Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Anna och Philips lärarpodcast

Anna och Philips lärarpodcast

Vinnare av Årets insats inom offentlig sektor 2017! Vi är två lärare som brinner för att lyfta fram det positiva i svensk skola och därför har vi varje vecka i över 3 år lyft fram någon lärare/person som har positiv påverkan på svensk skola!! I vår podcast erbjuds du gratis fortbildning från våra fantastiska gäster!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

annaochphilipslararpodcast.com

Avsnitt

Avsnitt 258 ?Civilkuraget som krävs för att uppfostra vårdnadshavare?

Den här veckan träffar vi den frispråkige och ärliga rektorn (vid innerstadsskolorna Björngårdsskolan (F-6) och Storkyrkoskolan (F-6) i Stockholm) Mikael Kamelstam Lindberg som delar med sig i Corona-tider om hans raka och tydliga kommunikation. Hör om hur han uppfostrar vårdnadshavare samt hans lärdomar från upplevelsen under Terrordådet på Drottninggatan då hans elever befann sig i närheten. Utöver det pratar vi om de utmaningar han ser med distans och fjärrundervisning och hans erfarenhet kring hur man bäst tacklar dem. Konkreta kanontips utlovas även om hur du som pedagog kan bemöta rättshaverister och givetvis om hans medverkan nu i veckan i stela tv-inslag för såväl CNN och tysk tv!
2020-04-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 257: ?Vi räknar på det?

I veckans avsnitt delar vi med oss av vår vardag i denna mycket speciella tid och därefter får ni lyssna till matematikläraren Elin Gawell som undervisar på yrkes- och samhällsprogrammet. I avsnittet kommer ni att få höra Elin berätta om hur hon arbetar med sina elevers självkänsla och hur hon bär sig åt för att skapa en positiv inställning till ämnet. Elin delar även prestigelöst med sig av hur hon vågar ändra och göra om, binära tankekort, hur lång tid det tar innan din lugg är så lång igen som den är nu om du skulle klippa dig, vinningen med mattelyftet och självklart i dessa tider digitala lektionstips genom hennes medverkan i matteserien ?Vi räknar på det? tillsammans med Hanapee.

2020-03-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 256: ?Stor satsning och samarbete kring distans- och fjärrundervisning i Coronatider?

I detta specialavsnitt träffar vi den tidigare läraren och rektorn Jannie Jeppesen som numera arbetar som VD för Swedish EdTech Industry och som i veckans avsnitt delar med sig av den splitternya webbplatsen www.skolahemma.se som är ett stöd för skolor att hantera konsekvenser av Coronapandemin. Webbplatsen innehåller stöd, information och kunskap som skolor kan använda för att möta de utmaningar som uppstår på grund av den pågående pandemin. Sidan upprätthålls av RISE på uppdrag av Skolverket och i samverkan med SKR, Swedish Edtech Industry och UR.
2020-03-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 255: ?Samhället borde ta tillvara på elevernas kompetenser?

Den här veckan träffar vi rektor Pernilla Alm Hellberg och försteläraren Marie Törnqvist Ullenius från Lidingö grundsärskola. I veckans avsnitt kommer de att prata om grundsärskolans kunskapsuppdrag, höga förväntningar, inspiration från James Nottingham och hur de skapar ett liknande mindset hos hela skolpersonalen och tydliga strukturer. Hör även om deras tankar kring att våga låta goda relationer ta tid, hur de skapar förutsättningar för att ge eleverna inflytande och naturligtvis när deras elever uppträdde inför 3000 elever i Kungsträdgården med den fantastiska sången Oslagbara skriven av Julia Rönnlund.
2020-03-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 254: ?Höj statusen på de moderna språken?

Den här veckan får vi besök från Partille då engelsk- och tyskläraren Mia Smith gästar podden. Lyssna till hur Mia väcker elevernas intresse kring språkundervisningen, hur hon för en varierande undervisning och vad hon anser krävs för få upp statusen för de moderna språken. Mia pratar även om uppdraget som ämnesspanare för Lärarnas Riksförbund, den digitala kompetensen hos sina elever och naturligtvis om Kungliga vitterhetsakademins lärarpris som hon nyligen vann.
2020-03-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 253 med Matz Nilsson, Förbundsordförande för Sveriges skolledarförbund

Äntligen så gästar Matz Nilsson, Förbundsordförande för Sveriges skolledarförbund podden. I avsnittet kommer Matz att dela med sig av sin bakgrund som skolledare och hans tankar kring hur du som ledare kan bygga upp ditt ledarskap och få andra att växa. Hör även om hans hjärtefrågor, vad förbundet gör för att skapa goda förutsättningar för landets skolledare, vad han vill förändra och vägen att gå för att få fler att vilja bli lärare och skolledare.

2020-02-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 252: "Ökad delaktighet genom fokus på behoven i varje enskild grupp"

I veckans avsnitt får vi ännu en gång besök från Göteborg då gymnasieläraren och Specialpedagogen Diana Storvik gästar oss. Diana kommer i avsnittet att berätta om hur hon och hennes kollegor arbetar för att öka delaktigheten i undervisningen, hennes tankar kring anpassningar, bloggen ?Specialpedagog på gymnasiet? som hon driver på sin fritid, samverkan med lärarna på skolan och tydliggörande pedagogik. Diana kommer även att dela med sig av analysmallarna som hon arbetar med, vikten av tydliga överlämningar från olika stadier och naturligtvis om varierande genomgångar. Ps ?lagändringen som lyfts i programmet är från 1/7 2018 och inte 2017 som sägs i programmet? ds
2020-02-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 251: ?Musikal från Överkalix?

Den här veckan får vi besök från Överkalix då musikläraren Christian Ideryd gästar oss. Hör Christian berätta om vinningen med att undervisa eleverna från åk 1-9, musikalprojekt ?Jakten på Atlantis? där han lyckats involvera alla elever och kollegor på olika sätt och där nya vänskapsband skapats. Ni kommer även att få höra hur de i projektet ämnesintegrerat och vävt in olika arbetsområden, såsom exempelvis vattnets kretslopp och ökad förståelse om naturkatastrofer. Naturligtvis berättar Christian om hur musikalen stärkt elevernas kunskaper i andra ämnen och hur han ger feedback till eleverna.
2020-02-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 250: ?Våga ha höga förväntningar i grundsärskolan?

Den här veckan får vi besök från Ekebyhovs grundsärskola, då försteläraren Denice Sverla gästar oss. I avsnittet kommer Denice att berätta om hur hon hittar styrkorna hos varje elev, hur hon arbetar med höga förväntningar, projektet Uniq som gjorde drömresan möjlig för hennes elever, om att bli utsedd till ?Årets inspiratör? på Lärargalan 2019, ämnesintegrering och naturligtvis om vinningen med att ha en skolhund i klassrummet!

2020-02-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 249: Lärandematriser - plötsligt börjar eleverna fatta

Den här veckan får vi besök från Malmö då läraren, skolutvecklaren och författaren Johan Alm gästar podden. Hör Johan berätta om sin egen resa som lärare i Rosengård och hur alla kan få elevers resultat att stiga genom att gå från bedömningsmatriser till lärandematriser. Numera åker Johan land och rike runt i både Sverige och Finland och hjälper oss lärare att formulera abstrakt lärande till begripliga, iakttagbara handlingar så att eleverna förstår vad de ska lära sig. Johan förklarar också hur du som pedagog ger eleverna rätt stöd för att bli skickliga på att prata inför grupp, han berättar om lärplattformen LMX, sina böcker om Iakttagbara mål och Lärandematriser och självklart de fem faserna för att skapa en tydlig "LM".
2020-01-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 248: Hur motverkar vi strukturell rasism i skolan?

Den här veckan gästas podden av rapparen och historieläraren Houman Sebghati. Hör om hans tankar kring hur vi lärare kan tänka kring strukturell rasism i samhället och skolan, hur han genom civilkurage stått upp mot rasism på skolor och självklart pratar vi om turnén ?Flykten? där Houman musicerat och dramatiserat för unga och vuxna, samt utbildat lärare och pedagoger om hur man förbättrar interkulturella processer i den svenska skolan.

2020-01-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 247: ?Reach me before you teach me?

Den här veckan gästas vi av Malin Broberg, förstelärare i IKT och svensklärare på Pops Academy. Lyssna till Malins genuina intresse för människor, hur hon skapar en tillåtande miljö, digitala verktyg, kreativitet och muntliga varierande presentationer. Hör även om hur hon når eleverna på djupet, positiva effekter på undervisningen och självklart om hennes tankar om sin medverkan i SVT opinion live om lågaffektivt bemötande.    
2020-01-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 246: ?Strukturerad undervisning från Kalix?

Den här veckan gästas podden av lärarduon Malin Fredriksson och Frida Persson från Näsbyskolan i Kalix. I avsnittet kommer ni att få lyssna till hur de skapar goda relationer med eleverna och hur de arbetar med tydliga strukturer, mål och syften under varje lektion. Hör om tankarna bakom deras succésida ?Våra små klassrum? där de delar med sig av konkreta övningar inom just lektionsstrukturer, gruppstärkande övningar och ledarskap. Givetvis kommer ni även få höra om varför Frida och Malin till en början tyckte att det kändes som ett tandläkarbesök att gästa podden.
2020-01-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 245 ?Läs mer i klassrummet?

Nytt år och nya möjligheter och vi rivstartar 2020 med att Intervjua författaren och svensk- och engelskläraren Karin Herlitz från Nacka gymnasium. I veckans avsnitt kommer Karin att berätta om sitt stora engagemang för läsning, hur hon väcker läslusten hos eleverna, hur hon presenterar böcker på ett inspirerande sätt och hur hon arbetar för att få in läsvanan hos alla elever i klassrummet. Utöver det så bjuder Karin på boktips, hur hon bjuder in till samtal i klassrummet, tankarna bakom läromedlet ?Läs mer? som hon ligger bakom och där hon ger dig som lyssnare en tydlig gång från start till mål hur du kan djupdyka i olika böcker. Karin bjuder även in er lyssnare till hur hon gör för att hennes elever ska våga läsa alla böcker, känslan av att hon vann Helgepriset 2019 och självklart om vikten av skolbibliotekarier.

2020-01-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 244: Rörelseministern Ronnie Iveslätt

I årets sista avsnitt gästas podden av ingen mindre än den eminenta idrottsläraren Ronnie Iveslätt. I avsnittet kommer Ronnie att dela med sig av hur han tillsammans med sin skolledning december 2014 tog beslutet att öka rörelsen på Bäckahagens skola genom att starta projektet Hjärna rörelse. Lyssna till hur det framgångsrika projektet Hjärna rörelse lyckats öka rörelsen under hela skoldagen, hur de organiserat rörelseaktiviteter på rasterna, pulspass, extra simskola, ett aktivt Skol IF, aktiva miljöer, extra motorisk träning, misslyckanden och hur allt det här mynnat ut till att öka måluppfyllelsen och minskade kränkningsärenden på skolan. Ni kommer även att få höra om Ronnies gedigna arbete som handledare på Utbildningsförvaltningen genom Spring i benen och om hans nuvarande tjänst som metodpedagog på Djurgården hockey och fotboll.

2019-12-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 243: Hur kan vi nå eleverna på djupet genom vassa frågor?

Den här veckan slår vi oss ner på Alviksskolan då lärardoun Malin Larsson (årets svensklärare 2014) och Tommy Lucassi gästar podden. I höstas så släppte Malin och Tommy handboken ?Vässa undervisningen ? en liten handbok i konsten att ställa stora frågor? och i avsnittet så kommer ni att få ta del av hur du som lärare kan ställa utmanande frågor till eleverna, hur du kan få dem att tänka ett var till och hur du involverar dem i frågeställningar. Givetvis kommer de även in på hur glädje luktar, vilken som är morgondagens bästa egenskap och naturligtvis vassa tips till vårdnadshavare om hur de kan ställa frågor till sina barn efter en skoldag. God lyssning!
2019-12-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 242: ?Vett och etikett på nätet?

Den här veckan gästas podden av kollegorna Carin Thörnqvist, förstelärare i svenska och it och IKT-pedagogen Pelle Wijkström från Milstensskolan i Täby kommun. I avsnittet kommer ni att få ta del av deras framgångsrika arbete kring nätetik genom flera projekt såsom exempelvis ?Nätkärlek?, ?Netikett?, ?Schystkalendern?, och deras samarbeten med Stiftelsen Friends och Prinsparets Stiftelse. Utöver det så delar Carin och Pelle med sig av vinningen med skolans nätenkäter och hur de involverar högstadieeleverna på skolan i att utbilda de yngre eleverna i hur de ska bete sig på nätet.

2019-12-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 241: Från Lärargalan med årets mellanstadielärare 2019

Den här veckan sänder vi från Lärargalan då vi har den stora äran att intervjua Kerstin Dahlin, årets mellanstadielärare 2019. I avsnittet kommer ni att få ta del av Kerstins nycklar till sin framgångsrika undervisning, tankarna bakom hur hon bygger en god undervisning där hon vill skapa ett klimat där kunskapstörsten är stor, förberedelser inför lektioner, ämnesintegrering och givetvis om Kerstins syfte bakom facebooksidan ?Utmanande undervisning? som hon själv skapat.

2019-12-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 240: "Empatiska förmågor som skapar skillnad?

Den här veckan gästas vi av ledarutvecklaren inom motivationsforskning Malin Rapp från SelfLeaders (som undervisat bla på Harvard, Uppsala universitet och Handelshögskolan i Stockholm) och läraren och lärarutbildaren Lisa Gawell från Raoul Wallenberg Academy som utbildat många lärare i Självledarskap. Under avsnittet kommer den här glödheta duon dela med sig av vilken vibrerande stämning deras kurs ?Självledarskap som skapar skillnad? bidrar med till lärare och elever, kraften bakom Storytelling, ungdomars längtan efter det autentiska mötet och konkreta empatiska övningar direkt in i klassrummet som får elever och lärare att förstå sig själva och komma närmare varandra. Duon delar även med sig av forskningen om vad vi människor behöver för att må bra, förståelse och empati för andra, vikten av att vara en god förebild och att våga vara sårbar som lärare och självklart om hur du är och blir en god lyssnare.
2019-11-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 239 med årets lärare inom Stockholm stad 2019

Den här veckan Vi får besök från Enbacksskolan i Tensta då SO-läraren Iman Ehsani slår sig ner med oss. Hör om hur han efter en tuff uppväxt med utanförskap hittade sitt kall i livet och blev lärare och sedan den dagen har Iman varit en uppfinnare som drivit flera innovativa projekt tillsammans med sina elever. Iman kommer i avsnittet även att berätta och dela med sig av flera konkreta och nytänkande temadagar, samverkan med organisationer utanför skolan, SO-verkstan, skolradio, direktsända lektioner som hela världen kan ta del av varje vecka. Hör om den starka berättelsen om varför han blev lärare, sociala strukturer, diskrimineringar i samhället och berättelser från Tensta som mediasverige hittills missat!
2019-11-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 238: Hemligheten med att vända klasser som stått inför utmaningar

Den här veckan får vi besök från Täby då klassläraren Marie Eriksson gästar podden. I avsnittet kommer ni att ta del av hur Marie vänt flera klasser som stått inför stora utmaningar, hur Marie genom åren bett om hjälp av kollegor, framgångsrika strukturer i undervisningen, vikten av en samsyn i ett arbetslag, att sluta jämföra sin klass med andra klasser och tips på hur du tar bort en inre stress. Marie berättar även om hur hon arbetar för att få till en god relation med föräldrarna/vårdnadshavare, tankar kring hur du bemöter knepiga föräldrar och hur det är att arbeta på en skola nära där du bor.

2019-11-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 237: ?Länken mellan beteende och abstrakta ord?

Den här veckan gästas podden av John Steinberg, som har en bakgrund som fil. dr i pedagogik, författare till 52 böcker, universitetslektor och rektor. Hör om hur John sprider sin kompetens i veckans podd genom att dela med sig av goda observationer från klassrumsbesök. Han lyfter även exempel från hur skolor kan utveckla sitt artighetsarbete, vad ett vasst ledarskap i klassrummet är, vikten av hur pedagogers agerande påverkar eleverna, hur skolor skapar ett system som öppnar upp för diskussioner mellan pedagoger och vad som behövs läggas till i skolans värdegrundsarbete.

2019-11-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 236: Är det okej att tävla i skolan?

Den här veckan får vi besök från Enskede skola då so/sv-läraren Andreas Gustafsson gästar oss. I avsnittet kommer ni att få ta del av hur Andreas arbetar målmedvetet med sin klass, hur han väver in tävling (enligt honom själv på rätt sätt) i sin undervisningen genom att låta eleverna tävla tillsammans och som i sin tur ledde till att hans klass vann Vi i femman 2019. Andreas delar även med sig av hur han fostrar eleverna till att bli goda vinnare och förlorare, hur han motiverar eleverna, retoriktips, bildstöd som väcker intresse, lärdomar efter att ha haft Grej of the Day-Micke Hermansson som kollega och varför han vill skippa 5 tysta minuter i matsalen!

2019-10-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 235: Hur skapar du en sund delarkultur på sociala medier och på din skola?

  Den här veckan får vi besök från Örebro då Emma Carlström, F-6lärare, skaparen av Instagramkontot "kunskap_gladje_trygghet" och adjungerad lärare på universitetet gästar oss. I avsnittet får ni höra om Emmas förväntningar och fingertoppskänsla och hur hon bygger relationer med eleverna och kollegorna. Emma delar även med sig om hur om arbetar kring samtycke, hennes bloggande på "Pedagog Örebro" och nyckeln till att hinna kolla läget med alla eleverna innan lektionen startar. Utöver det så får ni höra Emmas tankar kring coachandet av lärarstudenter/VFU-studenter och givetvis om vikten av att det som delas i sociala medier är av kvalité!
2019-10-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 234: Så här utstrålar du självförtroende på föräldramötet

Den här veckan får vi besök från Stockholms Stad då lärarna Caroline och Sophie gästar oss. I avsnittet kommer ni att få lyssna till duons gemensamma resa in i läraryrket, filmserien som de är aktuella i med UR, praktiska tips från deras bok ?Ny som lärare? där de genom bla egna misstag vägleder nya lärare in i yrket. De delar även med sig av sina tankar bakom möten med vårdnadshavare, ?Skolpodden med Carro och Sophie? och givetvis lärdomen efter en total miss på en julavslutning.
2019-10-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 233 med Ted talks-gurun David JP Phillips

Den här veckan får vi besök från Ted talks-gurun David JP Phillips som med miljontals views utvecklat många människors förmåga att kommunicera. I det här avsnittet bjuder David oss lärare på de bästa tipsen om hur vi genom Storytelling som verktyg kan lyckas motivera våra elever och fånga deras uppmärksamhet.Han kommer även att redogöra för hur våra hormoner Oxytocin, Serotonin, Dopamin och Kortisol påverkar oss och våra elever, vad han kommit fram till efter att ha analyserat 5000 föreläsare, hur vi lärare kan lära ut tekniker för att lära våra elever att lyssna och kommunicera sympatiskt. David passar även på att avslöja varför han inom en inte allt för lång framtid kommer att kunna erbjuda världens barn gratis kommunikationstips!

2019-10-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 232: Minecraft i skolan

Den här veckan får vi besök från Salems kommun då Guldäpple-nominerade Rasmus Sundgren gästar podden. Luta er tillbaka och spetsa öronen och lyssna till den kreativa berättelsen om hur Rasmus tillsammans med sina elever byggde upp ett fiktivt samhälle genom Minecraft där han integrerat matte, sv, bild, so och no. I avsnitt 232 kommer ni även att få ta del av hur han motiverar eleverna och hur elever hamnar i ett fiktivt fängelse när de inte kommer överens. Rasmus berättar även om hur eleverna i lågstadiet snabbt ökat sitt ordförråd, Minecraft som redovisningsverktyg, galet engagerade klassråd och naturligtvis om Rymdmuseet som hans elever byggt upp i Minecraft. Vill ni veta mer gå även in på https://minecraftiskolan.se/

2019-10-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 231: Från botten till toppen med ett 3-lärarsystem i Tensta

Den här veckan får vi besök från Enbacksskolan i Tensta, då försteläraren i elevinflytande Pavlina Spanos (som undervisar i svenska, sva, engelska och so) gästar oss. I avsnittet kommer ni att få ta del av hur ett samarbete i ett 3-lärarsystem, bestående av 3 lärare på två klasser gått från att inte fungera alls (på grund av personkemin och prestigen lärarna emellan) till att idag fungera väldigt bra. Hör om hur de lyckats arbeta tillsammans och se styrkorna hos varandra, hur det visat tillit och vågat släppa på prestigen. Pavlina kommer även att dela med sig av hur hon arbetar med positiv förstärkning i klassrummet, hur hon genom samtal lyckats få till ett starkt elevinflytande, pedagogiska par, hur hon skapat ett prestigelöst klimat i klassrummet där eleverna ber varandra om hjälp. Självklart kommer ni även att få höra om varför hon vann Berättarministeriets lärarpris Pennsvärdet 2018 och om hennes möte med utbildningsminister Anna Ekström.
2019-09-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 230: Arbetsro i Fridas flexibla klassrum

Den här veckan får vi besök från Sundbybergs kommun då läraren Frida Heerman gästar podden. Hör om hur Frida och hennes elevers resa gått till när de tillsammans skapat ett flexibelt klassrum med en god arbetsro. I avsnittet kommer hon även att berätta om varför hennes elever idag har lättare att koncentrera sig och varför de numera orkar längre arbetspass. Utöver det bjuder Frida även på IKT-tips, hur hon genom sitt flexibla klassrum ser till att varje elev kan bli den bästa versionen av sig och naturligtvis hur det var för henne att åka och besöka skolor i USA och Googles huvudkontor.
2019-09-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 229: Lärares yrkesetik

Den veckan får vi besök från Eskilstuna då engelsk och svensk som andra språkläraren Therese Dahlqvist gästar podden. I avsnittet kommer Therese (även ledamot i yrkesetiska rådet) att gå igenom de yrkesetiska principerna, dela med sig av hur läraryrkets resa till en profession gått till väga, vad som krävs för att vara en profession, vikten av att få fler lärare att börja forska och hur vi ska utveckla vårt yrkesspråk. Therese delar även med sig av hennes tankar om tonen (utifrån ett yrkesetisk perspektiv) på sociala medier lärare emellan och att ha vårdnadshavare på sociala medier. Förutom det så kommer ni att få ta del av starka personliga berättelser och självklart varför vi lärare varje dag ställs inför mellan 300-500 dilemman.
2019-09-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 228: ?Ramar och kramar från Rosengård?

Den här veckan får vi besök från Malmö då ?Årets mellanstadielärare 2018? Alisa Fast slår sig ner i studion. I avsnittet berättar Alisa hur hon genom god metodik, strukturer, målsättningar och goda relationer med föräldrar och elever lyckats vända en grupp från mindre bra resultat till goda. Hör om hur hon bär sig åt för att lära nyanlända elever svenska snabbt och hur det gick från att 50% till 89 % av eleverna klarade nationella proven i svenska som andraspråk.
2019-09-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 227: ?Öppen dörr in till rektorn?

Den här veckan får vi besök från Södertälje kommun då Kringlaskolans rektor Sirkka Persson gästar podden. Hör om hennes tydliga och varma ledarskap, hur hon lyckas vara närvarande och synlig för elever, vårdnadshavare och skolpersonalen. Sirkka kommer även berätta om hur Kringlaskolan gått från icke fungerade till väl fungerande,hur hon backar upp lärare i kommunikationen med vårdnadshavare, hur hon ger pedagogerna rätt förutsättningar för en god arbetsmiljö, hur hon lyckas skapa en god fortbildning pedagoger emellan på skolan och naturligtvis varför hennes dörr alltid står öppen.
2019-08-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 226: ?Genus i allt?

  Den här veckan får podden besök från Värmdö kommun då lågstadie- och mellanstadieläraren Daniel Ekmark gästar oss. I avsnittet kommer ni att få höra om när Daniel delar med sig av sina tankar om hur vi pedagoger kan skapa ett öppet klimat för våra elever och hur vi kan tänka för att genuspedagogik ska finnas med som en naturlig del i allt som vi gör i skolan. Ni kommer även att få lyssna till Daniels magiska boktips, tankarna bakom instagramkontot ?Herrfröken? och naturligtvis hur skolor kan ta kliv i jämställdhetsfrågor och genuspedagogik!
2019-08-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 225: Digitala utmaningar med Digitala Diaz

Den här veckan får vi besök från Stockholmslärarna, författarna och föreläsarna Camilla Askebäck Diaz, utsedd till Sveriges bästa lärare av Handelskammaren 2016 och Patricia Diaz, aktuell som ny programledare för UR:s serie Lärlabbet. I avsnittet kommer ni att få ta del av deras kompetens kring digitala verktyg, strategier för lärande, höra om Camillas och Patricias digitala resa och vikten av att utvärdera de digitala verktygens påverkan på undervisningen. Givetvis pratar de även om god undervisning, digital studieteknik, begreppsträning och ni vill inte missa alla de konkreta tips kring digitala verktyg och de digitala utmaningarna som Digitala Diaz skickar ut så här i terminstart till skolsverige!

2019-08-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 224: Beteendedesign i skolan

Den här veckan får vi besök från Helsingborg då läraren och beteendevetaren Mark Siegbahn gästar oss och bjuder på sina tankar och kompetens kring Beteendedesign i skolan. Lyssna till hur vi pedagoger kan skapa förändringar i beteenden och hur vi kan designa våra klassrum så att det skapar ett direkt beteende och en inre motivation hos eleverna. Mark delar även med sig av hans framgångsrika Hjärna puls glädje-projekt, vi reder ut begreppen nudging, sociala bevis, tankefällor, 20-60-20 och så får ni ta del av konkreta knep inom Beteendedesign genom hur du kan locka fram fyra signalsubstanser i hjärnan hos dina elever. Ni kommer även att få ta del av hur du kan fronta det beteende du vill skapa hos dina elever och naturligtvis hur vi pedagoger kan göra det lätt för eleverna att göra rätt!
2019-08-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 223: ?Bildstödet för mina elever med språkstörning/språknedsättning passar alla elever"

Den här veckan får vi besök från Gotland då specialläraren Anna Kindblad gästar oss. I avsnittet kommer ni att få ta del av hennes kompetens inom språkstörning/språknedsättning och hur hennes dagliga arbete ser ut i den lilla klassen som hon arbetar i. Anna reder även i avsnittet ut den bredd som finns inom språknedsättning, vilka anpassningar och tydliga ramar som hon skapar, hur hon hittar ingångar till varje enskild elev, begreppsinlärning och vilka hjälpmedel som hon använder sig av i sitt klassrum. Hon delar även med sig hur den inre dialogen med sig själv går till när hon ställs inför utmaningar i klassrummet!

2019-07-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 222: Hur utmanar du som lärare elever som springer före?

Den här veckan får vi besök från Sollentuna kommun då matteläraren Nathalie Sundesten Landin gästar oss. Hör om hennes resa från politiken till läraryrket, vikten av att bygga goda relationer och hur hon bär sig åt för att utmana elever som så väl springer före till de som står inför utmaningar. I avsnittet kommer ni även att få ta del av Nathalies förmåga att få eleverna att våga tala inför sina klasskamrater, hur hon hittar vägar in till nya arbetssätt, konkreta och lustfyllda lektioner, när hennes elever lär ut matte till yngre elever, nyckeln bakom de goda resultaten och naturligtvis hur Nathalie och hennes kollegor i ren Harry Potter-anda lottade nya klasser inför det kommande läsåret!

2019-07-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 221: En digital resa

Den här veckan får vi besök från Nacka kommun då ma/eng-läraren och IT-pedagogen Stella Savvidou gästar oss. Hör om hennes uppdrag som IT-pedagog, hennes egen digitala resa där hon på några år gått från att inte kunna så mycket till att numera åka runt i landet och även utomlands och sprida sin kompetens vidare. I avsnittet kommer ni även att få höra om hur hon coachar sina kollegor på hemmaplan att våga ta kliv inom digitaliseringen, hur hon blandar det digitala och analoga, temaarbeten inom matematik och engelskundervisning och givetvis bjuder Stella på hur hon genom tydliga ramar skapar anpassningar i klassrummet!

2019-07-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 220: Formativ bedömning och Kooperativt lärande

Så här i sommartider bjuder vi på ett pedagogiskt smörgåsbord från Moa Ahrnbom som arbetar som lågstadie- och förstelärare inom elevers ansvar och inflytande. I avsnittet kommer ni att få ta del av konkreta övningar kring kooperativa stödstrukturer, Dylan Williams nyckelstrategier, Formativ bedömning, dynamiskt mindset och självklart om den framgångsrika lektionen ?Varför blev Moa arg igår? och mycket mer!

2019-07-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 219: Hur kan vi pedagoger föra ett naturligt samtal om porr, sex och samlevnad med eleverna?

Den här veckan får vi besök av sexologen, psykologen, psykoterapeuten och tv-profilen Linn Heed och läraren, läromedels- och manusförfattaren Åsa Jansson. Hör om deras tips och tankar kring hur vi pedagoger kan föra ett naturligt samtal om porr, sex och samlevnad med eleverna. I avsnittet kommer ni även att få ta del av tankarna bakom UR:s serie ?Snacka om sex? som båda två varit högst delaktiga i, vikten av porrfilter, Folkhölsomyndighetens senaste rapport och Linns och Åsas tankar om hur vi kan få bukt på den psykiska ohälsan hos dagens ungdomar.

2019-07-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 218: ?Våga bjud på glädjen?

Den här veckan får vi besök från Falun då MA/NO/TEKNIK läraren Linda Forssell Asp gästar oss. I avsnittet kommer ni att få höra om hennes resa från näringslivet in i läraryrket, vikten av att våga bjuda på glädjen i klassrummet, om att våga nöta och stanna upp i undervisningen och hennes engagemang för att dela med sig av sin kompetens till andra lärare. Linda berättar även om sitt bestämda förhållningssätt och nycklarna till hennes elevers goda resultat.

2019-06-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 217 med läraren och lärarcoachen Mia Kempe

Den här veckan gästas podden av läraren, lärarcoachen och ämnesspanaren Mia Kempe. I avsnittet kommer ni att få ta del av Mias resa efter 23 år i läraryrket. Hur gick det egentligen till när Mia genom positiv förstärkning vände elevernas beteende? Hur går Mias tankar kring att leda eleverna i rätt riktning genom tydliga förväntningar och stödstrukturer? Hur ser Mias uppdrag som lärarcoach i Sigtuna kommun ut? Hur går det till när hon coachar olika arbetslag gällande studiero i klassrummet? Det och mycket mer reder vi ut i veckans avsnitt!!!
2019-06-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 216: Kooperativt lärande+utomhuspedagogik+spelifiering=sant

Den här veckan slår vi oss ner med läraren Annika Hemingstam som är förstelärare inom djur och djursjukvård. I avsnittet kommer ni att få ta del av hur hon integrerar utomhuspedagogik, kooperativt lärande och digital spelifiering i sin undervisning ute i naturen. Annika delar även med sig av många konkreta övningar, hennes tankar om att hålla ännu fler lektioner utomhus och varför personalmöten och utvecklingssamtalen kan hållas utomhus!
2019-06-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 215: Anpassningar i skolan

Den här veckan gästas podden av lärardoun (specialläraren Cicci och matematikläraren Jimmy) som ligger bakom succépodden Anpassa skolan. Hör om deras tankar och brinnande intresse kring anpassningar i skolan, duons bakgrund på resursskolor, hur de arbetar för att nå introverta elever, elever med självskadebeteende och de högpresterande som kraschar. Ni kommer även att få ta del av hur Cicci och Jimmy arbetar med återkoppling och självklart varför de vill äta middag med bland annat Joanna Lundin och Donald Trump.

2019-06-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 214: Analog programmering på skolgården

Den här veckan får podden besök från Kronobergs län då lågstadie och försteläraren inom digitalisering Berit Svensson gästar oss. I avsnittet berättar Berit om hur hon arbetar med analog programmering och hur hennes elever genom skattjakt och samarbetsövningar synliggjort att de lärt sig att programmera. Vi får även ta del av mycket annat i avsnittet, exempelvis projektet ?Mot nya höjder?, en satsning inom Ma, NO och teknik. God lyssning!
2019-05-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 213: Hur kan vi pedagoger arbeta för att utmana normerna i samhället?

Det här veckan får podden besök från Närke då so och svenskläraren Peter Andersson gästar oss. Hör om Peters normkritiska förhållningssätt och hur vi pedagoger kan arbeta för att utmana normerna i samhället. Ni kommer även att få ta del av hans arbete kring värderingar, förväntningar, stereotyper, diskrimineringsgrunder, etnicitet, könsroller, anpassningar och naturligtvis om hans briljanta föreläsning på Åland.

2019-05-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 212: Ledarskap med förbundskapten Janne Andersson

Den här veckan slår vi oss ner och snackar ledarskap med fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson. I avsnittet kommer ni att få lyssna till Jannes tankar kring ett gott ledarskap, hur han bygger ett team, hur han skapar ett prestigelöst klimat, prestation, resultat, om att vara i nuet, tankarna kring de kommande EM-kvalmatcherna mot Malta och Spanien och naturligtvis Jannes hälsning till våra politiker gällande mer idrott och rörelse i skolan!
2019-05-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 211 med ?Årets värdegrundare 2018?

Den här veckan får vi besök från Hultsfred då läraren Hanna Ankarberg Lagergren som vann priset ?Årets värdegrundare? på Lärargalan 2018 gästar oss. I avsnittet kommer ni att få ta del av hur det går till när Hanna bjuder på sig själv i klassrummet och hur hon arbetar för att hennes elever ska våga ta plats. Det bjuds även på konkreta övningar och tankar utifrån hur Hanna bygger upp sitt arbete kring värdegrund i klassrummet.   God lyssning!!!
2019-05-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 210: Pulspass innanför och utanför skolans väggar!

Den här veckan får podden besök från Svalövs kommun då idrottsläraren Krister och resursläraren Anders delar med sig av hur deras skola och kommun tagit ett helhetsgrepp kring ökad rörelse hos eleverna. Hör om vinningen när en hel kommun gör en satsning kring rörelse, skolans hälsoprojekt, pulspass, brainbreaks, empati, rörelse på rasterna som i sin tur minskat konflikter och självklart kommer ni att få ta del av när deras elever kör pulspass på LSS och äldreboenden.

2019-05-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 209: Hur kan studie och yrkesvägledare coacha eleverna så att de följer sin inre kompass?

Den här veckan djupdyker vi i studie och yrkesvägledningsuppdraget då David Spak gästar podden. Hör om hur David arbetar för att få till samverkan mellan näringslivet och skolan och hur han coachar eleverna så att de tar egna beslut över sina framtida val. Lyssna även till Davids tankar kring att det blivit obligatorisk med prao och vikten av att lära eleverna att våga höra av sig till personer utanför skolan i tidig ålder. Vi pratar även om hur vi lärare kan integrera studie och yrkesvägledaren i undervisningen och naturligtvis hur vi som arbetar i skolan kan synliggöra för eleverna vilka arbeten som finns!

2019-04-24
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.