Sveriges mest populära poddar

Vetenskapspodden

Bron och förbrödringen som kom av sig

46 min • 23 oktober 2020

När Öresundsbron invigdes för 20 år sedan fanns inga gränser för optimismen om hur den skulle förena folken på var sin sida sundet. Men snart visade bron hur olika vi är, och flyktingkrisen och Covid-19 har ökat avstånden.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Broar är fantastiska, närmast magiska som symboler, säger etnologen Orvar Löfgren, och kanske är det därför som den omtalade "Guldbron" i Stockholm som nu invigs fått en sådan enorm uppmärksamhet. Men den kan förstås aldrig mäta sig med Öresundsbron som förbinder två länder, säger han. Samtidigt har bron mellan Malmö och Köpenhamn visat sig inte bara förbrödra, utan också lyfta fram tidigare osynliga men nu besvärliga skillnader mellan länderna, i allt från skattesystem till hur vi gör när vi diskar, säger han.

"Bron" är också namnet på succéserien i tv, som fått uppföljare i många länder. Och nu visar forskning om seriens svenska och danska publik att den fick dem att känna stolthet och en sorts gemenskap i att tillhöra gränszonen mellan två länder.

Men flyktingkrisen och coronapandemin har till stor del knäckt samhörighetskänslan. Blanketten som intygar om ett kärleksförhållande över gränsen för att få passera in, och militärer i en checkpoint mitt på bron var inte vad de flesta såg framför sig när bron invigdes för 20 år sedan.

Medverkande: David Rasmusson, Danmarkkorrespondent, och Björn Gunér
Programledare: Lena Nordlund
Producent: Björn Gunér
Tekniker: David Hellgren

Kategorier
Förekommer på
00:00 -00:00