Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Anna och Philips lärarpodcast

Anna och Philips lärarpodcast

Vinnare av Årets insats inom offentlig sektor 2017! Vi är två lärare som brinner för att lyfta fram det positiva i svensk skola och därför har vi varje vecka i över 3 år lyft fram någon lärare/person som har positiv påverkan på svensk skola!! I vår podcast erbjuds du gratis fortbildning från våra fantastiska gäster!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

annaochphilipslararpodcast.com

Avsnitt

Avsnitt 221: En digital resa

Den här veckan får vi besök från Nacka kommun då ma/eng-läraren och IT-pedagogen Stella Savvidou gästar oss. Hör om hennes uppdrag som IT-pedagog, hennes egen digitala resa där hon på några år gått från att inte kunna så mycket till att numera åka runt i landet och även utomlands och sprida sin kompetens vidare. I avsnittet kommer ni även att få höra om hur hon coachar sina kollegor på hemmaplan att våga ta kliv inom digitaliseringen, hur hon blandar det digitala och analoga, temaarbeten inom matematik och engelskundervisning och givetvis bjuder Stella på hur hon genom tydliga ramar skapar anpassningar i klassrummet!

2019-07-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 220: Formativ bedömning och Kooperativt lärande

Så här i sommartider bjuder vi på ett pedagogiskt smörgåsbord från Moa Ahrnbom som arbetar som lågstadie- och förstelärare inom elevers ansvar och inflytande. I avsnittet kommer ni att få ta del av konkreta övningar kring kooperativa stödstrukturer, Dylan Williams nyckelstrategier, Formativ bedömning, dynamiskt mindset och självklart om den framgångsrika lektionen ?Varför blev Moa arg igår? och mycket mer!

2019-07-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 219: Hur kan vi pedagoger föra ett naturligt samtal om porr, sex och samlevnad med eleverna?

Den här veckan får vi besök av sexologen, psykologen, psykoterapeuten och tv-profilen Linn Heed och läraren, läromedels- och manusförfattaren Åsa Jansson. Hör om deras tips och tankar kring hur vi pedagoger kan föra ett naturligt samtal om porr, sex och samlevnad med eleverna. I avsnittet kommer ni även att få ta del av tankarna bakom UR:s serie ?Snacka om sex? som båda två varit högst delaktiga i, vikten av porrfilter, Folkhölsomyndighetens senaste rapport och Linns och Åsas tankar om hur vi kan få bukt på den psykiska ohälsan hos dagens ungdomar.

2019-07-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 218: ?Våga bjud på glädjen?

Den här veckan får vi besök från Falun då MA/NO/TEKNIK läraren Linda Forssell Asp gästar oss. I avsnittet kommer ni att få höra om hennes resa från näringslivet in i läraryrket, vikten av att våga bjuda på glädjen i klassrummet, om att våga nöta och stanna upp i undervisningen och hennes engagemang för att dela med sig av sin kompetens till andra lärare. Linda berättar även om sitt bestämda förhållningssätt och nycklarna till hennes elevers goda resultat.

2019-06-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 217 med läraren och lärarcoachen Mia Kempe

Den här veckan gästas podden av läraren, lärarcoachen och ämnesspanaren Mia Kempe. I avsnittet kommer ni att få ta del av Mias resa efter 23 år i läraryrket. Hur gick det egentligen till när Mia genom positiv förstärkning vände elevernas beteende? Hur går Mias tankar kring att leda eleverna i rätt riktning genom tydliga förväntningar och stödstrukturer? Hur ser Mias uppdrag som lärarcoach i Sigtuna kommun ut? Hur går det till när hon coachar olika arbetslag gällande studiero i klassrummet? Det och mycket mer reder vi ut i veckans avsnitt!!!
2019-06-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 216: Kooperativt lärande+utomhuspedagogik+spelifiering=sant

Den här veckan slår vi oss ner med läraren Annika Hemingstam som är förstelärare inom djur och djursjukvård. I avsnittet kommer ni att få ta del av hur hon integrerar utomhuspedagogik, kooperativt lärande och digital spelifiering i sin undervisning ute i naturen. Annika delar även med sig av många konkreta övningar, hennes tankar om att hålla ännu fler lektioner utomhus och varför personalmöten och utvecklingssamtalen kan hållas utomhus!
2019-06-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 215: Anpassningar i skolan

Den här veckan gästas podden av lärardoun (specialläraren Cicci och matematikläraren Jimmy) som ligger bakom succépodden Anpassa skolan. Hör om deras tankar och brinnande intresse kring anpassningar i skolan, duons bakgrund på resursskolor, hur de arbetar för att nå introverta elever, elever med självskadebeteende och de högpresterande som kraschar. Ni kommer även att få ta del av hur Cicci och Jimmy arbetar med återkoppling och självklart varför de vill äta middag med bland annat Joanna Lundin och Donald Trump.

2019-06-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 214: Analog programmering på skolgården

Den här veckan får podden besök från Kronobergs län då lågstadie och försteläraren inom digitalisering Berit Svensson gästar oss. I avsnittet berättar Berit om hur hon arbetar med analog programmering och hur hennes elever genom skattjakt och samarbetsövningar synliggjort att de lärt sig att programmera. Vi får även ta del av mycket annat i avsnittet, exempelvis projektet ?Mot nya höjder?, en satsning inom Ma, NO och teknik. God lyssning!
2019-05-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 213: Hur kan vi pedagoger arbeta för att utmana normerna i samhället?

Det här veckan får podden besök från Närke då so och svenskläraren Peter Andersson gästar oss. Hör om Peters normkritiska förhållningssätt och hur vi pedagoger kan arbeta för att utmana normerna i samhället. Ni kommer även att få ta del av hans arbete kring värderingar, förväntningar, stereotyper, diskrimineringsgrunder, etnicitet, könsroller, anpassningar och naturligtvis om hans briljanta föreläsning på Åland.

2019-05-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 212: Ledarskap med förbundskapten Janne Andersson

Den här veckan slår vi oss ner och snackar ledarskap med fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson. I avsnittet kommer ni att få lyssna till Jannes tankar kring ett gott ledarskap, hur han bygger ett team, hur han skapar ett prestigelöst klimat, prestation, resultat, om att vara i nuet, tankarna kring de kommande EM-kvalmatcherna mot Malta och Spanien och naturligtvis Jannes hälsning till våra politiker gällande mer idrott och rörelse i skolan!
2019-05-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 211 med ?Årets värdegrundare 2018?

Den här veckan får vi besök från Hultsfred då läraren Hanna Ankarberg Lagergren som vann priset ?Årets värdegrundare? på Lärargalan 2018 gästar oss. I avsnittet kommer ni att få ta del av hur det går till när Hanna bjuder på sig själv i klassrummet och hur hon arbetar för att hennes elever ska våga ta plats. Det bjuds även på konkreta övningar och tankar utifrån hur Hanna bygger upp sitt arbete kring värdegrund i klassrummet.   God lyssning!!!
2019-05-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 210: Pulspass innanför och utanför skolans väggar!

Den här veckan får podden besök från Svalövs kommun då idrottsläraren Krister och resursläraren Anders delar med sig av hur deras skola och kommun tagit ett helhetsgrepp kring ökad rörelse hos eleverna. Hör om vinningen när en hel kommun gör en satsning kring rörelse, skolans hälsoprojekt, pulspass, brainbreaks, empati, rörelse på rasterna som i sin tur minskat konflikter och självklart kommer ni att få ta del av när deras elever kör pulspass på LSS och äldreboenden.

2019-05-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 209: Hur kan studie och yrkesvägledare coacha eleverna så att de följer sin inre kompass?

Den här veckan djupdyker vi i studie och yrkesvägledningsuppdraget då David Spak gästar podden. Hör om hur David arbetar för att få till samverkan mellan näringslivet och skolan och hur han coachar eleverna så att de tar egna beslut över sina framtida val. Lyssna även till Davids tankar kring att det blivit obligatorisk med prao och vikten av att lära eleverna att våga höra av sig till personer utanför skolan i tidig ålder. Vi pratar även om hur vi lärare kan integrera studie och yrkesvägledaren i undervisningen och naturligtvis hur vi som arbetar i skolan kan synliggöra för eleverna vilka arbeten som finns!

2019-04-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 208: ?Magi sker i klassrummet tack vare elevinflytande och en tydlig struktur?

Den här veckan gästas podden av Uppsalabon Maria Franzén som är förstelärare i IKT och undervisar i bild och teknik. Lyssna till hur det går till när hennes elever arbetar i olika studier som hon byggt upp, förmågorna som de tränar, elevinflytande, tydliga strukturer och digitala verktyg som tagit undervisningen till en ny nivå. Hör även om hennes tankar hur eleverna ska hitta en balans i teknikanvändandet, hur det går till när hon coachar kollegor i programmering och ni får inte missa att höra om Marias projektet Fantasiresan som Skolverket lyft fram där matematik, bild, svenska, teknik och programmering inkluderas genom scratch! God lyssning!

2019-04-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 207: Hur identifierar du elever med särskilda behov?

Den här veckan får podden besök från Kalmar då den härliga och fantastiska specialläraren/matematikläraren Daniel Nilsson gästar oss. Hör om vinningen med att kollegorna kan möta specialpedagogerna och speciallärarna en bestämd tid varje dag och identifiera elevernas särskilda behov, den digitala plattform med mattefilmer som Daniel skapat som har över 1 miljon visningar och naturligtvis varför hans elever kan få hjälp på en sekund!

2019-04-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 206: ?Fritidsklubben är viktigare än någonsin?

Den här veckan slår vi oss ner med Björn Fridlund som brinner för sitt arbete på Fritidsklubben. I avsnittet kommer ni att få en inblick i Björns arbetssätt att bedriva en Fritidsklubb, engagemanget för skolans värdegrund, hans fantastiska förmåga att visa kärlek till eleverna och det magiska sättet som han startar varje morgon på. Vi samtalar även om hur Fritidsklubben förändrats, samverkan skola och fritids, konkreta fritidsaktiviteter, stoltheten till yrket, en Affisch som gjort stor skillnad de senaste 22 åren och så är Björn först ut med våra nya programpunkt! God lyssning!

2019-04-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 205: Skolresor till Auschwitz

Den här veckan gästas podden av Historia och Samhällskunskapsläraren Fredrik Brohlin. I avsnittet kommer ni att få ta del av hur Fredrik bedriver sin undervisning innan, under och efter resorna till Auschwitz. Vi samtalar även om hur Fredrik lyckas finansiera resorna och hur han bemöter elever med främlingsfientliga åsikter.

2019-03-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 204 med årets digitala rektor 2013

Den här veckan får podden besök från Västkusten av Maria Abrahamsson, årets digitala rektor 2013. Maria är rektorn (idag processledningschef på Lin Education) som med ett stort mod vågar testa nytt och driva utvecklingsfrågor. Hör om varför Marias nyckelord som ledare är ödmjukhet, hennes ständiga drivkraft att hela tiden vilja lära sig nytt, utmaningen med att se alla medarbetare, självledarskap inom digitalisering, skillnader mellan Sverige och Norge i hur den digitala fortbildningsprocessen ser ut, vikten som skolledare att våga ta några steg tillbaka för att få pedagogerna själva att växa och naturligtvis varför Maria föredrar en platt organisation.

2019-03-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 203: Vinningen med Ung Företagsamhet

Den här veckan gästas podden av UF-läraren Sophia Eliases som undervisar i marknadsföring, entreprenörskap, företagsekonomi och privatjuridik på Jensen gymnasium i Västerås.   I avsnittet belyser Sophia vikten av att ge eleverna rätt förutsättningar att lära sig att samarbeta med klasskompisar som befäster andra förmågor än sig själv. Vi pratar även om vikten av att vara företagsam, vad grundskolan kan lära från Ung Företagsamhet, att som lärare skapa situationer där eleverna tar kontakt med personer utanför skolan och självklart vilka förmågor som eleverna utvecklar under ett år med Ung Företagsamhet.
2019-03-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 202: ?Digitala hjälpmedel möjliggör för mina elever att komma in på gymnasiet?

Den här veckan gästas podden av NO/Ma-läraren Camilla Linnér som arbetar på introduktionsprogrammet i Lessebo kommun. I avsnittet snackar vi programmering, Skolverkets moduler, Camillas engagemang att lära ut och hennes vilja att fortsätta lära sig nytt efter 25 år i yrket. Ni lyssnare kommer även att  få ta del av hur de digitala verktygen underlättat och ökat språkutvecklingen hos Camillas elever, hur hon lyckats få eleverna att våga ta plats och naturligtvis hur hon skapat trygghet och goda minnen för eleverna. 

2019-03-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 201 med Carl Heath, vinnaren av Guldäpplets särskilda pris 2017

Den här veckan gästas podden av Carl Heath, som i augusti 2018 blev utsedd till utredare av Regeringen för att leda den nationella satsningen på medie- och informationskunnighet, samt att värna om det demokratiska samtalet. I avsnittet berättar Carl om vad han vill uppnå med uppdraget, vad han även gör som Utbildningsdirektör på forskningsinstitutet Research Institute of Sweden, var svensk skola befinner sig inom digitaliseringen, hur vi når en jämlik skola och mycket mycket mer!

2019-02-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 200: Från skrivarverkstad till Manhattan

I vårt jubileumsavsnitt gästas vi av den härliga, skickliga och underhållande läraren och författaren Katja Hvenmark-Nilsson som undervisar elever i sv/eng och svenska som andraspråk. I avsnittet kommer ni att få ta del av boken ?Välkommen in i mitt klassrum? som Katja skrivit utifrån en praktikers perspektiv och som innehåller handfasta tips som hon själv önskat fått ta del av på lärarutbildningen som komplement till de teoretiska kunskaperna. Boken har blivit en succé och ges idag ut gratis genom Lärarförbundet till nyexade lärarstudenter. Ni kommer även att få höra om hur hon på ett inspirerande sätt väcker skriv- och tallusten hos eleverna genom poetryslam, noveller, debattinlägg och givetvis pratar vi om hennes erfarenheter från skolor med olika pluggkulturer, hennes kommande skönlitterära bok Manhattan Transfer och mycket mycket mer!

2019-02-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 199: Tvålärarskap med lärarna som lär eleverna att fuska

Den här veckan får vi besök från Västerås av lärarna Johan och Jonas. Hör om fördelarna och utmaningarna med att vara två lärare i klassrummet, om att våga släppa taget, verkliga mottagare och naturligtvis om att dela ut fusklappar till alla elever!

2019-02-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 198: Vem är läraren bakom succésidan ?Mitt roliga klassrum??

Hon har tagit skolsverige med storm och hon personifierar den delarkultur i sociala medier som ständigt växer i skolsverige. Vi talar naturligtvis om läraren Tanja Tinglöf, skaparen bakom ?Mitt roliga klassrum? som tagit tåget från Göteborg till oss i Stockholm för att dela med sig av sitt material, konkreta lektioner, skolans värdegrund och digitala tips som du direkt kan ta in i ditt klassrum!

2019-02-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 197: BETT 2019 med Fredrik Reinfeldt, Anna Rosling och årets lärare

Den här veckan får ni en inblick från BETT 2019 i London då vi slår oss ner och snackar förändring som normaltillstånd, världsläget, källkritik, om att jobba till du är 70 år med Fredrik Reinfeldt och Anna Rosling. Hör även vad läraren Marianna tänker plocka in sitt klassrum och föra vidare till kollegorna efter att ha lyssnat på Anna Rosling. I avsnittet tar vi även pulsen på NO/teknikläraren Oskar Uggla (årets lärare 2016 i Stockholm) om hans tankar efter skolbesök i London. God lyssning!

2019-01-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 196: Årets eldsjäl 2018

Den här veckan gästas podden av den fantastiska matematiklärare Albulena som vann priset ?Årets eldsjäl? på Lärargalan 2018. Hör om hur hon kryddar sin undervisning med kärlek, hur hon lyckas utmana alla elever, coachande samtal, programmering, GRIT och naturligtvis vad hon vill att Skolverket ska förändra!
2019-01-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 195: Ett peppande avsnitt med lärarna bakom Skolpeppen

Varmt välkomna till ett mycket peppande avsnitt med Jenny och Matilda, lärarna bakom Skolpeppen som undervisar i Ma/SV/NO och teknik. Hör om hur de inspirerar eleverna att peppa varandra, deras bästa digitala tips genom exempelvis QR-promenader och livesändningar. Vi pratar även om tydliga kriterier, stödstrukturer, mål, kompisbedömningar, framgångsrika formulär, förmågorna, effektiva genomgångar och givetvis deras regelbundna avstämningar om hur eleverna mår!
2019-01-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 194: NPF och anpassningar i klassrummet

Terminstart 2019 och vad passar inte bättre än att vi slår oss ner med läraren Madeleine från Kringlaskolan i Södertälje och pratar NPF och anpassningar? I avsnittet får ni ta del av alltifrån anpassningar inför en utflykt till individanpassade detaljer i klassrummet. Ni kommer även att få ta del av Madeleines egen resa där hon själv berättar om hur hon gått från att lätt bli arg på eleverna till att numera fokusera på det som fungerar bäst hos varje enskild elev. God lyssning!

2019-01-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 193: Hur kan du som lärare vägleda och synliggöra elevernas engagemang och kompetens inom de mänskliga rättigheterna?

Vi inleder 2019 med att samtala med den otroligt härliga och inspirerande gymnasieläraren Boel som brinner för att undervisa om de mänskliga rättigheterna. I avsnittet berättar hon om hennes skolans medverkan i Raoul Wallenberg Academys skolprogram Kuben, som belyser de mänskliga rättigheterna och medmänskliga skyldigheterna och där Boel låtit en grupp elever styra arbetet. Hör om hennes förmåga att väcka engagemang, ha höga förväntningar på eleverna och magin som uppstår när eleverna får känna tillit och ägandeskap genom att styra upp en vernissage om de mänskliga rättigheterna där de skapat poddar, konstverk, filmer och dokumentärer och som resulterade i att deras arbete ställdes ut i Kungsträdgården.

2019-01-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 192 med läraren och poddaren Philip Hjalmarsson

I årets sista avsnitt träffar jag ingen mindre än min podkollega och den skickliga läraren Philip Hjalmarsson. För ett år sedan gästade jag podden och efter påtryckningar från er lyssnare är det nu Philips tur. Vi samtalar om internationella samarbeten, den kollegiala styrkan, prestigelöshet och Philips förmåga att sprida energi, pepp och glädje till sina elever och våra podgäster. Hör även om när han öppnar upp sig om sina förebilder, vem han är i kompisgänget, rörelseglädje i klassrummet och i idrottshallen, hur man kan hitta ingångar och tänka kring motivation, om Philips öppenhet att bjuda in och väva in offentliga personer i sin undervisning, såsom exempelvis en landslagstränare i basket och Allsvenska fotbollsspelare. Missa inte årets sista grymma avsnitt med Philip!   God lyssning!   Kram Anna
2018-12-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 191: Hur kan du skapa ett lugn och en harmoni i klassrummet?

Den här veckan bjuder vi på ett lugnt och avslappnat avsnitt då vi träffar den mycket erfarne och härliga läraren Lisbeth, som är förstelärare i språkutveckling/svenska och hon undervisar även i so. I avsnittet får ni ta del av hur Lisbeth under de senare åren tagit in yogan i klassrummet (då hon även är Yogalärare) och vilka goda effekter det haft på hennes elever. Givetvis bjuder Lisbeth er lyssnare även på konkreta yogaövningar som du direkt kan plocka in i ditt klassrum och självklart vägleder hon er hur du som lärare ska andas.
2018-12-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 190: Spelifiering med Spelläraren Felix

I vårt 190:e avsnitt får podden finbesök från Göteborg, närmare bestämt av Spelläraren Felix Gyllenstig Serrao som undervisar i SO och är förstelärare inom IKT. Hör om hur han framgångsrikt vävt in spelmekaniker i sin undervisning så att hans elever blir mer motiverade och känner att de har ägandeskap över sin kunskapsinlärning. Lyssna även till hur han byggt upp sociala mål i klassrummet, vad han vill förmedla när han föreläser för lärarkollegor runt om i landet och naturligtvis vad landets första Spellärarminister vill förändra i skolsverige!
2018-12-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 189: Årets svensklärare 2018!

Den här veckan får podden besök från Halmstad, närmare bestämt av Annelie Lerner, en av vinnarna av Svenska Akademins svensklärarpris 2018. Lyssna till ett framgångsrikt samarbete med skolbibliotekarien, digitala bokrecensioner, verkliga utmaningar på skolan, EPA, ASL, springsagor, att involvera alla elever i undervisningen, aktiva boksamtal, mingelövningar i klassrummet och mycket mycket mer!

2018-12-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 188: Vem är specialpedagogen Fröken Anna?

Hon har tagit skolsverige med storm genom att hon via hennes hemsida och Instagram delat med sig av briljant skolmaterial till 1000-tals lärare i vårt avlånga land. Vi talar naturligtvis om specialpedagogen Anna Wassenius aka Fröken Anna W. Men vem är specialpedagogen från Trollhättan, hur ser hennes vardag ut och hur går hennes tankar när hon tar på sig sina specialpedagogiska brillor? Det och mycket mer reder vi ut i veckans avsnitt!

2018-11-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 187: Hur kan du som lärare bli skolambassadör för Europaparlamentet?

Den här veckan får podden besök från Jönköping, närmare bestämt av läraren Therese Johansson. I veckans avsnitt tar vi pulsen på vad det innebär att vara skolambassadör för Europaparlamentet. I avsnittet berättar Therese om möten med lärare från EU-länder, hur hon väver in EU-perspektivet och demokratifrågor i undervisningen, vinningen för Therese själv och hennes elever att vara en del av något större genom att vara en EU-skola,  hur du som lärare kan engagera eleverna i skolvalet i vår, hur stor betydelse besluten nere i Bryssel har för oss i Sverige och naturligtvis hur du som lärare går tillväga om du vill ansöka om att bli skolambassadör för Europaparlamentet.

God lyssning!!

2018-11-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 186: Ett pedagogiskt smörgåsbord från Dalarna!

Nya vecka och nya möjligheter! Den här veckan slår vi oss ner och snackar skola med den drivna läraren Ulrica Elisson från Leksand som undervisar i ma, no, teknik, so och svenska. I veckans avsnitt får ni lyssna till hur hon väver in programmering i flera ämnen, (så som att exempelvis låta eleverna programmera sin egen berättelse), hur Ulrica arbetar med ?Skriva sig till lärande", mentalt med eleverna, lågaffektivt bemötande, framgångsrika utvecklingssamtal och mycket mycket mer! Missa inte chansen att ta del av det här pedagogiska smörgåsbordet från Dalarna!
2018-11-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 185: Guldäpplet 2018

I det här avsnittet slår vi oss ner och snackar skola med Daniel ?målsnöret? Nilsson, speciallärare i matematik och förstelärare på Stagneliusskolan i Kalmar som tillsammans med Anna Bergström, speciallärare, inriktning språk-, läs- och skrivutveckling och förstelärare på Lejonströmsskolans grundsärskola 7-9 i Skellefteå kom på 2:a plats i Guldäpplet 2018. Utöver det får ni även ta del av när vi pratar med Amelie Wahlström, rektor i Karlstad, vinnare av Guldäpplets särskilda pris 2018 och även med vinnaren av Guldäpplet 2018 Maria Glawe, speciallärare, inriktning språk-, läs- och skrivutveckling samt förstelärare på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg.   God lyssning!
2018-11-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 184: Dramaläraren som ger sina elever magstöd och mod att använda sin egen röst!

Den här veckan slår vi oss ner och pratar skola med svensk/dramaläraren Malin. Hör om hur hon genom dramapedagogik får sina elever att växa, hitta modet, kommunicera muntligt och även om hur hon som lärare sätter tydliga ramar så att hennes elever kan skapa fritt. Självklart ger även Malin konkreta tips på hur du som lärare kan arbeta med drama och hur du kan gå till väga om du vill skapa en Dramaprofil på just din skola.

2018-10-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 183: Hur arbetar du för att motivera dig själv och dina elever?

Den här veckan gästas podden av sv/so och engelskläraren Malin Backsell från Umeå. Lyssna till hur Malin arbetar med att motivera sig själv och sina elever, hur hon hittar inspiration från Gapminder, kollegor runt om i landet, vikten av bildstöd, hur hon arbetar med fraser, Grej of the day, projektet Sweden och hur hon får elever att våga kommunicera i klassrummet!
2018-10-24
Länk till avsnitt

182: Hur skapar du en elevhälsa och rastaktiviteter i världsklass?

Den här veckan gästas podden av Visättraskolans fantastiska Tikki Stanic, trygghetsansvarig/skolkurator på skolan och Erik Hall, biträdande rektor med ansvar för elevhälsan. I veckans avsnitt berättar de om hur de genom ett starkt trygghetsteam, elevhälsoteam och ett strukturerat rastvärdsteam lyckats bygga upp en trygghet och elevhälsa i världsklass! God lyssning!

2018-10-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 181: Hur väcker och hittar du ingångar till läslusten hos eleverna?

Den här veckan slår vi oss ner och snackar skola med försteläraren Jenny Söderhjelm Larsson som undervisar i svenska och svenska som andraspråk. Lyssna till hur hon väcker och hittar ingångar till läslusten och individanpassar undervisningen för sina elever. I avsnittet får ni även höra Jenny berätta om hur hon arbetar med lästekniken, vilka förmågor hennes elever utvecklat genom boksamtal, vilka läsmetoder som hennes elever går igång på och självklart hur det var att ta emot Berättarministeriets lärarpris Pennsvärdet av självaste statsminister Stefan Löfven.
2018-10-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 180 med SFI-läraren som sprider digital och pedagogisk kompetens i och utanför Sverige

Den här veckan får vi besök från Eskilstuna då SFI-läraren Ivana Eklund gästar podden. I avsnittet får ni ta del av hennes pedagogiska och digitala kompetens som hon numera även sprider utanför Sveriges gränser. Hör om Ivanas tankar när hon vågat testa nytt och genom det tagit sin undervisning till nästa nivå, hur hon arbetar för att skapa en prestigelös ton i sitt klassrum och självklart får vi ta del av magiska ögonblick från hennes lektioner.
2018-10-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 179 med årets rektor/skolledare 2018

Den här veckan får vi besök från Gurkstaden (Västerås) då Hans Jakobsson, vinnare av Skolledarpriset 2018 gäster podden och delar med sig av sitt framgångsrika ledarskap. Lyssna till Hans tankar kring hur han bygger en stark personalgrupp, känslan av att få andra personer att växa, det bästa med rollen, hur du som skolledare löser konflikter, hans baktankar med att "kalla upp" elever på sitt kontor och naturligtvis vad det är som gör Hans till årets rektor 2018!

2018-09-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 178 med resurspedagogen som alltid oavsett ger allt för sina elever!

Den här veckan hälsar vi resurspedagogen Hjalmar välkommen till oss! Hjalmar är läraren som de senaste åren fått skräddarsy sin egen tjänst som resurspedagog. Hör om hur denna tjänst ser ut i Skarpnäck och vad skolan ser för vinning i att ha utformat den här tjänsten utefter skolans behov och hälsoprofil. God lyssning och vem vet, kanske är den här tjänsten något för er där ute att ta efter på er skola?

2018-09-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 177 med Maria Glawe, årets lärare 2018!

Den här veckan får vi besök från Trelleborg då vi har äran att snacka skola med Maria Glawe, utsedd av Handelskammaren till årets lärare 2018. I avsnittet får ni höra om framgångsrika projekt som exempelvis ?Noveller från Trelleborg? som Marias gymnasieelever i samarbete med grundskoleelever och en författare skapat. Hör hur hon arbetar kring de Globala målen 2030, hennes tankar kring varför vi lärare ska våga testa nytt, samarbeten med kollegor och digitala verktyg som varit en naturlig del i Marias undervisningen sedan 2005. Naturligtvis pratar vi även om hur det känns för Maria att få höra från hennes gamla elever att hon förändrat deras liv!

God lyssning!

2018-09-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 176: Hur smittar du som lärare över ditt inre driv till eleverna?

Den här veckan är vi tillbaka på Rosornas ö då det har blivit dags för oss att slå oss ner med läraren och skolnörden Pernilla Mattsson. I avsnittet kommer ni bland annat att få ta del av varför Pernilla väljer att synliggöra sitt arbete på sin blogg, varför hon vill kicka ut jante, varför hon vågar vara kritisk mot sitt eget arbete och vad som krävs för att ta sitt lärarskap till en ny nivå. Förutom det så kommer ni även att få höra om Pernillas inre driv som hon smittar över på eleverna och naturligtvis om en lässatsning där elever över olika åldrar lär sig av varandra.

2018-09-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 175 med försteläraren i elevinflytande!

Den här veckan slår vi oss ner och snackar skola och elevinflytande med läraren Magnus Granath, som arbetar som bland annat förstelärare i elevinflytande. Hör om hur han på ett enkelt och smidigt sätt lyckats ge sina elever ett stort inflytande på alltifrån exempelvis föräldramötet till lektionerna. Magnus talar även om vikten av och hur han skapar ett öppet och tillåtande klimat i klassrummet.

God lyssning!

2018-08-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 174 med Ulf Kristersson Moderaterna

Vår programserie ?Valspecial och utvecklingssamtal med Anna och Philip? där vi bjuder in alla partiledarna och snackar skola rullar vidare. Den sjätte partiledaren ut är Ulf Kristersson från Moderaterna. 

 

 
2018-08-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 173 med Annie Lööf Centerpartiet

Vår programserie ?Valspecial och utvecklingssamtal med Anna och Philip? där vi bjuder in alla partiledarna och snackar skola rullar vidare. Den femte partiledaren ut är Annie Lööf från Centerpartiet. 

2018-08-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 172: Hur lyckas du som lärare att få till ett inkluderande arbetssätt?

Den här veckan befinner vi oss på Rosornas ö och träffar läraren Ulrika. Hör om hur Ulrika byggt upp sin klassrumsmiljö, fått till ett inkluderande klassrum och hur hon har lyckats bra med individuella anpassningar för hennes elever.   Ulrika delar även med sig hur hon skapar en god relation med föräldrarna och hur hon framgångsrikt arbetar med sex och samlevnad.
2018-08-08
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.