58 avsnitt • Längd: 90 min • Månadsvis
Du vill ha bättre koll när du lyssnar på ekonominyheterna. Du vill ha argument och kött på benen i debatten. Lyssna när Sandro Scocco och Josefin Nauri snackar om pengar & politik i podden Socconomics, som bytt namn från Nya pengar & politik (eller som de säger om Ullevi: Gamla Nya Pengar & politik)
The podcast Scocconomics is created by Sandro Scocco, Josefin Nauri. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Sandro och Josefin rundar av året med betraktelser över privatiserad krisberedskap, Elisabeth Svantesson i riddarrustning och nästa års förväntade ekonomisk-politiska irrationalitet.
Scocconomics har både publik och celebert besök denna vecka. Sandro och Josefin resonerar med Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson om välfärd, budgetrestriktioner och läckande avloppsrör inför en entusiastisk publik på Socialistiskt forum i Stockholm.
För en vecka sen sålde regeringen statliga Bilprovningen. Köparen: ett tyskt bolag som för tre år sedan dömdes för att ha certifierat silikonimplantat som orsakat medicinska komplikationer för hundratusentals kvinnor. Samma bolag ska nu alltså garantera svenska bilars trafiksäkerhet. Sandro och Josefin reflekterar över ännu en riktigt dålig utförsäljning.
Var det jakten på Magdamoderater som ledde till Demokraternas brakförlust? Går det att begripa varför latinos och afroamerikanska män inte verkar störas av Trumps grova rasism? Och varför tror så många amerikaner på galna konspirationsteorier? Sandro och Josefin försöker att inte deppa ihop över valresultatet, och istället se om vi kan lära oss något av det.
Musik: The Kiffness - Eating the Cats ft. Donald Trump (Debate Remix)
Hoppet om att 90-talets finanspolitik äntligen skulle förpassas till historiens sophög dog i förra veckan när Socialdemokraterna gjorde upp med högern om ett nytt ramverk för statens finanser. Sandro och Josefin reder ut exakt hur dåligt det här beslutet är för möjligheten att bedriva vänsterpolitik och hejda klimatkrisen.
Dubbelt så högt elpris i 40 år och mångmiljardnedskärningar i välfärden. Det var inget Tidöpartierna nämnde i valrörelsen när de lovade storsatsningar på ny kärnkraft. Men det är precis vad som väntar om man får tro regeringens egen promemoria om hur kärnkraftssatsningen ska finansieras.
Är marginalskatter farligare än vårdköer? Behöver 66-åriga höginkomsttagare jobba mer? Och är det fortfarande för gött att vara arbetslös? Sandro och Josefin analyserar regeringens budgetproposition.
Valet till EU-parlamentet står för dörren, och många frågar sig om det verkligen värt mödan att gå och rösta.
Sandro och Josefin reder ut hur EU-regler påverkar din elräkning, din hyra och om nästa tåg till Säffle kommer i tid eller över huvud taget.
I kampen mot If Metall och den svenska modellen får Tesla hjälp av Timbro som lanserar ett förslag till "syssta spelregler". Är sympatiåtgärder maffiametoder? Det menade Ulf Kristersson en gång i tiden, och Timbro tar upp facklan i ny rapport, som i övrigt saknar gammal hederlig respekt för fakta. Sandro och Jenny hejar på de fackliga stridsåtgärderna med stöd av både fakta och sunt förnuft.
IVO kritiserar samtliga regioner för allvarliga brister i sjukvården - det är inte behoven av vård utan tillgängliga resurser som styr. Resurser som krymper hela tiden. Väljarna uppger att det är deras viktigaste fråga, men har svårt att avgöra hur valsedeln ska användas bäst. Alla partier säger att de vill ha en bättre sjukvård, men ändå minskar resurserna hela tiden. För att röra till det ännu mer lyfts det ibland i debatten att sjukvården har mer än tillräckligt med pengar. Det är hög tid att Scocconomics reder ut hur det hänger ihop.
Nyligen sände SVT ett avsnitt av Teodorescu & Suhonen med frågeställningen "Hur många miljardärer tål Sverige?" Nu kommer äntligen Scocconomics svar på frågan!
Det finanspolitiska ramverket befinner sig i en brytningstid. Reglerna som styrt den ekonomiska politikens förutsättningar under trettio år är äntligen uppe till diskussion. De är baserade på orimliga antaganden om hur människor beter sig, och bevisade med siffror som tydligen hade hoppat lite fel på excelarket. Åtstramningspolitiken som lett till ökad ojämlikhet och minskade välfärdsresurser, går nu kanske att göra något åt. Men vad? Scocconomics har förstås vägen framåt. Med redovisning av statens nettoförmögenhet och införande av ett inkomstgolv i statsbudgeten som speglar utgifterna, så kan vi rätta till felen, och se till att politiken får ett rejält roder, inte bara en sketen styråra.
Vad har appar och julmat gemensamt? De säljs båda på marknadsplatser där oligopol råder och jättarna som dominerar kan sätta i princip vilka priser de vill. Apple och Google tar ut skamlösa avgifter för försäljning som sker på deras platformar, dvs alla våra telefoner. På samma sätt ser matvaruhandeln ut. Google har nyligen blivit dömda för detta. Ett första steg mot att befria även Appleanvändarna och ta med även julmaten i revolutionen?
Live inför publik på Vänsterdagarna på mässan i Göteborg. Clara Matteis bok Kapitalets ordning - Hur ekonomer skapade åtstramnings-doktrinen och banade väg för fascismen är utgångspunkten för veckans avsnitt, som också handlar om Churchills fuck-ups.
Den utredning om klimatomställningen regeringen beställt presenterades av John Hassler i veckan. Den landar inte så oväntat i tilltro till marknadslösningar och utsläppshandel. Scocco är inte imponerad, men tydligen inte Hassler heller.
Den kursändring i klimatpolitiken som Kristersson-regeringen gjort gör att vi kommer allt längre från att nå klimatmålen. Att utvecklingen är en katastrof för klimatet är kanske ingen nyhet. Men regeringens politik är till och med ett hot för den som älskar bensin, som kommer få en chock 2027 när transportsektorn förs in i EU:s system för utsläppshandel. Eftersom de investeringar i infrastruktur som krävs för omställning fortfarande inte gjorts, kommer vi vara dåligt rustade för att klara det.
Stora delar av toppen på Forbes lista över världens rikaste går på offensiven mot facken. Tesla, Spotify och Klarna vägrar skriva kollektivavtal i Sverige. Facebook och Google bidrar med informationskontroll till dagens variant av union busting. Essensen av den konflikt som präglat de senaste 150 åren - den mellan arbete och kapital har gått in i ett nytt skede. Men Jenny och Sandro är ovanligt optimistiska och ser en renässans för den svenska modellen och för kollektivavtal. Dessutom kan det bli en rejäl knuff på vägen ner för Elon Musk. Forbesmiljardärerna har nämligen denna gång gett sig på helt fel fiende: svensk fackföreningsrörelse.
Gömt under "Staff memo" på Riksbankens hemsida ligger ett papper som visar att de gjort en egen analys av det som IMF och ECB redan konstaterat - att inflationen är vinstdriven. Ändå agerar riksbanken kontinuerligt genom att disciplinera folket genom räntan. Också om hur den konflikten Israel-Palestina kan tänkas påverka världsekonomin, och vilka ekonomiska drivkrafter som är i spel.
Fyra oppositionspartiet har presenterat sina budgetalternativ. Tre går i ungefär samma riktning, och en åt motsatt håll. Vilken? Scocconomics analyserar det politiska läget utifrån lagda budgetförslag.
Regeringens höstbudget - mer koldioxidutsläpp, mer nedskärningar i välfärden och skattesänkningar som med precision riktar sig till välbeställda. Men ändå inte så kompetent. Har regeringen trixat med siffrorna igen? Vad är det som händer? Hur lyckas Centerpartiet göra sig omöjliga den här gången? Och vill Svantesson verkligen ha ner inflationen eller inte? Sandro har så klart svaren på Jennys alla frågor om Tidöpartiernas budgetproposition.
När regeringen i veckan presenterade ett nytt jobbskatteavdrag sa Ulf Kristersson att det skulle ge 14.000 kronor om året mer till ett hushåll med en sjuksköterska och en polis. Det var inte sant. Hur det är egentligen, det berättar Sandro i veckans avsnitt av Scocconomics. Allt handlar om indexering, ett av de reglage i politiken det pratas lite om, men som har enorma, för att inte säga förödande, konsekvenser. Jenny spånar hur man kan få folk att omedelbart tänka "Å, nej, nedskärningar" varje gång någon säger "reformutrymme". Ett nytt toppenavsnitt!
I en studie från internationella valutafonden (IMF) av Frederic Toscani framgår att av de möjliga faktorerna bakom de höga priserna - ökade importpriser, löner eller vinster - så står importpriserna till följd av kriget för 40%, men ökade vinstuttag i företagen för 46%. Men vad är de politiska verktygen för att göra något åt det? Lyssna på Sandro Scocco och Jenny Lindahl i första Scocconomics efter sommaruppehållet.
Hur funkar det med tågtrafik? Ja, precis som ni tror, med räls, stationer och tåg. Men Sverige har under många år dragits med stora och kostsamma problem med urspårningar och trafikstopp. Orsakerna reder vi ut i sista avsnittet innan sommaruppehåll. Så klart är det marknadexperimentens Sverige som är framme igen. Vid något tillfälle verkade det som en bra idé att minska kostnaderna för järnvägen genom privatiseringar. Tanken var att man skulle kunna betala mycket mindre för underhållet, och få samma kvalitet. Det fungerar sällan. Och trots att järnväg är ett så kallat naturligt monopol, så tänkte man att det skulle gå att få marknad och konkurrens att fungera. Resultatet är att till exempel kinsesiska och franska staten nu kör tågen istället för svenska staten med dyrare biljetter. Och EU gör allt för att förhindra att vi gör något åt det. Dags att vakna inför EU-valet nästa år, tycker Sandro och Jenny.
Fastighetsbolaget SBB var en succéhistoria som köpte sjukhus, förskolor, skolor, hyreshus, polishus och till och med dalaregementet från bildandet 2016 till 2022 när räntorna började stiga. Men varför såldes dessa fastigheter till privata intressen från början? Varför är SBB i kris idag? och vad kan vi göra för att stoppa vansinnet? Detta reder Sandro Scocco och Jenny Lindahl förtjänstfullt ut en gång för alla.
Äntligen anas förändringens vindar när det gäller det finanspolitiska ramverket. Från stora förflyttningar som från Finanspolitiska rådet, till de första trevande stegen, som Svantessons utspel om att komma igång med en diskussion om ramverket.
De heliga principerna om överskottsmål, utgiftstak och skuldankare som tvingat fram en kontinuerlig försämring av välfärden under tre decennier, kanske (som förutspåtts i denna podd 2020) börjar ses som verktyg att använda istället för som bindande formuleringar om religiös sanning.
Dogmen är kanske inte död ännu, men den är definitivt inte odödlig.
Ytterligare glädjeämnen:
Podden kommer ut när vi sa att den skulle komma ut
Sandro har grejat välfärdens finansiering och kostnaderna för klimatinvesteringar med hjälp av att trixa med spakarna på det finanspolitiska ramverket. Skruva lite i procentsatserna och Sverige skulle kunna bli bättre.
Sandro säger “plånnboken” igen
Jenny försöker fyrfälta Göran Perssons legacy över vänster-höger och älskad-hatad-skalan, med hjälp av "vad töntar brukar kalla narrativet" samt kossan Doris. “Som egentligen är en människa utklädd till ko”
Banbrytande nytt avsnitt, där det framgår att regeringen genom ett enda mail, utan kostnad för skattebetalarna, skulle kunna åtgärda de höga boräntorna, som nu skapar övervinster för de fyra storbankerna. Lösningen ligger i ägardirektiven till SBAB.
Förutom bättre ekonomi för hushållen skulle det också skapa bättre förutsättningar för ett fortsatt bostadbyggande.
Det är nog bättre att man lyssnar på detta fullmatade avsnitt, än att försöka förklara här.
Bilden/grafen som Sandro Scocco och Jenny Lindahl bland mycket annat diskuterar i avsnittet nedan:
Precis när den ekonomiska debatten blivit maximalt förvirrad kommer Scocconomics tillbaka för att ställa till rätta, städa up och trassla ut. Den mest brännande frågan för många idag är den egna ekonomin. Skyhöga priser, hög ränta och höga hyror, blygsamma löneökningar och besparingar på välffärden, och vi har ett recept på en väldigt dyster ekonomisk utveckling.
Det sägs att det hela beror på inflationen, men i detta avsnitt visar Sandro Scocco med hjälp av statistik från ECB att de faktorer som drev fram den: importpriser och elpriser, nu är helt normaliserade.
Priserna borde därmed också återgå till tidigare nivå. Ändå kostar osten fortfarande 250 kronor, och inte 120 som tidigare. Matvarujättarna med flera har använt inflationen som en förevändning att öka vinstmarginalen, och det är just denna vinstmarginal som nu är det som driver inflationen. Och riksbanken agerar som om det är för mycket pengar i hushållen som är problemet, och höjer räntan, samtidigt som regeringen låter bli att göra något alls. Missa inte när Sandro Scocco och Jenny Lindahl reder ut det hela.
Budgetpropositionen innehåller förvånansvärt lite av skattesänkningar eller satsningar. Istället ligger de stora pengarna i en enligt Sandro ojämförligt slösaktig och ineffektiv metod för elprisstöd. Den enda offensiven i budgeten ligget på billigare bensin. Hur brukar en budget efter en ny regeringsbildning se ut? Snarare än att innehålla ekonomisk politik är budgeten ett innehåll i kulturkriget. Men den markerar också ett skifte i hur den debattenm bedrivs.
En bjusspodd om girigsverige. Vår mest efterfrågade gäst Cervenka är äntligen i din poddspelare, och vi pratar så klart om hans bok Girigsverige, och hur han förutsåg den nuvarande krisen.
Storbritanniens nya premiärminister - Liz Truss - gav förra veckan ordet skattechock en ny betydelse när hon sänkte skatten med över 500 miljarder kronor och finansierade det enbart med förlegad ekonomisk teori.
I likhet med Thatcher, Reagan och Bildt menar hon att trickle down-effekten av massiva skattesänkningar för rika är så bra ekonomisk politik att den finansierar sig själv.
5000 miljarder kronor minus på den brittiska aktie- och obligationsmarknaden på en dag, och kollapsad valuta visar att inte ens marknaden tror på Laffer längre.
Sandro Scocco och Jenny Lindahl är äntligen tillbaka och pratar i hela fyra minuter om hur glada de är över det.
Gary Nicholson sist med "Trickle down"
Visst är det om inflationen, men utifrån RISKRISEN 2007/2008. Och en plot twist med fartyg. Och saker som låter som konspirationsteorier men tydligen är sant. Väldigt lärorikt om man vill veta hur ekonomin egentligen fungerar.
Nu måste alla höja pensionerna för att vinna val, men vem vill vad och hur mycket pengar blir det? Sandro reder ut alltihop.
Vårbudgeten avhandlas, och Sandro Scocco begår mediekrönika. Med stigande förvåning läser han DN, Expressen, DI, SvD och Aftonbladet och deras allt annat än stringenta skildringar av budgeten.
Det blir också lite om vad Milton Friedman egentligen skulle tyckt, och att inflationen nu förefaller gått om Jesus som vår starkaste berättelse.
Bonus: Har Jenny Lindahl en crush på finansminister Damberg?
‹
Det verkar inte som om samhällsdebatten tar hänsyn till det Sandro tjatat om i de två senaste avsnitten, för nu riskerar vi att sätta en generation i en räntefälla.
När produktiviteten minskade på 70-talet tog en ekonomisk-politisk doktrin fäste som lösning på problemet. Det som förde Thatcher och Reagan till makten var en bra story om hur ekonomin fungerar, och vad som måste ändras för att få fart på hjulen.
En av de viktigaste komponenterna var att inflation beror på att lönerna är för höga. På så vis blev det logiskt att bedriva en antifacklig politik - det är ju fackens fel att lönerna ökat. Problemet är vara inflationsbekämpningen idag, 2022, fortfarande bygger mer på storyn än på fakta, trots att vi vet att den inte är sann.
Inflation kopplas ofta till lönerna i debatten, men det är bara en faktor som kan öka inflationen. Det är just nu främst en påverkan från importpriserna, åtminstone indirekt genom energipriserna. Och det är en fråga som är tätt sammankopplad med Ryssland, gasledningarna, och Ukrainas situation. Vi lär oss också hur ökade vinstmarginaler spelar in.
Det vanliga receptet - att höja räntan för att få ner inflationen - skulle i det här fallet bara fungera som nedkylning av ekonomin. Och den är redan nedkyld av höjda energipriser.
Med Sandro Scocco och Jenny Lindahl
Elmarknaden är en reglerad marknad, men som är riggad till fördel för elnätsföretagen - de som äger den kabel som elen distrbueras genom. Delar av elräkningen är en teoretiskt uttänkt, politiskt beslutad modell som låter elnätsföretagen ta så höga avgifter att regeringen när det införde gick in och finansierade delar via statsbudgeten - pengar som gick rakt till företagen.
Den andra delen är priset på själva varan, som i praktiken sätt av Putins pris på gas. I och med den integrerade elmarknaden kan vi bygga ut den klimatvänliga elen hur mycket som helst i sverige, utan att veta om det räcker för en fossilfri industri och transporter. Tyskland å andra sidan kan fixa elförsörjningen med svensk el utan att behöva ställa om från kolkraft till vindkraft själva.
Här hur Sandro Scocco nördat ner sig helt i elmarknaden, och drar Jenny Lindahl med sig.
Sist i avsnittet: Electricity, av Hunter S Thompson. Inläst av författaren själv i ljudversionen av boken Songs of the Doomed
Sandro och Jenny tar upp en lyssnarfråga om kulturarbetares ekonomiska villkor, och en om finanspolitiken och penningpolitiken. Sandro är i form och förklarar saker Jenny inte visste, om hur man kan tänkte kring att finansiera investeringar och en grundkurs i varför det ser ut som det gör, det vill säga varför den rådande politiken så hårt håller fast i överskottsmål och budgetbalans. Bonusmaterial: racoons och ett nytt kommunikationskoncept för riksbanken.
Jingel: Pushing Buttons/Pontus Willebrand
Musik på slutet: Milton Friedmans triumf med Livet lekte
Vad var det som fick centern att rösta på en SD-budget? Varför fick miljöpartiet nog? Vad är skillnaden på de två budgetalternativen? Två utarbetade poddare pratar om detta, och om swingpjattar, vad det är för ljud moderaterna gör på våningen ovanför och om exakt vad garantitillägget på pensionerna handlar om. Med Sandro Scocco och Jenny Lindahl. Sänds även på Youtube https://www.youtube.com/channel/UCgoL-R3Y9bhIbesrGdTaodA
Fortsättning på frågan om skatteparadis och skattesmitare. Hur funkar bolagsskatt? Jo på så vis att ju lägre den är, desto större del av vinsten delas ut till aktieägarna, som till stor del också är de superrika. Och ju högre den är, desto större risk att de stora företagen flyttar till Irland eller något annat skatteparadis. Kan internationell bolagsskatt vara lösningen? Nu står inte USA ivägen längre, och 136 länder är överens. Paradisläckan kanske var den faktor som tippade över. Med Sandro Scocco och Jenny Lindahl.
Avsnittet finns även på Youtube på kanalen Rött: https://www.youtube.com/channel/UCgoL-R3Y9bhIbesrGdTaodA
Redigerade poddversionen gjorde Jenny Lindahl
Redigerade youtubeversionen gjorde Tommy Gabrielsson
Introjingel gjordes av Pushing Buttons
Låten som spelas sist är Double Dip Dutch Sandwitch med ¡NsuRge
OBS! När avsnittet ligger uppe på youtube skriver vi adressen här.
Annars pratar vi om läckan med Paradise papers, och hur de rikaste undkommer skatt. Är det cash for access-fenomenet som gör att inget ännu gjorts åt detta? Med Sandro Scocco och Jenny Lindahl.
Sandro Scocco och Jenny Lindahl pratar om Greta Thunbergs anklagelse - är det för mycket snack och för lite verkstad när det gäller klimatet? Sandro har i alla fall klart för sig vad som ska stå på att göra-listan.
Ali Esbati - aktuell med boken "Man kan fly en galning men inte ett helt samhälle. 10 år efter Utöya" förklarar allt om Norska valet, partierna och samhällsutvecklingen, Sandro resonerar kring den entreprenöriella statens roll - hur Norge behållt stort statligt ägande och inflytande över oljan. Han pratar också lite om dyra båtar, och Jenny om vad olika saker kostar i Norge och att ingen hört talas om Sandros bror Mauro där.
Sommaren bestod inte bara av regeringskris och olika sorters väder. Det var också ett kort uppsving för inflationen, med försök att väcka liv i en hotbild vi nästan glömt bort. Men det visade sig inte vara något, den här gången heller. Efter ett långt sommaruppehåll är Sandro och Jenny tillbaka och pratar samhällsekonomi. ÄNTLIGEN!
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar är gäst och får tala till punkt om sina politiska visioner och vad vi behöver göra i Sverige. Det var tydligen inte bara att stoppa marknadshyrorna utan Nooshi lägger ut texten bostadsbyggande, industripolitik, jobbskapande, klimatomställning, kunskapslyft, stärkta löntagare och om att vända den politiska utveckling vi sett de senaste 30 åren. Ett inte särskilt opartiskt samtal mellan Nooshi Dadgostar, Jenny Lindahl och Sandro Scocco.
Ett nytt politiskt bråk fick sitt genomslag i veckan när socialdemokraterna lade fram en underlagsrapport om en fråga vi inte hört mycket om hittills: ISK-konton och beskattningen av dessa. Nu får vi äntligen veta vad det handlar om!
Inte bara dyrare lägenheter - om marknadshyror blir verklighet kommer fördyringen medföra kraftigt ökade statliga utgifter för bostadsbidrag. Är det verkligen någon mening med att finansiera ökade vinster för fastighetsägarna med skatterna? Martin Hofverberg, chefsekonom Hyresgästföreningen, reder ut hur det finska systemet som liberalerna förordar fungerar och vad det fått för konsekvenser.
Vi listar de mest minnesvärda skandalerna i spåren av privatisering och marknadsstyrning, och går igenom vad som som är de underliggande systemfelen, och varför politikerna inte begripit det här med komplexa adaptiva system.
Skattepolitiken - det stora slagfältet för politiska ideologier. Scocconomics har bjudit in LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström för ett samtal om januariavtalets skattereform, Klas Eklunds rapport om skatter och kanske framförallt om hur skatter påverkar samhället. Åsa-Pia är också aktuell med en artikel i Ekonomisk debatt om skattesystemet.
Läs https://www.nationalekonomi.se/sites/default/files/2021/04/49-3-%C3%A5j.pdf
Den 31 maj ska utredningen om marknadshyror presenteras. Sandro Scocco kallar direktiven för de mest intellektuellt ohederliga han sett. En inlaga från fastighetsägarna borde inte få kallas en SOU, menar han, och förklarar varför januaripartiernas överenskommelse om marknadshyror kan bli en hyreschock inte bara i nybestånd utan på hela bostadsmarknaden, särskilt om förslaget om att lägenheter som blir lediga ska räknas som nya går igenom.
President Biden har i dagarna fått igenom sin rescue plan och presenterat ett enormt infrastrukturförslag på trillions and trillions of dollars. Sandro Scocco och Jenny Lindahl tittar på förslagen i detta rykande aktuella avsnitt.
Alla väntar spänt på hur de sista avgörande punkterna i januariavtalet ska spelas ut, och under tiden försöker moderater och liberaler etablera en bild av att centern kommer bli blåsta av regeringen när det gäller marknadshyrorna. Men stämmer det? Försöker socialdemokraterna luras? Nej, för det som diskuteras i den aktuella utredningen gäller hur tvister ska lösas på hyresmarknaden. Hör när Sandro går full wonk och förklarar hela systemet.
Dags för den uppföljande aha-upplevelsen. När vi konstaterat att det inte fungerar att få fart på ekonomin genom att ge mer till de rikaste, så konstateras att motsatsen - att öka efterfrågan bland löntagarna - är nyckeln. Och hur gör man det? Genom att stärka löntagarnas förhandlingsposition, och därmed deras inkomster. Varför det leder till ökade investeringar och varför investeringarna i sig driver produktivitetsökningar förklaras i detta avsnitt där Sandro Scocco och Jenny Lindahl som vanligt pratar ekonomi och politik.
I detta avsnitt förklarar Sandro varför produktivitetsutveckling är det absolut viktigaste som finns, Jenny fattar plötsligt exakt hur liberaler tänker, och vi får höra om hur OECD, IMF och London School of economic slutligen gett upp hoppet om att Trickle down-teorin ska fungera. Kanske dags för svenska politiker att släppa taget?
Daniel Suhonen gästar Sandro Scocco och Jenny Lindahl för att prata klassmedvetenhet, klassförhållanden, social rörlighet, rädsla och reformism. Aktuell med boken "Klass i Sverige. Ojämlikheten, makten och politiken i det 21:a århundradet." utgiven av tankesmedjan Katalys som Daniel är chef för.
Vad menade Sandro med "the rest" egentligen? Det förklarar han i detta avsnitt om semantik, retorik och lingvistik, kontra verkligheten, där högern numer är uppdelad på två politiska block, ett som är nationalistiskt-konservativt, och ett som i nuläget definieras av att det inte är det. Det blir politisk filosofi och snack om positiv kontra negativ frihet. Hur det inte är strävan efter frihet, utan synen på vilken sorts frihet som är viktigast, som skiljer höger och vänster åt.
Nya pengar & politik önskar god jul och gott nytt år med att sammanfatta året som gått, och reda ut hur Coronaviruset påverkat den politiska och ekonomiska paradigmen. Är 2020 nyliberalismens död, och saknar nyliberalismens spöke som går runt världen all intellektuell värdighet?
När skolpengen infördes var argumenten frihet att välja bort segregation, fyrkantig pedagogik och likformighet. Efter tre decennier och generationer av ungdomar som genomgått experimentet ser det ut som att drömmarna runnit ut i gigantiska koncerner som maskinellt förvandlar skattepengar till vinst och dränerar den offentliga skolans resurser. Det politiska stödet vacklar. Lyssna på Sandro Scocco som pratar med Jenny Lindahl om det vackra i lagstiftningen om likvärdig och kompensatorisk skola, hyllar Jonas Vlachos ännu en gång och resonerar om varför utbildning är särskilt illa lämpat för marknadsstyrning.
Head honcho Sandro Scocco kör vidare och har med sig sin gamla poddpolare och bosslady Jenny Lindahl. Tillsammans tar de vid där de slutade och kastar sig in i vad Trump kommer att lämna efter sig, huruvida socialdemokraterna kan lära sig av Biden, hur framtiden ser ut för det republikanska och det demokratiska partiet och hur den högerextrema miljön blivit något av en bred kultur på senare år. Eftersom de inte har pratat på ett tag blev det en orimligt långt avsnitt. Från och med nu blir det dock varannan vecka med Sandro och Jenny som förr i tiden.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.