Sveriges mest populära poddar

Vetenskapsradion Hälsa

Utslagningen i grundskolan och den framtida hälsan(R)

20 min • 17 augusti 2022

Så här i slutet av vårterminen har en debatt om skolbetygen startat. Omkring 15 procent av eleverna i grundskolan får underkänt i matte, svenska och engelska. Har utslagningen i grundskolan något samband med ökad dödlighet bland unga vuxna i Sverige?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det kan skilja så mycket som 4 till 8 år i medellivslängd beroende på var du bor i Sverige. Skolan anses av många forskare som en viktig plats för att skapa jämlik hälsa. Det var en av orsakerna till att Folkhälsomyndigheten valde att hålla grundskolan öppen i hög grad under coronapandemin, berättar Johan Carlsson, fd generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten. 

Inget ökat söktryck för psykisk sjukdom under pandemin

Men stängda skolor och distansundervisning på gymnasiet under pandemin ledde inte till ökad allvarlig psykisk ohälsa, enligt en rapport av Helena Svaleryd, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet.

Dödligheten hos unga i Sverige ökat de senaste 20 åren


Skolan spelar ändå en avgörande roll för ens framtida hälsa, säger Sven Bremberg, docent i socialmedicin vid Global folkhälsa på Karolinska institutet. Vad innebär det att dödligheten bland unga vuxna i Sverige har ökat under de senaste 20 åren, medan den i övriga Västeruropa har minskat?   

I programmet hör du också elever i årskurs nio från Björkhaga skola i Tumba.

Programmet är en repris från 5 november 2021

Reporter: Maria Eriksson
[email protected]


Programledare: Annika Östman
[email protected]

Producent: Jonna Westin
[email protected]

Kategorier
Förekommer på
00:00 -00:00