Sveriges 100 mest populära podcasts

Axess Podd

Axess Podd

Axess podd - för dig som vill ha både bredd och djup och som gillar vetenskap, bildning och tradition.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

axess.se

Avsnitt

Förklara din forskning 2023 ? Hur gör vikingadjur? med Renate Larssen

Renate Larssen är doktorand inom arkeologi vid University of Leicester och studerar relationen mellan djur och människor under skandinavisk järnålder och vikingatid. Var det bättre med morot än piska för att få hästar att prestera? Programledare är Catta Neuding och Katarina O'Nils Franke.
2023-09-19
Länk till avsnitt

Global Axess 2023 ? Julian Jackson ? Charles de Gaulle?s Vision of Leadership

Justin Webb intervjuar Julian Jackson, professor i modern fransk historia vid University of London. De samtalar om den franske statsmannen Charles de Gaulle och hans vision om ledarskap.
2023-09-18
Länk till avsnitt

Global Axess 2023 ? Fredrik Logevall ? John F. Kennedy and the Promise of Democracy

Fredrik Logevall är professor i statsvetenskap vid Harvard och författare till ett flertal böcker om amerikansk politik och utrikespolitik. Justin Webb intervjuar honom om John F Kennedy och demokrati.
2023-09-18
Länk till avsnitt

Global Axess 2023 ? Benedetta Berti ? The Transatlantic Alliance in an Era of Strategic Competition

Justin Webb intervjuar Benedetta Berti, chef för policyplanering i generalsekreterarens stab i NATO. NATO genomgår en djupgående strategisk militär och politisk anpassning. Webb pratar med Benedetta Berti om betydelsen av den transatlantiska alliansen i en omvälvande tid.
2023-09-18
Länk till avsnitt

Panelen 2023 ? Alice Teodorescu om segregationen: ?Det blev som vi hade tänkt oss?

I veckans avsnitt av Axess TV:s Panelen diskuterar Alice Teodorescu, Henrik Jönsson och Hanne Kjöller det allt brutalare gängvåldet i Sverige, regeringens utredning om att förbjuda kusinäktenskap och firandet av kungens 50 år på tronen. Programledare: Erik Thyselius. Inspelat i Konstnärsbarens lokaler i Stockholm 9/14.
2023-09-14
Länk till avsnitt

Studio Axess 2023 ? Bekämpa dumheten ? Mats Alvesson

Det moderna arbetslivet översvämmas av regler, strategier, styrdokument och värdegrunder. Byråkratier och staber bara växer och bombarderar dem som faktiskt gör jobbet med påbud och instruktioner. Alltför ofta möter styrningen inget motstånd. Man suckar och anpassar sig även om det inte gagnar dem som verksamheten är till för: patienter, elever, medborgare. Professor Mats Alvesson har i flera arbeten beskrivit hur denna ?funktionella dumhet? sprider sig. Men i den nya boken Dumhetsbekämpning beskriver han och medförfattaren Stella Cizinsky inte bara en destruktiv utveckling utan också hur en motoffensiv kan se ut. Det viktigaste budskapet? ?Tänk själv!? Mats Alvesson samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2023-09-08
Länk till avsnitt

Merryn Somerset Webb ? Försumlighet och överflöd ? Global Axess: Liberty

Merryn Somerset Webb, chefredaktör för tidskriften Moneyweek och krönikör i Financial Times, varnar för maktkoncentration och politisering i företagsvärlden. Direktörs- och aktieägarkapitalismen må ha sina problem, men den kapitalförvaltarkapitalism som vi har fått i stället har inte gjort saken bättre. Iain Martin intervjuar.
2023-07-30
Länk till avsnitt

Historisk Axess 2023 ? Duell till döds med Christopher Collstedt

Duell till döds, är det bara en romantisk intrig i filmer eller fanns det en historisk realitet? Vad innebar begreppen heder och ära och vad hände när dessa kränktes? I dagens samhälle har hederskulturen blivit aktuell igen. Åsa Karlsson samtalar med professor Christopher Collstedt om hur hedern i historisk tid kunde återställas genom våld.
2023-07-16
Länk till avsnitt

Margaret MacMillan ? Frihet och nationalism ? Global Axess: Liberty

Margaret MacMillan är en av världens ledande historiker. Hon intresserar sig för den långsamma skilsmässan mellan nationalism och liberalism, framdriven av inskränkta och etniskt baserade nationella rörelser. Här kretsar diskussion kring hur nationer har kommit att identifiera sig själva och hur föreställningarna om självbestämmande har utvecklats sedan slutet av första världskriget. Iain Martin intervjuar Margaret MacMillan, professor emeritus i historia vid University of Toronto.
2023-07-02
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2023 ? Säkerhet i militära organisationer med Martin Schüler

Martin Schüler är major och doktor i arbetsintegrerat lärande. Han delar sin tid mellan Försvarshögskolan och markstridsskolan i Försvarsmakten. Vad händer när säkerhetsförståelsen inte är en integrerad del i den militära verksamheten?
2023-05-31
Länk till avsnitt

Studio Axess 2023 ? Ryssland krigar mot Ukraina & Väst ? Carolina Vendil Pallin & Fredrik Löjdquist

Vladimir Putin kallar Rysslands invasion av Ukraina en ?specialoperation?. Men han drar sig inte för att tala om relationen till Väst i termer av krig. Det konstaterar Carolina Vendil Pallin, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Fredrik Löjdquist, chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet (UI), understryker att Ryssland har rört sig snabbt i riktning mot det rent totalitära. Det pågår en systemkonflikt och Rysslands imperialistiska ambitioner gör att Väst måste bereda sig på att den blir långvarig. Carolina Vendil Pallin och Fredrik Löjdquist samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2023-05-18
Länk till avsnitt

Panelen 2023 ? Paula Bieler Eriksson: ?Då har vi inte längre ett fritt samtal?

Förlorarens dag, kulturkriget är här och akademisk frihet I veckans avsnitt av Panelen diskuterar Torbjörn Elensky, Paula Bieler Eriksson och Erik Hörstadius det skrala firandet av ?Segerdagen? i Moskva, Socialdemokraternas varningar om att demokratin är hotad i Sverige och kritiken mot regeringens beslut att korta mandatperioden för universitetens styrelser. Programledare: Erik Thyselius.
2023-05-11
Länk till avsnitt

Studio Axess 2023 ? Anders Broström ? Start up-drömmar i stället för faktiskt företagande?

Fler svenskar än någonsin är engagerade i att starta företag. Ännu fler har sådana planer. Andelen i befolkningen som tycker att möjligheterna till företagande ser goda ut är rekordhög och står sig mycket väl internationellt. Allt detta framgår av en färsk rapport från Entreprenörskapsforum. Ändå ökar inte andelen företagare i befolkningen och antalet personer som driver företag med ett mindre antal anställda sjunker snabbt. Har företagandet blivit en livsstilsdröm, som alltför sällan tål mötet med verklighetens regelverk och prövningar? Entreprenörskapsforums vd Anders Broström samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2023-05-05
Länk till avsnitt

Panelen 2023 ? Vesna Prekopic: ?Det är ett angrepp på kvinnokroppen?

Storebror vill se dig, surrogatmödraskap och dålig svenska I veckans avsnitt av Panelen samtalar Catarina Kärkkäinen, Henrik Jönsson och Vesna Prekopic om kritiken mot EU-kommissionens ?Chat control?, surrogatmödraskap och varför svenska elever har så dålig läs- och skrivförmåga. Programledare: Erik Thyselius.
2023-04-27
Länk till avsnitt

Panelen 2023 ? Alice Teodorescu: "Alla frågor som handlar om migration är laddade i Sverige"

Demografi, kaos på Migrationsverket och barnfria par. I veckans avsnitt samtalar Paula Bieler Eriksson, Erik Hörstadius och Alice Teodorescu om Sveriges förändrade demografi, Fokus granskning av Migrationsverkets brister och varför fler par väljer att inte skaffa barn. Programledare: Erik Thyselius. Inspelat i Konstnärsbarens lokaler i Stockholm den 12 april 2023.
2023-04-13
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2023 ? Fanor i krig med Karin Tetteris

Karin Tetteris är museiintendent på Armémuseum och doktorand i konstvetenskap. Hon studerar de praktiker som skapade militära fanors betydelser under sent 1500-tal och början av 1600-talet. Hur fick man soldater att offra sitt liv för att försvara sin fana? Varför var fanor de mest prestigefyllda troféerna? Programledare är Catta Neuding och Katarina O'Nils Franke.
2023-04-11
Länk till avsnitt

Studio Axess 2023 ? Sten Widmalm ? Universiteten politiseras inifrån

Politiseringen av den akademiska världen beror inte bara på beskäftiga politiker och undfallande ledningar. Det handlar också om att många forskare och lärare, speciellt inom samhällsvetenskap och humaniora, har kommit att se normkulturen som en självklarhet. De vill hellre att alla ska hysa de riktiga åsikterna än att verksamheten ska präglas av öppen och fri diskussion. Det menar Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet. I samtal med programledaren PJ Anders Linder diskuterar han även data som kommit fram i forskningsprojektet ?Det öppna samhället?. Dessa tyder på att det hos många medborgare finns intolerans mot meningsmotståndare, och öppenhet för att sätta demokratin på paus i frågor man själv tycker är viktiga. Herbert Tingstens ord om demokratin som en gemensam överideologi verkar mindre giltiga än förut.
2023-04-06
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2023 ? Den motvillige pilgrimen med Karl Lysén

Karl Lysén är doktorand på historiska institutionen vid Stockholms universitet. Han studerar synen på omvärlden sedd genom pilgrimens blick. Vad lär oss resande om vad det är att vara människa? Programledare är Catta Neuding och Katarina O'Nils Franke.
2023-04-04
Länk till avsnitt

Panelen 2023 ? Du sköna nya gig-värld, tillbaka till dåtiden med S vid rodret och demokratiskola

I veckans avsnitt av Panelen samtalar Torbjörn Elensky, Naomi Abramowicz och Henrik Jönsson om gig-jobbens vara eller inte vara, Socialdemokraternas besked om att vilja föra Sverige tillbaka till 1980-talet och svenskarnas svaga demokratireflexer. Programledare: Erik Thyselius. 0:00 Start 0:30 Du sköna nya gig-värld 11:01 Tillbaka till dåtiden med S vid rodret 22:39 Demokratiskola
2023-03-30
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2023 ? Muntligt berättande med Ola Henricsson

Ola Henricsson är lärare och doktor i pedagogiskt arbete. Han har disputerat vid Göteborgs universitet på en avhandling om didaktiskt perspektiv på muntligt berättande. Vad kan vi lära oss av och genom berättandets konst? Programledare är Catta Neuding och Katarina O'Nils Franke.
2023-03-28
Länk till avsnitt

Studio Axess 2023 ? Fredrik Kärrholm ? Dumsnällheten leder till Flugornas herre-miljöer

Straff behöver skärpas. Polisen behöver få nya befogenheter och organiseras på ett långt effektivare sätt än i dag. Men ska vi komma tillrätta med skjutningar och organiserad brottslighet måste även värderingar förändras. Inte minst för att stoppa en utveckling där grov brottslighet går allt lägre ner i åldrarna. Enligt Fredrik Kärrholm har en antiauktoritär hållning drivits så långt i Sverige att den slagit över i dumsnällhet och passivitet. Resultatet är att barn och unga som beter sig illa inte möter tydliga reaktioner: i skolan, i det offentliga rummet eller ens hemma. När samhället reagerar på allvar är det ofta för sent. Här behövs förändring på bred front. Fredrik Kärrholm är före detta polis och författare till den uppmärksammade boken Gangstervåld. Sedan valet i höstas är han riksdagsledamot för Moderaterna. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2023-03-24
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2023 ? Våra drömmars stad med Klas A M Eriksson

Förklara din forskning 2023 ? Våra drömmars stad med Klas A M Eriksson by Axess Magasin & TV
2023-03-21
Länk till avsnitt

Panelen 2023 ? Den oändliga Natohistorien, pristak på mat och moderater klämda mellan stad och land

I veckans avsnitt av Axess TV:s Panelen samtalar Alice Teodorescu, Stefan Stern och Sanna Rayman om regeringens nya signaler om att Finland sannolikt kommer att gå före Sverige in i Nato, förslaget om ett pristak på mat och Moderaternas eftervalsanalys. Programledare: Erik Thyselius. Inspelat i Konstnärsbarens lokaler i Stockholm 15/3 2023. 0:00 Start 0:50 Den oändliga Natohistorien 9:28 Pristak på mat 19:04 Moderater klämda mellan stad och land
2023-03-16
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2023 ? Från förintelse till internering med Britta Zetterström Geschwind

Britta Zetterström Geschwind har disputerat inom etnologi vid Stockholms universitet och är idag forskning-koordinator vid Sveriges museum om Förintelsen. Hon är aktuell med en studie av Gunnarpshemmet, ett interneringsläger för kvinnliga flyktingar i Sverige mellan 1945 och 1946. Varför låste man in kvinnor som nyss suttit i koncentrationsläger?
2023-03-14
Länk till avsnitt

Studio Axess 2023 ? Benjamin Katzeff Silberstein ? Kim Jong-Un flyttar fram positionerna

Rysslands invasion av Ukraina skakar om även i Asien. Grannländer till Kina fruktar att Peking ska följa Moskvas exempel och angripa Taiwan. Nordkorea tycker sig ha fått större spelmöjligheter, genomför omfattande tester av nya vapensystem och höjer tonläget mot omvärlden. Sannolikheten är hög för att det sker ytterligare nordkoreanska kärnvapenprov under 2023, säger Benjamin Katzeff Silberstein, doktor i historia på en avhandling om social kontroll i Nordkorea, nu verksam vid universitetet i Tel Aviv och vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2023-03-09
Länk till avsnitt

Ekonomisk politik är bara början - PJ Anders Linder - nr 2 2023

Sverige hade inte EU:s högsta arbetslöshet i december 2022, men enligt Eurostat låg vi på en måttligt hedrande femte plats med endast de fyra Medelhavsländerna Spanien, Grekland, Italien och Cypern framför oss. Icke-medlemmarna Norge och Island finns också med i Eurostats tabell och återfinns på betydligt lägre nivåer än den svenska. Finland gör oss sällskap strax ovanför EU:s genomsnittsnivå, men deras 6,8 procent är ändå en skaplig bit från våra 7,3. Tjeckien är bäst i EU-klassen med en arbetslöshet på 2,3 procent: lägre än den japanska. Av PJ Anders Linder
2023-03-03
Länk till avsnitt

Panelen 2023 ? Återvandring, poliskris och kampen om kulturen

I veckans avsnitt av Axess TV:s Panelen samtalar Erik Hörstadius, Sakine Madon och Jacob Rudenstrand om regeringens ambitioner att få fler människor att återvandra, hur det kommer sig att Polismyndigheten befinner sig i ständig kris och om principen om ?armlängds avstånd? mellan politiker och kultur håller på att luckras upp. Programledare: Erik Thyselius. 0:00 Start 0:33 Återvandring 9:12 Poliskris 17:57 kampen om kulturen
2023-03-02
Länk till avsnitt

Studio Axess 2023 - Oscar Jonsson - Det ryska hotet mot Sverige

Det ryska ledarskapet betraktar alla demokratier som hot. Exemplets makt - välfungerande samhällen med demokrati och medborgerlig frihet - är ett kontinuerligt orosmoment. Och Sverige, genom sin utrikespolitiska aktivism för mänskliga rättigheter och EU:s östliga partnerskap, ses som särskilt irriterande. Det säger Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap, i sin nya bok "Hotet från Ryssland". Han analyserar Rysslands syn på omvärlden, politiken som riktas emot oss o h vi kan göra till vårt försvar. Oscar Jonsson samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2023-02-23
Länk till avsnitt

Panelen 2023 ? Finland före in i Nato, Sverige i ekonomiska bottenligan och Egyptsons avhandling

I veckans avsnitt av Axess TV:s Panelen diskuterar Torbjörn Elensky, Alice Teodorescu och Henrik Jönsson uppgifterna om att Finland kan gå före Sverige in i Nato, tillståndet för Sveriges ekonomi med anledning av EU-kommissionens bistra prognos och uppståndelsen kring islamologen Sameh Egyptsons avhandling om Muslimska brödraskapets förgreningar i Sverige. Programledare: Erik Thyselius. 0:30 Finland före in i Nato 9:23 Sverige i ekonomiska bottenligan 21:08 Sameh Egyptsons avhandling
2023-02-16
Länk till avsnitt

Politikens Superstjärna - Heidi Avellan - Axess Magasin nr 1 2023

Hon är inte bara ung och kvinna. Hon är också fotogenisk och fullkomligt självklar på sociala medier,­ med en miljon följare på Instagram. Förmodligen Finlands internationellt mest kända politiker ? men med en i stort sett okänd politik. Av: Heidi Avellan
2023-02-16
Länk till avsnitt

Historisk Axess 2023 ? Hur löser vi svenska skolans problem med Hans Albin Larsson

Den svenska skolan är i fritt fall. Resultaten och läskunnigheten sjunker, medan våld och stök ökar. I debatten framstår det som att problemet är friskolor och konfessionella skolor och att ett förstatligande skulle lösa många problem. Men ser man till historien om hur förfallet började så kan svaret bli ett annat. Professor emeritus Hans-Albin Larsson har ägnat ett helt yrkesliv åt dessa frågor. Han samtalar med Åsa Karlsson.
2023-02-08
Länk till avsnitt

Studio Axess 2023 ? Mats Persson ? Till den akademiska frihetens försvar

Utbildningsminister Mats Persson har gett Universitetskanslerämbetet (UKÄ) i uppdrag att granska hur universitet och högskolor arbetar för att skydda den akademiska friheten, inte minst mot så kallad cancelkultur. Kartläggningen ska att följas upp med nya åtgärder. Persson utesluter till exempel inte att det kan behöva inrättas en särskild ombudsman. Han förutskickar stora reformer och en omläggning av politiken med fokus på kvalitet, spetsverksamhet och minskad politisk styrning. Mats Persson samtalar med programledaren PJ Anders Linder.
2023-02-06
Länk till avsnitt

Berättigade förväntningar - PJ Anders Linder - Nummer 1 2023

60 männi­skor har fallit offer för dödsskjutningar i Sverige under 2022 ? ett dystert rekord ? och ställde det i skarp kontrast till Norges fyra, Danmarks fyra och Finlands två skjutvapendöda.
2023-02-03
Länk till avsnitt

Panelen 2023 ? Erdogans Nato-nej, händelser i Botkyrka och våldets triumf

I veckans avsnitt av Panelen samtalar Sakine Madon, Jacob Rudenstrand och Alice Teodorescu om Erdogans nya krav för att släppa in Sverige i Nato, anklagelserna om att Botkyrkapolitikern Ebba Östlin (s) kuppades bort med hjälp av gängkriminella och den fortsatta våldsvågen i Stockholm. Programledare: Erik Thyselius. 0:00 Start 0:30 Erdogans Nato-nej 12:30 Händelser i Botkyrka 21:57 Våldets triumf
2023-02-02
Länk till avsnitt

Veckans bok 2022 ? Karl Gerhard: Estradör och provokatör med Kalle Lind

I biografin "Karl Gerhard: Estradör och provokatör" berättar humornestorn Kalle Lind om den legendariske kuplettkungen och nöjesprofilen. Karl Gerhard var både satiriker och underhållare, "salongsbolsjevik" och hängiven antinazist. En queerikon redan innan begreppet var uppfunnet och en komiker som banade väg för det moderna humor-Sverige. Kalle Lind samtalar med Erik Jersenius om en brokig kulturpersonlighet som riskerar att falla i glömska.
2023-01-09
Länk till avsnitt

Veckans bok 2022 ? Parallella liv med Lars Lönnroth

I ?Parallella liv? skriver Lars Lönnroth en dubbelbiografi om författarna Sven Delblanc och P O Enquist. Boken bygger på minnen, vänskapsband och personliga värderingar. Här beskrivs deras personligheter och vad det var som färgade dem i deras författarskap. Lotta Gröning och Lars Lönnroth samtalar om hur de båda författarna följer varandra i sitt skrivande.
2023-01-02
Länk till avsnitt

Veckans bok 2022 ? Solens ursprung. Japan i förändring med Magnus Robach

Den 8 juli 2022 mördades Japans förre premiärminister Shnizo Abe. Händelsen kan ses som ännu ett steg för det en gång så slutna landets våldsamma förändring. Magnus Robach är tidigare ambassadör i Japan. I "Solens ursprung" skildrar han det säregna örike som alltjämt fascinerar och förbryllar oss. Han samtalar med Erik Jersenius.
2022-12-26
Länk till avsnitt

Veckans bok 2022 ? Om Axel Johnson och Johnsonlinjen med Axel Odelberg och Nathan Shashar

I ?Drömmarnas tid? berättar Axel Odelberg utifrån unikt arkivmaterial en närgången skildring av Axel Johnson som utvecklades från ambitiös yngling till affärsgeni. Nathan Shachar i ?Johnsonslinjen och Latinamerika? beskriver hur Axel Johnson startade rederiet Nordstjernan och efter en trevande start knöt norra Europa och södra Amerika samman i ett storslaget handelsnät. Lotta Gröning samtalar med författarna.
2022-12-26
Länk till avsnitt

Veckans bok 2022 ? Jag tog taxi till kriget med Staffan Heimerson

?Jag tog taxi till kriget? är Staffan Heimersons berättelse om hur han rapporterat från 34 krig på sex kontinenter. Det var ett mycket medvetet val att bli krigskorrespondent och han ser krig som en fortsättning på politiken, men med andra medel. I krig var han aldrig rädd, men hemma är han rädd för allt. Om detta samtalar han med Lotta Gröning.
2022-12-19
Länk till avsnitt

Veckans bok 2022 ? Filosoferna med Svante Nordin

I "Filosoferna: Vetenskaplig revolution och upplysning" får läsaren stifta bekantskap med portalfigurer som Descartes och Spinoza och hur de bröt med det förflutna. Professor Svante Nordin är en av Sveriges främsta idéhistoriker och har skrivit åtskilliga verk om filosofins historia. Han samtalar med Adam Cwejman om hur hela den moderna världens tänkande uppstod.
2022-12-19
Länk till avsnitt

Robert Johnson ? Att kämpa mot alla odds ? Global Axess 2022: Liberty

Hur kan de som kämpar för sin frihet bäst ges hjälp och stöd? Kring dessa frågor resonerar Rob Johnson, som är chef för Changing Character of War Centre vid University of Oxford och senior forskare vid Pembroke College. Johnson har nyligen tillträtt ett chefsjobb vid Office of Net Assessment vid Storbritanniens försvarsministerium. Den brittiske journalisten Iain Martin intervjuar tio av talarna på Engelsbergsseminariet 2022 som hade temat "Liberty". Ämnena för intervjuerna spänner från hur Kina och Ryssland påverkar den frihet vi länge tagit för given till betydelsen av frihet för författare. Intervjuerna spelades in på Engelbergs bruk i juni 2022.
2022-12-18
Länk till avsnitt

Panelen 2022 ? Poliskris, Ivar Arpis råd till högern och slutet för demokratin

I säsongsfinalen av Panelen samtalar Torbjörn Elensky, Margareta Barabash och Erik Hörstadius om förtroendekrisen för högsta polisledningen, Ivar Arpis råd till högern om att den måste börja utöva politiskt inflytande över institutionerna och hur det ska gå för demokratin i ett samhälle där läs- och skrivfärdigheterna blir sämre och sämre. Programledare: Erik Thyselius.
2022-12-15
Länk till avsnitt

Hal Brands ? Att kämpa mot alla odds ? Global Axess 2022: Liberty

Kinas anspråk och ambitioner växer. Vad skulle landet vilja göra med världsordningen ifall man tog över USA:s roll som den ledande nationen i världen? De frågorna tacklas av Hal Brands, som innehar en Henry Kissinger-professur inom Global Affairs vid JHU-SAIS och är ledande forskare vid American Enterprise Institute samt krönikör för Bloomberg Opinion. Iain Martin intervjuar.
2022-12-14
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2022 ? Tempelsymbolik med Natalie Lantz

Natalie Lantz är fil. dr i religionsvetenskap inom ämnet Hebreiska bibelns exegetik vid Uppsala universitet. Hennes avhandling undersöker tempelbeskrivningar som immersiva och interaktiva upplevelsemiljöer, vilka möjliggjorde en virtuell tempelrymd för antikens judar.
2022-12-13
Länk till avsnitt

Veckans bok 2022 ? Insats pågår. Från piketstyrka till terrorbekämpning med Michael Fetz

"Insats pågår" är polismästaren Michael Fetz berättelse om ett liv i samhällets tjänst. Han var med om att grunda den svenska nationella insatsstyrkan och förbereda svensk polis på att förekomma och hantera terrordåd. Han talar med Adam Cwejman om hur brottsligheten förändrats, blivit råare och vad det har inneburit för polisen.
2022-12-12
Länk till avsnitt

Veckans bok 2022 ? Radikalism och avantgarde med Torbjörn Elensky och Christian Abrahamsson

I antologin "Radikalism och avantgarde. Sverige 1947?1967" samlas olika röster, som Yvonne Hirdman, Tobias Hübinette, Kalle Lind, Edward Blom och Svante Nordin. Syftet är att försöka förstå hur svenskarna uppfattade eldens återsken från andra världskrigets Europa och inte minst hur de såg på sig själva. Redaktörerna Christian Abrahamsson och Torbjörn Elensky samtalar med Erik Jersenius om ett verk i svensk självrannsakan.
2022-12-12
Länk till avsnitt

Katja Hoyer ? Hur väst såg ut från andra sidan järnridån ? Global Axess 2022: Liberty

Katja Hoyer ? Hur väst såg ut från andra sidan järnridån ? Global Axess 2022: Liberty by Axess Magasin & TV
2022-12-10
Länk till avsnitt

Studio Axess 2022 ? Anna Dahlberg & Tommy Möller ? Kampen mot brotten avgör regeringens öde

Ulf Kristersson har fått hård kritik efter valet men man kan mycket väl hävda att han fått en lyckad start, menar Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg. Tidöavtalet kom på plats, den första budgeten antogs av riksdagen. Nu stundar en kraftfull prövning i form av inflation i allmänhet och skyhöga elpriser i synnerhet. Fast hur Kristerssons styre en dag kommer att utvärderas handlar i mycket hög grad om hur väl man lyckas bekämpa skjutningar och gängkriminalitet, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Det blir en kamp inte bara mot gangstrar utan också mot klockan, eftersom det tar tid för centrala förslag att bli lag och få praktiskt genomslag. Anna Dahlberg och Tommy Möller samtalar om den gångna politiska hösten med programledaren PJ Anders Linder.
2022-12-09
Länk till avsnitt

Veckans bok 2022 ? Volga och inre Ryssland med Lena Jonson

I "Volga och det inre Ryssland" får läsaren en reseskildring genom rysk historia, från medeltiden in i våra dagar. Statsvetaren Lena Jonson är en av Sveriges mest meriterade rysslandskännare. Under närmare ett halvt sekel har hon besökt, studerat och beskrivit utvecklingen i Ryssland. Hon samtalar med Adam Cwejman om vad Rysslands brokiga historia innebär för dagens politiska situation.
2022-12-08
Länk till avsnitt

Förklara din forskning 2022 ? Tidningen Starlet med Kristina Öhman

Kristina Öhman är doktorand inom etnologi vid Göteborgs universitet och skriver sin doktorsavhandling om Starlet, en svensk tjejtidning som gavs ut mellan 1966 och 1996. Tidningen blev ett forum för ungdomar redan före 90-talets internetboom. Programledare är Catta Neuding och Katarina O?Nils Franke.
2022-12-06
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.