Sveriges 100 mest populära podcasts

Axess Podd

Axess Podd

Axess podd - för dig som vill ha både bredd och djup och som gillar vetenskap, bildning och tradition.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

axess.se

Avsnitt

Historisk Axess - Upptäckten av världen

Någon världskarta förelåg inte fix och färdig i tidernas begynnelse. Vad gjorde att kunskaperna formligen exploderade under sent 1400-tal och tidigt 1500-tal? Martin Neuding Skoog, fil dr i historia vid Stockholms universitet, samtalar med Åsa Karlsson, fil dr i historia och huvudredaktör för Svenskt biografiskt lexikon, och Peter Luthersson.
2021-12-28
Länk till avsnitt

Historisk Axess - Imperietanken

Drömmen om ett imperium som omsluter den bebodda världen har uråldriga anor. Hur har drömmen motiverats? Är den bara av ondo? Och hur har det gått när försök har gjorts att realisera den? Bo Eriksson, författare och docent i historia vid Stockholms universitet, samtalar med Åsa Karlsson, fil dr i historia och huvudredaktör för Svenskt biografiskt lexikon, och Peter Luthersson.
2021-12-21
Länk till avsnitt

Panelen 2021 - Coronatrötthet, ungdomssynder och fortsatt elkris

I veckans avsnitt av Panelen diskuterar Erik Hörstadius, Sanna Rayman och Catarina Kärkkäinen regeringens återinförda coronarekommendationer, nyheten om civilminister Ida Karkiainens eventuella Hitlerhälsning som ung och framtiden för Sveriges elförsörjning. Programledare: Erik Thyselius.
2021-12-09
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Franska flanörer med Lena Kåreland

Lena Kåreland är professor emerita i litteraturvetenskap. I sin senaste bok, Franska flanörer presenterar hon oss för författare som Balzac, Zola, och Hugo när de flanerar i 1800-talets Paris. Flanörerna vandrar ensamma, studerar människor, bilder och ljud. De ser stadens fattigaste delar och de fina boulevarderna. Vad de ser återspeglas i deras dikter och romaner.
2021-12-06
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Tomhetens filosofi med Lars Vargö

Lars Vargö är doktor i japanologi och har under sin långa karriär bland annat varit svensk ambassadör i Seoul och Tokyo. I den nya boken Tomhetens filosofi beskriver han zenbuddhismens japanska historia, betydelse och väsen. Han tar upp förhållandet mellan zen och den politiska makten liksom relationen mellan buddhism och den inhemska traditionella religionen shinto. Boken tecknar samtidigt en bild av japansk historia under tusen år och den så kallade Kyotoskolans försök att skapa syntester mellan japanskt och västerländskt tänkande.
2021-12-03
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Geisha eller samuraj? med Monica Braw

Monica Braw är japanolog och författare. I sin artonde bok om Japan får vi möta den europeiska fascinationen för Japan under sent 1800-talet som gick under benämningen ?Japonismen". Det var en tid då européer entusiastiskt köpte upp konst från det då, för många västerlänningar, helt okända Japan. Vad betydde det här för den europeiska konsten? Och var det verkligen en rättvis bild av Japan som den europeiska allmänheten fick ta del av?
2021-12-01
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Tågen stannar inte här längre med Edvard Hollertz

Edvard Hollertz är agronom och politisk redaktör på ATL. I sin bok Tågen stannar inte här längre gör han en resa genom södra och mellersta Sveriges landsbygd. Han möter politiker och entreprenörer som berättar hur landsbygden ser ut inifrån. Han besöker gamla bruksorter som fått nytt liv och presenterar den nya trenden att köpa och renovera ödehus.
2021-11-29
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Framtidens historia med Henrik Brissman

Henrik Brissman är idéhistoriker vid Lunds universitet. I Framtidens historia beskriver Brissman hur framtiden skildrats genom historien. Vare sig det handlat om utopier eller dystopier har bilden av framtiden alltid varit beroende av sin samtid. Sättet vi blickar in i det okända säger oss något om den tid vi lever i.
2021-11-26
Länk till avsnitt

Panelen 2021 - Superonsdag, covidpass och elkris

I veckans avsnitt av Panelen diskuterar Torbjörn Elensky, Karin Svanborg-Sjövall och Erik Hörstadius valet av Magdalena Andersson till ny statsminister, hur fria samhällen bör hantera den ökande smittspridningen av covid-19 och om Sverige går mot en permanent elkris. Programledare: Erik Thyselius.
2021-11-25
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Läkarinnor med Gudrun Nyberg

Gudrun Nyberg, som är läkare och författare, har skrivit boken Läkarinnor. År 1870 blev det möjligt för kvinnor att studera medicin. Då valde 24 pionjärer att utbilda sig till läkare. Alla blev inte färdiga, men det var målmedvetna kvinnor som stod emot sin tids diskriminering och fördomar, och som fann en nisch som folkbildare i fråga om kvinnors hälsa.
2021-11-24
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Vikingatidens vagga med Kristina Ekero Eriksson

När organiserades vikingatidens samhälle? Lotta Gröning samtalar med Kristina Ekero Eriksson som är vetenskapsjournalist och arkeolog. I sin bok Vikingatidens vagga berättar hon om handelsvägar, segelfartyg och utveckling av järnsmide och vapen, och om hur krigarna rustades med raseriet som grund och stridstekniken som vapen.
2021-11-22
Länk till avsnitt

Studio Axess 2021 ? Jan Blomgren ? Vindkraftsutbyggnaden ökar risken för nedsläckningar av elnätet

Elektrifieringen av industri och transporter innebär att elbehovet ökar kraftigt. Samtidigt sker ny elproduktion i dag nästan uteslutande genom vindkraft. Kombinationen av större efterfrågan och större beroende av ojämn produktion ? vindkraften producerar ingen el när det inte blåser ? förvärrar obalanserna i elsystemet. Fortsätter Sverige på denna väg är risken överhängande för allt större problem med kapacitetsbrist och prissvängningar och till och med roterande nedsläckningar av elnätet. Det menar Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik och vd för konsultföretaget INBEx. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2021-11-19
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Vattenvarelser med Jakob Christensson

Jakob Christensson är idéhistoriker. I Vattenvarelser stiftar läsaren bekantskap med hajar, valar och maneter samt andra djur som under stora delar av mänsklighetens historia väckt fascination, skräck och förundran. Trots att vi levt nära haven och dess varelser har många av djuren, in i vår tid, förblivit mystiska väsen vars liv vi vet lite om.
2021-11-19
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Det där tyska med Ylva Herholz

Ylva Herholz är författare och journalist. Hennes senaste bok Det där tyska beskriver dels den egna släktens vedermödor i ett efterkrigstida Europa och hur erfarenheterna från kriget än idag präglar den tyska offentligheten, men är också en studie av hur vår svenska självbild har formats i mötet med just Det där tyska. Samtalet leds av Erik Thyselius.
2021-11-17
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Absolut text med Torbjörn Elensky

Torbjörn Elensky är kritiker, librettist och författare: nu senast till Absolut text, en bok om hur språket i allmänhet och skriften i synnerhet formar vår värld. Framställningen bygger på anteckningar och reflexioner som Elensky gjort under mycket lång tid, jag egentligen hela sitt vuxna liv. Resultatet har också blivit rikt och brett med gott om historiska referenser. Religionens nära samspel med text, översättningarnas problem och möjligheter, vad makten att namnge betyder är bara några av de frågeställningar han tar sig an.
2021-11-15
Länk till avsnitt

Studio Axess ? Idéspecial - Rainer Zitelmann om rikedom och avundsjuka

Rainer Zittelmann är doktor i historia och sociologi. I sin bok ?Förebilder och syndabockar? (Svensk Tidskrift) undersöker Zittelmann inställningen till rikedom och förmögna människor i sju olika länder (USA, Storbritannien, Frankrike, Spanien, Italien, Tyskland och Sverige). Intressant nog visar hans forskning att svenskarnas attityder till rika och rikedom är betydligt mer positiva jämfört med fransmän och tyskar. Vad kan det bero på? Programledare: Erik Thyselius.
2021-11-14
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Tanke och dröm med Svante Nordin

Svante Nordin är idéhistoriker och professor emeritus. I sin senaste bok, Tanke och dröm - Svensk idéhistoria från 1900 beskriver han ett århundrade av debatter och konflikter i svensk offentlighet, från Strindbergfejden till 1990-talets diskussioner om globalisering.
2021-11-12
Länk till avsnitt

Panelen 2021 - Lukasjenkos hybridkrig, BB-kris och Löfvens avgång

I veckans avsnitt av Panelen samtalar Torbjörn Hållö, Hanne Kjöller och Arvid Åhlund om det allt mer spända läget vid den polsk-belarusiska gränsen, krisen i förlossningsvården och vem som blir Stefan Löfvens efterträdare. Programledare: Erik Thyselius.
2021-11-11
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Anteckningar från kulturkriget med Andreas Johansson Heinö

Andreas Johansson Heinö är doktor i statsvetenskap och förläggare på Timbro. Hans bok Anteckningar från Kulturkriget handlar om en kamp om hur liberala värden kan förenas med nationella. Religionen, existentiella frågor och invandring möblerar om det politiska landskapet.
2021-11-10
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Tyrannens tid med Magnus Västerbro

Magnus Västerbro är författare och har skrivit flera verk om tunga perioder i svensk historia. 2018 belönades han med Augustpriset för en bok om 1800-talets svenska hungerkatastrof. I sitt nya arbete, Tyrannens tid, skildrar han livet i Sverige under det stora nordiska kriget 1700 ? 1721. Det är Karl XII:s tid, men det är inte kungen utan svenska folket som står i centrum. Hur var det att leva i ett evigt krigstillstånd där ständigt nya kullar soldater skulle rekryteras? Hur klarade sig kvinnorna när männen dog i fjärran land? Hur betalades kriget? Hur stod människor ut?
2021-11-08
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Judarnas historia i Sverige med Carl Henrik Carlsson

Vem var Sveriges första jude? Och den andra och den tredje? Det vet Carl Henrik Carlsson, verksam vid Riksarkivet och Hugo Valentin Centrum. Han samtalar med Catta Neuding om judarnas historia i Sverige.
2021-11-05
Länk till avsnitt

Studio Axess 2021 ? Widar Andersson ? C, V och MP har säkert redan sagt ja till Magdalena Andersson

Magdalena Andersson väljs till ny partiledare för Socialdemokraterna vid kongressen den 3-7 november 2021. Men är det självklart att hon också blir statsminister? Ja, jag håller det för otroligt att man inte har gjort upp med C, V och MP om den saken på förhand, säger Widar Andersson. Det har tagit tid att skapa den breda interna enigheten om henne och nu vill partiet dra största möjliga fördel av den, inte slänga den på hälleberget. Vad 2022 års val menar Widar Andersson att den stora frågan är i vad mån Socialdemokraterna ska lyckas bygga något gemensamt och förutsägbart med både Vänsterpartiet och Centern. Spännvidden mellan partierna är ändå inte större än vad som brukade rymmas inom S. Widar Andersson är politisk redaktör i Folkbladet. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2021-11-03
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Dante med Anders Cullhed

Anders Cullhed är professor emeritus i litteraturvetenskap och Sveriges främste Dante-kännare. I hans senaste bok, Dante - Den förste författaren stiftar vi bekantskap med en av Europas litterära storheter. Men vem var egentligen personen Dante? Han levde ett händelserikt liv, och trots att han ständigt utgick från hemstaden Florens i sina verk, var det en stad han under en stor del av sitt liv var förvisad ifrån.
2021-11-03
Länk till avsnitt

Veckans bok 2021 - Handbok för fifflare med Hanne Kjöller

Hanne Kjöller är journalist och författare. I mer än 20 år har hon granskat de kryphål i den svenska lagstiftningen som ger brottslingar möjlighet att utnyttja välfärden för egen vinning. Det skriver hon om i boken Handbok för fifflare.
2021-11-01
Länk till avsnitt

Panelen 2021 - Mordet på Einár, ofri handel och tomt på museet

I veckans avsnitt av Panelen samtalar Erik Jersenius, Catarina Kärkkäinen och Stefan Stern om mordet på Nils ?Einár? Grönberg, huruvida väst borde handla mindre med Kina och antika museer utan antikvetare. Programledare: Erik Thyselius
2021-10-28
Länk till avsnitt

Historisk Axess - Karl XII i Osmanska riket

Del 1. Efter nederlaget i Poltava 1709 var den svenska stormaktstiden i praktiken slut. På tröstlösa orter i Osmanska rikets provinser fanns åtminstone en som inte ville vidgå faktum: Karl XII. Hur styrde han det avlägsna Sverige från sina nya uppehållsorter? Vilka förhoppningar hade han? Hur förhöll sig sultanen och värdfolket till sin gäst? Hur såg övriga europeiska makter på honom och hans ambitioner? Vilka långsiktiga konsekvenser fick hans utdragna vägran att resa hem? Kring frågor som dessa samtalar Lars Ericson Wolke, professor i historia vid Försvarshögskolan, med historiepratarna Åsa Karlsson, fil dr i historia och huvudredaktör för Svenskt biografiskt lexikon, Martin Hårdstedt, professor i historia vid Umeå universitet, och Peter Luthersson.
2021-10-27
Länk till avsnitt

Studio Axess 2021 ? Henrik Landerholm ? Sverige har blivit mer sårbart

Tonläget i svensk debatt har hårdnat. Meningsmotståndare tillskrivs ofta onda avsikter. En följd är att aktörer som vill sprida misstro och split genom otillbörlig informationspåverkan har fått nya och större möjligheter. Det menar Henrik Landerholm, tillträdande chef för den nya Myndigheten för psykologiskt försvar. Han understryker att det inte ligger i myndighetens uppdrag att minska polariseringen men konstaterar att denna skapar en sårbarhet att ta med i kalkylerna när arbetet mot otillbörlig påverkan utformas. Försöken till sådan påverkan kommer sannolikt att öka under valåret 2022. Henrik Landerholm var Sveriges ambassadör i Lettland 2013-2017 och berättar även om erfarenheterna av att leva i ett land som är satt under stort externt informationstryck. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2021-10-22
Länk till avsnitt

Panelen 2021 - Antisemitism, Lars Vilks och comeback för 70-talet

I veckans avsnitt av Panelen diskuterar Jacob Rudenstrand, Sanna Rayman och Arvid Åhlund antisemitismkonferensen i Malmö och hotbilden mot judar i Sverige, Moderna museets beslut att inte ta emot Lars Vilks originalteckningar av rondellhunden samt om 1970-talet är på väg att göra comeback i vår tid. Programledare: Erik Thyselius.
2021-10-14
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2021 - Bilden av entreprenörskap med Katarina Ellborg

Bilder kan hjälpa studenter att diskutera och reflektera över entreprenörskap. Det visar Katarina Ellborg, fil dr i företagsekonomi vid Linnéuniversitet, som undersökt studenters förförståelse med hjälp av en visuellt baserad metod. Vilka fördomar och förhoppningar om entreprenörskap har de med sig? Och hur påverkar det inlärningen? Programledare är Catta Neuding och Katarina O'Nils Franke.
2021-10-12
Länk till avsnitt

Studio Axess 2021 ? Adam Cwejman ? Succé och kris i Göteborg

Ekonomiskt har Göteborg blivit en framgångssaga och det beror långt ifrån bara på Volvoföretagen. I själva verket sker hela en tredjedel av de privata FOU-satsningarna i Sverige numera i Göteborgsområdet. Att Volvo Cars ägs från Kina reser frågor inför framtiden men har inte skapat problem än så länge. Det menar Adam Cwejman, politisk redaktör i Göteborgs-Posten i ett samtal med programledaren PJ Anders Linder, som också behandlar Göteborgs problem med brottslighet, tystnadskultur och en fragmentiserad kommunalpolitik.
2021-10-07
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2021 - Är humaniora folkhemmets styvbarn med Hampus Östh Gustafsson

I en tid präglad av rationell planering och demokratiska jämlikhetskrav framstod humanisterna som marginaliserade och på kollisionskurs med 1900-talets stora berättelser och framtidsvisioner. Hampus Östh Gustafsson disputerade nyligen i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet. Han har undersökt humanioras legitimitet i svensk kunskapspolitik under 1900-talets mitt. Är humaniora folkhemmets styvbarn? Programledare är Catta Neuding och Katarina O'Nils Franke.
2021-10-05
Länk till avsnitt

Panelen 2021 - Explosionen i Göteborg, Sverige öppnar upp och varning för vithet

I veckans avsnitt av Panelen samtalar Karin Svanborg-Sjövall, Erik Jersenius och Hanne Kjöller om explosionen i Göteborg, hävandet av coronarestriktionerna och att Sverige har fått sin första universitetskurs i vithetsstudier. Programledare: Erik Thyselius.
2021-09-30
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2021 - Hur planeras en stad med Anna-Paula Jonsson

Anna-Paula Jonsson är industrilicentiand vid institutionen för samhällsplanering och miljö på KTH, och arbetar även på Urban City Research. Hon studerar hur stadsplanering påverkar hållbar utveckling av turism i europeiska städer. Hur förhåller sig planeringskontor till frågor om turism och besökare, och varför beslutar man som man gör? Programledare är Catta Neuding och Katarina O'Nils Franke.
2021-09-27
Länk till avsnitt

Studio Axess 2021 - Robert Dalsjö - Vi är på väg in i ett nytt kallt krig

Vad har uttåget ur Afghanistan och det nya AUKUS-samarbetet mellan Australien, Storbritannien och Kina gemensamt? Bägge speglar en ny, total amerikansk fokusering på Kina. Det menar Robert Dalsjö, överingenjör och säkerhetspolitisk expert vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Vi går mot ett nytt kallt krig mellan de båda stormakterna och det kommer att sätta EU under hårt korstryck. Den transatlantiska länken kan inte längre tas för given, men idéerna om strategisk autonomi för Europa är orealistisk av både kulturella och strukturella skäl. Robert Dalsjö samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2021-09-23
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2021 - 1880-talets kvinnliga målare med Carina Rech

Kvinnliga nordiska målare använde ateljén som en plats för professionell självförverkligande och konstnärlig iscensättning. Det har Carina Rech, fil dr i konsthistoria och intendent på Prins Eugens Waldemarsudde, utforskat i sin avhandling. Vilken betydelse hade konstnärliga nätverk, vänskap och samarbeten för de kvinnliga målarnas erövrande av konstnärsrollen? Och vad kan man utläsa ur deras självporträtt? Programledare är Catta Neuding och Katarina O'Nils Franke.
2021-09-18
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2021 - Människooffer i myt och minne med Klas Wikström af Edholm

Människooffer har varit en aktiv religiös tradition fram till slutet av vikingatiden. Klas Wikström af Edholm har nyligen disputerat vid Åbo Akademi. Genom att studera benfynd och skrifter från den här tiden analyserar han offerpraktiker i fornnordisk religion. Vem offrade och vem offrades? Programledare är Catta Neuding och Katarina O'Nils Franke.
2021-09-17
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2021 - Maktspel i ryska medier med Kirill Filimonov

Kirill Filimonov disputerade nyligen inom media och kommunikation vid Uppsala universitet. Hans avhandling tar oss med till Ryssland i slutet av 2010-talet och utforskar tre medieplattformar som står i opposition till Kreml och uttryckligen låter sina medarbetare besluta om innehållsproduktion och intern organisation. Hur lyckas de hålla sig vid liv och hur påverkas förhållandet till staten? Programledare är Catta Neuding och Katarina O'Nils Franke.
2021-09-17
Länk till avsnitt

Panelen 2021 - Tronskifte i S, vänstervåg och vaccinklyftan

I säsongspremiären av Panelen samtalar Torbjörn Elensky, Torbjörn Hållö och Erik Hörstadius om att en majoritet S-ombud nu står bakom Magdalena Andersson som ny partiledare, Arbeiderpartiets seger i norska valet och tyska SPD:s framgångar i opinionen samt att andelen ovaccinerade personer är betydligt högre i storstädernas miljonprogram. Programledare: Erik Thyselius.
2021-09-16
Länk till avsnitt

Studio Axess 2021 ? Kristin Clemet ? Splittrad vänster tar över i Norge

Norge går till val. Statsminister Erna Solberg har inte gett upp men alla mätningar tyder på maktskifte. Fast det blir ett splittrat rödgrönt lag som i så fall tar över. Socialdemokraterna tycks backa, medan högervänstern i Senterpartiet och vänstervänstern i tre mindre partier ökar sitt stöd. Dessa är sinsemellan starkt oense om mycket. Går det att bilda en handlingskraftig regering på detta underlag? Kristin Clemet, chef för den ledande tankesmedjan Civita i Oslo, diskuterar med programledaren PJ Anders Linder.
2021-09-09
Länk till avsnitt

En ny bok 2021 - En annan värld med Henrik Höjer

I antologin ?En annan värld? skriver elva kvalificerade skribenter om utopier och dystopier, deras risker och värde. En av de medverkande är Henrik Höjer, författare och historiker, som har tittat närmare på framtidsforskning och den tekniska utvecklingen. Vad riskerar framtidsspanare att missa i sina analyser? Om detta talar han med programledarna Katarina O?Nils Franke och Erik Thyselius.
2021-05-17
Länk till avsnitt

Panelen 2021 - Vem bryr sig om arbetslösheten, islamistskandalen på SR och framtidsspaning

I säsongsavslutningen av Panelen samtalar Torbjörn Hållö, Karin Svanborg-Sjövall och Torbjörn Elensky om den rekordhöga arbetslösheten, den massiva kritiken mot SR i efterdyningarna av stiftelsen Dokus granskning och vad som möjligen kan vänta oss i framtiden. Programledare: Erik Thyselius.
2021-05-13
Länk till avsnitt

Studio Axess 2021 ? Annika Borg och Martin Tunström ? Vänstervåg på väg?

Varför handlar politiken mer om Sverigedemokraterna än om den höga arbetslösheten? Hur hållfasta är de nya politiska blocken? Och hur stor är sannolikheten för en vänstersväng med växande offentlig sektor och höjda skatter i pandemipolitikens spår? I säsongsfinalen av Studio Axess diskuterar Annika Borg och Martin Tunström, politiska chefredaktörer i nättidningen Bulletin respektive Barometern, det politiska läget med programledaren PJ Anders Linder.
2021-05-07
Länk till avsnitt

Panelen 2021 - Inställd valborg, matematikras i skolan och kritiken mot Ann Linde

I veckans avsnitt av Panelen diskuterar Ellen Gustafsson, Jacob Rudenstrand och Hanne Kjöller coronaläget inför valborg, svenska elevers allt sämre matematikkunskaper och Riksrevisionens PISA-kritik mot regeringen samt Ann Lindes oförmåga att kalla folkmordet på armenier för ett folkmord. Programledare: Erik Thyselius.
2021-04-29
Länk till avsnitt

Panelen 2021 - Dålig stämning i Kreml, boprisrally och akademisk ofrihet

I veckans avsnitt av Panelen diskuterar Erik Hörstadius, Karin Svanborg-Sjövall och Arvid Åhlund om Vladimir Putins tal till nationen, den dysfunktionella bostadsmarknaden och tillståndet för den akademiska friheten i både Storbritannien och Sverige. Programledare: Erik Thyselius.
2021-04-22
Länk till avsnitt

Luthersson läser världslitteraturen 2019 - Om bysantinsk litteratur med Fredrik Sixtensson

Det bysantinska riket (323?1453) med Konstantinopel som huvudstad skapade en litteratur som knappast kan mäta sig med den antika avfattad på samma språk, grekiska. Favoriserade genrer var historieskrivning och sådant som anknöt till ortodox kristendom, som hymner och helgonlegender. En viktig roll spelade bysantinska lärda för att förmedla antikens litteratur till Västeuropa och eftervärlden, ja, inte bara en viktig roll utan den viktigaste. Under den så kallade makedoniska renässansen från andra hälften av 800-talet och framåt kopierades manuskript i stor mängd, manuskript som medfördes västerut när intelligentians flydde undan anstormande, erövrande turkfolk.
2021-04-22
Länk till avsnitt

Luthersson läser världslitteraturen 2017 - Om Saul Bellow med Danuta Fjellestad

Hans litterära stil kännetecknas av fart och fläkt, myllrande persongallerier, ständig växling mellan komik och tragik, högt och lågt, triviala episoder och filosofiska uttolkningar. I romaner som Augie Marchs äventyr (1953), Herzog (1964), Humboldts gåva (1975), Professorns december (1982) och Ravelstein (2000) odlar han en konst som han själv en gång karakteriserade med orden ?att berätta avspänt och ditt och datt?. Danuta Fjellestad, professor i amerikansk litteratur vid Uppsala universitet, samtalar med Peter Luthersson.
2021-04-21
Länk till avsnitt

Studio Axess 2021 ? Henrik Jönsson ? Rädda företagen från identitetspolitiken

Aktivister och kapitalförvaltare ställer allt oftare politiska krav på företag. Det handlar gärna om kvoter och representation, till exempel i styrelser. Ibland är det inte ens fråga om yttre tryck utan bolag politiserar sig på eget initiativ för att ?ligga rätt? eller bli lämnade i fred. Denna identitetspolitiska trend är i dag det enskilt största hotet mot marknadsekonomin, större än skatter och regleringar, eftersom följden kan bli att det fria företagandets grundläggande väsen sätts ur spel. Meritokrati byts mot kollektivism, upplysning mot nymoralism. Det menar entreprenören och debattören Henrik Jönsson, som driver en kanal på Youtube med över 90 000 prenumeranter. Varje lördagsmorgon publiceras ett nytt program, där han analyserar aktuella samhällsfrågor och driver opinion med hjälp av en ovanlig blandning av allvar och humor. Han samtalar om projektet och engagemanget för frihetens värden med programledaren PJ Anders Linder.
2021-04-15
Länk till avsnitt

Luthersson läser världslitteraturen 2019 - Om Botho Strauss med Thomas Steinfeldt

?Den muterade suveränen? härskar fortfarande i ?det öppna och fria samhället?, skriver Botho Strauss, född 1944, i sin genombrottsroman ?Den unge mannen? från 1984. Allting ligger i skuggan av ?1933 års kors?. Tyskarna skyr sina traditioner och seder av rädsla för att likna den döde, deras ?störste niding?. I en essä 1993 uppmuntrar han landsmännen att bryta den onda cirkeln. I betraktarens ögon förvandlades han därmed från postmodernistiskt underbarn till kontroversiell nationalkonservativ. Är någon av bilderna sann? Thomas Steinfeld, professor i litteraturvetenskap vid universitetet i Luzern, tidigare litteraturredaktör i Frankfurter Allgemeine Zeitung och kulturchef i Süddeutsche Zeitung, samtalar med Peter Luthersson.
2021-04-14
Länk till avsnitt

Luthersson läser världslitteraturen 2019 - Om Per Olof Sundman med Per Svensson

Per Olof Sundman (1922?1992) är en utpräglad utomhusförfattare med en karakteristisk ordknapp, närmast klassiskt isländsk stil och berättarteknik. Hans noveller och romaner tilldrar sig främst i norrländska fjällområden men också i polartrakter och i afrikansk vildmark. Hans gestalter utsätts för sådana prövningar som naturen kan bjuda och har ofta svårt att relatera till varandra. Allting är mycket suggestivt. Per Svensson, politisk redaktör i Dagens Nyheter och 1998 författare till boken Frostviken om Per Olof Sundman, samtalar med Peter Luthersson.
2021-04-08
Länk till avsnitt

Panelen 2021 - Coronapåsk, Liberalernas vägval och våldsamt rekordår

I veckans avsnitt av Panelen samtalar Catarina Kärkkäinen, Torbjörn Elensky och Torbjörn Hållö om regeringens coronabesked inför påsken, Liberalernas beslut att stötta en borgerlig regering och BRÅ:s rapport om att 2020 var ett rekordår för det dödliga våldet. Programledare: Erik Thyselius.
2021-04-01
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.