356 avsnitt • Längd: 65 min • Månadsvis
Ultralöpning på svenska! Vår podcast tar avstamp i ultralöpning men handlar om så mycket mer. Vi grottar vi ner oss i vad som krävs för utveckling och förändring, hur man gör för att gå utanför sin komfortzon och utmana sig själv. Och så pratar vi löpning, alternativträning, kost, meditation, uthållighetssporter och allt som hör därtill. Pace on Earth Podcast drivs av Ellen Westfelt och Johnny Hällneby.
The podcast Pace on Earth podcast is created by Ellen och Johnny – ultralöpare. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Hur blir du bäst när det gäller? Och på en så pass tuff utmaning som Kullamannen? Vi träffar Anna Carlsson, tvåfaldig vinnare av Kullamannen för att prata om vårt nya coachingprogram. Vi tipsar om varför man som ultalöpare behöver träna fart, hur man kan leka sig till mer kvalitet i träningen, mentala timeouts och såklart – hur man blir bäst när det gäller.
“Exklusiv coaching mot Kullamannen med Anna Carlsson” startar 1 februari och innebär coaching i liten grupp med mycket fokus på interaktivitet och personlig feedback. Pris 1049 kr/mån. Läs mer och anmäl dig nu (vi har några platser kvar)!
Att ge sig ut och springa på vintern kan kännas lite krångligt och svårt, särskilt om man är ovan. Vad ska man ha på sig, behöver man köpa skor med dubbar och hur ser man till att inte vätskan och energin man har med sig fryser? Vi delar med oss av våra bästa tips för att göra vinterlöpningen lättare och skönare. För när man får allt att stämma så finns det nästan inget härligare än att jogga i några minusgrader med knarr under fötterna och solen i ansiktet!
TIPS FRÅN VÅR WEBSHOP VÅRA TIDIGARE PODDAVSNITT OM VINTERLÖPNING
Slowrunning-trenden ökar! Och med ökat intresse kommer såklart många frågor. Vi svarar bland annat på vad skillnaden är mellan slowrunning och vanlig lågintensiv löpning, hur du kan tänka för att inte värdera dig själv efter vilken hastighet du springer i och om man verkligen inte behöver springa fort, åtminstone ibland…
Vi startar nästa kurs i slowrunning tillsammans med Clara Henry 6 januari och berättar också mer om innehållet här!
LÄNKARAnmäl dig till kursen “Lär dig älska löpning med slowrunning”
Rörelsegurun Lawrence van Lingen
TIDIGARE PODDAR OM SLOWRUNNING323 - Slowrunning och träning mot 100 miles mrd Clara Henry
324 - Bästa knepet för att lära sig älska löpning – slowrunning
Jacob Zocherman är fotografen som blev världskänd över en natt när han tog bilden på Jasmin Paris när hon gick i mål på Barkley Marathons som första kvinna någonsin. I dagens avsnitt tar vi del av hans unika perspektiv, där mänsklighetens allra sköraste ögonblick fångas både i krig och katastrof, och i löparspåret.
Jacob har jobbat i flera år som fotograf i konfliktzoner och här berättar han om motsättningen i att vara så nära ett stort lidande med uppgift att dokumentera, samtidigt som behovet av att hjälpa till är så stort.
Han upptäckte löpningen som ett sätt att bearbeta det jobbiga han varit med om och så småningom började han fotografera ultralöpare, och också springa ultralopp själv. Han älskar att föreviga mänskliga ögonblick som berör, även om en ultralöpares utsatthet faktiskt bara är på lek.
Länkar
Följ Jacob Zocherman på Instagram @searchingforzocherman och på searchingforzocherman.com
Läe mer om vår löpcoaching https://paceonearth.se/lopcoaching
I höstas vann Gustaf Black River Run 100 miles på ett nytt makalöst banrekord (14:05:56). Den här prestationen placerar Gustaf i sverigeeliten inom ultralöpning. Under flera år tränade han enligt Maffetone-metoden, sprang i sandaler och fokuserade på att äta lågkolhydratskost, även på tävling. Gustaf är ett bevis på att MAF verkligen fungerar, men för att kapa tiden ytterligare i år så har han även bytt ut sandalerna, börjat äta socker och skaffat sig support på tävling!
2020 intervjuade vi Gustaf Sjösvärd i podden om MAF-metoden och om att springa i sandaler. Det avsnittet är ett av våra allra mest lyssnade och det visar lite på hur stort intresset är för att lära sig mer om att springa i lågpuls och vilken utveckling det kan ge.
Lyssna på det tidigare avsnittet: 169 - Fördjupning i MAF och hälsosam utveckling med Gustaf Sjösvärd
Det här avsnittet handlarom hur Gustaf tränar nu, men också om hur han tänker kring livet i stort – vad som är viktigt och hur man som vanlig motionär kanske borde fokusera mer på hur löpningen får en att må än att ständigt försöka utvecklas.
Följ Gustaf på Instagram @trindeman
Vi har varit på Kullamannen Trail by UTMB och en av alla fantastiska uppvisningar som vi fick bevittna var hur Anna Carlsson, efter att ha vunnit loppet två gånger tidigare (2018 och 2021) nu tog en andraplats. Här får vi höra hennes race report från loppet och mer om hennes förhållande till Kullamannen. Vi berättar också om vår nya coaching mot Kullamannen!
Anna hade en tuff dag då hon fick problem med energin som serverades, vilket resulterade i att hon sprang tom under många timmar. Trots detta lyckades hon knipa en andraplacering och blev 7:a totalt i fältet och ser man till svenska deltagare hade hon bara två killar framför sig. Det var starkt internationellt motstånd och damklassen vanns av irländska Emma Stuart och herrklassen vanns av finska Juuso Simpanen.
Vi berättar också om vår nya coaching mot Kullamannen! 1:a februari 2025 startar vi vårt nya program "Exklusiv coaching mot Kullamannen med Anna Carlsson”. Det här blir en online-coching i liten grupp (max 30 platser) med Anna Carlsson som huvudcoach och med fokus på mycket interaktivitet. Kostnad 1049 kr/mån och du säkrar en plats genom att göra en intresseanmälan (helt utan bindningskrav, men då håller vi en plats till dig). Läs mer om konceptet här >
Tidigare poddavsnitt med Anna
#327 - Anna Carlsson är tillbaka och fick ut precis allt i Trail Alsace Grand Est
#254 - Anna tog bronset och Ellen gjorde sin andra finish på Dårarnas Diagonal
#229 - Barkley Marathons med Anna Carlsson
#200 - Anna Carlsson vinner Val d’Aran by UTMB®
#194 - Magisk uppvisning av Anna Carlsson på Bergslagsleden
#124 - Anna Carlsson, med fjällen i hjärtat
Följ Anna på Instagram som @amb.aurore
På Lucia-helgen går traditionsenligt Personliga Rekordens Tävling i Växjö. Och Johnny är anmäld till 100 km (PRT har flera tidslopp också, bland annat 24-timmars och 12-timmars).
Vi pratar om hur Johnny tränar nu, hur Uppsala Maraton var ett nyckelpass och vilka komponenter han tycker är viktigast för att springa loppet på det sätt han tänkt sig. Vi berättar också om två nyheter – en helt ny coaching och ett nytt läger på Skytesvallen!
LÄNKARExklusiv coaching mot Kullamannen med Anna Carlsson med start 1:a februari
En helt vanlig helg gav sig Ellen och Emilie ut på Roslagsleden med ambitionen att ha ett mysigt höstäventyr i löparskorna, få erfarenhet av nya ultraspecifika problem och tillsammans försöka uppleva så mycket som möjligt av leden. Här kommer alla stories och detaljerna kring vad som egentligen hände under 14 timmars mörker på stigarna i Roslagen. Totalt tog äventyret dryga 30 timmar.
Roslagsleden går från Danderyd till Grisslehamn och är 18-19 mil lång beroende på var man tittar.
LÄNKARFilmklipp från äventyret hittar du under höjdpunkten Roslagsleden -24.
Förra hösten gjorde Ellen och Emilie ett liknande äventyr men startade då i Grisslehamn, poddavsnitt 299 - Nio mil i mörker på Roslagsleden med Ellen och Emilie. Och 2020 satte Ellen den första registrerade FKTn på Roslagsleden poddavsnitt 151 - Ellen sätter FKT på Roslagsleden.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMEllen @weselle Emilie @mli_springer
I dag pratar vi återhämtning med Ted Ås, tidigare triatlet och numera produktspecialist på Blackroll som gör olika typer av massageprodukter. I det här avsnittet pratar vi återhämtning generellt och hur man kan tänka för att vara i så bra skick till nästa pass som möjligt och hur man lyckas finjustera balansen mellan träning och vila, men också energiintag och sömn.
LÄNKARVårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil oktoberstarten https://paceonearth.se/lopcoaching
Produkterna som nämns i avsnittet hittar du på: https://blackroll.com https://therabody.se
Laila Kveli är mest känd för sin framfart i längdskidspåret där hon tidigare har vunnit Vasaloppet två år i rad, 2013 och 2014. Men i somras tog hon hem en ny titel inom en för henne helt ny sport när hon vann Ultravasan 90 i löparskorna.
När Laila ställde sig på startlinjen så var hon helt oförberedd på att hon skulle vinna och siktade inte ens på en pallplacering. Hennes mål var att genomföra loppet och hon var inte heller placerad i elitledet och hade inte fått någon GPS som alla andra i eliten hade. I Oxberg fick hon en GPS av arrangören eftersom hon då låg i ledningen.
Det här samtalet handlar om Lailas resa från skidor till ultralöpning och hur hon tränar idag. Hon bjuder på många kloka ord och också en övning för att stärka ljumskarna och höftböjarna!
LÄNKAR
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching
Ultravasan 45 och 90 går 17 augusti 2025 https://www.vasaloppet.se/lopp/loplopp/ultravasan90/
Ganska ofta får vi frågor som handlar om vem man behöver vara för att klara av att springa en ultradistans. Vilken veckovolym behöver man ligga på, hur långa långpass behövs och är det verkligen bra för kroppen att springa ultramaraton? Nyligen fick vi dessutom en kommentar på ett inlägg i sociala medier där någon undrade “Borde verkligen alla springa 9 mil?”. Det här resonerar vi kring och har faktiskt olika svar på frågan! Vi berättar också om hur vi tror det hade gått för oss om vi hade gett oss på en ultratävling för 20 år sedan – utan den kunskap vi har idag.
Live-webinar “Därför borde alla springa Ultravasan 2025” Tisdag 8 oktober kl 20-21. Anmälan: https://event.webinarjam.com/register/107/l9qo1i1r Alla som är med tävlar om 4 startplatser till Ultravasan 45 och 90 2025!
Läs mer om vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil med start 14 oktober – passar perfekt om du vill ha de bästa förutsättningarna för att klara en ultratävling sensommaren/hösten 2025. https://paceonearth.se/lopcoaching
För drygt ett år sedan var Jimmy Rönn med i vår podd och då hade han precis blivit världsmästare i ultracykling. Nu har han gjort ett nytt stordåd – han har vunnit det prestigefyllda RAAM, Race Across America. Det här var en verklig laginsats där hans supportteam följde honom dygnet runt på loppet som var 493 mil, och tog 8 dagar, 18 timmar och 11 minuter.
I det här samtalet får vi höra mer om Jimmys drivkrafter och vad det är som gör att han kan hålla en så hög nivå inom ultracyklingen.
LÄNKARFölj Jimmy på instagram som @team_jr_ultracycling
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil startar nu 14 oktober https://paceonearth.se/lopcoaching
För bara någon vecka sen var det tänkt att Clara skulle gått i mål på sitt första officiella 100-mileslopp, Sörmlands 100. Johnny var på plats och följde henne som support under hela loppet och här får vi höra allt om vad som egentligen hände.
Clara hade haft problem med hälsenorna under en period, men valde ändå att ställa sig på startlinjen och ge det ett försök. Och det är på något sätt som att man lär sig ännu mer om sig själv och om ultra när det inte riktigt går som man hade tänkt sig.
Clara började sin ultraresa genom att gå vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil och sprang sen Hemmavasan 90 under pandemin som examenslopp. Och vi vill tipsa om att vi kör igång en ny start av programmet nu 14 oktober och den här starten passar jättebra för dig som vill springa Ultravasan 45 eller 90 sommaren 2025.
För några veckor sedan sprang Louise Kjellson hem ett nytt svenskt rekord i 6-dagarslöpning på Viadal med helt fantastiska 754 km. Slutresultatet blev till och med lite längre än hon och supporten Emir Halalkic hade kunnat drömma om. Här får vi höra allt om loppet ur både Louise och Emirs perspektiv och det är spännande hur mycket det skiljer sig åt. Louise delar också med sig av några mentala knep som är riktigt bra, så missa inte det!
LÄNKARFölj på Instagram Louise @louisekson Emir @kokosemir40 Viadal Ultra @viadal_ultra
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching
Här kommer Ellens race report från L’Échappée Belle 2024. Tillsammans med ett stort gäng svenskar reste Ellen till Frankrike för att ge sig på det lopp som räknas som Europas tuffaste bergsultra. 17 svenskar stod på startlinjen till de olika distanserna och bara tre lyckades ta sig i mål. Av de nio som startade på den längsta distansen – 152 km och 11500 höjdmeter – lyckades ingen ta sig längre än cirka en tredjedel av loppet.
Är L’Échappée Belle gränsen för vad vi svenskar klarar av? Hör Ellen resonera om vad som behövs för att klara ett lopp av den här karaktären.
Nu är det dags att svara på era frågor om årets upplaga av Ultravasan 45 och 90. Vi tyckte det var extra passande att ha med Clara Henry den här gången, både för att hon själv ska springa Ultravasan 90 i år och för att det var så hon och Johnny träffades när dom båda var med i Vasaloppsstudion under Hemmavasan. Sen dess har Clara sprungit Ultravasan 90 två gånger, en gång tillsammans med Ellen under pandemin och en gång 2022.
Här får vi höra mer om hur Clara tänker inför årets tävling och så svarar Johnny och hon på alla frågor som ni har skickat in. Och det är massor av frågor på ämnena energi och vätska, tempoplan, utrustning och skor och såklart en hel del annat också.
LÄNKAR250 - Mattias Svahn, vasaloppscoachen som kom sist på Ultravasan
205 - Clara och Ellens race report från Hemmavasan 90
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 startar i mitten på oktober och passar perfekt för Ultravasan sommaren 2025
Äntligen kommer Ellens race report från Ehunmilak 100 miles – loppet som hon nu gick i mål på för tredje gången. EHM100 går i Baskien i norra Spanien och räknas till ett av de tuffaste 100-milesloppen i världen. De 10 500 höjdmeterna var i år ännu svårare att ta sig an än vanligt på grund av leran som var värre än någonsin.
En sublux-axel, två tejpade knän, sömnbrist och magproblem var bara några av de hinder som Ellen behövde ta sig över för att nå mållinjen. Här berättar hon öppet och naket om varför hon ställde sig på startlinjen för femte gången och vad som fick henne att fortsätta, trots att hon nu fick sin långsammaste finisher-tid på det här loppet (46 h 55 min).
Här får ni alla detaljer – märkliga snurrande objekt på himlen, hundsällskap i Dimmiga skogen, egenblandad sportdryck och värmepanik. Så packa ryggsäcken för långpass och njut av två timmars race report!
LÄNKARCoachingprogrammet 10 månader mot 10 mil Markus Kjellbergs film från loppet 2019 Ellens race report (blogginlägg) från 2017
TIDIGARE PODDAVSNITT OM LOPPETHär kommer uppsnacket inför årets Fjällmaratonvecka! Vi bjuder på våra bästa förberedelsetips, intervjuar tävlingsledningen och svarar på era frågor. Bland annat blir det några banändringar på 100k, vi diskuterar frågan kring stavar och hur man ska tänka med frukost när loppet startar kl. 05:00. Och såklart mycket, mycket mer!
LÄNKARBeställ vår guide till en optimal race plan (29 kr)
Tidigare poddavsnitt med Patrik Nordin, skapare av Fjällmaraton
Coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil
Sofia Norén hatade löpning under hela sin uppväxt och ändå fick hon för sig att springa 50 maraton innan hon skulle fylla 50. Här får vi höra hur det gick till när hon kom på idén och bestämde sig för att genomföra den. I början hade hon gott om tid men vartefter åren gick så fick hon lite mer bråttom och nu på slutet fick hon skynda sig för att hinna klämma in de sista tävlingarna. Tidigare i sommar gick hon äntligen i mål med hela utmaningen när hon sprang Stockholm Maraton.
Johnny och Sofia pratar om vad som behövs för att ett lopp ska bli lyckat för henne och vad vissa arrangörer gör rätt för att en tävling ska bli riktigt bra.
Här får vi höra allt om Anna Carlssons vinst på Trail Alsace Grand Est by UTMB, 1114 k och 4300 hm. Tiden blev imponerande 12 timmar och 26 minuter, vilket gav henne damsegern och en 12:e plats totalt.
Anna och Johnny djupdyker här i Annas tankar om loppet, hennes uppladdning, vad hon tänker om att stå på startlinjen igen och vad som har krävts för att komma tillbaka till de stora tävlingarna. Anna delar också med sig av flera grymt bra mentala knep som verkligen kan vara till hjälp när det är tufft därute!
Följ Anna på instagram som @amb.aurore
TIDIGARE PODDAVSNITThttps://paceonearth.se/podcast/200-anna-carlsson-vinner-val-daran-by-utmb
https://paceonearth.se/podcast/194-magisk-uppvisning-av-anna-carlsson-pa-bergslagsleden
https://paceonearth.se/podcast/124-anna-carlsson-med-fjallen-i-hjartat
Här får vi höra vinnaren av Vertical Challenge, Tomas Kvapil, om hur han lyckades få ihop makalösa 29 534 höjdmeter under en vecka.
Vi har precis avslutat vår Vertical Challenge för i år och förra året när Leonora Johnson vann med 22 000 höjdmeter så trodde vi att det rekordet skulle stå sig ett tag. Vertical Challenge är ett virtuellt event där det handlar om att samla så mycket höjdmeter som möjligt under en vecka. Vi hade väldigt bra priser från eventets sponsorer – två par trailskor från Joe Nimble, en ryggsäck från Black Diamond och en GPS-klocka från Coros. Och det är lite lustigt när man nu hör Tomas prata om hur han gjorde sina höjdmeter, för han behövde verkligen en ny klocka. Men det var inte bara chansen att vinna en ny klocka från Coros som sporrade honom att göra så mycket höjdmeter, utan framför allt att det blev en kamp med Johan Gustafsson som till slut blev tvåa med 28 207 höjdmeter. Dom här två killarna bjöd på en fantastisk uppvisning som var otroligt spännande att se från sidan!
LÄNKARVårt tidigare poddavsnitt med Tomas Kvapil från 2021
Kolla in vår shop på paceonearth.se/shop
Tack till eventets sponsorer Coros Nordic, Black Diamond och Joe Nimble
Enligt vår höst ovetenskapliga undersökning i sociala media tycker 57% att det är svårt och lite läskigt att springa utför. Och ju brantare och mer teknisk backen är, desto svårare är det att våga springa på i högre fart.
Vi ger tips på olika metoder för att träna upp skickligheten och pratar om vad som oftast är de stora hindren. Du behöver också ha byggt upp tålighet i kroppen för att klara av långa utförslöpor utan att bli skadad. Men hur lite träning räcker? Och är en lång, lite flackare backe eller en kort och superbrant backe bäst?
LÄNKARVårt tidigare poddavsnitt 170 – Allt om utförslöpning där vi berättar om magiska utförslöpor och olika tekniker på olika underlag.
10 månader mot 10 mil, start 1 juni https://paceonearth.se/lopcoaching
Lär dig älska löpning med slowrunning – en sommarkurs på 100 dagar med Pace on Earth och Clara Henry Vår nya kurs i slowrunning startar 6:e juni, läs mer och anmäl dig nu på https://slowrunning.se
Varför måste vi värdera vilket tempo vi springer i? Vi är många löpare, både nybörjare och erfarna som har svårt att sänka tempot och att springa långsamt. Det här vill vi ändra på! Vi vill reclaima långsam löpning omvärdera det till något bra och värdefullt – något som kan stötta vår självkänsla, hjälpa oss att få mer lugn och närvaro, bli friskare och kunna springa skadefritt. Och på köpet kan vi lära oss älska löpning – med hjälp av slowrunning!
Här ifrågasätter vi den vanliga normlöpningens idéer om långsamt och snabbt temp och om vad som behövs för att få utveckling, träningseffekt och att må bra i sig själv. Och att dessa saker inte alltid uppnås på samma sätt. Hur hänger dina värderingar kring vad löpning är för dig ihop med hur du springer idag?
LÄNKARAnmäl dig till vår kurs “Lär dig älska löpning med slowrunning, en sommarkurs på 100 dagar med Pace on Earth och Clara Henry”. Kl 20:00 måndag 27:e maj håller vi också en insta live från @paceonearth och @glasclara där vi pratar mer om kursen! Läs mer på https://slowrunning.se
För dig som vill lära dig mer om ultra så startar 10 månader mot 10 mil 1:a juni, läs mer och anmäl dig https://paceonearth.se/lopcoaching
Clara Henry är skådespelare och programledare och numera även en stor löparinfluencer.
Johnny och Clara Henry träffades första gången i Vasaloppsstudion där de under pandemin sände live från Hemmavasan 2020. Clara började vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil och året efter sprang hon Hemmavasan 90 tillsammans med Ellen som sitt examenslopp. Clara är nu en av Johnnys individuella adepter och tränar mot att springa 100 miles på Sörmlands 100 i i höst.
Här pratar vi om hur träningen går och vad som krävs för att springa den klassiska distansen 100 miles (16 mil). Clara delar också med sig av sina bästa knep för att komma ur en mental svacka på lopp. Sen pratar vi också mycket om slowrunning och det lite magiska i att sänka farten, släppa prestationskraven och bara njuta av rörelsen. Och att det kan vara nyckeln både till att kunna springa längre och mer, och att må bra!
Vi avslöjar också en spännande nyhet. Den 6:e juni startar vi en helt ny kurs som vi kommer att göra ihop med Clara Henry, mer info på slowrunning.se
Länkar
Slowrunning.se - kursen startar 6 juni
10 månader mot 10 mil - startar 1 juni
Tidigare poddavsnitt med Clara Henry:
Följ Clara på instagram som @glasclara
Våren har dragit igång på allvar och vi har besökt tre olika tävlingar och fyllt på med massor av inspiration. Johnny blev så pepp efter TEC och SM i 24-timmars och 100 km att han bestämde sig för att själv ställa sig på startlinjen när det blev dags för Winterbay backyard ultra!
Vi rapporterar om höjdpunkterna från de olika tävlingarna, hur vi tycker att TEC borde moderniseras och vi berättar också om vad vi fokuserar på i vår egen träning just nu.
LänkarAnmälan till 10 månader mot 10 mil är öppen! Start 1 juni >
Save the date: VERTICAL CHALLENGE 3-9 juni. Mer info kommer!
Följ oss på instagram där du hittar filmer och bilder från tävlingarna: @paceonearth @weselle @hallneby
Winterbay backyard ultra Täby Extreme Challenge (TEC) SM i 24h och 100 km på Växjö ultrafest
Sanna Näslund tävlar i canicross och har totalt 6 stycken SM-guld, ett VM-guld från 2019 och ett VM-brons från 2023. Sanna har alltid idrottat men som 11-åring testade hon på skidåkning med draghund och tyckte det var så roligt att familjen helt enkelt fick skaffa en hund för att Sanna skulle kunna börja träna.
I det här samtalet får vi lära oss mer om hur träningen går till och hur man blir tillräckligt tålig för att klara att springa i 3-tempo, vilket är det tempo som Sanna och hennes vorsteh Bosse brukar snitta på sina tävlingar. Johnny och Sanna pratar en hel del om hur det är att springa i överfart. Vi tycker nämligen att det här med att springa bakom en stark hund väldigt mycket liknar att springa fort nedför en brant backe. Det finns många intressanta paralleller i hur man tränar för canicross och hur man tränar nedförslöpning.
Tack till United Spaces i Uppsala för att vi fick sitta hos er och spela in och tack till Non-stop dogwear för att ni gör bästa utrustningen! Missa inte rabattkoden PACEONEARTH30 som ger 30% på nonstopdogwear.com hela 2024.
Artikel om hur du kommer igång med canicross från Non-stop dogwear
Följ på Instagram @sannanaslund @nonstopdogwear @yowlingvidar
Vi använder följande utrustning när vi springer med Vidar:
Bälte till oss CaniX Belt 2.0 där vi också har plats för telefon och bajspåsar, eller CaniX Belt Pro som är lättast och smidigast.
Sele till Vidar Freemotion Harness. Det finns flera andra bra selar (Freemotion Harness 5.0 och Freemotion Harness WD, men dessa görs inte i Vidars storlek).
Elastiskt koppel som minskar rycken Bungee Leash 2 m. Verkligen superstor skillnad mot vanligt koppel eller ett koppel med bara en liten elastisk del.
Favorit bland promenadselarna är Line Harness Grip WD (extra slitstark) och Line Harness Grip.
Markus Torgeby är författare, föreläsare och löpare och blev först känd genom boken Löparens hjärta. Vi träffade Markus i podden redan 2017, men sen dess har han hunnit ge ut två böcker och vara med i SVTs dokumentärserie Husdrömmar. Boken han är aktuell med nu heter En plats på jorden, om att bygga en stuga och skapa ett liv.
Johnny trodde nog att det här samtalet skulle handla mycket om vad som hänt sen sist, men istället hamnar dom i diskussioner kring både djupa filosofiska ämnen och praktiska, konkreta ämnen kring löpträning. Dom pratar om människans basbehov, tröskelträning och laktat, hur man ska bli en bättre löpare trots att man närmar sig 50, förhållandet till den egna kroppen och ätstörningar, återhämtning och om hur det kanske inte är supersmart att konstant ligga på 25 mil i veckan inklusive 8 tröskelpass.
Samtalet handlar också om livet och döden och hur man behöver “referenspass” – inte bara i träningen utan också i livet för att veta att man har rätt riktning.
LÄNKARFölj Markus på instagram som @markustorgeby
Vårt tidigare poddavsnitt 007 - Markus Torgeby, ultralöpare i själ och hjärta
Beställ boken En plats på jorden, om att bygga en stuga och skapa ett liv
Hur tycker du det låter att springa motsvarande ett Fjällmaraton om dagen i 31 dagar i sträck? 42 km och 9000 höjdmeter per dag med full packning på ryggen – tält, sovsäck, kök och mat… Det här gjorde Alexandra Nilsson i somras och här får vi höra allt om hennes äventyr längs Gröna Bandet i svenska Fjällkedjan!
Alexandra bor utanför Järpen i Jämtland och har gjort flera stora fjällöpningsprojekt senaste åren. 2020 startade hon sitt projekt 178 toppar som gick ut på att ta sig upp på samtliga av Jämtland och Härjedalens fjälltoppar. Det här visade sig bli svårare än hon tänkt sig eftersom hon ville göra det i löparskor och enbart på sommaren då många av topparna var väldigt svårtillgängliga.
Alexandras senaste äventyr som hon genomförde sommaren 2023 var att springa hela Gröna Bandet, ungefär 130 mil. Gröna Bandet är något man kan anmäla sig till, men det är ingen bestämd rutt eller led. Start och mål är Grövelsjön och Treriksröset och däremellan väljer man färdväg själv, men det finns ett antal platser som man måste besöka längs vägen och turen ska gå längs fjällkedjan och vara oavbruten.
Dom flesta vandrar Gröna Bandet och tar då ca 2 mån på sig, men för Alexandra som sprang tog det 31 dagar att ta sig 1309 km och 27 000 höjdmeter och det här blev också ett nytt damrekord på Gröna Bandet!
LÄNKARFölj Alexandra på instagram @alexandranilsson77_96
Hemsida alexsfjallopning.com
Hur hjälper du en ultralöpare på bästa sätt? Vad behöver löparen diskutera igenom i förväg med sin support och vem kan tänka sig att ställa upp på att stå i ett iskallt tält en hel natt, köra runt till otillgängliga platser i bergen och ta hand om alla de problem som löparen kan råka ut för?
Vi går igenom olika aspekter av rollen som support, vilka svårigheter man kan förvänta sig och vilken fråga du absolut inte får ställa till din löpare om du är support. Vi bjuder på anekdoter och praktiska tips och berättar varför det här med att vara någons support är bland det häftigaste och roligaste man kan göra!
Beställ vår e-bok Planera din tävling - Guide till din optimala Race Plan
Beställ din tävlingsenergi i vår shop, så stöttar du oss och podden lite extra!
Idag får vi äntligen höra om tvillingarna Sanna och Lina El Kott Helanders äventyr i somras på PTL under UTMB-veckan. PTL är en förkortning för La Petite Trotte à Léon och betyder i princip Leons lilla promenad. Men PTL är långt ifrån en söndagspromenad och räknas inte som ett lopp utan mer ett äventyr. Man deltar i lag om 2 eller 3 personer tar sig an ca 300 km och 25 000 höjdmeter runt Mont Blanc. Banan är omarkerad och man följer en GPX-rutt och bär i princip med sig allt man behöver i ryggsäcken själv.
Sanna och Lina El Kott Helander genomförde PTL sommaren 2023 och gick i mål på 126,5 timme. Och även om dom precis har varit i Costa Rica och gjort ytterligare ett flerdagarsäventyr så är PTL äventyret som fortfarande dröjer sig kvar i tankarna och som vi får höra om här.
LÄNKARFölj tvillingarna på det gemensamma kontot @elkotts och såklart också på deras personliga instagram @sannaelkotthelander och @linaelkott.
Vårt tidigare poddavsnitt med tvillingarna är 255 - Bergslöpning på känsla med Lina och Sanna El Kott Helander
Vi utforskar dom storslagna fjällens utmaningar och skönhet tillsammans med Patrik Nordin, grundaren av det prestigefyllda Kia Fjällmaraton Årefjällen. Loppet startade 2005 och hade då bara 60 deltagare, men sen dess har evenemanget vuxit till en veckolång festival med 8 olika lopp som lockar nästan 3000 löpare varje år. Här delar Patrik med sig av sin passion för löpning och dom unika upplevelserna som Fjällmaraton erbjuder, från den adrenalinfyllda 100K till den tuffa Vertikalen och det barnvänliga loppet Minimaraton. Och missa inte den kommande premiären av Fjällmaraton Vinter nu i april 2024, en helt ny variant av tävlingen där deltagarna springer på packad snö i det klassiska Fjällmaratonlandskapet.
LänkarFölj Fjällmaraton på instagram @fjallmaraton
Hur gör man för att behålla motivationen och formen när man drabbas av en skada? Löparskador är tyvärr något som vi som löpare ibland råkar ut för och då är det bra att vara förberedd. Att ha en plan och redan på förhand vara kompis med olika typer av alternativträning kan vara räddningen för att kunna komma tillbaka så snabbt som möjligt.
Vi berättar egna anekdoter från när vi varit skadade, hur vi hanterade situationen då och berättar vad vi har lärt oss på vägen. Idag hade vi tänkt och agerat annorlunda!
Länkar
Smart styrketräningsprogram för dig med skadad fot (blogginlägg)
Poddavsnitt:
249 - Emmy Karnerud, hur alternativträning och handstående är en väg tillbaka till löpningen
209 - Jonas Gustavsson, om löparkroppens tre viktigaste leder
Följ Alexandra Schöttle på instagram @alexandra_schottle
Följ oss på instagram @paceonearth, @hallneby, @weselle och @yowlingvidar
Det här är ett unikt tillfälle att lyssna på vad tre rekordlöpare inom ultra tänker om volymträning. Vi har bjudit in Tobbe Gyllebring och Erik Olofsson för att tillsammans med Johnny ge oss facit på vad som är det optimala träningsupplägget. Tobbe och Erik kommer att stå på startlinjen till SM i 24-timmars i april och samtalet kretsar kring detta – och kring om det är tung styrka, alternativträning, löpteknik eller bara mer volym som är det som gäller!
Erik Olofsson slog igenom i ultrasverige när han tog SM-medaljer på både 100 km och 24-timmars 2021, och året efter satte han nytt svenskt rekord i 24-timmarslöpning med 266.6 km med Johnny support. Erik har i många år hörts i Maratonlabbets podcast där han ofta har pratat om sina satsningar på kortare distanser.
Tobbe Gyllebring har varit med i ultrafamiljen länge och bröt igenom på allvar när han sprang TEC 200 miles 2015 på 40h och 50 min. Tobbe är också den svensk som har sprungit flest varv på en backyardtävling någonsin. Och 2023 snodde Tobbe det svenska rekordet i 24-timmarslöpning från Erik och förbättrade det till 272,1 km och Tobbe är också nuvarande rekordhållare.
Och så har vi såklart Johnny Hällneby som innehar det svenska rekordet på 6-dagars med 88 mil.
Så vilka vore bättre lämpade att prata om träning än den här trion?
LänkarTobbe Gyllebring @drunkcod Erik Olofsson @erik.olo Johnny Hällneby @hallneby
Växjö UltraFest 27-28 april, SM i 24-timmars och 100 km
Vi träffar inspiratören och träningsprofilen Cecilia Gustafsson för att prata yoga, skogsbad, meditation och holistisk träning.
Cecilia driver Holistic Training som både finns online och som har kurser och event i Järvsö där Cecilia bor. Hon har jobbat med gruppträning sedan 2001 och här får vi veta mer om hur hon kom in på det holistiska tänket. Skogsbad kan till exempel vara något som känns främmande för många, men som när man väl vågar testa det, ger mycket positiva effekter utan att man behöver investera så mycket mer än sin egen tid och sin uppmärksamhet. Cecilia gillar att göra det enkelt och bjuder här på tips för hur man kan närma sig yoga, trots att man är ovan, stel och inte alls känner sig hemma i “flummet”. Kroppen kan verkligen vara ett instrument eller en väg till att nå psykologisk och själslig läkning, om vi bara är öppna för det.
LÄNKARFölj Cecilia på instagram @holistictraining
Tidigare poddavsnitt med Cecilias man Peppe Lindholm, nr 197
Att vara gravid och bli mamma för första gången är svårt nog, men kanske ännu mer komplext för en elitsatsande ultratrail-stjärna på väg uppåt i sin karriär. Jennifer “Jejje” Asp berättar här öppet om ätstörningar, ångest och förlossningsdepression och hur hon fått jobba för att hitta sin identitet som mamma, samtidigt som hon försökt hantera pressen kring att fortfarande vara elitidrottare och komma igång och träna igen så snart som möjligt efter förlossningen.
Jejje gästade vår podd 2020 och hade då ett antal segrar på Fjällmaraton i Vemdalen och Bydalsfjällen bakom sig. Under fjällmaraton-veckan i Åre 2019 vann hon fem av de sex lopp hon ställde upp i och vann totalsegern.
Länkar
Tidigare poddavsnit 166 - JENNIFER ASP, NATURKRAFTEN PÅ FJÄLLET
Följ Jennifer på instagram som @jejjeasp
Hur många mil behöver man ligga på per vecka? Vad är den största skillnaden i träningen mellan att träna inför 100 km och 100 miles? Det här är första delen i en miniserie om hur du lyckas med din första 100 miles-tävling och den här gången pratar vi om träning. Vi brukar säga att själva löpträningen är det som har minst påverkan på hur du lyckas genomföra en ultra, och att magen och det mentala är viktigare, men löpningen behöver såklart också finnas på plats.
Datum att hålla koll påLördag 24 februari 2024 – Sociallöpning med snack om 100 miles Lördag 23 mars 2024 – Ultra Interval Challenge
Följ oss i sociala medier så kommer mer information! Instagram @paceonearth Facebook Pace on Earth
Tidigare poddavsnittVi träffar Sebastian Pokorny och pratar om kommande 24-timmarstävling på Växjö Ultrafest. Vid inspelning är det 11 veckor kvar så dags att finslipa formen och planen!
Johnny har supportat Sebastian på 24-timmars vid två tidigare tillfällen, 2020 och 2021 på Skövde Ultrafestival. Båda gångerna gick det inte som dom hade tänkt sig, så vad behövs för att dom ska lyckas bättre den här gången? Kanske kan det hjälpa att Sebastian nu är lite äldre, lite klokare och har fått mer perspektiv på livet? Sen han fick barn har han börjat träna annorlunda och om det är positivt för resultatet på 24-timmars – det återstår att se. 27-28 april är det dags för Växjö Ultrafest där det är SM i både 100 km och 24h, så kom gärna dit och heja!
Länkar
Våra tidigare poddavsnitt med Sebastian Pokorny
Följ Sebastian på instagram @spoko
Från utsidan ser det ut som om Anders Norén verkligen går in för att göra de allra längsta och mest ikoniska ultraloppen. Men det är nog så att han helt enkelt gillar att springa mycket och att göra häftiga äventyr och allra helst tillsammans med kompisar. Han har sprungit flera av de klassiska loppen i USA, till exempel Western States, Triple Crown of 200’s och Badwater genom Death Valley i Kalifornien.
Nyligen vann Anders Trans Scania Winter som visade sig bli ett minst sagt annorlunda äventyr. Loppet är på 246 km, helt osupportat och går mestadels på trail genom Skåne. Och just den här upplagan i januari blev extra tuff på grund av snön och till sist fick Trans Scania Winter en enda finisher när Anders var både först och sist över mållinjen.
Tidigare poddavsnitt med Anders Norén
Triple Crown of 200s https://paceonearth.se/podcast/213-anders-noren-och-triple-crown-of-200s
Att supporta på Badwater https://paceonearth.se/podcast/att-supporta-pa-badwater
Maratonveckan https://paceonearth.se/podcast/184-sammanfattning-av-maratonveckan-med-anders-noren
Western States https://paceonearth.se/podcast/079-western-states-100-med-anders-noren
Trans Scania Winter https://www.scaniaroadrunners.se/trans-scania-about-winter
Här kommer ett fullmatat avsnitt med lyssnarfrågor! Vi svarar på frågor om bland annat träning inför Ultravasan, utrustning och säkerhetskit, vad du bör packa i din dropbag, hur du kan anpassa träningen efter menscykeln och vilka styrkeövningar som är viktigast för en ultralöpare. Vi pratar också om hur vi själva tränar, vilka som är våra favoritlopp och hur vi gör för att hålla oss skadefria. Plus massor av andra frågor om högt och lågt, men kanske viktigast av allt – är det verkligen värt pengarna att få springa UTMB?!
LÄNKAR STYRKETRÄNINGStyrketräning med vikter för ultralöpare (artikel på Ultramarathon.se)
242 - Lyft tungt och spring lugnt med Tobbe Gyllebring
209 - Jonas Gustavsson, om löparkroppens tre viktigaste leder
028 - Daniel Richter, styrketräning för ultralöpare
ÖVRIGA PODDAVSNITT185 - Katarina Woxnerud, bäckenbottenträning för kvinnliga och manliga löpare
144 - Ellen och Johnnys väg in i ultralöpning
LÖPÖVNINGAR MED JOHNNY PÅ YOUTUBE SPRINGA MED HUNDVår utrustning kommer från Nonstopdogwear och vi använder oftast detta kit:
CaniX Belt Pro (till oss)
Freemotion Harness (till Vidar)
Bungee Leash 2m (elastiskt koppel)
Ellen @weselle Johnny @hallneby Vidar @yowlingvidar Pace on Earth @paceonearth
Vad är det egentligen som gör att vi går igång på riktigt tuffa utmaningar? Och vad definierar ett lopp som svårare och mer brutalt än ett annat? När vi anmäler oss till en tävling med hög DNF-rate där bara de allra tåligaste och mest uthålliga går i mål – då får det oss att känna oss starka. Men sen händer något och vi drabbas ofta av känslan att loppet inte är tufft på “rätt” sätt.
Vi pratar om egna erfarenheter och hur vi hanterar när tävlingen plötsligt känns för svår för att klara av.
LänkarLive-webinar “Bästa sätten att hålla nyårslöftet & klara en tuff utmaning” torsdag 28/12, kl 20:00 https://event.webinarjam.com/channel/goal2024
Anmäl dig till coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil, start 1 januari https://paceonearth.se/lopcoaching
Anmälan till Arctic Trail Camp Abisko 19-25 september 2024 är öppen! https://paceonearth.se/loparresor/arctic-trail-camp-abisko-2024
Att bli snabbare är något som många drömmer om, men utan att egentligen reflektera över vad det betyder. Särskilt som ultralöpare är det vanligt att man efter att ha tränat lågintensivt länge, känner sig stark och uthållig, men kanske inte så snabb. Men frågan är vad snabb betyder för dig?
Vill du bli snabbare på milen, kunna hålla samma tempo på andra halvan av ett långt ultralopp, bli starkare och snabbare uppför eller kanske bara springa med mer flow? Vi tar upp fyra olika strategier för att bli en snabbare löpare, utforskar olika definitioner av snabbhet och pratar om hur man kan tänka för att hitta en väg framåt som passar ens egna mål.
LänkarVårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil
170 - Allt om utförslöpning (tidigare poddavsnitt)
Styrketräning med vikter för utlralöpare (artikel på Ultramarathon.se)
När vi springer ultralångt är det vanligt att vi drabbas av mentala dippar – jobbiga känslor och tankar som vi har svårt att hantera. Det kan bero på många olika saker, men fastnar vi i dessa tankemönster är risken stor att vi bryter. Kan mindfulness ge oss verktyg för att reglera dom här jobbiga känslorna och tankarna så att dom inte får övertaget när dom väl kommer?
Vi bjöd in Torbjörn Josefsson som är professor vid Högskolan i Halmstad, för att hjälpa oss att svara på frågan. Torbjörn undervisar i psykologi med inriktning idrott och motion och han jobbar också som mindfulness-instruktör, främst med idrottare. Johnny och Torbjörn kommer in på flera viktiga aspekter här i samtalet, bland anant att även positiva tankar och känslor kan störa och ställa till det precis lika mycket som dom negativa.
Läs mer om 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching
Vi har länge velat göra ett avsnitt i podden om tränings- och GPS-klockor. Vad ska man titta på när man köper en ny löparklocka, vilka funktioner är viktigast och hur mycket betyder gränssnittet i appen? Vi bjöd in Ted Ås, före detta triatlet och numera produktspecialist på COROS för att prata träningsklockor.
Sedan ett par månader tillbaka samarbetar vi med COROS och använder deras klockor. Ted Ås är produktspecialist på COROS och vi pratar både allmänt om träningsklockor och också specifikt om COROS olika modeller. Ted är före detta triatlet, med 10 år i landslaget, 3 SM-guld och 15 SM-medaljer under 15 år i rad. Han är också en Hawaii Ironman Finisher och har vunnit Ö till Ö. Idag ser han sig mer som glad motionär men tränar såklart mycket fortfarande.
COROS är ett ungt varumärke som snabbt har etablerat sig på marknaden sedan dom lanserade sin första GPS-klocka PACE år 2018. Det var då den första klockan med Track Mode, en avancerad funktion för löpning på bana. Efter det har Coros lanserat flera nya klockor och produktserier för alla typer av löpare och äventyrare i tuffa miljöer, och fokus ligger på avancerad teknologi och en riktigt bra användarupplevelse. Världskända löpare som idag springer med COROS är till exempel Kilian Jornet, Emelie Forsberg, Camille Herron, John Kelly och Eliud Kipchoge med Coros idag, för att bara nämna några.
LÄNKARFölj på instagram @corosnordic och @corosglobal
Nu blir det frågor och svar om ultraintervaller tillsammans med Fanny Ahlfors! Fanny har en stor följarskara på TikTok och instagram där man hittar henne som @fanny_josefine. Hon har arrangerat ultraintervaller nu hela 7 gånger och får ofta frågor från sina följare om hur det går till, vilken träningseffekt man får, hur man kan modifiera intervallerna, hur man gör med sömn och mat under dygnet osv. Här svarar vi på alla era frågor tillsammans!
LÄNKARAnmäl dig till eventet Ultra Interval Challenge 18 november 2023 https://www.facebook.com/events/319564103895119
Läs mer om eventet på paceonearth.se/ultraintervalchallenge
Följ Fanny Ahlfors på instagram @fanny_josefine
Köp hennes bok “Släpp kontrollen” på Adlibris https://www.adlibris.com/se/bok/slapp-kontrollen-min-vag-till-kroppslig-frihet-9789180023245
Alpaca Race är en perfekt tävling om man vill träna inför UTMB eller andra bergslopp. Denna rundbana i Hisingsparken innehåller nämligen lika mycket höjdmeter per kilometer som UTMB. Endast ett fåtal löpare har klarat hela distansen på 106 km och 6000 hm och ännu har ingen dam tagit sig i mål på 10 varv. Här får vi höra hur Anders Sandegård skapade loppet och hur det gick från att vara ett tidslopp till ett mer traditionellt traillopp.
Anders är också väldigt engagerad i Glädjeknuff – ett sätt att springa tävlingar tillsammans med en funktionsnedsatt person som är kapten i laget, och där medlöparna hjälper till att bära kaptenen i en specialbyggd löparvagn som kallas för Jolette.
LänkarSe youtube-videon med Glädjeknuff som Anders pratar om i avsnittet där han och flera andra lag tävlar i Frankrike.
Marcus Kjellbergs video från Alpaca Race
Vår nästa start av 10 månader mot 10 mil 1 januari passar perfekt för dig som siktar på Kullamannen 2024.
Det finns saker som är svårt att träna på annat än i skarpt läge. Och vill man inte vänta till nästa ultratävling med att testa hur utrustningen, energin och det mentala funkar när man är riktigt trött, då är överlånga (eller till och med ultralånga!) långpass bra!
Nyligen gav sig Ellen ut på ett 90 km långt äventyr på Roslagsleden tillsammans med Emilie Friberg. För att få många timmar i mörker startade dom kl 16 på fredagen, sprang genom natten och in i gryningen. Det dom dock inte hade räknat med var hur mycket kylan och den kraftiga blåsten skulle påverka. Svackorna kom snabbare och efter att ha frusit många timmar blev de svårare att ta sig upp ur.
LÄNKARUltra Interval Challenge 18 november https://www.facebook.com/events/319564103895119
Följ Emilie på instagram som @mli_springer
Följ Ellen på instagram som @weselle
Hur skapades Kullamannen? Och hur kommer det sig att ett lopp i Skåne har fått ryktet om sig att vara Sveriges tuffaste 100-mileslopp? I intervjun med Per Sjögren får vi veta allt om hur Kullamannen Trail uppstod och hur loppet gick från att ha varit ett litet traillopp till att nu ingå i UTMB World Series. I år är loppet fulltecknat och mängder av internationella elitlöpare står på startlinjen. Här får vi också höra om nya bansträckningen och om vad vi kan förvänta oss både starten i Höganäs och vid målgång i Båstad.
LänkarKullamannen by UTMB https://kullamannen.utmb.world
Ultra Interval Challenge 18 november https://www.facebook.com/events/319564103895119
10 månader mot 10 mil start 1 januari med intriktning på Kullamannen 2024 https://paceonearth.se/lopcoaching
Marcus Kjellberg har precis gjort en imponerande finish på första upplagan av det 180 km långa loppet 13 Valleys i nationalparken Lake District i nordvästra England. Endast 26 löpare av 100 lyckades nå mållinjen och här pratar Johnny och Marcus om varför man bryter lopp och diskrepensen mellan förväntningar och verkligheten. Och om varför eländet därute lockar nästan lika mycket som känslan av att få känna sig odödlig när man går i mål.
LänkarMarcus film om 13 Valleys på Youtube https://youtu.be/MQWwVHBGNVc?si=fmDdiRsD1PG1Hk80
Filmen om Ehunmilak där Johnny också är med https://youtu.be/vsN5_Sy32EI?si=mJk19n3o7OnJTSj7
Vårt tidigare poddavsnitt om att springa i England med Kerstin Rosenqvist https://paceonearth.se/podcast/102-kerstin-rosenqvist-bergen-i-england-och-landslaget-i-sverige
Ultra Interval Challenge 18:e november https://www.facebook.com/events/319564103895119
Just nu pågår Octoberplank där vi tränar core-styrka under hela oktober. Men varför behöver man en grundträning som löpare? Vad är egentligen minimum för att inte drabbas av skador och behöver man styrketräning över huvud taget?
Vi berättar om hur vi tränar, hur det går för oss i plankanutmaningen och hur vi ser på skillnaden mellan grundstyrka och att bli stark.
LänkarGå med i Octoberplank https://www.facebook.com/groups/octoberplank2023
Artikel om styrketräning med vikter för ultralöpare https://ultramarathon.se/artiklar/styrketraning-med-vikter-for-ultralopare/
Johnny gör pingvinen https://youtu.be/KKBOHQbIZNE?si=4PsovGnVhT6cxUTq
Poddavsnitt med styrketräningstema:
242 - Lyft tungt och spring lugnt med Tobbe Gyllebring https://paceonearth.se/podcast/242-lyft-tungt-och-spring-lugnt-med-tobbe-gyllebring
028 - Daniel Richter, styrketräning för ultralöpare https://paceonearth.se/podcast/028-daniel-richter-styrketraning-for-ultralopare
180 - Hemmaträning för ultralöpare https://paceonearth.se/podcast/180-hemmatraning-for-ultralopare
Hur väljer man ett lagom pirrigt och inspirerande mål att jobba mot? Och hur vet man om loppet man anmäler sig till är en tävling som passar ens egna förutsättningar? Ultralopp kommer i många olika former och det är inte alltid så lätt att ha koll på hur mycket bergsklättring, navigation och överlevnads-skills som behövs för att fullfölja. Gillar man när lopp faktiskt är löpbara så är Ultravasan ett bra val. Vi berättar om varför vi tycker att Ultravasan 45 och 90 är så bra som nybörjarlopp och vi går också igenom olika typer av målsättningar och hur man kan jobba för att uppnå dessa.
LÄNKARUltravasan https://www.vasaloppet.se/lopp/loplopp/ultravasan90/
10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching
Äntligen får vi prata med Fanny Ahlfors om ultraintervaller, swimrun, Kia Fjällmaraton och en massa annat spännande! Vi träffar henne före Kia Fjällmaraton och får höra om hennes tankar kring att ge sig på distansen 45 km där (vilket det sen visade sig att hon klarade galant!).
Vi pratar om hur man tränar inför att klara lopp med mycket höjdmeter, hur rädsla i utförslöpningen kan ställa till det och hur man kan jobba med negativa tankar som uppstår under tävlingar. Och så pratar vi om ultraintervaller!
Ultra Interval Challenge 18 november - anmäl dig här!
Beställ Fanny Ahlfors bok “Släpp Kontrollen” på Bokus @Fanny_josefine på instagram @teamlost på instagram
4 september 2023 fyllde Ellens runstreak 10 år. Och på dessa 10 år har det hänt massor! När Ellen började var det inte många i Sverige som kände till konceptet med att springa varje dag och det var ännu färre som hade provat på att göra det under en längre tid.
Johnny och Ellen pratar om höjdpunkterna, men också om de mindre roliga sakerna som hänt. För ja, Ellen har faktiskt varit skadad, matförgiftad, förkyld och tyckt att det varit tråkigt, dock inte tillräckligt mycket för att sluta. Hon tycker att fördelarna med en runstreak är så stora att hon lätt skulle börja om igen, ifall hon var tvungen att bryta. Så blir det 10 år till nu?
LÄNKARLäs mer om vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil
Följ Ellen på instagram @weselle
Det verkar gå troll i Ellens stora bergslopp den här sommaren. När Ellens stora mål Ehunmilak 100 inte gick som hon ville var tanken att hon skulle “få ut” all bergslöpningslängtan på loppet L’Echappée Belle istället. Med 149 km och 11600 hm (54 h maxtid) så skulle det här bli ett riktigt utmanande äventyr, men ännu en gång ställde vädret till det. Ellen fick springa 38 km och dryga 3000 hm innan loppet avbröts för henne på grund av hotande åskoväder.
Hör vad Ellen tyckte om naturen, svårighetsgraden på banan och organisationen på det här fantastiska loppet som inte får i närheten av så mycket uppmärksamhet som det förtjänar. Länkar
Filmklipp från loppet på höjdpunkten L’EchappeeBelle på @paceonearth instagram
Webbplats L’Echappée Belle (anmälan brukar öppna i januari)
Instagram @eb_belledonne
Läs mer om 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching
Det har varit Ultravasa-helg och vi träffar Oscar Olsson från Konditionspodden, som verkligen gjorde allt han kunde för att sätta ett nytt rekord på Vasatrippeln i år. Då ska man ha snabbast sammanlagda tid på Vasaloppet på skidor, Cykelvasan och Ultravasan och Oscar hade lite tuffare förutsättningar än rekordinnehavaren Michal Sedlacek från Tjeckien hade när han satte rekordet på 15.20.30 år 2021, eftersom både cykelloppet och löploppet nu var förlängt med ett par kilometer.
Johnny och Oscar pratar också om Supervasan, ytterligare ett häftigt projekt som går ut på att man gör en trippel i ett svep, det vill säga att man börjar med att åka rullskidor, sen cyklar man hela banan tillbaka, för att till sist springa hela sträckan!
LänkarFölj Oscar Olsson på @konditionspodden och @O2_coaching
Vårt 10 månader mot 10 mil startar 1 oktober och passar jättebra om man satsar på något av Ultravasan-loppen 2024. Läs mer på https://paceonearth.se/lopcoaching
I USA är det vanligt att man i ultralöpningssammanhang pratar om “compete or complete”. Och att det ofta är olika grupper av människor som satsar på att antingen genomföra ett ultralopp eller att tävla och försöka prestera och då göra sitt yttersta för att få en så bra placering som möjligt.
Tidigare i sommar sprang Emmy Karnerud för första gången ett lopp där hon tävlade på riktigt. Hon sprang Trail 100 Andorra by UTMB. Det är 105 km och 6900 höjdmeter, väldigt tekniskt och Emmy placerade sig som 9:a i hög internationell konkurrens.
Att hitta modet att våga tävla har tagit lång tid för Emmy, men nu under senaste året har det hänt något. Vi försöker ta reda på vad som är annorlunda och vad hon har gjort mentalt och träningsmässigt för att kunna vara i så bra form som hon är nu. Bland annat har Emmy gått tillbaka till grunden och jobbat på att hitta en balans i kroppen med hjälp av t. ex. spiral stabilisering.
LÄNKAR232 - Spiral stabilisering och varför du kan skippa löpskolningsövningarna med Linda Lövqvist
249 - Emmy Karnerud, hur alternativträning och handstående är en väg tillbaka till löpningen
Emmy på Instagram @lapersista
Köp tävlingsenergi i vår shop https://paceonearth.se/shop
2013 blev Petter Restorp utsedd till årets klättrare. Året efter flyttade familjen till Chamonix, där han hittade löpningen. Numera är han Sveriges bästa bergslöpare på de allra längsta ultradistanserna. Efter nio år som brandman på den europeiska organisationen för kärnforskning, har Petter och familjen nu flyttat tillbaka till Sverige och Bohuslän.
I svenska ultrasammanhang är Petter Restorp kanske mest känd för sin seger i Kullamannen 2018. Men internationellt slår det högre med exempelvis en tredjeplats i det 35 mil långa och krävande Tor des Geants för två år sedan och en fjärdeplats på den långa distansen i Marathon du Mont Blanc 2019. Han har också flera FKT-rekord, bland annat på den mest kända glaciärrutten i Alperna, Haute Route mellan Chamonix och Zermatt.
Och frågan är om han inte nu snart fyllda 46, faktiskt är bättre än någonsin. Det senaste äventyret, att tillsammans med Tobias Johansson ta sig mellan alla 13 svenska fjälltoppar över 2000 meter på snabbast möjliga tid (som de dock tvingades avbryta pga dåligt väder), har förberett honom för att möta den internationella konkurrensen i TDS, det mest tekniska av loppen under UTMB-veckan.
Men det var som klättrare han började, där de långa, krävande lederna var allra roligast. Och det är i kombinationen mellan den vertikala och horisontella rörelsen som Petter Restorp trivs bäst.
Sponsorer La Sportiva och Silva
LÄNKARFölj Petter Restorp på instagram som @petterrestorp
Köp din tävlingsenergi i vår shop på https://paceonearth.se/shop
Vi svarar på era frågor om Ultravasan! Är den nya bansträckningen mer krävande? Behövs trailskor eller går det bra med vanliga löparskor? Klarar man sig på den energi som man får längs vägen eller behöver man ta med sig eget? Och hur vet jag om jag är redo?
LänkarFilmklipp från när Ellen och Emmy provspringer banan på @paceonearth instagram under höjdpunkten Ultravasan -23
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching
Johnny provspringer banan och poddar samtidigt https://paceonearth.se/podcast/125-ultravasan-90-johnny-testspringer-banan
Clara och Ellens race report från Hemmavasan https://paceonearth.se/podcast/205-clara-och-ellens-race-report-fran-hemmavasan-90
Jimy Rönn är nybliven världsmästare i ultracykling. För mindre än en vecka sedan gick han i mål som segrare i VM i ultracykling på Race Around Poland 2023. Loppet var 3600 km långt med 33 100 höjdmeter och Jimmys världsmästartid landade på 163,5h.
Jimmy är 44 år och jobbar som fysioterapeut i Göteborg. Hans ultra-karriär började med att han cyklade genom hela Sverige från Smygehuk till Treriksröset på rekordtiden 73h och 37min.
Samtalet handlar om vad ultracykel egentligen är för något, om energiplaner och sömnplaner och om vad som krävs för att klara den här typen av lopp.
LÄNKARGratis live-webinar “Frågor & svar inför Ultravasan” Tisdag 1 augusti kl 20:00 Anmälan: https://event.webinarjam.com/register/102/rkmwrun7
Jimmy Rönn på instagram https://www.instagram.com/team_jr_ultracycling Hemsida https://teamjrultracycling.se https://naprapatklinikenvast.se
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching
Enar Warfvinge vann TEC 200 miles i våras på den långsammaste tiden någonsin och dessutom i sandaler.
Enar fascineras av att springa riktigt långt. 2022 vann han Roslagens ultra som är 181 km och han har tidigare sprungit Trans Scania 246 km och gjort ett antal svenska 100-mileslopp och 24-timmarstävlingar.
Många springer i sandaler för att träna upp fötterna men att springa 200 miles på det sättet? Det är ändå lite ovanligt. Det här var en av anledningarna till att vi ville prata med Enar, men samtalet handlar också mycket om vad som händer efter ett dygn därute – hallucinationer, blåsor, och vilka drivkrafter som finns till att fortsätta när det känns som att det är väldigt synd om en.
LÄNKARKöp din tävlingsenergi i vår shop https://paceonearth.runon.se/sv/poe-energi Köp Blisswool, istället för skavsårsplåster https://paceonearth.runon.se/sv/blisswool-forsta-hjalpen
Hur hanterar man hjärnspöken som inte vill släppa taget? Ellens fjärde start på loppet Ehunmilak 100 miles med 11 000 höjdmeter i Baskien gick inte som hon tänkt sig. Efter ca 10 mil gjorde hon en DNF (Did Not Finish), trots att benen var starka och energin fungerade bra. Den här race reporten är väldigt ärlig och vi får en inblick i precis hur brutalt och tufft det kan bli därute på stigarna.
LänkarVår shop hittar du på https://paceonearth.se/shop
Ehunmilak https://www.ehunmilak.com/en/ Markus Kjellbergs film från loppet 2019 https://www.youtube.com/watch?v=vsN5_Sy32EI
Tidigare poddavsnitt om loppetEllens race report från 2017 https://paceonearth.se/podcast/014-ehunmilak-100 Rapport från tävlingsresan och loppet 2019 https://paceonearth.se/podcast/121-pace-on-earth-och-ehunmilak-2019
Sofia Smedmans race report från 2019 https://paceonearth.se/podcast/120-sofia-smedman-en-race-report-fran-ehunmilak-2019
Dom flesta som springer ultralopp råkar någon gång ut för illamående. Men vad beror det på och vad kan man göra åt det?
Illamående kan se väldigt olika ut beroende på vem man är och vilken inställning man har till att må illa. En del löpare kan fortsätta att springa hela 24-timmarslopp trots att dom kräks på varje varv, medan andra bryter efter någon timmes obehag. Visst är det jobbigt när man inte får i sig den tänkta energin, men beroende på vad man har för mål med sitt lopp så finns det åtgärder man kan prova.
Köp gärna din tävlingsenergi i vår shop https://paceonearth.se/shop
Leonora Johnson gjorde 22 000 höjdmeter under Vertical Challenge, det är mer än 3000 höjdmeter per dag, sju dagar i sträck. Hur lyckades hon motivera sig till det och hur tänker hon kring sina drivkrafter när hon springer 6-dagars, backyard ultra och andra långa ultralopp?
Leonora har sprungit ultra i 11 år redan, hon debuterade på Skövde 6-timmars som 16-åring och sprang då 53 km. Hon kommer från en riktig ultrafamilj eftersom både mamma och pappa springer ultra och hon träffade sin sambo Filip på en backyard för några år sedan. Leonora var också en del av VM-laget i Sattellit-VM i Backyard ultra 2020 och gjorde då 32 varv. 2021 sprang hon Viadal 6-dagars och är därmed den yngsta Svenska kvinnan som gjort en 6-dagarstävling.
Leonora har också nyligen vandrat genom hela Nya Zeeland tillsammans med sambon Filip Andersson.
Följ Leonora på instagram som @expedition_folmp
Prestationsångest är något som kan drabba alla löpare, oavsett nivå. Men vad handlar det om egentligen och ska man låta en känsla få styra om man ställer sig på startlinjen till ett lopp eller inte? Och är det här med att tävla och springa lopp något som man verkligen måste göra för att bevisa sitt värde som ultralöpare?
Ellen och Jënni resonerar kring ämnet prestationsångest och berättar om egna erfarenheter.
Äntligen pratar vi med Tobbe Gyllebring om hans fantastiska svenska rekord på 24-timmars. Nu var det ett par veckor sen han sprang in det makalösa rekordet på 272 km i slutet av april i år. Många av tankarna har hunnit mogna och det här avsnittet är fyllt med klokskaper och tidlösa citat. Vi säger bara, lyssna och njut!
Följ Tobbe på instagram som @drunkcod
One Water Race är ett swimrun-lopp som går från Arholma till Landsort i Stockholms skärgård. Med sina 200 km löpning och 50 km simning uppdelade på ca 100 öar så är det här en utmaning som verkligen är något utöver det vanliga. Och dessutom så måste lagen navigera sig fram, de kan alltså inte följa en snitslad bana.
Thomas Ogander berättar historien bakom tävlingen och hur den uppstod ur en vilja att göra ett av världens allra tuffaste lopp, samtidigt som det skulle vara genomförbart. Något som är unikt för just One Water Race är hur organisationen fokuserar på att lyfta fram atleterna i professionella TV-produktioner och genom att ha riktigt bra prispengar. Totalt får de vinnande lagen dela på 100 000 USD, en prissumma som lockar de allra bästa atleterna i världen till tävlingen.
Loppet är också skyltfönster för att uppmärksamma hur vårt världsvatten mår.
One Water Race https://onewaterrace.com/ går 22-24 augusti 2023 och kräver ansökan. Följ på instagram @onewaterrace.
Snart är det dags för Ellen och Jënni att ställa sig på startlinjen till sommarens tävlingar! Vi berättar mer om loppen, hur vi tränar inför våra utmaningar och vad vi ser fram emot mest under kommande månader. Vi presenterar också vår höjdmetersutmaning – Vertical Challenge by Pace on Earth 12-18 juni. Häng på då!
LÄNKARVertical Challenge by Pace on Earth 12-18 juni
Coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching
Att springa med hjärta och själ – vad innebär det? Många som börjar springa med oss – antingen i våra coachingprogram eller på våra läger upptäcker ett annat sätt att springa. Det finns en värld bortom att jaga snabbare tider på milen och att hela tiden jaga kilometertider.
Visst får man springa intervaller om man tycker att det är roligt, men det är inte alls nödvändigt för att utvecklas som löpare! Vi berättar mer om hur vi ser på att springa med hjärtat och själen istället för bara med kroppen och hjärnan, för fler borde verkligen få njuta av löpning!
LänkarLäs mer och anmäl dig till vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil >
Vi träffar Anna Karlefjärd som på grund av att hon varit kraftigt överviktig aldrig trodde att hon skulle kunna springa, men som en dag upptäckte att den där löparen som kom springande på stigen – det var hon! För att klara att springa mellan Abisko och Nikkaloukta tog hon hjälp av vårt program 10 månader mot 10 mil.
Länkar Anmäl dig till 10 månader mot 10 mil på https://paceonearth.se/lopcoaching Följ Anna Karlefjärd på instagram som @anna_tranarforattleva---
Anna Karlefjärd hade varit överviktig i princip hela sitt liv. Sin stolthet och identitet hade hon i yrkeslivet och tyckte inte att hon hade någon anledning att försöka gå ner i vikt tills hon träffade en läkare som berättade för henne att om hon fortsätter så här så kommer hon dö innan hon är 50. Då var hon 43 år gammal och vägde 110 kg. Där och då bestämde hon sig för att förändra sitt liv och idag har hon gått ner 47 kg, är ultralöpare och mår så mycket bättre.
Längs vägen hittade Anna oss och vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil. Hon hade aldrig tidigare sett sig själv som löpare, men när några kompisar frågade henne om att följa med och springa mellan Abisko och Nikkaluokta i juli 2021, så hörde hon plötsligt sig själv säga ja. Och för att klara av den här utmaningen gick hon med i vår oktobergrupp 2020.
Det här avsnittet handlar mycket om hur man kan förändra synen på sin kropp, vem man är och vad man klarar av – både fysiskt och psykiskt.
Det är också perfekt lyssning för alla som funderar på om vår coaching passar för en själv och om man är tillräckligt mycket löpare för att kunna gå med.
Ellen träffar Daniel Karlsson för att prata om Runstreak-utmaningen som vi kör i maj tillsammans med Runners’ Store. Här blir det uppsnack, tankar om vem en runstreak passar för, varför det är så bra att börja en runstreak just nu under utmaningen och vad man kan förvänta sig under månaden i form av tävlingar, häftiga priser och hjälp med motivation!
LÄNKARGå med i Facebook-gruppen https://www.facebook.com/groups/160255686890255 Ellen på instagram @weselle Daniel på instagram @runstreakdaniel Runners’ Store på instagram @runnersstoreswe
Peter Schröder blev inspirerad till att arrangera ett riktigt långt lopp på Gotland när han sprang The Last Annual Vol State Road Race i Tennesse förra året. Det är ett 314 miles långt lopp i regi av Lazarus Lake som också är upphovsman till The Barkley Marathons. Här får vi höra Peters historia från loppet där han började som “screwed” men slutade som “crewed”, men vi får också höra hur han tänker kring att arrangera Gotland Run 511 k 8-17 juli i sommar. Det här blir ett otroligt häftigt äventyr och Johnny är väldigt sugen på att ställa sig på startlinjen…
Gotland Run 511 k på Instagram https://www.instagram.com/gotland_run_511/ Anmälan till loppet https://raceid.com/en/races/9738/about Facebook-sida https://www.facebook.com/profile.php?id=100089627573055
Gå med i Facebook-gruppen för Runstreak-utmaningen i maj https://www.facebook.com/groups/160255686890255
Behöver man verkligen springa långpass? Med utgångspunkt från artikeln där en av världens just nu bästa ultralöpare Camille Herron säger att man kan skippa långpassen, diskuterar vi nyttan och riskerna med långpass. Kanske finns det andra och bättre sätt att uppnå den fysiologiska träningseffekt man önskar, – men hur lätt är det egentligen att träna på energi, utrustning och mentala strategier för ultralopp utan att springa långpass?
LÄNKARArtikeln där Camille Herron tycker att vi bör "skip the long run", från 2023 https://www.trailrunnermag.com/training/camille-herron-says-skip-the-long-run/
Ultra Interval Challenge 15 april https://ultraintervalchallenge.com Facebook-eventet https://www.facebook.com/events/763580642055399
Asanas, själva de fysiska positionerna inom yogan, är bara en bråkdel av allt som innefattas av yoga. Andning, självupplysning och meditation är minst lika stora delar. Men hur kan yogan vara till nytta för oss ultralöpare? Johnny och Jënni tycker att yogan är ett fantastiskt verktyg för oss ultralöpare och inte bara då när det gäller att bli rörlig och stark, utan framför allt när det handlar om mental träning. Och kan yogan till och med förhindra att vi bryter nästa ultralopp?
LÄNKARFölj med på vårt Pace on Earth Retreat 12-14 maj! Läs mer på paceonearth.se/loparresor
Nu får vi äntligen höra Johnnys race report från VM i 6-dagars i Policoro, Italien!
Det här var Johnnys sjätte 6-dagarslopp och trots bra uppladdning fysiskt så var det något som inte stämde. Tillsammans med sin support Emmy Karnerud går han här igenom loppet och försöker förstå varför det inte gick enligt plan.
LänkarFacebook-gruppen med live-sändningar, bilder och rapporter från loppet
UMF 6days (loppets hemsida)
Johanna Gelfgren är 25 år gammal och bor i Göteborg där hon pluggar till sjuksköterska. Nyligen gick hon med i Hokas internationella löparteam och satsar just nu på distanser mellan 5 och 10 mil. Hon är en av Sveriges starkast lysande ultratrail-stjärnor och har bland annat vunnit Fjällmaraton 100 kilometer 2021 och 45 km 2022. Hon vann också SM i ultratrail på 45-kilometersdistansen 2021.
Det här samtalet handlar mycket om hur Johanna prioriterar de olika delarna i livet och hur hon kommit till insikt med vad som faktiskt är viktigt att satsa på. Och nyligen gjorde Johanna ett uppmärksammat inlägg på instagram där hon berättade om de kommentarer hon fått gällande sitt utseende och här berättar hon mer om hur hon ser på utseendefixeringen inom sporten och hur hon tänker kring sin självbild och sin prestation. Läs inlägget https://www.instagram.com/p/Coeoq0mrgMu/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
LÄNKARFölj Johanna på instagram som @johannagelfgren och på johannagelfgren.se
Kolla in våra löparresor på https://paceonearth.se/loparresor/
Nu får vi äntligen höra Petter Engdahls historia i podden! Det här är killen som sprang rakt in i världseliten inom ultratrail i somras då han vann CCC under UTMB-veckan och dessutom satte nytt banrekord.
Petter föddes 1994 – praktiskt taget med skidor på fötterna, och hade tidigare flera framgångar inom längdskidåkningen. 2016 började han springa i Skyrunning-serien och fastnade direkt och 2018 kom han tvåa i Skyrunning World Cup efter självaste Kilian Jornet.
2021 började han springa för det storsatsande teamet Adidas TERREX och 2022 kom det gigantiska genombrottet där Petter visade att han är en av världens allra bästa ultratrail-löpare, då han vann och satte nytt banrekord på CCC under UTMB-veckan i Chamonix, med tiden 9:53:02 på distansen 100 km och över 6100 höjdmeter.
Dessutom har han nu blivit framröstad till Sveriges ultralöpare 2022 på Ultramarathon.se!
Länkar
https://www.petterengdahl.com/
Instagram @petter_engdahl
Den 12:e mars startar Johnny sin nästa 6-dagarstävling och här träffar han Martin “Fakiren” Lundström och pratar om förberedelser. Andra halvan av supportteamet består av Emmy Karnerud och tillsammans ska de försöka skapa stordåd på 1-kilometersbanan i Policoro i södra Italien.
Vi får också en uppdatering på projektet superkroppen och frågan är om Johnnys superkropp är redo för 144 timmar och en mästerskapstävling?
LänkarRace report från förra 6-dagarstävlingen “Lärdomar från en krossad världsrekorddröm”
Som 18-åring satte Anna Simonsson-Søndenå ett inofficiellt världsrekord på 6-timmars. Med sina 73 km vann hon tävlingen och hon satsar nu allt på att kunna leva på ultralöpningen som sport. Här berättar Anna om hur hon prioriterar sin träning framför skolan, varför hon väljer att bo i en van och hur hon ser på sin framtid som ultralöpare.
Anna kommer från Olofström i Blekinge och har nu hunnit fylla 19 år. Hon har tidigare orienterat, men under förra året upptäckte hon tidsloppen och precis som Johnny älskar hon att det är mätbart och att man kan jämföra resultaten över tid.
I september 2022 sprang hon Nässjö 6-timmars och vann tävlingen med sina 73 km, vilket ledde till en 11:e plats i Sverige genom tiderna. Och med största sannolikhet är det ingen annan 18-årig kvinna i världen som har sprungit så långt på 6-timmars som Anna.
Nu siktar hon på 24-timmars och i samtalet med Johnny så får vi höra om hur hon tänker kring sin satsning.
LÄNKARFölj Annas Youtube-kanal https://www.youtube.com/@anna.simone och Instagram https://www.instagram.com/anna.simone.s/
Kolla in våra löparresor på https://paceonearth.se/loparresor/
Elin Hartelius är med i landslaget i 24-timmarslöpning och här pratar vi om motivation. Samtalet handlar bland annat om skillnaden mellan en kontrollerad drivkraft jämfört med när man känner självbestämmande, och hur fruktansvärt jobbigt det kan bli när man hamnar fel. Johnny har varit Elins coach i flera år och Elin slog igenom i ultralöpnings-Sverige när hon vann Hemmavasan 90 på 7h och 39 min. Året därpå sprang hon vår 24-timmarstävling Pace on Earth invitational och senare samma år vann hon Sveriges första SM i 24-timmars med 210 km.
I december fick hon möjlighet att träna i landslagskläder på PRT, Personliga Rekordens Tävling och där upplevde hon för första gången en yttre press. På det loppet lärde sig Elin otroligt viktiga saker om vad hon behöver för kunna göra sitt allra bästa och hur svårt det kan vara att hitta en inre motivation om man inte har sitt varför på plats.
2022 tävlade hon i landslaget och representerade Sverige i EM i 24-timmars i Verona och nu hade hon mer koll på vilket stöd hon behövde och hur hon skulle tänka kring sin inställning till loppet. Där slutade hon som Sveriges bästa dam med 229 km och en 17:e placering.
LÄNKARLäs mer om vår coaching på https://paceonearth.se/lopcoaching
Följ Elin Hartelius på instagram som @mrmrshartelius
Ellen träffar Daniel Karlsson för att prata om runstreak och svara på era frågor. Daniel firar 5 år på sin runstreak i vår och Ellen firar förhoppningsvis 10 år till hösten och de är två av Sveriges största runstreak-ambassadörer.
Ellen och Daniel pratar om vanor, hur man märker och förstår att något man gör faktiskt har blivit en vana och att det kan finnas olika nivåer av det här. Hur lång tid tar det innan man får flow i löpningen? Är det någonsin jobbigt och tungt för runstreakare som sprungit flera år i sträck? Daniel firar 5 år på sin runstreak i vår och Ellen firar förhoppningsvis 10 år till hösten. Och förutom att prata om alla möjliga aspekter av runstreak här så svarar dom också på era frågor i ämnet!
Länkar Avsnitt 15 i Runstreak Sverige om sjukdomar och skador Vår samlingssida om runstreakInstagram Följ Daniel som @runstreakdaniel och Ellen Westfelt som @weselle
Daniels Youtube-kanal Löparlycka
Många som börjar med ultra blir helt hooked. Men varför? Vad är det som gör just ultralöpning som sport så speciellt och livsomvälvande? När Johnny hade sprungit sitt första 24-timmarslopp sa han att det var större än att få barn. Ellen älskar hur ultran hjälper oss att växa som människor och tränar oss i allt från självkärlek till problemlösning. Och så tycker vi också att det är världens bästa träningsform eftersom människan är gjord för att springa långt i ett lugnt tempo!
Vi startar vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil den 1:a februari. Lyssnar du på det här lite senare så kolla in när vi har nästa start https://paceonearth.se/lopcoaching Där får du alla verktyg du behöver för att börja upptäcka ultran!
Robert Rundqvist är ökänd för sina trixiga bandragningar på bland annat Sandsjöbacka Trail och HUB (Halland Ultra Beach Trail). Men hur resonerar han egentligen när det gäller att skapa en så bra mix som möjligt mellan vacker natur och utmanande terräng? Vilka andra aspekter behöver den som planerar ett traillopps bandragning ta hänsyn till?
Många traillöpare i Sverige känner en viss hatkärlek till Roberts banor och han har genom åren blivit kallad “Den sadistiska banläggaren” och “Banläggaren from hell”. Men visst älskar vi när banan bjuder på det där lilla extra – upp på ytterligare ett berg och ner i ännu ett träsk.
Bland annat har Robert varit ansvarig för Sandsjöbacka Trail, Hallandsleden Terräng, UltraTriSweden, Över Fjorden Swimrun, Sätila Trail och såklart Halland Ultra Beach Trail, HUB.
LÄNKARDu följer Robert på instagram som @robert_run
Varför ska man springa långsamt och hur fungerar lågintensiv träning? Kanske har du hört att för att bli en bra ultralöpare så behöver du träna i lågintensiv zon, men det är lätt att tappa sugen och börja tvivla på processen om det inte går riktigt som man tänkt sig.
Vi går igenom vanliga orostankar som många har kring sin utveckling och till exempel pratar vi om varför det är irrelevant att din klocka varnar för att ditt VO2-max sjunker, vilka faktorer som kan påverka ditt MAF-test och vad det kan bero på att du känner dig trött, tung och seg i kroppen. Och vi berättar också varför du kommer att klara en utmaning på 90 km trots att dina långpass är “bara” 12-15 km långa.
Läs mer om vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil där vi jobbar med lågintensiv träning >
Vi djupdyker i motivationsfrågor tillsammans med Magnus Lindwall, professor i psykologi med inriktning mot hälsopsykologi. Han har bl a skrivit boken Motivtionsrevolutionen tillsammans med Olof Röhlander och här pratar vi om vad som fungerar och inte inom motivation… Hur motiverar man sig till träning och hur kan man tänka för att inte bryta ett ultralopp?
Länkar
Köp boken Motivationsrevolutionen. från temporär tändning till livslång låga
Läs mer och anmäl dig till 10 månader mot 10 mil
Varför är näsandning så bra för oss som löpare och vad är yoga egentligen? Jënni har precis kommit tillbaka från sin resa till Indien där hon gick en utbildning för att bli certifierad yoga-instruktör. Här berättar hon om sina upplevelser och vad hon lärt sig och hur vi kan börja upptäcka yogan som en livsstil som omfattar mycket mer än bara de där rörelserna på yogamattan.
LÄNKARTips på böcker om näsandning
Restoring Prana https://www.adlibris.com/se/bok/restoring-prana-9781848194014
The Oxygen Advantage https://www.adlibris.com/se/bok/the-oxygen-advantage-simple-scientifically-proven-breathing-techniques-to-help-you-become-healthier-slimmer-faster-and-fitter-9780062349477#reviews
Följ Jënni på instagram som @jennijln
Läs mer om 10 månader mot 10 mil
Här kommer Johnnys rapport från 100-kilometersloppet på PRT (Personliga Rekordens Tävling) i Växjö! För ovanlighetens skull var han väldigt nöjd med loppet när han gick i mål. Det blir många reflektioner kring hur han kunde se på tävlingen, processen och sin egen insats på ett nytt sätt.
Vi diskuterar också fördelarna med de “studspjuck” (skor med karbonsula) som Johnny sprang i och om man kan träna på att kissa fortare för att inte förlora så mycket tid på toapauser.
LänkarPRT Personliga Rekordens Tävling
Johnnys reel på instagram som är en studie i hur hans löpteknik ser ut under de olika timmarna i loppet
Anmäl dig till vår intresselista för 10 månader mot 10 mil
Johnnys studssko Adidas Adizero Adios Pro 3
Hur klär man sig på vintern för att det ska vara lagom varmt? Vilka skor ska man ha och vad är fördelarna med dubbat? Hur ser man till att vätskan håller sig flytande och vilken energi fungerar bäst när det är många minusgrader?
Ni har ställt frågor om vinterlöpning och vi svarar! Mest handlar det om kläder och skor, men även om energi, vätskesystem och ansträngningsgrad.
LÄNKARVårt förra vinterlöpningsavsnitt med Anna Carlsson och Johanna Ojala https://paceonearth.se/podcast/181-lopning-i-kyla
Köp bästa underställströjan i Merinoull från vår shop https://paceonearth.runon.se/sv/ull-prylar och även Injinji Liner, strumporna med två lager https://paceonearth.runon.se/sv/injinji-liner-runner-mini-c-m-black
Här hittar du buffen med nät för munnen https://www.wiggle.se/dhb-windslam-halsvarmare
Trots att Erik Olofsson bara varit aktiv inom ultralöpningen i mindre än ett år har han redan satt ett svenskt rekord på 24-timmarslöpning med 266 kilometer och 587 meter.
I somras var det dags för EM i 24-timmars i Verona och Erik satsade allt på att göra ett riktigt bra resultat. Veckorna före tävlingen värmetränade han och flera andra i det svenska landslaget och Erik misstänker att det var just värmeträningen som gjorde att han tidigt i loppet drabbades av rhabdomyolys. Johnny och Erik pratar också om hur Erik tar inspiration från Nils van der Poels träningsmetoder.
Rhabdomyolys i samband med ultralöpning https://www.irunfar.com/break-it-down-exertional-rhabdomyolysis-in-ultramarathons Shoppa sköna vinterprylar i vår shop https://paceonearth.runon.se/sv/ Maratonlabbets podd https://maratonlabbet.podbean.com Johnny gästar Maratonlabbet https://maratonlabbet.podbean.com/e/100-ultralopning-med-fokus-pa-24-timmars/ Erik Olofsson på instagram som @erik.olo
Nu är det dags att planera för nästa säsongs tävlingar! Men hur ska man tänka med olika typer av lopp? Hur hittar man roliga och spännande tävlingar på rätt nivå och hur vet man om man klarar av den tävling man är sugen på?
Vi berättar om våra planer för 2023 och vad som lockar oss med de utmaningar vi väljer att satsa på!
Två tävlingar som vi ser extra mycket fram emot under 2023 är Sandsjöbacka Trail Ultratrippeln 20-22 januari och Viadal Ultra Weekend 17-18 juni (även om vi själv inte springer just då).
LänkarKolla gärna in vår shop på https://paceonearth.runon.se/sv/
Här hittar du tävlingar
Sebastian Seppälä från Joe Nimble i Sverige har alltid älskat skor, men fick ett uppvaknande första gången han provade att gå i minimalistiska skor. Sedan dess har han grottat ner sig i fotkunskap, motorik och löpning.
Han är en uppskattad föreläsare och coach och tycker att löpning är människans mest fundamentala grundrörelse. Om vi gör det på rätt sätt så kan vi hålla oss skadefria och då kommer också löparglädjen att hålla i sig för resten av livet.
Här blir det livsfilosofi, funktionell rörelse, barfotalöpning och minimalistiska skor! Johnny och Sebastian pratar också fallteknik och hur man kan bli en bättre löpare genom att träna på att trilla då och då…
LÄNKARUltra Interval Challenge 19 november där vi kommer tävla ut två par skor från Joe Nimble https://ultraintervalchallenge.com
Följ Joe Nimble Sverige på instagram @joenimble_sweden
Tvillingarna Lina och Sanna El Kott Helander är elitbergslöpare och tävlar i skyrunning, men ibland också Adventure Racing och skidalpinism.
De är svåra att skilja åt och är ofta 1:a och 2:a i tävlingar de ställer upp i, bland annat med flera dubbelsegrar i Fjällmaraton Bydalsfjällen, och i par har de också vunnit bland annat Trans Alpine och Monterosa Skymarathon. Dessutom har de gett ut flera veganska kokböcker och älskar att utveckla nya recept. Bokserien heter ÄT FÄRG SPRING BERG och det finns hittills 3 böcker i serien.
Det här samtalet handlar om träning, mat och om hur det är att leva van-life och resa runt och bara springa i bergen. Något som är lite speciellt med systrarna El Kott är hur de tränar. De använder sällan GPS-klockor och springer nästan aldrig intervaller och fokuserar mycket mer på upplevelsen när de är ute och springer, än på träningseffekten. Och trots att de har det här mer avslappnade förhållandet till träning så befinner de sig inom den absoluta världstoppen inom skyrunning.
LänkarFölj tvillingarna på det gemensamma kontot @elkotts och såklart också på deras personliga instagram @sannaelkotthelander och @linaelkott.
På deras hemsida elkotts.com hittar du massor med inspirerande recept och du kan också köpa böckerna i deras webshop.
Dårarnas Diagonal går på den lilla vulkanön Reunion Island utanför Madagaskar i Indiska oceanen. I år var det 30-årsjubileum för Grand Raid Reunion, som hela eventet kallas och hit åkte alltså Ellen och Anna för att ta sig an en av världens tuffaste ultratrail-utmaningar, Diagonale des Fous med 165 km och över 10 000 höjdmeter.
Anna Carlsson är just nu en av Sveriges starkast lysande ultratrail-stjärnor och när hon sommaren 2021 vann Valdaran by UTMB klev hon på riktigt in på den internationella traillöpnings-scenen. Ellen är den enda svenska tjej som har två finishers på Diagonale des Fous och här får du höra om Ellen och Annas upplevelser från det här mytomspunna och extremt tuffa loppet.
Grand Raid Reunion (hela eventet)
Följ Anna @amb.aurore och Ellen @weselle
Filmklipp från loppet under höjdpunkten Dårarnas -22.
Podcastavsnitt från förra gången Ellen sprang Dårarnas Diagonal
Magnus Sellberg är ultalöparen som kanske inte så många känner till, men som älskar att springa de där riktigt långa och grisiga loppen i dåligt väder. Han tycker inte att 43 mil är så långt och att lopp som man blir klar med inom en veckas tid är ganska praktiska. Och att det måste finnas ett visst mått av risk för att det ska bli ett riktigt äventyr.
Outdoorbuddies https://www.outdoorbuddies.se, @outdoorbuddies_se
Magnus Sellberg på instagram @herrsellberg
Finns det knep för att bli en bättre traillöpare? Hur tränar man för att känna sig snabb och säker när man springer över rötter och stenar, och hur gör man ens för att hitta de där fina stigarna?
Vi delar med oss av våra bästa tips när det gäller traillöpning och Jënni och Ellen pratar också om sina lopp som de ska springa nu i dagarna. Jënni gör sig redo för ett etapplopp över tre dagar på Azorerna och Ellen ska springa det mytomspunna Dårarnas Diagonal, 100 miles och 10 000 höjdmeter på den lilla vulkanön Reunion Island utanför Madagaskar.
Race reports från dessa lopp kommer såklart framöver i podden!
LÄNKARLäs gärna vårt blogginlägg på samma tema där vi delar med oss av våra 7 bästa tips för hur du blir en bättre traillöpare https://paceonearth.se/blogg/bli-en-battre-traillopare-vara-7-basta-tips
För att följa rapporteringen från loppen i helgen så passa på att följa oss på instagram som @paceonearth och Jënni som @jennijln och Ellen som @weselle
Ultralöpning och styrkelyft — går det att kombinera dessa två träningsformer och bli riktigt bra i båda? Ingela Jonsson har gett sig sjutton på att det ska gå och i den här intervjun får vi lära känna hennes passion för båda sporterna. Och strax är det dags för VM i Backyard ultra i Älvdalen där Ingela lyckades knipa en av de åtråvärda platserna i landslaget.
Ingela är en av våra individuella adepter och vi är så stolta över att hon på så kort tid lyckats bli en av Sveriges allra bästa backyardlöpare. Trots att hon bara har tävlat i backyard i drygt ett år så är hon nu alltså uttagen till landslaget för att springa VM i Backyard Ultra i Älvdalen 15 oktober. Men Ingela har samtidigt en stark passion för styrkelyft och har varit bland de allra bästa i Sverige. Det här vill hon fortsätta utforska och se hur bra hon kan bli nu som veteran!
Det här samtalet handlar om Ingelas resa till att bli ultralöpare och om hur hon bestämde sig för att hon skulle springa Ultravasan 90 när hon fyllde 50, men fick avbryta den drömmen när hon drabbades av cancer. Istället började hon en runstreak och när det väl var dags för 50-årsfirande hade hon sprungit så pass mycket att hon istället anmälde sig till GAX 100 miles.
Följ Ingela på instagram som @ultraspringela
VM i Backyard Ultra i Älvdalen startar 15 oktober och du följer det på samlingssidan https://www.backyardultrasr.se/backyardvm
Mattias Svahn är officiell vasaloppscoach och har en bakgrund som elitåkare i längdloppscupen med bland annat två fjärdeplaceringar på Vasaloppet. I år gjorde han Vasatrippeln tillsammans med Clara Henry och här berättar han om hur det kändes att som allra sista löpare gå i mål på årets Ultravasan 90.
Efter sin skidåkningskarriär började han som expertkommentator på SVT och har flera gånger varit åkande reporter på Vasaloppet. I samband med det träffade han Clara Henry och först var han med när hon tvingades bryta Vasaloppet, men sen var han också med om Revanschen.
2022 genomförde han hela Vasaloppstrippeln, men är det verkligen en merit att komma allra, allra sist i Ultravasan? Det tycker vi och det här samtalet handlar om både hur man ska träna för klara en så stor utmaning och hur man inte ska göra…
För dig som lyssnar på det här avsnittet när det släpps så vill vi tipsa om vårt coachingprogam 10 månader mot 10 mil som passar superbra för den som vill satsa på Ultravasan 45 eller 90 sommaren 2023. Vi har hjälpt flera hundra ultralöpare att nå sina mål och det här gäller oavsett om du aldrig sprungit distansen förut eller om du satsar på ett riktigt bra resultat. Läs mer och anmäl dig på https://paceonearth.se/lopcoaching
LÄNKARFölj Mattias på instagram @vasasvahn
Företaget Vasasvahn jobbar bland annat med längdåkningskurser, vallaservice, drickaservice, läger och coaching för längdåkare på alla nivåer plus att de har en webbshop.
Kan en löparskada leda till någonting bra? För dagens gäst Emmy Karnerud har en påtvingad löpvila med enbart runstreak lett till en enorm utveckling. När hon drabbades av en seglivad skada som inte ville ge med sig trots upprepade behandlingar, såg hon sig om efter en ny utmaning. Hon började träna handstående och är idag en starkare löpare än någonsin.
Det här samtalet handlar om att inte ge upp löpningen trots att det känns hopplöst och hur man kan skapa motivation till alternativträning (som ofta känns så tråkigt!). Vi pratar om handstående, spiral stabilisering, styrketräning och balans i livet. Och om Ultravasan och prestation. Och så tipsar vi om 10 månader mot 10 mil som startar nästa gång 1 oktober.
Följ Emmy på instagram som @lapersista
Kolla in 10 månader mot 10 mil på https://paceonearth.se/lopcoaching
Varför är 100 miles den mest mytomspunna distansen och varför är det en så stor grej att klara av de där 16 milen? Vi pratar om hur man tränar inför 100 miles, vilka lopp som finns att välja på i Sverige (och i världen!) och hur man vet när man är redo. Du får höra anekdoter från några av våra egna 100-mileslopp och dessutom pratar vi om hur träning, energi och mentala aspekter skiljer sig jämfört med “kortare” ultradistanser.
GRATIS LIVE-WEBINAR “Ultralöparens fem superkrafter” mån 19 sep kl 20.00. Anmälan: https://event.webinarjam.com/register/84/znq5xaok
Vårt coachingprogram "10 månader mot 10 mil" start 1 oktober: https://paceonearth.se/lopcoaching
Det är runstreak-månad och vi träffar Daniel Karlsson, författare till boken Runstreak, att springa varje dag. Vad betyder löpningen för honom, hur är det att jobba med löparskor varje dag och varför brinner han så för daglig rörelse?
LänkarLöparlycka på youtube https://www.youtube.com/c/L%C3%B6parLycka/ och instagram @loparlyckatv
Daniel Karlsson på instagram @runstreakdaniel
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching
Facebook-gruppen för Runstreak-utmaningen i september https://www.facebook.com/groups/runstreakutmaningenseptember2022
Tidigare avsnitt med Daniel Karlsson
Det är något speciellt med att springa i bergen. Utmaningen blir större, väderförhållandena är tuffare och framför allt hamnar äventyret i fokus. Ellen och Jënni spelar in på plats i Chamonix under UTMB-veckan och berättar vad som fick dem att falla för just bergslöpning. Du får våra bästa träningstips och vi bjuder också på vad vi tycker är viktigast att packa ner i ryggsäcken när man ska vara ute en hel dag i bergen!
LänkarAnmäl dig till vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil, start 1 oktober https://paceonearth.se/lopcoaching
Nu i dagarna är det aktuellt med tre legendariska ultralopp, Ultravasan i Sverige, UTMB i Frankrike och Comrades i Sydafrika. Vi har bjudit in Daniel Westergren från Ultraaktuellt och här går han och Johnny igenom allt du bör veta om dessa tre giganter!
Vi kör igång vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil 1 oktober! Anmäl dig på https://paceonearth.se/lopcoaching
Ultravasan, 20 augusti 2022
UTMB, Ultra-Trail du Mont-Blanc 22-28 augusti 2022
Comrades Marathon 28 augusti 2022
I Pace on Earth-podden pratar vi om ultralöpning ur många olika infallsvinklar och att få höra Clara och Max race report från Fyr till fyr på Öland, ett 160 km långt eget äventyr, handlar väldigt mycket ultralöpningens essens. För att ge sig på något som man inte vet om man kommer klara, något som man inte vet hur det kommer att sluta, är för många själva definitionen av ett äventyr.
Clara Henry och Max Pisano sprang Fyr till Fyr (100 miles) på Öland för att samla in pengar till UNHCR. Det här är deras race report och det var mycket tårar och tvivel, toalett-olyckor och smärta. Men trots att det många gånger var tufft så genomsyrades äventyret av otroligt mycket kärlek, gemenskap och glädje. Och lycka över att klara av något stort och svårt tillsammans.
Clara på instagram @glasclara Max på instagram @maxpisano
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching
Sofia Gottberg Norén har precis kommit hem efter att ha supportat sin man Anders Norén på Badwater 135, världens kanske tuffaste (och i alla fall varmaste) ultralopp!
Badwater går i Death Valley i Kalifornien i USA och med sina 135 miles (217 km), 4000 höjdmeter och en maxgräns på 48 timmar har loppet fått en riktig kultstatus. Något som är speciellt med Badwater är att det inte räcker med att springa själv, du måste dessutom ha med dig en supporterbil under hela loppet och ha minst två personer i ditt team som hjälper dig.
Sofia berättar uppdraget som support till Anders. Tillsammans med Pål, Anna och Jimmy hjälpte och stöttade hon Anders på alla tänkbara sätt när han sprang sina 135 miles på stekhet asfalt. Sofia har mycket erfarenhet som support och brukar ta det mesta med ro, men att lasersvärd och hammare borde ingå i supportens utrustning, det hade hon nog inte kunnat räkna ut innan hon började packa för Badwater.
Sofia på instagram @sofiagottbergnoren Intresseanmälan till vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil
Tung styrketräning har lyft Tobbe Gyllebrings löpning till en helt ny nivå. Tobbe är en av Sveriges mest meriterade backyardlöpare med ett personligt rekord på 55 timmar, men också en av Sveriges bästa 24-timmarslöpare. Senaste månadernas styrketräning har inte bara gjort Tobbe till en bättre ultralöpare utan också hjälpt honom att persa på kortare distanser.
Tobbe och Johnny pratar om hur det kändes för Tobbe att “bara” komma 3-a på SM i 24-timmarslöpning trots att han sprang över 26 mil. De pratar också om vad som egentligen hände på 24-timmars på PRT i december förra året då Tobbe tvingades bryta på grund av symtom på rhabdomyolys.
LÄNKAR
Tobbe Gyllebring på instagram @drunkcod
Appen StrengthLog från Styrkelabbet
Tidigare poddavsnitt med Tobbe
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil startar nästa gång 1 oktober. Läs mer och anmäl intresse här >
Är det skillnad på förberedelserna inför ett fjällmaraton jämfört med ett ultralopp? Nu på sommaren går flera lopp i bergsmiljö både i svenska fjällen och utomlands. Oavsett om loppet är 15-20 km eller strax över maratondistans så brukar dessa lopp innehålla mycket höjdmeter. Johnny och Jënni pratar om träningsupplägg, hur man kan tänka kring utrustning, energi och vätska och andra aspekter som är specifika för ett fjällmaraton.
LÄNKARKöp din tävlingsenergi i vår shop https://paceonearth.runon.se/sv/
Hur ser vår egen träning ut just nu? Vilka mål jobbar vi mot och hur tror vi att träningen vi gör nu ska ta oss dit? Johnny tränar för ett svenskt rekord på 48-timmars i september och Ellen tränar för att springa Dårarnas Diagonal i oktober. Båda loppen kommer ta ungefär två dygn och kräva ungefär samma ansträngningsgrad. Men som för de flesta människor så åtföljs våra storslagna träningsplaner av diverse hinder på vägen…
LÄNKARKöp tävlingsenergi i vår shop https://paceonearth.runon.se/sv/poe-energi Dårarnas Diagonal https://www.grandraid-reunion.com
48 Stundenlauf https://www.48stundenlauf.ch
Tidigare podcastavsnitt från Dårarnas Diagonal 2018 https://paceonearth.se/podcast/087-dromloppet-dararnas-diagonal-ellens-race-report-2018
Vår egen Jënni Jalonen har vunnit sitt första skyrace! Så himla häftigt, så det här vill vi såklart höra mer om. Loppet var K27 Skyrace, ett av flera lopp på Scenic Trail i Schweiz. För att få räknas som skyrace så ska loppet vara mellan 20-49 km och gå på hög höjd, upp till eller över 2000 meter. Loppet måste också innehålla mycket höjdmeter och det lopp som Jënni sprang var på 2200 höjdmeter.
Jënni bor och tränar i Chamonix och här får vi höra om hur hon tänker kring prestation och hur det känns att få stå överst på prispallen på ett stort internationellt lopp.
LÄNKAR
Följ Jënni på instagram @jennijln.
Monday Meditation kl 21 måndag 27 juni https://youtu.be/zMnQjkhw_2o För att hitta till framtida #mondaymeditaion, som sker sista måndagen i varje månad, hittar du länk på vår Facebook eller instagram.
Hur ska man träna när det bara är några få veckor kvar fram till Ultravasan? Här får du höra ultralöpningschoacherna Sebastian Pokorny och Johnny Hällneby resonera kring hur man smartast lägger upp de sista veckorna inför loppet.
Sebastian Pokorny är en av Sveriges bästa löpare på distanser kring 10 mil och Johnny Hällneby är officiell vasaloppscoach och har varit expertkommentator i Vasaloppsstudion under flertalet ultravasor.
Det kan finnas många anledningar till att man inte känner sig i fas med träningen och då är det extra viktigt att använda tiden som är kvar på rätt sätt. Johnny och Sebastian utgår i det här samtalet första hand från den som är motionär och som satsar på att försöka genomföra loppet inom tidsgränsen.
För dig som verkligen känner att du inte tränat tillräckligt och som kanske därför är orolig för om du kommer klara av Ultravasan 90, så har vi ett erbjudande om stöttning och hjälp till hur du ändå ska klara UV90 i år. Skicka ett mail till [email protected] och berätta lite kort om dig själv och varför du behöver hjälp så återkommer vi!
Följ Sebastian på instagram som @spoko och Johnny följer du som @hallneby och @paceonearth såklart!
Du kan också göra en intresseanmälan för coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil om du vill satsa på Ultravasan 2023. Läs mer på https://paceonearth.se/lopcoaching
Lotta Thörn är landslagsledare för ultralöpning och lagledare för 100 km. Hon har också länge varit en del av Pace on Earth-gänget och är en verklig eldsjäl inom ultralöpning. För fem år sedan startade hon löparklubben Scania Road Runners och är nu även tävlingsarrangör för ett flertal stora ultralopp i Sverige, bland annat Viadal ultra.
Lotta på instagram @lottathorn Scania Road Runners https://www.scaniaroadrunners.se/ Trans Scania 246 km https://www.scaniaroadrunners.se/trans-scania Lejonbragden 100 km https://www.scaniaroadrunners.se/lejonbragden Viadal ultra https://www.viadalevent.se/se/viadal-ultra
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching
Hur behöver man justera sin mentala inställning mellan olika typer av ultralopp? Vad skiljer egentligen loppen åt? Och är A-B lopp, tidslopp eller backyard ultra bäst?
Vissa typer av lopp passar vissa människor bättre. Medan andra verkar kunna springa nästan vad som helst med lyckat resultat! Själva har vi våra favoriter och här jämför vi för- och nackdelar med de olika ultraloppen. Vi pratar också om den mentala inställningen på kortare ultror jämfört med riktigt långa.
Vi träffar Matilda Gend som har gjort superbra resultat fast hon är väldigt ny inom ultra. Hon debuterade 2021 då hon sprang 6-timmars i Skövde och lyckades klämma till med 73,2 km. Under 2022 vann hon Tjörnarparen 50 km och gjorde ytterligare ett fantastiskt resultat på 6-timmars på drygt 71 km.
Jämfört med många andra ultralöpare inom eliten tränar hon inte så många timmar per vecka, och här får vi höra henne berätta mer om träningen, hur hon förbereder sig inför lopp, vilka rutiner hon har och hur hon tänker om den där ständiga viljan att stå överst på prispallen.
Matilda Gend på instagram @spring_dig_glad
I det här avsnittet pratar vi om allt som har med utrustning att göra. Kläder, skor, pannlampor, vätskesystem och ryggsäckar, stavar och allt annat viktigt som vi behöver för att göra löpningen mer bekväm och rolig. Vi har bjudit in Viktoria Bergsman från La Sportiva Sverige och hon har verkligen koll på vad man behöver tänka på när man ska köpa en ny regnjacka eller uppdatera sina stavar inför nästa bergsultra.
Du som vill prova La Sportiva kan använda Ellens rabattkod som ger 15% rabatt på allt på https://lasportiva.se Ange ellenxlasportiva15 vid utcheckning så får du 15% på alla ordinarie priser!
Du hittar också mycket finfin utrustning i vår shop på https://paceonearth.runon.se/sv/
Måste man som löpare tävla? Och varför tävlar vi egentligen — är det för att testa våra gränser eller för att uppleva ett äventyr med vänner? Eller av nån helt helt annan anledning? Och när är det bättre att avstå från att tävla helt och hållet?
I helgen pågår tre stora ultralöpningstävlingar i Sverige och vi djupdyker i dessa frågor om att tävla och allt som rör det där med att ställa sig på startlinjen till ett lopp!
Kolla in vår shop https://paceonearth.runon.se/sv/
Vi träffar Linda på “I’m a runner” och pratar om löpteknik ur ett lite annorlunda perspektiv. Linda förklarar varför vi bör skippa de traditionella löpskolningsövningarna och istället satsa på spiral stabilisering för att bli bättre löpare och framför allt för att bli av med de vanliga löparskadorna.
LÄNKAR
Linda på instagram @imarunner.se Kontakta Linda och läs mer om i I’m a runner-loppet på https://imarunner.se
Transformera din löpning 25-29 maj https://paceonearth.se/loparresor/transformera-din-lopning
Hur går det egentligen med projektet “Superkroppen”? För ett par månader sedan bestämde sig Johnny och Fakiren Martin Lundström för att det var dags att skaffa sig en superkropp och här får vi en uppdatering kring hur det går. Dessutom har vi bjudit in Tobbe Blom för att höra hur han gjorde när han skaffade sig “superkroppen” för nio år sedan inför att han skulle göra en TV-produktion där han skulle synas i bar överkropp.
Tobbe Blom är också känd som Tobbe Trollkarl och är både professionell trollkarl och TV-programledare.
Vårt tidigare poddavsnitt #218 - Superkroppen
Tobbe Trollkarl på instagram @tobbeblomtrollkarl Boka Tobbe på https://tobbetrollkarl.com
Den här gången träffar vi Janne “Kaffemannen” Svärdhagen och pratar om andlighet, religion och hur det hänger ihop med löpningen.
Janne blev först känd för en bredare ultralöparpublik när han var tävlingsledare för Sattelit-VM i Backyard Ultra, och sedan också blev en av upphovsmännen bakom podcasten Löparens Själ. Janne är filosof, religionsvetare och ultralöpare och väldigt intresserad av kopplingen mellan kropp och själ och i det här fallet löpning och andlighet.
Det här samtalet går in på flera spännande aspekter; när går ultralöpningen över i sekterism, varför är det så mycket vanligare att man får andliga upplevelser under ultralöpning jämfört med vanlig löpning och handlar det bara om kemiska processer i hjärnan eller finns det något mer?
Janne på instagram @kaffemannen Transformera din löpning 25-29 maj https://paceonearth.se/loparresor/transformera-din-lopning
I mars 2022 var det äntligen dags för Anna Carlsson att få ställa sig på startlinjen till Barkley Marathons i Frozen Head State Park i Tenessee. Det skulle bli tredje gången gillt eftersom Anna varit anmäld två år tidigare men hindrats av Covid-restriktioner. I år fick hon sällskap av Johanna Bygdell och det var första gången två svenska kvinnor fick testa på loppet.
Barkley är en av Laz, Gary Cantrells, mest kända skapelser, han är också upphovsman till Backyard Ultra konceptet. Det här loppet har hållit på sen mitten av 90-talet, och totalt sett har bara 15 personer klarat att gå i mål, och ingen har gått i mål sen 2017. Och ingen kvinna har någonsin klarat alla fem varv, så det är klart att vi höll tummarna den här gången!
Här får vi höra Annas egen historia och hon berättar om hur små misstag fick stora konsekvenser. Det finns massor av spännande små anekdoter som kommer fram en efter en! Till exempel får vi lära oss vad björnlådor är för något…
LänkarFölj Anna Carlsson på instagram som @amb.aurore
Kolla in våra löparresor på Skytesvallen! https://paceonearth.se/loparresor
Läs mer om Barkley Marathons https://sv.wikipedia.org/wiki/Barkley_Marathons
Sara Molin är veterinär, springer mycket med sina hundar och tränar styrketräning. Här pratar vi löpning tillsammans med hund och framför allt slår vi hål på några av myterna kring vad som gäller för hur mycket man får springa med sin valp. Det finns en allmän uppfattning om att det är farligt för en ung hund att motionera och att informera om vad som verkligen gäller här är något som Sara verkligen brinner för.
Följ @sara__molin på instagram
Kolla in våra löparresor på https://paceonearth.se/loparresor/
Wille Englund, är Leg. Dietist och kostvetare och också en ultralöpare med framtiden för sig! 2021 vann han Fjällmaran 100 kilometer och kom 2:a på Kullamannen 100 miles.
Det här samtalet handlar såklart en hel del om energi på ultralopp, men också mycket om hur man planerar sin första ultradistans överlag. Wille gör något som han kallar för hypoteskartor, vilket är ett supersmart sätt att få en uppfattning om vilka kläder, vilken utrustning och hur mycket energi man behöver ha med sig. Och vad man kan förvänta sig för tid i mål.
Wille på instagram @willeenglund
Använd Ellens rabattkod “ellenxlasportiva15” på https://lasportiva.se (15% på alla ord. priser).
Vi pratar om hur häftigt det kan vara att springa genom en hel natt, men också om att det är något som många oroar sig för. Vi berättar anekdoter från lopp vi sprungit och diskuterar sömnbrist och soluppgångar. Vilken taktik är bäst för att hålla sig vaken? Ska man ta micropauser eller längre sovpauser? Hur äter man på natten för att inte bli illamående och vad är det egentligen för skillnad på hägringar och hallucinationer?
Häng med på vårt läger Ultrainspiration Hälsingland 28 april - 1 maj. Ett inspirationsläger som passar dig som är nyfiken på trail- och ultralöpningsvärlden. Du behöver inte vara erfaren löpare för att kunna följa med utan det går bra att vara nybörjare. https://paceonearth.se/loparresor/ultrainspiration-halsingland
Erik Olofsson driver tillsammans med Johan Forsstedt podden Maratonlabbet. Där tränar och jobbar de hårt för att nå sina mål på distanser upp till maraton, men under 2021 ställde Erik upp i SM i 100 km och 24-timmars och tog medalj i båda loppen. Johnny har sagt att de här resultaten borde betyda att Erik är Sveriges bästa ultralöpare, men den utsagan kan man såklart diskutera. Klart är dock att Erik satsar på att göra riktigt bra resultat på SM i 24-timmars i Växjö i april i år.
I det här samtalet får vi bland annat lära oss vad SMALA mål betyder och varför de är så mycket roligare och mer intressanta än SMARTA mål. Och vi får en stor portion inspiration för på det sättet som Erik tar sig an dessa utmaningar är väldigt motiverande. Han är nyfiken, ödmjuk och öppen för att experimentera och trots att han får goda råd från Johnny så tar han fasta på det allra viktigaste rådet — att det är ok att gå sin egen väg (och därmed inte göra som Johnny säger!).
LÄNKAR
Ultrainspiration Hälsingland 28 april - 1 maj https://paceonearth.se/loparresor/loparresor-2022
Maratonlabbet https://maratonlabbet.podbean.com
Erik Olofsson på instagram @erik.olo
Sedan vi träffade fotgurun Anders Nordström i podden för nästan fyra år sedan har Anders utvecklat sina idéer och koncept till att handla mycket om en helhet och en kroppskompetens. För att kunna använda kroppen till fullo behöver vi träna på ojämna underlag och i assymetri. Men vi behöver också förstå varför vi vill springa och vad det egentligen innebär att kunna springa.
Lägret Transformera din löpning 25-29 maj på Skytesvallen i Hälsingland, pris 10900 kr. https://paceonearth.se/loparresor/transformera-din-lopning
Finns det något universalknep för att komma igång med löpning? Är lösningen att starta en runstreak eller kanske att springa med barfotaskor? Vad behöver den som vill börja med löpning tänka på första veckorna för att undvika skador och för att kunna springa så hälsosamt och njutbart som möjligt?
Vi pratar inställning, utrustning och hur man behåller motivationen till att springa i början!
LÄNKARVårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching
Facebook-gruppen Runstreak Sverige https://www.facebook.com/groups/runstreaksverige
Facebook-gruppen Ultralöpning i Sverige https://www.facebook.com/groups/404209496976282
Jenny Josefsson har tillsammans med sina döttrar vunnit Sveriges starkaste familj. Hon är hängiven längdskidåkare, men brinner också för ultratrail. Hon har sprungit Ultravasan under 9 timmar och vunnit EcoTrail och Jättelångt. Hon är också stolt finisher på både Kullamannen och UTMB och tror att mycket av hennes framgångar inom löpningen grundar sig i att hon tränar så varierat och inte minst att hon åker så mycket skidor.
Coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil startar 1 feb. Anmälan på https://paceonearth.se/lopcoaching
Vi har bjudit in Daniel Westergren från podden Ultraaktuellt för att prata om ultralöpningsåret 2021. Det blir en minneskavalkad där Johnny och Daniel går igenom häftiga prestationer, intressanta händelser och trender. Var beredd på ett ultralångt avsnitt fullspäckat med imponerande resultat!
Läs mer om 10 månader mot 10 mil och anmäl dig på https://paceonearth.se/lopcoaching
Att ha ett stort mål framför sig är för många receptet för att hitta motivation till träning. Men hur gör man om man inte har det där stora målet, utan bara vill springa? Och såklart vara en ultralöpare — redo för att ta sig an vilken ultradistans som helst (nästan), när som helst?
Ellen och Emmy diskuterar hur motivationen påverkar oss och hur vi kan tänka om vi just för tillfället mest vill “vara ultralöpare” och kanske inte riktigt orkar lägga all kraft på att nå ett specifikt mål…
LÄNKARVårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil startar 1 februari. Läs mer och anmäl dig https://paceonearth.se/lopcoaching/10-manader-mot-10-mil
Lyssna på Emmy och Ellens race report från HUB 200 miles https://paceonearth.se/podcast/165-hub200-miles-ellen-och-emmys-race-report-fran-halland-ultra-beach-trail-32-mil
Här kommer vår årskrönika för 2021! Vad hände, vilka upplevelser hänger kvar så här i efterhand och vad lärde vi oss egentligen? Vi blickar också framåt och pratar om vilka äventyr vill vi göra under 2022!
LÄNKARKolla in vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching/10-manader-mot-10-mil
Våra löparresor https://paceonearth.se/loparresor/loparresor-2022
Runstreak-utmaningen i januari 2022 https://www.facebook.com/groups/1620037611676291/
PODDAVSNITTJënnis Mont Blanc-bestigning https://paceonearth.se/podcast/203-the-royal-traverse-upp-till-mont-blanc
Ellen och Claras race report från Hemmavasan https://paceonearth.se/podcast/205-clara-och-ellens-race-report-fran-hemmavasan-90
Johnnys race report från Viadal https://paceonearth.se/podcast/211-lardomar-fran-en-krossad-varldsrekorddrom
Johnny har tillsammans med Fakiren Martin Lundström bestämt sig för att skaffa sig en superkropp. Men frågan är om det här bara är ytligt och dumt eller om det finns något smart och bra som döljer sig i det här konceptet? Vi pratar om vad en superkropp egentligen är, hur man skaffar sig den och vi reflekterar också över vilket ansvar vi har som offentliga personer när vi förmedlar en så utseendefixerad bild av träning.
Nisse Westfelt har fått äran att producera “superkroppen” och vi ringer upp honom för att diskutera hur det här ska gå till.
LÄNKARVår webshop där du hittar bland annat Best Grip och ullunderställ från Aclima https://paceonearth.runon.se/sv/
Fakiren Martin Lundström på instagram @orthae
Johnny på instagram @hallneby
Nisse på instagram @nirfse
Vi träffar Deri Thomas, mannen som tog konceptet parkrun till Sverige. Parkrun är en återkommande tävlingsform som är helt gratis och utan prestationskrav. Även om parkrun “bara” är 5 km så tycker vi att idén har många likheter med ultralöpning. Sen har också Deri sprungit flera ultror och nästan alltid hamnat på pallen, vilket såklart också gör att det finns många gemensamma ämnen att prata om!
LÄNKARVåra löparresor https://paceonearth.se/loparresor/
Läs mer om parkrun https://www.parkrun.se
Det är något speciellt med att starta upp nya projekt och att testa nya saker! Har man svårt att hitta motivationen eller inspirationen i vardagen så finns det inget som funkar så bra som att prova något nytt. Och har man tur blir det till en nyfunnen kärlek! Vi pratar om första året med löparläger på Skytesvallen och om vår valp Vidar — en alaskan malamute på 5 månader. Våga #testanåtnytt :)
Följ Vidar på instagram som @yowlingvidar
Kolla in våra löparresor på https://paceonearth.se/loparresor/loparresor-2022
Vi firar att Ellens runstreak idag når 3000 dagar! Vi pratar om hur det började och vad det här har betytt för henne. Hur känns det att vara den som har längst runstreak i Sverige (vad vi vet i alla fall!)? Och att Sverige nu är näst störst i världen vad gäller registrerade runstreaks på Streak Runners International?
Vi presenterar också våra löparresor som vi precis släppt platserna till! Läs mer om dessa här https://paceonearth.se/loparresor/loparresor-2022
LänkarFölj Ellen på instagram som @weselle
Runstreak Sverige Podcast (här hittar du information om runstreak och regler) https://runstreaksverige.se
Runeveryday.com (Streak Runners Internatiional Inc.)
Svenska listan på SRI https://www.runeveryday.com/se_active_streaks.php
Runstreak Sverige Facebook-grupp https://www.facebook.com/groups/runstreaksverige
Hur är man egentligen en riktigt bra support? Det här avsnittet har varit efterlängtat och nu fick vi äntligen tillfälle att prata med MarathonMia, Sveriges kanske bästa ultralöpar-support!
Maria Thomsen, som också kallas MarathonMia är ultralöpare och coach och har varit del av den svenska ultralöpningen i många år. Hon var med när Täby Extreme Challenge startade för öve 10 år sedan och har sen dess sprungit flera överlånga ultralopp. I vårt tidigare poddavsnitt med Mia, nr 052, pratade vi om hennes resa från att vara en överviktig rökande småbarnsmamma till att bli ultralöpare, men den här gången pratar vi support! Vi känner inte till någon i Sverige som är så rutinerad och erfaren när det gäller att supporta ultralöpare, både på elit- och motionsnivå, som Mia. I det här samtalet tar vi upp flera olika aspekter av supportrollen och delar med oss av egna anekdoter.
LÄNKARFölj Mia Thomsen på instagram som @marathonmia13
Kolla in våra löparläger på https://paceonearth.se/loparresor/
Tahoe 200, Bigfoot 200 och Moab 240 är tre legendariska 200-mileslopp i USA. Anders Norén antog utmaningen att springa alla tre loppen inom ett år, vilket i princip innebär att man behöver springa tre 200-mileslopp inom några få månader. Tahoe 200 ställdes in på grund av skogsbränder och det genomförde Anders virtuellt på hemmaplan, vilket gjorde att han behövde springa omänskligt många gånger upp och ned i den lokala skidbacken för att få ihop rätt antal höjdmeter…
Läs mer om Triple Crown of 200s http://www.grandslam200.com
Den här gången kör vi lyssnarfrågor om några av våra favoritämnen! Är det bättre att springa många korta pass än ett fåtal längre, givet att dessa två metoder ger samma veckovolym? Hur gör man för att trigga igång fettförbränningen på lopp och hur hanterar man illamående när man springer? Vi pratar också om vad man bör tänka på om man ger sig ut på ett eget osupportat flerdagarsäventyr i löparskorna!
Kolla in våra löparresor på https://paceonearth.se/loparresor
I facebook-gruppen Ultralöpning i Sverige finns två trådar som handlar om hur man hanterar illamående på lopp. Läs gärna mer där om just det ämnet!
Vad var det som gjorde att Johnnys dröm om världsrekordet sprack? Och hur kan man fortsätta springa när det mål som man siktat mot i flera år inre finns kvar längre? Emmy Karnerud och Martin Lundström gjorde allt de kunde för att Johnny skulle nå sitt mål, men den här gången gick det inte. Det här är Johnnys race report från Viadal 6-dagars.
Vad var det som gjorde att Johnnys dröm om världsrekordet sprack? Och hur kan man fortsätta springa när det mål som man siktat mot i flera år inre finns kvar längre? Emmy Karnerud och Martin Lundström gjorde allt de kunde för att Johnny skulle nå sitt mål, men den här gången gick det inte. Det här är Johnnys race report från Viadal 6-dagars.
PT-Fia är kanske en lite annorlunda gäst i vår podd, men hon känns helt självklar när hon börjar berätta om sitt liv och sin inställning till träning och prestation. Hon har väldigt kloka tankar om hur man stärker relationen till sig själv och att man för att må bättre, behöver börja lyssna på kroppen och sitt mående och sen också agera därefter.
För den som inte har koll på vem Sofia Ståhl är, så är hon programledare, föreläsare, författare, PT och influencer som hela tiden har hälsa och välmående i fokus. Hon har skrivit böckerna Trappträning och Tio vägar till hälsa och programleder podcasten Ofiltrerat.
Johnny försöker få PT-Fia att komma med konkreta tips på övningar så här i Octoberplank-tider, och hon gillar enkla övningar och rekommenderar helt enkelt att att sätta sig ner på golvet och sen ställa sig upp — om och om igen!
Gå med i vår utmaning Octoberplank på https://www.facebook.com/groups/octoberplank2021
Läs mer om coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching/
Följ PT-Fia på instagram som @ptfia
Sofia Ståhls blogg https://ptfia.femina.se
Jonas Gustavsson är leg. kiropraktor och den som alltid behandlar oss och ser till att vi är redo inför tävlingar eller hjälper oss vid eventuella skador. Han har ett fantastiskt öga för obalanser i kroppen och vet också hur man ska rätta till dem. Här diskuterar Jonas och Johnny kring löparkroppens tre viktigaste leder.
LÄNKAROm du vill träffa Jonas eller hans grymma kollegor så finns dom på Evokliniken i Stockholm https://evokliniken.se
Ange koden Paceonearth2021 när du bokar så får du 50% rabatt på första besöket under hela 2021 (ord. pris 890 kr).
Dragon’s Back Race kallas för världens tuffaste bergsultra. 38 mil och 17400 höjdmeter i Wales. Patrizia Strandman gick nyligen i mål på det här galet svåra loppet och här får vi höra hennes fascinerande berättelse.
Följ Patrizia på Instagram som @pstrandman
Läs mer om loppet på https://www.dragonsbackrace.com
Häng med på våra löparresor nu i höst, vi har platser kvar på Pace on Earth Retreat 8-10 oktober och Ultrainspiration Hälsingland 22-24 oktober. https://paceonearth.se/loparresor
Äntligen fick vi en pratstund här i podden med Annika Stanley Wandebäck, den yoga-instruktör som vi bjudit in till vårt läger Pace on Earth Retreat 8-10 oktober. Annika har en härlig syn på yogan och vi tycker att hennes filosofi passar perfekt ihop med vår.
Du läser mer om Annikas verksamhet Aware Spiritual Warrior på http://aswuppsala.se och blir du sugen på att hänga med på läger med Annika och oss så finns ett fåtal platser kvar till Pace on Earth Retreat 8-10 oktober https://paceonearth.se/loparresor/paceonearth-retreat
Inte så många känner till att i slutet av 1800-talet var 6-dagars den allra största publiksporten i USA. Men varför väljer man att springa 6 dagar i sträck idag? Vad är egentligen tjusningen med flerdagarslopp?
LänkarViadal Ultra 6-dagars pågår 13-19 september. Håll koll i våra sociala medier så får du information där om hur du följer loppet.
Anmäl dig till oktoberstarten av 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching/
Kolla in våra löpresor https://paceonearth.se/loparresor/loparresor-2021-2022
Podden Ultraaktuellt https://ultramarathon.se/podden-ultraaktuellt-allt-om-ultralopning/
Johnny och Clara Henry träffades i Vasaloppet-studion 2020 och kläckte idén att Clara skulle springa nästa år. Ellen lovade att ta Clara i mål och efter 10 månaders träning i vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil så var Clara redo!
LänkarFölj Clara Henry som @glasclara på instagram.
Filmklipp från helgens bravader finns på höjdpunkten UV90 på @paceonearth och @glasclara instagram.
Anmäl dig till vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil! https://paceonearth.se/lopcoaching/ Vi startar 1:a oktober och den starten passar jättebra om man vill vara redo för till exempel Ultravasan 45 eller 90 hösten 2022!
Vårt tidigare poddavsnitt med Clara https://paceonearth.se/podcast/189-clara-henry-ultralopning-och-konsten-att-springa-langsamt
https://paceonearth.se/podcast
Fanny är idag en av de allra största träningsprofilerna på instagram och TikTok. Hon gör allt som i våra ögon hör till den där lite coola världen — OCR, Ninja Warrior, swimrun och klättring, men hon älskar också att springa.
LÄNKARFölj Fanny Josefine på Instagram som @fanny_josefine, i hennes bio där hittar du alla länkar vidare till övriga konton!
Häng med på våra helgläger i höst! Vi har ett fåtal platser kvar till Pace on Earth Retreat 8-10 oktober och Ultrainspiration Hälsingland 22-24 oktober. Läs mer https://paceonearth.se/loparresor/loparresor-2021-2022
https://paceonearth.se/podcast
Det finns flera olika vägar uppför Mont Blanc och en av de häftigaste rutterna är The Royal Traverse. Rutten är inte särskilt svår tekniskt, men det finns flera partier som är väldigt exponerade och eftersom rutten är extremt lång är den perfekt ultraträning.. I somras gav sig Jënni på det här äventyret tillsammans med sin kompis Anton Levein och det finns många viktiga paralleller till ultralöpning i det här samtalet.
LÄNKARLäs Jënnis blogginlägg från bestigningen https://paceonearth.se/blogg/toppen-av-mont-blanc-forvantningar-och-problemlosning
Se Antons film från äventyret på Youtube https://youtu.be/QEhAkgtAdm4
Följ Anton på Instagram som @antonlevein
Följ Jënni på Instagram som @jennijln
Vi kör ultraintervaller nästa gång preliminärt i november! Håll utkik på ultraintervalchallenge.com för mer information.
https://paceonearth.se/podcast
Att göra en DNF (Did Not Finish) och välja att bryta en tävling är något som för många ultralöpare är väldigt laddat. Men hur vet man att man tagit rätt beslut? Vi berättar om de gånger vi själva brutit och de gånger vi lyckats fortsätta.
LänkarVårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil
The Central Governor Theory (från fellrnr.com)
Johnnys race report från UTMB 2017
Ellen och Emmys race report från HUB 200 miles 2020
http://www.paceonearth.se/podcast/
Linda Åkerberg utnämndes 2019 till Årets Äventyrare efter att hon genomfört ett 486 mil långt äventyr, till fots, med cykel och kajak genom Sveriges alla landskap. Expeditionen gick från Smygehuk i Skåne upp till Treriksröset i Lappland och tog 4 månader.
LänkarWebsite: www.wilderness-stories.com Instagram: www.instagram.com/wildernessstories/ Facebook: www.facebook.com/wildernessstories Youtube: Wilderness Stories
Beställ Linda Åkerbergs bok Expedition Sverige på Adlibris
Tiny Beautiful Things av författaren till Wild, Cheryl Strayed
http://www.paceonearth.se/podcast/
I juli 2021 vann Anna Carlsson det största ultra-trail lopp som gått det här året, Val d’Aran by UTMB®. Det här är hennes race report från loppet där hon slutade som vinnare, totalnia och med nästan 3 timmars marginal till andra dam.
LänkarFölj Anna Carlsson på instagram som @amb.aurore och på Trailrunning Sweden https://trailrunningsweden.se/author/anna-carlsson/ där hon bloggar .
Läs mer om våra löparläger med Anna på Skytesvallen i Hälsingland och i Abisko https://paceonearth.se/loparresor/loparresor-2021-2022 och gör en intresseanmälan för framtida löparläger på https://paceonearth.se/loparlager/loparlager-intresseanmalan
Läs mer om tävlingen Val d’Aran by UTMB https://www.aranbyutmb.com
Våra tidigare poddavsnitt med AnnaMagisk uppvisning av Anna Carlsson på Bergslagsleden https://paceonearth.se/podcast/194-magisk-uppvisning-av-anna-carlsson-pa-bergslagsleden
Anna Carlsson, med fjällen i hjärtat https://paceonearth.se/podcast/124-anna-carlsson-med-fjallen-i-hjartat
http://www.paceonearth.se/podcast/
Backyard Ultra special. Janne Svärdhagen leder ett samtal mellan Tobbe Gyllebring och Johnny Hällneby. Johnny kritiserade backyard-formatet för att vara en tävling i sömnbrist i ett inslag i Ultraaktuellt, och Tobbe gjorde ett svarsinlägg på Facebook.
LÄS MERBackyard ultra fullkomligt exploderade som ultrafenomen under 2019. Men vad innebär egentligen ett svenskt mästerskap? Vad är backyard ultra för tävlingsform och hur är den organiserad? Ultramarathon.se reder ut begreppen i en artikelserie i tre delar om backyard ultra. https://ultramarathon.se/nyheter/backyard-ultra-en-artikelserie-i-tre-delar/
LÄNKARFölj Tobbe Gyllebring på instagram som @drunkcod
Podden Löparens själ hittar du där poddar finns och på Facebook https://www.facebook.com/loparenssjal/
http://www.paceonearth.se/podcast/
Ellen har lite spontant bestämt sig för att springa Val d'Aran by UTMB® och nu när det är 4 veckor kvar till start pratar vi om hur hon ser på träningen och om det kommer räcka för att ta sig i mål trots bristen på ordentlig uppladdning. Vi pratar också om hur vi tror att hösten kommer att se ut nu när alltmer i samhället öppnas upp.
LÄNKARAnsök om individuell coaching med Anna Carlsson
Val d'Aran by UTMB® 9-11 juli
Viadal Ultra 13-19 september
http://www.paceonearth.se/podcast/
Vi pratar med Peppe Lindholm som driver RW-podden tillsammans med LG Skoog. Det är ett viktigt samtal om löpning och medvetenhet, men framförallt om personliga erfarenheter av hjärtproblem. Något som alltför många löpare lider av.
LänkarFölj Peppe Lindholm på Instagram som @drumforrest
Camp Järvsö som Peppe och Cecilia driver tillsammans med Carolina och Patrik Klüft https://campjarvso.se/
Våra löparresor i Hälsingland https://paceonearth.se/loparresor/loparresor-2021
http://www.paceonearth.se/podcast/
Daniel Karlsson (@runstreakdaniel) för att prata om hans nylanserade youtube-kanal Löparlycka. Det finns inget liknande på svenska och därför tycker vi att den här satsningen på löpar-tv om, av och för löpare ska bli superspännande!
LÄNKARHär hittar du Youtube-kanalen Löparlycka https://www.youtube.com/channel/UCiZop8Ud8fqP5PbbzKDiT6g
Löparlycka på instagram @loparlyckatv
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching/
http://www.paceonearth.se/podcast/
Kroppen gör inte alltid skillnad på stress från arbetslivet, familjen eller på grund av tuffa intervallpass eller hård långvarig ansträngning. Under ultralopp är det ofrånkomligt att vi drabbas av stress i olika former och oro och jobbiga tankar kan leda till en onödig DNF (Did not Finish). Vi delar med oss av våra erfarenheter och pratar om hur vi kan hantera stress för att det ska påverka oss så lite som möjligt.
LänkarVill du också testa La Sportiva så använd koden “ellenwestfeltxlasportiva15” så får du 15% rabatt på allt på https://lasportiva.se (gäller på ordinarie priser).
Vi startar coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil nästa gång 1:a juni! Dags att anmäla sig nu! https://paceonearth.se/lopcoaching/10-manader-mot-10-mil
http://www.paceonearth.se/podcast/
I slutet av april gjorde Anna Carlsson en helt makalös prestation — hon satte ett nytt FKT (Fastest Known Time) på Bergslagsleden 28 mil och vi fick vara med som support. Här får vi höra hur Anna tänker kring träning och tävling och vad hon egentligen tycker är viktigast med löpning.
LÄNKARFölj Anna Carlsson på instagram som @amb.aurore
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil startar nästa gång 1 juni! Läs mer på https://paceonearth.se/lopcoaching/
http://www.paceonearth.se/podcast/
Det här är en historia som handlar om hjärnspöken kring löpning och hur man kan vända en rädsla för att springa tillsammans med andra till att faktiskt vara stolt över sin löpning och att klara av att springa 50 miles.
10 månader mot 10 mil, start 1:a juni https://paceonearth.se/lopcoaching/
http://www.paceonearth.se/podcast/
Att en av deltagarna i vår Vertical Challenge sprang totalt 19 000 höjdmeter på en vecka är helt otroligt! Därför tog vi ett snack med vinnaren Tomas Kvapil som för oss var okänd sen tidigare men har sprungit en hel del och tävlat inom Spartan och OCR.
LÄNKARFölj Tomas Kvapil på instagram som @tomaskvapil
Runstreakutmaningen maj 2021 hittar du på Facebook https://www.facebook.com/groups/2659037817721359
Ultrarunning Academy Vertical Challenge https://ultrarunningacademy.com/vertical-challenge
TACK till Black Diamond som sponsrade utmaningen med fina priser https://www.blackdiamondequipment.com
http://www.paceonearth.se/podcast/
Erik Wickström kallar sig för konditionskonnässör och det stämmer bra! Tillsammans med Niklas Bergh driver han podden Lagom Kondition med fokus på skidåkning, men Erik nöjer sig inte med bara vanlig längdåkning. Han har också satsat på rullskidor, cykel, duathlon och vinter-triatlon — och såklart också ultralöpning. Men Eriks allra största merit är nog inom “ultraskidor” där han satte världrekord på 24-timmars med 43,9 mil.
LÄNKARFölj Erik på instagram som @erik_wickstroom Podden Lagom Kondition https://www.lagompod.com Blogg https://erikwickstrom.se
http://www.paceonearth.se/podcast/
Erik Wickström kallar sig för konditionskonnässör och det stämmer bra! Tillsammans med Niklas Bergh driver han podden Lagom Kondition med fokus på skidåkning, men Erik nöjer sig inte med bara vanlig längdåkning. Han har också satsat på rullskidor, cykel, duathlon och vinter-triatlon — och såklart också ultralöpning. Men Eriks allra största merit är nog inom “ultraskidor” där han satte världrekord på 24-timmars med 43,9 mil.
LÄNKARFölj Erik på instagram som @erik_wickstroom Podden Lagom Kondition https://www.lagompod.com Blogg https://erikwickstrom.se
http://www.paceonearth.se/podcast/
Vi laddar upp inför Vertical Challenge och pratar om hur Ellen gör för att träna upp kroppen till att klara de tuffa bergslopp som hon älskar. Hur långt i förväg börjar hon träna backe, vilka favoritövningar gör hon och varför älskar hon utförslöpningen?
LÄNKAR
VERTICAL CHALLENGE by the Ultrarunning Academy, 19-25 aprilAll info på https://www.facebook.com/events/446377659959539 #URAverticalchallenge
Clara Henrys 24h-löpning för Barncancerfondenhttps://www.barncancerfonden.se/clarahenryUnder 24 h springer Clara 84 km och samlar in pengar i kampen mot barncancer. Start 29 april kl 21:00.
Tips på tidigare poddavsnitt om utförslöpning och backträningAllt om utförslöpning https://paceonearth.se/podcast/170-allt-om-utforslopning
Backträning för den som är skadad och alla andra https://paceonearth.se/podcast/147-backtraning-for-den-som-ar-skadad-och-alla-andra
http://www.paceonearth.se/podcast/
Varför har många så svårt att acceptera när någon inte satsar på att springa milen så fort som möjligt? Att det kanske finns andra mål med träningen och löpningen än att bli galet vältränad? Vi träffade Clara Henry i somras när hon var programledare för Hemmavasan och började prata om ultralöpning och runstreak och det slutade med att Clara anmälde sig till vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil.
CLARA SPRINGER 84 KM UNDER 24H I KAMPEN MOT BARNCANCER. VAR MED OCH STÖTTA!29 april, start kl 21:00. Mer info finns på Claras instagram @glasclara
Insamlingen https://www.barncancerfonden.se/clarahenry
Mer om Claras 24h https://www.barncancerfonden.se/event/Clara-Henrys-24h-lopning/om-claras-24h/
Vill du också ha hjälp att ta steget till att bli en ultralöpare? Anmäl intresse på https://paceonearth.se/lopcoaching/ så hör vi av oss när det är dags att anmäla sig!
http://www.paceonearth.se/podcast/
Pace on Earth Invitational 24h startade som en idé till träningspass men blev en högklassig 24-timmarstävling på Ruddalens Idrottsplats. Dessutom satte Elov Olsson en ny svensk rekordnotering på 100 miles med 12:24:04.
http://www.paceonearth.se/podcast/
Micael Dahlen är ekonomiprofessor, författare, föreläsare och obotligt nyfiken. Vi träffar Micael för att prata om träning, vanor och om livet och döden. Om man tänker bli 1000 år gammal, hur ska man då leva idag för att lyckas med en sådan utmaning?
Vilka pusselbitar behöver vara på plats för att lyckas springa 17,3 mil per dag i sex dagar? Viadal Ultra går i september men det mycket att fundera på och prata igenom med supporten redan nu.
LÄNKAR
Beställ en SKARP av Martin genom att skicka DM på @orthae på instagram.
Häng med på våra ultraintervaller 20 mars — all info finns på www.ultraintervalchallenge.com
Viadal Ultra 13-19 september, https://www.viadalevent.se/se/viadal-ultra
Podcastavsnitt#036 - 6-dagars är ultralöpning på sin spets #061 - Bakom kulisserna på 6-dagars (Johnnys race report från 2018 då han satte svenskt rekord) #127 - Six Days in the Dome, del 1 (Johnnys race report från 2019) #128 - Six Days in the Dome, del 2 (Johnnys race report från 2019)
BlogginläggJohnnys tankar inför sin andra 6-dagars i Grekland Johnnys race-report från 6-dagars i Grekland 2017
http://www.paceonearth.se/podcast/
Katarina Woxnerud pratar om bäckenbottenträning och hur det påverkar löpningen. Även män behöver ha koll på sin bäckenbotten, men vad är det egentligen och hur och varför behöver man träna upp dessa delar av kroppen?
Poddavsnittet i Runstreak Sverige om inkontinens https://runstreaksverige.se/avsnitt/12-jenny-thornberg-ska-inkontinens-fa-stoppa-lopningen
Du kan följa Katarina Woxnerud på instagram som @katarinawoxnerud
Undersökningar eller träning på Hela Kvinnans Klinik https://helakvinnansklinik.se/
Ultra Interval Challenge 20 mars, https://ultraintervalchallenge.com
http://www.paceonearth.se/podcast/
Äntligen får vi höra Anders Norén och Johnny prata ut om maratonveckan! Vem är Anders och varför kom han på den här idén med att göra ett maraton om dagen i en vecka?
http://www.paceonearth.se/podcast/
Sista dagen på maratonveckan och Johnny är märkbart känslomässigt påverkad. Fast kanske inte heller så konstigt när de avslutande 42 km blev en så lyckad social tillställning full av gemenskap.
http://www.paceonearth.se/podcast/
En oväntad ändring i planen blev möjligen räddningen för humöret. Löpningen rullar på bra, men återhämtningen och sömnen är lite mer svajiga. Bara en dag kvar nu!!!
http://www.paceonearth.se/podcast/
I dagens rapport från maratonveckan har Johnny och Anders sprungit på den allra första svenska maratonbanan från 1899. Vi diskuterar varför Anders är den starkare löparen just nu och att det börjar bli jobbigt. Johnny liknar det vid ett ultralopp och vill helst sluta.
http://www.paceonearth.se/podcast/
Dag 4 hände det inget speciellt. Johnny ville bara checka av dagens mara och podcast och gå vidare. Dock fanns det viktiga insikter om vad det innebär att gå in i sin egen bubbla helt och fullt, samt skräcken för en graf på Strava.
http://www.paceonearth.se/podcast/
Dag 3 var en händelserik dag i Maratonveckan. Johnny var inte helt övertygad om att 3 varv på Ursvik Xtreme 15 km egentligen var en bra idé, men kroppen var snäll och pinnade på. Uppdraget att ta hand om sig själv fortsätter - nu med blandad framgång.
https://www.instagram.com/paceonearth/channel/
http://www.paceonearth.se/podcast/
Vi dividerar om huruvida det är fettisdagen eller ej och om man i så fall får äta semlor. Johnnys kropp har gett honom ultraben, men knoppen håller inte ordning på kläderna. Det här är dag 2 i Maratonveckan.
https://www.instagram.com/paceonearth/
http://www.paceonearth.se/podcast/
Rapport från dag 1. Johnny och Anders sprang OS-banan från 1912. Johnny blev låg under passet men hög efteråt.
Johnny gör ett stort träningsprojekt med start måndag den 15:e februari. Ett maraton om dagen i en vecka är det som gäller.
http://www.paceonearth.se/podcast/
Johnny drar igång ett stort träningsprojekt måndag den 15:e februari. Planen är att springa ett maraton om dagen i en vecka, men det han definierar som största orosmomenten är inte att klara av sträckan, utan hur han ska lösa logistiken och vardagen under tiden. Häng med, nu kör vi ett kort avsnitt per dag i en vecka!
http://www.paceonearth.se/podcast/
Varför är det viktigt att som ultralöpare ha en bra fettförbränning? Blir man bättre på att utnyttja fett som energikälla om man äter LCHF till vardags, tränar på fastande mage och springer lågintensivt? Och fungerar det likadant för kvinnor och män?
LÄNKAR
Våra löparresor https://paceonearth.se/loparresor/loparresor-2021
Podcastavsnitt med Renee McGregor — The female endurance athlete https://runwithlove.com/podcast/28-renee-mcgregor-the-female-endurance-athlete
Dr Stacy Sims https://www.drstacysims.com har skrivit boken ROAR https://www.adlibris.com/se/bok/roar-9781623366865
Att träna löpning i kyla — vad behöver man tänka på? Vi erkänner villigt att vi inte är experter på ämnet och har därför tagit hjälp av experterna Johanna Ojala, skidåkningscoach och programledare på SVTs Vinterstudio och Anna Carlsson, ultralöparen som bor och tränar i Abisko där det är snö 9 månader om året.
Du hittar Johanna Ojala på instagram som @ojalacoaching och Anna Carlsson som @amb.aurore
LÄNKAR UNDERSTÄLL OCH STRUMPORUnderställ Craft Merino 240 och Craft Merino 180.
Vi säljer ullprodukter i vår shop, underställströjorna Aclima Woolnet är fantastiska, liksom strumporna i merinoull från Aclima https://paceonearth.runon.se/sv/ull-prylar. Vi har också ett par Injinji-strumpor som är i ull och fungerar bra på vintern.
ANDNINGSMASKER OCH VÄRMEVÄXLAREAndningsmasker Lungplus Sport finns på Kronans apotek eller Multisportshopen.se där du även hittar Airtrim Sport och Airtrim Astma https://www.multisportshopen.se/sv/vardartiklar/varmevaxlare/.
DUBBAD VINTERSKOLa Sportiva Blizzard GTX, dubbad sko med goretex och “inbyggd damask” som är perfekt för vinterlöpning. Använd gärna Ellens rabattkod ellenxlasportiva10 så får du 10% på alla ordinarie priser på lasportiva.se
ANDRA SMARTA TIPSSmart kjol som värmer rumpan La Sportiva Warm Up Skirt.
HotWool Liner gloves från Aclima (tunna handskar att ha inuti större vantar).
Varför är det viktigt för ultralöpare att träna styrka, rörlighet och balans hemma? Räcker det inte att springa? Johnny och Jënni går igenom de övningar vi tycker är bäst. Det finns många fördelar med att lägga lite tid på hemmaträning och det behöver verkligen inte vara så komplicerat eller svårt.
Vi visar några korta hemmaträningspass på vår på vår instagram @paceonearth https://www.instagram.com/p/CJbKj6WgHPm/ https://www.instagram.com/p/CJsu44bgWOy/ https://www.instagram.com/p/CJidP87gWMk/
Johnny tipsar om Pingvinen https://youtu.be/KKBOHQbIZNE
På vår engelska youtube-kanal Ultrarunning Academy hittar du instruktioner till flera av de övningar vi pratar om i podcastavsnittet, bland annat: - Krypövningar https://youtu.be/4zRabFDSd2M - Utfallssteg https://youtu.be/fOdH1CbuIwk - Armhävningar https://youtu.be/CwgXS_I7YWc - Mountain Climbers https://youtu.be/vQxc3GuXOsM - Draken/Single leg romanian deadlift https://youtu.be/XVrAGWJBNo0
Det här samtalet med Linda Aulin handlar om mental hälsa, hur löpningen och runstreaken har förändrat hennes liv och hur komplicerat det plötsligt blir när vi börjar döma varandras förhållningssätt till den egna kroppen och vad man väljer att göra med den.
LÄNKAR
Runstreak-utmaningen januari 2021 https://www.facebook.com/groups/runstreakutmaningenjanuari2021
Runstreak Sverige (den stora diskussionsgruppen) på facebook hittar du på https://www.facebook.com/groups/runstreaksverige
10 månader mot 10 mil startar 1:a januari. Dags att anmäla sig! https://paceonearth.se/lopcoaching/10-manader-mot-10-mil
Vill du följa Linda Aulin så gör du det på instagram som @lindaaulin74
http://www.paceonearth.se/podcast/
Vi pratar om allt ifrån energi, utrustning och inställning till sömn och träning, men framför allt om de värderingar vi har kring vad som anses tuffast eller bäst. Är man bättre bara för att man springer längre eller är det kanske tvärtom — att den som springer längre egentligen är lite sämre för att den springer långsammare?
LÄNKAR
Runstreak-utmaningen januari 2021 https://www.facebook.com/groups/runstreakutmaningenjanuari2021/
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil med start 1:a januari — kanske den perfekta julklappen! https://paceonearth.se/lopcoaching/10-manader-mot-10-mil
Sandsjöbacka Trail, spring under hela januari 2021 https://sandsjobackatrail.se
http://www.paceonearth.se/podcast/
Att hålla liv i sin motivation är inte helt lätt. Men Stephan Wilson har verkligen knäckt koden till hur man gör och här får vi massor av knep till hur man håller inspirationen och motivationen på topp. Samtalet kretsar också kring Johnnys favoritämne rutiner och hur man använder dessa för att hushålla med sin mentala bandbredd.
LÄNKAR
Följ Stephan Wilson på instagram som @stephanwilson.se
Boken Motivationsresan kan du beställa på stephanwilson.se
Nästa start av vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil är 1:a januari. Anmäl dig och läs mer på https://paceonearth.se/lopcoaching/
Runstreak-utmaningen i januari 2021 hittar du på facebook här: https://www.facebook.com/groups/runstreakutmaningenjanuari2021
http://www.paceonearth.se/podcast/
Vi går igenom de allra vanligaste frågorna vi brukar få från våra adepter, för som av en händelse så är dessa frågor relevanta för nästan alla som är intresserade av att utveckla sin löpning!
LänkarAnmälan till vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil är öppen. Vi startar 1:a januari och du hittar all info här: https://paceonearth.se/lopcoaching/10-manader-mot-10-mil
Alla våra löparresor 2021 finns nu uppe på https://paceonearth.se/loparresor Vänta inte för länge med att anmäla dig för vissa av resorna fullbokas snabbt!
http://www.paceonearth.se/podcast/
Under nästa år kommer vi att hitta på en massa roliga löparäventyr! Tillsammans med Anna Carlsson och Roger Marklund driver vi lägergården Skytesvallen och i det här avsnittet berättar vi om våra olika löparresor, hur vi träffades och hur det kom sig att vi valde just Skytesvallen!
VÅRA LÖPARRESOR 2021 - ANMÄLAN ÄR ÖPPENUltrainspiration Hälsingland https://paceonearth.se/loparresor/ultrainspiration-halsingland 23-25 APRIL och 21-23 MAJ
Transformera din löpning https://paceonearth.se/loparresor/transformera-din-lopning 12-16 MAJ (KRISTI HIMMELSFÄRD)
Ultra Trail Camp Skytesvallen https://paceonearth.se/loparresor/ultra-trail-camp-skytesvallen 18-22 JUNI
Arctic Trail Camp Abisko https://paceonearth.se/loparresor/arctic-trail-camp-abisko 23-29 SEPTEMBER - FULLBOKAT
Pace on Earth Retreat https://paceonearth.se/loparresor/paceonearth-retreat 8-10 och 22-24 OKTOBER
http://www.paceonearth.se/podcast/
Idag träffar vi Niklas Karlsson, skaparen av Jogg.se och pratar om hur registrering av träning blev en social aktivitet och ett sätt att träffa likasinnade. Jogg.se var också de första som körde ultraintervaller i Sverige på ett organiserat sätt och därför är det lite extra kul att prata om det här såhär precis efter vår Ultra Interval Challenge.
LÄNKARJogg.se https://jogg.se
Jogg.se Löparkalkylator https://www.jogg.se/Traning/Calculators.aspx?n=
Jack Daniels Vdot Running Calculator https://runsmartproject.com/calculator/
Fredrik Elinders formler för beräkning av löpresultat på ultradistans.se http://www.ultradistans.se/wp-content/uploads/2014/05/FORMLER-FÖR-BERÄKNING-AV-LÖPRESULTAT.pdf
http://www.paceonearth.se/podcast/
Här kommer Johnnys race report från Backyard VM i Älvdalen. Han pratar ut tillsammans med sin support Martin Lundström och vi får bland annat höra om hur det gick till när Johnny skickades ut på ett varv i mörkret utan pannlampa.
Missa inte filmklipp och annat kul på @paceonearth instagram under höjdpunkten BigDogsBackyard >
LänkarJohnnys support Martin Lundström följer du på instagram som @orthae
Våra stories på Instagram — filmklipp och annat kul från loppet finns under höjdpunkten BigDogsBackyard på @paceonearth
Den 6-dagars som Johnny satsar på 2021 13-19 september, arrangeras av @viadal_ultra och anmälan öppnar 17 november kl 18:00 och information finns på: https://www.viadalevent.se/se/viadal-ultra
ultraintervalchallenge.com 21 november.
Fotograf Jacob Zocherman Facebook https://www.facebook.com/jacob.zocherman Instagram: @searchingforzocherman
http://www.paceonearth.se/podcast/
Vi pratar med Ida Nilsson om hennes ultrakarriär och härliga resa i ultravärlden. Ida är en av våra starkast lysande ultratrail-stjärnor idag och vi hoppas få ha henne som gäst både i podden och på våra läger många gånger framöver!
LÄNKARFölj Ida Nilsson på Instagram som @ıdanilssi och på facebook.com/idanilssi
Köp löparenergi på Moonvalley.me
De flesta är mer eller mindre långsamma i uppförsbackar, men det är i nedförsbackarna man kan tjäna mycket tid. Vi berättar om våra mest magiska utförslöpor och hur vi tränat för att bli bättre på utförslöpningstekniken.
Erbjudande från Aktivitus, gäller till 31 okt 20201) Vid genomförande av avancerat tröskelttest (laktattest) ingår ett VOmax-test. Ord pris för avancerat tröskeltest och VO2max-test är 2090 kr, nu betalar du bara 1590 kr.
2) Funktionsanalys med löpteknikanalys för endast 1590 kr (ord pris 1990 kr). Återkoppling/förbättring av löpteknik ingår samt individuellt funktionsprogram utifrån analysen.
Erbjudandet gäller tom 31 okt 2020 och kan ej kombineras med andra rabatter och erbjudanden. Ange bokningsreferensen Paceonearth2020 vid bokning. Ange även referensen till testledare vid besök.
Boka på https://www.aktivitus.se/boka
Nu ska vi djupdyka i den berömda MAF-metoden tillsammans med Gustaf Sjösvärd som verkligen ett levande bevis på hur bra den filosofin kan fungera. Vi pratar också om varför lågintensiv träning är en hälsosam väg till utveckling.
MAF står för maximal aerob funktion och upphovsmannen till metoden är Phil Maffetone. Det här samtalet med Gustaf är en fantastisk fördjupning och breddning av vad den här hälsobaserade MAF-filosofin handlar om.
LÄNKARAnmäl dig till vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching
Blogginlägg på ultramarathon.se där vi intervjuar Gustaf Sjösvärd om MAF, sandallöpning och hans väg till ett friskare liv https://ultramarathon.se/blogg/gustaf-sjosvard-sandaler-maf-och-ett-friskare-liv/
Så här gör du gör ett MAF-test https://ultramarathon.se/maf-test-sa-har-gor-du/
Följ Gustaf på instagram som @trindeman
Trindeman Coaching på Facebook https://www.facebook.com/Trindeman-Coaching-106276417506935/
Phil Maffetone, upphovsman till MAF-metoden: https://philmaffetone.com
Hur gör man för att få en snabbare återhämtning efter ultralopp och tuffa utmaningar? När kan man börja jogga lite smått igen och bör man vila helt från löpning en viss tid efter en tävling, även om man känner sig bra i kroppen?
Nästa start av 10 månader mot 10 mil är 1 oktober. Läs mer och anmäl dig på https://paceonearth.se/lopcoaching
Beställ Oofos återhämtningssandaler i vår shop https://paceonearth.runon.se/sv/aterhamtningssandaler
Save the date: nästa Ultra Interval Challenge blir 21 november!
http://www.paceonearth.se/podcast/
Olika typer av problem med fötterna är en vanlig anledning till att man bryter ultralopp, men det finns saker man kan göra! Vi bjuder på våra bästa tips på hur man ska ta hand om sina fötter — både i vardagen och på tävling!
LÄNKAR
Oofos återhämtningssandaler, perfekta för trötta ultrafötter! Köp i vår shop https://paceonearth.runon.se/sv/aterhamtningssandaler
I vår shop finns också strumpor i merinoull från Aclima och tåstrumpor från Injinji https://paceonearth.runon.se/sv/strumpor-sockar
John Vonhof har skrivit boken Fixing your feet. En riktig bibel om fotvård för ultralöpare. https://www.fixingyourfeet.com
Vi har öppnat anmälan till vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil och vi startar 1 oktober. https://paceonearth.se/lopcoaching/10-manader-mot-10-mil
I samband med det håller vi ett live-webinar “Introduktion till ultralöpning” torsdag 10 september kl 20:00. Anmäl dig till webinaret här: https://event.webinarjam.com/register/16/3470xf8
Jennifer Asp är en av Sveriges bästa traillöpare och stark förespråkare av att springa i barfotaskor. I det här samtalet delar hon med sig av allt ifrån ljudeffekter när man springer till mentala knep som får en att öka trots att man är trött.
LänkarDu följer Jennifer Asp på instagram som @jejjeasp
Vi vill tipsa om att vi precis öppnat anmälan till vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil och du kan läsa mer om det på https://paceonearth.se/lopcoaching/
200 miles är långt och på Halland Ultra-Beach Trail blir utmaningen än större på grund av att man lagt till komponenter som gör det extra svårt utöver själva distansen. Det här är Ellen och Emmys race report från loppet som tog dem 80 h och 26 min.
Videoklipp från loppet finns på @paceonearth instagram under höjdpunkten HUB200miles. Premiärupplagan av Halland Ultra-Beach Trailrun https://hubtrail.se/ 200 miles gick av stapeln 6-10 augusti 2020. Officiella resultat https://hubtrail.se/resultat
Läs mer om coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil: https://paceonearth.se/lopcoaching/10-manader-mot-10-mil
http://www.paceonearth.se/podcast/
Skövde Ultrafestival och riksmästerskapen i 24-timmars gick av stapeln i helgen och vi pratar om några av de makalösa prestationer vi fick bevittna. Vi berättar också om våra planer för återstoden av sommaren.
LänkarFölj @Ultramarathon.se på instagram, där hittar du filmklipp från Skövde Ultrafestival under höjdpunkter. Johnny kommer också rapportera på stories där från Fjällmaraton 100 k.
Passa på att följa oss allihop på instagram! @paceonearth @weselle @jennijln @hallneby
Ellen springer HUB200 miles 6-9 augusti https://www.hubtrail.se
Under Hemmavasan kommer Johnny rapportera live från studion och vill du ha hjälp och pepp för att undvika att bryta loppet den 15/8, så skicka ett DM till @hallneby på instagram med ditt telefonnummer så ringer han upp!
Följ gärna Viadal Ultra på instagram som @viadal_ultra. I september 2021 kommer de anordna en 6-dagarstävling!
Lyssna också på podden Ultraaktuellt som du hittar i din favoritspelare eller på länken https://ultramarathon.se/podden-ultraaktuellt-allt-om-ultralopning/
Löpteknik för ultralöpare är ju lite speciellt och det är därför det här samtalet är så intressant. Det handlar inte om fotisättning och löpskolningsövningar, men däremot om frekvens och viktcentrum, vilket är de stora bitarna som faktiskt spelar roll för oss som ultralöpare.
Mustafa "Musse" Mohamed är högaktuell som sommarpratare i P1, men också för att han tidigare i år satte nytt svenskt rekord på maraton. Missa inte det här inspirerande avsnittet med Musse!
LÄNKAR
Följ Musse på Instagram som @mustafamohamed79
Du hittar Maurten energi i vår shop på https://paceonearth.se/shop
Vårt tidigare podcastavsnitt med Musse är nr 094 https://paceonearth.se/podcast/mustafa-mohamed
Hur ska man bete sig när man tränar och tävlar i värme? Vi bjuder på våra bästa tips och också några anekdoter från tillfällen då vi sprungit i riktigt varma förhållanden.
TIPS OM LÖPARLÄGER 16-19 JULI Vi vill tipsa om vårt extrainsatta läger till Abisko 16-19 juli! Liten grupp, massor av fjällöpning tillsammans med Anna Carlsson. Lägret arrangeras ihop med Activities in Abisko och du hittar info och anmälan på https://paceonearth.se/loparresor/
Idag pratar vi med Simon Gustavsson som har slagit ett nytt osannolikt rekord genom att cykla genom hela Sverige på 99h 18min. Den här “lilla” cykelturen på 205 mil kallar Simon för Sverigetrampet 2.0.
LÄNKAR Vi kör https://ultraintervalchallenge.com 27 juni!
Missa inte vårt extrainsatta löparläger med Anna Carlsson i Abisko https://paceonearth.se/loparresor/
Läs mer om Sverigetrampet 2.0 https://umarasports.com/sverigetrampet
Följ Simon Gustavsson på Instagram som @simon_umara
Fredagen den 17 april kl 07:00 gick Pernilla Otto ut för att springa hela Mälaren runt. Starten gick från Gullmarsplan i Stockholm. Support och banchef för äventyret var Fredrik Forsström. Vi pratar om samarbetet och hur det slutade.
Hur tränar man inför 200 miles? Och frågor om utrustning (stavar, underkläder för löpning mm), energiproblem och magproblem och vilken tidpunkt som är smartast att starta en tävling på!
LÄNKARSpringa med stavar — detta behöver du veta https://paceonearth.se/blogg/stavar-for-lopning-detta-ska-du-tanka-pa
Vår webshop https://paceonearth.se/shop
Ultra Interval Challenge 27 juni https://ultraintervalchallenge.com
Johan Hasselmark är expert på vilka tester som är viktiga för en ultralöpare. Är det vettigt att testa sin mjölksyratröskel och syreupptagningsförmåga? Vad är egentligen laktat och VO2max och hur påverkar det din prestation?
Missa inte att vi kör igång coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil nu 1:a juni! Lyssnar du några dagar in i juni går det fortfarande bra att anmäla sig, kolla in https://paceonearth.se/lopcoaching/10-manader-mot-10-mil
FÖLJ JOHAN HASSELMARKInstagram @jhasselmark Strava https://www.strava.com/athletes/2002093 Webbplats https://www.aktivitus.se/
Vad är långsamt tempo? Många löpare, både erfarna och nybörjare, lägger en värdering i vilket tempo de håller och kanske till och med skäms över att de springer “för långsamt”. Vi resonerar kring den här frågan och hur man kan tänka när det gäller träning respektive tävling.
LÖPCOACHING ONLINE – 10 MÅNADER MOT 10 MIL 1:a juni kör vi igång coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil, läs mer på https://paceonearth.se/lopcoaching/10-manader-mot-10-mil
Ultralöpning behöver inte vara så krångligt eller svårt, utan till och med något som alla borde prova! Vi delar med oss av våra bästa tips på hur man gör för att komma igång och vi går igenom några av de vanliga förutfattade meningarna.
1:a juni kör vi igång nästa start av coachingprogrammet “10 månader mot 10 mil” https://paceonearth.se/lopcoaching/10-manader-mot-10-mil Coachingprogrammet har vi tagit fram för att sänka tröskeln in till ultra så att fler kan få hjälp och stöttning till att bli starkare och uthålligare löpare! Det löper över 10 månader och kostar 449kr/mån.
Ellen Westfelt, Sveriges mesta runstreakare träffar trollkarlen Daniel Karlsson, programledare för Sverige Springers runstreak-satsning. Här får du svar på alla dina frågor om runstreak!
LÄNKARDaniel Karlsson på instagram som @trollkarlen_daniel_karlsson
Ellen Westfelt på instagram som @weselle
Sverige Springer https://www.sverigespringer.se
Vår Facebook-grupp för MAJ-UTMANINGEN https://www.facebook.com/groups/majutmaningen.sverigespringerrunstreak/
10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching/10-manader-mot-10-mil
Bianca Salming är en av Sveriges bästa sjukampare och expert på snabbhet och spänst. Vi pratar om hennes roll på Sverige Springer och får en inblick i Biancas friidrottskarriär och hör vad hon tycker om ultralöpning och runstreak.
LÄNKARDu följer Bianca på instagram som @biancasalming och följ gärna @sverigespringer också!
Runstreak-utmaningen i maj hittar du på https://www.sverigespringer.se/kategori/runstreak/ och i vår Facebook-grupp: MAJ-UTMANING: Vi som hänger på Sverige Springer Runstreak https://www.facebook.com/groups/majutmaningen.sverigespringerrunstreak
Hur ger man sig själv rätt förutsättningar för att lyckas med något riktigt svårt? I helgen gjorde Ellen ett försök till FKT på den 190 km långa Roslagsleden och lyckades — tiden blev 41h 40min. Det var ingen lätt resa och det här poddavsnittet är en race report från äventyret.
LänkarLäs gärna artikelserien på Ultramarathon.se om FKT https://ultramarathon.se/blogg/fkt-spring-en-led-pa-snabbast-kanda-tid/
Lyssna på Ultraaktuellt-podden där Ellen också berättar om helgens FKT: https://podcasts.apple.com/us/podcast/ultraaktuellt-allt-om-ultralöpning/id1502231988
Läs mer om vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil som startar nästa gång 1 juni! https://paceonearth.se/lopcoaching/10-manader-mot-10-mil
Vi berättar om våra anledningar till varför vi springer och hur det förändrats över tid. Vi pratar också om prioriteringar så här i Corona-tider. När man inte klarar av att träna som man brukar under en längre tid, vilka pass ska man då se till att genomföra och vilka pass kan man hoppa över?
LÄNKAR Dårarnas diagonal:
https://paceonearth.se/podcast/087-dromloppet-dararnas-diagonal-ellens-race-report-2018
Läs mer om vår löpcoaching på http://paceonearth.se/lopcoaching
Lyssna också på våra andra poddar, Run with Love och Ultraaktuellt! Båda finns där poddar finns.
Therese Fredrikssons resa mot 24-timmars är lite som en saga. När hon sprang Stockholm Marathon första gången visste hon inte hur långt ett marathon var och hade bara sprungit dryga milen tidigare. Trots det sprang hon in på 3:42, en imponerande tid av någon som inte ens ägde en löparklocka. Lyssna på det här superinspirerande samtalet med Sveriges nya 24-timmarsstjärna!
LÄNKAR FÖLJ THERESE FREDRIKSSONInstagram @tess.fredriksson
ÅRSKRÖNIKORNA PÅ ULTRAMARATHON.SEDel 1: Ultra trail damer https://ultramarathon.se/nyheter/det-svenska-ultralopningsaret-2019-del-1-ultra-trail-damer/ Del 2: Ultra trail herrar https://ultramarathon.se/nyheter/det-svenska-ultralopningsaret-2019-del-2-ultra-trail-herrar/ Del 3: Väg/bana damer https://ultramarathon.se/nyheter/det-svenska-ultralopningsaret-2019-del-3-vag-bana-damer/ Del 4: Väg/bana herrar https://ultramarathon.se/nyheter/det-svenska-ultralopningsaret-2019-del-4-vag-bana-herrar/
TIPS PÅ VIRTUELLA UTMANINGARFacebook-gruppen Virtual Ultrarunning Races and Events https://www.facebook.com/groups/virtual.ultrarunning.races.and.events/ — gå med där för att ha koll på saker att göra tillsammans över nätet!
HA KOLL PÅ DIN ENERGI ÄVEN PÅ EGNA ÄVENTYRI vår shop hittar du Earth Bite, Maurten och Hüma gels http://paceonearth.se/shop Sluta inte äventyra!
http://www.paceonearth.se/podcast/
Vi arrangerar ultraintervaller med jämna mellanrum — men är att springa 10km var tredje timme verkligen vettigt som intervallpass och finns det andra typer av intervaller som är smart att göra om man tränar för ultra?
LÄNKAR
Vårt tidigare podcastavsnitt nr 006 - Vi pratar inte om intervaller https://paceonearth.se/podcast/vi-pratar-inte-om-intervaller
Avsnittet med prästen Gösta Tingström nr 022 - Gösta Tingström, träning för själen https://paceonearth.se/podcast/021-gosta-tingstrom-traning-for-sjalen Ultra Interval Challenge http://ultraintervalchallenge.com
Vi bjuder på våra bästa tips om hur man kan träna backe hemifrån vardagsrummet! Kanske är man skadad eller vill hålla sig hemma av andra anledningar. Backträning är suverän träning — för alla!
LÄNKAR TILL VÅRA EVENTVirtual Home Run 5k 14 mars, https://www.facebook.com/events/3554204904649564/
Ultra Interval Challenge 21 mars, https://www.facebook.com/events/2222513314718393/
MER BACKTRÄNING
Podcast-avsnitt #065 - Backträning, de 10 bästa sätten https://paceonearth.se/podcast/065-backtraning-de-10-basta-satten
Bli Emelie-Forsberg-snabb på utförslöpning (blogginlägg) https://paceonearth.se/blogg/bli-emelie-forsberg-snabb-pa-utforslopning
Styrkeräningspass för den som har ont i foten (blogginlägg) https://paceonearth.se/blogg/smart-styrketraningsprogram-for-dig-med-skadad-fot
Artikel på Ultramarathon.se om de 10 bästa sätten att träna backe https://ultramarathon.se/artiklar/de-10-basta-satten-att-trana-backe/
Sista-Minuten-träning inför bergslopp (blogginlägg) https://paceonearth.se/blogg/sista-minuten-traning-infor-bergslopp
I det här avsnittet träffar vi en av Sveriges mest kända äventyrare Renata Chlumska. Hon är en riktig pionjär och besteg 1997 sin första 8000 meters-topp utan syrgas. Sedan dess har hon varit först med många riktigt häftiga utmaningar. Lyssna på ett otroligt inspirerande avsnitt som garanterat kommer att få dig att vilja hitta på ditt eget äventyr!
LÄNKARTack The Sparrow Hotel för att vi fick möjligheten att sitta i era fina lokaler under detta samtal. Är du på jakt efter ett mysigt och familjärt hotell mitt i centrala Stockholm rekommenderar vi att kolla in Sparrow Hotel på deras hemsida, www.thesparrow.se.
Följ Renata Chlumska Renatas webbplats renata.nu Hon finns även på Instagram och Facebook som @renatachlumska Renatas nya lifstyle- och klädmärke för kvinnor hittar du på renata.store
Ultra Interval Challenge Anmäl dig till Ultra Interval Challenge 21 mars på www.ultraintervalchallenge.com
Sebastian satsar just nu på att förbättra sig på 100 km. Kvaltiden för att bli uttagen till VM på 100 km, är 6h och 57 min, alltså ett snitt på 4 min 10 sek per km i 10 mil… Vi får höra hur Sebastian resonerar kring tävling, träning, prestation och vad som egentligen driver oss som ultralöpare och människor.
LÄNKAR
Du följer Sebastian Pokorny på Instagram som @spoko
Ultra Interval Challenge går av stapeln nästa gång 21 mars — häng med då och läs mer på www.ultraintervalchallenge.com
Här kommer det äntligen, det avsnitt som flera av er har bett om! Vi berättar om hur det kom sig att vi upptäckte ultralöpningen och hur våra första försök på olika distanser såg ut.
WEBINAR INTRODUKTION TILL ULTRA & COACHINGPROGRAMMET 10 MÅNADER MOT 10 MIL Torsdag 30 januari 2020, kl 20:00
Gratis :)
Introduktion till ultra och coachingprogrammet "10 månader mot 10 mil". Hur kan man tänka då man börjar med ultralöpning? Och hur kan coachingprogrammet "10 månader mot 10 mil" vara ett stöd på vägen? Lyssna på vårt webinar där du också kan ställa frågor direkt! Vi håller på ca 1 timme. Anmäl dig nu: https://event.webinarjam.com/register/rkmwru
LÄNKARRace report från Johnnys första Black River Run 100 miles
Race report från Ellens första TEC 100 miles
Fler race reports på bloggen >
Vi vill tipsa om DUV Ultra Marathon Statistics där man kan leta upp statistik och resultat från olika ultralopp världen över. Där hittar du också kompletta listor på vilka ultralopp vi har sprungit.
DUV Ultra Marathon Statistics Ellens resultat
DUV Ultra Marathon Statistics Johnnys resultat
Häng med på coachingstarten 1 feb av 10 månader mot 10 mil! http://www.paceonearth.se/lopcoaching/10-manader-mot-10-mil
http://www.paceonearth.se/podcast/
Svenska Dagbladet har nyligen publicerat en artikelserie som de kallar “Ultralöparna”. Vi diskuterar några av artiklarna och en del av de påståenden som görs. Spännande läsning tyckte vi!
COACHINGSTART 1 FEBRUARI
Vi kör igång nästa start av coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil 1:a februari! Läs mer och anmäl dig här: http://www.paceonearth.se/lopcoaching/10-manader-mot-10-mil
LÄNKARVårt podcast-avsnitt nr 26 med Mikael Mattsson
Avsnitt nr 10 med Johan Steene, om att vara en liten ynk Avsnitt nr 53 som är en Barkley-special med Johan Steene
Vårt blogginlägg med mentala strategier för ultralöpning
PODD-AVSNITT MED NÅGRA AV VÅRA ULTRATRAIL-STJÄRNORMimmi Kotka - superstjärna på Mont Blanc Mimmi Kotkas Diagonale des Fous 2018
Kristin Berglund - driven av frihet
Lisa Ring, efter segern på Ultravasan 45
ARTIKLARNA I SVD(Tyvärr är artiklarna låsta)
Börs-VD:ns mål: ultraloppet bara 15 i världen klarat (om Johan Steene och Barkley Marathons)
Smartast för hälsan är träna utan att tävla (intervju med forskaren Mikael Mattsson)
Vid kris, i viktiga lopp, tar hon fram allra sista kortet (om Maria Jansson)
Målbild i deras 24 mil långa favoritlopp var sjukhuset (om Rune och Mary Larsson)
Ultralöpares syn på tävlan förvånar forskare (intervju med forskaren Carys Egan-Wyer)
I helgen sprang Ellen och Jënni Sandsjöbacka Trail, 50 miles+ och marathon+. Som vanligt är arrangemanget på Sandsjöbacka alltid suveränt, trots att de i år hade skalat ner lyxen rejält. Lyssna på Ellen och Jënnis upplevelse på stigarna i Sandsjöbacka!
LÄNKAR
Ultraaktuellt 13 januari från Ultramarathon.se berättar mer om 100-milesloppet
Anmäl dig till starten 1 februari av vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil! http://www.paceonearth.se/lopcoaching/10-manader-mot-10-mil
Malin Hjalmarsson tillhör världseliten inom adventure racing. Vi pratar om hennes resa från att vara sedd som en del av “den obligatoriska utrustningen” till att bli en oumbärlig klippa för sitt team. Lyssna och bli inspirerad av en av världens starkaste och uthålligaste tjejer!
LÄNKAR Swedish Armed Forces Adventure Team på Facebook https://www.facebook.com/swedisharmedforcesadventureteam/
Coachingstart 1 februari i vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil. Läs mer och anmäl dig här: http://www.paceonearth.se/lopcoaching/10-manader-mot-10-mil
Det här avsnittet görs i samarbete med Lirema ögonklinik, http://www.lirema.se Äntligen får vi höra allt om Jënnis otroliga äventyr i Nepal där hon bland annat besteg en topp på 6200 möh. Planen var att tillsammans med sin pojkvän Jost, som redan hade varit i Nepal i två månader, utforska Rolwalingdalen. Missa inte det här spännande avsnittet som innehåller vandring, löpning och bergsbestigning i en härlig mix!
LÄNKAR
Läs Jënnis blogginlägg från resan. Där finns fler fantastiska bilder.
Följ Jénni på instagram som @jennijln
http://www.paceonearth.se/podcast/
Som vanligt på lucia-helgen gick Personliga Rekordens Tävling (PRT) av stapeln i Växjö. Lyssna på vår rapport från loppet med intervjuer av både löpare och tävlingsledare. Häng med in i Tipshallen i Växjö!
LÄNKAR
Läs mer om ultrahelgen som var på Ultramarathon.se https://ultramarathon.se/ultraaktuellt/ultraaktuellt-18-december-2019/
Resultaten hittar du på PRTs hemsida http://prtvaxjo.se/sv/resultat/resultat-2019/
Fler bilder och filmklipp från tävlingen hittar du under höjdpunkten PRT 2019 på instagram! Går att se från en vanlig dator också via denna länk https://www.instagram.com/stories/highlights/17933012788327108/
Nästa start av coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil är 1:a februari. Snart öppnar vi anmälan!
http://www.paceonearth.se/podcast/
Frågespecial om tidslopp! Energi, vätska, sömn, tempotaktik och mycket annat. Vi ses väl på Personliga Rekordens Tävling i Växjö till helgen? Då blir det upp till bevis för om våra tips fungerar eller inte!
http://www.paceonearth.se/podcast/
Vi pratar om hur vi valde att göra våra ultraintervaller i helgen och svarar på lyssnarfrågor. Bland annat om hur man gör för att höja sin “lägstanivå”, vilka kosttillskott som är vettiga om man vill främja muskeluppbyggnad och vad som gäller för att få bästa träningseffekt — trail eller asfalt?
Anmäl dig till våra löparresor http://www.paceonearth.se/loparresor/res-med-oss
Köp en Ultra Interval Challenge T-shirt i vår shop http://www.paceonearth.se/shop
En del av det vi vill göra under 2020 är fortfarande på planeringsstadiet, men en hel del kan vi avslöja redan nu. Temat blir i vilket fall: kämpa!
http://www.paceonearth.se/podcast/
Emelie Lindgren är bäst i världen på 24-timmars OCR och nu tänker hon vara med och fajtas om pallplatserna på Kullamannen 100 miles. Emelie är trots framgångarna väldigt ny inom Obstacle Course Racing. Hör hur hon jobbat för att ta sig till toppen!
Här läser du våra förhandstips om damerna på Kullamannen 100 miles: https://ultramarathon.se/nyheter/infor-kullamannen-100-miles-2019-damerna/
Och här hittar du förhandstipsen om herrarnas 100 miles på Kullamannen: https://ultramarathon.se/nyheter/infor-kullamannen-100-miles-2019-herrarna/
LÄNKAR
Följ Emelie på Instagram som @ocrempa och hon har också en blogg som finns på ocrempa.com
Kullamannen start fredag 1 november
Våra tidigare podcastavsnitt med damerna som är med och fajtas om pallplatserna på Kullamannen:
Våra tidigare avsnitt med Mimmi Kotka som nu springer 44 km på Kullamannen istället och Anna Carlsson som nyligen sprang Big’s Backyard och alltså inte ställer upp alls i år på Kullamannen:
Website: www.williamsichel.co.uk
Facebook: http://www.facebook.com/WilliamSichelAthlete
Instagram: http://instagram.com/williamsichel
För oss är ultra att gå bortom det som är normalt och att göra något som är utanför normen. Som till exempel en runstreak. Dagens gäst Daniel Karlsson är högaktuell med boken “Runstreak, att springa varje dag”.
LÄNKARDaniel Karlsson finns på Instagram som @traningstrolleri och @trollkarlen_daniel_karlsson
Daniel har också en blogg på http://träningstrolleri.danielkarlsson.com
Daniels youtubekanal är också trevlig!
Våga prova #runstreak och köp en runstreak-tshirt i vår shop på paceonearth.se/shop Köp Daniel Karlssons bok på whipmedia.se.
Runstreak Sverige på facebook.
http://www.paceonearth.se/podcast/
Jonas Buud är en av våra absolut största ultralöparstjärnor genom tiderna. Han har vunnit VM i 100 km 2015 och har ett obesegrat banrekord på Ultravasan 90 på makalösa 5:45:08. Vi träffar honom för att prata om hans karriär, Ultravasan och hur hans skadeperiod 2014 gjorde att han kom tillbaka starkare än någonsin.
LÄNKAR
Läs allt om 2020 års upplaga av Ultravasan på http://vasaloppet.se
Anmäl dig till vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil med start 1:a oktober! Det passar jättebra för en satsning mot Ultravasan 45 eller Ultravasan 90 år 2020. http://www.paceonearth.se/lopcoaching/10-manader-mot-10-mil
Vårt coachingprogram på engelska 10 months to ultra startar också 1:a oktober, tipsa gärna engelsktalande vänner som du tror skulle vara intresserade, info finns på http://ultrarunningacademy.com
Här kommer andra delen i Johnnys race report från Six Days in the Dome. Vad hände under loppet? Varför gick det som det gick och vad har vi lärt oss?
LÄNKAR
Kolla in höjdpunkten “6DaysintheDome” på Instagram för filmklipp och bilder från loppet.
I Facebook-gruppen “Follow Johnny at 6 Days in the Dome” hittar du de dagliga rapporterna och sammanfattningarna överst som “Meddelanden”. Väl värda att läsa!
Vår individuella coaching och coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil.
Vi startar vår nya grupp i coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil 1:a oktober. Läs mer och anmäl dig här >
Vårt coachingprogram på engelska 10 months to ultra startar också 1:a oktober, tipsa gärna engelsktalande vänner som du tror skulle vara intresserade!
Dags för ultraintervaller igen! Anmäl dig på Facebook-eventet. Mer info finns på ultraintervalchallenge.com
Här kommer första delen i Johnnys race report från Six Days in the Dome. Hur tänkte han före loppet, vad var planen och varför gick det som det gick? Vi svarar på frågor kring förberedelser, målsättning och varför. Häng med in i ishallen i Milwaukee, USA!
LÄNKAR
Kolla in höjdpunkten “6DaysintheDome” på Instagram för filmklipp och bilder från loppet.
I Facebook-gruppen “Follow Johnny at 6 Days in the Dome” hittar du de dagliga rapporterna och sammanfattningarna överst som “Meddelanden”. Väl värda att läsa!
Vår individuella coaching och coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil.
http://www.paceonearth.se/podcast/
Jim Walmsley is perhaps the world’s best ultrarunner today. We met him the day after his win at Ultravasan 90k — Sweden’s biggest ultra marathon where the runners follow the same course as Vasaloppet, past all the famous checkpoints.
10 MONTHS TO ULTRA – NOW IN ENGLISH
Our coaching program 10 months to ultra starts 1st of October. The program is in English and is perfect if you want to run Ultravasan 2020 or any other ultra race during the end of the summer 2020. Read more and sign up on ultrarunningacademy.com.
If you’d rather follow the program in Swedish, you find all you need to know on paceonearth.se.
LINKS
Follow Jim Walmsley on social media as @walmsleyruns on Instagram.
Interviews with the winners from Ultravasan 90 k 2019 you can find on Ultramarathon.se (in Swedish).
Read more about Ultravasan 45 k and 90 k.
http://www.paceonearth.se/podcast/
Ultravasan närmar sig med stormsteg och den 17:e augusti är det dags! Johnny är i år med som expertkommentator och för att riktigt veta vad han pratar om så passade han på att testspringa banan till Ultravasan 90.
FILMKLIPP
Vill du se klipp från Johnnys löpning och annat spännande under de kommande dagarna på Ultravasan, så kolla in höjdpunkten Ultravasan 2019 på vår Instagram!
LÄNKAR
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil med start 1 oktober
Vasaloppet TV där du kan följa loppet live
http://www.paceonearth.se/podcast/
Det är få ultralöpare inom eliten som tränar på samma sätt som Anna Carlsson. Hon älskar att vara på fjället och tillbringar 20 och 30 timmar i veckan där i löparskor — oavsett årstid. Anna är en nykomling inom ultravärlden men har redan gjort ett imponerande avtryck och ligger nu i hårdträning inför TDS på UTMB-veckan.
LÖPARLÄGER I ABISKO
Tillsammans med Anna Carlsson och Roger Marklund som driver Activities in Abisko, håller vi för fullt på och planerar ett löparläger till Abisko. Preliminära datum är 3 - 9 september 2020 och för den som vill hänga med så kan man göra en intresseanmälan redan nu på paceonearth.se/loparrresor.
LÄNKAR
TDS på UTMB-veckan med start 28:e augusti kl 04:00.
Bigs Backyard, Lazarus Lakes egen backyard ultra där Anna kommer tävla.
Följ Anna Carlsson på instagram som @amb.aurore
Jörgen Sporre är en helt vanlig löpare som gjort en ovanlig resa. När han blev skadad tyckte hans tränare att han var utdömd som löpare — kroppen var helt enkelt inte funktionsduglig. Men Jörgen vägrade ge sig tog istället sikte på 1000 skadefria mil. Lyssna på hans berättelse om vägen tillbaka!
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil handlar också mycket om hållbar träning. Passa på att föranmäla dig till gruppen som startar 1:a oktober. Den starten passar extra bra om man vill vara redo för till exempel Ultravasan 2020.
http://www.paceonearth.se/podcast/
A couple of weeks ago, we were in Älvdalen in the north of Sweden where Sweden Runners arranged Älvdalen Backyard Ultra (ÄBU).
All you need to know about The Barkley Marathons, Backyard Ultra and Lazarus Lake (Gary Cantrell). We met with Laz at Älvdalen Backyard Ultra and talked about the background story and future of two of the world’s most famous ultrarunning concepts.
LINKS Ultrarunning Academy — the place to be for aspiring ultra runnersRead more about Ultra Running Academy and sign up for our online coaching program 10 months to Ultra
Where dreams go to die - a film about Gary Robbins by The Ginger Runner
The Race That Eats Its Young - the Netflix documentary
Följ med upp i de baskiska bergen bland lera, lammgamar och livsomvälvande prestationer! Vi berättar om vår Tävlingsresa Ehunmilak 2019 — stämningen, naturen, deltagarna och loppet!
LÄNKAR
Vill du se filmklipp från vår resa så finns det på instagram under höjdpunkten “EHM 2019”.
Marcus Kjellbergs film från loppet
Alexandra Schöttle Jonssons Race Report
Utrustningstips som du hittar i vår shop
Aclima tunna merinoullstrumpor (funkar perfekt på långa varma lopp!)
Injinji tåstrumpor i merinoull (också grymma för att undvika skav och blåsor mellan tårna)
Vårt podcast-avsnitt med Sofia Smedman om hennes upplevelse av Ehunmilak 2019
Sofia Smedman åkte till Ehunmilak inte enbart för att uppleva det stora äventyret, utan också för att tampas om medaljerna. Men i Tolosa, halvvägs in i loppet, hittade Johnny henne under en filt…
LÄNKAR
Följ Sofia Smedman på Instagram @iasmedman
Sofia tävlar för Team Billingen X-trail som var på plats på Ehunmilak 2019 hela gänget! Två av fyra ur gänget tog sig runt på ett imponerande sätt, grattis Viktor (46:a) och Kalle (23:a)!
Hur håller man energin på topp på längre ultror? Vad är bäst — sportdryck och gels eller riktig mat? Vi bjuder på våra bästa tips på tävlingsenergi för ultralöpning. För visst är det skillnad på vilken energi som krävs för löpning upp till ett par timmar jämfört med ultradistanser.
LÄNKAR
Beställ gärna Huma Gels, Earth Bites och Maurten Gels och Sportdryck i vår shop! Praktiskt när man inte har möjlighet att ta med sig hemgjord energi.
Vårt podcastavsnitt #034 - Energiplan under ultralopp.
Intervjun med Mikael Mattson som forskar på ultralöpare (avsnitt #026).
Feed Zone Portables - boken där du hittar många bra tips på egentillverkad energi för ultralopp.
Vad behöver man ha för utrustning för att klara en ultradistans, och skiljer det sig från löpning på mer normala distanser? Det här är andra avsnittet i vår serie som handlar om utrustning och den här gången tar vi upp bland annat ryggsäckar, pannlampor, regnjackor och säkerhetskit.
Ellen och Jënni svarar på några av de lyssnarfrågor vi har fått, men fortsätt gärna ställ frågor till podden!
LÄNKAR
Bra pannlampor, som Lumonite Compass R och Petzl NAO hittas i vår webshop: http://www.paceonearth.se/shop?category=Pannlampor
Vi har också några väldigt bra ryggsäckar för löpning i shoppen: http://www.paceonearth.se/shop?category=V%C3%A4tskesystem
Intressanta power banks alternativ kan man läsa om i den här genomgången: https://www.powerbankguide.com/best-ultra-compact-powerbanks/
Och Anker PowerCore 20100 på 350 gram som Jënni nämner i avsnittet säljs bla på https://www.dustin.se/product/5011037578/powercore-powerbank
NOLS Med Kit kan man kolla in här: https://store.nols.edu/collections/first-aid-supplies/First-Aid-Kits Tyvärr levererar de ej till Sverige i nuläget. Men NOLS har också en del böcker som kan vara av intresse.
Outnorth har första hjälpen kit från LifeSystems: https://www.outnorth.se/lifesystems/first-aid-trek#NoColour
I gruppen Svenska UTMB-löpare och supporters finns en bra tråd som tar upp regnjackor! Kolla gärna den för att få fler tips (kan hända att du behöver ansöka om medlemsskap för att kunna se inlägget).
Första avsnittet i vår serie om utrustning #108 - Löparskor, dropp, bra grepp och blånaglar.
Vi har träffat Petra och Marcus Ekenstierna från Sweden Runners som är högst inblandade i allt som har med backyard att göra. Vi träffar dem i Älvdalen dagarna före Älvdalen Backyard Ultra drar igång och pratar om backyard som fenomen och om framtiden. Vad är så unikt och häftigt med det här konceptet?
LÄNKARGruppen Backyard Ultra på Facebook
Backyardultra.com är en förening som drivs av Petra och Marcus Ekenstierna, Fredrik Davidsson och Sandra och Gary Cantrell (Lazarus Lake)
http://www.paceonearth.se/podcast/
Vad är roligast, att springa runt, runt bakom ett gymnasium i Örebro eller att springa 63 km på Gästrikeleden? Vi har varit ute och träningstävlat, för Johnny blev det 32 timmar på Örebro Backyard Ultra och Ellen fick tampas med värmen och myggen, dock inga björnar, på Björnfrossa Ultramaraton 63 km.
Vi pratar om varför det kan vara bra med träningslopp och vad vi är ute efter, och att det kan vara väldigt svårt att ha rätt fokus när man är mitt i tävlingssituationen.
LÄNKARFölj oss på Instagram…
…och på Facebook
http://www.paceonearth.se/podcast/
Är löpningen en väg mot välmående och närvaro, eller är det risk att bli besatt av sin träning? Vi träffar Annelie Ståhl, ultralöpare och swimrunfantast men också nykter alkoholist. Byter vi ut en drog mot en annan, eller finns det positiva beroenden?
http://www.paceonearth.se/podcast/
Daniel Broberg vet allt om att springa i sandaler och har minst lika många olika sandaler som vi har löparskor! Dessutom har han sprungit det mytomspunna loppet Ultra Marathon Caballo Blanco i Mexico som Tarahumara-indianerna springer i boken Born to Run.
LÄNKARFölj Daniel Broberg på instagram som Minimalista.se
TEC 2019, Täby Extreme Challenge är stora ultralöpningshelgen i Sverige. Vi var på plats och fick uppleva allt, även om vi stod på sidan! Lyssna på hur stämningen var i målområdet och vad tävlingsledare David Sundvall tyckte om årets upplaga!
Kolla in vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil som startar 1:a juni passar superbra för TEC 2020!
Läs segerintervjuer med vinnarna på 100 miles — Sebastian Pokorny och Anna Carlsson på Ultramarathon.se!
http://www.paceonearth.se/podcast/
http://www.paceonearth.se/podcast/
Inför världsrekordförsöket på 6-dagar i augusti kom Johnny på den briljanta idén att köra ett träningspass som skulle innebära drygt 100 miles per dygn i två dygn i sträck. Lyssna på avsnittet om hur man går tillväga för att genomföra en sån utmaning och hur det egentligen gick.
http://www.paceonearth.se/podcast/
Vem är Jënni Jalonen och hur kom det sig att just hon blev den person vi valde att utöka Pace on Earth med? Vi pratar äventyr, höga berg och våra framtidsplaner och dessutom lyckas hon få Johnny att lova att han ska prova OCR (Obstacle Course Racing)!
http://www.paceonearth.se/podcast/
Mannen, myten, legenden och det brutna benet… Vi träffar Johan Lantz och pratar om hans väg tillbaka in i världseliten efter att han bröt lårbenshalsen på Transgrancanaria 2015. Vi pratar också om Ockelbomaffian och VM i ultratrail och hur de här killarna lyckats bli så bra…
http://www.paceonearth.se/podcast/
Allt om löparskor! Vilka skor springer vi i? Hur tänker vi kring häldropp och dämpning? Vilken sko är egentligen bäst för ultralöpning och behöver man olika typer av skor beroende på om man springer på en platt bana eller i teknisk terräng?
http://www.paceonearth.se/podcast/
I det här avsnittet träffar vi Helena Olmås — en inspirerande ultravandrare och ultralöpare, som bland annat vandrat genom hela Nya Zeeland.
http://www.paceonearth.se/podcast/
Richard Andersson lär en gång ha sagt att Backyard ultra och Fotrally är tävlingsformer som är som skapta för honom. I vårt samtal avslöjar han äntligen hemligheterna bakom hur han har tränat för att kunna bli Last Man Standing.
http://www.paceonearth.se/podcast/
Vi blev inbjudna till Gotland av Medeltidsveckan och Gotland Trail Run för att hålla en inspirationsföreläsning med efterföljande löptur. Lyssna på hur vi tänkte kring föreläsningen och om vår upplevelse av de Gotländska stigarna.
http://www.paceonearth.se/podcast/
Fredrik Sträng är äventyrare, dokumentärfilmare och bergsbestigare med en otroligt imponerande meritlista. Han har varit uppe på toppar över 8000 meter hela 9 gånger och har två gånger utsetts till Årets äventyrare. 2006 genomförde han sitt projekt Seven Summits, där han besteg "de sju topparna", det högsta berget på varje kontinent, inom sju månader. Han lyckades genomföra detta på 191 dagar för vilket han tilldelades ett Guinness Världsrekord och han var också första svensk att bestiga alla sju topparna.
Vi träffar Fredrik i ett nära och personligt samtal som handlar mycket om vad som driver och lockar en människa till att genomföra farliga utmaningar. Vi pratar klättring, ultralöpning och filmen Free Solo och människans förgänglighet — livet och döden.
Missa inte det här kanonavsnittet!
LänkarWeb: www.strang.se
FB: www.facebook.com/fredrik.strang
Instagram: @fredrikstrang
LinkedIn: https://se.linkedin.com/in/fredrikstrang
Idag träffar vi Susanne Petersson Lorinder som vi mest känner som en riktigt bra ultra-trail löpare - hon har bland annat vunnit Blåfrusen, TEC 100 miles, Ultratrippeln på Sandsjöbacka Trail, och 2018 vann hon också TEC 50 miles (alltså 80,5 km) med tiden 7h 50 min.
Men trots dessa prestationer är det det episka Spartathlon, loppet på 246 km mestadels på asfalt, i Grekland som lockar mest av allt.
LÄNKARFölj Sussi som @fotografsussi på Instagram
Kerstin Rosenqvist sprang sitt första ultralopp 2009 och har hunnit med massor sen dess. Ett tag var hon en del av det svenska landslaget på 100 km men hon upptäckte ganska snart att det där med att springa på asfalt inte riktigt var hennes grej. Istället förälskade hon sig i Storbritannien och bergen där. Hon har bland annat gjort Bob Graham Round, Dragons Back, Glen Coe och Great Lakeland 3 Day. Idag har hon det spännande uppdraget att vara landslagsledare för det svenska ultralandslaget i Trail.
LÄNKAR
Foto Jonas Bergkvist
Den 9 mars kör vi Ultra Interval Challenge, #runwithlove! Häng på och spring med oss och är du det minsta tveksam till om DU om ska vara med så lyssna på det här korta avsnittet som egentligen bara är ett rent reklamavsnitt för ultraintervaller!
LÄNKARAnmäl dig till Facebook-eventet här: https://www.facebook.com/events/898040130579026/ och glöm inte klicka i “Kommer”!
Vårt tidigare avsnitt om ultraintervaller nr #004 (från septembe 2017)
Ladda ner vår pdf med tips och råd inför att göra ultraintervaller
Vår podd tar avstamp i ultralöpning, men den handlar ju om så mycket mer! Ultralöpning är ju för oss bara ett sätt att nå personlig utveckling, en slags metod.
I det här avsnittet kör vi en kickoff inför 2019! Vad kommer hända med podden då? Vilka ämnen kommer vi att prata mer om och vad vill DU att vi ska ta upp? Berätta gärna för oss genom att fylla i formuläret på sidan http://paceonearth.se/fragaoss
Vi kör ultraintervaller 9 mars!Anmäl dig till eventet på Facebook och läs mer om hur det går till på www.ultraintervalchallenge.com
Idag sprang Ellen sin 2000:e runstreak-dag och vi eftersnackar med några riktiga runstreak-proffs — Emmy Karnerud (idag på dag 420) och Daniel Karlsson (idag på dag 369). Vad har runstreaken betytt för oss? Vi berättar om några av våra höjdpunkter (och lågpunkter!). Lyssna på våra anekdoter och passa gärna på att springa 20 minuter för att fira Ellens 2000 dagar!
LänkarEventet “Kan 2000 personer springa 20:00 minuter med Ellen?!?”
Fakirpodden där du kan höra mer av Martin Lundström och även lyssna på ett avsnitt med oss.
Följ oss på instagram som @weselle, @emmykarnerud, @trollkarlen_daniel_karlsson, @hallneby och @orthae!
Den här gången tar vi upp några frågor som vi fått och som ofta kommer upp från våra adepter. Hur lång tid tar det innan man får resultat av lågpulsträning och MAF-träning? Är Maffetone en bra metod och kan man kombinera det med en runstreak?
Vi pratar också lite mer om varför styrketräning är så bra för löpare och ultralöpare i synnerhet och tar upp ett fall ur verkliga livet.
Sen går vi också in på det otroigt spännande området kring vad som händer i kroppen och huvudet efter ca 12 timmar på ett långt lopp… Många kommer till en punkt då de gärna vill bryta just kring den här tiden. Vad beror det på och vad kan man göra åt det?
Missa inte vår nästa coachingstart av programmet 10 månader mot 10 mil! Vi kör igång 1 februari!
MAF OCH LÅGPULS
STYRKETRÄNING
Vårt tidigare avsnitt (#028) om styrketräning för ultralöpare med Daniel Richter från Styrkelabbet
Styrkelabbet.se (som ju också har en mycket lyssningsvärd podcast!)
MENTALA STRATEGIER OCH ENERGI
VÅR COACHING
Martin Lundström är fakir till yrket och smärtan är hans viktigaste verktyg. Som artist kallar han sig för Orthae och han har jobbat med det här lite obskyra yrket i mer än 20 år.
Hur man hanterar smärta och olika former av obehag är något som vi som ultralöpare är väldigt intresserade av. Vi jobbar själva mycket med vårt förhållningssätt till olika typer av smärtsignaler, för det är precis det som det handlar om: varningssignaler till hjärnan om att något är fel.
För att kunna avgöra om smärtan är farlig eller inte, är det viktigt att man är närvarande i känslan. Därför använder Martin aldrig smärtstillande, för då skulle det kunna gå illa på riktigt.
Det här samtalet är otroligt intressant men det kan vara på sin plats att varna känsliga lyssnare…
LÄNKARBild från Kristian Kristiansens Instagram.
Kristian Kristiansen är en av Sveriges och världens allra bästa ultratriathleter. 2018 gjorde han en Decaman i New Orleans. Det är 10 st ironmandistanser på en gång! Tävlingen startar med 38 km simning, sen gör man 180 mil på cykel och slutligen ger man sig på 42 mil löpning. Kristian klarade den här utmaningen på 231 timmar, 56 minuter och 18 sekunder! Det kallar vi ULTRA!
Kristian utvecklade tidigt ett intresse för att testa gränser och bygga från grunden på det som egentligen är naturligt för oss som människor.
LÄNKARTävlingsresa Ehunmilak, 9-16 juli. Ansök senast 25 januari!
Ny coachingstart av 10 månader mot 10 mil 1:a februari!
Följ Kristian Kristiansen på Instagram som @kristian.kristiansen och på Facebook här.
Helgens upplevelse i Sandsjöbacka naturreservat blev fantastisk, men också slitig och utmanande på många sätt! Vi pratar om våra erfarenheter, vad vi lärt oss och varför det här med att springa tre dagar i rad på det här sättet är ett så knäckande koncept…
LÄNKARVi har öppnat ansökan/anmälan till TÄVLINGSRESA EHUNMILAK 2019! Sista ansökningsdag 25 januari!
Vi har öppnat ansökan/anmälan till TÄVLINGSRESA EHUNMILAK 2019!
Anmälan till vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil är också öppen - vi startar nästa grupp 1 februari!
Mustafa “Musse” Mohamed är en av Sveriges mest älskade och kända idrottare. Han har tävlat på elitnivå i snart 20 år och 2007 satte han nordiskt rekord på 3000 m hinder med 8.05,75. Han föreläser mycket och gillar att springa med löpgrupper och på event, nu senast på Sandsjöbacka Trails provlöpning. Nu är han på väg mot att fylla 40 och har bestämt sig för att fortsätta sin elitsatsning i två år till och satsar nu på distanserna 10 km, halvmaraton och maraton.
Det här samtalet handlar om Musses karriär, men också om hur det var att komma till Sverige som 11-åring från Somalia och ständigt frysa. Vi pratar om hur man som icke svenskfödd elitidrottare ställs inför tuffa utmaningar — så länge man gör bra resultat hyllas man och får gärna vara “svensk”, men misslyckas man blir fallet desto hårdare och man blir genast “en av dom andra”.
Musse delar med sig av visdomsord om hur man lägger upp en tävling (spring inte för fort i början!) och vi pratar också energiintag och Maurten. Dessutom får Johnny Musse lite motvilligt att fundera över hur han skulle lägga om sin träning om han skulle satsa på ultralöpning och kanske ge sig på att springa Comrades framöver…
LÄNKAR
Du följer Musse på instagram @mustafamohamed79
Du hittar Maurten energidryck och gels i vår shop
Foto @maurten_official
Foto @mustafamohamed79
Vi träffar Emmy Karnerud och Martin Kimler och tittar på runstreak-fenomenet från våra olika perspektiv. Emmy och Martin hängde med på runstreak-utmaningen som vi hade i januari 2018 och har nu snart sprungit i ett år. Den 1 januari 2019 är det dags igen och vi pratar om varför vi tycker det är så smart att bestämma sig för att röra sig 20 minuter varje dag!
Anmäl dig till utmaningen på paceonearth.se/runstreak
Beställ din egen runstreak-tröja i vår shop!
100 miles på tre dagar i lerig och teknisk terräng. Det här låter ju alldeles underbart men också ruskigt utmanande och svårt. Vi har träffat Tobias Ekvall, Sandsjöbacka Trails löpande reporter som ska ta sig an Ultratrippeln i januari. Vi sprang loppet 2018 och trots att det då var en mil kortare, så var det riktigt tufft!
Visst ses vi väl på startlinjen i januari?
LÄNKARSandsjöbacka Trail 11-13 januari 2019 - det finns fortfarande platser kvar!
Det här med att springa på löpband inomhus… Är det verkligen smart? Vi gillar ju för det mesta att springa ute på ojämnt underlag men av olika anledningar blir man ibland tvungen att springa på löpband. Och då kan det behövas knep för att göra det uthärdligt! Och är man dessutom lite kreativ så kan det till och med bli riktigt roligt!
Vi spånar loss kring olika löpbandspass och går igenom olika situationer då det faktiskt kan vara smart att använda löpbandet för att få specifik träningseffekt.
LÄNKAR
I vår shop http://paceonearth.se/shop hittar du Aclima underställströja, pannlampor och Injinji ullstrumpor — så att du kan springa ute om du nu skulle få för dig det!
Kan en liten ärta odlad på Öland bidra till att vi äter mindre kött? Pia Qvarnström har skapat Bärta, en groddad och fermenterad ärtprodukt som är nyttig för både planeten och kroppen, och dessutom smakar riktigt gott!
Vi pratar veganism, kost för den som tränar mycket och reder ut begreppen kring “plant based food.”
Läs mer om Bärta på www.bärta.se
Du kan också följa Pia Qvarnström på Instagram som @mogel_pia #artanbarta
Pia Qvarnström, VD och grundare
I det här avsnittet har vi träffat entreprenören och inspiratören Erik Ahlström, mannen som grundade trenden Plogga och som varit en av drivkrafterna bakom att göra trailrunning riktigt stort i Sverige!
Erik Ahlström är mannen som myntade PLOGGA — årets nyord 2017. Vi träffas och pratar om hur skräpplockning blev en internationell hälso- och motionstrend 2018. Hur uppstod iden och namnet egentligen? Varför har plogga blivit så stort och vad hoppas Erik att Plogga-rörelsen för med sig framöver?
Har man hängt i outdoorsvängen ett tag så kan man inte riktigt undgå Erik Ahlström. Han är med och petar lite i de flesta outdoor-projekt och ha en enorm entreprenörsanda. Han har jobbat i många år på Salomon och varit med och introducerade en hel rad häftiga utomhussporter i Sverige, till exempel skidalpinism, multisport, bergsmaraton, fjällöpning, och trailrunning. Han har grundat Kebnekaise Classic, BIMM, FEM, ÅEC, Åre WAR, TEO, C2 City Challenge, Sweden Sky Race 24 med flera numera klassiska tävlingar.
Tidigare har han dock varit allra mest känd för att ha haft flera roller i Sällskapsresan 2, Snowroller där han är en av skidåkarna. Men vem vet, kanske han snart är ännu mer känd för att vara mannen som uppfann den nya trenden Plogga?
LÄNKAR
Följ Erik Ahlström på hans Instagram https://www.instagram.com/erikahlstromsweden/
Det här avsnittet är ett specialavsnitt om 24-timmars där vi försöker svara på era frågor och funderingar om denna mäktiga och klassiska ultralöpningsgren! 24-timmarslopp går oftast på en relativt kort bana, vanligt är 400-500 metersbanor, och utomlands ofta på banor som är en mile (1,6 km) långa. Det är såklart en alldeles speciell utmaning att springa runt, runt på en bana i 24 timmar och något av det allra svåraste är också själva charmen med den här sortens löpning: oavsett hur “långt” man springer så har man “klarat loppet”. För vissa känns det meningslöst att springa när man ändå når målet bara genom att befinna sig i lokalen (i rörelse framåt på banan eller i vila bredvid bestämmer man själv), medan andra sporras av just det här — friheten i att lägga upp sitt lopp precis som man själv vill. Smartast vinner, är något som vi brukar säga gäller för ultralöpning och det är nog allra mest sant när det gäller 24-timmars.
LÄNKAR
Ultra Interval Challenge 17 november
Vårt tidigare podcast-avsnitt om 24-timmars: #025 - Tidslopp på bana, eufori eller ångest?
Blogginlägg från några av våra 24-timmarslopp
Tre svenska tjejer har hittills slutfört Diagonale des Fous! Emelie Forsberg, Mimmi Kotka och Ellen Westfelt! Vi är i bra sällskap när vi nu kan titulera oss “Fous” som betyder dårar!
Men vi hade ingen aning om vad som väntade när vi gav oss på vad som anses vara världens tuffaste 100-mileslopp. Diagonale des Fous är mytomspunnet och ett av de lopp som man pratar om med något drömmande i blicken. Att resa till paradisön Reunion Island utanför Madagaskar och få uppleva loppet som också kallas Grand Raid Reunion, har varit Ellens dröm sen hon började springa ultra. Nu tog vi chansen, Ellen gav sig själv i 40-årspresent att få resa till andra sidan jorden! Det här blev en upplevelse som inte går att likna vid någon annan…
Diagonale des Fous är galet tekniskt, är varmt som tusan och bjuder på nya “dåraktiga” utmaningar längs vägen. Men stämningen bland löparna och öns befolkning går inte heller att likna vid något annat lopp. Trailrunning är nationalsporten på den lilla, lilla ön och Diagonale des Fous är höjdpunkten på året där hela öns befolkning går man ur huse för att heja och delta i loppet på olika sätt. Det är feststämning längs hela banan och den långa maxtiden på 66 timmar är satt för att ge så många som möjligt chansen att klara utmaningen. Bor man på Reunion ska man ha gjort antingen Diagonalen eller något av de mindre loppen någon gång under sitt liv.
Lyssna på vår race report från Dårarnas Diagonal! Men akta dig, bli inte alltför sugen på att springa loppet!
Foto Mandruid Photo
LÄNKAR
Ultra Interval Challenge 17 november
Köp en bra pannlampa som kan hålla batteriet i 3 nätter i vår shop!
Direkt från Reunion Island utanför Madagaskar där vi träffade Mimmi Kotka och fick prata om hennes upplevelse av Dårarnas Diagonal. Mimmi gjorde sin 100 miles debut på “Diagonalen” och vi trodde mycket på henne innan start, men det här loppet är inte som andra… man måste ha sett banan för att förstå!
Mimmi har de senaste åren dominerat ultraloppen i Mont Blanc och där vunnit det mesta och under UTMB-veckan i år så hade hon siktet inställt högre och längre än någonsin tidigare. Det var dags för huvudloppet, Ultra Trail du Mont Blanc, där hon också skulle göra sin 100-milesdebut.
Men det var inte hennes tur i år på UTMB, Mimmi var både sjuk och skadad men försökte sig ändå på en start. Lyckligtvis bröt hon UTMB relativt tidigt så hon har kunnat återhämta sig och bli redo igen för nya utmaningar.
Här får du höra hennes historia om hur det gick från start till mål på en sjätteplats på 32 h 32 min! 100 milesdebuten är avklarad och inget kan bli värre än det här…
Photo credit Francois D´haene
LÄNKAR
Du hittar Moonvalley-produkterna på moonvalley.me
Mimmi Kotka på facebook och instagram
Tänk dig drygt två stycken UTMB på raken: 34 mil och 24 000 höjdmeter. Mikael Melto har drömt om att gå i mål på “Touren” Tour de Geants länge och i år lyckades han äntligen, på tredje försöket!
Mikael är en otroligt inspirerande 50-åring som verkligen brinner för det här med ultror i bergsmiljö och för honom är det upplevelsen som står i fokus. Han har precis skrivit en bok “Tor Fever” och i det här samtalet får du höra allt om vad som var nyckeln till att äntligen klara en av världens tuffaste bergsultror! Foto Mikael Melto
LÄNKAR
Följ Mikael Melto på Facebook och på Instagram @mikael_melto
Köp TOR FEVER, Mikael Meltos bok
Ultra Interval Challenge 17 november, anmäl dig här!
Tour des Geants, 8-15 september 2019
Dags för lyssnarfrågor! Kan man formtoppa via värmeträning, hur klär man sig för vinterlöpning, hur blir man snabb på korta distanser och så förklarar vi vem den där Ingemar egentligen är…. Men vi börjar med lite försnack inför Dårarnas Diagonal (Diagonale des Fous) som startar torsdag 18 oktober 20:00 svensk tid!
Här följer du loppet live (Ellen har startnummer 1942 och Johnny har startnummer 1932). Läs mer om Dårarnas Diagonal.
Ställ frågor till vårt nästa frågeavsnitt som kommer handla om 24-timmars! Det blir ett specialavsnitt inför PRT (Personliga Rekordens Tävling) i Växjö, så passa på att fråga allt du undrat om tidslopp och specifikt 24-timmars!
Octoberplank pågår för fullt och det går fortfarande bra att hoppa på utmaningen!
För drygt 10 år sedan var Daniel Roxvret en överviktig kille som älskade dataspel och inte gillade att röra på sig särskilt mycket. Idag är Roxen en av Sveriges mest välkända ultralöpare som gärna kombinerar ultralöpningen med äventyr. Han har gjort flera långa äventyr “till fots”, bland annat Vätternrundan 300 km 2014, han sprang hela Sörmlandsleden 2015 och gjorde sen Gröna Bandet 2016.
Senaste projektet var att springa drygt 200 mil genom Sverige, från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder. Hela projektet tog 24 dagar och till sin hjälp hade han sin pappa Leif som följde med i husbil och ordnade med mat och pepp längs vägen.
Huvudmålet för “Roxen genom Sverige” har varit att samla in pengar till Panzisjukhuset i Kongo där man jobbar med att hjälpa kvinnor som utsatts för grovt sexuellt våld. Insamlingen gjordes i samarbete med Tjejmarathon och målet var att få ihop 35 000 kr men han fick ihop mer än det dubbla, nästan 80 000 kr! Extra roligt är att Dr. Denis Mukwege som driver Panzisjukhuset precis har tilldelats Nobels Fredspris 2018 för sin verksamhet! BILDER: Roxen
LÄNKARDu kan läsa mer om projektet Roxen genom Sverige på roxvret.se och kan också följa honom på Instagram som @roxvret. Vill du veta mer om du kan donera pengar till Panzisjukhuset så kolla in Tjejmarathon och deras verksamhet!
25-åriga Lisa Ring är en av Sveriges allra bästa kvinnliga maratonlöpare. När Lisa väl hittade till löpningen slog hon igenom med raketfart och 2017 så representerade hon Sverige i VM på maraton.
Ultravasan 45 har blivit ett riktigt favoritlopp för Lisa, och i år tog hon sin andra seger och satte återigen nytt banrekord, nu på 3 timmar och 3 minuter.
Det är väldigt mycket kring Lisa som går bortanför det man tänker på när man pratar om normal löpning. Hon är helt enkelt väldigt mycket ultra.
Foton: Vasaloppet
LÄNKAR
Följ Lisa Ring på hennes blogg och på Instagram: @lisaspring93
#Octoberplank — anmäl dig här > Coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil, anmäl dig nu till starten 1 oktober (du kan fortfarande anmäla dig ett par dagar in i oktober).
Helgens Black River Run 100 miles blev inte som vi hade tänkt oss. Tillsammans med Anders Brohäll som bossade över Johnnys team pratar vi om vad som egentligen gick fel — eller kanske rätt? Är det verkligen rätt att prata om att bryta när man talar om ett lopp som kanske är ett C-lopp, snarare än ett A-lopp? Och kan man (framgångsrikt) behandla 100 miles som ett C-lopp och samtidigt tro att det ska gå att prestera?
Vi försöker bena ut vad som hände i helgen och vad vi hade kunnat göra annorlunda, både vad gäller genomförande och målsättningar/strategi innan loppet.
LÄNKAR
Beställ vår guide till en optimal race plan och nya Maurten GEL 100 i vår shop!
Anmäl dig till coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil! Starten 1 oktober passar utmärkt om man vill springa tex. Black River Run eller Ultravasan 2019!
Missa inte nyheter om ultralöpning som publiceras på ultramarathon.se, däribland artiklar angående Black River Run.
Sandra Lundqvist är både en traillöpare och en asfasltsprinsessa. Hon slog igenom i ultrasverige 2010 genom att vinna TEC 100 miles, men har haft allra störst framgångar på 24-timmars. Nu satsar hon allt på att göra ett riktig bra Spartathlon 2018 och komma fram till målet vid Leonidas fötter.
Följ Sandra Lundqvists bloggDirektlänk till Sandras blogginlägg om Spartathlon 2017 Sandra på Instagram Spartathlons webbplats, loppet går av stapeln 28-29 september 2018 Foto Bild 1 och 2: Sparta Photography Club Bild 3: Privat Bild 4: Oscar Gustavsson
Johnny pratar med Anders Norén om en av sommarens stora ultra-upplevelser; Western States 100 miles Endurance Run. Johnny har coachat Anders sen 2015 och fick nu äran att agera pacer åt Anders när han sprang Western States i somras!
Westen States är ett av de mest ursprungliga och ikoniska 100-milesloppen i världen. Loppet startade på 50-talet, men då som en hästtävlning där man ville bevisa att hästar även i modern tid klarade av distansen 100 miles.
1974 blev Gordy Ainsleigh legendarisk grundare till 100-mileslopp så som vi känner dem idag, genom att ta sig hela sträckan till fots under 24 timmar — tillsammans med hästarna! 1977 arrangerades sen det första Western States Endurance Run. Banrekorden innehas av Jim Walmsley med 14:30:04 (2018) och Ellie Greenwood med 16:47:19 (2012).
Anmäl dig till vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil! Starten 1 oktober passar perfekt för till exempel Ultravasan 90 eller Black River Run 50/100 miles 2019!
Kristin Berglund är lite av en doldis i Sverige, men har gjort fantastiska resultat på tuffa bergslopp och representerade också sverige i Ultra Trail VM i våras. Hon är medlem i Team Salomon Österrike, men vi passade på att ta ett snack med henne när hon var hemma i Sverige och hälsade på!
34-åriga Kristin är svenskan som flyttade till Österrike efter gymnasiet för att hon älskade bergen. Då hade hon ännu inte fastnat för traillöpning och skyrunning, men kom snart in på det spåret. Hon är utbildad sjukgymnast och jobbar med det samtidigt som hon tränar och tävlar på en hög nivå. Hon har en befriande syn på det där med att tävla och bryr sig egentligen inte så mycket om placeringar eller tider. Trots det gör hon fantastiska resultat och har en häftig meritlista!
LÄNKARDen här gången djupdyker vi i lågpulsträning och MAF-träning. Vi reder ut begreppen och berättar varför du bör sluta räkna kilometertider — det som avgör vilken träningseffekt du får är nämligen vilken ansträningningsgrad (intensitet) du håller och hur länge du tränar. Vilken intensitet du haft och i hur många minuter är det som räknas, inte antalet kilometer och hur snabbt du har sprungit dessa.
Men det är en svår omställning! Man vill gärna känna att man gjort bra ifrån sig och enklaste sättet att mäta detta är ju på det traditionella minut-per-kilometer-viset. Vi berättar om ett bättre sätt som faktiskt ger dig mer utveckling och högre träningseffekt i längden!
LÄNKAR
Vi träffar en annan poddare: Petra Månström! Hon driver Maratonpodden och är just nu högaktuell med boken Smartare löpning.
Petra Månström började podda 2013 och då fanns det inte många svenska poddar om löpning eller “snorsport” som hon kallar det. Vi tar reda på hur det kom sig att hon började och vilka gäster hon lärt sig mest av och varför.
Det här samtalet är energifyllt och sprudlande, men berör också viktiga saker som näthat och att försöka hävda sin rätt till att få prata om folksporten löpning, trots att man inte är elitlöpare.
OCH DU KAN VINNA ett signerat ex av Petras nya bok “Smartare löpning”. Den här boken vill du verkligen ha, för den är både jättesnygg, plus att den hinnehåller 100 smarta tips som gör det lättare att komma ut I spåret trots att man kanske inte känner sig så jättemotiverad!
Du tävlar genom att kommentera på Facebook-inlägget om "10 månader mot 10 mil” och tipsa några löparvänner som har behov av en liten push och hjälp på vägen för att nå sina ultradrömmar! Skriv också varför du tror att din/dina vänner behöver hjälp av vårt coachingprogram! Senast 20 september 2018 behöver vi ha ditt bidrag. Vinnare annonseras i kommande poddavsnitt.
Följ Petra Månström på Instagram och Facebook Följ Maratonpodden på Instagram och Facebook Du kan också läsa mer om Petras nya bok på hennes hemsida
Foto: Privat.
Dags för lyssnarfrågor igen! Den här gången pratar vi om UTMB, hur man gör för att kvala och vilka erfarenheter vi har. Vi pratar också om Ultravasan och hur man gör för att veta när man är redo för att springa 100 miles...
Anmäl dig till vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil med start 1 oktober!
Här hittar du listan över kvalificeringslopp till UTMB!
Ultravasan 45 skulle bli ett bra träningspass för Fritjof Fagerlund, inför VM på 100 km. Två dagar före start bestämde han sig för att istället ge sig på den långa distansen igen. Det slutade med seger på 6.01.56, den näst bästa tiden i Ultravasans 5-åriga historia!
Fritjof Fagerlund började springa för ungefär 10 år sedan och nu som 44-åring blir han fortfarande bättre och bättre. Om någon vecka tävlar han i VM på 100 km och Ultravasan 45 var egentligen tänkt som ett lagom hårt långpass i uppladdningen inför VM.
I det här samtalet pratar Fritjof om hur han får ihop vardagen med heltidsjobb, familj och barn. Det blir mycket transportlöpning och pusslande för att få träningen att fungera och det han tycker är svårast att hitta tid till är vilan.
Copyright målgångsbild Vasaloppet
Anmäl dig till vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil! Nästa start är 1 oktober och den passar perfekt för om man vill springa Ultravasan 90 nästa år! Läs mer och anmäl dig här >
Läs vår långa artikel om Ultravasan 90 - herrtävlingen, på Ultramarathon.se
Följ Fritjof Fagerlund på hans instagramkonto @fritjoffagerlund
Läs mer om Vasaloppet och Ultravasan 90 och 45
Fritjof under Rim-to-rim-to-rim-löpningen i Grand Canyon
Vi pratar om våra framtidsplaner, reflekterar över sommaren som gått och avslöjar spännande projekt som vi har på gång! En riktig höst-kickoff helt enkelt!
LÄNKARBlogginlägg om SSCS 2018 (Sea-to-Sky Camp Sunnmöre)
Black River Run 22-23 september
Nina är Queen of Backyard Ultra. Hon har sprungit nästan alla lopp som arrangerats i Sverige, och har en lång fantastisk meritlista! Trots att hon redan hunnit med så mycket så är hon ganska ny inom löpning och började springa för första gången för ca 6 år sedan. När hon för första gången klarade att springa 3 km i ett sträck utan att stanna var hon överlycklig! Men sedan dess har det gått snabbt framåt och när Nina upptäckte den härliga stämningen och atmosfären inom ultra så blev det med ens intressant att testa hur långt hon egentligen kunde springa.
Det här samtalet är både inspirerande och viktigt då Nina också berättar om hur hon drabbades av rhabdomyolys under Spartathlon 2017. Vi djupdyker i vad rhabdo är för något, hur man undviker att drabbas och pratar såklart också om Ninas väg tillbaka till ultralöpningen.
Följ Nina på Instagram som @ultra_nina Läs mer om Spartathlon 28-29 september 2018
I det här avsnittet träffar vi Jonas Hård af Segerstad som är naprapat hos Kroppsdetektiverna. Han har gjort sig känd litegrann som en mirakelman som lyckas råda bot på problem som ingen annan klarar av. Han är fascinerad av nervsystemet och de bakomliggande orsakerna till olika krämpor och skador, och det här samtalet handlar lika mycket om enkla brain-hacks som om stela vader!
LänkarVi var ett laddat gäng som åkte ner till Baskien med siktet inställt på Ehunmilak 100 miles och systerloppen på 50 miles och maratondistansen. Det här är med sina 11 000 höjdmeter och tekniska bana ett av de tuffaste ultra-trail loppen i Europa och världen.
När man rör sig över så här långa sträckor i bergen, speciellt kanske om man har ansvar för en grupp som gör det, så är det alltid en avvägning kring hur stora risker som är rimligt att acceptera. Att någon ramlar och skadar sig är mer eller mindre ofrånkomligt.
Men 2018 års upplaga bjöd på risker av ett helt annat slag. Ett mäktigt åskväder drog in över bergen när både 100 miles och 50 miles loppet hade startat. Med så många löpare exponerade på bergstopparna hade arrangörerna helt enkelt inget val – loppet blev tvungen att avbrytas.
Vi hoppar rakt in i förväntningar innan en så här stor dröm och utmaning, för att sedan prata vidare om vad som hände och olika sätt att se och hantera riskfaktorer.
Vad är bäst att äta? Är det skillnad på vad som är bäst för kroppen ur ett hälsoperspektiv jämfört med ett prestationsperspektiv? Och vad gäller om man vill kunna springa riktigt långt?
Vi har träffat Jonas Bergqvist, grundare av Paleo Institute och författare till böckerna LCHF och Träning och Drömkroppen på 8 veckor. Jonas har en framträdande roll inom den svenska kostdiskussionen och äntligen får Johnny nörda ner sig ordentligt i ketonkroppar, hälsa, träning, lchf, och paleo.
LÄNKARVårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil
Jonas Bergqvist - Ät och Lev Paleo
Det är omöjligt att inte smittas av den energi och färg som Elin Ragnarsson sprider omkring sig.
Elin är ultra i ordets bokstavliga betydelse, hon går verkligen utanför de normala gränserna. Men hon hjälper oss också att ifrågasätta rådande normer på ett väldigt konkret och äkta sätt. Att hennes huvudsakliga träning dessutom består av att hon haft en runstreak i drygt 1500 dagar gjorde att det var självklart att få till ett samtal mellan runstreak-Ellen och runstreak-Elin.
LÄNKAR
Vad ska man tänka på när man tränar i värme och hur förbereder man bäst för att tåla värme under tävling?
Vi delar med oss av våra bästa tips för att hålla sig skärpt trots att svetten rinner, vinden är varm som en hårfön och det känns som om man springer i en bastu. Det finns smarta knep att ta till och här handlar det inte bara om att kyla ner kroppen utan man behöver också se till att hjärnan orkar hålla fokus på rätt saker...
1 augusti startar nästa kull i coachingprogrammet "10 månader mot 10 mil" Häng med och ge dig själv en chans att förverkliga dina drömmar om att springa längre... Läs mer och anmäl dig här >
“Kan varmt rekommendera detta upplägg! Man får ett komplett upplägg för både löpträning och kompletterande övningar/träning. Helt enkelt grymma förutsättningar att klara sina mål!” — Mattias LindqvistNu är det dags för ett nytt gäng med lyssnarfrågor! Den här gången handlar flera frågor om energi under ultralopp, om man ska dricka sportdryck och äta gels eller om det finns andra sätt. Frågorna handlar också om löpteknik, vilka delar av kroppen man tror är vettiga att raka inför tävling och hur man gör för att skaffa sig support om man inte har någon i sin bekantskapskrets som är intresserad av ultra.
Vi vill ha fler frågor från våra kvinnliga lyssnare!Vi får många frågor från killar, men vet att det är många tjejer som lyssnar på oss. Nästa avsnitt med lyssnarfrågor kommer därför att handla specifikt om kvinnliga frågor. Så passa på att fråga om allt mellan himmel och jord, men som har med kvinnlig löpning och träning att göra. Det kan handla om att tävla när man har PMS, om det är så att kosten påverkar oss på ett annat sätt om vi är kvinnor, hur man får ihop familjelivet, osv. Ställ frågorna på http://paceonearth.se/fragaoss Skriv gärna om du vill vara anonym så ordnar vi det!
Att man blir både stark och snygg av backträning känner väl alla till, men hur gör man för att få ut mesta möjliga av backträningen? Är det bäst att springa fort uppför eller ska man lägga allt krut på att springa nedför? Eller är det mest effektivt att maxa både uppför och nedför?
Vi bjuder på de 10 bästa sätten att träna backe! Mer backträning åt folket!
Missa inte vårt blogginlägg på Ultramarathon.se där du kan läsa om ännu mer backträning!
Följ med på vårt Ultra Trail Camp Spain "Montgrau Edition"! Där får du bra backträning :)
Det här är ett samtal för er som verkligen inte kan få nog av 6-dagars-hypen! Johnny och Kristina pratar om hur det känns att vara bäst i världen just nu — på den lite udda distansen 6-dagars. Kristina Paltén är precis som Johnny är världsetta inom 6-dagarslöpning, hon är alltså den av damerna i hela världen som sprungit längst hittills i år. Och hon satte då också nytt svenskt rekord för damer med 722 km.
Kristina har gästat podden två gånger tidigare, men då pratade vi mer om hennes äventyrliga projekt; ensamlöpning genom Iran som resulterade i boken "Den rädda löparen”. Den här gången handlar samtalet mer om taktik och strategi för att komma så långt som möjligt på en platt bana, än om rädslor och fördomar...
LÄNKARVåra tidigare podd-avsnitt med Kristina Paltén: #003 — Samtal med Kristina Paltén #048 — Kristina Paltén, den rädda löparen
Ultra Trail Camp Spain "Montgrau Edition" Foto Carina Borén
Den här killen vet verkligen vad han pratar om när det gäller uthållighet och att vara vaken länge. Fredrik Forsström har nuvarande rekordet på Fotrally med 88 timmar och han är också riktigt vass på Backyard ultra. Johnny och Fredrik pratar om sömnstrategier, hur man hanterar sina tankespöken och när man egentligen vågar lägga in en extra växel under en lång tävling.
I sommar ska Fredrik göra det helt unika loppet Trans Sweden. En kust-till-kust ultralöpning över Sverige på 545 km från Stockholm till Strömstad. Fredrik har många tankar inför den här tävlingen där deltagarna får vara mer eller mindre självförsörjande, och han tror att hans förmåga att kunna vara i rörelse extremt många timmar i sträck kommer vara avgörande för ett bra resultat.
LÄNKARFölj Forssis under Trans Sweden (facebook-evenemang) Vårt blogginlägg där du hittar bilden på Fredriks perfekt packade kabin-väska! Maratonmarschen (Fotrally)
Foto Mia Thomsen
Anders Nordström är för många känd som Sveriges fotguru, även om han själv inte riktigt gillar att bli kallad guru. Men faktum är att han har ett fenomenalt öga för en naturlig löprörelse, hur foten fungerar, och vad man kan göra för att träna upp den. Han är en passionerad traillöpare och är fast besluten att hjälpa mänskligheten att hitta tillbaka till en naturligare fot. Anders har en genuin fascination för fötter och är övertygad om att om vi bara kommer tillrätta med den problematik vi har orsakat våra fötter under livet, så är det en väg till en hållbar kropp, en skadefri löpare, men också till att må allmänt bättre som människor.
Häng med på vårt Ultra Trail Camp Spain "Montgrau Edition" 3-9 november >
Johnnys blogginlägg om utbildningen han gick med Anders Nordström
Du följer Anders Nordström här: Instagram: @anordstrom_com Facebook: anordstrom.com Hemsida: www.anordstrom.com
Det här är ett specialavsnitt om Johnnys rekordlopp på 6-dagars i USA. Han sprang sammanlagt 880 km, eller 547 miles vilket resulterade i ett nytt svenskt rekord som också är ett av de allra bästa resultaten genom tiderna och världsårsbästa. Följ med bakom kulisserna!
Support Lotta Thörn direktrapporterar i några korta klipp under tävlingens gång och sen får du också höra en sammanfattning av loppet som vi spelade in när vi stod med husbilen på en camping ett dygn efter målgång.
Det tar tid att smälta och analysera så här långa lopp men ett är säkert — trots kaosartade väderförhållanden lyckades planen gå i lås!
LÄNKAR10 månader mot 10 mil — vårt coachingprogram
Running Stupid — podcast av Ken Michal (aka Strykbrädemannen)
NJ Trail Series som arrangerar 3 Days at the Fair
Facebook-gruppen där vi rapporterade från loppet
Hur har det egentligen gått för vår käre Ingemar Wikman som tränar inför sitt första 100 mileslopp på GAX i sommar? Ryktet säger att han inte är så supernöjd med sin träning och hur kroppen reagerat på upptrappningen... I avsnitt 35 pratade vi med Ingemar om träningsupplägget och du kan också läsa hans blogginlägg på ultramarathon.se.
Vi pratar också en hel del om vårt Ultra Trail Camp Spain (UTCS 2018) som vi precis släppt platserna till! Det är egentligen Ingemar och hans fru Tuas fel att vi över huvud taget arrangerar löparresor och nu berättar vi om hur det allra första lägret kom till och hur våra läger brukar se ut. Endast 24 platser på höstens läger, så vänta inte för länge med att anmäla dig!
Häng med, här hittar du anmälan! Det här är verkligen lägret som alla kan följa med på, samtidigt som det finns en utmaning för den riktigt erfarne ultralöparen. Vi längtar!!!!
LÄNKAR
Vårt tidigare podd-avsnitt med Ingemar
Blogginlägg av Ingemar på Ultramarathon.se Ultra Trail Camp Spain "Montgrau Edition"
Vi pratar om taktik och planering inför Johnnys 6-dagarstävling i USA tillsammans med Lotta Thörn som ska vara support på plats. En multidagarstävling ser alltid lite annorlunda ut och man behöver även tänka på att supporten ska ta hand om sig!
Vi går igenom tempo, energi och krishantering och avslöjar också Johnnys målsättning... Det här kommer bli otroligt spännande!
Här följer du loppet i Facebook-gruppen >
3 days at the Fair (loppets hemsida) >
Anmäl dig till vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil, start 1 juni!
LCHF, bulletproof coffee, raw vegan, periodisk fasta och barnens favoriträtter... Det här avsnittet handlar om vad och hur vi äter — till vardags och på träning. Vi tror benhårt på att grönsaker är nyckeln till en hälsosam och hållbar kosthållning, men hur bra är vi egentligen på att följa den filosofin i praktiken?
Vi berättar om hur våra dagar oftast ser ut — när vi äter vad och hur vår matsedel skiljer sig lite under de veckor då vi har barnen. Johnny har länge varit inne på en LCHF-inriktad kost medan Ellen behöver mer kolhydrater för att må bra. Vi berättar också om barnens olika favoriträtter, hur vi gör för att försöka få in mer grönt i deras mat, och hur vi tänker kring att vara bra förebilder kring middagsbordet utan att ge avkall på att ta hand om sig sjläv.
Kommentera gärna hur du ser på kosten och om du fick några särskilda tankar och idéer av att lyssna på vårt avsnitt om vår vardagskost!
Vinnaren av Kristina Palténs bok är Mari Olsén - maila din kontaktuppgifter till [email protected]. GRATTIS!
Petra Kindlund är grundare av Runacademy och drivs av glädjen i att inspirera andra till att tycka att löpning är roligt och utvecklande. Hon är en av få elitlöpare som har tävlat i Sverigeeliten på alla distanser från 400m upp till ultra. Hon kom bland annat trea på Ultravasan och har ett antal imponerande meriter. Vi träffar henne för att prata löpteknik och hur man bör tänka kring både löpteknik, löpskolning, spänstträning och styrketräning. Och om det här skiljer sig för den som är ultralöpare jämfört med den som vill prestera bra på mer normalt långa distanser som milen, halvmara eller marathon.
LÄNKARAnmälan är öppen till vårt Ultra Trail Camp Spain! Läs inbjudan >
Läs mer om Runacademy >
Den 20 april 2018 ställde Ellen sig på startlinjen till TEC200. 32 mil på en 11,5 km lång varvbana i Täby-skogen. En riktig Täby Extreme Challenge. Hon visste att det skulle bli tight med reptiden och hade från början uttalat ett B-mål som bestod i att fortsätta röra sig framåt på banan så effektivt som möjligt i loppets alla 54 timmar — oavsett om hon skulle klara 32 mil eller inte.
Att springa ultralångt är alltid en stor utmaning som tvingar en att tänja på sina gränser. Men att tvingas byta fokus, ställa om siktet och lyckas få B-målet att betyda så mycket att det är värt att kämpa för — det är något helt annat!
Ellen kom 253 km på 53 timmar och här hör du henne berätta allt om hur hon upplevde loppet!
Läs mer om coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil! Vi startar 1 juni!
Allt om Täby Extreme Challenge hittar du på loppets hemsida >
I helgen gick Täby Extreme Challenge av stapeln för 10:e gången! Det här är ett av Sveriges äldsta och mest anrika lopp och man tävlar på distanserna 50, 100 och 200 miles och nytt för i år var även en Backyard ultra.
Vi pratar om helgens upplevelser och känner på stämningen i målområdet. Vi intervjuar också tävlingsledare David Sundvall om årets event.
Ellen gjorde ett försök att ta sig i mål på 200 miles men nådde inte hela vägen fram — mer om detta i ett separat avsnitt!
Anmäl dig till vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil som startar 1 juni! Det passar perfekt om man vill springa till exempel TEC50 nästa år!
Läs mer om Täby Extreme Challenge
Foto Caroline Jung Elgan och David Sundvall
Dags för ett antal lyssnarfrågor igen! Den här gången pratar vi mycket om utrustning och förberedelser, men också om hur man kan tänka kring sin träning om man definierar sig själv som en långsam löpare.
Frågorna handlar om allt ifrån hur man laddar sin löparklocka medan man springer och hur man bör tänka i val av skor till en ultratävling, till vilka poddar vi själva inspireras av. Välkommen att hoppa ner i frågeskörden tillsammans med oss!
Ställ fler frågor till oss på paceonearth.se/fragaoss
LÄNKARJohnnys favorit-poddar
Köp ett Race Belt (nummerlappshållare) eller ett par X-kross sportglasögon i vår shop! Där hittar du också vår lilla e-bok om hur man gör en bra race plan!
Vi gör en djupdykning i det mytompsunna loppet The Barkley Marathons tillsammans med Johan Steene! Vi träffade Johan i vårt tionde avsnitt av podden och då lovade vi att vi skulle göra en ny intervju när han hade klarat Barkley Marathons och nu är vi tillbaka, trots att även årets upplaga av Barkley inte gick riktigt som han hade tänkt sig. Ingen deltagare gick i mål i år. Vädret var bedrövligt och förhållandena var riktigt tuffa.
Det här var Johans tredje försök på Barkley och vi pratar om varför det här loppet lockar så mycket, om han tänker göra ett nytt försök nästa år och vad han tror krävs av honom för att han ska lyckas. Lyssna på Johans race report från Barkley Marathons 2018!
LÄNKARBli medlem i Ultradistans! Det kostar bara 104 kr/år och då hjälper man till att stötta det arbete som Ulradistans gör för svensk ultralöpning — bland annat det viktiga antidoping-arbetet. Att göra dopingtester kostar mycket pengar och det är föreningen Ultradistans som står för detta, därför behöver vi alla hjälpa till att hålla vår sport så schysst som möjligt! Här blir du medlem >
Foto Jodi Isenor och Howie Stern
Maria, MarathonMia, Thomsen har gjort en otroligt häftig resa från att vara en överviktig rökande småbarnsmamma till att bli en del av den innersta kretsen inom svensk ultralöpning. Hon var med när Täby Extreme Challenge startade och nu ca 10 år senare och 47 år gammal har hon fullföljt flera superlånga ultror på 25 mil, bland annat TransScania och ett ökenlopp i Peru. Hon backar verkligen inte för utmaningen; springa 25 mil genom öknen, 90 mil genom Pyrenéerna, eller varför inte 52 mil genom Sverige?
Det här samtalet handlar om hur löpningen förändrade Mias liv. Hon delar naket och ärligt med sig av både det vackra och det svåra i livet och vad det innebär att vara människa, mamma och att göra karriär, samtidigt som man springer riktigt, riktigt långt...
LÄNKARDu följer Maria Thomsen på hennes blogg på marathonmia.se och på Instagram som @marathonmia13
Ha en plan och följ den. Ibland kan det vara så enkelt att skillnaden mellan ett lyckat och ett misslyckat lopp, är själva planen. Fanns det över huvud taget en plan? Lyckades jag hålla den?
Vi pratar om hur man gör en bra race plan, också kallad game plan eller tävlingsplan. Förberedelser är oerhört viktigt och även om vi tjatar om att ultra handlar mycket om att ta hand om det där oväntade som händer, så har man större chans att göra det bra om man har förberett det man kan.
När man sen står på startlinjen har man inte längre makt över vad slutresultatet kommer att bli. Det enda man kan göra är att förlita sig på allt arbete man lagt ner, tro på planen, acceptera nuet och göra sitt allra, allra bästa.
Vår guide till hur du gör en bra race plan för ultralöpning hittar du i vår webshop! Förutom smarta tips får du också exempel på hur olika tävlingsplaner kan se ut och en mall som förenklar för dig när du ska skriva din egen game plan!
Planera din tävling - Guide till din optimala Race Plan 29.00 Add To CartLÄNKAR Race report från Johnnys debut på 100 miles på BRR 100 2013 "Jag trodde jag skulle vinna", en race report från Johnnys 24-h i Espoo 2014
Ellens planering inför Ehunmilak 100 2017 Ellens race report från Ehunmilak 100 2017
Ellens planering inför UTMB 2016 Ellens race report från UTMB 2016
Miranda Kvist är kanske den enskilda person som har gjort mest för traillöpningen i Sverige under de senaste åren. När hon startade Team Nordic Trail 2013 var det inte många som sprang i skogen — förutom orienterarna förstås. Att springa i det lokala elljusspåret var det närmsta terränglöpning som man kom då. Miranda har med sin passion för stigarna fått tusentals människor i Sverige att upptäcka det fantastiska med att röra sig tillsammans utomhus i skogen!
Johnny träffar Miranda i Ladan på Djurgården och de pratar ultralöpning och traillöpning, och om hur allt startade. Miranda berättar om hur hon blev förälskad i naturen och kände en frihet där som hon inte hittade någon annanstans. Här fanns inget fokus på tider och prestation utan bara upplevelse. Det här är ett härligt och varmt samtal som också handlar om de misstag man gör i livet och hur de kan vara en positiv kraft.
LÄNKARDu följer Miranda Kvist på Instagram som @mirandakvist och du hittar all information om Team Nordic Trails löpargrupper på teamnordictrail.se.
Kilian's Classik - Mirandas favoritlopp
Mirandas bok Naturkraft hittar du på webbshoppen hos Team Nordic Trail!
När man går utanför sin komfortzon och utmanar sig själv kan man nästan inte undgå att växa som människa. Och har man tur så lär man sig något mer om sig själv än bara vilka skor som är skönast på 8:e milen.
I det här avsnittet pratar vi om helgens fantastiska upplevelser — vi körde 18:e upplagan av vårt event Ultra Interval Challenge och samtidigt pågick The Barkley Marathons. Johnny satt som klistrad vid twitter-uppdateringarna på taggen #BM100 medan Ellen fullföljde sina 8 ultraintervaller enligt plan och passade på att testa både utrustning och energi inför TEC200.
LÄNKARBeställ din pdf "Allt du behöver veta om ultraintervaller!"
Dokumentären på Netflix om "The Barkley Marathons, The Race That Eats its Young"
Vi har träffat äventyraren Kristina Paltén i podden förut, i avsnitt nr 3, men den här gången går vi in på djupet ännu mer. Kristina har precis släppt boken Den rädda löparen som handlar om hur hon sprang ensam genom Iran.
Det här samtalet är långt och häftigt och berör många allmänmänskliga ämnen. Vi pratar om känslan av hjälplöshet, om tvekan och hur man avgör när gränsen går för att man börjar ta dumma beslut. Kristina berättar om hur hon förbereder sig för sina äventyr och hur hon förberedde sig för ensamlöpningen genom Iran. Hur förbereder man sig för det man inte känner till?
“Hur smeker man sig själv medhårs när det blir jobbigt samtidigt som man fortsätter prestera?” — Kristina PalténJohnny passar på att prata lite om 6-dagars också eftersom Kristina satte nytt svenskt rekord på 6-dagars förra året och kommer att försöka förbättra den prestationen nu i maj. Inför nästa tävling på 6-dagars funderar Kristina på hur hon ska kunna ge sig själv mer kärlek medan hon springer. Hur smeker man sig själv medhårs när det blir jobbigt samtidigt som man fortsätter prestera?
Men allra mest handlar samtalet om rädslor. Om rationella och icke rationella rädslor. Hur rationellt är det egentligen att vara rädd för att bli våldtagen när man springer som ensam kvinna i Iran (eller hemma i Sverige)? Boken belyser såklart kulturkrockarna som uppstår, men framför allt får man en fantastisk inblick i vardagslivet i Iran, som präglas av stor gästfrihet och vänlighet.
Foto Kjell B Persson
LÄNKARDu följer Kristina Paltén på instagram som @kristina_palten och du hittar hennes webbplats på palten.se. Boken Den rädda löparen köper du till exempel hos Adlibris och den finns också som ljudbok och då läser Kristina in den själv!
Och glöm inte att lämna en recension i iTunes senast sista mars 2018 för din chans att vinna ett signerat ex. av Den rädda löparen!
Nu är det dags för ännu ett avsnitt med lyssnarfrågor! Den här gången svarar vi på frågor om veckovolym, längden på löppass och tankar om när det är vettigt att börja träna höjdmeter inför ett riktigt backigt lopp.
Vi pratar också om fettförbränning, LCHF till vardags och i tävlingssammanhang, och hur man gör för att räkna ut ett vettigt tävlingstempo för långa ultror baserat på sitt MAF-tempo.
Vi tar också upp ämnet smärta under ultralopp. Hur vanligt är det att man springer vidare trots att man har väldigt ont och vad skiljer eliten från motionären när det kommer till att hantera smärtan?
Ställ gärna en egen fråga till oss som vi besvarar i nästa avsnitt med lyssnarfrågor!
LÄNKARSven-Åke, eller Svempa som han kallas av sina medarbetare, är grundaren och mannen bakom Art of Training. Han arbetar sedan 1988 som legitimerad naprapat och har över 53 000 behandlingar och konsultationer på sin meritlista. Han har blivit utsedd till årets naprapat och har arbetat med många olika typer av idrottare. Vi träffar honom på Art of Trainings anläggning i Trosa/Vagnhärad. Vi ville gärna locka ur honom några universalövningar eller något test som man skulle kunna använda för att se om man är tillräckligt rörlig, stark och helt enkelt redo för att börja springa, men det var väldigt svårt. Svempa har en annan grundsyn, och han påpekar att om någon någon har en irriterande hälsena kan det bero på många olika orsaker och oftast inte på hälsenan i sig. Vi måste se hela människan för att kunna bygga en hållbar kropp.
LÄNKARUltra Interval Challenge 24 mars
Och glöm inte att prenumerera och lämna en recension på iTunes eller i din podcastspelare om du gillar podden!
Varför bryter man ett ultralopp? Förutom uppenbara skäl som att man blir skadad eller nedkyld, så finns det lika många skäl till att bryta som det finns löpare. Men många av anledningarna har gemensamma drag och ofta handlar det om att man kanske inte förberett sig ordentligt och att utmaningen helt enkelt var jobbigare än man hade förväntat sig. Det här är ett spännande ämne som handlar väldigt mycket om mental inställning! Hur tacklar man de negativa tankarna när de kommer? Och varför är en DNS (Did Not Start) bättre än en DNF (Did Not Finish)?
Vi delar med oss av egna erfarenheter och ringer också upp en riktig expert på varför man bryter — Per Sjögren som berättar om varför 78 % av deltagarna på Kullamannen 100 miles bröt loppet sommaren 2017.
Passa på att köpa lite extra energi inför vårens lopp så att du inte hamnar i en energisvacka och riskerar att bryta! Just nu har vi 15% rabatt på all energi i vår webshop. Ange koden MARS2018 vid utcheckning :)
LÄNKARVårt blogginlägg med mentala strategier Ultra Interval Challenge 24 mars Kullamannen
I det här avsnittet pratar Johnny med Magnus Myhrborg. Han har precis kommit hem från Nicaragua efter att, i lag med Erik Froode, blivit först i världen med att klara av Survival Run Nicaragua. Det här är ett lopp som börjar med att deltagarna får svära eden: "If I get hurt, lost, or die, it is my own damn fault”.
Vi får en race report från loppet med Magnus egna ord, och strapatserna i den här utmaningen sätter verkligen våra egna lidanden i olika ultror i perspektiv. Vi ska ju verkligen ”bara” röra oss framåt…
"SURVIVAL RUN is not an obstacle course race (OCR), an adventure race, an ultra marathon or a survival skills event, but an adaptation of all of these. SURVIVAL RUN is all about adapting to the environment and taking on challenges that are part of the culture and location where the event takes place. SURVIVAL RUN does not pretend to be dangerous, it is dangerous. That is why it is only for those who are truly physically and mentally prepared to take on the extreme challenges."
LÄNKARMagnus Myhrborg på Instagram Erik Froode på Instagram Magnus Myhrborgs företag Sportlala.se Survival Run Nicaragua Ultra Interval Challenge 24 mars Häng på och kör ultraintervaller med oss! Anmäl dig till Facebook-eventet och läs mer om utmaningen på www.ultraintervalchallenge.com
Vi träffar Markus Zetterström från sportenergiföretaget Maurten för att prata om hur allt började. Maurten är ett ungt företag och på ungefär två år har de gått från att vara helt okända till att plötsligt vara den produkt som alla stora maratonlöpare använder. Hur kommer det sig? Hur har de lyckats ta sig förbi de stora jättarna inom sportenergin? Har de satsat allt på att få bra sponsoravtal eller kan det helt enkelt bero på att själva produkten är så mycket bättre?
Det här ÄR intressant, för självklart så använder alla stora tillverkare samma argument, alla säger att deras produkt är unik och fungerar på ett speciellt sätt. Just i fallet med Maurten verkar det faktiskt vara sant. De har tagit fram en patentsökt lösning som de kallar för hydrogel som gör att magen tolererar sportdrycken bättre. Lyssna på framgångssagan om Maurten!
Just nu har vi 15% på all energi i shoppen (bland annat Maurten, men du hittar också Umara där). Ange MARS2018 vid utcheckningen — rabatten gäller hela mars 2018!
MAURTENS OFFICIELLA KANALERMaurten på Instagram Maurten på Facebook Maurtens officiella webbplats
Löparknä, hälseneinflammation och hälsporre... I det här avsnittet pratar vi om de vanligaste löparskadorna och vad man kan göra för att undvika dem. Älskar man att springa så vill man ju ta hand om sin kropp på bästa sätt så att den håller länge!
Vi delar med oss av konkreta tips på övningar som du kan ta till när du känner av en löparskada, men också hur du ska träna för att förebygga skador.
Bästa övningarna för löparknäTack Patrizia för sammanställningen <3
LÄNKARDet kan krävas ganska mycket för att lyckas gå utanför sin komfortzon på träning. Men vill man lära sig något är det ibland det som krävs. Här kommer rapporten från Johnnys 3 x 100 km och 3 x sportdryck!
Vad lär man sig egentligen av att springa 3 x 100 km? Johnny ville ha ett rejält volymblock som träning inför sin nästa 6-dagars och kom på idén att springa 100 km per dag i tre dagar. Nu är det ju ultra vi sysslar med och därför blir saker inte alltid som man tänkt sig.
Men vad lärde vi oss egentligen av det här mastodont-passet? Bland mycket annat så lärde vi oss att Johnny inte klarar sig själv när han sprungit långt, men vem gör det? Ju ynkligare vi blir desto mer beroende av andra människors hjälp och välvilja blir vi. Och i ultrasammanhang kan det handla om allt ifrån att hålla reda på antalet salttabletter till att locka ut den deppiga löparen med löfte om att plogbilen nog kommer snart...
PS. Gillar du podden, så glöm inte att lämna ett omdöme i iTunes eller i din podcast-spelare! TACK!
LÄNKARStötta gärna podden genom att beställa något från vår shop! Där hittar du bland annat ullstrumpor från Injinji, Aclima-buffen i merinoull som Johnny hyllar i avsnittet och såklart underställströjan i merinoull från Aclima som vi älskar!
Vill du testa att springa långt så häng med på Ultra Interval Challenge 24 mars!
Vi träffar Simon Gustavsson från Prestera Mera-podden och pratar om energi och sportdryck. Är det rätt typ av energi? Och vad gör det egentligen för nytta? Tillsammans med Tommy Ivarsson har Simon startat sportenergiföretaget Umara, men förutom att gilla sportdryck så älskar Simon att experimentera med sin egen kropp och ta sig an extrema utmaningar.
Simon Gustavsson är utbildad biomedicinare med inriktning på nutrition och träning. Själv har han gått från friidrottare till body builder, och sen vidare till ultralöpare och fastande cyklist.
Sportenergiföretaget Umara tillverkar sportdryck, gels och bars och namnet är en förkortning av Taraumara — en folkgrupp i Mexico som blev världsberömda genom boken Born to Run där de lyfts fram som ett löparfenomen.
Normalt sett så använder vi inte så mycket sportdryck eller annan raffinerad energi som till exempel gels. Vi tror att när det kommer till ultra så är det ofta bättre att på att springa på riktig mat och vatten, i alla fall som bas och sen lägga till lite sportdryck och kanske en gel ibland.
Men i vår podd vill vi också undersöka alla vägar som kan leda fram till att man kan få ut maximalt av sin kropp och då är sportenergi ett högintressant ämne. Inte minst för att det är så bekvämt och enkelt att ha med sig till tävlingar jämfört med till exempel en vattenmelon...
LÄNKARMer med Simon Gustasson
Läs vidare
Umara
I vår grundfilosofi kring att träna inför ultralopp så brukar vi prata om att det handlar mycket mer om magen och det mentala än om hur mycket eller vad du tränar. Men självklart har också löpträningen en viktig roll och många är nyfikna på hur vi tränar och hur vi får vardagen att gå ihop.
I det här avsnittet berättar vi hur vi ser på löpträning, styrketräning och prehab och om vi verkligen lever som vi lär... Tränar vi på det sätt vi tror är optimalt för att klara av de utmaningar och mål vi har satt upp framför oss?
LÄNKAR
Johnnys blogginlägg om att träna många korta pass
Vårt tidigare podcast-avsnitt nr 032 - Introduktion till ultralöpning
Häng med på Ultra Interval Challenge 24 mars!
Johanna Bygdell är orienteraren som genom ett par helt fantastiska lopp visat att hon hör hemma i världseliten inom ultra. Hon debuterade på 100 miles i april 2017 på TEC, Täby Extreme Challenge och trots att hon hatar varvbanor och inte hade förberett sig nämnvärt (till exempel sprang hon på helt oprövad energi som hon fick kvällen före loppet av en kompis), så satte hon nytt banrekord och vann overall på den galet snabba tiden 15 timmar och 10 minuter.
Tidigare erfarenhet inom ultra har hon från High Coast Ultra 129 km, där hon har vunnit tre år i rad och 2017 gjorde hon ett sånt där overkligt bra lopp där också, då hon satte nytt banrekord overall med tiden 13:26. Vi vet ju hur tuff den banan är och hur det är möjligt att springa så fort i den terrängen — det är svårt att greppa!
Hon sprang också in en 2:a-plats på Ultravasan i somras och nästa stora målet är VM i ultratrail 12 maj. Vi håller tummarna för att hon verkligen får möjlighet att visa vad hon går för då!
LÄNKARDu följer Johanna Bygdell på Instagram som @running_johanna och på hennes blogg!
Kolla gärna in High Coast Ultra, ett av våra absoluta favoritlopp!
Vill man springa TEC 100 miles i april så anmäler man sig här.
Här hittar du Barkley-dokumentären på Netflix: Barkley Marathons - The race that eats its young.
När Sten Orsvärn 2016 vann TEC 200 miles så höll han ungefär samma tempo som man behöver hålla för att sätta svenskt rekord på 48-timmars — fast i TEC-skogarna med allt vad det innebär.
Sten har en bakgrund som triathlet och Johnny träffade honom för att prata om det hans inställning till ultralöpning och olika metoder för att utvecklas. Och förstås det makalösa banrekordet på TEC 200 miles (39 timmar och 23 minuter). Sten har tre enkla grundregler som han tror bidrog till vinsten där i TEC-skogarna:
Sten bjuder på guldkorn och konkreta tips som är till stor nytta både för någon som är erfaren inom ultra och för den som precis har börjat testa långa distanser. Och vart siktar han nu? Kanske får Johnny snart konkurrens på 6-dagars?
LÄNKARLäs de här två blogginläggen om Sten Orsvärns TEC 200 miles! Borde vara obligatorisk läsning för alla som är intresserade av långa ultror!
Täby Extreme Challenge 50, 100, 200 miles och Backyard ultra
I det här avsnittet pratar vi om 6-dagars och hur det känns att springa långt flera dagar i rad. Även om man själv inte är intresserad av att göra just en 6-dagarstävling så tycker vi att det finns så många aspekter av multidagarslopp som är så mycket ultra. Allt ställs på sin spets och små ultraproblem blir många gånger större när man ska dras med dem i 6 dagar.
Johnny berättar om sina mål och hur han tänker ta sig dit — hur träningen ser ut och vad han behöver göra för att få allt att falla på plats. Han berättar också om de två tidigare 6-dagarsloppen han sprungit och hur han satte svenskt rekord, men blev av med det 10 dagar senare!
I maj är siktet inställt på att ta tillbaka det svenska rekordet, men Johnny avslöjar att det här bara är ett steg på vägen mot hans största utmaning någonsin... Lyssna så får du höra vad det är!
LÄNKARBlogginlägg om Johnnys 6-dagarslopp i Grekland i februari 2017 3 days at the Fair utanför New York är en tävling som vi rekommenderar varmt. Johnny kommer att springa 6-dagars där i maj 2018, men de har andra tidslopp också (6h, 24h, 48h och 72h). Vi har varit där två gånger tidigare och älskar arrangemanget! Läs gärna några av våra tidigare race reports därifrån och om inte annat så är bilderna väl värda att titta på! Ellens race report från Quadzillan på 3 days at the Fair i maj 2015 Johnnys race report från 3 days at the Fair (72-timmarslopp) i maj 2015
Vi rekommenderar också Sri Chinmoys 6-dagarslopp som går i april centralt i New York (där sprang Johnny sitt första 6-dagars)
Across the Years i Arizona — tävlingen som Johnny tänker springa 2018/2019
Hur går man från att vara en riktigt bra löpare till att klara eldprovet 100 miles? Hur ska man tänka gällande träning, mentala bitar och energi?
I det här avsnittet träffar vi Ingemar Wikman och pratar om hans tankar och förberedelser inför att springa GAX 100 miles i juni 2018. Ingemar är nyligen fyllda 48 år och med en bakgrund inom triathlon, bergs- och äventyrslopp så tycker man att han borde ha koll på det där med uthållighet. Dessutom leder han alltid snabba gruppen på våra läger Ultra Trail Camp Spain och verkar alltid vara helt oberörd av att springa upp och ner i de spanska bergen i timmar. Men det där med att springa 100 miles är något helt annat... Ultravasan 90 i somras blev en smärtsam erfarenhet och nu ser han på distansen 100 miles respekt och ödmjukhet.
Det här samtalet handlar mycket om mentala förhållningssätt till smärta och hur man förbereder sig för att ställas inför det helt okända. Vi kommer att fortsätta följa Ingemars resa mot 100 miles, både genom inslag här i podden och i bloggen på Ultramarathon.se!
...kommer han klara det?
LÄNKARFölj Ingemars resa mot 100 miles på bloggen på Ultramarathon.se
Den här gången pratar vi om energiplan på ultralopp! Många av de frågor vi får handlar om hur man ska lägga upp en vettig energiplan när man springer ultralångt och vi har samlat alla era energifrågor i ett avsnitt!
Vi svarar till exempel på hur många kcal man bör äta per timme — vilket inte är samma sak som hur många kcal man egentligen behöver, för det är skillnad på hur mycket man kan tillgodogöra sig och hur mycket man förbrukar. Vi berättar vad vi brukar äta och vad vi tar med oss när det är långt mellan stationerna, till exempel på traillopp i bergen. Vi pratar också om varför gels och sportdryck i första hand är en nödlösning och vilken typ av energi man bör satsa på istället.
Välkomna att dyka ner i energiträsket med oss!
LÄNKAR
Anmäl dig till vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil med start 1 februari! http://www.paceonearth.se/lopcoaching/10-manader-mot-10-mil
Anmäl dig till Ultra Interval Challenge 24 mars! Du hittar också mer info om eventet på www.ultraintervalchallenge.com
Feed Zone Portables - boken där du hittar många bra tips på egentillverkad energi för ultralopp
Vi har träffat Johanna Andersson, en riktig yoga-guru som har levt och andats yoga i nästan 20 år. Hon driver utbildningsföretaget Global Yoga och jobbar som personlig tränare och yogalärare i Göteborg. Hon är ena hälften av MOJO och tillsammans med Monika Björn ligger hon bakom konceptet för MOJO-klasserna som man kan träna på flera träningskedjor över hela Sverige.
På Instagram är hon känd som YogaJohanna och har en stor följarskara. Det märks verkligen att hon brinner för att hjälpa människor att få in yogan i vardagen. Även om hon själv gärna lägger fötterna bakom huvudet för att göra en snygg instagram-bild så är det vardags-yogan hon älskar. Hon tror på att man hellre bör yoga lite och ofta, än mycket och sällan.
I det här samtalet får du veta hur allt startade, hur Johanna upptäckte yogan och vad hon har lärt sig på vägen. Vi går också igenom ett antal konkreta tips och övningar som är bra för löpare och vi pratar också om hur man kan närma sig yoga om man är nybörjare och att det inte behöver vara så komplicerat. Enligt Johanna kan man med fördel titta på lite videos på Youtube och börja testa hemma. Det spelar ingen roll hur det ser ut, det viktiga är hur det känns! Lyssna på ett inspirerande och härligt samtal där vi pratar yoga i stort och smått!
LÄNKAR Följ Johanna: https://www.youtube.com/user/JiraInspiration https://www.instagram.com/yogajohanna Testa onlineyoga på Yogobe! Uppge koden JOHANNA när du registrerar dig så tränar du en månad gratis! Boka en yoga PT-timme i Stockholmsområdet hos Mirja Blomqvist på Bhadhrayoga.
Anmäl dig till vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil med start 1 februari! http://www.paceonearth.se/lopcoaching/10-manader-mot-10-mil
Det här är avsnittet för dig som kanske är ny inom ultralöpning eller går och funderar på om ultra kan vara något för dig.
Hur långt behöver man springa för att det ska räknas som en ultradistans och hur gör man för att komma igång? Vi går igenom vad ultra innebär och vad som krävs i form av träning, utrustning och energi. Vi pratar om hur man kan göra för att "ställa om" sin träning så att man börjar närma sig ultra, men också om vikten av att vara mentalt förberedd.
Vi hoppas att du efter att ha lyssnat på det här avsnittet förstår att nyckeln till att klara av att ta sig an otroligt långa distanser helt enkelt är ett nytt mindset! Och det gäller oavsett vad man tidigare har som distansrekord.
Lyssna och bli inspirerad!
LÄNKARAnmäl dig till vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil med start 1 februari
I helgen deltog vi i vinterns största traillöpnings-helg, Sandsjöbacka Winter Trail! 1300 löpare, sex olika distanser och massor av lera och härliga upplevelser! I den här lopprapporten har vi fått med oss både både banläggare och tävlingsledare (förutom oss löpare) i ett härligt poddavsnitt!
Vi intervjuar Anne-Marie Nedevska och Robert Rundqvist som är ansvariga Sandsjöbacka Trail och vi får höra om hur allt började, varför träsket är med i bansträckningen och varför det är så viktigt att både första och sista löpare i mål får pris. Vi berättar också om vår upplevelse av helgen — Ellen som sprang ultra trippeln och kom på delad andraplats tillsammans med Emmy Karnerud och Johnny som inte mådde riktigt bra och valde att bryta söndagens lopp efter 25 km.
Lyssna, det här är en riktig race report!
Foto Tommy Carlsson
LÄNKAR
Sandsjöbacka Trail Sandsjöbacka Trail på Facebook
Anmäl dig till vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil som startar 1 februari
Björn Suneson är en legend. Snart 70 år gammal är han den människa som har korsat den amerikanska kontinenten till fots flest gånger, nämligen hela fem gånger. Och detta har han gjort själv, utan följebil och med alla sina saker i en babyjogger. Trots att han har gjort flera superlånga ensamlöp i Sverige, Tyskland och USA och snittar 10-15 mil i veckan, så ser han inte sig själv som ultralöpare.
När han har gjort sina löp över USA så försöker han att inte springa mer än 5 mil per dag men ibland råkar det bli längre och kanske bortåt 8 mil istället. Om Björn nu inte ser sig själv som ultralöpare så ser han i alla fall sig själv som marathon-löpare. Han har sprungit 64 stycken maror och det bästa loppet med hänsyn till hans ålder gjorde han som 57-åring med en tid på 2:55 även om han har sprungit ännu lite snabbare när han var yngre. Just nu satsar han mot Boston marathon i april då han går för vinst i sin åldersklass.
Det här är ett långt och lugnt samtal där Björn berättar om sina USA-löpningar, hur han tränar och varför han springer så mycket. Han berättar om hur han har blivit stoppad av polisen säkert mer än 100 gånger under sina långa löp, för att människor har trott att han är en galning som är på rymmen med sitt barn, men trots det är han mer rädd för vädret än för vilka människor han kan tänkas stöta på ensam därute på vägarna.
LÄNKAR
Nu kör vi vårt första avsnitt med lyssnarfrågor! Ni har skickat in massor av spännande frågor och den här gången svarar vi bland annat på hur man ska träna inför Ultravasan 90, om man måste gå vägen via 12-timmars innan man ger sig på 24-timmars, hur man pysslar om sina fötter under långa ultralopp och hur man bör lägga upp en tempoplan och en energiplan!
Tyvärr hann vi inte gå igenom alla frågor den här gången, men fortsätt att fråga så spelar vi in fler avsnitt framöver. Du ställer frågorna på http://paceonearth.se/fragaoss
Så håll till godo — nu kör vi lyssnarfrågor!
LÄNKARBehöver ultralöpare styrketräna? Det här är en fråga som ligger oss varmt om hjärtat och vi hävdar bestämt att när man springer riktigt långt så behöver man vara stark, annars går man sönder. Det räcker inte att bara träna löpning om man vill överleva ett ultralopp.
Men hur ska man då träna för att det ska bli vettigt? Lyfta tyngder på gymmet och få stora biceps kanske inte är det man tänker på i första hand när det gäller att träna för att kroppen ska hålla ihop. Vi tog en expert till hjälp för att svara på det här — nämligen Daniel Richter från Styrkelabbet. Tillsammans med Philip Wildenstam driver han den omåttligt populära podden Styrkelabbet och det är lätt att förstå varför deras podd blivit en favorit för så många, för när de pratar om styrketräning så låter det både lätt, nödvändigt och inte minst roligt!
Det här avsnittet innehåller en hel rad konkreta övningstips och du får bland annat veta varför du som ultralöpare kan skippa de många repetitionerna och gå direkt på att lyfta något riktigt tungt istället. Vi tycker att alla som har ambitionen att klara sig utan alltför stora skavanker på nästa ultralopp borde lyssna — nu kör vi styrketräning!
LÄNKARFölj Styrkelabbets blogg på www.styrkelabbet.se Följ Daniel Richter på Instagram
Här läser du mer om vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil
Vad får en relativt oerfaren ultralöpare att ställa sig på startlinjen till TEC 200 miles? Vi träffar multisportaren Anders Brohäll och tillsammans nördar han och Ellen ner sig i de riktigt långa distanserna, träning och mentala förberedelser, och inte minst förväntningar och farhågor inför TEC 200 i april. Vad kommer vara avgörande för att gå i mål? Anders Brohäll har tränat multisport ett par år men är egentligen rätt så ny inom ultra. Han har sprungit två ultralopp, Blåfrusen och TEC 100 miles. Och nu till 2018 har han bestämt sig för att dubbla distansen och ställa upp i TEC 200 miles som alltså motsvarar 32 mil.
Hur kommer det sig att man frivilligt gör något så stolligt som att anmäla sig till 200 miles? De flesta normala människor skulle istället välja att putsa tiden på 100 miles, försöka springa under 20 timmar och få ett guldspänne. Men det här tycker Anders är helt ointressant. Det är något annat som lockar honom och vi vill ta reda på vad.
Ellen har också anmält sig till 200 miles och därför är hon väldigt nyfiken på att höra hur Anders tänker kring träning, målsättningar, plan under loppet och helt enkelt bara vilka drivkrafter som får honom att fortsätta framåt. I det här samtalet får du höra Anders och Ellen nörda ner sig i riktigt långa distanser, sömnbrist, hur man får kroppen att hålla och vad man kan göra innan loppet för att minimera påverkan av de mentala dippar som med största sannolikhet kommer komma någon gång under två dygn i Täby-skogen.
Lyssna! Och vad tycker ni, ska vi göra en uppföljning efter loppet när vi vet hur det gått?
LÄNKARVi vill ha in frågor till podden som vi besvarar i kommande frågor och svar-avsnitt!
SPRING MED OSS 27 JANUARI I HAMMARBYBACKENÄr du sugen på att springa med oss så anordnar Fortsätt Adventure Team en Fat Ass-ultra i Hammarbybacken 27/1.
Nästa start 1 februari! Anmäl dig nu till 10 månader mot 10 mil >
Mikael Mattsson är en superintressant person. Inte bara för att han forskar på ultralöpare och multisportare, utan det som gör honom så intressant är att han kan prata om det här på ett sätt som man förstår. Han har själv en bakgrund inom Adventure Racing och flerdagarslopp vilket gör att han verkligen vet vad han pratar om.
"Det är helheten som räknas". Den här frasen och "det beror på" återkommer Mikael Mattson till hela tiden i samtalet. Och såklart har han rätt, både när det gäller helheten och att svaren beror på. Trots det lyckas vi pressa ur honom förvånansvärt många konkreta tips och det underbara är att det finns forskning som backar upp det han säger.
Till exempel är han helt inne på att den som försöker springa längre än 6-12 timmar på gels och sportdryck gör det väldigt svårt för sig. Magen mår inte bra av så högkoncentrerat socker, man kan få blåsor i munnen och mår allmänt dåligt. Istället rekommenderar han ostkaka med grädde och i långa lopp så förespråkar han att man äter riktig mat och helst på de tider kroppen är van vid att få mat, som frukost, lunch och middag — för föga överraskande menar han att kroppen behöver protein, fett och kolhydrater.
Vi går också in på sömnens betydelse för prestationen och här handlar det inte om lite extra sömn för att prestera bättre, utan man kan mycket väl kan behöva uppåt 12 timmars sömn under perioder med hård träning. Vi pratar också om det här med sömnbrist och lite överraskande så tror Mikael att det här är något man kan träna på (och han ordinerar Johnny träningspass på 48 timmar!).
Men vem är den bästa ultralöparen? Så mycket vet man i alla fall att det är en fördel att vara lite större och kraftigare än den klassiska lätta maratonlöparen och man bör ha en löpstil som står emot trötthet. Det är alltså inte löparen med snyggast löpsteg som vinner, utan den som lyckas hålla ett energieffektivt steg utan att sakta ner alltför mycket. Man bör också ha en hjärna som förstår konceptet av Delayed Gratification — det är jobbigt nu och belöningen får man inte förrän efter många ultralånga timmar...
LÄNKARDu kan följa Mikael Mattsson på Instagram och du kan läsa mer om honom på GIHs hemsida.
Böcker av Mikael Mattsson
Att springa tidslopp är en alldeles speciell form av ultralöpning. Att springa runt, runt på en bana är verkligen inte för alla. Är det tristess och ångest eller kanske den allra renaste formen av löpning eftersom man skalar bort allt annat än rörelsen framåt? Vi tycker det är oerhört märkligt att tidslopp inte är en stor publiksport för när man väl förstått vad det är som händer på banan så går det inte att slita sig! Det är så sjukt spännande!
I det här avsnittet pratar vi om tidsloppens väldigt speciella värld, hur det är att springa på en bana i så många timmar och vilka utmaningar man möter. I helgen 16-17 december hölls PRT, Personliga Rekordens Tävling i Växjö. Där kunde man ställa upp i flera klasser, bland annat 6-timmars, 12-timmars och 24-timmars och konceptet går ut på att man springer runt, runt på en 400-metersbana inomhus och den som kommit längst när slutsignalen ljuder har vunnit. Vi har båda sprungit ett antal tidslopp, några med lyckade resultat men de flesta har blivit mer eller mindre misslyckade.
Vi pratar om våra egna erfarenheter och rapporterar från helgens tävling från Växjö där vi också intervjuar några av deltagarna.
Välkommen in i tidsloppens bubbla!
LÄNKARFråga oss - här ställer du frågor till podden
Blogginlägg med bilder från Personliga Rekordens Tävling 16-17 december 2017
Häng med på vår runstreak-utmaning som kör igång 1 januari
Här hittar du mer information om PRT, Personliga Rekordens Tävling
Andreas Falk är lite av en legendar inom ultralöpning i Sverige, han har sprungit ultra sen 2000 och har vid flera tillfällen representerat Sverige vid mästerskap såsom EM och VM i 24-timmarslöpning. Men för den som precis hittat till ultralöpningen kan det hända att Andreas är relativt okänd. Andreas har nämligen varit skadad i 2 år och beskriver sig själv lite som en föredetting som är på väg tillbaka. Ingen vet hur bra han är nu, inte ens han själv.
Vi pratar om 2014 — året år då allt stämde, men också den period som ledde fram till hans skada. Det året kom han 4:a på Spartathlon och gjorde ett makalöst TEC 100 miles, där han inte bara satte nytt banrekord med 13:34, utan också slog Elov Olsson och sprang ifrån sin pacer. Han berättar hur han hade panik under hela loppet för det gick alldeles för fort. Han trodde ju inte att han var så här bra!
Andreas är ansvarig för Sveriges 24-timmarslag och coachar bland annat Maria Jansson, som har Nordiskt rekord på 24-timmars och som satsar på världsrekord. Vi diskuterar vad det innebär att ge bra support när det väl gäller och hur viktigt det är att kunna motivera och inspirera.
Och såklart så pratar vi också lite utrustning, barfotaskor och barfotalöpning!
Lyssna på det här härliga avsnittet som bara handlar om ultralöpning — från början till slut! Och i slutet så annonserar vi också vinnaren av Aron Andersons bok möjligheter!
LÄNKAR
PRT, Personliga Rekordens Tävling i Växjö, där Andreas Falk springer 24-timmars 16-17 december 2017
Vår shop där du hittar perfekta julklappar till alla som älskar löpning!
Äntligen är det dags att prata om runstreak! Om det är något ämne som ni lyssnare önskar om och om igen, så är det just runstreak.
Ellen startade sin runstreak 4 september 2013 och är nu uppe i över 4 år. Vi pratar om Ellens personliga anledningar till att börja en runstreak, vad som driver henne att fortsätta och om hon tror att hon kommer att sluta någon gång. Det här samtalet handlar också om vilka svårigheter man stöter på när man springer varje dag och om man kan hävda att man får träningseffekt av så lite som 20 minuters lugn jogg per dag.
Och för alla som blivit sugna på att testa en runstreak så kör vi en runstreak-utmaning i januari! Vi peppar och stöttar, har lite pristävlingar under månaden och kör som sagt igång 1 januari. In och anmäl dig redan nu på länken nedan, så att du är redo att dra igång.
Välkommen att starta 2018 på bästa sättet tillsammans med oss!
runstreak-utmaning januari 2018Ellens blogginlägg om #runstreak
Gösta Tingström är för många känd som prästen i SVTs serie "Gift vid första ögonkastet”. Vi träffade Gösta för första gången i ett helt annat sammanhang, nämligen på vår löparresa Ultra Trail Camp Spain 2016. Han skulle egentligen vara med som föreläsare och prata om träning för själen, men det slutade med att han sprang med oss ute i bergen istället.
Det här samtalet handlar om hur man kan få själsliga upplevelser av att springa i naturen och hur det är att ge sig ut på helt okänd mark — som till exempel en ultratrail-löparresa! Träning för själen är ett sätt att träna som Gösta experimenterat mycket med och både det och hans pilgrimsresor har stora likheter med det man upplever när man springer ultralångt. Men såklart pratar vi lite om kost också... Gösta är nämligen nyfrälst raw food-fantast!
Det här är själsliga upplevelser, traillöpning, raw-food, och träning i en härlig blandning! Lyssna!
LÄNKAR
Läs mer om Gösta Tingström på hans hemsida Göstas pilgrimsresor hittar du här Vill du anlita Gösta för företagsuppdrag, kolla in sincera.se Följ med på vår tävlingsresa till Ehunmilak i sommar, läs mer och anmäl dig här
Bild från http://gostatingstrom.com
Hur håller man motivationen uppe under vinterhalvåret? Det kan vara extra knepigt att hitta anledningar till att ge sig ut och löpträna när det är mörkt, kallt och man helst bara vill kura ner sig i soffan med en kopp te. Vi pratar om vad motivation egentligen är, hur man hittar flow och vi bjuder också på våra 7 bästa tips att ta till när motivationen tryter. Varför inte passa på att lyssna på det här podd-avsnittet nästa gång du är ute och springer, så har du motivationen till att klara av just det passet klar!
Vi vill gärna ha recensioner! Berätta vad du tycker om podden och skriver du en recension på iTunes så har du just nu chans att vinna Aron Andersons bok "Möjligheter"!
LÄNKAR
Läs mer om vår tävlingsresa till Ehunmilak i sommar
Coachingprogrammet "10 månader mot 10 mil" med start 1 februari Du hittar våra favoriter för vinterlöpning i Pace on Earth Shop: Aclima WoolNet Women's (bästa underställströjan!) Aclima WoolNet Men's Injinji-strumporna i merino-ull (Injinji Outdoor MW Crew Nuwool)
Sophia Sundberg är en av de mest imponerande ultralöparna i Sverige idag. Hon har svenskt rekord på 6-timmars med 80,1 km, hon har ett personligt rekord på 100 km på 7:50 och hon vann Wings for Life i Kalmar i år och blev världsåtta totalt med 55,3 km, vilket innebar ett snittempo på 4.12/K.
Sommaren 2018 tänker hon göra allt som står i hennes makt för att ta en topplacering på Comrades i Sydafrika. Det blir fjärde gången hon ställer sig på startlinjen till världens största ultralopp och hon vet att om allt klaffar så har hon kapacitet att göra riktigt bra ifrån sig.
Vi ville prata med Sophia, inte bara för att hon har en sån imponerande löparkarriär bakom sig, utan också för att hon lyckas få andra att prestera. Sophia är löpcoach och coachar bland annat Dan Välitalo som är en av Sveriges bästa 24-timmarslöpare med personbästa på strax över 24 mil. Hur gör man för att coacha någon till sådana fantastiska prestationer, och dessutom på en distans som man själv inte har erfarenhet av?
Sophia är också idrottsnutritionist och älskar att göra kostexperiment på sig själv, och vi djupdyker i ämnen som kolhydratladdning och vad som händer om man startar ett lopp med för låga glykogendepåer. Under 3 mmol, det är då man bryter, säger Sophia.
Det här är ett riktigt spännande samtal med en av Sveriges bästa ultralöpare och som vi hoppas kommer bli känd som en av världens allra bästa ultralöpare efter Comrades 2018!
LÄNKAR
Följ Sophia på resan mot Comrades på Instagram Läs mer på Sophias kost- och löparcoaching Comrades, världens största ultralopp som går 10:e juni 2018 i Sydafrika
Återhämtning är ett spännande ämne. Vi hävdar ofta att bra återhämtning är något som man behöver fokusera på före en tuff utmaning, för som man bäddar får man ligga... Men ibland kan det faktiskt vara önskvärt att stå ut med extra krämpor, eftersom det bygger bra återhämtning på lång sikt. Just det här — att återhämtning på kort sikt och lång sikt ibland går stick i stäv med varandra, pratar vi mycket om.
Vi delar också med oss av våra bästa knep för att skynda på återhämtningen de gånger då du behöver vara redo att ge dig ut på banan snabbt igen. Visdomsord som gäller för att må bra både på kort och lång sikt är spring hellre ofta och kort än sällan och långt, och kom ihåg att kramas mycket.
LÄNKAR
Johnnys race report från 6-dagarstävlingen i Grekland 2016 (på engelska) Runstreak and the Recovery (blogginlägg som Ellen skrev efter UTMB 2016, på engelska)
Bilderna i anteckningarna till det här avsnittet är från 3 Days at the Fair där vi sprungit 48-timmars och 3-dagars. En typisk situation där man behöver satsa på kortsiktig återhämtning.
Johnny och John Fegyveresi (Barkley-finisher) diskuterar hur man bäst skyddar sig från solen
Aron Anderson är för många känd som äventyraren som var den förste person som lyckades bestiga Kebnekaise trots att han sitter i rullstol. Sen dess har Aron gett sig på ett antal stora äventyr, bland annat har han simmat 37 kilometer över Ålands hav, armcyklat från Malmö till Paris och skidat 300 kilometer över Antarktis till Sydpolen. Och i oktober 2017 fick han äntligen möjlighet att genomföra något som han drömt om länge, att få tävla på Hawaii i världens största Ironman-tävling, där han också lyckades komma tvåa!
Aron drabbades av cancer vid 7 års ålder och har sen 9 års ålder varit rullstolsburen. Idrotten blev ett stort intresse och han har otaliga medaljer inom flera olika grenar och har också deltagit i Paralympics. I år, 29 år gammal vann han också Wings for Life World Run worldwide!
Aron är med sin historia en fantastisk inspiratör och det här samtalet kretsar mycket kring hur man hittar mental styrka genom att fokusera på anledningar utanför sig själv. För precis som alla elitidrottare har Aron kämpat mycket med att bli kompis med sin hjärna, den som så ofta sätter stopp för en när det blir riktigt tufft. Hans arbete för Barncancerfonden har varit till stor hjälp som anledning att fortsätta, och han har genom åren samlat in över 10 miljoner kronor.
"Perspektiv är nyckeln till mycket i livet. Att kunna vrida och vända på sina tankar när det blir jobbigt. Att köra en Ironman är ingenting jämfört med att få cellgifter. Eller att ta emot beskedet att man har fått cancer…"
LÄNKAR
Andra gången uppe på Kebnekaise (2016), foto Samir Akhmedov
Mimmi Kotka är en av de största stjärnorna på ultratrail-himlen just nu. Efter att ha vunnit CCC 2016 och TDS 2017 under UTMB-veckan så har hon bara själva huvudtävlingen UTMB kvar innan hon har vunnit de allra största ultratrail-tävlingarna. Ännu har hon inte provat på att springa så långt som 17 mil någon gång, men vi är övertygade om att det är där hon hör hemma.
Efter att ha tagit en sväng i Hammarbybacken tillsammans, får vi äntligen träffa Mimmi Kotka i det här otroligt varma och inspirerande samtalet. Över en kopp kaffe på ett fik i Hammarby Sjöstad bjuder Mimmi på sina tankar kring stort och smått inom ultra. Hon berättar om hur det är att tävla tillsammans med de allra största och hur hon och hennes man för ett par år sedan valde att skala ner för att kunna satsa på det som verkligen betyder något i livet.
Hon började löpträna först 2010 och hennes resa från att springa Lidingöloppet till att nu vara en del av Team Salomon inspirerar oss på så många nivåer. Mimmi har också en master i molekylär nutrition och frågan är om det här kan ge henne ett försprång gentemot andra elitlöpare. Vad äter hon till vardags för att orka ligga på topp och vilken energi föredrar hon på tävling? Och kommer hon någonsin att köpa ett 10-pack med Snickers igen och tro att det kommer att fungera hela vägen in i mål?
Vi vet att Mimmi Kotka kommer att fortsätta lysa starkt på ultrahimlen. Och får hon bara tag i en bra pannlampa så att hon kan springa bekvämt även på natten, så kommer hon att dominera de långa ultrorna. Missa inte det här avsnittet, för det är inte ofta man får komma så nära en superstjärna!
LÄNKAR
Följ Mimmi på Instagram Följ Mimmi på Facebook
Att få dagdrömma om framtida ultramaraton är något av det allra härligaste man kan ägna sig åt som löpare. Och som ultralöpare kan man inte göra så många lopp per år och därför blir de utmaningar man väljer att satsa på något alldeles speciellt.
Vi pratar om ultralopp 2018 — vilka tävlingar vi vill genomföra, hur vi ser på A- respektive B-lopp och hur vi tänker kring träning och kost inför nästa år.
Johnny har siktet inställt på 6-dagars, funderar på att springa 100-mileslopp som träning och Ellen filosoferar kring vilka ultralopp 2018 hon kan göra som innebär ren överlevnad och landar helt oväntat i TEC 200 miles.
LÄNKAR
Sansjöbacka Winter Trail 12-14 januari. Det finns platser kvar och vi kommer springa Ultra Triple. Kom och spring med oss! Vi har också satt ihop ett superbra Sandsjöbacka Winter Trail-kit som du hittar till ett riktigt bra pris i vår shop!
Vår tävlingsresa till Ehunmilak. Ellen springer 100 miles och Johnny springer marathon. Häng med, det här blir en magisk upplevelse för alla ultratrail-fantaster! Vi gjorde också ett podd-avsnitt om Ellens 100-mileslopp där 2017 (#014 - Ehunmilak).
3 Days at the Fair, loppet utanför New York där vi sprungit bland annat 48-timmars och 3-dagars och där Johnny planerar att springa 6-dagars i maj.
Across the Years, 6-dagarsloppet i Arizona som Johnny planerar att springa vid årsskiftet 2018-2019.
Diagonale des Fous eller Dårarnas Diagonal, ett av de allra mest legendariska 100-milesloppen i världen. Ellen har drömt om det loppet länge och hon planerar att genomföra det som 40-årspresent.
Täby Extreme Challenge (TEC), där vi funderar på att springa 100 respektive 200 miles i april.
DUV Ultra Marathon Statistics. Har den mest heltäckande kalendern över ultralopp världen över.
UTMB qualifying races. Listan över kvalificeringslopp inför UTMB där man kan hitta riktiga guldkorn vad gäller spännande lopp.
Runstreak - allt du någonsin undrat och lite till, Ellens blogginlägg om #runstreak som hon skrev när hon sprungit i drygt 1000 dagar i sträck.
Joakim Petersson är för många känd som Krutgubben i sociala medier. Med siktet på att vara Sveriges mest vältränade 55-åring går han all-in i personliga utmaningar och har bland annat genomfört fyra Ironman. Men han brinner också för att hjälpa andra att gå bortom sina egna gränser.
Jocke jobbar som personlig tränare och gruppträningsinstruktör och är en av drivkrafterna bakom löpargruppen Fair Trade Runners. Trots att han inte per definition gjort någon ultra ännu, gör han mycket som i vår värld kvalar in som ultra. På gymmet Actic i Kista har han arrangerat flera event med ultrakaraktär — ultraspinning, ultracardio och liknande event där deltagarna uppmanas att träna i upp till 12 timmar i sträck. Allt görs med mycket hjärta, engagemang och kärlek — och alla är välkomna. Jocke vet hur man inspirerar människor till att våga testa att köra lite längre än de någonsin gjort tidigare.
Men frågan är när den här Krutgubben kommer att bli ultra på riktigt? Jocke berättar om en framtida utmaning som om han lyckas genomföra den, verkligen kommer att sätta honom på kartan.
LÄNKAR
Direktlänk till eventet 12-timmarsspinning på Actic Kista (Facebook)
Ehunmilak betyder 100 miles på Baskiska. Loppet är relativt okänt, men är ett av Europas allra tuffaste ultratrail-lopp och tveklöst långt mer utmanande än det mer kända UTMB. EHM 100 är mer tekniskt, innehåller fler höjdmeter och backarna är mycket brantare.
Vi pratar om Ellens upplevelse under Ehunmilak 100 (EHM 100) sommaren 2017. Är loppet verkligen så tekniskt som det sägs och hur mår man egentligen när man springer 46 timmar i sträck? När Ellen anmälde sig var det för att hon ville ha ett tröstlopp eftersom hon haft otur lottningen till UTMB. När hon sen började läsa race reports från EHM 100 visade det sig att hon råkat anmäla sig till något som hon inte var riktigt förberedd för. Ellen hade legat lågt med träningen under våren och tog inte utmaningen på så stort allvar.
Lyssna på Ellens berättelse om att våga ställa sig på startlinjen trots att man inte alls är säker på att man kommer att gå i mål.
LÄNKAR
Inbjudan till tävlingsresan till Ehunmilak 10-17 juli 2018
I det här samtalet träffar vi Lisa Engelke, MMA-fighter och ultralöpare. Lisa är känd från bloggen Allt Utom Lagom där hon ärligt och naket skildrar den hårdaste kampen hon har tagit, nämligen den i livet med en allt annat än idyllisk barndom.
Och Lisa är verkligen inte lagom. När hon ger sig in i något så ger hon allt och det här är något som inspirerar oss mycket. Det blir tydligt när Lisa berättar om sin karriär som MMA-fighter där hon som bäst blivit trea på VM. I buren ställs allt på sin spets på ett så konkret och hårt sätt och Lisa drar många paralleller till ultralöpning där man också utsätter sig för rädslor och testar vad kroppen och huvudet egentligen klarar av.
Det här är ett samtal om att bli arg, om att våga springa i bergen i 10-timmar och om att möta sin ångest i Peru.
LÄNKAR
Flummigare än så här blir det inte. I alla fall inte i vår podcast. Vi träffar Niklas Grebäck — ultralöpare och filosof, som deltagit i Fotrally fem gånger tidigare och har ett personbästa på att gå i 61 timmar och 10 minuter i sträck. Niklas är 51 år gammal, jobbar som psykolog och har en underbart djup och filosofisk syn på ultralöpning (och livet!).
“Utmattning är ingen enkel resa. Den medicinen är lite besk men också väldigt stark.” — Niklas GrebäckJohnny får äntligen prata med någon som förstår vad den iskalla duschen har med ultralöpning att göra och hur meditation hänger ihop med det tillstånd du hamnar i när du vandrat, joggat eller sprungit tillräckligt länge. "The trick is to give your mind a road long enough to run out of fuel". Samtalet handlar om 6-dagarslöpning, meditation och 24-timmarslöpningens masspsykos. Vad betyder begreppet Gud egentligen? Och varför är vi i vår tidsålder så besatta av genvägar in i ett annat tillstånd?
Det här podd-avsnittet passar inte alla. Men för den som är nyfiken och beredd att lyssna med öppna sinnen så finns det många guldkorn att plocka som kan vara användbara för den som söker ultralöpningens själ...
LÄNKAR
Foto Mats Dänsel
Foto Mats Dänsel
I vår podcast vill vi grotta ner oss i vad som krävs för utveckling och förändring. Vi älskar att flytta gränser. Men ännu mer älskar vi att hjälpa andra människor att gå bortom det de från början trodde var möjligt.
Det här avsnittet handlar om coaching och hur vi tänker kring att jobba med andra ultralöpare i deras utveckling, men också hur vi ser på att själva bli coachade. Kan det vara så att alla behöver en coach — inte minst i livet?
Sedan vi startade Pace on Earth 2013 har människor hört av sig till oss och bett om hjälp. Vår individuella coaching blir ofta till mångåriga "förhållanden" där vi tillsammans gör resan mot att uppnå drömmålen. För oss är det här fantastiskt givande, men vi vill hjälpa fler! Vi berättar om vårt nya coachingprogram 10 månader mot 10 mil som gör att vi kan säga ja till fler och välkomna ännu fler i Pace on Earth-familjen.
LÄNKAR
Coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil - start 18 oktober
Octoberplank - vårt event där vi tränar core hela oktober
Ultra Interval Challenge 18 november
Blogginlägg om mentala strategier för ultralöpning http://www.paceonearth.se/blogg/mentala-strategier-for-ultralopning
I det här avsnittet träffar vi Johan Steene. Ni vet killen som fullständigt dominerar svensk ultralöpning på allt som är längre än 100 miles, oavsett om det är i berg eller på bana. Han har det svenska rekordet på 24-timmars (266,5 km), 48-timmars (384,9 km) och 6-dagars (870,9 km). Ganska imponerande, eller hur?
Men vem är han egentligen? Och varför jagar han så desperat efter känslan att få vara en liten ynk?
Det händer något alldeles speciellt när en ultralöpare träffar en annan. Det finns hur mycket som helst att prata om. Du kan se fram emot ett samtal som handlar om sömnstrategier, smärta, skillnaden mellan hägringar och hallucinationer, och om vad som driver en ultralöpare. Johan Steene är också ordförande i svenska kommittén för ulrtalöpning och vi lyfter frågan kring om det verkligen är vettigt att springa i 24 timmar i sträck. Bör man ens tillåta tävlingar där människor har möjlighet att pressa sig så till sitt yttersta?
Som ultralöpare tränar man på att ignorera kroppens signaler på att något är fel. Man blir avtrubbad. Extra tydligt är det här i tävlingssammanhang där man har fullt fokus på att ta sig framåt. Därför behöver vi jobba på att nyansera föreställningen om hur långt man bör pressa sig. Vad är det värt och hur mycket är det egentligen ok att offra för sin hobby?
Missa inte det här fantastiska avsnittet som går in på djupet i vad det är man letar efter när man springer ultralångt! Och missa inte Johan Steenes fantastiska tips på hur man bär sig åt för att tillvaron ska bli lite mer "vadderad" kring den där lilla ynken....
LÄNKAR
Coaching-programmet 10 månader mot 10 mil Start 18 oktober!
I avsnitt nr 92 i Maratonpoddens berättar Johan Steene allt om The Barkley Marathons
Följ Johan Steene på Instagram: https://www.instagram.com/sugrorsmannen/
I vår podd pratar vi ultralöpning och stora utmaningar och hur man gör för att spränga sina egna gränser. I det här avsnittet träffar vi Coyntha Sedvall, en kvinna som för oss personifierar ultralöpningens själ på så många sätt. Vill man lära sig konsten att inte ge upp, då ska man fråga henne!
VINNARE av den signerade boken Löparens Hjärta av Markus Torgeby är "Henkotec". Maila dina kontaktuppgifter till [email protected], så skickar vi boken på posten. GRATTIS!
Vi pratar om de stora bergsloppen, UTMB och OCC, och hur Coynthas resa dit har sett ut. Hon började träna löpning först när hon var över 40 år gammal och började springa främst för att hon ville bli av med sin övervikt. Idag ser målen och motivationen till att träna helt annorlunda ut och hon är en stor inspiration för alla som någon gång drömt om det stora äventyret... Coyntha är ett levande bevis på att det går — alla kan följa sina drömmar!
LÄNKARCoynthas blogg https://coyntha.wordpress.com Coyntha på Instagram http://instagram.com/coyntha
Johnnys Race Report från Black River Run 2016 http://www.paceonearth.se/blogg/black-river-run-2016-race-report
Vi brukar säga att ultralöpning är som livet, men frågan är om core-träning också är som livet? Finns det egentligen några gränser för hur länge man kan stå i plankan?
I det här avsnittet pratar vi om bålstyrka, varför plankan som övning har fått så dåligt rykte och varför vi som löpare behöver vara noga med att stärka vår inre bålstyrka. Vi pratar isometrisk träning, nyttan av att köra en övning till "failure" och om hur man kan använda statiska övningar som mental träning för till exempel maraton.
Vi tar reda på om magrutor verkligen har något att göra med hur stark core man har och om det faktum att Ellen fortfarande innehar familjens rekord i antal minuter i plankan...
Nuvarande världsrekordet i att hålla plankan är 8 timmar och 1 minut, och togs av Mao Weidong från Kina den 14 maj 2016.
#OCTOBERPLANKVårt event #octoberplank pågår under hela oktober och det går bra att hoppa på närsomhelst! Anmäl dig till Facebook-eventet här! Vi kör maxad pepp och tuff träning. Häng med och stärk din core!
Markus Torgeby är kanske mest känd för att han som 20-åring bosatte sig i en kåta i jämtländska skogarna och sen levde där som eremit i flera år. Han sprang, åt havregryn, frös och jagade det där lugnet som han inte hittade någon annanstans. Han hade "kaos i huvudet”, som han kallar det.
När vi träffar honom är det i en helt annan fas i livet. Han är 41 år gammal, har precis byggt färdigt ett stort hus på Öckerö, men är återigen på väg upp till Jämtland för att bosätta sig där med sin fru och deras tre döttrar.
Även om livet är enklare idag och han har mat på bordet, så funderar han fortfarande mycket på livets stora frågor. Det är som om hela Markus brinner av energi — han har ett uppdrag! Han vill hjälpa människor att upptäcka att löpning är synonymt med frihet. Han vill lära oss att känna saker igen och han vill att vi ska förstå att det händer något med oss när vi känner kylan mot ansiktet, blir blöta av svett och riktigt, riktigt trötta.
Det här är ett väldigt nära och personligt samtal som handlar mycket mer om vilka vi är som människor och löpare än om att bo ensam i skogen. Men den stora frågan vi ställer till Markus är varför han inte har tävlat på allvar på så många år. Han kan ju springa. Vad är det i tävlingssituationen som skrämmer egentligen?
Markus berättar om när han sprang i fjällen i somras, helt själv, med mat för 20 mil på ryggen. Och hur det är mycket mer nervöst att springa 10 000 meter på bana än att ge sig ut på ett långt fjälläventyr själv. Kraven är på något sätt så olika när det handlar om vad andra förväntar sig att du ska prestera, jämfört med när det bara handlar om dig själv och din egen överlevnad.
SANDSJÖ BACKA TRAIL WINTER 12-14 jan 2018Träffa oss och Markus Torgeby på Sandsjöbacka Trail 12-14 januari! Ännu finns platser kvar, så passa på att anmäla dig du också. All information och anmälan hittar du på http://sandsjobackatrail.se Den tävling vi springer kallas för Ultra Triples och består alltså av 25 km på fredag kväll, 44 km med start lördag morgon och 82 km med start söndag morgon. Man kan naturligtvis välja att springa bara ett av loppen, men springer man alla tre ger det 5 UTMB-poäng. Vi ses väl där?
VINN EN SIGNERAD BOKVi vill jättegärna höra vad ni tycker om vår podcast! Lämna en givande (rolig, bra, filosofisk, finurlig, eller allmänt tokig) recension i iTunes så utser vi en vinnare som får ett signerat exemplar av boken Löparens Hjärta. För att kunna vinna behöver vi ha ditt bidrag senast onsdag 4 oktober, och vi annonserar vinnaren i podcast-avsnittet som släpps på torsdag 5 oktober!
FÖLJ MARKUS TORGEBYFacebook https://www.facebook.com/MarkusTorgeby Instagram https://www.instagram.com/markustorgeby Webbplats http://www.markustorgeby.se
A post shared by Pace on Earth (@paceonearth) on Sep 25, 2017 at 5:15am PDT
Ska man träna intervaller eller inte? Nästan alla träningsprogram, löparpoddar och löpcoacher förespråkar intervallträning som ett bra sätt att snabbt och effektivt öka sin kapacitet inom löpning. Men är det verkligen den genväg som så många letar efter? Eller blir det istället en väg rakt ner i skadeträsket?
När vi tränar för att bli bättre ultralöpare behöver vi sällan öka vår max-kapacitet. Den löpare som vill bli snabbare på 5000 meter har absolut nytta av att träna intervaller men tränar man för att bli en mer framgångsrik ultralöpare, oavsett om det innebär att man vill klara av att genomföra sin första ultra eller om man vill pressa sin 100-milestid, så bör man istället fokusera på att öka sin sub-max-kapacitet, och på att få energin och de mentala bitarna att fungera.
I det här avsnittet reder vi ut begreppen och berättar om vårt förhållningssätt till intervallträning. Vi pratar också om hur vi tänker när vi coachar våra adepter och om varför lågpulsträning är ett så framgångsrikt recept för att bli en snabbare, starkare och mer "hel" löpare, även på distanser som till exempel 10 km.
LÄNKARSå här gör du ett MAF-test http://www.paceonearth.se/artiklar/traning/maf-test Dr. Phil Maffetone som förespråkar lågpulsträning https://philmaffetone.com Hur du utför Northug-intervaller http://www.paceonearth.se/blogg/favorittraning/northug-intervaller Ultra Interval Challenge (vårt ultraintervall-event 18:e november) http://www.ultraintervalchallenge.com Information om vår coachingfilosofi http://www.paceonearth.se/var-filosofi/
I vårt tredje intervju-avsnitt träffar vi Nisse Westfelt i ett kontroversiellt samtal om smärta och om hur man med hjälp av att ändra sin mentala inställning kan bli fri från en kronisk sjukdom.
“Smärta är en subjektiv upplevelse. Efter 3 månader med mental coaching var det över. Smärtan var borta. Det hade gått över.” — Nisse Westfelt.
Nisse är inte bara Ellens lillebror utan också före detta gymnast, skateboard-åkare och extremsportare, som efter 10 års konstant ryggvärk fick diagnosen Ankyloserande Spondylit, tidigare kallad Bechterews sjukdom. AS är en kronisk reumatisk inflammatorisk sjukdom som bland annat orsakar sammanväxning av ryggkotorna. Nisse var tvungen att sova sittandes på grund av smärtan, och var funktionsnedsatt i vardagen. Läkarna kunde bara erbjuda starka mediciner, något som han valde att tacka nej till.
När Nisse till sist drabbades av en depression började han leta efter en annan lösning. Han hittade TMS (Tension Myositis Syndrome/The Mind-Body Syndrome), en metod som går ut på antagandet att kronisk smärta är ett sätt för hjärnan att distrahera sig från jobbiga känslor. Att psykisk smärta kan manifesteras som kronisk smärta i kroppen.
Idag är Nisse 32 år, jobbar som grafiker och musiker, och är helt fri från sin ryggvärk och frisk från sin “kroniska", ärftliga sjukdom. Han har tagit upp träningen på allvar igen och älskar att utmana sin kropp till att göra häftiga gymnastiska utmaningar, något han bara kunde drömma om under åren med smärta. Han har börjat åka skateboard igen, står mycket på händer, gör muscle-up i romerska ringar och tränar på att kunna göra bakåtvolter. Det stora målet inom träningen är att kunna göra en “planche” — en uppvisning i styrka och kroppskontroll där man står i en pushup-position men utan att fötterna nuddar marken...
A post shared by Nisse Westfelt (@nirfse) on Feb 10, 2017 at 9:29am PST
FÖLJ NISSE WESTFELTNisse på Instagram https://www.instagram.com/nirfse/ Nisses band "Lines" på Spotify https://open.spotify.com/artist/5O56JMMTXtq0oqSWqqk2uX
NISSES LIVSCOACHNisse fick hjälp av livscoachen Ralph Ruiz och en hörnsten är balans mellan Body & Mind. http://ralphitness.com/
LÄS MER OM JOHNNYS TÅhttp://www.paceonearth.se/blogg/mer-an-en-ta
INFORMATION OM TMS (Tension Myositis Syndrome/The Mind-Body Syndrome)http://www.tmswiki.org http://www.steveozanich.com http://www.healingbackpain.com http://www.youtube.com/playlist?list=PLapAU5xa4Fb6Ya0uH1sD8yuIAwlxjbK6u
A post shared by Nisse Westfelt (@nirfse) on Dec 17, 2016 at 9:24am PST
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.