361 avsnitt • Längd: 50 min • Månadsvis
Möt människan bakom offentlighetens mask – Martin Wicklin i djupgående intervju med några av landets mest intressanta och aktuella personer Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron
The podcast Söndagsintervjun is created by Sveriges Radio. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Han är stjärnkocken som blev stor i New York genom sitt kärleksbrev till Sverige. Men vissa minnen från uppväxten har han aldrig tidigare pratat om.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Marcus Samuelsson bär på en trippelhet. Han är född i Etiopien, uppvuxen på Västkusten men levt sitt vuxna liv i New York. Livet började minst sagt dramatiskt och det är en serie tillfälligheter som räddar hans liv och ger honom möjligheten att bli den han blev.
Frågan om adoption är aktuell och omdiskuterad, även politiskt då den förra regeringen tillsatte en adoptionskommission, som senast den 1 mars 2025 ska presentera sina slutsatser.
Enligt Expressen tänker adoptionskommissionen föreslå ett förbud mot internationella adoptioner, enligt ett utkast som tidningen tagit del av. Regeringens särskilda utredare, Anna Singer, har hänvisat till att utkastet är ett arbetsmaterial.
Frågan är oavsett svår och komplex. Hur ser Marcus Samuelsson på den, utifrån sina erfarenheter?
Efter gymnasiet lämnade Marcus Samuelsson för att satsa allt på kockyrket, och hamnade så småningom i New York, USA, där han blivit kvar.
Han har utsetts till New Yorks bästa kock, lagat mat åt flera amerikanska presidenter och driver flera framgångsrika restauranger världen över. Sitt inflytande använder han också till att ge plats åt underrepresenterade grupper i yrket.
Men framgångarna i den stora världen har skett till priset av flera brustna relationer i det privata.
I den här Söndagsintervjun berättar han om den krocken, om rasismen han mötte under uppväxten och om orsaken till att han lämnade Sverige som ung vuxen. En orsak han länge dragit sig för att berätta och som utgör ett stort trauma ännu idag, 30 år senare.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Lyckan och sorgen har skapat alla hennes sånger. Vad har vägt tyngst, i Arja Saijonmaas liv?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hon är en stor personlighet, med en lika stor bredd i sitt artisteri. Hon har uppträtt med den grekiske kompositören Mikis Theodorakis, sjungit på Olof Palmes begravning och varit schlagerdrottning.
I intervjuer talar världsmedborgaren Arja Saijonmaa också allra helst om den stora världen, att hon sjungit för mänskliga rättigheter och fred, mot diktaturer och apartheid.
Men vem är hon i den lilla världen? Vilken av alla roller i offentligheten är mest Arja Saijonmaa? Och hur ser hon på att kallas för en diva?
Arja Saijonmaa föddes 1944 i staden S:t Michel i sydöstra Finland.
Efter att pappan drabbats av hjärnblödning förändrades både hennes och familjens liv, där hennes och hans relation utvecklades till en hård kamp.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Han säger att han vill vara den glada i samhällsdebatten. Varför då så arg, Henrik Jönsson?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Både hans tilltal och sätt att nå ut är lite annorlunda, i den svenska samhällsdebatten. I långa videokrönikor håller han monologer om sin bild av ett ämne, till en trogen följarskara på sociala medier.
Och i sitt uttryck sticker han ut med sina tredelade kostymer, ett eget monogram och en artig stil. Vem är Henrik Jönsson, och vad har inspirerat honom?
Redan i barndomen stack han ut, bland annat då hans unga år i stor utsträckning präglades av sjukdom, till följd av oupptäckt glutenintolerans. För fyra år sedan diagnosticerades Henrik Jönsson också med långt framskriden osteoporos, benskörhet, som sannolikt kommer förkorta hans liv.
Henrik Jönsson föddes 1975 och är serieentreprenör, med flera företag framför allt inom it-sektorn.
Som debattör började han publicera videor och debatt-texter 2016 men fick sitt breda publika genombrott när Magdalena Andersson (S) i en intervju med Dagens Nyheter anklagade honom för hatpropagande och ifrågasatte vem som finansierade honom.
Henrik Jönsson själv besvarade utspelet med att säga att han finansieras av frivilliga donationer.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Han är idéhistorikern som personifierar den svenska klassresan. Men blev han någonsin fri?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ronny Ambjörnsson är idéhistorikern som ägnat sitt liv åt att läsa och skriva, förstå vad människor har tänkt och varför genom historien. Han är en viktig del i ett större sammanhang, med forskare och akademiker som på 1960- och 1970-talen bröt ny mark genom att skriva folkets historia, inte överhetens.
Ronny Ambjörnsson skrev om norrländska sågverkssamhällen, i Den skötsamme arbetaren”, och en arbetarklass där en skötsamhetskultur växte fram i början av 1900-talet.
Och så skrev han om sina egna rötter, i självbiografiska Mitt förnamn är Ronny, där han sätter ord på klassresans kulturella innebörd, dess känsla och och konsekvenser.
Ronny Ambjörnsson föddes 1936 i Göteborg, och är i dag 88 år gammal. Han är professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Umeå universitet.
För ett år sedan dog hans fru, barnpsykologen Lillian Ambjörnsson Levin, efter att de varit tillsammans i 50 år. Sättet de träffades sticker ut, genom en föreläsning av Ronny om att kärleken bara är en tankemässig konstruktion.
I samband med Lillian fick ett hjärtstopp förra året drabbades Ronny av brustet hjärta.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Han har bråttom när AI utvecklas allt snabbare. Hur är det att samtidigt behöva sänka tempot?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sedan två år tillbaka har utvecklingen inom artificiell intelligens, AI, varit glödhet. Det satsas astronomiska summor, samtidigt som tunga forskare har efterlyst att forskningen pausas och varnar för att det kan sluta med mänsklighetens undergång.
Andra lyfter fram vilka fantastiska möjligheter en superintelligent AI skulle innebära för mänskligheten.
Ett av de unga stjärnskotten på den svenska AI-himlen är Oliver Edholm. I debatten är han en av de som har lyft både möjligheter och risker med AI, och som driver på för en internationell reglering.
Hur ser han på framtiden? Varför går det så snabbt nu? Och vad är det som gör människor unika, som maskiner aldrig kan ersätta?
Oliver Edholm är född 2002, och har ofta kallats AI-geni eller -underbarn. Han var forskningsassistent i Singapore redan som 16-åring och grundade AI-företaget Depict som 17-åring, ett bolag han fortfarande är styrelseordförande i.
Tiden i skolan var tuff, både socialt och i skolsystemet, och i högstadiet drabbades han av en livskris. En kris som kom ikapp honom på riktigt först häromåret, när han gick in i väggen.
Nu är han mitt i ett sabbatsår, för att ”ta tillbaka sin ungdom” och fundera på vårt existensberättigande i en värld med maskiner som är bättre än oss på det mesta...
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Hon bär melankoli i sig och har varit en envis motståndskonstnär i över 45 år. Vad har format Britta Marakatt-Labba?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hon har fått ett smått sensationellt genombrott de senaste åren efter 45 års idogt konstnärskap i relativ anonymitet.
Det plötsliga genomslaget kom via utställningen Documenta i Tyskland 2017, och via den internationella bekräftelsen kom erkännandet även i Sverige.
Den senaste tiden har många kunnat ta del av hennes textilkonst. Den samiska motståndskonstnärens utställning på Nationalmuseet i Oslo i somras lockade rekordantal i besökare, och hyllades av kritiker. Samma utställning kommer snart till Kiruna, och därefter till Moderna museet i Stockholm.
Hon har även designat Cancerfondens rosa band i år, och blev i veckan utsedd till Årets formbärare i Norrbotten.
Britta Marakatt-Labba föddes 1951 i en kåta under en renflytt på gränsen mellan Norge och Sverige, i Sápmi. Hennes barndoms somrar i Rostadalen beskriver hon som ett paradis.
Men åren i nomadskolan, där samiska barn skildes från sina föräldrar och inte fick tala sitt modersmål, beskriver hon som gräsliga.
Varför har hösten på senare år gått från mörk till ljus, för Britta Marakatt-Labba? Hur påverkas hon och hennes familj av klimatförändringarna? Och varför vill hon verka mindre allvarstyngd i offentligheten?
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Han är en dold makthavare i musikvärlden sen 1960-talet. Varför tror han att det i framtiden kommer vara svårt att locka artister till Sverige?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Thomas Johansson har kallats både konsertkung och en dold makthavare i musikvärlden.
Sen 1960-talet har han levt vid rockstjärnornas sida, sett samhällsutvecklingen på nära håll – från folkparker till arenor – och varit med om att föra ut svenska artister i världen.
Thomas Johansson är född 1948 och är i dag styrelseordförande för Live Nation i Norden och tidigare grundare av tidigare konsertbolaget Ema Telstar.
I den här intervjun kritiserar han bland annat utvecklingen med dynamisk prissättning, där priset styrs av efterfrågan, vilket kan leda till mycket dyra konserter. Han gör det trots att det är bolaget han företräder (Live Nation) som drivit på utvecklingen, bland annat genom dotterbolaget Ticketmaster.
Dessutom: varför tror han att det kommer bli allt svårare att locka de största internationella artisterna till Sverige i framtiden? Och hur var det att stå intill Ullevis scen 1985 när Bruce Springsteen fick arenan att börja gunga så pass att den var nära att spricka?
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Han värderar sensualism och passion högt både i livet och i arkitekturen. Vad får det för konsekvenser?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gert Wingårdh är den karismatiske arkitekten som både går genom rutan, i SVT:s Husdrömmar, och kammar hem arkitekttävlingar och priser.
Den 18 oktober släpper han sina memoarer, Gula fläcken, men först gästar han Söndagsintervjun i P1 för att berätta om varför han värderat passion och sinnlighet så högt i livet, vad det har fått för konsekvenser och varför han nu tvivlar på sig själv och det han skapat.
Och varför menar Sveriges mest kända arkitekt att vi snart kommer sluta bygga bostäder?
Gert Wingårdh föddes 1951 i Skövde, som mamma Ulla och pappa Bos enda barn. Senare gick flytten till Göteborg, och via konsten hittade han till arkitektyrket, där han hittade hem.
Som arkitekt ligger han bakom byggnader som bland annat Universeum i Göteborg, Arlandas flygledartorn, köpcentret Emporia i Malmö, Malmö Arena, svenska ambassaderna i Berlin och Washington, och så den omtalade tillbyggnaden på Liljevalchs konsthall i Stockholm.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Hon är värderingsforskaren som i decennier följt hur världen förändras. Varför menar hon att vi har en värderingskrock i Sverige i dag?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bi Puranen är framtidsforskaren som sedan 1996 varit generalsekreterare för World Values Survey. Ett gigantiskt forskningsprojekt världen över som i decennier mätt människors värderingar.
Med stöd av mätningarna menar Bi Puranen att Sverige är ett extremt land värderingsmässigt, i en global jämförelse. Sverige sticker ut, både i sekulära och självförverkligande värderingar.
De senaste åren har Bi Puranen fokuserat extra mycket på migranters värderingar och hur skillnader i värderingar försvårar integrationen.
Britt-Inger ”Bi” Puranen föds på vindskammaren i familjens Per Albin-torp, i Sävar i Västerbotten, 1951.
En av de händelser som präglat henne och förändrat hennes egna värderingar sker valborgsnatten 1972. Då fick bilen hon färdades i sladd och hamnade i en fors, där Bi fastnade under vatten.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Hon var länge ensam om att vara öppet lesbisk i offentligheten, och en av de som banade väg för förändring. Varför är just Mian Lodalen så bra på att bryta mot normer?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Författaren och aktivisten Mian Lodalen blev ihop med sin första flickvän när homosexualitet ännu var klassat som en sjukdom av Socialstyrelsen i Sverige.
Nu, 45 år senare, är situationen en helt annan. Men i sin senaste, tredelade romansvit blickar Mian Lodalen tillbaka på homosexuella människors villkor under 1900-talet.
Nu är hon aktuell med den sista delen, Dansaren och demonerna, som handlar om morbrodern Hasse. En historia som fram till nu varit en familjehemlighet.
Mian Lodalen föddes 1962 i Jönköping. Hon växte upp med skilda föräldrar, som båda var frånvarande.
I skolan hade hon svårt för det mesta. Därför kom det som en stor överraskning, för henne själv, när hon i våras blev utnämnd till hedersdoktor vid högskolan i Jönköping.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Han är en framgångsrik retsticka, med Lenin som vapen. Varför vill han nu bara ha en kram?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lasse Diding är den kommunistiske hotelldirektören och entreprenören i Varberg som blivit mångmiljonär på kuppen, och gärna använder sina pengar till att fortsätta hylla Vladimir Lenin.
Nu senast med en åtta meter hög staty av Sovjetunionens grundare i sin egen trädgård. Och varje år delas ”Jan Myrdals stora pris – Leninpriset” ut av Diding, ett pris som ständigt möts av kritik.
Men minst lika intressant är personen bortom Lenin-vurmen. Efter att arbetsnarkomanen Diding lämnat sina hotell (Gästis och Havanna) har han ägnat tid och kraft åt att försöka förstå sig själv, och att reparera trasiga relationer.
Fram träder en retsticka som nu söker försoning.
Söndagsintervjun med Lasse Diding skulle egentligen spelats in i en studio i Varberg. Men i sista stund bad Lasse om att få göra den i sitt hem, omgiven av saker som betyder mycket för honom känslomässigt.
Önskemålet sätter en tydlig prägel på intervjun.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Efter att Tim Bergling, Avicii, begick självmord 2018 riktades en våg av hat och hot mot hans tidigare manager, Arash Ash Pournouri. Vilket ansvar hade han som manager, och hur går man vidare?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ash Pournouri är vad man kan kalla en serie-entreprenör, involverad i en mängd olika bolag. Han är också medgrundare till konferensen Brilliant Minds, som varje år lockar höjdare inom många olika områden och från hela världen till Stockholm.
Men han är också tidigare manager i musikbranschen, där han är mest känd för att ha varit manager för Tim Bergling, Avicii, som begick självmord 2018. Duons samarbete upphörde 2016.
Nu är Ash Pournouri tillbaka i både musikbransch och offentlighet, som ny jurymedlem i TV4:s Idol.
Beskedet väckte på sociala medier liv i tidigare kritik mot Ash Pournouri, som de senaste sex åren fått utstå mycket hot och hat.
Orsaken till kritiken är dokumentärfilmen Avicii: True Stories från 2017. Där framträder bland annat bilden av en manager som pressar Tim Bergling till att genomföra spelningar, även i perioder när Tim mår fysiskt och/eller psykiskt dåligt.
Ash Pournouri har hävdat att filmen är missvisande och klippts för att skapa en viss bild, men har tidigare bara gett ett fåtal intervjuer och svarat på få frågor.
I den här Söndagsintervjun öppnar han upp om sin syn på samarbetet med Tim Bergling och om ansvaret som manager för Tims mående.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
På bara ett par år gick han från en ensam fantasibubbla till att fronta Sveriges då största band. Var kommer Per Gessles självförtroende ifrån? Och när har det sviktat?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Han har varit popstjärna sedan 20-årsåldern, både nationellt med Gyllene Tider och som soloartist, och internationellt med Roxette.
Vägen både dit och för att hålla sig kvar har handlat mycket om självförtroende, men har långt ifrån varit spikrak.
I den här Söndagsintervjun berättar Per Gessle om när han blev utbuad i klassrummet, att våga försöka igen – och om den coolaste låt han någonsin skrivit.
Per Gessle är aktuell på fler håll än någonsin. I somras släpptes filmen om Gyllene Tiders genombrott, Sommartider, i höst har en musikal med Roxettes musik premiär på Malmö Opera, och så släpper han ett duettalbum som soloartist.
Våren 2025 är det dessutom dags för en ny världsturné med Roxette, den första sedan radarpartnern Marie Fredriksson dog för fem år sedan. Med vid hans sida kommer istället Lena Philipsson att finnas.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Efter 54 år på SVT har Tom Alandh nu gjort sin sista film. Vad har format den person som så skickligt skildrat andra?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tom Alandh fyller snart 80 år, men har oförtrutet fortsatt att göra dokumentärfilm, år efter år. Men nu är det slut. I veckan som kommer sänds hans sista film på SVT, ”Min död är min”, om ALS-sjuke kompositören Stefan Nilssons val att avsluta sitt liv.
Hur är det att sluta arbeta, för en rutinmänniska som Tom Alandh? Vad drömmer han om nu? Och vad är det för berättelse om Sverige han berättat under alla år?
Tom Alandhs personliga historia är – precis som hans filmer – en historia om Sverige, och om livets stora frågor. Pappa Hardy beskriver han som en drömmare, fosterföräldrarna Oscar och Greta som strävsamma vardagsmänniskor.
Och i hela sitt liv har Tom försökt leva efter sina fosterföräldrars råd och föredöme, och hålla sina drömmar i styr.
Söndagsintervjun med Tom Alandh är säsongens sista. Vi är tillbaka igen i slutet av augusti.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Hon är världens snabbaste simmare. Men i jakten på hundradelar tar hon det mesta med ro. Vad är hemligheten?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den 4 augusti klockan 18:30 är det dags för final i 50 meter frisim, i OS i Paris.
Mycket talar för att Sarah Sjöström, 30, står på en av startpallarna.
Men det är en avslappnad simstjärna som tänker på sommarens viktigaste tävling. Pressen och förväntningarna får finnas där, precis som de negativa tankarna.
Ända sedan det stora genombrottet 2008, som 14-åring, har Sarah Sjöström tillhört världseliten, och hon kan redan räknas till en av Sveriges främsta idrottare genom tiderna.
Hennes meritlista är svår att ens överblicka.
94 medaljer på VM, EM och OS. Maximalt antal tillåtna bragdguld (två). Två Jerringpris. Och så många, många världsrekord – däribland nio i långbana.
Just nu har Sarah Sjöström de fyra kanske mest prestigefyllda världsrekorden, på sprintdistanserna i frisim och fjärilsim. Vad mer vill hon uppnå?
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Hon var den leende, folkkära programledaren. Varför tycker Stina Dabrowski att det var en befrielse att bli utkastad av SVT?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Stina Dabrowski stod på toppen av karriären kunde hon ha fotbollsikonen Diego Maradona som gäst i sitt eget program ena veckan, och Libyens diktator Muammar Kadaffi nästa.
Kanalerna slogs om hennes långa intervjuer, och tittarna röstade fram henne till århundradets svenska kvinnliga tv-profil.
Men på 2000-talet svalnade kanalernas intresse, och tids nog fick hon sluta, vilket kastade henne in i en kris.
Men i den här Söndagsintervjun berättar hon om sin tacksamhet för att ha blivit utkastad, och om lyckan hon nu funnit i sin pensionsärsbubbla, som 73-åring.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Han är ett självutnämnt geni och skitstövel. Varför tvivlar Stig Larsson nu för första gången på sig själv?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Stig Larsson är författaren som få har läst, men som många har en åsikt om.
Han har blivit symbolen för en mansgris, eller en skitstövel, som upprört med kontroversiella uttalanden under många år. Av någon anledning ofta om sex och unga kvinnor, eller till och med flickor.
Senare i vår släpper han sin första bok skriven efter metoo-upproret. Vad tänker han om sina tidigare uttalanden? Och hur är det att se tiden springa ifrån en?
Stig Larsson föddes 1955 i Skellefteå, och flyttade under uppväxten till Umeå. Som vuxen flyttade han till Stockholm, blev filmregissör och författare, och slog igenom med debutromanen Autisterna 1979.
Under 1980-talet lyftes Stig Larsson fram, både av sig själv och andra, som ett ”geni”. En person som tvärsäkert kunde svara på allt, och hävdade att han var en av få, om inte den enda, i Sverige som kunde bedöma litterär kvalitet.
I den här Söndagsintervjun framträder dock – allteftersom – en person med stråk av självrannsakan, som inte längre ens kan svara på frågan om han litar på sig själv.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Hånad, kritiserad och anklagad för att använda spökskrivare. Men också hyllad, snuskigt rik och till slut tagen på allvar. Hur är det att vara Camilla Läckberg?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Camilla Läckberg är bästsäljande författare och har efter framgångarna blivit ekonomiskt oberoende. Men hennes uppväxt var allt annat än rik på pengar. Klassresan hon gjort är minst sagt påtaglig. Och hennes syn på pengar och ekonomi har ofta lett till debatt.
Precis som hennes skrivande, nu senast när hon i nättidsskriften Kvartal anklagades för att ha använt sig av spökskrivare i flera böcker.
I den här Söndagsintervjun avslöjar Camilla Läckberg att hon nu faktiskt funderar på att använda sig av spökskrivare i framtiden.
Camilla Läckberg debuterade som författare 2003 med Isprinsessan, som sedan dess följts av ytterligare tio böcker i den så kallade ”Fjällbackaserien”.
Hennes böcker har sålts i över 35 miljoner exemplar och översatts till över 40 språk, och hon har förnyat både sitt eget berättande och deckargenren genom åren.
Men hennes författarskap har ofta kritiserats i offentligheten, och hon har som få andra utsatts för påhopp under de senaste decennierna.
När hennes debutroman förra hösten hamnade på Time Magazines lista över ”tidernas bästa spänningsromaner och deckare” var det därför många som höjde på ögonbrynen.
Hur var det att få den upprättelsen? Hur påverkas deckargenren av våldsutvecklingen i samhället? Och varför har hon efter många år bett Josefine ”Little” Jinder om ursäkt?
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Hon har börjat tveka på sitt beslut att vara så självutlämnande. Men i den här intervjun väljer hon ändå att fortsätta på den inslagna vägen. Har det med en nyvunnen stolthet att göra?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Evelyn Mok är komikern som gått en annorlunda väg på den svenska humorscenen. Efter genombrottet i Sverige i början av 2010-talet så lämnade hon för England, som ibland beskrivs som en av världens tuffaste humorscener.
Efter flera år lyckades hon göra sig ett namn även där - med kritikerrosade shower, framträdanden i brittisk tv och den populära podden ”Rice to meet you”.
Men i den här Söndagsintervjun berättar Evelyn Mok om hur åren i England präglades av en lång depression, där hon bland annat gick upp i vikt för att ”bli mer osynlig”.
Hur hänger det där ihop? Och hur vände hon skammen över sitt ursprung, till en stolthet?
Evelyn Mok är född 1987 i Mariestad, men växte upp i Hammarkullen i Göteborg. Mamman är kinesisk-indisk och pappan från Hongkong, så identitet och kultur har varit teman genom hela livet, både privat och på scen.
Hon passar därmed perfekt som panelist i SVT-programmet Invandrare för svenskar, IFS, frågesporten där etniska svenskar får tävla om vem som vet mest om invandrarkultur.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Teoretiska fysiker är vår tids huvudrollsinnehavare, i alla fall i populärkulturen. Ändå hävdar Ulf Danielsson att han är född i fel tid. Varför då?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Filmen Oppenheimer, som handlar om utvecklingen av atombomben, dominerade årets Oscarsgala. Netflixs nya storserie 3 Body Problem är strömningtjänstens mest sedda just nu.
Gemensamt för dem båda: teoretiska fysiker är hjältar och/eller skurkar. Där vidden av deras upptäckter är omöjliga att överblicka.
Ulf Danielsson är fysikern som lyckas göra det här svåra fältet begripligt. Vad tänker han om det moraliska och kunskapsmässiga gränsland hans skrå rör sig i, åtminstone i populärkulturen? Och kan man säga att teoretiska fysiker har blivit vår tids präster?
Han föddes 1964 och växte upp i den lilla byn Klenshyttan i Dalarna.
Sedan 2000 är han professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet, och har tidigare studerat vid Princeton University och CERN. Han är också ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien.
Han har skrivit flera böcker, och syns ofta i SVT, nu senast i frågesportprogrammet Muren, eller hörs i Sveriges Radio.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Hon vågade bryta tystnaden - om gängen, rädslan och alla som dött. När hon tog klivet ut i offentligheten frågade hon sig om det skulle vara värt risken. Var det det?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Faysa Idles självbiografiska bok ”Ett ord för blod” slog ner med full kraft hösten 2023. Det var en skakande skildring av ett liv i våldets skugga.
Med en bror som drogs in i kriminalitet när konflikten i Järvaområdet i Stockholm bröt ut 2015. Med en annan bror som mördades. Med ständig oro och skräck.
Hon har förlorat vänner, grannar och klasskamrater. När hon sökte hjälp vintern 2021 insåg hon att hennes liv inte var normalt, och att hon var medberoende i gängkriminalitet.
Hennes skildring målar också upp bild av en uppväxt i ett samhälle med tydliga patriarkala struktur, med heder och med våld. Och av ett Sverige där hon levt i ett land, där tystnadskulturen är stark, och där ”det andra Sverige” är något annat.
Men mitt i allt mörker i Faysa Idles liv finns också mycket ljus.
I litteraturen finner hon kraft, och brister ut i bubblande skratt när hon berättar om sitt nya liv.
Nu har hon nyligen satt upp en poesiföreställning på Södra teatern i Stockholm, och hennes bok lanserats i Danmark och i Norge.
I den här söndagsintervjun pratar hon om alla som försvunnit ur hennes liv de senaste åren, var modet att våga bryta tystnaden kommer ifrån och om att hitta sin inre Pippi.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Han är Svenska kyrkans senaste ärkebiskop, och fylld av förundran inför livets alla mysterier. Men vad menar egentligen Martin Modéus, när han säger att solnedgången är ett mysterium?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
”Det vet väl inte jag”.
Så svarade en leende ärkebiskop, Martin Modéus, på frågan om hur Jesu uppståndelse gick till, i SVT:s intervjuprogram 30 minuter i vintras.
Svaret väckte folks intresse. Inte bara för det innerliga, raka tilltalet, utan också för hur han förundrat fortsatte hylla livets alla mysterier, och nämnde kärleken och solnedgången.
Men i en tid när vi genom vetenskap förstår allt mer om världen omkring oss, var befinner sig tron och mysterierna då?
Martin Modéus är född 1962 i Jönköping. Föräldrarna var lärare, och engagerade i kyrkan. Men mycket tidigt skapade Martin Modéus sin egen relation till den kyrka han sedan dess varit trogen.
Det gjorde också en av hans två bröder, Fredrik Modéus, som är biskop i Växjö stift. I senaste ärkebiskopsvalet, 2022, ställde de båda upp.
Vad är det för familj som fostrat två så framträdande kyrkliga ledare? Och hur har valet påverkat brodersrelationen?
I den här Söndagsintervjun berättar Martin Modéus också om vad han gör när han möter en tiggare på gatan, om sitt livs tyngre perioder och om hur han håller igång en dialog med Gud, när ingen säger något.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
De flesta känner igen honom som Adam Tensta. Nu är han tillbaka efter ett långt uppehåll, men nu utan Tensta. Vem är den här versionen av Adam Taal?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För 17 år sen slog han igenom stort, med albumet It’s a Tensta thing och hiten My cool. Han vann en grammis för Årets dans/hiphop/soul, och spåddes en internationell karriär.
Och han har turnerat i 35 länder och varit förband till artister som Rihanna och Jay-Z, men sa samtidigt nej till skivkontrakt utomlands.
Att vara independent, självständig, har varit ett tema genom hela hans karriär. Han var det första affischnamnet att slå igenom i hiphop-kollektivet Respect My Hustle, RMH, som sedan fört fram artister som Silvana Imam, Erik Lundin och Cherrie. De var ett av kollektiven som visade att det går att slå igenom på den svenska musikscenen, utan skivbolag.
Det lade grunden för hiphopens väg tillbaka till topplistorna, där genren numer dominerar. Bland annat genom den omdiskuterade gangsterrappen, med skildringar av grovt våld och kriminalitet.
I den här Söndagsintervjun berättar Adam Taal om sin syn på generationerna som kom efter, och om varför han tycker att många gangsterrappare är ”fett lata”.
I maj släpper Adam Taal ett nytt album, som bär hans mamma Katarinas namn. Hon gick bort i cancer 2016, och sedan dess har han inte släppt musik.
I sitt sommarprat 2018 försökte han lära känna sin mamma Katarina. Han berättade att de delade ett tydligt karaktärsdrag, de har svårt att prata om känslor, att dela med sig av sina problem.
Och precis som i karriären är det privat viktigt för Adam Taal att vara en konstant, säger han, att vara oberoende. Varför är det så viktigt att stå på egna ben?
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Hennes morfar, Johan Märak, var en pionjär som tog jojken in i kyrkan. Barnbarnet Maxida Märaks för hans arv vidare - men med en betydligt hårdare ton. Varför blev det så?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Maxida Märak slog igenom som artist för ungefär tio år sedan, med en blandning av jojk, rapp och elektroniska beats.
Musiken har gett henne en plattform i offentligheten, som hon inte tvekar att utnyttja. Framför allt har hon använt den när det kommer till Sveriges längsta gruvkonflikt, den om järnmalmsfyndigheten i Kallak, Gállok på samiska.
Kritiken har varit omfattande mot det brittiska bolaget Beowulf Minings (genom dotterbolaget Jokkmokk Iron) gruvplaner - och alla led i processen har dragit ut på tiden.
Våren 2024 står konflikten dock inför ett möjligt avgörande, när det väntas en dom i Högsta förvaltningsdomstolen om huruvida det var lagligt av den tidigare regeringen att ge bolaget så kallad bearbetningskoncession.
En över tio år lång väntan kan alltså vara över. Eller så blir beskedet ytterligare ett led i en fråga Maxida Märak sagt att hon tänker viga sitt liv åt...
I december 2023 uppträdde hon i På spåret med bandet Johnossi. De tolkade där ”Killing in the name” av Rage against the Machine.
Den ursinniga tolkningen gavs ännu mer tyngd av plagget Maxida Märak bar på scen, den traditionella samiska dräkten kolt. Ett plagg hon aktivt valt att inte bära på scen under många år.
Efter framträdandet fick hon frågan, i SVT, om varför hon nu till slut valde att ha på sig kolten. Hon gav inte något tydligt svar då.
Men i den här Söndagsintervjun berättar hon om budskapet hon ville framföra, hur det är att vänta på beskedet om gruvan - och om saknaden efter morfar Johan.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Sami Said är författaren som får sina böcker att sjunga, och hans boksläpp har kantats av hyllningar. Senaste boken Satansviskningar har han beskrivit som sin mest självutlämnande hittills. Hur då?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sami Said kom till Sverige som tioåring, efter att hans föräldrar ursprungligen flytt från Eritrea.
Väl i Sverige hittade han läsandet, och därefter skrivandet. Och när hans debutroman Väldigt sällan fin släpptes 2012 häpnade både kritiker och läsare.
Sedan dess har hans böcker fortsatt fascinera och hyllas. Han har tilldelats både Aftonbladets litteraturpris och Katapultpriset, nominerats till Nordiska rådets litteraturpris och till Augustpriset, två gånger.
Han har släppt romanerna Monomani, Människan är den vackraste staden och Satansviskningar. Och en barnbok, Äta gräs, tillsammans med Sven Nordqvist.
Den senaste romanen, Satansviskningar, har han skrivit till och från under 20 års tid. Ett utmattande arbete, då han dessutom skriver allt för hand.
Han beskriver boken som sin mest självutlämnande hittills. Bakgrunden är en händelse 2018, när hans fru och en vän tvingade honom att åka in till psyket.
I den här Söndagsintervjun berättar han om satansviskningarna som för Sami Said uppenbarar sig i form av tvångssyndrom. Hur är det att leva med det? Och hur påverkas hans minnen av dem?
Dessutom berättar han om sista gången han grät, om lustigkurren han nu tar avstånd från - och om hur det finns två berättelser om allt i livet.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Marcus Wandt är tillbaka på jorden. Vad har tiden i rymden gjort med honom?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter 22 dagar i rymden och flera efterföljande dagar på europeiska rymdorganisationen ESA:s anläggning i Köln landade astronauten Marcus Wandt på svensk mark söndagen den 18 februari.
Pådraget var omfattande, men bara ett par timmar senare satte han sig vid Söndagsintervjuns intervjumikrofon för att försöka sätta ord på det han har varit med om.
Har hans syn på jorden förändrats av att se den utifrån?
Marcus Wandt är 43 år, uppvuxen på Hammarö i Värmland.
Han har genomgått officersprogrammet vid Försvarsmakten, är utbildad stridspilot i både Sverige och USA, elektroteknikingenjör vid Chalmers och till vardags chefstestpilot på Saab.
Hösten 2022 valdes han ut bland 22 500 sökande till den europeiska astronautgruppen. Sen utbildades han på rekordtid innan han den 18 januari 2024 inledde sin resa mot den internationella rymdstationen ISS.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Hon beskriver sig som optimist, men hennes syn på samtiden är mörk. Filosofen Åsa Wikforss har blivit en stark röst för demokrati och mot kunskapsmotstånd. Vad tror hon om framtiden?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Åsa Wikforss är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet. Hon är författare, och debattör. Och 2019 blev hon invald som ledamot i ett sargat Svenska Akademin, efter krisen och skandalerna åren innan.
2017 skrev Åsa Wikforss en hyllad bok: Alternativa Fakta - om kunskapen och dess fiender. En bok om vad kunskap är, och hur vi kan ta till oss fakta och inte lögner.
Men delar i boken fick också kritik och anklagades för både konkreta faktafel och för att ha ”manipulerat fakta”. Hur ser hon på den kritiken i dag?
2024 är ämnet kunskapsmotstånd kanske mer aktuellt än någonsin, med den snabba utvecklingen av fejknyheter och propaganda.
Till hösten är det presidentval i USA. Där är Donald Trump en av kandidaterna. Det var hans seger i valet 2016 som fick Åsa Wikforss att från början skriva boken ”Alternativa fakta”.
I den här intervjun pratar Åsa Wikforss om sin rädsla inför det amerikanska valet, och säger att hon inte tror att amerikansk demokrati överlever om Donald Trump väljs till president. Och så lite om tankens kraft, om snapsvisor och om samtalet från Svenska Akademien.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Hon växte upp i en av Sveriges mest påpassade familjer, men har genom konsten slagit sig fri och skapat sig en egen plattform. Vad vill Charlotte Gyllenhammar säga?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Charlotte Gyllenhammar är en av Sveriges mest framstående konstnärer, med uppmärksammade skulpturer och installationer.
Flera av dem finns att se i det offentliga rummet. Som fontänerna Child och Mother i Malmö eller minnesmärkena över Raoul Wallenberg och Dag Hammarskjöld i Göteborg och Uppsala.
Hösten 2023 återvände hon till sitt stora genombrott, verket ”Dö för dig”, en upp och nedvänd ek över Drottninggatan i Stockholm.
Charlotte Gyllenhammar är dotter till tidigare Volvo-vd:n PG Gyllenhammar och växte därmed upp i en av Sveriges kändaste familjer.
I den här söndagsintervjun pratar hon om hur det har påverkat henne och hennes konst, och om varför hon så ofta hänger sina verk upp och ner.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
I mer än 20 år har Fredrik Wikingsson ständigt varit aktuell. Men när han fick sätta plus på livet i Aftonbladet nyligen hävdade han att karriären stagnerat. Hur mycket sanning ligger i det?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fredrik Wikingsson är kontrollmänniskan som slog igenom med gränslös humor på tv, med programmet ”Ursäkta röran (vi bygger om)” på TV4.
Tillsammans med bästa kompisen Filip Hammar har Filip och Fredrik sedan dess skördat framgångar inom de flesta medier: film, tv, böcker och podcast.
Nu är Filip och Fredrik aktuella med en ny film, ”Den sista resan”, och ännu en gång är det Filips familj den handlar om. Varför tycker Fredrik att sin egen familj är så ointressant?
I den här Söndagsintervjun pratar han också om ångest och alkohol, och så drar han en lans för den duktiga pojken.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Peje Emilsson, 77, är en dold makthavare. I flera decennier har han varit entreprenör, lobbyist och politiskt engagerad, och stått Moderaterna nära. Vem är han? Och i vilken roll talar han?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Han har utmålats som arkitekten bakom friskolereformen, efter att han som ordförande för privatskolan Enskilda Gymnasiet i slutet av 80-talet testkörde systemet med skolpeng innan det egentligen fanns.
Och som grundare och ägare av av en av Sveriges största skolkoncerner, Kunskapsskolan, har Peje Emilsson både blivit miljardär och en måltavla för den kritik som riktats mot friskolesystemet.
I den här Söndagsintervjun bemöter han kritik som riktats mot friskolesystemet och hans koncern, och ger sin syn hur hans trovärdighet påverkas av att han blivit rik på utvecklingen.
Som ung drabbades Peje Emilsson av mobbning i skolan. Och när hans föräldrar åkte till Sydamerika flyttade Peje Emilsson till sin mormor Lilly, som spelat en stor roll i hans liv.
När han var 15 år fick han en gravplats av henne, för att hon skulle vara säker på att han skulle begravas i vigd jord.
När han nu börjar fundera på sitt arv, med flera företag som ska lämnas över till nästa generation, kommer också tankarna på den där gravplatsen - och på vad det är som har format honom.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Efter frifödseln och en vild graviditet hamnade Rachel Bråthén mitt i en debatt om svensk förlossningsvård. Hur hamnade hon där?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Rachel Bråthén är influeraren som snabbt fick miljontals följare på sociala medier, med yoga på kritvita stränder på den karibiska ön Aruba.
Nu har ”Yoga Girl” flyttat från stranden, till skogen i Uppland, och blivit en mammainfluerare. Sommaren 2023 födde hon sitt andra barn genom en så kallad ”frifödsel”, hemma, utan barnmorska eller någon tillgång till vård.
Även graviditeten valde hon att ha oövervakad, utan kontroller och mödravårdsbesök, en så kallad ”vild graviditet”. Hennes val har väckt stark kritik från flera håll.
Flytten till Uppland är inte den första stora förändringen i Rachel Bråthéns liv. Ett exempel är när hon tidigare var vad hon själv kallar en ”veganprofet”, men 2022 gick hon ut med att hon inte längre var vegan. Många av hennes följare lämnade, och blev arga.
I dag säger Rachel Bråthén att hon inte längre vill predika.
Men finns det en risk att hon hamnat i samma sak igen, med hennes ”frifödsel”? Och vart är egentligen Rachel Bråthén och ”Yoga Girl” på väg härnäst?
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
Han är Sveriges störste herrfotbollstränare genom tiderna. Nu berättar Sven-Göran Eriksson för första gången om sin obotliga cancer. Hur kan han ändå vara så glad?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För ett år sedan meddelade Sven-Göran Eriksson att han behövde ta paus från sina fotbollsuppdrag på grund av hälsoskäl.
Nu väljer han för första gången att berätta öppet om den obotliga cancern han har i bukspottskörteln, och om tiden han har kvar.
I slutet av 1970-talet och början av 80-talet gick Torsbysonen ”Svennis” på bara några år från att vara assisterande tränare i division 3-laget Degerfors till att leda några av världens då bästa klubbar.
Han har vunnit titlar med IFK Göteborg, Benfica, Roma, Sampdoria och Lazio, och han har haft fotbollsvärldens kanske finaste och tuffaste jobb, som förbundskapten för England. Men utanför planen har han mött många motgångar.
Hans familj har fått betala ett högt pris för hans karriär. Han har blivit förskingrad på över 100 miljoner kronor, lurad av fejk-shejker och av bluffägare i Notts County, och avlyssnad i flera år av brittiska tidningar. Ändå har tagit alla motgångar med ro, och tycker att livet varit underbart.
Varför vägrar han att vara en ”grinsäck”? Och varifrån kommer det där självförtroendet, som gjorde att Värmlandspöjken ”Svennis” kunde bli en av världens främsta tränare?
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Filip Bohm
Kontakt: [email protected]
1983 kom Johan Ehrenberg, grundare av tidningen ETC, ut som Jenny på bästa sändningstid. Men stormen blåste för hårt. Idag, 66 år gammal, är Jenny tillbaka. Vad hände?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
”Hej. Jag heter Jenny Ehrenberg. Och jag har sedan ett halvt år tillbaka levt som en kvinna”.
Intervjun i SVT:s program i Kanal 3 från 1983 slog ned som en bomb i de svenska hushållen. Johan Ehrenberg, som han hette då, vara bara 26 år gammal, och redan då en banbrytande röst inom den svenska vänstern. Tidningsentreprenör och debattör. Men att krossa könsnormerna och komma ut som trans visade sig mycket svårare än trott.
Kritiken blev stenhård, även från transrörelsen som tyckte att Johan Jenny skulle operera sig för att vara ”äkta”. Och reaktionerna på stan var ofta aggressiva och våldsamma. Jenny försvann in i skuggorna, och stannade där i 40 år. Vad fick henne att ta steget ut i ljuset igen?
1976 grundar Johan Jenny Ehrenberg tidningen ETC, med målet att ”vara bättre än borgarna”. Tidningen skulle vara rolig och nyskapande, personlig och satsa på bild och form. Idag har ETC vuxit till en koncern, med både pr-byrå, byggbolag och solcellsparker. Johan Jenny är en driftig chef, men ibland kan vänsteridealen krocka med entreprenören. Var det det som hände 2018, när presstödsnämnden kallade tillbaka 8 miljoner kronor som delats ut för ETC:s lokaltidningar?
Hör Johan Jenny Ehrenberg i säsongsavslutningen av Söndagsintervjun – om att göra det privata till politik, om att jämföra Agnes Wold och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, och om att få ett cancerbesked mitt i livet.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Fanny Hedenmo
Kontakt: [email protected]
Han bytte stetoskopet mot skrivmaskinen. Sedan dess har det blivit i runda slängar 40 böcker. Men varifrån kommer PC Jersilds lite kyliga blick på samtiden?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I sina böcker utforskar han människan, tekniken, medicinen och etiken. PC Jersild, som på sextiotalet lämnade läkaryrket och valde att bli författare på heltid, har skrivit flera svenska moderna klassiker. Han har också varit kolumnist och debattör, och suttit som sakkunnig i SMER - Statens medicinsketiska råd.
Som författare hemfaller han ofta åt satiren som grepp, tonen är osentimental och uppfattas av vissa som kylig. Karaktärer i romaner som Grisjakten (1968) och Babels hus (1978) är kuggar i ett gigantiskt maskineri av byråkrati och effektiviseringar. Att hålla distans mellan sig själv och känslorna lärde han sig redan som ung – varför då?
Likt 10-årige Reine i klassikern ”Barnens ö" (1976) slog PC Jersild som pojke vakt om sin egen självständighet, och ville helst inte ens börja skolan. Uppväxten i Norra Ängby väster om Stockholm var påver, och i familjen fanns en konflikt mellan den djupt religiösa fadern och modern. Men där fanns också en äldre bror som var sjuk i lungtuberkulos. I den unge PC Jersild utvecklades en stark dödsångest, som med tiden har bytts ut mot en filosofisk och politisk övertygelse. Att var och en ska ha rätt att bestämma över sitt eget livs slut – att dödshjälp ska bli lagligt i Sverige.
Hör PC Jersild om att vara hopplöst förälskad i en ung Barbro Lindgren, om att tidigt genomskåda idén om himlen och helvetet och om att vara skeptisk till det översvallande och manipulativa.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Fanny Hedenmo
Kontakt: [email protected]
Hör en av landets främsta barnpsykologer om pekpinnar och skärmtid, om diagnosinflation och prestationshets och om att ge Sverige underbetyg i att inkludera papporna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hon avskyr pekpinnar, och understryker ofta barnens unika förutsättningar och förmågor. Att vi, som vuxna, har ett ansvar att anpassa oss efter dem, inte tvärtom.
Malin Bergström är barnpsykologen och forskaren som ägnat mycket tid åt att studera barn med skilda föräldrar, och som kunnat visa att växelvis boende inte måste påverka barn negativt. Att den avgörande faktorn istället är att relationen med båda föräldrarna förblir intakt, och att de kan kommunicera med och stötta varandra.
Lugnande besked för alla de som separerat – men hennes vurm för pappors betydelse i ett barns liv har också väckt ont blod i vissa politiska kretsar. Hur blev Malin Bergström, som hon kallar det, en ”rabiat pappa-kramare”?
2020 drev hon igenom SVT-serien ”Våra barns hemliga liv”, där förskolebarn följdes av kameror och på egen hand tvingades lösa svåra sociala situationer. Ett banbrytande format, som av vissa kritiker kallades oetiskt och som ett ”Expedition Robinson” för barn. Hur kändes kritiken? Och varifrån kommer Malin Bergströms fascinerade blick på barnet, och hennes övertygelse om att vi som vuxna underskattar deras förmåga och kapacitet?
Kanske finns svaret i hennes bakgrund, och hur hon som barn fick hantera sin mammas ilska och anklagelser. Minnet av att, redan som femåring, känna: Jag har rätt, och du har fel.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Fanny Hedenmo
Kontakt: [email protected]
Hon ärvde sin pappas stränghet, och som mångårig mediechef drevs hon av önskan att vara med och bygga samhället. Hur ser journalisten Christina Jutterström, 83, på sin insats?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Få människor har haft så stort inflytande på det svenska medielandskapet som Christina Jutterström. Hon blev tidigt den första kvinnliga politiska reportern på Sveriges radio, och inledde sedan en lång karriär på de högsta chefsposterna. På Ekot, på Dagens Nyheter, på Expressen och på Sveriges television. Som både kvinna och journalist har hon brutit mängder av ny mark.
Men det har också funnits kritik mot hennes stränga ledarstil. Och det dryga året som chefredaktör på Expressen på 90-talet, som slutade med en uppsägning, ska hon i efterhand kalla sitt livs misslyckande.
I barndomshemmet i Uppsala var det pappa Gösta, kriminalkommissarie, som höll i taktpinnen. Han var uppmuntrande men sträng och dominant, och placerade tidigt ett ”duktighets-ok” på den unga Christinas axlar. Mamma Siri fick nöja sig med en tillvaro som hemmafru, trots önskan om ett arbetsliv. Kanske var det därför som Christina så helhjärtat kastade sig in i karriären. Även när en stark och intensiv barnlängtan trängde sig på.
Hör Christina Jutterström om självkänsla och självförtroende, om att våga och vilja men inte riktigt kunna lyssna, och om att möta ålderdomen utan sin livspartner – journalisten Ingemar Odlander.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Fanny Hedenmo
Kontakt: [email protected]
I decennier har han tagit strid i frågan om adoptioner, om gulinghumor, om ras och rasism. Ibland har historien gett honom rätt. Men varifrån kommer vreden, Tobias Hübinette?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hans avhandling 2005 blev en av de mest nedladdade någonsin. ”Comforting an orphaned nation” – banbrytande forskning om det nationella trauma som Tobias Hübinette kallar Sydkoreas enorma adoptionsverksamhet.
Han skrev indignerade texter där han gav sig på sina egna forskarkollegor, och kritiserade den ”kolonialt färgade människohandel” som han såg som systematisk. För det blev han både isolerad och stigmatiserad. Idag, nästan två decennier senare, har vinden vänt. I Sverige, såsom i flera andra länder, pågår statliga utredningar om oegentligheter i adoptionerna.
Hur känns det att ha fått rätt?
Som barn adopteras han från Sydkorea till Motala, och möter där tidigt rasism och förlöjligande för sitt asiatiska utseende. En ilska väcks i honom, och en känslighet för orättvisa. Som ung engagerar han sig inom den autonoma vänstern, kartlägger och förföljer nazister och drar på sig flera domar. Hur ser han på de våldsamma metoderna han använde som ung, och hur går det ihop med hans akademiska bana? Varifrån kommer den där vreden som finns i honom, den där filosofin om att vissa ägg måste knäckas för att omeletten ska lagas?
Och varför tycker Tobias Hübinette att vi borde återuppväcka ordet ”ras” i det svenska språket?
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Fanny Hedenmo
Kontakt: [email protected]
I den nya boken De hemliga breven läggs hans far Jan Myrdals föga smickrande korrespondens med föräldrarna ut till allmän beskådan. Vad fick sonen Janken Myrdal att ta steget ut i rampljuset?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
“Vi ska ha en unge den 29 oktober. Ungen var inget misstag, den var bara realiserandet av det jag alltid sagt: skaffa så många ungar så fort som möjligt, bli någorlunda jämnårig och fort bli kvitt dom.”
Så skrev Jan Myrdal, författare och tung vänsterprofil, i ett brev till sin mamma Alva Myrdal 1949. Ungen han pratar om ska få namnet Janken, och bara två år senare ska pappa Jan lämna familjen. Han har blivit förälskad i en annan kvinna, och familjen får klara sig utan ekonomiskt stöd.
Janken, som länge skytt den berömmelse som omgärdat hans familj, väljer sin egen bana. Han förkovrar sig i arkiven, disputerar inom ekonomihistoria och ska med tiden lägga grunden för ett helt nytt forskningsfält; agrarhistoria. Blicken på den vanliga människan genom historien genomsyrar hans gärning. Men nu kliver han ut i den mediala offentlighet som han så länge undvikit.
I boken ”De hemliga breven” (2023) sammanställs tidigare opublicerade brev mellan Jan Myrdal och hans föräldrar Gunnar och Alva Myrdal – nyckelfigurerna bakom det stora svenska välfärdsprojektet på 1900-talet. Och här framträder en ny bild av paret Myrdal än den som Jan ger i sin självbiografiska barndomsskildring från 80-talet; om paret Myrdal som kall, förljugen och despotisk.
Janken Myrdal har skrivit efterordet i boken. Det var också han som förvaltat breven, mot sin avlidne fars vilja. Hur ser han på den bild av Jan som träder fram i arkiven, den man som han aldrig fick kalla sin ”pappa”? Hur ser han på sitt sociala arv – och på sitt eget faderskap?
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Fanny Hedenmo
Kontakt: [email protected]
Hon har på nära håll följt prostituerade i Teheran, jagade exiljournalister i Kurdistan och svekfulla Tindermän. Hur ser Nahid Persson Sarvestani på att balansera mellan journalist, aktivist och vän?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hon har gjort 17 dokumentärfilmer, och ofta med kameralinsen vänd mot sitt första hemland Iran. Alltid med en kritisk udd mot den islamiska regimen; i filmerna ”Drottningen och jag”, ”Min stulna revolution”, och det nyligen utkomna spiondramat ”Son of the Mullah”.
Nahid Persson Sarvestani besitter en unik förmåga att komma nära de hon porträtterar. Ett grepp som vunnit priser och hyllats men också stundtals väckt kritik. Efter genombrottet ”Prostitution bakom slöjan” 2004 fick hon själv gripa in och hjälpa en av kvinnorna i filmen att lämna Iran. Och när hon 2018 avslöjar sin egen pojkväns dubbelspel i ”Anders, jag och hans 23 andra kvinnor” kom kritik från huvudpersonen själv, som menar att han hängts ut och nu ångrar sin medverkan.
Hur ser Nahid Persson Sarvestani själv på sin egen roll, och den makt hon besitter med kameran i hand?
Som tonåring engagerar hon sig i en kommunistisk grupp, och är med och störtar shahen 1979. Men när mullorna tar över makten inleds en utrensning av Irans vänsterfolk, och Nahid tvingas gå under jord. Nådastöten kommer när hennes lillebror, Rostam, avrättas i fängelset. Nahid tvingas på flykt. Känslan av skuld förföljde henne i många år – att Rostam dödades i hennes ställe.
Idag har hon försonats med sitt förflutna. Och hoppet om att en dag få återvända till Iran lever än. Vad driver Nahid Persson Sarvestani att fortsätta berätta om det land hon lämnade för fyrtio år sedan? Och hur ser hon på framtiden – kommer regimen en dag att falla?
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Fanny Hedenmo
Kontakt: [email protected]
Hans föräldrar överlevde förintelsen, men pappa svaldes av skuggorna. Hur hittade Göran Rosenberg, journalist och författare, sin egen kompass i världens mest inflammerade konflikt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Augustprisvinnaren ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz” från 2012 följer han sin pappa Davids fotspår, från ghettot i polska Łódź via koncentrationsläger, slavfabriker och, slutligen, tågstationen i Södertälje. I boken konfronteras Göran Rosenberg med sin egen historia, och sitt arv – en ständig medvetenhet om existensens skörhet.
Ändå har han sedan ung ålder vågat sticka ut hakan i frågan om Israel/Palestina, positionerat sig på ett sätt som förargat familjemedlemmar och vänner. Går det att hålla huvudet kallt i den nu åter uppblossade konflikten? Trots att Hamas dåd den 7 oktober ”stack en kniv i den judiska själen?”
Han har skrivit flera böcker, essäer och otaliga krönikor; varit USA-korrespondent för TV2, och programledare för SVT-programmet Magasinet. 1990 startade han tidskriften Moderna Tider med Jan Stenbeck som ägare – och anklagades från vänsterhåll för att ha sålt ut åt storkapitalet.
I sin journalistik vill Göran Rosenberg inte lämna något åt slumpen, och garderar sig noga för mothugg. Han har höga krav på sig själv och på andra, och kan bli arg när saker inte går som det var tänkt. Kan det bli tröttsamt att vara så sträng mot sig själv?
Och vad gör man när ens tankar inte längre efterfrågas som tidigare?
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Fanny Hedenmo
Kontakt: [email protected]
11 år gammal tittade hon sig i spegeln och insåg att ingen i världen kunde hjälpa henne. Bara hon. Nu vill rapparen Fatima Jelassi, 25, ge andra unga det hon själv hade behövt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hon kallar sig hellre konstnär än rappare. Hennes starka, självutlämnande texter får kulturjournalister att gråta, och har öppnat dörrar in i finkulturens rum. Låtarna är som berättelser, små vykort från ett maskrosbarns uppväxt i Farsta, och i pappans hemland Tunisien.
Hon har utsetts till framtidens artist på P3 Guld, och nu senast nominerats till Årets textförfattare av Musikförläggarna. Men för Fatima Jelassi är hyllningarna och recensionerna inte så viktiga. Om hon gjort något bra, så vet hon det.
Varifrån kommer den starka självkänslan?
2019 placerar hon sig på kartan i hiphopsverige med ep:n Port 43. En musikalisk berättelse som tar lyssnaren till hennes port. På debutalbumet ”Dom har bara gett mig ett namn” från 2023 får vi följa med hela vägen hem. Till en blodig hallmatta, till oron för en mamma och till ensamheten som uppstår när ingen i vuxenvärlden verkar bry sig.
Som artist vill hon sprida ljus i mörkret – och inspirera andra maskrosbarn att inte känna sig lika ensamma. Samtidigt tampas hon fortfarande med sina demoner, och är inte klar med sitt eget trauma. Hur funkar den balansen?
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Fanny Hedenmo
Kontakt: [email protected]
Han gick från fattigdom till snuskig rikedom. Men har debattören och influencern Jan Emanuel förlåtit sig själv för sitt våldsamma förflutna?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I snart ett kvartssekel har han varit en levande löpsedelsfest. Han är Robinson-vinnaren, debattören, influencern, S-politikern och välfärdsentreprenören som alltid lyckas ”kittla hatarnas mest erogena zoner” – med sina explosiva uttalanden om feminismen och miljörörelsen, och med poserandet med parkeringsböter och lyxbilar.
Men en del av Jan Emanuels cv har alltid mötts med skepsis. Behandlingsmetoden för unga kriminella, som han utvecklade som tjugofemåring och sålde för en kvarts miljard till Storbritannien. Bilden har ofta varit att han tjänat sin rikedom på skattebetalarnas bekostnad. Hur har det känts att beskrivas så?
Som ung i Uppsalaförorten Gottsunda introducerades han tidigt till våldets lag. Det gällde att slå eller bli slagen, och en kriminell bana följde. Idag ser Jan Emanuel på sitt unga jag som en ”parasit”, en tärande kraft på samhället, och har skrivit en självbiografi för att göra bot och bättring.
Men har han försonats med sin destruktiva bakgrund, och de han har skadat? Varför flyr han så gärna till de stora, breda utfästelserna om människans natur på raka frågor om sig själv? Och varför vågar han - i den här intervjun - äntligen sänka garden?
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Fanny Hedenmo
Kontakt: [email protected]
Hon är stridbar och drivs av engagemanget trots att uppgivenheten ibland gör sig påmind. Vad måste Sverige göra för att stävja våldsvågen, åklagare Lisa dos Santos?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Våren 2021 får hon ett samtal från chefen från RIO, riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. "Lägg ut telefonen ur rummet”, säger hon.
Lisa dos Santos, som i åtta månader arbetat med förundersökningen mot tre misstänkta gärningsmän i det uppmärksammade mordet på Årstabron i Stockholm, ska invigas i en internationell FBI-insats. Hon ska få tusentals chattmeddelanden, som visar exakt hur mordplanerna gått till, vem som smed dem och vem som sköt. Fallet ska bli de första fällande domarna i världen efter insatsen Trojan Shield.
Några år har gått sedan dess, och i Stockholm har våldsvågen eskalerat ytterligare. Hur ska Sverige komma till rätta med situationen? Och varför räcker det inte att döma så många det bara går?
Hon växer upp i Falsterbo, dotter till en leksakshandlare som ville ha saker på sitt sätt, och en mamma med en famn och ork för sex barn. Skrivandet blir hennes första passion, och 25 år gammal debuterar hon som barnboksförfattare. Men ödet ville annorlunda för Lisa dos Santos, som bytt idyllen i Skåne mot Flemingsbergs betong.
Det var 14 år sedan. Hur länge kommer hon orka stå där i rättssalen och se ungdomar och barn dömas for mord – på andra ungdomar och barn?
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Fanny Hedenmo
Kontakt: [email protected]
Hans filmer har hyllats och kultförklarats, men själv har regissören och manusförfattaren Lukas Moodysson aldrig sökt etablissemangets gunst. Varför inte?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I sin senaste film, ”Tillsammans 99”, låter han karaktärerna från kollektivkomedin Tillsammans (2000) återse varandra 24 år senare. Idén lockade Lukas Moodysson, 54, som själv är i en särskild fas i livet. En fas där allt skulle kunna omprövas. Eller inte.
1998 debuterade han med tonårsskildringen Fucking Åmål, som rev ner hyllningar och kammade hem flera tunga priser. Som svar klev Lukas Moodysson upp på scenen iklädd kaninöron och ägnade sitt tacktal åt ”några personliga vendettor”. En strulig och bångstyrig röst i filmsverige som alltid gått sin egen väg. Hur kommer det sig?
I flera av hans filmer är det ungdomens blick på en oförstående, ibland rovdjurslik, vuxenvärld som står i fokus. Och även de mest plågade och felande karaktärerna behandlas med omsorg och kärlek. Varifrån kommer den förlåtande blicken på människan? Och varför ligger humorn alltid så nära till hands för honom, även i de mörkaste av historier?
Hör Söndagsintervjun med Lukas Moodysson om att vara punk men kanske inte riktigt så punk, om passionen for nose work, och om att drabbas av skriv-, och livskramp och lyckas ta sig ur den.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Fanny Hedenmo
Kontakt: [email protected]
Han är mångsysslare av rang, men alltid trollkarl i själ och hjärta. Men varför väcktes längtan till magin för den unge Carl-Einar Häckner?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
12 år gammal blev han den yngste medlemmen någonsin i Göteborgs magiska klubb, och några år senare slog han igenom med dunder och brak efter ett uppmärksammat kondomtrick på SVT. Sedan dess har Carl-Einar Häckner – trollerikonstnär, varietéartist, sångare och komiker – trollbundit sin publik i tv och på scener över hela Sverige, men också utomlands.
Ändå har det funnits stunder då han bara velat slå sönder alltihop. Då magin förlorat sin... magi. Vad beror det på? Och hur hittar man den igen?
Det var när farmor trollade fram en kapsyl bakom örat som passionen för trolleriet väcktes i den unge Carl-Einar Häckner, eller Charlie, som han länge kallade sig själv. Men i den här Söndagsintervjun grubblas det kring om det inte finns en till anledning.
Om inte behovet av sagan och magin också väcktes i barnets längtan till sin pappa, och i sorgen över en syster som aldrig riktigt fick chansen att leva.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Fanny Hedenmo
Kontakt: [email protected]
Efter genombrottet i På Spåret 2018 har karriären gått spikrakt uppåt. Men hos sångerskan och låtskrivaren Sarah Klang dröjer sig tanken kvar tänk om all framgång bara är ett utstuderat skämt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kritikern Jan Gradvall beskrev hennes album ”Love in the Milky way” som det bästa svenska debutalbumet – någonsin. Hennes röst har kallats “knäckande” och hennes texter som skrivna av en livserfaren 75-åring. Det har kort sagt östs beröm över Sarah Klang, som i höst släpper sitt fjärde album.
Och den här gången har hon lagt tjugoåringens grubblerier och krossade hjärtan på hyllan. Nu står moderskapet i centrum. Och blicken är riktad framåt.
Barndomen var kärleksfull men kringflackande. Som ung slets hon ofta upp med rötterna och lärde sig att läsa rum och bli omtyckt, men kanske inte så uppmärksam på sig själv. Och i huvudet river katastroftankarna. Men ändå har hon nog aldrig varit “the saddest girl in Sweden”.
Hör Sarah Klang i Söndagsintervjun om att hitta sin inre eld på en musiktävling i Eskilstuna, om att vara killtokig och om att lära sig hur personlig man kan vara på instagram.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Fanny Hedenmo
Kontakt: [email protected]
För utsålda hus har hon skämtat om rasism, om sin sexualitet och om sin kristna bakgrund. Men en kamp har varit svårare att prata om än någon annan det livslånga kriget mot sockret.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur kan begäret av en bulle bli så starkt att det slår ut allt annat, att det blir som ett avgrundsdjupt hål?
För komikern Marika Carlsson, som utnämnts till Sveriges roligaste kvinna två gånger, programlett Melodifestivalen och gjort flera hyllade standup-turnéer är det en central fråga som hon länge inte vågade röra vid. Det har funnits för mycket skam där. Vad beror hennes oförmåga att hantera mat och sockret på? Vad har hon försökt bedöva med maten under alla dessa år?
Och går det att skämta om det, utan att skämta bort det?
Knappa året gammal hittas hon svårt undernärd och en hårsmån från döden i ett dike i norra Etiopien, mitt under pågående svältkatastrof som skördar hundratusentals liv. Långsamt återvänder den lilla Marikas liv i den svenska biståndsarbetaren Ernas varma famn. Men adoptionen till Sverige blir lika livsavgörande som den blir krävande - mötet med de vita klasskamraterna, mellanförskapet och den både trygga och stränga gemenskapen i pingstkyrkan.
Hör komikern Marika Carlsson i Söndagsintervjun om att en gång för alla bestämma sig för var hon hör hemma, om att hitta kärleken i London men sedan försöka glömma den i tjugo år, och om att acceptera sitt eget inre mörker.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Fanny Hedenmo
Kontakt: [email protected]
I Sameh Egyptsons doktorsavhandling anklagas han för att vara Muslimska brödraskapets hemliga språkrör i Sverige. Hur svarar Mahmoud Khalfi på det?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Avhandlingen ”Global politisk islam?” blev våren 2023 veritabelt sprängmedel i den svenska debatten. I den över 700 sidor långa boken säger sig Sameh Egyptson, som i 20 år kartlagt Islamiska förbundet och dess dotterorganisationer, veta att den islamistiska rörelsen Muslimska brödraskapet finns i Sverige. Och att dess anhängare verkar i det fördolda, med svenska politikers goda minne.
Mahmoud Khalfi, imam och direktör vid Stockholms stora moské på Södermalm, nämns över 30 gånger i boken. Själv hävdar han att han aldrig försökt gömma sina åsikter, och sin syn på Muslimska brödraskapet som en inspiration, en ”gyllene medelväg”.
Men vilken plats har egentligen politisk islam i ett svenskt, sekulärt samhälle?
Mahmoud Khalfi föds på en gård på den fattiga tunisiska landsbygden i mitten av femtiotalet. Att få chansen att utbilda sig är på intet sätt självklart, och för sexårige Mahmoud är det slumpen - och ett par för små skor - som avgör hela hans framtid. Eller är det ödet?
Hör Mahmoud Khalfi i Söndagsintervjun om flykten från diktaturens Tunisien med ett hemmasnickrat pass, om att motta både hat och kärlek som imam i Sverige, och om varför en brinnande koran kan göra så ont.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Fanny Hedenmo
Kontakt: [email protected]
I höst både manus- och regidebuterar han med långfilmen "En dag och en halv". Men hos Fares Fares anas ingen nervositet. Varifrån kommer hans tilltro till sin egen förmåga?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Runt millennieskiftet var det inte ovanligt att folk skrek "Jalla Jalla!" efter honom på stan. Lillebror Josefs kulturkrockskomedi som gjorde Fares Fares till den frihetstörstande Roro med hela svenska folket, och som fick honom att kallas lika betydelsefull för integrationen som Zlatan.
Idag är han en av Sveriges mest framstående skådespelare på den internationella scenen, med filmer som Safe House och Zero Dark Thirty, och tv-serier som Westworld och Chernobyl på meritlistan. De senaste åren har han spelat huvudroller på arabiska i vännen Tarik Salehs hyllade filmer, The Nile Hilton Incident och Boy from heaven.
Nu tar han för första gången steget bakom kameran. Ändå finns inga premiärnerver. Varför inte?
Sommaren 1987 flydde familjen Fares Sverige från krigets Libanon, efter att redan fyra gånger nekats uppehållstillstånd och utvisats. 14 år gammal blir Fares Fares nya projekt att bli svensk, så fort som möjligt. Lära sig språket och förstå den nya ungdomskulturen i ett Örebro där Depeche Mode och U2 är det enda som gäller.
Ändå har han aldrig tvivlat på sig själv och sin förmåga. Och aldrig ångrat valet att vaska skolan, och låta sig slukas av teatern.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Fanny Hedenmo
Kontakt: [email protected]
Mitt under sitt stora genombrott födde skådespelaren Sanna Sundqvist en son med Downs syndrom. Idag önskar hon att hon kunde resa tillbaka i tiden och viska till sig själv: "Allt kommer att bli bra".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"Har du sett att han har vissa utmärkande drag?"
Frågan ställs av en läkare på BB vintern 2019. På Sanna Sundqvists bröst ligger Vide, hennes andra son. Med lite kortare ben än vanligt, en lite mjukare kropp och en tunga som gärna sträcker sig utanför munnen. För Sanna kommer beskedet som en chock, och kroppen blir tung som bly. För hennes inre fladdrar bilder som hon inte kan placera, bilder på vuxna män med Downs syndrom, främlingar för henne.
I rädslan finns också en skam, och en sorg över en kärlek och en kontakt som aldrig ska uppstå. Men så händer något, som får allt att vända.
Hon har uppmärksammats för sitt stora fysiska register och förmågan att använda och förvrida kroppen för komisk effekt. 2019 nomineras hon till en Guldbagge för rollen som Niki i dramakomedin Ring Mamma, och 2022 utnämns hon till årets bästa kvinnliga komiker. Trots att hon tampas med självkänslan, vet hon att hon kan om hon bara släpper taget. Och att det, i den nakna och utlämnade kroppen, finns en frihet.
Hör Sanna Sundqvist i Söndagsintervjun om rädsla och sorg som byts till gränslös kärlek, och om vad som händer när det plötsligt säger "pang".
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Fanny Hedenmo
Kontakt: [email protected]
Hon skriver för att bli fri, och känner sig som en "usel människa" när hon inte når sitt eget språk. Men finns det någon gräns för hur mycket Agneta Pleijel kan utlämna sig själv och andra?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hennes liv kan delas in i två akter. En första akt där Agneta Pleijel, dramatiker och dåvarande kulturchef på Aftonbladet, mest fanns till för andra. Anpassade sig efter omgivningens krav, accepterade kvinnans lott.
Och en andra akt, där hon vågar ta plats och göra det hon själv allra helst vill. Som hon uttrycker det: Skriva. Vara fri. Få orgasmer.
Sedan debuten med diktsamlingen "Änglar, dvärgar" 1981 har hon skrivit ett dussintal böcker, vunnit många priser och utmärkelser. I höst kommer den tredje och sista delen i en självbiografisk romansvit, boken "Sniglar och Snö". Idag är hon 83 år, men har den där andra akten verkligen inträtt än? När blir man egentligen klar?
Hon växte upp i ett hem med två föräldrar som talade olika språk. Pappa var matematiker, lugn och trygg; mamma konstnärssjäl, lynnig och känslostyrd. Sedan dess har klyftor mellan människor gäckat Agneta, relationer som skakar och brister. Som ung förstod hon att modern bar på drömmar som aldrig infriats, och att skulden för det delvis fallit på henne som dotter.
Hör Agneta Pleijel i Söndagsintervjun om att skriva för att förstå, om att sluta vara andra till lags, och om vad som får henne att hela tiden sätta en spegel mot sig själv och sina närstående.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Fanny Hedenmo.
Kontakt: [email protected]
Jonas Wahlström tycks alltid ha en orm i väskan. Går det överhuvudtaget att skilja honom från djuren?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Han var ett sladdbarn i storstan som hellre sprang i djurparken än gick i skolan. Och där blev han kvar hela livet, efter grundandet av det egna Skansenakvariet 1978. Var det tillfälligheternas lycka, eller har vägen alltid varit utstakad för den självständige pojken med det kolossala djurintresset?
I decennier har Jonas varit en folkkär djurexpert med en självklar underhållningsådra och vänligt grepp om både publik och programledare. Själv menar han att han inte har sökt rampljuset, men välkomnat varje tillfälle att lyfta fram djuren.
Han är ständigt aktuell, ibland kontroversiell och på senare tid allt mer granskad och ifrågasatt. Han tycks alltid landa på fötterna, men i spåren av krokodilattacken 2019 och kungskobrarymningen 2022 har Skansenakvariets grundare fått anledning att skapa en egen strategi för att hantera medier. På sätt och vis känner han att vinden har vänt vad gäller hans popularitet hos journalister. Men han är ändå fast besluten att fortsätta vara lika tillgänglig som alltid.
Hör Jonas Wahlström i Söndagsintervjun om en unik uppväxt, vägen till hans livsverk och hur han hanterat de senare årens dramatik på akvariet.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Anna Johannessen
Kontakt: [email protected]
Han har släppt en skiva om året i 30 år, och är nästan tiofaldigt utgiven poet. Men Luleåsonen Mattias Alkberg ser sig fortfarande som en underdog. Varför då?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Grammisgalan 2010 nominerade indierockbandet The Bear Quartet i kategorin Årets manliga pop fick de ett ilsket brev tillbaka, signerat frontmannen Mattias Alkberg, som tackade nej till nomineringen.
"Vi vill inte ha med Er att göra. Vi tycker att en ursäkt vore på sin plats. Säg förlåt. Vänligen, The Bear Quartet".
Och så har det ofta varit med Mattias Alkberg. Iallafall den offentliga bilden. Han anpassar sig inte, ställer sig aldrig in. Han gör som han vill och står gärna vid sidan av, retas och skapar dålig stämning. Men är det verkligen hela bilden?
I över 30 år har han ständigt producerat ny musik, som soloartist eller med bandet Mattias Alkberg BD. Men trots att kritiker älskar honom har den stora kommersiella succén uteblivit, och pengar är ett ständigt huvudbry. Ett faktum som, visar det sig, döljer både smärta – och skam.
Självkänslan och att stå i vägen för sig själv blir ett tema i den här Söndagsintervjun, som börjar på Norrbottensteatern i Luleå, där han i sommar spelar Barbro Lindgrens Loranga. Men också att välja humor över ilska, och att sväva mellan liv och död – och ta sig tillbaka.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Fanny Hedenmo.
Kontakt: [email protected]
Han fick ökända krigsförbrytare på Balkan att backa, men lyckades inte försona grannar på den skånska landsbygden. Hör FN-bataljonchefen Ulf Henricsson om våldets logik, om ledarskap och mod.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"There is a new sheriff in town. And he is Swedish".
Så skrev den amerikanske krigskorrespondenten Kurt Schork i sin rapport från krigets Bosnien, hösten 1993. Han syftade på Ulf Henricsson, överste i första graden och bataljonchef för den första FN-styrkan i Bosnien, Nordbat 2. Med sin säregna auktoritet och hot om våld lyckades han ta sig in i byn Stupni Do, där över 30 civila massakrerats av kroatiska styrkor. Den svenska styrkan avvärjde också hotet om ytterligare en massaker i staden Vareš, med plundringar, våldtäkter och massavrättningar.
Smeknamnet "Sheriffen i Vareš" fastnade, och Ulf Henricsson bär det med stolthet. Under hans offensiva ledarskap räddades otaliga civila människors liv. Men varifrån kommer hans mod och beslutsamhet, öga mot öga med ökända krigsförbrytare?
Och varför blev utfallet så annorlunda i Srebrenica två år senare, när en holländsk FN-styrka passivt såg på medan över 8 000 muslimska män och pojkar fördes iväg och mördades?
Som liten pojke i Järna utanför Stockholm lärde han sig tidigt att inte backa, att sätta hårt mot hårt och att sätta sig i respekt. Våld kan lösa problem, det är hans bestämda uppfattning, och i krigets logik finns ingen plats för sansade samtal.
Kanske var det därför han aldrig trivdes som medlare i TV3:s program Grannfejden 2007, där Ulf Henricsson tillsammans med programledare Robert Aschberg förgäves försökte lösa bittra konflikter mellan grannar.
Eller varför han inte tror på någon diplomatisk fred mellan Ryssland och Ukraina.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Fanny Hedenmo.
Kontakt: [email protected]
Med över 60 år på Sveriges allra största scener har hon skrivit in sig i svensk kulturhistoria. Hör Lill Lindfors om uppväxtens humor och sorg, om att hålla i taktpinnen och om konsten att fräsa ifrån.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Som gymnasist upptäcktes hon av revykungen Hagge Geigert. Sedan dess har karriären gått som på räls för Lill Lindfors. Men själv hade hon alltid en plan B i bakhuvudet. Om det inte blir bra, tänkte hon, kan hon gå tillbaks till högskolan. Bli sjuksköterska, som mamma, eller läkare.
83 år fyller hon i maj. I över 60 år har hon spelat för slutsålda hus, på de största scenerna, med alla de stora namnen. Karl Gerhard, Beppe Wolgers, Magnus och Brasse, Harry Belafonte. Hon har vunnit Melodifestivalen, tappat kjolen i live-tv. Albumet "Du är den ende" från 1967 betraktas som en av de bästa svenska skivorna någonsin. Men än dröjer sig tanken kvar hos Lill Lindfors – det finns en plan B "om det inte blir bra".
Uppväxten i Näsbypark var rik – inte nödvändigtvis på pengar, men på humor, musik och kärlek. Pappa spelade luta och sjöng sjömansvisor och Evert Taube, mamma spelade piano när hon hade en stund över. Men i hemmet fanns också en sorg över ett förlorat barn. Och hos unga Lill, en önskan om att få skydd, att någon annan ska ta ansvar.
Hör Lill Lindfors i Söndagsintervjun om professionalitet och behov av kontroll, om att trivas bäst i manligt sällskap, och om att vilja leva till minst 92.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Fanny Hedenmo.
Kontakt: [email protected]
Hon är artisten och PR-konsulten som stångas både mot den svenska dygdigheten, och mot bilden av sig själv som en "rikssköka". Men varför är tystnaden outhärdlig för Dominika Peczynski?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Som tonåring ville hon bli känd – och känd blev hon.
I över 30 år har Dominika Peczynski varit en självklar del av svensk offentlighet. Idag driver hon en PR-firma, men på hennes meritlista finns alltifrån frontfigur för popbandet Army of Lovers till IT-entreprenör, kokboksförfattare och programledare. Bara inför den misslyckade L-kandidaturen till riksdagen i 2022 års val känner hon en viss skam; det var ju aldrig så seriöst menat.
En till synes ostoppbar kraft, ständigt med nya upptåg. Ändå är det numer relationen med förre finansministern, Anders Borg, som är källan till allmänheten och medias omättliga intresse. Varför då?
1977 flyr hon med sin mamma och pappa antisemitismen i det kommunistiska Polen. Uppfostran i barndomshemmet i Bredäng är sträng och auktoritär, och relationen till mamman långtifrån kärleksfull. Dominika Peczynski gör uppror, och flyr in i en våldsam relation som nästan kostar henne livet. Men erfarenheten har gett henne en sak, säger hon – ett utmärkt väderkorn, och ett vaccin mot farliga män.
Hör Dominika Peczynski om att hålla tystnaden och gravallvaret på avstånd, om att stångas mot bilden av sig själv som "rikssköka", och om en att göra-lista som konstrueras i efterhand.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Fanny Hedenmo.
Kontakt: [email protected]
Efter det uppmärksammade tv-bråket är Bojan Djordjic redo att ge sin version. Det blir ett samtal om barndomssår som fördjupas med åldern, om hat och kritik, och om längtan efter att bli accepterad.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"Vem representerar du?"
Orden yttrades i stundens hetta, och kom från Sveriges förbundskapten Janne Andersson, som i Viaplays studio surnat till över fotbollsexperten Bojan Djordjics kritiska frågor. Förklaringen i efterhand? Frågan handlade inte om ursprung. Men för Bojan Djordjic väckte den en välbekant känsla, närvarande sen barndomen – att hela tiden vara ifrågasatt, att betraktas som"den andre".
Som tioåring flydde han och familjen krigets Sarajevo under dramatiska former. I Husby utanför Stockholm bodde de sex personer i en etta, och gudfaderns snarkningar höll alla uppe på natten. Men trots mobbning och hånfulla skratt från skolkamraterna fanns tryggheten hela tiden i mammans famn, och i morfars varma blick.
Idag har han gjort sig ett namn som en kunnig – och enligt vissa, kaxig – fotbollsexpert. Men det kunde blivit på ett annat sätt.
Som 17-åring skrev Bojan Djordjic på för topplaget Manchester United; en i tidens mått mätt rekordförsäljning på 14 miljoner kronor. Banan tycktes krattad för en lysande karriär inom fotbollens absoluta toppskikt. Men stämningen i omklädningsrummen var hård och armbågarna vassa. Pressen blev för stor. Själv säger han att han tog sin talang för given, och sumpade sitt livs chans.
Hör Bojan Djordjic om att våga ta av sig rustningen, om fotbollen som frizon och om varför vi måste bli bättre på att förstå varandra.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Fanny Hedenmo.
Kontakt: [email protected]
Hennes böcker skildrar samisk identitet och trauman som går i arv, ofta berättat genom barnets ögon. För Ann-Helén Laestadius är ilskan den främsta drivkraften, och försoningen omöjlig.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
2016 vann hennes roman Tio över ett Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok. Iklädd kolt valde Ann-Helén Laestadius att inleda sitt tacktal på samiska och meänkieli, två språk som format henne, men som hon aldrig fick lära sig som barn.
Hennes mor sattes i nomadskola som barn, ett trauma som för Ann-Helén Laestadius gått i arv. Som ung flicka i Kiruna var det samiska en källa till skam. Idag har skammen bytts till stolthet, men också sorg och ilska.
I romanen Stöld, som just nu blir till påkostad långfilm, skildras den unga samiska flickan Elsa, som skräms och hotas till tystnad efter att en av hennes renar dödats. De senaste åren har hatbrotten mot renskötare i Sapmí satts i blixtbelysning, inte minst efter HD-domen i Girjasmålet 2020. Samtidigt sker en försoningsprocess, där Svenska kyrkan offentligt har bett om ursäkt för historiska övergrepp mot samer.
Hör Ann-Helén Laestadius i Söndagsintervjun om rollen som förebild för en ny generation unga samiska kvinnor, om ilskan mot svenska staten, och om varför ingenting kan få henne att förlåta det förflutna.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Fanny Hedenmo.
Kontakt: [email protected]
Få poliser vet lika mycket om Stockholms gängvärld som Mats Lindström. Som spaningsledare utreder och vittnar han mot de kriminella - men har också deras respekt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När spaningsledaren Mats Lindström griper misstänkta i Stockholms kriminella miljö händer det att de kommenterar hans namn. De har hört talas om honom, ibland "sedan de var små".
57-årige Mats Lindström är serviceteknikern som fick höra att han var för social för att bli polis. Trots det hittade han sin roll i den blå uniformen. Som spaningsledare inom polisens särskilda satsning mot skjutvåld i Järvaområdet jobbar han på högvarv, och betraktas av kollegorna som en ovanligt påhittig och passionerad polis.
Mats Lindström ger sällan intervjuer. Men hans gedigna kunskap om gängkopplingarna och mordens natur har i flera fall lett till långa domar. Riskerna finns ständigt närvarande. Men medan få vågar sätta sig i rättssalen för att vittna, anser Mats Lindström att han har ett ansvar. Om inte han vågar, vem ska då våga?
Hör Mats Lindström i Söndagsintervjun om vad som driver honom att lösa brott, om varför yrket som spaningsledare känns meningsfullt, och om hur det finns plats för både respekt och humor i mötet med de kriminella.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Fanny Hedenmo.
Kontakt: [email protected]
Misär i barndomshemmet, men byn tog hand om honom. Hör Thomas Hammarberg om vreden, fredspriset, Putin och den livslånga kampen för mänskliga rättigheter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Amnesty, Rädda Barnen, FN, Sveriges radio och Sveriges Riksdag. Det är svårt att sammanfatta 81-åriga Thomas Hammarbergs karriär när han har varit både diplomat, opinionsbildare, aktivist, politiker och journalist.
Samtidigt som han tog emot Nobels fredspris 1977 på scen för Amnestys räkning var han reporter på Ekot. Varför har han rört sig så fritt mellan olika roller?
Det ska visa sig att Thomas Hammarbergs outtröttliga arbete för mänskliga rättigheter – framför allt barns – har en direkt koppling till hemmet han växte upp i. Det var allt annat trygg plats för ett barn.
Dagen före den här Söndagsintervjun spelas in kommer nyheten att Liberalernas tidigare riksdagsledamot Barbro Westerholm har dött. Hon var den äldsta riksdagsledamoten och Thomas Hammarberg den näst äldsta under mandatperioden 2018-2022.
"Hon var viktig för mig. Vi jobbade tillsammans i frågor om äldres rättigheter. På något sätt trodde jag att hon skulle leva för alltid."
Sent 60-tal var Thomas Hammarberg ordförande i FPU, men lämnade på 70-talet och blev senare Socialdemokrat. I Söndagsintervjun berättar han varför. Hör också om hans möte med Vladimir Putin 2008 och om varför mänskliga rättigheter idag har låg status.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Hannah Engberg.
Kontakt: [email protected]
Den folkkära skådespelaren Tomas von Brömssen ger sällan intervjuer eftersom han inte har något mörker, säger han. Men det visade sig inte riktigt stämma.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I vår fyller han 80 år och kan titta tillbaka på ett halvt sekel på scen. Men blicken är också i allra högsta grad riktad framåt. Både för att Tomas von Brömssen inte vill sluta underhålla, men också för att det inte finns så mycket svärta i livet att blicka tillbaka på, enligt honom själv. Och det skäms han över.
"Det är därför jag alltid säger nej till intervjuer."
Men i Söndagsintervjun berättar skådespelaren Tomas von Brömssen om sitt liv och blottar då en annan skam i honom: klasskomplexet.
Tomas von Brömssen var den första i släkten att studera vidare, men på Östra realskolan i Göteborg kände han inte att han passade in – efternamnet till trots. Klasskompisarna bodde i villor och hade egna rum, men han själv bodde i en "sketen tvåa" och vågade inte ta hem någon på besök.
Revanschlystnad har varit en drivkraft för honom, men också att få folk att skratta. Hör Tomas von Brömssen om mammans huvudvärk, konstnärspappans ouppfyllda drömmar och om att bli "Hebbe lelle" med hela svenska folket.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Hannah Engberg.
Kontakt: [email protected]
Hon är musikjournalisten som levde för jobbet och nu måste jobba för livet. "Jag är inte här, det här händer inte" är Annah Björks bok om postcovid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För många av oss är coronapandemin ett minne blott, men inte för Annah Björk. Varje dag under två års tid har hon haft feber, andningssvårigheter och kroppssmärtor. Livet med postcovid står i skarp kontrast till hur hon levde fram till julen 2020.
I 20 års tid har musik- och modejournalisten Annah Björk analyserat och recenserat den populärkulturella världen. Hon har skrivit för bland andra Svenska Dagbladet, Elle och Expressen, haft stående spaningar i TV4 Nyhetsmorgon och varit redaktionschef på Bon Magazine.
Det var ett liv i högt tempo med resor, sena arbetskvällar och intervjuer med världsartister. Nu ligger Annah Björk mest hemma på soffan och "tittar på blommorna". Minsta lilla ansträngning, som att duscha, förstör en hel dag. Och att hjälpa sina två söner med läxorna är snudd på omöjligt. Annah Björk berättar att hon vill leva, men att hon inte förstår hur det ska gå till.
Hör Söndagsintervjun om vad som blir kvar av en människa som var sitt jobb, men som inte vet om hon kommer att kunna jobba igen.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Hannah Engberg.
Kontakt: [email protected]
Hon stod på toppen och föll ner. Efter skandalvideon hävdar nu den hårt kritiserade influencern Margaux Dietz att hon är en bättre version av sig själv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den 3 november 2022 publicerar Margaux Dietz en Youtube-video där hennes kamerateam filmar en utslagen man som ligger precis utanför hennes lägenhetsdörr. Hon smyger ut, skrattar och tar en bild medan hennes son petar på mannen. I videon säger hon att mannen är "blodig" och "däckad".
Kritiken blir massiv trots att mannen är blurrad i videon. Sponsorer hoppar av och hatet mot Margaux Dietz väller ut på sociala medier. Det kommer in orosanmälningar till socialtjänsten och Margaux Dietz polisanmäls för olaga integritetsintrång.
32-åriga Margaux Dietz slog igenom 2017 när hon på Youtube publicerade en video av sin sons förlossning – gensvaret blev enormt. Hon har utsetts till Årets influencer och Årets Mama, fått intervjua partiledare inför riksdagsval, gett ut självhjälpsboken Your best life, skrivit barnböcker, varit programledare och gjort klädkollektioner. 2021 omsatte Margaux Dietz nära 12 miljoner kronor.
I slutet av februari 2023 lades förundersökningen ner, men frågan är om det finns en väg tillbaka för en av Sveriges mest kända influencers?
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Hannah Engberg.
Kontakt: [email protected]
Hon skapade rubriker och väckte ont blod när hon liknade Rinkeby vid en"krigszon". Hör Lise Tamm, chefsåklagare, om varför hon är så stridbar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lise Tamm är ingen försiktig general utan en kontroversiell åklagare som säger vad hon tycker, vilket irriterade både chefer och ministrar under åren då hon var chef för RIO, Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.
Men förra året lämnade Lise Tamm Sverige för toppjobbet som åklagare vid internationella brottsmålsdomstolen ICC i Haag. Och där känner sig denna världsmedborgare hemma – rent av "normal".
Chefsåklagaren Lise Tamm föddes i Sverige 1961, men bodde i Frankrike tills hon var åtta år. Pappans franska gener, mammans rättspatos och de starka kvinnorna från "den tammska släkten" har format henne.
Hör Lise Tamm i Söndagsintervjun om konsekvenserna av att vara en kvinna som tar mycket plats. Och om vad hon ser för lösningar på det dödliga och eskalerande gängvåldet.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Hannah Engberg.
Kontakt: [email protected]
Turnéaktuella José Gonzalez var biokemisten som lämnade forskningen när hela världen ville höra hans musik. Nu försöker han få in vetenskapen i sin konst.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Han är full av dubbelheter. José Gonzalez är tonåringen som var med i ett hardcoreband samtidigt som han spelade Bach hemma på sin klassiska gitarr. Han är den lågmälda och introverta forskaren som inte räds att sitta ensam på scen inför tusentals konsertbesökare.
2004 knockade José Gonzalez hela världen med sin cover på The Knifes hit Heartbeats och efter det kunde han livnära sig på sin musik.
När José Gonzalez hade för mycket både på jobbet och privat fick han en psykos och blev inlagd. För en introvert och analytisk person som är mycket uppe i sitt eget huvud, var det en erfarenhet som fick honom att intressera sig för den mänskliga hjärnan och att påbörja en slags hälsoresa.
Men han är också ute på ett annat mission: Att med sin musik sprida vetenskap och göra världen till en bättre plats. Ledorden är sekulär humanism, effektiv altruism och ekomodernism.
Hör José Gonzalez om att vara en känslig själ som slår hårt.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Han befinner sig gärna i skärningspunkten mellan det politiska och religiösa. Hör filmskaparen om att se möjligheter och hitta tröst i konsten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tarik Saleh har hyllats för sina filmer och de har tagit honom ut i världen. Vid filmfestivalen i Cannes i somras fick hans “Boy from Heaven” pris för bästa manus, vilket är “svårt att toppa”, enligt honom själv. Men nu har han vinstchans på en annan fransk filmgala, efter att ha blivit nominerad till en César för bästa utländska film.
Han började som programledare för ungdoms- och samhällsprogrammet “Elbyl” 1996, var med och startade produktionsbolaget Atmo och har sen dess gjort dokumentärer och film i olika format. I och med “The Nile Hilton Incident” (2018) öppnades dörren till Hollywood.
När Tarik Saleh flyttade hem till sin pappa efter att ha gått ut grundskolan hade de helt olika planer för hans framtid. Tarik ville inte plugga vidare, men pappan lovade att göra hans liv “till ett helvete” om han inte gick gymnasiet.
I Söndagsintervjun berättar han också om graffitins betydelse, kärleken till Egypten och hur det är att konkurrera i samma strålkastarljus som Ruben Östlund.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Hör näringslivstoppen berätta om hur hon i femtio år levde som man, men sen blev tvungen att möta sig själv och genomgå en könskorrigering.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hon levde i ett rasande tempo och nådde näringslivets toppskikt. Examen från både Chalmers och Handelshögskolan i Göteborg, kursetta på kadettskolan och chefskarriär.
Men hela tiden fanns ett skav där inom henne, ända sen barndomen. Något som hon inte ville erkänna, allra minst för sig själv. Men tillslut gick det inte längre. Caroline Farberger ville leva som den hon egentligen var och genomgick en transition till kvinna.
Hela livet har hon burit på en rädsla för att inte bli älskad och att hamna i ett utanförskap. Hon märkte tidigt att hon fick anstränga sig för att passa in i mansnormen och försökte förstå vad som förväntades av henne. Hon började prestera, höll ett högt tempo, men sprang ifrån sig själv.
Den här Söndagsintervjun handlar om Caroline Farbergers resa från man till kvinna, om vikten att vara sann mot sig själv och hur hon vill förändra världen.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Hör den legendariske korrespondenten berätta om det dramatiska livet utanför Sveriges gränser, och hur han alltid har haft "en himla tur".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Herman Lindqvist blev utrikeskorrespondent precis som sin far. Numer är han bosatt i Warszawa och följer kriget i Ukraina på nära håll. Han är orolig över utvecklingen och ser en överhängande risk för att vi är på väg mot ett större krig i Europa.
För många är Herman Lindqvist mest känd som populärhistoriker och expert på det svenska kungahuset. Sedan början på 1990-talet har han skrivit storsäljande böcker och gjort tv-program om Sveriges historia och också fått kritik för att var anekdotisk, svepande och fixerad vid personligheter.
Han har rapporterat från 26 krig och konflikter, upplevt död och elände, och det bästa sättet att bearbeta sina upplevelser har varit att samtala med kollegor som varit på samma platser. “Så man kan sitta tillsammans, dricka åtta gin och tonic och prata med varandra, kanske gråta”, säger Herman Lindqvist.
I Söndagsintervjun berättar han också om hur han varit som pappa, varför sinnlig njutning är så viktigt och vad det stundande 80-årsfirandet ska innehålla.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Hör träningsprofilen som bryter tabut kring klimakteriet. Om effekten av kunskapsdelning och viljan att förändra.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hon var med och tog spinningen som träningsform till Sverige i mitten på 1990-talet, och har ända sedan dess varit en stark röst i träningsbranschen. Men de senaste fem åren har hon framförallt kallat sig själv klimakterieaktivist.
Historiskt har det varit tyst kring frågor som rör kvinnohälsa, så nu finns ett uppdämt behov av att prata och lära sig mer, menar Monika Björn. Det var när hon själv fick klimakteriebesvär som hon insåg hur tyst det varit om den förändring i livet som halva befolkningen förr eller senare genomgår.
Storbritannien är ett föregångsland, säger Monika Björn. Där har man förstått att kunskapen om klimakteriet behöver uppdateras. Att kvinnor i den fasen av livet är överrepresenterade i sjukskrivningssiffrorna är något som kostar både samhället och individen.
I Söndagsintervjun berättar hon om sin träningsfilosofi där funktion går före utseende, om en dramatisk start på livet och en uppväxt där det annorlunda och avvikande gett henne en tro på sig själv.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Sedan 1960-talet har hon befunnit sig i modebranschens toppskikt. Om kläder som kulturuttryck och maskulinitet under omförhandling.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter att Ingrid Giertz-Mårtenson utbildat sig vid den främsta modeskolan i Paris inledde hon sin karriär på det ledande modehuset Givenchy. Därefter har de prestigefyllda uppdragen avlöst varandra och hon har bland annat verkat som vd för Svenska moderådet och Skobranschrådet.
Nu är Ingrid Giertz-Mårtensson aktuell med boken ”Manligt mode - en okänd historia”. Om synen på mannen, det manliga modet under 500 år och varför hon tycker att Harry Styles är en utmärkt förebild för sin generation.
Mode är ett av våra största kulturuttryck, fullt jämförbar med poesi och musik, menar Ingrid Giertz-Mårtensson. Men det är inte lika erkänt som andra kulturyttringar, vilket hon har velat vara med och förändra. Bland annat genom att se till att modevetenskap blivit ett akademiskt ämne på Stockholms universitet.
Hör Ingrid Giertz-Mårtenson i Söndagsintervjun. Om klädindustrins skadliga miljöpåverkan, hur 68-rörelsen dödade intresset för svenskt mode och ett liv i Haute couture - den högsta sömnadskonsten.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]e
Nestor inom svensk underrättelsevärld om att hantera spioner, IB-affären inifrån och varför man missbedömde Rysslands militära förmåga.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Männen i Jan Leijonhielms släkt blev antingen militärer eller präster, men själv har han levt ett liv i underrättelsevärldens tjänst. Dessutom är han specialist på Sovjetunionen och Ryssland.
Han håller med säkerhetspolisen om att spionaget mot Sverige har ökat och ser det som ett bevis för att den ryska underrättelsetjänstens offensiva arbete fått genomslag.
Jan Leijonhielm har varit verksam vid MUST, IB, Öst Ekonomiska byrån samt FOI, och nu skrivit boken “Ett svenskt Leijon: ett liv i underrättelsevärlden”. Där tar han upp IB-affären inifrån och hur den skadade den svenska underrättelsetjänstens arbete utomlands.
I Söndagsintervjun berättar han om sina unika erfarenheter av att hantera agenter, varför man kallar en svensk spion för källa och hur det har varit att leva ett hemligt dubbelliv.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Efter 66 år på scen har Eva Rydberg blivit snällare mot sig själv. Nu lämnar hon direktörsrollen på Fredriksdalsteatern för ett nytt kapitel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Redan som barn var teatern en stor del av hennes liv. Idag är hon en ikon i den svenska underhållningsbranschen och har jobbat med de allra största, som Nils Poppe, Povel Ramel och Siw Malmkvist.
Trots att hon tilldelats Guldmasken sju gånger har det dåliga självförtroendet alltid varit en följetong. Att ägna livet åt teater, dans och musik har pendlat mellan kärlek och vemod.
Först vid 79 års ålder kan Eva Rydberg säga att hon inte längre bryr sig om vad andra tycker. Nu är det också dags att kliva av rollen som teaterdirektör på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Men det är osäkert om pensionärslivet väntar.
Eva Rydberg om att få betalt i mjölk och korvmackor, gången då Jan Malmsjö kysste hennes fötter och vikten av att alltid följa sitt hjärta.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Tidigare i höstas gjorde Mikael Wiehe sin allra sista spelning. Nu väntar en ny verklighet som både skrämmer och lockar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sedan han fick sitt stora genomslag med Hoola Bandoola på 70-talet har Mikael Wiehes liv präglats av ett turnéliv med upp till hundra spelningar per år.
Nu har han sagt farväl till publiken. Sista spelningen var inte särskild känslosam. Det är först nu, några veckor senare som han skrämd med gränsen till hysterisk har insett sin nya vardag. Rädslan för trygghet.
Som 16-åring blev morbror Göstas saxofon inträdet till musikens värld. Tidigt i livet fann också Mikael Wiehe sitt vänsterpolitiska engagemang, som han flera gånger ifrågasatts för och behövt försvara. Inte minst efter spelningen på en stödgala för Kuba.
Mikael Wiehe om kärleken till Björn Afzelius, mottagandet av Leninpriset och varför han associerar sin låt "Flickan och kråkan" med Greta Thunberg.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
I 50 år har han varit barnläkare. Hugo Lagercrantz om skärmtittande, hjärnans utveckling och släktens framgångsrika män men olyckliga kvinnor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hugo Lagercrantz ville bli läkare precis som sin far. Idag är han en av Sveriges mest kända barnläkare som inte drar sig för att ge sig in i debatten.
I pappans släkt undveks kramar och det var krav på att lyckas. Samtidigt lobotomerades hans mamma för ångest men det var ingenting som man pratade om.
Hugo Lagercrantz är professor emeritus i barnmedicin vid Karolinska Institutet och tidigare ledamot av Nobelförsamlingen. I nya boken "Barnhjärnan: Så uppkommer medvetandet och själen" berättar han bland annat om hur skärmtittande kan bromsa barns språkutveckling.
Hugo Lagercrantz om varför man inte ska bli politiker innan 30 år, hjärnans mörka energier och varför man aldrig ska göra sig till för barn.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
När våld och död blev för mycket valde Evin Cetin att lämna advokatyrket. Nu möter hon de gängkriminella på nytt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Som målsägandebiträde träffade hon sällan offren, för de sänktes ner i jorden. Evin Cetin fick istället kliva in genom dörren hemma hos familjer som nyss förlorat sin son eller bror.
Att brottas med sorg och ovisshet blev till slut för mycket. Evin Cetin valde att lämna advokatyrket men inte de gängkriminella. I boken"Mitt ibland oss" möter hon unga killar som har ett pris på sitt huvud och som väntar på sin död.
Hon växte upp som pizzabagarens dotter och utbildning blev vägen till frihet. Samtidigt som hon pluggade juridik gjorde Evin Cetin politisk karriär. Den sattes på paus efter den uppmärksammade dansen med kurdisk gerillaorganisation Pjak.
Evin Citen berättar om att möta alla människor med respekt, om att fler borde öppna dörrar och om hennes engagemang och strävan efter att göra skillnad.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
När männen stoppade henne vågade hon säga ifrån. Författaren Elsie Johansson om religion, sexualitet och lyckan med poesi. Och kärleken Tore.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter 30 år lämnar Elsie Johansson arbete på Postverket för skrivandet. Diktsamlingen ”Brorsan hade en vevgrammofon” blir hennes debut men genombrottet kommer med boktrilogin om Nancy.
Språket fick hon av sin mamma, genom det muntliga berättandet och uppländskan som präglat hennes sätt att skriva på.
Trots att hon var lovande som student i realskolan, så valde hon att gifta sig som 18-åring. Det blir inget enkelt äktenskap. Efter 40 år lämnar hon både mannen och religionen.
91-åriga Elise Johansson om skammen över dagens Sverige, varför medaljen från kungen ligger gömd i byrålådan och om att gifta om sig på äldre dagar - för att leva sin allra lyckligaste tid nu.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
I ett år trodde journalisten Henrik Frenkel att han skulle dö i alzheimers. Då kom vändningen: diagnosen var felaktig. Men sedan kom cancern.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter en period av sviktande minne gjorde Henrik Frenkel en utredning. Då fick han veta att han hade alzheimers. Livet stannade men Henrik bestämde tidigt att han inte skulle tysta sin sjukdom utan istället prata om den.
Vid ett återbesök ett år senare kom beskedet som nästan var ännu svårare att ta emot. Det är nog inte alzheimers.
Två år efter feldiagnosen drabbas Henrik Fenkel av obotlig cancer. Men precis som med alzheimersdiagnosen väljer han att prata om det - ofta med humor.
Hör Henrik Frenkel om att vara en usel chef på SVT men ändå få möjlighet att starta en chef-tidning, familjens tystnad om flykten från förintelsen och känslan av att ha levt sitt till fullo.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Hör Sveriges största filmskapare berätta hur han lärt sig att inte synas och om sin nyvunna kontakt med andevärlden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Leonardo DiCaprio säger att han har Lasse Hallström att tacka för allt, Johnny Depp säger att han gör vad som helst för honom. I veckans Söndagsintervjun berättar Sveriges störste kommersielle filmskapare hur han lyckades i Hollywood.
Lasse Hallström har gjort flera filmer som producerats av den ökände och sexbrottsdömde Harvey Weinstein. I Söndagsintervjun berättar han hur det var att arbeta med Weinstein och hur han fick honom att fatta ett beslut som påverkar hans karriär än idag.
Genom UFO-research för en framtida film hittade Lasse Hallström Hilma af Klint och blev fascinerad av andliga ting. I Söndagsintervjun berättar han hur ett medium hjälpt honom att kommunicera med den döda konstnärens ande. Nu beskriver han sig själv som "helomvänd" och berättar att han också fått kontakt med Magnus och Brasse på andra sidan. Han säger att deras och flera andras andar har hjälpt honom i filmskapandet.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Konservativa filosofen om att hitta gud som femåring i ett ateistiskt hem, amerikansk politik och att skilja på abort och aborträtt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För drygt tio år sedan spådde Roland Poirier Martinsson att konservatismen skulle ta över liberalismen. Då tog ingen honom på riktigt allvar, sedan sköljde den in över Europa som en våg.
Barndomen präglades av en alkoholmissbrukande pappa och en kärleksfull mamma. Han åkte in och ut på barnpsyk och hade sin första fylla som 11-åring. Kvällsbönen blev tidigt en viktig del i hans liv, trots att han inte riktigt vet vart han fick den ifrån.
Förutom en doktorstitel i teoretisk filosofi titulerar Roland Poirier Martinsson sig som författare och kolumnist, ett flexibelt yrke som gjorde att han kunde stanna hemma med barnen i sju år under tiden i USA.
I Söndagsintervjun berättar han om skillnaden på den filosofiska och politiska konservatismen och sina tankar om abort och samkönade äktenskap.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
En av våra största musikexporter genom tiderna berättar om sorgliga avsked, cancerdiagnosen och om att upptäcka sin röst på nytt som mamma.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I tidiga 20-årsåldern slog hon igenom. Nina Persson hann aldrig drömma om en musikerkarriär innan allt var verklighet. Men popstjärnelivet med turnéer över hela världen beskriver hon som hårda år med stora omställningar och med relationer som blev lidande.
2005 släppte The Cardigans sitt sista album – förmodligen. Enligt Nina Persson är bandet mest en del av det förflutna men någon avskedsturné har det aldrig blivit, eftersom de aldrig känt sig säkra på att det är över.
När hon längtade efter barn fick hon en cancerdiagnos. Till slut lyckades Nina Persson ändå bli gravid. Livet som småbarnsmamma i New York fick henne att se musiken på nya sätt.
Hör Nina Persson om sorgen att inte få blomma på egna villkor och varför hon inte klarar av att jobba på sitt nya, vanliga jobb mer än tre dagar i veckan.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
I sin nya bok granskar Olof Lundh fotbolls-VM i Qatar 2022. Hör första intervjun om detaljerna i det globala maktspelet runt FIFA.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur kan ett diktaturland lika stort som Skåne till ytan lyckas övertyga fotbollsvärlden att få arrangera ett VM mitt i en öken? Det ifrågasätter Olof Lundh i sin nya bok ”Templet i öknen: så köpte Qatar världens största sport”.
Som tioåring köpte han sin första Expressen för veckopengen. Men att bli journalist var ingen självklarhet. Det kunde lika gärna ha blivit Handels.
Fotbollsjournalisten berättar också om relationen till sin pappa – hur den enda artikeln som han sparade var den som handlade om när hans son gjort bort sig.
Hör Olof Lundh om drivet i kombination med att vara stark i sin ensamhet. Känslan av att hela tiden kunna få sparken och aldrig se längre än tre månader framåt. Och om skandalen i mitten av 00-talet som fått honom att göra så mycket rätt som möjligt.
Programledare: Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Han är rapparen som gjorde hiphopen folklig. Petter lever i ett rasande tempo. Han vill bromsa, men kan han? Nu är han aktuell med både ny musik och bildkonst. Fast vad längtar han efter, egentligen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Han är artisten, konstnären och entreprenören.
Petter är uppvuxen i Stockholm och är sjätte generationens Södermalmsbo. Med sin debutskiva, “Mitt sjätte sinne” (1998), förändrade han den svenska hiphopen i grunden genom känslofyllda texter, referenser till litteraturhistorien och musikaliskt gränsöverskridande samarbeten.
Han har prisats med grammisar, P3 Guld och fått utmärkelsen Årets talare. Vid sidan av musikkarriären skriver han böcker, driver företag inom främst vin- och hotellnäringarna och har de senaste tio åren även ägnat sig åt bildkonst.
Nu är han aktuell med sin femtonde skiva, “Hälsa Stockholm”, och en tillhörande konstutställning med akvareller.
Hon gick från färdtjänst till galaglitter. Petra Mede har sörjt en förlorad identitet, men vunnit en friare livshållning. Vill hon ha allt ljus på sig? Och vad har en lycklig barndom med det att göra?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Hon är uppvuxen i Göteborg tillsammans med föräldrar och en äldre syster. Som tonåring siktar hon mot en karriär som dansare, men när hon är i 20-årsåldern sätter en skada stopp för planerna och i stället blir hon långtidssjukskriven i över ett decennium. Vinsten i en ståupp-tävling blir biljetten in till humorbranschen och hon anlitas både på scener och i TV-produktioner. Sedan dess har hon blivit en av våra mest folkkära programledare och har bland annat lett Guldbaggegalan, Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Hon har även skrivit böcker om sin uppväxt, pratat i Sommar och Vinter i P1, varit julvärd i SVT och medverkat som skådespelare både i film- och teatersammanhang.
Senare i höst är hon aktuell med en egen humorföreställning om livet efter femtio.
Hon har mer livskraft än någonsin. Elin Kjos, träningsprofil och f d elitsimmare , lever med en obotlig lungcancer. Hur har hon gjort för att mota sin oro? Och vad gör egentligen våra tankar med oss?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Hon är träningsprofil, influencer och före detta elitidrottare.
Elin, född 1988, är uppvuxen i Kungsängen och har tränat simning sen barnsben tillsammans med sin tvillingsyster Ida. De tävlande båda två på elitnivå fram till tjugoårsåldern. Sedan utbildade sig Elin vidare inom hälsa och har arbetat på flera olika gymkedjor, har en egen digital rådgivning och startade också ett Instagramkonto för att inspirera och nå ut till fler.
Våren 2020 fick hon diagnosen obotlig lungcancer, men har kunnat fortsätta sitt liv nästan som förut trots behandlingar och forskningsstudier. Och genom sina sociala medier har hon berättat om vad hon går igenom, fortsatt inspirera och fått kärlek och stöd tillbaka från människor och de nära 200 000 som följer henne.
Från bloggkung till författare. Alex Schulman har grävt i sig själv, sitt förflutna och delat sin släkts historier. Var går gränserna för vad man får berätta om? Och varför går han så gärna i otakt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Han är författare, kolumnist och radioproducent.
Karriären tog fart med bloggen “Jag är Alex Schulman” 2007, känd för att vara både rolig, slagkraftig och ganska elak. Han debuterade som författare 2009 med boken “Skynda att älska” och har sedan dess skrivit flera romaner, bland annat “Bränn alla mina brev” som nu blivit film och går upp på biograferna i slutet av september.
Han är dessutom aktuell med romanen “Malma station” och “Tröstrapporter” på Dramaten. Tillsammans med Sigge Eklund har han den populära podcasten “Alex och Sigge” som är en av Sveriges mest lyssnade.
Han är son till den finlandssvenske journalisten Allan Schulman och Lisette Schulman, dotter till Sven Stolpe. Sedan 2010 är han gift med Amanda Schulman (född Widell) och tillsammans har de tre barn.
Han är finansmannen som tycker kapitalägare bär ansvar för samhällsutvecklingen. Robert Weil har tack vare sin omvärldsanalys alltid legat steget före, men nu är han rädd för framtiden. Varför?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Han är född 1948 och barn till föräldrar som flydde till Sverige under andra världskriget. Inspirerad av sin farfar, som en gång var chef på Deutsche bank i München, började han analysera svenska företag på börsen redan i tonåren och startade 1969 investmentbolaget Weil Invest, senare Proventus. Det var börsnoterat 1982-95 innan Robert Weil köpte ut bolaget.
Proventus nuvarande affärsrörelse, som bland annat arbetar aktivt med donationer och kulturstöd, har till exempel investerat i Magasin 3, Judiska teatern, stiftelsen Culture without borders, Berättarministeriets skrivarverkstäder och Accelerator - där konst, vetenskap och samhällsfrågor möts - på Stockholms universitet.
Hon är trött på att stryka längs husväggar med solglasögonen och sjalen som en Greta Garbo. Hon vill inte gömma sig mer. Men vem är hon då, den nya Lena PH?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Lena Philipsson växte upp i Vetlanda och slog igenom som 20-åring med “Kärleken är evig” i Melodifestivalen 1986. Sedan dess har hon varit med tretton gånger till i tävlingen, släppt skiva efter skiva, satt upp krogshower, spelat med symfoniorkestrar och etablerat sig som en av våra största folkhemsstjärnor.
Förutom att skriva sina egna låtar och sy sina egna kläder har hon jobbat med helheten i showerna hon satt upp, tagit egna pressbilder och gjort musikvideos. Nu är hon aktuell med självbiografin “I händelse av min död” och i sommar är hon en av artisterna som medverkar på Diggiloo-turnén.
Han var löparlöftet från Göteborg som bröt med allt, flyttade ut i vildmarken och levde eremitliv i fyra år. Markus Torgeby har skrivit hyllade böcker om erfarenheterna. Vad är det han vill säga oss?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Markus Torgeby är löpare, författare och föreläsare. Han har figurerat i ett par dokumentärer på SVT – Löparen (2002) och uppföljaren Löparens väg (2021).
Självbiografin Löparens hjärta handlar om hans uppväxt på Öckerö i Göteborgs skärgård, löparsatsningen mot eliten och de fyra åren i en kåta i de jämtländska skogarna. Sedan dess har han även skrivit boken Sova ute tillsammans med sin fru Frida Torgeby, fotograf och designer, som översatts till 15 språk och sålts till 18 länder.
Idag bor han med Frida och tre döttrar i en ombyggd fäbod bara ett par kilometer från den kåta som var hans hem kring millennieskiftet.
Hon har alltid längtat bort och vidare, uppåt och framåt. Men nu längtar världsartisten Lykke Li hem, till Sverige och fredagar med tacomys. Varför då?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Lykke Li släppte sitt första album 2008, “Youth Novels”, i samarbete med producenten Björn Yttling, och åkte efter det på en lång, framgångsrik världsturné. Förutom debuten gav hon ut tre skivor till under 2010-talet. Nu är hon aktuell med det audiovisuella albumet “EYEYE”. Där har hon utvecklat sitt konstnärliga uttryck tillsammans med regissören Theo Lindqvist, vilket har resulterat i sju kortfilmer som är en del av projektet.
Hon har också varit låtskrivare till andra artister, prisats med otaliga grammisar och fått P3 Guld-utmärkelse. Hennes musik har använts i ett stort antal filmer och TV-serier, både i Europa och USA. Dessutom har hon medverkat som skådespelare i bland annat “Song to Song” av Terrence Mallik.
Lykke Li är född i Ystad, men delvis uppvuxen i Portugal och senare Stockholm. Hon är dotter till fotografen och Tant Strul-medlemmen Kärsti Stiege och musikern Johan “Zilverzurfarn” Zachrisson.
Han var övertygad om att han skulle bli hårdrocksstjärna, men blev en av världens främsta musikvideoregissörer. Jonas Åkerlund har levt i ett rasande tempo. Först nu börjar han blicka bakåt. Varför?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Jonas Åkerlund är mest känd för sin banbrytande musikvideoproduktion på uppdrag av världens artistelit. Det stora genombrottet kom med Madonnas “Ray of light” 1998, men sen dess har han haft hundratals samarbeten, med bland andra U2, Rollings Stones, Beyoncé, Rihanna och Coldplay. Men allt tog sin början när han av en slump fick jobb på det legendariska reklamfilmsbolaget Mekano, vilket blev hans filmskola och starten på hans yrkeskarriär. Vid sidan av reklamfilm har han även regisserat kortfilm, dokumentärer och ett antal långfilmer. Nu är han aktuell med en serie för Netflix om Clark Olofssons liv.
Det finns hemligheter som hon inte kan dela med en enda människa i världen. Lena Hallin är chef för Must. Hur är det att axla den rollen i ett allt farligare omvärldsläge? Och vad säger hon om hoten?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Lena Hallin är chef för Sveriges militära underrättelse- och säkerhetstjänst (Must) och har haft en spikrak karriär mot toppen. Hon är född i Göteborg och året var 1980 när hon ingick i första årskullen kvinnor som fick göra värnplikt. Hon avlade officersexamen vid Krigsflygskolan 1983 och utnämndes samma år till fänrik vid Jämtlands flygflottilj. Där befordrades hon sen till löjtnant och vidare till major innan hon blev Sveriges första kvinnliga förbandschef.
Åren 2011–2013 var hon försvarsattaché vid ambassaden i London och efter det utnämndes hon till brigadgeneral. I samband med att hon 2018 tillträdde som chef för Must fick hon, som den första kvinna någonsin, titeln generalmajor.
Arbetet med den augustprisade boken förändrade henne i grunden. Elin Anna Labba är journalisten som vände tillbaka och sökte sin släkts historia, men hittade en kör av samiska röster. Hur kom det sig?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Hon har ett djupt engagemang i frågor som rör det samiska folkets rättigheter, och nu senast i situationen kring Kallak. Elin Anna Labba belönades med Augustpriset för årets fackbok 2020 med sin debut “Herrarna satte oss hit – om tvångsförflyttningarna i Sverige”. I boken varvar hon intervjuer, brev och minnen med sina egna intryck från de platser hon besökt och riktar nytt ljus mot en mörk del av svensk historia.
Nu skriver hon på sin nästa bok och arbetar som projektledare på Tjállegoahte – Författarcentrum Sápmi i Jokkmokk, vars uppgift är att stärka och synliggöra den samiska litteraturen. Hon är utbildad journalist vid JMG i Göteborg och har tidigare varit chefredaktör för Nuorat och arbetat på organisationen Laponiatjuottjudus, som förvaltar världsarvet Laponia.
Sveriges Radios VD Cilla Benkö drar sig inte för att ta debatten. Varifrån kommer hennes iver? Och hur ser hon på Sveriges Radios roll i den tid vi lever i?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Hon har en prisad chefskarriär bakom sig och är sedan snart tio år VD för Sveriges Radio. Cilla Benkö studerade först på Handelshögskolan, men hoppade av och tog istället en journalistexamen. Hon har arbetat som reporter på radiosporten och för TV4 i New York, som chef på Ekot och Aktuellt.
Hon är inte rädd för att gå på tvärsan. Åsa Jinder valde nyckelharpan, att skriva om det som skaver och hålla på Malmö FF. Men finns det en röd tråd i allt hon vill förmedla?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Hon har turnerat i 45 år, ända sen hon blev Sveriges yngsta riksspelman genom tiderna. Åsa Jinder har komponerat musik, skrivit hyllad poesi, spelat på Nobelfesten och runt om i världen. På hennes prisade skiva Folkmusik på svenska finns låten Av längtan till dig som låg på Svensktoppen i 25 veckor och har älskats av många. På senare år har hon utbildat sig till terapeut, blivit mormor och skrivit på en musikal baserad på en rosad bok.
Hon har inga problem att sätta ner foten. Den nedärvda kvinnliga styrkan i Ewa Frölings blodomlopp hjälper till när livet "pressar på". Men varför kommer vi inte få se henne i en stor filmroll igen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Hannah Engberg.
Kontakt: [email protected]
I sommar fyller hon 70 år och det är 40 år sedan Ewa Fröling fick sitt stora genombrott i Ingmar Bergmans storfilm Fanny och Alexander, som kammade hem fyra Oscarsstatyetter. Ewa Fröling är en av Sveriges mest kända skådespelare med roller i filmer som SOS – en segelsällskapsresa, Sista dansen, Sprängaren och Män som hatar kvinnor. Hon har också varit anställd på landets stora teaterscener som bland annat Dramaten. Förra året släppte hon boken Moder liv och fler är på gång.
Hon är filosofen som vill sätta ord på mänskliga erfarenheter gärna kroppsliga som inte har getts en filosofisk språkdräkt. Varför då? Nu kommer Jonna Bornemark med en personlig bok om graviditet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Hannah Engberg.
Kontakt: [email protected]
Professor i filosofi som arbetar som forskare och lärare vid Centrum för praktisk kunskap på Södertörns högskola. Jonna Bornemark blev ett stort namn i offentligheten 2018 när hon släppte bästsäljaren De omätbaras renässans – en uppgörelse med pedanternas världsherravälde. I april 2022 släpper hon boken jag är himmel och hav som filosofiskt och ovanligt personligt undersöker allmänmänsklig kunskap som finns att hämta i graviditeten.
Han är diplomaten som känt Ryssland i mer än 60 år, men på senare anklagas för att förringa hotet och försvara provokationerna från den ryska regimen. Vad är det Sven Hirdman vill säga oss?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Hannah Engberg.
Kontakt: [email protected]
Sveriges ambassadör i Moskva 1994–2004, men diplomaten Sven Hirdman har också arbetat i Peking, Tel Aviv och London. Han har varit chef över Krigsmaterielinspektionen (1987–1994) och statssekreterare på försvarsdepartementet under det borgerliga styret 1987–1994. År 2015 släppte han boken Ryssland och svensk säkerhetspolitik – 50 år i utrikespolitisk tjänst.
Sven Hirdman är född 1939 och har fru och tre barn. Han är bror till professorn Yvonne Hirdman och deras far- och morföräldrar var arbetarrörelsens Gunnar och Maj Hirdman.
En älskad, självutlämnande komiker som driver om sina tillkortakommanden. Jonatan Unge drar fram sitt mörker i ljuset, men förlorar sin värdighet enligt psykoanalytikern. Fast stämmer det verkligen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Hannah Engberg.
Kontakt: [email protected]
Komikern Jonatan Unge är känd från radio- och tv-program, flertalet podcasts och ståuppscenen. Han vann senaste säsongen av SVT:s På Spåret tillsammans med Cecilia Düringer, men har tidigare tävlat med sin mamma, journalisten Cecilia Hagen. Jonatan Unge är född i Stockholm 1979 och uppvuxen på Djurgården.
Han är psykiatern och författaren som i 15 år debatterat vad han anser är ängsligt och dumt i Sverige ofta motvalls med en raljant ton. Varför så stridbar, David Eberhard?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Hannah Engberg.
Kontakt: [email protected]
Överläkare i psykiatri som föreläser och skriver krönikor i tidningen Fokus, utöver sina böcker. Han har skrivit flera bästsäljare sedan 2006 med titlar som I trygghetsnarkomanernas land, Hur barnen tog makten och Det stora könsexperimentet. Inte sällan skapar hans åsikter debatt.
David Eberhard är född 1966 och uppvuxen i skånska Åkarp samt Lund. Han flyttade til Stockholm på 90-talet.
2010-talet präglas av en skämtande och sprudlande Gina Dirawi som sedan försvinner från offentligheten och återvänder till 2020-talet med mer sorg och allvar. Eller? Vad är det som har hänt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Hannah Engberg.
Kontakt: [email protected]
Programledaren och artisten Gina Dirawi är född och uppvuxen i Sundsvall. Hon fick sitt stora genombrott som programledare för Melodifestivalen 2012, blott 21 år gammal. Nu tio år senare har hon programlett Sveriges största tv-produktion flera gånger om. Hon har också skrivit en roman och är i dagarna aktuell med sitt debutalbum Meet me in Jannah.
Från underklassen till en av landets yngsta miljardärer. Sebastian Siemiatkowskis skapelse Klarna har anklagats för att cyniskt skuldsätta människor, något han tar djupt personligt. Varför då?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Hannah Engberg.
Kontakt: [email protected]
Han blev ekonomiskt oberoende som 30-åring och idag är Klarnas medgrundare och vd Sebastian Siemiatkowski, 40 år, en av landets yngsta miljardärer. Föräldrarna flydde kommunismens Polen till Sverige och strax därefter föddes Sebastian Siemiatkowski. Han är uppvuxen i Gottsunda utanför Uppsala och har en examen från Handelshögskolan i Stockholm.
En legendarisk fredsaktivist tillika adoptionsrörelsens "Grand old lady". 84-åriga Margareta Ingelstam skriver på sin självbiografi och har börjat förstå varför hon alltid haft barnens perspektiv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Hannah Engberg.
Kontakt: [email protected]
Margareta Ingelstam, 84 år, är en prisad fredsaktivist, författare och utbildare som ägnat hela sitt liv åt att arbeta internationellt för fred genom civilsamhället och icke vålds-metoder. På 80-talet var hon generalsekreterare och ordförande för Kristna fredsrörelsen.
1969 var hon med och grundade Adoptionscentrum, blev dess första ordförande och en frontfigur för den världsunika svenska adoptionsrörelsen.
Margareta Ingelstam har också arbetat som producent på Utbildningsradion och har som aktiv Socialdemokrat haft förtroendeuppdrag kring framtidens mediepolitik.
Älskad och hatad. Alexandra Pascalidou vill förbättra världen och blir stolt när hon kallas aktivist trots att hon är journalist. Men har det hårda livet gjort henne blind inför ibland befogad kritik?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Hannah Engberg.
Kontakt: [email protected]
Alexandra Pascalidou är en prisad journalist, författare, dramatiker, människorättsaktivist och föreläsare. Just nu aktuell med pjäsen Mammorna på Stockholms Stadsteater.
Hon föddes i Rumänien 1970 av grekiska föräldrar, men bodde sina första år hos mormodern i en grekisk bergsby. När hon var sex år flyttade familjen till Sverige och Alexandra Pascalidou växte upp i Rinkeby.
En av Sveriges mest kända kriminologer väcker debatt, trots att han avskyr konflikter. Föräldrarna överlevde förintelsen och sa till honom att akta sig för faror. Så varför strider Jerzy Sarnecki?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Hannah Engberg.
Kontakt: [email protected]
74-årig professor emeritus i kriminologi vid Stockholms universitet. Som 20-åring år 1969 flydde han det antisemitiska Polen tillsammans med sina judiska föräldrar och kom till Sverige.
En professor som blivit en fixstjärna för miljö- och klimatrörelsen med sina medryckande, men dystopiska berättelser om jordens tillstånd. Finns det någon risk med att bli en alltför stor profil?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun får du möta personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Hannah Engberg.
Kontakt: [email protected]
Professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och professor i jordsystemforskning vid universitetet i Potsdam samt chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning. Han har hållit fyra TED-föredrag om tillståndet på vår planet och är ofta en av talarna vid World Economic Forum.
Johan Rockström är 55 år, född i Finspång, uppvuxen i Sao Paolo och Karlskrona och bor idag i Berlin.
Årets medieperson? 2021 fick Carina Bergfeldt en egen tv-show, tv-serie, Bamsekaraktär och Kristallen, men hon orsakade också en av årets mest intensiva debatter. Hur ser hon tillbaka på allt?
Han friades från grovt jaktbrott och överväger nu att stämma åklagarsidan. Skogsföretagaren och storjägaren Karl Hedin har skytt etablerade medier efter det uppmärksammade rättsfallet tills nu.
Mammorna i Järva har fått nog av det dödliga skjutvåldet bland barnen och undrar varför inte samhället hjälper dem? Fatuma Mohamed har blivit rösten utåt hör hennes fascinerande livsresa.
När Nadja föds med en cp-skada sörjer föräldrarna, men storasystrarna kan inte förstå varför. Genusprofessorn Fanny Ambjörnsson vänder blicken inåt istället för att analysera andra. Hur hänger det ihop?
Ekonomiskt oberoende som 33-åring och därefter en av världens bästa fotbollsdomare. Hårt arbetande och "prestationsknarkande" Jonas Eriksson har svårt att ta det lugnt. För vem vill han bevisa sig?
Genom konsten, radion, musiken, scenen, kroppen och Instagram kommunicerar Stina Wollter. Vad vill hon säga? Och på vilken plats i livet befinner hon sig idag ett år efter pappa Sven Wollters död?
Möt människan bakom offentlighetens mask Martin Wicklin i djupgående intervju med några av landets mest intressanta och aktuella personer
Den eviga tvåan lyckades nå det svåruppnåeliga målet. Men vad är det som driver Peder Fredricson, en bohemisk konstnärstyp utan vinnarskalle, att bli världens bästa hoppryttare?
Att ta OS-guld som 22-åring och tvingas stå i mediernas rampljus orsakade depression hos cyklisten Jenny Rissveds som redan kämpade med ätstörningar. Men varifrån kommer pressen egentligen?
Den här flerfaldigt prisade krigskorrespondenten lever ett liv som få journalister gör. När andra flyr stannar hon kvar. Varför är inte Magda Gad rädd för att dö?
Han är en av landets tyngsta jurister som granskade staten efter tsunamin och försvaret efter Estonia. Johan Hirschfeldt vet en hel del om Sveriges största trauman och om ett personligt: att förlora ett barn.
På 60-talet var Staffan Beckman journalist, men engagemanget för Palestina och kommunismen tog över. På 80-talet började han i smyg klä sig som kvinna idag, 87 år gammal, är namnet Alice Staffan Beckman.
Flickvännen ställde ett ultimatum: alkoholen eller mig. Nu kommer mannen bakom succépodcasten Värvet med den självbiografiska romanen Törst. Men varför så törstig, Kristoffer Triumf?
Han har hunnit bli 83 år och förstår idag att barndomstraumat genomsyrat det mesta han skapat. Men konstnären Carl Johan De Geer får ännu en insikt i den här Söndagsintervjun.
Hon är dödligt trött på att prata om att vara Sveriges första kvinnliga marinchef, men likväl är Ewa Skoog Haslum historisk. Hör henne om det, utbåtsjakt, kapprustning och kappkörning.
Matchen är Radiosportens fotbollspod där Richard Henriksson varje måndag träffar en fotbollsstjärna som ger oss detaljerna du aldrig hört förut. I säsongspremiären berättar Tomas Brolin och VM-bronsmatchen mot Bulgarien 1994.
Han flydde talibanerna som 11-åring och släpper nu boken Sju råd till Mustafa om receptet för en lyckad integration. Säsongspremiär med Mustafa Panshiri, föreläsare och debattör.
Hon har som konstnär tänkt på sig själv, men tänker nu mer på sina barn och föräldrar. Under pandemin föll åldrandet över Marianne Lindberg De Geer och hon började skriva dagbok. Vad upptäckte hon om sig själv?
När hennes legendariska pappa Izzy Young som upptäckte Bob Dylan, drabbades av demens blev skrivandet en överlevnadsstrategi för skådespelaren Philomène Grandin. Hur mycket ska man slita som anhörig?
Han har varit fåordig om tidernas travsaga Propulsion som blev tidernas travskandal. Tills nu. I Söndagsintervjun ger tränaren Daniel Redén en unik intervju om mardrömmen, men också om framgångarna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Mail till Söndagsintervjun från Maria Croon, vd på Svensk Travsport sedan 2019:
"Först och främst vill jag bara beklaga hela den här historien som är sorglig för alla inblandade parter och travsporten i stort. Jag har ju endast fått utdrag ur intervjun skriftligt men utifrån de citat jag fått skickade till mig är jag förvånad över det som låter som allvarliga anklagelser om undanhållande av fakta och försök att skydda olika personer i organisationen. Särskilt då tränaren med ombud haft tillgång till utredningsmaterialet under lång tid och där kan se att olika sidors perspektiv, både positivt och negativt, verkligen har beaktats och redovisats i en omfattande rapport på över 200 sidor.
Utredningens syfte var att ta reda på om hästen var nervsnittad och vem som hade tillgång till vilken information och när. Olika parters syn och minnesbilder är omfattande redovisat. Det finns självklart ingen egen agenda från Svensk Travsports sida och inget intresse av att dölja några uppgifter som är viktiga för utredningen. Allt har redovisats tydligt.
Enligt Svensk Travsports reglemente har man som köpare av en häst alltid ett ansvar och som tränare likaså. Huruvida det finns ett ansvar i den här frågan eller inte ska nu prövas av Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd. Det som framkom i Svensk Travsports utredning var att det inte gick att konstatera att det funnits något som helst uppsåt från ägare eller tränare. Däremot kunde vi redan då konstatera att det inte råder några tveksamheter att hästen är nervsnittad och därmed startat otillåtet.
I samband med att det här kom fram efter Elitloppet förra året gjorde Svensk Travsport även en omfattande intern utredning av förbundets hantering. Slutsatsen av den redovisades på en presskonferens i oktober förra året. Där konstaterades bland annat brister i regelstyrning och processer och det riktades skarp kritik till dåvarande styrelse och ledning.
Det redovisades då att exportcertifikatet med notering om nervsnittning både skickats till tränaren men också funnits hos Svensk Travsport men det hade inte lagts in i några system. Den utredning gällande Propulsions nervsnittning som gjordes av dåvarande säkerhetschef 2019 konstaterades vara undermålig. All kritik mot Svensk Travsports hantering har redovisats helt transparent och de brister som framkom i utredningen har vi tagit på stort allvar. Nu pågår ett omfattande arbete med processer och internkontroll för att något liknande aldrig ska uppstå igen.
Vi vill som alla andra att det här ärendet ska bli klart och att all fakta kan redovisas helt öppet. För att komma dit behöver förhandlingen i Ansvars- och Disciplinnämnden äga rum så snart som möjligt där allt material kan avhandlas enligt de processer vi har."
Få svenska företagsledare har samma ikonstatus hyllad världen över för ledarskapet och klassikern "Riv pyramiderna!". Nu fyller Jan Carlzon 80 år och har skrivit uppföljaren Se människan. Varför?
Det tog 300 år innan en kvinna blev Justitiekansler i Sverige. Hon är den motvilliga juristen och den klassiska tjänstemannen anspråkslös och oväldig. Varför så plikttrogen, Anna Skarhed?
Det sades att han var ett underbarn och författare det finaste man kunde bli. Sigge Eklund har kämpat på med sina romaner, men omprövar nu tidigare sanningar och drömmar. Vad är det som har hänt?
Den omtalade Söndagsintervjun fick en stor betydelse för henne på ett personligt plan och är vårt mest lyssnade avsnitt. Hur ser Isabella Löwengrip tillbaka på Söndagsintervjun från maj 2020? Hör henne här på Poddfest Nonstop.
Hon förlorade sambon i en bilolycka samtidigt som halva partiet hon företrädde inte ville ha henne. Men som ambassadör i Guatemala kom livet åter. Vad har format socialliberalen Maria Leissner?
Hela livet har han målat fan på väggen och kallar sig själv Mumindalens Filifjonkan. Författaren Mats Strandberg gör succé med sina fasansfulla böcker, men varför dras han till skräck och katastrofer?
Sex år i fångenskap långt ute i Sahara hos islamistiska al-Qaida. Vad gör det med en människa? Johan Gustafsson kommer nu med sin bok om en erfarenhet få av oss kan föreställa sig.
Trots alla priser, världshits och miljarder streams har hon inte lyckats, enligt henne själv. Och det har tagit fyra år att bli klar med senaste albumet. Vad är boven i dramat, Zara Larsson?
Hon är känd som en vass retoriker, författare och barnrättsaktivist. Men den arga och kategoriska Elaine Eksvärd som vi sett i sociala medier verkar inte längre finnas kvar. Vad är det som har hänt?
Som ung slogs han med knytnävarna och som vuxen med orden Ivar Arpi räds inte konflikter. Just nu frontar han en maktkamp mellan Bulletins redaktionsledning och dess ägare. Hur ska det sluta?
Hon skulle absolut inte bli författare, som sin mamma Kristina Lugn, men det var precis det hon blev en framgångsrik sådan. Vad vill hon säga med sina absurda och satiriska dramer?
En av landets tyngsta statsvetare som sylvasst debatterar och av vissa anses vara en besvärlig figur. Det ska nu visa sig att Bo Rothsteins behov av att säga ifrån hänger ihop med ett familjetrauma.
Hon har det största svenskspråkiga kontot på Youtube med en miljon följare. Influencern Therése Lindgren bröt ny mark när hon öppnade upp om sin psykiska ohälsa. Vad tänker hon om sin makt över unga?
Melodifestivalen har varit hans i 20 år, men nu slutar Christer Björkman. Hur ska det gå att lämna rampljuset för en person som alltid velat vara stjärna?
Under pandemiåret 2020 syntes hon överallt. Emma Frans är en prisad forskare och vetenskapskommunikatör som nyss fick medalj av kungen för sin kunskapsspridning. Men kan det bli för mycket av det goda?
Sveriges roligaste man från Sveriges tråkigaste stad, har det sagts. Johan Glans från Eslöv har gjort succé i rampluset under mer än halva sitt liv trots att han är blyg och lat. Hur går allt ihop?
Tio år med livvakter dygnet runt efter flera mordförsök och terrordåd. Lars Vilks har kallats idiot, islamofob eller bara en onödig provokatör, men det verkar inte bekomma honom. Varför inte?
Han gick från legendarisk mittback, till kommentator, till "go gubbe" i medier. Glenn Hysén biter ihop och vägrar grubbla. Inga bekymmer, sorger och besvär. Nöjd med allt som livet ger. Eller?
En mäktig medieperson som gått och blivit styrelseproffs. Eva Hamilton tycker att livet varit snällt mot henne, trots att hon har förlorat ett barn. Varifrån kommer hennes sorglöshet och självklarhet?
Sveriges första kvinna att bli professor i radioastronomi forskar på svarta hål och krockande galaxer. Vissa av oss känner skräck inför rymden, men inte Susanne Aalto. Vad är det hon vill förmedla?
Han är läkaren vars debutbok blev Augustprisnominerad. Boken Sverigevänner belyser hur barnet Arash Sanaris integration blev pappans segregation. En fråga bränner mellan raderna: Var det värt det?
Han trivdes inte längre som Sverigedemokraternas gruppledare och försöker nu bygga landets första konservativa tankesmedja: Oikos. Vad är det för ett svenskt "hem" som Mattias Karlsson vill skapa?
Han är mästerkocken som stått på prispallen tre gånger i Bocuse d'Or och nu försöker skapa en svensk restaurang i världsklass. Samtidigt är det inte stjärnor Tommy Myllymäki jagar. Så vad handlar allt om?
Som barn kände hon sig osynlig, men få syns väl som Regina Lund? Hon personifierar en multikonstnär och vill vara äkta i alla sin uttryck, men bär samtidigt en ostkupa som skydd genom livet. Vem är hon?
Förlossningsgurun Gudrun Abascal har varit barnmorska i 50 år och skrivit böcker som många gravida kvinnor läser. Men själv har hon aldrig fött barn. Hur har det påverkat jobbet som barnmorska?
Pappan anklagades för en sionistisk komplott och hon själv för mord på sin bästis. Familjen flydde antisemitismens Polen och startade här världsberömt bokförlag. Hur kom Dorotea Bromberg över traumat?
Hon lämnade läkarkarriären och virologin för 30 år sen och blev en prisad författare och filmare som djupdyker i historiska människoöden. Så varför gav sig Lena Einhorn in i Coronadebatten?
Finansvalpen som blev munk. Munken som kåpade av. Berättelsen om Björn Lindeblad är känd, men Söndagsintervjun vill komma längre. Hur kommer det sig att han alltid klivit ut i det okända?
Sur, bitter och arg? Sylvassa TV-kritikern Johan Croneman har kallats alltihop, men hävdar själv att han bara är tydlig. Den relevanta frågan för honom är: Hur blev jag en riktigt olycklig människa?
Älskad och hatad så är det med Mona Sahlin. Nu väljer hon att prata efter år av tystnad sedan avslöjandet om osant intyg. Hör henne om depressionen, nonchalansen och ett 40 år långt politiskt liv av både framgång och skandaler.
1957 vägrade 14-åriga Gloria Ray Karlmark att lämna Little Rock Central High school vilket blev ett av startskotten på medborgarrättsrörelsen i USA. Hur orkar ett barn stå emot tusentals hatiska vuxna?
Han är pojken från Ödeshög som ville bli cirkusdirektör, men istället fick landets näst högsta ämbete efter kungen: riksdagens talman. Är Andreas Norlén så tålmodig, seriös och rekorderlig som han verkar?
Innan Coronapandemin spred sig över världen var det få som visste vem läkaren och professorn Johan Giesecke var nu kallas han tv-kändis. Hur vågar han så självsäkert hävda att Sverige gör rätt?
I tolv år har polisen och författaren Simon Häggström arbetat mot prostitution i en mörk och smutsig verklighet få känner till. Ett jobb som i perioder försvårat hans privatliv. Varför fortsätter han?
Från en anonym vardag som Sveriges statsepidemiolog till en världskändis. I månader har Anders Tegnell försvarat den unika svenska Coronastrategin. Vad har format människan som står emot en hel värld?
Hon har levt halva livet i offentligheten som en av Sveriges främsta entreprenörer och influencers, men i höstas förlorade Isabella Löwengrip sitt bolagsimperium. Hör henne i en unik intervju.
Blott 35 år gammal blev han DN:s yngsta chefredaktör. Trots att Peter Wolodarski växte upp i ett bildat hem på Östermalm ser han sig som en outsider. Hur menar han? Och varför gick han så hårt åt Sveriges Coronastrategi?
Hon är en levande legend. Kikki Danielssons karriär är lång och framgångsrik, men rubrikerna otaliga. Mobbing, reumatism, alkoholism, tröstätande. Hon bannar pressen, men varför har hon varit så öppen?
Sveriges främsta kvinnliga olympiers vassaste vapen är beslutsamheten. Men nackdelen med Charlotte Kallas vinnarskalle är känslorna av skam vid misslyckanden. Nu satsar hon ett år till varför inte sluta på topp?
Hon dog som 3-åring under flykten från Iran, men är idag en erkänd hjärnforskare och entreprenör nyss fyllda 40. Mouna Esmaeilzadeh ser ljust på allas vår framtid, men privat bär hon på ett mörker.
Han var en både ovanligt omtyckt och kritiserad ärkebiskop som pratade poetiskt om Gud och politiskt företrädde kyrkan. Vad drev KG Hammar? Och vad kan vi lära av påskberättelsen när Coronaviruset prövar oss?
Med en komplicerad papparelation och rasism under uppväxten hade han svårt att känna sig hemma. Debutboken är en personlig berättelse, men också en större om när Gambia mötte Sverige av en slump. Amat Levin vill föra sitt arv vidare utan offerskap.
Han har i decennier provocerat med tillspetsade slutsatser om liv och död. Men i och med Coronapandemin är nu de svåraste frågorna verklighet. Vad svarar Sveriges meste filosof Torbjörn Tännsjö?
Hon revolutionerade folkmusiken på 70-talet med sin Hammondorgel och är idag som blivande 80-åring kult. 20 år gammal for hon till New York med uppdraget att bilda ett kvinnligt jazzband. Det höll på att knäcka henne.
Han är inte mellanmjölk direkt. Joakim Lamotte delar landet med sina livesändningar på Facebook i gränslandet mellan journalistik och aktivism. Han får på nöten och ger på nöten. Hur länge till orkar han gå upp i ringen?
Microsoft Sveriges vd Hélène Barnekow är en tungviktare inom IT- och telekom med sina 25 år i branschen. En osäker, manlig och ingenjörsdriven värld där hon stuckit ut på flera sätt. Hur har hon hanterat det?
Ett halvt sekel i psykiatrin som professor, psykiater och anhörig. På 70-talet förändrade Johan Cullberg psykvården från tunga mediciner till psykoterapi. Självkännedom är viktigt, tycker han, så hur är det med hans egen?
Trots att Filip Hammar synts i rutan i 20 års tid ser han sig som en åskådare. Trots all framgång förminskar han sig själv. Och trots att han gillar att skjuta från höften vill han nu vara i gråzonerna. Hur hänger allt ihop?
Han har lyckats få flera felaktigt dömda personer friade och vunnit ett mål "mot hela världen". Hur kommer det sig att advokaten Thomas Olsson tar sig an fall pro bono som ingen annan bryr sig om?
Hon "föll som ett moget äpple för queer-teorin" och blev på 90-talet en hbtq-ikon. Genusprofessorn Tiina Rosenberg var med och grundade Feministiskt initiativ 2005, men lämnade efter ett massivt drev. Varför blev det som det blev?
Han väckte ont blod på 70- och 80-talen när han uppmuntrade till och tjänade storkovan på skatteplanering och premieobligationer. Idag skänker han sina pengar till välgörenhet. Har Roger Akelius fått dåligt samvete på äldre dar?
Han är barnstjärnan som skulle bli fotbollsproffs, men nu är en av Sveriges främsta tv-makare. Mitt liv som hund gav en Guldbagge, erbjudanden i Hollywood och vänskap med Michael Jackson. Varför tog det 20 år innan han själv var stolt?
Stina Oscarson tror att vi kan förstå varandras smärta och hon strider för samtalets plats i en polariserad samtid. En av anledningarna till övertygelsen bottnar i en annan kamp som hon för 30 år med anorexi.
Har du missat den här Söndagsintervjun från 2016? Karin Johannisson gick bort i november 2016. Söndagsintervjun har säsongsuppehåll men det finns massor av tidigare intervjuer att lyssna på i väntan på vårsäsongen. Vi är tillbaka igen 19 januari!
Har du missat den här Söndagsintervjun från 2017? Vi har nu säsongsuppehåll, men det finns massor av tidigare intervjuer att lyssna på i väntan på vårsäsongen. Vi är tillbaka igen 19 januari!
Har du missat den här Söndagsintervjun från 2018? Vi har nu säsongsuppehåll, men det finns massor av tidigare intervjuer att lyssna på i väntan på vårsäsongen. Vi är tillbaka igen 19 januari!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Om du mår dåligt eller tänker att livet inte är värt att leva ska du inte hålla det för dig själv. Här kan du få hjälp och stöd:
– Hjälplinjen 0771-22 00 60
– Bris 116 111
– Jourhavande medmänniska 08-702 16 80
– Jourhavande präst 112
– Mind Självmordslinjen 90101 eller chatt via www.mind.se
Har du missat den här Söndagsintervjun från 2017? Vi har nu säsongsuppehåll, men det finns massor av tidigare intervjuer att lyssna på i väntan på vårsäsongen. Vi är tillbaka igen 19 januari!
Han är den vetenskapliga superstjärnan som har visat att neandertalarna inte är helt utdöda, utan lever vidare i många av oss idag. Men vad har format Svante Pääbo mest - arv eller miljö?
Programledaren och komikern David Sundin tog en lång omväg till sin plats i rampljuset, men har alltid känt sig ångestfri och övertygad om sin talang. Så varför är han rädd för att rota i sin hjärna?
Genom att driva med män som trakasserar på nätet har Linnéa Claeson byggt upp en stor publik och prisats för sitt arbete med att lyfta jämställdhet och rättvisefrågor. Varför ifrågasätter allt fler hennes trovärdighet?
Idag är Barbro Westerholm (L) riksdagens mest årsrika ledamot. För 40 år sedan bestämde hon i rollen som generaldirektör på Socialstyrelsen att homosexualitet skulle strykas ur sjukdomsregistret. I backspegeln har hon insett att det var ögonblicket då hon blev politisk.
Sanna Bråding hade en framgångsrik karriär som skådespelare och programledare och levde samtidigt med självskadebeteenden och missbruk som hela tiden tog nya former. Varför vände det först när polisen ringde på?
Inom loppet av några månader blev Eric M Runesson både justitieråd i Högsta domstolen och ledamot i Svenska Akademien. Hur gick det till när medlingsproffset klev in från kulisserna?
Yvonne Lombard har spelat teater nästan hela sitt liv från roliga timmen i 30-talets Lund till sin nuvarande roll som åldrad sagoprinsessa på Stadsteatern i Stockholm. Hon har fyllt 90 år, så varför känner hon sig fortfarande som ett barn?
Han vill fånga människan och existensen i en enda komplex bild. Internationellt prisade filmaren Roy Andersson står inför en ny premiär, men har redan blicken mot nästa projekt. Vad är det som driver hans skapande?
Världsstjärnan Nilla Fischer har spelat sitt sista VM och efter sommarens bronssuccé med landslaget har hösten kantats av skador och missade matcher. Hur går det till att söka en ny identitet efter ett helt liv inom fotbollen?
Säg bara Ernst, så förstår de flesta att du menar den långa mannen som pratar så målande om inredning. För 20 år sedan blev han känd över en natt. Hur håller han isär privatpersonen från mannen i rutan?
Under barndomen fick Elisabet Höglund ständigt höra att hon inte dög. Känslan av underlägsenhet har följt henne genom livet och trots otaliga prestationer som journalist, konstnär och cyklist så vill hon fortfarande bevisa sig själv varje dag.
En legendar inom svensk punk och rock som med åren har trätt fram som en allt mer personlig låtskrivare. Nu släpps hans samlade texter i bokform och Söndagsintervjun får ett exklusivt samtal med Joakim Thåström.
Som barn vägrade Lars Winnerbäck att ha tråkigt och bävade inför ett inrutat vuxenliv. Han har lyckats bli en av Sveriges mest älskade artister, men vad var det som först fick honom att göra uppror mot tristessen?
Tankar om kvinnans roll har följt historikern Yvonne Hirdman genom livet från 50-talsuppväxtens hemmafruideal till 80-talets lansering av begreppet genus. Ännu ekar frågan i huvudet; hur i helvete ska man vara?
Fredrik Sträng har konfronterat sin dödsångest på några av jordens mest avlägsna platser. I jakten på K2:s topp fann han sig 2008 mitt i en klättringskatastrof där elva personer omkom. I somras återvände han för ett fjärde försök att bestiga det fruktade berget.
Från normbrytande tonårsmodell till mäktig mediaentreprenör - Hannah Widell vill leva i skarpt läge med känslorna utanpå. Men varför hade hon så bråttom att bli vuxen?
Hanif Bali är en av Moderaternas starkaste profiler, men också ständigt kontroversiell. Vi hinner knappt avsluta intervjun innan Hanif hamnar i blåsväder igen.
Fredrik Virtanen en av de tyngsta skribenterna på Aftonbladet, men under Metoo sparkades han efter anklagelser om sexövergrepp. Flera tidningar fälldes nu vill han ha ursäkter. Men hur det med hans egen självrannsakan?
I höstas kom albumet "Hejdå" där hon tog farväl av en tio år lång epok som Little Jinder en gränslös artist med självutlämnande texter. Nu är Josefine Jinder vilsen och brottas med ett självhat.
Svenska herrlandslaget i fotboll leds av en vinnarskalle som kräver att alla gör sitt bästa. Janne Andersson hatar lättja och vägrar lämna ett ostädat omklädningsrum efter sig. Vad har format hans ledarstil?
Som 10-åring flydde hans familj nazisternas stöveltramp i Berlin. Sedan dess drivs Per I. Gedin av en revanschlystnad, men vill den 91-årige tungviktaren i svensk bokvärld fortfarande bevisa att han kan?
Gunilla Bergström har skapat den älskade figuren Alfons Åberg, men när han kommer till liv föds också hennes autistiska dotter Boel. Depressionen från barndomen blossar upp med full kraft sedan kärleken.
Smyckesdesigner, fotomodell, popstjärna. Det är glitter och glam kring Efva Attling som hanterar svåra saker, som cancern, med humor. Hon drivs av nyfikenhet och passion, men även av att bevisa att hon kan. Varför?
En av 1900-talets mest lästa författare Kerstin Ekman är en hemmamänniska som rotar sig djupt, likt floran hon älskar. Varje gång rötterna dras upp gör det ont. Så varför har hon flyttat så ofta?
Han har i hela sitt liv sagt ifrån mot maktmissbruk både på skolgården och i branschen nu mot Dramaten. Men mästaren av oneliners har också trampat rejält i klaveret. Vad handlar uppkäftigheten om?
Även om konstnären, musikern och filmmakaren Lasse Åberg gör saker i en rasande fart, så beskriver han sig som en sävlig ensamvarg som inte har behov av att vara social med andra. Hur kommer det sig?
Ända sen den prisade debuten gör Laleh sina album helt själv, men varför är det egentligen så viktigt? I sommar kommer det sjunde och Söndagsintervjun har fått en exklusiv träff i staden där hon bor: Los Angeles.
Hon är flickan som mobbas, avskyr högläsning, aldrig bjuds upp på skoldansen och som flyr in i skolböckerna. Men trots blygseln blir hon ansiktet utåt för Sveriges mest påpassade familj Bernadotte.
Som tonåring hoppade han av skolan, som 21-åring blev han pappa och som 30-åring slog han igenom. Komikern Kristoffer Appelquist såg länge uppmärksamheten som sin och är bra på att stjäla den varför?
Han är upphovsman till fler än tusen verk inom jazz och konstmusik liksom en barnmusikskatt som varit ett soundtrack till mångas uppväxt. Men Georg Riedel själv har svårt att se storheten i sin musik.
Efter fyra resor till toppen är styrelseproffset Ebba Lindsö van vid att bli en karikatyr i media. Samtidigt gör den offentliga bilden av henne ont senast i Allra-skandalen. Varför fortsätter hon kasta sig ut?
För 30 år sen slog Robert Aschberg igenom när TV3 knäckte det svenska tv-monopolet. SM i lavemang blandades med ministerintervjuer. Men det var inte självklart att läkarsonen från Bromma skulle bli tv-kung.
Han blev frälst från ingenstans två dagar före studenten nu är det 40 år sedan Ulf Ekman prästvigdes. Han har hunnit med att lämna Svenska kyrkan, starta Livets ord och bli katolik. Vad är det han söker?
En del kallar henne radikal och stridbar, andra modig och inspirerande. Klart är att Maria Svelands alster ofta väcker debatt. Nu kommer en ny bok också den om kön och klass. Varför alltid dessa teman?
Vad driver Björn Hellberg att resa landet runt och sitta ensam vid ett bord i timmar och vänta på att få signera? Vi fann en man som ser arbete som en dygd och strävar efter att göra rätt för sig.
Nu lämnar hon den stora politiska scenen efter 22 år som partiledare i svensk politik varav 12 för (Fi). Varför funkar Gudrun Schyman i politiken? En säsongspremiär om att gå från offer till aktör.
Har du missat den här Söndagsintervjun från april 2016? Vi har nu säsongsuppehåll, men det finns nära 140 intervjuer att botanisera bland i väntan på vårsäsongen. Vi är tillbaka igen 20 januari!
Har du missat den här Söndagsintervjun från mars 2016? Vi har nu säsongsuppehåll, men det finns nära 140 intervjuer att botanisera bland i väntan på vårsäsongen. Vi är tillbaka igen 20 januari!
Har du missat den här Söndagsintervjun från november 2016? Vi har nu säsongsuppehåll, men det finns nära 140 intervjuer att botanisera bland i väntan på vårsäsongen. Vi är tillbaka igen 20 januari!
Har du missat den här Söndagsintervjun från januari 2016? Vi har nu säsongsuppehåll, men det finns nära 140 intervjuer att botanisera bland i väntan på vårsäsongen. Vi är tillbaka igen 20 januari!
Har du missat den här Söndagsintervjun från april 2015? Vi har säsongsuppehåll, men det finns 140 intervjuer att botanisera bland i väntan på vårsäsongen inte minst denna. Vi är tillbaka 20 januari!
Har du missat den här Söndagsintervjun från sep 2015? Vi har säsongsuppehåll, men det finns 140 intervjuer att botanisera bland i väntan på vårsäsongen inte minst denna. Vi är tillbaka 20 januari!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Magnus Uggla var 70-talets hånade glamrockare med platåskor, smink och punkig attityd som pekades ut som ett hot mot kvinnokampen. I dag ses Magnus Uggla som en nyskapare av det svenska musiklandskapet.
Ämnen som riksdagsvalet och den journalistiska Metoo-bevakningen tog plats i Söndagsintervjun 2018, liksom mer klassiska teman som föräldrarnas betydelse för våra gäster lyssna och minns året med oss!
Hon är en av Sveriges mest uppburna och folkkära skådespelare som får göra allt från lätta komedier på bioduken till tunga pjäser på Dramaten. Så varför dras Lena Endre med sådan prestationsångest?
För 30 år sedan klev arbetargrabben från Boden in i de finkulturella rummen med en historisk kioskvältare och hamnade så småningom i Svenska Akademien. Men i dag ångrar han jobbet som ständig sekreterare.
För snart tio år sedan slog hon igenom med Okänd kvinna och gick bokstavligt talat från titeln på sitt verk till att bli Sveriges mest omtalade konstnär. Nu är Anna Odell tillbaka med filmen X&Y.
Hon växte upp på en prästgård där ämnet sex var tabu och ägnade livet åt att missionera det motsatta. Malena Ivarsson ersatte skuld och skam med glädje och lust för ett högt pris. Var det värt det?
På 90-talet blir systrarna Graaf ett fenomen på scenerna och herrtidningarnas omslag. Pressen hånar dem för silikonbrösten och det blonderade håret, men ingen vet om mörkret bakom Magdalena Graafs yta.
Trots att hon som frontfigur i punkbandet Tant Strul och senare som egensinnig soloartist alltid har utmanat gränsen för kvinnlighet, kommer kritiken in under huden på henne. Hur punk är Kajsa Grytt i dag?
Han var bara 15 år när han debuterade som författare och inget hellre ville än att bli vuxen. Sedan dess har Per Wästberg låtit kärleken och äventyret styra honom trots konsekvenserna hos anhöriga.
Han var kriminell, drogberoende och frontade omstridda hiphopgruppen Kartellen nu är han frälst. Hatisk gangster-rap är ersatt av Jesus kärleksbudskap. Varför går Sebastian Stakset från en extrem till en annan?
Trots kraftigt motstånd fick hon igenom jämställdhetsreformer som i dag tas för givna. En "helig vrede" väcktes tidigt hos Birgitta Dahl bland frånvarande och stränga män särskilt hennes egen far.
Jonas Frisén är en av världens främsta stamcellsforskare och en framtida nobelpriskandidat i medicin. Men en dag upptäcker han en mycket dödlig form av cancer i sitt eget blod.
På 90-talet blev diplomaten Rolf Ekéus ett världskänt ansikte då han hade det unika uppdraget att ta ifrån Saddam Hussein hans massförstörelsevapen. Diktatorn svarade med att vilja giftmörda honom.
Knappt något stort beslut i livet har han fattat själv endast beslutet att inte ge upp Maria Bonnevie. Nordens tv-kung Fredrik Skavlan känner in vad världen vill att han ska göra, och så gör han det.
Hon är en av världens främsta mezzosopraner som står på de största operascenerna. För ett halvår sedan tog hennes make sitt liv efter en granskning av Aftonbladet. Nu ger hon sin första svenska intervju.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Om du mår dåligt eller tänker att livet inte är värt att leva ska du inte hålla det för dig själv. Här kan du få hjälp och stöd:
– Hjälplinjen 0771-22 00 60
– Bris 116 111
– Jourhavande medmänniska 08-702 16 80
– Jourhavande präst 112
– Mind Självmordslinjen 90101 eller chatt via www.mind.se
Den svensketiopiske hjärtläkaren Fikru Maru satt fängslad i Etiopien i fem år i en kafkaartad rättsprocess, men är idag helt friad. Hur överlevde han och hur ser han på UD:s arbete att få honom fri?
Vad formar en partiledare? På SR:s scen i Almedalen pratar Söndagsintervjun i P1 värderingar med f.d. partiledare. Finns det gemensamma drivkrafter och livserfarenheter? Hör Alf Svensson, tidigare Kristdemokratisk partiledare.
Vad formar en partiledare? På SR:s scen i Almedalen pratar Söndagsintervjun i P1 värderingar med f.d. partiledare. Finns det gemensamma drivkrafter och livserfarenheter? Hör Bengt Westerberg, tidigare Folkpartiledare.
Vad formar en partiledare? På SR:s scen i Almedalen pratar Söndagsintervjun i P1 värderingar med f.d. partiledare. Finns det gemensamma drivkrafter och livserfarenheter? Först ut Gudrun Schyman (FI), samt tidigare Vänsterpartiledare.
Hon har gått från stel och manusstyrd till att släppa in journalister i det allra mest privata. Vad driver Annie Lööf? Svaret går att finna i några omtumlande månader 2011 och i en by med 70 invånare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han växte upp i ett tryggt borgerligt hem i den övre medelklassen, men gick som tonåring med i Kommunistisk ungdom och tågluffade ut i Europa. Varför längtade den unga Jonas Sjöstedt bort så intensivt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Hon blev politiker sent i livet när hon som 45-årig prisbelönt journalist satte sig på andra sidan mikrofonen som ansvarig minister. Hur vågade Isabella Lövin riskera att trilla ner från piedestalen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
I över ett decennium har han lett Sverigedemokraterna från politikens marginaler till landets tredje största parti. Men varför valde han partiet som är sprunget ur en högerextrem och rasistisk miljö?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han är fosterbarnet och svetsaren som blir partiledare för Socialdemokraterna. Så lyder berättelsen om Stefan Löfven. Men hur har han påverkats av att bli bortlämnad? Och vad är det med romanen Jack?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han har varit med länge i svensk politik som bland annat utbildningsminister och partiledare för Liberalerna. Men varför blev textilarbetarsonen Jan Björklund från Skene liberal och en hårdför militär?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Kommunalråd vid 23, partiledare vid 28 Sveriges yngsta någonsin och tvåbarnsmor vid 30. Vad driver henne? Och hur har Ebba Busch Thor och hennes idéer påverkats av uppväxten i Livets Ords skola?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han är Sörmlandssonen och civilekonomen som vigt sitt liv åt proffspolitiken sedan början av 90-talet, men vad har format honom? Ulf Kristersson (M) är först ut av Söndagsintervjuns åtta partiledarmöten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
En bråkig kille i skolan med dyslexi som nu är en av världens mest lovande tonsättare. Morfar överlevde Förintelsen, men cancern kommer att ta mamma. Genom musiken försöker Jacob Mühlrad förstå döden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programmet spelades in den 18 april, alltså innan världen nåddes av den tragiska nyheten om artisten Aviciis bortgång. Anledningen till att vi nämner detta kommer att bli tydligt i början av programmet.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
I Sverige kallas hon Miss Melodifestivalen, i Frankrike Miss 100.000 volt och i Tyskland vår älsklingssvenska. Men själv tycker hon att hon bara är Siw en vanlig människa i ett ovanligt yrke.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Det har varit en tuff tid för Aftonbladets kulturchef med anledning av kritiken mot tidningens granskning av Benny Fredriksson. Hon är radikal och vass utåt, men en liten flicka inåt. Hur menar hon?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Nu fyller Nationalteaterns klassiska album Barn av vår tid 40 år. Proggikonen, låtskrivaren och sångaren Ulf Dageby berättar om musiken, förlusten av sin pappa och om dagen då Nationalteatern dog.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
På scen har han varit Statsminister Özz Nûjen, skapat Dålig stämning och berättat Sveriges historia. Hans egen historia består av flykt, kamp, en svår papparelation och tidningsrubriker om Akilov.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Hon är en fullbokad psykolog och prisad författare känd från tv, radio och tidningar. Snart släpper hon en bok om ett svårt ämne som sällan eller aldrig har varit föremål i en barnbok: självmord.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Om du mår dåligt och tänker att livet inte är värt att leva ska du inte hålla det för dig själv. Här kan du få hjälp och stöd:
– Hjälplinjen, 0771-22 00 60
– Bris, 116 111
– Jourhavande medmänniska, 08-702 16 80
– Jourhavande präst, 112
– Mind Självmordslinjen, 90101 eller chatt via mind.se
Han flydde Somalia som 12-åring och kom till Tensta utan att kunna ett ord svenska idag kallas Ahmed Abdirahman en kommunikativ supertalang. Grundaren av Politikerveckan Järva har en resa som få.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Trots att hon är en av Sveriges främsta diplomater och tillhör FN-gruppen som försöker mäkla fred i Syrien, är det få som vet vem hon är. Men här i Söndagsintervjun ska hon nu berätta sin historia.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han väcker ständigt starka känslor med sina kontroversiella uttalanden och i veckan var det dags igen. Vad vill Alexander Bard? Söndagsintervjun söker svaret och håll i er det kommer att gå undan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han var Överbefälhavare i en tid av nedrustning och frostig pengakamp med politikerna när han sa att Sverige max kunde försvara sig i en vecka. Nu har vinden vänt för nya ÖB:n är då Sverker bitter?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
"En sensationell debut" skrev recensenterna om Finna sig och kallade romanen ett undersökande av kvinnoroller något som författaren värjer sig emot. Men varför värjer hon sig även för sina känslor?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Grammisaktuella Annika Norlin tycker inte om att målas in i ett hörn och springer lätt in i väggen. Hon är introvert, orolig och övertänkande, men bejakar livets förgänglighet. Hur hänger allt ihop?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Med feministiska "Under det rosa täcket" fick hon rockstjärnestatus och har sedan dess i 20 år fortsatt väcka debatt. Budskapet "sluta dröm skitdrömmar" orsakade ramaskri, men lever Nina Björk som hon lär?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Få journalister personifierar "skjutjärnsjournalist" som Janne Josefsson. Han framstår som en hårdhudad murvel, men bakom tv-masken finns en gråtmild klassresenär. Där mamma Elsa är ständig följeslagare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
En mästare på att klä av mänskligheten på film som har skapat oförglömliga scener om vår rädsla för att tappa ansiktet. Ruben Östlund säger att han förtjänar alla priser, men är han sådär självsäker egentligen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Hon startade lavinen av #MeToo i Sverige när hon offentliggjorde en medieprofil för våldtäkt. I säsongsavslutningen berättar Cissi Wallin om händelsen, och om att ha svårt att passa in i normerna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han tar jobbet som "demokratins väktare"på största allvar, men försöker bli bättre på att le. Under flyktingkrisen 2015 ledde han Migrationsverket, men blev kallad aktivist. Vad driver Anders Danielsson?
I veckan petade Vänsterpartiet henne från riksdagslistan och debatten tog fart direkt. Det är enklare att vara beväpnad peshmerga mot hedersvåldet i Iran, än att strida med orden i Sverige, säger Amineh Kakabaveh.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Nyligen fick Stefan Ingves förnyat förtroende som chef för Riksbanken. Han beskrivs som kunnig och lojal, men knappast som en muntergök, däremot som en person "som inte gnistrar". Varför är det så?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
I Sverige är hon artisten Sofia Jannok, men i Sápmi är hon Máret. Hemma, på ena sidan Pite älv, tar hon av sig rustningen och slipper stå upp för ett helt folk samtidigt är det den kampen hon tar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Sven-Bertil Taube utbildade sig på Dramaten, men har inte stått på nationalscenen på 50 år. I mars återvänder den snart 83-årige Londonbon, men den här gången kommer han inte att kunna se publiken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Advokaten Thomas Bodström skulle i veckan tillträtt som landshövding, men regeringen ångrade sig efter massiv kritik. Hur ser den f.d. justitieministern på tiden i skandalomsusade pensionsbolaget Allra?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
1993 fick hon en egen kolumn i Sveriges största tidning Expressen och skrev hämningslöst och hänsynslöst. Linda Skugge hatade och blev hatad. Men hur vågade en blyg 19-åring vara så kontroversiell?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han bär på sin fars förväntningar, sin mors nervositet och hela släktens tunga sinne. Inte helt lätt när han också är excentriker, men en feg sådan. Hur är det att vara David Lagercrantz egentligen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Ann Heberlein är ingen lagspelare, säger hon. Hon har gjort sig känd som författare, etikdoktor och socialliberal debattör. Men nyss sa hon upp sin lektorstjänst och kandiderar nu för Moderaterna. Varför?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Hon är en svårfångad författare och storviltjägare i Tanzania första svensken och första kvinnan med licens i Afrika. Hör en intervju om att vara "född utan ögonlock" och med mentala trafikljus.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Vad får en 20-åring att gå in i 27 år av celibat och tystnad? Möt munken Anders Arborelius den första svensken att bli både biskop för Katolska kyrkan i Sverige och kardinal åt påven i Vatikanen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Hennes politiska liv började med en seger och slutade med en förlust. Nu lämnar Birgitta Ohlsson Liberalerna och summerar sina 20 år på en stridbar och smutsig politiska arena. Hur hamnade en blyg flicka där?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Marie Göranzon är Dramatens grand old lady. Hon har stått på scenen i ett halvt sekel i bland annat Hamlet, Måsen och Höstsonaten. Men fick hon leva om sitt liv skulle hon inte bli skådespelare. Varför?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han har en av Sveriges största röster och har stått på världens främsta scener, men vägen dit har inte varit spikrak. I Söndagsintervjun berättar Tommy Körberg om svärtan, spriten och sången.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Möt den före detta moderata partiledaren Ulf Adelsohn om Moderaternas kris efter Anna Kinberg Batras avgång, det sexuellt frigjorda sextiotalet och om politiska beslut i backspegeln.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Åsa Moberg bröt ny mark som ung journalist med egen kolumn. Nu reflekterar hon i sina memoarer över ett liv av omprövningar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I memoarerna "Livet" tar Åsa Moberg oss med från familjeföraktet och mammahatet till det rökiga redaktionslandskapet i gamla Klarakvarteren där hon bröt ny mark som den första unga kvinnan med egen kolumn.
Revolutionsåret 1968 syntes hon överallt och knappt ett år senare hade hon gett ut en bok med sina samlade krönikor i Aftonbladet, men hon var en olycklig 21-åring.
I Söndagsintervjun i P1 berättar Åsa Moberg känslosamt om sitt unga jags principer och hur hon i dag har omprövat det mesta.
Den gamle familjekritikern har gått och gift sig och tror inte på individens förmåga att förändra.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
I 60 år har hon stått på scen och försörjt sin mamma, sina syskon, barn och sig själv. I säsongsfinalen av Söndagsintervjun berättar Lill-Babs om ensamheten, jantelagen och om att ta sig över stupen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Bodil Jönsson är fysiker och professor emerita och hennes tankar om tid och åldrande har gjort henne till en älskad författare och föreläsare. Hur upplever hon att livet går in i den 75:e årsringen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han är författare och journalist en av de mest kända och lästa. Han utstrålar gentleman och streetfighter på samma gång och aldrig viker han ner sig. Hur ser Jan Guillou på bilden av Jan Guillou?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han kallas av National Geographic för en av vår tids viktigaste naturfotografer, men nu har den prisbelönte mästaren fått nog. Mattias Klum bryter med prestigeredaktionernas sätt att se på naturen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han är poeten som blev fotbollsexpert, programledare, vann På spåret och tävlade i Lets dance. Sedan vände allt. Han bär ständigt känslan av att vara missförstådd vi ska försöka förstå honom nu.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Med böckerna Män kan inte våldtas och Århundradets kärlekssaga blev hon på 70-talet en feministisk ikon, känd för begreppet att stå i bredd. Kärlek och passion har varit hennes bränsle även i dag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
När HD-domaren Göran Lambertz nu gick i pension skedde det i skymundan. Som JK hyllades han, men efter Thomas Quick-debatterna har han fått hård kritik. Vad driver honom att riskera sitt eftermäle?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under de första åren som Justitiekansler gjorde han sig känd som en orädd ämbetsman som aldrig tvekade att utmana etablissemanget. Men under de senaste åren som justitieråd i Högsta domstolen har Göran Lambertz gått från hyllad och respekterad till mycket hårt kritiserad.
Trots att Sture Bergwall har friats för alla de åtta mord han en gång dömdes fortsätter den nypensionerade domaren Göran Lambertz att hävda att huvudpersonerna i rättsväsendet, som fick honom fälld, gjorde ett skickligt arbete.
Vad är det som driver Göran Lambertz egentligen?
Det här är en söndagsintervju om att växa upp och alltid vara bäst i skolan, aldrig ha dåligt självförtroende och tidigt inleda en spikrak drömkarriär som jurist.
Och sedan gå på en enorm blåsning.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Lantis, husmoder och järnlady har hon också kallats, och när hon tog över Centerpartiet kom Torbjörn Fälldin för att stötta "Haralds jänta". Jag är den jag är heter självbiografin, men vem är det?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Maud Olofsson brukar säga att hon är bloddopad in i partiet och gick med i CUF som 14-åring. Hon växte upp på en bondgård i frikyrkobygden Högbyn i Örnsköldsvik och uppfostrades av starka kvinnor och en peppande far. Pappa Harald var centerpolitiker och satt i köket med Torbjörn Fälldin och skapade politik.
I Söndagsintervjun i P1 berättar den tidigare partiledaren Maud Olofsson om att ses som en lantis och möta en "fisförnäm attityd" som tonåring i stan och sedan att vara en kvinna i politiken och gå från "husmoder till järnlady".
Det är en känslosam intervju om symboliken i att lära sig skratta högt, stanna en traktor och att smutsa ner händerna.
Men den handlar också om det historiska ögonblicket då Torbjörn Fälldin närvarade när hon valdes till partiledare, om synen på Anna Kinberg Batra och Annie Lööf, och om den omdiskuterade Nuonaffären.
Hur var det; hade hon informerat statsministern Fredrik Reinfeldt?
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Hon har aldrig anlitat en reklambyrå, vägrar att frångå sin design och tycker inte om det "svenska medlöperiet". Hon har skapat den färgglada kulturtanten, men vad har format envisa Gudrun Sjödén?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När det "svenska modeundret" kommer på tal nämns sällan den designer som kanske är Sveriges mest kända modeskapare i utomlands, trots att hon omsätter 750 miljoner kronor, har 21 butiker runt om i världen och har belönats med flertalet priser sedan 70-talet.
Gudrun Sjödén väckte debatt 2013 när hon valde att kalla en klänning inspirerad av den samiska kolten för "Lappros". Förutom kritiken mot att hon använde det nedvärderande ordet lapp, kritiserades hon för att exploatera och kommersialisera den samiska kulturen.
Hur ser Gudrun Sjödén på kontroversen i dag?
Hon fyller 76 år i sommar, men har inga planer på att sluta skapa sina kontrastfulla och färgstarka plagg med blommor, prickar och ränder som har blivit synonyma med den så kallade kulturtanten. Vad har format hennes formspråk och hennes envishet?
I Söndagsintervjun pratar Gudrun Sjödén om sin uppväxt på en bondgård i en företagarfamilj, om sitt förakt mot det "svenska medlöperiet" och om kritiken från anställda att hon är ett kontrollfreak till chef.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Sedan debuten 2005 är Frida Hyvönen kritikernas favorit. I veckan fick hon två Grammisar för sin första skiva på svenska redan kallad en modern klassiker. Men vems hjärta är det hon håller fram?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Artisten Frida Hyvönen har släppt fyra fullängdsskivor och varje gång har en enad kritikerkår gjort stående ovationer. För några dagar sedan utsågs hon till både Årets kompositör och Årets textförfattare på Grammisgalan.
Själv kallar hon sig en "improvisatör som skjuter från höften och famlar i mörkret".
"Kvinnor och barn", som kom i november, är Frida Hyvönens första skiva på svenska och har redan kallats en modern klassiker. Låtarna liknar små noveller om trasig kärlek och alienation, med uppriktiga och detaljrika formuleringar som samtidigt rymmer mycket mellan raderna.
Frågan är hur självbiografiska de är?
Söndagsintervjun börjar i hennes barndomsland i västerbottniska bruksorten Robertsfors med ett järngjuteri och en nedlagd diamantfabrik. I ett rosa rum med spegeldörr i en 1910-talsvilla sitter sjuåriga Frida och lyssnar på Madonna, leker med My Little Pony och är rädd att hennes mamma är en häxa.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
När hyllade Johannes Anyuru släpper en ny bok är det en litterär händelse och det var fem år sedan sist. Hör honom för första gången om nya boken en dystopisk science fiction om islam och terrorism.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den första mars släpper den prisade poeten och författaren Johannes Anyuru romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar – en stridstext mot IS och ett varningsrop om föreställningarna om muslimer.
"För att jag var rädd för att skriva den. För att den kändes omöjlig att skriva", säger han om valet av tema.
Johannes Anyuru konverterade själv till islam för tio år sedan efter en resa till Madrid, som började med en fasansfull midsommarnattsdröm om att vara blind.
Den här Söndagsintervjun, som främst handlar om islam, poesi och nåd, börjar i en omskakande händelse. Dagen för sex månader sedan då hans dotter föddes och hans fru höll på att dö.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han är en av våra största atleter med OS-guldet 2004 som höjdhoppskarriärens klimax. Han har vunnit På Spåret, pluggat på universitetet och betalar alltid räkningarna i tid. När flippar Stefan Holm?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När han är fem år hoppar han höjd över soffans armstöd hemma i Forshaga och bästisen bryter armen. När han är åtta år ser han OS i Los Angeles på tv och när han är elva år slår Patrik Sjöberg världsrekord i Stockholm. Där någonstans föds Stefan Holms dröm.
Framgången är byggd i Värmland på trygghet, stönighet och ordning på torpet. Soporna ska vara slängda och räkningarna betalda innan tävling och de svarta kalsongerna ska vara på.
Om den evige konkurrenten Patrik Sjöberg är idrottens rockstjärna så är Stefan Holm dess Messerschmitt. Lite tråkig. Eller?
I Söndagsintervjun i P1 berättar Stefan Holm om att brinna för att kunna lysa, relationen med pappan tillika tränaren Jonny och besattheten av detaljer.
Och om att växa upp i en bruksort där det enda som räknas är hockey och att inte vara duktig i skolan.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han fäller grannungarna i svampskogen, sitter helst på fik i Skara, har inga problem med örfilar i skolan, lobbar för prostatatest och ser likheter med Trump. Varför är han på detta viset?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bert Karlsson började göra affärer som 13-åring och är den ständige entreprenören och före detta partiledaren för Ny demokrati som tjänat en förmögenhet på bingo, dansband och asylboenden.
Genom åren har han skapat många rubriker. På 80-talet handlade de om Carola, Skara Sommarland och nakenpromenader till brevlådan. Bert Karlsson sågs som en frisk fläkt från landet.
Men sen hände något.
På 90-talet startar Bert Karlsson högerpopulistiska Ny demokrati tillsammans med Ian Wachtmeister. Partiets krav på minskad invandring och allt mer främlingsfientliga retorik lägger krokben för Berts fortsatta karriär.
Här möter Söndagsintervjuns Martin Wicklin företagaren, som driver en ständig kamp mot etablissemanget, för ett samtal om drivkraft, ilska och likheter med USA:s nyvalde president Donald Trump.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Hon är en superkändis i näringslivet, men en doldis utåt. Nu berättar hon för första gången om Iran, att komma till Sverige med två tomma händer och 25 år senare bli affärslivets mäktigaste kvinna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Azita Shariati, vd för svenska delen av serviceföretaget Sodexo, kom till Sverige från Iran 1988 blott 20 år gammal. Hon kunde inte ett ord svenska, hade inget kontaktnät och grät av saknad till sina föräldrar.
Men den stora kärleken var starkare.
Hon kallar sig själv för en kärleksinvandrare och är nu aktuell med boken "Hela bilden". Och hon väljer att här i Söndagsintervjun för första gången berätta sin personliga historia.
"Det finns många som säger att de har börjat från noll och sedan byggt upp saker tillsammans. Men då har de ändå haft språket, kulturen och nätverket runt omkring sig. Jag och Farzin började från minus."
Azita Shariati jobbade sig upp inom koncernen från ambulerande restaurangchef till toppen och tog företaget från 14 % kvinnor i ledningen till 50 % – på fem år. Vad är hennes hemlighet?
Den här Söndagsintervjun handlar om stödjande föräldrar, revolutionen i Iran år 1979 och en envishet utöver det vanliga. Men framför allt om en kärlekshistoria.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han är en av Sveriges mest folkkära skådespelare, nyligen 83 år fyllda och nedkliven från scenen. Här möter du Sven Wollter i ett samtal om teaterlivet, kommunismen och skulden i att förlora ett barn.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Hon var hästnörden i stallet som aldrig gick ut på helgerna, men som 28-åring upptäckte lusten till kameralinsen och började spela in porrfilmer i USA. Hur gick det till?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Söndagsintervjun i P1 berättar porrskådespelaren Johanna Jussinniemi – mer känd som Puma Swede – om sin finska identitet och om stressen i skolan, men lugnet hos hästarna i stallet.
Hon förklarar också varför hon tycker att porrbranschen är feministisk och vilken nytta hon skulle göra i sexundervisningen på svenska skolor.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
I nypremiären av Söndagsintervjun i P1 möter du författaren Björn Ranelid i den största och märkvärdigaste intervju som någonsin har sänts i etern. Han kommer att berätta något han aldrig sagt förut.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"Jag har talat inför fler människor i levande möten än någon annan svensk författare genom tiderna."
"Jag har gjort mer för svensk folkbildning än hela Svenska Akademien."
"Någon viktigare bok har inte getts ut i Sverige på 40 år."
Björn Ranelid är författaren som inte skräder orden och som gärna påtalar sitt unikum och sina framgångar så fort han får chansen i intervjuer. Han tackar inte nej till Melodifestivalen, Let's dance eller reklamuppdrag för smör och möbelföretag.
För detta har han fått betala ett högt pris i offentligheten. 1994 fick han Augustpriset, men är nu utsparkad från finrummen.
I nypremiären av Söndagsintervjun får du veta varför Björn Ranelid är som han är. Och han berättar något han aldrig sagt förut.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han är en av våra största skådespelare både på scenen och bioduken ständigt omskriven och omtalad. I säsongens sista Söndagsintervjun möter du mannen bakom machomasken en drag-drömmande blygis.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Efter alla löpsedlar om fyllor, droger och skandaler har Mikael Persbrandt fått epitetet macho stämplat i pannan, men alla som känner honom säger att han egentligen är mjuk, känslig och blyg.
I Söndagsintervjun i P1 berättar Mikael Persbrandt öppet om sina personlighetsdrag och känslor, om sin pappa och den generationens män och om myten att man måste vara destruktiv för att skapa, som fanns på Dramaten.
Men han pratar också om när verkligheten möter dikten; när han och Maria Bonnevie separerade både på scen i Fröken Julie och privat som kärlekspar.
Och så avslöjar han ett par saker.
Säsongsavslutningen av Söndagsintervjun spelades in på Maximteatern där Mikael Persbrandt just nu gör Shakespears Macbeth.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Tidningarna skrev "konstvärldens Pippi Långstrump" och "ärtig avantgardista" hatarna valde "pissråtta". Själv sa Marie-Louise (Fuchs de Geer Bergenstråhle) Ekman "rötägg". Kärt barn har många namn?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hon är konstnär, dramatiker och professor, blev den första kvinnliga rektorn på Kungliga Konsthögskolan, men är troligen mest känd för att ha varit chef för Dramaten.
På 70-talet kallades Marie-Louise Ekman "konstvärldens Pippi Långstrump" och en "ärtig avantgardista" för att hon gjorde som hon ville; klädde av sig naken och målade könsorgan, bajs och kroppsvätskor.
Hon var störig i skolan och blev ofta utslängd eller sattes i skamvrån framme vid katedern – ett "rötägg", enligt sig själv.
I Söndagsintervjun i P1 berättar Marie-Louise Ekman om varför hon alltid har tagit sina makars efternamn, varför hon kallar sig och maken Gösta Ekman för ett bögpar och varför det är så mycket naket.
Det är berättelsen om hur ett barn som inte kan finna sig i hierarkier ändå blir en av Sveriges bästa chefer.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Hennes liv är som en Hollywoodfilm. En faderlös dotter till en piga i Rom sätts i klosterskola i Sverige och blir en förmögen tidskriftsdrottning. Men över barndomen ligger ett tungt betonglock.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Amelia Adamo har vunnit Stora journalistpriset två gånger för sin förmåga att göra framgångsrika tidskrifter för kvinnor. Hennes recept för succé är att ge både praliner och müsli; blanda sex och utseende med artiklar om ekonomi och att lära sig uppskatta sig själv.
En kritiserad medicin som anklagats för dubbelmoral och skenhelighet.
I Söndagsintervjun i P1 förklarar Amelia Adamo varför hon är övertygad om att kompromissfeminism är den enda vägen.
Och hon lyfter på det berömda betonglocket. Där under göms sorgen över alla människor som tagits ifrån henne. Pappan, mamman, maken och barnet. Det är en berättelse om hur man skaffar sig teflonhud.
Om nunnor, män, bekräftelse och att inte gräva så förbannat.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Hon är både älskad, hatad, geniförklarad och bespottad bokstavligt talat. Den galghumoristiska, bitska och släpiga Kristina Lugn har väckt känslor sedan 80-talet, men nu vill hon be alla om ursäkt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det första hon säger när hon kommer till studion är att hon inte förstår vad vi ska prata om. Kristina Lugn har ingenting att säga.
Säger hon.
Men sedan blir det ändå en intervju om stora ämnen som ensamhet, döden och utanförskap. Och om att tappa tron i en biograf i Drammen och om hur det låter på mötena i Svenska Akademien.
Allt med hennes säregna galghumoristiska och sylvassa ton.
1983 fick den då 35-åriga diktande bibliotekarien och ensamstående mamman Kristina Lugn sitt genombrott med lyriksamlingen Bekantskap önskas med äldre bildad herre. Plötsligt syntes och hördes hon överallt och pratade öppet om pillerknaprande, förmiddagsfyllor och självmordsförsök.
I dag är hon en flerfaldigt prisad poet och dramatiker som sitter på stol nummer 14 i Svenska Akademien – och funderar på hur hon ska disponera slutkapitlet i sitt liv.
Det är en sorglig Söndagsintervju, men kanske också den roligaste.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han är beundrad och respekterad, men också ifrågasatt. Glorian från fredsuppdragen på Balkan hamnade på sned efter brottsanklagelserna mot Lundin Oil och han kallas dryg. Men vad driver Carl Bildt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sedan slutet av 60-talet har Carl Bildt funnits i svensk politik och brukar kallas landets mest kända politiker utomlands. Han började i elevrådet, blev handsekreterare åt Gösta Bohman i Moderaterna, så småningom partiledare och avslutningsvis utrikesminister.
I Sverige är han respekterad för sina internationella uppdrag och kontakter, men också kritiserad för styrelseuppdrag i energibranschen och sina ifrågasättande svar på journalisters frågor.
Men vad har format Carl Bildt? Den lillgamla gymnasisten som "näbbgäddar sig" och kallas för en grå eminens inom Moderaterna innan han hinner fylla 25?
I Söndagsintervjun pratar han bland annat om uppväxten, kontroversen kring Lundin Petroleum som anklagats för folkrättsbrott, och om vänsteråret 1968.
Den borgerlige ynglingen tog sin blå täckjacka, cyklade till det ockuperade Kårhuset i Stockholm och gick upp i talarstolen – inför upproriska universitetsstudenter.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Hon tog 16 SM-guld i simning och hamnade sedan i fängelse. Brottet kostade henne vänskapen med Therese Alshammar och idrottssveriges respekt. I dag har Mikaela Laurén fem VM-titlar i proffsboxning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För en dryg månad sedan gick proffsboxaren Mikaela Laurén upp i ringen mot hatobjektet Klara Svensson – efter otaliga offentliga hån och psykningar – i sitt livs viktigaste match.
En strid hon förlorade.
Mikaela Destiny Laurén har fightats både i bassängen, boxningsringen och privatlivet, men frågan är var den största striden har utkämpats?
Hon började simma som 3-åring och försökte i 25 år ta sig till OS, men snubblade på mållinjen varje gång. Som 28-åring klev Mikaela Laurén upp ur simbassängen för gott och hamnade i personlig och ekonomisk kris.
Det ödesdigra beslutet att delta i distribuering av dopingmedel kostade henne 14 månaders frihet, idrottssveriges respekt och vänskapen med bästisen Therese Alshammar.
Nu är proffsboxaren Mikaela Lauréns mål att bli "The Champ".
I Söndagsintervjun berättar hon om sorgen över att bli lämnad av sin själsfrände, att prestera bara för att duga, att nästan bli utbränd i fängelset, och om att växa upp på pappans gym där han sköt sprutor i låren med anabola steroider.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Björn Frantzén är en av världens bästa kockar, men nöjer sig inte med två stjärnor. Tävlingsmänniskans krogdröm tändes av en lövbiff, närdes av ett hjärtfel och blommade av vänskap som fick offras.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Han är inte bara en av Sveriges främsta krögare utan befinner sig även på den internationella gastronomiska stjärnhimlen, i en tid då mat blivit populärkultur och kockar besitter samma glans som rockstjärnor.
Men det har kostat.
2008 startar Björn Frantzén en restaurang tillsammans med bästa vännen Daniel Lindeberg, som på bara ett par år skaffar sig två Michelinstjärnor och slår sig in på listan över världens 50 bästa.
Men när de satsar på att bli den första restaurangen i Norden att få tre stjärnor börjar det skava rejält mellan kompanjonerna.
I dag bär stjärnkrogen endast Björn Frantzéns efternamn och vännernas smärtsamma uppbrott är skildrat i dokumentärfilmen Hunger.
Här i Söndagsintervjun pratar Björn Frantzén för första gången ordentligt om filmen och den uppmärksammade "skilsmässan". Även om hjärtfelet som krossade fotbollskarriären och om handgemäng i de internationella toppköken.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Som pojke satt han i fönstret i Vingåker och tittade på Andromedagalaxen, läste travar med böcker och skrev poesi för att hantera depressioner. I dag är han poet och alla politikers favoritskribent.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Göran Greider är poeten som inte kan sitta still, opinionsbildaren som uppskattas från vänster till höger och chefredaktören för Dalademokraten som liknar tidningens ägare vid gamla Sovjetunionen.
Han växte upp i en manlig miljö med en Evert Taube-pappa och fem bröder, men säger att han inte känner sig lojal med sitt kön.
Varje vecka ringer någon Göran Greider och frågar om hans frisyr och han har gett ut en bok som heter Stil och politik. I Söndagsintervjun i P1 pratar han bland annat om sitt utseende och vad det signalerar.
Men också om vikten av att prata om det viktiga. Han ångrar att han inte gjorde det med sin pappa, och försöker därför nu med sin dotter. Annars är risken att "arvet konserveras i stället för att lösas upp".
Och nästan alltid är den där minan man är rädd för att trampa på i själva verket en ros som väntar på att slå ut.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Hon tjatade sig in på New York Times, jobbade gratis och vann Pulitzerpriset. Journalisten Jenny Nordbergs egenskaper bestämd, besvärlig, besatt har tagit henne till utrikesjournalistikens grädda.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Jenny Nordbergs världsberömda reportagebok De förklädda flickorna i Kabul har nominerats till priser, översatts till 17 språk och fick Jon Stewart att bjuda in henne till sitt amerikanska tv-program The Daily Show.
New York är hennes hemort sedan början av 2000-talet med uppdragsgivare som The New York Times och The Guardian, men svenska läsare känner kanske mest igen Jenny Nordberg genom hennes kolumner i SvD.
I Söndagsintervjun berättar Jenny Nordberg om sin osannolika resa från modebranschen till utrikesjournalistikens absoluta toppskikt – en berättelse om att vara bestämd, besvärlig och besatt.
Som Saga Norén med "foliehattstendenser", enligt henne själv.
Men det är också en intervju om hennes ilska mot den svenska regeringen som hon inte tycker har gjort tillräckligt för att den som mördade Nils Horner ska hittas och lagföras.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han är arbetarpojken som blev diplomat, utrikesminister och FN:s näst högste chef. Jan Eliasson är känd för att vara pratglad och öppen, men har inga problem att ryta ifrån när ljudet krånglar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I en skötsam arbetarfamilj på 40-talet växer Jan Eliasson upp, i en liten etta i Kålltorp i Göteborg. Föräldrarnas förlorade drömmar och deras förväntan på barnen driver Jan till att vara bäst både på fotbollsplan och i skolan.
Det är den hårda, men kärleksfulla uppväxten som får honom ut i världen.
Hör Jan Eliasson om vikten av att vara personlig, gåvan att få växa i uppförsbacke och om scener från medlingens hemliga rum.
Jan Eliasson pratar också om kritiken mot FN med anledning av skandalen kring Anders Kompass och oförmågan att få slut på kriget i Syrien. Situationen i landet förändrades flera gånger efter att programmet spelades in, och Jan Eliasson fick uppdatera sin kommentar innan sändning i etern.
Söndagsintervjun spelades in den 15 september i en tv-studio i FN:s högkvarter i New York och det börjar bra med en tillfreds vice generalsekreterare – sedan krånglar ljudet.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Hon är en tung makthavare inom det svenska rättsväsendet och en stark röst i debatten, men om personen bakom den offentliga masken vet vi lite. Varför?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Anne Ramberg är generalsekreterare för Advokatsamfundet sedan år 2000, den första kvinnan på posten, men hennes makt inom rättsväsendet sträcker sig längre än så.
Som juridisk expert och på sin egen blogg uttalar hon sig ofta med hårda formuleringar i den offentliga debatten och inte sällan i kontroversiella frågor som Israel-palestinakonflikten, asylpolitken och kungahuset.
Men hon är svår att placera till höger eller vänster.
I Söndagsintervjun i P1 med Martin Wicklin berättar Anne Ramberg om bakgrunden till sin hårda debatton, om kvinnligt och manligt i yrkeslivet och varför vi vet så lite om henne.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Nu lämnar han den politiska arenan efter 22 år i riksdagen. Hör Håkan Juholt tala ut om resan från fosterställningen under täcket till att ta på sig yolo-tröjan och ge ett "fuckfinger" åt "klegget".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Håkan Juholt tog över det Socialdemokratiska Arbetarpartiet den 25 mars 2011, men lämnade ordförandeposten redan den 21 januari 2012. Det blev tio tumultartade månader som ledare för Sveriges största parti.
1994 klev han in i riksdagen, men söndagen den 11 september slutar Håkan Juholt som ledamot. Han har packat sina lådor och tagit trappan ner från maktens korridorer i riksdagshuset för allra sista gången.
Den politiska arenan lämnar han med en blandning av vemod och stolthet – på årsdagen av militärkuppen i Chile, terrordåden i USA och mordet på Anna Lindh. Världshändelser som har påverkat honom stort.
I Söndagsintervjun i P1 berättar Håkan Juholt om den kärleksfulla uppväxten i Oskarshamn, sin känslosamma skilsmässa 2005 och om den både skakiga och skakande partiledartiden.
Det är en berättelse om dålig självkänsla, att tvinga sig själv ner på bottnen och om att tidigt känna ordens makt.
Yolo – You only live once.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han är författare, komiker, dramatiker, krönikör och hedersdoktor, med en halv miljon följare på Twitter. Jonas Gardell har i 30 år skapat skratt, gråt, ilska och tröst. Men vad har skapat honom?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Jonas Gardell är troligen mest känd för titlar som Torka aldrig tårar utan handskar, En komikers uppväxt, Ett ufo gör entré och Livet är en schlager. Alltid berättelser om utanförskap med de utsatta i huvudrollerna.
Han debuterade i mitten på 80-talet med Passionsspelet och har under tre decennier i offentligheten blivit en av landets mest hyllade och prisade underhållare. Men vägen till folkkär har varit lång och pendlande.
I Söndagsintervjun i P1 berättar Jonas Gardell om den kaosartade uppväxten med sin excentriska mamma och hans kristna familjs behov av att skapa legender om sig själva – där svaghet aldrig hade en plats.
Men han pratar också om sin maktposition i samhället, om vår "humorhatande samtid" och om att ha blivit 53 år men fortfarande vara kåt som en tonåring.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Många menar att ingen annan har betytt så mycket för svensk fotboll som Pia Sundhage. Nyss hemkommen med ett OS-silver från Maracana berättar förbundskaptenen om sin långa resa dit från byn Marbäck.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Pia Sundhage debuterade i landslaget som 15-åring och har som spelare tagit hem ett EM-guld till Sverige, men det är som tränare och förbundskapten hon har slagit hela fotbollsvärlden med häpnad.
Ingen annan svensk fotbollstränare är i närheten av hennes meriter. Under sina fem år som förbundskapten i USA ledde hon damlandslaget till ett VM-silver och två OS-guld. Och nu senast ett OS-silver med det svenska damlandslaget – Sveriges största fotbollstriumf på mer än ett halvt sekel.
Det är en lång resa för en arbetarklassflicka i Marbäck i Ulricehamn och ett 1970-tal då tjejer inte ens fick spela fotboll.
I Söndagsintervjun berättar Pia med värme och humor om kärleken till fotbollen och familjen, om att slåss mot normer och nedärvda fördomar, och om sin syn ledarskap.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
En politisk superkändis med rekordlånga 31 år som partiledare. Alf Svensson är född på kapell, uppvuxen på kapell och har ärvt talets gåva av pappan pingstpastorn liksom tron på "bryggan över".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Alf Svensson valdes till partiledare 1973 och fick Kristdemokraterna att växa från knappa två procent till ett etablerat riksdagsparti med som mest 12 procent av rösterna. Men det tog 18 år.
Hur orkade en saxofonspelande historielärare, som älskade sitt arbete och hatade att vara ifrån familjen, att jobba i en sådan motvind?
I söndagsintervjun i P1 berättar Alf Svensson om när han var nära att drunkna som barn, om hur hela världen kom hem till kapellet i Gränna och om ögonblicket då hans far, pingstpastorn, sa sina sista ord.
Men det är också ett samtal om religionens roll i samhället – både vad gäller flyktingkrisen, miljöpartistens uteblivna handskakning och bibelberättelsen om den barmhärtige samariten.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Hon kallas Sveriges mest inflytelserika kläddesigner och hennes svåra kollektioner om skräck och porr gav tidigt internationell status. Men under vintern blev Back folklig pga en "jävla skitmössa".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"I en ständigt pågående kamp med det modesystem hon själv är en del av, har hon med obruten integritet utforskat vardagen och det socialt stereotypa."
Så löd motiveringen när Ann-Sofie Back – som första svensk någonsin – fick ta emot Torsten och Wanja Söderbergs pris på en miljon kronor.
Skräck, porr, Gud, bilar och kändiskult är några teman som inspirerat hennes avantgardistiska kläder. En konceptuell stil som de senaste åren visat sig fungera på både kräsna modekonsumenter och den stora marknaden.
Många har säkert under vintern noterat hennes efternamn, det egna märket, med stora bokstäver strax ovanför pannan på människor i alla åldrar. Men den där mössan stör henne.
I Söndagsintervjun i P1 med Martin Wicklin pratar Ann-Sofie Back om skammen under uppväxten och hur den känslan av att förlora sitt anseende fortfarande präglar henne – men också är grunden i hennes design.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Hon är känd för "kalsongfrågan" och för att ha satt hederskulturen i rättsväsendets medvetande. Prisbelönta Elisabeth Massi Fritz har alltid gått sin egen väg även när den ledde bort från familjen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nyligen väckte Elisabeth Massi Fritz rubriker när hon i rätten bad en tilltalad man, misstänkt för våldtäkt, att beskriva sina kalsonger. Som motreaktion när hennes klient fick frågor om sina stringtrosor.
För några veckor sedan fick hon det allra första priset till minne av Karin Söder, Sveriges första kvinnliga partiledare, för att i sin yrkesroll ständigt stå på brottsutsatta kvinnors och barns sida.
Elisabeth Massi Fritz har bestämt sig för att aldrig företräda någon som är misstänkt för brott.
I Söndagsintervjun i P1 berättar stjärnadvokaten bland annat om sin uppväxt i Motala i en familj styrd av hederskultur och om det livsavgörande beslutet att gå emot den. Och om mötet 1992, med en kvinna, som också för alltid har präglat hennes liv.
Och karriär.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
I mer än 70 år har författaren Jan Myrdal varit en stridbar och kontroversiell figur i den svenska offentligheten. Den snart 90-årige intellektuelle har ingen dödsskräck, men vägrar att bli dement.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Han föds rakt in i offentligheten, år 1927, som son till de socialdemokratiska och akademiska superstjärnorna Alva och Gunnar Myrdal. De intellektuella ingenjörerna bakom det moderna Sverige – folkhemmet.
Men Jan Myrdal bryter med sina föräldrar och i sin mycket uppmärksammade barndomsskildring på 80-talet krossar han bilden av den perfekta familjen.
I Söndagsintervjun i P1 berättar han om hur bråken och uppbrottet med Gunnar Myrdal har präglat hans eget faderskap. Och om hur "arbetet och könet" har präglat hela hans liv.
Sverige kallar han för ett lågbrynt och åldershatande land, och ger även en känga till landets kulturredaktörer.
Intervjun börjar i hans bibliotek i Varberg med de 50 000 böckerna, men slutar i vår studio i Stockholm. Det visar sig inte vara helt lätt att intervjua den gamle skriftställaren.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Efter nära ett decennium släpper nu 90-talsikonen Eva Dahlgren en ny skiva. Här berättar hon om en magisk tågresa förbi jordgubbsfält, via en finsk gymnastiksal, till ängeln i rummet i Nynäshamn.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Eva Dahlgren blev hela svenska folkets blekta blondin på 90-talet, men också utbränd och mötte kärleken Efva Attling på andra sidan väggen. Hon fick sin efterlängtade familj, skrev barnböcker, satte upp en monolog och fann kreativ lust bakom kameran.
Men nu, nio år efter senaste plattan, är hon tillbaka.
I Söndagsintervjun i P1 berättar Eva Dahlgren om uppbrottet med vännen och kollegan Anders Glenmark, att hamna topless på ett tidningslöp och om det känslosamma mötet med Ingrid Bergman – genom filmstjärnans Super 8-filmer.
Men hon tar oss också med på en magisk tågresa förbi jordgubbsfält, via en finsk gymnastiksal, till ängeln i flickrummet i Nynäshamn.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han är arbetarpojken som blev hyllad vd för Kulturhuset Stadsteatern och centrum i konflikter. Nu pratar Benny Fredriksson för första gången om turbulensen kring Makode Linde, och Eirik Stubø.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Benny Fredriksson får konstateras som en av kultursveriges mäktigaste. Vd för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och gift med operastjärnan och diplomatdottern Anne Sofie von Otter.
Ett stort kliv från uppväxten i kulturell och ekonomisk fattigdom i söderorten Midsommarkransen.
Som teaterchef ökade Benny Fredriksson både intäkterna och genomslaget för Stadsteatern, men anklagades också för toppstyrning. Och på senare tid har det stormat rejält kring Makode Lindes utställning på Kulturhuset Stadsteatern.
Benny Fredriksson bröt emotionellt med sin mamma som 10-åring och bryter nu tystnaden kring kontroversen med Dramatens Eirik Stubø.
En Söndagsintervju i P1 om att leva med en alkoholiserad mamma, finna kraften i en bok och om att hantera makt – när man växte upp i en familj utan.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Hon är prisad för sina böcker som djupdyker i människans känsloliv och upplevelser av kroppen, men professorn i idé- och lärdomshistoria har låtit berättelsen om sig själv stanna vid ytan. Tills nu.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Karin Johannisson, professor i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala Universitet, är specialiserad på medicinhistoria och har sedan 70-talet ägnat sig åt historien om vad det är att vara människa.
Hon är flerfaldigt prisad för sitt skrivande om känslor som nostalgi och melankoli, och om kroppen och sjukdomar – särskilt fokuserat på kvinnliga erfarenheter. I sin senaste bok Den sårade divan undersöker hon föreställningen om kvinnlig galenskap utifrån tre kända kvinnor under början av 1900-talet.
Men i Söndagsintervjun i P1 med Martin Wicklin öppnar Karin Johannisson för första gången upp ordentligt om sitt eget känsloliv. Om en patriarkal pappa, flykten in i fantasin och att odla sina inre rum. Från första mensen till sista boken.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han är en av världens mest citerade forskare och professor i fysik vid prestigefulla MIT i Boston. Max Tegmark bjöd in till sitt hus vid sjön där vindspelet klingar och han funderar på stora kosmos.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Max Tegmark forskar om de allra största gåtorna i universum. Hur stort är det egentligen? När bildades det? Hur? Han brinner också för idén om oändligt många parallella universa. En ifrågasatt tankefigur, men Max Tegmark vill få oss att tänka stort.
Han har länge varit en av de största inom fysiken, men slog igenom för en bredare publik med boken Vårt matematiska universum – mitt sökande efter den yttersta verkligheten.
I Söndagsintervjun i P1 berättar Max Tegmark om sin syn på kosmos och om den stillsamma uppväxten i Bromma, där den nyfikna "initiativjäveln" blev ännu mer ivrig att förstå världen.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Årets artist på Grammisgalan har sedan genombrottet för två år sedan setts som den "feministiska, lesbiska och antirasistiska" rapparen. Men nu vill albumaktuella Silvana Imam visa upp andra sidor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Silvana Imam blev nyligen korad till både Årets artist på Grammisgalan och årets live-akt på P3 Guldgalan – trots att genombrottet kom för bara två år sedan. “En pionjär inom svensk hip hop” kallades den då 27-åriga Silvana Imam.
Med sitt långsamma och samtidigt explosiva rappande till tunga drömska beats om ämnen som feminism, antirasism och lesbisk kärlek, blev hon snabbt den startkast lysande hiphopstjärnan.
Men det är först nu som hon släpper sitt första studioalbum – Naturkraft.
I Söndagsintervjun i P1 berättar Silvana Imam öppet och ärligt om sin personliga resa från att vara den utfrysta "Erik" i badbyxorna till att slukas upp av bilden av sig själv som den lesbiska "Superhjälten Silvana".
Ett samtal om att känna sig svag, men vägra gråta inför sina fiender.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
I 40 år har hon stridit för kvinnors rätt till sin kropp, lika lön och plats inom litteraturen. Först nu debuterar hon skönlitterärt om "ett äktenskapligt haveri i jämställdhetens förljugna paradis".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ebba Witt Brattström är professor i Nordisk litteratur vid Helsingfors universitet och har en fyra decennier lång kamp i feminismens tjänst bakom sig.
Som forskare och blåslampa i den offentliga debatten, men också med tillfälliga inhopp i politiken – i Stödstrumporna på 90-talet och Feministiskt initiativ på 00-talet.
Först nu som 62-åring debuterar hon skönlitterärt med Århundradets kärlekskrig. En hyllning och uppdatering av Märta Tikkanens klassiker Århundradets kärlekskrig, men också August Strindbergs Dödsdansen.
I Söndagsintervjun i P1 berättar Ebba Witt-Brattström om sin stridbarhet, kärleken till pappan och svårigheten att stå i bredd i äktenskapet. Precis som boken Århundradets kärlekskrig är samtalet slagfärdigt, naket och sorgligt.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Svenska Trita Parsi är en av världens främsta Irankännare och en nyckelspelare i den amerikanska diplomatiska strategin gentemot Iran. Men vägen till den politiska makten har varit lång.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Trita Parsi är grundare av organisationen NIAC i USA – Nationella Iran-Amerikanska rådet – och en prisbelönt författare för sina böcker om Mellanöstern. Bland annat har han fått Grawemeyer Award för att hans idéer bidrar till att förbättra världen.
Han hade en stor inverkan på den amerikanska strategin i förhandlingarna om kärnavtalet med Iran, och är en återkommande gäst i Vita huset och på tv-kanaler som CNN, BBC och Al Jazeera.
Trita Parsi föddes i Iran, men kom till Sverige som 4-åring med hela familjen efter att hans pappa hade torterats av regimen. Pappan var en inflytelserik professor i religionshistoria och familjen kom till Uppsala där han blivit erbjuden en gästprofessur.
I Söndagsintervjun i P1 berättar Trita Parsi bland annat om uppväxten i förorten Gottsunda, med en känsla av att vara förskjuten från det svenska samhället. Men också om sin väg till maktens korridorer i USA.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Hon turnerar just nu Sverige runt med sin egen föreställning En komisk depression. Den handlar om året 2012 när Nour El Refai var "ledsnast i världen" och skickade "4000 fyllesms i veckan".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För skådespelaren och komikern Nour El Refai har det så länge hon kan minnas varit självklart att det var på scenen hon skulle stå. Och redan som tonåring började karriären.
2004 var hon med i sin första film och sedan dess har 28-åriga Nour El Refai hunnit med otaliga film-, tv- och scenproduktioner. Exempelvis Melodifestivalen, Boys, Musikhjälpen, Karlsson på taket och Ballar av stål.
Men vägen till rampljuset har varit tuff.
I Söndagsintervjun i P1 pratar Nour El Refai om sin fattiga uppväxt i Skåne med mamman och bröderna, om mobbningen och tidningsrubrikerna. Men också om första gången hon reste till vad hon kallar sitt hemland: Syrien. Bara ett par år innan kriget bröt ut.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Vid årsskiftet kom mediebomben att en av Sveriges tyngsta publicister går från Aftonbladet till SVT. I veckan avtackades en tårfylld Jan Helin av kvällstidningen han älskar men lämnar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I tre decennier har Jan Helin jobbat på Aftonbladet och har som chefredaktör, sedan 2008, profilerat sig inom utvecklingen av det nya medielandskapet. Han lyckades vända papperstidningen till en lönsam digital produkt.
I den rollen har Jan Helin riktat skarp kritik mot licensfinansierade SVT:s ökade närvaro på webben och i sociala medier – ett programutbud han nu själv ska ansvara för.
I Söndagsintervjun i P1 pratar Jan Helin om den murvelromantiska inledningen på journalistkarriären, dragningen till skandaler och om hur det känns att offentliggöra sina kända – och nära – vänners skilsmässor.
Men också om de personliga offer han har gjort för karriären och om svårigheten att klä sin kropp rätt.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han har gått in i väggen tre gånger, missbrukat tabletter och kallar sig själv en hypokondrisk pedant arbetsnarkoman. Men den folkkäre skådespelaren sänker inte tempot 2016: tre filmer och en revy.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Robert Gustafssons karriär börjar i slutet av 70-talet med en revy hemma i Skövde och följs sedan av tv-serien Skrotnisse och genombrottet med Björnes magasin. Sedan tar det fart.
Sina mest kända och älskade karaktärer gör Robert Gustafsson som en del i Killinggänget: alkoholiserade Fred Asp som festar med illern Göran, brandmanschefen Greger Hawkwind i NileCity och dansbandsfantasten Roland Järverup i Torsk på Tallin.
Vid sidan av succéerna på senare år – Hundraåringen, Morran och Tobias och En underbar jävla jul – gör sig Robert Gustafsson också ett namn inom vin- och restaurangbranschen. Komikern har blivit en mångmiljonindustri.
Söndagsintervjun i P1 handlar om hans flykt från dödsångesten, om "pk-fascismen", men också om mordet på Olof Palme. Den 28 februari för snart exakt 30 år ser han saker på Sveavägen som gnager i honom fortfarande.
En intervju med många skratt – och dålig stämning.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Stina Stoor är den nya stjärnan på Sveriges författarhimmel. Priserna regnar över henne senast i veckan fick hon Katapultpriset för debuten Bli som folk. Men vägen till finrummet har varit kämpig.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Författaren Stina Stoors debutbok – novellsamlingen Bli som folk – släpptes förra året och sedan dess har hon hyllats över hela landet. Debuten gav henne till och med en nominering till Augustpriset med motiveringen att hon "förnyar den svenska novellkonsten".
Men resan från uppväxten, i ett hem utan kulturellt kapital, till kulturens absoluta finrum står i skarp kontrast till Stina Stoors tonårsliv och tidiga år som vuxen. En tid som präglades av en känsla av att inte passa in, misslyckas i skolan och bli borträknad som sjukpensionär redan vid 25.
I intervjun med Martin Wicklin berättar Stina Stoor om uppväxten i byn Balåliden i Västerbotten, och om sin knepiga relation med pappan. Det blir en berättelse om att vända skam till stolthet och att försonas med sitt ursprung.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Makode Linde är Sveriges hetaste konstnär. I helgen öppnar utställningen "Negerkungens återkomst redan hårt kritiserad för att sprida rasism. Mitt i natten ses vi för att prata om hans drivkrafter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Makode Linde är en 34-årig omdebatterad konstnär som använder sig av historiska nidbilder av svarta för att belysa rasism. Men i stället kritiseras han hårt för att legitimera och reproducera rasistiska stereotyper.
2012 blev Makode Linde ett namn över hela världen då kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skar en bit av hans svarta skrikande marsipantårta The Painful cake. Nu är han mitt i debatten igen.
I helgen öppnar hans största utställning någonsin – ”Negerkungens återkomst” – men debattens vågor har gått höga sedan länge. Titeln väcker ont blod och tonläget är högt på sociala medier.
Martin Wicklin möter Makode Linde mitt i natten för att prata om vad det är som driver honom. En intervju om kränkthet, kampen mot livets tristess och känslan av att inte höra hemma någonstans.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Loranga, Mazarin och Dartanjang, pekböckerna om Max, Jättehemligt och Mamman och den vilda bebin. Veckans gäst är en av Sveriges mest älskade och prisade barnboksförfattare: Barbro Lindgren.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Barbro Lindgren har skrivit över 100 böcker, översatta till 30 språk och belönats med ett tjugotal priser. 2014 fick hon litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne – ALMA – en författare som betytt mycket för henne och skivandet.
Loranga, Masarin och Dartanjang är en av hennes mest älskade titlar, tillsammans med Jättehemligt, Världshemligt och böckerna om Max.
I Söndagsintervjun i P1 med Martin Wicklin pratar 79-åriga Barbro Lindgren om att summera sitt liv, behovet av frihet och om att inte vara rädd för döden.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han är FN-chefen som satte stopp för våldtäkter och sexuella övergrepp men som belönades med munkavle. Anders Kompass är gäst när Söndagsintervjun har nypremiär och ger en världsunik intervju.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Anders Kompass anklagades för tjänstebrott av FN:s högsta ledning, när han lämnade över en rapport till Frankrike om att franska FN-soldater i Centralafrikanska republiken hade våldtagit hemlösa pojkar.
Men nu är han helt rentvådd och är fri att prata. Munkaveln är borta.
Och nu när Anders Kompass för första får berätta om FN-skandalen, som satte hans namn på världskartan, väljer han att göra det i Söndagsintervjun i P1.
I mötet med Martin Wicklin pratar Anders Kompass också om den långa vägen från svenska landsbygden, via en indianby i Guatemala, till FN-korridorerna i Genève. I Latinamerika har han varit en superstjärna sedan 70-talet.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
I Tärnaby är skidåkningen religion, det säger Anja Pärson. Hon var en av världens bästa skidåkare och har för alltid skrivit in sig bland stjärnorna på skidhimlen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I intervjun med Martin Wicklin berättar Anja Pärson om drivkraften att alltid bli bättre, om att vilja vara person och inte bara prestation och om att drabbas av den stora passionen.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Lena Andersson är författaren och skribenten som med yttersta noggrannhet tar sig an samtidens allvar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hon slog igenom brett när hon i böckerna om Ester Nilsson, vår tids kärleksepos, dissekerade kärlekens logik.
I intervjun med Martin Wicklin pratar hon om förnuft och känsla, om bildningsresan och om Robert Redfords avgörande betydelse.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Hon föddes i Rumänien och kom till Sverige fem veckor före murens fall. När andra barn valde lek valde Alice plugg. Idag är hon politisk redaktör och chef för Göteborgs-Postens ledarredaktion.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I intervjun med Martin Wicklin berättar Alice Teodorescu om att hitta sin plats i ett utanförskap, om vikten av avvikande åsikter och om lyckan med bananer.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han är komiker, stå upp artist och manusförfattare. Under 90-talet var han den coola killen som gav ironin ett ansikte och tillsammans med Killinggänget var han stilbildande inom svensk humor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Men i början av 2000–talet hände något.
I intervjun med Martin Wicklin berättar Henrik Schyffert om att vända blicken inåt, att komma tillbaka som en annan slags underhållare och om cykelrummet vi alla borde titta in i.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han är Sveriges mest framgångsrike förbundskapten för svensk herrfotboll. Men trots segrar har kraven på avgång hörts i media och på läktare. Men någonting hände när han lyckades med det omöjliga.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Lars Lagerbäck tog de isländska fotbollsherrarna vidare till EM i Frankrike blev det ett annat ljud i skällan även här hemma.
I intervjun med Martin Wicklin berättar Lars Lagerbäck om det kluvna förhållandet till media, studieåren kring -68 i röda Umeå och om hur det är att vara kolloledare för ett gäng bollbegåvade mångmiljonärer.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Joakim Thåström till varje dagis! Och Picasso! Det är en kulturpolitik med status säger Suzanne Osten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Suzanne Osten, film- och teaterregissör, har genom åren blivit känd världen över för sitt arbete med att revolutionera barn- och ungdomsteater. Under 40 år drev hon teatern Unga Klara.
Med verk som Jösses flickor har hon inte bara satt avtryck i teaterhistorien utan också påverkat jämställdheten i samhället.
I intervjun med Martin Wicklin berättar hon om att se barnen, även de allra minsta, som en teaterpublik värd respekt om sorgen efter ett nedlagt livsverk och om att växa upp med en svårt psykiskt sjuk förälder.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Hon är författaren och journalisten som skildrat människor och öden i världens konflikter i ett kvartsekel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
2003 blev Åsne Seierstad Sveriges kvinna i Bagdad när hon som enda skandinaviska journalist rapporterade från taket på Palestine Hotel medan bomberna föll.
Hon jobbar ofta ensam och saknar journalistutbildning, men har på egen hand blivit en mästare i genren litterär journalistik.
I en intervju med Martin Wicklin berättar Åsne Seierstad varför hon stannar kvar även efter att tv-kamerorna slocknat, hur hon handskas med sina oroliga föräldrar och om lusten efter äventyret som drivkraft.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Nino Ramsby är musiker och konstnär. Uttrycken och stilarna har varierat från grungebandet Salt på 90-talet till visor och jazz som under senare år bidragit till att förnya det musikaliska landskapet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I en intervju med Martin Wicklin berättar Nino Ramsby att det har tagit ett helt liv att komma till insikt och våga vara den han är, om en kropp i förändring och vad transpersoners ökade synlighet i offentligheten betyder.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Theodor Kallifatides är i dag en av Sveriges mest kända och produktiva författare. En sen kväll för mer än 40 år sedan kom han från Grekland till Stockholm med endast en fras i bagaget "God morgon!"
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I intervjun med Martin Wicklin berättar Theodor Kallifatides om vad ensamhet kan göra med en människa, om livet i exil och om hur han erövrade svenskan med Strindbergs hjälp.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Hon är läkaren och professorn som under flera decennier fört en kamp underifrån. Mot diskriminering av kvinnor i den akademiska världen, mot vår bacillskräck och om vår jakt på lycka.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I en intervju med med Martin Wicklin utvecklar Agnes Wold varför hon avskyr uttrycket Carpe Diem och varför naturen inte vill att vi ska vara lyckliga.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han är FN:s särskilda sändebud i Syrien ett jobb som kallats ett mission impossible. Men Staffan de Mistura med 42 år i FN och erfarenhet av 19 krig ser ändå med optimism på situationen i landet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Trots allt dödande i Syrien, och det faktum att halva den Syriska befolkningen är på flykt, ser Staffan de Mistura med optimism på sitt uppdrag att få fred i landet.
Han tror att bilden på den döda lilla pojken på stranden, 3-åriga Aylan Kurdi från Syrien, kan bli ett uppvaknande för världen.
I intervjun med Martin Wicklin berättar han om hur hans svenska rötter har påverkat hans yrkesval, om vägvalet världen nu står inför och varför han alltid har med sig en pepparkvarn i silver med på sina resor.
Söndagsintervjun träffade Staffan de Mistura på FN:s kontor i Bryssel.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Han var 70-talets hånade glamrockare med platåskor, smink och punkig attityd som pekades ut som ett hot mot kvinnokampen. I dag ses Magnus Uggla som en nyskapare av det svenska musiklandskapet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I en intervju med Martin Wicklin berättar Uggla om popmusiken som ett gift, om sin far och om avsaknaden av credd för sina geniala texter.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Hon stred och vann mot regeringen, fick EU-kommissionen att avgå från en dag till en annan och underkände FN:s generalsekreterare för vad hon ansåg vara hans oduglighet. Hur vågar hon?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För Martin Wicklin berättar Inga-Britt Ahlenius om viljan att göra rätt, om den Värmländska grunden och vad hon tycker om smeknamnet Miss Fearless.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Hon är en av landets mest kända fotografer. En politisk konstnär som gärna provocerar. Hör Elisabeth Ohlson Wallin om början till Ecce Homo, yttrandefrihetens gränser och hur hon påverkas av hoten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Hon är en av Sveriges mest kända polischefer. Som Stockholms första kvinnliga länspolismästaren fick hon en rivstart som ansvarig för jakten på Anna Lindhs mördare och ryktet om att ha hårda nypor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I ett samtal med Martin Wicklin berättar Carin Götblad om fördomarna hon mötte som ung ensamstående mamma i förorten och om de kalla blickarna hon mötte i den mansdominerade polisvärlden.
Hon berättar att de sociala övergreppen på henne som ung kvinna blev hennes drivkraft.
Och så berättar hon om sin fascination för stadsråttor och konsten att fånga och tämja dem.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Peter Jöback är en av Sveriges största musikalartister med roller på Broadway och WestEnd. I Söndagsintervjun berättar han om det svarta och svåra som under många år fanns bakom teatermasken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Peter Jöback debuterade som artist redan som tioåring. Senare blev han flickidolen på omslagen till tidningar som Frida och Okej.
Han gjorde roller i musikalerna Grease och Fame, tävlade i melodifestivalen och efter succén med Kristina från Duvemåla sjöng han sig vidare till musikalscenerna i både London och New York.
Men under ytan fanns under många år minnet av övergrepp och en tuff uppväxt som ledde till ett eget missbruk.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Det var hans uppgift att ta reda på om Saddam Hussein hade massförstörelsevapen USA:s motiv för invasionen av Irak. Konflikten trappades upp, världen höll andan och i mitten stod svensken Hans Blix.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I början av 2000-talet står Hans Blix, som ordförande för FN:s vapeninspektörer, i storpolitikens centrum. Med världens då enda supermakt på ena sidan och en av världens värsta diktatorer på den andra.
I ett samtal med Martin Wicklin berättar Hans Blix om pressen från USA under tiden för sökandet efter massförstörelsevapen, om hur han ser på dagens världskonflikter och om sparrisklubben i Cambridge.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Direkt efter Alliansens valförlust 2014 lämnade Anders Borg den politiska scenen. Nu berättar han om vad han borde gjort för att behålla väljarnas förtroende.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den moderata finansministern som lyckats vinna förtroende både till höger och vänster, beskriver sig själv som mer av en teknokrat än politiker. Och idag återfinns numera i näringslivet och världsekonomin.
I ett samtal med Martin Wicklin berättar han vad han borde gjort för att behålla väljarnas förtroende, om livet i offentligheten och om Europas framtid.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Hédi Fried dog den 18 maj 1944, men föddes på nytt i april 1945. Idag är hon en av de sista som fortfarande kan vittna om grymheterna i nazisternas koncentrationsläger. Och hon räds en upprepning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hédi Fried är i dag 91 år och har ägnat en stor del av sitt liv åt att berätta om nazismens ondska. För att ingen ska glömma. För att det aldrig ska få hända igen.
Men nu säger hon att hon är rädd igen. Rädd för den ökande antisemitismen.
Hédi Fried är överlevare, psykolog och författare. I ett samtal med Martin Wicklin berättar hon om ondskan i koncentrationslägren, om betydelsen av de som tysta står bredvid och tittar på och om hur hon tack vare sin lilla syster överlevde det ofattbara.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Sven Hagströmer är finansmannen som lärt svenska folket köpa aktier och gjort sig känd som en engagerad entreprenör. Ihop med Mats Qviberg startar han HQ-bank som inte var var det verkade.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sven Hagströmer och Mats Qviberg skjuter under 90-talet ihop skrivborden och bildar ett charmigt team. De kallas styckmästarna; köper företag, hugger upp och säljer delarna. Och skapar en förmögenhet.
Men allt var inte som det verkade. När sanningen om HQ-bank blir känd går det 20-åriga ”äktenskapet” i graven.
I ett samtal med Martin Wicklin berättar Sven Hagströmer om vägen upp, HQ-banks fall och om kärleken som höll på att kosta honom livet en solig dag förra året.
Kontakt
Mail: [email protected]
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1
Hej Barbro, jag kommer inte idag. Vet du, jag kommer aldrig mer! En morgon på Gröndals spårvägsperrong fattar Lotta Lundgren ett beslut som ändrar allt. I stället för att åka till jobbet som framgångsrik reklamare vänder hon hem och lagar en köttgryta.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lotta Lundgren är kokboksförfattare, programledare och matmissionär. I ett samtal med Martin Wicklin berättar hon om ett livsavgörande beslut, om hur hon inspireras av mäns självförtroende. Män som inte alltid är så kompetenta. Och om den komplexa känslan som kommer av att döda.
Producent Marie-Caroline Biver
Tekniker Fredrik Nilsson
En produktion från Tredje Statsmakten Media
Rosa Taikon är silversmeden och samhällsdebattören som fick Tage Erlander och Olof Palme att gömma sig i korridorerna på grund av hennes envisa kamp för romers rättigheter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Rosa Taikon växte upp i tältläger på olika platser i Sverige med pappa som drev tivoli och syskonen som hon tidigt fick ta ansvar för.
Tillsammans med sin lillasyster Katarina Taikon ledde hon under 60-talet kampen mot rasism och systematisk diskriminering av romer och förde deras rätt till skolgång och fasta bostäder.
2013 fick hon Olof Palmes pris för sin livslånga kamp för mänskliga rättigheter och för att genom sitt silversmide ha berikat samhället.
I samtalet med Martin Wicklin berättar hon hur den envisa kampen för romernas rättigheter fick Erlander och Palme att gömma sig i korridorerna, om tioåringen bakom dansbandets trummor och om rädslan över att historien upprepar sig.
Producent Marie-Caroline Biver
Tekniker Fredrik Nilsson
Söndagsintervjun är en produktion från Tredje Statsmakten Media
Antje Jackelén är ärkebiskop i Svenska Kyrkan den första kvinnan på 850 år. I Söndagsintervjun berättar hon om tro och tvivel, om kyrkans utmaningar och om möten med tiggare i betalkortens tid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Svenska kyrkan har gjort sig känd för att ha en stark röst i det offentliga samtalet och är med sina dryga 6 miljoner medlemmar en maktfaktor.
Vilken roll ska Svenska kyrkan ha i ett mångreligiöst, men också sekulärt samhälle, vad ska få fler medlemmar att besöka gudstjänsterna och vad är det egentligen ärkebiskopen tror på?
I ett samtal med Martin Wicklin berättar hon om tro och tvivel, om kyrkans utmaningar och om möten med tiggare i betalkortens tid.
Producent Marie-Caroline Biver
Tekniker Fredrik Nilsson
Söndagsintervjun är en produktion av Tredje Statsmakten Media för Sveriges Radio.
Baker Karin är filmare och filmkonsulent. Med makten över filmmiljonerna är han en av svensk films riktiga makthavare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I ett samtal med Martin Wicklin berättar han med dramat om adelsfamiljen Swedenhielms fick upp ögonen för att han förde vidare rasistiska tankemönster, om Pippi Långstrumpuppväxten utan närvarande föräldrar, om en försvunnen pappa och en mammas svåra val och om vad Spielbergs ET, den om pojken som blir kompis med en kraschlandad utomjordning, verkligen handlar om.
Producent: Marie-Caroline Biver
Tekniker: Fredrik Nilsson
Söndagsintervjun är en produktion från Tredje Statsmakten Media för SR.
Han hade lovat att aldrig mer ge en intervju. Men nu gästar Ingvar Carlsson Söndagsintervjun i P1.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Som 12-årig pojke såg han sin pappa dö på kafferosteriets golv. En händelse som formade honom och lämnade ett livslångt sår.
Ingvar Carlsson växte upp i arbetarstadsdelen Lugnet i Borås med en hårt arbetande ensamstående mamma. Han drömde om att bli stins, men som oerfaren 23-åring rekryterades han av Olof Palme och blev sen kvar i politikens maktcentrum i fyra decennier.
Ingvar Carlsson har fyllt 80 år och i ett unikt samtal med Martin Wicklin pratar han om sitt liv och vad som formade honom.
Producent: Marie-Caroline Biver
Tekniker: Fredrik Nilsson
Produktion: Tredje Statsmakten Media
Hon växte upp i ett arbetarhem med lite pengar och få böcker. Tidigt bestämde hon sig för att det var till teatern hon skulle i dag är hon en av Sveriges mest älskade komiker och skådespelare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Mia Skäringer är gäst i Söndagsintervjun och i samtalet med Martin Wicklin pratar hon om att försonas, klassresan, fallet ner från piedestalen och om hur något kan börja med en löskuk i pannan.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Marie-Caroline Biver
Programmet produceras av Tredje Statsmakten Media för Sveriges Radio
Han växte upp med söndagsskola och bibelstudier men ägnar sitt vuxna liv åt en långsam revolt mot uppväxtens fyrkantiga tillvaro. Den prisbelönte komikern Magnus Betnér är gäst i Söndagsintervjun.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Han är lika mycket samhällsdebattör som underhållare och med sin vassa tunga har han fulländat hånandet och nedplockandet av religion, rasism och sexism.
I ett samtal med Martin Wicklin pratar han om att börja röka i vuxen i ålder, om att uppfostra barn, om yttrandefrihetens gränser och om en mörk tid på en madrass där mornarna började med några klunkar gin.
Programledare: Martin Wicklin
Producent: Marie-Caroline Biver
Programmet produceras av Tredje Statsmakten Media för Sveriges Radio
Lennart Johansson är svensk fotbolls gudfader och den svensk som haft mest inflytande över den internationella fotbollens utveckling.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Pappa till Champions League – som kanske mest symboliserar fotbollens utveckling från att inte bara vara världens största sport utan också den globala nöjesindustrins guldkalv.
Med Martin Wicklin pratar han om tiden då han som liten pojke cyklade till Råsunda för att följa AIK, om mutor och korruption på högsta nivå och får frågan om turneringen han skapat blivit ett monster som förstört den sport som han en gång sögs in i och i vars tjänst han levt sitt liv.
Producent: Marie-Caroline Biver
Tekniker: Fredrik Nilsson
Söndagsintervjun är en produktion från Tredje Statsmakten Media.
Jag är centimeter från att blomma ut i en fullskalig kulturgubbe. Jag håller på att bli min egen måltavla".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Serietecknaren Liv Strömquist samtalar med Martin Wicklin om drivkrafter, feminism och vad som händer med punkigheten när man blir omhuldad av kulturetablissemanget.
Producent: Marie-Caroline Biver
Tekniker: Fredrik Nilsson
Söndagsintervjun är en produktion från Tredje Statsmakten Media för SR.
Han är katastrofdoktorn som grundade svenska Läkare utan gränser och utsågs nyligen till Årets svensk. Johan von Schreeb är först ut i Sveriges radio nya program Söndagsintervjun i P1.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I ett samtal med Martin Wicklin pratar läkaren Johan von Schreeb om vad som ständigt driver honom tillbaka till katastroferna – likt en fluga till elden.
Men också om godhet och varför han i ett kvarts sekel har lindrat lidande i världen, men aldrig ger en krona till tiggare.
Producent: Marie-Caroline Biver
Tekniker: Fredrik Nilsson
Söndagsintervjun i P1 är en produktion av Tredje statsmakten media för Sveriges Radio.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.