Sveriges 100 mest populära podcasts

Feeder

Feeder

I Feeder tar vi upp små och stora frågor om mat och dryck. Med hjälp av experter och kloka gäster rätar vi ut vanliga frågetecken, slår hål på seglivade myter och undersöker matens roll i hemmet och samhället

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

hemkunskapspodden.se/

Avsnitt

16. Vego ? så funkar det

Allt fler unga väljer bort kött. Men vad innebär det här näringsmässigt? Måste man äta några tillskott? Kan man träna hårt och bygga muskler som vegetarian? Och hur lagar man egentligen riktigt god vegomat?

2022-02-09
Länk till avsnitt

15. Ätstörningar ? vem drabbas och var finns det hjälp?

Mat är ofta en stor glädje i livet. Men för en del kan maten också vara den största fienden. Varför drabbas så många av ätstörningar? Vad finns det för hjälp? Och hur kan vi förebygga att fler blir sjuka?

2022-02-09
Länk till avsnitt

14. Lagar om livsmedel ? behövs de?

Varför finns det så mycket lagar och regler kring livsmedel? Vem är det som stiftar lagarna? Och hur påverkar de hur och vad vi äter? 

  

2022-02-09
Länk till avsnitt

13. Alkohol ? om grupptryck och att säga nej

Alkoholdrickandet bland ungdomar har minskat de senaste åren. Men vad händer i oss när vi dricker alkohol? Och hur hanterar man grupptryck och lär sig säga nej? 

2022-02-09
Länk till avsnitt

12. E-nummer och tillsatser ? vad gör de i maten?

Vad menas egentligen med e-nummer? Vad är en tillsats? Och är det bättre och mer hälsosamt med så korta innehållsförteckningar som möjligt? 
2022-02-09
Länk till avsnitt

11. Matsvinn ? så räddar vi maten

Varje år slänger vi ungefär 37 kg ätbar mat per person i Sverige. Det här är riktigt dåligt för klimatet. Men varför svinnar vi så mycket? Och vad kan vi göra för att svinna mindre? 

2022-02-09
Länk till avsnitt

10. Att skippa gluten och laktos ? livsstilstrend eller livsviktigt?

Allt fler väljer bort olika ämnen ur sin kost, speciellt gluten och laktos, och ?fritt från?-produkter blir allt mer populära. Men har vi blivit mer känsliga för de här ämnena? Och finns det några risker med att ta bort dem ur vår kost?

2021-05-20
Länk till avsnitt

9. Skolmat - Hur påverkar maten vår prestation?

Antingen älskar eller hatar vi den ? maten i skolan. Men vad händer om vi hoppar över skollunchen? Presterar vi per automatik sämre då? Och vad är det för mekanismer som gör att många av oss har negativa känslor kring just skolmat?

2021-05-20
Länk till avsnitt

8. Matpriser - Är den dyraste maten alltid bäst?

Många upplever att en stor del av vår ekonomi går till mat och dryck. Så hur ska vi egentligen tänka när vi handlar mat? Hur gör vi om vi vill äta ekonomiskt? Är det stor skillnad mellan premium- och lågprisprodukter? Och är billigare mat automatiskt sämre?

2021-05-20
Länk till avsnitt

7. Hemlagat vs fabriksproducerat - Var maten bättre förr?

Hungrig? Ja då är det bara att knalla iväg till närmsta matbutik och välja mellan hundratals olika produkter. Men vad hade vi behövt göra för att bli mätta för 150 år sedan? Hur har vårt sätt att producera mat förändrats? Och var maten bättre förr?

2021-05-20
Länk till avsnitt

6. Om krisen kommer ? Räcker maten om det blir krig?

Vad händer när det uppstår en kris och vi inte kan handla och laga mat som vi är vana vid? Hur får vi tag i mat om gränserna skulle stängas? Har Sverige stora undangömda lager med livsmedel? Och hur mycket mat och dryck borde vi alltid ha hemma

2021-05-20
Länk till avsnitt

5. Socker och sötningsmedel - Hur ska man tänka?

Hur många har inte hört sina föräldrar tjata om att undvika socker, inte minst i läsk. Men vad är egentligen onyttigast: socker eller sötningsmedel? Vad är för- och nackdelarna med lightprodukter? Och vad är det egentligen för skillnad på sockret i frukt, juice och läsk?

2021-05-20
Länk till avsnitt

4. Matmärkningar ? vad betyder de egentligen?

Miljömärkningar och hälsomärkningar är små symboler på en förpackning, eller klistermärken på frukt. EKO, Fairtrade och Nyckelhålsmärkt är några exempel. Men vad betyder de olika märkena? Och kan vem som helst hitta på en matmärkning?

2021-02-22
Länk till avsnitt

3. Livsmedelsförpackningar ? miljöbov eller hjälte?

Livsmedelsförpackningar har ju fått ta en del skit senaste åren. Vore det inte mer miljövänligt om all mat köptes i lösvikt, kan man ju fråga sig, så slipper man slösa på all plast och kartong? Men å andra sidan känns det ju rätt så ohygieniskt att maten bara skulle ligga där ? Och hur skulle den fraktas?

2021-02-22
Länk till avsnitt

2. Tallriksmodellen ? död eller levande?

Allt fler unga människor följer någon form av diet. En del av etiska eller religiösa skäl, andra för att de anser att det är hälsosamt. Men hur nyttigt är det till exempel att utesluta kolhydrater ur kosten eller enbart äta växtbaserat? Finns det ett rätt svar eller är det individuellt? Det finns så himla många som tipsar om vad som är nyttigt att äta: Influencers, staten, skolan, föräldrar och kompisar. Men hur ser en perfekt måltid ut och vem ska man egentligen lyssna på?

2021-02-22
Länk till avsnitt

1. Energidrycker ? tickande bomb eller rent nöje?

Åldersgränser, hälsorisker och allmän moralpanik. Energidrycken är 2000-talets svar på vad metal var under 80-talet ? enligt vuxna ett djävulens påfund. Men, stämmer det? I det här avsnittet tar vi reda på fakta om energidrycker och reflekterar över dryckernas påverkan på den egna hälsan.

2021-02-22
Länk till avsnitt

Allt du behöver veta om avtalsrörelsen

I vår ska nya kollektivavtal tecknas, och avtalsrörelsen är redan igång. Feeder bjöd in Livsmedelsföretagens förhandlingschef Henrik van Rijswijk och Vivels vd Stefan Fritzdorf för att höra hur avtalsrörelsen går till, vad som står på spel och vilka förväntningar som finns från såväl företagare som branschorganisationer. 

2019-11-26
Länk till avsnitt

Matdagen 2019: Hur jobbar SVL och Sveriges Bryggerier med folkhälsa?

[]
2019-05-22
Länk till avsnitt

Matdagen 2019: Hur jobbar Swedish Match med folkhälsa?

Temat för Matdagen 2019 var folkhälsa och matglädje. Feeder träffade Patrik Hildingsson, kommunikationsdirektör Swedish Match, för att prata om hur Swedish Match jobbar med folkhälsa. 

2019-05-22
Länk till avsnitt

Feeder möter EU-kandidaterna: Jakop Dalunde (Mp)

[]
2019-05-22
Länk till avsnitt

Feeder möter EU-kandidaterna: Deniz Butros (V)

[]
2019-05-15
Länk till avsnitt

Inför avtalsrörelsen 2020: Anders Borg och Carl Eckerdal

Hur påverkas Sverige när den globala ekonomin bromsar in och vad innebär det för den kommande avtalsrörelsen? Det diskuterade Anders Borg, Irene Wennemo och tunga företrädare för industrin på ett välbesökt lunchseminarium den 13 maj.

 

Feeder var på plats och ställde några snabba frågor till Anders Borg och Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen. 

2019-05-14
Länk till avsnitt

Feeder möter EU-kandidaterna: Jörgen Warborn (M)

[]
2019-05-09
Länk till avsnitt

Feeder möter EU-kandidaterna: Fredrick Federley (C)

[]
2019-05-02
Länk till avsnitt

Feeder möter EU-kandidaterna: Jytte Guteland (S)

[]
2019-04-25
Länk till avsnitt

Feeder möter EU-kandidaterna: Sara Skyttedal (Kd)

[]
2019-04-16
Länk till avsnitt

Inför EU-valet: Nicklas Amelin och Tove Larsson

[]
2019-04-12
Länk till avsnitt

Exportdagen - Så fördubblar vi exporten till 2025

[]
2018-11-08
Länk till avsnitt

Nu ställer Orkla om till fossilfritt

Orkla Foods Sverige är ett av Sveriges största livsmedelsföretag. Just nu befinner de sig i en omfattande hållbarhetssatsning med högt satta mål. Sedan 2014 har de bl.a. minskat sitt klimatavtryck med 25%, år 2025 ska den siffran vara 60%. Den 24e oktober tas nästa steg ? när de inviger sin fossilfria fabrik i Frödinge.

I det här avsnittet träffar vi Agneta Påander, CSR-direktör på Orkla Foods Sverige, för att prata om den fossilfria satsningen. 

2018-10-24
Länk till avsnitt

Vad gör Livsmedelsföretagens krishanterare? Feeder möter Jeanette Fors Andrée

[]
2018-10-04
Länk till avsnitt

Så var Livsmedelsdagarna 2018

Feeder var på plats under Livsmedelsdagarna i Halmstad 2018. Temat för i år var "Det skruvade matlandskapet". I det här avsnittet får du höra intervjuer med några av de föreläsare som var på plats under dagarna. 

 

Medverkande:
Johan Krallis Anell, Nationell exportsamordnare, Näringsdepartementet.
Kaj Török, Informations- och Hållbarhetschef, MAX
Tomas Lagerberg, Global utvecklingschef, ABB
Jon Wright, Head of Retail Insight, IGD UK.
Carolina Sachs, Generalsekreterare, AxFoundation
Eva Helén, Utvecklingsstrateg på MatLust/Södertälje kommun och Södertälje Science Park
Jakob Söderström, Affärsutvecklare och Annelie Moldin, Scientific Project Manager,  Lantmännen
Jenny Jewert, Journalist
Jacob Gudiol, Författare, leg. fysioterapeut.
Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.

 

2018-09-20
Länk till avsnitt

Vem är Björn Hellman? Feeder möter Livsmedelsföretagens nya vd

I säsongens sista avsnitt pratar jag med Livsmedelsföretagens nya vd Björn Hellman om hans bild av svensk livsmedelsindustri, visioner, utmaningar och lite grann om fotboll. 

2018-06-20
Länk till avsnitt

Feeder besöker Gotlands Snus

[]
2018-06-07
Länk till avsnitt

Vad vilja Livs? Feeder möter Eva Guovelin

I detta avsnitt av Feeder träffar vi Fackföreningen Livs ordförande Eva Guovelin och pratar om hennes syn på livsmedelsindustrin och relationen till Livsmedelsföretagen. 

2018-05-25
Länk till avsnitt

Feeder besöker The Absolut Company

I sommar inviger The Absolut Company sitt besökscentrum intill fabriken i Bjuv. Feeder åkte dit för att prata besöksnäring, gårdsförsäljning och självkart för att få en rundtur i fabriken. 

 

I avsnittet hör du Maria Beres, Anna Schreill och Paula Eriksson. 

 

Detta avsnitt är producerat i samarbete med Visita. 

2018-05-15
Länk till avsnitt

EU-special med Christofer Fjellner och Nicklas Amelin

Varför ska svenska livsmedelsföretagare ha koll på vad som händer i EU? Den frågan, och många därtill, diskuteras i detta avsnitt av Feeder. Hör europaparlamentarikern Christofer Fjellner och Livsmedelsföretagens EU-expert Nicklas Amelin i ett samtal om livsmedelspolitik i Bryssel. 

2018-04-26
Länk till avsnitt

Han vill krossa myterna om "industrimaten"

Livsmedelsforskaren Andreas Håkansson är just nu aktuell med boken "Det ängsliga matsamhället ? det fina med färdigmaten". I det här avsnittet möter vi Andreas och Livsmedelsföretagens forskningsexpert Elisabet Rytter för ett samtal om bilden av industrimaten. 

2018-04-04
Länk till avsnitt

Så var FoodTech 2018

Den 14 mars arrangerades konferensen FoodTech 2018 i Örebro, ett samarbete mellan Alfred Nobel Science Park och Di Digital. Feeder var på plats, och i det här avsnittet får du höra intervjuer med några av talarna och besökarna. 

2018-03-15
Länk till avsnitt

Konjunkturrapport med Carl Eckerdal

[]
2018-03-12
Länk till avsnitt

Årets smakutvecklare 2018: Roots of Malmö

Den 5 mars hölls årets upplaga av White Guide-galan. Under galan utdelades bl.a. priset Årets Smakutvecklare av White Guide och Livsmedelsföretagen. I det här avsnittet av Feeder hör du en intervju med Matthias, en av grundarna som tog emot priset. 

2018-03-06
Länk till avsnitt

Industridagen 2018 - Människan i digitaliseringen

[]
2018-02-08
Länk till avsnitt

#matvalet2018: Kristdemokraterna

I sjunde avsnittet inför valet 2018 möter Feeder Magnus Oscarsson, Kristdemokraterna

2018-01-18
Länk till avsnitt

#matvalet2018: Centerpartiet

I sjätte avsnittet inför valet 2018 möter Feeder Kristina Yngwe, Centerpartiet. 

2018-01-08
Länk till avsnitt

Livslyftet - ny satsning för bättrad arbetsmiljö och produktivitet

I det här avsnittet hör du Livsmedelsföretagens arbetsmiljöexpert berätta om satsningen Livslyftet. Satsningen är inspirerad av Produktionslyftet och görs gemensamt med Unionen, fackföreningen Livs och Prevent. I avsnittet hör du även Björn Erkersson och Staffan Gryting berätta om sina erfarenheter av att delta i produktionslyftet. 

2017-12-14
Länk till avsnitt

#matvalet2018: Moderaterna

I femteavsnittet inför valet 2018 möter Feeder Maria Malmer Stenegard, Moderaterna.

2017-12-08
Länk till avsnitt

Nobelspecial - Feeder reder ut begreppet "nudge"

Söndag 10 december tar nationalekonomen Richard Thaler emot Nobelpriset i ekonomi. Thaler är en av upphovsmännen till begreppet ?nudge?, ett sätt att med små medel få människor att ändra sitt beteende. Det kan tex handla om att genom smart skyltning få någon att ta trapporna istället för hissen, eller att få folk att äta nyttigare genom att minska tallriksstorleken och placera salladen längst fram.

Men funkar det verkligen att ?nudga? eller ?knuffa?? Finns det några risker? Är det demokratiskt? Och vilka är det som behöver knuffas och av vem? För att reda ut allt det här samlade Feeder samhällsdebattörerna Göran Greider, Mattias Svensson och Patrik Strömer. Det blev ett livfullt och ideologiskt spänstigt samtal om ?nudge? ur ett politiskt, moraliskt och vetenskapligt perspektiv.

 

2017-12-06
Länk till avsnitt

Så var Branschträffen i Malmö

Det här avsnittet är en sammanfattning av Livsmedelsföretagens branschträff i Malmö. Flera av Livsmedelsföretagens medarbetare var på plats och föreläste för medlemsföretag om aktuella frågor och projekt. I avsnittet hör du intervjuer med:

Rasmus Bäckström, exportansvarig

Alexander Iliev, förhandlare och arbetsrättsjurist

Pernilla Lindskog, arbetsmiljöexpert 

Nicklas Amelin, EU-expert

Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig

Ulrika Ehrhardt, expert livsmedel och lagstiftning

Jeanette Fors-Andree, krishantering och kriskommunikation 

2017-12-01
Länk till avsnitt

#matvalet 2018: Miljöpartiet

I fjärde avsnittet inför valet 2018 möter Feeder Maria Gardfjell, Miljöpartiet.

2017-12-01
Länk till avsnitt

#matvalet2018: Socialdemokraterna

I tredje avsnittet inför valet 2018 möter Feeder Marianne Pettersson, Socialdemokraterna. 

2017-11-17
Länk till avsnitt

#matvalet2018: Liberalerna

I andra avsnittet inför valet 2018 möter Feeder Lars Tysklind, miljöpolitisk talesperson för Liberalerna. 

2017-11-01
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.