För dig som älskar vin men vill få bättre kunskap om denna dryck och dess olika varianter. Våra experter Thomas Holstein och Johan Eklöf är dina värdar i en rapp podcast där ingen fråga är för dum, ingen fråga för svår. Nytt avsnitt varannan fredag. Skål och välkomna!
The podcast Vin för Rookies is created by Enjoy Wine & Spirits AB. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Hola amigos - Vin för Rookies är tillbaka! Johan Eklöf tar med oss till Spaniens alla hörn och lär oss hela 7 namn på samma druva. Vi får besök av stylisten och tidigare dansaren Christoffer Bergström, som eventuellt har kännedom om att Spanien är ett vinland och har en vinkunskap som ungefär sträcker sig till Cava. Så vi får ett riktigt härligt och grundligt utforskande avsnitt när vi får utbildas om druvan Tempranillo.
I dagens avsnitt ska vi få följa med på en riktigt spännande berättelse i vinets historia: Den om Barolo Boys. Vilka var de? Vad gjorde de? Och vad fick de för betydelse för vinerna i det italienska vindistriktet Barolo? Som vanligt i studion reder Johan ut detta, tillsammans med dagens gäst Fredrik Paulún. Vin för Rookies, Avsnitt 87, Enjoy!
Varmt välkomna till avsnitt 86 (!) av Vin för Rookies! Johan Eklöf är på plats i studion och ska tillsammans med Anita Clemence ta sig an ämnet – tillsatser i vin. Ett fascinerande ämne som ofta skapar debatt och frågor, idag ska vi reda ut vad som är myt och vad som är sanning. Varför använder man tillsatser i vin och vilka som är de vanligaste tillsatserna? Finns det viner utan tillsatser? Och såklart massor av annat!
Välkomna till ännu ett avsnitt av Vin för Rookies med vår eminenta programledare Johan Eklöf! Passande nog så har vi inför dagens avsnitt sonderat terrängen och tagit del av vad det tisslas och tasslas om för dryckesåret 2024, läst trendspaningar och analyserat försäljningsstatistik. Ett slags russinplock ur trendkakan och vår egna summering och spaning om vad vi kommer att få se mer eller mindre av under året! Som ni kanske misstänker så handlar dagens avsnitt om Trender 2024 och gäst i studion är ingen mindre än självaste trend-Stefan – så häng med när vi tar oss igenom 7 trender som kommer påverka vad du häller upp i glaset i år.
Enjoy!
Johan är äntligen tillbaka i studion där han hör hemma och vid sin sida har han en av sina favoritgäster Anton Lundqvist. Tillsammans kommer dom utforska den bortglömda aperitifen – Sherry. Sherry är känt för sin mångsidighet och rika historia och har länge varit en integrerad del av den spanska kulturen. Vi kommer få svar på vilka olika typer av Sherry som finns, hur framställningsprocessen ser ut och vilken typ av mat man ska äta till.
Johan är tillbaka i studion vilket innebär ett nytt spännande avsnitt av Vin för Rookies! Dagens avsnitt handlar om den anrika Barolo-producenten Fontanafredda, vars historia börjar redan 1858. Dagens gäst är poddaren & vinentusiasten Jonas Uhlbäck, som tillsammans med Johan upptäcker Fontanafreddas historia och vinhantverk. Dessutom avslöjas en spännande världsnyhet i dagens avsnitt.
Enjoy!
Vin för Rookies är äntligen tillbaka med ingen mindre än Johan Eklöf i studion. Inte nog med det idag har vi även två legendariska gäster med oss - Henrik Jonsson och Mark Levengood! Idag släpper vi ett lite längre specialavsnitt, tillsammans ger vi oss in i doftens förtrollande värld och utforskar alla dess nyanser. Vi reder ut begreppen och diskuterar skillnaden mellan doft, lukt och smak.
Kan man träna sitt doftsinne? Vad krävs för att kunna identifiera olika dofter med precision? Varför har Johan med sig sin frus gummistövel, och envisas han med att gästerna ska lukta på den? Svaren på dessa frågor och mycket mer i dagens spännande avsnitt. Häng med oss när vi fördjupar oss i en värld som är så mycket mer än vad näsan möter!
Idag gästar den framstående kocken Sebastian Gibrand Johan i studion.
Tillsammans djupdyker dom i druvan Alvarinho eller Albariño som den också heter. Vi kommer att utforska dess historia, ursprung och vilken mat som passar till denna härliga och prisvärda druva!
I dagens avsnitt av Vin för Rookies anammar vi sommarkänslorna på riktigt och ska prata om primörer och vin. Eftersom vi ska prata vin och mat så är ju dagens gäst såklart ingen mindre än vår egen matguru och Nestor Måns Falk! Hur ska man egentligen tänka när man ska matcha vin tillsammans med säsongen första späda grönsaker och rotfrukter? Är det verkligen så avancerat som många säger att hitta ett bra vin till primörer?
På Systembolaget finns det ett myller av viner och totalt hela 14 000 olika viner i hela sortimentet! I dagens avsnitt av Vin för Rookies kommer Johan tillsammans med rookien Sara som är på besök i studion reda ut hur man navigerar i Systembolagets sortiment. Johan förklarar begreppet vin med adress och vad som är skillnaden mot vin utan adress. Hur man kan identifiera ett vin med adress och enkla tips kring hur man undviker att gå vilse i sortimentet när man ska köpa vin.
Enjoy!
I dagens avsnitt ska vi prata om orangevin – Hur framställer man orangevin? Vad är skillnaden mellan rött/vitt? Hur ser smakprofilen ut? Vad kan äta för mat till? Johan ska tillsammans med gästen Julia Wiberg reda ut alla frågor vi kan tänkas komma på om just orangevin.
I dagens avsnitt ska vi blicka mot horisonten och diskutera vilka trender vi kommer se framöver i vinvärlden. Dagens gäst är allt annat än en rookie, Jenny Lindholm är både Johans kollega på Enjoy Wine & Spirits och ett fullblodsproffs i vinvärlden. I dagens avsnitt diskuteras bland annat; vad driver trender? När blir saker otrendigt? Hur lång tar det innan en trend slår till? Framförallt vad kommer vi ha i glasen 2023? Enjoy!
Dagens gäst är ingen mindre än Helena Ekman som tog brons i Sveriges Mästerkock 2022! I detta bonusavsnitt så kommer vi prata om världens mest kända mousserande vin – nämligen Champagne eller mer specifikt årgångschampagne. Vad är en årgångschampagne eller vintage Champagne som det också kallas? Vilka regler finns det för framtagandet av en årgångschampagne och vad kännetecknar en bra årgång? Framförallt finns det några särskilda årgångar som är värda att ha koll på?
Ett kärt återseende i studion som Johan har längtat efter dagens gäst är nämligen ingen mindre än Anton Lundqvist. Dagens avsnitt handlar om viner från Alicante, en vinregion i sin linda som vi håller på att upptäcka. Vi fokuserar på området Jumilla som är en av de vinregioner som har höjt standarden på vinodlingarna i regionen. Dagens avsnitt avhandlar allt från historia och klimat till kända druvor från Alicante. Enjoy!
Matnestorn Måns Falk är tillbaka i studion med Johan och dagens avsnitt handlar om smörig Chardonnay med mat. Måns jämför smaken av en fatlagrad Chardonnay med att komma till himlen. I dagens avsnitt reder vi ut; vad som kännetecknar en smörig Chardonnay? Hur tillverkas den? Vad ska man tänka på när det kommer till matkombination och vilken är den perfekta matkombinationen till smörig en Chardonnay?
I dagens avsnitt tar vi med våra lyssnare på en härlig höstresa till Barolo. Hösten är en av de bästa perioderna att besöka just vindistriktet Barolo och i dagens avsnitt hjälper vi dig att reda ut; Hur tar man sig dit? Var ska man bo? Vad ska man äta och framförallt dricka? Entreprenören och poddaren Amanda Colden gör comeback i studion, är hon fortfarande en rookie eller vad har hänt sen sist?
Skådespelaren och regissören Daniel Sjöberg gästar podden för prata om världens näst mest populära gröna druva – Sauvignon Blanc. Johan blir akut starstrucked när han får höra att Daniel varit med i Rederiet, men lyckas behärska sig och guidar oss igenom typiska smaker, vintips och kattkiss. Enjoy!
Artisten och entreprenören Lina Hedlund gör efterlängtad comeback i podden för att djupdyka i det portugisiska vindistriktet Vinho Verde. Som vanligt är även Johan Eklöf på plats för att berätta allt han kan om områdets druvor, spritsiga viner, surfing och mycket mer. Enjoy!
Skådespelaren Anton Lundqvist gästar podden för att djupdyka i det världskända vindistriktet Alsace. Är det franskt eller tyskt? Vilka druvor odlar man här och är det mest rött eller vitt vin som produceras i Alsace? Johan Eklöf reder ut alla dessa frågetecken och bjuder som vanligt även på vintips från området. Enjoy!
I det här avsnittet svarar vi på nya färska lyssnarfrågor om vin. Kanske har du också funderat på vad naturvin är? Eller vad som menas med ett korkskadat vin? Bubbelninjan Jeannette gästar studion och ställer Johans vinkunskaper på prov. Enjoy!
Poddaren och skribenten Nisse Edwall gästar podden för att prata om Österrike – vinlandet som står för ungefär 1 % av världens vinproduktion. Det blir ett fartfyllt avsnitt om bland annat druvor, producenter och Arnold Schwarzenegger. Dessutom bjuder Johan på vintips, lagom till internationella rieslingdagen 13 mars. Enjoy!
I det här avsnittet pratar vi om druvan grenache, som ger både rött vin och rosévin. Grenachedruvan är finfin i ensam majestät men i många fall blandas den med Syrah och mourvèdre, i så kallade GSM-blandningar. Gäst i studion är ingen mindre än komikern, programledaren och influencern Keyyo. Enjoy!
I årets sista poddavsnitt tipsar vi om drycker och superkombos inför jul och nyår. Vi berättar till exempel vad som passar bra till skinkmackan och till klassiska nyårsrätter – och dessutom bjuder Johan på julklappstips i vinets tecken.
Att avsluta en brakmiddag med en god dessert är bland det bästa som finns, men glöm inte dessertvinet – det kan nämligen lyfta din efterrätt till en helt ny nivå. I det här avsnittet pratar vi om olika typer av dessertviner tillsammans med författaren, poddaren och journalisten Ann Söderlund. Och vi hade så himla trevligt i studion tillsammans att det här avsnittet är lite längre än vanligt. Enjoy!
I det här extraavsnittet pratar vi om tjusningen med vinmässor. Hur går de till och vad kan du som konsument förvänta dig? Johan och Jeannette bjuder på tips och svarar på kluriga lyssnarfrågor från senaste mässan, Vin i Västerås. Enjoy!
I det här avsnittet pratar vi om regionen Marche, som man skulle kunna benämna som Italiens Småland. Det blir självklart vintips från området och dessutom berättar vi vilken druvsort som kan smaka lite som tuggummit Jenka. Gäst i studion är högaktuella författaren, innehållsproducenten och poddaren Benjamin Andrée.
Premiär för Vin för Rookies Extra! I det här extraavsnittet pratar Johan och Jeannette om vinlandet Portugal. Det blir en salig blandning av lyssnarfrågor, vintips, tillbakablickar och hållbarhetssnack. Enjoy!
I det här avsnittet pratar vi om en av norra Italiens största kändisar, nämligen Barbaresco. Vi reder ut skillnaden mellan Barbaresco och Barolo, pratar doft och smak och tipsar om vad man ska äta till. Gäst i studion är koreografen, dansaren och föreläsaren Tobias Karlsson.
I det här avsnittet styr vi skutan mot soliga Kalifornien, som även kallas The Wine State. Härifrån kommer 90% av allt amerikanskt vin, från världskända vinregioner som t.ex. Napa och Sonoma. Johan och Jeannette pratar om gröna och blå druvor, den klassiska såpan Falcon Crest och tipsar dessutom om en nylanserad äkta kalifornisk Cabernet Sauvignon.
”Pétillant Naturel” eller Pet Nat, som man brukar säga, står kort och gott för naturligt mousserande vin och började bubbla långt innan champagnen. Bubbelninjan Jeannette är tillbaka i studion och tycker att Pet Nat låter som en Pokémon men smakar svingott!
Historiskt gjorde vi brännvin och öl här i Sverige och dessa drycker är tradition på kräftskivan. Men vad gör man om man inte är så förtjust i öl och nubbe utan hellre vill sippa på vin till kräftorna? Går det? Och vad ska man välja? Matgurun Måns Falk är tillbaka i studion och reder ut allt detta tillsammans med Johan.
Bourgogne i östra Frankrike är ett av vinvärldens mest klassiska vinområden och här görs många av världens bästa, och dyraste, viner i en stil som många av övriga världens vinmakare vill efterlikna. I dagens avsnitt får du och gästen Jeannette reda på det viktigaste att känna till om Bourgogne.
De flesta älskar att grilla och vi går loss med marinader, glaze, kryddiga rubs och såser och tillbehör. Hur ska man tänka när man väljer vin till grillningens rostade och ofta spretiga smaker. Smakmästaren Måns Falk och Johan sorterar bland det grillade och hittar ett par bra alternativ att lägga på minnet.
Vinvärlden har sett en hel del skandaler under årens lopp, bedrägerier, fusk och försök till genvägar har resulterat i katastrof för enskilda personer, vinregioner och till och för hela vinländer. I det här avsnittet avhandlar vi tre av de mest omtalade skandalerna i modern tid. Gäst i studion är Gustav Åström.
Dagens avsnitt handlar om en vitvinsdruva som har fått finna sig i att stå i skuggan bakom sauvignon blanc och chardonnay – nämligen chenin blanc. En mångsidig druva som är populär bland vinmakare och som växer allt mer i populartitet. Johan och gästen Stanley smakar och utforskar ursprung och olika stilar.
För många är Frankrike rosévinets hemland och i det här avsnittet går vi igenom olika stilar och kända franska ursprung. Johan och gästande Gustav pratar om vad rosévin passar till för mat och om det stämmer att ljus rosé alltid är av högre kvalitet än mörk.
"Bubbelninjan” Jeannette gästar återigen podden och idag handlar det om myter och Champagne. Vilka är de vanligaste myterna om Champagne och vad stämmer egentligen? Finns det äkta och oäkta champagne, vem uppfann champagne, ska den vara iskall och passar jordgubbar egentligen till?
Dagens avsnitt handlar om en av världens mest kända druvor; cabernet sauvignon. Johan och gästen Gustav Åström avhandlar varför den är så populär, hur den smakar och var den odlas och dessutom får vi lära oss att den ofta inte ens kallas cabernet sauvignon utan har ett kortare smeknamn.
Idag har vi hamnat i vinlandet Tyskland och vi reder ut vem som är Tysklands största kändis, om allt rieslingvin är sött och hur knepiga de tyska vinlagarna egentligen är. Gäst idag är Stanley Wong som till vardags gör dryckesmässor runt om i landet och som har en bakgrund inom restaurang.
I dag gästar återigen regissören, manusförfattaren och skådespelaren Katrin Sundberg Vin för Rookies och det blir ett fartfyllt avsnitt om druvan negroamaro, en druva från södra Italien som är på frammarsch. Katrin tycker vinet är kaxigt, spännande och gott. Och dessutom är flaskan snygg. Full pott för negroamaro alltså.
Dagens avsnitt handlar om klimatsmarta vinförpackningar, något som dagens gäst Gustav inte alls tänkt på tidigare. Men vilka slags förpackningar är egentligen klimatsmarta och vilka är sämst? Och hur stor roll spelar en förpackning?
Dagens avsnitt handlar om vinet som kallas för "en kung bland viner och ett vin för kungar", nämligen kraftpaketet Barolo från Piemonte i Italien.
Gäst i studion är regissören, manusförfattaren och skådespelaren Katrin Sundberg!
Vinlandet Portugal är kanske mest känt för starkvinet portvin men de är fenomenala på att använda sina över 300 lokala och inhemska druvor för att göra unika och spännande viner som sticker ut smakmässigt.
Gäst i studion är artisten Hanna Hedlund som blir så pass inspirerad att en vinresa till Portugal hamnar på hennes Bucket List.
Vad är det som gör att vissa saker vi äter och dricker blir så otroligt goda tillsammans - sk Superkombinationer?
Måns Falk gästar podden och det blir konkreta tips blandat med udda smaker. De provar även superkombos du enkelt kan testa hemma, som Pinot Noir med ostbågar.
I det här avsnittet tar vi oss till Frankrike och det klassiska vindistriktet Côtes-du-Rhône. Lina Hedlund briljerar med ett perfekt franskt uttal och får en lektion i både geografi, druvor och förkortningen GSM.
I Vin för rookies kan vi inte få nog av bubbel och idag pratar vi med artisten Hanna Hedlund om Alta Langa. Experimentet från Piemonte som blivit en bubblande succé. Det blir som vanligt en titt i historieboken och provsmakning!
Idag tar vi död på myten att vin inte passar till julmat en gång för alla. Måns Falk, med en hel karriär inom restaurang och mat, gästar studion och är till en början aningens skeptisk men lämnar studion omvänd. Det dyker dessutom upp en utmanare till julglöggen som golvar smaklökarna.
Idag är temat ett av världens mest kända resmål – Italienska Toscana.
Johan gästas återigen av producenten & författaren Henrik Johnsson och det snackas vinhistoria, Sangiovese och rebelliska super-toscanare.
Henrik får äran att öppna skruvkorken på dagens flaska och saliven rinner till ordentligt när det smakas på en ekologisk Chianti.
Idag handlar Vin för Rookies om ett riktigt favoritområde för oss svenskar – Amaronens ursprung: Valpolicella.
Johan reder ut knepiga begrepp, pratar återbruk och och med i studion är artisten Lina Hedlund som får prova vin som inte är gjort på torkade druvor.
Idag pratar vi om den italienska favoritdruvan Verdicchio. Ett fisk och skaldjursvin av rang och det italienare själva gärna dricker på sin semester.
Vi får lära oss om det passar bra till Spaghetti Vongole men varför nämns tuggummit Jenka?
Johan gästas av biografiförfattarna Leif Eriksson och Martin Svensson som får dofta, smaka och prata.
Dagens avsnitt handlar om bag in box – en förpackning som förutom vin även rymmer många känslor och fördomar.
Vi får lära oss om när bag-in-boxen uppfanns, hur den tog sig in på Systembolaget och vilket land som dricker mest bag-in-boxvin i världen.
Gäst hos Johan idag är Henrik som även får med sig Johans 5 snabba Bag-in-boxtips.
I veckans avsnitt gästas Johan åter av Jeannette som får lära sig om den populära drycken Cava.
Var och hur gör man Cava? Passar cava att dricka till mat? Och uttalas det egentligen Cava eller Ca-va?
Väljer du alltid öl till kryddig och het mat fastän du hellre skulle dricka vin?
Går det ens att dricka vin till hämtmat som pizza, thai, sushi och indiskt? I dagens avsnitt får du lära dig vilka viner som faktiskt funkar bra till hett, kryddigt, salt och sött.
Johan har idag två gäster i studion - Författarna Martin Svensson & Leif Eriksson. Det provsmakas, utbildas och så blir det heta känslor i "Sant eller falskt".
Är det för att det är en av italiens mest odlade blå druvor? Är det den låga prislappen? Är det för att den passar till precis all mat?
Eller, kan det vara så att det är för att den har precis alltihop?
I dagens avsnitt är Jeannette tillbaka som gäst och vi har en alldeles ny programledare..
Michaela är gäst även denna vecka när vi pratar om det klassiska vinet Montepulciano!
Vad är det egentligen som har gjort att Italiens näst mest odlade blå druva är så populär?
Kan det vara så att det här vinet är lagom? Att det liksom passar i stort sett allt och alla?
I dagens avsnitt får vi lära oss grunderna i hur man lagrar och förvarar vin. Är det förresten någon skillnad på att förvara och att lagra?
Kan alla viner lagras? Kan man förvara vin i garage, kylskåp, garderob eller källare? Vad blir det för skillnad (om det blir nån)? Ett avsnitt fullt med tumregler och tips för alla oss Rookies!Det handlar om vindistriktet Chablis i det här avsnittet där Mäklar-Marcus åter är gäst. Det blir en lektion om detta klassiska distrikt, om den speciella jordmånen som finns här, vilka olika kvalitetstyper det finns på vinerna...och vad som utmärker dem smakmässigt.
I det här avsnittet blir det fokus på vanliga orsaker till att vin inte smakar så gott. Och då pratar vi inte smakkaraktärer...utan när vin blir dåligt på grund av defekter. Vilka är de vanligaste defekterna och varför uppstår de? Och finns det något man kan göra för att undvika dem?
Dagens lektion handlar om Chardonnay; Michaela är åter på besök hos Thomas och får veta mer om denna druva. Vad är smakskillnaden på en svalklimats-chardonnay o en som odlats i varmt klimat? Vad innebär egentligen malolaktisk jäsning...och visste du att det faktiskt finns chardonnayodlingar i Sverige.
Zinfandel – en druva man kanske mest förknippar med USA men som faktiskt har sitt ursprung i Europa. I dagens avsnitt får vi en lektion i Zinfandel; bland annat dess historia, hur vinet smakar, om White Zin...och vad menas egentligen när det står Old Vine på en flaska?
I det här avsnittet svarar vår expert Thomas på några av de allra vanligaste frågorna han får som handlar om vin. Gäst Är Marcus Hemrin, 27 år från Lidingö. Är dyrt vin egentligen godare, är rött alltid är bäst till kött och vitt till fisk, vad innebär att ett vin är veganskt ....och varför tillsätter man svavel i vin? Svaren får du i Vin för Rookies.
I nordvästra Italien ligger regionen Piemonte och det är ämnet i det här avsnittet av Vin För Rookies. Vi får en lektion av Thomas i vad utmärker Piemonte som region...och druvorna man odlar där så som t ex Dolcetto, Nebbiolo och Barbera . Sen blir det också bonustips i hur du smidigast får upp korken ur en flaska...om du glömt öppnare.....
Bouquet, bärigt, arom, fatkaraktär, frukdrivet, vin med längd, syltig...vinvärlden är full av olika termer och uttryck. Men vad betyder de egentligen och när, och hur, skall man använda dem? Michaela Engvall från Stockholm är gäst hos Thomas och får en lektion i hur man talar vinspråk.
Timmie är tillbaka som gäst och det blir en lektion i Österrikes Nationaldruva Grüner Veltliner. Men vi får också veta mer om Österrike som vinland och hur man åter blivit en vinnation att räkna med efter den skandal på 80-talet som fick världen att välja bort österrikiskt vin.
I det här avsnittet handlar det om Sauternes; Anna från Piteå är tillbaka som gäst och får sig en lektion om detta distrikt och de söta vita viner man tillverkar där. Om möglet Botrytis som i det här fallet är något önskvärt för att kunna tillverka vinet...och vad är egentligen det äldsta Sauternes-vin som vår expert Thomas druckit?
I det här avsnittet handlar det inte om vad som finns I en flaska utan PÅ; det blir en lektion i vinetiketter. Vad är det egentligen som kommuniceras till oss konsumenter på dem...och varför har man helt olika prioriteringar när det gäller hur man utformar dem beroende på var i världen vinet produceras?
Prosecco handlar det om i detta avsnitt men vad utmärker en Prosecco, hur tillverkas det...och varför har man bytt namn på druvan Prosecco till Glera? Vin för Rookies´ expert Thomas har som vanligt svaren.
Louise, ena halvan av podden Momsplaining, gästar och eftersom hon inte dricker alkohol så blir det ett avsnitt om just alkoholfritt vin...ett område där det hänt väldigt mycket bara under de senaste tio åren. Men finns det verkligen alkoholfritt vin som kan mäta sig med konventionellt vin? Och hur framställer man alkoholfritt på bästa sätt så att man får behålla smakaromerna i vinet?
Anna från Piteå får en lektion av Thomas i Riojaviner som fått lite av en renässans på senare tid. Hör mer om bl a om de olika regionerna i Riojadistriktet, vilka druvor man använder och vad som skiljer de olika klassificeringarna på Riojavin. Och vad är egentligen skillnaden på Riojavinets smak idag jämfört med t ex på 80-talet?
I det här avsnittet av står Pinot Gris i fokus. En lättskött druva som odlas på många håll i världen men där det är viktigt att den skördas vid exakt rätt tidpunkt. Givetvis blir det även provsmakning samt tips på vilken mat de vita viner man gör av druvan passar bäst till.
I det här avsnittet blir det fullt fokus på Chiantiviner. Gäst hos Thomas är Stefan Moerker som vill veta mer om de olika typerna av Chianti och hur de skiljer sig i smak. Vi får också veta historien bakom de klassiska bastflaskorna...och vad innebär egentligen DOCG-klassificering av vin?
Att odla vindruvor, och göra vin, intill vulkanen Etna? Är det verkligen möjligt? Jodå...och vulkanvin är på stark frammarch popularitetsmässigt. I det här avsnittet berättar vår expert Thomas mer om dessa viner, och vinerna som produceras runt Etna i synnerhet. Hur påverkar t ex den vulkaniska jorden vinets smak? Svaren får du som vanligt i Vin för Rookies.
I det här avsnittet blir det Bubbel för hela slanten. Thomas gästas av Jeannette och berättar bland annat om tre helt olika metoder som det finns för att få bubblor i vinet. Metoder som bl a påverkar bubblets prislapp...men också vilket typ av olika "bubblor" som det blir i vinet.
Flaska, bag-in-box och PET...men visste du att det också finns vin på burk? Men hur länge har man producerat vin på burk och var och hur uppstod idén? I det har avsnittet samtalar vår expert Thomas med sin gäst Caroline om olika sorters förpackningar man kan köpa vin i i allmänhet...och vin på burk i synnerhet.
I det här avsnittet avhandlas druvan Riesling. Gäst hos Thomas är Stefan Sundberg som bl a vill veta mer om vad som utmärker ett Rieslingvin och om det är det smakskillnad på Rielslingvin beroende på var i världen druvan vuxit?
Och så får vi även svar på varför man bör göra extra mycket mat när man serverar Rielsling som aperitif...
Vad har egentligen socker för roll i framställningen av vin? Har mängden socker i vin ökat på senare tid och vad utmärker viner med hög sockerhalt? Jeff Neumann är åter på besök hos Thomas och har laddat upp med frågor om just socker i vin.
Vitt vin och räkor; finns det nån mer klassisk - eller kanske klyschig - kombo? Men är vitt vin det enda alternativet att dricka till skaldjur? Och kan man dricka samma typ av vin till alla skaldjur eller finns det skillnader beroende på om det är räkor, kräftor, musslor eller ostron? Jeannette Conte är på nytt besök hos Thomas och får tips på vin i kombination med skaldjur.
Caroline Lindhoff från Stockholm är gäst hos vår expert Thomas och hon vill lära sig mer om rosévin. Vilken mat passar det bäst till, vad är skillnaden på ljust och mörkt rosé...och hur är det egentligen med den där myten att man gör rosé genom att blanda rött och vitt vin?
Jeff Neumann, 31 år från Sollentuna, gästar vår expert Thomas i det här avsnittet av Vin för Rookies. Och det Jeff vill veta mer om är Pinot Noir. Vad innebär egentligen Pinot Noir? Vad utmärker ett Pinot Noir vin...och vilken typ av mat passar bäst att dricka det till?
Vad krävs egentligen för att ett vin skall klassas som ekologiskt? Är det egentligen nyttigare att dricka ekologiskt vin, smakar det annorlunda...och vad innebär egentligen att ett vin är biodynamiskt odlat?
Vad menas egentligen med fatkaraktär? Och vilken typ av smak får ett vin av att lagras på ekfat? I det här avsnittet av Vin för Rookies är Pelle Hedlund tillbaka som gäst och får en lektion av Thomas i ekfatets betydelse när man gör vin.
Hur kombinerar man ost och vin på bästa sätt? Jeannette tycker att hon gång på gång misslyckas med att hitta rätt vin till sina ostbrickor och får i detta avsnitt hjälp av Thomas att få till de bästa kombinationerna.
Frida är sugen på att ha vinprovning hemma men är osäker på hur man går till väga och vad man bör tänka på för att den skall bli så lyckad som möjligt. Thomas, som varit på en och annan vinprovning, ger sina bästa tips.
Pelle Hedlund, som är gäst hos Thomas i detta avsnitt, köper en och annan Amarone vid festliga tillfällen men vill veta mer om vad som är så speciellt med detta vin. Hur tillverkas det och vad passar bäst att dricka det till?
Naturvin är något som gästen Daniel inte har så stor koll på. För vad innebär egentligen termen "naturvin"? Hur tillverkas det, hur vet man att det är ett naturvin...och inte minst; hur SMAKAR det? Thomas ger svar på Daniels funderingar och tar även med sig en flaska naturvin att provsmaka.
Åse är tillbaka som gäst och hon tycker det kan vara svårt att veta hur man skall tänka när det gäller vin och temperatur. Vilka metoder kan man t ex använda för få rätt temperaturer, vilka viner bör drickas kalla och vad innebär egentligen rumstempererad? Vår expert Thomas har svaren.
Daniel, som gästar detta avsnitt, har hört om den trendiga druvan Nebbiolo men vill veta mer. Vår expert Thomas förklarar bland annat vad druvans namn kommer ifrån, vilken mat som passar bäst till nebbiolo-vin och vad det är som är så karaktäristisk med vinets smak.
I detta avsnitt pratar Thomas om luftning av vin tillsammans med sin gäst Åse. Hur länge skall man lufta sitt vin, skall allt vin luftas...och kan man använda en elvisp för att lufta om man har dåligt med tid?
Thomas lär sin gäst Jeannette vilka glas är bäst att dricka champagne ur, hur öppnar man bäst flaskan...och vilken typ av mat som passar bäst till denna dryck? Och stämmer det verkligen att bubblorna håller längre om man stoppar ner silverbestick i en öppnad flaska?
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.