Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Musikhjälpen

Musikhjälpen

Tre programledare flyttar in i en glasbur på ett torg i en svensk stad. I 144 timmar samlar de in pengar till Radiohjälpen och informerar kring ett rättviseprojekt. Programmet sänds non-stop i P3 och på SVT Play, och stora delar av dygnet i SVT. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/musikhjalpen

Avsnitt

Kan utbildning rädda liv?

Barn berättar om hur skolan inte bara lär dig läsa och skriva, den ger dig drömmar om framtiden och hoppet tillbaka. Utan möjligheten att gå i skola blir livet svårt och kan kännas meningslöst.

Diyar är 11 år och kommer från Kobane i norra Syrien. Hans skola bombades och han längtar tillbaka till både den och sin hemstad. Efter att han många gånger blivit nekad skolgång under sin flykt har han nu äntligen fått börja i skolan igen. Henrik Halvardsson från Rädda Barnen berättar om hur skolan kan rädda liv.
2016-10-25
Länk till avsnitt

Skolan som inte finns

Syriska barn på flykt som inte får plats i turkiska eller irakiska skolor berättar om sin vardag. När det inte finns en skola att gå till tvingas många barn hjälpa till med försörjningen hemma.

10-åriga Mona har flytt från sin hemstad Ramadi i Irak. Hon längtar väldigt mycket efter sin bästa klasskompis Tahiba, som hon inte vet om hon lever eller inte. Allt som var tryggt är borta och hon har ingen aning om när det kan bli som vanligt igen. Eva Dalekant från UNICEF berättar om följderna av att inte ha någon skola att gå till.
2016-10-18
Länk till avsnitt

Skola i ett flyktingläger

Hur går det till när man ordnar en skola i ett flyktingläger? Kan man plugga när det är 46 grader varmt? Syriska barn i ett flyktingläger i norra Irak berättar om sin vardag i sin tillfälliga skola.

Syriska barn i ett flyktingläger i norra Irak berättar om sin vardag i den tillfälliga skolan, hur kul det är att få träffa kompisar och lära sig saker, men också om hur varmt det kan bli när elen inte fungerar, oron för framtiden och längtan efter en riktig skola. Agnes Björn från Plan som jobbat med barn i krig över hela världen berättar hur det går till när man ordnar skola till barn som bor i flyktingläger.
2016-10-11
Länk till avsnitt

Saknaden efter skolan

Gulan 15 år, lever i ett flyktingläger i Erbil. Hon har inte gått i skolan på flera år trots att det är det enda hon vill. Det viktigaste kan vara att få ha en vanlig vardag, få drömma och plugga.

2016-10-04
Länk till avsnitt

Militären tog över skolan

11-åriga Walid berättar om hur IS gjorde en militärbas av hans skola. Men är det tillåtet att attackera skolor i krig?

En folkrättsexpert berättar vad det är för regler som gäller i krig. Och så handlar det om att vara flicka i Afghanistan och bli hindrad av talibaner att gå till skolan. 
2016-09-27
Länk till avsnitt

Kalifornien - ohållbar vattenkonsumtion

Den långvariga torkan i Kalifornien får allt större konsekvenser, med bland annat stora skogsbränder som följd. I de värst drabbade områdena kan människor leva utan vatten i kranarna under flera månader och jordbruket drabbas hårt. På andra håll förbjuds rika Los Angelesbor att vattna sina gräsmattor så ofta som de vill. Andra invånare provoceras när förbuden ignoreras.

2015-12-07
Länk till avsnitt

Bangladesh - översvämningar och cykloner

Bangladesh har ett extremt sårbart klimat, med sin låga landnivå och ständigt återkommande väderfenomen som cykloner, monsunregn och översvämningar. Att en så stor del av befolkningen är fattiga ökar sårbarheten för extrema väderhändelser, som nu blivit allt vanligare. Många bygger sina hus på små öar i floderna som lätt vittrar bort av vattnet.

2015-11-30
Länk till avsnitt

Afrikas horn - torkan breder ut sig

Det allt varmare klimatet rubbar regnets rytm i länderna på Afrikas horn, och det blir allt vanligare med torrperioder där regnet inte kommer alls. 2011 drabbades området av en stor svältkatastrof. Ett torrare klimat gör att det blir allt svårare att hitta vattenkällor, och många drabbas av missväxt och att boskapen dör. Det här tvingar många att flytta till större städer för att söka jobb.

2015-11-23
Länk till avsnitt

Perus paradox

I Peru finns en majoritet av världens tropiska glaciärer och de håller nu på att smälta, vilket kommer leda till vattenbrist i landet som redan brottas med ett svårt klimat. I ökenstaden Lima regnar det knappt alls och en femtedel av befolkningen saknar säker vattentillgång. I bergstrakterna torkar betesmarker ut och översvämningar hotar på kort sikt när sjöar fylls av smältvatten från glaciärerna.

2015-12-09
Länk till avsnitt

Kiribati - öriket som sköljs bort

Första avsnittet av Musikhjälpens temapodd tar oss med till Kiribati, en önation i Stilla havet med låg landnivå, där det redan märks att havsnivåerna stiger. I framtiden förutspås att stora delar av landet kommer att hamna under vatten, något landets regering försöker förbereda sig inför.

2015-11-09
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.