Sveriges mest populära poddar

Vetenskapsradion Historia

Sanningen om Maria Magdalena

45 min • 27 mars 2018

Tobias Svanelid går på jakt efter den riktiga Maria Magdalena och hittar en mysig kyrkomamma. Dessutom om den religiösa matens historia som Urban Björstadius tycker smakar himmelskt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Nu är hon återigen aktuell på bioduken och Vetenskapsradion Historia granskar Maria Magdalenas många förvandlingar genom historien – från Jesus främste apostel, via påven Gregorius syndiga hopkok på 500-talet till dagens försök att återskapa ursprungs-Maria i kamp med populärkulturen.

– Tänk bort synderskan och botgöraren Maria Magdalena, menar historieprofessorn Dick Harrison.

Dessutom om den historiska bakgrunden till den religiösa maten. I en aktuell bok undersöker religionshistorikern Lena Roos de olika världsreligionernas matkulturer och hur de en gång utvecklades i ett historiskt sammanhang.

Och så uppmärksammas boken som Kungliga Biblioteket menar kommer att skriva om Sveriges historia.

Programledare är Tobias Svanelid.

 

 

Recept Jacobs linssoppa från 1 Mos 25: 29-34

(2-3 portioner)

En dag när Jakob kokade soppa kom Esau från markerna, alldeles utsvulten.

”Ös upp av det röda åt mig, det röda där”, bad han Jakob, ”jag är alldeles

utsvulten.” Därav fick han namnet Edom [adom betyder röd på hebreiska].

Men Jakob svarade: ”Bara om du ger mig din förstfödslorätt i utbyte.” Då sade

Esau: ”Jag håller på att dö, vad har jag för glädje av förstfödslorätten?” – ”Ge

mig först din ed”, sade Jakob. Esau gav honom sin ed och sålde så sin förstfödslorätt

till Jakob. Då gav Jakob honom bröd och linssoppa. Han åt och

drack, reste sig och gick. Så litet brydde sig Esau om sin förstfödslorätt.

 

3 dl sköljda, röda linser

1 skivad gul lök

1 hackad tomat

1 pressad vitlöksklyfta

8 dl hönsbuljong

1 tsk mald kummin

Salt, peppar, citron

1 finhackad gul lök för att strö över den färdiga soppan.

 

Koka linser, lökskivor, tomat och vitlök i buljongen på svag värme i 45 min.

Mixa soppan och krydda med salt, peppar, kummin och pressad citron. Stek

den finhackade löken mjuk och strö över soppan.

 

Receptet är från Lena Roos. Det är inte från Bibeln men innehåller (med undantag

för tomat) ingredienser som man vet att israeliterna i biblisk tid åt.

Dessutom är den god nog att sälja sin förstfödslorätt för.

Kategorier
Förekommer på
00:00 -00:00