Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

RASERIET - Podden med Amie & Fanna

RASERIET - Podden med Amie & Fanna

Podden med Amie & Fanna är samtalspodden där kusinerna Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby avverkar ämnen som är kopplade till populärkultur, relationer, rasism. Ja, deras vardag helt enkelt.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

play.acast.com/s/raseriet

Avsnitt

#90 Kärlek, tinder och jämställda män

...och på alla hjärtans dag återuppstod dom! Amie och Fanna pratar passande nog om kärlek

men också om att Fanna är tillbaka på Tinder med en bio som är A WHOLE LOT! Kan någon man leva upp till hennes krav? Och vad tycker egentligen kusinerna om män som tar plats i jämställdhetskampen? På slutet kommer lite spännande nyheter om Raseriet 2.0 också så stay tuned! RASERIET IS BACK!

2019-02-14
Länk till avsnitt

#89 StripTrip - hemma igen

Amie och Fanna har precis landat från en omtumlande StripTrip. Tio nätter på strippklubbar tillsammans med kvinnorna som skakar sin rumpa för att få livet att gå ihop. Vilka fördomar besannades och vilka nya insikter har kusinerna hämtat hem? Ett samtal om saviorism, kroppskomplex och lite om att vara mamma. Dokumentärserien finns nu uppe att se på SVTplay, här är kompletterande material i äkta RASERIETpoddanda.

2018-12-14
Länk till avsnitt

#88 Imorn åker vi på Striptrip!

?Vad har man på sig på en strippklubb? Hur kommer vi reagera? Kommer vi ens få filma på klubben? Vad är det värsta som kan hända? Asså, vad har vi gett oss in på?? Frågorna va MÅNGA dagen innan Amie och Fanna gav sig iväg på Strip Trip! En resa som kom att bli något mycket större än vad dom hade väntat sig, och då var ändå förväntningarna skyhöga! Detta är del ett av poddversionen av Striptrip.

2018-12-10
Länk till avsnitt

#87 Svarta barn & Vita hjältar

Volontärjobba i Afrika, hjälpa till, god vilja - vad kan gå fel? I en drömvärld är svaret ?KÖR BA KÖR?. I den riktiga världen, med riktig historia, blir svaret tyvärr - allt. För den riktiga historian berättar om slaveri, om kolonialism, om att vi är rika för att dom är fattiga, om maktmissbruk och orättvisa. Vem hjälper egentligen vem när vita välvilliga västerlänningar volontärar?

2018-11-01
Länk till avsnitt

#86 Frågelådan

Frågelådan aka RASERIETS egna Pandoras ask är öppen och era funderingar styr innehåller i veckans podd. Fortsätt skicka era frågor till raserietpodden@gmail.com så besvarar vi den asap. Kanske har du fått svar på din fråga i veckans avsnitt? Finns bara ett sätt att ta reda på det...

2018-10-25
Länk till avsnitt

#85 MeToo - ett år senare

MeToo - ett år senare. Backlash eller framsteg för feminismen? Kusinerna ser tillbaka på det år som gått sedan MeToo-revolutionen drog igång. Samtal om sexuellt våld har varit mer aktuellt än någonsin - samtidigt blev MeToo aldrig en valfråga. Amie och Fanna pratar makt, män och tjatsex. Stor tack till alla som skickat in sina tankar och berättelser om MeToo. Ni är allt <3

2018-10-18
Länk till avsnitt

#84 Vegan or Die

Det har hänt igen, att samtal om rasism och intersektionell feministisk analys kidnappats av samtal om veganism. Fanna och Amie reflekterar över vikten av veganism, problematiken med fokusförskjutning och whataboutism. Och hur va det nu - vegansk/rasistisk glass eller rasistifri/animalisk glass? Tycker Amie att man får skämta om allt? Och vad skulle egentligen få Fanna att ge upp kött?

2018-10-12
Länk till avsnitt

#83 Friend or Freud?

Polare eller psykolog? Hur göra när vänskap förvandlas till enformiga samtal om vännens problem i livet? Hur mycket terapeut förväntas man vara och är det ok att faktiskt tröttna på en vänskap pga känslan av påtvunget terapeutskap? Fanna och Amie svarar på lyssnarnas relationsfrågor, snackar om Katarina Taikon-priset och reflekterar över bokmässan.

2018-10-04
Länk till avsnitt

#82 Strippor & dumpade killar

Touchdown SVEA! RASERIET är nyligen hemkomna från en omtumlande Strip Trip, detta snackas det såklart om i veckans avsnitt. Och så besvaras en lyssnarfråga om hur man hanterar killen som säger slentrianmässigt rasistiska saker när du är svart...och han är vit (spoiler alert - DUMPA DIN KILLE). Amie och Fanna är tillbaka med ny energi direkt från Bang Studios

2018-09-29
Länk till avsnitt

#81 Brunch vs. Demo

Amie har varit på demonstration och har både positiva och negativa tankar kring det. Fanna valde att avstå av skäl som är mer personliga och känsliga än hon kanske själv förstått. Hur mycket kan man egentligen kräva av sina vänner? Måste man engagera sig i samma politiska frågor och på samma sätt? Ett samtal om vänskap och aktivism.

2018-09-01
Länk till avsnitt

#80 Valspecial Pt2 Live från Malmö

RASERIETs valspecial-turné nästa stopp blev Malmö! Amie och Fanna fortsätter att svara på lyssnarfrågor. Vad innebär 'trygghet'? Blir en röst på Feministiskt initiativ automatiskt en bortkastad röst? Hur ska en researcha inför valet 9 september?

Raseriets valspecial part two is here!

2018-08-24
Länk till avsnitt

#79 Valspecial Pt1 Live från Gbg

Mindre än en månad kvar tills Sverige går till val och frågetecknen är många. RASERIET gör sitt bästa för att hjälpa till på traven i valdjungeln genom att besvara ett gäng lyssnarfrågor. Hur peppar man en vän som inte vill rösta? Räknas ens en blank röst? Hur ska en tänka om en vill taktikrösta? Och helt ärligt, kan man ens lita på vad som står på partiernas hemsidor?

Raseriets valspecial part 1 kommer med ett budskap - läs på och GÅ OCH RÖSTA!

2018-08-17
Länk till avsnitt

#78 Breakups & Daddy Issues

Hur går man vidare efter ett breakup? Och kanske ännu viktigare - hur vet man att det är dags att lämna? Amie och Fanna svarar på en lyssnares relationsfrågor och försöker reda ut lite egna beteenden som leder till knas i relationer. Det blir ett samtal om daddy issues och kärlek!

2018-08-10
Länk till avsnitt

#77 Kroppshetsar vi?

En historisk svensk sommar flyter på. Kusinerna har inte setts sen juni och måste därför catcha up på varandras sommar. Vem har dumpat sin kille, vem har blivit nationalist? Allt kan hända under en sommar you know! Samtidigt står Svea inför slutspurten i höstens riksdagsval. Med vilken typ av energi möter Amie och Fanna hösten? Och vad händer med själva Raserietpodden kommande veckor? Säsong 6 är här you guys. Back and better och viktigare än någonsin. Vår tid är nu!

2018-08-04
Länk till avsnitt

#76 SHORT BUT SWEET - Säsongsstart

Don?t call it a comeback! Men säsong 6 (inte fem och inte sju - you know Amie & Fanna can't count for shit) börjar NU! Först en SHOT of love från dina fave podcast qties. Som har saknat dig, och varandra och att podda! Eppi FKN 76 kör vi!

2018-08-04
Länk till avsnitt

#75 Frågelåda med expertgäster

Livepodd från Poddfest på Fotografiska!

Gästerna Pia Herrera, Adonay Kidane och Jonathan Rollins hjäper till att svara på lyssnarfrågor om ordet negra/negro, hur en ska tänka som förstagångsväljare och #Blaxit!

Tune In!

2018-05-18
Länk till avsnitt

#74 Raseriet vs. R. Kelly

Finna-mig-själv eller vila-från-utbrändhet RASERIET har ovärderliga tips för din nästa långresa. Men också ett samtal om R. Kelly och artist vs art, måste man ta ställning? Samtidigt som Rihanna släpper sexiga underkläder och Cherrie släpper ny musik. Suave

Låt: Cherrie - Det Slår Mig Ibland

2018-05-18
Länk till avsnitt

#73 Kroppsaktivism XXL

Senaste veckans stora feministdebatt har hettat upp frågor om kroppsaktivism och the male gaze till absolut brännpunkt. Och det kokade över i upprörda känslor och frågetecken om vad som egentligen får kallas feminism. Vad har vi för förväntningar på oss som feminister och finns det absoluta No No?s för den som kallar sig feminist? Lyssna, detta är en fet kroppsaktivistspecial! S/o till alla medverkande. @klito.ris @briarroses @riechellig och @w.aterbaby Er kamp är lager than life!

2018-05-04
Länk till avsnitt

#72 KKKanye & Omvänd rasism

Folkbildning 2.0 fortsätter. Nu i form av instagramkontot @SvartHistoria, som tar vid där den traditionella historieläran i svenska skolor brister. Fet s/o! Samtidigt tycks Kanye sjunka allt djupare i the sunken place och Raseriet besvarar den eviga frågan om omvänd rasism verkligen är en grej? Spoiler alert! Its not!

2018-04-27
Länk till avsnitt

#71 Avicii, vila i frid

Tim Avicii Berglings bortgång får kusinerna att tänka till. På stress, psykisk ohälsa och hur patriarkatet drabbar män. Och på hur oändligt sorgligt det är när en människa går bort alldeles för tidigt. Vila i frid, Tim.

2018-04-26
Länk till avsnitt

#70 BLACK EXCELLENCE

Black excellence week come through! Kendrick Lamar är den första hiphopartisten att motta ett Pulitzer pris och blir därmed historisk. Beyonce headlinar Choachella (Beychella!) och skriver samtidigt historia som den första svarta kvinnliga artisten att göra det! Cardi har slagit rekord efter rekord och även fuckat upp Fannas liv och Amie är ba glad att Fanna är tillbaka från New York! Det är EPPI FKN 70 och RASERIET är LIVET!

2018-04-19
Länk till avsnitt

#69 KKKlippan

Blackface, n-ord och KKK. Amie och Fanna försökte länge undvika Klippan-gate. Men. Lyssnarna ville annat. Och så dessa antirasistiska förkämparna med rassigt förflutet... Hur ska dom hanteras egentligen? Eppi 69 blev ett racist-avsnitt - but hey! Raseriet finns av en anledning. Bring it on!

2018-04-03
Länk till avsnitt

#68 Say It To My Bare Face, Bitch

Alla snackar skit. Erkänn! Så är det bara. "Vad säger dom om mig bakom min rygg?" Den frågan har väl alla ställt sig ett x antal gånger? I EPPI 68 händer något som aldrig hänt tidigare. Fanna checkar Amie. Och Amie checkar Fanna. Stämningen blir ansträngd absolut men det va tvunget att hända! Precis som du också måste checka dina kompisar ibland för annars blir det ju bara massa skitsnack och det är ju inte bra...eller?

2018-04-01
Länk till avsnitt

#67 "Välmenande" rasism och "nordiskt" hår

Pandoras ask (yani frågelådan) är öppen! Era frågor om volontärarbete och rassiga morföräldrar besvaras. Och vad menas egentligen med "nordiskt hår"?! Your fave afrovikings funderar och analyserar i eppi 67!

2018-03-23
Länk till avsnitt

#66 Rihanna. Serena. Imenella.

SnapChat waz guuud?? Försöker göra humor av våld i nära relationer och narr av Queen Rihanna? NAH! Samtidigt så ryktas det om ett helt nytt sminkmärke signerat Queen Serena?! Hell Yes! Och juste...ny musik! Av Queen Imenella! All girls rock, but black girls...we?re on a whole other level. Don?t act like you forgot!

2018-03-17
Länk till avsnitt

#65 Marielle. Kvinna. Svart. Aktivist. Mördad

#SayHerName

Minns Marielle Franco. Kvinna, svart, aktivist, mördad. Rio de Janeiro. Onsdag 14e mars 2018 var hon på väg hem från ett möte med svarta kvinnliga aktivister. Men hon kom inte hem. Istället blev hon skjuten med nio skott i huvudet. Lär dig om henne. Berätta för fler. Säg hennes namn. Marielle

2018-03-16
Länk till avsnitt

#64 Dumpa honom... Oops!

Veckans avsnitt kommer med en uppmaning: dumpa din kille! Eller? Nej. Men en fråga, hur mycket ska du upplysa och uppfostra honom? Kusinerna öppnar frågelådan som väcker samtal om begreppet SVART, att som konstnär avbilda svarta människor och så pojkvännen då... Hur upplyser man honom på bästa sätt om strukturell rasism, om man nu ska ta sin tid till det? EPPI 64 coming your way!

2018-03-09
Länk till avsnitt

#63 Black Panther-special

Power Raseriet nördar ner sig i den mest aktuella biofilmen just nu - Black Panther! Lyssnarnas frågor leder till samtal om vad som är CA, tankar om afrikanska brytningar och favoritkaraktärer. Komplexiteten i drömmen om utopin vs skurken Killmongers idé om att ena alla svarta människor world wide, vem hejar på vem egentligen? Peter har extra trivia och Amie känner att M?baku verkligen va nått för henne. Speciellt absolut men framför allt - black excellence and joy! WAKANDA FOREVER!

2018-03-03
Länk till avsnitt

#62 Miljöfrågan, mansperspektivet och fläskmumset

Dont call it a comeback! MEN faktum är att Amie och Fanna blessar svensk mark igen och rusade såklart till studion! Samtal om Gambia, ointresse för klimatfrågor (oops) och analyserande av mansrollen. Kusinerna tar sig en titt på patriarkatet ur ett ovanligt perspektiv - mansperspektivet. 

2018-02-24
Länk till avsnitt

#61 Alkoholhets & DNA-test

Pour up DRÄNK head shot DRÄNK sit down DRÄNK stand up DRÄNK osv! TW alkohol för Amie och Fanna går loss i en troligt barnslig men ack så lockande hyllning till deras gode vän Gendish! Schtupid absolut men låt två kvinnor få leva lite nu va? I frågelådan väntar något helt annat nämligen en fråga om rasifiering, spanskt blod och DNA-test....att vara eller icke vara POC? Det är frågan!

2018-01-18
Länk till avsnitt

#60 SÄSONGSSTART

Sveriges konung Zlatan pratar om rasismen inom den svenska sportjournalistiken. Queen Oprah blåser nytt liv (en orkanvind närmare bestämt) i #Metoo-rörelsen med ett glödande brandtal på Golden Globes...samtidigt väcker HM veckans RASERI som leder till ett samtal om de stereotypisering och den förvildade synen på svarthet. Det är 2018, det är första avsnittet av RASERIETS femte säsong, det är två steg framåt ett steg bakåt. Amie och Fanna är tillbaka!

2018-01-10
Länk till avsnitt

#59 2017 BYE

RASERIET gör sig redo inför det nya året genom att se tillbaka över 2017. Ett år som varit både tungt och inspirerande. Kanske precis det som behövs inför kommande valår? Men innan vi kan lägga 2017 bakom oss kommer årets sista frågelåda, till brädden fylld med relationsfrågor! Tyvärr så spelades avsnittet in hemma hos Fanna. Mysigt absolut men tyvärr lite halvkasst ljud. Så, från RASERIET till världens bästa lyssnare - GOTT NYTT ÅR!!!!

2017-12-30
Länk till avsnitt

#58 We Should All Be Mensactivists

Mensaktivist JAVISST! Du kanske trodde att vita feminister har patent på att syssla med mensaktivism? Think again! Dina favorite woke woc feminist poddcasters har precis anslutit sig till rörelsen och är så redo att fuck it up!!! Nu är RASERIETS mission att ALLA ska engagera sig i mensaktivismen!! Och nej, att skapa ?konst? av ditt eget blod räcker inte. Lyssna för att få konkreta tips på vad du kan göra och varför i EPPI 58 ??

2017-12-16
Länk till avsnitt

#57 FYLLERIET

Fanna har varit i Holland och aktat sig för Swarte Piet samt skakat sin röv till miss Bodak Yellow Herself - Cardi B LIVE! Amie har varit hemma och inte sett nånting live men sjunger absolut i podden så det väger ju upp? Avsnittet är inspelat på Acast julfest så lite slirigt och sluddrigt men det går du leva med! Sippin bubbly feelin lovely, RASERIET blev FYLLERIET ??

2017-12-06
Länk till avsnitt

#56 Folkbildning 2.0 med Amat Levin

Get your brains från vår broder Amat Levin (PowerMeetingPodcast)! RASERIET bjuder in Amat i egenskap av folkbildare 2.0 och pratar aktivism. Amat får också hjälpa till att svara på lyssnarfrågor som leder till samtal om "afrikansk" inredning, dejting och organisering! Special s/o till våra norska lyssnare! Tusen takk for at du lyttet <3

2017-12-03
Länk till avsnitt

#55 Svarta slavar & vita feminister

Året är 2017 och den svarta människan säljs fortfarande som slav. SLAV. Låt oss börja där.

2017-11-23
Länk till avsnitt

#54 Family Matters

Ni ställer frågorna - vi har svaren!! Typ. Dags för den berömda frågelådan att göra comeback! Denna vecka funderar RASERIETs lyssnare över hur man som vit med rasifierad partner hanterar sina rassesläktingar... Och vad behöver det svarta communityt i för att bli starkare i Sverige? Ett samtal om att leva och låta leva. Och self love! Eppi 54 y'all! Tell a friend to tell a friend <3

2017-11-09
Länk till avsnitt

#53 Bryt tystnaden

Kvinnohat vs. Sveriges kvinnor 1-0. Ännu en tung vecka i spåren av #MeToo. Medierna avslöjar fler svenska kända män som anklagats för våldtäkt och sexuella övergrepp. Fredrik Virtanen, Martin Timell och Lasse Kronér är utdragna i ljuset. Vilka får vi läsa om nästa vecka? Fanna och Amie diskuterar tystnadskulturen som tillåter förövarna fortsätta med sin skit helt ostört, trots att alla vet. Minnen från egna högstadietiden letar sig fram. Skammen måste förskjutas från offer till förövare. Dom ska avslöjas och anmälas. Falla en efter en.

2017-10-26
Länk till avsnitt

#52 #AnmälDigSjälv

Alla känner någon som blivit våldtagen men ingen känner en våldtäktsman... eller?! #MeToo visar på magnituden av problemet, ändå är det kanske bara toppen av isberget. Amie och Fanna diskuterar våldtäktskultur och vad män kan göra för att börja ta ansvar någon jävla gång. Och så besvaras en fråga om Cardi, feminism och ja, fillers.

2017-10-18
Länk till avsnitt

#51 Sippin' Tea 4 the D

Varför tillåts antidemokratiska rörelser nyttja demokratiska rättigheter? Yani varför tillåts nazister demonstrera på VÅRA gator? Fanna och Amie sitter helgen innan demonstrationen i Göteborg och ställer sig just denna fråga. Och hur är Mark Levengood vår mångfaldsbroder inom public service? Och vad gör Fanna egentligen för The D? Men kanske framför allt, är det ok att säga n-ordet om mammas mamma kom från Brasilien och du själv "har lätt att bli brun i solen" (spoiler alert - HELL NO!) era frågor och våra frågor drar igång fjärde säsongen av RASERIET med EPPI 51 ??
2017-10-05
Länk till avsnitt

#50 EPPI FKN FIFTY

EPPI 50! RASERIET firar med ett EPPI som är hella extra! Hella live (sry about the sound uuuh)! Hella comeback! SvartKvinna är tillbaka på IG - kusinerna funderar över plattformens framtid. Stadsteatern i Vällingby visar SVARET - Amie och Fanna har såklart sett pjäsen som väckt tankar om colorism och systerskap. Och så besvaras en lyssnar fråga som vanligt, vilken det blev får ni höra i EPPI FKN FIFTY! shuuuu
2017-09-29
Länk till avsnitt

#49 Live Från Way Out West

Live på Way Out West betyder såklart festivalminnen från Karibien (Fanna) och Hultsfred (Amie). Lyssnarfråga om vilka resmål som bör undvikas pga 2 damn racistbesvaras och så dyker Fannas pappa upp med lite random morgonfunderingar om huruvida dansskillz är kopplat till 'ras'... Det är det ju såklart inte (lr?) Fanna och Amie tar det vidare till tankar om fuldans. ENJOY!
2017-08-24
Länk till avsnitt

#48 Svarta människor har det FÖR lätt - Geniet Söderholm

Svarta är lata. Svarta är pundare. Svarta har fått det FÖR enkelt. Klassiskt rasistiska åsikter om svarta människor. Fredrik Söderholm (manlig "komiker" och redaktör på Breaking News kanal5) tycks ha dessa åsikter och räds inte dela vidare skiten via sin instagram. And I couldn't help but wonder...rasism ursäktat som humor eller underhållning, hur länge ska det accepteras? Breaking News med Filip&Fredrik gör tydliga ställningstaganden mot rasism, samtidigt tillåter man humor som förminskar svarta människor, varför? Vi försöker vara zen men när dom ber om det, då är RASERIET tillbaka
2017-08-18
Länk till avsnitt

#47 Flen <3 NYC

Frisören kläcker ur sig rasistiska fördomar medan hon klipper dina toppar, vad gör du? Utlandsfödda är de som drabbas värst av förlossningskrisen, varför? Och hur gick det för åttaåriga Amie när fröken bad henne peka på hennes "hemland" Gambia på stora världskartan? Midnatt i Flen och middagstid i NYC. Över telefon reder kusinerna ut ett gäng lyssnarfrågor i EPPI 47 ??
2017-07-31
Länk till avsnitt

#46 Dejta En Nationalist?

Efter ett härligt försommarlov (ja, det är en grej) är Amie och Fanna tillbaka! Kusinerna reflekterar över feminism hemma i Svea vs Serbia efter att ha besökt feministfestivalen BeFem i Belgrad och så besvaras lyssnarfrågan: "Kära Raseriet, min kompis har börjat dejta en nationalist, vad gör jag?" Kasta eller rädda? EPPI 46 är här!
2017-06-29
Länk till avsnitt

#45 Get Out-Special

?Spoiler Altert? "Vardagsrasism", domesticering, CA och interracial dating är några teman som lyfts när RASERIET bjuder in Amat Levin och Jonathan Rollins från Power Meeting Podcast till en Get Out-special extra ALLT! Vad innebär det att vara i "The sunken place"? Vad innebär det att prata med sin "job interview voice"? och varför jublar vi inte när polisen till slut kommer till platsen? Eppi 45 innehåller galet mycket spoilers och minst lika många briljanta analyser som kommer få dig att vilja gå och se filmen igen. Kör vi!
2017-05-04
Länk till avsnitt

#44 Spraytan vs. Real Glow

Finns det någon koppling mellan spraytan och blackface? Brun-utan-sol och cultural appropriation ? När är det läge att leverera fakta gällande kroppspositivism och vad gjorde egentligen Fanna tillsammans med Stefan Löfven inatt? EPPI 44 är ett klassisk frågelådanavsnitt - ENJOY!
2017-04-21
Länk till avsnitt

#43 You Don't Haffi Dread To Be Rasta

Varför är det skämmigt att vara desperat efter kärlek? Kommer Fanna ställa upp i ett match making-program? Amie och Fanna snackar "Gift vid första ögonkastet" och Fanna får insiktet att killar faktiskt har känslor. Perfekt. Vidare besvaras frågan om white folks får ha dreads. Och det får dom väl... Eller?
2017-04-13
Länk till avsnitt

#42 Mordet På M-ordet

2017 är året du slutar använda dig av m-ordet! Vad är m-ordet? Varför är det rasistiskt? Och kan "välvilliga komplimanger" vara rasistiska? (Spoiler alert: JA!) Get with it! Get smart! M-ordet special coming your way!
2017-03-30
Länk till avsnitt

#41 #MuslimWomenBan

Hur går kopplingen mellan 1600-talets häxprocesser och samtidens näthat? Las brujas diskuterar kokta fårben, ayahuasca och psykoanalys. Samtidigt som EU-domstolen konkretiserar diskrimineringen mot våra hijabbärande systrar genom att legalisera förbud. Veckans Raseri passas vidare till Sarah Ameziane som levererar FAKTA! Kampen har bara börjat!
2017-03-23
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.