Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Bilar med sladd

Bilar med sladd

Bilar med sladd är poddcasten om teknik, miljö, fordon, transport, energi och mycket annat. Precis som vår tidigare podd Teslapodden tar programledarna Anders och Fabian varannan vecka tempen på elbilsvärlden, rapporterar om det senaste, och kryddas ibland av kommentarer från inbjudna expertgäster.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

spreaker.com/show/teslapodden

Avsnitt

Bonusavsnitt: Jaguar i-Pace ? bättre än Tesla?

I sommarens bonusavsnitt av Bilar med sladd, hamnar BMW i skottlinjen! Mini Cooper har precis släppts i en hånad elversion samtidigt som BMW:s VD fått gå. Fabian berättar om sina fossilproblem under Pridefestivalen, Anders har varit på långresa med elbil också har vi provkört Jaguar i-pace.
2019-08-18
Länk till avsnitt

Så bra är Audi e-tron

Vi har fått en exklusiv provkörning av Audis nya el-suv, e-tron och Anders delar med sig av sina intryck. Toyota gör en helomvändning och kommer nu äntligen börja bygga elbilar. I Tyskland bygger posten elbilar, men i Kina har man satsat för hårt på elbilsbyggandet. Och hur många elbilar finns det egentligen i Tysklands huvudstad?
2019-06-17
Länk till avsnitt

Exklusiv förhandstitt: Här är Polestar 2

I denna veckas avsnitt hör vi om hur svenska Volvo äntligen är på gång med elbilsproduktion via syster-varumärket Polestar. Fabian har fått ett exklusivt besök hos Polestar och ger oss alla snaskiga detaljer i ett unikt möte bakom kulisserna. Dessutom pratar vi om bensinskatteupproret, Fabian försökte köpa Nissan Leaf, och Anders har pratat i finsk radio. Och hur mycket kostar egentligen en liter bensin?
2019-06-02
Länk till avsnitt

3 anledningar att inte ha miljöskam

Nu har vi fått veta att elbilar är smutsigare än diesel - eller hur var det med den saken egentligen? Vi diskuterar miljöskam och frågan kring vad som kan kallas miljövänligt och inte. Hur länge håller batteriet i din bil? Hur ska elbilar låta i framtiden? Det verkar bli en batterifabrik i Sverige trots allt. IKEA börja sälja solceller. Anders har krupit på vinden och Fabian har dåligt cashflow i sitt Apple Pay.
2019-05-19
Länk till avsnitt

De självkörande bilarna är här

Vi snackar Teslas självkörning och kommande robot-taxi. Vi hör också mer om Jaguar i-Pace, och så verkar fossiljättarna nu ha börjat fuska med den nya mätstandarden WLTP. Fabian försökte flyga till Madrid utan pass och Anders har fått sin första repa.
2019-05-06
Länk till avsnitt

Väderkändisen från SVT: Därför blev elbilen 20 år försenad

Denna vecka gästas vi av en riktig klimatkändis! Den från SVT kända meterologen Pär Holmgren har lämnat TV-världen och kandiderar nu till EU-parlamentet för Miljöpartiet. Hur illa är det egentligen ställt med klimatet? Anders och Fabian funderar på hur elbilspolitiken skulle utformas om de själva fick bestämma. Dessutom har Anders elbil börjat rosta och Fabian har fått sin första repa.
2019-04-24
Länk till avsnitt

Här är Tesla Model 3

Äntligen har Tesla Model 3 anlänt till Sverige och Europa! Fabian har hämtat ut sin sprillans 40-års-kris-röda Model 3 och i veckans avsnitt får vi höra allt om Teslas nya elbilsmodell. Men vad hände med folkelbilen - bilen för vanligt folk? Fabian har gjort en dokumentärserie om Model 3 för att svara på detta. Dessutom: Hör hur Anders har kört fast med sin Model X på sin egen tomt.
2019-04-07
Länk till avsnitt

Journalisterna hade fel - Elbilen bäst för klimatet

I veckans program möter vi en av upphovsmännen bakom 2019 års stora nysläppta svenska elbilsstudie, Daniel Kulin från Power Circle. Dessutom rapporterar vi om det nya EU-direktiv som kommer att underlätta för alla elbilister där ute. Också är Fabians Tesla Model 3 äntligen på ingång.
2019-03-25
Länk till avsnitt

Mattias Goldmann - en riddare för elbilen

Detta avsnitt dedikerar vi helt till den prisbelönte och världskände miljödebattören Mattias Goldmann! Mattias är en riktig tungviktare inom internationell miljöpolitik och har dubbats till riddare av den franska regeringen för sitt internationella klimatarbete. Vi kan förstås inte undvika att nämna Polestar 2 som nyligen presenterades - och det ser väldigt lovande ut! Dessutom försöker Fabian fortfarande med varierande framgång sälja sin Tesla Model S, och Anders har åkt tåg.
2019-03-10
Länk till avsnitt

Med elbil i Europa

Anders rapporterar live från sin elbilsresa i Europa och vi pratar om laddning på långresor. Volvo Trucks levererar sina första helt eldrivna lastbilar - vilket ju passar bra eftersom EU är på offensiven. Och så förklarar Fabian sin kärlek till sin nya värmepanna.
2019-02-24
Länk till avsnitt

Elbil på vintern

I veckans avsnitt pratar vi alternativ till elbilar! Kommer framtiden bestå av fordon drivna på rapsolja, etanol eller kanske biogas? Vi hör också om mängder av nya elbilsmodeller som i all hast ska ut på marknaden under 2019 och har mer information om Volvos efterlängtade Polestar 2. Fabian har kört i diket och Anders berättar om sitt elbilsägande i den smällkalla norska vintern.
2019-02-10
Länk till avsnitt

Bilar med sladd i regeringen

Nu pratar vi politik! Hur ska egentligen effektiv elbilspolitik utformas? Porsche planerar att producera massor av Taycan. Det blir lite sött och salt i nyhetsväg från Teslavärlden. Och hur ska egentligen Kobolt uttalas?
2019-01-27
Länk till avsnitt

Volvos elbilsrevanch?

I veckans avsnitt går diskussionerna varma runt hur man egentligen bör ladda en elbil. Vi hör om Volvos kommande batteribil och vilka elektriska fordon vi kan förvänta oss under 2019. Dessutom ännu mer om kobolt och varför du inte behöver oroa dig för bränder när du laddar din bil.
2019-01-13
Länk till avsnitt

Julspecial: Vi kör Kia Niro Electric

I säsongsavslutningen av Bilar Med Sladd löses kanske inte de globala klimatutmaningarna, men Fabian och Anders ger iallafall svaren på problemen i Afrika. Dessutom har vi massor av elbilsnyheter, vi hör ett reportage från en träff för Renault Zoe-ägare och Fabian har provkört Kia Niro EV.
2018-12-28
Länk till avsnitt

En outsourcad framtidsspaning

I veckans avsnitt är det dags för Anders framtidsspaning! Vi får hjälp av romanförfattaren Alfred Ruth att reda ut vad som faktiskt händer i framtiden! Dessutom kan Tesla Model 3 äntligen beställas och Fabian har beställt en (och är helt såld), men det har inte Anders gjort.
2018-12-16
Länk till avsnitt

Med vätgas i tanken

Anders har träffat förnybar-entesiasten Hans-Olof Nilsson, som i podden också gått under namnet Vätgas-snubben. Model 3 närmar sig sakta men säkert Europa. Laddväg i Gotland, kan det vara något? Och så har Fabian eventuellt kört på en liten, liten tant.
2018-12-02
Länk till avsnitt

Nu kommer batterierna

I denna veckas avsnitt samtalar vi med batteriexperten Bo Normark som är ledare för arbetsområdet ?industriella aktiviteter? i EU:s batteriallians. Vi hör också om Stockholms laddgator, bensinmackar, vätgas-snubben och Northvolt. Dessutom har Anders hittat på en ny affärsidé inom elbilar och Fabian har vaccinerat sig.
2018-11-18
Länk till avsnitt

Experten: Elbil billigare än fossilbil

I detta avsnitt har vi besökt Danni Efraim, mannen med svart bälte i elbilsfinansiering. Det har öst in feedback från lyssnarna, och frågan är om Volvo kommer överleva övergången till elektrifiering. Circle K bygger laddstationer istället för bensintappar och på Volkswagen är man på offensiven. Dessutom har Fabian köpt fisk och Anders blev nästan tagen av polisen.
2018-11-04
Länk till avsnitt

Fossilfri med Björn Ferry

Veckans avsnitt har vi helt vikt åt OS-medaljören Björn Ferry och hans och familjens ambitiösa klimatmål. I TV-serien ?Storuman forever? skildrar han landsbygden och de miljöutmaningar som finns där. Vi sågar klimatskeptiker vid fotknölarna och ger oss in i det infekterade området kärnkraft. Dessutom har Anders varit på fest och Fabian har fått svar på en nyckelfråga.
2018-10-21
Länk till avsnitt

Anti-anti-elbilspropaganda

Vi diskuterar anti-elbilspropaganda och Toyotas tveksamma reklamfilmer. Vi avhandlar PSA:s bilmodell DS och rätar ut en del frågetecken kring bensinpriset genom tiderna. Vi har fått in en hel drös lyssnarbrev till redaktionen. Och så har Fabian praktiserat civil olydnad.
2018-10-07
Länk till avsnitt

Vi kör Audi E-tron

Denna vecka har vi ett fullt program! Äntligen får vi höra Fabians framtidsspaning och Anders tar med oss på en elbilsresa. Vi får höra om nya Audi E-tron också får vi en statusuppdatering om det nya laddnätverket Ionity!
2018-09-23
Länk till avsnitt

Fossiljättarna har vaknat: Nu kommer elbilarna

Vi har tidigare påstått att 2018 kommer bli elbilsåret nummer ett, och nu verkar det äntligen slå in! Nu släpper både BMW, KIA och Mercedes nya elbilar. En lyssnare har skickat en riktigt deppig framtidsprognos till oss. Äntligen är Tesla Model 3 på väg till Sverige! Och så har Anders har kört omkull med sin elektriska skateboard. 
2018-09-09
Länk till avsnitt

Elbilen och framtiden

I dagens avsnitt ställer vi oss de stora frågorna. Kommer bilarna verkligen vara elektriska i framtiden? Kommer vi transportera oss flygande och kommer vi leva för evigt? Dessutom pratar vi om batteriers livslängd och eldrivna taxibilar.
2018-08-26
Länk till avsnitt

Elbilsentreprenören som blev grottskurk

Det händer mycket i det överhettade elbilssverige! I detta fullpackade avsnitt hör vi om nya elbilen Audi e-tron, om vad de svenska politiska partierna tycker om elbilar och om hur du hanterar din brandfarliga fossilbil i sommartorkan. Dessutom hör du en minidokumentär om Teslas grundare, Elon Musks, senaste klavertramp.
2018-08-09
Länk till avsnitt

Om kilowatt, fälgar och räkor

I veckans avsnitt hör vi om bromsproblemen hos nya Tesla Model 3. Anders har besökt en elbilsfest och det var riktigt livat. Hur kan rätt designade fälgar förlänga räckvidden på din elbil? Veckans lyssnarbrev bjuder på stenhård kritik. Fabian lär sig äntligen att skilja kilowatt från kilowatttimmar. Och vad har räkor med kilowatt att göra? Missa inte säsongsavslutningen av nordens största elbilspoddcast! 
2018-06-10
Länk till avsnitt

Så blir Europas nya laddnätverk

I veckans avsnitt samtalar vi om hur du ska kunna ladda din elbil vid långkörningar. Nätverket Ionity byggs nu för fullt i många europeiska länder, men norra Sverige verkar inte vara prioriterat. Dessutom talar vi om den fyrhjulsdrivna varianten av Tesla Model 3, Fabians förmåga att hålla sams med sina grannar och Anders otrohet och förlorade son.
2018-05-20
Länk till avsnitt

Allt om Jaguar I-PACE

Äntligen nördar vi ner oss i Jaguars första elbil - Jaguar I-PACE. Vi rapporterar om att det i veckan öppnades ett världsunikt test av elbilsladdning under tiden man kör på allmän väg. Kan det vara framtiden för laddning av elbil? Fabian har hamnat i bråk med medmänniskor och Anders har ett scoop igen.
2018-05-06
Länk till avsnitt

LIVE: Fake news om elbilar

Idag spelar vi in livs levande live på Vetenskapsfestivalen i Göteborg och är omringande av  publik. Temat för dagen är elbilsskepsis och fake news kring elbilar. Tillsammans med publiken rätar vi ut frågetecknen som finns kring elbilar och elbilism. Anders har lyckats tämja sin självgående gräsklippare till slut och Fabian har kört dragrace med sin Tesla Model S. 
2018-04-23
Länk till avsnitt

Överlever Tesla skandalerna?

I veckans avsnitt pratar vi om världens mest kända elbilsproducent, Tesla, och den skakiga resa de just nu genomgår: Är Tesla på väg att dö? Dessutom har Anders varit ute på elektrisk roadtrip i Europa med sin Tesla och för första gången någonsin får vi med äkta virtual-reality-ljud uppleva hur det är att färdas i ett elektriskt fordon! Du hör också om Fabians practical joke på IKEA och mycket annat.
2018-04-08
Länk till avsnitt

SAAB:s resa - från fossil till elbil

Idag har vi med oss Frank Smit, Vice President Engineering & Product Development på NEVS. Frank har rötter i SAAB och berättar om resan om hur SAAB blev NEVS. Hur är det att bygga bilar för den kinesiska marknaden? Anders får en lösning på sina hotelladdningsproblem, och Fabian har fått ett större hotell i Stockholm att gå all in på elbilsladdning. Dessutom diskuterar vi farorna med självkörande bilar, med bakgrund av dödsolyckan som en av Ubers självkörande Volvobilar var inblandad i.
2018-03-25
Länk till avsnitt

Bilar med sladd har ett SCOOP

I veckans avsnitt av Bilar med sladd har vi ett Scoop! Dessutom är programmet packat med information om billanseringar, lyssnarbrev och mycket annat. Det händer massor på laddnätverksfronten i Europa och nu är det helt klart att elbilsrevolutionen är på gång. 
2018-03-11
Länk till avsnitt

Så stor är risken att elbilen brinner

I veckans avsnitt av Bilar med sladd avhandlar vi brandrisken i Elbilar. Vad säger egentligen experterna om att ladda från vanliga kontakter och vad behöver jag tänka på när jag laddar hemma? Vi pratar också om hur det är att ha elbil på landsbygden, hur lönsamt det är med hembatteri för att lagra solcellsel, nyheter om Ionitys nya snabbladdarnätverk och mycket annat. Dessutom får vi höra Fabians upplevelse med att köra Volvo-hybrid och Anders har köpt en klockradio...
2018-02-25
Länk till avsnitt

Är det fel att flyga?

Vi pratar om framtiden för flyget. När ämnet är som hetast i den offentliga debatten, är Anders och Fabian som vanligt pålästa och ger en nyanserad men positiv bild av framtidens resande. Dessutom får vi höra om elbilen Hyundai Kona, Aftonbladets kampanj mot elbilar, vem som leder racet om autonoma fordon, hur Fabian nästan blev ihjälslagen på en återvinningsstation och mycket mycket annat.
2018-02-11
Länk till avsnitt

Här är bästa elbilarna 2018

I det första avsnittet av podcasten Bilar med sladd, stiftar vi bekantskap med Anders & Fabian och får höra deras tankar om hur elbilsåret 2018 kommer att se ut. Vi pratar vikten av snabbladdarinfrastruktur, räckvidd hos olika populära elbilar och hur BMW storsatsar på elbilar. Dessutom berättar Fabian historien om hur hans nyårsfirande nästan slutade i amerikanskt fängelse.
2018-01-28
Länk till avsnitt

1,5 år med Nordens största elbilspodcast

Veckans avsnitt är en efterlängtad sammanställning av 1,5 år med Nordens största elbilspodcast. Vi får höra de allra bästa delarna från över 50 avsnitt med elbilspionjärerna Anders och Fabian. Dessutom får vi återbesöka någon av alla programmets gäster, såsom den elbilsburne skidåkaren och skogshuggaren, Björn Ferry, eller grundaren av den nya svenska batteriproducenten, Peter Carlsson.
2018-01-14
Länk till avsnitt

Jesus, Columbus och Musk?

Hur kommer man egentligen att blicka tillbaka på Elon Musk och hans olika företag om hundra år? Anders och Fabian resonerar om industrimannen som kan komma att göra ett större avtryck än de flesta idag föreställer sig. Dessutom talar vi om den nya svenska elbilen Unity One och hur Tesla förbjuder taxibilar att ladda på superladdarna.
2017-12-17
Länk till avsnitt

Allt om Teslas el-lastbil och nya supersportbil

I veckans avsnitt pratar vi om Teslas nya elektriska lastbil och den nya sportbil, Tesla Roadster 2, som överraskande presenterades i November. Programmet har fått ett lyssnarbrev av en orolig elbilsspekulant och GMs förre VD, Bob Lutz är tillbaka med nya framtidsspaningar. Dessutom hör vi om hur Teslans autopilotspak kanske gör att Fabian måste amputera handen och om Anders vobblande vinterdäck.
2017-12-03
Länk till avsnitt

Teslapodden LIVE: Äntligen vaknar konkurrenterna

Vi spelar in live från elbilsmässan eCar Expo! Nu påbörjas bygget av det laddnätverk som ska sättas upp av BMW, Daimler, Ford och Volkswagen. Vi rapporterar om att Aftonbladet, Sveriges största tidning, har börjat skriva om elbilar. Nya spännande detaljer har kommit ut om Model 3. Anders har träffat Al Gore och kört sönder sina sommardäck på bara en säsong. Och Fabian undrar om det är artigt att plugga ur någon annan om man har mindre batteri?
2017-11-19
Länk till avsnitt

Batteribilar renare än diesel - till och med på kolkraft

Vi diskuterar en ny studie som visar att batteribilar är renare än dieselbilar - till och med när de laddas med polsk kolkraft. Vi har också fått brev från en anonym kemiforskare som är minst sagt kritisk mot bränslecellsfordon. Världens största ladustation för elbilar byggs just nu - i Norge. Dessutom har Fabian skadat sin Tesla igen och Anders har givit sig in i byggbranschen.
2017-11-05
Länk till avsnitt

Rickard Nordin-effekten

I detta fullspäckade avsnitt hör vi om Volvos lanserade superhybrid Polestar 1. Vi får kärt återbesök av riksdagsledamoten och Centerpartiets talesperson i klimat- och energifrågor, Rickard Nordin. Vad tycker Rickard och Centerpartiet i frågor som elbilsbonus, biogas, båttrafiken och flyget? Och så har Anders tvättat bilen till kostnaden av en mindre fossilbil och Fabian berättar skräckhistorien om hur han repade sin Model S.
2017-10-22
Länk till avsnitt

Livet med elbil

Hur är det egentligen att äga elbil? Hur gör man när man bor där man inte har laddning? Hur tänker man på långresa? Och handen på hjärtat, har det någonsin varit problem? Bara 260 bilar producerades av Model 3 under kvartal 3, det är långt under Teslas plan. Blir Model 3 försenad? Med utgångspunkt i en artikel i Allt om bilar, ställer vi oss frågan: Är Tesla en bluff? Dessutom: Hör om den perfekta elbilen för hantverkare, hur Anders nästan blev kändis i Österrike och hur Fabian Teslaanpassar nya huset!
2017-10-08
Länk till avsnitt

Världens bäst säljande elbil

Det är mycket som händer i elbilsvärlden nu. Nissan släpper sin nya version världens bäst sålda elbil Leaf - vi funderar kring om det kan vara en viktigare bil än Teslas model 3? En stor nyhet för Teslaägare: Urban superchargers - vad är det? Tesla jagas av Svenska kronofogden och Volkswagen har svårt att släppa sina dieselbilar. Dessutom: Fabian har drabbats av en händighetskris och Anders har blivit utsatt för en Teslabugg!
2017-09-24
Länk till avsnitt

På besök i Teslafabriken

Anders berättar allt om hans besök på Teslafabriken! Hur mycket folk arbetar egentligen i världens mest moderna bilfabrik? Och vad ska alla som arbetar där göra när Elon har automatiserat bort dem? Kungsbacka storsatsar på elbilsladdning och vi pratar laddinfrastruktur med den Kungsbackabaserade fritidspolitikern och entreprenören Anders Eriksson. Dessutom: Fabian kör fort och blir stoppad av polisen. Innebär detta slutet för Teslakörande?
2017-09-10
Länk till avsnitt

Back in business

Teslapodden är tillbaka med nya krafter i en helt ny säsong. I veckans avsnitt talar vi om hur man skyddar sin bil från att bli stulen, om hur terroristbrotten i Europa kan accelerera övergången till autonoma bilar och hur det går till när mjukvarustrypta Teslabatterier uppgraderas. Dessutom får vi höra hur Fabian ordnat destinationsladdare till Hotell Birger Jarl och om Anders Teslaupplevelser i Kalifornien.
2017-08-27
Länk till avsnitt

Bonusavnitt: Model 3 - folk-elbilen är här

Äntligen har den första folk-elbilen, Tesla Model 3, slutgiltigt avtäckts och börjat levereras till de dryga 500 000 personer som står i kö. Anders och Fabian har tagit en paus från sommarfirandet och filosoferar över eventet, nyheterna, de svenska priserna och räckvidden. Många av tillvalen gör att Teslas budgetbil snabbt blir en kostsam historia, så vilka tillvalspaket ska man egentligen välja? Dessutom får vi höra om den galna grannen på Fabians kompis bröllop och om hur Anders fuskade till sig sina nya registreringsskyltar.
2017-07-31
Länk till avsnitt

Framtiden

I säsongsavslutningen av Teslapodden talar vi om artificiell intelligens och gästas av författaren Alfred Ruth. När system såsom Teslas autopilot blir smartare, kommer folk hinna ställa om till nya jobb i tillräckligt snabb takt? Är det några risker med att utveckla AI och när blir egentligen AI smartare än människan? Teslan har ätit upp Fabians P-bevis och Anders har investerat i Teslaaktier igen. Dessutom talar vi om Teslas uppdaterade Roadster, klimatförändringar, Trumps mur mot Mexico och mycket annat.
2017-06-25
Länk till avsnitt

Model X ? säkrare än Volvo

Fabian har sett dokumentärfilmen Fossilbranschens sista strid. Detta leder Anders och Fabian in i en diskussion om hur man ska hantera utmaningarna som följer med den minskning av växthusutsläpp som man nu måste göra. Dessutom har Tesla Model X nyligen krocktestats i USA med fantastiska resultat, Apple har berättat om sitt bilprojekt, Anders har varit i Stockholm och en enig jury utser vinnaren i succétävlingen limericktävlingen.
2017-06-18
Länk till avsnitt

Model Y FTW

Teslas aktie går mot skyarna och batteribilar slår alla försäljningsrekord. Elon Musk har släppt mer info om Teslas kommande billigare SUV, Tesla Model Y. Vi har fått ett lyssnarbrev om andrahandsvärdena på dagens Tesslor nu när Model 3 kommer ut. Bränsleceller av stål i hemmet - kan det vara något? Och så fortsätter vi vår succé limricktävlingen - nu med fler bidrag än någonsin! Fabian har varit i Venedig och Anders har fått styr på sin gräsklippare.
2017-06-11
Länk till avsnitt

Autonoma bilar redan i sommar?

I veckans avsnitt talar vi mer om den kommande massmarknads-elbilen, Model 3. Vi diskuterar nya smygtagna foton, Teslas nya autonomi och hur bilarna i framtiden kommer vara uppkopplade mot städerna. Dessutom om en ny svensk metastudie, dragkrok till elbilar, Teslas aktie och mycket mer.
2017-06-04
Länk till avsnitt

Superladdade!

Mycket händer på Tesla nu. Inför stundande Model 3-lansering pratar vi om superladdarna. Tesla har återintroducerat möjligheten till gratis superladdning, men inte för bilens livstid utan för din livstid. Teslas soltak har sållt ut hela vägen till 2018. Vi har fått ett lyssnarbrev om destinationsladdare. Fabian har gjort sig skyldig till olaga kraftavledning. Anders tar smällen när han rapporterar direkt från sommansverige.
2017-05-28
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.