Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Familjebalanspodden - en podcast om NPF

Familjebalanspodden - en podcast om NPF

I Familjebalans-podden kommer jag att samtala om hur det kan vara att ha olika diagnoser som ADHD, OCD, Tourette, Aspergers m.fl samt om vad som kan vara bra att veta för oss runt omkring. Jag arbetar som Kognitiv NPF-coach och föreläsare med ett brinnande intresse för psykisk hälsa.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

familjebalans.se

Avsnitt

#83 - Hantera, utvärdera och förändra, med lågaffektivt beteende - Anna Sjölund

Anna och jag samtalar runt den bok som hon skrivit tillsammans med Bo Hejlskov Elvén. En bok som handlar precis om det titeln säger. Hantera, utvärdera och förändra. Lågaffektivt bemötande är något vi behöver anamma för att alla ska bemötas på ett schysst sätt.
2019-08-17
Länk till avsnitt

#82 - Psykisk ohälsa, ångest, nedstämdhet, tvångstankar och RÖRELSE - Sanna Hagström

Sanna Hagström driver Holistic Health by Sanna. Hon märkte att hennes psykiska ohälsa kunde bli mer psykisk friskhet av att röra på sig. Hon berättar på ett öppet och fint sätt om sig själv och det hon gått igenom.
2019-07-31
Länk till avsnitt

#81 - Att hantera sitt förhållande i ansträngda lägen, Del 2 - Josefina Tengroth

Det blev en del två av vårt podsamtal, hur intressant som helst! Så nu fortsätter vi här: Hur ska man orka driva både en familj med svårigheter OCH ett förhållande/äktenskap. Bara tanken på att klara allt gör en knäsvag. Hur ska man orka!? Vad kan man göra?! Lyssna till kloka Josefina när vi pratar om hur man faktiskt kan göra.
2019-07-12
Länk till avsnitt

#80 - Att hantera sitt förhållande i ansträngda lägen, Del 1 - Josefina Tengroth

Hur ska man orka driva både en familj med svårigheter OCH ett förhållande/äktenskap. Bara tanken på att klara allt gör en knäsvag. Hur ska man orka!? Vad kan man göra?! Lyssna till kloka Josefina när vi pratar om hur man faktiskt kan göra.
2019-07-12
Länk till avsnitt

#79 Bonusfamiljen - Maria & Martin från Bonuspappan & Plusmamman

Maria och Martin driver podcasten Bonuspappan & Plusmamman vi pratat bonusföräldraskap och hur gör man då!
2019-06-28
Länk till avsnitt

#78 - Vi pratar suicid och MIND - Lolo Westerman

Lolo arbetar på MIND, deras uppdrag är att självmordsstatistiken ska få så låga siffror som det bara går, helt noll såklart. Vi pratar om suicid, att be om hjälp och att vi behöver skrota skammen även inom detta område. Vill du komma i kontakt med mig? Mejla: info(at)familjebalans,se
2019-06-09
Länk till avsnitt

#77 - Går det att lära sig hantera tvångssyndrom/OCD? - Sofia Pihlsga?rd

Sofia hade det tufft med OCD/tvångssyndromet när hon växte upp, men hon kan hantera det idag. Hon har skrivit en bok - Izas hemlighet - som handlar om en björnflicka som har tvång och hur det är för henne.
2019-05-24
Länk till avsnitt

#76 - Stödstrukturer i klassrummet - Mia Kempe

Mia Kempe är läraren som brinner för att ge eleverna strukturer i klassrummet. Lyssna på oss i avsnittet och kolla även in hennes blogg: Stödstrukturer i klassrummet. Där finns massor av bra tips!
2019-05-08
Länk till avsnitt

#75 - Kosten, NPF och psykisk ohälsa - Niklas Forsberg

Niklas är nutritionist och har egen funktionsnedsättning vilket gjorde honom mer intresserad av kosten. Du hittar honom här: http://nyanseradnutrition.se Han vill med sitt arbete: - Sprida kunskap - Slå hål på myter - Bredda och nyansera nutritionsdebatten Vi pratar kost och NPF i avsnittet. Hur gör man när "ungen" inte äter?
2019-04-23
Länk till avsnitt

#74 - När själen och kroppen mår bra är de sams - Jill Taube

Jill är läkare, författare, dansinstruktör och föreläsare. Hon har vurmat för rörelse i många år och i alla former men allra mest dans. Hon var med och tog fram FAR, Fysisk Aktivitet på Recept en gång i tiden. Du hittar henne på: http://jilltaube.se/sjal-och-kropp/
2019-04-11
Länk till avsnitt

#73 - NPF-coaching i skolan - Lena Hacker

Lena och jag gick NPF-coachutbildningen tillsammans. Hon arbetar med NPF-coachingen i skolan. Hur det funkar får du ta del av i detta avsnitt.
2019-03-27
Länk till avsnitt

#72 - ALLA barn och unga ska ha en fungerande skolgång - Joanna Lundin

Joanna Lundin är NPF-pedagog och brinner för att ALLA barn och unga ska få en schysst skolgång! Struktur, tydlighet och förutsägbarhet är tre ledord för den som vill få inkludering att fungera i sitt klassrum. Det menar npf-pedagogen och läraren Joanna Lundin.
2019-03-16
Länk till avsnitt

#71 - Att leva med tvångssyndrom/OCD - Malin Ovesson

Malin har OCD/tvångssyndrom. I detta avsnitt så samtalar vi om hur det är för henne att leva med OCD. Vi pratar även om den bok som Malin Wendel skrivit tillsammans med Malin Ovesson - Hoppas jag inte råkar döda dig. En smärtsam berättelse om livet inifrån hennes OCD.
2019-02-28
Länk till avsnitt

#70 - Uppväxt och förhållningssätt kvinna/flicka adhd, Del 2 - Martina Noreliusson

Del 2. Martina är min dotter och diagnostiserades med adhd när hon var i 11 årsåldern. Hur har livet sett ut både före och efter diagnos. I två avsnitt får du möta Martina som idag är sambo och tvåbarnsförälder.
2019-02-16
Länk till avsnitt

#69 - Uppväxt och förhållningssätt kvinna/flicka adhd, Del 1 - Martina Noreliusson

Martina är min dotter och diagnostiserades med adhd när hon var i 11 årsåldern. Hur har livet sett ut både före och efter diagnos. I två avsnitt får du möta Martina som idag är sambo och tvåbarnsförälder.
2019-02-12
Länk till avsnitt

#68 - Skoljuridik - Janette Borg

Vi pratar om skillnaden på extra anpassning, särskilt stöd, att anmäla till Skolinspektionen och en hel del annat!
2019-01-27
Länk till avsnitt

#67 - Anhörigskap vid psykiatrisk slutenvård - Anders och jag

Hur är det att vara anhörig när ens vuxna barn mår så dåligt så det blir slutenvård. Anders och jag berättar om våra erfarenheter av det.
2019-01-17
Länk till avsnitt

#66 - Resursklass, adhd och numera idrottslärare - Alexander Skytte

Alexander är numera idrottslärare. Han har själv adhd och gick i resursklass en del av sin skoltid. När vi ser tillbaka kan vi se att han kunde ha varit en elev med problematisk skolfrånvaro (hemmasittare). Men tack vare att han blev uppmärksammad och sedd för den han var så klarade han sig igenom skolan.
2018-12-27
Länk till avsnitt

#65 - Struktur och planering - Erika Norberg

Erika har skapat en strukturkalender och hon driver bloggen struktur.se med massor av olika blanketter att ladda ner. Kommer jag att hitta en egen struktur, eller hur blir det?
2018-12-12
Länk till avsnitt

#64 - Dyslexi och möjligheter till egen bokdesign - Anna Hansers Ruta?ng

Anna och jag pratar om den webbokhandel där en kan designa böcker precis så att det blir en riktigt härlig läsupplevelse. Hon har skapat denna webbokhandel för att människor med svagheter i läsandet ska få möjlighet till en läsupplevelse. Fantastiskt säger jag som själv har svårigheter när jag läser. Kom ihåg att det finns boktips i slutet av podavsnittet :)
2018-11-23
Länk till avsnitt

#63 - Äldres psykiska ohälsa, kan den bero på NPF, som adhd? - Susanne Rolfner Suvanto

Vi har osynliggjort den psykiska ohälsan hos 65+. Många tror fortfarande att 65 är en gräns för att ha psykisk ohälsa. Att då är det bara de somatiska sjukdomarna som behöver uppmärksammas och behandlas. Det handlar om 2 miljoner människor!
2018-11-05
Länk till avsnitt

#62 - Skolstart, vad skolan kan göra för elever med en extra skörhet/sårbarhet - Sirkka Persson

Sirkka och jag samtalar runt skolstart och vad skolan kan göra som kan bli helt avgörande för de elever som har en större skörhet eller sårbarhet.
2018-10-21
Länk till avsnitt

#61 - En skola att längta till - elever med omfattande frånvaro - Titti Ljungdahl

Avsnittets gäst Titti Ljungdahl har skrivit boken - En skola att längta till, elever med omfattande frånvaro. Vi pratar igenom några av bokens delar, Titti berättar om sin tid i skolan och berättar om upprinnelsen till boken.
2018-10-07
Länk till avsnitt

#60 - Hållkoll kalender en vanlig kalender med ovanliga funktioner - Anna-Karin Bergius

När kan jag använda HållKoll? I hemmet och på fritiden Använd en en timer när du ska tvätta, så har du koll när du ska tömma maskinen. Skapa en checklista med dina dina favorit recept, så att du inte glömmer någon ingrediens. Lägg in en påminnelse som har både bild, text och en kontakt som du kan ringa upp direkt. Arbete Använd HållKoll som ett arbetshjälpmedel om du har problem med planering, organisation och behöver påminnas. Din kollega eller arbetsgivare kan som stödperson lägga in arbetsuppgifter som synkas över till din HållKoll app. Skolan Lägg in schema och skapa checklistor över läxor och aktiviteter. Assistenter och dina anhöriga kan lägga in påminnelser som synkas över till din HållKoll app. Välkommen in att lyssna till Anna-Karin Bergius när hon och jag samtalat om HållKoll!
2018-09-29
Länk till avsnitt

#59 - NPF i forskning, utveckling och mycket mera! - Sven Bölte

Sven Bölte, professor i barn och ungdomspsykiatrisk vetenskap arbetar på Karolinska institutet, KIND är avsnittets gäst. KIND arbetar med forskning, utveckling, undervisning inom NPF samt att där finns en BUP specialmottagning.
2018-09-03
Länk till avsnitt

#58 - Funka med ADHD - Jill Nyqvist!

Jill nyqvist gästa mig och Familjebalanspodden. Vi pratar adhd, verktyg och andra viktiga saker att tänka på! Boktips sist i podden.
2018-08-20
Länk till avsnitt

#57 - Tourette och OCD, vanligare än vad vi kan tro - Elisabeth Pousette

Elisabeth är själv diagnostiserad med OCD och Tourette. I #57 berättar hon om hur hon upplever sina tics och tvång. Hur hon hanterar dem och sitt sätt att se på dem.
2018-08-06
Länk till avsnitt

#56 - NP-diagnoser i skolan och på sommarlovet - Linda

Linda är förälder till barn med NP-diagnos. De första tre åren gick skolan bra för hennes son, men i fjärde klass blev det riktigt svårt för honom. Hon berättar vad som är kämpigt, hur de har löst det samt hur familjen planerar barnens sommarlov och semester.
2018-07-22
Länk till avsnitt

#55 - ADHD och autism när vi nått 65+ - Taina Lehtonen

Länge troddes det att NPF-diagnoser växte bort när man nått vuxen ålder. Sedan några år vet vi att så inte är fallet, för många följer svårigheterna med upp i vuxen ålder. Taina Lehtonen och jag pratar i detta avsnitt om att nu förstår vi även att adhd och autism följer med hos många individer så länge vi lever. Förväxlingen mellan demens och adhd eller autism är tyvärr rätt vanligt och det vill vi göra er uppmärksamma på!
2018-06-30
Länk till avsnitt

#54 - PANS - en okänd diagnos som påminner om NPF - Gunilla Gerland

Gunilla Gerland - ordförande i Sane föreningen för PANS är min gäst i detta avsnitt. PANS en okänd diagnos som behöver mycket uppmärksamhet för att vi ska förstå och hitta hjälpen när någon drabbas. Hon berättar om sina erfarenheter och varför hon är engagerad i föreningen Sane. https://sane.se
2018-06-12
Länk till avsnitt

#53 - NPF, kriminalitet, självkänsla och terapeutiskt skrivande - Jessica Hjert Flood

Hänger kriminaltet och självkänsla ihop? Jessica Hjert Flood och jag samtalar runt det och mycket mera i avsnitt #53. Terapeutiskt skrivande har Jessica använt för att hantera sina egna känslor. Numera hjälper hon även andra så att det skrivna ordet blir terapeutiskt välgörande.
2018-06-03
Länk till avsnitt

#52 - Yoga för föräldrar som har barn med NPF - Anna Malcus

Kan det vara bra att utföra yoga för oss som är föräldrar till barn med NPF? I detta avsnitt så handlar det om vad yoga kan ge i en stressad tillvaro. Kom in och lyssna på Anna och mig när vi pratar om Kundaliniyoga och föräldrar till barn med NPF.
2018-05-18
Länk till avsnitt

#51 - Röster från NPF-forum - Riksförbundet Attention på Kistamässan 3-4 maj 2018

Ett bonusavsnitt att lyssna till! I #51 så minglar jag omkring på NPF-forum på Kistamässan och intervjuar utställare, besökare, föreläsare med flera. Du får vandra runt med mig och få ett litet smakprov på vilka som var där och vad de hade att erbjuda. Två riktigt bra dagar!
2018-05-08
Länk till avsnitt

#50 - Lågaffektivt bemötande - Agneta Björck

Vi firar att det är det femtionde avsnittet! Agneta beskriver hur lågaffektivt bemötande fungerar. Sist i avsnittet kommer boktipset. Och att jag kommer att starta Klurgrupp i sommar för dig som har NPF i din närhet. Du kan vara mamma, pappa, mor- eller farförälder, moster eller någon annan viktig person.
2018-05-07
Länk till avsnitt

#49 - Del 2 - Om Tourettes syndrom - Johan Edman

I förra asnittet #48 pratar jag och Johan om hur det var för honom när han diagnostiserades med Tourettes syndrom som 8 åring. I detta avsnitt #49 hittar du fortsättningen, del 2. Vi blev inte klara i förra avsnittet, så här kommer det mera! Välkommen in att lyssna!
2018-05-02
Länk till avsnitt

#48 - Johan diagnostiserades med Tourettes syndrom när han var 8år - Johan Edman

Johan och jag samtalar om hur det var för honom som diagnostiserades med Tourettes syndrom som 8 åring. En tuff tid och han hade önskat att hans skoltid sett annorlunda ut. Han har en dröm om att föreläsa. Men nu får du lyssna om du vill höra resten av samtalet :)
2018-04-23
Länk till avsnitt

#47 - Haja ADHD med författare och doktor - Björn Roslund

I #47 pratar Björn och jag om hans bok Haja ADHD som släpps under maj månad. Vi pratar även forskning, npf-diagnoserna går inte i pension, utredning, självklarheter runt bemötande, okonventionella mötesmetoder, utvecklingsförsening och en hel del annat. Boktipset är naturligtvis - Haja ADHD, Björn Roslund
2018-03-27
Länk till avsnitt

#46 - Om vikten av rörelse vid NPF! - Lisel Sjöstedt Humla

Lisel och jag pratar om vikten av att röra på sig även för mig som har en NPF-diagnos. Boktips i slutet av avsnittet!
2018-03-19
Länk till avsnitt

#45 - Om Hjälpmedel samtal nr 2 - Eva Söderbaum, Komikapp

Eva och jag pratar hjälpmedel och skolan, vad kan hjälpa våra barn att få en optimal skolupplevelse. Välkommen in och lyssna på avsnittet :)
2018-02-22
Länk till avsnitt

#44 - Hur funkar en NPF-anpassad trafikskola? - Sylvia Krohn

I #44 snackar jag och Sylvia om körkortstagning och NPF! Jag blir så glad när det blir fler och fler områden som har tänkt till angående anpassning för NPF.
2018-01-13
Länk till avsnitt

#43 - Eva berättar om sitt föräldraskap, "Den nakna sanningen" barn med NPF, del 2 - Eva Lundqvist

Eva och jag fortsätter att prata föräldraskap, fortsättning på #42 Det är riktigt svårt ibland. Vissa gånger behöver man ta till saker som man aldrig trodde skulle hända.
2018-01-05
Länk till avsnitt

#42 - Eva berättar om sitt föräldraskap, "Den nakna sanningen barn med NPF, del 1 - Eva Lundqvist

I avsnitt #42 berättar Eva på ett mycket öppet sätt om ner ens föräldraskap blir väldigt utmanande. Hur blir det när jag är rädd för mitt eget barn. Kan jag polisanmäla mitt barn? Vad händer sen?
2017-12-22
Länk till avsnitt

#41 - Johanna berättar gärna om sina diagnoser inom NPF! - Johanna Hennberg

Johanna och jag pratar om att vi vill skrota skammen genom att berätta om hur det är att leva med olika NPF! Hon är öppen med sina diagnoser, kom in och lyssna så får Du ta del av ett mycket intressant podavsnitt!
2017-12-08
Länk till avsnitt

#40 Familjebalans-podden - Den älskade hatade julen, hur gjorde vi! - Anders och AnnKatrin

Avsnitt #40 är en dialog mellan Anders pappan i vår familj och mig mamman om hur vi gjorde för att stå ut med julen. Detta podavsnitt görs i samarbete med www.komikapp.se Den var outhärdlig i den vanliga traditionella formen för vissa i vår familj. Så vi gjordes på vårt eget sätt! Berätta gärna om din/er jul! Välkommen in att lyssna! Avsnitt #2 har samma tema, men med sämre ljudkvalitet (vi var nya i podbranschen då) ;)
2017-11-21
Länk till avsnitt

#39 - Om Kaosteknik - Lina Melander

Idag får du ett extrainsatt avsnitt som blir jubileumsavsnittet där jag firar de två år som gått sedan jag startade Familjebalans-podden! Den 6 november 2015 sändes det första avsnittet, det handlade om Far Noreliussons väg till den första utredningen i vår familj. I #39 är det Lina på Kaosteknik som samtalar med mig, om varför hon driver Kaosteknik och en massa annat!
2017-11-11
Länk till avsnitt

#38 - Om skärmmissbruk - Sven Rollenhagen

Skärmmissbruk är ett stort problem idag, speciellt vid NPF. Sven och jag pratar hur det kan se ut och vad man kan göra för att få hjälp.
2017-11-03
Länk till avsnitt

#37 - Hjälpmedel samtal nr 1, - Eva Söderbaum, Komikapp

I #37 pratar vi hjälpmedel Eva och jag. Komikapp är min samarbetspartner och vi kollar hur det kom sig att Komikapp startade och vad ett bolltäcke/tyngdtäcke kan vara till för nytta. Vi återkommer i ett till avsnitt med flera hjälpmedel.
2017-10-20
Länk till avsnitt

#36 - NPF och kriminalitet - Susanne Petrini

Susanne arbetar inom rättspsykiatrin. Vi samtalar runt NPF och kriminalitet, hur kan det se ut och vad ska vi som anhöriga tänka på om vi misstänker att det barkar iväg för vårt barn eller nån i vår närhet.
2017-10-06
Länk till avsnitt

#35 - Flickor med ADHD/ADD - Monica Ögren

Flickor med adhd/add blir lätt bortglömda. Monica och jag är mammor till flickor med adhd/add. Här berättar vi om hur det kan se ut för flickor med dessa diagnoser.
2017-09-17
Länk till avsnitt

#34 - NPF och missbruk! - Agneta Björck

Missbruk är ett problem som kan vara svårt att hantera och få bukt med, lyssna på Agneta Björck och mej när vi samtalar runt NPF och missbruk. Ett tungt ämne, men så otroligt viktigt att vi vågar ta tag i när vi misstänker att det finns i vår närhet.
2017-08-23
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.