Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Apport hundskola

Apport hundskola

Instruktörerna Mia och Sara pratar hundträning, träningsmetoder, hundraser... tja, hundar helt enkelt. Lyssnarna får skicka in frågor som besvaras i programmet.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

apporthundskola.libsyn.com/podcast

Avsnitt

3.1 Sociala mediers förbannelse, tidsbrist och prestationsångest

I första avsnittet på säsong tre gnäller Sara och Mia lite på sina nuvarande livssituationer. Tiden och orken räcker inte till för det som är kul, det vill säga hundträning, och prestationsångesten flåsar i nacken. Så hur gör man för att gilla läget? Kanske ges inga supersvar i det här avsnittet, men förhoppningsvis kan någon av er lyssnare känna igen er i alla fall och må lite bättre. 

2017-04-16
Länk till avsnitt

18. God Jul - eller?

Julen är snart här och med den en hel del luriga faror för våra fyrbenta vänner. I avsnitt åtta reder Mia och Sara ut vad som kan vara riskfyllt med julen för hunden: allt från olämplig mat till skadligt julpynt!

2016-12-13
Länk till avsnitt

17. Slyngelåldern, unghund, blocketåldern eller spökåldern

I avsnitt sju av säsong två pratas det unghundar. Hur märker man att hunden har lämnat valpstadiet och blivit unghund? Vad beror det på att hunden plötsligt får svårt att slappna av och skäller på allt? 

Mia och Sara reder ut en del frågetecken kring detta utvecklingsstadium och ger tips på hur du kan överleva denna, ibland extremt utmanande, ålder.

2016-11-29
Länk till avsnitt

16. Stoppa pressarna! Hundar kan skvallra!

I sjätte avsnittet på säsong två är det två riktiga skvallerkärringar som sitter i studion. Eller, nåja, Sara och Mia pratar om hundarnas sätt att skvallra i alla fall. 

Vad är egentligen skvallerträning? Vad kan man ha det till? Och hur gör man? Det och lite till får du lära dig i det här avsnittet.

2016-11-15
Länk till avsnitt

15. Våga testa tävlingslydnad!

Avsnitt fem bjuder på gläfsande valpar och hostattacker, men framför allt gaaalet mycket babbel om tävlingslydnad! 

Förhoppningen är att det här avsnittet ska inspirera dig som är sugen på att testa lydnad, men tycker att det är lite läskigt för att det verkar så svårt, att faktiskt våga prova. 

Med sig i studion har Sara och Mia två riktiga lydnadsproffs: Madelaine Eriksson och Louise Jonsson. Räkna med expertråd!

2016-11-02
Länk till avsnitt

14. Klick, klick, klick...

I säsong tvås fjärde avsnitt är det klickerträning för hela slanten som gäller. Mia och Sara förklarar vad metoden egentligen går ut på och ger tips om hur man kan börja klickerträna sin hund.

2016-10-19
Länk till avsnitt

13. Hund <3 veterinär = sant

Upplever din hund veterinärbesöket som ett obehag? Då ska du lyssna på det här avsnittet för där tipsar Sara och Mia om hur du kan träna din hund så att den älskar att gå till veterinären. 

Genom smart upplagd träning är det faktiskt möjligt. 

2016-10-04
Länk till avsnitt

12. Följ mig, är du snäll!

I avsnitt två, säsong två, pratas det följsamhet, som är grunden för bland annat koppelgåendeträning. Sara och Mia tipsar om flera bra övningar som gör att din hund väljer att följa dig på promenaderna - utan att du tjatar. 

2016-09-20
Länk till avsnitt

11. Dra ur tummen och kör!

Säsong två är här och i första avsnittet bjuder Mia och Sara på sina bästa tips för att ta sig ur en träningssvacka. På köpet lyckas de peppa sig själva en hel del!

2016-09-06
Länk till avsnitt

10. Verb, räkna och peka - saker du inte visste att din hund kan

Visste du att hundar kan räkna? Eller att de har kapacitet att lära sig både verb och substantiv? Och kände du till att din hund antagligen kan känna empati med andra varelser? 

I säsongens sista avsnitt diskuterar (en förkyld!) Sara och Mia kring den senaste forskningen om hundars känslor, tankar och beteenden. 

Faktum är att det vi vet om hundars kognitiva förmågor idag får oss att se på hunden i ett helt nytt ljus. 

2016-05-24
Länk till avsnitt

9. Håll nerverna i schack - lyckas på tävling

Extralångt avsnitt!

Tillsammans med Louise Jonsson, som kom på en fjärdeplats på lydnads-SM 2015, diskuterar Sara och Mia hur man ska tänka för att kunna prestera när det gäller - utan att tappa fokus, må dåligt eller bli otydlig mot hunden och dessutom ha kul på plan!

Louise är en fena på mental träning och tävlingspsykologi och delar här med sig av sina bästa knep och tricks. Kanske kan detta få Mia att sluta bli illamående bara av tanken på att tävla? 

När vi ändå har en lydnadsexpert med oss passar vi på att ägna frågelådan åt just lydnadsfrågor också. 

2016-05-17
Länk till avsnitt

Bonusavsnitt: Vilka är vi egentligen?

På allmän begäran kommer här ett bonusavsnitt som bara handlar om Mia och Sara. 
Vi har medvetet inte pratat så mycket om oss själva, då vi vill att podden ska fokusera på konkreta råd som ni lyssnare kan få användning av, men ni tycks vara nyfikna på oss och vilka är vi att neka er lite information? Därför bjussar vi här på en halvtimmes egobabbel. :D 

2016-05-15
Länk till avsnitt

8. Inkallning på liv och död

"Min hund är jättebra på inkallning. Ja, så länge inget annat stör alltså." 

Så låter det ofta på våra kurser. Därför bjuder vi på våra bästa inkallningstips i detta avsnitt. 

2016-05-03
Länk till avsnitt

7. Rätt och fel i hundvärlden

Sele eller halsband. Torrfoder eller färskfoder. Hårda eller mjuka metoder. Hundvärlden kryllar av motpoler och alla tycker vi att just vi har valt rätt. Tyvärr blir diskussionerna ofta hätska och fördömande. Varför blir det så? Och vad kan just du göra för att förändra detta? Om det handlar avsnitt sju.  

2016-04-20
Länk till avsnitt

6. Tänka först, handla sedan

I avsnitt sex diskuteras självkontroll, hur det kan tränas, samt skillnaden mellan självkontroll och husse- eller mattekontroll.

Har du en hund som handlar på minsta impuls utan att tänka först är det här avsnittet perfekt för dig. Lär dig om hur du kan få din hund att på egen hand välja att behärska sig och be om lov. 

2016-04-11
Länk till avsnitt

5. Våga vägra "nej" - eller?

Får man verkligen aldrig säga nej när man tränar med positiva metoder? Vad är det i så fall som är så farligt med ordet? Och man måste väl ändå tala om för hunden när den gör fel? 

Svaren på de, och många fler, frågorna ges i avsnitt fem. Då diskuterar Sara och Mia även hur man ska hantera sina egna skuldbeläggande tankar när man tappar humöret på sin hund.

2016-04-05
Länk till avsnitt

4. Kan en löptik vara en belöning?

Belöningar är en ord vi på Apport hundskola slänger oss med titt som tätt. Men vad är egentligen en belöning? Och kan verkligen en löptik användas som belöning? Svaret på de frågorna, och många fler, får du i avsnitt fyra. 

2016-03-22
Länk till avsnitt

3. Naturliga hundmöten med kommunikationsmetoden

Har du problem med hundmöten är detta avsnittet för dig! I ett extralångt avsnitt försöker vi ge dig konkreta tips på hur du kan jobba med detta.


Kommunikationsmetoden är en oerhört effektiv hundmötesmetod som bygger på hundens egna kommunikationssystem. Den är framtagen av instruktören Annica Karlsson, som också finns med i studion och guidar lyssnarna genom metoden. 

2016-03-16
Länk till avsnitt

2. Hunderbara valptid

Att ha valp är inte helt lätt! Tillsammans med instruktören Caroline Forsberg diskuterar vi igenom saker man bör tänka på, vad man ska träna på och att det inte alltid blir som man tänkt sig. Dessutom svarar vi så klart på era frågor.

2016-03-08
Länk till avsnitt

1. Köttbullelydnad - myter och sanningar

I första avsnittet av Apport hundskolas podcast går vi igenom vanliga myter om köttbullelydnad, eller belöningsbaserad hundträning som vi hellre kallar det. 

2016-02-29
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.