I veckans program om buffelköttet som förändrade världshistorien, om sumeriska gudinnor och doldisdrottningen Filippa som föräras en ny biografi.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Pemmikan, torkat buffelkött och fett, var maten som lät polarfararna upptäcka världens isvidder, som lät Stanley hitta Livingstone och som förändrade världshistorien. Det hävdar Kjell Lundin som skrivit boken om den mytomspunna pemmikanen. Tobias Svanelid provsmakar den historiska maten.
Dessutom uppmärksammas mänsklighetens äldsta civilisation, den sumeriska, där tidigare mäktiga kvinnogudar förlorade mark till sina manliga kollegor. Religionshistorikern Therese Rodin har undersökt hur det kom sig att sumeriska gudinnor degraderades eller försvann i samband med att den sumeriska kulturen grävde sina kanaler i Tvåflodslandet.
Medeltidsdrottningen Filippa, Sveriges kanske mesta doldisdrottning, uppmärksammas också i en ny biografi av Eivor Martinus.
– Under de korta år hon hann agera som regerande drottning lyckades hon utföra storverk, berättar hon.