Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Axess Podd

Axess Podd

Podcast by Forum Axess

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

axess.se

Avsnitt

Panelen 2020 - Nu kommer krisen, nationalstatens roll och framtiden för EU

I veckans avsnitt av Panelen samtalar Torbjörn Elensky, Karin Svanborg-Sjövall och Erik Hörstadius om varningarna om den kommande ekonomiska krisen för Sverige och övriga Europa, om betydelsen av att rätt företag får stöd och hur framtiden för EU ser ut. Gillar du Axess TV på Youtube? Då kanske Axess Magasin är något för dig ? just nu får du tre nummer för endast 129 kronor: https://www.kundservice.net/order/Product/Product?product=AXE&couponno=448
2020-05-07
Länk till avsnitt

Studio Axess 2020 - Johan Eklund ? 600 000 utlandsfödda är inte självförsörjande

Det är allmänt känt att många som invandrat till Sverige har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Ändå har svårigheterna kraftigt underskattats. Det framgår av en färsk studie till vilken Johan Eklund, professor i nationalekonomi och vd i Entreprenörskapsforum, är en av författarna. I stället för det ofta använda måttet ?sysselsättning?, där en timmes arbete per månad räcker för att man ska betecknas som sysselsatt, har författarna undersökt hur många som har inkomster som räcker till egen försörjning. Trots att kravet är så lågt satt som 12 600 kronor i månaden efter skatt, visar det sig ta 12-13 år innan hälften av dem som kommer hit i vuxen ålder kan försörja sig själva. I vissa grupper ligger självförsörjningsgraden under 40 procent. Så var läget 2016. Hur det kommer att bli senare i år och nästa år efter konkurserna och uppsägningarna i Covid 19-pandemins spår, kan man bara gissa. Vad som står klart är att Sverige står inför en ännu större integrationsutmaning än vi anat. Johan Eklund diskuterar med programledaren PJ Anders Linder i ett samtal som även tar upp den ekonomiska krishanteringen och entreprenörskapets ställning i Sverige.
2020-04-29
Länk till avsnitt

Panelen 2020 - Håller svensken ut, stålbad väntar och EU:s framtid

I veckans avsnitt av Panelen samtalar Torbjörn Elensky och Josefin Utas om hur den sociala isoleringen påverkar människor, om coronakrisen kommer att tvinga politiken att ta tag i gamla surdegar samt hur pandemin påverkar Europas framtid. Programledare: Erik Thyselius.
2020-04-23
Länk till avsnitt

Studio Axess 2020 - Bengt G Nilsson ? Israel och hennes fiender

Idén om en tvåstatslösning i frågan Israel-Palestina är orealistisk och har blivit ett svepskäl för omvärlden att slippa engagera sig. Det går inte att komma vidare så länge den palestinska sidan insisterar på en fullständig rätt till återvändande för alla dem som räknas som flyktingar: de uppgår i dag till över fem miljoner. Det menar reportern och författaren Bengt G Nilsson, som nyligen kommit ut med boken Israel och hennes fiender. Som alternativ föreslår han att Israel avbryter ockupationen av Västbanken samtidigt som denna blir del av ett federativt Jordanien. Bengt G Nilsson berättar också om sin personliga resa i frågan. Hans ursprungligt ljusa syn på Israel förbyttes i kritik efter arméns hårda framfart på 1980-talet, men sedan dess har perspektivet ånyo förändrats under intryck av korruptionen och vanstyret i den palestinska ledningen. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2020-04-17
Länk till avsnitt

Panelen 2020 - Regeringens ökande makt, risk för krasch och sprickan inom EU

Coronakrisen fortsätter att dominera vår tillvaro. I veckans avsnitt av Panelen samtalar Torbjörn Hållö, Karin Svanborg-Sjövall och Erik Hörstadius om regeringens ökande maktbefogenheter, om de svenska räddningspaketen är tillräckliga och klyftan inom EU mellan Nord- och Sydeuropa i synen på hur krisen bör lösas. Programledare: Erik Thyselius.
2020-04-08
Länk till avsnitt

Studio Axess 2020 - Tommy Möller - Vart tar den nationalistiska vågen vägen?

Nationalistiska stämningar och efterfrågan på starka ledare hade fått ett uppsving redan före coronapandemin. Nu ställer Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, frågan vad som kan hända härnäst. EU-samarbetet har redan utsatts för hårda prövningar och ännu större spänningar väntar när smittobekämpningen får sällskap av djup ekonomisk kris. I samtal med programledaren PJ Anders Linder diskuterar Tommy Möller även hur den svenska krispolitiken påverkas av vår politiska kultur och vilka de inrikespolitiska effekterna kan bli.
2020-04-03
Länk till avsnitt

Panelen 2020 - Coronaspecial

I veckans avsnitt av Panelen diskuterar Torbjörn Elensky, Josefin Utas och Arvid Åhlund coronakrisen och dess påverkan på Sverige, Europa och världen. Programledare: Erik Thyselius.
2020-03-26
Länk till avsnitt

En ny bok 2020 - I konservatismernas tid med Emil Uddhammar

Vad är konservatism och varför har den fått ett uppsving just nu? I antologin ?I konservatismernas tid? ger åtta skribenter olika perspektiv på frågan. En av dem är Emil Uddhammar, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitet. Han samtalar med programledarna Mats Wiklund och Katarina O?Nils Franke.
2020-03-20
Länk till avsnitt

Studio Axess 2020 - Nicklas Berild Lundblad ? När pandemin möter IT-samhället

Spridningen av coronaviruset sker i ett helt nytt informationssamhälle. Vid liknande tidigare kriser har det funnits dominerande kanaler där myndigheter och politiska ledare har framfört sina budskap och dit de flesta människor har vänt sig. Nu finns en hel uppsjö av källor av ytterst varierande kvalitet och alla besked blir ifrågasatta. Nicklas Berild Lundblad, fil dr och global samhällsplaneringschef på Google, pekar på vikten av inkluderande kommunikation i detta nya läge. De ansvariga behöver förklara sina beslut, redovisa sina resonemang och göra människor delaktiga. Annars kommer många inte att lyssna. Han lyfter fram Angela Merkels tal till det tyska folket den 18 mars som ett exempel på den sortens ledarskap. Förbundskanslern uppmanar till ansvarstagande men bjuder också in och lovar transparens och det kan främja trovärdighet och respekt för åtgärderna som vidtas. Nicklas Berild Lundblad samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2020-03-20
Länk till avsnitt

Panelen 2020 - Coronavirus, flyktingkris och en nyfunnen framtidstro

I veckans avsnitt av Panelen samtalar Stefan Stern, Karin Svanborg-Sjövall och Torbjörn Hållö om hur coronaviruset fortsätter att påverka samhället och världsekonomin, hur flyktingkrisen vid Greklands gräns påverkar relationen mellan EU och Turkiet samt Axess magasins senaste temadel om hur vi kan få tillbaka vår framtidstro. Programledare: Erik Thyselius.
2020-03-12
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2020 - Ledarskap under press

David Bergman är officer i armén och doktorand i psykologi vid Försvarshögskolan. Han forskar om ledarskap och hur människan kan öka sin förmåga att fungera i pressade situationer. Vad gör man när fallskärmen inte vecklar ut sig under en militärövning?
2020-03-10
Länk till avsnitt

Veckans bok 2019 - Allt om Karl den tolfte

Håkan Strömberg ger oss nya insikter om Karl XII. Han jämför honom med Greta Garbo och hävdar också att det finns likheter med andra världskriget. Det finns nämligen alltid en ny vinkel att lyfta fram. Vi får insikt i Karl XII personliga egenskaper, i hans stridsteknik och hans förmåga att styra landet trots att han i många år var utomlands.Håkan Strömberg intervjuas av Lotta Gröning.
2020-03-09
Länk till avsnitt

Studio Axess 2020 - Allan Widman ? Upprustning med förhinder

Det råder bred enighet om att det svenska försvaret ska stärkas. Men hur stora resurser behövs? Och hur mycket är politikerna beredda att satsa? Där går åsikterna isär, vilket har blivit än tydligare efter Försvarsmaktens besked om att de nya resurser som föreslagits bara räcker till hälften av vad politikerna har trott. Vi lever i en osäker värld och behöver agera snabbare och med enighet och kraft. Det menar Allan Widman, riksdagsledamot för Liberalerna och partiets försvarspolitiska talesman, som vill att försvarsminister Peter Hultqvist ska kalla in till nya överläggningar inom Försvarsberedningen. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2020-03-05
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2020 - Svensk reklamhistoria

Elin Åström Rudberg är ekonom-historiker på Stockholms universitet. Hon disputerade 2019 på Handelshögskolan med en avhandling om reklamhistoria under perioden 1915?1965. Hon har haft särskilt fokus på dagspressens och reklambranschens kontroll av marknaden. Vad har det fått för konsekvenser för samhället?
2020-03-03
Länk till avsnitt

En ny bok 2020 - Vänsterns idéer med Anna Victoria Hallberg

Var befinner sig vänstern idag? I antologin "Vänsterns idéer" försöker tolv skribenter besvara frågan. En av dem är Anna Victoria Hallberg, fil dr i litteraturvetenskap. Hon pratar om vänsterns och postkolonialismens inflytande på högskolan med programledarna Mats Wiklund och Katarina O'Nils Franke.
2020-03-03
Länk till avsnitt

Veckans bok 2019 - USA:s alla presidenter. Från Washington till Trump

Karin Henriksson har bott i USA sedan 1987 och har bevakat landet för en rad olika svenska tidningar. I sin senaste bok ?USA:s alla presidenter ? från Washington till Trump? sammanfattar hon över 300 år av amerikansk historia, skildrad genom presidentämbetet. Genom åren har USA haft 45 presidenter. Hur har deras beslut bidragit till att forma nationen till det den är idag? Samtalet leds av Erik Thyselius.
2020-03-02
Länk till avsnitt

Panelen 2020 - Coronaviruset, Gui Minhai och kommuner i kris

I veckans avsnitt av Panelen samtalar Torbjörn Elensky, Gunilla Kindstrand och Erik Hörstadius om coronaviruset, fängelsedomen mot bokförläggaren Gui Minhai och kommunernas ekonomiska kris. Programledare: Erik Thyselius.
2020-02-27
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2020 - Hur skapas en mästerdetektiv?

Ivar Fahsing är forskare och kommissarie vid Polishögskolan i Norge. Han har disputerat på psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet och har bland annat fokuserat på hur individuella och organisatoriska faktorer påverkar kvaliteten på polisarbetet. Hur skapas egentligen en mästerdetektiv?
2020-02-25
Länk till avsnitt

Veckans bok 2019 - Sverige vid avgrunden 1808-1814

Har det svenska riket någonsin löpt risken att gå under och försvinna från kartan. Ja, säger Dag Sebastian Ahlander. I Sverige vid avgrunden berättar han om hur nära kollapsen var efter förlusten av Finland och de dramatiska händelserna därefter. Om inte Jean Baptiste Bernadotte hade rekryterats som kronprins och lagt om den svenska utrikespolitiken 180 grader vet ingen hur illa det hade kunnat gå. PJ Anders Linder intervjuar.
2020-02-24
Länk till avsnitt

Studio Axess 2020 - Per Brinkemo ? ?Klanerna och kriminaliteten?

Författaren och föreläsaren Per Brinkemo har i flera år arbetat med att sprida kunskap om hur klaner fungerar och vad som händer när klanstrukturer i vissa invandrargrupper krockar med den svenska staten. En av frågorna som i dag är mest aktuell gäller samspelet mellan klaner och organiserad brottslighet och risken för att Sverige ska följa samma utvecklingsbana som Tyskland, som har stora problem med klanbaserad kriminalitet. Aktörer i det svenska rättssystemet visar numera stort intresse för ämnet. Forskningen släpar däremot efter. Per Brinkemo samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2020-02-21
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2020 - Våra historiska begravningar

Hur begravdes en person under 1600-talet och varför skedde det på just det sättet? Alexander Engström har nyligen disputerat i historia vid Uppsala universitet. Han har studerat hur kulturella och sociala mekanismer användes för att gestalta adlighet och sociala hierarkier i det tidigmoderna samhället?
2020-02-18
Länk till avsnitt

Veckans bok 2019 - Mannen som ordnade naturen. En biografi över Carl von Linné

Gunnar Broberg ger oss en ny bild av Carl von Linné, både som ett geni och som en personlighet som kunde ha haft ADHD och som planlade sitt liv redan vid 23 års ålder. Linné skapade naturens ordning, han inventerade, klassificerade och beskrev växter, stenar och människor. Gunnar Broberg intervjuas av Lotta Gröning.
2020-02-17
Länk till avsnitt

Panelen 2020 - Allt är Timbros fel, hur mår debatten och exit Bieler

I veckans avsnitt av Panelen samtalar Torbjörn Hållö, Karin Svanborg-Sjövall och Erik Hörstadius om kritiken mot Timbro och borgerligheten, varför tonen i den offentliga debatten är så otrevlig och Paula Bielers (SD) sorti från riksdagen. Programledare: Erik Thyselius.
2020-02-12
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2020 - Digital diplomati

I en värld som blir alltmer digital flyttar också våra politiker ut på nätet och sociala medier. Vad innebär det för diplomatin och det politiska spelet? Elsa Hedling är postdoc vid Lunds universitet och associerad forskare vid Utrikespolitiska institutet. Hennes forskning berör bland annat europeisk integration, utrikes och säkerhetspolitik och hon har studerat hur EU:s utrikestjänst använder sina digitala kanaler.
2020-02-11
Länk till avsnitt

Studio Axess 2020 - John Hassler - Klimatet är värt en bättre politik

Svensk klimatpolitik har höga ambitioner men effektiviteten lämnar en hel del övrigt att önska. Det menar professor John Hassler, ordförande i SNS Konjunkturråd, som nyligen publicerat rapporten ?Svensk politik för globalt klimat?. Eftersom klimatet är en genuint global fråga bör också det politiska perspektivet vara det. Sverige måste till exempel vara medvetet om att viss politik för minskade utsläpp här kan leda till att utsläpp utomlands ökar ännu mer. De tuffa kraven på transportsektorn är ett sådant exempel. Svensk politik borde också ha en mer positiv inställning till så kallade kompletterande åtgärder: infångning, lagring i skog, bidrag till åtgärder i andra länder. John Hassler samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2020-02-07
Länk till avsnitt

Veckans bok 2019 - Tänkandets maskineri. När AI lär från hjärnan

Utvecklingen går fort när det gäller AI och datorernas möjligheter att kopiera den mänskliga hjärnan. Medvetandet finns redan i datorerna liksom sociala relationer. För att hantera den nya tekniken krävs kunskap och det är bråttom. Martin Ingvar ger ett scenario där AI kan slå sönder både demokratin och äganderätten. Lotta Gröning intervjuar.
2020-02-03
Länk till avsnitt

Veckans bok 2019 - Språken före historien

Tore Janson har bland annat varit professor i latin och senare i afrikanska språk vid Göteborgs universitet. Han är författare till ett flertal språkhistoriska böcker, varav ?Germanerna. Myten, historien, språken? från 2013 nominerades till Augustpriset. I aktuella ?Språken före historien? tittar han närmare på hur och varför människans språk uppstod. När var språken egentligen fullt utvecklade, i nivå med dagens språk? Om detta samtalar han med Katarina O?Nils Franke.
2020-02-03
Länk till avsnitt

Veckans bok 2019 - Äkta och oäkta förfalskningar. En konstskatt i polishusets källare

Sveriges största beslag av förfalskad konst gjordes i Jönköping på 70-talet. Vid en husrannsakan hittades i en villa 112 förfalskade tavlor som nu hänger i källaren i polishuset. Det är tavlor av alla kända konstnärer, från Rubens till Amelin. Carl-Johan Svensson ger oss berättelsen om de förfalskade tavlorna. Lotta Gröning intervjuar.
2020-02-03
Länk till avsnitt

Veckans bok 2019 - "Jag vill sätta världen i rörelse". En biografi över Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf beskrivs ofta som en sagoberätterska från Värmland. Och det var hon, men hon var mycket mer än så. Det är ett av budskapen från Anna-Karin Palm i den stora biografin ?Jag vill sätta världen i rörelse?. Selma Lagerlöf var beläst, hade rika nätverk bland sin tids intellektuella och komponerade sina böcker med stor skicklighet. Anna-Karin Palm intervjuas av PJ Anders Linder.
2020-02-03
Länk till avsnitt

Veckans bok 2019 - Korea. En civilisation i kläm

Inklämt mellan giganterna Kina, Ryssland och Japan befinner sig den koreanska halvön. Lars Vargö berättar i samtal med Adam Cwejman om hur två länder, trots århundraden av krig, förtryck och kolonialism lyckats frambringa en rik och originell kultur och identitet.
2020-02-03
Länk till avsnitt

Veckans bok 2019 - Geijerarvet. En släkthistoria om dikt och galenskap

Lars Lönnroth skriver om hur det är att vara släkt med Erik Gustav Geijer och berättar om att många upplevt det som en börda. Geijer var en gång en central del av vårt bildningsarv, högaktad och beundrad. Släkten är full av spännande personligheter, men många särskilt kvinnorna drabbades av psykisk sjukdom. Lars Lönnroth intervjuas av Lotta Gröning.
2020-02-03
Länk till avsnitt

Veckans bok 2019 - Ryssland utan Putin. Friare, fredligare, rättvisare

Stig Fredrikson har bevakat både Sovjetunionen och det moderna Ryssland i årtionden under sin långa karriär som journalist på SVT och författare. I sin senaste bok ?Ryssland utan Putin: friare, fredligare och rättvisare? sammanfattar Fredrikson Putins år vid makten och redogör för varför det ryska folket förtjänar en annan ledare. Samtalet leds av Erik Thyselius.
2020-02-03
Länk till avsnitt

Veckans bok 2019 - I psykiatrins tjänst. En svensk läkares memoarer

Vad gör egentligen en psykiater? Stefan Krakowski ger oss en inblick i behandlingen av akut sjuka patienter, men också om psykiaters kunskap om terrorism och mental hälsa. En intressant berättelse av en psykiater som alltid gått sin egen väg. Stefan Krakowski intervjuas av Lotta Gröning.
2020-02-03
Länk till avsnitt

Veckans bok 2019 - Det naturliga. En kritik av queerteorin, transhumanismen och det digitala

I vår samtid är det vanligt att det naturliga ställs mot det konstruerade. Digitala världar och socialt skapade identiteter förfrämligar människan från hennes inre. I samtal med Adam Cwejman berättar Fredrik Svenaeus om avståndet mellan människan och hennes sanna jag.
2020-02-03
Länk till avsnitt

Veckans bok 2019 - Lovisa Ulrika. Konst och kuppförsök

Lovisa Ulrika beskrivs ofta som härsklysten och intrigant. Författaren Claes Rainer ger henne upprättelse i Lovisa Ulrika ? konst och kuppförsök. På bokmässan intervjuades han av Catta Neuding.
2020-02-03
Länk till avsnitt

Veckans bok 2019 - Bellman. Biografin

Carina Burmans bok om Bellman är inte bara en biografi utan också ett porträtt av 1700-talets Stockholm. I ett samtal med Gunilla Kindstrand ger hon en bred och färgstark bild av det sammanhang som skalden, familjefadern, språkförnyaren och hovnarren Carl Michael Bellman verkade i.
2020-02-03
Länk till avsnitt

Veckans bok 2019 - Det moderna trettioåriga kriget. Europa 1914-1945

Den vanliga uppfattningen är att 1900-talet inleds med ett världskrig som åtföljd av en fredsperiod och därefter ett till världskrig. Historieprofessorn Klas-Göran Karlsson vänder på det resonemanget: Hela första hälften av 1900-talet var ett enda långt krig. Klas-Göran Karlsson intervjuas av Adam Cwejman.
2020-02-03
Länk till avsnitt

Veckans bok 2019 - Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris

När industrimannen Alfred Nobel dog inleddes ett intensivt arbete med att redigera bilden av den store mecenaten. Författaren Ingrid Carlberg har fått unik tillgång ett stort, tidigare hemligt, material. I sin bok ?Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris? ger hon en fördjupad bild av en komplex person vars naturvetenskapliga erövringar lever tätt intill en längtan efter att bli diktare. Gunilla Kindstrand intervjuar.
2020-02-03
Länk till avsnitt

Veckans bok 2019 - Historien om New York

Författaren Henrik Berggren växte upp på Manhattan. I ?Historien om New York? skildrar han initierat och personligt en trolös stad, som genom århundraden omskapar sig själv och sina relationer till världen. Henrik Berggren intervjuas av Gunilla Kindstrand.
2020-02-03
Länk till avsnitt

Veckans bok 2019 - Sverige-Polen. 1 000 år av krig och kärlek

Herman Lindqvist skriver om Polens och Sveriges gemensamma historia som är turbulent men ändå kärleksfull. 1 000 år av krig och kärlek ger oss ofattbara grymheter men också glädje och förståelse för ett grannland som har en historia av brutala inkräktare, upplopp och kamp. Herman Lindqvist intervjuas av Lotta Gröning.
2020-02-03
Länk till avsnitt

Veckans bok 2019 - Rymdens alfabet

Maria Küchen är poet, prosaist och kritiker med en passion för rymden. Hennes bok ?Rymdens alfabet? utkommer i år, femtio år sedan människan för första gången landsteg på månen. Det är en kulturhistorisk berättelse om rymdfartens utveckling, skildrad från A till Ö. Maria Küchen samtalar med Katarina O?Nils Franke om vetenskap, science fiction och den mänskliga nyfikenheten på rymden.
2020-02-03
Länk till avsnitt

Veckans bok 2019 - Vålnadernas historia

I Vålnadernas historia berättar Magnus Västerbro om människans förhållande till spöken. Ända sedan antiken har åsikterna varit delade. Somliga har varit övertygade om att väsen från andra sidan kan besöka oss. Andra har tyckt att allt tal om spöken är humbug. Ännu har ingen lyckats bevisa att spökena finns, men många fortsätter att tro på dem. Magnus Västerbro intervjuas av PJ Anders Linder.
2020-02-03
Länk till avsnitt

Veckans bok 2019 - Som om Gud fanns. Det sekulära samhällets religiösa rötter

I världens mest sekulära land är gud ändå ständigt närvarande. Författaren Dan Korn berättar om det moderna samhällets religiösa rötter och vilka sekulära fenomen som subtilt bygger på en religiös grund. Dan Korn intervjuas av Adam Cwejman.
2020-02-03
Länk till avsnitt

Panelen 2020 - Förtalsmålet mot Ann-Sofie Hermansson, arkiv i kris och hur hantera Kina?

I veckans avsnitt av Panelen samtalar Karin Svanborg-Sjövall, Stig-Björn Ljunggren och Hanne Kjöller om förtalsanklagelserna mot Ann-Sofie Hermansson, att Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek tvingas till nedskärningar och hur Sverige bör hantera ett allt mer aggressivt Kina. Programledare: Erik Thyselius.
2020-01-30
Länk till avsnitt

En ny bok 2019 - Kunskap och information med Martin Ingvar

Antologin ?Kunskap och information? bygger på ett stort antal essäer från ett seminarium i Engelsbergs bruk sommaren 2018. Martin Ingvar är hjärnforskare på Karolinska Institutet. I kapitlet ?Digital information: Ett plask i den kognitiva rymden? skriver han om språkets utveckling och hur sociala medier riskerar att påverka de sociala kognitiva funktionerna. Om detta talar han med programledarna Mats Wiklund och Katarina O?Nils Franke.
2020-01-27
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2020 - Näringslivets opinionsbildning

Rikard Westerberg är doktorand vid Handelshögskolan i Stockholm. Han har fokuserat sin forskning på frågan om privat ägande av industrin och närmare bestämt det svenska näringslivets opinionsbildning 1940?1985. Vilken roll spelade näringslivet i opinionsbildningen under efterkrigstiden och vilka var motiven? Hur såg det ut för Sverige i ett internationellt perspektiv?
2020-01-25
Länk till avsnitt

Studio Axess 2020 - Ebba Busch Thor - ?Verklighetens folk gör come back?

Kritiker menar att KD:s färska uppgörelse med moderater och vänsterpartister om mer pengar till kommuner och regioner bekräftar vänsterns världsbild. Men man måste hålla två tankar i huvudet samtidigt, svarar KD-ledaren Ebba Busch Thor. Att det behövs långsiktiga strukturreformer i sjukvården betyder inte att man ska avstå från att skjuta till resurser på kort sikt. I samtal med programledaren PJ Anders Linder diskuterar hon också Januariöverenskommelsen, relationen till SD och behovet av KD som beskyddare av ?verklighetens folk?.
2020-01-22
Länk till avsnitt

En ny bok 2019 - Moderaternas idéer med Svend Dahl

Under 1970- och 1980-talen var Moderata samlingspartiets budskap starkt ideologiskt präglade. Men utmaningen tycks numera vara att skapa en ny syntes av partiets liberala och konservativa traditioner. "Moderaternas idéer" är en essäsamling som behandlar partiet utifrån både historiska och framåtblickande perspektiv. En av kapitelförfattarna är Svend Dahl, fil dr i statsvetenskap och chef för Liberala Nyhetsbyrån. Han pratar om moderata vägar till makten med programledarna Mats Wiklund och Katarina O'Nils Franke.
2019-12-30
Länk till avsnitt

Studio Axess 2019 - Mauricio Rojas ? Protester i Chile i framgångens spår

Det har varit omskakande månader i Chile. Kriminella och extremister har vandaliserat och plundrat. Väldiga demonstrationer har ägt rum. Polisens försök att hålla ordning har urartat i övervåld. Det kan tyckas paradoxalt att detta sker i Latinamerikas främsta framgångsland där tillväxten har varit god, fattigdomen minskat rejält och medelklassen vuxit. Men enligt Mauricio Rojas, författare, docent i ekonomisk historia och bosatt i Santiago, är det hela mindre märkligt än man kan tro. I takt med att människor har fått det bättre har idéerna förändrats om hur tillvaron kan se ut. Anspråken har ökat och man vill ha förbättringarna nu. Läget har blivit lugnare men är fortfarande spänt och det sjunkande förtroendet för president och regering matchas inte av ökat stöd för andra politiska krafter. Det chilenska samhället står och väger. Mauricio Rojas samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2019-12-20
Länk till avsnitt

Studio axess 2019 - Richard Florida ? Den kreativa klassen och stadens kris

Glöm vägbyggen, arenor och företagsparker. Det är människor som verkligen gör skillnad. Nyckeln till framgång för en stad är att den förmår attrahera en mix av kreativa personer inom konst, high tech, akademi och professionella tjänster. Det skrev Richard Florida i Den kreativa klassens framväxt för snart 20 år sedan. Boken fick ett väldigt genomslag och har spelat stor roll för stadsplanering och lokalpolitik världen över. I dag konstaterar Florida att hans spådomar slagit in ? men också att myntet har en baksida. I framgångsrika städer skjuter fastighetspriserna i höjden och den sociala skiktningen blir alltmer problematisk. Den kreativa klassen trycker bort andra grupper. Det krävs ny politik för att möta utvecklingen och där spelar borgmästare en väl så viktig roll som regeringschefer. Richard Florida är professor vid University of Toronto. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2019-12-13
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.