Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

#företagarpodden

#företagarpodden

I #Företagarpodden hör vi Företagarnas vd Günther Mårder och Julia Selander, vd för Venture Cup, diskutera företagandets möjligheter och utmaningar. Frågor från lyssnare blandas med tips och life-hacks med fokus på smarta knep som kan hjälpa dig att ta ditt existerande eller framtida företag till en ny nivå. Kända företagsprofiler och experter gästar podden och bjuder på sina viktigaste tips och tricks. Följ med på en underhållande resa om hur du kan utveckla ditt företagande!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

foretagarna.se/foretagarpodden/

Avsnitt

#Företagarpodden #184: Så når du ut med ditt budskap

Hur använder man media för att nå ut med sitt företag? Vilka knep finns och vilka fallgropar ska du undvika? I veckans avsnitt får du de bästa tipsen. Under sommaren råder det oftast nyhetstorka. Vilket är ett utmärkt tillfälle för dig och ditt företag att lägga in en extra stöt hos medierna. Men hur ska man tänka egentligen? Veckans gäst är Alexandra Hernadi som arbetar som politisk strateg på Företagarna. Hon har tidigare arbetat som kommunikationsansvarig på Kommerskollegium och kommunikationschef på Almega. Hon har utöver mångårig erfarenhet från näringslivssfären bakgrund som journalist på Svenska Dagbladet och har bland annat vunnit Guldspaden samt varit nominerad till Stora Journalistpriset.
2019-08-14
Länk till avsnitt

#Företagarpodden #183: Digitaliseringens möjligheter

Vad är det viktigaste att tänka på om du vill dra nytta av digitaliseringen som småföretagare? I veckans podd får du tips! Digitalisering är den fråga som påverkat företagare mest senaste de senaste åren. Samtidigt oroas många av minskade affärer som en följd av e-handel och ökad konkurrens. Men det finns även massor med fördelar för de företagare som vågar tänka nytt. Veckans gäst är Malin Påhls Hansson som arbetar med utbildnings- och kompetensfrågor på Företagarna och har tidigare varit projektledare på IT & Telekomföretagen, där hon ledde Sveriges koalition i ett större europeiskt digitaliseringsinitiativ. Lyssna nu!
2019-08-07
Länk till avsnitt

#Företagarpodden #182: Ta ditt företag till nästa nivå

Sommaren är här men #Företagarpodden sover aldrig! Idag ska vi återuppleva några av de samtal som vi haft med framgångsrika experter och entreprenörer. Den digitala entreprenören och app-drottningen Susanne Birgersdotter har grundat spelbolaget IGOTCHA och har mer än 20 appar i bagaget. Här berättar hon hur du ska tänka om du vill ge dig in i app-branschen. Noel Abdayem har på fem år byggt ett framgångsrikt bolag och lanserat en succéprodukt i form av en miljövänlig tandborste i bambu - The Humble Brush. I podden berättar han om expansionsplanerna och hur han kom på idén bakom framgångarna. Många drömmer om att lyckas i den tuffa modebranschen. Vi möter Emy Blixt, designern som sadlade om från jobbet som lärare och grundade Swedish Hasbeens. Lyssna nu!
2019-07-31
Länk till avsnitt

#Företagarpodden #181: Experternas bästa framgångstips

Sommaren är här men #Företagarpodden sover aldrig! Idag ska vi återuppleva några av de samtal som vi haft med framgångsrika experter och entreprenörer. Hur ska jag som företagare hålla koll på det som sker i omvärlden? Om det tipsade Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg när hon gästade podden. Går det att arbeta hållbart och ändå ha en lönsam affär? I podden gästades vi av IKEA Sveriges hållbarhetschef Jonas Carlehed som berättade om IKEA:s ambitiösa satsningar på området. För tio år sedan startade bröderna Hamid och Mohammad Khanamadi företaget Tolkresurs i Sundsvall. Idag kan de titulera sig Årets Företagare i Sverige. I podden berättade de mer om sin osannolika framgångssaga.
2019-07-24
Länk till avsnitt

#Företagarpodden #180: Karma ? från botten till toppen

I veckans avsnitt vi tar vi reda på hur de är att leda ett av Europas mest uppmärksammade startupbolag. Gäst i veckans avsnitt är Hjalmar Ståhlberg Nordegren, vd på Karma, bolaget bakom den uppmärksammade mat-appen med samma namn. En tredjedel av all mat slängs. Matsvinnet är inte bara ett resursslöseri och en stor ekonomisk förlust för samhället, det bidrar även till enorma utsläpp av växthusgaser och är ett av vår tids största miljöproblem. Karmas mål är att med smart och användarvänlig teknik bekämpa matsvinnet globalt. Bolaget har nyligen fått in över 100 miljoner kronor i investeringar från Kinnevik, Electrolux och Norrsken och priserna har haglat över grundarna. Men vägen till framgången var lång och brokig. I Företagarpodden avslöjar Hjalmar hemligheterna bakom det hårda jobbet som tagit de dit de är idag. Dessutom berättar han om de ambitiösa expansionsplanerna som ska göra de till ett globalt storbolag. Lyssna nu!
2019-07-17
Länk till avsnitt

#Företagarpodden #179: Starta företag på landsbygden?

Många drömmer om att starta företag på landsbygden. Men vad krävs egentligen för att lyckas utanför storstaden? Det tar vi reda på i veckans avsnitt. Hur ska man göra om man vill etablera sig på landsbygden men behålla sina kunder? Och hur skapas ett lönsamt företagsklimat när det inte finns lika många potentiella kunder som i Stockholm och Göteborg? Vi berättar om knepen. Veckans gäst är Eva Cooper, Företagarnas regionchef i Dalarna och Gävleborg. Vi går även igenom det senaste kring det omdiskuterade rökförbudet och varifrån de kommunala skatteintäkterna kommer ifrån. Lyssna nu!
2019-07-10
Länk till avsnitt

#Företagarpodden #178: Hur skapas en hållbar affär?

Vi är på plats under Almedalsveckan och i dagens avsnitt ska vi ta reda på hur det går till när man bygger en hållbar affär. Alla pratar om vikten av företagande för att skapa jobb och tillväxt i Sverige. Hur kan man förändra branscher som tidigare setts som problematiska ur hållbarhetssynpunkt? I dag får Günther sällskap av Helena von der Esch, affärsrådgivare Grant Thornton och Kaj Török, hållbarhetschef MAX Burgers. Hur ska entreprenörer pusha gränserna inom en bransch och förändra inifrån? Och hur ser skillnaderna ut mellan ett ägarlett företag och ett stort internationellt bolags hållbarhetsstrategi? Det är bara några av de frågor som vi besvarar. Lyssna nu!
2019-07-03
Länk till avsnitt

#Företagarpodden #177: Hur mår Sveriges småföretagare?

I veckans avsnitt berättar vi allt du behöver veta om hur småföretagare egentligen mår. Vad får de att må pyton? Och vad gör de lyckliga? Lyssna nu! Företagare är mer nöjda med sina liv än de som är anställda, det visar en ny rapport som Företagarna tagit fram tillsammans med Umeå universitet. Med vad beror det egentligen på? Och hur kan vi göra så att företagare mår ännu bättre? Veckans gäst är Lina Skandevall, ansvarig för branschförbundskansliet på Företagarna samt ägare och vd för kommunikationsbyrån Skandevall Media. Bakom näringslivets utveckling och företagens villkor finns människor av kött och blod. En halv miljon svenskar har sitt företag som huvudsaklig sysselsättning. Fyra av fem jobb skapas i små företag och småföretagen och deras anställda står för den största andelen av kommunernas skatteintäkter i 208 av 290 kommuner. Tillsammans med sociologiska institutionen vid Umeå universitet har vi på Företagarna tittat närmare på hur dessa jobbskapare, samhällsbärare och välfärdsbyggare egentligen mår. Dela gärna med dig av din åsikt i sociala medier med hashtagg #Företagarodden
2019-06-26
Länk till avsnitt

#Företagarpodden #176: Humordirektör och livsförlängnings-coach?

Vilka typer av nya företag kommer existera i framtiden? Och hur kan man utveckla sitt företag i takt med omvärldens utveckling? Det tar vi reda på i veckans avsnitt av #Företagarpodden! Över hälften av jobben i Sverige riskerar att bli digitalt ersatta inom de närmaste 20 åren och därför gäller det att veta vad man ska satsa på för att hänga med i utvecklingen. I takt med teknikens utveckling försvinner många traditionella jobb. Men det föds också nya yrken. Vi diskuterar vilka jobb som kommer försvinna och vilka yrken som kommer dominera i framtiden. I veckans avsnitt gör dessutom Julia ett avslöjande om sin spännande framtid och Günther berättar om konsekvenserna att sitt egentillverkade lakritssnuts. Vi besvarar även en lyssnarfråga om hur man ska agera när man anställer en sommarjobbare. Lyssna nu!
2019-06-19
Länk till avsnitt

#Företagarpodden #175: Undvik de vanligaste misstagen!

Vilka är de typiska misstagen som företagare gör? Och vilka misstag har Günther och Julia själva gjort? I dagens avsnitt tar vi reda på de vanligaste misstagen och hur du ska undvika dem. Efter en tids frånvaro är Julia äntligen tillbaka i podden! Vad har hon haft för dig? Günther berättar om sitt besök i Göteborg och deras krafttag för att locka fler småföretagare. Många företagare tror att man klarar av att göra allting själv och vissa saknar en krisplan. Det är bara några av de vanliga misstagen företagare gör. I podden får du tips på hur ska göra istället för att nå maximal framgång. Vi besvarar vi en lyssnarfråga om vad som egentligen gäller om en arbetstagare vill vara ledig från jobbet en halvdag för att gå på en släktings studentfirande. Dessutom berättar Günther om sin hemliga karriär som reklamröst. Lyssna nu!
2019-06-12
Länk till avsnitt

Företagarpodden #174: EU-valet 2019

Valet till Europaparlamentet är avgjort. Men vad innebär resultatet egentligen? I veckans avsnitt går vi igenom det viktigaste som du måste känna till. Veckans gäst är Theresa Ryberg, chef för Enterprise Europe Network Stockholm, som ska hjälpa oss att reda ut vad du som företagare bör veta. Det preliminära resultatet för valet till EU-parlamentet visar på fortsatt majoritet för partier som vill utveckla det europeiska samarbetet. För Sveriges företagare bör det innebära en lättnadens suck. Men det förutsätter att unionen även i framtiden fokuserar på kärnan i EU-samarbetet genom att riva handelshinder, minska regelkrångel för företag och utveckla den inre marknaden. Nu är det upp till bevis för partierna att leverera för småföretagen. Hur ska partierna och de nya parlamentarikerna agera för att kunna riva upp handelshinder och påverka regelbördan i positiv riktning? Det och mycket mer diskuterar vi i veckans avsnitt. Lyssna nu!
2019-06-05
Länk till avsnitt

#Företagarpodden #173: Sommarens nya lagar och regler

Rökförbud, karensdagar och elektroniska fakturor. Som företagare finns en mängd lagar och regler att hålla reda på. Vi ser till att du är uppdaterad om de senaste. Lyssna nu! Idag får Günther besök i studion av Företagarnas jurist Karin Berggren som ska hjälpa oss att förstå vilka nya lagar och regler som är viktigast ha koll på. Riksdagen har fattat beslut om en ny tobakslag. Den nya lagen ersätter den tidigare tobakslagen och lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare och börjar gälla den 1 juli. Till följd av den nya lagen utvidgas rökförbud till att omfatta vissa allmänna platser utomhus. Det har stora konsekvenser för företagare. I podden berättar vi vad som gäller. Tidigare i år ändrades reglerna kring karensdagar - hur har det påverkat företagare? Till sist går vi även in på förra årets stora snackis - GDPR ? hur ska man som företagare undvika att göra fel? Dessutom besvarar vi klurig lyssnarfråga om vad som händer om man missar avdrag i deklarationen.
2019-05-29
Länk till avsnitt

#Företagarpodden #172: Sveriges bästa företagsidéer

Det fullkomligt kokar av kreativa, lönsamma och världsförbättrande företagsidéer bland landets unga företagare. I veckans avsnitt tar vi reda på de viktigaste trenderna och möjligheterna som du bör känna till. Gäster i veckans avsnitt är Juliana Perez Falke, nationell kund- och affärschef på Almi samt entreprenören Jens Karlsson, vd och medgrundare av startupbolaget Woshapp och en av som är med på årets omslag när Tidningen Företagaren utser årets 103 bästa unga idéer. Tidningen Företagaren publicerar för fjärde året i rad ?103 unga idéer? ? en topplista med unga (max 30 år), nytänkande och kreativa entreprenörer. Syftet med listan är att lyfta fram företagare som tack vare sitt entreprenörskap bidrar till utveckling, mångfald och välfärd. Nytt för i år är att ?103 unga idéer? sammanställs som ett samarbete mellan Företagarna och Almi Företagspartner. Almi ägs av staten och erbjuder lån och affärsutveckling till svenska entreprenörer. Woshapp är bolaget som tar biltvätten till dig och kraftigt minskar miljöpåverkan av biltvättar, bland annat genom att minska vattenåtgången med 99%. De tog nyligen in 10 miljoner kronor från Norrsken och en grupp av privatinvesterare för att skala upp verksamheten och expandera geografiskt. I avsnittet delar vi med oss av flera tips om hur du ska tänka och agera om du drömmer om att ta klivet och starta företag. Lyssna nu!
2019-05-22
Länk till avsnitt

Företagarpodden 171: Fysiska butiker vs e-handel

Kommer fysiska butiker finnas i framtiden, eller kommer e-handel ta över helt? Hur ska ägare av fysiska butiker agera för att bekämpa konkurrensen av e-handel? I veckans avsnitt tittar vi närmar på framtidens shoppingvanor och vilka affärsmöjligheter som skapas. Klädbutikerna har det tufft när e-handeln exploderat globalt. Redan nu är tillväxten i den befintliga köpcentrumhandeln relativt låg historiskt sett. Hur ska de överleva? Günther och Julia svarar även på en klurig lyssnarfråga om hur man skaffar ID-skydd till sitt företag. Lyssna nu!
2019-05-15
Länk till avsnitt

#Företagarpodden #170: EU-valet för företagare

Den 26 maj är det dags för val till Europaparlamentet. Varför är EU-valet viktigt för företagare? Och vad gör egentligen de som just nu kandiderar? Vi har bjudit in riksdagsledamoten och EU-kandidaten Jörgen Warborn (M) för att ge oss svar. Jörgen Warborn var kommunstyrelsens ordförande i Varbergs kommun 2011-2014 och har varit riksdagsledamot sedan 2014. Genom åren har Warborn bland annat drivit ett antal företag i olika skepnader, från datorbutik, webbhotell, apputvecklarbolag till reklambyrå. Nu siktar han på EU-parlamentet med ambitionen att lyfta företagarfrågor. Frihandeln är viktig för att svenska småföretagare ska lyckas med sin export. Men vad händer om den fria handeln hotas av ett handelskrig mellan USA och Kina? Och hur kan du som företagare påverka dina lokala politiker att prioritera de frågor som rör dig? Det och mycket mer får du svar på i veckans avsnitt av #Företagarpodden. Lyssna nu!
2019-05-08
Länk till avsnitt

#169: Förbered dig för framtidens utmaningar

Sker det en avmattning av svensk ekonomi och hur påverkar det alla som driver företag? Idag får podden besök av Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg som hjälper oss ta rätt beslut inför framtidens utmaningar. Utan koll på omvärlden finns ingen chans att lyckas som företagare. Men med rätt kunskaper kan du ta beslut som ger dig en fördel mot dina konkurrenter. I veckans avsnitt berättar vi hur du ska tänka. Alexandra Stråberg är chefekonom på Länsförsäkringar. Förutom den traditionella rollen som chefekonom med ansvar för det ekonomiska sekretariatet, är Alexandra även chef för det nya Hållbarhetssekretariatet på Länsförsäkringar. Hon är en av föreläsarna på Företagarna Business Forum. Där får du delta i workshops och ta del av inspirerande föreläsningar som ger dig konkreta kunskaper som hjälper dig att bli mer framgångsrik. Lyssna nu!
2019-05-01
Länk till avsnitt

#Företagarpodden #168: Bröderna som förverkligade sin dröm

I veckans avsnitt av #Företagarpodden får vi besök av bröderna Mohammad och Hamid Khanamadi, grundare av Tolkresurs och vinnare av Årets Företagare i Sverige 2018. Många företagare drömmer att stå på scen i Stockholms Stadshus och prisas för sina gärningar. Men vägen dit är ofta lång och tuff. I veckans avsnitt får vi experttips från två som vet hur det känns ? nämligen bröderna Mohammad och Hamid Khanahmadi, grundare av Tolkresurs och vinnare av Årets Företagare i Sverige 2018. För tio år sedan startade de Tolkresurs ? en språkförmedling som nu har 3 200 tolkar som översätter till 158 språk. Bolaget omsätter över 60 miljoner om året. Mellan åren 2013 och 2016 kunde bolaget visa upp en tillväxtökning på 538 procent, vilket är överlägset mest av alla företag i hela regionen. Nu berättar de om hemligheterna bakom framgången och vad priset betytt för de. Lyssna nu!
2019-04-24
Länk till avsnitt

#Företagarpodden #167: Stärk relationen till kunden

Vad är viktigast; att rekryterna nya kunder eller stärka relationer med befintliga kunder? Vilka fördelar, tricks och fallgropar finns? I podden får du svar! Turerna kring Swedbank har inte gått någon förbi, men hur påverkar skandalen Sveriges småföretagare? Och vilka långsiktiga följder har skandaler på stora varumärken? Det läggs massor med tid och pengar på att hitta nya kunder. Men det är väsentligt mindre kostsamt att utveckla relation med de kunder ditt företag redan har. I #Företagarpodden reder programledarna ut vilka möjligheter som finns och ger sina bästa tips. Hur gör man för att hitta kollegor eller anställda med rätt kompetens utanför storstäderna? Vi besvarar en klurig lyssnarfråga. Lyssna nu!
2019-04-17
Länk till avsnitt

#Företagarpodden #166: Brexit ? så påverkas du

Det har gått snart tre år sedan britterna röstade ja till att lämna EU. Turerna är många och osäkerheten är stor. I #Företagarpodden får du råd om hur du ska agera. Vad är de skillnaden mellan en hård och en mjuk Brexit? Och vad gäller kring tull och visum för mig som företagare? I Företagarpodden har vi bjudit in gästexperten Theresa Ryberg från Enterprise Europe Network som erbjuder kostnadsfritt stöd till företagare som har frågor om Brexit och utrikeshandel. Storbritannien är en av Sveriges viktigaste handelspartners och London kallas Sveriges andra huvudstad. Vi försöker reda ut alla olika konsekvenser om Storbritannien till slut lämnar EU. Vad är det senaste i förhandlingarna i brittiska parlamentet? Finns det några affärsmöjligheter som ett resultat av Brexit? I podden får du svar. Programledare: Günther Mårder och Julia Selander. Lyssna nu!
2019-04-10
Länk till avsnitt

#Företagarpodden #165: Hemligheten bakom modesuccén

I veckans avsnitt möter vi designern och entreprenören Emy Blixt som med sitt bolag Swedish Hasbeens gjort succé i den tuffa modebranschen. Emy Blixt är grundare till Swedish Hasbeens som är ett modeföretag som designar och producerar retroinspirerade skor, väskor, bälten och andra accessoarer. År 2007 köpte hon ett gammalt lager med träskor och idag har hon 12 anställda och exporterar sina produkter till 22 länder och ca 400 butiker. På fem år växte företaget från 5 000 producerade par skor till 50 000 per år varav 75 % på export. I #Företagarpodden berättar hon om framgångarna, kändisarna som älskar varumärket och hur du som företagare lyckas sälja på Amazon. Dessutom svarar Günther och Julia på en klurig lyssnarfråga om hur du ska tänka när du bestämmer namn på ditt nystartade företag. Lyssna nu!
2019-04-03
Länk till avsnitt

#Företagarpodden #164: Varifrån kommer pengarna?

Vad innebär de små företagen för den kommunala välfärden? Och vad kan man göra som kommun om man vill att de små företagen ska bli fler och blomstra? I rapporten Välfärdsskaparna analyseras hur stor andel av kommunernas inkomstskatteintäkter som kommer från olika sektorer. Resultatet visar att småföretagen och deras anställda sammantaget står för de klart största skatteintäkterna på kommunal nivå. I podden sammanfattar vi det viktigaste som du behöver veta. Lyssna nu! Günther och Julia reder en beef på Instagram. Dessutom besvarar de en lyssnarfråga från en lyssnare. Vad är remarketing och vad ska du tänka på om du vill använda det i din marknadsföring? Nu finns äntligen Företagarpodden på Spotify! Om du som lyssnare föredrar att lyssna via Spotify sök då på Företagarpodden i din Spotify-app och följ oss så missar du inga avsnitt. Och som vanligt kan du alltid skicka in din fråga via hashtagg #Företagarpodden i sociala medier.
2019-03-27
Länk till avsnitt

#Företagarpodden #163: Minska klimatpåverkan & bli styrelseproffs

Många företag satsar stort på att minska sin klimatpåverkan och lyckas samtidigt öka lönsamheten. Hur går det till? Och vilka utmaningar finns? I podden ger vi några viktiga tips. Hur ser svenska småföretag på hållbarhetsarbete och hur påverkas de av politikernas beslut? I podden ger vi rykande färsk fakta från Företagarnas senaste rapport om hållbarhet och ger dig som lyssnare relevanta tips som kan göra att du minskar din klimatpåverkan och förbättra din värdegrund. Lyssnaren Simon vill göra karriär som styrelseproffs. Men hur ska han egentligen nå dit? Günther och Julia har karriärplanen klar. Lyssna nu och få värdefulla tips som kan stärka dig och ditt företag!
2019-03-20
Länk till avsnitt

#Företagarpodden 162: När krisen slår till

Vad ska du göra om en kris inträffar? Går det att förbereda sig och vad ska du undvika? I #Företagarpodden får du svar! Krishantering är inte det lättaste men all forskning visar att den som är väl förberedd har mycket bättre möjligheter att klara sig igenom krisen än den inte tänkt till. Günther och Julia berättar och kriser som de själv upplevt och delar med sig av experternas främsta råd. Vad är jäv? Och vad händer om ekonomiska intressen skapar intressekonflikter? Vi tittar närmare på hur olika politiker hanterat denna knepiga situation och resonerar kring hur du som företagare ska hantera liknande situationer. Hur är det ställt med våra ministrars ekonomi egentligen? Günther ger våra toppolitiker några välbehövda ekonomitips till deras möjliga sparande. Lyssna nu och glöm inte att skicka in dina kommentarer med hashtagg #Företagarpodden.
2019-03-13
Länk till avsnitt

Företagarpodden #161: Maxa kassaflödet och få betalt i tid

Hur maximerar du kassaflödet? Och vad händer om du inte får betalt i tid? I veckans avsnitt har vi bjudit in en expert på ämnet, nämligen Fredrik Backman, vd på Intrum Sverige. Intrum är Sveriges och Europas största aktör inom kredithanteringstjänster, med en historia i branschen på nästan 100 år. Företagare behöver kunna fokusera på sin kärnverksamhet och lägga mindre tid på administration och andra tidstjuvar i vardagen. Vilka genvägar finns och vilka fallgropar ska undvikas? I podden får du svar! Günther har varit på Norrlandsturné och förundras över de flådiga stadshusen på mindre orter. Hur långt får man egentligen gå? Vi efterlyser lyssnarnas åsikter. Julia kommer ut som en riktig bokmal och ger sina bästa tips till den pågående bokrean. I podden får du mängder med boktips som kan göra dig både klokare och mer framgångsrik. Lyssna nu!
2019-03-06
Länk till avsnitt

#Företagarpodden #160: Influencer marketing och uppskjuten lön

Ett effektivt sätt att nå ut med sin marknadsföring som företagare är via influencer marketing. Men hur ska du egentligen göra för att marknadsföra dina produkter via sociala medier utan att riskera böter? Programledarna Julia Selander och Günther Mårder hjälper en osäker lyssnare. En del startup-bolag vill vänta med att betala ut lön till sina anställda. Vad är egentligen tillåtet och vad du tänka på? Och hur skulle det vara att få lön varje vecka istället för varje månad? Vi tar hjälp av Företagarnas experter och ger svar. Dessutom efterlyser Julia stöd för sin kommande uppkörning och Günther agerar ?vakthund och blåslampa? för att stoppa eventuella skattehöjningar för företagare. Lyssna på podden så förstår du!
2019-02-27
Länk till avsnitt

Företagarpodden 159: Möt grundarna av Natural Cycles

I veckans avsnitt av #Företagarpodden får vi celebert besök av två omtalade entreprenörer som utmanar de stora läkemedelsbolagen. Med en banbrytande produkt gör de att kvinnor kan undvika kemikalier och samtidigt ta kontroll över sina liv. Möt grundarna av Natural Cycles! När forskarna och entreprenörerna Elina Berglund och Raoul Scherwitzl började leta efter ett effektivt och naturligt preventivmedel insåg de att ett sådant inte fanns på marknaden. Då skapade de Natural Cycles, en app som hjälper kvinnor att utnyttja de säkra perioderna i menstruationscykeln för att undvika graviditet. Fem år senare har företaget nära 100 anställda och 250 miljoner kronor i riskkapital. I #Företagarpodden berättar de om expansionplanerna, drivkraften och misstagen. Ett avsnitt ingen bör missa. Lyssna nu!
2019-02-20
Länk till avsnitt

#Företagarpodden #158: Håll dig uppdaterad!

Vilken omvärldsanalys krävs för att hålla sig i framkant? Vad är Günthers favoritprogram och vilka böcker får inte missas om du ska bli en framgångsrik företagare? Svaren får du i veckans avsnitt av #företagarpodden. Den 1 april införs ett nytt krav på e-faktura för dig som arbetar mot offentlig sektor. Är du beredd? Günther och Julia förklarar vad du bör känna till om de nya reglerna. Hur kommer man på affärsidéer? Många säger att det bästa är att jobba först för att få erfarenhet i en bransch och sedan starta eget. Stämmer det? Günther och Julia hjälper en lyssnare som vill förverkliga sin företagardröm. Och hur fixar man fram ett ?fuck you?-kapital? Tipsen haglar i veckans avsnitt. Lyssna nu!
2019-02-13
Länk till avsnitt

#Företagarpodden #157: Så får du ut maximalt av din tid

I veckans avsnitt möter vi en av Sveriges mäktigaste chefer som berättar om en ny satsning som kan hjälpa alla som driver företag, eller är på väg att starta, att bli mer framgångsrika och undvika fallgropar. Vad är egentligen fördelarna och nackdelarna med ett brutet räkenskapsår? Günther och Julia besvarar en lyssnarfråga från Ingela i Högsäter. Veckans gäst är Anna Johnson, vd på Grant Thornton. Hon började redan 1998 som revisorsassistent och har sedan dess gjort en spännande och framgångsrik resa inom företaget. Hon har på kort tid lagt fram en ny organisation, företagets första integrerade hållbarhets- och årsredovisning och en ny affärsplan för de kommande tre åren. I #Företagarpodden berättar hon om Entreprenörstid, ett samarbete mellan Grant Thornton och Företagarna som ska hjälpa alla företagare att få bättre flyt i verksamheten, att ha tid över för det där lilla extra. Lyssna nu!
2019-02-06
Länk till avsnitt

Företagarpodden #156: Stressa rätt och må bäst

Idag är det ett specialavsnitt som spelas in från årets upplaga av entreprenörsresan Entrepreneur Skiweek i Åre. Günther får sällskap av psykologen och föreläsaren Ingrid Almgren Sjölander. Ingrid förklarar vad du kan göra som chef och medarbetare som har direkt effekt - och om hur en arbetsplats bör fungera för att gynna psykisk hälsa och hur du som entreprenör skapar ett hållbart liv. Mänsklig hållbarhet leder inte bara till ett lyckligare liv utan gör även företaget mer lönsamt. Hur hanterar man stress på bästa sätt? Vad är skillnaden mellan negativ stress och positiv stress? Och vad är det viktigaste att tänka på för att inte gå in i väggen? Günther får massor med experttips som vi delar med oss av till alla lyssnare. Lyssna nu!
2019-01-30
Länk till avsnitt

#Företagarpodden #155: Äntligen regering!

Äntligen har Sverige en ny regering! Men vad betyder det egentligen för alla företagare? I #Företagarpodden får du svar! Avtalet? Uppgörelsen? Överenskommelsen? Vad ska vi kalla det egentligen? Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har kommit överens om ett samarbete vilket till slut blev lösningen på de senaste veckornas komplicerade regeringsbildning. Podden får besök som av Företagarnas samhällspolitiske chef, Patrik Nilsson, som analyserar det nya samarbetet ur ett företagarperspektiv. Vilka vinster finns för alla som driver företag och vilka är riskerna? Vi har fått en ny näringsminister ? Ibrahim Baylan, tidigare energiminister och en ny landsbygdsminister ? Jennie Nilsson medan Mikael Damberg blir inrikesminister. Hur kommer de nya ministrarna att påverka näringspolitiken? Blir det en nystart för relationen mellan regeringen och näringslivet? Lyssna nu!
2019-01-23
Länk till avsnitt

#Företagarpodden 154: Nytt år ? nya lagar & regler

Välkommen till årets tredje avsnitt av Företagarpodden! Günther och Julia går igenom vilka nya lagar och regler som du som driver företag bör känna till. Sedan årsskiftet har en rad nya lagar och regler börjat att gälla. I podden får du koll på vad som hänt och kommer att hända framöver med bolagsskatten, vad arbetsgivardeklaration på individnivå betyder och vad karensavdrag innebär ? och mycket mer. Lyssnaren Andreas extraknäcker som tavelmålare och undrar om det vore ekonomiskt fördelaktigt att starta ett aktiebolag för att sälja tavlor och prints av dem. Han får ett utförligt svar utifrån moms och andra skatter. I förra avsnittet efterlyste Julia hjälp med att säkerställa om hennes jacka är äkta päls eller inte ? hur har det gått? Och varför vill Günther ha en gammal rävboa? Svaren får du i podden. Sist men inte minst inleder Julia och Günther med att tipsa om en rad spännande tjänster att söka hos Företagarna och Venture Cup. Lyssna nu!
2019-01-16
Länk till avsnitt

#Företagarpodden 153: Luriga avtal & betallösningar

I veckans avsnitt av #Företagarpodden lär du dig allt du behöver veta för att hantera luriga avtal och smarta betallösningar. Digitala betaltjänster har gjort det möjligt för mindre företag att ta för sig av e-handelns snabbt växande kaka. Men vilka ska man välja och hur undviker man onödiga kostnader? I podden får du svar. Günther börjar jobba som telefonsäljare och försöker lura Julia att ingå ett avtal. Dessutom får lyssnarna ta del av innehållet i Günthers plånbok och Julia efterlyser hjälp med att avgöra om hennes nya pälsjacka är äkta eller fejk. Lyssna nu!
2019-01-09
Länk till avsnitt

#Företagarpodden 152: Livet som soloföretagare

Det är äntligen dags för årets första avsnitt av #Företagarpodden. Veckans avsnitt ägnas helt åt Sveriges vanligaste företagare ? soloföretagaren. Hur mår de och vad krävs för att ta steget till att anställa sin första medarbetare? Företagarna har tagit tempen på landets soloföretagare i en ny undersökning ?Nyckeln till frihet ? soloföretagande i Sverige?. Julia Selander och Günther Mårder berättar det viktigaste som du bör känna till. Hur riskfullt är svärdsslukeri som företagsform? Och behövs det en ny arbetsreform där varje människa föds med ett organisationsnummer? Lyssna nu för att få svaren!
2019-01-02
Länk till avsnitt

Företagarpodden 151: Nyårslöften och personlig utveckling

Varmt välkomna till årets sista avsnitt av Företagarpodden. Är nyårslöften ett klokt verktyg för den som vill göra en positiv förändring i livet? Eller ett helt onödigt instrument som inte leder till något? Günther och Julia dissekerar de vanligaste nyårslöftena och avslöjar vad de själva lovar att tag i under det nya året. Lyssna nu!
2018-12-26
Länk till avsnitt

Företagarpodden 150: Julklappar, spartips och statsbudget

Sista avsnittet före jul och vi ger dig ett rafflande program med allt om den nya statsbudgeten och hur du sparar pengar på bokslutet. Och de bästa julklappstipsen. Lyssna nu! Är julklappar djävulens påfund och kapitalförstöring? Eller ett perfekt sätt att visa omtanke till nära och kära? Programledarna Günther Mårder och Julia Selander delar med sig av sina främsta julklappstips. Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag har nu röstats fram av Sveriges Riksdag. Men vad innebär det i praktiken för mig som företagare? Günther och Julia sammanfattar det viktigaste som du bör ha koll på. En lyssnare vill spara pengar på årsbokslutet men är osäker på hur. Tillsammans med en erfaren experttrio ger programledarna förslag på hur du maxar kassan precis före årets slut.
2018-12-19
Länk till avsnitt

Företagarpodden #149: Prisade företagartalanger tipsar

Under galan Årets Företagare i Sverige 2018 delades stipendiet #GeTillbaka ut av Företagarna tillsammans med Wasabi Web och SJ. Priset går till unga företagare som är förebilder och ambassadörer för ungt entreprenörskap och hållbarhet, har en långsiktig ambition med sitt engagemang och visar på ett gott ledarskap. I veckans avsnitt har vi glädjen att gästas av årets stipendiater ? Heaven Bereket och Henning Gillberg. Günther har hamnat i blåsväder i medierna. En intervju i Dagens Industri resulterade i en mindre lyckad rubriksättning. I podden berättar Günther hur du ska hantera ett mediedrev. Och är ?Grit? ett onödigt buzzword eller något att verkligen inspireras av? Heaven Bereket är grundare av The Bambino Project som började som ett projekt för att motverka rotaviruset i Etiopien och nu växt till en välgörenhetsorganisation som betalar alla hälsokostnader för över 1 400 barn i Ghana, Etiopien och Kenya. Målet med projektet är att kunna hjälpa en halv miljon barn. Henning Gillberg är grundare av Repamera som lagar kläder & skor online ? över hela Sverige. Projektet grundades januari 2017 och inledningsvis cyklade Henning Gillberg och hämtade kläder i Malmö som han sedan tog till lokala skräddare. Kunderna var nöjda och varumärket har växt till en nationell verksamhet. Han är även initiativtagare till projektet White Monday som visar upp alternativ till ny konsumtion och motverkar masskonsumtion. I #Företagarpodden berättar de om motgångarna och framgången och om hur #GeTillbaka lett till nya affärer, vänskap och kontakter. Lyssna nu!
2018-12-12
Länk till avsnitt

Företagarpodden 148: Möt Årets Unga Företagare 2018

I veckans avsnitt gästas podden av Noel Abdayem, grundare av företaget The Humble Co och nyligen utsedd till Årets Unga Företagare i Sverige 2018. Noel Abdayem, 27 år, är tandläkaren som växte upp i en entreprenörsfamilj i godisbranschen. Men karriärplanerna tog en tvär vändning i samband med ett volontäruppdrag som tandläkare på Jamaica. Idag driver han The Humble Co. Som ligger bakom The Humble Brush och fler andra miljövänliga munvårdsprodukter. Bolaget Omsätter ca 60 miljoner kronor med vinstmarginal på ca 25 och 3?5 procent av företagets omsättning går till Humble Smile Foundation som hjälper barn i utvecklingsländer att få en bättre tandhälsa. I #Företagarpodden berättar han om framgångarna, expansionsplanerna och misstagen. Lyssna nu!
2018-12-05
Länk till avsnitt

Företagarpodden 147: Karensdagar och tidstjuvar

I ett fullmatat avsnitt får du veta allt du behöver kunna om karensdagar och kameraövervakning på jobbet. Dessutom berättar Günther och Julia hur du undviker de vanligaste tidstjuvarna. Lyssna nu! Regeringen vill avskaffa karensdagen och införa ett karensavdrag för att ge rättvisare förutsättningar för olika yrkesgrupper vid sjukfall. Hur kommer det att påverka alla som driver företag? Och hur ska du egentligen agera om du bara är lite sjuk och kan jobba hemifrån? I #Företagarpodden får du svar! En lyssnare hör av sig och undrar vad som egentligen gäller kring kameraövervakning. Får jag som företagare filma min personal eller mina kunder? Dessutom går vi igenom veckans lista med tips på hur du på bästa sätt kan undvika vanliga tidstjuvar som gör att du blir mer effektiv på jobbet. Välkommen till #Företagarpodden!
2018-11-28
Länk till avsnitt

10 bästa tipsen till nya företagare

I veckans avsnitt av Företagarpodden synar Günther och Jula Tidningen Entreprenuers lista med de 10 bästa tipsen för nya företagare. Vad är viktigast och vilka knep finns? I podden får du svar! Behövs det en ny företagsform utöver aktiebolag och enskild firma? Varför krävs det aktiekapital för att skapa ett bolag? Günther och Julia svarar på en klurig lyssnarfråga och resonerar om bolagsformer. Hur håller du dig i form som företagare när du sannolikt måste jobba mer än 40 timmar i veckan? Programledarna delar med sig av sina livsstilstips. Dessutom blir det glöggrecept och julmusik inför de stundande julfesterna. Och kom ihåg; Allt som inte växer ? dör. Lyssna nu!
2018-11-21
Länk till avsnitt

Bästa tipsen från Mässan Eget Företag

I denna veckas avsnitt av Företagarpodden befinner sig programledarna Günther Mårder och Julia Selander på Mässan Eget Företag tillsammans med tusentalets nystartade företagare och de som går i företagardrömmar. Hur lyckas du i uppstartsfasen som företagare? Och vad ska du absolut undvika? Under Mässan Eget Företag gästas podden av NyföretagarCentrums rådgivare Simona Hef. Det blir en halvtimme fullmatad med kloka råd och tips som kan hjälpa både befintliga och aspirerande företagare att nå framgång. Simona Hef är egen företagare sedan 1994 i konsult- och fastighetsföretag och rådger nystaratde företagare i hela Sverige. I podden synar hon Günthers och Julias kunskaper och ger sina bästa råd. Hur är den typiska entreprenören? Och finns det något knep för att sälja mer och sanbbare? Lyssna nu för svar!
2018-11-14
Länk till avsnitt

Företagarpodden: Pengaflytt och redovisningstrubbel

Har regeringskaoset någon betydelse för alla som driver företag? Och hur undviker du redovisningstrubbel efter julfesten? Det är bara några av de frågor som diskuteras i veckans avsnitt av #Företagarpodden. Günther Mårder och Julia Selander återförenas efter några avsnitt med mycket gäster och tar pulsen på det senaste inom företagande och entreprenörskap. Bland annat besvarar de en klurig fråga från ?IQ-pappan?, en av poddens allra mest trogna lyssnare. Går det att flytta pengar mellan bolag? Det bästa köpen? Är det de som inte blir av? Det argumenterar Günther för i sann #sparadkrona-anda men Julia har en annan uppfattning. Lyssna nu!
2018-11-07
Länk till avsnitt

Så arbetar IKEA med hållbarhet

I veckans avsnitt återvänder vi till ett kärt ämne, nämligen hur småföretagare kan kombinera god lönsamhet och samtidigt skapa ett värde för miljön och samhället. Veckans gäst är Jonas Carlehed, hållbarhetschef för IKEA Sverige. IKEA har beslutat att alla engångsprodukter i plast ska försvinna ur sortimentet och har som mål att ha 100 % utsläppsfria hemleveranser innan 2025. Hur är det möjligt? Och hur kan deras hållbarhetsarbete inspirera småföretagare? IKEA har länge varit förstahandsvalet för privatpersoner som vill inreda sitt hem. Nu vill de även förbättra arbetsmiljön för alla Sveriges småföretagare. I #Företagarpodden berättar Jonas Carlehed mer om planerna. Gunther och Julia ger även sina bästa tips på hur småföretagare enkelt kan kombinera bra affärer med insatser för miljön. Dessutom avslöjar Günther hur han lyckades fixa drömsängen för en mycket billig penning. Lyssna nu!
2018-10-31
Länk till avsnitt

142: Bli en vinnare efter karriären!

Hur ska du tänka kring trygghet och försäkringar när du startar företag? Många företagare gör allt för att sitt företag ska utvecklas framgångsrikt, men långt ifrån alla har koll på hur man ska trygga sig själv, investera sitt kapital och säkerställa sin ekonomiska framtid. I veckans avsnitt har vi bjudit in Pierre Gylling, pensionsrådgivare, Söderberg & Partners samt Jan Sundström, placeringsrådgivare, Länsförsäkringar som kan allt om detta. Hur ska du som nystartad eller aspirerande företagare resonera om du vill ha en bra pension och rätt försäkringar? Det är en djungel av olika möjligheter och erbjudanden där ute. I #Företagarpodden ger vi dig i detta avsnitt de viktigaste knepen och vilka fallgropar du bör undvika. Dessutom berättar Gunther om sitt oväntade Ferrariköp och Julia får några goda råd kring sitt eget sparande.
2018-10-24
Länk till avsnitt

#141: Allt om Beauty Tech med Dashl

Idag har Julia bjudit in två spännande gäster som vet allt om hur du startar ett framgångsrikt företag inom skönhetsbranschen. Nina Akbari och Arbilina Nissan driver webbtjänsten Dashl som matchar frisörer och stylister med kunder. De startade företaget efter att ha bott och jobbat i London under flera år och var tidigare i år med på tidningen Företagarens lista med Sveriges bästa företagsidéer. De har på kort tid kort tid etablerat sig i samtliga storstäder och lyckats locka investerare som Camilla Läckberg och Christina Saliba. I #Företagarpodden ger de sina bästa tips på vad som krävs för att utveckla en bra idé till en lönsam affär. Företagarnas nya rapport om lönsamhet i svenska företag visar att skönhetsbranschen går som tåget. Vad beror det på och hur ska du tänka på om du vill starta företag i branschen? Nina och Arbilina svarar dessutom på en lyssnarfråga om vilken utbildning som krävs för att bli en framgångsrik entreprenör. Lyssna nu!
2018-10-17
Länk till avsnitt

Så blir du etta i AppStore!

Idag är Günther ensam programledare men har en spännande gäst som vet allt om hur du startar ett framgångsrikt app-företag och blir etta i AppStore. Den digitala entreprenören och app-drottningen Susanne Birgersdotter har grundat spelbolaget IGOTCHA och har mer än 20 appar i bagaget. Hon har lyckats få investerare som Petter Stordalen och Camilla Läckberg. Nu har hon även börjat investera i andras bolag. I Företagarpodden berättar hon om sin entreprenörsresa och ger sina bästa tips på hur du ska lyckas som företagare och tar dina ambitioner till en ny nivå. Dessutom besvarar Günther och Susanne en spännande fråga från en lyssnare som nyss sålt sitt bolag. Lyssna nu!
2018-10-10
Länk till avsnitt

Slutet för internet? + Så byter du affärsmodell

Ny månad och nytt fullmatat avsnitt av #Företagarpodden! Ett av världens största företag, Amazon, är på väg in på den svenska marknaden. Ska svenska e-handlare oroa sig eller öppnar det upp nya affärsmöjligheter? Günther och Julia ger sina bästa råd till alla oroliga entreprenörer och listar sina svenska e-handelsfavoriter. Är slutet för det fria internet nära när EU antagit ett nytt direktiv om upphovsrätt? Eller är oron överdriven? Vi reder ut begreppen och stillar oron. En lyssnare i Landskrona är frustrerad när kommunen konkurrerar med det lokala näringslivet och ber om hjälp. Hur ska man agera och hur jobbar Företagarna med frågan? Om du bill byta bransch eller affärsmodell finns det några genvägar eller fallgropar du bör undvika ? Günther och Julia har samlat sina mest genomtänkta tips. Lyssna nu!
2018-10-03
Länk till avsnitt

#138: Id-kapning, kompanjonsavtal och tips inför börsnotering

I veckans avsnitt fokuserar vi på de som är allra viktigast för oss ? nämligen våra lyssnare. Det har kommit in en mängd frågor och vi svarar på så många som möjligt! Vad ska du tänka på inför en börsnotering? Är det klokt att start företag med en barndomsvän? Och hur fungerar kompajonsavtal? Julia och Günther vässar geniknölarna och ger sina mest initierade svar. Är egenanställning en god idé för den som precis börjat karriären som företagare men fortfarande har en anställning? Och vilka är alternativen? Dessutom delar de med sig av sina favoritklipp just nu och Julia har ett spännande boktips. Lyssna nu!
2018-09-26
Länk till avsnitt

#Företagarpodden #137: Boosta din business

Nu har vi fokuserat mycket på valet i Företagarpodden. Men denna vecka blir det fullt fokus på hur du som företagare kan boosta din business och bli mer framgångsrik. Hur jobbar några av Sveriges största företag med att leverera tjänster och produkter för att småföretagare ska lyckas? I veckans avsnitt medverkar experter från SJ, Almi och Volvo som ger sina allra bästa råd. Den 19 oktober korar vi Årets Företagare i Sverige. Med vad krävs egentligen för att vinna? Jurymedlemmar avslöjar hur de resonerar när vinnaren ska utses. Lyssna nu!
2018-09-19
Länk till avsnitt

Företagarpodden #136: Valet 2018 ? Vad händer nu?

Hur gick det i valet? Vad händer nu? I veckans avsnitt analyseras valresultatet av ledande politiker och näringslivsprofiler. Günther Mårder får sällskap av Företagarnas samhällspolitiske chef, Patrik Nilsson, för att analysera hur du som företagare ska tolka valresultatet och spekulera om hur den kommande regeringen kan se ut. Vi får dessutom insikter och kunskap från en expertpanel bestående av Företagarnas nye ordförande Fabian Bengtsson, Centerpartiets tidigare partiledare Maud Olofsson, fackförbundet ST:s ordförande Britta Lejon samt entreprenörerna Maria Mattsson Mähl och Sven Hagströmer. Lyssna nu!
2018-09-12
Länk till avsnitt

Företagarpodden #135: Företagarpolitiken efter valet

Om bara 4 dagar har vi ett resultat. Hur är känslan inför? För att snacka upp oss inför valets verkliga slutspurt har vi bjudit in Emma Wange, inrikespolitisk expert och debattredaktör på Dagens Samhälle. Enligt Företagarnas stora konjunkturundersökning, Småföretagsbarometern är det tre frågor som är särskilt viktiga för alla som driver företag; Kompetensförsörjning/kompetensbrist, Skatter och arbetsgivaravgifter samt Regelbörda/byråkrati. Hur kommer dessa områden påverkas beroende på vilken regering vi får? Ett av Socialdemokraternas stora utspel var den så kallade familjeveckan som innebär en veckas extra ledigt för alla familjer. Hur skulle detta påverka alla landets småföretagare? Centerpartiet lanserade nyss ett förslag där de under de kommande fyra åren vill satsa 6,4 miljarder kronor på att få bort löneskillnaderna mellan män och kvinnor i staten. Är det rätt väg att gå för att minska löneskillnaderna? Günther tittar in spåkulan och ger sin vision av hur nästa mandatperiod blir och vilka som bildar regering. På fredag 7/9 är det valets stora slutdebatt i svt. Men innan dess, kl 18.00, anordnar Företagarna en stor företagarpolitisk debatt som sänds live för att ge alla Sveriges småföretagare svar på hur de kommer påverkas.
2018-09-05
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.