Equipodden är en hästpodd i intervjuform där intressanta hästar från hela hästnäringen bjuds in och intervjuas
The podcast Equipodden is created by Equipodden. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
I detta avsnitt får vi träffa veterinär Sara Nyman. Vi börjar samtalet i hästen som biologisk varelse och Sara berättar om hästens olika grundförutsättningar och grundläggande behov. Vi går sedan vidare och pratar om hur vi människor interagerar med hästen och vad som händer då. Sara berättar om hur hästar lär sig och vad vi ska tänka på när vi ska lära hästen olika saker.
I avsnittet pratar vi också om ett stort utbildningsmaterial som Sara varit med och gjort. Detta material finns fritt att ta del av och är en enorm källa till mer kunskap, du kan hitta alt här:
https://www.slu.se/ew-nyheter/2024/6/utbildningsmaterial-om-hastars-valfard/
Sara berättar också om en youtube serie som är toppen när det kommer till ex spruträdda hästar, du hittar kanalen här:
https://www.youtube.com/watch?v=JnwrDMsQGx0
I veckans avsnitt får vi träffa Anna-Carin Månsson som driver en glimt av mig. Vi pratar om grundhästhantering och Anna-Carin berättar om sitt system. Vi pratar om ett medvetet kroppsspråk och Anna-Carin berättar om hur hon arbetar med sina hästar utifrån sitt kroppspråk.
Vi pratar också om lastning som Anna-Carin arbetar mycket med.
I veckans avsnitt får vi träffa den mycket erfarna ryttaren och tränaren Kristian von Krusenstierna.
Kristian berättar om hur hans verksamhet ser ut idag från ridskolan till egen ridning och träning av elever på högsta nivån. Kristian delar med sig av sin syn på hästar och ridning. Vi pratar om träningsupplägg, hur man ska se till sig själv och till hästen för att komma framåt på bästa sätt.
Vi pratar också om hur den svenska dressyren ska utvecklas när det kommer till att bli ännu bättre.
I veckans avsnitt får vi träffa Sveriges förbundskapten i hoppning, Henrik Ankarcrona.
Henrik berättar om sin bakgrund och hur kan kom att bli förbundskapten. Han berättar om sin syn på uppdraget och vi pratar en del om ledarskap. Vi pratar också om vilka framgångsfaktorer Henrik ser för att just det svenska hopplaget lyckats så bra men många placeringar och vinster.
Vi pratar också om hur Henrik ser på framtiden och vad ridsporten och hoppsporten behöver göra för att utvecklas framåt.
WOW, tänka att det nu finns 200 avsnitt av Equioddenpodden!
I detta avsnitt intervjuar Clara Elin och vi får lyssna på vem Elin som driver podden är. Elin berättar om hur podden kom till, sin hästbakgrund, lite tömkörning och vad som är roligast respektive svårast med att driva podd.
Elin berättar också lite om framtiden.
Stort tack till alla er som lyssnar på podden och gör den möjlig!
I veckans avsnitt får vi träffa Emma Olsson som är groom år den bästa fyrspannskusken, Boyd Exell.
Vi pratar massor om köring och det är så intressant att få en inblick i hur man tränar häst i fyrspann. Vi pratar om allt från upplägg av träning över året, att man kan träna individuella hästar inom spannet, hur man gör inför tävling med mera.
Vi pratar också om teamet runt och vilka roller som finns i vagnen när det kommer till tävling.
Emma berättar också om sin egna satsning mot den absoluta toppen.
I veckans avsnitt får vi träffa den mycket erfarna dressyrryttaren Rose Mathisen. Rose berättar om sin resa dit hon är idag och hon berättar också om sin egna ridning och satsning på dressyren.
Vi pratar också mycket om träning då Rose blev årets tränare i dressyr för 2024 och vi pratar om hennes syn på att vara tränare. Vi pratar om tränarrollen och att den kan se olika ut för olika ryttare. Vi pratar om vilka egenskaper en tränare behöver ha och att det är viktigt med en stor verktygslåda för att kunna stötta både häst och ryttare i sin utveckling.
I veckans avsnitt besöker vi Göteborgs Fältrittklubb och får träffa Erica Lundqvist och vi pratar ridskola.
Erica berättar om sin syn på ridskolans roll i ridsporten och vad hon tror är viktigt för framtiden för att ridskolorna ska utvecklas och vara konkurrenskraftiga.
Vi pratar också om hur man driver ridskola med allt från schema till styrelse och ekonomi.
Ett så härligt avsnitt med många kloka ord.
Veckans tema av Equipodden är magsår och vi får träffa Denise som delar med sig av sin kunskap om ämnet.
Denise berättar vad ett magsår är och vilka symtom som hästen kan visa om den har magsår. Vi pratar också om när man ska söka vård och vad veterinären gör för att undersöka magsår. Denise fortsätter att berätta hon hur behandlingen går till och vi pratar en bra stund om vad vi kan göra för att förebygga.
Tyvärr är magsår hos häst väldigt vanligt förekommande vilket gör detta till ett viktigt avsnitt och ett viktigt ämne att hålla koll på.
I veckans avsnitt välkomnar vi tillbaka Etologen Paulina Lundberg till Equipodden.
Vi tar avstamp i vad hästvälfärd är och Paulina förklarar begreppet. Podden blir ett bra samtal kring ridning, vad säger forskning och vill hästen tävla?
I veckans avsnitt välkomnar vi Nina Magnusson tillbaka till podden. Nina har under våren blivit klar med sin Osteopati-utbildning för häst så det ville vi göra ett avsnitt om.
Vi pratar om vad Osteopati är, hur utbildningen var och hur en behandling går till. Vi pratar också om vilka vanliga problem som Nina möter och hur hon jobbar med dom.
Vi kommer också in på att det kan vara svårt att veta vilken typ av terapeut man ska ta ut till sin häst då det finns så många olika.
Ett så härligt och grymt bra avsnitt
I veckans avsnitt får vi träffa WE ryttaren Idamaria Johansson som har en lång meritlista med bland annat 3 SM-guld.
Vi pratar om Working Equitation och Idamaria berättar om denna gren av ridsporten. Sedan pratar vi också om hur Idamaria tränar och hur hon tänker med de olika hindren. Vi får också med hur man kan börja med WE och hur man kan introducera till en ny häst.
Såklart hinner vi också prata om tävling och hur Idamaria tänker när hon förbereder sig och hästen inför tävling. Vi pratar också hur hon gör tydligt för hästen om det är precision eller speed som gäller.
I veckans avsnitt besöker vi Edeby Gård i Mariefred utanför Stockholm och får lyssna på Johanna Elgholm.
Johanna har en många strängar på sin lyra och är så klart en otroligt mediterad islandshäst ryttare med många stora tävlingar i bagaget. Men hon är också tränare på hög nivå, domare mm. Utöver alla sina islandshästar så rider Johanna också dressyr på en hög nivå och vi har såklart massor att prata om.
Vi pratar en hel del om islandshästen och Johanna går in och beskriver alla olika gångarter och hur man kan arbeta för att förbättra dom. Vi drar också kopplingar till dressyren och vikten av att hästen går i balans och arbetar korrekt oavsett.
Detta och mycket mycket mer.
I veckans avsnitt får vi träffa Helena Starkenberg som driver Ryttarform. Vi pratar ryttarträning och börjar med att prata om vilka förmågor man behöver tänka på när man tränar så som smidighet, spänst, balans mm.
Vi pratar också om vad en ryttare behöver och hur man ska få in träning i vardagen. Helena delar med sig av tips och övningar som alla kan få in i sin träning och som kommer hjälpa dig som ryttare.
Vi pratar också om uppvärmning och vikten av att göra i alla fall en liten uppvärmning innan man hoppas upp på hästen
Vi välkomnar tillbaka Charlotte Jansson från Trikem och vi pratar sommar.
Denna härliga period som vi längtar efter men det är också en del att tänka på. Vi pratar om vad man ska göra innan betet med att gå igenom hagen, parasiter och betesstrategier. Vi pratar också om hur man ska handbeta sin häst för att förbereda magen på bästa sätt.
När vi sedan går över och pratar om vad vi för när hästen är på betet så berättar Charlotte om hur man ska tänka med torra hovar, mineraler, elektrolyter mm. Här pratar vi också om flugsprej och varför det är så viktigt att tänka till när man väljer sprej.
Vi avslutar avsnittet med att prata om hur man ska tänka när sommaren börjar ta slut och hästarna ska gå över till mer hö och att komma in.
Veckans avsnitt av podden är en återpublicering av avsnitt #153 som släpptes 10/5 - 23
Då träffade vi parasitexperten Eva Osterman-Lind och eftersom det varje år är viktigt med parasiter så är det alltid bra med en repetion.
vi pratade om följande:
Hur vanligt det är med parasiter och Eva berättar också om de vanligaste:
Stor och liten blodmask, spolmask, bandmask och styngfluga.
Vi pratar också om vad innebär ett träckprov och vad gör man på labb när hästägare har skickat in några bollar bajs. Såklart går vi igenom förebyggande arbete och hur man ska tänka kring hur långt masken kan ta sig från bajset.
Ett så bra och faktaspäckat avsnitt du inte vill missa!
Vill du läsa mer kan du kika in här:
https://www.sva.se/sport-och-sallskapsdjur/hast/parasiter-hos-hast/avmaskning-av-hast/
https://www.sva.se/media/tilhmqmf/hastens_mag-tarmparasiter.pdf
I veckans avsnitt välkomnar vi Johanna Due-Boje tillbaka till podden.
Vi pratar om hur livet ser ut med hästar, träningar och barn. På sista tiden har det varit mycket unghäst för Johanna och här stannar vi till en stund för att höra hur Johanna tänker med att förvärva en ung talang. Vi kommer sedan vidare in på hur hon arbetar med sina äldre hästar.
Johanna delar också med sig av sina tankar kring hur hästvälfärden ser ut och den aktuella debatten.
Gå i from, lyfta ryggen, trampa under sig, gå på tygel, lodplan mm. Ja det finns många begrepp kring att hästen ska arbeta i en korrekt och fördelaktig form.
I detta avsnitt träffar vi Pernilla Stenfeldt som är sjukgymnast och kan allt om hästens muskler och arbete. Vi pratar just om vad det innebär att hästen ska gå i form, eller i balans som Pernilla säger.
Vi börjar med att fundera på hur hästen är bygd och vad som krävs när vi hoppar upp. Pernilla går därefter systematiskt igenom hur hästen gör för att bära upp sin ryttare. Vi börjar med magen / underlinjen, bäckenet, bakbenen, ryggen och fram till halskotpelaren, huvudet och lodplanet. Här pratar vi både om stora sammanhängande muskelsystem och små stabiliserande muskler.
Vi pratar också om vad som är en fördelaktig form och vad som är en icke-fördelaktig form. Här kommer vi också in på vilka skador som kan uppkomma och varför.
Detta är ett avsnitt som alla som rider både lyssna på. Det är ett grundavsnitt som ger dig kunskap att hjälpa dig häst bära sig på rätt sätt.
Hoppning på temat när den unga talangen Kajsa Björe gästar podden.
Vi har mycket att prata om och Kajsa börjar med att berätta om resan till där hon är idag och hur verksamheten ser ut.
Vi pratar också massor om hur hon tränar sina hästar och Kajsa delar med sig av olika konkreta övningar för olika saker hon gör. Sedan kan vi ju inte missa att prata om omhoppning för Kajsa är grym på detta. Kajsa delar med sig av sina erfarenheter och tips för hur du ska lyckas bättre med säsongens omhoppningar.
I veckans avsnitt får vi lyssna på en spännande företagsresa när Helan Strömbäck från Stierna Equestrian Sportswear gästar podden.
Helena är kom tillbaka till stallet och kände att det saknades bra funktionella kläder och ut det kom Stierna till. Vi fokuserar i detta avsnitt på hållbarhet och hur man som konsument kan tänka när det kommer till olika material, och funktioner. Vi pratar också om hur man kan tänka när man ska köpa nytt.
I veckans avsnitt får vi träffa den mediterade hoppryttaren Alexander Zetterman.
Alexander berättar om uppväxten på gården hemma i Sverige där häst var ständigt närvarande. Vi får höra om hur ponnyåren gick och att sedan ta steget att bli professionell ryttare på heltid till att idag bo utanför Paris och driva verksamhet.
Självklart pratar vi också om träning och hur Alexander arbetar med sina hästar och hur han tänker inför en tävling. Vi får också höra lite mer om hur Alexander tänker när han går banan och hur han dokumenterar för att alltid bli bättre.
Detta är ett avsnitt man inte vill missa
I veckas avsnitt får vi smyga in i lunchrummet på en veterinärstation. Där får vi träffa veterinären Torunn Mehammer, hovslagaren Jimmy Wendt och terapeuten Charlotta Lindgren.
Vi börjar med att prata om hur dom arbetar på kliniken och hur de arbetar ihop med olika discipliner för att hjälpen hästen på bästa sätt. Sedan har vi temat SI-leder och höftproblematik där vi försöker ta oss in i denna svåra diagnos.
Detta avsnitt spelades in på stationen och det är en del ljud i bakgrunden som jag hoppas du som lyssnar har överseende med.
Idag är det jag som står för avsnittet då jag pratar om tömkörning som jag tycker om så mycket.
Jag har utgått från era önskemål och pratar bland annat om tömsättningar och olika övningar man kan göra.
Vill du se mer av min tömkörning kan du läsa mer på
www.equelin.se
Vi välkomnar Jonas Nordlund från Backforsgård tillbaka till podden. Denna gången pratar vi om inkörning och Jonas guidar oss igenom hur man ska tänka när man kör in en häst. Vi börjar med att prata om vilka egenskaper man ska titta på innan man börjar köra in och vilka varningsflaggor man ska se upp med.
Jonas går sedan igenom hur man ska tänka innan man börjar, men tömmarna i stallet. Vi går sedan vidare med olika steg för att tillslut hamna i att kunna säga att en häst är inkörd.
Så kul att välkomna legenden Anders Eriksson till Equipodden. Vi tar avstamp för avsnittet kring de skandaler som varit inom ridsporten senaste tiden och Anders delar med sig om sin kunskap kring hästens korrekta arbete och hans syns på ridsporten idag. Vi pratar en hel del om vikten att ta till sig kunskap kring hästen för att kunna erbjuda det den behöver för att må bra.
Ett grymt bra avsnitt som är fullspäckat med intressanta aspekter och kunskap
Lisa Hedbäck är tillbaka i podden och vilket avsnitt det är! Lisa är utbildad sadelmakare och har varit med innan i podden, i #125 och då pratade vi om sadelns uppbyggnad. Så vi tar avstamp i det avsnittet när vi nu pratar om hur man kan se om en sadel passar eller inte. Lisa delar med sig av flera tips kring vad man kan titta på och känna efter. Vi pratar också om stoppningar, olika material, för och nackdelar.
Vi hinner också med att prata lite om bom, bomlös och flexibom samt om hur man ska tänka när man förvarar sin sadel i sadelkammaren.
Ett minst sagt fullspäckat avsnitt du inte vill missa
Reiningmästaren Johan Svensson är tillbaka i podden och vi pratar massa häst. Vi börjar med att komma in lite på träning men hamnar snabbt i att det kanske inte är en övning som gör oss till bättre ryttare utan mycket handlar om sinnesstämning, känsla och tajming. Något som kan vara svårt att lära ut men Johan guidar oss igenom ett tänkt att ta med sig till stallet. Vi kommer också in på hästvälfärd där Johan delar med sig av sina tankar.
Äntligen är det brukskörning i podden och vi får träffa Jonas Nordlund som tillsammans med sin fru har Backfors gård som nästa helt drivs med hjälp av hästarna.
Vi pratar om vad brukskörning är, att man kan tävla och vad man kan göra på gården med sin häst. Vi pratar också om utrustning med selar och tömmar samt vikten av att verkligen läsa av sin hästs små signaler.
Vi pratar också om vad man kan göra och Jonas ger massor av tips kring när man ska köra sin häst.
Foder på temat när foderrådgivaren Charlotte Jansson gästar podden.
Vi har så mycket att prata om men börjar med grovfodret och hur viktigt det är med ett bra grovfoder. Vi pratar om TS, fibrer, protein och hur man ska tänka om man har en häst som behöver gå ner i vikt. Vi kommer också in på tuggtid, tarmbakterier och saliv.
Vi pratar också om hur man läser en innehållsförteckning och varför man behöver ha lite koll på hur vissa mineraler och ämnen binder kemiskt för att förstå hur mycket av ett visst ämne det finns i en produkt.
I veckans avsnitt får vi träffa den unga talangen Lina Forsberg. Hon har sedan tidig ålder tävlat mycket och nått flera framgångar.
Vi pratar om hennes resa och Lina berättar om sitt enorma driv och engagemang. Vi pratar också om hur hon tränar sina hästar, hur ser en vecka ut? Hur ser ett pass ut? Hur hinner hon träna alla olika grenar och Hur tränar hon på de lite svårare terränghindrerna.
Vi pratar också om tävling och Lina delar med sig om din uppladdning och såklart om återhämtning.
Nina Lilja är utbildad tränare i både hoppning, dressyr och fälttävlan och är också aktiv i alla grenarna. I detta avsnitt pratar vi om likheter mellan de olika grenarna och vikten av att variera sin träning.
Nina berättar om varför hon väljer att just utbilda sig till tränare i alla grenar och hur hon ser på sin roll som tränare. Vi hamnar in lite på balans och Nina resonerar om hur viktig den är oavsett vad man ska göra när man rider och hon ger också lite tips kring hur man kan träna det.
Denna vecka gästar dressyrryttaren Sofie Lexner podden och vi pratar så klart dressyr.
Vi börjar samtalet med att prata om en olycka Sofie var med om för ett par år sedan när hon ramlade av en unghäst och fick en mycket illa skada i nacken. Sofie berättar om vägen tillbaka både fysiskt och mentalt.
Därefter är det träning av häst som gäller och Sofie berättar om hur hon tränar sina hästar, både under ett ridpass och veckoplanering. Vi går också in på lite favoritövningar som Sofie har.
Och vi måste såklart också prata om tävling. Sofie älskar tävlingssammanhanget och berättar om sina förberedelser. Hon berättar om hur hon blivit vän med sin nervositet och ger massor av bra tips för att vara närvarande.
I detta avsnitt får vi träffa Sara Brink som är banbyggare för hoppning. Vi grottar ner oss i hinder, avstånd, höjder, färger och mycket mer. Sara berättar om hur hon kom in på banbyggeri och hur man bygger en bana. Vi går sedan från lätt klass till medelsvår och upptill svår höjd där vi pratar om vad som blir svårare för varje nivå. Det är inte bara höjden som blir högre utan väldigt många fler parametrar som ryttaren behöver ha koll på.
Ett så bra avsnitt där vi verkligen får grotta ner oss i detaljer kring att bygga en hoppbana.
I detta avsnitt får vi en tillbakablick till några tidigare avsnitt av podden och jag har valt ut några gulkorn från avsnitt med veterinärer och terapeuter. Vi får lyssna på:
- Djursjukvårdare Annika Eriksson #147 om daglig visitation
- Veterinär Anne Haglund #110 om hur mår får hästen att må bra
- Veterinär Annelie Hellström #132 om förebyggande veterinärvård
- Terapeut Pernilla Stenfeldt #112 om olika typer av terapeuter och vad som är bra för hästen när det kommer till träning
- Veterinär Ylva Rubin #113 om hästens munhälsa
Så kul med lite inspiration från tidigare avsnitt.
I veckans avsnitt får vi träffa en otroligt meriterade uppfödaren Lena Nyström. Lena är veterinär i grunden och har fött upp framförallt gångartshästar i många år. På senare tid har det också smugit sig in både fälttävlan- och några islandsföl.
Vi börjar med att prata om vad man behöver för grundförutsättningar för att starta igång med avel, både när det kommer till faciliteter och kunskap. Därefter går vi in på hur Lena tittar på sitt sto och vad hon letar efter hos hingsten. Lena berättar om hur man måste vara kritisk och ärlig både mot sin häst och emot den partner man ska välja för att det ska bli ett riktigt bra föl. Vi pratar både om hästens rörelse och om lynnet som är så viktigt.
Verkligen ett fullmatat avsnitt med massor att tips och tankar från en erfaren uppfödare, så detta vill du inte missa
Dressyrryttaren Marina Mattsson har sedan tidig ålder haft framgångar på tävlingsbanorna. I detta avsnitt berättar Marina om sin resa från ridskolan hemma, samarbetet med Jan Brink till jobbet på Hannell och att nu starta egen verksamhet. Vi pratar om att ha sin mamma som tränare och sedan till att gå över till en utomstående tränare, om vilka egenskaper Marina tittar på hos en häst och mycket mer.
Vi stannar upp en del vid träning av häst och Marina berättar om sin träningsfilosofi och vad hon tycker är viktigt att tänka på när det kommer till att träna häst för de stora klasserna.
Idag är det världspremiär i podden!
Viveca Edward från Svensk Hästrehab är tillbaka i podden och berättar om sin helt nya träningspyramid. Det är en modell som hon tagit fram med punkter som handlar om att skapa glada, hållbara och starka hästar som också är med på vad vi faktiskt gör.
Viveca tar oss igenom massor av matnyttig information kring olika delar som är viktiga och också hur man kan träna dessa. Det kan exempelvis vara avspändhet, kroppskontroll, kurvteknik, kommunikation och mycket mer.
Detta är verkligen ett avsnitt man inte vill missa!
I veckans avsnitt får vi träffa Jesper From som är uppvuxen på hästgård, ridit och tävlat i hela sitt liv, men vi ska prata om när han och hans familj drev ridskola i Kina. Jesper berättar om hur det kom sig att de ville göra just detta och hur skillnaden är mot i Sverige och Europa.
Jesper berättar om olika motgångar han mötte med hästhållning, kultur, att göra affärer, foder, ridning med mera. Vi pratar också om import och export av häst då man fick köpa många hästar från europa för att få ett bra hästunderlag till sin ridskola.
Ett väldigt trevligt avsnitt som visar en helt annan bild och syn på hästar. Detta vill du inte missa.
Rebecca Giegold är tillbaka i podden och detta är ett avsnitt fullt med hovar!
Vi börjar med att prata om hur hovlagaryrket ser ut och därefter går vi in på hur en hov ska se hur: anatomi, hur ska en balanserad hov se ut, vad tittar hovslagaren på och mycket mer.
Rebecca är en enorm källa till kunskap som hon delar med sig i detta avsnitt. Detta är ett bra basavsnitt för att få en grundförståelse för hästens hovar, så missa inte
Dags för hoppning i podden igen!
Irma som är med i B-landslaget är en mycket mediterad hoppryttare. Vi träffas och har ett härligt samtal och häst och ridning. Irma berättar om sitt system och sitt sätt att se på ridning. Vi pratar vardagsträning hemma med framåtbjudning och varierad träning. Sedan pratar vi också såklart tävling: uppladdning, framridning och det mentala.
Äntligen dags för ett nytt avsnitt om hästens mun och tänder. Vi får träffa veterinär Christine Levring som är veterinär och har inriktat sig på tänder.
Vi börjar avsnittet med att prata om tandens uppbyggnad, hur tänderna fungerar med att tugga, hur de växter osv.
Därefter pratar vi om utrustning och vilka problem som kan uppstå i hästens mun. Christine delar med sig av vad hon träffar för problem i sin vardag och vilka symtom en häst kan visa.
Ett grymt bra avsnitt med massor av bra lärdomar om hästens mun.
I veckans avsnitt får vi träffa Amanda Landeblad som är hoppryttare med en lång meritlista från ponny till storhäst. Hon är också med i B-landslaget med det mycket speciella stoet For Killy.
Amanda berättar om sin resa dit hon är idag och vilka kvalitéer hon letar efter hos en hopphäst. Hon berättar också om hur hon lägger upp vardagsträningen för sina hästar.
Vi pratar också såklart om tävling och hur hon förbereder sig och sina hästar. Vi pratar om att gå banan och framridning.
Ett så härligt och positivt samtal med en mycket inspirerande ryttare.
Att åka lasta sin häst kan vara jobbigt för en hel del hästägare. Det är mycket som kan gå fel och om hästen är svårlastad blir det lätt lite mycket.
I detta avsnitt får vi träffa Elina Enzian som arbetar med att just hjälpa ekipage med lastning. Vi pratar om hur man kan introducera transporten på ett bra sätt och hur den ideala lastningen ser ut.
Sedan pratar vi också såklart om olika problem som kan uppstå, exempelvis hästen som kastar sig ut, som står still i timmar och den som går vid sidan, vänder och håller på. Elina berättar om varför det blir problem och ger tips på hur man ska göra om man har något problem.
Ett riktigt bra avsnitt som man inte vill missa
I veckans avsnitt får vi träffa Caroline Monthelie som sedan många år tillbaka arbetar med Karaniosakralterapi. Caroline behandlar en hel del själv och utbildar också andra terapeuter.
Caroline berättar hur hon kom in på denna behandlingsform och vad KS egentligen är. Vi pratar om när man ska göra, varför man ska göra, hur det går till och när man inte ska göra en kraniosakral behandling.
Veckans avsnitt vill man inte missa när vi får lyssna på grymma Anna Blomgren om hennes sätt att se på hästar, ridning, dressyr och mycket mer.
Anna är den klassiska hästtjejen med den stora kärleken till hästen, hon gav sig ut i världen som ung och har idag hamnat i Tyskland. Hon rider dressyr på högsta nivå, men värdesätter högt samspelet med hästen och att hästen ska vara trygg hos sin ryttare. Hon vill hela tiden utvecklas och rider såväl på kandar som utan träns och sadel.
I veckans avsnitt åker magväskan med godis fram för vi ska prata belösningsbaserad träning med Sandra Månsson.
Sandra berättar om hur hon tittade tillbaka till hästar efter lite paus och hur hon tog steget från ridskola till egna hästar. Hon kände att hon inte fann ro i hur hanteringen av hästarna var på ridskolan och letade länge efter ett annat sätt och fann då clicerträning och positiv förstärkning.
Vi pratar om vad det innebär att arbeta belösningsbaserat och med positiv förstärkning. Sandra berättar om hur man ska tänka, hur man börjar och hur man kan kombinera med annan träning.
Äntligen är jag tillbaka med nya avsnitt efter lite sommaruppehåll och vi kunde inte börja bättre.
Terminens först gäst är Frida Treschow om är advokat, driver sin egna byrå och är specifikt inriktad på häst. Vi pratar om avtal och vad man ska tänka på när man skriver avtal. Detta är något som är viktigt speciellt när vi håller på med en levande häst. Vi pratar om att köpa häst både i Sverige och utomlands. Vi pratar också om medryttare, fordervärd och stallplats.
Ett härligt avsnitt fyllt av tips från grymma Frida.
Huden är kroppens största organ och den har flera viktiga funktioner. Men ibland kan det bli olika problem med huden och för oss som håller på med hästar kan det bli stora, långdragna och jobbiga besvär.
I detta avsnitt får lägger vi huden under mikroskåpet när Jessica som bland annat driver företaget Esmergot gästar podden. Jessica berättar generellt om huden, också går vi in på olika hudproblem som vi kan så ex mugg, eksem och sår.
Vi går också in på att tvätta hästen och att det egentligen är huden vi vill tvätta och inte pälsen.
Så kul att välkomna tillbaka Elisabeth Wermé tillbaka till podden. Elisabeth är en av våra Grand Prix domare och är både aktiv domare, tränare och ryttare.
I detta avsnitt dyker vi ner i bedömningar när vi tittar närmare på 0-10 skalan som man använder i dressyr. Elisabeth berättar vad de olika siffrorna betyder.
Vi går också in på olika rörelse på olika nivåer för att förstå hur en 4:a, en 6:e eller en 8:a kan se ut
Otroligt lärorikt avsnitt som du inte vill missa
I veckans avsnitt är det miljöträning å temat när Madelene Olsson som driver Jämstsäker häst är tillbaka i podden.
Madelene var med i avsnitt #58 och det har hänt en del sedan sist.
I detta avsnitt pratar vi om miljöträning, myrslokar, björnar och mycket mer. Madelene delar med sig av tips om hur man ska tänka när man miljötränar sin häst och varför det är bra att göra. Vi pratar också om vikten att kunna läsa av hästen för att förebygga situationer.
Madelene arbetar numera också på en ridskola och vi snuddar på hur man kan lägga in miljöträning där och fördelar med miljöträning även på ridskolan.
Äntligen har ett nytt avsnitt kommit ut efter lite teknikstrul
och detta är ett så trevlig och mysigt avsnitt när vi får träffa Rosita Dahlberg som är hästfotograf. På hennes Instagram, ridelovelaugh, där hon över 43 tusen följare visar hon upp sitt foto
Vi pratar om utrustning, inställningar, hur man fotar porträtt, hur man tar actionbilder och mycket mer.
Vi pratar också om tips till nybörjaren och hur det är med att ta betalt som fotograf.
Denna vecka får vi träffa Kaja Boström, dressyrtränare och bloggare. Kajsa är en mycket omtyckt tränare och när hon skriver på sin blogg är det alltid många som läser.
I detta avsnitt berättar Kajsa om sin bakgrund och sin resa fram till idag. Vi pratar om hur ridsporten har förändrats. Kajsa berättar också om hur hon ser på ridning och hennes filosofi. Där säger hon att hästen inte var varför den är i ridhuset idag och att den inte tänker under natten att den ska göra fina byten imorgon.
Vi pratar också om grundridning och hur Kajsa ser på detta.
Ett lite längre avsnitt men så värt att lyssna på, Kajsa delar med sig av så otroligt mycket tankar.
Varje år vid denna tiden kommer frågor om maskar, parasiter och avmaskning. Det ska tas träckprov och ringa veterinären.
Så i detta avsnitt får vi träffa Eva Osterman-Lind som arbetar på Sva och kan allt om larver, ägg och maskar. Vi pratar om hur vanligt det är med parasiter och Eva berättar också om de vanligaste:
Stor och liten blodmask, spolmask, bandmask och styngfluga.
Vi pratar också om vad innebär ett träckprov och vad gör man på labb när hästägare har skickat in några bollar bajs. Såklart går vi igenom förebyggande arbete och hur man ska tänka kring hur långt masken kan ta sig från bajset.
Ett så bra och faktaspäckat avsnitt du inte vill missa!
Vill du läsa mer kan du kika in här:
https://www.sva.se/sport-och-sallskapsdjur/hast/parasiter-hos-hast/avmaskning-av-hast/
https://www.sva.se/media/tilhmqmf/hastens_mag-tarmparasiter.pdf
1-7 maj pågår den digitala informationskampanjen #StoppaKvarkan
Syftet är att sprida information om kvarka, i avsnitt #152 av Equipodden kan du lyssna till statsveterinär Gittan Gröndahl som berättar mer om sjukdomen.
Som en del av #StoppaKvarkan släpper också podden idag ett bonusavsnitt där vi får lyssna på Jessika Rick från Gimo ridklubb som nyligen haft sjukdomen. Jessika berättar om förloppen och de slit man fick göra för att inte smittan skulle sprida sig. Kvarka är en tuff sjukdom och i detta avsnitt får vi höra en berättelse från verkligheten.
Första veckan i maj sker den internationella kampanjen #StoppaKvarkan som är ett digitalt event för att sprida kunskap om Kvarka.
I detta avsnitt av Equipodden får vi träffa Statsveterinären Gittan Gröndahl som berättar allt om denna sjukdom. Vi pratar om vad Kvarka är, symtom och hur det påverkar hästen. Vi pratar också om hur man ska göra om man får en misstänkt smitta i stallet och att det är bra att ha en plan.
Under hela denna vecka (1-7 maj 2023) kommer det finnas massor av intressant på sociala medier så håll utkik på hastagen #StoppaKvarkan för att lära dig mer.
Du kan också läs mer här
https://www.sva.se/stoppa-kvarkan-kampanjmaterial/stoppa-kvarkan-veterinar/
https://ridsport.se/nyheter/nyheter-hastvalfard/nyheter-hastvalfard/2023-05-02-stoppa-kvarkan-2023
I veckans avsnitt är vi tillbaka på Saxtorps Hästklinik och får träffa Anne Haglund som är veterinär och driver kliniken och vi pratar om hältutredning.
Oftast är det en sådan utredning man gör när man åker till klinik. Det kan såklart kännas väldigt läskigt att åka till veterinären med sin häst, och därför tänkte jag att detta avsnitt kan vara en bra grund.
Vi kommer gå igenom hur en hältutredning går till från början till slut: symtom, vad man kan förvänta sig, vad kommer veterinären att göra och varför, ultraljud jämfört med röntgen, behandling och igångsättning och mycket mer. Anne delar med sig av hela sitt förlopp och vi får alla svar.
Jag hoppas att detta kan vara ett avsnitt som ger trygghet kring att åka till veterinären och ska utreda en hälta.
Wohoo! Tänk att detta är avsnitt 150 av podden, helt otroligt :)
Det får vi fira med något extra och då är Per Waaler tillbaka i podden.
Per var med i avsnitt 76 och 77 av podden och avsnitt 76 är det mest lyssnade avsnittet någonsin!
Per är dressyrryttaren och tränaren som på ett eget sätt försöker hitta vägen fram i dressyren där hästen är glad, lyssnad på och lär sig på ett fördelaktigt sätt.
Vi pratar om hans utbildningsskala som börjar hos ryttaren, vi pratar också om att inte önska sig och att inte kräva för svåra saker.
Ett helt otroligt avsnitt som du inte vill missa
Erika Jansson är dressyrryttaren och tränaren från Sverige som nu mera bor i USA.
Erika börjar med att berätta om sin resa från att läsa på Flyinge till att arbeta i olika stall runt om i världen. Tillslut hamnade hon i Kalifornien där hon numera har sin bas. Idag håller hon träningar runt om i USA och även här hemma i Sverige.
Erika har i över 20 år arbetat med just bom- och kavalettiträning. Vi pratar om hur man gör, vad man ska tänka på. vilka vinster man kan få av att gå över lite bommar ibland och mycket mycket mer!
Vill du veta mer kan du läsa mer här:
https://www.cavaletticlinic.com/
https://www.ejdressage.com/
I veckans avsnitt får vi träffa landslagsledaren för Working Equitation Kajsa Ekedahl och vi får lära oss nästan allt om denna gren inom ridsporten.
Kajsa berättar om sin resa från att testa på sporten till att engagera sig i förbundet till att idag vara landslagsledare. Vi får höra om sportens historia och om de olika grenarna som ingår.
Samtidigt som vi får lära oss om sporten så berättar Kajsa intressanta historier och får in en hel del träningstips.
I podden pratar vi också om de olika hinder som finns och ett examensarbete som handlar om hur man kan lära in de olika hindren på ett säkert sätt, detta hittar du här:
https://ridsport.se/tavling/grenar/working-equitation/lar-dig-mer
Detta är ett sånt där grymt basavsnitt där vi får djupdyka i att visitera hästen och förebyggande vård.
Vi får träffa Annika Eriksson som arbetar som djursjukskötare på Distriktsveterinärerna i Stenungsund och hon går igenom punkt för punkt vad man ska titta på varje dag kring sin häst. Det är allt från temperatur och puls till känna på ben, hovar och rygg. Vi går igenom en komplett lista och Annika delar också med sig av massor att tips och tankar på varje punkt.
Vill du läsa mer kan du läsa på Annikas hemsida:
Https://barrelraceannika.webnode.se
Här finner du också hela listan och länk till videos som vi pratar om i podden.
ett tips kan också vara att kika in på
Glöm inte heller följa Equipodden på sociala medier
I veckans avsnitt träffar vi Sophie Lindhe som driver Swedish Equillence.
Sophie har sin grund i att hon åkte över till USA för att arbeta med vilda mustanger. En sak ledde till en annan och 2016 deltog hon i Extreme Mustang Makeover, en tävling där deltagarna får hem en ohanterad vild mustang och man har 100 dagar på sig att omvandla den till en fungerande ridhäst. Sophie berättar om hennes och Viskas (som hon döpte hästen till) resa genom de 100 dagar och hur mycket hon lärt sig om att inte ta något för givet.
Utifrån sina erfarenheter i USA arbetar Sophie idag med att hjälpa ekipage att hitta en stark relation och tillit mellan sig. Genom hennes träningar vill hon ge ekipage verktyg för att bygga tillit. Sophie berättar om hur hon kan träna i en kontrollerad miljö för att lära hästen hur den kan agera i olika situationer.
Ett otroligt fint avsnitt både med en vacker historia och många konkreta verktyg.
I veckans avsnitt får vi träffa Lovisa Wessblad som är en ung lovande dressyrryttare.
Lovisa berättat om sin resa från att börja på ridskola, första egna hästen, young rider landslaget till att flytta till Danmark för att arbeta som beridare på Helgstrand Dressage.
Vi pratar om vilka nyckelfaktorer som varit viktiga för Lovisa när hon tagit sig från ridskolan upp till eliten och att alla kan!
Vi pratar också om träning såklart och Lovisa berättar om sitt arbete med de unghästar hon rider till vardags. Vi pratar om hur man ska förvalta en unghäst med målet mot grand prix och hur man i tidig ålder kan börja leka fram de svåra rörelserna.
Vi hinner också prata lite om tävling och Lovisa delar med sig av sin erfarenhet och tips när det kommer både till arr förbereda hästen och ryttaren.
Det är många nya lyssnare så om du är ny eller lyssnar ett tag, Välkommen.
Det finns så många bra avsnitt med härligt gäster så jag tänkte att det kunde vara kul att göra ett best of avsnitt med några av mina favoritklipp från podden. Så i detta avsnitt får du lyssna på kloka ord från flera gäster från podden:
#98 Svensk Hästrehab svarar på era frågor del 2
#97 Peter Härnstam
#116 Två generationer kvinnliga hovslagare
#109 Norah Kohle
#114 Ponnyexpressen
#106 Unghästtester med Camilla Axelsson
#110 Veterinär Anne Haglund, Saxtorps Hästklinik
Det pratas ofta om att man behöver bygga upp hästens kondition men vad händer egentligen i hästens kropp?
Svaret får du i detta avsnitt
Nina är hippolog har har inriktat sig just på puls, pulsmätningar och laktat. Vi börjar med att definiera lite olika begrepp och delar i kroppen som är viktiga när det kommer till kondition så som hjärta, blod och lungor. Därefter pratar vi om vad kondition är, att mäta plus, möjlksyra och laktat. Hur bygger vi upp konditionen hos en häst och hur ser det ut på träning jämfört med tävling. Vi pratar om uppvärmning och nedvarvning kopplat till vad som händer i kroppen och hästen muskler.
Ett superintressant avsnitt för alla som tränar häst.
Veckans avsnitt handlar om bett när podden gästas av Sara Källsson som är smed i botten och driver idag sin egen smedja med inriktning på bett. Sara berättar om hur om gör ett bett från grunden, vi pratar om bettets olika delar och funktion. Vi pratar också bettets inverkan och vad man ska tänka på när man väljer bett.
Detta är ett riktigt bra basavsnitt med massor av nyttig kunskap. Sara är helt fantastisk och delar med sig av all sin kunskap.
Till detta avsnitt finns också en del filmat material och det kommer komma upp på Equipoddens sociala medier
Alla vill väll ha en stark och uthållig häst. I detta avsnitt får vi träffa Susanne Widner som med sin långa erfarenhet har skapat ett system som hon kallar "uppbyggande träning". I detta system handlar det som att bygga upp hästen bakifrån och fram, stärka musklerna, skapa en bra kondition och träna upp hästens koordination.
I avsnittet berättar Susanne om hennes filosofi och hennes metodtik för att bygga upp hästen. Mycket av Susannes tänk liknar upplägg som används när man tränar avsutten träning.
Susanne delar också med sig av olika övningar för att skapa en träningsplan för sig häst.
I veckans avsnitt får vi träffa etologen Paulina Lundbergh och vi pratar om hästens känsloliv.
Förr trodde man inte att djur kan känna känslor så som vi människor kan men idag är detta ett hett forskningsområde och Paulina berättar i detta avsnitt om den senaste forskningen på ämnet.
Vi pratar om vad vi egentligen vet om hästens känsloliv, vi pratar om hur olika hormoner kan påverka hästen så som adrenalin och kortisol som är kopplade till stress och dopamin och oxytocin som är kopplade till välmående. Vi pratar om painface, hur man skapar en bra relation till sin häst och hur vi kan koppla detta till hästträning. Paulina går här in på belöningsbaserad träning och hur det fungerar.
Ett fullspäckat avsnitt med massor av bra kunskap som är bra för alla som håller på med häst.
Till detta avsnitt kom det också en del lyssnarfrågor som vi inte hann svara på, men detta kommer komma upp på Equipoddens sociala medier så missa inte att kika in på Instagram och Facebook.
I veckans avsnitt får vi träffa fantastiska Ann-Sofie som är en otroligt omtyckt hopptränare och också en väldigt duktig ryttare så som du förstår så är det hoppning på temat.
Vi pratar om hur Ann-Sofie ser på rollen som tränare, både till satsande ryttare och till ryttaren som mer tycker om att träna. Vi pratar också en del tekniskt kopplat till hoppning. Ann-sofie berättar om de fem olika faserna som hästen gå igenom innan, över och efter hindret och vad ryttaren ska göra. Det kom många lyssnar frågor om att hitta avståndet till hindret så självklart pratar vi också om det.
Vi avslutar med att också prata om mentalt mående, något som Ann-sofie tycker är viktigt att lyfta.
I veckans avsnitt får vi träffa två experter när det kommer till ryttarens sits. Lena Gunnarsson är sjukgymnast som har riktat in sig på just ryttarens sits och dressyrryttaren Carina Bondesson.
Vi börjar att pratar om grundförutsättningarna för ryttaren så som ryttarens bäcken, hästen och ryttarens rörelsecenter. Därefter går vi in på mer hur hästen förändras med ryttarens sits.
Ett grymt bra avsnitt för alla som rider.
Äntligen är Equipodden tillbaka efter lite jul- och nyårsledighet och jag ser med nya krafter fram emot 2023.
Men detta första avsnitt är ett riktigt dunderavsnitt med Sara Henriksson som rider i landslaget för distansritt och har många fina resultat både i Sverige och internationellt.
Sara börjar med att berätta av distansritt är och hur en tävling går till. Därefter pratar vi om hur Sara tränar sina hästar. Vi pratar om hur ett vanligt pass ser ut, vi pratar om backar, pulsklocka och mycket mer.
Årets sista avsnitt av Equipodden träffar vi årets ridlärare Anette Liljegren och vi pratar om ridskolan. Vi pratar om ridskolan som en social samlingsplats och vad ridskolan har för betydelse i samhället. Ridskolan ska vara en plats för alla och vi pratar också om hur man skapar en välkomnande atmosfär för alla.
Anette berättar också om ridskolehästen och vad ridskolan har för ansvar in i ridsporten.
Ett otroligt härligt och viktigt avsnitt så missa inte det!
Jag vill önska alla lyssnare en god jul och ett gott nytt år, podden tar lite julledigt och ät åter i januari
I veckans avsnitt av podden är Viveca Edwards tillbaka i podden och vi pratar om lite hästpyskologi kan man säga. Viveca har under alla sina är kunnat kategorierna hästar utefter personlighet, efter hur en häst beter sig och hur den känns i vävnaden. Ett superspännande avsnitt och frågan är, vilken typ är din häst?
I veckans avsnitt får vi lära oss mer om western och specifikt Reining med Johan Svensson. Johan är en av Sveriges mest mediterade och erfarna reining ryttare och tränare.
Vi pratar om reining som sport, vad det är och hur det går till. Vi pratar också om hur Johan tränar sina hästar, hur vi börjar med unghästen för att sedan kunna göra alla avacnerade rörelser. Vi pratar om balans, eftergift och mycket mer.
När vi pratar om reining kan vi inte inte ta upp rörelser som slidestop och spin. Johan berättar om rörelserna, hur man tränar till dom och vilka förutsättningar som krävs för att man ska kunna göra rörelserna på ett korrekt och hållbart sätt. Vi pratar en hel del om hållbarhet och Johan får resonera kring kritik som kan komma mot just dessa lite mer avancerade rörelser.
Missa inte detta grymma avsnitt som verkligen är något för alla.
Då var det dags för tömkörning igen, ett ämne som ligger mig nära om hjärtat. Jag pratar om utrustning och lite tips på vad man ska tänka på när man köper utrustning.
Jag pratar också om lite tips till nybörjaren och när man kan ta steget till att bli lite mer erfaren på att tömköra. Jag delar med mig av tips och trix när till kommer till att göra små hjälper och långa halvhalter.
Jag hinner också prata lite om hur man kan få till en öppna, en övning som jag tycker mycket om.
Vill du ser mer tömkörning kan du kika in på
eller på Equelins sociala medier, Instagram @equelin_tomkorning och Facebbok @Equeliln
I veckans avsnitt får vi träffa veterinär Annelie Hällström som driver Nolberga veterinärpraktik. Annelie har valt att inrikta sig det förebyggande arbetar och hon berättar hur hon kom in på det.
Vi pratar om vikten av att tänka förebyggande när man tränar sin häst och Annelie berättar om sitt system som heter MAiT. MAiT går ut på att göra en balastningsalays för att undersöka hur en häst belastar sig och genom denna analys kan Annelie sedan identifiera var och när det skulle kunna bli överbelastning. Från detta berättar Annelie sedan hur hon genom rörelse kan bygga upp hästen.
Ett jätteintressant avsnitt för alla med häst
Vill du läsa mer kan du kika in på:
Äntligen är det dags för foder!
Cecilia är agronom och forskar idag på hästens födobehov. Eftersom detta är första foder-avsnittet i podden börjar vi med grunderna.
Vi pratar om att hästen är biologiskt byggd för att äta gräs, att söka efter sin föda och att tugga över lång tid. Vi pratar om hur mag- och tarmkanalen ser ut och hur den fungerar.
Cecilia tar upp mycket forskning kopplad till hur vi bör fodra våra hästar och vi jämför detta med hur vi fodrar och håller hästar idag.
Vi går in på vikten av att ha en bra grovfoderanalys, hur man ska tänka när det kommer till kraftfoder och andra tillskott.
Detta är ett såndär bra basavsnitt med kunskap som alla borde ha med sig.
Cecilia tippsar också om en del länkar som du finner här:
”Utfodringsrekommendationer för hästar” från SLU:
https://www.slu.se/institutioner/husdjurens-utfodring-vard/Verktyg/utfodringsrekommendationer-for-hast/
Tabell med olika fodermedel och deras näringsvärde för hästar:
http://www2.freefarm.se/fodertabell/fodtab.pl?djur=hast
Hästsveriges foderskola:
https://hastsverige.se/hastens-miljo/foderskola-i-10-delar/
Hästsveriges foderstatsprogram:
https://hastsverige.se/foderstatsprogrammet/
I veckans avsnitt får vi träffa hoppryttaren Wilma Hellström. Wilma har visat störa framgångar på hoppbanorna och är också med i det svenska landslaget i hoppning.
Wilma har sin bas i Holland och vi pratar om skillnaden med att ha häst där jämfört med i Sverige. Vi pratar också om Cicci, hennes första häst som efter en olycka förlorade ett öga. Wilma berättar om olyckan och vägen tillbaka till dom stora banorna.
Vi pratar också om vardagsridningen och Wilma berättar hur hon tränar sina hästar. När man träffar en så otroligt rutinerad tävlingsryttare måste man ju också gå in på att tävla. Vi börjar med hur Wilma förbereder sig och hästarna veckan inför en tävling och går sedan vidare till hur hon förbereder sig på dagen, gå banan, framridning också vidare.
I veckans avsnitt träffat vi Louise Etzner Jakobsson som efter en olycka i stallet fick en skallfraktur tillsammans med flera hjärnblödningar.
Louise berättar om olyckan och om vägen tillbaka, både till vardagen och till hästarna. Från att bara få åka med i skritt till att komma igång att tävla igen. Louise har en enorm kämparglöd och har hittills ridit två OS. Uppladdningen till OS i Tokyo blev inte som det var planerat med brutet ben och ny häst, men ändå lyckas hon ta ett silver i Küren.
Vi pratar också om hur Louise tänker när hon tränar sin häst och vilka egenskaper hon behöver hos hästen.
Ett superhärligt avsnitt med en fantastisk person och ryttare.
Ryttaren och influencern Carl Hedin gästar veckans avsnitt av Equipodden. Under en hel timme får vi dyka in i Carl sätt att tänka när det kommer till häst och ridning.
Vi pratar om att vara influencer och att leva med sociala medier, men vi lägger mest tid på ridning och träning av häst. Vi börjar med unghästen och Carl berättar om hur han arbetar med en ung talang. Vi går vidare och pratar om hur man förvaltar och utveckla till den mer utbildade hästen.
Vi pratar också om hästens välmående och hur Carl tänker och arbetar med detta.
Ett helt fantastiskt avsnitt med en otroligt duktig ryttare.
Vill du ser mer av Equipodden glöm inte gå in och följa på sociala medier
Det mentala står i centrum när psykologen Linda-Marie Lundqvist gästar podden. Linda är legitimerad psykolog och har inriktat sig på idrottspsykologi. Genom sitt företag Ryttarkraften hjälper hon ryttare med mental utveckling och att få ett bättre stalliv.
Linda berättar om hur hon arbetar och varför det är bra att arbeta med det mentala som ryttare. Vi pratar om nervositet, prestation, ridrädsla och mycket mycket mer. I detta avsnitt finns verkligen något för alla.
Veckans avsnitt sponsras av Esmergot och i samband med att avsnittet släppa läggs en tävling upp på Equipoddens sociala medier med fina priser från Esmergot så missa inte det.
Då var det hoppning på schemat när Equipodden gästas av hoppryttaren Cornelia Rylén.
Vi pratar om hur hon gör för att låta hästarnas personlighet få komma fram med allt vad det innebär. Vi pratar också om hennes syn på grundarbete och hur hon grundjobbar sina hästar.
Självklart går vi också in mer specifikt på hoppning där vi pratar om hur man utvecklar en häst till nästa nivå, hur man kan bli bättre på att få till distansen till hindret och hur man får mer power i språnget.
Ett riktigt bra avsnitt för dig som gillar att hoppa.
I veckans avsnitt av Equipodden välkomnar vi sadelmakaren Lisa Hedbäck.
Vi pratar om sadelns uppbyggnad inifrån och ut.
Vi börjar med bommen på sadeln, material, utformning och betydelsen av sadelns midja. Vi går sedan vidare till bossorna, stropparna, sitsen, kåpa och tillslut kommer vi till klossorna.
Lisa berättar om vad man ska titta på för att förstå om en sadel sitter och eller inte. Vi pratar också om skillnad på en sadelutprovare och en sadelmakare.
Så om du vill lära dig mer om sadlar så är detta ett avsitt för dig.
I samband med att detta avsnitt finns också en del filmmaterial som kommer komma upp på Equipoddens sociala medier så glöm inte att kika in där.
I veckans avsnitt möter vi Mia och Daniel Kleen som driver MD kleen och Alternative Health Works.
Mia och Daniel berättar om sitt sätt att arbeta med häst och vi får går in på flera intressanta metoder. Det som både Mia och Daniel använder mest är akupunktur och dom berättar vad det är, hur de går till väga och vad det är bra för. Här kommer vi in på allt mellan traditionell kinesisk medicin och modern kvantfysik. Vi pratar också om örter och hur dessa kan påverka både människor och häst.
I detta avsnitt får Mia och Daniel dela med sig av sin holostiska syn på häst.
I veckans avsnitt får vi träffa sists forskaren Mari Zetterqvist Bolkhuis. Mari har en lång bakgrund med att undersöka hur ryttaren sitter på hästen och har spenderat många år för att lära sig mer.
I detta avsnitt pratar vi om vilken forskning som finns på ryttarens sits och hur vi ska använda den forskningen för att förbättra vår sists.
Vi pratar om hur komplex sitsen är och att till och med olika duktiga tränare kan tycka helt olika om en viss ryttares sits.
Vi pratar också om vad en ryttaranalys hos Riderspositionen är och hur den kan hjälpa dig att få en bättre sists
Mari och också skrivit boken sitsskolan som finns att köpa online
Glöm inte följa Equipodden på sociala medier.
Det blir svettigt i veckans avsnitt av Equipodden när vi får träffa Jessica Lindgren som är PT och driver Ryttarfokus.
Jessica berättar om sin väg från att ha arbetat inom vården vidare till att bli personlig tränare för att idag arbeta enbart med ryttare och tränar flera toppryttare i Sverige.
Vi pratar om varför man ska träna avsuttet och vilka positiva effekter man kan få. Vi går också in på hur och vad man ska träna och om man kan träna bort olika problem man kan ha vid ridning. Jessica berätta hur hon tänker när hon tränare ryttare från olika discipliner och vad man behöver vara stark i för att klara ex en hoppbana.
I slutet pratar vi också lite om vad man ska tänka på för att komma tillbaka i sadeln när man varit gravid.
I veckans avsnitt får vi träffa den otroligt mediterade Louise Löfgren.
Louise är idag en av våra bästa islandshästryttare och har varit med i hela 26 SM och är idag med i landslaget. Hon har tävlat i fyrgång på flera mästerskap.
Vi pratar om hennes väg till där hon är idag, hennes sätt att se på rollen som tränare, vad hon tycker är viktigt när det kommer till att träna häst. Vi pratar också om tölten och om hur bedömning på tävling behöver ses över för att den ska leda till mer hållbara hästar.
Ett fullmatat avsnitt som man inte vill missa oavsett om man rider islandshäst eller inte.
I veckans avsnitt får vi träffa ingen mindre än Madelene Törnblom som är grundare av Maya Delorez.
Detta är ett avsnitt helt i min smak med företagande, entreprenörskap och hästar. Madelene berättar om hur hon kom på idéen att grunda Maya Delorez, hur hon gick tillväga och hur det vuxit till det det är idag.
Vi pratar om marketing och sociala medier. vad Madelene har haft för nycklar för att lyckas så bra som hon gjort.
Missa inte detta härliga avsnitt med en riktig pang-tjej
I veckans avsnitt får vi träffa en av sveriges främsta galopp jockey, PA Gråberg.
PA berättar om hur han hamnade i galoppvärlden, hur hästarna tränas och hur svårt det kan vara att hitta en band till hästen på så kort tid.
Vi pratar också om olyckor och PA berättar om några olyckor han varit med om och vägen tillbaka. Han berättar också om varför det är viktigt att vara tillbaka till 110%.
Ett grymt avsnitt som du inte vill missa
Äntligen är podden tillbaka!
Jag har laddat upp med massor av intressanta avsnitt nu till hösten, men vi börjar med att göra tillbakablick till vårens höjdpunkter.
Jag har i detta avsnitt tagit ut några guldkorn från vårens alla avsnitt och satt ihop det i detta fullmatade avsnitt.
Delar ut följande avsnitt är med:
#96 Inridning med Camilla Axelsson
#101 Tomas Togersen - Tävlingsledare Gothenburg Horse Show
#104 Linda Heed - hoppryttare
#97 Peter Härnstam
#109 Norah Kohle
#103 Tobbe Larsson
#102 Idrottspsykologi med Elise Lindman
#110 Veterinär Anne Haglund Saxtorp Hästklinik
#112 Pernilla Stenfeldt - sjukgymnast på Saxtorp Hästklinik
#113 Ylva Rubin Hästodontolog
#116 Två generationer kvinnliga hovslagare
#115 Equiband med Viveca Ewards på Svensk Hästrehab
Glöm inte följa Equipodden på Sociala medier och lämna gärna ett omdöme när du har lyssnat
I terminens sista poddavsnitt möter vi dressyrdomaren Elisabeth Wermé. Elisabeth har dömt dressyr i många år och får döma upp till Grand Prix.
I detta avsnitt djupdyker vi i dressyren och allt från en domares perspektiv.
Vi pratar om hur man förbereder sig, vad domaren ser, vad de olika delarna på protokollet betyder, vad som skiljer på de olika nivåerna och mycket mer. Vi tar också upp några olika rörelser på olika nivåer och hur dessa ska genomföras och vilka svårigheter de kan ha.
Ännu ett fullsmäckat avsnitt med fakta och kunskap.
Nu är det dags för ett riktigt dunderavsnitt!
Podden gästas av Rose-Marie Clark och Rebecka Giegold som båda är två av våra bästa hovslagare med en varsina gedigna meritlistor.
I detta avsnitt pratar Rose-Marie och Rebecka om hovslageri och hur det har ändrats över åren. Vi grundar i historian för att förstå vart sporten är påväg idag och vilka trender som finns.
Detta är ett helt otroligt avsnitt där två grymma hovslagare från två generationer får prata och resonera, missa inte det!
Då var det dags för ännu ett avsnitt med grymma Viveca Ewards från Svensk Hästrehab.
I detta avsnitt pratar vi om Equiband, vad det är, vilken effekt man får av att använda, vilka studier finns, vad är det för skillnad mot kopior, vilka typer av hästar är det bra för och mycket mycket mer
I veckans avsnitt träffar vi Anton och Sara från grymma Ponnyexpressen. Ponnyexpressen är ett fyrspann med fyra små svarta shettisar och de både tävlar i sportkörning och gör en hel del shower!
I avsnittet berättar Anton och Sara om arbetet bakom ponnyexpressen och resan fram till där dom är idag.
Det är två teman i veckans avsnitt, det första är sportkörning och det andra är show
Missa inte detta tokiga och glada avsnitt
Äntligen är Ylva tillbaka i podden, Ylva var med i avsnitt #70 där vi pratar om hästens tänder, tandutveckling, hur man ska skönt med mera.
Men i detta avsnitt går vi in på utrustningens påverkan på hästen mun och tänker. Vi pratar om olika betts påverkan och nosgrimmor.
Som vanligt får vi ett fullmatat avsnitt med kunskap från Ylva.
Glöm inte följa Equipodden på sociala medier för att också få lite filmmaterian till detta avsnittet.
Då var det dags för sista delen av miniserien från Saxtorps hästklinik.
I detta avsnitt får vi träffa Pernilla Stenfeld som är sjukgymnast i botten och som gått en mastersutbildning i England för att också få behandla djur och framför allt hästar.
Vi pratar om hennes resa till dit hon är idag, utbildning och hur det fungerar med tillstånd från jordbruksverket.
Vi pratar också om hur det är att arbeta som fristående och att var på klinik och hur en terapeut kan arbeta tillsammans med veterinären.
Pernilla har enorm kunskap som vi får ta del av i detta avsnitt
Vi fortsätter på mini-temat med veterinärklinik och denna vecka får vi träffa hovslagaren Jonas Martinsson.
Vi pratar om vad man som hästägare ska tänka på när man ska välja hovslagare, hur ska man veta vad som är rätt och fel.
Vi pratar också om hur det är att arbeta som hovslagare på klinik och vilka problem han möter där.
Ännu ett härligt avsnitt från grymma Saxtorp Hästklinik
Nu startat Equipodden en lite miniserie på tre avsnitt med tema Hästklinik. Jag har besökt fantastiska Saxtorp Hästklinik och har gjort intressanta intervjuer
Först ut har vi veterinär Anne Haglund.
Vi pratar om varför Anna blev veterinär och hur hon tänkt när hon byggt upp kliniken.
Vi pratar om när man ska åka in med sin häst eller när man kan ta ut en veterinär till stallet, vi pratar om att göra årliga hälsokontroller och när man ska söka hjälp om man är osäker på något.
Äntligen en veterinär med i podden och detta är ett riktigt bra avsnitt så missa inte det
I veckan avsnitt får vi träffa Norah som arbetar med att skapa skapa en kommunikation med häst och förstå hästen språk. Norah arbetar fritt med sina hästar och i detta avsnitt berättar hon om hennes sätt att arbeta med häst. Vi pratar om positiv och negativ förstärkning, vad det är och när hon använder de olika. Norah beskriver också hur hon arbetar med hästar som varit med om ett trauma och hur man som hästägare ska tänka
Ett grymt avsnitt med otroligt duktiga Norah. Hon delar med sig av sin enorma kunskap och oavsett vad du gör med din häst kommer du få helt andra ögon och mindeset efter detta avsnitt
I detta avsnitt får vi möta Rose-Marie Clark som är hovslagare med gedigen bakgrund och kunskap och Rose-Marie har valt att intresserad sig lite extra för föl.
I detta avsnitt pratar vi bland annat om vilka olika "fel" som ett föl kan ha och hur man kan korrigera dessa. Rose-Marie delar med sig av sin enorma kunskap och erfarenhet. vi pratar också om en speciell föl-sko som Rose-Marie tagit fram
Missa inte detta grymma avsnitt fullt med kunskap
https://www.cfarrier.se/
Denna vecka får vi träffa härliga och glada Johanna Berg. Johanna är skådespelare i grunden och arbetar sedan en tid tillbaka heltid med youtube. Johanna är också såklart ryttare och har tävlat en hel del tidigare.
I detta avsnitt berättar Johanna om hur hon hamnade där hon är idag. Hon berättar hur hon tidigare satsade på hästar och ridning till att skådespel och youtube tog över. Vi får höra hennes resa.
Vi pratar också om youtube och hur det är att arbeta heltid med det formatet. Vad man ska tänka på när man filmar, hur man kan göra för att växa, hur spelar man in och mycket mycket mer.
Missa inte detta härligt positiva avsnitt med Johanna Berg
Nu på våren är det dags för unghästarna att göra olika tester och för att reda ut vad som är vad är Camilla Axelsson tillbaka i podden.
Camilla driver utbildningsstallet Stall Axelsson. Camilla var också med i avsnitt 96 av podden där vi pratar om inridning, men nu är det dags att prata om unghästtester.
Camilla berättar vad som händer efter inridningen är klar fram tills det är dags för tre-årstestet. Hur man förbereder sin häst och vad som är viktigt att tänka på.
Vi pratar också om Breeders och vad som händer efter detta fram till hästens fjärde år.
En graviditet kan se väldigt olika ut för olika personer, men något som många häst-tjejer vill göra är att fortsätta kunna rida under graviditeten och även kunna fortsätta rida efter förlossningen.
Malin berättar om sin resa genom graviditeten och en ganska tuff förlossningsskada.
Med detta avsnitt vill vi lyfta frågor för att belysa problem relaterade till graviditet och förlossning som många kvinnor får gå igenom.
I veckans avsnitt får vi möta en av våra absolut bästa hoppryttare nämligen Linda Heed.
Linda berättar om sina gård och sina hästar. Hon berättar om hur hon tränar hästarna, unga och äldre. Linda ger en inblick i hennes vardagsarbete med hästarna och hur hon tänker kring träning.
Vi pratar också om hur hon förbereder sig och hästarna för tävling och hur viktigt teamet är.v Vi går också in på hur Lina går banan och hur hon rider fram.
Linda är en otroligt duktig ryttare och delar i detta avsnittet verkligen med sig av sig själv.
Vill du se mer? glöm inte följa Equipodden på Sociala medier
I detta avsnitt får vi möte fantastiska Tobbe Larsson. Tobbe berättar om alla sina äventyr, han berättar om hur det är att vara en hästartist som uppträtt i stora delar av världen. Vi pratar också om hans hemma hub i Skåne och allt som han byggt upp där.
Tobbe berättar om hans syns på frihetsdressyr och hur han tränar sina hästar. Självklart pratar vi också om Ponnyakuten.
I detta avsnitt får vi också träffa Alexander Muratore som driver restaurangen 15 minuter En kvart som också finns på gården. Alexander är inte uppvuxen i häst-världen, men gör all musik till Tobbes föreställningar och även en del Kür.
Missa inte detta helt underbara avsnitt fullt med glädje och positiv energi.
Elise är utbildad psykolog och idrottspsykolog och i detta avsnitt berättar hon om vad idrottspsykologi är och hur hon arbetar med ryttare. Elise berättar om hur vi påverar våra hästar och hur man kan arbeta och tänka för att hitta Flow i sin ridning.
Verkligen ett grymt avsnitt med massor av bra verktyg och tankeställare från en grym person.
Kika gärna in på http://eliselindman.se/
I veckans avsnitt får vi träffa Tomas Torgersen, tävlingsledare på Gothenburg Horse Show.
Tomas berättar om hur han hamnade in på Horse Show, om all logistik runt om, hur man bygger fram banan, funktionärsteam och mycket mycket mer.
I detta avsnitt får vi en inblick i Gothenburg Horse Shows magiska värld.
Så saknar du Horse Show så ska du inte missa detta avsnitt.
Tänk att det redan finns 100 avsnitt av podden! Det är helt fantastiskt!
I detta avsnitt är jag omvända roller när det är jag som blir intervjuad och får berätta om vem jag är, vad jag har gjort och hur det är att driva podd.
Det är min sambo Anton som ställer upp och intervjuar
Jag vill tacka alla som lyssnar, följer, kommenterar och älskat Equipodden lika mycket som jag gör.
Tack till er alla, utan er hade det inte blivit någon podd.
I veckans avsnitt träffar vi Ulrika Fårhraeus som driver bloggen Ponnymamman, en av Sveriges största bloggar. Ulrika skriver högt och lågt, allt från aktuella händelser till vardagliga inlägg och lite humor ibland.
När Ponnymamman kommer med ett nytt inlägg då händer det grejer och vi pratar om vad hon skriver på sin blogg och hur allt började. Vi pratar också om att påverka och att hennes inlägg ofta får stor påverkan.
Jag frågar om hon någonsin har ångrat något hon skrivit och hur hon hanterar har och kritik.
Vi pratar också om sexuella övergrepp i hästvärlden, något som Ulrika ofta skriver och pratar om.
Här kommer fortsättningen när jag och Viveca från Svensk Hästrehab svarar på era frågor.
Vi pratar om att rida i snö, vattenträna hemma och om vad man kan göra med sin häst för att för att arbeta hållbart över tid.
Ett matnyttigt avsnitt med massa olika teman och infall när era frågor står i centrum
I veckans avsnitt träffar vi den otroligt intressante Peter Härnstam.
Peter är B-tränare i dressyr, GP-ryttare och entreprenör.
Peter berättar om hur han började med häst och hans reda fram till idag. Vi pratar om hur han ser på sin roll som tränare och vad man ska tänka på när man bygger sitt team.
Vi pratar också om dressyrsporten och hur den skulle kunna utvecklas samt om hur man driver hästverksamhet.
Ett avsnitt fullt med tips och tankar från fantastiske Peter Härnstam
Nu när det är nytt år är det en hel drös hästar som fyller tre och man ska börja gå i skolan. Kanske har man redan börjat eller så planerar man att göra det snart.
Jag åkte och träffade Camilla Axelsson som driver Stall Axelsson i Skåne och dom är grymma på inridning.
Camilla berättar om deras system där hon bland annat beskriver hur dom arbetar med hästen varje dag vecka för vecka. Vi pratar också om säkerhet och vad man ska tänka på om man planerar att lämna bort sin häst på inridning.
Då var 2022 igång med första avsnittet för året!
Vi kickar igång med ingen mindre än Viveca från Svensk Hästrehab.
Först gör vi en liten återkoppling till senaste avsnittet om Fascia och därefter delar Viveca med sig av en ny spaning.
Men huvuddelen av avsnittet går åt era lyssnarfrågor. det blir högt och lågt när vi tar en fråga i taget. Det var så många frågor som vi ville hinna med så vi fick dela upp allt. Så om några veckor kommer del två med frågor från er till Viveca på Svensk hästrehab.
Sista poddavsnitet för året, ett stort tack till dig som lyssnar och gör Equipodden möjlig.
Vad passar inte bättre än att i detta avsnitt få klipp från de mest lyssnade avsnitten under året. Jag har plockat ut godbitarna ut de avsnitt som ni har lyssnat mest på. Vi kommer få höra:
Sabina Svärd - Islandshästtränare (#71)
Christoffer Dahlgren - Akademisk ridkonst (#81)
Amanda Meijer - B-tränare i dressyr och GP ryttare (#60)
Lena Gunnarsson - sitsotimering (#57 ovh 68)
Viveka Edwards - Svensk hästrehab (bland annat #74)
Per Waaler - Dressyrryttare och tränare (#76 + #77)
Tack för detta år så hörs vi igen 2022
I veckan avsnitt möter vi fälttävlansryttaren och B-tränaren Anna Felé.
Vi får höra om när Anna berättar om vad fälttävlan är, hur man börjar och vad som krävs för att man ska kunna tävla.
Vi pratar om hur en träning går till och om några saker som kan kännas svårt och läskigt i början.
Vi pratar också om att alla verkligen kan vinna av att åka på lite terrängträningar. Att även om man tränar i andra discipliner kan man få vinster med att träna lite terräng då och då.
Självklart får ni också svar på era lyssnarfrågor.
Vill du se mer av Anna kan man kika in på hennes hemsida:
https://www.mayidoiteventing.com/
Eftersom jag inte hann med alla frågor i förra avsnittet (nr 87) så är det dags att hinna med resten i detta avsnitt.
Jag hr bjudit in min vän Malin för att få lite dynamik i samtalet.
Vi pratar om att få upp hästen på yttertömmen, öppnor, varför tömkörning är så bra i rehab syfte och vad man gör med en häst som bara rusar istället för att fatta galopp.
Vill du se mer om min tömkörning kan man gå in på mina tömkörningssidor:
Equelin på Facebook och Equelin_tomkorning på instagram.
Glöm inte heller kika in på poddens social medier
Dags för tredje och sista avsnittet i Equipoddens miniserie med Anna Nordin.
I veckans avsnitt pratar vi om hur man sätter upp mål. Att sätta upp mål och att arbeta aktivt med mål är a och o om man vill lyckas. I detta avsnitt guidar Anna oss igenom hur man gör en nulägesanalys, hur man ska sätta upp mål, delmål och vilka framgångstrategier man kan använda för att nå sina mål.
Så vill du utvecklas som person/ryttare/partner/vän eller egentligen vad som helst så är detta avsnittet för dig
Vill du se mer av Anna, kika in på hennes hemsida:
www.enastående.se
Tänk att vi redan är på avsnitt 90!
Detta är del två av vår miniserie med Anna Nordin och temat för veckan är prestationsångest. Vi pratar inte bara om vad som händer om man känner prestationsångest när man ska tävla utan också om man har ångest när man rider hemma och någon tittar på.
Anna delar som vanligt med sig av massor av konkreta tips om vad man kan göra och varför man känner som man gör.
Vill du läsa mer om Anna kan man gå in på hennes hemsida:
Eller kika in på hennes sociala medier på Facebook och Instagram
Ridrädsla är vanligare än vad man tror och det kan vara svårt att bli av med. I detta avsnitt möter vi Anna Nordin som arbetar som mental coach. Anna rider också dressyr och WE.
Anna berättar vad som händer i oss när vi blir rätta, hur vi påverkar hästen, när man ska ta hjälp och vilken typ av hjälp man kan få.
Missa inte detta grymma avsnitt!
Kika gärna också in på Annas hemsida för att läsa mer:
http://www.enastaende.se/
Mental träning och mentalt mående är ett mycket intressant ämne. Synen på vad mental träning är kan också variera väldigt mycket. Så jag frågade alla mina gäster under 2020 och våren 2021 har dom ser på mental träning och mentalt mående. Så i veckans avsnitt av Equipodden har jag samlat in deras svar.
Vi får lyssna på följande gäster:
#51 Frida Treschow - Hästadvokat
#54 Louise e Chatelli - Sjukhushästen och hans vänner
#53 Mikaela Gustavsson - Hoppryttare
#56 Linda Hemmingsson - PT på strong rider
#57 Lenna Gunnarsson - Equestrian Fysio
#60 Amanda Meijer - GP ryttare och B-tränare i dressyr
#61 Anna Racking - Sportkörning
#62 Anna-Clara Pettersson - B-tränare i hoppning
#65 Felicia Grimmenhag - Pararyttare i dressyr
#69 Rebecka Fredriksson - Sociala medier
#71 Sabina Swärd - Träna islandshäst
I detta avsnitt är det jag som pratar, alldeles själv i 50 min!
Men det är ju hur lätt som helst när man får prata om sitt favoritämne, nämligen tömkörning.
Jag ställde frågan till er, vad vill ni att jag tar upp när jag ska pata om tömkörning och i detta får ni svaren på många av era frågor.
Vill man se mer av mig i tömkörnings-sammanhang kan i följa min sida på sociala medier, Equelin_tomkorning på instagram och Equelin på facebook.
Glöm inte heller följa Equipodden på sociala medier för att få vara med och bestämma innehållet i podden.
Denna veckan är det dressyr som gäller när Elin Aspnäs gästar podden. Elin är en duktig dressyrryttare och en mycket omtyckt tränare.
Vi börjar att pata om Elins egen ridning. Elin delar med sig av några övningar som hon själv tycker om att göra också pratar vi om hur hon laddar upp inför en tävling.
Det går inte att missa att Elin brinner för sin tränarroll, det hörs i allt hon säger. Elin brinner framför allt för att träna yngre ryttare och vi pratar just om hur det är att träna yngre. Vi pratar om att förbereda ungdomarna inte bara för ridningen utan också för att hantera en satsning mentalt med allt vad det innebär.
Detta är verkligen ett otroligt bra avsnitt med många tips och tankar från fantastiska Elin.
Vad är ett naturligt beteende för hästen?
Det ska vi försöka få svar på när jag intervjuar Hanna Sassner som är etolog och forskar på just hästars beteende.
Vi pratar om hur hästen är naturligt när det kommer till rörelse, sömn, mat, flock med mera.
Vi pratar också om hur det blir när vi tar in hästen för att ha den till exempelvis ridning.
Hanna berättar också om ett forskningsprojekt om ridskolehästar och dess välmående när de gick över från att stå på box till att gå på lösdrift.
Vi hinner också med en hel del lyssnarfrågor
Ett grymt fullspäckat avsnitt med massor av kunskap.
I veckans avsnitt får vi lyssna på en av dom i svensk ridsport som har mest koll och det är ingen mindre än Svenska ridsportförbundets generalsekreterare, Annika Tjernström.
Annika har varit GS sedan 2017 och leder ridsportförbundets operativa verksamhet. Annika berättar om vad Ridsportförbundet är och hur de arbetar. I detta avsnitt får vi verkligen en inblick i hur svensk ridsport fungerar och hur man kan påverka.
Vi pratar också om hur vi kan arbeta med säkerhet och trygghet i stallet och hur vi kan förbättra hästars välfärd.
Vill du läsa mer kan du läsa mer på Svenska ridsportsförbundets hemsida:
www.ridsport.se
Nu är vi i slutet av september och hösten börjar verkligen göra sig påmind!
Det blåser, regnar och börjar bli kallt. Då tänkte jag att jag ska sprida lite höstmotivation.
Jag frågade gästerna som var med i podden hösten 2019 vad deras bästa tips var för att hålla motivationen uppe under hösten och här får du höra på deras svar.
Gästerna som är med är:
#36 Johanna Due Boje - Grand Prix ryttare i dressyr
#37 Linda Busse - Fysioterapeut för människor
#38 Antonia Pettersson Häggström - Hoppryttare
#39 Lotta Månsson Söderström - Tränare Centrerad ridkonst
Jag vill också passa på att tacka för att du lyssnar på Equipodden.
Vill du se mer och påverka innehållet i podden tipsar jag att följa Equipodden på sociala medier.
Ett härligt återseende hos Viveka på Svensk hästrehab. Denna vecka pratar vi om det spännande ämnet Fascia. Viveka berättar vad det är, vad den är uppbyggt av och varför den ändå är så viktig.
Vi lanserar också ett nytt kod-namn för fascian så att ingen ska missa hur viktig den är.
Denna vecka intervjuar jag Christoffer Dahlgren från Horsevision. Vi pratar om akademisk ridkonst.
Christoffer börjar med att berätta vad akademisk ridkonst är och dess historia. Han berättar sedan om hur han arbetar med sina hästar från marken och från ryggen. Vi får höra hur man gör när man skolar sin häst akademiskt, både den unga hästen och en häst som ska skolas om.
Vi prata också om hur man gör vissa rörelser och vilka hjälper han använder.
Detta är verkligen ett fullspäckat med kunskap som Christoffer delar med sig av.
Vill man höra mer av Christoffer finns Horsevision på social medier: Instagram, Facebook och youtube samt på deras hemsida:
https://horse-vision.se/
I veckans avsnitt får vi möte Camilla och Jenny som driver företaget funkar med häst där dom bekriver hästunderstöd terapi.
Camilla och Jenny tar emot kunder som har olika typer av funktionsnedsättning där dom får umgås med hästar och rida. I avsnittet får vi bland annat höra om effekten som hästarna kan ge och hur hästarna är för att klara av sin arbetsuppgift.
Vill du läsa mer kan du gå in på hemsida: https://funkamedhast.com/
Gå gärna också in och följa Equipodden på sociala medier
Avsutten träning är verkligen viktigt och populärt just nu.
I detta avsnitt träffar vi träningsfantasten Eva Sederholm. Hon har en gedigen meritlista när det kommer till träning och är även otroligt duktig när det kommer till hästen.
Eva berättar om hur och vad man ska träna för att bli en bättre ryttare och vi pratar också om ett projekt som Eva just nu arbetar med på vissmålens ridklubb. Där man ska införa uppvärmning och träning för alla ridskoleelever.
Ett grymt avsnitt med fokus på dig som ryttare
Detta är ett glatt och fritt avsnitt. Jag träffas och intervjuar Rebecka Dahlgren från Horsevision och vi pratar om frihetsdressyr.
Rebecka berättar hur hon tränar sina hästar och om hur man förbereder för att kunna rida fritt utan träns.
Missa inte detta härligt och inspirerande avsnitt
Denna vecka får vi höra fortsättningen med Per Waaler. I detta avsnitt berättar Per som sin syn på kontkat/eftergift, grundridning, ambition och om att offra något idag för framtiden. Vi pratar också om att rid bettlöst och om dressyren utveckling.
Ett minst sagt grmyt avsnitt med många tankeställare.
Glöm inte att följa Equipodden på Facebook och Instagram för att inte missa något från podden.
I veckan anvsitt får vi lyssna på fantastiska Per Waaler där han berättar om sin filosofi och sitt förhållningssätt när det kommer till hästar och ridning. Per är en aktiv tränare och ryttare själv och lägger stor vikt vid hästens gläde och vilja. Han talar mycket om hur ambition kan bli skadligt och att en ryttare inte ska önska sig något för att kunna göra en korrekt analys av hästen.
Detta är verkligen intressant och viktigt tankar att sprida inom ridsporten.
Equipodden är tillbaka efter ett litet sommaruppehåll.
I denna veckas avsnitt får vi lyssna på legenden Ulla Håkanson.
Ulla är lite över 80 år och har en lång meritlista med flera mästerskap och OS. Ulla har tagit upp häst efter häst på den högsta nivån och är fortfarande aktiv som tävlingsryttare.
Ulla berättar om sin resa från att hon började med häst fram till idag. Vi pratar också om hur man skapar ett långt och hållbar hästliv. Hur orkar man hålla på så länge och hur tar man sig tillbaka efter skada/sjukdom?
Ulla brinner för varierar och hållbar ridning och självklart pratar vi om det i podden också.
Detta och mycket mer får ni höra på i veckans avsnitt
Säsongens sista avsnitt av Equipodden handlar om en liten men mycket viktig muskelgrupp som heter multifider. Viveka Ewards från Svensk hästrehab guidar oss igenom detta ämne och vi får lära oss om hur dessa muskler stabiliserar hästens hals och ryggrad, hur viktigt det är att låta hästen arbeta i olika arbetsformer och mycket mer.
Vi hinner också ta upp en del lyssnarfrågor, vilket alltid är kul.
Nu tar podden ett sommaruppehåll men är tillbaka i augusti med nya avsnitt. Vad skulle du vilja lyssna på? Skriv till mig på Instagram eller Facebook.
I veckans avsnitt intervjuar jag Jonna Landén som arbetar med sadlar. Jonna har varit med tidigare i Equipodden, i avsnitt #16 som verkligen varit ett grymt populärt avsnitt.
I detta avsnitt pratar jag och Jonna om sadelns bom och stoppning. Vi pratar om vikten att ta hand som sin sadel och vad en omstoppning innebär. Jonna delar med sig av saker hon lärt sig när hon var i Frakrike och lärde sig av den bästa när det kommer till sadlar.
Vi pratar också om paddar och sadelgjordar, hur kan vi få sadeln att ligga bra över hela året för hästen.
Vill man se mer av Jonna finns hon på sociala medier som JoLa sadelmakeri och hemsida: https://jola-sadelmakeri.quickbutik.com/
Glöm inte också följa Equipodden på Facebook och Instagram.
I veckan avsnitt är Frida Treschow tillbaka i podden. Frida är advokat och har riktat in sig på just hästar. Frida har varit med innan i Equipodden, då var det avsnitt #43.
Frida och jag pratar om avtal kopplade till samarbeten och sponring. Det kan vara att man äger en häst tillsammans, att man blivit sponsrad med en häst eller att man ska bli sponsrad av ett företag.
Frida delar med dig av massor av konkreta tips kring vad man ska tänka på när man skriver avtal.
Så fram med papper och penna, för detta avsnitt vill man inte missa!
Denna vecka intervjuar jag Sabina Svärd som är ryttare och tränare på islandshäst. Sabina driver Stall Swärdslilja och delar i detta avsnitt med sig av sina tankar när det kommer till varierad träning, upplägg och hur man får fram dom bästa gångarterna.
Sabina berättar också om hur det var att byta från fälttävlan där hon var framgångsrik och red på en hög nivå till att börja om helt och byta till islandshästar.
Vi pratar också om vilka fördomar hon möter mot islandshästar och hennes syn på dessa.
Vill du se/höra mer av Sabina så finns det Instagram @sabinasward och även hemsida www.swaerdslilja.com
Glöm inte heller följa Equipodden på Facebook och Instagram
Veckans avsnitt av Equipodden handlar om hästars mun och tänder. Jag intervjuar hästodontologen Ylva Rubin som berättar om hur hästens mun är uppbyggd, vad behöver man som hästägare veta om hästens mun och om tändernas utveckling. Vi pratar också om hur man ska sköta hästens mun, hur ofta, på vilket sätt och mycket mer.
Tyckte du det var intressant och vill läsa mer om Ylva finns hon på Lundens hästhälsa:
http://www.lundens.com/lundens-djurhalsa-hast/
Kika gärna också in på Equipodden som finns på Facebook och Instagram
Veckans avsnitt av Equipodden handlar om sociala medier när Rebecka Fredriksson dom driver Media House by RF som är ett mediahus inriktat på ridsporten.
Vi pratar om hur man bygger sociala medier, vad man ska tänka på, vad är personligt varumärke och hur bygger man det. Vi pratar också om sponsring och samarbeten, viktiga och intressanta ämnen.
Rebecka delar med dig av massor av tips och tankar som är toppen för dig som gillar sociala medier.
I veckans avsnitt är Lena Gunnarsson tillbaka som driver Equestrian fysio.
Lena var med i avsnitt 57 av Equipodden där vi pratade om ryttarens sits och sitsoptimerad. Men vi hann inte prata om sadeln och sadelns inverkan på ryttaren.
Ett fullspäckat avsnitt med tips, trix, konkreta saker att testa om du känner att du inte får hundra stöd av din sadel. Så fram med papper och penna så kör vi!
I avsnittet pratat vi om forskning kopplat till ämnet, du kan läsa mer här:
http://www.centaurbiomechanics.co.uk/research/
Missa inte heller att kolla in Lenas hemsida (https://www.equestrianfysio.se/) eller andra sociala medier.
Glöm inte heller att kolla in Equipodden på sociala medier
I veckans avsnitt får vi möta Annika, Johanna och Jeanette som berättar om att rida western. Vi pratar om allt ifrån utsprunget, olika grenar, utrustning och sätt att rida.
Vi pratar också om två specifika grenar nämligen barrel race och pole bending. Två fartfyllda och spännande grenar.
Ett roligt avsnitt som ger verktyg för dig som rider western och dig som rider annat.
Jag välkomnar Viveka som driver Svensk Hästrehab tillbaka till Equipodden. Viveka har varit med i avsnitt #22 och #47 innan.
I detta avsnitt återkopplar vi till att vi pratade om vattenband och vattenträning. Viveka delar med sig av sina erfarenheter nu när hon haft sin Klinik i ett år.
Vi pratar också om hästens bakknän. Hur märker man att ens häst har svaga bakknän, hur arbetar man förebyggande och vad ska man göra om man fått en diagnos.
Missa inte detta fullmatade avsnitt med rehab.
Titta gärna in på Svensk hästrehab på sociala medier eller hemsida (https://svenskhastrehab.se/)
Glöm inte också följa Equipodden på sociala medier
I detta avsnitt träffar vi Felicia Grimmenhag som i en olycka fick amputera sina ben. Från sjukhussängen har Felicia nu tagit sig upp i sadeln och tävlar nu i paradressyr.
Felicia berättar om hur stallarbetet går till när man sitter i rullstol och hur hon arbetar med sina hästar för att arbetet ska gå så smidigt som möjligt. Vi pratar också om hur man tar sig igenom en trauma händelse och tar sig framåt. Hur man sätter upp mål och att man också inte ska glömma att sätta upp känslomål. Vi pratar också om sociala medier.
Missa inte detta härliga, positiva och inspirerande avsnittet med Felicia Grimmenhag.
I detta avsnitt möter vi Mikkel Oster - mannen med hatt. Han driver tillsammans med sin fru Hearts and Horses. Mikkel arbetar med att hjälpa människor få ett bra partnerskap med sin häst. Han se sig själv som en häst psykolog och möter i sitt arbete en del hästar som har olika problem som kan vara svåra att lösa.
Vi pratar om hur man kan arbeta med en häst som har något problem, när ska man ta hjälp och om partnerskap mellan häst och människa. Mikkel pratar om människan som rovdjur och hästen som bytesdjur och hur vi ska bete oss för att skapa en god kontakt och relation med sin häst.
Vill du se/höra mer kan du besöka
Facebook: https://www.facebook.com/heartsandhorseshastakademi
hemsida: https://heartsandhorses.se/
Glöm inte också följa Equipodden på Instagram och Facebook
I detta avsnitt gästas podden av Riddare Vargtass och Riddare Lejongap från Infensus medeltidsförening. Vi pratar om den lite ovanliga grenen tornerspel. Vi får höra lite historia kring tornerspel, om de olika grenarna, hur man tränar hästarna, om utrustning och mycket mycket mer.
Är du intresserad att veta mer kan du titta på Infensus på social medier och på deras hemsida: http://infensus.nu/
Glöm inte också följa Equipodden på Facebook och Instagram
I dagens avsnitt av Equipodden är det hoppning som gäller. Jag intervjuar Anna-Clara Pettersson som är B-tränare och unghästutbildare.
Anna-Clara börjar med att berätta om bruksprovet som precis har varit. Anna-Clara har haft med sin hingst Tinder som det har gått mycket bra för.
Därefter går vi in på att prata om hoppning och vi pratar om hästen grundträning. Efter det går Anna-Clara in mer tekniskt på språnget, hon berättar om hur man ska rida an mot ett hinder, vad man ska göra över et hinder och hur man ska tänka i landningen.
Vi pratar också om hur man kan utveckla en hästs hopkapacitet och när man är redo för nästa höjd.
Ett fullspäckat avsnitt om hoppning helt enkelt.
Vill du komma i kontakt med Anna-Clara har du följande vägar:
Instagram: @equiqlarisab_annaclara
mail: [email protected]
telefon: 0737-220204
Glöm inte heller följa Equipodden på sociala medier, Instagram och Facebook
I detta avsnitt träffar jag Anna Racking som håller på med sportkörning. Anna kör enbett ponny och är med i svenska landslaget. Anna är också tränare i körning och lärare i häst på gymnasiet.
Anna berättar om vad sportkörning är och om de olika momenten. Hon berättar också om hur hon tränar sina hästar och delar mig sig av nyttiga.
Vill du se mer av Anna så kan du följa @teamracking på Instagram.
Glöm inte heller följa Equipodden på Instagram och Facebook.
I detta avsnitt intervjuar jag Amanda Meijer som är B-tränare i dressyr och tävlar själv på en Grand Prix nivå.
Det är ett avsnitt fyllt av dressyr och vi börjar med att prata om utbildningsskalan. Amanda går igenom steg för steg, berättar om de olika delarna och ger tips på konkreta övningar. Vi pratar också om att tävla och Amanda berättar om hur hon och hennes häst brukar förbereda sig veckan innan tävling och på framridningen.
Tyckte du det var intressant?
Följ då Amanda på instagram: amanda_m_dressage
Glöm inte heller följa Equipodden på sociala medier för att inte missa några nyheter från podden.
I detta avsnitt träffar vi Ulla-Carin Carlsson-Lindqvist som är före detta ridande polis och arbetar idag med miljöträning genom UC säker häst. UC delar med sig av massor av tips och tankar kring miljöträning. Varför reagerar min häst på ett viss sätt i en viss situation? Hur ska jag göra i manegens läskiga hörn?
Detta och mycket mycket med får vi ta del av i detta avsnitt.
Vill du veta mer om UC, titta in på https://www.sakerhast.se/
UC säker häst finns också på Facebook.
Kika gärna också in Equipodden på sociala medier för att inte missa några nyheter eller avsnitt från podden
I veckans avsnitt får vi träffa Madelene Olsson som driver jämtsäker. Madde håller på med miljöträningar och delar med sig av massor med tips och tankar kring ämnet.
Under pandemiåret 2020 startade Madde också upp ett mycket populärt onlineevent, Våghalser på distans. Eventet har uppmuntrat många människor att göra roliga saker med sin häst.
Vill du komma i kontakt med Madde så finns hon på sociala medier under Jämtsäker samt våghalsar på distans
Glöm inte följa Equipodden på sociala medier för att inte missa något
I detta avsnitt träffar jag Lena Gunnarsson som är fysioterapeut och arbetar med ryttarens sitts. I detta avsnitt pratar vi om ryttarens sits och påvekan på hästen. Lena delar med sig av sin enorma kunskap och våra kroppar och hur vi sitter på hästen. I detta avsnitt får ni mänger det tips och tankar kring hur vi sitter på hästen. Börjar rakriktningen med ryttaren och vad händer när en balanserad ryttare hoppar upp på en stel häst.
Vill du läsa mer om Lena får du gärna gå in på hennes hemsida:
http://www.equestrianfysio.se/
titta gärna också in på Equestrian Fysio på Facebook och Instagram
Glöm inte följa Equipodden också på sociala medier
I första avsnittet för 2021 träffar vi Linda Hemmingsson som är personlig tränare och har riktat in sig på ryttarens avsuttna träning. Linda berättar om vikten av att träna utan häst, vad man ska träna, hur och hur mycket. Linda delar med sig av massor med tips och kunskap om fys för ryttare.
Vill du höra mer om Linda kan du titta på strongrider.se hemsida och sociala medier.
Glöm inte följa Equipodden på Facebook och Instagram för att inte missa några nyheter om från podden
I detta avsnitt pratar Elin om tömkörning. Detta är en fortsättning på tidigare avsnitt av Equipodden: #3 tömkörning del 1 och #5 tömkörning del 2 som släpptes i februari och mars 2019.
I detta avsnitt tar Elin upp vad tömkörning är, säkerhet, positioner, hur man hittar en bra kontakt, trava på rakt spår och hur man gör för att göra en öppna och en skänkelvikning.
Glöm inte följa equipodden på sociala medier, Facebook och Instagram.
I detta avsnitt får vi möta Zandra som arbetar heltid medan fotografera hästar. Zandra arbetar med sitt egna företag och fotar regelbundet stora ryttare.
I detta avsnitt delar Zandra med sig av mängder med tips och trix näst det kommer till fotografering. Vi pratar om utrustning, hur man får hästen att se glad ut, rörelse, ridhus, redigering och vikten av att ta betalt. Zandra berättar också om fotostölder som är ett stort problem.
Vill du se mer avZandra kan du kika in på hennes hemsida eller på sociala medier:
@Zahlo.photo
Glöm inte heller följa Equipodden på sociala medier.
I detta avsnitt får vi möta Helena Träff som är aktiv medlem i föreningen Svenska Hästars värn. Helena berättar om föreningens arbete med hästar som farit illa i livet. Vi får höra om hur omhändertagande sker, rehabilitering, utplacering och mycket mer.
För att läsa mer om Svenska hästars värn finns deras hemsida:
och Svenska Hästars värn på sociala medier.
Equipodden är tillbaka efter ett litet uppehåll och i första avsnittet får ni möta inspirerande Maria Stigsson. Maria driver företaget Kladd by M där hon skapar fantastiska tavlor, glad, muggar och mycket annat. Maria är också ridskolechef.
I detta avsnitt kommer Maria dela med sig av sina bästa företagstips. Vi pratar mycket om sociala medier, något Maria brinner för. Vi pratar också hur det är att arbeta som ridskolechef och hur en ridskola kan tänka för att inspirera sina ungdomar att stanna kvar.
Missa inte att kolla in Marias konst på hennes sociala medier: Kladd by M
eller gå in på hennes hemsida: https://kladdbym.se
I detta avsnitt träffar vi Amalia Di Mario som är C-tränare och svårtklassryttare i dressyr. Hon arbetar också som ridlärare på en ridskola.
I detta avsnitt pratar vi om hur det är att rida på ridskola och skillnaden mellan en tränare och en ridlärare. Amalia delar med sig om tips för dig som rider på ridskola. Vi pratar också om hur man ska tänka när ens häst blir äldre. Amalia har ett antal äldre hästar i stallet och berättar om hur hon tänker när hästen blir äldre.
I detta avsnitt får vi möta Anne Dirksen som tillsammans med sin kollega Johanna Nieznaj har tagit fram konceptet kring relationsbaserad hästträning. Anne berättar om koncepter, vad det innebär och vad man kan göra. En stor del i detta koncept är att använda godis. Anne berättar om hur godis används och hur man undviker att ens häst blir ett godismonster. Vi pratar också om hästens känslosystem och hur man kan se hästens känslor och lyssna på dom.
Vill man veta mer kan man gå in på Annes och Johannas hemsida:
https://www.relationstraning.se
I samband med att detta avsnitt släpps så släpps också ett avsnitt på Equipoddens youtube där Anne visar hur ett pass kan se ut när hon tränar med sin häst.
Snart drar våren tävlingssäsong igång, därför har jag klippt ihop ett avsnitt av Equipodden som fokuserar på tävling. I detta avsnitt får du höra olika ryttare hur de laddar upp och rider fram. Du får också höra på hur du kan arbeta mentalt om du blir nervös eller om du möter en motgång. Vill du höra mer av någon ryttare? Lyssna in följande avsnitt:
19. Johanna Lassnack
29. Pontus Hugosson
41. Johanna Due Boje
44. Antonia Petterson Häggström
46. Anna Nordin
Att arbeta med hästar är mångas dröm. I detta avsnitt får vi träffa Emelie som arbetar som showryttare i Frankrike. Emelie arbetar på slottet Domaine de chatilly som är byggt på 1800 talet och ligger utanför Paris. En del slottet är ett enormt stall. En stor del av Emelies arbete är att visa upp en show för de som kommer på besök. Emelie berättar om hur en dag ser ut, hur hon tränar hästarna och mycket mer. Vi pratar också om att sätta upp mål och målarbete.
Vill du veta mer? Gå in på slottets hemsida och läs, verkligen ett resetips.
https://www.domainedechantilly.com/en/accueil/great-stables/
Jag besöker Viveca på hennes nya rehabklinik lite utanför Kungsbacka söder om Göteborg. Viveca berättar i detta avsnitt om vattenband för häst, vad det är bra för och hur det fungerar. Hon berättar också om vibrationsplatta, tens, sure foot och andra fysioterapeutiska metoder för hästrehab. Detta avsnitt av Equipodden är verkligen fullmatat med rehab och muskler.
I samband med att detta poddavsnitt släpps släpps även en Youtube video där vi får se en häst arbeta på vattenband. Så missa inte det.
Louise E Chatelli bor i Södertälje på sin gård där hon arbetar med hästar. Louise håller på med frihetsdressyr, unghästträning och trygghetsträning. I detta avsnitt delar hon med sig av sin metod "give and take" och hur du gör för att börja med frihetsdressyr.
Louise driver också det ideella projektet "Sjukhushästen och hans vänner" med hennes hingst Hannibal. Dom åter runt i Sverige och besöker barnsjukhus på årets alla högtider för att sprida glädje. Louise berättar om hur projektet startade, resan med att utbilda Hannibal och hon delar också med sig av några historier som verkligen är gripande.
Sjukhushästen är ett ideelt projekt och vill man stötta projektet kan man swisha valfri summa till:
123 433 8133
Så att fler får ta del av Hannibal, mer information finns på Louises instagran (@Louise.e.chatteli).
Glöm inte gå in och följ Equipodden på Instagram, Facebook och Youtube.
Mikaela Gustaphson är en ung talangfull hoppryttare som fått fina framgångar både i Sverige och internationellt. I detta avsnitt pratar vi om hopphästens grundarbete, skador, mental träning och mycket annat. I samband med att detta avsnitt släpps kommer också ett nytt klipp upp på youtube där Mikaela visar en grym galoppövning.
Glöm inte följa Equipodden på Instagram och Facebook samt gå in på youtube och titta när Mikaela rider
Vill man se mer av Mikaela kan man kika in på hennes instorma: @mickan_gustaphson.
Felicia Nolåker är Grand Prix ryttare, C-tränare i dressyr och har unghästkompetens. I denna avsnitt visar berättar Felicia om hur hon tänker när hon arbetar med en unghäst. Felicia delar med sig av flera bra tips inte bara för unghästen utan för alla hästar. Ljudet är tyvärr lite lågt i detta avsnitt.
Vill du ha mer?
På Equipoddens youtube kanal finns en video där Felicia rider och visar praktiskt hur hon arbetar med unghästen. Det är verkligen ett långt och matnyttigt avsnitt med tips som passar unghäst till Grand Prix.
Vill du veta mer om Felicia kan du kika in på hennes hemsida:
Eller hennes instagram: @felicianolaker
Tack för att du har tittat och glöm inte prenumerera på Equipodden här på YouTube och följa podden på Facebook och Instagram
I veckans avsnitt får vi möte Frida Treschow som är advokat och specialinriktad på hästjuridiska frågor. Frida driver sin egna advokatbyrå i Göteborg och hon har också skrivit boken ”Hästjuridik i vardagen”. I detta avsnitt pratar jag och Frida om vad man ska tänka på när man köper eller säljer en häst, när man lämnar sin häst på inridning eller tillredning och om man har en häst på foder. Det är mycket prata om avtal och vad som är viktigt att ha med.
Det finns också en video på youtube där Frida och jag pratar om att vara medryttare och att rida på ridskola.
https://youtu.be/ZxHG92soHXQ
För att komma i kontakt med Frida kan man kontakta henne på sociala medier genom att söka på Frida Treschow. Det går också bra att gå in på hästjurist.se
Då var det dags för årets sista avsnitt av Equipodden. Vilket fantastiskt år, tack alla lyssnare!
I detta avsnitt har jag valt ut några godbitar från året. Delarna kommer från följande avsnitt:
Avnistt 1: Jippi - första avsnittet (15/1 2019)
Avsnitt 6: Hästens över- och underlinje (20/2 2019)
Avsnitt 14: Extraavsnitt Flobyritten 2019 (26/4 2019)
Avsnitt 19: Johanna Lassnack - Ryttarinspiration (15/5 2019)
Avsnitt 39: Yvonne Ekelund - A-tränare i distans
Avsnitt 46: Anna Nordin - Enastående häst- och ryttarutveckling.
Såklart finns massor av fler grymma avsnitt att lyssna på.
Glöm inte följa Equipodden på sociala medier och kika in på den nystartade youtube-kanalen.
I veckans avsnitt träffar jag Anna Stewart för att prata om lastträning. Anna beskriver hur hon ser på lastträning och kommer med konkreta tips om hur du lyckas med en lugn och trygg lastning. Anna svarar också på frågor från er lyssnare så som, hur ska man göra med mellanväggen, hur tränar man en unghäst och hur tränar man så att en häst står lugnt och still i transporten.
Till detta avsnitt finns också ett youtube-avsnitt på Equipoddens rykande färska youtubekanal! Missa in att gå in där, prenumerera och se när Anna visar lastning.
Vill du ser mer av Anna? Följ henne:
Facebook: https://www.facebook.com/StewartRanch.se/
Instagram: https://www.instagram.com/stewartranchsweden/
Hemsida: http://www.stewartranch.se
Glöm inte följa Equipodden på Facebook och Instagram samt prenumerera på youtube.
I detta avsnittet får vi möte Anna Nordin som driver Enastående häst- och ryttarutveckling. Anna arbetar som mental coach och är pararyttare. Anna har en otrolig livshistoria som lett fram till förståelsen för att arbeta mentalt. I detta avsnitt får ni bland annat höra om hur man kan programmera sig själv att ha Rätt Mental Inställning (RMI), hur man arbetar målinriktat och hur man man arbeta om man fått en ridrädsla. Anna berättar också om WE (working Equitation) och vikten av att förstå hästens beteende och hästens olika sinnen. Anna beskriver också hur vi i våra signaler påverkar hästen på olika sätt. Håll i er för detta är ett riktigt dunderavsnitt, fram med papper och penna för i detta avsnitt får ni verktyg som kan användas båda i och utanför stallet.
Följ anna på
Enastående häst- och ryttarutveckling (fb)
Enastående Anna (insta)
I detta avsnitt får vi möte Lotta som mär nivå 4 tränare i CR. Lotta berättar vad CR är, varifrån de kommer och vilka grundstenar som CR är uppbyggd av. Vi får också göra hur en träning ser ut och om man kan ha ett CR tänk oavsett disciplin. En träningsform som är präglad av öppenhet och en vilja att bli en bättre ryttare.
Vill man lära sig mer eller hitta en CR-tränare, gå in på:
I veckan avsnitt får vi träffa Antonia. En ung hoppryttare med framtiden för sig. Hon är nominerad till Årets komet och är med i ATGs satsning hopp och talang. I detta avsnitt delar hon mig sig om en otrolig historia med hennes häst Chickflick K och hur det är att arbeta utomlands. Antonia delar också med sig av sina favoritövningar och konkreta träningstips.
I veckans avsnitt får vi träffa Linda Busse som är fysioterapeut för människor. Linda pratar bland annat om vilka skador som vi ryttare lätt kan få och hur man gör för att förebygga. Linda delar också med sig av många konkreta tips att tänka på när man är i stallet för att få en bra arbetsmiljö för att undvika att dra på sig en förslitningsskada. Missa inte detta grymma avsnitt!
Vill man komma i kontakt med Linda kan man skriva till oss på Equipodden
Denna veckan gästas Equipodden av dressyrryttaren Johanna Due Boje. Johanna är en Grand Prix ryttare och nominerad till årets komet i Ridsport. Hon är en otroligt duktig ryttare som i detta avsnitt delar med sig om tips för hur hor rider hemma och hur hon tänker är hon ska tävla, missa inte det!
I detta avsnitt pratar Elin och Anna om bett.
Nosgrimmor, nosgrimmor och åter nosgrimmor.
I detta avsnitt tar vi upp de vanligaste nosgrimmorna, hur ska de sitt och vad har de för påverkan. Varför använder vi nosgrimmor och kan man få en ny aha upplevelse med sin häst bara genom att byta nosgrimma? Ja, detta och mycket mer får ni höra om i detta avsnitt.
Att flytta sin häst är alltid ett projekt. Det är inte helt enkelt när man ska köra hästtransport. Vad gäller, vilka körkort ska man ha, hur mycket får jag lasta, hastigheter med mera. I detta avsnitt hör vi Andreas Forsström från FA-trailer. Andreas delar i detta avsnitt med sig av allt han kan inom hästtransporter.
Hästar kan som drabbas av en rad olika sjukdomar och skador. I detta avsnitt tar vi upp tre olika neurologiska sjukdomar. Detta är ett ämne som forskas mycket på och det finns fortfarande mycket att lära.
Spatt, vad är det? I detta avsnitt reder Elin och Anna ut vad spatt är, vad sitter det, vad är det för symptom, behandling osv. Kanske har du läst en annons med en häst som har utläkt spatt, vad betyder det.
Detta avsnitt handlar om laser och hur den används som en behandlingsmetod. När ska laser användas, när ska den inte användas, hur fungerar den och vad kan man använda den till. Mycket att tänka på, men Anna reder ut begreppen.
I detta avsnitt möter vi Sofia Hallin igen där hon berättar om islandshästens gångarter tölt och pass. Vi får lära oss hur gångarten ska ses ut och vilka taktfel som kan ske i respektive gångart. Sofia berättar även hur det går till att tävla med islandshäst.
I detta avsnitt får vi träffa Pontus hugosson. Pontus tränar och tävlar fälttävlan och delar med sig om hur han tränar för att få hållbara hästar och hur han laddar upp inför det tuffa terrängmomentet. Pontus berättar också om hur det var för honom att byta disciplin från banhoppning till fälttavlan och vad det är för skillnad att vara fälttävlansryttaren eller banhoppningsryttare. Pontus är också känd för sina humorklipp på sociala medier. Hur går det till när ett sådant komponeras och hur kombinerar Pontus dessa framträdanden med en stor scenskräck?
Missa inte detta fulla matade avsnitt med Pontus Hugosson!
I detta avsnitt träffar Anna djurkommunikatören Nettan. De pratar om vad djurkommunikation är och när man kan använda sig av denna konst. Anna och Nettan pratar även om vad man som ägare kan hjälpa hästarna med sorgen av att man behöver ta bort en häst. Ett intressant och känslofyllt avsnitt som tar upp ännu ett sätt att kommunicera med sin häst.
I detta avsnitt får vi träffa grundaren till Svenska Hästrehab, Viveca Ewards. Viveca berättar om sin resa som hon gjort för att komma fram till den enorma kunskap hon har idag om hästars rörelse och träning. Hon berättar om equibandet, vad det är och hur det fungerar. Hon berättar sedan vidare om Equibodybalande och Equicore training. Två koncept för att få hållbara hästar och stabila ryttare. Lyssna in detta fullmatade avsnitt fyllt med friskvård och rehab för häst.
I detta avsnitt tar Elin och Anna upp ett antal olika hjälptyglar, hur ska de sitta och hur påverkar de hästen. Ett informativt avsnitt om hjälptyglar och vad som är viktigt att tänka på om man väljer att använda hjälptyglar.
I denna veckas avsnitt träffar Elin Sofia Hallin som läser på Hólar University Collage på Island. Där läser hon en treårig kandidatutbildning för att bli tränare på islandshästar. I detta avsnitt berättar Sofia om hur det är att läsa häst på Island, vad man får lära sig och vad man sedan kan göra. Hon berättar även hur det är att åka till Island och arbeta. Ett härligt avsnitt som andas islandshästar.
Då var det dags för del två av hästens gångarter. I detta avsnitt handlar om galoppen. Elin och Anna pratar om hästen sätter sina hovar, hur takten ska vara och hur de olika typerna av galopp ska se ut.
Nu kommer Equipodden handla om hästens gångarter, ämnet kommer delas upp i två avsnitt. I detta avsnitt av Equipodden går Anna och Elin igenom hästens skritt och trav. Det pratas om vilken takt gångarten ska ha och hur den ska se ut. Inom varje gångart finns också flera underkategorier så som samlad skritt, fri skritt, arbetstrav, mellantrav, piaff med flera. Alla dessa och fler får du lära dig mer om i veckans avsnitt.
Veckans avsnitt av Equipodden är ett rent frågeavsnitt. Elin och Anna svarar på frågor som har kommit in från er lyssnare.
Har ni fler frågor? Kontakta Equipodden via sociala medier, Facebook och Instagram
I detta avsnitt möter vi Jonna Landén som arbetar som sadlar. Jonna gör allt från att prova ut till att stoppa om och värma om sadlar. Sadelträsket är svårt och oundvikligt om man har häst och man behöver alla tips man kan få. I detta lärorika och konkreta avsnittet delar Jonna med sig av viktiga saker att tänka på när man ska se över sin sadel.
I denna veckas avsnitt gästas Equipodden av Johanna Lassnack, grundaren till Ryttarinspiration. Johanna berättar om hur hon startade Ryttarinspiration och att hon dag arbetar som mental coach och föreläsare där hon dagligen inspirerar ryttare. Vi pratar också om ytan som finns i ridsporten, behöver man verkligen ha det senaste märkesschabraket?
Lyssna på detta grymma avsnitt fyllt med matnyttiga tips och inspiration till att utvecklas som ryttare.
I veckans avsnitt avhandlas Kissing spisen - KS. Anna beskriver vad kissing spine är och vilka symtom hästen kan få om den har problem med täta ryggkotor. Anna går också in på vilken typ av träning som är bra för hästar med KS och vilka andra behandlingar som är bra att göra. Detta är ett superbra avsnitt om du vill lära dig mer om Kissing spine.
I detta avsnitt får vi höra Elin som intervjuar Elin och Elin från Chalmers HorseTech. Dom berättar om Chalmers hästsatsning, om Chalmershinder på Göteborg Horse Show och om plattformen Chalmers HorseTech. I detta avsnitt får vi lära oss mer om hur tekniken kan föras in i hästvärlden och vilka fantastiska vinster det finns i att mäta olika parametrar inom hästsporten. Häng med på ett high tech avsnitt som luktar häst och som inspirerar till nya lösningar och produkter som kan göra hästvärlden mer teknisk.
Gå gärna in och följa @ChalmersHorseTech på instagram för att se mer av deras arbete.
Den 13 april 2019 gick distansgrävlingen Flobyritten 2019 av stapeln. Elin råkade köra förbi och stannade till på tävlingen. I detta extraavsnitt får ni följa med på en distanstävling. Vad är det bästa med distans? vad gör en veterinär? vilka egenskaper ska en distanshäst ha? jur gör man för att inte rida fel?
Detta får ni svar på och mycket mer.
I detta avsnitt berättar Elin och Anna om hur och varför de stretade hästföretag. De delar med sig av sina absolut bästa knep för att man ska lyckas hålla sitt företag flytande och också få det att växa. De pratar om ämnen som sociala medier, våga ta betalt, var dig själv och var ödmjuk. Detta är ett toppenavsnitt för sin som får i tankarna att starta föregav eller kanske precis har blivit företagare.
Elin huns Tux är också med på ett hörn av denna inspelning.
Den 13/4 2019 gick Cencerhoppet av stapeln på Tidaholmsbygdens hästklubb. En pay and jump däri 100" av intäkterna gick till Barncancerfonden. Verkligen ett fantastiskt initiativ!
Elin och Anna var på plats för att intervjua ryttare, överdomare, supportrar med mera. Lussa in detta härliga extraavsnitt och få med dig lite bra tips när du själv ska ut och tävla.
2019 samlades det in över 100 000 kr !!!!!!!!!
I detta avsnitt pratar Anna och Elin om uppvärmning. Hur lägger man upp sin uppvärmning, vad ska man tänka på när man värmer upp och hur länge bör man värma hästen. Det är några av frågorna som du får svar på i detta avsnitt. Ett härligt avsnitt som ger dig massor av infallsvinklar och tips på hur du kan göra uppvärmningen bättre.
I detta avsnitt diskuterar Anna och Elin att det finns så många olika grenar inom hästsporten. Att samma djur kan vara så långsiktigt. Avsnittet tar avstamp i Annas rehabhäst och hon berättar hur hans träning har gjort att ha nu travar som ett skott.
När en häst byter stall blir det en stor omställning för den. Det är många faktorer som ändras när hästen flyttar, faktorer som kan vara bra att fålla koll på. I detta avsnitt av Equipodden pratar Anna och Elin utifrån en checklisa som går igenom och identifierar olika faktorer som spelar roll när hästen byter miljö. Även små saker kan sepia roll för hästen mående och genom att upprätta en checklisa kan vi som ägare hjälpa hästen.
Så, fram med papper och penna för darra avsnitt är fullt med nyttig information.
Veckans avsnitt har fokus på ryttaren. Elin börjar avsnittet med att prata om människans träning, vad och hur man kan träna. Hon delar med sig av tips och övning för att förbättra sin träning. Därefter fyller Anna i hur ryttaren och ryttarens muskulatur påverkar hästen. Ett otroligt intressant avsnitt fullt av energi.
Från en underbar utrett i vårsolen till att vänta på ambulansen. Annas vesak tog en oväntad vändning när hennes kompis skadade sig. I detta avsnitt pratar Elin och Anna om saker som kan hända i hästlivet och delar med dig av egna erfarenheter. Detta är ett känslofyllt med viktigt avsnitt och vi belyser saker som är viktiga at tänka på om olyckan är framme.
I detta avsnitt diskuteras ett vanligt problemområde nämligen hästens bakknä, patella. Anna och Elin beskriver vilka problem hästen kan få, hur man upptäcker dom och hur man ska tänka när man har en häst med patella problematik.
Glöm inte följa Equipodden på sociala medier
Detta avsnitt fortsätter på avsnitt 3 där det pratas om tömkörning. Elin och Anna tar bland annat upp olika tömsättningar och vilka för och nackdelar de finns med de olika tömsättningarna. I detta avsnitt tillsammans med tömkörning del 1 får du bänder med verktyg och tips för att du ska våg prova tömköra själv.
I detta avsnitt tar Anna och Elin upp hästens core. För att få hästen att arbeta i rätt form behöver den aktivera både muskler i överlinjen och muskler i underlinjen. Ett fullmatat avsnitt med intressant innehåll som förklarar vikten av att hästen arbetar i rätt form.
I detta avsnitt pratar Elin och Anna om gömkörning. Gömkörning är en fantastisk träningsform för både häst och den som kör. Elin delar med sig med massor av tips kring utrustning, hållning, position, hur man börjar och mycket mer! Håll utkik på Equipoddens sida på Facebook och Instagram för filmer och bilder till detta avsnitt.
Dags för veckans avsnitt av Equipodden. I detta avsnitt behandlas hästens anatomi. Anna tar oss med på en gedigen genomtång av hästen inifrån och ut. Hon berättar om hästens sektlett, leder, muskler, hud och mycket mer. Missa inte detta fullpackade avsnitt med galet mycket kunskap.
Varmt välkomna till Equipodden!
I detta första avsnitt presenterar Anna och Elin sig och berättar vad Equipodden är och ska bli. Efter presentationen berättar Anna om att hennes häst fick kolik på nyårsafton. Kolik är vanligt på vinterhalvåret, men det finns endel man kan göra för att förebygga. Anna delar också med sig om vad du kan göra om din näst får kolik
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.