Sveriges 100 mest populära podcasts

Företagarpodden

Företagarpodden

Företagarnas vd Günther Mårder bjuder i Företagarpodden på längre samtal med företagsprofiler och experter om företagandets möjligheter och utmaningar.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

foretagarna.se/foretagarpodden/

Avsnitt

Juristerna svarar avsnitt 01: Vem bestämmer på arbetsplatsen?

Nu är det premiär för en helt ny podcast där Företagarnas jurister svarar på viktiga frågor och hjälper företagare som hamnat i kläm. I Juristerna svarar får du reda på hur du ska lösa svåra juridiska utmaningar eller hantera avtal, kollegor, anställda, kunder som inte betalar, myndigheter som krånglar och annat som är viktigt när du driver företag. Programledare är juristerna Oxana Iakiemenko och Hampus Löwstedt. De hjälper dagligen medlemmar som en del av Företagarnas juridiska rådgivning, en kostnadsfri förmån för medlemmar. Kan arbetsgivaren kräva att de anställda ska gå tillbaka till kontoret efter drygt 1,5 års hemarbete? Och vad händer om en anställd åker till Mallorca utan att informera arbetsgivaren? Det och mycket mer får du svar på i veckans avsnitt. Lyssna nu!
2021-10-13
Länk till avsnitt

Företagarpodden #281: Boosta din digitala försäljning

Utvecklingen inom e-handel och logistik går med rekordfart. Hur kan småföretagare hänga med och konkurrera med de stora jättarna? Det fokuserar vi på i veckans avsnitt av Företagarpodden. Günther samtalar med entreprenören och föreläsaren Carl Helgesson som är grundare av konsultbolaget Rankona Mazon som hjälper varumärken att lyckas på Amazon globalt. Trots pandemin är han en av landets mest anlitade föreläsare. Här delar med sig av både av vad han lärt sig från sina misstag och framgångar för andra att inspireras av. Kan en tidigare framgångsrik butiksinnehavare omvandla sin verksamhet till en e-handel? Och vad krävs för att nå ut som säljare på en global plattform? Här får du mängder med konkreta tips. Lyssna nu!
2021-10-06
Länk till avsnitt

Företagarpodden #280: Facklitteraturens guldkorn

Hur tar man sig in på den hårda förlagsmarknaden och vad kan man lära sig av att läsa ledarskapsböcker? Det tar vi upp i veckans avsnitt. Günther får besök i studion av Tobias Nielsén som är vd och grundare av bokförlaget Volante. Han är utbildad vid Handelshögskolan i Stockholm och började karriären som journalist på Expressen. Han är även styrelseledamot i Förläggareföreningen och i Folkoperan och har varit medlem i Företagarna i nästan tjugo år. Volante har givit ut mängder av uppskattade ledarskapsböcker genom åren. Tobias har läst alla. Här berättar han om sina favoriter och de viktigaste kunskaperna han fått på vägen. Lyssna nu!
2021-09-29
Länk till avsnitt

Företagarpodden #279: Rekrytera dina drömmedarbetare

Hur ska man göra för att som småföretagare rekrytera på bästa sätt? Vilka knep finns? Och vad är hemligheten till en lyckad rekrytering? Det tar vi reda på i veckans avsnitt. Lyssna nu! Veckans gäst är Maria Bergholtz, ägare och vd på Insight Competence AB som tidigare i år utsågs till Årets Företagare i Stockholms stad. Hon och hennes medarbetare rekryterar bland annat åt bolag som Spotify, TV4, NENT och Discovery. Hon har tidigare arbetat på TV4 och Microsoft innan hon valde att ta klivet och bli företagare. Hur fungerar olika personlighetstester och hur man för att påbörja en karriärresa? Det och mycket mer får du svar på i detta avsnitt. Lyssna nu!
2021-09-22
Länk till avsnitt

Företagarpodden Genvägen 15: Ta ditt företag till nästa nivå

Nu är det dags för det femtonde avsnittet av Företagarpodden: Genvägen där vi bjuder på korta podcastavsnitt där du får upp ögonen och lär dig mer om ett nytt ämne. Har du drivit ditt företag med stor passion och börjar uppleva svårigheter? Kanske funderar du över nästa steg. Har du svårt att hitta medarbetare? Eller saknar du tydliga mål? I det här avsnittet av Företagarpodden Genvägen får du tips på hur du kan agera för att ta dig igenom en barriär och nå nästa nivå.
2021-09-15
Länk till avsnitt

Företagarpodden #278: Vänd motgång till framgång

Hur är det att driva företag inom träning och hälsa? Och hur agerar man som företagare när restriktioner sätter stopp för verksamheten? Det diskuterar vi i veckans avsnitt. Günther samtalar med Bodil Frick, tidigare SM-mästare i thaiboxning, som idag driver Uppsala Kampsport- och Hälsocenter. Hon brinner för att skapa nya lösningar för träning och kan även ses i Företagarnas kampanj Jobbskaparna. När restriktionerna satte stopp för verksamheten hittade hon nya lösningar som gjorde att företaget överlevde. I podden berättar hon om vad som krävs för att komma tillbaka starkare när ditt företag kantas av motgångar. Lyssna nu!
2021-09-09
Länk till avsnitt

Företagarpodden #277: Vässa din säljpitch

Hur bygger man sin karriär med poddar och sociala medier som grund? Och hur använder man videokommunikation för att öka försäljningen? Det och mycket mer diskuterar vi i veckans avsnitt. Günther samtalar med entreprenören och säljexperten Josef Fallesen. Han har en bakgrund som investeringsansvarig i CG partners och var med och byggde upp Businesspodden. Idag är han vd & grundare av techbolaget Vaam. Vad krävs för att göra en riktigt bra säljpitch? Och vilka metoder finns för att hålla ihop ett team när du är utspridd i olika delar av världen? Här får du mängder med tips! Dessutom bjuder vi på en inblick från den nya säsongen av Draknästet. Lyssna nu!
2021-09-01
Länk till avsnitt

Företagarpodden #276: Skala upp din affärsidé

Hur skalar man upp en affärsidé? Och hur är det att driva företag inom den växande digitala vården? Det och mycket mer ska vi prata om i veckans avsnitt. Günther får besök i studion av serieentreprenören och affärsänglen Josefin Landgård. Hon har varit med på fem entreprenöriella resor och investerat i åtta startups. Hon är bland annat medgrundare och tidigare vd på det digitala vårdbolaget Kry. Idag driver hon E-handelsbolaget MANTLE som producerar och säljer hudvårdsprodukter innehållandes CBD-olja. Vad är det viktigaste man bör tänka på för att kunna utveckla sin företagsidé till ett större företag? Vad är de vanligaste misstagen man ska undvika? Lyssna får du svar!
2021-08-25
Länk till avsnitt

Företagarpodden #275: Sparande som affärsmodell

Hur kan nya finansiella tjänster förbättra ekonomin och samtidigt stärka människors hälsa? Och vad krävs för att utveckla en lönsam app-tjänst? Det och mycket mer tar vi reda på i veckans avsnitt. Günther får besök i studion av Henrik Rosvall som är medgrundare och vd på Fintechbolaget Dreams. Han grundande bolaget 2016 efter att ha lämnat en tjänst som marknadschef på Avnaza. Företaget har idag 75 anställda och appen Dreams hjälper över en halv miljon människor att spara och utmanar bankernas position på marknaden. Hur går man till väga om man vill starta eget inom den växande Fintech-sektorn? Här får du värdeulla råd. Lyssna nu!
2021-08-18
Länk till avsnitt

Företagarpodden 274: Förverkliga din dröm som företagare

Många drömmer om att flytta utomlands och starta företag. Men hur gör man? I veckans avsnitt möter vi Jennifer Jansch som är en av få som lyckats. Günther får besök i studion av Jennifer Jansch, designern och entreprenören som efter att ha jobbat inom mode och tidningsvärlden i många år hade en dröm att starta eget. I dag driver hon företaget Bag-all som producerar och säljer miljövänliga presentpåsar, väskor och fodral i över 40 länder. Bolaget som startades 2016 har idag 50 medarbetare utspridda över världen. Vad kan vi lära oss av andra länder när det gäller regler och beskattning? Och hur håller man ihop ett team när medarbetarna är utspridda i olika världsdelar? Det och mycket mer diskuterar vi i veckans avsnitt. Lyssna nu!
2021-08-11
Länk till avsnitt

Företagarpodden #273: Klä på dig kundens skor

Hur sätter man sig in i sin kunds perspektiv och skapar värde tillsammans? Det diskuterar vi i veckans avsnitt tillsammans med en av Sveriges mest uppskattade föreläsare. Välkomna! Günther får experttips från föreläsaren, scenartisten och författaren Klas Hallberg. Han är husfilosof på Sveriges Radio i programmet P4 Extra och har skrivit böcker inom management och psykologi samt producerat egna föreställningar och shower. Han rankades 2019 till topp tio av 5000 talare som studerats av SpeakerRating. Hösten 2018 utsågs han till Sveriges bästa talare då han fick det Stora Talarpriset. Nu är han aktuell med boken och föreläsningsserien ?I kundens skor.? Utvärderingar och kundundersökningar är något som man ofta kan använda fel. Hur ska man tänka för att agera rätt? Klas och Günther ger här sina viktigaste tips. Lyssna nu!
2021-08-05
Länk till avsnitt

Företagarpodden #272: Robotar och VR för småföretag

Hur kan småföretagare använda VR-teknik och robotik för att lyfta verksamheten? Och hur har Coronapandemin gjort att tekniken tagit ett språng framåt? Det tar vi reda på i veckans avsnitt av Företagarpodden. Günther får besök i studion av robotutvecklaren och entreprenören Fredrik Löfgren. Han har blivit utsedd till årets teknolog, vunnit matlagnings-VM för robotar och SVT:s Genikampen. Han forskar vid Linköpings universitet och driver även fyra företag vid sidan av, däribland Dyno Robotics som utvecklar sociala robotar. Hur kan Sverige bli världsledande inom självprövande teknik? Och hur ska jag gå till väga om jag vill använda en robot i min verksamhet? Det och mycket mer diskuterar vi i veckans avsnitt. Lyssna nu!
2021-07-28
Länk till avsnitt

Företagarpodden Genvägen 14: Få kommunen som kund

Nu är det dags för det fjortonde avsnittet av Företagarpodden: Genvägen där vi bjuder på korta podcastavsnitt där du får upp ögonen och lär dig mer om ett nytt ämne. Genvägen hör du onsdagar udda veckor - jämna veckor är vanliga Företagarpodden på plats med intressanta intervjuer. Du känner säker till att kommuner och andra offentliga aktörer i hela landet köper varor och tjänster för mångmiljardbelopp varje år. Men visste du att det rör sig om en femtedel av Sveriges BNP? I det här avsnittet får du massor med tips på hur ska göra för att få kommunen som kund till ditt företag. Lyssna nu!
2021-07-21
Länk till avsnitt

Företagarpodden #271: Ställ om och digitalisera din affär

Hur kan du som företagare ta dig an digitaliseringens utmaningar och möjligheter mitt i en pandemi? Det ska vi försöka bringa lite klarhet i med detta avsnitt av Företagarpodden. Günther får besök i studion av Judith Wolst som är entreprenör, digital strateg och författare. Hon har arbetat med internet och digitala frågor sedan 2005 och har lång erfarenhet av att arbeta med digitalt förändringsarbete i näringslivet. Judith har bland annat grundat och varit vd för den tongivande digitala kommunikationsbyrån For Sure skrivit boken Digital Panik och skriver just nu på sin andra bok. Här får du massor med tips om hur stillar din digitala panik och tar dig an digitaliseringens möjligheter. Lyssna nu!
2021-07-14
Länk till avsnitt

Företagarpodden Genvägen #13: Få en affärsängel på kroken

Nu är det dags för det trettonde avsnittet av Företagarpodden: Genvägen där vi bjuder på korta podcastavsnitt där du får upp ögonen och lär dig mer om ett nytt ämne. Genvägen hör du onsdagar udda veckor - jämna veckor är vanliga Företagarpodden på plats med intressanta intervjuer. Har du en spännande affärsidé och är i behov av att växla upp bolaget fort? Då kan du behöva ta in kapital från investerare som är villiga att skjuta till pengar i bolaget för att få vara med på din resa mot framgång. Här delar Günther Mårder med sig av sina bästa på hur du bör gå till väga för att få en affärsängel på kroken. Lyssna nu!
2021-07-07
Länk till avsnitt

Företagarpodden #270: Skatteregler och moms för företagare

Hur påverkas småföretagare av de nya momsreglerna? Och vilka skatter måste man ha koll på för att öka lönsamheten i företaget? Det tar vi reda på i veckans avsnitt. Günther får besök av Lena Westfahl, auktoriserad skatterådgivare och momsexpert på Grant Thornton samt Företagarnas skattepolitiska expert, Patrick Krassén. De nya momsreglerna har extra stor inverkan på dig som bedriver e-handel med kunder utomlands. Här får du de råd du behöver för att agera korrekt. Dessutom diskuterar vi en eventuell skattereform. Vad behövs för att minska bördan för företagare? Lyssna nu!
2021-06-30
Länk till avsnitt

Företagarpodden Genvägen #12: Säg upp dig och starta eget

Nu är det dags för det tolfte avsnittet av Företagarpodden: Genvägen där vi bjuder på korta podcastavsnitt där du får upp ögonen och lär dig mer om ett nytt ämne. Genvägen hör du onsdagar udda veckor - jämna veckor är vanliga Företagarpodden på plats med intressanta intervjuer. Det är många som drömmer om att ta steget och bli företagare. Vad ska man tänka och vilka förberedelser som krävs? I det här avsnittet delar Günther med sig av sina främsta tips till dig som funderar på att lämna livet som anställd och bli företagare. Lyssna nu!
2021-06-23
Länk till avsnitt

Företagarpodden #269: Så utbildas framtidens ledare

Hur gör man för att utvecklas och ständigt lära sig nya saker? Och hur kan kultur och ekonomi bli en lyckad kombination? Det och mycket mer får du reda på i detta avsnitt. Günther får besök i studion av Lars Strannegård, professor i företagsekonomi och sedan 2014 rektor för Handelshögskolan i Stockholm. Han är även styrelseledamot i Statens kulturråd och ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien. Nu är han aktuell med den nysläppta boken, Kunskap som känns, som beskrivs som en lovsång till att vidga sina vyer. Här får du bland annat flera tips om hur som företagare kan tänka om du är mitt i karriären men vill fylla på med ny kunskap som kan ta ditt företag till en ny nivå. Lyssna nu!
2021-06-16
Länk till avsnitt

Företagarpodden Genvägen #11: Hitta en kompanjon

Nu är det dags för det elfte avsnittet av Företagarpodden: Genvägen där vi bjuder på korta podcastavsnitt där du får upp ögonen och lär dig mer om ett nytt ämne. Genvägen hör du onsdagar udda veckor - jämna veckor är vanliga Företagarpodden på plats med intressanta intervjuer. Att starta företag med rätt affärspartner eller att gå ihop med en annan egenföretagare kan vara ett vinnande koncept. Men hur gör man för att hitta en bra kompanjon? I det här avsnittet får du flera konkreta tips som hjälper dig framåt i jakten på en perfekt affärspartner.
2021-06-09
Länk till avsnitt

Företagarpodden #268: Investera i hållbara affärer

Hur kombinerar man egentligen lönsamma affärer med ett starkt hållbarhetsarbete? Och hur ska man agera för att hitta hållbara verksamheter att investera i? Det och mycket mer diskuterar vi i veckans avsnitt. Günther får besök i studion av Gustav Stenbeck. Han är miljöaktivisten som blev riskkapitalist och har i 20 år jobbat med frågorna där hållbarhet och affärer möts. Han verkar som affärsängel och föreläsare och har en lång erfarenhet av hotellbranschen. Idag är han vd för energibolaget Mestro som gör det lättare för konsumenter att ta medvetna val kring energiförbrukning. Hur kommer du i gång i ditt företag och får ditt hållbarhetsarbete att påverka lönsamheten? Behövs en hållaberhetschef? Och vilka myter existerar kring företagande och hållbarhet? Det får du bland annat svar på här. Lyssna nu!
2021-06-02
Länk till avsnitt

Företagarpodden Genvägen 10: Skapa en stark företagskultur

Nu är det dags för det tionde avsnittet av Företagarpodden: Genvägen där vi bjuder på korta podcastavsnitt där du får upp ögonen och lär dig mer om ett nytt ämne. Genvägen hör du onsdagar udda veckor - jämna veckor är vanliga Företagarpodden på plats med intressanta intervjuer. Vad innebär en stark företagskultur? Och varför behövs det egentligen? I detta avsnitt får du grundläggande tips på hur du kan tänka och arbeta med företagskulturen i ditt företag.
2021-05-26
Länk till avsnitt

Företagarpodden #267: Framtidens handelsplats

Hur fungerar mötet mellan den fysiska handeln och det digitala? Och hur ska man göra för att drastiskt förbättra kundernas användarupplevelse? Det och mycket mer ska vi prata om i veckans avsnitt av Företagarpodden. Günther får besök i studion av Amer Mohammed. Han är sedan oktober 2019 chef för Coops nya enhet Digital och har en gedigen erfarenhet som egenföretagare. Amer har tidigare arbetat med digital utveckling och innovation på Cap Gemini och Stena Line. Före dess drev han flera företag och har en bakgrund som programmerare. Han utvecklade bland annat appen Healthy Heroes som belönades med Guldmobilen. Hur lyckas man som chef när utvecklingen ständigt tar nya kliv? Och hur kan man våga misslyckas och göra det fort? Lyssna på ett inspirerande samtal om ledarskap, innovation och mötet mellan den fysiska och digitala handeln.
2021-05-19
Länk till avsnitt

Företagarpodden Genvägen #09: Utveckla din affärsidé

Nu är det dags för det nionde avsnittet av Företagarpodden: Genvägen där vi bjuder på korta podcastavsnitt där du får upp ögonen och lär dig mer om ett nytt ämne. Genvägen hör du onsdagar udda veckor - jämna veckor är vanliga Företagarpodden på plats med intressanta intervjuer. Hur kommer man på en affärsidé? Vilka metoder finns och hur går du till väga för att testa den? I veckans avsnitt delar Günther med sig av sina tips.
2021-05-12
Länk till avsnitt

Företagarpodden #266: Affärsutveckla ditt bolag för framtiden

Vilka åtgärder krävs för att anpassa företaget för oväntade utmaningar? Och hur kan man tweaka sin affärsidé efter det rådande världslaget? Det är ämnet för veckans avsnitt av Företagarpodden. Günther får besök av Jacob Wall som är a?ärsutvecklingsdirektör på Axel Johnson som är en av Nordens ledande handelskoncerner. År 2020 omsatte totalt de idag hel- och delägda bolagen i Axel Johnson-koncernen cirka 87 miljarder kronor och har omkring 25 000 anställda. Jacob har ett brinnande intresse för e-handel och är dessutom ordförande i Novax och Skin City. Vad krävs för att driva ett framgångsrikt företag när arbetsmarknaden struktureras om, hemarbete ökar och hållbarhet blir allt viktiga för lönsamheten? Günther och Jacob resonerar om hur du som företagare påverkas och vilka anpassningar som krävs. Lyssna nu! Sändningen är en del av Företagarna Business Forum Digital. Läs mer här: https://www.foretagarna.se/kampanjer/foretagarna-business-forum-digital/
2021-05-05
Länk till avsnitt

Företagarpodden Genvägen #08: Få råd med dina drömmar

Nu är det dags för det åttonde avsnittet av Företagarpodden: Genvägen där vi bjuder på korta podcastavsnitt där du får upp ögonen och lär dig mer om ett nytt ämne. Genvägen hör du onsdagar udda veckor - jämna veckor är vanliga Företagarpodden på plats med intressanta intervjuer. Hur får du råd med dina drömmar och kan finansiera ditt liv som företagare? I veckans avsnitt ger Företagarnas vd Günther Mårder sina bästa tips.
2021-04-28
Länk till avsnitt

Företagarpodden 265: Klimatsäkra ditt företag!

Många företagare strävar efter att uppnå konkret, ökad hållbarhet i sitt företag. Men hur ska man egentligen gå tillväga? I veckans avsnitt får Günther besök av hållbarhetsentreprenören Rebecka Carlsson. Hon har startat en handfull hållbarhetsföretag, arbetat som politiskt sakkunnig till Sveriges klimat- och miljöminister och utbildats i exponentiella teknologier vid Singularity University på NASA. Hon är aktuell med boken ?Exponentiell klimatomställning?, en guide för företagsledare, entreprenörer, investerare och chefer som vill vara med och utveckla framtidens hållbara företag och klimatlösningar som får stor effekt. Här då du tips och verktyg som kan hjälpa dig att komma igång med ett aktivt hållbarhetsarbete i ditt företag. Lyssna nu!
2021-04-21
Länk till avsnitt

Företagarpodden Genvägen #07: Finansiera med banklån

Nu är det dags för det sjunde avsnittet av Företagarpodden: Genvägen där vi bjuder på korta podcastavsnitt där du får upp ögonen och lär dig mer om ett nytt ämne. Genvägen hör du onsdagar udda veckor - jämna veckor är vanliga Företagarpodden på plats med intressanta intervjuer. Behöver du extra resurser för att ditt bolag ska ta fart? I det här avsnittet delar Günther Mårder med sig av sina främsta tips om hur du förhandlar med banken och anpassar ditt företag för att på ett snabbt och säkert sätt få in kapital för att utveckla företaget. Lyssna nu!
2021-04-14
Länk till avsnitt

Företagarpodden 264: Nå framgång med mångfald

Hur kan ett inkluderande ledarskap och ett aktivt mångfaldsarbete leda till bättre affärer och nöjdare medarbetare? Det tar vi reda på i veckans avsnitt av Företagarpodden. Günther får besök i studion av entreprenören Sofia Falk har hjälpt över hundra globala företag och organisationer att öka sin konkurrenskraft via mångfald och inkludering. Hon har varit rådgivare åt FN, OECD och Sveriges regering. I den nya boken Mångfaldsparadoxen som släpps 9 april summerar Sofia sina erfarenheter. Målet är att skapa bättre affärer, smartare produkter och tjänster samt nöjdare medarbetare. På vilket sätt behöver svenska företag omvärdera sin syn på talang och kompetens? Det och mycket mer diskuterar vi i avsnittet. Vi presenterar även Företagarpoddens färska jingel som är inspirerad av en klassisk tv-serie. Kan ni höra vilken?
2021-04-07
Länk till avsnitt

Företagarpodden Genvägen #06: Anställ din första medarbetare

Nu är det dags för det sjätte avsnittet av Företagarpodden: Genvägen där vi bjuder på korta podcastavsnitt där du får upp ögonen och lär dig mer om ett nytt ämne. Genvägen hör du onsdagar udda veckor - jämna veckor är vanliga Företagarpodden på plats med intressanta intervjuer. Att ta steget att som företagare bli arbetsgivare är stort. Och ofantligt viktigt för utvecklingen av vårt land. Ju fler som vågar ta steget och anställa desto mer pengar skapas till välfärden. I det här avsnittet av Företagarpodden Genvägen får du reda på det viktigaste som du behöver veta när du ska anställa din första medarbetare.
2021-03-31
Länk till avsnitt

Företagarpodden #263: Så får du fart på din ekonomi

I veckans avsnitt pratar vi sparande, investeringar och stiftelser och levererar flera tips på hur du kan maximera din egen privata ekonomi som företagare. Günther Mårder får besök i studion av författaren, företagsledaren och investeraren Per Håkan Börjesson. Per Håkan Börjesson är grundare, vd samt huvudägare i Investment AB Spiltan. Han är också författare till ett flertal böcker om sparande och investeringar. Hans mest sålda bok ?Så här kan alla svenskar bli miljonärer? har getts ut i flera upplagor och har hittills sålt i drygt 100 000 exemplar. Han menar att alla människor kan bli miljonärer med några ganska enkla tips Hur gör man en exit på en investering? Och hur kan du nyttja börsen på ett säkert sätt som ger dig rejäl utdelning? I veckans avsnitt får du mängder med tips. Lyssna nu!
2021-03-24
Länk till avsnitt

Företagarpodden Genvägen #05: Välja mellan enskild firma och aktiebolag

Nu är det dags för det femte avsnittet av Företagarpodden: Genvägen där vi bjuder på korta podcastavsnitt där du får upp ögonen och lär dig mer om ett nytt ämne. Genvägen hör du onsdagar udda veckor ? jämna veckor är vanliga Företagarpodden på plats med intressanta intervjuer. När ska man välja aktiebolag och när ska man välja enskild firma? Bägge företagsformer är fullt möjliga att starta med. Men det finns skillnader som gör att det i vissa fall är bättre att välja den ena eller andra. I detta avsnitt får veta allt du behöver för att ta rätt beslut. Lyssna nu!
2021-03-17
Länk till avsnitt

Företagarpodden #262: Bättre förutsättningar för kvinnors företagande

Det behövs en djupare förståelse för hur kvinnor driver företag och ser på finansiering och tillväxt. Det visar en ny rapport som Företagarna varit med om att ta fram tillsammans med Tillväxtverket, Enterprise Europe Network och Almi. Men vad är det som krävs? Det diskuterar vi i veckans avsnitt av Företagarpodden. Podden leds denna vecka av Lina Skandevall. Hon driver sedan 17 år tillbaka ett PR- och kommunikationsföretag och är även Företagarnas expert på kvinnors företagande. Hon får sällskap i studion av Julia Delin, vd, SSE Business Lab, Handelshögskolans inkubator i Stockholm samt Sandra Kastås, grundare av PR-byrån Orakel och författare till boken ?Bli företagarinna?. Lyssna nu! Nästa vecka är Günther Mårder tillbaka som vanligt.
2021-03-10
Länk till avsnitt

Företagarpodden Genvägen #04: Nå ut med ditt budskap nästan gratis

Nu är det dags för det fjärde avsnittet av Företagarpodden: Genvägen där vi bjuder på korta podcastavsnitt där du får upp ögonen och lär dig mer om ett nytt ämne. Genvägen hör du onsdagar udda veckor ? jämna veckor är vanliga Företagarpodden på plats med intressanta intervjuer. Hur lyckas man med marknadsföringen för företaget utan att ha väldigt mycket pengar att spendera? Här ger Günther sina allra främsta tips. Lyssna nu!
2021-03-03
Länk till avsnitt

Företagarpodden #261: Så optimerar du logistiken

Logistik är lätt att ta för givet, men som småföretagare kan det vara extra känsligt när verksamheten stannar upp för att logistiken inte rullar på. I veckans avsnitt får vi experttips på hur du ska hantera logistiken i ditt bolag. Günther får besök i studion av Fredrik Edeland, grundare av Sendify och Express Delivery och andra pristagare i Årets Unga Företagare Sverige 2019. Sendify lanserades i slutet av 2015 och är en end-to-end-tjänst för småföretagare att beräkna pris, boka och spåra frakt. Förra året fick Sendify in 1,7 miljoner euro i riskkapital från det Berlinbaserade bolaget Altantic Labs. Nu har de tagit in ytterligare kapital. I veckans avsnitt får du tips om hur du snabbt kan skala upp ett bolag med hjälp av externt kapital och investeringsrundor. Är du student och funderar på att starta bolag parallellt? Här får du även tips på hur du ska agera och vad du ska undvika. Lyssna nu!
2021-02-24
Länk till avsnitt

Företagarpodden Genvägen #03: Hitta din bästa bransch

Nu är det dags för det tredje avsnittet av Företagarpodden: Genvägen där vi bjuder på korta podcastavsnitt där du får upp ögonen och lär dig mer om ett nytt ämne. Genvägen hör du onsdagar udda veckor ? jämna veckor är vanliga Företagarpodden på plats med intressanta intervjuer. Inom vilken bransch ska jag starta företag? Vilka trender påverkar mest? Och vilka utmaningar och affärsmöjligheter blir viktiga att hålla kolla på när jag väljer inriktning för bolaget? I det här avsnittet får tips på hur du som företagare kan dra fördel av de trender som just nu påverkar företagande. Lyssna nu!
2021-02-17
Länk till avsnitt

Företagarpodden #260: Fintech-lösningar som hjälper dig som företagare

Det vimlar av mängder med smarta nya lösningar för att hantera olika ekonomiska tjänster? Men vilka är bäst anpassade för företagare? Det och mycket mer ska vi diskutera i veckans avsnitt av företagarpodden. I veckans avsnitt får vi besök av Tuva Palm som i flera år varit med på listan över Sveriges mäktigaste tech-kvinnor och är en inflytelserik inspiratör och debattör inom digitalisering, ledarskap och teknik. Hon har en bakgrund som CTO på Nordnet, produktdirektör på Klarna och utvecklingschef på Oracle. Idag arbetar hon som Chief Product Officer på Utopia Music och sitter bland annat i styrelsen för Fort Nox och Easy Park. Hur får man en affärsängel på kroken? Och vad krävs för att Sverige ska befästa sin position som ett av världens mest framgångsrika länder inom Startups och teknik när konkurrensen hårdnar? Det och mycket mer tar vi upp i veckans avsnitt. Lyssna nu!
2021-02-10
Länk till avsnitt

Företagarpodden Genvägen #02: Lyckas med din pitch!

Välkommen till det andra avsnittet av Företagarpodden: Genvägen där vi bjuder på korta podcastavsnitt där du får upp ögonen och lär dig mer om ett nytt ämne. Genvägen hör du onsdagar udda veckor ? jämna veckor är vanliga Företagarpodden på plats med intressanta intervjuer. Vill du få en ny investerare på kroken, övertyga en ny partner, eller ställa upp i en entreprenörstävling? Då behöver du kunna pitcha din företagidé på trovärdigt och skickligt sätt. Konkurrensen är mördande men det finns sätt att lyckas fortare. I det här avsnittet får du de tips som du behöver för att vässa din pitch till en ny nivå. Lyssna nu!
2021-02-03
Länk till avsnitt

#företagarpodden #259: Telekomentreprenören som rubbar jättarna

Hur utmanar du i en bransch som domineras industriföretag? Och vad krävs för att våga satsa på att starta eget när en lukrativ karriär som anställd finns inom räckhåll? Det och mycket mer ska vi diskutera i veckans avsnitt av #företagarpodden. Telekombolaget Telness grundades 2016 av och har på kort tid vuxit fort. Affärsidén handlar om att vara en digital mobiloperatör för företagare och entreprenörer och bolaget har bland annat byggt en teknisk plattform som ska underlätta hanteringen av telefoni. I veckans avsnitt får vi besök av företagets vd och medgrundare Martina Klingvall som 2019 utsågs till Founder of the Year i Sverige av Global Startup Awards. Hur bygger man upp ett slagkraftigt team med små medel på kort tid? Och hur gör man för att få investerare på kroken redan innan företaget lanserats på marknaden? I veckans avsnitt får du mängder med tips. Lyssna nu!
2021-01-27
Länk till avsnitt

Företagarpodden Genvägen #01: Starta din första e-handel

Premiär för Företagarpodden: Genvägen Lyssna på första avsnittet i Företagarpoddens nya serie Genvägen, korta podcastavsnitt där du får upp ögonen och lär dig mer om ett nytt ämne. Genvägen hör du onsdagar udda veckor ? jämna veckor är vanliga Företagarpodden på plats med intressanta intervjuer. Handeln på nätet har vuxit rekordsnabbt på senare år. Under 2020, som präglades av coronapandemin, exploderade den fullständigt. Var fjärde internetanvändare har e-handlat i högre utsträckning under pandemin. Det finns stora möjligheter men också utmaningar för dig som är redo att ta en del av den växande kakan. Lyssna nu!
2021-01-20
Länk till avsnitt

#företagarpodden #258: Brexit i praktiken

Nu finns det äntligen ett avtal på plats som ska vägleda företagare som gör affärer med Storbritannien. Men hur blir det i praktiken för alla de svenska företagare som vill göra affärer med britterna? Det ska vi ta reda på i veckans avsnitt tillsammans två tunga experter. Theresa Ryberg, är Företagarnas expert på handel och exportfrämjande. Hon har tidigare arbetat på det portugisiska justitiedepartementet för EU-frågor, i Bryssel på Europeiska Ekonomiska och Sociala Kommittén. Avsnittet gästas även av Kenneth Persson, sakkunnig på Enheten EU och internationell samordning på Tullverket. Han har arbetat på Tullverket i drygt 40 år, de senaste dryga 25 åren med internationella frågor på EU-nivå och utvecklingsfrågor. Det är ungefär 6 000 svenska företag som handlar med Storbritannien och runt 70 000 svenska jobb som direkt berörs av den handeln. Hur ska de agera framöver och hur undviker man onödiga tullavgifter? Det tar vi bland annat reda på i veckas avsnitt. Lyssna nu!
2021-01-13
Länk till avsnitt

#företagarpodden #257: Solcellsbolaget som vill transformera energibranschen

Äntligen är 2020 över och ett nytt år har börjat! I veckans program ska vi få träffa två unga entreprenörer som utmanar de stora energibolagen. I veckans avsnitt möter vi Linus Baihofer Werner och Hugo Larsson. Tillsammans har de grundat solcellsbolaget Save By Solar. Med stora kunder som ICA Fastigheter och Vasakronan har Save by Solar vuxit rejält sedan starten 2014. Företaget har gått från 2 till 65 medarbetare och beräknas omsätta en bit över 100 miljoner i år. I oktober utsågs duon till Årets Unga Företagare 2020. Varför ska man som ung och ambitiös satsa på att starta företag istället för en karriär som anställd? Vilka fördelar och nackdelar finns? I denna podd får du mängder med goda råd. Potentialen med solceller och hållbar energiproduktion är stor. Vilka affärsmöjligheter skapas när tekniken skapar nya förutsättningar? Lyssna nu!
2021-01-06
Länk till avsnitt

#företagarpodden #256: Günther och Fabians nyårskarameller

Det har varit ett händelserikt år som givit alla företagare stora utmaningar. I dagens avsnitt minnas vi tillbaka på årets toppar och dalar och siar om vad som väntar år 2021. Dagens gäst är Företagarnas ordförande Fabian Bengtsson. Han är även ägare och ledamot i NetOnNet AB och och SIBA Invest AB, som är verksamma inom detaljhandel, finans- och försäkringssektorn samt fastighetsbranschen. Tidigare har han även varit vd i tredje generation för SIBA och ordförande för Elektronikbranschen. 2016 utsågs Fabian till EY Entrepreneur of the Year i Sverige. Vilka blir de bestående förändringarna i Coronakrisens kölvatten? Och hur ska man tänka för att lyckas med affärerna när marknaden återstartar? Günther och Fabian ger här sina bästa tips. Lyssna nu!
2020-12-30
Länk till avsnitt

#företagarpodden #255: Så maximerar du IT-säkerheten

Stina Ehrensvärd, vd och grundare av IT-säkerhetsbolaget Yubico gästar podden och delar med sig av sin framgångssaga. Hur gör man för att skydda företaget från dataintrång? Och hur är det att leda ett av Sveriges mest framgångsrika företag? Det ska vi bland annat ta reda på i veckans avsnitt. Yubico som grundades 2007 har skapat säkerhetsnyckeln YubiKey, en nyckel som stoppar ID-stöld på nätet för storbolag och miljontals individer över hela världen. Stina är uppväxt i Lund och sedan många år bosatt i Silicon Valley. Framgångarna med bolaget har bland annat lett till priser som EY Entrepreneur Of The Year (2018), Näringslivets mäktigaste kvinna enligt Veckans Affärer och KTH:s stora pris år 2016. Nu gästar hon #företagarpodden för att dela med sig av sina erfarenheter till dig som lyssnar. Yubico har varit med och arbetat med IT-säkerheten kring amerikanska valet. Vad är hoten mot demokratiska processer. Och hur kan vi skydda oss? Stina ger sina bästa tips. Hur är det att bo och arbeta i mytomspunna Silicon Valley? Här får du en unik inblick. Lyssna nu!
2020-12-23
Länk till avsnitt

#företagarpodden #254: Årets Företagare i Sverige 2020

I veckans avsnitt får vi celebert besök av Richard Bergfors, vd och koncernchef för Max Burgers, som utsågs till Årets Företagare i Sverige 2020. Sedan starten 1968 har familjeföretaget MAX utvecklats från en lokal hamburgerbar med rötter i Gällivare till en kedja med drygt 160 restauranger i fem länder, 6 000 anställda och närmare 4 miljarder kronor i omsättning. I oktober tog Richard hem segern i Företagarnas nationella tävling Årets Företagare i Sverige mycket tack vare satsningarna på gröna alternativ. Vi lever i en oförutsägbar tid där spelreglerna ändras varje vecka med nya restriktioner och råd. Som ledare ställer det stora krav. Richard och Günther ger sina viktigaste råd på hur du ska agera. I podden får du även tips om hur du kan göra för att snabbt växa och expandera ditt företag. Hur är det att driva företag inom familjen? Vilka fördelar och nackdelar finns? Här får du mängder med tips.
2020-12-16
Länk till avsnitt

#företagarpodden #253: Så skapar du en inkluderande arbetsplats

Hur skapar man ett arbetsklimat där alla får vara sig själva och vad betyder inkludering för en framgångsrik affärsverksamhet? Det tar vi reda på i veckans avsnitt av #företagarpodden. Gunther får besök av Caroline Farberger, vd för ICA Försäkring och högaktuell med den nysläppta boken ?Jag, Caroline?. Hon har tidigare drivit eget företag och arbetat som managementkonsult på McKinsey och har en lång erfarenhet från olika chefspositioner inom försäkringsbranschen. Hur privat ska man vara på arbetsplatsen med sina kollegor? Och vilka fördelar och nackdelar finns? Caroline och Günther resonerar kring hur ledare bor agera för att skapa inkluderande arbetsplatser. Som chef i näringslivet, vilka fördelar har man om man drivit företag tidigare i yrkeslivet? Caroline delar med sig av sina viktigaste erfarenheter från karriären. Lyssna nu!
2020-12-09
Länk till avsnitt

#företagarpodden #252: Företaget som vill digitalisera lärandet

Hur kan man digitalisera utbildning på ett effektivt och lönsamt sätt? Och vilka nya affärsmöjligheter skapas när fler utbildas digitalt? Det ska vi bland annat diskutera i veckans avsnitt. Det svenska edtech-bolaget Kognity utvecklar smarta läroböcker ? som kan användas på mobiler, läsplattor och datorer ? med interaktivt material i kombination med videoklipp, animeringar och 3D-grafer. Bolaget har på mindre än fem år gott från 0 till 85 anställda och har som ambition att förändra lärandet i grunden. I veckans avsnitt får Günther besök av vd-n och medgrundaren Hugo Wernhoff. Hur gör man för att attrahera och behålla rätt personal när konkurrensen är stor? I podden får du flera tips på hur du ska gå tillväga. Hur sätter man sin egen gärning i en större kontext och hur kan det påverka din omgivning. Det och mycket mer diskuterar vi i veckans avsnitt. Lyssna nu!
2020-12-02
Länk till avsnitt

#företagarpodden #251: Så kan småföretag lyckas med innovation

Hur fungerar dialogen mellan myndigheter och företagare egentligen? Och hur ska företagare få bättre stöd för att lyckas med innovation i sitt företag? Det diskuterar vi i veckans avsnitt. Günther får besök i studion av Darja Isaksson som sedan augusti 2018 är generaldirektör för Vinnova ? verket för innovationssystem. Hon är även sedan 2019 ledamot av regeringens digitaliseringsråd och har en lång bakgrund som företagare som grundare av byråerna inUse och Ziggy Creative Colony. Dessutom gästas podden av Helena Fond, Företagarnas expert på regelförenkling och arbetet mot regelbörda. Vad är skillnaderna mellan innovationer, affärsutveckling och uppfinningar? Och hur gör jag som företagare för att ta del av den hjälp och de stöd som finns för att utveckla min produkt eller verksamhet? I veckans avsnitt får du mängder med tips. Ökande administration och konstiga regler är ett hinder för framgångsrika företagare. Men det finns lösningar och verktyg som kan lösa krånglet. I veckans avsnitt diskuterar vi även vilka lösningar som behövs. Lyssna nu!
2020-11-25
Länk till avsnitt

#företagarpodden #250: Nya affärsmöjligheter med delningsekonomi

Hur går man tillväga för att skapa en framgångsrik app-tjänst? Och vilka affärsmöjligheter skapas av den växande delningsekonomin? Det tar vi reda på i veckans avsnitt av #företagarpodden. Veckans gäst heter Tim Bjelkstam. Han är vd och medgrundare av den populära app-tjänsten TipTapp som grundades 2015. I tjänsten kan användarna lägga upp bilder på skräp och prylar som ska slängas ? och vad hen kan tänkas betala för att få detta bortfraktat. Sedan hämtas föremålen av en annan användare mot den angivna ersättningen. Tjänsten har på kort tid blivit väldigt populär i hela Sverige och nu satsar de på att expandera till fler städer i Europa. Hur gör man om man hamnar i konflikt med myndigheter? Vilka stöd finns? I podden får du flera konkreta tips. Många drömmer om att starta företag men saknar den rätta idén och det rätta teamet. I podden får du flera tips på hur du kan tänka och agera för att lyckas ta steget. Lyssna nu!
2020-11-18
Länk till avsnitt

#företagarpodden #249: Vilken låt är ditt företag?

Vilka affärsmöjligheter skapas när byggbranschen digitaliseras? Och hur är det arbeta i Silicon Valley? Det tar vi reda på i veckans avsnitt tillsammans med Julia Selander, marknadschef på investmentbolaget MPG Group och tidigare vd på Venture Cup. Poddens tidigare medprogramledare Julia Selander gör comeback i #företagarpodden och delar med sig av sina viktigaste råd efter att ha bott och arbetat i San Francisco. Dessutom går Günther och Julia igenom de viktigaste höjdpunkterna från poddens tidigare avsnitt. Hur kan bolag inom traditionella branscher såsom bygg och fastighet vässa sin affärsutveckling och sitt varumärke? Och hur jobbar man effektivt med storytelling med begränsade resurser? Günther och Julia delar med sig av sina allra bästa råd för dig som vill ta nästa steg. Lyssna nu!
2020-11-11
Länk till avsnitt

#företagarpodden #248: Ta kontroll över ditt sparande

Podden firar fem år och vi har glädjen att välkomna tillbaka Jenny Rosenbaum, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer. Günther får ett kärt återseende i studion. Jenny Rosenbaum är jurist med lång erfarenhet av att hjälpa företagare i olika knepiga situationer. Hon var dessutom tidigare medprogramledare i #företagarpodden. Hon berättar om sina erfarenheter från att arbeta inom olika fackförbund och arbetsgivarorganisationer. Dessutom blir det en tillbakablick kring hur #företagarpoddens begynnelse. Hur tar man kontroll över sitt sparande? Och hur ska man tänka kring risk och avkastning? Vilka knep finns egentligen? Günther och Jenny delar med sig av sina viktigaste erfarenheter. Lyssna nu!
2020-11-04
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.