Sveriges mest populära poddar

Klotet

Östersjöns dilemma

37 min • 29 april 2015

Även om utsläppen av fosfor till Östersjön minskat så kommer det fortsätta läcka ut från sediment, jord och skog. Är det dags att ta till andra metoder för att stoppa algblomningarna?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

De senaste mätningarna visade att 30 procent av Östersjön lider av akut syrebrist på grund av övergödningen och att omkring 15 procent av bottnarna numera betraktas som döda - även om det finns en del bakterier där. Men i vintras hände något. En stor mängd syrerikt saltvatten strömmade in från Nordsjön och väckte hopp om att förbättra situationen. Vi ställer oss frågan vilken betydelse saltvattensintrånget har, är det enbart positivt?

En del forskare tycker att man borde ta till artificiella, ingenjörsmässiga metoder för att motverka syrebristen. Det kan handla om att pumpa ner syrerikt vatten ner i djupen eller injicera aluminium på bottnarna för att näringsämnet fosfor inte ska läcka ut i vattenmassan. Andra anser att det finns risker med dessa metoder och att man bör satsa alla resurser på att minska utsläppen av näringsämnen.

Klotet den här veckan spelas in på forskningsfartyget Aurelia på Askö laboratoriet i den sörmländska skärgården. Gästerna Lena Viktorsson, biogeokemist vid Stockholms universitet, och Fredrik Wulff, professor i marin systemekologi ger sin syn på saken.

Programledare Pelle Zettersten.

Kategorier
Förekommer på
00:00 -00:00