Sveriges 100 mest populära podcasts

Nouvelles en français facile

Nouvelles en français facile

En podd från UR med korta nyheter på enkel franska producerade på plats i Paris.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ur.se/id/187255

Avsnitt

Årskrönika 2023

Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. Dags för årskrönika! Vi pratar om året som gått med 14-åriga Benjamin samt blickar tillbaka på viktiga händelser: terrorattacken i en skola i Arras, pensionsreformen, VM i rugby och förberedelserna inför OS i Paris 2024. Debutanten Nuit incolore och superstjärnan Aya Nakamura gör musikaliska återbesök. Bonne fin d?année à tous!
2023-12-09
Länk till avsnitt

2023-11-25

Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. Sedan oktober pågår ett krig mellan Israel och Hamas. Hanae är historielärare på gymnasiet och vi frågade henne hur hon pratar om kriget med sina elever. Snart är det jul och 17-åriga Héloïse har hoppat på trenden att ge bort hemgjorda julklappar. Vi lyssnar på Chiloo, en artist som började må mycket bättre av att hålla på med musik och vars låtar oftast innehåller positiva budskap.
2023-11-25
Länk till avsnitt

2023-11-11

Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. Den 1 januari 2024 ska det bli möjligt för 17-åringar att ta körkort i Frankrike. Detta är för att underlätta för ungdomar som bor på landet med dåliga förbindelser. Héloïse bor i en liten stad och tog sitt körkort för att bli mer självständig som nybliven student. Vaccin mot HPV, Humant Papillomvirus, rekommenderas för barn mellan 11 och 14 år, men få vaccinerar sig. Vi pratar med Odile om en vaccinationskampanj i franska skolor. Veckans låt framförs av Bianca Costa som blandar rap och bossanova.
2023-11-11
Länk till avsnitt

2023-10-28

Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. Den 13 oktober i år skedde ett attentat på en skola i norra Frankrike. En beväpnad gärningsman gick in på skolan, skadade tre personer och dödade en lärare som försökte gå emellan. Dådet har kopplingar till radikal islamism. Vi diskuterar händelsen med Vanina. Vi pratar även med Céline om vad franska ungdomar drömmer om idag. Vi lyssnar på den fransk-kanadensiska artisten Aliocha Schneider, som även är skådespelare.
2023-10-28
Länk till avsnitt

2023-10-14

Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. Franska ungdomar intresserar sig inte så mycket för nyheter i media. Vi intervjuar Ella och försöker ta reda på varför det är så. I Frankrike pågår även just nu en invasion av vägglöss, både i hemmen och i offentliga miljöer. Vi träffar Amaya som aktar sig noga för att inte få in vägglöss i sitt hem. Vi lyssnar också på Clara Ysé, en klassiskt skolad sångerska, som nu släpper sitt debutalbum.
2023-10-14
Länk till avsnitt

2023-09-30

Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. På grund av de ökade matpriserna så föreslår regeringen att man ska ha matlagningskurser på schemat i skolan. Tanken är att ungdomar ska lära sig att laga hälsosammare mat till ett billigare pris. Yana, 15 år, tycker att det låter som en intressant idé. Det har blivit enklare att byta förnamn i Frankrike och vi pratar med Céleste om hur hon känner för sitt namn. Vi lyssnar också på Ninhos senaste hit.
2023-09-30
Länk till avsnitt

2023-09-16

Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. En rekordsen värmebölja sveper över Frankrike samtidigt som skolorna börjar igen. Vi träffar Eliot och pratar om hur det är att gå i skolan när det är så varmt. Dags för VM i rugby som hålls i Frankrike! Vi intervjuar Orphéa som är rugbyfan. Till sist lyssnar vi på Hoshi, en ung artist som fått utstå homofobi och trakasserier.
2023-09-16
Länk till avsnitt

2023-09-02

Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. Skolorna börjar den 4 september i Frankrike och vi pratar med Axelle om hur det känns att gå till skolan igen. Vi pratar även om förberedelserna inför OS i Paris 2024 med Shaïnez. Dessutom lyssnar vi på Nuit Incolore, en ung artist som bland annat skriver musik om hur det är att vara adopterad.
2023-09-02
Länk till avsnitt

2023-05-13

Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. Den här veckan pratar vi om AI och hur artificiell intelligens kan hjälpa, eller stjälpa, när det används i samband med bland annat läxor och plugg. Vi träffar Capucine som ibland använder AI när hon pluggar. Vilka rätter är fransmännens favoriter? Vi pratar mat med Filomène. Sista låten för säsongen är av Alice et moi, en artist som har ett alter ego på scen.
2023-05-13
Länk till avsnitt

2023-04-29

Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. Att stava rätt på franska kan vara svårt. Senaste årens mätningar har visat på sämre resultat i rättstavning hos franska elever. Vi pratar med Djibril om stavning och om ifall reglerna borde förenklas. Första Harry Potter-boken kom ut för 25 år sedan på franska och nu har en stor utställning öppnat i Paris. Vi intervjuar 16-årige Léandro som har läst Harry Potter sen 10-årsåldern. Snart är det Eurovision i Liverpool och vi lyssnar på Frankrikes bidrag som framförs av La Zarra från Québec.
2023-04-29
Länk till avsnitt

2023-04-15

Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. Parisborna har röstat emot elsparkcyklar för uthyrning på gatan då många tycker de är för många och för farliga. Vi pratar med Anna och Housni som tycker det är både bra och dåligt. I Frankrike måste alla som tatuerar sig vara myndiga, även om vissa tatuerare går med på att tatuera personer under 18 år med föräldrarnas tillåtelse. Vi träffar 15-åriga Constance som vill tatuera sig när hon fyller 18. Vi lyssnar även på Voyou som både är låtskrivare, artist och trumpetare och som gärna använder blåsinstrument på sina inspelningar.
2023-04-15
Länk till avsnitt

2023-04-01

Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. Det har varit stora strejker i Frankrike de senaste veckorna på grund av den nya pensionsreformen. Bland annat så har sophämtarna i Paris strejkat och sopbergen har vuxit på gatorna, vilket i sin tur har synliggjort mängden sopor som slängs varje dag. Vi pratar med Alan om hur sopmängderna kan minska. Vi träffar även Paul och pratar om sällskapsspel som fick ett uppsving i och med pandemin och mycket hemmasittande. Vi lyssnar också på Tiakola, en före detta fotbollsspelare som blivit rappare.
2023-04-01
Länk till avsnitt

2023-03-18

Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. ?Le Service National Universel?, SNU, är en ny typ av förberedande mönstring till militärtjänsten. SNU är just nu valfri för alla mellan 15 och 17 år. Vi intervjuar Orphéa som valde att delta i somras. Paris Fashion Week hölls i början av mars. Evenemanget har blivit kritiserat utifrån ett miljöperspektiv, många flyger dit och modeindustrin är generellt inte så hållbar. Vad tycker 16-åriga Lily om Fashion Week? Aya Nakamura är en av de mest kända franskspråkiga artisterna i världen just nu, vi rundar av med hennes "SMS".
2023-03-18
Länk till avsnitt

2023-03-04

Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. Frankrikes jämställdhetsråd har i sin senaste rapport konstaterat att franska samhället fortfarande är ojämställt, bland annat på grund av ett fortsatt högt antal våldsdåd riktade mot kvinnor. Vi pratar om jämställdhet och om hur det är att vara kvinna i Frankrike idag med 17-åriga Kayla. Franska ungdomar spenderar mellan två och tre timmar på sociala medier varje dag. Vi intervjuar Sacha om vilka appar han använder. Vi lyssnar även på Pierre de Maere, nytt stjärnskott från Belgien.
2023-03-04
Länk till avsnitt

2023-02-18

Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. Demonstrationer och strejker pågår i hela Frankrike i protest mot ett förslag om ett nytt pensionssystem. Många gymnasieelever demonstrerar i solidaritet med sina lärare och går inte i skolan somliga dagar. Vi träffar Héloïse och pratar om skolstrejkerna. Tecknade serieböcker har alltid varit populära i Frankrike och den årliga seriefestivalen i Angoulême har precis gått av stapeln. Vilka serier är mest populära just nu bland unga? Vi bjuder även på musik av Zaho de Sagazan.
2023-02-18
Länk till avsnitt

2023-02-04

Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. I Paris cyklar fler än någonsin och den stora frågan just nu är om cykelhjälm ska bli obligatoriskt för alla? Vi intervjuar Zélia som inte alltid använder hjälm. Vi pratar också om film, biografernas besökssiffror pekar uppåt igen över hela Frankrike efter pandemin. Besöksrekordet i världen 2022 innehas faktiskt av en fransk biograf. Hatik är en fransk rappare och skådespelare, vi lyssnar på hans låt ?Génération.?
2023-02-04
Länk till avsnitt

2023-01-21

Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. Vi startar året med beslutet att förbjuda engångstallrikar och bestick på snabbmatsrestauranger i hela Frankrike. Vi pratar med Vassili om för- och nackdelar med förbudet. Vi blickar framåt med Gaby: hur blir hennes 2023 och hur håller en humöret uppe i dystra tider? Vi lyssnar också på Camille Schneyder från Belgien som varit med i The Voice och som nu samarbetar med den franska artisten Vitaa.
2023-01-21
Länk till avsnitt

Årskrönika 2022

Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska och dags för vår årskrönika! Vi sammanfattar viktiga händelser under 2022: kriget i Ukraina, det franska presidentvalet och Nobelpriset i litteratur som gick till franska Annie Ernaux. Från musikåret som gått så kommer vi ihåg Adé som solodebuterade och Stromae som gjorde comeback med ett nytt album. Bonnes fêtes à tous, god jul och gott nytt år!
2022-12-10
Länk till avsnitt

2022-11-26

Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. Temaprogram om mobbning i skolan. I Frankrike organiseras årligen en kampanj mot mobbning, med syftet att alla elever ska känna sig trygga med att prata med vuxna om mobbning pågår i ens skola. Vi lyssnar även på Bilal Hassani, en fransk artist och influencer som själv blev mobbad i skolan och som nu står upp mot all form av diskriminering i sina låtar. Bilal representerade Frankrike i Eurovision 2019 och har blivit en förebild för unga.
2022-11-26
Länk till avsnitt

2022-11-12

Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. Energikrisen är ett faktum även i Frankrike och priserna på el och gas har skjutit i höjden. Politiker och media pratar om "sobriété" - måttfullhet. Vi intervjuar Annah om hur hon hanterar sin elförbrukning hemma och om offentliga åtgärder som att till exempel dra ner på julbelysningen i vissa städer. Vi träffar även Pauline som älskar sneakers och vi lyssnar på Jade Chantelles hit "Viens on s?aime".
2022-11-12
Länk till avsnitt

2022-10-29

Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. Den 20 november drar VM i herrfotboll igång i Qatar. Arbetsmiljön för de som har arbetat med att bygga nya arenor har visat sig vara farlig och evenemangets klimat- och miljöpåverkan ifrågasätts. På grund av det vill många fransmän bojkotta VM även på hemmaplan. Vi pratar med Max om han ändå kommer att följa det franska landslagets matcher. Vi pratar även med Paloma om förslaget att återinföra skoluniform i den franska skolan. Vilka är för- och nackdelarna? Till sist lyssnar vi på Lomepal, som blandar rap och rock.
2022-10-29
Länk till avsnitt

2022-10-15

Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. Det pågår uppror i Iran och på sociala medier uttrycker franska kändisar sitt stöd till de iranska kvinnorna. Vi pratar med Anaïs om hur sociala medier kan användas för att sprida budskap och information internationellt. Nobelpriset i litteratur 2022 går till en fransk författare, Annie Ernaux. Vi ringer upp Gwendoline som har en bokhandel och tar henne på pulsen angående årets pristagare. Veckans låt står Adé för, tidigare frontperson i bandet Therapie Taxi och som nu har släppt soloalbum.
2022-10-15
Länk till avsnitt

2022-10-01

Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. Temat är hälsofrågor. I Frankrike diskuteras en återkommande ledighet för personer med svåra mensbesvär, liknande det lagförslag som röstats igenom i Spanien. Vi frågar Marthe vad hon tycker om idén och om mens fortfarande är ett tabubelagt ämne i Frankrike. Och hur står det egentligen till med franska ungdomars syn? Vi pratar med Timothée som har haft glasögon sen 10-årsåldern. Vi lyssnar också på artisten Lujipeka och hans låt ?Poupée russe? som handlar om psykisk ohälsa.
2022-10-01
Länk till avsnitt

2022-09-17

Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. Det franska parlamentet öppnar inom kort efter sitt sommaruppehåll. Ledamöterna som valdes in i juni har en hög medelålder och kommer till största del från de övre samhällsklasserna. Vi pratar med några franska ungdomar om huruvida de känner sig representerade i den franska politiken. De franska skolorna har öppnat för terminen och det är också nystart för fritidsaktiviteterna. Många franska ungdomar sysslar med idrott. Vi pratar med Martin som spelar rugby. Dessutom musik med artisten Adèle Castillon.
2022-09-17
Länk till avsnitt

2022-09-03

Nyheter från den franskspråkiga världen på lätt franska. Sommaren har varit rekordvarm i Frankrike med temperaturer på över 40 grader och med stora skogsbränder som följd. Vi pratar med May om hur hon har tacklat värmeböljan. Turisterna har återvänt till Paris efter pandemin, vi pratar med Béatrice om massturism och om det får konsekvenser för Paris invånare. Vi lyssnar också på en av årets sommarhittar med artisten Slimane.
2022-09-03
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.