Sveriges 100 mest populära podcasts

Axess Podd

Axess Podd

Axess podd - för dig som vill ha både bredd och djup och som gillar vetenskap, bildning och tradition.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

axess.se

Avsnitt

Förklara din forskning 2022 - Opera som ett spel

Vad händer om vi förhåller oss till opera som om det vore ett spel där besökaren får vara med och påverka förloppet? Hedvig Jalhed är operasångerska och nydisputerad forskare inom scenisk gestaltning vid Göteborgs universitet. Hon är idag verksam på Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens universitet. Genom sin avhandling har hon undersökt hur opera kan utgöra ett lämpligt fält för hur vi reagerar på stimuli och vilka val vi gör.
2022-05-31
Länk till avsnitt

Panelen 2022 - Erdogans Nato-nej, sänkta krav på polisutbildningen och vem vinner valet?

Panelen 2022 - Erdogans Nato-nej, sänkta krav på polisutbildningen och vem vinner valet? by Axess Magasin & TV
2022-05-25
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2022 - Nätverksstaten

Hur kom det sig att den senmedeltida staten i Sverige blev framgångsrik, trots inbördeskrig och konflikter inom Kalmarunionen? Olov Lund är doktorand i ekonomisk historia vid Stockholms universitet. Han skriver om statsbildning och statsmaktsutövning i det förmoderna samhället. Vilka var det som tog del av statens aktiviteter och hur höll man ihop ett så pass vidsträckt rike, trots låg teknisk förmåga till förflyttning?
2022-05-24
Länk till avsnitt

Erdogan kommer inte att sälja sig billigt ? Thomas Gür ? Studio Axess 2022

Det finns både utrikespolitiska och inrikespolitiska skäl till att Turkiet motsätter sig Sveriges medlemskap i Nato. President Erdogan använder sin vetorätt för att vinna så stora fördelar som möjligt. Kraven riktar sig mot Sverige, som han har oplockade gäss med, men det han verkligen vill ha kan framför allt levereras av USA. Konfrontationen tjänar också till att visa upp presidenten som kraftfull ledare i ett läge där det ser ytterst besvärligt ut på hemmaplan vad gäller både ekonomi och politik. Det säger Thomas Gür, företagare, skribent och Turkietkännare. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2022-05-18
Länk till avsnitt

Bättre och bättre dag för dag

PJ Anders Linders ledare i Axess nummer 4 2022. Utgångspunkten är att Sverige på kort tid har förändrats på ett genomgripande sätt och att saknaden av det som har och upplevs ha försvunnit är en stark och betydelsefull känsla hos många människor, som dock mött föga förståelse i medier och politik.
2022-05-17
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2022 - Språkets minsta byggstenar

Språk innehåller tusentals ord som i sin tur består av närmast en oändlig samling ljudkombinationer. För att förstå språkets föränderlighet kan forskning inom ljudsymbolik kanske hjälpa till. Niklas Erben Johansson har disputerat vid Lunds universitet på en avhandling som utforskar ljudsymbolikens gränser. Hur utvecklas språkljud över tid? Och finns det ord som alla kan förstå oavsett språkbakgrund? Programledare är Catta Neuding och Katarina O?Nils Franke.
2022-05-17
Länk till avsnitt

Panelen 2022 - (S)ista Natostriden är här, SR:s felciteringar och miljardärernas paradis

I veckans avsnitt av Panelen samtalar Margareta Barabash, Arvid Åhlund och Sanna Rayman om Sverige och Finlands fortsatta resa mot Nato, SR:s felciteringar av Ebba Busch i samband med påskupploppen och huruvida Andreas Cervenkas tes om att Sverige är ett paradis för miljardärer stämmer. Programledare: Erik Thyselius.
2022-05-12
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2022 - Transparent med oförståeligt

Att något är transparent tolkas ofta positivt, som något demokratiskt och öppet. Men hur mycket förstår vi användare av vad som händer på nätet? Algoritmerna förenklar visserligen våra liv, men vet vi hur de använder vår data? Jacob Dexe är industridoktorand vid RISE och KTH. Hans forskning handlar om transparens i algoritmbaserat beslutsfattande. Programledare är Catta Neuding och Katarina O?Nils Franke.
2022-05-10
Länk till avsnitt

Studio Axess 2022 ? Anders Åslund ? Om Putin sitter kvar blir Ryssland ett nytt Nordkorea

Sanktionerna mot Ryssland biter rejält. Det säger Anders Åslund, professor i internationell ekonomi och expert på Ryssland och Ukraina. Och ännu mer verksamma blir de när nu även oljeexporten till Väst ska stoppas. Affärer med länder som Indien kan inte på långt när kompensera för de uteblivna västkontakterna och Kina tar det mycket försiktigt. Såväl kraften i sanktionerna som Kinas distanserade hållning lär ha överraskat Putin, som dessutom fått se sin krigsmakt gå på den ena niten efter den andra i Ukraina. Åslund ser nu två huvudscenarier: antingen byts den ryska statsledningen ut eller så drar man sig tillbaka i avskildhet och isolering som en sorts väldigt Nordkorea. Anders Åslund samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2022-05-05
Länk till avsnitt

Panelen 2022 - Kreml hotar med världskrig, koranbränningar och Elon Musk

I veckans avsnitt av Panelen samtalar Jacob Rudenstrand, Catarina Kärkkäinen och Torbjörn Elensky om Kremls krigspropaganda och om Sverige bör återöppna sin ambassad i Kiev, Rasmus Paludans koranbränningar och påskens upplopp samt Elon Musks köp av sociala medieplattformen Twitter. Programledare: Erik Thyselius.
2022-04-28
Länk till avsnitt

Studio Axess 2022 ? Katarina Barrling & Cecilia Garme ? Saknad efter ett land som gått förlorat

Känslan av saknad har låg status i Sverige. Här ska man blicka framåt och inte tänka på det gamla. Men att beklaga vad som försvunnit är ändå vad många människor gör. Det konstaterar Katarina Barrling, docent i statskunskap, och den politiska journalisten Cecilia Garme i den nya boken Saknad. I den stora invandringens spår har Sverige på kort tid gått igenom omvälvande förändringar, men konsekvenserna skiljer sig starkt åt från plats till plats. Synen på invandringen och dess konsekvenser handlar därför i hög grad om perspektiv och erfarenheter, och när vissa erfarenheter negligeras eller nedvärderas kommer besvikelsen och spänningarna att växa. Vårt offentliga samtal handlar vanligtvis om verktyg och insatser, men nu befinner vi oss i ett läge där eliternas lyhördhet, respekt och vilja till dialog kommer att vara minst lika viktiga som deras åtgärdsförslag. Katarina Barrling och Cecilia Garme samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2022-04-21
Länk till avsnitt

Panelen 2022 - Nu går Nato-tåget, rekordår för dödsskjutningar och Liberalernas nya partiledare

I veckans avsnitt av Panelen samtalar Hanne Kjöller, Erik Hörstadius och Nina Solomin om Finlands högst möjliga Nato-ansökan och vad detta betyder för Sverige, det rekordstora antalet dödsskjutningar i år samt Liberalernas nya partiledare Johan Perssons stora utmaning att rädda partiet kvar i riksdagen.
2022-04-14
Länk till avsnitt

Studio Axess 2022 ? Adam Cwejman ? Efter invasionen. Polen och Ungern går vitt skilda vägar

Polen och Ungern har varit EU:s problembarn och ofta nämnts i samma andetag. Men deras reaktioner på Rysslands invasion av Ukraina skiljer sig diametralt. Medan Polen driver på hårt för att stötta Ukraina militärt vägrar Ungern att låta vapen fraktas genom landet. Viktor Orbáns regering avstår från att kritisera Vladimir Putin personligen, motarbetar nya sanktioner och skäller ut Ukrainas ambassadör. Det växlas hårda ord mellan Warszawa och Budapest. Följden kan bli att Polen kommer tillbaka in i den europeiska värmen medan Ungern hamnar ensamt i kylan. Det säger Adam Cwejman, politisk redaktör i Göteborgs-Posten. Effekten förstärks av det generösa mottagandet av ukrainska flyktingar i Polen, som dock snarare är civilsamhällets än regeringens förtjänst. Adam Cwejman samtalar med programledaren PJ Anders Linder. Samtalet spelades in 7 april 2022.
2022-04-08
Länk till avsnitt

Panelen 2022 - Svänger S om Nato, dålig stämning i Centern och varning för självcensur

I veckans avsnitt av Panelen diskuterar Stefan Stern, Sanna Rayman och Torbjörn Elensky Rysslands krig mot Ukraina och statsminister Magdalena Anderssons ändrade tonfall i Nato-frågan, Aftonbladets uppgifter om avhopp och dålig arbetsmiljö i Centerpartiet och att över hälften av väljarna inte vågar säga sin mening öppet enligt den senaste SOM-undersökningen. Programledare: Erik Thyselius.
2022-03-31
Länk till avsnitt

Studio Axess 2022 ? Johan Wiktorin ? ?Ukraina slåss för oss?

Det har gått en månad sedan Ryssland invaderade Ukraina. Vad bör Sverige nu göra? Koordinera oss nära med Finland i säkerhetspolitiken, komma i gång på allvar med upprustningen även av civilförsvaret och ge fortsatt stöd åt Ukraina. Det säger Johan Wiktorin, riskanalytiker och ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien. Han konstaterar att Ukraina ytterst slåss för sig själva men att effekten av detta är att de försvarar även oss och att vi måste vara uthålliga i vårt humanitära, ekonomiska och militära stöd. I samtal med programledaren PJ Anders Linder analyserar Johan Wiktorin även Rysslands motgångar under kriget och vilka hot som kan komma att riktas mot Baltikum, Finland och Sverige.
2022-03-25
Länk till avsnitt

Panelen 2022 - Ryska anfallskriget fortsätter

I veckans avsnitt av Panelen samtalar Arvid Åhlund, Nina Solomin och Erik Jersenius om Rysslands krig i Ukraina och dess konsekvenser för Europa. Hur kommer sanktionerna att slå, vilken roll spelar Kina i kriget och är Sverige redo att hjälpa ukrainare på flykt? Programledare: Erik Thyselius.
2022-03-17
Länk till avsnitt

Studio Axess 2022 ? Björn Jerdén ? Kina går inte mot Rysslands krig

I den kinesiska ledningen kan man mycket väl vara missnöjd med Rysslands invasion av Ukraina. Det verkar som om man inte har fått full information på förhand. Men Kina kommer inte att ta ställning mot kriget. I takt med att relationerna med USA, Europa, Japan och Indien blivit allt sämre har partnerskapet med Ryssland blivit viktigare. Kina kommer dock knappast att rycka ut för att rädda den ryska ekonomin. Kina ser till sina egna intressen. Det menar Björn Jerdén, chef för Nationellt kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2022-03-11
Länk till avsnitt

Panelen 2022 - Krig i Europa

I veckans avsnitt samtalar Stefan Stern, Catarina Kärkkäinen och Torbjörn Elensky om Putins anfallskrig mot Ukraina. Den europeiska säkerhetsordningen är slagen i spillror. Vad händer nu? Programledare: Erik Thyselius.
2022-03-03
Länk till avsnitt

Studio Axess 2022 ? Hans-Gunnar Axberger ? Palmeutredningen: 34 år utan goda nyheter

Utredningen av mordet på Olof Palme började med oreda på brottsplatsen och slutade med ett orimligt utpekande av en död man som mördare. Däremellan inträffade det ena misslyckandet efter det andra: fixeringen vid PKK, Ebbe Carlsson-affären, de fåfänga försöken att få Christer Pettersson fälld. Hans-Gunnar Axberger, jurist och tidigare Justitieombudsman, huvudsekreterare i Granskningskommissionen (1996-99), analyserar historien i den nyutkomna boken Statsministermordet och söker svaret på frågan varför det aldrig blivit klarlagt vem gärningsmannen var. Vad betydde spänningarna mellan åklagare och polis och den politiska inblandningen i förundersökningen? Varför lever det offentliga Sverige hellre med sina misstag än lär av dem? Hans-Gunnar Axberger diskuterar med programledaren PJ Anders Linder.
2022-02-25
Länk till avsnitt

Studio Axess 2022 ? Hans Wallmark ? Vår samtids vinterkrig

Den 30 november 1939 anföll Sovjetunionen Finland. Den 9 april 1940 överföll Nazityskland Danmark och Norge. Drygt 80 år senare upplever vi nu en motsvarighet när Ryssland går till oprovocerad väpnad attack mot Ukraina, en demokratisk nation i vårt närområde. Den 24 februari 2022 blev en skammens dag. Det säger Hans Wallmark, vice ordförande i riksdagens utrikesutskott och Moderaternas utrikespolitiska talesman. Varningarna har varit många och kommit under flera månaders tid. USA har frikostigt delat sitt underrättelsematerial och berättat om ett angrepp i vardande, medan EU:s inställning alltför länge har präglats av fromma förhoppningar. Nu krävs snabbt agerande och inventeringar: av alla sätt på vilka EU och Sverige kan hjälpa, inklusive med defensiva vapen, och av vad Sverige på kort och lång sikt kan göra för att stärka vår beredskap. Hans Wallmark samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2022-02-25
Länk till avsnitt

Panelen 2022 - Putins krig, LVU-lögner och inflationschock

I veckans avsnitt av Panelen diskuterar Jacob Rudenstrand, Margareta Barabash och Torbjörn Hållö Putins krigföring mot Europa, den omfattande desinformationskampanjen mot LVU-lagstiftningen och om inflationsspöket är här för att stanna. Programledare: Erik Thyselius.
2022-02-17
Länk till avsnitt

Historisk Axess - Diplomati

Behovet av kunskapsinhämtning om och överenskommelser med främmande makter är av gammalt datum. Så förhandlade konkurrerande grekiska stadsstater med varandra och sände ut delegationer för att knyta allianser. Omsider formaliserades umgänget. Diplomati blev en profession med fasta sändebud, vilket inte innebar att informella aktörer försvann, sådana som var konsuler, furstinnor, handelsmän, poeter eller älskarinnor. Om diplomati och diplomatihistoria samtalar Svante Norrhem, universitetslektor i historia vid Lunds universitet, med historiepratarna Åsa Karlsson, fil dr i historia och huvudredaktör för Svenskt biografiskt lexikon, Martin Hårdstedt, professor i historia vid Umeå universitet, och Peter Luthersson.
2022-02-12
Länk till avsnitt

Studio Axess 2022 ? Fredrik Löjdquist ? Nu är risken för rysk invasion som störst

Stora ryska truppstyrkor har dragits samman vid Ukrainas gräns. Om syftet är en storskalig invasion, kommer denna att äga rum nu under mitten eller slutet av februari. Det säger Fredrik Löjdquist, som har lång erfarenhet som svensk diplomat, bl a som ambassadör vid Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa 2012-2017 och Sveriges första ambassadör för hybridhot 2018-2021, och är chef för det nyinrättade Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet. Hoten mot Ukraina samspelar med de offensiva krav som Ryssland nyligen riktat mot USA och Nato ? och EU inklusive Sverige ? och som syftar till att främja Rysslands långsiktiga mål: säkra regimens fortsatta existens, få bort frågorna om demokrati och mänskliga rättigheter från dagordningen och avskaffa den säkerhetspolitiska självständigheten för Rysslands grannländer. Vladimir Putin presenterade sina ambitioner redan vid säkerhetskonferensen i München 2007, men hur uppmärksamt lyssnade Väst? Fredrik Löjdquist samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2022-02-11
Länk till avsnitt

Historisk Axess - Finlands självständighet

Den 6 december 1917 avgav den finländska lantdagen en ensidig självständighetsförklaring för det område som 1809 hade övergått från att vara län i konungariket Sverige till att bli storfurstendöme i Ryska imperiet. När och hur skapades ett nationellt medvetande i detta område och ambitionen att stå att på egna ben? Vilka var de omedelbart föregående, avgörande händelserna år 1917? Och hur såg vägen ut från självständighetsförklaring till självständigblivande? Om de många och komplicerade turerna samtalar Nils Erik Forsgård, docent i historia vid Helsingfors universitet och chef för tankesmedjan Magma, med historiepratarna Åsa Karlsson, fil dr i historia och huvudredaktör för Svenskt biografiskt lexikon, Martin Hårdstedt, professor i historia vid Umeå universitet, och Peter Luthersson.
2022-02-05
Länk till avsnitt

Panelen 2022 - Ryska hotbrev, inget vanligt vinter-OS och farväl till restriktionerna

I veckans avsnitt av Panelen samtalar Torbjörn Hållö, Catarina Kärkkäinen och Erik Hörstadius om Rysslands hotfulla brev till Sverige, problemen kring vinter-OS i Kina och att Sverige äntligen slopar coronarestriktionerna. Programledare: Erik Thyselius.
2022-02-03
Länk till avsnitt

Historisk Axess - Finlands inbördeskrig

Den 6 december 1917 avgav den finländska lantdagen en ensidig självständighetsförklaring för det område som 1809 hade övergått från att vara län i konungariket Sverige till att bli storfurstendöme i Ryska imperiet. När och hur skapades ett nationellt medvetande i detta område och ambitionen att stå att på egna ben? Vilka var de omedelbart föregående, avgörande händelserna år 1917? Och hur såg vägen ut från självständighetsförklaring till självständigblivande? Om de många och komplicerade turerna samtalar Nils Erik Forsgård, docent i historia vid Helsingfors universitet och chef för tankesmedjan Magma, med historiepratarna Åsa Karlsson, fil dr i historia och huvudredaktör för Svenskt biografiskt lexikon, Martin Hårdstedt, professor i historia vid Umeå universitet, och Peter Luthersson.
2022-01-29
Länk till avsnitt

Historisk Axess - Det svenska sveket

Den 9 april 1940 tågade tyska trupper in i Norge. Agerade Sverige klandervärt gentemot sitt grannland under den ockupation som följde? Torbjörn Nilsson, professor i historia vid Södertörns högskola, samtalar med Åsa Karlsson, fil dr i historia och huvudredaktör för Svenskt biografiskt lexikon, och Peter Luthersson.
2022-01-22
Länk till avsnitt

Historisk Axess - Sverige, slavhandeln & slaveriet

På 1600-talet skaffade sig Sverige ett fort i Afrika, på 1700-talet en ö i Västindien. Både förvärven satte nationen i kontakt med slavhandel och slaveri. Vad innebar innehaven? Och hur bör man se på dem? Joachim Östlund, docent i historia vid Lunds universitet, samtalar med Åsa Karlsson, fil dr i historia och huvudredaktör för Svenskt biografiskt lexikon, och Peter Luthersson.
2022-01-15
Länk till avsnitt

Historisk Axess - Svenska officerare i kung Leopolds Kongo

Kongofristaten brukar med rätta nämnas som kolonialism när den var som värst. Flera hundra svenska officerare tjänstgjorde på plats. Hur såg de på den verklighet i vilken de damp ner? Och vilken roll spelade de? Lars Ericson Wolke, professor i historia vid Försvarshögskolan, samtalar med Åsa Karlsson, fil dr i historia och huvudredaktör för Svenskt biografiskt lexikon, och Peter Luthersson
2022-01-08
Länk till avsnitt

Historisk Axess - Upptäckten av världen

Någon världskarta förelåg inte fix och färdig i tidernas begynnelse. Vad gjorde att kunskaperna formligen exploderade under sent 1400-tal och tidigt 1500-tal? Martin Neuding Skoog, fil dr i historia vid Stockholms universitet, samtalar med Åsa Karlsson, fil dr i historia och huvudredaktör för Svenskt biografiskt lexikon, och Peter Luthersson.
2021-12-28
Länk till avsnitt

Historisk Axess - Imperietanken

Drömmen om ett imperium som omsluter den bebodda världen har uråldriga anor. Hur har drömmen motiverats? Är den bara av ondo? Och hur har det gått när försök har gjorts att realisera den? Bo Eriksson, författare och docent i historia vid Stockholms universitet, samtalar med Åsa Karlsson, fil dr i historia och huvudredaktör för Svenskt biografiskt lexikon, och Peter Luthersson.
2021-12-21
Länk till avsnitt

Panelen 2021 - Coronatrötthet, ungdomssynder och fortsatt elkris

I veckans avsnitt av Panelen diskuterar Erik Hörstadius, Sanna Rayman och Catarina Kärkkäinen regeringens återinförda coronarekommendationer, nyheten om civilminister Ida Karkiainens eventuella Hitlerhälsning som ung och framtiden för Sveriges elförsörjning. Programledare: Erik Thyselius.
2021-12-09
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Franska flanörer med Lena Kåreland

Lena Kåreland är professor emerita i litteraturvetenskap. I sin senaste bok, Franska flanörer presenterar hon oss för författare som Balzac, Zola, och Hugo när de flanerar i 1800-talets Paris. Flanörerna vandrar ensamma, studerar människor, bilder och ljud. De ser stadens fattigaste delar och de fina boulevarderna. Vad de ser återspeglas i deras dikter och romaner.
2021-12-06
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Tomhetens filosofi med Lars Vargö

Lars Vargö är doktor i japanologi och har under sin långa karriär bland annat varit svensk ambassadör i Seoul och Tokyo. I den nya boken Tomhetens filosofi beskriver han zenbuddhismens japanska historia, betydelse och väsen. Han tar upp förhållandet mellan zen och den politiska makten liksom relationen mellan buddhism och den inhemska traditionella religionen shinto. Boken tecknar samtidigt en bild av japansk historia under tusen år och den så kallade Kyotoskolans försök att skapa syntester mellan japanskt och västerländskt tänkande.
2021-12-03
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Geisha eller samuraj? med Monica Braw

Monica Braw är japanolog och författare. I sin artonde bok om Japan får vi möta den europeiska fascinationen för Japan under sent 1800-talet som gick under benämningen ?Japonismen". Det var en tid då européer entusiastiskt köpte upp konst från det då, för många västerlänningar, helt okända Japan. Vad betydde det här för den europeiska konsten? Och var det verkligen en rättvis bild av Japan som den europeiska allmänheten fick ta del av?
2021-12-01
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Tågen stannar inte här längre med Edvard Hollertz

Edvard Hollertz är agronom och politisk redaktör på ATL. I sin bok Tågen stannar inte här längre gör han en resa genom södra och mellersta Sveriges landsbygd. Han möter politiker och entreprenörer som berättar hur landsbygden ser ut inifrån. Han besöker gamla bruksorter som fått nytt liv och presenterar den nya trenden att köpa och renovera ödehus.
2021-11-29
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Framtidens historia med Henrik Brissman

Henrik Brissman är idéhistoriker vid Lunds universitet. I Framtidens historia beskriver Brissman hur framtiden skildrats genom historien. Vare sig det handlat om utopier eller dystopier har bilden av framtiden alltid varit beroende av sin samtid. Sättet vi blickar in i det okända säger oss något om den tid vi lever i.
2021-11-26
Länk till avsnitt

Panelen 2021 - Superonsdag, covidpass och elkris

I veckans avsnitt av Panelen diskuterar Torbjörn Elensky, Karin Svanborg-Sjövall och Erik Hörstadius valet av Magdalena Andersson till ny statsminister, hur fria samhällen bör hantera den ökande smittspridningen av covid-19 och om Sverige går mot en permanent elkris. Programledare: Erik Thyselius.
2021-11-25
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Läkarinnor med Gudrun Nyberg

Gudrun Nyberg, som är läkare och författare, har skrivit boken Läkarinnor. År 1870 blev det möjligt för kvinnor att studera medicin. Då valde 24 pionjärer att utbilda sig till läkare. Alla blev inte färdiga, men det var målmedvetna kvinnor som stod emot sin tids diskriminering och fördomar, och som fann en nisch som folkbildare i fråga om kvinnors hälsa.
2021-11-24
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Vikingatidens vagga med Kristina Ekero Eriksson

När organiserades vikingatidens samhälle? Lotta Gröning samtalar med Kristina Ekero Eriksson som är vetenskapsjournalist och arkeolog. I sin bok Vikingatidens vagga berättar hon om handelsvägar, segelfartyg och utveckling av järnsmide och vapen, och om hur krigarna rustades med raseriet som grund och stridstekniken som vapen.
2021-11-22
Länk till avsnitt

Studio Axess 2021 ? Jan Blomgren ? Vindkraftsutbyggnaden ökar risken för nedsläckningar av elnätet

Elektrifieringen av industri och transporter innebär att elbehovet ökar kraftigt. Samtidigt sker ny elproduktion i dag nästan uteslutande genom vindkraft. Kombinationen av större efterfrågan och större beroende av ojämn produktion ? vindkraften producerar ingen el när det inte blåser ? förvärrar obalanserna i elsystemet. Fortsätter Sverige på denna väg är risken överhängande för allt större problem med kapacitetsbrist och prissvängningar och till och med roterande nedsläckningar av elnätet. Det menar Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik och vd för konsultföretaget INBEx. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2021-11-19
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Vattenvarelser med Jakob Christensson

Jakob Christensson är idéhistoriker. I Vattenvarelser stiftar läsaren bekantskap med hajar, valar och maneter samt andra djur som under stora delar av mänsklighetens historia väckt fascination, skräck och förundran. Trots att vi levt nära haven och dess varelser har många av djuren, in i vår tid, förblivit mystiska väsen vars liv vi vet lite om.
2021-11-19
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Det där tyska med Ylva Herholz

Ylva Herholz är författare och journalist. Hennes senaste bok Det där tyska beskriver dels den egna släktens vedermödor i ett efterkrigstida Europa och hur erfarenheterna från kriget än idag präglar den tyska offentligheten, men är också en studie av hur vår svenska självbild har formats i mötet med just Det där tyska. Samtalet leds av Erik Thyselius.
2021-11-17
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Absolut text med Torbjörn Elensky

Torbjörn Elensky är kritiker, librettist och författare: nu senast till Absolut text, en bok om hur språket i allmänhet och skriften i synnerhet formar vår värld. Framställningen bygger på anteckningar och reflexioner som Elensky gjort under mycket lång tid, jag egentligen hela sitt vuxna liv. Resultatet har också blivit rikt och brett med gott om historiska referenser. Religionens nära samspel med text, översättningarnas problem och möjligheter, vad makten att namnge betyder är bara några av de frågeställningar han tar sig an.
2021-11-15
Länk till avsnitt

Studio Axess ? Idéspecial - Rainer Zitelmann om rikedom och avundsjuka

Rainer Zittelmann är doktor i historia och sociologi. I sin bok ?Förebilder och syndabockar? (Svensk Tidskrift) undersöker Zittelmann inställningen till rikedom och förmögna människor i sju olika länder (USA, Storbritannien, Frankrike, Spanien, Italien, Tyskland och Sverige). Intressant nog visar hans forskning att svenskarnas attityder till rika och rikedom är betydligt mer positiva jämfört med fransmän och tyskar. Vad kan det bero på? Programledare: Erik Thyselius.
2021-11-14
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Tanke och dröm med Svante Nordin

Svante Nordin är idéhistoriker och professor emeritus. I sin senaste bok, Tanke och dröm - Svensk idéhistoria från 1900 beskriver han ett århundrade av debatter och konflikter i svensk offentlighet, från Strindbergfejden till 1990-talets diskussioner om globalisering.
2021-11-12
Länk till avsnitt

Panelen 2021 - Lukasjenkos hybridkrig, BB-kris och Löfvens avgång

I veckans avsnitt av Panelen samtalar Torbjörn Hållö, Hanne Kjöller och Arvid Åhlund om det allt mer spända läget vid den polsk-belarusiska gränsen, krisen i förlossningsvården och vem som blir Stefan Löfvens efterträdare. Programledare: Erik Thyselius.
2021-11-11
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Anteckningar från kulturkriget med Andreas Johansson Heinö

Andreas Johansson Heinö är doktor i statsvetenskap och förläggare på Timbro. Hans bok Anteckningar från Kulturkriget handlar om en kamp om hur liberala värden kan förenas med nationella. Religionen, existentiella frågor och invandring möblerar om det politiska landskapet.
2021-11-10
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Tyrannens tid med Magnus Västerbro

Magnus Västerbro är författare och har skrivit flera verk om tunga perioder i svensk historia. 2018 belönades han med Augustpriset för en bok om 1800-talets svenska hungerkatastrof. I sitt nya arbete, Tyrannens tid, skildrar han livet i Sverige under det stora nordiska kriget 1700 ? 1721. Det är Karl XII:s tid, men det är inte kungen utan svenska folket som står i centrum. Hur var det att leva i ett evigt krigstillstånd där ständigt nya kullar soldater skulle rekryteras? Hur klarade sig kvinnorna när männen dog i fjärran land? Hur betalades kriget? Hur stod människor ut?
2021-11-08
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Judarnas historia i Sverige med Carl Henrik Carlsson

Vem var Sveriges första jude? Och den andra och den tredje? Det vet Carl Henrik Carlsson, verksam vid Riksarkivet och Hugo Valentin Centrum. Han samtalar med Catta Neuding om judarnas historia i Sverige.
2021-11-05
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.