Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Life with kids

Life with kids

Varje torsdag pratar vi föräldraskap och träffar experter på spännande ämnen.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

lifewithkids.se

Avsnitt

127-Om huden

Huden, vårt största organ och kanske är det prickar och annat på våra barns hud som är en av de saker vi kan noja en hel del över. I veckans avsnitt träffar vi hudläkaren Anne Wetter för att prata bebis- och barnhud. Vad är en mollusk (bara ordet är läbbigt) och är det ok att pilla bort skorv (som ju är vansinnigt härligt)? Vi passar också på att prata om huden när man är gravid och postgravid. Vad kan man göra för att hjälpa huden på traven när den utsätts för påfrestningar både av bebis och av hormoner och vilken hjälp finns?

2019-06-13
Länk till avsnitt

126- Stora frågepodden med Malin Bergström

I veckans podd träffar vi en riktig drömgäst nämligen barnpsykologen Malin Bergström. Vi får svar på frågor om syskonbråk, försiktiga barn och 10 000 kronors-frågan, hur får vi en så harmonisk och skojig semester som möjligt?

2019-06-06
Länk till avsnitt

125-Skärmen och den lilla hjärnan

I veckans avsnitt träffar vi hjärnforskaren Sissela Nutley och försöker lära mer om det här med skärmar och barn. Förstör vi barnen när vi låter dem titta på babblarna när de är bebisar och hur ska vi egentligen förhålla oss till alla appar som riktar sig till våra barn? Vilka appar kan hjälpa barnen i deras lärande och hur kan vi värdera vilka som är bra och inte? Vi pratar om hjärnans utveckling och att det faktiskt påverkar barnen mer än man kanske kan tro vad vi utsätter dem för under deras första tid i livet. Sen kan vi såklart inte träffa en hjärnforskare utan att prata om det här med skärmtid, hur ska man tänka kring det?

2019-05-30
Länk till avsnitt

124-Good enough

Good-enough! Helena och Lina poddar ihop för första gången på länge och passar på att filosofera kring just det, good-enough. Kan man känna att det är just det eller vill vi alltid mer? Lina har läst en intressant artikel på temat och vi försöker reda ut våra känslor kring detta. Helena tar också tillfället i akt att prata lite kring hennes livsval de senaste året och vad det betytt för henne och hennes familj.

2019-05-23
Länk till avsnitt

123-Mat och graviditet

Om mat under graviditeten

2019-05-16
Länk till avsnitt

122-Allt du behöver veta om barns tänder

Tandsprickning, karies, munhälsa, hål i tänderna, tappa tänder, tandställning, ja livet med små barn innebär mycket att tänka på. Att ta hand om våra tänder är bland det viktigaste vi kan göra. Men vad innebär god hälsa för barn? Hur länge ska man som förälder borsta på barnet? Vad är de vanligaste orsakerna till hål i tänderna och hur gör man om barnet vägrar borsta? Vi har träffat tandhygienisten och barnspecialisten Maria Jakobsson på Folktandvården Värmland som ger sina bästa tips om hur man kan undvika hål och hur man kan få de små att vill borsta tänderna.

2019-05-09
Länk till avsnitt

121-Det som inte får ske - om barn och cancer

I veckans avsnitt pratar vi om något som vi alla fasar för, att våra barn ska få cancer. Vi träffar Ellinor Stattin vars son Basti fick sin cancerdiagnos för 1,5 år sedan. Hur gick det till när den upptäcktes, hur var första tiden efter beskedet och hur ser livet ut nu? Vi pratar också om hur omgivningen på bästa sätt kan hjälpa till, vilka frågor som man inte får ställa och en hel del annat. Kloka tips på hur vi som föräldrar kan prata med våra barn om sjukdom och en del boktips får vi också.

2019-05-02
Länk till avsnitt

120-Att må bra som förälder

Att få barn är omvälvande och beskrivs ofta som fantastiskt på alla vis. Det ställs krav och vi antar ofta att saker och ting måste vara på ett visst sätt för att vara ok. Men vad gör det med oss när vi hela tiden måste vara den där perfekta föräldern men hemlagad mat och alla kläder i rätt storlek? I veckans avsnitt träffar vi Clara och Helga som tillsammans skrivit boken Må bra som förälder- psykologernas strategier för småbarnsåren. Vi pratar om hur man som förälder kan hantera sina känslor och acceptera saker som de är och kanske inte alltid sträva efter något annat eller mer. Vi pratar återhämtning och vilka strategier vi kan ha för att livet med barn ska bli så bra och roligt som möjligt och en hel del annat. Helena passar också på att outa ett av hennes kanske mindre charmiga tillfälle som förälder..

2019-04-25
Länk till avsnitt

119-Preventivmedel

Man har kanske inte tänkt på att skydda sig med sin partner på länge, det har mest varit bebisverkstad. Men så står man där och inser att det inte är läge med fler barn. Vad gör man? Ska jag äta samma p-piller som tidigare eller är det dags för något annat? Vi träffar barnmorskan Lillemor Holm och pratar preventivmedel, vad finns, vilka biverkningar kan man få och vad ska man tänka på när man väljer? Och så passar vi på att slå hål på en del myter, får man verkligen blodpropp av dagens p-piller till exempel. En diskussion kring det här med manliga preventivmedel hinner vi också med liksom en framtidsspaning, vad blir framtidens preventivmedel?

2019-04-18
Länk till avsnitt

118-Lust och sex

Äntligen! Vi ger er: Det stora sex-avsnittet! Vi samlade ihop alla frågor ni hade och kallade in Leigh Norén som är sexolog för att reda ut det här med hur lust uppstår, hur den varierar över tid och vilka faktorer som spelar in för att vi ska känna lust till varandra. Vi pratar såklart också sex och hur man faktiskt kan få till förändringar i sitt sexliv. Varför är det viktigt att förstå skillnaden mellan lust och fysisk upphetsning? Hur kan man prata med varandra om sex? Ska man verkligen ställa upp och "ta en för laget fast man inte känner för det? Hur kan man hantera olika viljor till sex? Och kan man ha ett passionerat sexliv efter 20 år och tre barn tillsammans? Allt detta PLUS en genomgång av 18(!) olika typer av intimitet som finns i en relation och som närheten till varandra kretsar kring. Sex är endast en av dem..

Materialet som nämns i podden finns här:

www.sexologkliniken.com/gratismaterial

www.sexologkliniken.com/nar-2-snackar-sex 

www.lustlyftet.se

2019-04-11
Länk till avsnitt

117-Påsk, planer och mellanbarnsprojekt

Life with kids-teamet träffas och snackar påsk, planering och mellanbarnsprojekt. Hur mår nu Fanny när hon väldigt snart ansluter till oss andra som trebarnsmamma, peppar vi andra eller skräms vi kanske lite med våra historier om livet med tre barn? Snart är det ju påsk också och familjepusslet får sig en ny utmaning med stängda skolor och förskolor men vanligtvis inte stängda arbetsplatser, hur sjutton gör man? Och så berättar Lina om deras mellanbarmsprojekt vad det nu är?

2019-04-04
Länk till avsnitt

116-Vad händer i kroppen när vi sover?

Det stora avsnittet om sömn. Varför sover vi överhuvudtaget? Kan man hämta hem flera års sömnbrist under småbarnsåren senare i livet? Hur yttrar sig sömnbrist, vilka sovmetoder funkar och vilka är egentligen en sömnexperts bästa tips för att få barn att sova hela natten? Lina träffar forskaren Kristoffer Bothelius och reder ut allt man behöver veta om sömn.

Vi presenterar och vår nya podd-kompis: Xplora som kommer att var med oss hela våren och som har tagit fram en smartklocka för barn.

2019-03-28
Länk till avsnitt

115-När olyckan är framme - ett livsviktigt avsnitt

Vi träffar sjuksköterskan Sara från Life in mind och pratar om en av många föräldrars skräck, att barnen sätter i halsen. Vad gör jag om det händer och hur kan jag förebygga? Ett livsviktigt avsnitt alltså! Vi passar också på att få svar vad man ska tänka på om barnen slår i huvudet eller ramlar illa, och såklart pratar vi lite om den omtalade handspriten, bra eller dålig? Ni lyssnare får hela 20% rabatt på Life in minds kurser med rabattkoden LIFEWITHKIDS Ett bra sätt att lugna nerver och få mer kunskap hur man hanterar situationer som ingen av oss vill hamna i.

https://lifeinmind.se/tv-och-event-med-camilla-thurell/

2019-03-21
Länk till avsnitt

Miniserie: Barn & mat - del 4 - Myter och missuppfattningar

Få saker är så mytomspunna och fulla av tvärsäkra sanningar som mat och näring och kanske är det inte så konstigt ? alla människor äter och har en egen relation till mat. Då är det lätt hänt att känslan får styra. Men vad vet vi egentligen? Det pratar vi mer om i det här avsnittet.

Vill du läsa mer om mat och myter? Den kanske vanligaste myten ? att socker ger hyperaktivitet, kan du läsa mer om här:

https://www.viforaldrar.se/barn-2-5-ar/barn-blir-hyperaktiva-av-socker-myt/

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskaren-darfor-finns-inga-sockerspeedade-barn

2019-03-19
Länk till avsnitt

Miniserie: Barn & mat - del 1 - Om lyhörd matning

Barn är ofta bättre än oss vuxna på att lyssna på sina mättnadssignaler och det är en egenskap som vi vuxna borde vara rädda om. Det är lätt att tänka att små barn ska fyllas med så mycket mat som möjligt för att vara säker på att näringsbehovet täcks, men på sikt är det viktigare att de lär sig vad som är lagom genom att fortsätta få känna inåt. Här får du tips på hur du kan tänka för att våga lita på barnet.

Länktips:

Från American Academy of Pediatrics:

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Is-Your-Baby-Hungry-or-Full-Responsive-Feeding-Explained.aspx

Från UNICEF:

https://www.unicef.org.uk/babyfriendly/wp-content/uploads/sites/2/2017/12/Responsive-Feeding-Infosheet-Unicef-UK-Baby-Friendly-Initiative.pdf

Intervju med Sara Ask i DN:

https://www.dn.se/mat-dryck/sa-kan-foraldrar-tanka-kring-barn-och-mat/

2019-03-19
Länk till avsnitt

Miniserie: Barn & mat - del 2 - Vanliga utmaningar

Att ha barn till bordet är inte självklart något enkelt. Det är inte alla barn som sitter som tända ljus och glatt tuggar i sig det som bjuds. Vissa har svårt att sitta stilla, andra äter långsamt, en tredje vill inte ha något alls. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan försöka göra matsituationen så trevlig som möjligt trots en och annan utmaning.

En vanlig utmaning vis bordet är krångel av olika slag. Här kan du läsa mer om hur Sara Ask menar att man kan tänka kring det:

https://www.femina.se/11-saker-du-inte-ska-saga-till-ett-matkranglande-barn/

2019-03-19
Länk till avsnitt

Miniserie: Barn & mat - del 3 - Näringslära

Det är vanligt att barn äter selektivt i perioder och då är det lätt hänt att undra om de verkligen får i sig tillräckligt med näring ? den bleka, stärkelserika maten som ofta är deras favoritmat under de petigaste faserna är inte direkt sinnebilden för nyttig mat. Men den glada nyheten är att det finns en hel del näring även i mat som många barn gillar. I det här avsnittet pratar vi mer om det.

Intervju om barn, mat och näring med Sara Ask:

https://www.sydsvenskan.se/2018-11-02/barndietistens-rad-bli-matt-pa-mat-inte-snacks

2019-03-19
Länk till avsnitt

114-Balans och karriär

Vi träffar en karriärcoach för att prata om hur jobblivet kan förändras efter att man fått barn.

2019-03-14
Länk till avsnitt

113-Vänskap

Vänskap! Vi träffar journalisten Elin Liljero Eriksson som skrivit boken, Underbara krångliga vänskap och pratar om just det, vänskap. Hur kommer det sig att vi ofta inte prioriterar våra vänner på samma sätt när vi fått barn? Att vi inte har tid är såklart en förklaring men finns det fler? Finns det forskning som säger vad vännerna egentligen betyder för vårt mående och vad säger i så fall den? Hur gör jag om jag saknar mina vänner eller om jag inte har några att sakna? Om jag vill ta en vänskapsrelation till en ny nivå, hur gör jag då och finns det olika typer av vänner? Detta och mycket mer får vi svar på i veckans podd!

2019-03-07
Länk till avsnitt

112-Socker

Socker, socker, socker - ett hett ämne i dagens podd med bokaktuella vetenskapsjournalisten Ann Fernholm. Hur mycket socker är egentligen ok att äta och vad gör sockret egentligen med våra och våra barns kroppar? När kom sockret in i våra liv och hur kommer det sig att vi har så svårt att hålla oss i från det? Hur ska till exempel Helena kunna hålla sig från Oboy-burken och är det så att vissa större sötsug än andra? Om detta och mycket mer i denna söta podd.

2019-02-28
Länk till avsnitt

111-Att återupptäcka sin sensualitet

Sensualitet. När smakade du på det ordet senast? Att hitta tillbaka till sitt djup, till sig själv och bli sitt bästa jag. Att hitta sin mening igen, när det här med barn har till mångt och mycket "klarats av" och det nu finns tid och energi att lägga på sig själv. När man har gått på autopilot och projektlett familjen alldeles för länge och känner att man vill ha ut något mer av livet. Men hur gör man när man känner sig lite vilsen? Hur tar man reda på vem man är eller har blivit "efter barnen" och hur gör man för att hitta en ny livsgnista för att bli sitt bästa jag? Det är hög tid att öppna alla sinnen för nu lyssnar vi till coachen Hanne Lina Drott som berättar om alternativa vägar för att hitta djupet och glädjen i livet. Vi pratar feminina och maskulina energier, om varför vi ska sluta tänka och börja känna, fullkroppsorgasmer och varför alla kvinnor borde ha en stubbe i skogen.

2019-02-21
Länk till avsnitt

110-Oro och ångest hos barn

Ångest, oro och rädslor. Hur kan jag som förälder bemöta mina barns rädslor på bästa sätt när det rationella argumentet att det minsann inte alls finns några monster på övervåningen inte riktigt funkar? Och hur gör man när de är rädda för något som faktiskt kan vara farligt på riktigt? Vi träffar kloka barnpsykologen Martin Forster och pratar om detta. Vi passar också på att fokusera på de lite äldre barnen, tonåringarna. Hur bemöter jag mitt tonårsbarn på bästa sätt och hur kan jag stötta så att hen förstår att jag finns där men samtidigt inte känner att jag tränger mig på? Och när är egentligen barnen vuxna, när ska jag släppa taget?

2019-02-14
Länk till avsnitt

109-Att hoppa av ekorrhjulet

Ekorrhjulet, många av oss springer fort i det och kanske tar det stop en vacker dag. Det gjorde det för veckans gäst, Åsa Axelsson, som efter att hon gått in i väggen började fundera på vad hennes familj och hon egentligen behövde? Vad behövde de för att kunna leva ett gott liv? Kunde det kanske räcka med 40h lönearbete för en familj med 4 barn? De testade och det funkade! Vi får Åsas historia och bästa tips. Hon svarar också på hur det egentligen blir med pensionen om man inte jobbar och hur hon fick barnen att dricka mindre mjölk men äta mer glass!

2019-02-07
Länk till avsnitt

108-Pyssla med barnen

Håll i hatten! Idag pratar vi kreativitet för alla åldrar! Kreativa Karin är en av landets mest erfarna pysslare och hon inspirerar oss med idéer och tips kring pyssel och DIY. Hur kommer man egentligen igång med pysslandet tillsammans med sina barn och varför ska man pyssla? Karin ger oss sina tankar på vilket material som är extra användbart i olika åldrar, hur man pysslar näst intill gratis och vilka verktyg man alltid ska ha hemma. Vi får också ta del av Karins bästa idéer för ett lyckat barnkalas och pysseltips inför Alla hjärtans dag och sportlovet. (Bild på Karins Fågelrestaurang ligger på vårt instakonto - lifewithkids.se).

2019-01-31
Länk till avsnitt

107-Föräldraåret 2019

Hela LWK-teamet är samlat och pratar minnen... Poppis att blicka tillbaka tio år vilket vi ju såklart också gör och inser att vissa saker ändå har förändrats något. Vi passar också på att blicka tillbaka på vårt föräldraår 2018, vad funkade och vad gjorde det inte, och kanske framförallt, hur vill vi att 2019 ska se ut?

2019-01-24
Länk till avsnitt

106-Nygrens på resa, del 6

Vi får en sista uppdatering ifrån familjen Nygren. Hur bygger man upp ett liv på en helt ny plats utan några saker? Hur ser de idag på resan och familjeprojektet de genomförde? Hur har resan förändrat dem? Och hur gör man för att byta den tråkiga vardagen mot något annat? Allt detta PLUS deras bästa restips med barn i den sista delen av Lina & Robbans mini-serie.

2019-01-17
Länk till avsnitt

105-Bonusfamiljen

Om bonusfamiljen.

2019-01-10
Länk till avsnitt

104-Särskilt begåvade barn

I veckans avsnitt träffar Fanny och Helena författaren Mona Liljedahl för att prata om särskilt begåvade barn. Vad är det egentligen och vad utmärker dessa barn? Är det så att alla särbegåvade barn är högpresterande i skolan? Handlar det kanske egentligen om föräldrar som pushar sitt barn? Vi slår hål på ett helt gäng myter och fördomar och reder ut begreppen, och vi ger även tips på vad man kan göra och tänka på om man anar att ens barn är särskilt begåvat.

2019-01-03
Länk till avsnitt

103-Hormoner

Hormoner, hormoner, hormoner. de styr oss mer än vi kan ana och ställer till det om de inte är i balans. Det händer dessutom väldigt mycket med dem när vi är gravida och har fått barn, vilket ofta märks då både kroppen och knoppen känns annorlunda. Vi träffar hormon-experten Mia Lundin som under de senaste 25 åren specialiserat sig på just hormoner. Vi fick även förmånen att träffa Maria Graflind som jobbar som näringsterapeut och sjuksköterska på Mias klinik HerCare.

2018-12-26
Länk till avsnitt

102-R.I.P Tomten

Anna, Helena, Fanny och Lina - ses äntligen igen och betar alla frågor och tankar kring det här med julen. Anna har vart ärlig med sin om tomten (kanske lite FÖR ärlig...), Lina som är utvilad och lycklig efter en lång resa är provocerande pretto (trigger warning på hennes uttalanden), Fanny har satt sig själv i ett julklappsdilemma och Helena har ett smart och hållbart julklappstips. God Jul till er alla! Vi är SÅ glada att ni lyssnar varje vecka!

2018-12-19
Länk till avsnitt

101-Nygrens på resa, del 5

Vi återhör familjen Nygren som nu befinner sig i Sverige igen. Men vart bor de nu och hur går deras tankar på att bygga upp ett nytt liv? Och varför åkte de hem tidigare än planerat? Vi får ta del av deras tankar och känslor kring att komma hem igen, men inte att ha någonstans att bo.

2018-12-13
Länk till avsnitt

100-att lajva vuxenliv

Är allt bara ett skådespel för att göra andra nöjda och att vi ska leva upp till bilden av den perfekta föräldern? Eller äääälskar vi att alltid ha rätt storlek av galonisar på lager och missar vi aldrig en studiedag på föris? Nästan hela LWK-teamet är denna vecka på plats för att prata vuxenliv. Är vi vuxna egentligen och gillar vi det faktum att omgivningen nog ändå ser oss som hyfsat vuxna nu? I Life with Kids hundrade podavsnitt pratar också om att vi ofta är andra personer med våra vänner än när vi är med våra barn och om det verkligen är så skadligt att ge barnen glass när de vill istället för bara vid de ?rätta? tillfällena.

2018-12-06
Länk till avsnitt

099-Smart föräldraskap

Vi träffar minnesmästaren, författaren och pappan Mattias Ribbing för att prata om smart föräldraskap. Hur kan vi bli smartare som föräldrar för att få smartare barn? Ska jag verkligen ljuga om jultomten och vad händer om jag helt plötsligt berättar sanningen? Vi landar i att kaffe är bra i stort sett jämt och att det här med att ha tråkigt skapar mer kreativa barn. Vi får också ta del av Mattias livsval att flytta från storstan och vad det gett för konsekvenser för honom och hans familj.

2018-11-29
Länk till avsnitt

098-Boktips för barn

Vi träffar återigen författaren och nyblivna Astrid Lindgren-pristagaren Lisa Bjärbo och fyller hela podden med boktips för alla åldrar! Vi pratar om hur man kan tänka kring böcker, läsning och barn generellt och får galet många tips på böcker. Är du intresserad av en specifik åldersgrupp kan du spola fram (se tidsangivelser nedan):

2-3 år (9.45)

4-6 år (18.52)

6-9 år (33.23)

9-12 år (41.58)

12 år och uppåt (50.00)

2018-11-22
Länk till avsnitt

097-Nygrens på resa, del 4

Vi återser familjen Nygren som nu har tagit sig till Thailand. De har vart på resande fot i över 100 dagar nu och de berättar hur det var att gå i mål med roadtrippen i Sydney, vad de har gjort som de lovade sig själv att aldrig göra och hur resplanerna ser ut framöver. I och med att restempot nu inte är lika högt kommer oundvikligt tankarna på livet efter resan. När ska de åka hem? Vart ska de bo? Och hur börjar man om sitt liv? Allt detta plus en lista över positiva saker som förändrat Robban under resan!

2018-11-15
Länk till avsnitt

096-Om ensamhet

Ensamhet, ett ord som väcker många känslor. Vad ska jag göra om det känns som om jag inte har några vänner kvar efter år av barnafödande och familjeliv? Eller om jag aldrig haft några, vad gör jag då? Eller om jag känner mig ensam i min relation? Om detta och mycket mer pratar vi om med Anna Bennich, psykolog och författare, bland annat känd från TV4 Nyhetsmorgon. Vi passar också på att prata om ensamhet hos våra barn. När ska jag som förälder bli orolig för mitt barn och hur gör jag om det är mitt barn som aldrig blir bjuden på kalas eller har kompisar hemma? Många känslor i dagens podd om ett livsviktigt ämne.

2018-11-08
Länk till avsnitt

095-Barnyoga

Barnen yogar på förskolan eller i skolan, hur ska jag ställa mig till det? Är det flum eller något som kan bidra till bättre koncentration och sömn? Vi pratar med yogaläraren, entreprenören och mamman Angelica Henriksson. Vi reder ut begreppen om vad egentligen skolinspektionen säger om yoga och vad man kan göra hemma med sina barn för att få till den där återhämtningen som vi vet är så viktig men inte så lätt att få till i vardagen.

2018-11-01
Länk till avsnitt

094 - Trotsande barn & Konsten att säga förlåt

Trots, ett nödvändigt ont som vi bara ska härda ut eller finns det andra vägar? Vi pratar med författaren och föreläsaren Petra Krantz Lindgren om detta och får som vanligt kloka tips och strategier för hur vi kan göra istället för att bara överleva trotsåldern. Vi passar också på att prata om det här med att säga förlåt. Det är lätt att vi i ren desperation säger åt våra barn att de minsann ska säga förlåt och dessutom mena det när de gjort något som vi inte tycker är ok. Men vad lär vi dem då, och kan vi även här hitta andra strategier för hur vi kan agera? Som vanligt galet mycket klokskap och tips som är direkt applicerbara i vardagen!

2018-10-25
Länk till avsnitt

093-Nygrens på resa, del 3

Vi gör ett nytt nedslag hos Linas familj som sålde allt för att ge sig ut på resa med sina tre barn. Den här gången har de nästan tagit sig ända ner till Sydney i sin campervan på sin bilresa längs Australiens östkust. De berättar om allt härligt man får uppleva på bilsemester med barn. Och det som är mindre härligt. De bjuder också på sina bästa tips om man ska ut på lång bilresa med barn.

2018-10-18
Länk till avsnitt

092-Hur många barn får jag när jag blir stor?

I dagens podd pratar Life with kids-teamet om det här med barn, hur många har vi och varför? Blev det bara så eller var det väl avvägda beslut? Är det fler bebisar på g eller är vi färdiga? Vi passar också såklart på att prata med Lina om hur hon har det på andra sidan jorden och intervjua Anna om det här med barn vs pool - måste man välja?

2018-10-11
Länk till avsnitt

091-Lust att läsa

Läsa läsa läsa, alla tjatar om hur viktigt det här med läsningen är och även för den som gillar att läsa kan det kännas som ett tungt ok och ett dåligt samvete när man inte får till det i vardagen. I veckans podd träffar vi författaren Lisa Bjärbo och pratar om läsning och hur man kan ta tillbaka det härliga i läsningen och kanske hitta det om man aldrig haft den känslan. Vi pratar om hur läsningen påverkar oss och vilka effekter det ger våra barn.

2018-10-04
Länk till avsnitt

090-Matkrånglande barn

Alla har vi väl någon gång tyckt att våra barn ätit för lite, för ensidigt eller kanske helt enkelt inget alls? Men när ska man egentligen söka hjälp? Och var? Och är det så farligt om man bara äter makaroner i flera månader? Vi träffar vår alldeles egen dietist Sara Ask som hjälper oss att reda ut begreppen och ge oss kloka råd och tips för att få ett mer avspänt förhållningssätt till barn och mat. Kanske kan det också bli lite roligare vid matbordet. Ett peppande avsnitt för alla oss kämpande föräldrar i köttbulleträsket!

2018-09-27
Länk till avsnitt

089-Hot, mutor och belöningssystem

Vi träffar Petra Krantz Lindgren.

2018-09-20
Länk till avsnitt

088-På resa med Nygrens- del 2

Vi tittar in hos Lina och hennes familj igen. Nu har de vart på resande fot i sex veckor och befinner sig just nu i Cairns, Australien. Vi får höra varför resplanen sprack redan vecka 2, Robban har gjort en lista över de saker han saknar mest hemifrån och de svarar även på lyssnarfrågor. Dessutom delar de med sig av ekonomiplaneringen inför resan och hur bra(?) de är på att hålla sig till budgeten...

2018-09-13
Länk till avsnitt

087-Att stärka mammakroppen

Det här med träning under graviditeten, hur ska jag tänka egentligen? Hur viktigt är det och vad ska jag tänka på? Och efteråt - ska man sträva efter att komma tillbaka till sin forna kropp eller är det kanske dags att fokusera på att kroppen får de bästa förutsättningarna framåt, för att vara stark och orka med resten av livet? Vi träffar Emma Regberg Lundborg, fysioterapeut och författare till boken Gravidkraft, och pratar kroppshets, hälsa och träning under graviditeten och tiden efteråt. Är jag körd om jag inte kommit igång än - och är det egentligen någon som fixar det här med hemmaträning?

2018-09-06
Länk till avsnitt

086-Back to reality

Snart är det höst på riktigt med allt vad det innebär av tidiga morgnar (är det verkligen bra för oss att gå upp tidigt?), nya skolor och matplanering. Helena och Fanny pratar om hur livet kommer se ut för dem i höst och Helena berättar om sina nya beslut för sig själv och sin familj. Hur vill vi leva våra liv egentligen och hur bra är vi på att våga göra förändringar för att verkligen få det liv vi vill leva? Vi hinner också med en del snack om ekonomi och hur man gör om man möter en isbjörn...

2018-08-30
Länk till avsnitt

085-Bra mat i små magar

Vad ska man egentligen ge sina barn för mat för att de ska hålla sig friska och må bra? Behöver allt man stoppar i sina småttisar vara helt utan salt? Och hur många bullar är egentligen lagom på en dag? Vi pratar barn och mat med dietisten och författaren Sara Ask. Vi får kloka frukosttips och pratar en del om stressen som lätt uppstår kopplat till mat och barn. Äter de för mycket, för lite, för enformigt? Mycket hinner vi reda ut och få svar på i detta fullmatade avsnitt!

2018-08-23
Länk till avsnitt

084-Jakten på ett jämställt föräldraskap

Att leva jämställt både med och utan barn borde vara en självklarhet för alla oss som lever i en relation.Trots det blir det sällan så i praktiken och enligt statistiken blir det ännu värre när vi får barn.Varför är det så och vad kan vi göra åt det? Och är det verkligen så att det är mamma som gäller för en nyfödd? Vad säger forskningen där? I veckans podd träffar vi Marie Björk som skrivit en handbok i jämställt föräldraskap för alla föräldrar som famlar med detta.Vi får en massa tips kring hur vi kan tänka och göra både under graviditet och föräldraledighet. Vi pratar och om ansvarsveckor och förträffligheten i dem.

2018-08-16
Länk till avsnitt

083-På resa med Nygrens - Del 1

Vi gör den första uppföljningen med Lina och hennes familj som begett sig ut på sitt stora familjeäventyr och flera månader på resande fot. Nu har de åkt, besökt Singapore och precis landat på Langkawi, Malaysia. De berättar hur de tänkt när de packat inför resan, hur första flygresan gick och ger såklart alla tips om man vill besöka Singapore med barn!

2018-08-09
Länk till avsnitt

082-Att lära sig andas

Att våga följa sitt hjärta, låter enkelt men är det verkligen så i verkligheten? Vi träffar Angelica som följde sitt hjärta och sade upp sig från en trygg anställning på bank för att utbilda sig till yogainstruktör och starta yogastudion Studio Karma i Norrtälje. Hon berättar om vad som fick henne att våga och ger oss sina bästa tips om man är sugen på att starta eget. Vi pratar också om vad som händer i kroppen när vi andas på olika sätt och hur vi kan se till att inte tigrarna i huvudet inte äter upp oss inifrån. Kloka tips på hur vi kan tänka och vilka övningar vi kan ta till när hjulen snurrar lite väl snabbt oavsett om det är sommar och semester eller mitt i en jobbvecka.

2018-08-02
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.