Sveriges mest populära poddar

Vetenskapsradion Hälsa

Säsong för virus – kan jag pussa mormor i höst?

20 min • 14 september 2023

Många virus är i omlopp. Inte bara för covidsmitta utan också andra förkylningsvirus som kan ge allvarliga konsekvenser. Vetenskapsradion Hälsa sänder direkt från Folkhälsomyndigheten.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Rhino- och enterovirus finns i ovanligt hög mängd i Sverige just nu. De ger ofta vanliga förkylningssymtom man kan i värsta fall också leda till påverkan på hjärnan. Det handlar om hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation.

Pandemins nödläge slut

Pandemin som internationellt nödläge är förklarad avslutad, men fortfarande så cirkulerar också coronaviruset SARS-Cov2 med dess undervariant Omikron. Nu börjar en undervariant till undervarianten Omikron att dyka upp. Den kallas Pirola, men heter på forskarspråk BA.2.86.

Mutation hos Pirola kan ge ökad smittspridning

Pirola har mer än 30 mutationer i den ände av viruset, det så kallade spikeproteinet, som gör att viruset kan landa hos oss. Än så länge är mycket osäkert. En rapport från England visar på ökad smittspridning på ett äldreboenden. Men vad betyder det här för oss i Sverige?

Medverkar i Vetenskapsradion Hälsa gör Sara Byfors, som är avdelningschef för mikrobiologi vid Folkhälsomyndigheten, Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet och  Maria Eriksdotter, professor i geriatrik vid Karolinska institutet.

Programledare: Annika Östman
[email protected]
Producent: Sara Sällström
[email protected]





Kategorier
Förekommer på
00:00 -00:00