104 avsnitt • Längd: 25 min • Månadsvis
Widar möter gäster i ett rappt samtal om dagsaktuell politik. En poddcast från Folkbladet i Norrköping.
The podcast Widar möter is created by Widar Andersson. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Nils Ringborg har precis checkat ut från ett skog- och energirikt yrkesliv på Holmen i Norrköping. Han ogillar polarisering, förklarar varför det är rätt att betala mer för kärnkraft och varför vindkraft på land kanske inte passar så bra i södra Sverige.
Jessica Löfström är grundare och vd i företaget Ansvar Säkerhet. I podden berättar hon om hur kriminella företag tar för sig på tidigare mer vita marknader och arbetsplatser.
Folkbladets reporter Roland Klinga reder ut turerna inom Norrköpings kommunpolitik den senaste veckan. Roland har rapporterat om avhopp, anklagande brev, försoningsmöten, otillbörliga sexuella anspelningar och om att den liberale gruppledaren Reidar Svedahl nu tar en "paus" från politiken.
De stora demonstrationerna i västvärlden efter Hamas fasansfulla terrorangrepp på Israel har haft udden mot offret och inte mot förövaren. I podden diskuterar Widar Andersson med Nicklas Lundström om varför det är på det viset.
Carl Bildt har 50 år i svensk riks- och utrikespolitik. I podden talar Bildt om de första åren, om åren vi har just nu och om åren som kommer.
Kristina Edlund är kommunstyrelsens ordförande i Linköping. Hon leder kommunen i samarbete med moderaternas Niklas Borg. Edlund är en pådrivande kraft för att Socialdemokraterna utan att tveka ska ta tag i frågorna om invandring och kriminalitet.
Maria Sayeler Behnam (S) i Norrköping om tillvaron i opposition och om hur socialdemokratin ska ompröva och förbättra sin politik för invandring och integration.
Widar kommenterar läget för det allmänna utifrån budgeten som läggs den 20 september och utifrån ett reportage i PI Morgon samma dag.
Reidar Svedahl är kommunalråd för Liberalerna i den styrande borgerlig samverkan i Norrköping. Han agerar nu hårt för att locka kärnkraftsföretag till kommunen.
Hans Stigsson politisk redaktör på "mörkblå" NT och hans sommarvikarie Alex Vårstrand var gäster i podden Widar Möter för ett år sedan. De spådde valseger för de borgerliga och trodde på ett bra samarbete med SD. Nu ger de Kristersson goda chanser att vinna nästa val.
I utanförskapsområdet Fröslunda i Eskilstuna driver Internationella Engelska skolan en av Sveriges största grundskolor. Rektor Damian Brunker berättar om det hårda arbetet att bedriva skola där de kriminella gängen bokstavligen styr över gatan utanför skolan.
Jimmy Jansson och Josefine Helleday är ordförande respektive vice ordförande i Eskilstuna kommunstyrelse. De båda socialdemokraterna talar om hur de arbetar mot tiggeri, gängkriminalitet och tiggeri och om samarbete mellan socialdemokrater och moderater.
Podden med det socialdemokratiska kommunalrådet Andreas Schönström bjuder på tänkvärdheter om integration, om offer, om 186 nationer i en stad som har växt med nästan 100 000 innevånare sedan 2010.
Marie Nilsson om facket, politiken, SD och samhället i stort
De behandlas som "andra klassens medborgare"; det säger Ann-Sofie Hermansson i podden. Hennes arbetsliv började på fabriksgolvet hos Volvo i Torslanda. Sedan följde en lång rad uppdrag för Socialdemokraterna och facket IF Metall. Nu är hon tillbaka på arbetsgolvet och kör sopbil på Renova i Göteborg. Och hon är samtidigt en av de mest angelägna och viktiga människorna i politiken.
Karlis Neretnieks är generalmajor och bl a tidigare rektor på Försvarshögskolan. Han ryckte in som pansarsoldat 1968 och blev kvar. Ett samtal om krig, fred, säkerhet och om ett förändrat Sverige.
Stig-Björn Ljunggren på Sydöstran i samtal med Folkbladets Widar Andersson om det politiska läget i stort.
För första gången har Ardalan Shekarabi ett ledande politiskt uppdrag för S i opposition. Han är vice ordförande i justitieutskottet. Tiden används också för att mejsla ut en ny S-politik. Shekarabi tar också nu - när inte regerandet formellt står i vägen - itu med sin svenskiranska identitet.
Samtal om demokrati socialdemokrater, sverigedemokrater och liberaler och landsbygdsuppror hemma hos Lotta Gröning i den k-märkta byn Olsbenning.
Olle Vikmång (S) i Norrköping gör sin första valrörelse som kommunstyrelsens ordförande.
Sophia Jarl har varit oppositionsråd sedan 2014. Inför valet 2022 känner hon sig mer hoppfull än tidigare.
Juno Blom om att alla barns och kvinnors rättigheter inte är lika mycket värda i Sverige.
Hans Stigsson och Alex Vårstrand skriver på Norrköpings tidningars "mörkblå" ledarsida. I podden tjugo minuter om hur de båda ser på Ulf Kristerssons chanser att bilda regering i höst. Frågor om Kristerssons stöd, graden av sorg över Centerpartiet och nivån på förtroende för Sverigedemokraterna är några av de frågor som diskuteras.
Juno Blom från Norrköping avgick som partisekreterare för Liberalerna den 8 april. I podden talar hon om den "svenska ängsligheten" som gör att vi så lätt viker oss när vi får motstånd i kontroversiella frågor. Ängslighet är inget för Juno Blom.
Mattias Ottosson är en av mest erfarna, nu aktiva försvarspolitikerna i Sverige. Han har varit ledamot i försvarsutskottet sedan 2014, sedan länge ingår han i S partistyrelse och har lång allmänpolitisk erfarenhet med bland annat 10 år som kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.
Muharrem Demirok är kommunalråd i Linköping för Centerpartiet. Han är kandidat för Centerpartiet i riksdagsvalet hösten 2022.
Margareta Barabash är politisk redaktör på Östgöta-Correspondenten i Linköping. Som 23-åring ansvarar hon därmed för en av de större ledarsidorna i Sverige. Margareta Barabash beskriver sig själv som en liberal som inte gillar vänstern och inte gillar SD. Men hon har också svårt för Centerpartiets "verklighetsfrånvändhet."
Pernilla Dahlgren är rektor på Silverdansens skola i Navestad; ett utsatt område i Norrköping. Av kommunen har hon fått frihet under ansvar ett klart uppdrag att förbättra kunskapsresultaten hos barnen. Hon började med det basala: Barnen ska vara på plats i skolan, miljön ska vara trygg och skickliga lärare ska undervisa. Hör om hur hon lyckas med sitt uppdrag och lyssna på hur Pernilla Dahlgren tar itu med barn som försvinner från skolan. "Vi måste våga tala om problemen som finns. Allt annat är att svika barnen", säger Pernilla Dahlgren.
Elias Aguirre är kommunalråd för Socialdemokraterna i Linköping. Han vill stoppa inflyttning av nyanlända till bostadsområdet Skäggetorp i Linköping. Här har vi en stundtals laddad podd om Socialdemokraterna, invandringen och skolan.
Lena Erixon är generaldirektör i Trafikverket. Hon utsågs nyligen till Sveriges bästa generaldirektör/verkställande direktör. I motiveringen talas om hennes stora faktiska kunskaper om trafikslagen och om hennes iver och intresse för att projekten och verksamheterna verkligen blir av och att hela organisationen är delaktig.
Från den utsatta förorten Hageby i Norrköping och juristexamen vid Stockholms universitet till toppuppdrag för Socialdemokraterna i Norrköping. Maria Sayeler Behnam (27) är gäst i Widar Möter.
Widar Andersson i en personlig betraktelse om orsakerna till politikens utdragna styrelsekris i Sverige. "De utpekade problembarnen kan sitta på lösningarna", säger Widar. Nattens polismord i Göteborg (1 juli 2021) är en "allvarlig påminnelse om vilka problem vi dragit på oss under årens om gått", säger Widar.
Tobias Baudin är ordförande i facket Kommunal och i centrum av många av samtidens aktuella frågor om till exempel arbetsrätt och äldreomsorg.
Socialdemokraten och regionrådet i Stockholms län Aida Hadzialic drivs av att "värna Sverige". I podden talar hon med Widar Andersson om vad hon tycker behöver göras.
Aron Etzler är partisekreterare i Vänsterpartiet. Han tror inte att V skulle "mosas" i en regering ihop med Socialdemokraterna. Etzler är en partisekreterarveteran; inne på tionde året; en tänkande och skrivande vänsterpartist.
Johannes Schildt är vd i Kry. Ett digitalt vårdföretag som han var med om att starta 2015. Företaget har växt snabbt och är idag klart störst i Sverige och störst i Europa.
Programmet är med Hans Stigsson politisk redaktör på Norrköpings tidningars moderata ledarsida. Vad ser väljarna när de ser Löfven? Kan det bli något bra med M, SD och KD? Att Lars Stjernkvist (S) lämnat toppolitiken i Norrköping; ökar det Sophia Jarls chanser att ta över i kommunen?
John Weinerhall från Rejmyre/Linköping var elva år när Fredrik Reinfeldt 2006 inledde sin åttaåriga bana som statsminister. Nu är han själv riksdagsledamot för M.
– Det jag minns av Göran Persson som var statsminister före Reinfeldt var att han dansade med kossan Doris i Bolibompa, säger John i podden.
Han ser inga svårigheter med att M - om väljarnas mandat räcker till - bildar regering med hjälp av budgetsamarbete med SD.
– Jag har svårt att tro att den gamla fyrpartialliansen skulle återuppstå redan till nästa val, säger han.
Hans debut i riksdagen sker under speciella villkor. Först en rekordlång regeringsbildning med hjälp av ett avtal där C och L gick till S och så nu Coronan ovanpå det. Välkommen till ett böljande samtal om nuet i svensk politik.
Jimmie Åkesson tycker att SD har klarat sig ”förvånansvärt bra” i opinionen under Coronavåren.
– Jag trodde nog att läget skulle ha varit värre för oss än vad det nu ser ut att vara, säger SD: s partiledare.
Han håller med Widar om att det finns stora likheter mellan SD och S. Så långt som att säga att partierna har liknande ”maktpolitiska gener” vill han dock inte gå.
Det talas om balansen mellan att vara ”arg uppstickare” och ett stabilt parti ”för alla.” Åkesson berättar varför han krävt Anders Tegnells avgång och om varför SD nog inte kommer att vara en del av en eventuell majoritet i Migrationspolitiska kommittén.
Borde inte SD instinktivt vara på LO: s sida i frågan om Las? Och vill LO: s ledning träffa Åkesson? Är SD ett borgerligt parti månntro?
Lena Micko är civilminister i regeringen. Hon har ansvar för superaktuella frågor som styrning av statlig förvaltning och kommuner och regioner. Mickos bakgrund är perfekt för uppdraget: Nästan tre decennier på ledande positioner i Linköpings kommun och fyra år som ordförande för kommunernas/regionernas branschorganisation SKR. Vi sågs nyligen i just i Linköpings vackra stadshus för att spela in ett program i podden Widar Möter.
– Många kriser har det varit under åren, säger Lena Micko i podden.
Vi talar om äldreomsorg, om kommunernas självbestämmande, om kreativitet, om varför vi aldrig lär oss något - eller gör vi kanske det trots allt? - och om socialdemokraternas framtid. Lena Micko är duktigt tung i partiledningen.
– Allt handlar om att vara relevant för människor, säger Lena Micko.
Tidigare var Marie Morell på bronsplats när Dagens Medicin rankade de mäktigaste i Sjukvården. Precis som förra året är hon näst högst upp av alla politiker på listan. Men en grupp "Coronatjänstemän" har trängt sig in mellan Lena Hallengren och Marie. Hon vill inte avskaffa sig själv; det vill säga ta bort politikerna från sjukvården.
– Tidigare ville vi mest bara förstatliga och/eller privatisera. Nu har vi en egen politik istället, säger Marie Morell i podden.
Hon är "genuint orolig" för hur vården ska orka ta nya tag när allt som ställts in ska tas ifatt. Hon berättar varför nätläkarna har gett regionerna en "nyttig spark i baken". Hon är inte lika het på Coronatester som Ulf Kristersson. Och vi får veta när sjukvårdsmedarbetarna står i givakt.
Anna Lindberg föll nästan samtidigt för sina två kärlekar. Först den unge mannen som nu är hennes man och far till barnen. Kärleken fick henne att följa med den unge mannen till en journalistutbildning. Där blev hon störtkär i Internet.
"Jag är lika kär i båda två fortfarande", säger Anna Lindberg som redan 1998 fick arbete som webbredaktör på NT i Norrköping. Intill alldeles nyss var hon chef och ansvarig utgivare på Östmedia; ett bolag där också Folkbladet ingår.
Nu är hon på väg mot något annat. Oklart vad. "Framförallt är jag just nu inne på en inre resa", säger hon i samtalet i Widar möter.
Det talas vidare om förtroendet för media, om saklighet, om hur media hanterar sådant som invandring och Corona och om medierna tar sig på lite för pompöst allvar ibland?
Andreas Norlén har ännu inte varit riksdagens talman i ens två år. På den korta tiden har han dels hunnit med att leda Sveriges längsta regeringsbildning någonsin. Och nu leder han riksdagsarbetet under Coronapandemin; också det en ny erfarenhet i parlamentet. Norléns förmågor prövas verkligen!
Vi träffades på altanen hemma hos Andreas Norlén och hans familj i Norrköping. Vi talade om riksdagens makt, om vem av Reinfeldt eller Kristersson han skulle ha röstat på om han varit ombud då det var strid på kniven om vem av de två som skulle leda det moderata ungdomsförbundet då det begav sig och om det är så att Andreas Norlén medvetet söker sig till uppdrag och företeelser med långa historiska rötter bakåt. Vi bytte ord om Avtalslagens 36 § om oskälighet, om Fänrik Stål och om demokrati.
Anwar Samuelsson arbetar som försäljningschef på Profilservice AB i Linköping. Men titlar intresserar honom inte, säger han i podden Widar Möter.
– Det är vad du gör som är intressant. Det är vad du gör på ditt jobb, i din idrottsklubb, i din familj, i politiken eller var det än är, som är viktigt för omgivningen och dig själv, säger Anwar Samuelsson.
Han har tränat Linköpings innebandylag hela vägen upp till ett silver i Elitserien. Han har flera uppdrag i kommunpolitiken i Söderköping för Moderaterna och han är en "boren säljare." I podden förs ett livligt samtal om varför begrepp som "anpassning och säljare" inte alls är värda den negativa klang som de har i vissa sammanhang och kretsar.
Coronan har skapat motgång i hans företag.
– Det är viktigt att vara ödmjuk också i motgång, säger Anwar.
Intill alldeles nyss var Linköping en framgångsrik regionalflygplats där holländska KLM sedan många år drev en lönsam linje till och från Amsterdam. Nu står planen på marken. Men SAAB startar och landar från och till med sina JAS Gripen maskiner.
– Även om jag får hålla mig i skrivbordet när de startar så är det så härligt att se flygplan lyfta och landa, säger Camilla Lejon i podden.
Coronan har lagt en våt filt över världens flygbolag och flygplatser. Själva sinnebilden för rörlighet och snabbhet står stilla.
– Vi siktar framåt och kommer att vara på tå den dagen det blir tillåtet att flyga ut och in ur länderna igen, säger Camilla Lejon.
Hon utstrålar kraft och distans. Och humor. Hänger det bara på henne så vinner Linköping lätt över Coronan.
Samtalsterapeuten Sverker Wadstein arbetar utifrån en teori om att det i alla relationer finns de tre dramadrivande rollerna Förövare, Offer och Räddare. I podden Widar Möter förklarar Wadstein likheterna mellan till exempel relationerna i ett parförhållande, mellan Sverigedemokraterna och de andra partierna och i dagens Coronasamhälle.
– Strax efter valet 2010 då SD kom in i riksdagen skrev jag en artikel i Aftonbladet där jag varnade för att de andra partierans politiker uppträdande skulle kunna leda till att SD fördubblades till nästa val. Jag hade fel; SD växte ännu mer än så, säger Sverker Wadstein.
Han har hunnit med mycket hittills i livet. Fordonsmekaniker i botten. Frikyrkopastor, kommunalråd, författare, terapeut och bondson. Och han är rolig och klok.
Johanna Palmér körde två maratonlopp samtidigt. Dels som vd för Östsvenska Handelskammaren. Dels som mamma till en flicka som föddes med en svår hjärnskada.
– Jag tufsades till av livet men kom ut som en klokare och mer medveten person, säger hon i podden Widar Möter.
Nu arbetar hon som styrelseproffs i små och stora bolag. Och har mer luft i kalendern än förut.
– Jag vill tala om vad Coronan gör med vår omvärld och med vår invärld, säger Johanna Palmér.
Och det gör vi. Samtalet rör sig mellan bibeltexter, funderingar på om "naturen slår tillbaka", diskussioner om huruvida det är mänskligt att vara dysfunktionell och om den märkliga sjukdom som tycks drabba många män i min ålder och uppåt. Och vi talar om det här med framgång.
Eva-Britt Sjöberg är kommunalråd för Kristdemokraterna i den Kvartett som leder Norrköping sedan valet 2014.
Hon kom till politiken från ett administrativt arbete inom skolan. Efter valet 2010 blev hon "övertalad" att sitta i Vård- och omsorgsnämnden för KD och hon blev senare under mandatperioden även oppositionsråd för partiet. Under sina första år som kommunalråd var hon ansvarig för äldreomsorgen i kommunen. Ett stort och konfliktfyllt område.
– Jag är nog ganska trygg i mig själv. Känner jag att jag har gjort mitt bästa och att jag tror på det vi står för så är jag inte orolig för kritik och konflikter, säger Eva-Britt Sjöberg i Widar Möter.
Nu är hon bland annat ansvarig för försörjningsstöd där Coronakrisen väntas öka behovet av socialbidrag.
– Vi rustar för det, säger Sjöberg.
Det har funnits biskopar i Linköping i uppemot 1000 år. Dagens biskop Martin Modéus har därför ett anrikt uppdrag. Han är också historiskt bevandrad, beläst, bildad och välutbildad. ´Men i podden Widar Möter märks det tydligt att Martin Modéus framförallt är här och nu. Han är inte "blyg" inför att tala om Gud och Jesus. Han är inte rädd för att uppfattas som vare sig "radikal eller konservativ." Humorn och distansen är lika närvarande som allvaret och intensiteten.
Podden utvecklas till ett sökande samtal om andlighet, om ledarskap, om svaghet och om traditionernas och riternas betydelse för människor.
– Påsken är en helg som i sig själv knyter samman vandringen mellan död och liv och mellan liv och död. En vandring som blir extra påtaglig i Coronatiden, säger biskop Martin i podden.
Lars Stjernkvist (S) är kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är en erfaren människa och politiker som varit med om mycket. Men Coronakrisen slår allt, säger han i podden.
– Kriser gör något med alla människor. En del kliver fram och tar ansvar medan andra trivs bättre i sitt trygga lilla hörn, säger Stjernkvist.
– Jag trodde ju aldrig att jag skulle sitta i helt prestigelösa samtal om mycket svåra vägval i politiken tillsammans med SD: s gruppledare Darko Mamkovic och V: s gruppledare Nicklas Lundström, men det är vad som pågår nu i Norrköping, säger Stjernkvist.
– Vi har reserver i kommunen så vi klarar utgifterna i år. Men slår arbetslösheten till med stor kraft så kommer allt och alla att pressas, säger Stjernkvist.
Karin Jonsson är kommunalråd för Centerpartiet och styr i Norrköping tillsammans med S, L och KD. I Widar Möter bjuder hon på inblickar i heta kommunala tvister. Den som tror att det är en lätt sak att ersätta en gammal gångbro över Strömmen med en ny gångbro; den tror fel. Karin Jonsson har att hantera medborgaropinioner, länsstyrelser och domstolar i saken. Lärorik och underhållande lyssning utlovas. Förhandlingarna om Vägföreningarnas vara eller inte vara firar 50-årjubileum i år, säger Karin Jonsson. Saken är komplicerad oh sammansatt. Karin Jonsson reder ut.
Det går bra för Norrköping, säger Karin Jonsson. I politiken går det bra eftersom det är ”fyra vuxna personer i rummet”, säger hon. Hon är inte särskilt orolig för Coronaviruset som sådant. Däremot kan de ekonomiska påfrestningarna bli stora i samhället.
”Och tänk om 40 procent av de som arbetar inom äldreomsorgen skulle bli sjuka; då fick vi verkligen tänka om och tänka nytt”, säger Karin Jonsson.
Hon är inte så mycket för det ”fluffiga” i politiken.
”Jag är mer pang på rödbetan”, säger Karin Jonsson i Widar Möter.
Hans Stigsson är politisk redaktör på NT. Han har skrivit på ledarsidan i NT i tjugo år. Stigsson har absolut inget emot att jag presenterar honom som en "rejäl högerman".
– Jag är en klassisk moderat. Det har jag alltid varit. Jag har stått fast vid det när andra har blivit nya moderater, säger Hans Stigsson i podden.
Han är kritisk till hur regeringen i allmänhet och Stefan Löfven har hanterat Corona krisen.
– Så mycket kunde ha skett redan i januari. Det här är en allvarlig kris i samhället. Även om så få som endast tio procent av svenskarna blir smittade så kan det leda till att 10 000 människor dör, säger Hans Stigsson.
Han håller med om att Moderaterna kanske saknar den där "maktgenen" som Socialdemokraterna har.
– Men jag tror ändå att vi har en moderat statsminister efter nästa val!
Miljöpartiet har tre av de 85 platserna i Norrköpings folkvalda fullmäktige. Mia Sköld är ledare för den lilla gruppen. Miljöpartiet nationellt är inte så mycket större utan klarade sig med nöd och näppe vid riksdagsvalet 2018. Men det lilla Miljöpartiet sitter i regeringen med S.
Mia Sköld säger i Widar Möter att hon inte är helt nöjd med regeringsställningen. Hon anser att de som styr borde styra i majoritet. Det gäller också i Norrköping. De fyra partier - S, L, C och KD - som styr i kommunen har inte majoritet. Det borde de ha tycker Mia Sköld.
Hon beskriver sig som en som inte tillhör "vänsterfalangen" i partiet utan ser sig snarare som liberal, säger hon i Widar Möter. Hon tror inte det är bra att MP tvingar folk att välja mellan "klimatet och resten av livet."
Kaisa Karro är socialdemokrat och regionstyrelsens ordförande i Östergötland. I Widar Möter får hon frågor om hur det ska gå för socialdemokratin? Finns det någon botten för när opinions- och valresultaten inte kan sjunka lägre?
Kaisa Karro är en av enbart nio S-ordföranden som finns kvar i landets regioner och är således en ledande S-politiker.
Lyssna på vad hon säger om Stefan Löfven. Bör han avgå? Eller borde han istället satsa mer rejält och fullt på att bygga en regering som liknar den som Kaisa Karro har i Östergötland; det vill säga en samregering med Liberalerna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet?
Helen Andersson Molina är ortoped och överläkare på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Hon var med och startade Vrinnevilistan som gjorde succé i valet 2006. ”De lyssnade inte på våra protester mot vad de ville göra med sjukhuset så vi startade ett parti”, säger Andersson Molina i Widar Möter. Nu har hon varit i Gaza för organisationen Läkare utan gränser. Snabbt drogs hon in i politiken även i Gaza. ”Politik handlar om pengar och makt här som där”, säger Andersson Molina i Widar Möter. Hon hotade med att åka hem i förtid om de inte lyssnade på henne. ”Min politik fungerar lika bra på arabiska som på svenska”, säger Helen Andersson Molina.
Darko Mamkovic; gruppledare för Sverigedemokraterna i Norrköping gästar podden Widar Möter. Den 5 februari polisanmälde han Norrköpings Stadsmuseum för utställningen ”Medlöperi och motstånd” på grund av att sverigedemokrater av idag visas upp i utställningen på ett sådant sätt att de enligt honom klumpas ihop med nazismen på 1930- och 40-talen. ”En fin och viktig utställning har kapats av aktivism”, säger Mamkovic i podden. Den bild som SD har kritiserats mest har plockats ner. ”Men det finns fler och större frågor att diskutera med utställningen”, säger Darko Mamkovic i Widar möter. Precis när podden spelats in meddelar Stadsmuseet att den nedtagna bilden nu har satts upp igen. ”Nu kommer polisanmälningarna att hagla”, säger Darko Mamkovic till Folkbladet.
Nicklas Lundström om att V:s mål är att sitta i regering, om att partiet behöver bli folkligare, om samarbetet med de socialkonservativa i riksdagen, om att Lars Stjernkvist har ”kommit undan för lätt” i Norrköping och om vem som nog blir vald till ny partiledare om hon vill.
Entreprenören, företagaren, föreläsaren, norrmannen Reidar Svedahl ville rädda Strömparken i Norrköping från bebyggelse 2014. Ett, tu tre stod han vid 59 års ålder som politisk debutant överst på dåvarande Folkpartiets valsedel och pang bom så blev han kommunalråd med Lars Stjernkvist som Kommunstyrelsens ordförande. Och på den vägen är det. Hör Reidar Svedahl tala om makt, om vad tre liberaler i en bil talar om, hur han tycker det går för Nyamko Sabuni som partiledare och om hur länge har tror att Januariavtalet håller i riksdagen. Under de cirka sexton minuter som Widar Möter pågår så avslöjar Reidar Svedahl även varför han tycker att Naturskyddsföreningen har för mycket att säga till om när det ska byggas vindkraft i Norrköping.
Sophia Jarl, oppositionsledare för M i Norrköping i Widar Möter om hur M ska ta makten i Norrköping, om att hon självklart talar med SD, om hedersvåld och slöjor, om tårarna på partistämman och om varför hon vill stänga en skola i Norrköping.
Hör Lars Stjernkvist och Widar diskutera om varför det skjuts och sprängs så mycket i Sverige och Norrköping, om S och MP borde bryta upp från regeringssamarbetet, om hur S och SD ska hantera sin relation, om Januariavtalet, om det politiska styret i Norrköping och hur länge ska Lars Stjernkvist egentligen sitta kvar som kommunstyrelseordförande i Norrköping?
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.