som man vill. Men på cykel tar man sig långt på kort tid - och med en cykel med tjocka däck, en så kallad fatbike, så tar du dig enkelt fram på underlag som man ofta undviker: snö, sand, snåriga stigar och mjuk mossa. Ute med P1 följer med Olov - både sommar och vinter.
Friluftskocken Eric Tornblad är tillbaka och går igenom vilket sorts bränsle man kan använda till friluftsköket beroende på vilken säsong det är och vad du ska laga.
Programledare: Linnea Luttu.
Att lära sig locka på allt från räv till björn kan få en att komma riktigt nära några av Sveriges största rovdjur. Det vet Mikael Suorra mannen som i princip kan tala med älgar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ute med P1 spanar efter kungsörn i Mikael Suorras gömsle i Harads utanför Boden och pratar om känslan av att ha en räv smygandes kring stöveln. Och vad kan hända om ett rovdjur kommer för nära?
Den som gillar att se på stjärnorna om natten kanske ska testa att byta ut tältet mot hängmattan - det gjorde Eva som åker ut ensam, även på vintern, och övernattar bland högljudda fåglar.
Programledare: Linnea Luttu.
Det sägs att du blir piggare, sover bättre och klarar kylan bättre om du tar dig ett dopp på vintern. Vi träffar några som förklarar tjusningen med vinterbadet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ute med P1 träffar några riktiga vinterbadsentusiaster som mer än gärna tar sig ett dopp i det nollgradiga vattnet: Iva Lundström och Jarkko och Tiina Enqvist. De menar att det blir pigga och glada av vinterbadet, men också att det har gjort att de numera älskar vintern - och sällan fryser.
Men för den som råkar ta ett oväntat dopp på vintern kan det bli farligt. Hur du löser den situationen tipsar köldexperten Tony Gustafsson om.
Programledare: Linnea Luttu.
Vad är det som döljer sig i de kilometerlånga gångarna under jord? Där mörkret är totalt och det enda ljud du hör är dina egna andetag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ute med P1 träffar biologerna och fjälledarna Kattis Amundsson och August Alvtegen Lundgren som bor i byn Stora Blåsjön i Jämtland. Där är de är guider i Sveriges längsta grotta: Korallgrottan, som är sex kilometer lång.
Försvarsmaktens köldexpert Tony Gustafsson ger tips på hur du håller dig varm när temperaturen glider långt under nollan. Hur ska man egentligen göra för att hålla fötter och händer varma i kylan?
Programledare: Linnea Luttu.
Under året har vi följt människorna som älskar naturen och åker ut på små och stora äventyr. Hör delar från alla program och en glimt från vad som väntar under 2017.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På skidor längs gnistrande vita fjäll med milslång utsikt, klättring uppför branta bergsklippor, på jakt efter norrsken, mård, ripor och tallbarr att koka te på, vandring längs Kungsleden, matlagning utomhus och överlevnadstips om olyckan skulle vara framme.
Ute med P1 har rest landet runt för att möta människorna som dras till äventyret, ansträngningen och avkopplingen i naturen.
Hör delar från alla program under året som gått – och en glimt från vad som väntar under nästa år.
Programmets sänds i P1 den 6 januari 2017 klockan 22.05 - men går att lyssna till redan nu.
Programledare: Linnea Luttu.
Alla i Sverige ska ha rätt till naturen, enligt Allemansrätten som sedan 1994 står skriven i vår grundlag. Men, når naturen verkligen alla?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ute med P1 träffar Babek Toloe, som använder sitt naturintresse varje dag i jobbet. Han får unga i socioekonomiskt utsatta områden och ensamkommande flyktingbarn att lära sig att leva, överleva, växa och njuta i naturen.
Babek Toloe är uppvuxen i både Rinkeby och Bromma. Efter lumpen visste han inte riktigt vad han skulle göra, men folk i hans omgivning tyckte han skulle använda sig av de kunskaper han hade fått när det gällde överlevnad och kunskap om naturen. Och så blev det.
Han började arbeta i Tensta i ett projekt där eleverna frivilligt fick delta i aktiviteter efter skolan och där tog han med ungdomarna ut på hajk både i närområdet och på fjällvandringar. Idag är Babek familjehemskonsulent för ungdomar som är placerade hos jourhem och familjehem. De flesta ungdomarna är ensamkommande och han har fortsatt att åka ut i naturen med de som han har kontakt med i jobbet. 2015 vann han pris som årets friluftspersonlighet och i vintras var han en av två svenskar bland 29 nationaliteter som gjorde Fjällräven Polar, en 30 mil lång expedition med hundspann från Nordnorge till svenska Lappland.
Och så frågar vi oss hur bra är vi på att veta vad vi egentligen ser, och hör ute i naturen? Ja, inte särskilt bra enligt Tomas Öberg, som en del av er nog känner igen från Naturmorgon i P1. Han är biolog, fotograf och skribent och han tycker att just språket är viktigt för att vi ska kunna ta till oss av information om naturen, sådant som du kan hitta i broschyrer eller informationstavlor längs leder.
Programledare: Linnea Luttu.
Louise Östberg bestämde sig för att göra ett äventyr, varje dag, i ett år för att se om flera små äventyr kan ge samma känsla som ett stort.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ute med P1 träffar Louise Östberg i hennes nya hemort - Funäsdalen. När äventyren började bodde hon med sin familj på Lidingö och flytten till fjällen var ett av resultaten av hennes hundratals vardagsäventyr.
Klättring, yoga, cykling, löpning, hästridning, kajakpaddling - listan blev lång av alla aktiviteter Louise testade på under året. Till och med när hon hade 40 graders feber blev det en aktivitet, även om det blev av det lugnare slaget: att tälta i trädgården.
Louise utmanar också programledare Linnea Luttu till att göra ett äventyr hon sent kommer att glömma.
I det här programmet är friluftskocken Eric Tornblad tillbaka och vi lagar kikärtsbiffar med bulgur med gaskök i naturen.
Erics recept från boken Fjällmat:
Ost- & kikärtskakor
En riktig energibomb som dessutom går ganska snabbt att göra. Det smarta är att rätten delvis tillagas när du häller på det kokande vattnet. Ät som de är eller tillsammans med ris eller pasta. Kikärtsmjöl hittar du i en butik för hälsokost.
En portion
1 dl kikärtsmjöl (av okokta kikärter)
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar
2 tsk torkad persilja
50 g hackad parmesanost
+ 25 ml olja i smeten
+ 25 ml olja till stekning
Hemma: Blanda allt utom olja i en påse.
Ute: Tillsätt hett vatten och rör till en jämn smet.
Låt stå i tio minuter och tillsätt därefter hälften av oljan.
Värm olja i en panna, klicka ut smeten till två kakor och stek i medelvärme ett par minuter på varje sida. Ät direkt!
Programledare: Linnea Luttu
I över 100 år har scouter världen över lärt sig överleva i naturen, vara ute på äventyr och hur man är en bra kompis. Vi följer med på scoutläger och bygger risflottar och katapulter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sunderbyn utanför Luleå träffar vi scoutledaren Carin Sjölin som varit engagerad i scouterna i 40 år. Vi möter också de unga scouterna Erik Lundqvist, bröderna Daniel och Elias Alm, Hedda Nooij, Ellinor Gånvall och Nelly Vestman. De berättar om varför de sover så bra utomhus och hur det är att vara scout när klassen har friluftsdag.
Scouterna grundades för över hundra år sedan, 1907 av engelsmannen Robert Baden-Powell, som var general i brittiska armén. Han oroade sig över dåtidens pojkars andliga och fysiska svaghet och han ville ge dem en meningsfull fritid, men också göra dem redo för strid. Med tiden blev det här en världsomspännande friluftsrörelse som lever än idag.
Medlemsantalet i Sverige har stadigt sjunkit sen 70- och 80-talet. Men det har vänt nu.
2014 var första gången på 30 år som scouterna i Sverige ökade sitt medlemsantal - och ökningen fortsatte även 2015.
Och ni som hängt med sedan förra säsongen kommer kanske ihåg Ulrika Lindroth som hade planerat att åka skidor Vita bandet, alltså skida hela Svenska fjällkedjan från Grövelsjön till Treriksröset. Hon skulle också vandra gröna bandet, samma sträcka som hon skidade. Och så skulle hon paddla Bottenviken runt - allt under samma år. Jag träffar henne hemma i Göteborg en varm sommardag mittemellan äventyren och hon berättar att det inte riktigt gick som hon tänkt sig. Livet kom emellan.
Programledare: Linnea Luttu.
När vi pratar om friluftsliv handlar det ofta om aktiviteter i mer eller mindre utmanande terräng. Men hur gör du om du använder rullstol?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Anders Andrae föddes med ryggmärgsbråck och har suttit i rullstol sen han var barn. Han och hans kompis Calle Norrman, som också är rullstolsburen av samma skäl, har hängt ihop hela livet och de ger sig ut i naturen så ofta de kan. Ute med P1 följer med vännerna på tur runt Järvafältet utanför Stockholm.
Calle och Anders är vana den leden, som har en del tuffa uppförsbackar, men det är inget som stoppar dem. Idag är det här en självklarhet för båda.
Men det har inte alltid varit det. Hösten 2007 fick Anders allvarliga magproblem och blev stomiopererad, och till slut hamnade han i en djup depression. Han kom till den punkten då han var tvungen att välja mellan att riskera att förlora vänner och familj, eller försöka komma tillbaka till det liv han hade tidigare. Han utmanade sig till att bestiga berg och göra långa turer, och det var räddningen.
Vi möter också överlevnadsexperten Harriet Hultin igen, och den här gången handlar det om vad som är bäst att göra om du hamnat i den situationen att du är ute i naturen och inte vet var du är och hur du ska komma hem.
Programledare: Linnea Luttu.
Vi ger oss ut och vandrar i höstens friska vindar och på steniga leder, tillsammans med vandringsbloggaren Angeliqa Mejstedt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Angeliqa Mejstedt bor i Västerås och driver en av Sveriges största bloggar om vandring. Hon skriver om olika vandringsleder, tipsar om hur man packar rätt, vad man ska tänka på inför en vandring och hon vill helt enkelt inspirera fler att ge sig ut på tur, både nära och långt bort.
Själv ska hon under hösten ut och vandra St Olavsleden som är 564 km lång och går från kust till kust genom Sverige och Norge. En 30 dagars pilgrimsvandring.
Ute med P1 följer Angeliqa på en mindre pilgrimsvandring, längs Dag Hammarskjöldsleden som startar i Abisko.
Samtidigt - mer än 100 mil söderut pågår en annan vandring. På scenen på Stadsteatern i Stockholm. För vad händer när en grupp skådespelare från storstaden skickas ut för att vandra i naturen? Det ville regissören Gunilla Heilborn ta reda på och skickade ut sju skådespelare, mil efter mil i sol och regn, för att vandra längs markerade leder, utrustade med stegräknare och bandspelare. Det här blev sen en föreställning. Den långa marschen.
Programledare: Linnea Luttu.
Med stegjärn, rep och ishacka klättrar vi på en istäckt klippvägg och friluftskocken Eric Tornblad lagar raggmunkslunch över stekhäll.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Klättring är något som alla människor håller på med som barn. Vi klättrar på det mesta – på stolar, i träd, och i klätterställningar. För en del växer det där bort med åren. För andra byts träd och stolar ut mot klippor och isväggar.
I Östersund bor Gudmund Söderin som har lagt ut hundratals leder för klättrare i Sverige och Norge och han är fjällräddare i alpina fjällräddningen. Hans dotter Nanna Söderin tillhör eliten av klättrare i Sverige och har bestigit toppar på flera håll i världen. I Ute med P1 följer vi med dem till en istäckt klippvägg för att klättra och höra mer om tjusningen bakom sporten.
Friluftskocken Eric Tornblad lagar till en lyxigare raggmunkslunch, på en stekhäll över öppen eld, alldeles vid en frusen sjö. Och så hör vi några av lyssnarnas egna tips på friluftsaktiviteter runt om i landet.
Programledare: Linnea Luttu.
Peter Rosén bytte skrivbordet mot naturen och ligger helst gömd i en låda i skogen i väntan på djur att fotografera.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Att vara naturfotograf handlar om att fånga det där rätta ögonblicket. Att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, och det kräver många timmar ute i naturen. Peter Rosén brukar resa till gränsen mellan Ryssland och Finland, där han lägger upp ett gömsle… och väntar.
– Ja, vi hoppar in i en liten låda… Vi har förberett så djuren inte ska känna så mycket av vår lukt och vi sitter tysta där så de inte ska märka så mycket utav oss. Och de placerar vi på ett fint ställe, där vi tror att djuren ska dyka förbi. Och väntar vi tillräckligt länge kommer oftast djuren fram. Och då är det som att sitta i en meditativ känsla i flera dygn på raken. Som då helt plötsligt bryts av att djuret plötsligt finns där framför en och adrenalinkicken kommer då man blir totalt fokuserad på att fånga bilden på det där djuret. Det är en riktigt häftig känsla, säger Peter Rosén.
Ute med P1 är i det fjärde programmet i Abisko, en by omgiven av storslagna fjälltoppar – mellan Torneträsk, skandinaviens största fjällsjö och den u-formade dalen som kallas Lapporten och i Abisko börjar Kungsleden.
Harriet Hultin från Svenska överlevnadssällskapet berättar om vilket vatten som går att dricka i naturen, och så minglar vi på Vildmarksmässan i Stockholm.
Programledare: Linnea Luttu.
Hur är det att bo granne med skogens alla vilda djur? Att jaga och leva på det som finns i skogen? Och hur får man till en riktigt bra frukostgröt inför en lång vandring?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Med kungsörnar, älgar, järvar, björnar, tjädrar, lodjur, ripor, orrar, harar och renar som grannar bakom knuten bor Miranda Frings Håf tillsammans med sin man och son, och hundarna Thai och Eiko, vid foten av Blaikfjällets naturreservat i den lilla byn Högland utanför Dorotea.
Miranda jagar – i princip allt som går att jaga. Men hon fiskar också. Och plockar bär och svamp. När hon åker till affären för att handla är det mest mjölk och andra färskvaror hon köper. Brödet bakar hon själv och allt annat som kan behövas finns redan i frysen.
I det tredje avsnittet av Ute med P1 följer vi med Miranda när hon snarar ripor och fångar mård i fällor. Och Eric Tornblad, som skrivit flera böcker om matlagning i naturen, lagar en riktigt god, mättande och näringsrik grötfrukost som passar perfekt för den som ska ut på en längre tur eller vandring.
Erics energigröt:
Ingredienser:
Så gör du:
Programledare: Linnea Luttu.
Är myror bra att äta om man blir lite hungrig i skogen? Och vad är det med elden egentligen? Andra programmet av Ute med P1 handlar om bushcraft självförsörjande uteliv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det engelska uttrycket bushcraft har blivit ett samlingsord för vildmarkskunskaper. Det används på flera håll i världen, i bland annat USA, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika. Och det var i Australien man började använda begreppet. På senare år har det blivit populärt även här i Sverige.
Johan Forsberg anordnar kurser i de här kunskaperna, att göra upp eld, hur man hanterar en kniv, hur man kan tillverka utrustning av naturliga material. I Strängsered utanför Ulricehamn har han hållit på med det här i över 10 år.
- Det finns så många förgreningar i det. Vissa gillar växter, andra gillar hantverket och en del gillar att färdas i naturen. Det finns hur mycket som helst. Men det är ett enkelt och naturnära friluftsliv, säger Johan Forsberg.
Thor Banke har under senare år upptäckt charmen med bushcraft, och blev i början av februari vald till ordförande när den ideella föreningen Bushcraft Sverige skapades.
I Ute med P1 följer vi med i skogen för att se mer än bara träd, och vi hittar bland annat tallbarr som vi kokar te av, och fnöskticka som kan användas för att göra upp eld med istället för näver.
Vi hör också hur Ulrika Lindroths tankar går inför hennes stora äventyr: att vandra Gröna bandet, skida Vita bandet och paddla Bottenviken runt – allt det här ska hon göra under 2016.
Programledare: Linnea Luttu.
Varför är utelivet enklare än vardagslivet? Hur håller två personer sams i fem månader på tur? Och hur är det att vara omringad av vargar - i mörkret, på fjället?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Turskidåkarna och kompisarna Niclas Bentzer och David Erixon bestämde sig 2012 för att åka 253 mil genom den skandinaviska fjällen. Deras långa tur startade vid Lindesnes fyr, Norges sydligaste punkt, och avslutades vid Nordkap. De färdades mest genom de norska fjällen men de passerade också svenska Kungsleden och Padjelanta och finska Halti.
– Jag kan tycka att den civiliserade världen bjuder på mer psykiska påfrestningar, med datorer som krånglar, man måste stå i kö, tanka bilen och sådär. Ute i turlivet är det betydligt mindre av den varan, säger Niclas Bentzer om varför han tycker livet ute på tur är enklare än vardagen.
I programmet hör du också överlevnadsexperten Harriet Hultin från Svenska Överlevnadssällskapet tipsa om hur man håller sig varm och torr om man till exempel går vilse och tvingas övernatta i naturen.
Programledare: Linnea Luttu.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.