Varje år slängs mängder av mat över hela världen. I Sverige blir till exempel åtta procent av all nötköttsproduktion aldrig någon mat. Ungefär var tredje morot når aldrig fram till konsumenterna. En stor del sorteras bort vid packerier, enbart för att de inte har rätt form.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Att producera mat innebär en stor påfrestning för klimatet. Utsläppen från produktion och distribution av livsmedel står för mellan åtta och tio procent av alla växthusgasutsläpp i världen, mer än dubbelt så mycket som utsläppen från världens alla flyg. Samtidigt kostar svinnet stora pengar.
Regeringen har ambitionen att få ner livsmedelsavfallet med en femtedel mellan åren 2020 och 2025. Och idéerna för det är många. För hushållen kan det handla om att ändra temperaturen i sitt kylskåp och för livsmedelsproducenterna att tillverka nya matprodukter av vad som annars bara skulle slängas.
Klotets reporter Anna-Karin Ivarsson dyker ner i hushållssoporna, träffar experterna och åker till skolorna för att söka svaren på hur matsvinnet ska kunna minska.
Programmet är en återutsändning från september 2023.
Medverkande:
Magnus Karlsson, Håkan Ask, miljöarbetare och Björn Larsson, vd, företaget Eco Retur i Helsingborg
Karin Fritz, matsvinnsexpert Livsmedelsverket
Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet, Stockholm Resilience Centre och chef för Potsdaminstitutet
Jonas Rudenstam, Rudenstams bär och frukt i Jönköping
Karin Lindow, matsvinnsexpert Jordbruksverket
Ted Annerkull, kökschef Rosendalsgymnasiet, Uppsala Kommun
Mattias Eriksson, docent i teknologi på Sveriges Lantbruksuniversitet, institutionen för energi och teknik
Pradeep Holmqvist, butikschef Matmissionen i Helsingborg
Skriv till oss! [email protected]
Anna-Karin Ivarsson - reporter
Niklas Zachrisson - programledare
Anders Wennersten - producent