Sveriges 100 mest populära podcasts

Björn & Navid

Björn & Navid

Döden, tvivel, vad är maskulinitet och hur funkar egentligen intuition? Kan det goda samtalet skingra det mörker som ibland hotar omsluta oss? I podden Björn & Navid tar vännerna Björn Natthiko Lindeblad och Navid Modiri upp en rad olika existentiella ämnen som önskats av lyssnare över hela landet. I tankeväckande, varma och reflekterande samtal ger de båda sinsemellan olika männen inga färdiga svar, bara inspiration till hur vi alla kan bli bättre på att prata med och lyssna på varandra.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

facebook.com/bjornochnavid/#

Avsnitt

Till minne av Björn Natthiko Lindeblad

Med anledning av Björns bortgång sänder vi det senaste avsnittet av Björn & Navid igen.


Segla de stjärnprydda himlarna mjukt på ditt isflak älskade pingvin. Tack & förlåt för allt trams och allvar vi guppat i tillsammans. 

Du levde ditt liv med ditt säregna flax och vinkade hej då som ingen annan. Nu får kroppen vila bland de mästerliga kejsarpingvinerna i rymdens inverterade Arktis. Vi gråter och dansar till din ära.

Men Natthiko kan aldrig dö. 

Vi trallar vidare på dina gyllene visor så länge vi finns.

Tack och förlåt för allt älskade bror. ??


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-01-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 86 - Ett återbesök

Allt börjar en solig förmiddag i hotell-sviten under Bruce Springsteens. Medans Röde Pengu låtsas vara Göteb-Osho, spekulerar Svarte Pengu kring likheterna mellan meditation och en kaffestinn Arne Hegerfors. Det är lättare att förstå varför Navid är glad, än vad Björn menar med ?Jag kan ha fel?. En poddpingvin har en våldsam mardröm med lyckligt slut där både Kjell Enhager och Hulken spelar viktiga roller, en annan är överväldigad av munkar i videoklipp och i ekor. 


Trots ihärdiga försök misslyckas våra isflaks-hjältar gång på gång med att vara ytliga. Bland frågorna som slutligen får sitt svar återfinns;


Varför är Kenneth och Thomas så bittra att dom tänker tala ut hos Alexander Pärleros?


Vad händer när Navid inte får tycka något om något i 72 timmar?


Kan man ha både små och stora orcher med i samma film?


Hur är det att podda med amerikaner?


Funkar det att säga till något inuti oss själva att försvinna?


Varför heter Sebbe Sebbe och hur kom han hem till Röde Pengu? 


Avsnittet är det första någonsin som publiceras helt oklippt. Dom tankefulla tystnaderna, hummandet och gapskratten ingår utan extra kostnad. Avsnittet är inte sponsrat av någon, varken hotellkedjor eller kombucha-producenter. Som på alla riktigt bra fester, vill ingen gå hem till sitt när det är slut. 


Det kan vara det sista avsnittet någonsin. Men osvuret är bäst. Allt vi vet är att just idag guppar isflaket vidare, med två pratsamma pingviner ombord. Som vanligt finns det såklart en plats vikt för just dig på flaket. Bubblet ligger på is, krill-chips-skålen är fylld till bredden, och tre överaktiva isbjörnar i puberteten har byggt ett magnifikt lyssnar-högsäte i snö, is och blåstång till dig. Så spetsa öronen, luta dig tillbaka i fåtöljen, och låt sydpolens mest talföra tvåfotingar hålla dig sällskap i den långa, kalla och klara antarktiska natten.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2020-11-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 85 - Sista avsnittet

Idag tar pingvinpodden slut. Med flaggan i topp.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2019-08-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 84 - Mänskligt lidande

Dagens samtal handlar om Mänskligt Lidande. Om varför det är svårt att tala om det som gör ont. Om skillnaden mellan smärta och lidande. Om skillnaden mellan vad som hänt, och hur vi tolkar det. Om vikten av att uppmärksamma det vaga, och att botten i andra är botten också i mig. Om rädslan att gå sönder, om det outtrycktas skadlighet och om tårarna vi fäller som inte är för oss själva. 


Men också om pråliga munkpappor, det inre blötdjurets gåvor, en judisk roast, en persisk skyddsrums-komiker, en insikt på Möllevångstorget, Nils Landgrens mest vemodiga låt, engelska luffares frukost-vanor, iranska kvinnliga stalkers, gråtmildhet, ensam-mys, troll och om att tvingas ta emot livets dampiga maracas mitt i ansiktet. 


Med andra ord, en helt vanlig dag på Antarktis mest pratglada isflak. Man tror det skall vara så mörkt, och så är det så ljust.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2019-08-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 83 - Framtid

Idag är Röde Pengu rädd att göra Svarte Pengu besviken. Svarte Pengu kontrar med att undra om vi behöver återupprätta besvikelsens rättmätiga plats i våra liv. 


Därefter bestäms att dagens huvudämne är Framtid. Fast som vanligt färdas isflaket minst lika länge utanför huvudämnet. Med minnesvärda stopp längs vägen för att begrunda hur man flyttstädar sitt hjärta, hur man rituellt tvättar sitt gamla pojkrum med såpa och ballonger, vad bugandet betytt för Röde Pengu, om man skall gå framlänges eller baklänges in i framtiden, och om nackdelarna med att leva sitt liv som en amerikan på semester. 


Veckans mest otippade uttryck är: ?Dom aggressiva förväntningarnas kyrkogård?, och veckans två nyord är ?förstor? och ?sistor?.


Poddpingvinerna grunnar även på vad en ficktjuv lägger märke till när hen möter ett helgon, hur konstruktiv Röde Pengus stolthet är, och hur det känns att vara inuti ett framtida barndomsminne.


Dom hinner även med att hylla en vacker sida av mänskligt inre liv, innan det bränner till på riktigt den sista kvarten. Då får man väldigt mycket snörvel-ljud för pengarna.


Avslutningsvis gör Kenneth och Thomas ett mycket kort och mycket missnöjt gästspel. Vilket gläder poddpingvinerna alldeles omåttligt. 


Så hissa pingvinflaggan, gör Estrella-rycket på en påse rökt krill, häll upp en kopp rykande varmt blåstångs-te, och kom till ro på isflaket. Det har blivit dags för podd-safari igen. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2019-07-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 82 - Kontrollbehov

Idag handlar det om Kontrollbehov. Samtidigt är det semester på isflaket när avsnittet publiceras. Poddpingvinerna är så upptagna med sommarlektyr, hängmattor, paraplydrinkar och att se bra ut i badbyxor, att dom fullständigt glömt att lyssna på avsnittet i förväg och skriva en text. Så då är det bara att släppa sitt kontrollbehov.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2019-07-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 81 - Brevet

Idag hände nåt som aldrig hänt förut. Poddpingvinerna började med att öppna ett brev som anlänt. Brevets innehåll satte sedan tonen för hela avsnittet. Eftersom brevet handlade om en stor fråga, blev hela avsnittet fullt av stora frågor:


Vad händer innan vi föds? Vad överlever döden? Valde vi att födas? Hur skräddarsytt är varje människas liv? Har vi rätten till vår egen död? Varför behövs religion när det finns vetenskap? Kan Swedish House Mafia ersätta dom stora katedralbyggena? Är alla delaktiga i allt? Går livet ut på något annat än livet? Är ?make-ar sense? världs-historiens mest onödiga svengelska? Finns det människor som hatar djur?


Så välkommen till en ännu mera osnitslad stund på isflaket än du är van vid. Låt ett samtal kring existentiell värnplikt, oförklarlig förbundenhet, dödshjälp, abort, amfetamin, självmedkänsla, Tinder och tomtebloss lysa upp ditt inre med en vänligare nyans av förvirring.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2019-07-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 80 - Ett större vi

Detta avsnittet var det första poddpingvinerna spelade in efter ett tre-månaders uppehåll. Lite otippat börjar det med flera hundra London i Amazonas djungler för många hundra år sedan. Fortsätter med faran i att missa avfarten till själens portal och istället behöva vända i Borås. Därefter blir det ännu mera osnitslat. Provpratet pendlar från mysmurrig inredning till andligt rörmokeri, från vargens betydelse för Vilnius till outlevd faderskärlek, från att släppa den inre handbromsen till att bli sågad jämns med fotknölarna, från bekräftelse till intuition, från konsult-FOMO till ett AA-möte på Söder och från en date i inte helt fräscha kläder till ?ett större vi? som synonym för Gud, och från att vara ett hav av lyssnande till att inte ha alla undulaterna hemma i buren.  


Med andra ord, en helt vanlig dag på isflaket. Innerligt välkommen tillbaka!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2019-06-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 79 - Meningslöshet

Dagens avsnitt är det sista på ett tag. Isflaket behöver en paus på tre månader. Andra åtaganden och ett återhämtningsbehov gör att nästa avsnitt släpps lagom till det är dags att stämma upp i ?Den blomstertid nu kommer?. Tack för din förståelse, och ditt tålamod!


Poddpingvinerna börjar som vanligt med en incheckning. För ovanlighetens skull spelar dom in den idag, och låter den bli en del av avsnittet. Incheckningen har ett allvar, som dom sedan tar med sig in i resten av avsnittet. 


Idag handlar samtalet om 50 nyanser av Meningslöshet. Poddpingvinernas första insikt är att dom hellre är sura, ilskna och ledsna tillsammans än var och en för sig. Dom slänger sig med ord som nihilism och fetdissar en norsk tandläkare. Röde Pengu inspireras av att han inte har någon tenta framför sig. Svarte Pengu inspireras av att livet inte kommer med en instruktionsbok, bara en väldigt massa Lego. 


Avsnittets svåraste ord är nihilism. Avsnittets vackraste ord är förhandenvarande. Avsnittets konstigaste fråga är: ?Vad är melodin till popcornet??. Avsnittets mest oförklarliga gäst är Christer Sjögren. Avsnittets mest elaborerade liknelse har med påskpynt att göra. Avsnittets mest otippade ögonblick kommer när Röde Pengu censurerar Svarte Pengu. Avsnittets signaturmelodi är såklart ?En sländas andetag? med Bo Kaspers Orkester. 


Så välkommen ombord! Ångvisslan tutar för avfart, det ligger en renfäll på sätet reserverat för just dig, och bredvid står en väldigt stor kopp full av rykande varm choklad och ett litet isberg av vispgrädde. Luta dig tillbaka, lägg upp fötterna på fotstolen framför poddbrasan, och låt poddpingvinerna ta med dig på isflakets sista vinterfärd. Tack för att du vill vara med. Och sköt om dig och de dina, så ses vi igen när Sverige står i blom!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2019-03-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 78 - Öppenhet

Av alla oöverskådliga ämnen poddpingvinerna gett sig på, kanske Öppenhet ändå är det mest oöverskådliga. Som så ofta inleds avsnittet dock med något som inte har det minsta med ämnet att göra. Just idag på temat ?Björn-gör-konstiga-saker-innan-micken-är-på.


Därefter följer en mycket kort lektion i persiska, och en potentiell brandfackla från Hollywood. 


Dagens favoritord är bevekelsegrunder, dagens oöversättbara engelska ord är ?redemption?, och dagens bevingade ord är ?Sakta urholkar den rödlätta droppen den persiska stenen.?


I dagens persongalleri är Stängdhets-filuren roligast, Jimmy Carter ärligast, Peter Jihde mest kritisk, Liam Neeson mest kontroversiell och trion Pol Pot, Idi Amin och Hitler mest tyranniska. 


I detta provpratande potpurri ingår även ett kladdigt känslo-bingo, en hobbyteori, en freudiansk amatör-analys, våldsamma fantasier och ett långt ifrån sensationellt avslöjande om Röde Pengus DNA. 


Bland dom tidlösa frågorna poddpingvinerna oförväget tar sig an idag återfinns:


Varför är vi öppna?


Hur mycket öppenhet tål en situation?


Hur ser inre öppenhet ut?


Varför förlåter vi ständigt USA?


Vilket själsligt sår delar Navid & Björn?


Är skepsis psykets broms eller koppling?


Är transparensens tidevarv enbart av godo?


Isflaket hinner även med att sjunga återhållsamhetens lov, hylla både stängdhet och samexistens, och bejaka sin konservativa sida.


Så allt är precis som vanligt. Den vanliga isflaks-garantin gäller även idag: Känner du dig efteråt inte mindre ensam, är du inte efteråt förvirrad på ett mer informerat sätt, och känns inte världen lite större och mer outgrundlig efteråt, så får du såklart pengarna tillbaka.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2019-03-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 77 - Vilja

En onsdag som denna är det så mycket kärlek på pingvinflaket att det nästan smälter och det är tack vare er lyssnare. Navid inleder med att läsa upp brev från de poddpingviner som sitter hemma och lyssnar och det är så mycket snälla ord att Björn rodnar mer än vanligt. Tacksam och pirrig axlar Björn ansvarsmanteln för att snabbt hoppa in i dagens ämne genom att bli en karaktär från yttre rymden. Något som han snart tar tillbaka och släpper. Navid noterar att Björn själv inte direkt har tänkt på ordet vilja och pingvinerna kommer snabbt fram till hur komplext ämnet egentligen är. 

Vad händer i dig när du inte får som du vill? Är envishet och viljestyrka ärftligt? Var går egentligen gränsen mellan viljestyrka och idioti?Vem är Djingis Khan och syskonen Pingis Khan samt Swingis Khan? Hur hanterar Navid sin rädsla för nöjdhet?

Det är många frågor som försöks benas ut och det går inte att undgå det faktum att Navid introducerar Björns vloggkarriär med raketfart. Och hur komiskt är det att dagens swishjingel handlar om en viljestark ung man som sällan vill lyssna på sin pappa och som myntat den igenkännande meningen ?jag ska bara??. 


På med säkerhetsbältet kära medpingviner, för det här isflaket kommer att gunga.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2019-02-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 76 - Tack och förlåt

Dagens avsnitt handlar om två svåra saker som hänt i Navids liv den senaste tiden. Det känns inte rätt att introducera avsnittet i den här texten genom att försöka skriva något underhållande. Låt mig bara säga att jag hade så innerligt gärna velat att 19-åriga jag och 24-åriga jag hade fått lyssna på ett sådant här samtal. 


Med värme,


Björn


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2019-02-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 75 - Besvikelse

Trots att dagens ämne är besvikelse, börjar avsnittet med två extremt obesvikna pingviner. Dom har ju fått presenter. Pingviner älskar presenter. Däremot hatar vissa pingviner när det prasslas med presentpapper vid fel tillfälle. 


Sedan glider lillejulafton sömlöst över i dagens ämne. Den första stora besvikelsen är gammal, och gäller vuxna. En barsk sjökapten med en asterisk glittrande i ögonvrån får stå för dom vuxna som faktiskt går att lita på. Han hette Lennart Magnusson.


Röde Pengu hånkar på Svarte Pengu och får ett helt unikt certifikat. Svarte Pengu blir snabbt besviken på Röde Pengu, som för dagen förärats med vitt bälte i dumhet. 


Det spekuleras kring vad vi visar istället när vi är besvikna men inte vill visa det. Den existentiella besvikelsen får gott om plats, med scener från både Vietnam och Sri Lanka. 


Poddpingvinerna myntar uttrycket ?att resa genom ruinerna av sina förhoppningar? och sjösätter ett nyord som borde användas mycket mer; anspråksgjord. Andra uttryck som glänser till i avsnittet är ?att leta klokare?, ?att reglera sitt hopp? och ?visionärens baksmälla?. 


Även planetarisk besvikelse behandlas, inte minst genom en scen från en strand i Sussex. En pingvin gör dåliga bilaffärer och mediokra media-insatser. En annan pingvin övar sig på sorg.


Veckans viktigaste fråga är förmodligen: Kan och bör vi räkna med varandra?


Efter ovanligt mycket morrande, suckande och stönande, avslutas avsnittet med det kanske mest skamlösa reklaminslaget i isflakets historia. 

Då kan det vara bra att erinra sig vad pingvin-mammor viskar i sina barns pingvin-öron från dag ett: ?Alla älskar dig villkorslöst hela tiden.? 


Det gör pingviners liv så mycket lättare än människors. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2019-02-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 74 - Visdom

Alla dessa frågor.


Vem är David Goggins?


Vem är världens sämsta vinnare?


Varför gör så många unga män så häpnadsväckande mycket dumt?


Varför tar det poddpingvinerna 19 minuter att komma in på dagens ämne? 


Hur fick röda pingvinen rollen som ärkepucko?


Varför är simmologi viktigare än oceanografi?


Hur kan en pingvin veta att han levt sitt liv väl?


Hur kan visdom se ut en psykedelisk nyårsnatt i Bangkok?


Vad händer när en pingvin tar bort sociala-medie-apparna på mobilen i fyra månader?


Hur lär vi oss att lyssna på den klokaste delen av oss själva? 


Vad har visdom med Apollo-templet i Delfi och medeltida tyska präster att göra?


Hur ser andlig lättja ut?


Finns det stigar i sanningens landskap?


Men var lugn. Allt kommer att stå klart som en blomsteräng efter ett sommarregn när du lyssnat på dagens avsnitt.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2019-02-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 73 - Ett pärlband av dumheter

Då poddpingvinerna rest på olika isflak under två månader, innehåller dagens avsnitt gott om semesterminnen. 


Den ena pingvinen har varit på motorcykel-äventyr, den andra har suicidal-cyklat. Den ene har involverat rekordmånga i sitt frisyrbyte, den andre har förälskat sig i delfinsätet. Den ene har lärt sig att nakenbad i gryningen kan vara livsfarligt, den andre att havet hatar honom. Den ena pingvinen har motvilligt börjat acceptera acceptans, den andra har tänkt förvånansvärt få djupa tankar på semestern. 


Bland veckans gäster återfinns Jante, Luther, en grupp Ladyboys i Bangkok, Günter Walraff, några fiskare i Bengaliska Bukten och en tasmansk pungdjävul. 


Bland veckans insikter bultar poddpingvinernas hjärtan lite extra för ?Det är inte konstigt. Du är inte konstig.?


Eller så är det bara pingvinerna som försöker övertyga sig själva och varandra om just det. Vad tycker du?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2019-01-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 72 - Självhat

Idag släpper vi vårt första poddavsnitt efter sex veckors uppehåll. Det handlar om Självhat. Samtalet känns nära, uppriktigt, ovanligt allvarligt, och väldigt mycket vi.


Bland avsnittets gästartister återfinns en eldsprutande drake, Sigmund Freud, självmedkänsla och acceptans, den inre krigaren, mobbaren och grottmannen/-kvinnan, papperstigrar och tillgivna hundar, promenadsamtalet och semantiska loopar.


Som vanligt utforskar vi mer än vi fastslår. Men visst har vi svårt att värna oss när våra lyssnare och vårt samtal hjälper oss att inse följande:


Människor är inte alltid snälla.


Livet är inte alltid rättvist.


Icke-dömande närvaro funkar alla dar i veckan.


Så lägg märke till den röda mattan som är utrullad till dig på isflaket. Följ den till sammetssätet nära isflaks-brasan med ditt namn i guldbrokad på ryggstödet. Ordningen är återställd. Hur lång och mörk vintern än tycks dig, så gör poddpingvinerna allt dom kan för att få vara ett själens tomtebloss i ditt liv.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2019-01-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 71 - Karriär

Navid börjar med att ta ledigt från poddandet och istället kommer Bengt Alsterlind på besök igen med tre fantastiska tips OM hur du kan klättra i din karriär. Björn är skeptisk men tar ändå emot tipsen, med det goda hjärta han har. 


Snart tackar Bengt för sig och Navid är tillbaka och samtalet kring karriär tar fart på riktigt. Navid tycker mingel är fruktansvärt OCH JÄMFÖR DET MED en social tipspromenad där du ska bocka av person efter person och byta visitkort medan Björn inte riktigt vet hur man börjar eller slutar men älskar att prata med folk. 


Björn berättar om att hans CV inte har uppdaterats sedan 1988 och att det inte är många jobb som behöver adderas för att det ska bli fulländat. Navid berättar om tiden då han valde att säga upp sig utan någon som helst plan, vilket skapade helt nya förutsättningar för honom. 


Avslutningsvis, vad har pingvinerna för nya karriärer på gång? Vem kommer börja ta sånglektioner eller gå en kurs i komedi? Vem kommer satsa på en internationell karriär?


Det är dags att hoppa upp på isflaket och spänna fast sig för nu blir det åka av så havsvattnet fördelar sig likt Moses delade på Röda havet. Vem behöver en isbrytare?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-12-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 70 - Behov

Idag ser poddavsnittet om Behov dagens ljus. Det börjar med två tomma händer, den bästa högskolan och Iors självupptagenhet. Fortsätter med psykologins Bermuda-triangel, vars hörn heter Behov, Begär och Beroende. 


Maslows Behovstrappa skärskådas, även om poddpingvinerna tycks ännu mer intresserade av Maslows libertinske brors Begärstrappa. Sambandet mellan ett samhälles grad av välstånd och grad av neuros belyses, så även giraffspråkets värde när man bråkar om disken. 


Veckans nyord är ?Bitterbuffert?, och veckans adverb är ?skitstövligt?. Vi får lära oss det mest effektiva sättet att göra Navid nervös, och höra om när Natthiko inte kunde sluta prata. 


En pingvin lär sig något viktigt på Mallorca, en annan på ett über-hippt rotisserie i Skåne. En pingvin försöker verka mer intresserad av sport än han egentligen är, en annan har strängare sociala regler hemma än ute. En pingvin vill inte bli Prinsessan på ärten, en annan blir lite mer som Maria, Josef och åsnan. 


Vi får möta representanter från myschefernas och dom atmosfär-ansvarigas stolta yrkeskår, och, lite otippat, gör även Bengt Bedrup ett kort gästspel. 


Veckans citat kommer från legenden Suzuki Roshi, författaren till klassikern ?Zen Mind, Beginners Mind?: 


?Om du vill vara en cirkel, måste du först lära dig att vara en fyrkant.?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-11-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 69 - Extremer

Idag handlar det om Extremer. Och när jag skriver det här har jag extremt bråttom. Då kan det bli så här:


Detta avsnittet känns lite som att åka berg-och-dal-bana utan att hålla i sig. Det går fort, svängarna är tvära och skymda, och det tar slut alldeles för fort. 


Men under den hisnande resan susar bland annat vikten av god toalettlektyr förbi. Så även jag-är-för-mycket-rösten, maraton-munkarna på Mount Hiei, dementorerna i Sevilla, Jim Carry i The Truman Show, en stryktålig lekpark, Margot Wallström och Jordan B Peterson, lagen om avtagande avkastning, Carl Jonas Love Almqvist, arrogans, dumhet, offerskap och bortskämdhet, extreme hosting, skvaller-aversion, veganska snittar och solstolarna på Titanic. 


Så ja. Det är en helt vanlig dag på isflaket. Även om det går lite fortare än vanligt. Pingviner blir lätt intensiva när dom pratar om intensitet. Det är sen gammalt. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-11-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 68 - Identitet

Idag handlar det om Identitet. Björn har inte hunnit sammanställa en utförlig och underfundig beskrivning av avsnittet än. Men vill att du skall veta att han tycker att det var en riktigt solig dag på isflaket. Lyssna och berätta gärna vad du tycker på Facebook eller Instagram!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-11-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 67 - Snuttefiltar och spunnet socker

Det har återigen blivit dags för ett avsnitt helt utan förbestämt ämne. Pingvinerna kastar sig frimodigt ut i poddosfären utan varken skyddsnät eller manus.


Så hur kan dom göra annat än att tala om roddmaskiner och Immanuel Kant, Ashtanga-yoga och spunnet socker, snuttefiltar och självmedkänsla, känslan av ?hemma? och känslan av att vara hållen, det sanna och det osanna, etik och döden, Stockholm Open och schlager-snickare, och spänningsfältet mellan ?Too many fucks to give? och ?No more fucks to give??


Du fattar. Det är en helt vanlig dag på isflaket med högst i tak. Ett naket, akustiskt och flanerande samtal i första person singular, om Kattegatt i november, dom mer förfinade formerna av lycka, en upplyftande människosyn, skillnaden mellan kunskap och visdom, och om en utdöende art på svenska lunchrestauranger. Välkommen ombord!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-11-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 66 - Konflikträdsla

Efter ett inledande hallåhej till vår framtida samarbetspartner, överraskar den ena pingvinen med att hitta sin inre Anthony Robbins. Den andra får en lektion i konflikthantering av sin dotter, som självklart tar hjälp av svensk hiphop. 


Därefter avslöjar sistnämnda pingvin sin okunnighet kring klassisk musik, och sin längtan efter swag. Thailändares och västerlänningars olikheter när kameran är på, och av, belyses. Navid överraskar med sin masochistiska sida under morgonmotionen, och Björn med sin sadistiska sida när han talar in ett röstmeddelande. 


Bland veckans alla vitala frågor återfinns följande:


Vad är vi rädda för när vi känner konflikträdsla?

Hur pyntar, balsamerar och fluffar vi vårt nej?

Vilken sport lockar fram vrede mest effektivt?

Behöver all vrede uttryckas?

Vilka är områdena där poddpingvinerna är konflikträdda inför varandra?

Hur jobbigt är det att tredje part ser oss i konflikt med någon?

Var är min heliga mark?


Allt kryddat med vår inre fyraåring och vår inre Balrog, ett gulkantat citat av Brenée Brown, Baloo och baronen Montesqiueu, porslinskrossning och mentala brandövningar, en isbergs-liknelse och en jordnöts-allergi-liknelse, och en historia där röde pingvinen tar fram sin virtuella sabel på tågrälsen i Varberg. 


Inga nyord skapas i avsnittet, men två gammelsvenska godingar dammas av, nämligen imposant och förhandenvarande. 


Är du en sådan som lyssnar på texter, så sätt på John Mayers ?Heartbreak Warfare?, stoppa en vedklabbe till i kaminen, hämta favoritfilten och skumtomtarna, brygg en kopp Chai-te, luta dig tillbaka, och låt Antarktis mest verbalt dansanta radarpar underhålla hela dig en stund.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-10-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 65 - Religion

När pingviner tar in stjärnhimlen en stilla vinternatt, så blir det nästan omöjligt att inte prata om religion. Efter dom obligatoriska magstöds-övningarna, förstås. Den ena pingvinen håller tillbaka sin inre Lars Vilks, den andra förklarar varför hans pappa hatar just Lars Vilks. Sedan kommer han ut som smyg-Synteist. 


Religion som täckmantel för krig, förföljelse och övergrepp behandlas, och skillnaden mellan kartan och territoriet mejslas fram. Självklart synas bön, underkastelse, överlämnande och känslan av att vara buren. Den svarta pingvinen ser skönheten i att bära sitt kors med rak rygg, och går tidigt under sin mormors lika svarta slöja. Alltmedans den röda pingvinen minns ett ögonblick av förundran på vulkanen Strombolis rand, där allt ställdes på sin spets, omgiven av två minst lika röda solar. 


Avsnittet avslöjar ett osunt intresse för kottar, och innehåller närmast olagliga nivåer av svengelska. Inte helt överraskande så tokdissas megakyrkor, televangelister, Vatikanstaten, religiös misogyni och fanatiska persiska män. Veckans påhittade ord är vuxendom. Som med alla nyord värda sitt salt, undrar man hur man klarat sig så länge utan just detta nyord.  


Eftersom pingviner är väldigt relationella, är det förstås en stor stund på isflaket då dom inser kopplingen mellan hur mycket man kan njuta av en relation, och hur mycket man behöver den. 


Swishjingeln framförs denna veckan av en äldre man som misstänks ha spenderat alltför mycket tid med männen i vitt.  


Huruvida poddpingvinerna behöver spendera mer tid med männen i vitt kan diskuteras. Men så länge är dom är fria, så kommer dom fortsätta dansa sin oefterhärmliga existentiella ord-dans tillsammans. På ett isflak nära dig. Känn dig innerligt välkommen att delta. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-10-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 64 - Fallskärmshoppet

Idag är ingen vanlig dag på isflaket. För isflaket tar sig upp till 3000 meter över havet. Sen hoppar poddpingvinerna, och bevisar en gång för alla att pingviner visst kan flyga. 


Den ena pingvinen lutar sig mot sikhismen, gör en ostbåge och får vara med om sitt livs mest tecknade ögonblick. Den andra funderar på om han skall hoppa eller ligga, falla eller fria, får ett lateralt fnitteranfall, och upplever en hyperlavin av tacksamhet. Som om inte det vore nog, slänger han sig dessutom med reflexiva verb som ?approcheras?. Den andra pingvinen kontrar med ?rappellera?, vilket nog får sägas vara ännu mer dubiöst. 


Persongalleriet är som vanligt brokigt. Denna gång inkluderar det en 70-årig äventyrare som korsat Grönland på skidor, Johnny Skydive, Lasse Brandmannen, en fallskärms-soldat som inte fick hoppa fallskärm, Skånes svar på Brad Pitt, Gråben och Hjulben, Biggles, Jonathan Livingston Seagull, en motvillig Messias, Tjuren Ferdinand och Kiss sångare Gene Simmons. 


Som så ofta blir Björns näsa förolämpad, hela styrelsen i Navids huvud checkar ut, och en politiskt inkorrekt podd-bucketlist börjar ta form. 


Det är surrigt och bubbligt, och med till visshet gränsande sannolikhet, gryningen för en helt ny sorts pingvinpodds-avsnitt. Välkommen ombord!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-10-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 63 - Vi reser oss alltid upp igen

Idag sjunger det i isen när poddpingvinerna tar avstamp. På vilket annat isflak uppstår frågor som: Hur hittar vi varandra i nästa liv? Hur saknar man någon man inte kommer ihåg? På vilket sätt liknar vårt känsloliv ett sköldpadds-huvud? Varför heter inte detta avsnittet ?No more fucks to give?? Lever vi i ett universum styrt av slumpen eller av mening? Och kanske den största frågan av dom alla: Vad fick Sven Wollter att göra swishjingeln?


På dagens stjärnspäckade gästlista hittar vi även Katniss Everdeen, Jesus, Henry Ford, Pontus Ströbaek, Byron Katie, Pablo Picasso, Astrid Lindgren och en psykoanalytiker som ser ut som mullvaden i ?Det susar i säven?. Alla glänser. 


En pingvin känner sig inte på topp. Den andra har tappat den referensen, och drömmer istället om att bli förförd på finlandssvenska. En pingvin talar om andligt styrkelyft, den andra inser att världen inte finns till för att bekräfta honom.


Om du ännu inte vet vad en smätt är, eller det japanska begreppet Ikigai, eller dagens påhittade ord benevolent, eller röda pingvinens favoritord för dagen, brasklapp, så kommer slöjorna snart att lyfta, och allt bli lika solklart som en decembermorgon på Antarktis. 


Hade det inte varit så pretto, hade avsnittet kunnat heta ?Konsten att leva med sig själv?. Men pingviner är känsliga för pretto. Förutom när dom hyllar swish-givarna på undermålig finlandssvenska, och frimodigt riskerar att alienera samtliga lyssnare i Österbotten. 


Tur då att avsnittets kvintessens formuleras så tydligt: Det är inte lätt att vara människa. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-10-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 62 - Föräldraskap

Idag handlar det om Föräldraskap. Så visst är det på sin plats att höja ett ögonbryn över det faktum att poddpingvinerna även lyckas slänga in en molotov-cocktail i ett rum fullt med hamstrar, förolämpa Nordkoreas högsta ledare, citera ?Hädanefter? av Veronica Maggio, undra över Björn Borgs syn på Mellanösternkonflikten, hitta sin inre vresiga gubbe, uppfinna ordet ?anspråksgöra? och reservationslöst hata Alla Hjärtans Dag. Allt faktiskt utan att lämna dagens ämne. 


Mindre överraskande, men med samma höga underhållningsvärde vi lärt oss att förvänta från isflaket, behandlas krystvärkar, kassa föredrag och usla nätforum för blivande föräldrar, väncirkelns reaktioner när du blir förälder, läggtider och förhandlingsbenägenhet, värdet av att kunna be sitt barn om ursäkt, och hur läkande det kan vara att se världen genom sitt barns ögon. 


Förra avsnittet hörde vi ju mycket mer från Björn. Så i detta avsnitt får Navid huvudrollen. Vi får höra om när hans pappa-hjärta nästan kreverar av stolthet, om när han känner sig liten och därför blåser upp sig, om hur han finner sitt syfte, om hans syn på att vilja vara kompis med sitt barn, om kommunikationens och tydlighetens värde i föräldraskapet, om hur alla barn egentligen är kristdemokrater, om dottern som inte passade in på namnet hon nästan fick, om rallarsvingar och kramar, och om hur han velat bli pappa sedan han var 18 år. 


Och sist men inte minst, får vi ett riktigt guldtips för att hjälpa våra små när dom står inför en knivig situation. Det tipset bjuder vi på redan här. Be din dotter eller son då fråga sig själv: ?Vad skulle Pippi ha gjort??


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-10-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 61 - Ett besked

Dagens avsnitt börjar med dom sex konstigaste minutrarna i Pingvinpoddens historia. Navid kanaliserar en exceptionellt lättkränkt mästare. Vad han är mästare i är lite oklart. Det kan vara prepositioner.


Resten av avsnittet handlar om båda pingvinernas resa sedan Björn fick beskedet om sin hälsostatus den 11 september. Samtalet är så nära pulsådern att det känns omöjligt att skriva en finurlig text om det. Så vi gör inte det. Men vi hoppas såklart att du vill sitta med när vi delar vår sorgligaste dag på isflaket nånsin.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-09-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 60 - Frihet

Idag går det inte så bra för våra gäster, Kenneth och Thomas. Tre minuter in i avsnittet går dom helt enkelt upp i rök av ren och skär indignation, med ett klasskamps-patos som raketbränsle. Fast på ett väldigt underhållande vis.


Men poddpingvinerna tar det med ro. Dom leker lojt med begrepp som frihetens pris och frihetens begränsningar, begränsningarnas frigörande effekt, frihet från förtryck och prylar, frihet från ställt emot frihet att, inre frihet och yttre frihet, valfrihetens avigsidor, och en färgglad palett av minst ett dussin nyanser till av frihet. 


Dom skärskådar behovstrappan, självförverkligande, själslig onani och egots extas. Navid hyllar Hans Roslings sista bok, och berättar om sin komplicerade relation till utrymme. Han har en insikt kring vikten av att ställa hinkarna ifrån sig när han står under sitt inre vattenfall. Björn får feeling och jazzar kring sin syn på tillvarons största gåva. Samtidens nackdelar dryftas, mikropausen hyllas, och poddpingvinerna är rörande överens om att det borde finnas fler studsmattor i klassrummet. Som så många pingviner, drömmer Björn om att flyga. Navid berättar om vad som gör honom ofri idag, och båda ger den fria viljan en mild känga. Avsnittet avslutas i medglädje med HBTQ-rörelsen, och en småsvängig swishjingel.


Som vanligt gör denna intro-texten avsnittet ingen som helst rättvisa. Som vanligt kommer du känna igen dig 80% av tiden, och undra vad i hela friden pingvinerna pratar om 20% av tiden. Som vanligt kommer du vilja bryta in och bidra med dina tankar och perspektiv kring mycket av samtalet. Som vanligt säger Björn liksom alldeles för ofta, och nu tycks han dessutom ha börjat smitta Navid. Men pingviner jobbar så. Dom står sida vid sida, oavsett vädret. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-09-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 59 - Samverkan

När alla stjärnorna på Antarktis natthimmel står rätt, och strömmarna under isflaket hittar ett nytt sätt att strömma, då händer det som aldrig hänt förut. En tredje poddpingvin hoppar glatt upp ur det näringsrika ishavet, väljer ämnet Samverkan, skakar av sig saltvattnet och krillen, och kastar sig in i provpratandet som om han aldrig gjort något annat. 


Isflakets första gäst någonsin heter Lasse ?Brandmannen? Gustavson. Om du undrat över hur man vet att man har tre pingviner från Göteborg på ett isflak, så har du svaret här: En av pingvinerna säger ?Halledasingen? innan du ens hunnit slå dig till ro i poddfåtöljen.


Och på den vägen är det. Det pratas om att måla trappor och att lägga stämmor. Om att bara för en stund få glömma sig själv, och om livet som ett straff. Om dans, flöde, Simon & Garfunkel och sanningens riktning. 


Som så ofta hittar Navid på ett alldeles nytt ord. Som så ofta tycker man att det borde uppfunnits tidigare. Lasse bjuder på en majestätiskt vacker ankomst till Göteborg och avslöjar den lika majestätiskt vackra hemligheten om hur statyerna på Påskön kom på plats. 


Vi lär oss om dom tusen sätten att säga ?Gomorron?, om vår intuitions somatiska känselspröt, om hur man lyssnar på årsringar, om hur Karlssons klister och relationer hänger ihop, och om hur svårt det kan vara att verka som kattfösare i ett kloster. 


Självklart blir vi påminda om vikten av att inte springa före sin själ i Andorra, och att låta livet veckla ut sig i sin egen takt. 


Som vanligt hyllas det friskt. Just idag hyllar poddpingvinerna bland annat påkopplade undersköterskor, Lukas judokompis, det finska ordet talko, villaägandets välsignelser, brödbakande på flyktinganläggningar, och förebilden som fyrbåk.


Poddpingvinstrion är på så oresonligt gott humör att dom till och med ser hur utomjordiska hot, Backabranden och miljöförstöringen kan bära på gåvor. 


Vi blir även påminda att om du talar till fjällkedjan i Sarek, så kanske den talar tillbaka. För vi lever i ett responsivt universum. 


Så gör som vanligt. Välj solglasögonen och kepsen som gör det möjligt för just dina ögon att slappna av, låt dig väl smaka av sjögrässmoothien och krillkexen, luta dig tillbaka bland isbjörnsfällarna, och låt västkustpingvinerna vagga din själ i takt med antarktiska oceanens dyningar. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-09-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 58 - Oro

Poddvingvinerna går ut lite mjukt i avsnittet om oro. Navid jabbar lojt med sin kärlek till Nietzsche och Bill Hicks. Björn kontrar med sin förkärlek för daoismens tennisboll och begravningsmusiken i Love Actually. 


Sedan tar poddpingvinerna av sig boxningshandskarna och slutar hålla igen slagen. Orons anatomi och dess relation till ångest får sin plats, orons Bermudatriangel likaså. Vi får lära oss vad oro har gemensamt med endiver, och vad som går förlorat när vi oroar oss. Det provpratas om hur vi reagerar på egen och andras oro, och hur andra reagerar på vår. 


Navid bjuder på mentala brandövningar, och Björn bjuder på matriser skapade av en författare vars efternamn poddpingvinerna slår nytt rekord i att inte kunna uttala. Men med tanke på att efternamnet är Csikszentmihalyi, så är dom förlåtna.


Faran med att läsa Aftonbladet efter midnatt belyses, och egenskapen endast pingviner och människor delar avslöjas. Orons många nyanser detaljeras, orons motsats dryftas, och orons relation till ilska och maktlöshet sonderas. 


Självklart bjuds det även på en hoper recept mot oro. Dessa inkluderar formulerande, mediterande, agerande, klosterbesökande, ballongblåsande och existentiellt gungstolsgungande. 


Så lägg en pläd över benen, lägg in ett par vedklabbar till i brasan, ha temuggen nära, och låt Antarktis mest pratsamma pingvinpar ge dig en verbal massage. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-09-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 57 - Empati

Sommarens värmebölja är till slut över, med sina uppskjutna paraplydrinkar och sitt Sudoku-underskott. Utombords i alla fall. Men inombords så bärs avsnittet om empati upp av en stadig varmfront. Navid upptäcker nya sidor av sig själv kring sin relation med gamla, vita, rika män. Den fyrverkerifria empatin firas, tendensen att kategorisera människor ifrågasätts, skillnaden mellan empati och sympati dryftas, prinsessan-på-ärten-effekten specificeras, våra bullshit-antenner i livets svåraste stunder hyllas oreserverat, så även den empatiska mötesplatsen. 


Variationerna i vårt känslomässiga RAM-minne belyses, en hjärtats sportkommentator smyger sig in, själens femtio nyanser av bucklighet genomlyses, och Björn har en glasklar insikt kring sin relation med sin pappa. 


Slutligen ger poddpingvinerna läkemedelsindustrin en bredsida, och skriver ut empati-medicin på recept, som inbegriper mycket fler Snobben-hundar än du räknat med. 


Så släpp in isflaket, och låt din okuvliga mänsklighet få en existentiell massage av två av Antarktis mest fingerfärdiga poddpingviner. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-08-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 56 - Meditation

Idag har poddpingvinerna piratklädsel på sig. I det sprittande färska poddavsnittet riktar dom oförväget isflaks-rodret mot ämnet Meditation. Dessutom gästar en meditations-expert från Bortre Mongoliet med en exceptionellt välutvecklad självkänsla, och med ett säreget specialintresse för holistisk statistik.

Gästspelet blir dock ganska kort, och sedan skjuter igenkänningsfaktorn i höjden. Vem har väl inte haft en mystisk upplevelse centrerad kring den röda knappen överst på bakelitspaken på en smått antik brödrost i krom? Vem har inte haft en enhetsupplevelse i toppen av ett träd eller under snöflingorna som faller genom det kalla vita ljuset utanför hyreshuset där vi växte upp? För att inte tala om hur vanligt det säkert är att ett gammalt barndoms-trauma kring mordiska katolska nunnor vaknar till liv under en meditationsretreat. Det är mammas gata, kort sagt.

Piratpingvinerna hinner också med att hissa Jolly Roger för vad som kan vara Sveriges mest attraktiva konditorsuppdrag, genomlysa varför lugn och ro kan vara så läskigt, sticka hål på myten om Lotusställningens nödvändighet, bjuda på en avväpnande sanningsenlig definition av meditation, göra meditation lite mer som IKEA, hylla ett oerhört bördigt fält på den kontemplativa bondgården, betona vikten av att lära sig att spela skalor innan man kan improvisera som Miles Davis, formulera många av meditationens gåvor och välsignelser, och knyta meditation till både humor och cirkus-manegen.

Så sätt på dig ögonlappen, knyt snusnäsduken runt huvudet, sätt din papegoja på axeln, ta Kapten Krok i kardan och följ med på en seglats till dom sista ännu inte kartlagda områdena på skattkartan över mänskligt inre liv!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-08-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 55 - Ett farväl

?Igår morse klockan 09.31 tog du ditt sista andetag, pappa. Utan ett uns av smärta, rädsla, obehag eller oro. Jag är så glad över att slutet blev så vackert, värdigt, fridfullt och kärleksfullt. Över att mamma, Nils, Jan, Hans och jag fick krama om dig, tacka för det som varit, sitta runt din säng, och hålla i dig och varandra när du dog.

Vi har vetat i snart en månad att det skulle hända igår. Så vi har sörjt i förväg. Vem hade kunnat tro att vi hade så mycket tårar kvar till igår?

Pappa, det finns så mycket att tacka för.?


Så inleder Björn sin text den 26/7 då hans far tog sitt sista andetag. Vid inspelningen av det här avsnittet var det allt från skratt till gråt som fick ta sin plats. Möjligtvis poddens tyngsta avsnitt men ändå fyllt av kärlek och tacksamhet. 


I dagens avsnitt delar Björn med sig av processen av sin pappas bortgång och valet kring ett assisterat självmord i Schweiz. Hur planeringen ägt rum under flera veckor. Hur familjemiddagen, en vecka innan Görans bortgång, tog sin plats fylld med kärlek och skratt. Att människor runt om i världen tog farväl på varsitt håll. Allt från Navid och Vic från ett tempel på Borderland till munkar och nunnor i klostren där Björn tidigare levt. Samt hur en käpp blev symbolen för frihet och att släppa taget. 


Det här avsnittet är tillägnat Göran Lindeblad.

Älskad, uppskattad och saknad.

Vila i frid. 


Organisationen som har hjälpt och stöttat Björn och hans familj i det här beslutet och guidat familjen genom processen heter Eternal Spirit Life Circle. Vill ni vara med och stötta organisationen i deras arbete att minska utdragna sjukdomsprocesser så kan ni Swisha till 076 184 72 19, så ser Björn till att pengarna kommer till rätt ställe. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-08-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 54 - 36 frågor del 3

I dagens avsnitt kommer poddpingvinerna ut som Mowgli och Baloo. Mowgli försöker vara tyken, men kommer knappt ur startblocken. 


Men dom når tillsammans hela vägen in i mål med dom 36 frågorna. Via lite omvägar som inkluderar bland annat Mimmi från Costa Rica, ett fyrverkeri av kroppsvätskor en het dag i Iran, ett kapitalt misslyckat försök till blygsamhet som avsändaren försökt att glömma i 35 år, fuldans, töntdans, ångestdans och cooldans, och ett djupt beklagligt intermezzo kring den vita smoothien. 


Här är dagens frågor:


25. Gör tre stycken ?vi?-skildringar. Till exempel: ?Vi sitter här tillsammans och vi känner att??


26. Avsluta den här meningen: ?Jag önskar att jag hade någon som kunde dela??


27. Om du skulle bli nära vän med din partner, berätta vad som är viktigast för henne eller honom att veta.


28. Berätta för din partner vad tycker om hos hen. Var superärlig. Säg sådant som du kanske inte skulle säga till någon som du just träffat.


29. Dela med dig av ett pinsamt ögonblick från ditt liv.


30. När grät du senast framför någon annan? Och när grät du i ensamhet?


31. Säg något som du redan nu gillar hos din partner.


32. Vad, om något, är för allvarligt att skämta om?


33. Om du skulle dö ikväll utan någon chans att kommunicera med någon annan, vad skulle du mest ångra att du inte sa till någon? Varför har du inte sagt det redan?


34. Ditt hus börjar brinna. Efter att du har räddat de du älskar och eventuella husdjur så har du tid att rädda en enda sak. Vad skulle det bli. Varför?


35. Av alla människor i din familj, vems död skulle vara mest besvärande? Varför?


36. Dela med dig av ett personligt problem. Fråga din partner om råd. Be även din partner att analysera hur du verkar känna kring problemet du har valt.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-08-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 53 - 36 frågor del 2

Idag fortsätter poddpingvinerna ställa varandra frågor som det sägs att man blir förälskad av. Det är fråga 13-24 som gäller idag:


13. Om en kristallkula kunde avslöja sanningen om dig själv, ditt liv, din framtid eller vad som helst, vad skulle du vilja veta?

14. Finns det något du drömt om att göra under en längre tid? Varför har du inte gjort det?

15. Vad är den största bedriften i ditt liv?

16. Vad värdesätter du mest i en vänskapsrelation?

17. Vilket är ditt favoritminne?

18. Vilket är ditt sämsta minne?

19. Om du visste att du skulle dö om ett år, skulle du då ändra något med hur du lever i dag? 

20. Vad betyder vänskap för dig? 

21. Vad har kärlek och omtanke för roll i ditt liv?

22. Turas om att berätta något du tycker är ett positivt karaktärsdrag hos din dejt. Totalt fem saker.

23. Hur nära och varm relation har du till din familj? Känner du att din barndom var lyckligare än de flestas?

24. Hur är relationen till din mamma?


Navid har semesterhjärna, drömmer om närgalaktisk bekräftelse och är rädd för Kierkegaard. Björn säger fortfarande ?vad fint!? och ?liksom? för ofta, klär i Möllan, hulkgråter på en sjukhusbrits och berättar historier om Johnny Lama och Snömannen i Himalaya. Planer föds om att podda från en berömd persisk poets grav. Björn skakar en knuten näve mot Gud i högstadiet, och Navid hittar sin inre Pinocchio. Enligt Björn kan den sista halvtimmen av avsnittet höra till det finaste som hänt på isflaket. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-08-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 52 - Provprat del 2

Dagens avsnitt börjar på en värmländska det är omöjligt att inte älska. Det fortsätter med norsk heavy metal och ett särintresse för schäferhundar i Mariestad. Därefter inleds det egentliga provpratet med frågan: Vad är mest levande i dig just nu? Den ena poddpingvinen är i god kontakt med sitt otadliga uppsåt, den andra är väldigt glad över att inte rosé-mingla med 20 000 utbrända PR-konsulter. 


Kenneth & Thomas introduceras, och det är lätt att få känslan att vi kommer höra mer från dom. 


Sedan är det den vanliga existentiella berg-och-dal-banan. Just idag inkluderar den insikter om Shakespeare från en balkong högt över Taormina, Peak Falkenbergs-buskis, en hyllning till Sveriges unga män och Byron Katie, sårbarhets-baksmälla, SM i Mindfulness, 50 nyanser av genans och en pingvin i frack och backslick. 


Rent språkligt innehåller avsnittet premiären för en fjärde komparations-form av adjektiv, som exemplifieras med gubbeligubb-najs. Kom ihåg var du hörde det först. Ett helt nytt uttryck ser även dagens ljus, Youtube-tifo. Som med alla nyord värda sitt salt, kan man inte höra det utan att undra hur vi klarat oss så länge utan det. 


Poddpingvinerna bjuder även på två affärsidéer som någon alldeles säkert kommer förverkliga, förhoppningsvis då under varumärkesnamnen ?Anatomisk Über? och ?Portabel Publik?. 


Avsnittet avnjutes bäst bärandes en inte helt klädsam solhatt, nära vatten, med möjligheten att fnittra ohämmat utan att någon i närheten ringer efter männen i vitt. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-07-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 51 - 36 frågor del 1

I våras blev ?36 frågor som kan göra vem som helst förälskad? en viral snackis. I dagens avsnitt ställer poddpingvinerna dom 12 första frågorna till varandra. 


Det är alldeles säkert det första podd-avsnittet i världshistorien där Jesus och Hitler hänger med både Lou Reed, Billys Pan Pizza, hårdrockbandet Scorpions, Tomas Tvivlaren, Banksy, Kronblom, Berlinmuren, en senil men strålande nunna, en persisk Cornelis, en jingel-efterlysning och en skånsk födelsedagsvisa. 


Den ena poddpingvinen tycker sig leva i ett ständigt mjukt sommarregn av bekräftelse, den andra tycks avogt inställd till sitt kändisskap. Den ena vaknar till när den andra går och lägger sig. Den ena tycker om när ett barn eller en hund somnar under bordet, den andra när någon i middags-sällskapet har en basketkorg som hatt. Den ena vill behålla en 30-årings kropp, den andra en 30-årings psyke. Den ena är tacksam över det som inte längre är, den andra över det som är. Båda saknade en trovärdig röst i barndomen som kunde ha sagt: ?Det kommer bli bra. Var dig själv.?


Så tag plats i den arktiska divanen på isflaket. Känn dess isblå sammets-textur. Låt pingvin-personalen servera dig ett smörgåsbord av läckerheter dom hoppas du skall gilla. Vifta bara bort det du inte vill ha, och låt dig väl smaka av det som går hem.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-07-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 50 - Glädje

Sällan har poddpingvinerna varit så obekväma kring ett ämne som just idag?. Navid tillstår att hans relation till glädje påminner om hans relation till bandet Kent. Och ger sedan Björn en bredsida för alltför bejakande brännbolls-dömande. 


Livet olika glädjekällor får förstås gott om plats i avsnittet. Inte minst bugande myror, snorklande tapirer och fuldans i förarsätet. Det spekuleras friskt kring glädjens funktion, och vilket grundelement som bäst symboliserar glädje. Glädjens koppling till etik, sorg, stress, Carola Häggkvist, pressfotografer och Instagram upptar poddpingvinerna mer än man kan tro. Det gör även Björns rädsla att bli underväldigad, och Navids rädsla att vara för mycket. 


En målande haiku-poet från Bjärred introduceras för våra lyssnare, och en tvätt-äkta svensk profet som Navid upptäcker på toaletten hyllas. Poddpingvinerna belyser den trovärdiga glädjens magnetism, glädjens unikt italienska nyans, deras egen ambivalens inför glädje, och vetandets relativa värde. 


Som om inte detta vore nog, ingår även historien om när en av pingvinerna nyligen nästan blev utslängd av säkerhetspersonalen från en fest i Borås. Dessutom utses en solklar kandidat till titeln ?Sveriges mest lättlurade människa?. 


Så vi säger som Snurre Sprätt: ?Idag är dagen då Helmers morötter är färdiga för skörden. Vad väntar jag på??


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-07-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 49 - Provprat del 1

Stunden är kommen, manegen är krattad, det är nu det händer. Välkommen till det första pingvinpodds-avsnittet utan förutbestämt ämne!


Pingvinerna börjar med att sätta tonen för samtalet, och med att checka in. Metaforen är upptäcksfärd. Fordonet är isflaket. Riktningen är mot djupet och mörkret. Snabbt rör sig samtalet mot Navids relation till sårbarhet. Nymanglade lakan spelar en mer central roll just här än du räknat med. Björn provpratar kring det läkande lyssnandet, och ett spontant recept för empatisk magi ser dagens ljus. 


Därefter gästspelar en papperstiger, Byron Katie och ett magiskt mantra. Björn bjuder på en akademisk bekännelse, och Navid drömmer om att dö. En lovsång till det akut receptiva i var och en av oss följer, och en uppmuntran att gå från livet som en kamp till livet som ett mysterium. Navid tror han är Super Mario i en svampvärld, och Björn avbryter rätt ofta för någon som inte vill bli avbruten. 


Det är förbundet, nära, på riktigt och naket. Det är, kort sagt, en ovanligt solig dag på isflaket. Du har din självklara plats. Det står en paraplydrink och en skål soltorkad krill på sidobordet bredvid din fåtölj. Slå dig ner, andas ut, och låt poddpingvinernas existentiella foxtrot visa dig vägen hem. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-07-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 48 - Makt

Det börjar med två övertrötta pingviner som pratar persisk svenska. Den ena tar emot en del anklagelser, den andra kan inte släppa känslan av att ha en gul plastanka på huvudet. Sen går det rätt mycket utför häpnadsväckande snabbt. Det krävs ett hjärta av sten för att inte skratta med.


Men sen är dom makten på spåret. Obönhörligen. Navid tillstår sin oförmåga att inte göra här och nu mera intressant. Båda berättar den korta versionen av hur dom blev kronvrak. Björn ger slutscenen i Midnight Express ett andra liv, och Navid illustrerar varför en armé baserad på konsensus aldrig skulle fungera. Lite otippat gör Navid en feministisk analys av makt, och Björn kontrar med en marxistisk. Maktens källor begrundas, inte minst skönhetens makt. Navid detaljerar sin motvilja till offer-rollen, och Björn citerar sinnesro-bönen från tolvstegs-programmet. 


Sen blir Navid provocerad, utan att helt och hållet övertyga. Fast när han utvecklar sin livmoders-mystik känns han betydligt mera trovärdig. Björn slänger in ett par spirituella disclaimers, varefter poddpingvinerna målar upp det mänskliga dilemmat med rätt mycket mörka grundfärger. Därefter görs ett snabbt nedslag i Hare Krishna-rörelsen, och ett längre nedslag i bugandets ädla konst. Chassidismen gör sitt första gästbesök i pingvinpodden, ett besök som är svårt att glömma. 


Som vanligt gör innehållsförteckningen upplevelsen ingen rättvisa. Avsnittet om makt är mycket varmare, mycket mera smakrikt, mycket mer näringshaltigt och mycket mera underhållande än det låter. Poddpingvinerna sitter nerbäddade i rosa spunnet socker, har ovanligt svårt att ta sig själva och varandra på allvar, och är, hur osannolikt det än låter, ännu mera oemotståndliga än vanligt?. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-06-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 47 - Kreativitet

Det finns poddar och det finns poddar. Men det finns bara en podd där du i samma avsnitt får svar på samtliga följande brännande frågor:


Hur pratar buskar på savannen och träd på en sluttning med varandra?


Kan man mäta kärlek med en linjal?


Hur ser bins motsvarighet till flygledar-torn ut? Och vad dricker bin när dom vill sätta lite guldkant på tillvaron?


Skapar vi bäst i trygghet eller i svårmod?


Vilken roll spelade Björns talar-kollegor i hans senaste mardröm?


Hur skiljer sig äldre tiders syn på kreativitet från dagens?


Vad har en sportbil på landsvägen och en trampbåt i träsket att göra med kreativitet?


Vad tänker Björn om meditation och kreativitet? Och hur är han på att teckna, egentligen?


Varför har skolor och arbetsplatser så svårt att främja kreativitet?


Varför är ett öppet sinne inte så lätt på Taverna Brillo en fredagskväll?


Vem är det skäggiga mysteriet på andra sidan bordet?


Vad tyckte Nietzsche om promenader och kreativitet?


Vad händer när en ekorre och en mink dricker för mycket vin på första dejten?


Och kanske den största frågan av dom alla: Vad har Paris med pulka-åkning att göra?


Bara gör som vanligt. Slå dig till ro vid podd-brasan på isflaket, och se Antarktis mest oförutsägbara radarpar dansa sin dans tills fenorna blir fransiga. Dom dansar för dig. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-06-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 46 - Mörker

Idag handlar det om Mörker. Mörkret i oss, och mörkret omkring oss. Roll-listan är som vanligt lång, och innefattar bland andra Sten-Åke Cederhök, Simon & Garfunkel, Homo Capabilus, Darth Vader, The Disturbed, Voldemort, en Mästare i Bangkoks utkanter, Navids dotter Sigrid, en rånad och drogad ateistisk vetenskapsman i koma på ett tåg i Thailand och en liten grupp underpresterande samlare och jägare. 


Bland liknelserna du kommer att minnas återfinns handfats-liknelsen, brunnen-och-repstegarna-liknelsen och en liknelse om att ensamt trampa vatten på ett ändlöst hav. Den sista liknelsen kommer du förstås försöka glömma, men inte riktigt lyckas. 


Bullshit-flaggan flaggas friskt idag, mot till exempel pepp, tips, råd, lösningar och en inspirationsföreläsare. Björn bjuder på fler liksom och harklingar än någonsin för pengarna, och säger för första gången i sitt liv meningen: ?Det har ju gått så dåligt för mig hela dan, varför skulle det gå sämre nu??  Navid bjuder på sin skepsis inför soliga själar, en genant och hjärtevärmande insikt, och en inlevelsefull gestaltning av hur han tar sig till acceptans.


Pingvinerna gnabbas lite om vem som är mörkast, som pingviner gör. Du får lära dig ett nytt ord, fascikulationer, och erbjuds en palett av förhållningssätt till mörkret som funkat för poddpingvinerna. 


Som bakom-scenerna-kuriosa uttryckte båda poddpingvinerna mild eller oförblommerad fasa inför nästa veckas poddinspelning, för då är ett av ämnena Glädje. Dagens ämne Mörker, gjorde däremot dom båda påtagligt mycket piggare och gladare. Go figure. Vissa saker som händer på isflaket är det kanske bäst att inte fundera så mycket kring. Eller som dom säger i Antarktis: ?What happens on Isflaket, stays on Isflaket.? 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-06-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 45 - Tid

Dagens avsnitt handlar om Tid. Men börjar som vanligt någon helt annanstans. Just idag börjar avsnittet i Björns öra och i ett djupt hål i marken i Irak. Och bland tandläkare, blommiga skjortor, Monty Python, dominobrickor, mörk choklad och komiska dödsfall. 


Det hinner faktiskt gå 600 sekunder innan poddpingvinerna tar sig an dagens ämne. Men då gör dom det med besked. Objektiv och subjektiv tid behandlas, olika kulturers och tidsåldrars tidsuppfattning likaså. Vi får lära oss om klock-tid och klick-tid, Kronos och Kairos, horisontell och vertikal tid, linjär och cirkulär tid.


Pingvinerna hinner även med lite Tony Robbins-bashing och Navids sommarlovs-ångest. Björn kommer ut som landets mest oansvariga civilekonom, och berättar om en konspiration i Konstantinopel för 1500 år sedan. Navid kröns till Kungen av den oväntade liknelsen, och är djupare än någonsin. Förutom när han hittar kaksmulor i Björns skägg. Björn kontrar med att milt ifrågasätta Navids verklighets-uppfattning, vilket strax därefter leder till att Björn vill adoptera Navid som sällskapsdjur. 


Kort sagt. En helt vanlig dag på isflaket. Precis som vi vill ha det. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-06-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 44 - Humor

Poddpingvinerna går ut mjukt idag. Motvals-Navid provar skrattyoga, och hamnar på pip-stadiet. Kvoten för hur mycket man kan, och bör, podda om kroppsvätskor i ett avsnitt fylls redan efter 5 minuter. Tyvärr tar det inte slut där. Fast nivån lyfter påtagligt när dom fyra temperamenten avhandlas, tack vare en väldigt gammal grek. Därefter följer en minnesvärd scen om humor i ett skyddsrum under Teheran medans bomberna faller. Navid tycker han borde få medalj för att han tar sig själv så mycket på allvar. Men samtidigt vill han bli roastad. Även Björn visar upp en komplex personlighet när han blir uppenbart obekväm kring att skoja om kungen. 


Som vanligt får du svar på många frågor du inte ens visste att du hade. Hur definierar John Cleese framgång för en engelsman? Vilken religion har mest humor? Vad har andlighet med soldäcket på Titanic att göra? Hur vet vi att Gud har humor? Är Navid tuff eller en tönt? Hur fick Italiens svar på Papphammar poddpingvinerna att hulkgråta? Varför älskar människor att titta på apor? Vem får man skoja om? Hur förhåller man sig till andras plumpa skämt? Varför är ett misslyckat skämt ibland så roligt? Speciellt om det innehåller utklädnad och chokladmousse i finglas?


Björn kroknar lite mot slutet, men det gör ingenting, för Navid har energi för två. Pingviner jobbar alltid så. En för alla, alla för en


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-05-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 43 - Tacksamhet

Idag är det två villiga men initialt reducerade pingvinsoldater som möter oss på isflaket för att provprata om Tacksamhet. Den ene är en smula burdus i början, och det tycks omedelbart pigga upp dom båda två. 


Innan du vet ordet av, har Navid både hunnit under sin mormors kläder, och kartlagt sårbarhetens Bermudatriangel. Det skapar såklart mer än styrfart genom motvinden, och möjliggör finstämd lågflygning över så åtskilda landskap som religion och tacksamhet, tacksamhetens estetik, beskyllande, beställande, glättig och hukande tacksamhet, tacksamhetens femgradiga skala, den oriktade tacksamhetens arrogansfria fniss, kapitalism och tacksamhet, tacksamhet och rädsla, tacksamhet som surrande sockervaddsfluff, tacksamhetens antonymer och den storslagna tacksamheten som kan infinna sig när ditt hus brunnit ner. 


Låter det som mer om tacksamhet än du kanske är redo för just nu? Oroa dig inte. Utan extra kostnad ingår även en obskyr och djupt kritisk recension av pingvinpodden. Dessutom citat av bland andra 1700-tals-mystikern William Blake, den medeltida punkprästen Meister Eckhart, ikonoklasten Jed McKenna, Helige Franciskus av Assisi, Öckerös egen fiskarson Christer Olsson och den romerska politikern Cicero. Som bonusmaterial just idag medföljer även en bredsida från Navid mot billboards, och Björns berättelse om hur det går till att kåpa av som munk, utan att kompromissa kring flärd-faktorn. 


Och, varken du vill eller inte, och mot bakgrund av Björns dokumenterade motvilja inför kroppsvätskor, så får du även ett otippat tips om hur du kan hjälpa en känslomässig bajskorv som satt sig på tvären att få se dagens ljus. 


Allt skall ut i ljuset. Det är samtidens melodi. Poddpingvinerna stämmer upp sina frusna fioler, och spelar just den sången. Klart dom hoppas du vill lyssna!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-05-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 42 - Poesi

Det här är inte avsnittet som passar att lyssna på när du städar, rensar ogräs eller passerar tomater. Det här är avsnittet du vill lyssna på alldeles ostört. Det börjar med att Navid försöker överraska Björn, men Björn distraherar istället Navid genom att göra honom generad. Sedan tar det en halvtimme innan Navid minns överraskningen igen. Men överraskningen är väl värd att vänta på. 


Dagens ämne är poesi. Ämnet är så viktigt för Navid att han blir nervös på riktigt. I en passage börjar han faktiskt gråta tyst av rörelse. Det händer kort efter avsnittets kanske mest poetiska rad: "She´s the kindest thing that´s happened since Burlington, Vermont." Aldrig tidigare har en jourbutik i North Dakota beskrivits med så mycket inlevelse.


Långt innan dess blir dock Björn prematur, och det ser en kort stund ut som om poddnjutningen blir mycket kortare än planerat. Men pingvinerna hämtar sig snabbt, och strax är allt igång igen. Navids verbala fyrverkeri når i detta avsnitt aldrig tidigare skådade höjder, hur kan man till exempel inte älska formuleringar som "en pusselbit inslängd i en tornado" och "vi lever våra liv på så många olika våningsplan". Björn är kärnfull och säger "så fint" alldeles för ofta, men just idag passar det. Hans Haiku-battle i munkkåpor med sin mentor i en villa-förstad till Boston är svår att sudda ut ur den inre bildbanken. 


Poesi och klass får sin plats, pretto-poesi och poesi som källkod likaså. Då Navid börjar provprata om mysteriet som aldrig försvinner, blir det svårt att komma ihåg vem av pingvinerna som varit andlig på heltid i 17 år. Björn närmar sig raseriutbrottets rand då han påminns om motsatsen till poesi. 


Och pingvinerna läser en massa poesi. Gammal och ny. Manlig och kvinnlig. Egen och andras. Raderna som skrevs under en sommar som kioskbiträde på Gotte-Maja lämnar inga andra än stenstatyer oberörda. 


Så luta dig tillbaka i solstolen. Se till att ha gott om läskeblask i tillbringaren, och låt två av Antarktis stolta söner gunga din själ i en hammock, med orden som tar dig bortom orden. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-05-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 41 - Tillit

Du vet att du strövat långt, långt från tallriksmodellen, när födelsedagsfrukosten inkluderar ostbågar och popcorn. Men det är ändå mindre konstigt än att höra Björn visk-sjunga en obskyr skånsk hyllningsvisa. Det senare kan upplevas lite som att få en snigel på ögat. Lättare är det då att ta till sig poddpingvinernas minnen av Aviciis gåvor. 


Sedan lotsas vi in på dagens huvudämne, tillit. Lite otippat är det en svensk Hollywoodfru som blir vår lots. Och Tom Hanks. Vi får höra om Navids tillit på tåg, medans Björn utvecklar en teori om tillit som tycks bygga på något han kallar ryggsex. Pingvinerna spinner därefter fritt kring vad som gör att någon vinner vår tillit, eller inte. Sedan går Björn loss på Den Stora Tilliten, men det är helt och hållet Navids fel. Navids bullshit-antenner är på sin vakt, men det slutar ändå med att han poetiskt stämmer in i hyllningarna. Även Jesus har här en viktig roll. 


Nästa höjdpunkt bjuder Navids vän Gustaf på. Den är så vacker att vi delar den redan här: "Lita på människor mer än dom förtjänar." Håller du inte med, så har du inte läst tillräckligt om seriefiguren Bamse. Sedan hjälper Navid Björn att förstå att närvaro och intention också kan ses som sakkompetenser. Just den passagen är faktiskt mycket mer intressant än den lät i förra meningen. Därefter behandlas tillits-krisen, och Björn lyckas där dissa 90-talet en andra gång i samma poddavsnitt. Poddpingvinernas provpratande om vad den krisen beror på, kan upplevas som provocerande. Men dom står kvar på sitt isflak, och flaskpost är alltid välkommen. 


Avslutningen inkluderar ett nytt ord Björn uppfinner, en ny liknelse om bin, bikupor och tillit Navid hittar på, och ett oväntat men uppfriskande gästspel av anarkist-Björn. 


Du hör ju. Det är en helt vanlig och alldeles underbar dag på isflaket, och det finns inte en anledning i världen att inte hoppa på. Vad väntar du på?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-05-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 40 - Separation

Vad har människor i Oregon klädda i vinrött, Koolaid i Guyana, Navids villkorade kärlek till Björn, sången dom spelar när filmen är slut, enkelresan från livmodern till barnmorskan, andliga och icke-andliga enhetsupplevelser, det mest oromantiska ordet för kärlek, nära-livet-upplevelser, en tysk-israelisk filosof, att göra slut med en vän, Hasse Alfredsson, Stockholmarnas ofullkomliga fysiska framförhållning, målmedvetenhetens nackdelar och Navids hund Hermans drömmar om ryggsäcksresande gemensamt?


Precis. Dom finns med på isflaket just den här gången. Så kliv på, kliv på, gott folk. Luta er tillbaka i snöfåtöljerna och ta del av poddpingvinernas osnitslade samtal om separation. Det har aldrig varit mera oensamt på isflaket. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-05-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 39 - Mod

Den här gången handlar det om mod. Mod är ordet inte ens Platon lyckades definiera, trots att han gjorde upprepade försök. Vi hyllar tidigt en skinande vardagshjälte på väg hem från ett löparlopp. Han glänste i reservationslöst civilkurage när det som mest behövdes. Därefter hissar vi tre modiga kvinnor, Tove Jansson, Astrid Lindgren och Linnéa Claeson. Mest Linnéa, faktiskt. Inte så konstigt. Hon sammanfattar helt enkelt mod bäst. I vad hon gör, och i vad hon skriver till oss.


Den berömda Skruttet-principen belyses, och du får lära dig vad G-strängen på två gitarrer i var sitt hörn av ett rum har med mod att göra. Munk-Björn smygtittar på Saving Private Ryan, och det gör honom modigare. Poddpingvinerna grottar glatt ned sig i Jungianska arketyper, interna och externa drivkrafter, mentala brandövningar, och påminner om skönheten i att klistra sitt bladguld på Buddhans rygg. Navid sticker hål på allt vi tror vi vet om strutsar och politiker, och guidar oss i den vita fläcken på kartan, hjärtats vildmark.


Som sig bör citeras mot slutet Jan Stenmarks tidlösa visdom: ?Man föds. Man bidar sin tid. Man kliver fram.?


Välkommen fram du med. Det finns alltid en plats med just ditt namn graverat på en stilig skylt av antarktisk mässing på isflaket. Håll inget tillbaka. Världen behöver mer av dig.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-04-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 38 - Avundsjuka

Vad har kanderad ingefära i tropikerna, en tidig Tom Jones-LP, Navids känslor kring svaghet, Björns besök på Malmö-akuten, Navids gästpoddande i Värvet, troll som hatar solljus och enhetsupplevelser med avundsjuka att göra? Mer än du kanske tror.  


Vill du höra poddpingvinerna dissekera begreppet avundsjuka på längden och tvären och bredden, och avundsbattla och Göteborgsvitsa och tillstå sin egen svartsjuka, så har du kommit till precis rätt ställe. 


Häng av dig din stolthet i hallen, lägg din genans på hatthyllan, och ställ din tendens till svartvitt tänkande i paraplystället. Slå dig ner i pingvinfåtöljen framför isflakets poddbrasa, och låt poddpinginerna massera din själ med en verbal poddpromenad kring allt som har med avundsjuka att göra. Det är som frisk luft. Det gör alltid gott. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2018-04-18
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.