Sveriges mest populära poddar

Vetenskapsradion Hälsa

Det svenska Alzheimerläkemedlet som revolutionerar - för vissa

19 min • 10 februari 2023

Ett svenskutvecklat Alzheimerläkemedel har väckt internationell uppmärksamhet, och har snabbgodkänts i USA. Men varför törs läkare inte skriva ut det till vissa patienter, om det skulle godkännas här? Kan livsstilsförändringar vara lika effektiva som läkemedel?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det var hösten 2022 som lovande resultat presenterades för Alzheimerläkemedlet lecanemab. Substansen har utvecklats av forskaren Lars Lannfelt. Det talades om genombrott, eftersom det under flera årtionden varit många bakslag för läkemedel inom Alzheimerområdet.  

Dödsfall

Men strax därefter så kom rapporter om några dödsfall, efter att studien avslutats. Ett eventuellt samband mellan läkemedlet och dödsfallen utreds, och där bolaget anser att det inte går att se ett orsakssamband. I ett av fallen har ännu inte tillräckligt mycket information kommit in. Hör om vilka patienter som läkare i Sverige tror att man inte vill använda läkemedlet för, om det blir godkänt även i EU.

Ändrad livsstil

Livsstilsförändringar minskar risken för tidig Alzheimer, och i mindre studier så visar det i det närmaste liknande resultat som lecanemab. Näringsdryckers effekt på Alzheimers sjukdom har också undersökts.  

Många lyssnarfrågor har kommit in till Vetenskapsradion Hälsa bland annat från Claes Meijer.

Experter som svarar på lyssnarfrågor är Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrik vid Karolinska institutet i Solna samt Oskar Hansson, professor i klinisk minnesforskning vid universitetet i Lund. 

Fler lyssnarfrågor om Alzheimer får svar i en extrapodd här från Vetenskapsradion hälsa, om Alzheimer och relation till Viagra, minnesutredningar, ärftlighet och Downs syndrom .

Programledare Annika Östman
[email protected]
Producent Lars Broström
[email protected]

  

Kategorier
Förekommer på
00:00 -00:00