Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Anna och Philips lärarpodcast

Anna och Philips lärarpodcast

Vinnare av Årets insats inom offentlig sektor 2017! Vi är två lärare som brinner för att lyfta fram det positiva i svensk skola och därför har vi varje vecka i över 3 år lyft fram någon lärare/person som har positiv påverkan på svensk skola!! I vår podcast erbjuds du gratis fortbildning från våra fantastiska gäster!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

annaochphilipslararpodcast.com

Avsnitt

Avsnitt 237: ?Länken mellan beteende och abstrakta ord?

Den här veckan gästas podden av John Steinberg, som har en bakgrund som fil. dr i pedagogik, författare till 52 böcker, universitetslektor och rektor. Hör om hur John sprider sin kompetens i veckans podd genom att dela med sig av goda observationer från klassrumsbesök. Han lyfter även exempel från hur skolor kan utveckla sitt artighetsarbete, vad ett vasst ledarskap i klassrummet är, vikten av hur pedagogers agerande påverkar eleverna, hur skolor skapar ett system som öppnar upp för diskussioner mellan pedagoger och vad som behövs läggas till i skolans värdegrundsarbete.

2019-11-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 236: Är det okej att tävla i skolan?

Den här veckan får vi besök från Enskede skola då so/sv-läraren Andreas Gustafsson gästar oss. I avsnittet kommer ni att få ta del av hur Andreas arbetar målmedvetet med sin klass, hur han väver in tävling (enligt honom själv på rätt sätt) i sin undervisningen genom att låta eleverna tävla tillsammans och som i sin tur ledde till att hans klass vann Vi i femman 2019. Andreas delar även med sig av hur han fostrar eleverna till att bli goda vinnare och förlorare, hur han motiverar eleverna, retoriktips, bildstöd som väcker intresse, lärdomar efter att ha haft Grej of the Day-Micke Hermansson som kollega och varför han vill skippa 5 tysta minuter i matsalen!

2019-10-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 235: Hur skapar du en sund delarkultur på sociala medier och på din skola?

  Den här veckan får vi besök från Örebro då Emma Carlström, F-6lärare, skaparen av Instagramkontot "kunskap_gladje_trygghet" och adjungerad lärare på universitetet gästar oss. I avsnittet får ni höra om Emmas förväntningar och fingertoppskänsla och hur hon bygger relationer med eleverna och kollegorna. Emma delar även med sig om hur om arbetar kring samtycke, hennes bloggande på "Pedagog Örebro" och nyckeln till att hinna kolla läget med alla eleverna innan lektionen startar. Utöver det så får ni höra Emmas tankar kring coachandet av lärarstudenter/VFU-studenter och givetvis om vikten av att det som delas i sociala medier är av kvalité!
2019-10-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 234: Så här utstrålar du självförtroende på föräldramötet

Den här veckan får vi besök från Stockholms Stad då lärarna Caroline och Sophie gästar oss. I avsnittet kommer ni att få lyssna till duons gemensamma resa in i läraryrket, filmserien som de är aktuella i med UR, praktiska tips från deras bok ?Ny som lärare? där de genom bla egna misstag vägleder nya lärare in i yrket. De delar även med sig av sina tankar bakom möten med vårdnadshavare, ?Skolpodden med Carro och Sophie? och givetvis lärdomen efter en total miss på en julavslutning.
2019-10-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 233 med Ted talks-gurun David JP Phillips

Den här veckan får vi besök från Ted talks-gurun David JP Phillips som med miljontals views utvecklat många människors förmåga att kommunicera. I det här avsnittet bjuder David oss lärare på de bästa tipsen om hur vi genom Storytelling som verktyg kan lyckas motivera våra elever och fånga deras uppmärksamhet.Han kommer även att redogöra för hur våra hormoner Oxytocin, Serotonin, Dopamin och Kortisol påverkar oss och våra elever, vad han kommit fram till efter att ha analyserat 5000 föreläsare, hur vi lärare kan lära ut tekniker för att lära våra elever att lyssna och kommunicera sympatiskt. David passar även på att avslöja varför han inom en inte allt för lång framtid kommer att kunna erbjuda världens barn gratis kommunikationstips!

2019-10-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 232: Minecraft i skolan

Den här veckan får vi besök från Salems kommun då Guldäpple-nominerade Rasmus Sundgren gästar podden. Luta er tillbaka och spetsa öronen och lyssna till den kreativa berättelsen om hur Rasmus tillsammans med sina elever byggde upp ett fiktivt samhälle genom Minecraft där han integrerat matte, sv, bild, so och no. I avsnitt 232 kommer ni även att få ta del av hur han motiverar eleverna och hur elever hamnar i ett fiktivt fängelse när de inte kommer överens. Rasmus berättar även om hur eleverna i lågstadiet snabbt ökat sitt ordförråd, Minecraft som redovisningsverktyg, galet engagerade klassråd och naturligtvis om Rymdmuseet som hans elever byggt upp i Minecraft. Vill ni veta mer gå även in på https://minecraftiskolan.se/

2019-10-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 231: Från botten till toppen med ett 3-lärarsystem i Tensta

Den här veckan får vi besök från Enbacksskolan i Tensta, då försteläraren i elevinflytande Pavlina Spanos (som undervisar i svenska, sva, engelska och so) gästar oss. I avsnittet kommer ni att få ta del av hur ett samarbete i ett 3-lärarsystem, bestående av 3 lärare på två klasser gått från att inte fungera alls (på grund av personkemin och prestigen lärarna emellan) till att idag fungera väldigt bra. Hör om hur de lyckats arbeta tillsammans och se styrkorna hos varandra, hur det visat tillit och vågat släppa på prestigen. Pavlina kommer även att dela med sig av hur hon arbetar med positiv förstärkning i klassrummet, hur hon genom samtal lyckats få till ett starkt elevinflytande, pedagogiska par, hur hon skapat ett prestigelöst klimat i klassrummet där eleverna ber varandra om hjälp. Självklart kommer ni även att få höra om varför hon vann Berättarministeriets lärarpris Pennsvärdet 2018 och om hennes möte med utbildningsminister Anna Ekström.
2019-09-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 230: Arbetsro i Fridas flexibla klassrum

Den här veckan får vi besök från Sundbybergs kommun då läraren Frida Heerman gästar podden. Hör om hur Frida och hennes elevers resa gått till när de tillsammans skapat ett flexibelt klassrum med en god arbetsro. I avsnittet kommer hon även att berätta om varför hennes elever idag har lättare att koncentrera sig och varför de numera orkar längre arbetspass. Utöver det bjuder Frida även på IKT-tips, hur hon genom sitt flexibla klassrum ser till att varje elev kan bli den bästa versionen av sig och naturligtvis hur det var för henne att åka och besöka skolor i USA och Googles huvudkontor.
2019-09-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 229: Lärares yrkesetik

Den veckan får vi besök från Eskilstuna då engelsk och svensk som andra språkläraren Therese Dahlqvist gästar podden. I avsnittet kommer Therese (även ledamot i yrkesetiska rådet) att gå igenom de yrkesetiska principerna, dela med sig av hur läraryrkets resa till en profession gått till väga, vad som krävs för att vara en profession, vikten av att få fler lärare att börja forska och hur vi ska utveckla vårt yrkesspråk. Therese delar även med sig av hennes tankar om tonen (utifrån ett yrkesetisk perspektiv) på sociala medier lärare emellan och att ha vårdnadshavare på sociala medier. Förutom det så kommer ni att få ta del av starka personliga berättelser och självklart varför vi lärare varje dag ställs inför mellan 300-500 dilemman.
2019-09-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 228: ?Ramar och kramar från Rosengård?

Den här veckan får vi besök från Malmö då ?Årets mellanstadielärare 2018? Alisa Fast slår sig ner i studion. I avsnittet berättar Alisa hur hon genom god metodik, strukturer, målsättningar och goda relationer med föräldrar och elever lyckats vända en grupp från mindre bra resultat till goda. Hör om hur hon bär sig åt för att lära nyanlända elever svenska snabbt och hur det gick från att 50% till 89 % av eleverna klarade nationella proven i svenska som andraspråk.
2019-09-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 227: ?Öppen dörr in till rektorn?

Den här veckan får vi besök från Södertälje kommun då Kringlaskolans rektor Sirkka Persson gästar podden. Hör om hennes tydliga och varma ledarskap, hur hon lyckas vara närvarande och synlig för elever, vårdnadshavare och skolpersonalen. Sirkka kommer även berätta om hur Kringlaskolan gått från icke fungerade till väl fungerande,hur hon backar upp lärare i kommunikationen med vårdnadshavare, hur hon ger pedagogerna rätt förutsättningar för en god arbetsmiljö, hur hon lyckas skapa en god fortbildning pedagoger emellan på skolan och naturligtvis varför hennes dörr alltid står öppen.
2019-08-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 226: ?Genus i allt?

  Den här veckan får podden besök från Värmdö kommun då lågstadie- och mellanstadieläraren Daniel Ekmark gästar oss. I avsnittet kommer ni att få höra om när Daniel delar med sig av sina tankar om hur vi pedagoger kan skapa ett öppet klimat för våra elever och hur vi kan tänka för att genuspedagogik ska finnas med som en naturlig del i allt som vi gör i skolan. Ni kommer även att få lyssna till Daniels magiska boktips, tankarna bakom instagramkontot ?Herrfröken? och naturligtvis hur skolor kan ta kliv i jämställdhetsfrågor och genuspedagogik!
2019-08-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 225: Digitala utmaningar med Digitala Diaz

Den här veckan får vi besök från Stockholmslärarna, författarna och föreläsarna Camilla Askebäck Diaz, utsedd till Sveriges bästa lärare av Handelskammaren 2016 och Patricia Diaz, aktuell som ny programledare för UR:s serie Lärlabbet. I avsnittet kommer ni att få ta del av deras kompetens kring digitala verktyg, strategier för lärande, höra om Camillas och Patricias digitala resa och vikten av att utvärdera de digitala verktygens påverkan på undervisningen. Givetvis pratar de även om god undervisning, digital studieteknik, begreppsträning och ni vill inte missa alla de konkreta tips kring digitala verktyg och de digitala utmaningarna som Digitala Diaz skickar ut så här i terminstart till skolsverige!

2019-08-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 224: Beteendedesign i skolan

Den här veckan får vi besök från Helsingborg då läraren och beteendevetaren Mark Siegbahn gästar oss och bjuder på sina tankar och kompetens kring Beteendedesign i skolan. Lyssna till hur vi pedagoger kan skapa förändringar i beteenden och hur vi kan designa våra klassrum så att det skapar ett direkt beteende och en inre motivation hos eleverna. Mark delar även med sig av hans framgångsrika Hjärna puls glädje-projekt, vi reder ut begreppen nudging, sociala bevis, tankefällor, 20-60-20 och så får ni ta del av konkreta knep inom Beteendedesign genom hur du kan locka fram fyra signalsubstanser i hjärnan hos dina elever. Ni kommer även att få ta del av hur du kan fronta det beteende du vill skapa hos dina elever och naturligtvis hur vi pedagoger kan göra det lätt för eleverna att göra rätt!
2019-08-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 223: ?Bildstödet för mina elever med språkstörning/språknedsättning passar alla elever"

Den här veckan får vi besök från Gotland då specialläraren Anna Kindblad gästar oss. I avsnittet kommer ni att få ta del av hennes kompetens inom språkstörning/språknedsättning och hur hennes dagliga arbete ser ut i den lilla klassen som hon arbetar i. Anna reder även i avsnittet ut den bredd som finns inom språknedsättning, vilka anpassningar och tydliga ramar som hon skapar, hur hon hittar ingångar till varje enskild elev, begreppsinlärning och vilka hjälpmedel som hon använder sig av i sitt klassrum. Hon delar även med sig hur den inre dialogen med sig själv går till när hon ställs inför utmaningar i klassrummet!

2019-07-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 222: Hur utmanar du som lärare elever som springer före?

Den här veckan får vi besök från Sollentuna kommun då matteläraren Nathalie Sundesten Landin gästar oss. Hör om hennes resa från politiken till läraryrket, vikten av att bygga goda relationer och hur hon bär sig åt för att utmana elever som så väl springer före till de som står inför utmaningar. I avsnittet kommer ni även att få ta del av Nathalies förmåga att få eleverna att våga tala inför sina klasskamrater, hur hon hittar vägar in till nya arbetssätt, konkreta och lustfyllda lektioner, när hennes elever lär ut matte till yngre elever, nyckeln bakom de goda resultaten och naturligtvis hur Nathalie och hennes kollegor i ren Harry Potter-anda lottade nya klasser inför det kommande läsåret!

2019-07-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 221: En digital resa

Den här veckan får vi besök från Nacka kommun då ma/eng-läraren och IT-pedagogen Stella Savvidou gästar oss. Hör om hennes uppdrag som IT-pedagog, hennes egen digitala resa där hon på några år gått från att inte kunna så mycket till att numera åka runt i landet och även utomlands och sprida sin kompetens vidare. I avsnittet kommer ni även att få höra om hur hon coachar sina kollegor på hemmaplan att våga ta kliv inom digitaliseringen, hur hon blandar det digitala och analoga, temaarbeten inom matematik och engelskundervisning och givetvis bjuder Stella på hur hon genom tydliga ramar skapar anpassningar i klassrummet!

2019-07-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 220: Formativ bedömning och Kooperativt lärande

Så här i sommartider bjuder vi på ett pedagogiskt smörgåsbord från Moa Ahrnbom som arbetar som lågstadie- och förstelärare inom elevers ansvar och inflytande. I avsnittet kommer ni att få ta del av konkreta övningar kring kooperativa stödstrukturer, Dylan Williams nyckelstrategier, Formativ bedömning, dynamiskt mindset och självklart om den framgångsrika lektionen ?Varför blev Moa arg igår? och mycket mer!

2019-07-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 219: Hur kan vi pedagoger föra ett naturligt samtal om porr, sex och samlevnad med eleverna?

Den här veckan får vi besök av sexologen, psykologen, psykoterapeuten och tv-profilen Linn Heed och läraren, läromedels- och manusförfattaren Åsa Jansson. Hör om deras tips och tankar kring hur vi pedagoger kan föra ett naturligt samtal om porr, sex och samlevnad med eleverna. I avsnittet kommer ni även att få ta del av tankarna bakom UR:s serie ?Snacka om sex? som båda två varit högst delaktiga i, vikten av porrfilter, Folkhölsomyndighetens senaste rapport och Linns och Åsas tankar om hur vi kan få bukt på den psykiska ohälsan hos dagens ungdomar.

2019-07-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 218: ?Våga bjud på glädjen?

Den här veckan får vi besök från Falun då MA/NO/TEKNIK läraren Linda Forssell Asp gästar oss. I avsnittet kommer ni att få höra om hennes resa från näringslivet in i läraryrket, vikten av att våga bjuda på glädjen i klassrummet, om att våga nöta och stanna upp i undervisningen och hennes engagemang för att dela med sig av sin kompetens till andra lärare. Linda berättar även om sitt bestämda förhållningssätt och nycklarna till hennes elevers goda resultat.

2019-06-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 217 med läraren och lärarcoachen Mia Kempe

Den här veckan gästas podden av läraren, lärarcoachen och ämnesspanaren Mia Kempe. I avsnittet kommer ni att få ta del av Mias resa efter 23 år i läraryrket. Hur gick det egentligen till när Mia genom positiv förstärkning vände elevernas beteende? Hur går Mias tankar kring att leda eleverna i rätt riktning genom tydliga förväntningar och stödstrukturer? Hur ser Mias uppdrag som lärarcoach i Sigtuna kommun ut? Hur går det till när hon coachar olika arbetslag gällande studiero i klassrummet? Det och mycket mer reder vi ut i veckans avsnitt!!!
2019-06-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 216: Kooperativt lärande+utomhuspedagogik+spelifiering=sant

Den här veckan slår vi oss ner med läraren Annika Hemingstam som är förstelärare inom djur och djursjukvård. I avsnittet kommer ni att få ta del av hur hon integrerar utomhuspedagogik, kooperativt lärande och digital spelifiering i sin undervisning ute i naturen. Annika delar även med sig av många konkreta övningar, hennes tankar om att hålla ännu fler lektioner utomhus och varför personalmöten och utvecklingssamtalen kan hållas utomhus!
2019-06-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 215: Anpassningar i skolan

Den här veckan gästas podden av lärardoun (specialläraren Cicci och matematikläraren Jimmy) som ligger bakom succépodden Anpassa skolan. Hör om deras tankar och brinnande intresse kring anpassningar i skolan, duons bakgrund på resursskolor, hur de arbetar för att nå introverta elever, elever med självskadebeteende och de högpresterande som kraschar. Ni kommer även att få ta del av hur Cicci och Jimmy arbetar med återkoppling och självklart varför de vill äta middag med bland annat Joanna Lundin och Donald Trump.

2019-06-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 214: Analog programmering på skolgården

Den här veckan får podden besök från Kronobergs län då lågstadie och försteläraren inom digitalisering Berit Svensson gästar oss. I avsnittet berättar Berit om hur hon arbetar med analog programmering och hur hennes elever genom skattjakt och samarbetsövningar synliggjort att de lärt sig att programmera. Vi får även ta del av mycket annat i avsnittet, exempelvis projektet ?Mot nya höjder?, en satsning inom Ma, NO och teknik. God lyssning!
2019-05-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 213: Hur kan vi pedagoger arbeta för att utmana normerna i samhället?

Det här veckan får podden besök från Närke då so och svenskläraren Peter Andersson gästar oss. Hör om Peters normkritiska förhållningssätt och hur vi pedagoger kan arbeta för att utmana normerna i samhället. Ni kommer även att få ta del av hans arbete kring värderingar, förväntningar, stereotyper, diskrimineringsgrunder, etnicitet, könsroller, anpassningar och naturligtvis om hans briljanta föreläsning på Åland.

2019-05-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 212: Ledarskap med förbundskapten Janne Andersson

Den här veckan slår vi oss ner och snackar ledarskap med fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson. I avsnittet kommer ni att få lyssna till Jannes tankar kring ett gott ledarskap, hur han bygger ett team, hur han skapar ett prestigelöst klimat, prestation, resultat, om att vara i nuet, tankarna kring de kommande EM-kvalmatcherna mot Malta och Spanien och naturligtvis Jannes hälsning till våra politiker gällande mer idrott och rörelse i skolan!
2019-05-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 211 med ?Årets värdegrundare 2018?

Den här veckan får vi besök från Hultsfred då läraren Hanna Ankarberg Lagergren som vann priset ?Årets värdegrundare? på Lärargalan 2018 gästar oss. I avsnittet kommer ni att få ta del av hur det går till när Hanna bjuder på sig själv i klassrummet och hur hon arbetar för att hennes elever ska våga ta plats. Det bjuds även på konkreta övningar och tankar utifrån hur Hanna bygger upp sitt arbete kring värdegrund i klassrummet.   God lyssning!!!
2019-05-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 210: Pulspass innanför och utanför skolans väggar!

Den här veckan får podden besök från Svalövs kommun då idrottsläraren Krister och resursläraren Anders delar med sig av hur deras skola och kommun tagit ett helhetsgrepp kring ökad rörelse hos eleverna. Hör om vinningen när en hel kommun gör en satsning kring rörelse, skolans hälsoprojekt, pulspass, brainbreaks, empati, rörelse på rasterna som i sin tur minskat konflikter och självklart kommer ni att få ta del av när deras elever kör pulspass på LSS och äldreboenden.

2019-05-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 209: Hur kan studie och yrkesvägledare coacha eleverna så att de följer sin inre kompass?

Den här veckan djupdyker vi i studie och yrkesvägledningsuppdraget då David Spak gästar podden. Hör om hur David arbetar för att få till samverkan mellan näringslivet och skolan och hur han coachar eleverna så att de tar egna beslut över sina framtida val. Lyssna även till Davids tankar kring att det blivit obligatorisk med prao och vikten av att lära eleverna att våga höra av sig till personer utanför skolan i tidig ålder. Vi pratar även om hur vi lärare kan integrera studie och yrkesvägledaren i undervisningen och naturligtvis hur vi som arbetar i skolan kan synliggöra för eleverna vilka arbeten som finns!

2019-04-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 208: ?Magi sker i klassrummet tack vare elevinflytande och en tydlig struktur?

Den här veckan gästas podden av Uppsalabon Maria Franzén som är förstelärare i IKT och undervisar i bild och teknik. Lyssna till hur det går till när hennes elever arbetar i olika studier som hon byggt upp, förmågorna som de tränar, elevinflytande, tydliga strukturer och digitala verktyg som tagit undervisningen till en ny nivå. Hör även om hennes tankar hur eleverna ska hitta en balans i teknikanvändandet, hur det går till när hon coachar kollegor i programmering och ni får inte missa att höra om Marias projektet Fantasiresan som Skolverket lyft fram där matematik, bild, svenska, teknik och programmering inkluderas genom scratch! God lyssning!

2019-04-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 207: Hur identifierar du elever med särskilda behov?

Den här veckan får podden besök från Kalmar då den härliga och fantastiska specialläraren/matematikläraren Daniel Nilsson gästar oss. Hör om vinningen med att kollegorna kan möta specialpedagogerna och speciallärarna en bestämd tid varje dag och identifiera elevernas särskilda behov, den digitala plattform med mattefilmer som Daniel skapat som har över 1 miljon visningar och naturligtvis varför hans elever kan få hjälp på en sekund!

2019-04-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 206: ?Fritidsklubben är viktigare än någonsin?

Den här veckan slår vi oss ner med Björn Fridlund som brinner för sitt arbete på Fritidsklubben. I avsnittet kommer ni att få en inblick i Björns arbetssätt att bedriva en Fritidsklubb, engagemanget för skolans värdegrund, hans fantastiska förmåga att visa kärlek till eleverna och det magiska sättet som han startar varje morgon på. Vi samtalar även om hur Fritidsklubben förändrats, samverkan skola och fritids, konkreta fritidsaktiviteter, stoltheten till yrket, en Affisch som gjort stor skillnad de senaste 22 åren och så är Björn först ut med våra nya programpunkt! God lyssning!

2019-04-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 205: Skolresor till Auschwitz

Den här veckan gästas podden av Historia och Samhällskunskapsläraren Fredrik Brohlin. I avsnittet kommer ni att få ta del av hur Fredrik bedriver sin undervisning innan, under och efter resorna till Auschwitz. Vi samtalar även om hur Fredrik lyckas finansiera resorna och hur han bemöter elever med främlingsfientliga åsikter.

2019-03-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 204 med årets digitala rektor 2013

Den här veckan får podden besök från Västkusten av Maria Abrahamsson, årets digitala rektor 2013. Maria är rektorn (idag processledningschef på Lin Education) som med ett stort mod vågar testa nytt och driva utvecklingsfrågor. Hör om varför Marias nyckelord som ledare är ödmjukhet, hennes ständiga drivkraft att hela tiden vilja lära sig nytt, utmaningen med att se alla medarbetare, självledarskap inom digitalisering, skillnader mellan Sverige och Norge i hur den digitala fortbildningsprocessen ser ut, vikten som skolledare att våga ta några steg tillbaka för att få pedagogerna själva att växa och naturligtvis varför Maria föredrar en platt organisation.

2019-03-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 203: Vinningen med Ung Företagsamhet

Den här veckan gästas podden av UF-läraren Sophia Eliases som undervisar i marknadsföring, entreprenörskap, företagsekonomi och privatjuridik på Jensen gymnasium i Västerås.   I avsnittet belyser Sophia vikten av att ge eleverna rätt förutsättningar att lära sig att samarbeta med klasskompisar som befäster andra förmågor än sig själv. Vi pratar även om vikten av att vara företagsam, vad grundskolan kan lära från Ung Företagsamhet, att som lärare skapa situationer där eleverna tar kontakt med personer utanför skolan och självklart vilka förmågor som eleverna utvecklar under ett år med Ung Företagsamhet.
2019-03-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 202: ?Digitala hjälpmedel möjliggör för mina elever att komma in på gymnasiet?

Den här veckan gästas podden av NO/Ma-läraren Camilla Linnér som arbetar på introduktionsprogrammet i Lessebo kommun. I avsnittet snackar vi programmering, Skolverkets moduler, Camillas engagemang att lära ut och hennes vilja att fortsätta lära sig nytt efter 25 år i yrket. Ni lyssnare kommer även att  få ta del av hur de digitala verktygen underlättat och ökat språkutvecklingen hos Camillas elever, hur hon lyckats få eleverna att våga ta plats och naturligtvis hur hon skapat trygghet och goda minnen för eleverna. 

2019-03-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 201 med Carl Heath, vinnaren av Guldäpplets särskilda pris 2017

Den här veckan gästas podden av Carl Heath, som i augusti 2018 blev utsedd till utredare av Regeringen för att leda den nationella satsningen på medie- och informationskunnighet, samt att värna om det demokratiska samtalet. I avsnittet berättar Carl om vad han vill uppnå med uppdraget, vad han även gör som Utbildningsdirektör på forskningsinstitutet Research Institute of Sweden, var svensk skola befinner sig inom digitaliseringen, hur vi når en jämlik skola och mycket mycket mer!

2019-02-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 200: Från skrivarverkstad till Manhattan

I vårt jubileumsavsnitt gästas vi av den härliga, skickliga och underhållande läraren och författaren Katja Hvenmark-Nilsson som undervisar elever i sv/eng och svenska som andraspråk. I avsnittet kommer ni att få ta del av boken ?Välkommen in i mitt klassrum? som Katja skrivit utifrån en praktikers perspektiv och som innehåller handfasta tips som hon själv önskat fått ta del av på lärarutbildningen som komplement till de teoretiska kunskaperna. Boken har blivit en succé och ges idag ut gratis genom Lärarförbundet till nyexade lärarstudenter. Ni kommer även att få höra om hur hon på ett inspirerande sätt väcker skriv- och tallusten hos eleverna genom poetryslam, noveller, debattinlägg och givetvis pratar vi om hennes erfarenheter från skolor med olika pluggkulturer, hennes kommande skönlitterära bok Manhattan Transfer och mycket mycket mer!

2019-02-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 199: Tvålärarskap med lärarna som lär eleverna att fuska

Den här veckan får vi besök från Västerås av lärarna Johan och Jonas. Hör om fördelarna och utmaningarna med att vara två lärare i klassrummet, om att våga släppa taget, verkliga mottagare och naturligtvis om att dela ut fusklappar till alla elever!

2019-02-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 198: Vem är läraren bakom succésidan ?Mitt roliga klassrum??

Hon har tagit skolsverige med storm och hon personifierar den delarkultur i sociala medier som ständigt växer i skolsverige. Vi talar naturligtvis om läraren Tanja Tinglöf, skaparen bakom ?Mitt roliga klassrum? som tagit tåget från Göteborg till oss i Stockholm för att dela med sig av sitt material, konkreta lektioner, skolans värdegrund och digitala tips som du direkt kan ta in i ditt klassrum!

2019-02-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 197: BETT 2019 med Fredrik Reinfeldt, Anna Rosling och årets lärare

Den här veckan får ni en inblick från BETT 2019 i London då vi slår oss ner och snackar förändring som normaltillstånd, världsläget, källkritik, om att jobba till du är 70 år med Fredrik Reinfeldt och Anna Rosling. Hör även vad läraren Marianna tänker plocka in sitt klassrum och föra vidare till kollegorna efter att ha lyssnat på Anna Rosling. I avsnittet tar vi även pulsen på NO/teknikläraren Oskar Uggla (årets lärare 2016 i Stockholm) om hans tankar efter skolbesök i London. God lyssning!

2019-01-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 196: Årets eldsjäl 2018

Den här veckan gästas podden av den fantastiska matematiklärare Albulena som vann priset ?Årets eldsjäl? på Lärargalan 2018. Hör om hur hon kryddar sin undervisning med kärlek, hur hon lyckas utmana alla elever, coachande samtal, programmering, GRIT och naturligtvis vad hon vill att Skolverket ska förändra!
2019-01-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 195: Ett peppande avsnitt med lärarna bakom Skolpeppen

Varmt välkomna till ett mycket peppande avsnitt med Jenny och Matilda, lärarna bakom Skolpeppen som undervisar i Ma/SV/NO och teknik. Hör om hur de inspirerar eleverna att peppa varandra, deras bästa digitala tips genom exempelvis QR-promenader och livesändningar. Vi pratar även om tydliga kriterier, stödstrukturer, mål, kompisbedömningar, framgångsrika formulär, förmågorna, effektiva genomgångar och givetvis deras regelbundna avstämningar om hur eleverna mår!
2019-01-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 194: NPF och anpassningar i klassrummet

Terminstart 2019 och vad passar inte bättre än att vi slår oss ner med läraren Madeleine från Kringlaskolan i Södertälje och pratar NPF och anpassningar? I avsnittet får ni ta del av alltifrån anpassningar inför en utflykt till individanpassade detaljer i klassrummet. Ni kommer även att få ta del av Madeleines egen resa där hon själv berättar om hur hon gått från att lätt bli arg på eleverna till att numera fokusera på det som fungerar bäst hos varje enskild elev. God lyssning!

2019-01-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 193: Hur kan du som lärare vägleda och synliggöra elevernas engagemang och kompetens inom de mänskliga rättigheterna?

Vi inleder 2019 med att samtala med den otroligt härliga och inspirerande gymnasieläraren Boel som brinner för att undervisa om de mänskliga rättigheterna. I avsnittet berättar hon om hennes skolans medverkan i Raoul Wallenberg Academys skolprogram Kuben, som belyser de mänskliga rättigheterna och medmänskliga skyldigheterna och där Boel låtit en grupp elever styra arbetet. Hör om hennes förmåga att väcka engagemang, ha höga förväntningar på eleverna och magin som uppstår när eleverna får känna tillit och ägandeskap genom att styra upp en vernissage om de mänskliga rättigheterna där de skapat poddar, konstverk, filmer och dokumentärer och som resulterade i att deras arbete ställdes ut i Kungsträdgården.

2019-01-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 192 med läraren och poddaren Philip Hjalmarsson

I årets sista avsnitt träffar jag ingen mindre än min podkollega och den skickliga läraren Philip Hjalmarsson. För ett år sedan gästade jag podden och efter påtryckningar från er lyssnare är det nu Philips tur. Vi samtalar om internationella samarbeten, den kollegiala styrkan, prestigelöshet och Philips förmåga att sprida energi, pepp och glädje till sina elever och våra podgäster. Hör även om när han öppnar upp sig om sina förebilder, vem han är i kompisgänget, rörelseglädje i klassrummet och i idrottshallen, hur man kan hitta ingångar och tänka kring motivation, om Philips öppenhet att bjuda in och väva in offentliga personer i sin undervisning, såsom exempelvis en landslagstränare i basket och Allsvenska fotbollsspelare. Missa inte årets sista grymma avsnitt med Philip!   God lyssning!   Kram Anna
2018-12-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 191: Hur kan du skapa ett lugn och en harmoni i klassrummet?

Den här veckan bjuder vi på ett lugnt och avslappnat avsnitt då vi träffar den mycket erfarne och härliga läraren Lisbeth, som är förstelärare i språkutveckling/svenska och hon undervisar även i so. I avsnittet får ni ta del av hur Lisbeth under de senare åren tagit in yogan i klassrummet (då hon även är Yogalärare) och vilka goda effekter det haft på hennes elever. Givetvis bjuder Lisbeth er lyssnare även på konkreta yogaövningar som du direkt kan plocka in i ditt klassrum och självklart vägleder hon er hur du som lärare ska andas.
2018-12-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 190: Spelifiering med Spelläraren Felix

I vårt 190:e avsnitt får podden finbesök från Göteborg, närmare bestämt av Spelläraren Felix Gyllenstig Serrao som undervisar i SO och är förstelärare inom IKT. Hör om hur han framgångsrikt vävt in spelmekaniker i sin undervisning så att hans elever blir mer motiverade och känner att de har ägandeskap över sin kunskapsinlärning. Lyssna även till hur han byggt upp sociala mål i klassrummet, vad han vill förmedla när han föreläser för lärarkollegor runt om i landet och naturligtvis vad landets första Spellärarminister vill förändra i skolsverige!
2018-12-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 189: Årets svensklärare 2018!

Den här veckan får podden besök från Halmstad, närmare bestämt av Annelie Lerner, en av vinnarna av Svenska Akademins svensklärarpris 2018. Lyssna till ett framgångsrikt samarbete med skolbibliotekarien, digitala bokrecensioner, verkliga utmaningar på skolan, EPA, ASL, springsagor, att involvera alla elever i undervisningen, aktiva boksamtal, mingelövningar i klassrummet och mycket mycket mer!

2018-12-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 188: Vem är specialpedagogen Fröken Anna?

Hon har tagit skolsverige med storm genom att hon via hennes hemsida och Instagram delat med sig av briljant skolmaterial till 1000-tals lärare i vårt avlånga land. Vi talar naturligtvis om specialpedagogen Anna Wassenius aka Fröken Anna W. Men vem är specialpedagogen från Trollhättan, hur ser hennes vardag ut och hur går hennes tankar när hon tar på sig sina specialpedagogiska brillor? Det och mycket mer reder vi ut i veckans avsnitt!

2018-11-28
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.