Sveriges 100 mest populära podcasts

Funka olika ? podden om livet med funktionsnedsättning

Funka olika ? podden om livet med funktionsnedsättning

I Funka olika möts gäster med egen diagnos, anhöriga och andra experter. Samtalen tar upp hur det är att leva med funktionsnedsättning ur olika vinklar och ger tips som kan underlätta tillvaron.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

habilitering.podbean.com

Avsnitt

Sysselsättning 5. Personlig utveckling genom arbetsträning

Runt om i landet finns sociala företag som erbjuder arbetsträning och personlig utveckling för de som står utanför arbetsmarknaden. Nina Skobalj, 34 år, har autism och arbetstränar efter en längre sjukskrivning på Kreativ Verkstad, som är en del av M29 gruppen. Tillsammans med handledaren Kristin Nyfelt pratar vi om vad som är bra med den här typen av stöd.

2024-02-14
Länk till avsnitt

Sysselsättning 4. Samordnat stöd ger hopp till unga utan sysselsättning

Unga som har svårt att komma in i arbetsliv eller studier behöver ofta olika typer av stöd från flera håll. För att underlätta för gruppen finns så kallade samordningsförbund där kommun, region, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan arbetar tillsammans. Tina Claesson, samordnare på Hoppet, hjälper bland annat unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning i åldern 16?35 år. Vad behöver de för att närma sig en sysselsättning?

2024-01-31
Länk till avsnitt

Sysselsättning 3. Så bryter du utanförskapet för unga med NPF

Bland gruppen unga som varken arbetar eller studerar är unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning överrepresenterade. Vad beror det på och hur kan man bryta utanförskapet? Vi pratar med Elin Pietras folkbildningsutvecklare på Riksförbundet Attention och 21-åriga Leonardo Möller Flores som varit hemma i långa perioder men nu tagit sig vidare.

2024-01-18
Länk till avsnitt

Sysselsättning 2. Daglig verksamhet ledde till jobb

På en arbetsinriktad daglig verksamhet erbjuds personer med funktionsnedsättning sysselsättning på en arbetsplats. Tanken är att skapa en meningsfull sysselsättning, och ibland leder det även till anställning. Så blev det för Markus Törnfeldt. Han har autism och jobbar i dag på ett äldreboende. Catrin Ovebring, arbetskonsulent på Misa, har hjälpt honom på vägen.

2023-12-13
Länk till avsnitt

Sysselsättning 1. Vägar till sysselsättning vid funktionsnedsättning

Om man har svårt att hitta ett jobb eller inte kan arbeta på grund av sin funktionsnedsättning, vad finns det för alternativ då? Vi pratar med Jenny Svahn, kurator på ett habiliteringscenter för vuxna, som vägleder personer med funktionsnedsättning.

2023-12-06
Länk till avsnitt

Ork och motivation till förändring 7. Så hanterar du stora livsförändringar

Klas Nelfelt föddes med hörselnedsättning.  I 20-årsåldern fick han reda på att han även skulle förlora synen. Hur hanterade han det? Emma Varga, kurator på Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor, berättar hur man kan förbereda sig inför en så omfattande förändring. Hon jobbar utifrån en modell som heter livsomställningsmodellen.

Transkribering av programmet Ork och motivation till förändring 7. Så hanterar du stora livsförändringar.

2023-11-08
Länk till avsnitt

Ork och motivation till förändring 6. Bara vanlig Niclas: ?Gör det bästa av situationen?

Niclas Wennerlunds dotter föddes med en funktionsnedsättning som kräver personlig assistans dygnet runt. För honom tog det många år att nå acceptans och ta sig ur sorgen över att livet plötsligt vände. För Funka olika berättar han om vägen dit och hur han nu även motiverar andra genom löpargruppen ?Bara vanlig?, en grupp för personer med funktionsnedsättning.

2023-10-19
Länk till avsnitt

Ork och motivation till förändring 5. Så motiverar du barn med rörelsenedsättning till träning

Träning är viktigt för alla men ofta nödvändig för den som har en rörelsenedsättning. Men ibland  kan det vara motigt att få träningen gjord. Anna Dejler,sjukgymnast (fysioterapeut), vet hur man motiverar och peppar barn och ungdomar med rörelsenedsättning till träning.

 

2023-10-09
Länk till avsnitt

Ork och motivation till förändring 4. Supermamsen ?Fokusera på det som går att förändra?

Vad gör det med en som förälder, när ens barn en dag slutar gå till skolan? En som vet är bloggaren som kallar sig Supermamsen. Hon är förälder till tre barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som i perioder inte gått i skolan. Vi pratar om hur hon jobbat med sig själv och hur hon haft ork att hantera en så utmanande familjesituation.

2023-09-27
Länk till avsnitt

Ork och motivation till förändring 3. Så motiverar du barn och unga med adhd

I det här programmet får vi tips på hur man kan motivera barn och ungdomar med adhd till behandling. Går det att få en motvillig tonåring att ge det en chans? Vi pratar med en barn- och ungdomspsykiatrier, en psykolog och en 16-åring som har adhd.

2023-09-18
Länk till avsnitt

Ork och motivation till förändring 2. Lilla Speedos mamma: ?Du måste rädda dig själv för att orka?

Gäst i det här programmet är Sara Melin, mer känd som Lilla Speedos mamma, bloggaren som delar med sig av hur det är att vara förälder till barn med adhd. I dag fungerar livet bra för henne och barnen, men så har det inte alltid varit. Hur har hon hittat ork och kraft när det varit som tyngst? Och vilka förändringar har lett till att hon är där hon är i dag?

2023-09-06
Länk till avsnitt

Ork och motivation till förändring 1. Motiverande samtal

Det krävs motivation och vilja för att förändra ett beteende, men hur gör man om det saknas? Vi träffar Liria Ortiz, psykolog och psykoterapeut, som är expert på motiverande samtal, en metod som kan locka fram den inre drivkraften för förändring.

2023-08-30
Länk till avsnitt

Trotssyndrom 2. Bemöta trotssyndrom

Ett barn med trotssyndrom, ODD (Oppositional Defiant Disorder), får ofta utbrott, accepterar inte gränser och har svårt att följa regler. Det är viktigt att göra något åt, annars riskerar beteendet att bli värre. Vi träffar Linda Andersson, förälder till ett barn med adhd och trotssyndrom samt Maria Helander, psykolog med stor erfarenhet av att ge stöd till familjer. Vad krävs för att bryta mönstret av bråk och trots? 

2023-06-14
Länk till avsnitt

Trotssyndrom 1. Fakta trotssyndrom

Trotssyndrom, eller ODD (Oppositional Defiant Disorder), är vanligt vid adhd. Ungefär hälften av de barn som har adhd får också diagnosen trotssyndrom. Vad innebär det, och hur skiljer det sig från ?vanlig? trots? Vi pratar med Karin Brocki, professor i psykologi som har stor kunskap om beteendeproblem och adhd.

2023-06-07
Länk till avsnitt

Annorlunda perception 2. Tips och strategier vid intrycksallergi

Hur är det att leva med sensorisk känslighet och vad kan man göra för att orka med vardagen? Vi träffar Hanna Danmo som har autism och Anna Sjölund som är beteendevetare och förälder till ett barn som är intryckskänslig.

2023-05-17
Länk till avsnitt

Annorlunda perception 1. Fakta sensorisk känslighet

Sensorisk känslighet, eller intrycksallergi som det ibland kallas, är vanligt vid autism. Men vad är egentligen intrycksallergi och hur kan det ta sig i uttryck? Vi pratar med Janina Neufeld som forskar om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar med fokus på annorlunda perception vid KIND på Karolinska institutet. 

2023-05-11
Länk till avsnitt

Dejtingtips för dig med autism

Det kan vara kul att dejta men också krävande. Att förstå och tolka andra är inte lätt för någon, än mindre om du har autism. Nu finns det en dejtinghandbok för personer med autism. Vi pratar med författarna och psykologerna Sofia Asplund och Lisa Nordenstam samt Hanna Danmo från Autism Sverige, som testläst boken. Har de knäckt kärlekskoden?

2023-04-20
Länk till avsnitt

Bli vuxen med IF 4. Relationer

Är det enklare att dejta eller att vara kompis med någon som också har intellektuell funktionsnedsättning (IF) eller spelar det ingen roll? Och var träffar man kompisar? Hör Sharon, 29 år, och Mattias, 35 år, som båda har lindrig IF, berätta om sina tankar om relationer.

2023-03-29
Länk till avsnitt

Bli vuxen med IF 3. Boende och ekonomi

Sharon, 29 år, och Mattias, 35 år, har lindrig intellektuell funktionsnedsättning (IF). Båda flyttade hemifrån för flera år sedan och Sharon bor idag i en servicelägenhet medan Mattias nyligen fått ett förstahandskontrakt. Hör dem berätta hur de får ihop vardagen med eget hushåll och ekonomi, samt vilket stöd som varit hjälpsamt. 

2023-03-22
Länk till avsnitt

Bli vuxen med IF 2. Vägen från skola till sysselsättning

Sharon, 29 år, och Mattias, 35 år, har gått i anpassad skola, så kallad särskola hela skolgången. Idag har de sysselsättning via en daglig verksamhet men vägen dit har inte varit smärtfri. Hör dem berätta om krossade yrkesdrömmar och nya möjligheter.

2023-03-15
Länk till avsnitt

Bli vuxen med IF 1. Förstå och acceptera sin diagnos

Sharon, 29 år, och Mattias, 35 år, har diagnosen lindrig intellektuell funktionsnedsättning (IF). Båda hade svårt att acceptera diagnosen, men idag vill de själva sprida information om IF för att hjälpa andra och krossa fördomar. Hör om deras väg till acceptans och hur de ser på funktionsnedsättningen idag.

2023-03-08
Länk till avsnitt

Kompisar och fritid vid autism 2. Så kan ni öva på vänskap

Det är vanligt att ha svårt med socialt samspel och social ömsesidighet vid autism. Barn med autism kan därför behöva hjälp med att utveckla vänskapsrelationer. Tillsammans med Anna Backman, psykolog och forskare, ska vi prata om vänskap och hur du kan hjälpa barnet med det.

2023-02-08
Länk till avsnitt

Kompisar och fritid vid autism 1. Så kan ni skapa meningsfull fritid

Hur kan man hjälpa barn med autism att få en meningsfull fritid? Är det viktigt att ha aktiviteter utanför hemmet och skolan? Vi pratar med psykologen och forskaren Anna Backman.

2023-02-01
Länk till avsnitt

Livet på nätet 4. Utmaningar med skärm för barn och unga med NPF

Barn och unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som adhd och autism spenderar mer tid vid skärm jämfört med andra unga. Framför allt dataspel lockar. Varför är det så och hur kan man hjälpa sitt barn om skärmen blir ett problem. Vi träffar  Lisa Thorell, forskare vid Karolinska institutet, och Lo Brundell som håller i online spelgrupper för unga med NPF via Attention Stockholm.

2022-12-14
Länk till avsnitt

Livet på nätet 3. Så använder unga med IF skärm

Barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning (IF) är inte lika aktiva på nätet som andra ungdomar. Varför är det så? Vi pratar med forskaren Kristin Alfredsson Ågren, som studerat internetanvändning och digital delaktighet bland unga med IF.

2022-12-07
Länk till avsnitt

Livet på nätet 2. Digital delaktighet vid funktionsnedsättning

Personer med funktionsnedsättning stöter ofta på olika hinder när de ska använda internet. Vi pratar med Stefan Johansson, teknologie doktor, om vad det innebär att stå utanför det digitala samhället och vad som kan göras för att öka delaktigheten.

2022-11-30
Länk till avsnitt

Livet på nätet 1. Hur påverkas barn och unga av skärm?

Internet har öppnat upp helt nya möjligheter samtidigt oroar sig många över utvecklingen. Vad vet vi om hur barn och unga påverkas av att spendera alltmer tid med en skärm? Vi pratar med Elza Dunkels, docent i pedagogiskt arbete,som forskat om barn och ungas nätanvändning i över tjugo år.

 

2022-11-23
Länk till avsnitt

Våld mot barn med funktionsnedsättning

Barn med funktionsnedsättning riskerar i högre grad att utsättas för våld än andra barn. Vi träffar Ann Jönsson som är utredare på Socialstyrelsen. Hon arbetar för att öka kunskapen om hur våldet ser ut och hur det kan upptäckas. Viktig kunskap, inte minst för alla som möter barn i sitt yrke.

2022-10-20
Länk till avsnitt

Sällsynta hälsotillstånd 4. Samtalsgrupper för vuxna

?Sällsynt mitt i livet? är namnet på samtalsgrupper för vuxna med ett sällsynt hälsotillstånd. Vi träffar Erica Lundström och Karin Högvall från Riksförbundet sällsynta diagnoser som varit med och startat grupperna. Att känna sig annorlunda och att leva ett liv som ständig expert, är exempel på ämnen som tas upp i dem.

2022-10-05
Länk till avsnitt

Sällsynta hälsotillstånd 3. Träffa andra föräldrar

Att vara förälder till ett barn med en diagnos som få känner till kan leda till en känsla av ensamhet. Då kan det vara skönt att träffa andra vars barn har ett sällsynt hälsotillstånd. Vi besöker Astrid Emker, pedagog och Cecilia Stocks, socionom, på Ågrenska, som håller i samtalsgrupper för föräldrar. Vad pratar man om i grupperna och var finns likheterna mellan familjerna?

 

2022-09-28
Länk till avsnitt

Sällsynta hälsotillstånd 2. Diagnos och sen då?

I det här programmet pratar vi med Yennifer Ehmsen och Cecilia Boij, föräldrar till barn med diagnoserna Prader Willis syndrom och Williams syndrom. De berättar om hur det var för dem att få barnens diagnoser och tiden efter. Vi fördjupar oss också i diagnostik och sällsynta hälsotillstånd tillsammans med Ann Nordgren, professor i klinisk genetik vid Karolinska institutet och Göteborgs universitet.

2022-09-21
Länk till avsnitt

Sällsynta hälsotillstånd 1. Fakta

I Sverige lever runt en halv miljon med en sällsynt diagnos, eller sällsynt hälsotillstånd som det heter numera. Det finns upp till 8 000 kända "sällsynta" diagnoser. Hör Katja Ekholm, sjuksköterska, barnmorska och genetisk vägledare på Centrum för sällsynta diagnoser vid Karolinska Institutet.

2022-09-14
Länk till avsnitt

Lek och samspel 2. Samspel med andra

Barn som har autism eller intellektuell funktionsnedsättning kan ha svårt att se poängen med att leka och samsas med andra. Det kan man behöva öva på tillsammans med barnet. Psykologen Bella Berg ger tips på hur.

2022-06-21
Länk till avsnitt

Lek och samspel 1. Barnets stund

Barn med autism eller intellektuell funktionsnedsättning kan behöva hjälp med att utveckla lekar och lära sig samspel. För att skapa en positiv relation till barnet finns en övning som heter ?Barnets stund?. Den går vi igenom med psykologen Bella Berg. Men vi börjar med lekens betydelse för utvecklingen.

2022-06-14
Länk till avsnitt

Tandläkarens råd för bra munhälsa

Problem med mun- och tandhälsa är vanligt hos personer med  funktionsnedsättning. Det beror ofta på fel kost och brist i omvårdnaden. Vi pratar med Erik Kollinius, tandläkare på en av Folktandvårdens mottagningar för specialisttandvård, om hur det kan bli bättre.

2022-05-16
Länk till avsnitt

Autism och annan diagnos 3. Livet med IF och autism

En fjärdedel av alla med autismdiagnos får senare också diagnosen intellektuell funktionsnedsättning (IF). Vad innebär det och hur påverkar det livet? Gäster är psykologen Eric Zander och Chanelle Yake, förälder till en sexåring med autism och  på väg att få diagnosen IF.

2022-04-21
Länk till avsnitt

Autism och annan diagnos 2. Livet med adhd och autism

Många som har autism har samtidigt adhd. Hur påverkar det livet och hur samspelar diagnoserna? Det pratar vi om med Sven Bölte, professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap, Martina Löwenham, förälder, och Alexander Skytte som själv har autism och adhd.

2022-04-08
Länk till avsnitt

Autism och annan diagnos 1. Vad är autism?

I det här avsnittet går vi igenom vad autism är tillsammans med Eric Zander, psykolog och doktor i medicinsk vetenskap som i sitt jobb möter barn och unga med autism.

2022-03-31
Länk till avsnitt

Ung med IF 3. Tankar om framtiden

Felix, 18 år och Filippa, 19 år går ut skolan till sommaren. Theo, 18 år har ett år kvar. Vad vill de göra då? I det här programmet pratar vi framtid, jobb och relationer, och om det påverkas av att ha lindrig intellektuell funktionsnedsättning, IF.

2022-03-23
Länk till avsnitt

Ung med IF 2. Drömskolan

Theo och Felix, 18 år, och Filippa, 19 år, har bytt skola många gånger. Nu går alla anpassad skolgång, även kallad särskola, vilket man har rätt till om man har diagnosen intellektuell funktionsnedsättning, IF. Hur är det och vad gör en skola bra?

2022-03-16
Länk till avsnitt

Ung med IF 1. Livet med IF

Theo och Felix, 18 år, och Filippa, 19 år, har lindrig intellektuell funktionsnedsättning, IF. Vad innebär diagnosen för dem och hur är det att ha IF i förhållande till andra som inte har det?

2022-03-09
Länk till avsnitt

Språklig sårbarhet 2. Språkstörning

Visste du att språkstörning är den vanligaste funktionsnedsättningen hos barn? Många har diagnosen isolerat eller i kombination med autism, adhd eller IF. Ändå är kunskapen om språkstörning låg. Hör Åsa Mogren, logoped samt Jennie Sjöblom och Sofia Eriksson, föräldrar till barn med språkstörning.

2022-02-09
Länk till avsnitt

Språklig sårbarhet 1. Selektiv mutism

Selektiv mutism är en ångestrelaterad diagnos som innebär att man pratar i vissa miljöer men är helt tyst i andra. Ungefär 1 % drabbas. Varför blir det så och vad finns det för stöd? Vi pratar med Catrin Killander, logoped, och  Ebba Zettergren, projektledare i föreningen Tala om tystnad och förälder till två döttrar 10 och 12 år som båda har selektiv mutism, den ena i kombination med autism.

2022-01-26
Länk till avsnitt

Mor- farförälder 4. Träffa andra som har barnbarn med funktionsnedsättning

Att träffa andra som är i liknande situation kan vara en stor hjälp i en svår situation. I det här programmet möter vi deltagare i samtalsgrupper för mor- och farföräldrar, Josiane Mattisson från RBU, (Rörelsehindrade barn och ungdomar) och Irma Asplund från Autism- och Aspergerföreningen i Stockholm. Vad pratar man om, och vilket stöd kan man få av att träffa andra som också har barnbarn med funktionsnedsättning?

2021-12-07
Länk till avsnitt

Mor- farförälder 3. Vara ett stöd för sitt barn

Hur påverkas relationen mellan barn och förälder när barnbarnet har funktionsnedsättning? I det här programmet träffar vi två mammor tillsammans med sina mammor och pratar om hur man stöttar varandra i livet med funktionsnedsättning. Möt Julieta Ohlsén, Gabriela Suhoschi, Jane Johansson och Isabelle Andersson.

2021-11-30
Länk till avsnitt

Mor- och farförälder 2. Bra stöd för att hitta din roll

Att få ett barnbarn med funktionsnedsättning väcker många känslor och kan även leda till kris. Som mor- och farförälder kan man behöva prata med någon för egen del liksom få hjälp i sin roll i förhållande till sitt barn och barnbarn. Ylva Nilsson, psykolog och psykoterapeut, ger samtalsstöd och Helena Larsson, kurator, ger stöd till mor- och farföräldrar i grupp.

2021-11-23
Länk till avsnitt

Mor- och farförälder 1. När ens barnbarn har funktionsnedsättning

Att få barnbarn längtar många efter, men ibland blir det inte som en tänkt sig. Vi träffar Maria Segerman, mormor till Albin som har diagnoserna adhd, autism och trotssyndrom, och Gert Nilsson, farfar till Marcus som har svår intellektuell funktionsnedsättning. Tillsammans med journalisten Monica Klasén McGrath, som skrivit en bok om att ha ett annorlunda barnbarn, pratar vi om hur det är att vara mor- och farförälder till ett barnbarn med funktionsnedsättning.

2021-11-16
Länk till avsnitt

Åldras 4. Äldre med rörelsenedsättning

I det här programmet tar vi reda på hur det är att bli äldre med rörelsenedsättning. Vi pratar med Niclas Nordqvist, personlig tränare som själv har cerebral pares, och Maria Hermelin, fysioterapeut. Hur mår den här gruppen? Hur påverkas kroppen och vad kan man göra för att minska risken för smärta och andra svårigheter?

 

2021-10-14
Länk till avsnitt

Åldras 3. Äldre med IF

Allt fler personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) lever allt längre. För första gången har vi en åldrande generation med IF. Vad behövs för att få ett bra liv som äldre? Vi pratar med Gun Aremyr, legitimerad arbetsterapeut med lång erfarenhet inom området åldrande och IF.

2021-09-28
Länk till avsnitt

Åldras 2. Äldre med adhd och autism

Först för 20 år sedan började man diagnostisera adhd och autism. Det betyder att de flesta över 50 år aldrig fått någon förklaring till sina svårigheter. Hur påverkar det livet? Och är det någon poäng att få diagnos som äldre? Gäster är Mark Ennis och Inger Johansson, som fick diagnoserna adhd respektive autism i 50-årsåldern och idag föreläser för Hjärnkoll. Dessutom berättar Annika von Schmalensée, projektledare på Attention, om en studie hon gjort om att åldras med NPF.

2021-09-14
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.