87 avsnitt • Längd: 15 min • Månadsvis
Podden för dig som vill få aktuell information om allt kring gödsling inom lantbruk och skog. Växtpressenpodden spelas in av Yara Sverige.
The podcast Växtpressenpodden is created by Yara AB: Leverantör av kvalitetsgödsel. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
När tillväxten för höstrapsen avstannat är det dags att bedöma vårens kvävebehov. I detta poddavsnitt förklarar Ingemar, Knud och Nelly hur du med hjälp av Atfarm kan avgöra kväveupptaget i din höstraps samt hur du beräknar kvävebehovet till vårgödsling och skapar tilldelningsfiler för anpassad kvävegiva efter inomfältsvariation
Det kan tyckas tidigt, men det är dags att fundera över sin strategi för vårsådden. Hur vet du vilket behov din växtföljd och dina jordar har av fosfor och kalium? Det och en massa annat får du veta i detta avsnitt av Växtpressenpodden. Ingemar, Nelly och Calle utbyter tankar i ämnet.
Det kan tyckas tidigt, men det kan vara en god idé att börja fundera över höstsådden av spannmål och oljeväxter. I veckans avsnitt av Växtpressenpodden tipsar Ingemar, Calle och Nelly bland annan om hur du motverkar manganbrist, och vikten av en balans av P och K.
De flesta fält är nu i axgång eller stundande axgång och mätningarna upphör men åtgärder kan fortfarande vara aktuella. Lyssna till Ingemar Gruvaeus, Carl-Magnus Olsson och Nelly Carlsson som diskuterar årets sista kväveprognos.
Nelly Carlsson och Ingemar Gruvaeus djupdyker i veckans N-Prognos som är den sista för året i Skåne. Regn på många platser ger nya förutsättningar.
Värme den senaste tiden medför snabb utveckling av grödorna samtidigt som det varit torrt. Det är hög tid att komplettera med kväve i höstvete på de flesta ställen om man inte redan gjort det. Väderprognosen den närmaste tiden visar en del regn på vissa ställen och det kan vara viktigt att försöka tima gödsling före några mm för att få snabb och bra effekt nu när det är torrt i övrigt. Nelly, Ingemar och Calle guidar i veckans N-Prognos.
Höstvetet fortsätter att se bra ut, stor spridning när det gäller vårsådden med gröna fält i syd och sådd i Mellansverige. Ingemar, Nelly och Calle guidar genom veckans prognos.
Senaste veckans värme och fukt har givit en fantastisk tillväxt i många fält vilket syns i mätningar som görs i fält och försök. Ingemar, Nelly och Calle guidar genom veckans prognos.
Nelly Carlsson och Ingemar Gruvaeus diskuterar veckans mätningar i N-Prognosen. Denna vecka har det mätts i Skåne och i Väst.
Nelly Carlsson, Ingemar Gruvaeus och Carl-Magnus Olsson analyserar årets första N-Prognos och diskuterar åtgärder i raps och kommande vårsådd.
I detta avsnitt samtalar Nelly Carlsson och Ingemar Gruvaeus om huvudgivan i höstspannmål och om risken för kväveförluster på grund av hög nederbörd. Dock varierar nederbördsmängderna i landet och så även råden. Råd som gäller alla är dock att se till att lägga en Maxruta i fälten för att visuellt få svar på om kvävemängden räcker till. Samt att via ditt Atfarm-konto prenumerera på en N-Tester, vilket är kostnadsfritt i år. Mätning med N-Tester ger dig en rekommenderad kvävegiva.
11 april 2024.
I detta avsnitt presenteras Carl-Magnus och Ingemars nya kollega Nelly Carlsson, välkommen! Vidare diskuteras förutsättningarna för att träffa rätt med kvävet nu i de fall vi tar oss ut på fältet. Än en gång påminner vi om Nollrutan, det enklaste sättet att få kunskap om markens kväveleverans och därmed ett bra underlag för rätt kvävemängd. Rapsen har kommit igång fint i Skåne och det är dags att planera för andra givan om den inte redan ligger ute.
25 mars 2024
Carl-Magnus Olsson, Ingemar Gruvaeus och Knud Nissen ger konkreta tips inför våren.
Vad kan du göra redan nu?
22 februari 2024
I årets sista podd summerar Hugo Hjelm, Ingemar Gruvaeus och Carl-Magnus Olsson växtodlingsåret 2023.
Gödsling av skog kan, om den görs rätt, vara en mycket lönsam åtgärd för både plånbok och klimat. Lars Wirén och Hugo Hjelm går igenom möjligheterna och förutsättningarna för en lyckad skogsgödsling. Var och när ska du gödsla? Vilka bestånd ska du välja och hur ser lönsamheten ut?
Det känns avlägset att prata vårsådd i början av november men tiden går fort tills det är dags att så i sydligaste Sverige. Grunden till en hög skörd ligger i en bra etablering med säkrad tillgång till rätt växtnäring. God tillgång på kväve, fosfor, kalium och svavel gynnar både bestockning och rotutveckling. Lyssna till våra agronomer, Ingemar Gruvaeus, Carl-Magnus Olsson och Hugo Hjelm, och deras bästa tips inför vårgödslingen.
Nu är det aktuellt att se över åtgärderna i höstrapsen för att säkerställa en hög skörd, lyssna på hur Ingemar Gruvaeus, Carl-Magnus Olsson och Knud Nissen resonerar.
Atfarm gör det möjligt att följa grödornas utveckling under säsongen och det finns flera olika karttyper att välja på i programmet - i det här avsnittet redogör vi för vilken karttyp som ska användas när.
I veckans poddavsnitt av Växtpressenpodden redogör Carl-Magnus Olsson och Hugo Hjelm för mikronäringens betydelse. Skälen till att tillföra mikronäring på hösten kan vara flera. Antingen att förebygga brister i en symptomfri gröda eller att tillföra mikronäring i en gröda med bristsymptom. Målet är att skapa en fulltankad planta med välutvecklat rotsystem som klarar övervintring väl och har bästa förutsättning för optimal start på våren. Mikronäring är en viktig pusselbit för att skapa dessa förutsättningar.
Ingemar Gruvaeus, Hugo Hjelm, Carl-Magnus Olsson och Johnny Andersson fördjupar sig i olika såtekniker och diskuterar vad som är viktigt att tänka på inför höst-och vårsådd.
Hugo Hjelm och Ingemar Gruvaeus resonerar kring vilka gödslingsstrategier som är aktuella inför sådd av höstraps och höstsäd och passar på att kommentera den aktuella marknadssituationen för gödsel.
Allt om att sätta rätt gödslingsstrategi inför höstsådden av spannmål och höstraps.
Trots bristen på nederbörd under våren såg mycket av höstveten riktigt bra ut länge. Vattnet tog slut på lättjordar för ett tag sedan och avsaknaden av regn och relativt höga dagstemperaturer påverkar nu skördepotentialen i alla fält, även de med djupare leror. När detta brev skrivs ger inte väderprognosen något större hopp om relevanta regnmängder.
De sista N-Prognosmätningarna gjordes förra veckan och vi vet nu årets markleverans. Hur kan man tänka nu med fältens kvävebehov? Lyssna på avsnittet där Hugo Hjelm och Ingemar Gruvaeus ger sin syn på nuvarande läge i fält.
Mätningarna av kväveupptag i höstvete fortsätter men endast i område öst och mitt, i område syd och väst är vi nu i axgång och har därför avslutat mätningen.
Perioden med torrt väder börjar bli lång och ger nu effekter på skördepotentialen. På vattenhållande lerjordar, med stort rotdjup, är det framför allt problemet med att få ner kväve till rötterna som ställer till bekymmer. På lättjordar är vattenbristen den avgörande faktorn. Det finns fortfarande chans till bra skördar på många jordar, men ju längre torrperioden varar desto större effekt får vi på potentiell skörd. Viktigt nu är att ha en strategi att arbeta efter när regnen kommer. Om vi får regn i tid så ger även sena kompletteringar med Kalksalpeter effekt på både skörd och proteinhalt.
Den stora frågan just nu är torkan och hur den påverkar skördepotentialen och därmed kvävebehovet.
Har man inte redan sett över behovet av kompletteringsgödsling så är det dags nu. Väg samman skiftets markleverans och skördepotential med vattentillgång och hur väderprognosen ser ut den närmsta tiden för att bedöma gödslingsbehovet.
Den senaste veckans höga kväveupptag gör att de flest fälten nu är i stadie DC 37 i södra och västra Sverige. Viktigt nu är att följa utvecklingen i fält och förbereda för att komplettera om behov finns innan nästa regn. Lyssna på hur kväveläget ser ut i resten av landet och våra rekommendationer framåt.
Snart dags för kompletteringsgödsling i många fält i Skåne
Avsnitt nr 61 av Växtpressenpodden där Hugo Hjelm och Ingemar Gruvaeus djupdyker i N-Prognosen för vecka 18. Den senaste veckans svala väder gör att höstspannmålen växer i måttlig takt, vilket är helt normalt och dessutom bättre än en alltför snabb tillväxt. Först och snabbast är inte bäst när det gäller höstvete.
Den gånga veckans aprilväder med både sol och regn har varit gynnsam för höstvetet. Många platser fick tillräckligt mycket nederbörd för att föra ner nitratdelen av huvudgivan till rotzonen. Därmed är förutsättningarna fortsatt mycket goda för gynnsam utveckling av höstvetebestånden.
Under våren mäter Yara kväveupptaget i höstvete i runt hundra fält spritt över landet i samarbete med Greppa Näringen. Mätvärden i nollrutor och gödslat fält med kommentarer för varje region publicerar vi i Yara N-Prognos varje vecka. De uppmätta kväveupptagen hjälper dig att bedömma årets kvävegödslingsbehov, att anpassa efter årsmånen och att hitta rätt tidpunkt och mängd för gödsling av dina fält.
Årets första mätning är genomförd i en del fält i Skåne och i några fält i Västergötland. Trots en period med kallt väder nu i början av april, så utvecklar sig höstsäden i normal takt jämfört med andra år. Det innebär att vi i södra Sverige kommer in i stråskjutningsfas i de flesta höstvetefält om ungefär en vecka och i Mellansverige om cirka två veckor.
Att lägga tid i fältet för att bedöma kvävebehovet är en bra investering. I den senaste podden diskuterar vi hur olika verktyg och metoder fungerar.
På många håll verkar höstgrödorna se bra ut men variationen är stor både inom och mellan fält. Nu ligger ett snötäcke på många håll och det verkar som om det kyliga vädret stannar kvar ett par veckor till. Hugo Hjelm, Ingemar Gruvaeus och Knud Nissen resonerar kring tidiga kvävegivor och vad som är viktigt att tänka på för att skapa möjligheter längre fram i säsongen.
Ingemar Gruvaeus och Knud Nissen pratar om hur du kan hitta rätt kvävegiva till höstrapsen. Ett nytt kartlager i Atfarm visar rapsens kväveupptag och i kombination med värdet från kvävevågen får du ett bra beslutsunderlag.
Nu börjar tillväxten avta i höstrapsen och det innebär att det är dags att klippa plantor för att bestämma vårens kvävegödslingsbehov. I norra Götaland och Svealand är det en bra ìdé att gå ut nu, i södra Götaland växter det en del till och det kan vara lagom med klippningarna en bit in i november. Hugo Hjelm och Ingemar Gruvaeus pratar med om det här.
Det är mycket oro i media om gödseltillgång för nästa år. En hel del av kvävetillverkningen i Europa står still just nu på grund av gaspriset men en stor del av Yaras fabriker rullar för fullt, ex. de fabriker i Finland och Tyskland som förser oss med NPK- och N-gödsel.
Många kan nog känna att de kanske tvingas till andra gödslingslösningar än den normala inför nästa år. Vad är då viktigt att tänka på? Var och när fungerar rent kväve och var gör det inte? Vilka fallgropar är viktigt att se upp för?
All höstraps bör nu vara sådd men det finns fortfarande chans att korrigera givan. Brist på svavel och bor i höst kan bli skördesänkande, men frågan är hur mycket som behövs egentligen? Våra agronomer Carl-Magnus Olsson och Hugo Hjelm reder ut många frågetecken i en kortare film och en fördjupande podd på ämnet.
Emma Brehmer samtalar med Ingemar Gruvaeus och Hugo Hjelm om hur vi kan tänka nu inför sådden. Går det att fuska med NPK och i så fall hur? Vilka spannmål är mest kräsna och var får vi störst utbyte av gödseln? 26 augusti 2022.
Varför har Yara utvecklat YaraMila Höst när vi inte rekommenderar en ren kvävegiva till höstspannmålen? Varför ska vi inte “fuska” i höstrapsen genom att bara köra NS på hösten? Vad har egentligen bor för uppgift? Som vanligt ställer Emma Brehmer frågorna och Yaras agronomer Carl-Magnus Olsson och Ingemar Gruvaeus ger svaren kring varför de olika NPK-produkterna har en sådan stor betydelse för skörden 2023.
I avsnitt 50 av Växtpressenpodden frågar Emma Brehmer Yaras agronomer Hugo Hjelm och Carl-Magnus Olsson om de olika gödslingsstrategierna i demorutorna på Borgeby. Det är andra året i växtföljden och skillnaderna är tydliga. Är du nyfiken vilka har varit på ovälkommet besök?
Hur ser tillgången ut på kommande höst- och vårsortiment? Vad och hur ska vi prioritera om vi har begränsade resurser och finns det någonstans vi kan ”fuska” med NPK´n om vi måste? Detta är frågor som Emma Brehmer ställer till Ingemar Gruvaeus, chefsagronom och Hans Larsson, marknadschef i dagens avsnitt.
Ingemar Gruvaeus diskuterar den senaste veckans N-Prognos med Emma Brehmer. Goda förutsättningar för såväl höstvete som vårsäd.
Det är sista veckan med mätning av höstvetet för N-Prognosen i söder. Ingemar Gurvaeus och Carl-Magnus Olsson i samtal med Emma Brehmer om veckans prognos och läget i landet. Det ser lovande ut! Ännu är N fönstret för höstvetet öppet och det är högst aktuellt att fortsätta fundera kring sina fälts markleverans och skördepotential.
Här kan du lyssna till Hugo Hjelms och Ingemar Gruvaeus slutsatser av veckans Yara N-Prognos.
Ingemar Gruvaeus och Hugo Hjelm resonerar kring beslutsunderlag för att pricka rätt med kompletteringsgivan till höstvetet och vårsäden. Emma Brehmer ställer frågorna.
Den frågan ställer Emma Brehmer till Mikael Edsäter, försäljningschef för AIR1 (AdBlue) Yara Sverige.
Ingemar Gruvaeus och Hugo Hjelm diskuterar huvudgivan i höstsäd med Emma Brehmer.
Emma Brehmer i samtal med Hugo Hjelm och Ingemar Gruvaeus om vilka alternativ man som lantbrukare har ni i en ganska oviss tid. Lyssna till deras funderingar här.
Yaras agronomer diskuterar det aktuella läget i fält. Lyssna till Hugo Hjelm, Ingemar Gruvaeus och Carl-Magnus Olsson.
Linda Karlsson, Växa Sverige, pratar med Hugo och Knud om projektet med Noll- & Maxrutor i vall. Hur kan man med resultatet från rutorna tillsammans med tekniken i atfarm optimera gödslingen?
Hjalmar Tindberg, Taxinge, berättar för Hugo Hjelm och Knud Nissen hur atfarm användes på godset under säsongen 2021. Hur tycker han att atfarm fungerade? Vilka fördelar och utvecklingsmöjligheter ser han med atfarm? 15 november 2021.
Albin Gunnarson, Svensk Raps, i samtal med Hugo Hjelm och Knud Nissen om hur man bäst förbereder underlag för gödsling av höstrapsen till våren. 19 oktober 2021
Yara bjöd in Anders Pålsson, Marknadsanalytiker från HIR Skåne, för ett samtal med Hans Larsson, marknadschef Yara Sverige, och agronomerna Hugo Hjelm och Ingemar Gruvaeus. 5 oktober 2021.
Spannmåls- och oljeväxtskörden är i stort avklarad med väldigt blandat resultat. Prognosen visar att höstvetet gett ca medelskörd i genomsnitt men vårspannmål klart lägre än medel. I början av juni hade vi klart högre förväntningar, framförallt på höstsäden. Varför blev det inte bättre?
Höstsådden har kommit av sig på grund av regn. Hur tänker vi om växtnäring om vi sår sent? Vi ser det som extra viktigt att verkligen göra rätt. Lyssna mer om höstgödslingen 10 minuter in i podden.
Lyssna till Ingemar, Hugo och Calle om skördeläget och höstgödslingen
Magnus Jeppsson samtalar med Anneli Kihlstrand, SFO och Ingemar Gruvaeus kring höstrapsen. Vilka fallgropar finns det och hur undviker man dem?
Magnus Jeppsson samtalar med Ingemar Gruvaeus och Hugo Hjelm om kväveläget, mätningar i Nollruta och uppdateringar från demofälten på Borgeby. 2021-05-07
Lyssna till Ingemar Gruvaeus och Hugo Hjelm som berättar om ett nytt webbaserat verktyg som gör att du enkelt kan beräkna ditt behov av fosfor och kalium ifrån markvärde, skördenivå och grödor i växtföljden. Du får också höra lite om vad det snackas om på rådgivarmötena.
Rätt åtgärder nu i höst, underlättar ditt beslut till våren. Magnus Jeppsson frågan Hugo Hjelm och Carl-Magnus Olsson om några enkla råd för att redan nu skaffa sig värdefull kunskap som är bra att ha till våren. Mattias Andersson från Dataväxt, berättar om deras PopUp Tour som nu blivit till onlineträffar.
Segraren i Rapsmästaren 2020 tillkännagavs den 20 oktober, Alnarp. Yara var på plats och fick en intervju med tävlingsledningen Albin Gunnarsson, Svensk Raps och vinnarlaget ERFA från Halland.
I somras träffade vi Niclas Sjöholm strax söder om Enköping. Idag återvänder vi i ett samtal kring hur man jobbade med kvävestyrningen och lite grovt om resultatet.
Här odlas vårraps med framgång, men även maltkorn, havre och höstvete. Hasse ger tips om hur man kan lyckas med vårrapsodling utan alltför mycket insatser.
Vi besöker Ebbe Persson på Egonsborg och växlar några ord mellan trösktömningarna om läget med skörden och tankar kring rapssådden.
Ingemar Gruvaeus och Magnus Jeppsson diskuterar läget i fält, samt etablering av höstgrödor.
Hör vad Mats Jönsson (Swedish Agro) och Johannes Åkerblom (Lantmännen) tror om avsättningen för årets skörd. 2020-06-08
Mattias Hammarstedt HIR Skåne och Carl-Magnus Olsson Yara diskuterar behov av kompletteringsgödsling och vilka verktyg man kan ta till hjälp.
Ingemar Gruvaeus i samtal med Magnus Jeppsson om läget i fält just nu.
Ingemar Gruvaeus och Magnus Jeppsson pratar om resultaten från veckans Yara N-Prognos. Det ser lovande ut!
Mattias Andersson från DataVäxt tipsar om olika metoder för precisionsstyrning och Ingemar Gruvaeus ger en rapport om markkvävet 2020-04-22
Ingemar Gruvaeus och Magnus Jeppsson samtalar om resultaten av de första mätningarna i Yara N-Prognos. 2020-04-07
Carl-Magnus Olsson och Magnus Jeppsson har begett sig till Trelleborg och inspekterar fälten för Rapsmästaren 2020. Hur ser det ut, och vad ska man tanka på nu? 2020-04-03
Hur tänker man nu när bestånden är så frodiga? Magnus Jeppsson pratar med Yaras agronomer Ingemar Gruvaeus och Carl-Magnus Olsson om läget för höstvete, raps, vall och stråsäd i övrigt.
Här får du nya insikter och inspiration lagom till vårbruket. Yaras agronom Ingemar Gruvaeus diskuterar läget med årets gröna fält, samt aktuella ämnen från vinterns rådgivarträffar.
Magnus och Johnny från Yara träffade Fredrik Hallefält, rådgivare på HIR Skåne och Pontus Andersson Ellenhom & Vadensjö. Här delar dom med sig av sina bästa tips.
Klippa, skanna och bedöma! Nu är det hög tid att skaffa sig underlag för att träffa rätt till våren. Lyssna till några goda råd!
Klippa, skanna och bedöma! Nu är det hög tid att skaffa sig underlag för att träffa rätt till våren. Lyssna till några goda råd!
Sådden av höstraps är ett högaktuellt ämne just nu. Du kan höra uppdaterad information på Växtpressen Pod, bland annat hur höstrapsskörden blev för Markus Gyllin i Dösjebro.
Du får också information om RapsMästaren 2020 som startade i veckan samt små tips för dig som inte sått rapsen ännu.
Magnus Jeppsson och Ingemar Gruvaeus i samtal inför skörden. Hör vilka lärdomar de tar med sig från säsongen 2019
Magnus Jeppsson intervjuar Carl-Magnus Olsson, Ingemar Gruvaeus, Katarina Elfström och Jens Blomqvist. Vad är det viktigaste dom vill förmedla till dig från första dagen på Borgeby Fältdagar 2019
Ingemar Gruvaeus och Magnus Jeppsson om sista kompletteringsgivan och tankar inför hösten. Det ser ut att bli ett riktigt bra år på många håll!
Ingemar Gruvaeus och Magnus Jeppsson talar om läget i fält den 20 maj 2019.
Carl-Magnus Olsson och Magnus Jeppsson rapporterar från rapsfältet!
Bilder finns på Yaras hemsida
Ta del av Ingemars utveckling av resultaten från Yara N-Prognos.
Ingemar Gruvaeus och Magnus Jeppsson i samtal kring läget i fält den 4 april 2019.
Markus Gyllin, Carl-Magnus Olsson och Magnus Jeppsson fördjupar sig i Markus rapsfält utanför Kävlinge, Skåne.
Hör deras intressanta diskussion om kvävestrategier i raps.
Många bestånd är mycket tätare än normalt vilket kan skapa problem med liggsäd. Hur ska man tänka kring förstagivan? Ingemar Gruvaeus och Magnus Jeppsson diskuterar begreppen samt ger lite tips.
Carl-Magnus Olsson ger tips och råd kring gödsling av höstrapsen.
Ingemar Gruvaeus tipsar om gödsling av stråsäd inför odlingssäsongen.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.