I försöken att i Alperna minska avsmältning och jordskred till följd av snabbare klimatförändringar blir det allt vanligare att försöka skydda natursnö och glaciärer genom övertäckning. Men lösningen är inte långsiktig.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under tiotusentals år har permafrosten och glaciärerna i Alperna hållit bergskedjan i ett stabilt isigt järngrepp. Utifrån det klimatet har samhällen byggts upp, liftsystem byggts ut och vägar anlagts. Men under de senaste decennierna har permafrosten tinat i allt snabbare takt medan snön och isen smälter. Förutsättningarna för att bedriva storskalig vintersport försämras i grunden och jordskred hotar när marken börjar röra sig. Enligt forskarna kommer områden under 1500 meters höjd få svårt att överleva som skidsportorter
Följ med Klotets reportrar till ett par av skidorterna som drabbas, till franska Chamonix och schweiziska Andermatt och hör om försöken att rädda glaciärerna, pisterna – och husen. Kristian Åström var i Andermatt 2005 och berättade då om det nya - att försöka rädda glaciären med fleeceduk. Hur har det gått?
Medverkande:
Dani Meyer - alpinist
Ruzica Dadic - forskare vid institutet för snö och lavinforskning i schweiziska Davos
Urs Elminger - Gothard Sportbahnen AG
Erik Huss - glaciolog och miljökonsult
Antoine Blanc - service de restauration des terrains en montagne
Ludovic Ravanel - permafrostforskare
Niklas Zachrisson - programledare
Kristian Åström - reporter
Marie-Louise Kristola - reporter
Anders Wennersten - producent