Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Tyngre Dietistpodden

Tyngre Dietistpodden

Två legitimerade och pratglada dietister diskuterar kost, näring, träning och hälsa. Nytt avsnitt varje vecka! Värdarna är Lova Molin och Karoline Pettersson. Ni hittar även @tyngredietistpodden på Instagram och Facebook med tips på goda recept, intressanta nyheter och annan matnyttig information.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

tyngre.se

Avsnitt

Det viktigaste att tänka på vid IBS

Veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden har fokus på kost och livsstil vid IBS. Tjejerna tar upp vad som egentligen är viktigast att tänka på, både kring kost och livsstil.

Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts (iTunes) - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.

2019-06-15
Länk till avsnitt

Hälsosam mat som livsstil, året runt!

Sommaren är på intågande vilket för många innebär allt mer festligheter, många restaurangbesök, bufféer och resor. Det är en period det kan bli svårare att bibehålla hälsosamma rutiner.

Men det går att ha bra matvanor även under sommarhalvåret, det gäller bara att tänka till. I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden delar tjejerna med sig av tips och trix för att bibehålla hälsosamma rutiner året runt.

2019-06-08
Länk till avsnitt

?Jag vet hur jag ska äta, varför gör jag det inte??

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras olika faktorer som påverkar våra matval. Många upplever att de vet precis hur de ska äta för att må bra, ändå gör de det inte. I detta fall är lösningen att hitta grundorsaken bakom.

I detta avsnitt får du med dig både tankesätt och metoder för att kunna göra aktiva och medvetna val i vardagen.

2019-06-01
Länk till avsnitt

Mat och hållbarhet med Anki Sundin

Veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden gästas av Anki Sundin. Anki är en av Sveriges mest välkända näringsfysiologer och har fokus på livsmedel, kommunikation och hållbarhet. Temat på avsnittet är just mat och hållbarhet.

00:01:08 ? Anki in

Områden som avhandlas är vad som är viktigast att tänka på när det gäller mat och miljö, om det finns någon nytta med köttproduktion, social hållbarhet, hur olika slags kött påverkar miljön och mycket annat. Missa inte detta mycket informativa och viktiga avsnitt.

2019-05-25
Länk till avsnitt

Så bibehåller du muskelmassa vid viktnedgång

 I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden besvaras ett gäng lyssnarfrågor. Ämnen som diskuteras är bland annat äppelcidervinäger, kost efter fitnesstävling, vad ska man tänka på för att bibehålla muskelmassa vid viktnedgång och om man gå ner i vikt trots att man äter några skivor bröd varje kväll.

2019-05-18
Länk till avsnitt

Vad är egentligen en bra kostplan?

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras vad som egentligen är en bra kostplan. Vilka faktorer bör man ta hänsyn till i ett kostupplägg samt hur anpassar man det efter den enskilda individen?

Vidare informerar Lova och Karoline om olika utbildningar inom kost samt hur de skiljer sig åt.

2019-05-11
Länk till avsnitt

Så blir du av med ångest kring mat och träning

Temat för veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden är mat, träning och ångest. Vad är egentligen en sund inställning kring mat och när går tankarna kring mat, träning och hälsa till överdrift?

Tjejerna delar även med sig av råd kring hur man kan gå tillväga för att minska ångest och skapa sig ett balanserat förhållningssätt kring en hälsosam livsstil.

2019-05-04
Länk till avsnitt

Hur du ska äta när du är sjuk!

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden besvaras lyssnarfrågor.

Ämnen som diskuteras är bland annat barn kan få sockerkick, varför man lätt vill äta stora mängder efter att ha följt ett kostschema, bra matval om man äter buffé samt hur man bör tänka kring mat vid sjukdom.

2019-04-27
Länk till avsnitt

Allt det bästa från Kostdagen med Tyngre

För er som missade Kostdagen med Tyngre och vill veta vad som sades på de olika föreläsningarna avslöjar Tyngre Dietistpodden denna vecka gobitarna. För er som var med på kostdagen finns nu möjlighet till repetition.

I veckans avsnitt "Snygg och stark med hållbara metoder samt varför vi äter som vi gör" diskuteras och summeras följande föreläsningar:

Hållbara supermaten som bygger, med Anki Sundin Bygg 1/2 kg muskler i veckan på både bulk och deff - så gjorde jag det, med Ola Wallengren Hur man blir snygg naken!, med Jacob Papinniemi Varför vi äter som vi gör när vi kan äta annorlunda, med Nicklas Neuman
2019-04-20
Länk till avsnitt

Mat för resultat

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras mat vid träning.

Hur mycket mer behöver man äta om man tränar styrketräning eller löpning? Hur bör man tänka gällande intag både före och efter träning? Hur ska man tänka kring matintag inför ett lopp? Varför äter så många som tränar mycket ris, finns det något speciellt med just ris?
2019-04-13
Länk till avsnitt

Livsmedel går inte att dela upp i nyttiga och onyttiga

Många människor idag har ett svartvitt resonemang när det gäller mat och kategoriserar olika livsmedel som tillåtna eller förbjudna.

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden reder tjejerna ut varför det ej går att kategorisera specifika livsmedel i nyttigt eller onyttigt.

2019-04-06
Länk till avsnitt

Allt du velat veta om vegetarisk kost

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras vegetarisk kost och ett antal lyssnarfrågor på temat avhandlas som ett eget avsnitt.

Vad behöver man tänka på vad gäller intag av protein, fett, vitaminer och mineraler? Går det att tillgodose sitt näringsbehov med vegetarisk mat? Hur bra är egentligen diverse ersättningsprodukter på marknaden?
2019-03-30
Länk till avsnitt

Hur hälsosamt är det egentligen?

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras och utvärderas ett antal olika livsmedel.

Vad är egentligen bäst, vanlig mjölk eller växtbaserad dryck? Är det nyttigt med ägg?

Andra livsmedel som diskuteras är nötter, nötsmör, linschips, bönpastapasta och proteinberikade livsmedel såsom choklad och keso.

2019-03-23
Länk till avsnitt

Frågeavsnitt

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden besvaras lyssnarfrågor. Ett fullspäckat avsnitt där ett gäng olika teman diskuteras såsom:

Hur mycket vatten bör man dricka? Hur håller man vikten efter viktnedgång? Varför är det viktigt med Omega 3? Är frysta grönsaker sämre näringsmässigt? Försvinner näringen ur maten när man mikrar den? Hur mycket protein bör man äta egentligen? Hur ökar man sin insulinkänslighet? Vad tycker tjejerna om Crossfit? Citronvatten på morgonen? Är det bra för något? Är LCHF en bra diet? Diet med endast protein i 3-10 dagar, är det bra? Fullkorn till barn? Bör barn äta lättprodukter när det gäller mejeriprodukter?
2019-03-16
Länk till avsnitt

Det absolut bästa sättet att gå ner i vikt

Söker du bästa metoden för att gå ner i vikt eller tappa fettmassa? Har du testat en gäng olika metoder, dieter eller magiska piller som sägs ska bidra med mirakel? Tänk om och tänk rätt.

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden sammanfattar tjejerna hur man bör tänka och agera för att lyckas med viktnedgång, tappa i fettmassa och behålla resultaten på sikt.

2019-03-09
Länk till avsnitt

Matmyter

Tyngre Dietistpodden diskuterar myter och påståenden om mat:

Går man upp i vikt av att äta på kvällen? Hur bra är det egentligen med kokosolja? Får man låg ämnesomsättning om man inte äter var tredje timme? Är E-nummer farligt? Hur ligger det egentligen till med sötningsmedel?

Detta och mycket annat diskuteras i veckans avsnitt.

2019-03-02
Länk till avsnitt

Emma Igelström ? Vägen ur Bulimi

Veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden gästas av Emma Igelström. Emma är mest känd för sina fantastiska framgångar inom simning.

Något många inte vet är samtidigt att när Emma Igelström befann sig på toppen av sin karriär som elitsimmare led hon av bulimi och ätstörningar.

I avsnittet berättar Emma om tiden som sjuk, insjuknandet samt tips och råd både till den som har ett problematiskt förhållande till mat och anhöriga.

2019-02-23
Länk till avsnitt

Ätstörningar

För många är idag förhållandet till mat väldigt komplicerat. I vissa fall går det så långt att individen drabbas av någon form av ätstörning. Just ätstörningar är det viktiga temat på veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden.

Ätstörningar innebär att individen har svårigheter att fungera normalt i sin vardag, då livet till stor del styrs av maten och av kroppsvikten. Personen är så att säga fastlåst i sitt beteende. Orsaken till ätstörningar är inte helt känd och mycket talar för att bakgrunden till dessa sjukdomar är ett komplext samspel av flera faktorer.

I avsnittet diskuteras olika faktorer som kan bidra till ätstörningar, olika typer av ätstörningar, komplikationer, svar på lyssnarfrågor och egna tankar samt reflektioner kring området.

2019-02-16
Länk till avsnitt

Därför älskar vi kolhydrater

Temat på veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden är kolhydrater. Kolhydrater är en grupp näringsämnen som innefattar socker, mjölksocker, fruktsocker, stärkelse och kostfibrer. En gemensam egenskap hos kolhydrater, med undantag för vissa kostfibrer, är att de utgör förhållandevis lättillgänglig energi och är både hjärnans och musklernas favoritbränsle.

Värdarna diskuterar olika typer av kolhydrater, vad som händer i kroppen när vi äter kolhydrater samt kolhydrater och hälsa. Tjejerna listar även sina favoriter när det kommer till kolhydrater och vad dessa har för hälsofrämjande effekter.

2019-02-09
Länk till avsnitt

Kosttillskott

Temat på veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden är kosttillskott. Vad är egentligen kosttillskott? Vem är i behov av kosttillskott? Kan det vara farligt med kosttillskott? Detta är några frågor tjejerna besvarar.

Vidare diskuteras några specifika tillskott som är värda att prata om samt tjejernas syn på energidrycker. Avsnittet avslutas med veckans mumma, veckans dumma samt veckans livsmedel.

2019-02-02
Länk till avsnitt

Mårten Nylén om mentala nycklar för att lyckas

Många känner till Mårten Nylén från TV (Biggest loser och Ninja Warrior) samt som personlig tränare. Vad kanske inte många vet är att han också har ett stort fokus på mentala faktorer för lyckas genomföra livsstilsförändringar och leva hälsosamt.

I Tyngre Dietistpodden-intervjun diskuteras bland annat de viktigaste mentala nycklarna för en framgångsrik viktnedgång och hur man går tillväga för få ett bestående resultat samt verktyg för att tänka positivt och få ökad motivation.

2019-01-26
Länk till avsnitt

Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost är temat för veckans avsnitt där Tyngre Dietistpodden träffar Helen Lindqvist. Helen är universitetslektor vid Sahlgrenska akademin, Dr. i biovetenskap från Chalmers Tekniska Högskola, med inriktning mot livsmedel och nutrition.

Helen tillhör en forskargrupp inom nutritionell metabolomik, där hon är involverad i flera interventionsstudier. Fokus i projektet är att karaktärisera kostintag hos individer genom analys av metaboliter i blodprov och urinprov.

I avsnittet diskuteras bland annat det aktuella forskningsläget vad gäller antiinflammatorisk kost, vad begreppet egentligen innebär samt studien MIRA (Musslor-Inflammation-Reumatoid Artrit) vilken syftar till att öka kunskapen om specifik kost för personer med reumatism.

Tips på lättläst artikel för dig som vill fördjupa dig ytterligare i ämnet: http://nutritionsfakta.se/2016/12/15/kostens-paverkan-pa-inflammationsmarkorer/

2019-01-19
Länk till avsnitt

Premiäravsnitt med Karoline Pettersson

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden välkomnar vi Karoline Petterson som kommer att driva podden tillsammans med Lova framöver.

Ni får i avsnittet veta mer om vem Karoline är såsom bakgrund, utbildning och sysselsättning. Som bonus besvarar även tjejerna en lyssnarfråga om vegetarisk kost vid IBS.

2019-01-12
Länk till avsnitt

Järn

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras bland annat behov av järn, källor i maten, absorption samt vegetarisk kost och järn.

Järn är ett mikronäringsämne som ingår i hemoglobin vilket transporterar syre i blodet och i myoglobin som transporterar syre i muskler. Järn ingår även i en del enzymer. Av samtliga mikronäringsämnen är järnbristanemi vanligast globalt sett.

2019-01-05
Länk till avsnitt

Skolmaten

Mer grönt och mindre kött i skolrestaurangen, och mindre socker i fritids och skolkafeterior. I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras Livsmedelsverkets uppdaterade råd som lyfter skolmatens betydelse för hälsa och lärande.

Räcker det verkligen med råd och rekommendationer eller behövs kanske en lagstiftning för att det ska hända något?

Variationen mellan olika skolor i vårt avlånga land är stor, säkerligen både gällande ekonomi och intresse till förändring. Vad har skolorna för resurser och hur mycket kan vi egentligen kräva?

2018-12-29
Länk till avsnitt

?Det lilla extra? (såhär i juletider)

Många unnar sig godsaker, inte bara en dag i veckan utan flera. Fredagsmys, lördagsgodis, söndagsfika ? you name it.

Kanske har du någon gång ätit dig liiite för mätt och önskat att du inte tagit de sista bitarna ur godispåsen? Ändå gör vi det ? varför?

Den här veckan diskuterar Tyngre Dietistpodden utrymmesmat; vad ett stort intag kan få för konsekvenser, varför vi äter så j*kla mycket godis i Sverige, kaloriberäknade (jul)exempel och några tips hur du kan minska på godsakerna.

2018-12-22
Länk till avsnitt

Protein och proteinkvalité

Proteiner beskrivs ofta som kroppens byggstenar och består av så kallade aminosyror. Protein finns i all mat du äter i varierande mängd och av olika kvalitet. Behovet av protein varierar mellan olika individer.

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras just protein, proteinkvalitet, proteinbehov, proteinkvalitét samt olika tillskott såsom proteinpulver, BCAA och EAA.

2018-12-15
Länk till avsnitt

Mat och miljö

Maten vi äter påverkar miljön, kanske mer än vad du tror. Ungefär en fjärdedel av hushållens påverkan på klimatet kommer från just maten. Men vilken mat är egentligen miljövänlig? Hur skiljer sig de olika miljömärkningarna åt? Och vad kan man som konsument göra för att gynna miljön genom sin kosthållning.

Det finns flera enkla saker vi alla kan göra för att minska matens miljöpåverkan. Tips och information får ni i detta avsnitt med Tyngre Dietistpodden.

2018-12-08
Länk till avsnitt

Fysisk aktivitet som ett behandlingsalternativ vid IBS

IBS (Irritable Bowel Syndrome) är en vanlig funktionell tarmsjukdom som kännetecknas av smärta eller obehag i magen och störda avföringsvanor. Symtomen är ofta påtagligt besvärande och begränsar patienters vardag och livskvalitet.

Nu visar forskning vid Sahlgrenska akademin att ökad träningsvolym kan förbättra både tarmfunktion och självkänsla vid IBS. Lyssna gärna, och för extra intresserade hittas avhandlingen här [PDF].

2018-12-01
Länk till avsnitt

Intervju med Cezar Zulewski, Nordic Champ

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden träffar Lova Cezar Zulewski som nyligen kammat hem titeln Nordic Overall Bodybuilding Champion. Cezar berättar i detta avsnitt om sin resa från träning i sitt eget hemmagym till att ha skapat en fysik många drömmer om.

Det pratas mycket mat och kost både under perioder för att bygga muskelmassa och minska i fettmassa, framtidsplaner och Cezars bästa tips för den som själv vill upp på scenen. Ett ytterligare tips är också att följa Cezar på instagram där han delar med sig av sin vardag både vad gäller kost och träning.

2018-11-24
Länk till avsnitt

Morötter till jul?

Snart är första advent här och julen närmar sig med stormsteg. En högtid som för många är förknippad med stort intag av mat, godsaker, bak och mys.

I veckans avsnitt diskuteras hur man kan tänka för att göra hälsosamma val. Och jo, det går att njuta av julen utan att behöva äta morötter till fika var dag ;-)

Hur lång är din jul? Välj dina tillfällen Plocka russinen ur kakan Julbord Bra val Lagom Din plan Julbak
2018-11-17
Länk till avsnitt

Växtbaserat protein

Ett fullvärdigt protein innehåller alla essentiella (livsnödvändiga) aminosyror. Animaliska proteiner, till exempel kött, kyckling, fisk, ägg och mejeriprodukter, är fullvärdiga men det är inte riktigt alltid så enkelt med växtbaserade proteiner. Viktiga proteinkällor att inkludera in i sin kost varje dag är bland annat spannmål och baljväxter som ärter, bönor och linser.

Genom att äta olika slags växtbaserade livsmedel kan man få i sig tillräckligt med essentiella aminosyror, även utan att äta kött och andra animaliska produkter, men det gäller att ha god kunskap kring det!

Hur mycket protein behöver vi egentligen, hur kan man kombinera livsmedel för att måltid ska bli fullvärdig och vad bör man tänka på gällande växtbaserat kost och träning är några funderingar som diskuteras i veckans avsnitt med Tyngre Dietistpodden.

2018-11-10
Länk till avsnitt

Periodisk fasta

Periodisk fasta, eller intermittent fasting, i olika former har sedan många år blivit mer och mer populär. De vanligaste typen av periodiska fasta är troligen 5:2 diet och 24 timmars fasta. När vi pratar träning och styrketräning är det dock kortare fasteperioder man brukar prata om, det vill säga att man fastar under ett visst antal timmar varje dag och äter samtliga måltider under några av dygnets vakna timmar.

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden fokuserar vi på den sistnämnda. Vad säger forskningen, vilka positiva effekter sägs periodisk fasta ha, vad bör man tänka på innan träning och vilka negativa aspekter kan det ge?

Periodisk fasta kan för en frisk kropp vara ett sätt att gå ned i vikt eller komma i bättre form, men om där finns någon bakomliggande sjukdom, är gravid eller om man sysslar med träning på elitnivå så bör man tänka till!

2018-11-03
Länk till avsnitt

Hälsosam och plånbokssmart mat

Att äta hälsosam och nyttig mat behöver inte vara dyrt. I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden kommer dietisterna med tolv tips och råd kring hur du kan spara in på dina matkostnader och samtidigt äta hälsosamt. I avsnittet diskuteras allt ifrån livsmedelsval till pratiska tips i vardagen.

I slutet av avsnittet kommer det även en liten utmaning till er lyssnare att delta på under november!

2018-10-27
Länk till avsnitt

Frågestund del 4

Frågestunden fortsätter även in i veckans avsnitt, med en salig blandning av frågor om ris och arsenik, hur man ska tänka när man läser och tyder innehållsförteckningar med fokus på sockerarterna, antiinflammatoriska bakterier och dess påverkan på tarmflora, längre fasteperioder, vitamin C och tips på hur man kan bli av med sötsuget.

Har du några frågor eller funderingar, tveka inte att skicka ett meddelande till @tyngredietistpodden på Instagram!

2018-10-20
Länk till avsnitt

Frågestund del 3 ? kost vid träning

I veckans avsnitt besvaras nya lyssnarfrågor. Frågorna i detta avsnitt har övervägande fokus på kost vid träning:

Kan man tillgodose sitt behov av Omega 3 genom att äta en matsked Chiafrön per dag? Hur ska man äta för att prestera på gymmet? Kan man dricka för mycket EAA? Går det att minska i fettmassa och öka i muskelmassa samtidigt? Vad bör man tänka om gällande kostintaget om man är äldre och tränar hårt?
2018-10-13
Länk till avsnitt

Så lyckas du med en livsstilsförändring

Oavsett vem du är så är det idag lätt att hitta råd om hur du ska äta, träna och sova för att må bättre. Men för att vara ärlig: utmaningen i en önskad livsstilsförändring ligger allt som oftast inte i att ta till sig fakta, utan snarare i vårt beteende.

Se till att lyssna på veckans avsnitt om du vill ha konkreta tips på vad du bör göra för att lyckas genomföra en livsstilsförändring:

Motivation ? vilken typ behövs på sikt? Autopiloten ? vårt omedvetna normalbeteende Fokusera på rätt saker Sätt upp ett mål Tips på praktiska övningar ? livskartan & analys
2018-10-06
Länk till avsnitt

Att arbeta som dietist på distans

Att folksjukdomarna i samhället ökar är svårt att undgå, och att kosten spelar en stor roll i folkhälsan vet vi sedan länge! Samtidigt lägger vi alldeles för lite tid på förebyggande arbete, framförallt på grund av resursbrist... Vore det inte bättre om vi kunde minska risken för att bli sjuk än att vara tvungen att vänta tills det i värsta fall gått alldeles för långt? Men vi är kanske på rätt väg trots allt!

I veckans avsnitt förs diskussion tillsammans med dietisterna Julia Stahre och Stina Algulin, grundare av och medarbetare på Dietistboxen, om för- och nackdelar med att driva kostrådgivning online, vem det passar bra för och vem det kanske passar mindre bra för. De berättar om vad Dietistboxen erbjuder och hur detta kan underlätta för vårdgivare inom sjukvården, men också för att förbättra folkhälsan i stort och smått!

2018-09-29
Länk till avsnitt

Vetenskapen bakom kostråden, del 2

I veckans avsnitt diskuteras Livsmedelsverkets kostråd vidare. Varför ska man egentligen äta mer av vissa livsmedel och mindre av andra, och hur kan man praktiskt göra för att nå upp (eller ner) till åtminstone en del av rekommendationerna?

Hos @tyngredietistpodden på Instagram och Facebook hittar ni fler tips!

2018-09-22
Länk till avsnitt

Vetenskapen bakom kostråden, del 1

I veckans avsnitt diskuteras vetenskapen bakom kostråden, och vad det faktiskt innebär.

Att kosten har en avgörande faktor för god hälsa kanske vi kan vara överrens om? Det råder dock en stor förvirring över HUR man ska äta och leva för att uppnå just detta. Studieresultat från enskilda studier kan ofta förstoras många gånger om i medier och det är inte så konstigt att många får uppfattningen om att nya kostråd och rekommendationer ständigt kommer till oss!

Livsmedelsverkets kostråd kan då verka ålderdomliga och ouppdaterade, men bakom våra kostråd och näringsrekommendationer ligger en mycket god grund med noggrant kontrollerade studieresultat, sammanställningar och bedömning av det aktuella forskningsläget och vetenskapliga underlaget.

2018-09-15
Länk till avsnitt

Kost vid träning del 2 ? för prestation/för elitidrottare

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden spinner dietisterna vidare på temat kost vid träning. I detta avsnitt med fokus på kost för prestation och kost för elitidrottare. Avsnittet inkluderar bland annat:

Vad som händer i kroppen om man äter för lite Hur man bör tajma maten med träningen Menyexempel för att tillgodose behovet av protein och kolhydrater i samband med träning Behov av makronutrienter
2018-09-08
Länk till avsnitt

Kost vid träning del 1 ? makronutrienter och vanliga misstag

Innehåll i veckans avsnitt:

Varför det kan vara intressant att ta reda på ditt energibehov Hur du tar reda på ditt energibehov Vårt huvudsakliga bränsle vid träning Proteinbehov och varför proteinbehovet ökar för de som tränar hårt Vanliga matmissar när du börjar träna
2018-09-01
Länk till avsnitt

Rött kött och cancer

Veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden har fokus på rött kött och cancer. Enligt livsmedelsverket bör vi äta mindre rött kött och chark, inte mer än 500 gram i veckan. Endast en mindre del bör vara chark. Vidare har WHO klassat processat kött som cancerframkallande.

Hur bör man egentligen tänka när det gäller intag av kött? Hur mycket ökar egentligen risken för cancer i praktiken? Och finns det något man bör tänka på om man drar ner på sitt intag av rött kött?

2018-08-25
Länk till avsnitt

High on sugar (del 2): Diabetes typ 1

Efter ett mer övergripande avsnitt om diabetes läggs nu fokus över på enbart diabetes typ 1. Orsaken till varför man drabbas är fortfarande till viss del oklart. Ur ett dietistperspektiv diskuteras behandling, risker och bra att tänka på gällande kost, alkohol och fysisk aktivitet.

2018-08-18
Länk till avsnitt

High on sugar (del 1): Diabetes

Diabetes är inte en utan flera olika sjukdomar med olika orsaker. Den gemensamma nämnaren är att blodsockret blir för högt utan behandling, vilket bland annat kan ge komplikationer på hjärta och kärl över tid. Ungefär en halv miljon av Sveriges befolkning lider av diabetes, framför allt typ 2.

I veckans avsnitt klargörs skillnader mellan diabetes typ 1 och typ 2, olika behandlingsmetoder och självklart diskuteras matens påverkan på blodsockret samt vilka kostmönster som är lämpliga. Ett ämne där kosten har stor påverkan!

2018-08-11
Länk till avsnitt

Frågestund del 2

Är det farligt att äta linfrön? Finns det gränser för hur mycket sötningsmedel man bör få i sig? Vad finns det för regleringar vad gäller tillsatser i ekologisk mat? Kan man vara allergisk mot ost och samtidigt tåla mjölk? Dessa och många andra lyssnarfrågor besvaras i denna frågestund.

2018-08-04
Länk till avsnitt

Kost vid graviditet

Under graviditeten är det många som fundera över sina matvanor. För att barnet ska växa och utvecklas behövs det mer näring än annars. Behovet av vitaminer och mineraler ökar samtidigt som behovet av energi inte ökar speciellt mycket.

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras energibehov, vitaminer och mineraler samt vad man bör undvika under graviditeten.

2018-07-28
Länk till avsnitt

Att lyckas öka i vikt

Att väga för mycket, viktminskning, ena bantningskuren efter den andra och att deffa pratas och skrivs det hej vilt om. Men att väga för lite, viktökning och metoder för att faktiskt lyckas öka i vikt hör man desto mindre om. Att öka i vikt kan för många vara precis lika svårt som för andra att minska i vikt.

Dagens avsnitt riktar sig mot personer med nedsatt aptit, ökat energibehov av olika anledningar och till alla som i allmänhet har svårt att få i sig tillräckligt eller mer energi än vad man förbrukar, men också till dem som vill bygga muskelmassa utan att öka för mycket i fettmassa. Dietisterna tipsar om bland annat energiberikning av kosten, måltidsordning och livsmedelsval.

2018-07-21
Länk till avsnitt

Sommarspecial och koskit i hagen

Under sommar och semestrar är det lätt att rutiner sätts ur spel. Mer ohälsosam mat, godsaker och alkohol och samtidigt mindre motion kanske känns bekant för några.

Återkommande restaurangbesök och besök på uteserveringar kan vara riktiga hälsobovar om du inte tänker dig för. Dietisterna ger tips vad du bör tänka på, och guidar dig till bättre alternativ. Hur många kalorier du "vinner" om du tar en grilltallrik med ugnsrostade potatis och tzatziki VS en grilltallrik med pommes och bearnaisesås, ja det har tjejerna beräknat. Kaloriskillnader i olika typer av såser har också undersökts separat. Slutligen ges grilltips och bra picknickalternativ.

Kom ihåg: du kan njuta av allt, men inte alltid. Ha en fantastisk sommar!

2018-07-14
Länk till avsnitt

Tarmflora och mat

I veckans avsnitt av Tyngre Dietistpodden diskuteras tarmflora. Tarmen med sin mikrobiota utgör ett av kroppens största organ. Det finns tusentals olika arter av tarmbakterier och vi har ännu inte kartlagt alla. Senaste årens forskning tyder på att tarmflorans sammansättning av mikroorganismer och dess funktion har betydelse för hälsan och uppkomsten av sjukdomar.

Vidare har en av de största trenderna inom nutrition under de senaste åren har varit tarmbakterier. Det har dykt upp mängder med olika böcker på området, många påstår att genom att äta rätt kost för tarmen kan man lösa alla möjliga problem såsom övervikt/fetma, psykisk ohälsa, sötsug, tarmsjukdomar och mycket annat. Men vad vet vi egentligen? Vad har vi för forskningsunderlag och vad bör man tänka på om man få en bra sammansättning av tarmbakterier?

2018-07-07
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.