Sveriges 100 mest populära podcasts

Axess Podd

Axess Podd

Axess podd - för dig som vill ha både bredd och djup och som gillar vetenskap, bildning och tradition.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

axess.se

Avsnitt

Panelen 2022 ? Ukrainas sak är vår, kritiserad klimatpolitik och dålig stämning i Qatar

I veckans avsnitt av Panelen diskuterar Widar Andersson, Margareta Barabash och Erik Hörstadius Sveriges miljardpaket till Ukraina och behovet av fortsatt stöd, om det finns fog för den hårda kritiken mot regeringens klimat- och miljöpolitik samt det stundande världsmästerskapet i fotboll i Qatar. Programledare: Erik Thyselius.
2022-11-17
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2022 ? Nederländska experter i Sverige med Håkan Jakobsson

Hur stor inverkan har nederländska experter haft på den tidigmoderna svenska staten? Håkan Jakobsson har disputerat i historia vid Stockholms universitet och fokuserat på perioden 1560?1670. Varför introducerades dessa personer till Sverige, hur användes de och vad har blivit kvar in i vår tid? Programledare är Catta Neuding och Katarina O?Nils Franke.
2022-11-15
Länk till avsnitt

Veckans bok 2022 ? Järnbrukens historia med Nils Johan Tjärlund

I "Järnbrukens historia" får vi lära oss om hur Bergslagen blev centrum för Sveriges järnframställning. Järn har framställts i Sverige i flera tusen år, men brukens höjdpunkt var under 17- och 1800-talen. Nils Johan Tjärlund är kulturjournalist och lotsar oss genom dess historia i intervju med Catta Neuding.
2022-11-14
Länk till avsnitt

Veckans bok 2022 ? Terrordådet på Drottninggatan med Åsa Erlandsson

"Drottninggatan" är journalisten Åsa Erlandssons heltäckande redogörelse för terrordådet i Stockholm våren 2017. Läsaren möter poliserna, de drabbade och många andra som påverkades av dådet. Åsa Erlandsson samtalar med Adam Cwejman om hur det var möjligt att terroristens planering undgick rättsväsendet och hur dådet förändrade Sverige.
2022-11-14
Länk till avsnitt

Studio Axess 2022 ? Ardalan Shekarabi ? Sätt revolutionsgardet på terrorlistan

Omvärlden måste öka trycket mot regimen i Iran. Protestvågen i landet visar att det islamistiska styret har förlorat all folklig förankring. Det menar Ardalan Shekarabi, intill nyligen socialförsäkringsminister och nu rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna. I den färska boken Korsvägar diskuterar han integration och identitet och berättar om vägen från barndomshemmet utanför Teheran till skolgång i Gävle, studier i Uppsala och politisk karriär. I samtal med programledaren PJ Anders Linder lyfter han också fram språkinlärning , klara besked om hur samhället fungerar och en stram migrationspolitik som centrala faktorer för att få mottagandet att fungera.
2022-11-10
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2022 ? Hur förutspår man skjutningar med Mia-Maria Magnusson

Med hjälp av en ny metod kan polisen förutspå vilka platser som riskerar att få problem med skjutningar och droghandel. Mia-Maria Magnusson är först i Sverige med att disputera inom ramen för sin polisanställning. Hon är själv yrkesverksam polis med lång erfarenhet av narkotikabrottslighet och ser nyttan av att ha ett ben i praktiken och ett i akademin. Programledare är Catta Neuding och Katarina O'Nils Franke.
2022-11-08
Länk till avsnitt

Studio Axess Idéspecial 2022 ? Ukraina Gränslandet med Anna-Lena Laurén

I ?Ukraina Gränslandet? berättar Anna-Lena Laurén om sin bevakning från ett land i krig. När Krimhalvön invaderades var hon tvungen att leta efter kriget, men idag ser hon ett land som kämpar för sin existens. Hennes bevakning handlar om att vara på plats, att utgå ifrån vad hon ser och vad människorna säger.
2022-11-07
Länk till avsnitt

Veckans bok 2022 ? Rädd för sanningen med Janne Josefsson

I ?Rädd för sanningen? berättar Janne Josefsson om sitt händelserika liv som journalist. Viljan att avslöja maktmissbruk, korruption och elitens hyckleri har följt honom under hela hans yrkesliv och utmärkelserna har varit många genom åren. Men det personliga priset för framgången har också varit mycket högt. Om detta samtalar han med Erik Thyselius.
2022-11-07
Länk till avsnitt

Veckans bok 2022 ? Sveriges långa historia med Jonathan Lindström

I "Sveriges långa historia" tecknas historien för Sverige från istidens slut, då de första renjägarna kom, fram till våra dagar. Jonathan Lindström är prisbelönt arkeolog och författare. Han beskriver levnadsmönster, handel, teknisk utveckling och maktförhållanden, men utnyttjar också den moderna vetenskapens rön till att uppmärksamma enskilda individer och synliggöra deras liv och öden. Han samtalar med PJ Anders Linder.
2022-11-07
Länk till avsnitt

Veckans bok 2022 ? När Kinas pengar och spioner kom till Sverige med Tobias Andersson Åkerblom

I ?Draken: När Kinas pengar och spioner kom till Sverige? granskar journalisten Tobias Andersson Åkerblom hur den kinesiska staten med hjälp av flyktingspionage, mystiska affärsmän och företagsköp målmedvetet söker öka sitt inflytande över Sverige. Hur bör vi förstå Pekings stora intresse för vårt land och vad är det som ytterst står på spel? Tobias samtalar med Erik Thyselius.
2022-10-31
Länk till avsnitt

Veckans bok 2022 ? Ormen Friske med Jack Werner

"Ormen Friske" är berättelsen om vikingaskeppet som satte segel sommaren 1950. Besättningen lämnade ett Sverige som hyllade dem, men när resan inte gick som man tänkt sig blev det oväntat tyst kring Ormen Friske. Jack Werner är journalist och författare och har grävt djupare i den mystiska historien. Katarina O?Nils Franke vill veta mer om när femton människoöden avgjordes till havs.
2022-10-31
Länk till avsnitt

Veckans bok 2022 ? Inget är heligt med Sakine Madon

I sin nya bok "Inget är heligt" tar Sakine Madon det stora greppet om den anrika svenska yttrandefriheten. Hur mår den egentligen och varför är det så många som vill inskränka demokratins viktigaste grundfundament? Om det samtalar Sakine Madon med Erik Jersenius.
2022-10-24
Länk till avsnitt

Veckans bok 2022 ? Det fallna imperiet med Martin Kragh

"Det fallna imperiet" är Martin Kraghs skildring av Rysslands långa stagnation. Från Sovjetunionens fall in i vår tid får vi blicka in i de många försök att återupprätta det ryska imperiets strålglans och storhet. Rysslandsexperten Martin Kragh samtalar med Adam Cwejman om eran Putin och vad den inneburit för omvärlden.
2022-10-24
Länk till avsnitt

Panelen 2022 ? Skarpt läge, revolten i Iran och LO:s nya SD-giv

I veckans avsnitt av Panelen diskuterar Paula Bieler-Eriksson, Widar Andersson och Sakine Madon överbefälhavare Michael Bydéns uppriktiga intervju med SVT om det försämrade omvärldsläget, den pågående revolten mot regimen i Iran och att LO nu säger sig vara redo att samtala med SD. Programledare: Erik Thyselius.
2022-10-17
Länk till avsnitt

Studio Axess 2022 ? Jojje Olsson ? Nu blir Kina ännu mer kommunistiskt

Det kinesiska kommunistpartiets 20:e partikongress inleds på söndag och alllting tyder på att Xi Jinping får ytterligare fem år som Kinas högste ledare. Under Xis styre har allt större makt samlats i hans händer och det har blivit alltmer riskabelt att förorda en annan inriktning för landet. Det gäller inte minst ideologin. De marknadsekonomiska idéer som haft framgångar sedan Deng Xiaopings tid trycks nu hårdhänt tillbaka. Den statliga kontrollen och detaljstyrningen skärps inte bara vad gäller politiken och privatlivet utan också ekonomin. I valet mellan kommunistiskt maktinnehav och ekonomisk tillväxt är Xi glasklar med att makten går före. Det säger journalisten och författaren Jojje Olsson, Kinakännare baserad i Taipei, i samtal med programledaren PJ Anders Linder.
2022-10-13
Länk till avsnitt

Mary Elise Sarotte ? NATO och den skandinaviska strategin ? Global Axess 2022: Liberty

De nordiska länderna har alltid haft en speciell roll inom Nato, konstarerar professor Mary Elise Sarotte från Johns Hopkins School of Advanced International Studies, som nyligen utkommit med den prisbelönta boken Not One Inch: America, Russia, and the Making of Post-Cold War Stalemate. Den brittiske journalisten Iain Martin intervjuar tio av talarna på Engelsbergsseminariet 2022 som hade temat "Liberty". Ämnena för intervjuerna spänner från hur Kina och Ryssland påverkar den frihet vi länge tagit för given till betydelsen av frihet för författare. Intervjuerna spelades in på Engelbergs bruk i juni 2022.
2022-10-09
Länk till avsnitt

Sergej Radtjenko ? Vår långa kamp mot Ryssland ? Global Axess 2022

Sergej Radtjenko är expert på kalla krigets historia, kärnvapenhistoria samt på rysk och kinesisk utrikes- och säkerhetspolitik. Han innehar Wilson E. Schmidt-professuren vid Johns Hopkins School of Advanced International Studies. Här diskuterar han den ?långa kampen? mot Ryssland och analyserar hur väst kan underlätta Rysslands omvandling från aggressiv autokrati till fredlig, eller till och med foglig, demokrati. Den brittiske journalisten Iain Martin intervjuar tio av talarna på Engelsbergsseminariet 2022 som hade temat "Liberty". Ämnena för intervjuerna spänner från hur Kina och Ryssland påverkar den frihet vi länge tagit för given till betydelsen av frihet för författare. Intervjuerna spelades in på Engelbergs bruk i juni 2022.
2022-10-06
Länk till avsnitt

Panelen 2022 ? Putins misslyckade mobilisering, snart stopp i avloppet och dansk kulturkanon

I veckans avsnitt av Axess TV:s Panelen diskuterar Erik Jersenius, Sanna Rayman och Erik Hörstadius Putins misslyckade mobilisering, Svenskt Vattens larmrapport om tillståndet för landets VA-nät och om Sverige borde ta efter Danmark och införa en kulturkanon som omfattar allt från litteratur, byggnadsverk och värderingar. Programledare: Erik Thyselius.
2022-10-05
Länk till avsnitt

Iulia Osmolovska ? Kremls förhandlingsmetoder ? Global Axess 2022: Liberty

Kremls diplomati har en attityd som påminner om den man använde i det gamla Sovjetunionen. Det konstaterar den erfarna diplomaten Iuliia Osmolovska, som är verkställande direktör för Eastern Europe Security Institute i Ukraina. Det vore till västs fördel att bättre förstå detta slags förhandlingsteknik i en tid då förhållandet till Ryssland blir allt kärvare. Den brittiske journalisten Iain Martin intervjuar tio av talarna på Engelsbergsseminariet 2022 som hade temat "Liberty". Ämnena för intervjuerna spänner från hur Kina och Ryssland påverkar den frihet vi länge tagit för given till betydelsen av frihet för författare. Intervjuerna spelades in på Engelbergs bruk i juni 2022.
2022-10-03
Länk till avsnitt

Studio Axess 2022 ? Antony Beevor ? Mobiliseringen ändrar inte Putins misslyckande

Vladimir Putins mobilisering får ingen avgörande betydelse. Det menar militärhistorikern Antony Beevor, författare till en rad uppmärksammade böcker om Andra världskriget och Spanska inbördeskriget, i samtal med programledaren PJ Anders Linder. Ryssland har misslyckats kapitalt med sitt överfall på Ukraina och bristerna i den ryska krigföringen kommer inte att ändras av att man tvångsinkallar ett stort antal illa utrustade, tränade och motiverade män. Programmet behandlar också Beevors färska bok Ryssland ? revolution och inbördeskrig 1917-1921 och dess skildring av Lenins lögner, det vita ledarskapets arrogans och det exempellösa våldet på bägge sidor.
2022-09-28
Länk till avsnitt

Panelen 2022 ? Nyans, myten om generation Greta och yttrandefrihet

I säsongspremiären av Axess TV:s Panelen samtalar Janne Josefsson, Catarina Kärkkäinen och Torbjörn Elensky om Nyans intåg i kommunerna, den tydliga högermajoriteten bland förstagångsväljarna och tillståndet för yttrandefriheten. Inspelat på Bokmässan i Göteborg 2022. Programledare: Erik Thyselius.
2022-09-23
Länk till avsnitt

Historisk Axess 2022 ? Specialavsnitt om Ukraina

Det är krig i Europa, och i Putins propaganda hörs ofta påståenden om att Ryssland och Ukraina är broderfolk som historiskt hör ihop. Men på Riksarkivet i Stockholm finns motbeviset. Redan Karl XII stötte Ukrainas kamp för självständighet och frihet från det ryska oket. Åsa Karlsson och Jan Mispelaere samtalar om ukrainadokumenten på Riksarkivet.
2022-09-20
Länk till avsnitt

Studio Axess 2022 ? Widar Andersson Katarina Barrling ? Inte många löprundor för Kristersson i höst

Varför vann högerblocket riksdagsvalet? Vad ligger bakom SD:s framgångar? Vilka partier kommer att ingå i nästa regering? Det är några av frågorna som Katarina Barrling, docent i statsvetenskap, och Widar Andersson, politisk redaktör i Folkbladet diskuterar med programledaren PJ Anders Linder i säsongens första Studio Axess. Gästerna bedömer att Ulf Kristersson blir statsminister i en trepartiregering med moderater, kristdemokrater och liberaler, som har en diger lista av ytterst krävande uppgifter framför sig. De förenas i tron att det blir ont om tid för moderatledarens löprundor.
2022-09-15
Länk till avsnitt

Alina Polyakova ? Ukrainas kamp för frihet ? Global Axess 2022: Liberty

Dr Alina Polyakova är välrenommerad expert på transatlantiska relationer, europeisk säkerhet, rysk utrikespolitik och populism i demokratier. Hon leder Center for European Policy Analysis och är adjungerad professor i Europastudier vid Johns Hopkins School of Advanced International Studies. Här lägger hon fram sina argument mot en ny fredsuppgörelse med Ryssland. Den brittiske journalisten Iain Martin intervjuar tio av talarna på Engelsbergsseminariet 2022 som hade temat "Liberty". Ämnena för intervjuerna spänner från hur Kina och Ryssland påverkar den frihet vi länge tagit för given till betydelsen av frihet för författare. Intervjuerna spelades in på Engelbergs bruk i juni 2022.
2022-09-09
Länk till avsnitt

En patient med multipla diagnoser - ur Axess nr 5 2022

Ledare av PJ Anders Linder i Axess nummer 5 2022.
2022-06-14
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2022 - Politisk islam i Sverige

Muslimska Brödraskapet har blivit ett internationellt nätverk med stort inflytande. Sameh Egyptson är doktorand i kyrko- och missionsstudier vid Lunds universitet. I sin forskning undersöker han hypotesen att Islamiska förbundet skulle vara en frontorganisation för Muslimska brödraskapet. Hur utbredd är islamismen i Sverige? Programledare är Catta Neuding och Katarina O?Nils Franke.
2022-06-14
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2022 - Hur undviks feldiagnoser?

Patientsäkerheten inom primärvården är en viktig kugge i samhällsmaskineriet. Hur ser vi till att den fungerar bra? Detta har Rita Fernholm, läkare med specialistkompetens inom allmänmedicin och forskare vid Karolinska institutet, tittat närmare på. Hon har disputerat med en avhandling om patientsäkerhet med fokus på diagnostiska förseningar. Vad kan minska risken för att patienter drabbas? Programledare är Catta Neuding och Katarina O?Nils Franke.
2022-06-07
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2022 - Opera som ett spel

Vad händer om vi förhåller oss till opera som om det vore ett spel där besökaren får vara med och påverka förloppet? Hedvig Jalhed är operasångerska och nydisputerad forskare inom scenisk gestaltning vid Göteborgs universitet. Hon är idag verksam på Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens universitet. Genom sin avhandling har hon undersökt hur opera kan utgöra ett lämpligt fält för hur vi reagerar på stimuli och vilka val vi gör.
2022-05-31
Länk till avsnitt

Panelen 2022 - Erdogans Nato-nej, sänkta krav på polisutbildningen och vem vinner valet?

Panelen 2022 - Erdogans Nato-nej, sänkta krav på polisutbildningen och vem vinner valet? by Axess Magasin & TV
2022-05-25
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2022 - Nätverksstaten

Hur kom det sig att den senmedeltida staten i Sverige blev framgångsrik, trots inbördeskrig och konflikter inom Kalmarunionen? Olov Lund är doktorand i ekonomisk historia vid Stockholms universitet. Han skriver om statsbildning och statsmaktsutövning i det förmoderna samhället. Vilka var det som tog del av statens aktiviteter och hur höll man ihop ett så pass vidsträckt rike, trots låg teknisk förmåga till förflyttning?
2022-05-24
Länk till avsnitt

Erdogan kommer inte att sälja sig billigt ? Thomas Gür ? Studio Axess 2022

Det finns både utrikespolitiska och inrikespolitiska skäl till att Turkiet motsätter sig Sveriges medlemskap i Nato. President Erdogan använder sin vetorätt för att vinna så stora fördelar som möjligt. Kraven riktar sig mot Sverige, som han har oplockade gäss med, men det han verkligen vill ha kan framför allt levereras av USA. Konfrontationen tjänar också till att visa upp presidenten som kraftfull ledare i ett läge där det ser ytterst besvärligt ut på hemmaplan vad gäller både ekonomi och politik. Det säger Thomas Gür, företagare, skribent och Turkietkännare. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2022-05-18
Länk till avsnitt

Bättre och bättre dag för dag - Ur Axess Magasin nr 4 2022

PJ Anders Linders ledare i Axess nummer 4 2022. Utgångspunkten är att Sverige på kort tid har förändrats på ett genomgripande sätt och att saknaden av det som har och upplevs ha försvunnit är en stark och betydelsefull känsla hos många människor, som dock mött föga förståelse i medier och politik.
2022-05-17
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2022 - Språkets minsta byggstenar

Språk innehåller tusentals ord som i sin tur består av närmast en oändlig samling ljudkombinationer. För att förstå språkets föränderlighet kan forskning inom ljudsymbolik kanske hjälpa till. Niklas Erben Johansson har disputerat vid Lunds universitet på en avhandling som utforskar ljudsymbolikens gränser. Hur utvecklas språkljud över tid? Och finns det ord som alla kan förstå oavsett språkbakgrund? Programledare är Catta Neuding och Katarina O?Nils Franke.
2022-05-17
Länk till avsnitt

Panelen 2022 - (S)ista Natostriden är här, SR:s felciteringar och miljardärernas paradis

I veckans avsnitt av Panelen samtalar Margareta Barabash, Arvid Åhlund och Sanna Rayman om Sverige och Finlands fortsatta resa mot Nato, SR:s felciteringar av Ebba Busch i samband med påskupploppen och huruvida Andreas Cervenkas tes om att Sverige är ett paradis för miljardärer stämmer. Programledare: Erik Thyselius.
2022-05-12
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2022 - Transparent med oförståeligt

Att något är transparent tolkas ofta positivt, som något demokratiskt och öppet. Men hur mycket förstår vi användare av vad som händer på nätet? Algoritmerna förenklar visserligen våra liv, men vet vi hur de använder vår data? Jacob Dexe är industridoktorand vid RISE och KTH. Hans forskning handlar om transparens i algoritmbaserat beslutsfattande. Programledare är Catta Neuding och Katarina O?Nils Franke.
2022-05-10
Länk till avsnitt

Studio Axess 2022 ? Anders Åslund ? Om Putin sitter kvar blir Ryssland ett nytt Nordkorea

Sanktionerna mot Ryssland biter rejält. Det säger Anders Åslund, professor i internationell ekonomi och expert på Ryssland och Ukraina. Och ännu mer verksamma blir de när nu även oljeexporten till Väst ska stoppas. Affärer med länder som Indien kan inte på långt när kompensera för de uteblivna västkontakterna och Kina tar det mycket försiktigt. Såväl kraften i sanktionerna som Kinas distanserade hållning lär ha överraskat Putin, som dessutom fått se sin krigsmakt gå på den ena niten efter den andra i Ukraina. Åslund ser nu två huvudscenarier: antingen byts den ryska statsledningen ut eller så drar man sig tillbaka i avskildhet och isolering som en sorts väldigt Nordkorea. Anders Åslund samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2022-05-05
Länk till avsnitt

Panelen 2022 - Kreml hotar med världskrig, koranbränningar och Elon Musk

I veckans avsnitt av Panelen samtalar Jacob Rudenstrand, Catarina Kärkkäinen och Torbjörn Elensky om Kremls krigspropaganda och om Sverige bör återöppna sin ambassad i Kiev, Rasmus Paludans koranbränningar och påskens upplopp samt Elon Musks köp av sociala medieplattformen Twitter. Programledare: Erik Thyselius.
2022-04-28
Länk till avsnitt

Studio Axess 2022 ? Katarina Barrling & Cecilia Garme ? Saknad efter ett land som gått förlorat

Känslan av saknad har låg status i Sverige. Här ska man blicka framåt och inte tänka på det gamla. Men att beklaga vad som försvunnit är ändå vad många människor gör. Det konstaterar Katarina Barrling, docent i statskunskap, och den politiska journalisten Cecilia Garme i den nya boken Saknad. I den stora invandringens spår har Sverige på kort tid gått igenom omvälvande förändringar, men konsekvenserna skiljer sig starkt åt från plats till plats. Synen på invandringen och dess konsekvenser handlar därför i hög grad om perspektiv och erfarenheter, och när vissa erfarenheter negligeras eller nedvärderas kommer besvikelsen och spänningarna att växa. Vårt offentliga samtal handlar vanligtvis om verktyg och insatser, men nu befinner vi oss i ett läge där eliternas lyhördhet, respekt och vilja till dialog kommer att vara minst lika viktiga som deras åtgärdsförslag. Katarina Barrling och Cecilia Garme samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2022-04-21
Länk till avsnitt

Panelen 2022 - Nu går Nato-tåget, rekordår för dödsskjutningar och Liberalernas nya partiledare

I veckans avsnitt av Panelen samtalar Hanne Kjöller, Erik Hörstadius och Nina Solomin om Finlands högst möjliga Nato-ansökan och vad detta betyder för Sverige, det rekordstora antalet dödsskjutningar i år samt Liberalernas nya partiledare Johan Perssons stora utmaning att rädda partiet kvar i riksdagen.
2022-04-14
Länk till avsnitt

Studio Axess 2022 ? Adam Cwejman ? Efter invasionen. Polen och Ungern går vitt skilda vägar

Polen och Ungern har varit EU:s problembarn och ofta nämnts i samma andetag. Men deras reaktioner på Rysslands invasion av Ukraina skiljer sig diametralt. Medan Polen driver på hårt för att stötta Ukraina militärt vägrar Ungern att låta vapen fraktas genom landet. Viktor Orbáns regering avstår från att kritisera Vladimir Putin personligen, motarbetar nya sanktioner och skäller ut Ukrainas ambassadör. Det växlas hårda ord mellan Warszawa och Budapest. Följden kan bli att Polen kommer tillbaka in i den europeiska värmen medan Ungern hamnar ensamt i kylan. Det säger Adam Cwejman, politisk redaktör i Göteborgs-Posten. Effekten förstärks av det generösa mottagandet av ukrainska flyktingar i Polen, som dock snarare är civilsamhällets än regeringens förtjänst. Adam Cwejman samtalar med programledaren PJ Anders Linder. Samtalet spelades in 7 april 2022.
2022-04-08
Länk till avsnitt

Panelen 2022 - Svänger S om Nato, dålig stämning i Centern och varning för självcensur

I veckans avsnitt av Panelen diskuterar Stefan Stern, Sanna Rayman och Torbjörn Elensky Rysslands krig mot Ukraina och statsminister Magdalena Anderssons ändrade tonfall i Nato-frågan, Aftonbladets uppgifter om avhopp och dålig arbetsmiljö i Centerpartiet och att över hälften av väljarna inte vågar säga sin mening öppet enligt den senaste SOM-undersökningen. Programledare: Erik Thyselius.
2022-03-31
Länk till avsnitt

Studio Axess 2022 ? Johan Wiktorin ? ?Ukraina slåss för oss?

Det har gått en månad sedan Ryssland invaderade Ukraina. Vad bör Sverige nu göra? Koordinera oss nära med Finland i säkerhetspolitiken, komma i gång på allvar med upprustningen även av civilförsvaret och ge fortsatt stöd åt Ukraina. Det säger Johan Wiktorin, riskanalytiker och ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien. Han konstaterar att Ukraina ytterst slåss för sig själva men att effekten av detta är att de försvarar även oss och att vi måste vara uthålliga i vårt humanitära, ekonomiska och militära stöd. I samtal med programledaren PJ Anders Linder analyserar Johan Wiktorin även Rysslands motgångar under kriget och vilka hot som kan komma att riktas mot Baltikum, Finland och Sverige.
2022-03-25
Länk till avsnitt

Panelen 2022 - Ryska anfallskriget fortsätter

I veckans avsnitt av Panelen samtalar Arvid Åhlund, Nina Solomin och Erik Jersenius om Rysslands krig i Ukraina och dess konsekvenser för Europa. Hur kommer sanktionerna att slå, vilken roll spelar Kina i kriget och är Sverige redo att hjälpa ukrainare på flykt? Programledare: Erik Thyselius.
2022-03-17
Länk till avsnitt

Studio Axess 2022 ? Björn Jerdén ? Kina går inte mot Rysslands krig

I den kinesiska ledningen kan man mycket väl vara missnöjd med Rysslands invasion av Ukraina. Det verkar som om man inte har fått full information på förhand. Men Kina kommer inte att ta ställning mot kriget. I takt med att relationerna med USA, Europa, Japan och Indien blivit allt sämre har partnerskapet med Ryssland blivit viktigare. Kina kommer dock knappast att rycka ut för att rädda den ryska ekonomin. Kina ser till sina egna intressen. Det menar Björn Jerdén, chef för Nationellt kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2022-03-11
Länk till avsnitt

Panelen 2022 - Krig i Europa

I veckans avsnitt samtalar Stefan Stern, Catarina Kärkkäinen och Torbjörn Elensky om Putins anfallskrig mot Ukraina. Den europeiska säkerhetsordningen är slagen i spillror. Vad händer nu? Programledare: Erik Thyselius.
2022-03-03
Länk till avsnitt

Studio Axess 2022 ? Hans-Gunnar Axberger ? Palmeutredningen: 34 år utan goda nyheter

Utredningen av mordet på Olof Palme började med oreda på brottsplatsen och slutade med ett orimligt utpekande av en död man som mördare. Däremellan inträffade det ena misslyckandet efter det andra: fixeringen vid PKK, Ebbe Carlsson-affären, de fåfänga försöken att få Christer Pettersson fälld. Hans-Gunnar Axberger, jurist och tidigare Justitieombudsman, huvudsekreterare i Granskningskommissionen (1996-99), analyserar historien i den nyutkomna boken Statsministermordet och söker svaret på frågan varför det aldrig blivit klarlagt vem gärningsmannen var. Vad betydde spänningarna mellan åklagare och polis och den politiska inblandningen i förundersökningen? Varför lever det offentliga Sverige hellre med sina misstag än lär av dem? Hans-Gunnar Axberger diskuterar med programledaren PJ Anders Linder.
2022-02-25
Länk till avsnitt

Studio Axess 2022 ? Hans Wallmark ? Vår samtids vinterkrig

Den 30 november 1939 anföll Sovjetunionen Finland. Den 9 april 1940 överföll Nazityskland Danmark och Norge. Drygt 80 år senare upplever vi nu en motsvarighet när Ryssland går till oprovocerad väpnad attack mot Ukraina, en demokratisk nation i vårt närområde. Den 24 februari 2022 blev en skammens dag. Det säger Hans Wallmark, vice ordförande i riksdagens utrikesutskott och Moderaternas utrikespolitiska talesman. Varningarna har varit många och kommit under flera månaders tid. USA har frikostigt delat sitt underrättelsematerial och berättat om ett angrepp i vardande, medan EU:s inställning alltför länge har präglats av fromma förhoppningar. Nu krävs snabbt agerande och inventeringar: av alla sätt på vilka EU och Sverige kan hjälpa, inklusive med defensiva vapen, och av vad Sverige på kort och lång sikt kan göra för att stärka vår beredskap. Hans Wallmark samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2022-02-25
Länk till avsnitt

Panelen 2022 - Putins krig, LVU-lögner och inflationschock

I veckans avsnitt av Panelen diskuterar Jacob Rudenstrand, Margareta Barabash och Torbjörn Hållö Putins krigföring mot Europa, den omfattande desinformationskampanjen mot LVU-lagstiftningen och om inflationsspöket är här för att stanna. Programledare: Erik Thyselius.
2022-02-17
Länk till avsnitt

Historisk Axess - Diplomati

Behovet av kunskapsinhämtning om och överenskommelser med främmande makter är av gammalt datum. Så förhandlade konkurrerande grekiska stadsstater med varandra och sände ut delegationer för att knyta allianser. Omsider formaliserades umgänget. Diplomati blev en profession med fasta sändebud, vilket inte innebar att informella aktörer försvann, sådana som var konsuler, furstinnor, handelsmän, poeter eller älskarinnor. Om diplomati och diplomatihistoria samtalar Svante Norrhem, universitetslektor i historia vid Lunds universitet, med historiepratarna Åsa Karlsson, fil dr i historia och huvudredaktör för Svenskt biografiskt lexikon, Martin Hårdstedt, professor i historia vid Umeå universitet, och Peter Luthersson.
2022-02-12
Länk till avsnitt

Studio Axess 2022 ? Fredrik Löjdquist ? Nu är risken för rysk invasion som störst

Stora ryska truppstyrkor har dragits samman vid Ukrainas gräns. Om syftet är en storskalig invasion, kommer denna att äga rum nu under mitten eller slutet av februari. Det säger Fredrik Löjdquist, som har lång erfarenhet som svensk diplomat, bl a som ambassadör vid Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa 2012-2017 och Sveriges första ambassadör för hybridhot 2018-2021, och är chef för det nyinrättade Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet. Hoten mot Ukraina samspelar med de offensiva krav som Ryssland nyligen riktat mot USA och Nato ? och EU inklusive Sverige ? och som syftar till att främja Rysslands långsiktiga mål: säkra regimens fortsatta existens, få bort frågorna om demokrati och mänskliga rättigheter från dagordningen och avskaffa den säkerhetspolitiska självständigheten för Rysslands grannländer. Vladimir Putin presenterade sina ambitioner redan vid säkerhetskonferensen i München 2007, men hur uppmärksamt lyssnade Väst? Fredrik Löjdquist samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2022-02-11
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.