Sverige tuffaste landet mot salmonella - men vad blir priset?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En äggproducent i Mönsterås har fått avliva nästan två miljoner höns efter att förgäves ha kämpat mot salmonellasmittan.
Är det rimligt att vi har så tuffa regler i Sverige, tuffare än i många andra länder i Europa? Krav som gör att vi tryggt kan knäcka ner ett rått ägg i majonnäsen eller smaka på kaksmeten. Men som samtidigt gör att hönsgårdar bevakas som fort och miljontals djur gasas ihjäl.
Hur rädda ska vi egentligen vara för salmonella? En bakterie som i de allra flesta fall leder till ganska lindriga symptom. Och hur ska vi göra när djurbesättningar blir allt större och mer sårbara för smittan?
Medverkande:
Katharina Gielen, smittskyddschef, Jordbruksverket
Sofia Boquist, docent institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap vid SLU
Susanna Sternberg Lewerin, professor epizootologi vid SLU
Sigrid Edsenius, nyhetsreporter P4 Kalmar
Tekniker: David Hellgren
Programledare: Björn Gunér
[email protected]
Producent: Mattias Pleijel
[email protected]