Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Björn & Navid

Björn & Navid

Döden, tvivel, vad är maskulinitet och hur funkar egentligen intuition? Kan det goda samtalet skingra det mörker som ibland hotar omsluta oss? I podden Björn & Navid tar vännerna Björn Natthiko Lindeblad och Navid Modiri upp en rad olika existentiella ämnen som önskats av lyssnare över hela landet. I tankeväckande, varma och reflekterande samtal ger de båda sinsemellan olika männen inga färdiga svar, bara inspiration till hur vi alla kan bli bättre på att prata med och lyssna på varandra.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

facebook.com/bjornochnavid/#

Avsnitt

Avsnitt 72 - Självhat

Årets första avsnitt av pingvinpodden börjar med ett samtal om självhat.

2019-01-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 71 - Karriär

Navid börjar med att ta ledigt från poddandet och istället kommer Bengt Alsterlind på besök igen med tre fantastiska tips OM hur du kan klättra i din karriär. Björn är skeptisk men tar ändå emot tipsen, med det goda hjärta han har. 

Snart tackar Bengt för sig och Navid är tillbaka och samtalet kring karriär tar fart på riktigt. Navid tycker mingel är fruktansvärt OCH JÄMFÖR DET MED en social tipspromenad där du ska bocka av person efter person och byta visitkort medan Björn inte riktigt vet hur man börjar eller slutar men älskar att prata med folk. 

Björn berättar om att hans CV inte har uppdaterats sedan 1988 och att det inte är många jobb som behöver adderas för att det ska bli fulländat. Navid berättar om tiden då han valde att säga upp sig utan någon som helst plan, vilket skapade helt nya förutsättningar för honom. 

Avslutningsvis, vad har pingvinerna för nya karriärer på gång? Vem kommer börja ta sånglektioner eller gå en kurs i komedi? Vem kommer satsa på en internationell karriär?

Det är dags att hoppa upp på isflaket och spänna fast sig för nu blir det åka av så havsvattnet fördelar sig likt Moses delade på Röda havet. Vem behöver en isbrytare?

2018-12-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 70 - Behov

Idag ser poddavsnittet om Behov dagens ljus. Det börjar med två tomma händer, den bästa högskolan och Iors självupptagenhet. Fortsätter med psykologins Bermuda-triangel, vars hörn heter Behov, Begär och Beroende. 

Maslows Behovstrappa skärskådas, även om poddpingvinerna tycks ännu mer intresserade av Maslows libertinske brors Begärstrappa. Sambandet mellan ett samhälles grad av välstånd och grad av neuros belyses, så även giraffspråkets värde när man bråkar om disken. 

Veckans nyord är ?Bitterbuffert?, och veckans adverb är ?skitstövligt?. Vi får lära oss det mest effektiva sättet att göra Navid nervös, och höra om när Natthiko inte kunde sluta prata. 

En pingvin lär sig något viktigt på Mallorca, en annan på ett über-hippt rotisserie i Skåne. En pingvin försöker verka mer intresserad av sport än han egentligen är, en annan har strängare sociala regler hemma än ute. En pingvin vill inte bli Prinsessan på ärten, en annan blir lite mer som Maria, Josef och åsnan. 

Vi får möta representanter från myschefernas och dom atmosfär-ansvarigas stolta yrkeskår, och, lite otippat, gör även Bengt Bedrup ett kort gästspel. 

Veckans citat kommer från legenden Suzuki Roshi, författaren till klassikern ?Zen Mind, Beginners Mind?: 

?Om du vill vara en cirkel, måste du först lära dig att vara en fyrkant.?

2018-11-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 69 - Extremer

Idag handlar det om Extremer. Och när jag skriver det här har jag extremt bråttom. Då kan det bli så här:

Detta avsnittet känns lite som att åka berg-och-dal-bana utan att hålla i sig. Det går fort, svängarna är tvära och skymda, och det tar slut alldeles för fort. 

Men under den hisnande resan susar bland annat vikten av god toalettlektyr förbi. Så även jag-är-för-mycket-rösten, maraton-munkarna på Mount Hiei, dementorerna i Sevilla, Jim Carry i The Truman Show, en stryktålig lekpark, Margot Wallström och Jordan B Peterson, lagen om avtagande avkastning, Carl Jonas Love Almqvist, arrogans, dumhet, offerskap och bortskämdhet, extreme hosting, skvaller-aversion, veganska snittar och solstolarna på Titanic. 

Så ja. Det är en helt vanlig dag på isflaket. Även om det går lite fortare än vanligt. Pingviner blir lätt intensiva när dom pratar om intensitet. Det är sen gammalt. 

2018-11-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 68 - Identitet

Idag handlar det om Identitet. Björn har inte hunnit sammanställa en utförlig och underfundig beskrivning av avsnittet än. Men vill att du skall veta att han tycker att det var en riktigt solig dag på isflaket. Lyssna och berätta gärna vad du tycker på Facebook eller Instagram!

2018-11-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 67 - Snuttefiltar och spunnet socker

Det har återigen blivit dags för ett avsnitt helt utan förbestämt ämne. Pingvinerna kastar sig frimodigt ut i poddosfären utan varken skyddsnät eller manus.

Så hur kan dom göra annat än att tala om roddmaskiner och Immanuel Kant, Ashtanga-yoga och spunnet socker, snuttefiltar och självmedkänsla, känslan av ?hemma? och känslan av att vara hållen, det sanna och det osanna, etik och döden, Stockholm Open och schlager-snickare, och spänningsfältet mellan ?Too many fucks to give? och ?No more fucks to give??

Du fattar. Det är en helt vanlig dag på isflaket med högst i tak. Ett naket, akustiskt och flanerande samtal i första person singular, om Kattegatt i november, dom mer förfinade formerna av lycka, en upplyftande människosyn, skillnaden mellan kunskap och visdom, och om en utdöende art på svenska lunchrestauranger. Välkommen ombord!

2018-11-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 66 - Konflikträdsla

Efter ett inledande hallåhej till vår framtida samarbetspartner, överraskar den ena pingvinen med att hitta sin inre Anthony Robbins. Den andra får en lektion i konflikthantering av sin dotter, som självklart tar hjälp av svensk hiphop. 

Därefter avslöjar sistnämnda pingvin sin okunnighet kring klassisk musik, och sin längtan efter swag. Thailändares och västerlänningars olikheter när kameran är på, och av, belyses. Navid överraskar med sin masochistiska sida under morgonmotionen, och Björn med sin sadistiska sida när han talar in ett röstmeddelande. 

Bland veckans alla vitala frågor återfinns följande:

Vad är vi rädda för när vi känner konflikträdsla?

Hur pyntar, balsamerar och fluffar vi vårt nej?

Vilken sport lockar fram vrede mest effektivt?

Behöver all vrede uttryckas?

Vilka är områdena där poddpingvinerna är konflikträdda inför varandra?

Hur jobbigt är det att tredje part ser oss i konflikt med någon?

Var är min heliga mark?

Allt kryddat med vår inre fyraåring och vår inre Balrog, ett gulkantat citat av Brenée Brown, Baloo och baronen Montesqiueu, porslinskrossning och mentala brandövningar, en isbergs-liknelse och en jordnöts-allergi-liknelse, och en historia där röde pingvinen tar fram sin virtuella sabel på tågrälsen i Varberg. 

Inga nyord skapas i avsnittet, men två gammelsvenska godingar dammas av, nämligen imposant och förhandenvarande. 

Är du en sådan som lyssnar på texter, så sätt på John Mayers ?Heartbreak Warfare?, stoppa en vedklabbe till i kaminen, hämta favoritfilten och skumtomtarna, brygg en kopp Chai-te, luta dig tillbaka, och låt Antarktis mest verbalt dansanta radarpar underhålla hela dig en stund.

2018-10-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 65 - Religion

När pingviner tar in stjärnhimlen en stilla vinternatt, så blir det nästan omöjligt att inte prata om religion. Efter dom obligatoriska magstöds-övningarna, förstås. Den ena pingvinen håller tillbaka sin inre Lars Vilks, den andra förklarar varför hans pappa hatar just Lars Vilks. Sedan kommer han ut som smyg-Synteist. 

Religion som täckmantel för krig, förföljelse och övergrepp behandlas, och skillnaden mellan kartan och territoriet mejslas fram. Självklart synas bön, underkastelse, överlämnande och känslan av att vara buren. Den svarta pingvinen ser skönheten i att bära sitt kors med rak rygg, och går tidigt under sin mormors lika svarta slöja. Alltmedans den röda pingvinen minns ett ögonblick av förundran på vulkanen Strombolis rand, där allt ställdes på sin spets, omgiven av två minst lika röda solar. 

Avsnittet avslöjar ett osunt intresse för kottar, och innehåller närmast olagliga nivåer av svengelska. Inte helt överraskande så tokdissas megakyrkor, televangelister, Vatikanstaten, religiös misogyni och fanatiska persiska män. Veckans påhittade ord är vuxendom. Som med alla nyord värda sitt salt, undrar man hur man klarat sig så länge utan just detta nyord.  

Eftersom pingviner är väldigt relationella, är det förstås en stor stund på isflaket då dom inser kopplingen mellan hur mycket man kan njuta av en relation, och hur mycket man behöver den. 

Swishjingeln framförs denna veckan av en äldre man som misstänks ha spenderat alltför mycket tid med männen i vitt.  

Huruvida poddpingvinerna behöver spendera mer tid med männen i vitt kan diskuteras. Men så länge är dom är fria, så kommer dom fortsätta dansa sin oefterhärmliga existentiella ord-dans tillsammans. På ett isflak nära dig. Känn dig innerligt välkommen att delta. 

2018-10-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 64 - Fallskärmshoppet

Idag är ingen vanlig dag på isflaket. För isflaket tar sig upp till 3000 meter över havet. Sen hoppar poddpingvinerna, och bevisar en gång för alla att pingviner visst kan flyga. 

Den ena pingvinen lutar sig mot sikhismen, gör en ostbåge och får vara med om sitt livs mest tecknade ögonblick. Den andra funderar på om han skall hoppa eller ligga, falla eller fria, får ett lateralt fnitteranfall, och upplever en hyperlavin av tacksamhet. Som om inte det vore nog, slänger han sig dessutom med reflexiva verb som ?approcheras?. Den andra pingvinen kontrar med ?rappellera?, vilket nog får sägas vara ännu mer dubiöst. 

Persongalleriet är som vanligt brokigt. Denna gång inkluderar det en 70-årig äventyrare som korsat Grönland på skidor, Johnny Skydive, Lasse Brandmannen, en fallskärms-soldat som inte fick hoppa fallskärm, Skånes svar på Brad Pitt, Gråben och Hjulben, Biggles, Jonathan Livingston Seagull, en motvillig Messias, Tjuren Ferdinand och Kiss sångare Gene Simmons. 

Som så ofta blir Björns näsa förolämpad, hela styrelsen i Navids huvud checkar ut, och en politiskt inkorrekt podd-bucketlist börjar ta form. 

Det är surrigt och bubbligt, och med till visshet gränsande sannolikhet, gryningen för en helt ny sorts pingvinpodds-avsnitt. Välkommen ombord!

2018-10-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 63 - Vi reser oss alltid upp igen

Idag sjunger det i isen när poddpingvinerna tar avstamp. På vilket annat isflak uppstår frågor som: Hur hittar vi varandra i nästa liv? Hur saknar man någon man inte kommer ihåg? På vilket sätt liknar vårt känsloliv ett sköldpadds-huvud? Varför heter inte detta avsnittet ?No more fucks to give?? Lever vi i ett universum styrt av slumpen eller av mening? Och kanske den största frågan av dom alla: Vad fick Sven Wollter att göra swishjingeln?

På dagens stjärnspäckade gästlista hittar vi även Katniss Everdeen, Jesus, Henry Ford, Pontus Ströbaek, Byron Katie, Pablo Picasso, Astrid Lindgren och en psykoanalytiker som ser ut som mullvaden i ?Det susar i säven?. Alla glänser. 

En pingvin känner sig inte på topp. Den andra har tappat den referensen, och drömmer istället om att bli förförd på finlandssvenska. En pingvin talar om andligt styrkelyft, den andra inser att världen inte finns till för att bekräfta honom.

Om du ännu inte vet vad en smätt är, eller det japanska begreppet Ikigai, eller dagens påhittade ord benevolent, eller röda pingvinens favoritord för dagen, brasklapp, så kommer slöjorna snart att lyfta, och allt bli lika solklart som en decembermorgon på Antarktis. 

Hade det inte varit så pretto, hade avsnittet kunnat heta ?Konsten att leva med sig själv?. Men pingviner är känsliga för pretto. Förutom när dom hyllar swish-givarna på undermålig finlandssvenska, och frimodigt riskerar att alienera samtliga lyssnare i Österbotten. 

Tur då att avsnittets kvintessens formuleras så tydligt: Det är inte lätt att vara människa. 

2018-10-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 62 - Föräldraskap

Idag handlar det om Föräldraskap. Så visst är det på sin plats att höja ett ögonbryn över det faktum att poddpingvinerna även lyckas slänga in en molotov-cocktail i ett rum fullt med hamstrar, förolämpa Nordkoreas högsta ledare, citera ?Hädanefter? av Veronica Maggio, undra över Björn Borgs syn på Mellanösternkonflikten, hitta sin inre vresiga gubbe, uppfinna ordet ?anspråksgöra? och reservationslöst hata Alla Hjärtans Dag. Allt faktiskt utan att lämna dagens ämne. 

Mindre överraskande, men med samma höga underhållningsvärde vi lärt oss att förvänta från isflaket, behandlas krystvärkar, kassa föredrag och usla nätforum för blivande föräldrar, väncirkelns reaktioner när du blir förälder, läggtider och förhandlingsbenägenhet, värdet av att kunna be sitt barn om ursäkt, och hur läkande det kan vara att se världen genom sitt barns ögon. 

Förra avsnittet hörde vi ju mycket mer från Björn. Så i detta avsnitt får Navid huvudrollen. Vi får höra om när hans pappa-hjärta nästan kreverar av stolthet, om när han känner sig liten och därför blåser upp sig, om hur han finner sitt syfte, om hans syn på att vilja vara kompis med sitt barn, om kommunikationens och tydlighetens värde i föräldraskapet, om hur alla barn egentligen är kristdemokrater, om dottern som inte passade in på namnet hon nästan fick, om rallarsvingar och kramar, och om hur han velat bli pappa sedan han var 18 år. 

Och sist men inte minst, får vi ett riktigt guldtips för att hjälpa våra små när dom står inför en knivig situation. Det tipset bjuder vi på redan här. Be din dotter eller son då fråga sig själv: ?Vad skulle Pippi ha gjort??

2018-10-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 61 - Ett besked

Dagens avsnitt börjar med dom sex konstigaste minutrarna i Pingvinpoddens historia. Navid kanaliserar en exceptionellt lättkränkt mästare. Vad han är mästare i är lite oklart. Det kan vara prepositioner.

Resten av avsnittet handlar om båda pingvinernas resa sedan Björn fick beskedet om sin hälsostatus den 11 september. Samtalet är så nära pulsådern att det känns omöjligt att skriva en finurlig text om det. Så vi gör inte det. Men vi hoppas såklart att du vill sitta med när vi delar vår sorgligaste dag på isflaket nånsin.

2018-09-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 60 - Frihet

Idag går det inte så bra för våra gäster, Kenneth och Thomas. Tre minuter in i avsnittet går dom helt enkelt upp i rök av ren och skär indignation, med ett klasskamps-patos som raketbränsle. Fast på ett väldigt underhållande vis.

Men poddpingvinerna tar det med ro. Dom leker lojt med begrepp som frihetens pris och frihetens begränsningar, begränsningarnas frigörande effekt, frihet från förtryck och prylar, frihet från ställt emot frihet att, inre frihet och yttre frihet, valfrihetens avigsidor, och en färgglad palett av minst ett dussin nyanser till av frihet. 

Dom skärskådar behovstrappan, självförverkligande, själslig onani och egots extas. Navid hyllar Hans Roslings sista bok, och berättar om sin komplicerade relation till utrymme. Han har en insikt kring vikten av att ställa hinkarna ifrån sig när han står under sitt inre vattenfall. Björn får feeling och jazzar kring sin syn på tillvarons största gåva. Samtidens nackdelar dryftas, mikropausen hyllas, och poddpingvinerna är rörande överens om att det borde finnas fler studsmattor i klassrummet. Som så många pingviner, drömmer Björn om att flyga. Navid berättar om vad som gör honom ofri idag, och båda ger den fria viljan en mild känga. Avsnittet avslutas i medglädje med HBTQ-rörelsen, och en småsvängig swishjingel.

Som vanligt gör denna intro-texten avsnittet ingen som helst rättvisa. Som vanligt kommer du känna igen dig 80% av tiden, och undra vad i hela friden pingvinerna pratar om 20% av tiden. Som vanligt kommer du vilja bryta in och bidra med dina tankar och perspektiv kring mycket av samtalet. Som vanligt säger Björn liksom alldeles för ofta, och nu tycks han dessutom ha börjat smitta Navid. Men pingviner jobbar så. Dom står sida vid sida, oavsett vädret. 

2018-09-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 59 - Samverkan

När alla stjärnorna på Antarktis natthimmel står rätt, och strömmarna under isflaket hittar ett nytt sätt att strömma, då händer det som aldrig hänt förut. En tredje poddpingvin hoppar glatt upp ur det näringsrika ishavet, väljer ämnet Samverkan, skakar av sig saltvattnet och krillen, och kastar sig in i provpratandet som om han aldrig gjort något annat. 

Isflakets första gäst någonsin heter Lasse ?Brandmannen? Gustavson. Om du undrat över hur man vet att man har tre pingviner från Göteborg på ett isflak, så har du svaret här: En av pingvinerna säger ?Halledasingen? innan du ens hunnit slå dig till ro i poddfåtöljen.

Och på den vägen är det. Det pratas om att måla trappor och att lägga stämmor. Om att bara för en stund få glömma sig själv, och om livet som ett straff. Om dans, flöde, Simon & Garfunkel och sanningens riktning. 

Som så ofta hittar Navid på ett alldeles nytt ord. Som så ofta tycker man att det borde uppfunnits tidigare. Lasse bjuder på en majestätiskt vacker ankomst till Göteborg och avslöjar den lika majestätiskt vackra hemligheten om hur statyerna på Påskön kom på plats. 

Vi lär oss om dom tusen sätten att säga ?Gomorron?, om vår intuitions somatiska känselspröt, om hur man lyssnar på årsringar, om hur Karlssons klister och relationer hänger ihop, och om hur svårt det kan vara att verka som kattfösare i ett kloster. 

Självklart blir vi påminda om vikten av att inte springa före sin själ i Andorra, och att låta livet veckla ut sig i sin egen takt. 

Som vanligt hyllas det friskt. Just idag hyllar poddpingvinerna bland annat påkopplade undersköterskor, Lukas judokompis, det finska ordet talko, villaägandets välsignelser, brödbakande på flyktinganläggningar, och förebilden som fyrbåk.

Poddpingvinstrion är på så oresonligt gott humör att dom till och med ser hur utomjordiska hot, Backabranden och miljöförstöringen kan bära på gåvor. 

Vi blir även påminda att om du talar till fjällkedjan i Sarek, så kanske den talar tillbaka. För vi lever i ett responsivt universum. 

Så gör som vanligt. Välj solglasögonen och kepsen som gör det möjligt för just dina ögon att slappna av, låt dig väl smaka av sjögrässmoothien och krillkexen, luta dig tillbaka bland isbjörnsfällarna, och låt västkustpingvinerna vagga din själ i takt med antarktiska oceanens dyningar. 

2018-09-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 58 - Oro

Poddvingvinerna går ut lite mjukt i avsnittet om oro. Navid jabbar lojt med sin kärlek till Nietzsche och Bill Hicks. Björn kontrar med sin förkärlek för daoismens tennisboll och begravningsmusiken i Love Actually. 

Sedan tar poddpingvinerna av sig boxningshandskarna och slutar hålla igen slagen. Orons anatomi och dess relation till ångest får sin plats, orons Bermudatriangel likaså. Vi får lära oss vad oro har gemensamt med endiver, och vad som går förlorat när vi oroar oss. Det provpratas om hur vi reagerar på egen och andras oro, och hur andra reagerar på vår. 

Navid bjuder på mentala brandövningar, och Björn bjuder på matriser skapade av en författare vars efternamn poddpingvinerna slår nytt rekord i att inte kunna uttala. Men med tanke på att efternamnet är Csikszentmihalyi, så är dom förlåtna.

Faran med att läsa Aftonbladet efter midnatt belyses, och egenskapen endast pingviner och människor delar avslöjas. Orons många nyanser detaljeras, orons motsats dryftas, och orons relation till ilska och maktlöshet sonderas. 

Självklart bjuds det även på en hoper recept mot oro. Dessa inkluderar formulerande, mediterande, agerande, klosterbesökande, ballongblåsande och existentiellt gungstolsgungande. 

Så lägg en pläd över benen, lägg in ett par vedklabbar till i brasan, ha temuggen nära, och låt Antarktis mest pratsamma pingvinpar ge dig en verbal massage. 

2018-09-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 57 - Empati

Sommarens värmebölja är till slut över, med sina uppskjutna paraplydrinkar och sitt Sudoku-underskott. Utombords i alla fall. Men inombords så bärs avsnittet om empati upp av en stadig varmfront. Navid upptäcker nya sidor av sig själv kring sin relation med gamla, vita, rika män. Den fyrverkerifria empatin firas, tendensen att kategorisera människor ifrågasätts, skillnaden mellan empati och sympati dryftas, prinsessan-på-ärten-effekten specificeras, våra bullshit-antenner i livets svåraste stunder hyllas oreserverat, så även den empatiska mötesplatsen. 

Variationerna i vårt känslomässiga RAM-minne belyses, en hjärtats sportkommentator smyger sig in, själens femtio nyanser av bucklighet genomlyses, och Björn har en glasklar insikt kring sin relation med sin pappa. 

Slutligen ger poddpingvinerna läkemedelsindustrin en bredsida, och skriver ut empati-medicin på recept, som inbegriper mycket fler Snobben-hundar än du räknat med. 

Så släpp in isflaket, och låt din okuvliga mänsklighet få en existentiell massage av två av Antarktis mest fingerfärdiga poddpingviner. 

2018-08-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 56 - Meditation

Idag har poddpingvinerna piratklädsel på sig. I det sprittande färska poddavsnittet riktar dom oförväget isflaks-rodret mot ämnet Meditation. Dessutom gästar en meditations-expert från Bortre Mongoliet med en exceptionellt välutvecklad självkänsla, och med ett säreget specialintresse för holistisk statistik.

Gästspelet blir dock ganska kort, och sedan skjuter igenkänningsfaktorn i höjden. Vem har väl inte haft en mystisk upplevelse centrerad kring den röda knappen överst på bakelitspaken på en smått antik brödrost i krom? Vem har inte haft en enhetsupplevelse i toppen av ett träd eller under snöflingorna som faller genom det kalla vita ljuset utanför hyreshuset där vi växte upp? För att inte tala om hur vanligt det säkert är att ett gammalt barndoms-trauma kring mordiska katolska nunnor vaknar till liv under en meditationsretreat. Det är mammas gata, kort sagt.

Piratpingvinerna hinner också med att hissa Jolly Roger för vad som kan vara Sveriges mest attraktiva konditorsuppdrag, genomlysa varför lugn och ro kan vara så läskigt, sticka hål på myten om Lotusställningens nödvändighet, bjuda på en avväpnande sanningsenlig definition av meditation, göra meditation lite mer som IKEA, hylla ett oerhört bördigt fält på den kontemplativa bondgården, betona vikten av att lära sig att spela skalor innan man kan improvisera som Miles Davis, formulera många av meditationens gåvor och välsignelser, och knyta meditation till både humor och cirkus-manegen.

Så sätt på dig ögonlappen, knyt snusnäsduken runt huvudet, sätt din papegoja på axeln, ta Kapten Krok i kardan och följ med på en seglats till dom sista ännu inte kartlagda områdena på skattkartan över mänskligt inre liv!

2018-08-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 55 - Ett farväl

?Igår morse klockan 09.31 tog du ditt sista andetag, pappa. Utan ett uns av smärta, rädsla, obehag eller oro. Jag är så glad över att slutet blev så vackert, värdigt, fridfullt och kärleksfullt. Över att mamma, Nils, Jan, Hans och jag fick krama om dig, tacka för det som varit, sitta runt din säng, och hålla i dig och varandra när du dog.

Vi har vetat i snart en månad att det skulle hända igår. Så vi har sörjt i förväg. Vem hade kunnat tro att vi hade så mycket tårar kvar till igår?

Pappa, det finns så mycket att tacka för.?

Så inleder Björn sin text den 26/7 då hans far tog sitt sista andetag. Vid inspelningen av det här avsnittet var det allt från skratt till gråt som fick ta sin plats. Möjligtvis poddens tyngsta avsnitt men ändå fyllt av kärlek och tacksamhet. 

I dagens avsnitt delar Björn med sig av processen av sin pappas bortgång och valet kring ett assisterat självmord i Schweiz. Hur planeringen ägt rum under flera veckor. Hur familjemiddagen, en vecka innan Görans bortgång, tog sin plats fylld med kärlek och skratt. Att människor runt om i världen tog farväl på varsitt håll. Allt från Navid och Vic från ett tempel på Borderland till munkar och nunnor i klostren där Björn tidigare levt. Samt hur en käpp blev symbolen för frihet och att släppa taget. 

Det här avsnittet är tillägnat Göran Lindeblad.

Älskad, uppskattad och saknad.

Vila i frid. 

Organisationen som har hjälpt och stöttat Björn och hans familj i det här beslutet och guidat familjen genom processen heter Eternal Spirit Life Circle. Vill ni vara med och stötta organisationen i deras arbete att minska utdragna sjukdomsprocesser så kan ni Swisha till 076 184 72 19, så ser Björn till att pengarna kommer till rätt ställe. 

2018-08-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 54 - 36 frågor del 3

I dagens avsnitt kommer poddpingvinerna ut som Mowgli och Baloo. Mowgli försöker vara tyken, men kommer knappt ur startblocken. 

Men dom når tillsammans hela vägen in i mål med dom 36 frågorna. Via lite omvägar som inkluderar bland annat Mimmi från Costa Rica, ett fyrverkeri av kroppsvätskor en het dag i Iran, ett kapitalt misslyckat försök till blygsamhet som avsändaren försökt att glömma i 35 år, fuldans, töntdans, ångestdans och cooldans, och ett djupt beklagligt intermezzo kring den vita smoothien. 

Här är dagens frågor:

25. Gör tre stycken ?vi?-skildringar. Till exempel: ?Vi sitter här tillsammans och vi känner att??

26. Avsluta den här meningen: ?Jag önskar att jag hade någon som kunde dela??

27. Om du skulle bli nära vän med din partner, berätta vad som är viktigast för henne eller honom att veta.

28. Berätta för din partner vad tycker om hos hen. Var superärlig. Säg sådant som du kanske inte skulle säga till någon som du just träffat.

29. Dela med dig av ett pinsamt ögonblick från ditt liv.

30. När grät du senast framför någon annan? Och när grät du i ensamhet?

31. Säg något som du redan nu gillar hos din partner.

32. Vad, om något, är för allvarligt att skämta om?

33. Om du skulle dö ikväll utan någon chans att kommunicera med någon annan, vad skulle du mest ångra att du inte sa till någon? Varför har du inte sagt det redan?

34. Ditt hus börjar brinna. Efter att du har räddat de du älskar och eventuella husdjur så har du tid att rädda en enda sak. Vad skulle det bli. Varför?

35. Av alla människor i din familj, vems död skulle vara mest besvärande? Varför?

36. Dela med dig av ett personligt problem. Fråga din partner om råd. Be även din partner att analysera hur du verkar känna kring problemet du har valt.

2018-08-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 53 - 36 frågor del 2

Idag fortsätter poddpingvinerna ställa varandra frågor som det sägs att man blir förälskad av. Det är fråga 13-24 som gäller idag:

13. Om en kristallkula kunde avslöja sanningen om dig själv, ditt liv, din framtid eller vad som helst, vad skulle du vilja veta?

14. Finns det något du drömt om att göra under en längre tid? Varför har du inte gjort det?

15. Vad är den största bedriften i ditt liv?

16. Vad värdesätter du mest i en vänskapsrelation?

17. Vilket är ditt favoritminne?

18. Vilket är ditt sämsta minne?

19. Om du visste att du skulle dö om ett år, skulle du då ändra något med hur du lever i dag? 

20. Vad betyder vänskap för dig? 

21. Vad har kärlek och omtanke för roll i ditt liv?

22. Turas om att berätta något du tycker är ett positivt karaktärsdrag hos din dejt. Totalt fem saker.

23. Hur nära och varm relation har du till din familj? Känner du att din barndom var lyckligare än de flestas?

24. Hur är relationen till din mamma?

Navid har semesterhjärna, drömmer om närgalaktisk bekräftelse och är rädd för Kierkegaard. Björn säger fortfarande ?vad fint!? och ?liksom? för ofta, klär i Möllan, hulkgråter på en sjukhusbrits och berättar historier om Johnny Lama och Snömannen i Himalaya. Planer föds om att podda från en berömd persisk poets grav. Björn skakar en knuten näve mot Gud i högstadiet, och Navid hittar sin inre Pinocchio. Enligt Björn kan den sista halvtimmen av avsnittet höra till det finaste som hänt på isflaket. 

2018-08-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 52 - Provprat del 2

Dagens avsnitt börjar på en värmländska det är omöjligt att inte älska. Det fortsätter med norsk heavy metal och ett särintresse för schäferhundar i Mariestad. Därefter inleds det egentliga provpratet med frågan: Vad är mest levande i dig just nu? Den ena poddpingvinen är i god kontakt med sitt otadliga uppsåt, den andra är väldigt glad över att inte rosé-mingla med 20 000 utbrända PR-konsulter. 

Kenneth & Thomas introduceras, och det är lätt att få känslan att vi kommer höra mer från dom. 

Sedan är det den vanliga existentiella berg-och-dal-banan. Just idag inkluderar den insikter om Shakespeare från en balkong högt över Taormina, Peak Falkenbergs-buskis, en hyllning till Sveriges unga män och Byron Katie, sårbarhets-baksmälla, SM i Mindfulness, 50 nyanser av genans och en pingvin i frack och backslick. 

Rent språkligt innehåller avsnittet premiären för en fjärde komparations-form av adjektiv, som exemplifieras med gubbeligubb-najs. Kom ihåg var du hörde det först. Ett helt nytt uttryck ser även dagens ljus, Youtube-tifo. Som med alla nyord värda sitt salt, kan man inte höra det utan att undra hur vi klarat oss så länge utan det. 

Poddpingvinerna bjuder även på två affärsidéer som någon alldeles säkert kommer förverkliga, förhoppningsvis då under varumärkesnamnen ?Anatomisk Über? och ?Portabel Publik?. 

Avsnittet avnjutes bäst bärandes en inte helt klädsam solhatt, nära vatten, med möjligheten att fnittra ohämmat utan att någon i närheten ringer efter männen i vitt. 

2018-07-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 51 - 36 frågor del 1

I våras blev ?36 frågor som kan göra vem som helst förälskad? en viral snackis. I dagens avsnitt ställer poddpingvinerna dom 12 första frågorna till varandra. 

Det är alldeles säkert det första podd-avsnittet i världshistorien där Jesus och Hitler hänger med både Lou Reed, Billys Pan Pizza, hårdrockbandet Scorpions, Tomas Tvivlaren, Banksy, Kronblom, Berlinmuren, en senil men strålande nunna, en persisk Cornelis, en jingel-efterlysning och en skånsk födelsedagsvisa. 

Den ena poddpingvinen tycker sig leva i ett ständigt mjukt sommarregn av bekräftelse, den andra tycks avogt inställd till sitt kändisskap. Den ena vaknar till när den andra går och lägger sig. Den ena tycker om när ett barn eller en hund somnar under bordet, den andra när någon i middags-sällskapet har en basketkorg som hatt. Den ena vill behålla en 30-årings kropp, den andra en 30-årings psyke. Den ena är tacksam över det som inte längre är, den andra över det som är. Båda saknade en trovärdig röst i barndomen som kunde ha sagt: ?Det kommer bli bra. Var dig själv.?

Så tag plats i den arktiska divanen på isflaket. Känn dess isblå sammets-textur. Låt pingvin-personalen servera dig ett smörgåsbord av läckerheter dom hoppas du skall gilla. Vifta bara bort det du inte vill ha, och låt dig väl smaka av det som går hem.

2018-07-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 50 - Glädje

Sällan har poddpingvinerna varit så obekväma kring ett ämne som just idag?. Navid tillstår att hans relation till glädje påminner om hans relation till bandet Kent. Och ger sedan Björn en bredsida för alltför bejakande brännbolls-dömande. 

Livet olika glädjekällor får förstås gott om plats i avsnittet. Inte minst bugande myror, snorklande tapirer och fuldans i förarsätet. Det spekuleras friskt kring glädjens funktion, och vilket grundelement som bäst symboliserar glädje. Glädjens koppling till etik, sorg, stress, Carola Häggkvist, pressfotografer och Instagram upptar poddpingvinerna mer än man kan tro. Det gör även Björns rädsla att bli underväldigad, och Navids rädsla att vara för mycket. 

En målande haiku-poet från Bjärred introduceras för våra lyssnare, och en tvätt-äkta svensk profet som Navid upptäcker på toaletten hyllas. Poddpingvinerna belyser den trovärdiga glädjens magnetism, glädjens unikt italienska nyans, deras egen ambivalens inför glädje, och vetandets relativa värde. 

Som om inte detta vore nog, ingår även historien om när en av pingvinerna nyligen nästan blev utslängd av säkerhetspersonalen från en fest i Borås. Dessutom utses en solklar kandidat till titeln ?Sveriges mest lättlurade människa?. 

Så vi säger som Snurre Sprätt: ?Idag är dagen då Helmers morötter är färdiga för skörden. Vad väntar jag på??

2018-07-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 49 - Provprat del 1

Stunden är kommen, manegen är krattad, det är nu det händer. Välkommen till det första pingvinpodds-avsnittet utan förutbestämt ämne!

Pingvinerna börjar med att sätta tonen för samtalet, och med att checka in. Metaforen är upptäcksfärd. Fordonet är isflaket. Riktningen är mot djupet och mörkret. Snabbt rör sig samtalet mot Navids relation till sårbarhet. Nymanglade lakan spelar en mer central roll just här än du räknat med. Björn provpratar kring det läkande lyssnandet, och ett spontant recept för empatisk magi ser dagens ljus. 

Därefter gästspelar en papperstiger, Byron Katie och ett magiskt mantra. Björn bjuder på en akademisk bekännelse, och Navid drömmer om att dö. En lovsång till det akut receptiva i var och en av oss följer, och en uppmuntran att gå från livet som en kamp till livet som ett mysterium. Navid tror han är Super Mario i en svampvärld, och Björn avbryter rätt ofta för någon som inte vill bli avbruten. 

Det är förbundet, nära, på riktigt och naket. Det är, kort sagt, en ovanligt solig dag på isflaket. Du har din självklara plats. Det står en paraplydrink och en skål soltorkad krill på sidobordet bredvid din fåtölj. Slå dig ner, andas ut, och låt poddpingvinernas existentiella foxtrot visa dig vägen hem. 

2018-07-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 48 - Makt

Det börjar med två övertrötta pingviner som pratar persisk svenska. Den ena tar emot en del anklagelser, den andra kan inte släppa känslan av att ha en gul plastanka på huvudet. Sen går det rätt mycket utför häpnadsväckande snabbt. Det krävs ett hjärta av sten för att inte skratta med.

Men sen är dom makten på spåret. Obönhörligen. Navid tillstår sin oförmåga att inte göra här och nu mera intressant. Båda berättar den korta versionen av hur dom blev kronvrak. Björn ger slutscenen i Midnight Express ett andra liv, och Navid illustrerar varför en armé baserad på konsensus aldrig skulle fungera. Lite otippat gör Navid en feministisk analys av makt, och Björn kontrar med en marxistisk. Maktens källor begrundas, inte minst skönhetens makt. Navid detaljerar sin motvilja till offer-rollen, och Björn citerar sinnesro-bönen från tolvstegs-programmet. 

Sen blir Navid provocerad, utan att helt och hållet övertyga. Fast när han utvecklar sin livmoders-mystik känns han betydligt mera trovärdig. Björn slänger in ett par spirituella disclaimers, varefter poddpingvinerna målar upp det mänskliga dilemmat med rätt mycket mörka grundfärger. Därefter görs ett snabbt nedslag i Hare Krishna-rörelsen, och ett längre nedslag i bugandets ädla konst. Chassidismen gör sitt första gästbesök i pingvinpodden, ett besök som är svårt att glömma. 

Som vanligt gör innehållsförteckningen upplevelsen ingen rättvisa. Avsnittet om makt är mycket varmare, mycket mera smakrikt, mycket mer näringshaltigt och mycket mera underhållande än det låter. Poddpingvinerna sitter nerbäddade i rosa spunnet socker, har ovanligt svårt att ta sig själva och varandra på allvar, och är, hur osannolikt det än låter, ännu mera oemotståndliga än vanligt?. 

2018-06-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 47 - Kreativitet

Det finns poddar och det finns poddar. Men det finns bara en podd där du i samma avsnitt får svar på samtliga följande brännande frågor:

Hur pratar buskar på savannen och träd på en sluttning med varandra?

Kan man mäta kärlek med en linjal?

Hur ser bins motsvarighet till flygledar-torn ut? Och vad dricker bin när dom vill sätta lite guldkant på tillvaron?

Skapar vi bäst i trygghet eller i svårmod?

Vilken roll spelade Björns talar-kollegor i hans senaste mardröm?

Hur skiljer sig äldre tiders syn på kreativitet från dagens?

Vad har en sportbil på landsvägen och en trampbåt i träsket att göra med kreativitet?

Vad tänker Björn om meditation och kreativitet? Och hur är han på att teckna, egentligen?

Varför har skolor och arbetsplatser så svårt att främja kreativitet?

Varför är ett öppet sinne inte så lätt på Taverna Brillo en fredagskväll?

Vem är det skäggiga mysteriet på andra sidan bordet?

Vad tyckte Nietzsche om promenader och kreativitet?

Vad händer när en ekorre och en mink dricker för mycket vin på första dejten?

Och kanske den största frågan av dom alla: Vad har Paris med pulka-åkning att göra?

Bara gör som vanligt. Slå dig till ro vid podd-brasan på isflaket, och se Antarktis mest oförutsägbara radarpar dansa sin dans tills fenorna blir fransiga. Dom dansar för dig. 

2018-06-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 46 - Mörker

Idag handlar det om Mörker. Mörkret i oss, och mörkret omkring oss. Roll-listan är som vanligt lång, och innefattar bland andra Sten-Åke Cederhök, Simon & Garfunkel, Homo Capabilus, Darth Vader, The Disturbed, Voldemort, en Mästare i Bangkoks utkanter, Navids dotter Sigrid, en rånad och drogad ateistisk vetenskapsman i koma på ett tåg i Thailand och en liten grupp underpresterande samlare och jägare. 

Bland liknelserna du kommer att minnas återfinns handfats-liknelsen, brunnen-och-repstegarna-liknelsen och en liknelse om att ensamt trampa vatten på ett ändlöst hav. Den sista liknelsen kommer du förstås försöka glömma, men inte riktigt lyckas. 

Bullshit-flaggan flaggas friskt idag, mot till exempel pepp, tips, råd, lösningar och en inspirationsföreläsare. Björn bjuder på fler liksom och harklingar än någonsin för pengarna, och säger för första gången i sitt liv meningen: ?Det har ju gått så dåligt för mig hela dan, varför skulle det gå sämre nu??  Navid bjuder på sin skepsis inför soliga själar, en genant och hjärtevärmande insikt, och en inlevelsefull gestaltning av hur han tar sig till acceptans.

Pingvinerna gnabbas lite om vem som är mörkast, som pingviner gör. Du får lära dig ett nytt ord, fascikulationer, och erbjuds en palett av förhållningssätt till mörkret som funkat för poddpingvinerna. 

Som bakom-scenerna-kuriosa uttryckte båda poddpingvinerna mild eller oförblommerad fasa inför nästa veckas poddinspelning, för då är ett av ämnena Glädje. Dagens ämne Mörker, gjorde däremot dom båda påtagligt mycket piggare och gladare. Go figure. Vissa saker som händer på isflaket är det kanske bäst att inte fundera så mycket kring. Eller som dom säger i Antarktis: ?What happens on Isflaket, stays on Isflaket.? 

2018-06-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 45 - Tid

Dagens avsnitt handlar om Tid. Men börjar som vanligt någon helt annanstans. Just idag börjar avsnittet i Björns öra och i ett djupt hål i marken i Irak. Och bland tandläkare, blommiga skjortor, Monty Python, dominobrickor, mörk choklad och komiska dödsfall. 

Det hinner faktiskt gå 600 sekunder innan poddpingvinerna tar sig an dagens ämne. Men då gör dom det med besked. Objektiv och subjektiv tid behandlas, olika kulturers och tidsåldrars tidsuppfattning likaså. Vi får lära oss om klock-tid och klick-tid, Kronos och Kairos, horisontell och vertikal tid, linjär och cirkulär tid.

Pingvinerna hinner även med lite Tony Robbins-bashing och Navids sommarlovs-ångest. Björn kommer ut som landets mest oansvariga civilekonom, och berättar om en konspiration i Konstantinopel för 1500 år sedan. Navid kröns till Kungen av den oväntade liknelsen, och är djupare än någonsin. Förutom när han hittar kaksmulor i Björns skägg. Björn kontrar med att milt ifrågasätta Navids verklighets-uppfattning, vilket strax därefter leder till att Björn vill adoptera Navid som sällskapsdjur. 

Kort sagt. En helt vanlig dag på isflaket. Precis som vi vill ha det. 

2018-06-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 44 - Humor

Poddpingvinerna går ut mjukt idag. Motvals-Navid provar skrattyoga, och hamnar på pip-stadiet. Kvoten för hur mycket man kan, och bör, podda om kroppsvätskor i ett avsnitt fylls redan efter 5 minuter. Tyvärr tar det inte slut där. Fast nivån lyfter påtagligt när dom fyra temperamenten avhandlas, tack vare en väldigt gammal grek. Därefter följer en minnesvärd scen om humor i ett skyddsrum under Teheran medans bomberna faller. Navid tycker han borde få medalj för att han tar sig själv så mycket på allvar. Men samtidigt vill han bli roastad. Även Björn visar upp en komplex personlighet när han blir uppenbart obekväm kring att skoja om kungen. 

Som vanligt får du svar på många frågor du inte ens visste att du hade. Hur definierar John Cleese framgång för en engelsman? Vilken religion har mest humor? Vad har andlighet med soldäcket på Titanic att göra? Hur vet vi att Gud har humor? Är Navid tuff eller en tönt? Hur fick Italiens svar på Papphammar poddpingvinerna att hulkgråta? Varför älskar människor att titta på apor? Vem får man skoja om? Hur förhåller man sig till andras plumpa skämt? Varför är ett misslyckat skämt ibland så roligt? Speciellt om det innehåller utklädnad och chokladmousse i finglas?

Björn kroknar lite mot slutet, men det gör ingenting, för Navid har energi för två. Pingviner jobbar alltid så. En för alla, alla för en

2018-05-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 43 - Tacksamhet

Idag är det två villiga men initialt reducerade pingvinsoldater som möter oss på isflaket för att provprata om Tacksamhet. Den ene är en smula burdus i början, och det tycks omedelbart pigga upp dom båda två. 

Innan du vet ordet av, har Navid både hunnit under sin mormors kläder, och kartlagt sårbarhetens Bermudatriangel. Det skapar såklart mer än styrfart genom motvinden, och möjliggör finstämd lågflygning över så åtskilda landskap som religion och tacksamhet, tacksamhetens estetik, beskyllande, beställande, glättig och hukande tacksamhet, tacksamhetens femgradiga skala, den oriktade tacksamhetens arrogansfria fniss, kapitalism och tacksamhet, tacksamhet och rädsla, tacksamhet som surrande sockervaddsfluff, tacksamhetens antonymer och den storslagna tacksamheten som kan infinna sig när ditt hus brunnit ner. 

Låter det som mer om tacksamhet än du kanske är redo för just nu? Oroa dig inte. Utan extra kostnad ingår även en obskyr och djupt kritisk recension av pingvinpodden. Dessutom citat av bland andra 1700-tals-mystikern William Blake, den medeltida punkprästen Meister Eckhart, ikonoklasten Jed McKenna, Helige Franciskus av Assisi, Öckerös egen fiskarson Christer Olsson och den romerska politikern Cicero. Som bonusmaterial just idag medföljer även en bredsida från Navid mot billboards, och Björns berättelse om hur det går till att kåpa av som munk, utan att kompromissa kring flärd-faktorn. 

Och, varken du vill eller inte, och mot bakgrund av Björns dokumenterade motvilja inför kroppsvätskor, så får du även ett otippat tips om hur du kan hjälpa en känslomässig bajskorv som satt sig på tvären att få se dagens ljus. 

Allt skall ut i ljuset. Det är samtidens melodi. Poddpingvinerna stämmer upp sina frusna fioler, och spelar just den sången. Klart dom hoppas du vill lyssna!

2018-05-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 42 - Poesi

Det här är inte avsnittet som passar att lyssna på när du städar, rensar ogräs eller passerar tomater. Det här är avsnittet du vill lyssna på alldeles ostört. Det börjar med att Navid försöker överraska Björn, men Björn distraherar istället Navid genom att göra honom generad. Sedan tar det en halvtimme innan Navid minns överraskningen igen. Men överraskningen är väl värd att vänta på. 

Dagens ämne är poesi. Ämnet är så viktigt för Navid att han blir nervös på riktigt. I en passage börjar han faktiskt gråta tyst av rörelse. Det händer kort efter avsnittets kanske mest poetiska rad: "She´s the kindest thing that´s happened since Burlington, Vermont." Aldrig tidigare har en jourbutik i North Dakota beskrivits med så mycket inlevelse.

Långt innan dess blir dock Björn prematur, och det ser en kort stund ut som om poddnjutningen blir mycket kortare än planerat. Men pingvinerna hämtar sig snabbt, och strax är allt igång igen. Navids verbala fyrverkeri når i detta avsnitt aldrig tidigare skådade höjder, hur kan man till exempel inte älska formuleringar som "en pusselbit inslängd i en tornado" och "vi lever våra liv på så många olika våningsplan". Björn är kärnfull och säger "så fint" alldeles för ofta, men just idag passar det. Hans Haiku-battle i munkkåpor med sin mentor i en villa-förstad till Boston är svår att sudda ut ur den inre bildbanken. 

Poesi och klass får sin plats, pretto-poesi och poesi som källkod likaså. Då Navid börjar provprata om mysteriet som aldrig försvinner, blir det svårt att komma ihåg vem av pingvinerna som varit andlig på heltid i 17 år. Björn närmar sig raseriutbrottets rand då han påminns om motsatsen till poesi. 

Och pingvinerna läser en massa poesi. Gammal och ny. Manlig och kvinnlig. Egen och andras. Raderna som skrevs under en sommar som kioskbiträde på Gotte-Maja lämnar inga andra än stenstatyer oberörda. 

Så luta dig tillbaka i solstolen. Se till att ha gott om läskeblask i tillbringaren, och låt två av Antarktis stolta söner gunga din själ i en hammock, med orden som tar dig bortom orden. 

2018-05-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 41 - Tillit

Du vet att du strövat långt, långt från tallriksmodellen, när födelsedagsfrukosten inkluderar ostbågar och popcorn. Men det är ändå mindre konstigt än att höra Björn visk-sjunga en obskyr skånsk hyllningsvisa. Det senare kan upplevas lite som att få en snigel på ögat. Lättare är det då att ta till sig poddpingvinernas minnen av Aviciis gåvor. 

Sedan lotsas vi in på dagens huvudämne, tillit. Lite otippat är det en svensk Hollywoodfru som blir vår lots. Och Tom Hanks. Vi får höra om Navids tillit på tåg, medans Björn utvecklar en teori om tillit som tycks bygga på något han kallar ryggsex. Pingvinerna spinner därefter fritt kring vad som gör att någon vinner vår tillit, eller inte. Sedan går Björn loss på Den Stora Tilliten, men det är helt och hållet Navids fel. Navids bullshit-antenner är på sin vakt, men det slutar ändå med att han poetiskt stämmer in i hyllningarna. Även Jesus har här en viktig roll. 

Nästa höjdpunkt bjuder Navids vän Gustaf på. Den är så vacker att vi delar den redan här: "Lita på människor mer än dom förtjänar." Håller du inte med, så har du inte läst tillräckligt om seriefiguren Bamse. Sedan hjälper Navid Björn att förstå att närvaro och intention också kan ses som sakkompetenser. Just den passagen är faktiskt mycket mer intressant än den lät i förra meningen. Därefter behandlas tillits-krisen, och Björn lyckas där dissa 90-talet en andra gång i samma poddavsnitt. Poddpingvinernas provpratande om vad den krisen beror på, kan upplevas som provocerande. Men dom står kvar på sitt isflak, och flaskpost är alltid välkommen. 

Avslutningen inkluderar ett nytt ord Björn uppfinner, en ny liknelse om bin, bikupor och tillit Navid hittar på, och ett oväntat men uppfriskande gästspel av anarkist-Björn. 

Du hör ju. Det är en helt vanlig och alldeles underbar dag på isflaket, och det finns inte en anledning i världen att inte hoppa på. Vad väntar du på?

2018-05-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 40 - Separation

Vad har människor i Oregon klädda i vinrött, Koolaid i Guyana, Navids villkorade kärlek till Björn, sången dom spelar när filmen är slut, enkelresan från livmodern till barnmorskan, andliga och icke-andliga enhetsupplevelser, det mest oromantiska ordet för kärlek, nära-livet-upplevelser, en tysk-israelisk filosof, att göra slut med en vän, Hasse Alfredsson, Stockholmarnas ofullkomliga fysiska framförhållning, målmedvetenhetens nackdelar och Navids hund Hermans drömmar om ryggsäcksresande gemensamt?

Precis. Dom finns med på isflaket just den här gången. Så kliv på, kliv på, gott folk. Luta er tillbaka i snöfåtöljerna och ta del av poddpingvinernas osnitslade samtal om separation. Det har aldrig varit mera oensamt på isflaket. 

2018-05-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 39 - Mod

Den här gången handlar det om mod. Mod är ordet inte ens Platon lyckades definiera, trots att han gjorde upprepade försök. Vi hyllar tidigt en skinande vardagshjälte på väg hem från ett löparlopp. Han glänste i reservationslöst civilkurage när det som mest behövdes. Därefter hissar vi tre modiga kvinnor, Tove Jansson, Astrid Lindgren och Linnéa Claeson. Mest Linnéa, faktiskt. Inte så konstigt. Hon sammanfattar helt enkelt mod bäst. I vad hon gör, och i vad hon skriver till oss.

Den berömda Skruttet-principen belyses, och du får lära dig vad G-strängen på två gitarrer i var sitt hörn av ett rum har med mod att göra. Munk-Björn smygtittar på Saving Private Ryan, och det gör honom modigare. Poddpingvinerna grottar glatt ned sig i Jungianska arketyper, interna och externa drivkrafter, mentala brandövningar, och påminner om skönheten i att klistra sitt bladguld på Buddhans rygg. Navid sticker hål på allt vi tror vi vet om strutsar och politiker, och guidar oss i den vita fläcken på kartan, hjärtats vildmark.

Som sig bör citeras mot slutet Jan Stenmarks tidlösa visdom: ?Man föds. Man bidar sin tid. Man kliver fram.?

Välkommen fram du med. Det finns alltid en plats med just ditt namn graverat på en stilig skylt av antarktisk mässing på isflaket. Håll inget tillbaka. Världen behöver mer av dig.

2018-04-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 38 - Avundsjuka

Vad har kanderad ingefära i tropikerna, en tidig Tom Jones-LP, Navids känslor kring svaghet, Björns besök på Malmö-akuten, Navids gästpoddande i Värvet, troll som hatar solljus och enhetsupplevelser med avundsjuka att göra? Mer än du kanske tror.  

Vill du höra poddpingvinerna dissekera begreppet avundsjuka på längden och tvären och bredden, och avundsbattla och Göteborgsvitsa och tillstå sin egen svartsjuka, så har du kommit till precis rätt ställe. 

Häng av dig din stolthet i hallen, lägg din genans på hatthyllan, och ställ din tendens till svartvitt tänkande i paraplystället. Slå dig ner i pingvinfåtöljen framför isflakets poddbrasa, och låt poddpinginerna massera din själ med en verbal poddpromenad kring allt som har med avundsjuka att göra. Det är som frisk luft. Det gör alltid gott. 

2018-04-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 37 - Våld

Välkommen till första poddavsnittet inspirerat av ?Vem vill bli miljonär??. Livlinorna ser lite annorlunda ut, mer anpassade för poddpingviner. En dryg golfare tar Björn till en hårsmån från naket våld. I Navids fall är det istället en bufflig BMW-ägare. Navid har en del att säga om just BMW-ägare. 

Poddpingvinerna tycker olika om en hel del i det här avsnittet, men är överens om människans ambivalens inför att vara både däggdjur och ängel. Björn outar en barndomsmobbare, en smått bisarr söndagstradition, och ett inte helt orättfärdigt blodbad i Thailand. Navid blir chockad av frånvaron av våld på gymnasiet, och förespråkar förståelse av våldets språk. Det pratas en del om TV-serie-våldet, och visst undrar man varför Björn tuggade i sig sju säsonger av Sons of Anarchy? Programmet avslutas med tre folkbildar-fnurror för den våldsintresserade. 

Vår producent Victoria tror att detta är vårt mest provocerande avsnitt någonsin. Tycker du det, så glöm inte att det är ett lekfullt och ocensurerat samtal två pingviner och icke-experter emellan. 

2018-04-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 36 - Autenticitet

Alla dessa frågor. Vad har katter, kalligrafi, Kanye West och kameran i vår skalle att göra med autenticitet? Varför börjar och slutar Björn avsnittet med att läsa en dikt? Varför är Navid så glad över trafikolyckan han var med om i Sundsvall? Varför köper han skjortor på semestern som ser ut som Legoland kräkts på dom? Varför är det så svårt att vara autentisk med våra nära och kära? Varför känner Björn sig ibland efter att ha guidat en meditation som en nervös älskare? Och vad menar han med psykologisk inkontinens? Vem var egentligen först med att tipsa Navid om Jed McKenna? Vilka offentliga personer tycker Björn och Navid är lysande förebilder i autenticitet? Varför går våra bullshit-antenner igång om inte Ior får vara med?

Och kanske den viktigaste frågan av dom alla. Vad har egentligen poddpingvinerna emot love, light och rosa delfiner som hoppar i den eviga soluppgången? 

Väntan är över. Hur länge du än slitit med frågorna, är svaren nu bara ett knapptryck bort. Välkommen till en riktigt solig stund på isflaket!

2018-04-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 35 - Pengar

Det börjar med en lågmäld maktkamp. Navid är omgiven av idioter och Björn är omgiven av genier. Sedan får vi reda på varför Björn klappar och pratar med sin bil, och vad Navid lärt sig om pengar i en Kalle Anka-pocket. Björn lär Navid ett nytt ord, och berättar om sin överlevnadsskräck. Poddpingvinerna hinner sedan med Fabergé-ägg, handsydda italienska skor, gamla och nya pengar, äppelknyckarbyxor och graderad veckopeng. 

Vi får ta del av en helt underbar scen där en väldigt ung Navid har ett plågsamt överskott på våffeljärn och smörgåsgrillar. Därefter uppdagas en skandal kring barnarbete från Björns tidiga liv som kan vara löpsedelsmaterial. Och att hans framträdanden som fiskmås på Stora Teatern under tonåren kan göra honom till ett villebråd för MC-klubbar. 

Björn illustrerar gåvorna från ett liv i 16 år helt utan pengar med en allmoserunda i England, och ett tålamodsprövande besök på en färjeterminal i Malaysia. Poddpingvinerna smågnabbas om makt och pengar, globalisering, Michelin-restauranger och lyx och kvalitet. Navid tycker Björn är för snäll, Björn tycker Navid försöker röra om i grytan utan att ha hittat sleven eller handlaget. 

Navid misstänker att detta avsnitt kan provocera. Björn är inte så säker. Vad tycker du?

2018-03-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 34 - Självmord

Ämnets allvar gör att poddpingvinerna går ut försiktigt och eftertänksamt. Dom hittar fastare mark under fötterna då dom talar om självmord i sina egna flockar under livet. Och när dom provpratar om hur vi alla kan göra skillnad i vår egen flock. Skulden och skammen som kan uppstå när någon som står dig nära sätter punkt för sitt eget liv behandlas såklart. En 250 år gammal roman av Goethe gör ett oväntat gästspel. Vi blir påminda om att monstret du berättar om, förlorar lite av sin läskighet. Björn delar sina erfarenheter av volontärarbete på en självmordslinje. Han sjunger lyssnandets lov, och hyllar sedan buddistmunken Trollet och det handfasta kroppsarbetets värde. Navid berättar därefter om ett självmord som en av dom närstående efteråt beskrev med ett leende. Poddpingvinerna belyser det assisterade självmordets utbredning, och det blir tydligt att Navid nog aldrig kommer sitta på ett ålderdomshem. Navid berättar sedan om när ärkebiskopen sa något sällsamt klokt till honom. Den lyssnande cirkelns lågmälda magi behandlas, och den kärleksfulla säkerhetskontrollen på en existentiell flygplats får pingvinerna att riktigt kvittra. Sedan hjälper en miljardär och en trebarnsmamma i Calcutta Björn att förstå vad som är fel med uttrycket i-landsproblem. 

Behöver du själv någon att tala med kring dagens ämne, så finns volontärerna på Mind bara ett gratis samtal bort. Deras nummer är 90101, och du kan ringa dom 06-24 alla dagar i veckan. 

I samband med sjösättningen av detta avsnittet, överlämnar Björns Facebook- och Instagram-vänner en gåva på 41 694 kronor till Minds fortsatta arbete. 

2018-03-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 33 - Förlåtelse

Veckans avsnitt är tungt och den känslan framgår ordentligt när pingvinerna provpratar om förlåtelse.

Avsnittet börjar med att Navid framför sina känslor kring ämnet. Kort sagt upplever han sig själv frustrerad och arg. Björn gör sitt bästa för att lätta upp stämningen och berättar sin definition kring förlåtelse utan framgång. 

Känslorna sprider sig åt alla håll och ena pingvinen tycker förlåtelse är något fint medan den andre tycker det är enbart kladd. Provpratet fortsätter kring vem som bär ansvaret för att lösa problemet när någon har blivit sårad eller har sårat. Är det den sårade eller den som åsamkat skadan? 

Det för samtalet vidare kring när en förlåtelse får ta sin plats och smärtan byts ut mot en lättnad i hjärta och själ. 

Pingvinerna pratar vidare kring genuina förlåtelser och ?förlåtmissbrukare?. Vad är ett genuint förlåt? Räcker det med endast ett förlåt? Navid fortsätter på det spåret och hans ilska framkommer återigen men nu kring fenomenet att bikta sig. 

Det är inte alltid vi endast behöver förlåta andra. Björn och Navid kommer in på ämnet att förlåta sig själv. Björn berättar hur hans tid i klostret har hjälpt honom skapa acceptans kring förlåtelse både för sig själv och andra.

Trots starka känslor kring ämnet och avsnittet så finns det en liten gnutta göteborgshumor där. 

2018-03-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 32 - Mat

Allt börjar med ett lågt göteborgsskämt. Vem kan klandra pingvinerna när båda har vistats större delen av sin tid i området. Navid vill börja dagens podcast lite annorlunda än vad dom brukar göra; lekstund! Dags att stilla sin nyfikenhet kring den andra partens relation och känslor till mat. Kanske uppstår ett helt nytt restaurangkoncept? 

Vidare fortsätter provpratet kring huruvida mattider var strikt eller inte när de båda var barn samt hur deras kulturer skiljer sig åt. Hur strikta mattider, att vara tillsammans och vara regelbunden kan skapa en trygghet för familjen. Navid bjuder in och berättar hur de gör hemma hos hos honom och hans familj. 

Navid tar sedan upp ämnet kring djur och köttkonsumtion och det väcker björnen i Björn. Hur stressen i köttet och antibiotika som används påverkar oss. Björn nämner att han skulle kunna bli terrorist när det kommer till djuren. Samtidigt som Navids ilska ökar kring huruvida de stora jättarna utnyttjar människans hälsa för att tjäna pengar. 

Pingvinerna lugnar sig snart men börjar diskutera restaurangbesök. Billiga som dyra. Samtidigt som Björn känner irritation kring dyra restauranger, där det spenderas en hel månadslön på en måltid, frågar Navid när de båda pingvinerna ska göra just detta, besöka en dyr restaurang? Detta för samtalet vidare in på klassfrågan. 

2018-03-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 31 - Bekräftelse

Idag hittade poddpingvinerna meningen med sitt liv på isflaket. Att prova tankar för ett större vi. Sedan blev det snabbt väldigt personligt. Vilket så småningom ledde Björn till att undra om han borde bli mer hotfull. Juryn är fortfarande ute. Pingvinerna provpratar därefter kring gåvor, applåder, beröm, Jantelagen och lagen om avtagande avkastning.

Vi hinner med ett kort och överraskande besök hemma hos David Bowie i Tokyo, ett möte mellan fångar och gäster på Folsom-fängelset i Kalifornien, upptäcker vardagsrum med hjärta på Tomtefabriken, och faller pladask för en scen i sista avsnittet av Bron. Allt detta har med bekräftelse att göra. Precis som den oemotståndliga hälsningsfrasen på planeten Pandora. Så luta dig tillbaka i den fårskinnsklädda snöfåtöljen på isflaket, lägg märke till hur annorlunda stjärnhimlen ser ut här på södra halvklotet, och låt dom två pingvinernas dans med varandra och med ord bli brasan du värmer dig vid.

2018-02-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 30 - Rädsla

Det börjar med en buffé av rädsla. Fortsätter med en mysig begravning och lite invand fåfänga i samband med genrepet inför självmord. Vi får sedan vara med om något unikt. Navid blir enstavig. Det kommer troligtvis aldrig att hända igen. För det hände på en väldigt, väldigt ovanlig plats. Sedan vore det ju tjänstefel att inte prata om rädslan att bli avvisad. Speciellt under högstadiet. Så det gör dom såklart. Björn bjuder därefter på en väldigt mörk bild av att födas, utan ett uns av Vaselin på linsen. Vilket påminner Navid om när han fick panikångest på en annan väldigt, väldigt ovanlig plats. 

Vi får möta den perfekta sidekicken för den flygrädde, och sedan den lakoniske sjätteklassaren som gav Navid den viktigaste lektionen som finns att få kring rädsla. Blandat med lite filosofiska hugskottt kring rädsla, och ett fullständigt osant påstående om Björn av Navid. En kort exkursion mot rektum kvävs tack och lov i sin linda. Avsnittet avslutats med tankar kring hur kärlek och rädsla hänger ihop, och engelsmäns känslor för sin hund. Och lite mer broderlig kärlek än man kan tycka passande. Men dom är, trots allt, pingviner. Så man förlåter dom lätt.

2018-02-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 29 - Natur

Det börjar med lite geografiskt poddskryt där siffran 96 kommer att överraska dig. Sedan går Björn in i en 10 minuter lång monolog där han nästan tycks glömma att han inte är ensam på isflaket. När Navid äntligen får ordet igen, så inser du så sakta att det finns någon som läst Gröngölingsboken ännu mer ingående än du. Och att han har invändningar mot människans relation med naturen. Det tar till poddavsnittets 35:e minut tills han förstår exakt hur hans invändning ser ut. Men det gör ingenting. För under provpratandet dit, så hinner poddpingvinerna täcka så mycket mark som ingen täckt förut. Allt från väldigt unga pytonormar till svamprötters osannolika intelligens. Det är en solig dag på isflaket, där humor och allvar är kompisar, där andlighet och vetenskap flörtar, där Navid är klädsamt motvalls men ändå har en minst lika upplyftande inverkan på Björn som en lång skogspromenad. Vi är varandras natur. Låt oss låta varandra förundras.

2018-02-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 28 - Omtanke (live-podd)

En världspremiär. Vår första live-podd. Platsen är Bonliva i Stockholm, ett företag var anställda har omtanke som yrke. Tycker du poddpingvinerna låter lite som auktionsförrättare på fiskeauktionen i Göteborgs hamn, så beror detta på att vi talade utan röstförstärkning med och till närmare 100 personer. Speciellt Björn tar i från tårna.

Kvällens ämne var omtanke. Vi talar om omtanke utan baktanke, ren och smutsig omtanke, omtankens olika uttryck, kretsen för vår omtanke och varför det kan vara svårt att ta emot andras omtanke. En passage handlar om omtanke i dödsskuggans dal, en annan om omtanke utan visdom. Björn ser likheter mellan digitala kedjebrev och spunnet socker, medans Navid säger något som får digitala blöjor att låta som en god idé. Björn bjuder på en program-idé för TV, och ett förslag på ett pilot-avsnitt: ?Extreme Omtanke?. 

Det är har aldrig varit fler på isflaket än just den här kvällen. Välkommen du med!

2018-02-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 27 - Erotik

Pingvinerna går ut ganska mjukt, med Navids magiska mejlmapp. Dom dryftar varför det är svårt när vi inte får gehör för våra erotiska önskemål, och minns så småningom båda två sitt tidigaste erotiska minne. En obetalbar historia om sexscener på TV följer, där Navids mormor spelar huvudrollen. Vi hinner med den historiska porrtidningen i familjen Lindeblad, och Eros roll i Chernobyl.

Självklart kan poddpingvinerna inte undgå att fundera högt kring varför dom aldrig fått så lite hjälp från kommentarsfälten, och vad som gör en situation erotisk. Lite otippat hittar Björn två intensivt erotiska minnen från munklivet, och barndomsminnen om den ultimata erotikhöjaren från Hobbex.

Frågan kring hur mycket av våra sexuella fantasier vi delar med våra partners behandlas, och vi får också reda på varför onani är ett mer laddat ämne för buddhistmunkar just runt fullmåne och nymåne. 

Björn smygskryter rätt oförtäckt om hur munklivet gjort honom till en bättre älskare, och Navid berättar om ett av sätten som vissa framgångsrika män upplever en viss form av underkastelse som högst erotisk. Relationen mellan humor och erotik får sin tid, och då kan man ju inte låta bli att tala om dansk gladporr. 

En del klipptes bort, bland annat Björns hyllning till tekniskt kunnande kring kyssar och oralsex. Kanske är det bäst så. 

2018-01-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 26 - Introvert/Extrovert

En är extrovert men blyg i hemlighet. En har skapat en sekundär extrovert personlighet för att skydda sitt naturligt introverta jag. En tog alltför stort intryck av prästen på julafton, och kan vara lite sport-hemul på middagsbjudningen. En vet varför vi aldrig läser i GP om morden utförda av ninjor, och känner ambivalens inför mingeltillfällen. En är rädd att bli överväldigad, en att bli underväldigad. Båda upptäcker nya och överraskande sidor hos varandra. Navid beskriver en känsla han har, som Björn aldrig haft. Men båda hinner definitivt vara förkylda under avsnittet. Einstein, CG Jung och Gandhi får vara med på ett hörn, men annars är det mindre namedropping, skojande och externa referenser än vanligt. Mer eftertanke, öppenhet och lyhördhet. Poddpingvinerna hoppas förstås att du tycker det klär dom. 

2018-01-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 25 - Ego

I inget avsnitt har Navid känt så mycket som detta. I inget avsnitt har Björn avbrutit så mycket som detta. Det börjar ganska snällt, med ett samtal mellan två pingviner om dom psykologiska aspekterna av ego. Freud får vara med, och Navid ger en oförglömlig bild av det uppblåsta egot, och dess bräcklighet. Skillnaderna mellan ett manus-bundet och ett intuitivt liv synliggörs, och pingvinerna hittar varsin ny ingång till ego. Så småningom får vi, lite otippat, reda på sambandet mellan kokosnöts-skal och viljans betydelse i våra liv. 

Men dom första 30 minutrarna är ändå bara en lågmäld och artig ouvertyr. När samtalet sedan övergår till dom andliga aspekterna av egot blir det dom kanske intensivaste 40 minutrarna någonsin på isflaket. Navid får hjärtklappning när Björn talar om donuts och klivet bakåt från toppen av en 100 fot hög bambupåle. Poddpingvinerna upptäcker att både Benjamin Button och John Cleese har en hel del att lära oss, och att spirituella knipövningar och humor hör till dom hemliga framgångsfaktorerna på resan genom livet. Björn hyllar det otadliga uppsåtet, och Navid känner sig inte hållen, utan fallen. Björn brandtalar till den riktiga människan, och anklagar Ior för att vara en energitjuv. Navid marinerar oavbrutet i den oefterhärmliga marinaden vi kallar kubbighet. Kul och jobbigt på samma gång. 

Välkommen till den längsta dagen på isflaket någonsin. Och då har vi ändå klippt bort rätt mycket. Det är trots allt högsommar på Antarktis just nu. 

2018-01-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 24 - Prestation

Det är annandag jul, och dags att publicera ett poddavsnitt. Den här gången handlar det om prestation, mitt i jul-ledigheten. Om du inte vill höra Björns tvekan kring vilket djur han helst hånglar med, eller försöka förstå varför Navid har så svårt för kallprat, så bara fortsätt med aladåben och kalvsyltan. Vill du däremot höra Björn hylla Navids faderliga sida, och Navid hissa sin svenskalärare på gymnasiet, och riskera mardrömmar kring hennafärgade håriga mansfötter, eller bli provocerad av vad männen och kvinnorna kring Björn gick igång på när dom hörde att han ville bli munk, så kan du trycka på play. Du kanske blir provocerad. Du kanske släpper taget. Du kanske bara lutar dig tillbaka, och tyst viskar för dig själv: ?Human beings being human?. It´s all good. 

2017-12-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 23 - Fantasi

En extremt framåtlutad rödhårig pingvin börjar avsnittet med att domdera och såga ner stackars Navids alla försök att vara konstruktiv. Men det blir frid på isflaket igen när den gemensamma yttre fienden identifierats, copywritern på Yogi-te-fabriken. 

Därefter genomlyses vår tendens att tro på vår inre version av varandra, och lite av allt denna övertygelse kan ställa till med. Det blir psykoanalys i lightversion, och framtidsfantasier i darkversion. Självmordstankar och rädslan att bli galen får också vara med. 

Sedan lättar det, och görs plats för superhjältar, japanska tecknade katter, boken Sapiens, John Cleese och 300 norska revisorer, Djungelboken, Stranger Things och Totoro. Björn påminner oss om hans oförmåga att tala värmländska, och Navid får sin hämnd när han sågar Björns försök att vara djupsinnig kring relationen mellan fantasi och empati. 

Pingvinerna blir sedan kompisar igen, och avslutar med en framtida julklassiker, berättelsen om varför dom knähöga trollen utanför Dresden har så dåliga tänder. 

Rent objektivt, och med sedvanlig ödmjukhet, tycker vi på isflaket att det här avsnittet är ett fullt värdigt alternativ till Kalle Ankas jul när dopparedagen kommer. Klart vi hoppas du känner likadant.

2017-12-12
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.