Sveriges 100 mest populära podcasts

Funka med adhd-Jill&Gill

Funka med adhd-Jill&Gill

Podden för dig som vill ha konkreta metoder och tips på hur du kan klara vardagen bättre när du har barn med adhd.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

soundcloud.com/user-51224854

Avsnitt

#97 Fo?rfattaren Hanna Landahl fick diagnos som vuxen

När författaren Hanna Landahl fick diagnos som 44-åring fick hon en förklaring till varför hennes arbetsliv hade varit så svårt under så många år. Sedan sex år tillbaka har hon hittat hem som författare till böcker för barn, ungdomar och vuxna. Hanna är en produktiv författare som i dagarna ger ut sin tionde bok. Hon brinner extra för att skriva böcker för barn och ungdomar som är läsovilliga. Du kan läsa mer om Hannas författarskap här: https://www.instagram.com/hannalandahlforfattare
2022-08-05
Länk till avsnitt

#96 Funka Mera vill sätta språkstörning på kartan

Anna-Karin Arnald på Funka Mera vill sätta språkstörning på kartan. Hon är logoped och vill uppmärksamma vad det innebär att ha en språkstörning och hur man kan arbeta för stötta barn och unga som får den diagnosen. Funka Mera har startat en fb-grupp som heter logoped live där de har livesändningar om just sådana här ämnen.
2022-03-28
Länk till avsnitt

#95 Självkänsla och bemötande med Petra Krantz Lindgren

Vi samtalar med Petra Krantz Lindgren, om bland annat självkänsla och bemötande. Hur kan du som förälder med hjälp av ditt bemötande stärka självkänslan hos ditt barn? Petra är beteendevetare, författare, föreläsare och även själv mamma till barn med npf-diagnos. Hennes insiktsfulla sätt att dela med sig av sin kunskap är verkligen inspirerande.
2022-01-31
Länk till avsnitt

#94 Vad kan hjälpa elever tillbaka till skolan?

När man har varit borta från skolan länge kan vägen tillbaka vara svår. Men vad är det som kan hjälpa? Vi har pratat med Titti Ljungdahl som har arbetat som lärare och rektor under många år. Hon berättar om hur t.ex. bemötande och val av lokaler kunde få barn som varit hemma länge att återvända.
2022-01-28
Länk till avsnitt

#93 Alexander Skytte tipsar om skola, bemötande och föräldraskap

Alexander Skytte är idrottslärare och har själv en adhd- och autismdiagnos. Han har så många egna erfarenheter både som elev, lärare och nu också som förälder. Han har en förmåga att på ett konkret och lättsamt sätt dela med sig på. Vi pratar med honom om hur man kan kommunicera med skolan för att få ett bättre samarbete, hur du som förälder kan bemöta ditt barn och en massa annat bra som du som förälder har god nytta av.
2022-01-21
Länk till avsnitt

#92 La?rdomar från året och möjlighet till nystart

Slutet av året är en möjlighet för summering men också en inbjudan till nystart. Inget andas nya möjligheter som ett nytt år. Om ditt år som gått skulle vara en tavla så skulle den vara full av bra och mindre bra motiv. Lärdomar och erfarenheter att ta med sig in i nästa år. Ett år där du kan ta med dig det bästa från året som gått och börja skapa en helt ny tavla.
2021-12-21
Länk till avsnitt

#91 Det börjar med dig själv

Att tänka tanken om att man själv är den viktigaste nyckeln till framgång kan vara skrämmande, men det kan också få en att inse vilka goda möjligheter man har. Att ha kunskap om olika metoder och verktyg är viktigt, men det är ännu viktigare att blicka inåt och fundera över vilken förälder man egentligen vill vara.
2021-11-29
Länk till avsnitt

Underlätta loven genom en bra struktur

I det här avsnittet pratar vi struktur. Det har precis varit höstlov och just loven kräver en hel del av oss föräldrar. Hur kan du göra det lättare för dig själv och för dina barn genom att tänka efter före och bestämma dig för vad som är viktigt? Hur kan struktur hjälpa dig som förälder minst lika mycket som det hjälper barnen?
2021-11-08
Länk till avsnitt

#89 Ett utmanade föräldraskap e-event 2021

Efter eventhelgen kan vi bara konstatera - det är utmanande och svårt att vara förälder till barn med npf-diagnos. I de flesta samtal och livesändningar med olika kunniga personer inom ämnet återkommer man just till det. Att det är svårt. I det här avsnittet lyfter vi det vi fastnade mest under eventet och pratar om tonåringar och hormoner, behandling vid adhd, beteenden, tydliggörande pedagogik och hur man som mamma vaknar upp och får insikter som blir avgörande för framtiden.
2021-10-29
Länk till avsnitt

#88 En bättre vardag för familjer med npf - Välkommen till E-event 2021

Vi vill ge alla föräldrar som lever med npf i familjen en helg full med pep och inspiration. Välkomna till Funka med adhd:s e-event! Du får en helg med inspirerande intervjuer med några av de populäraste och mest insiktsfulla experterna inom området. Du kan hänga med live i e-eventets facebookgrupp och du kan besöka den digitala mässan och få tips om produkter som underlättar din vardag. Anmäl dig här: https://www.funkamedadhd.se/anmalaneevent2021/
2021-09-24
Länk till avsnitt

#87 Gneis - glädjefylld och obehindrad utelek med rätt kläder.

Riktiga utekläder gör skillnad! ? Inte minst för barn som behöver både mer slitstarka och skönare utekläder. Ni vet hur kämpigt det kan vara att få på barnen kläder. De sticks, skaver eller är osköna på annat sätt. Ni känner också igen att nya jackan går sönder efter en vecka med utelek. Vi har pratat med Johanna Gunnarsdotter på företaget Gneis som brinner för att tillverka hållbara, sköna kläder för alla kroppsformer. Bra kläder som gör att man vill vistas ute.
2021-09-20
Länk till avsnitt

86 Skolstart med allt vad det kan innebära

Nu har de flesta hunnit gå i skolan någon vecka. För en del har det rullat på bra men för andra är det riktigt jobbigt. När ens barn kommer hem från skolan och är helt slut, eller när man känner att inget fungerar i den nya skolan. Vad gör man då?
2021-09-02
Länk till avsnitt

#85 Underbara adhd - Den svåra superkraften

När Georgios Karpathakis Jaenson, eller Jojje som han kallas av de flesta, var 25 år gammal fick han diagnosen adhd. Äntligen fick ha ett efterlängtat svar på varför allt var som det var, men han blev också arg och frustrerad över varför han inte fått hjälp tidigare. Efter att ha levt många år med destruktiva beteenden lyckades Jojje vända sitt liv och driver nu företaget "Underbara adhd" där han arbetar med att sprida kunskap om adhd på olika sätt. Han har bland annat varit med och utvecklat ADHD-lådan och arbetar just nu med flera spännande projekt. Vi pratar med honom om bland annat hur han får sin vardag att funka och vilka tips han vill ge till föräldrar.
2021-08-27
Länk till avsnitt

#84 Få familjen att funka med David Edfelt

Alla vill väl veta hur man kan få familjen att funka bättre. I det här avsnittet pratar vi med Leg. psykolog och författare David Edfelt. Han tipsar om hur man genom att använda sig av tydliggörande pedagogik kan hjälpa barnet att förstå t.ex. vad som ska hända och varför. Vi pratar också om hur man kan arbeta med sitt eget bemötande för att nå fram och såklart mycket mer som du som förälder kan ha nytta av. David Edfelt har tillsammans med Cajsa Jahn, Malin Reuterswärd och Anna Sjölund skrivit boken "Få familjen att funka - tydliggörande pedagogik i vardagen" en praktisk handbok om hur du som förälder kan underlätta för ditt barn eller din tonåring i vardagen hemma.
2021-07-02
Länk till avsnitt

#83 Om Adhd-utredning för barn och vuxna.

Om man är vuxen och vill göra en adhd-utredning vad gör man då? Hur går det till och vilka delar består en utredning av? Hur vet man om man ska göra en utredning på sitt barn? De här viktiga frågorna pratar vi med leg.psykolog Caroline Byström från Modigo om.
2021-06-20
Länk till avsnitt

#82 Jobbiga underbara ungar med Alexandra Garle

Alexandra Garle är pedagogen och mamman som kände att det behövdes en enkel bok med tips och hjälp för föräldrar till barn med npf-diagnos - så hon skrev en! Jobbiga underbara ungar är titeln och i det här avsnittet delar Alexandra med sig av sina bästa tips från boken, både när det gäller hem och skola.
2021-06-11
Länk till avsnitt

#81 Ändra beteenden på ett mjukt sätt - går det?

I det här avsnittet lyfter vi två olika vardagsfunderingar. Hur är det egentligen? Kan man ändra ett beteende genom att bemöta mjukt eller måsta man säga till på skarpen för att få till en förbättring? Och hur ska vi få våra barn att förstå att vi faktiskt också tycker att det är bra att t.ex. spela dator, men man kan inte göra det dygnet runt. Ibland känns det som att barnen tar för givet att man vill "sätta åt dem" när man i själva verket bara vill hjälpa till.
2021-05-28
Länk till avsnitt

#80 Vad gör du när barnen inte längre behöver dig

Vad gör du när barnen inte längre behöver dig i samma utsträckning? Hur hittar man det man själv vill göra när man faktiskt har tid över? För många är det full fokus på barnen som gäller under många år. Man behöver finnas till hands de flesta av dygnets timmar och man får helt enkelt lägga bort mycket av sina egna behov. Men barnen blir större och helt plötsligt finns kanske tid över till annat. Frågan är till vad? Och vilka känslor väcks när man inser att man inte längre är lika behövd?
2021-05-22
Länk till avsnitt

#79 Hur du hanterar utmaningar i din bonusfamilj

Att leva med npf i familjen är ofta utmanande. Är familjen dessutom en bonusfamilj ställs ännu fler saker på sin spets. Vi pratar med Stina och Thomas, som i sitt företag Familjeträdet arbetar med rådgivning till bonusfamiljer. De ger sina bästa tips på hur man hantera utmaningar som uppstår när man lever i en bonusfamilj.
2021-05-15
Länk till avsnitt

#78 Oro och utmaningar kring mat - dietisten tipsar!

I det här avsnittet pratar vi mat med dietisten och författaren Sara Ask. Sara tycker om att förmedla kunskap så att mat blir en källa till glädje och välbefinnande istället för stress och dåligt samvete. För finns det något som kan oroa så mycket som mat? Det är så mycket som kan kännas påfrestande. Antingen äter barnet för lite eller så äter det för mycket. Några vill bara äta vissa saker och andra vill äta allt, speciellt sådant som inte är så nyttigt. Vad ska vi då göra som föräldrar? Sara tipsar om lösningar och förhållningssätt.
2021-05-07
Länk till avsnitt

#77 Konsten att spela lagom och hur du tar ditt barn dit- Oscar Foldevi

Hur vet man om ens barn spelar för mycket och vad kan man i så fall göra? Det och mycket annat gällande spelande pratar vi med leg. psykolog Oscar Foldevi om i detta avsnitt. Oscar har lång erfarenhet av att hjälpa barn, unga och vuxna som har ett problematiskt spelande. Han arbetar med detta på Reconnect.
2021-04-26
Länk till avsnitt

#76 Fra?gor och svar om medicinering och utredning med överla?kare Magnus Lindvall

Utredning och medicinering är något som vi föräldrar har många tankar, frågor och känslor kring. Önskvärt vore ju om det fanns bättre hjälpmedel för att hittar den medicin som hjälper bäst. I det här avsnittet har vi med oss överläkare Magnus Lindvall från BUP i Eslöv. Han svarar på frågor från medlemmar i Funka med adhd-Vänner kring medicinering och utredningar. Kan man kombinera olika mediciner? Behöver man vara orolig över att ge sitt barn medicin? Hur ska man tänka kring utredningar?
2021-03-27
Länk till avsnitt

#75 Använder du framga?ngsrika fo?ra?ldrastrategier?

Det finns inte en lösning som funkar för alla. En "gör A så händer alltid B". Det finns heller inga snabba lösningar. Men det finns strategier som är mer framgångsrika för oss föräldrar att använda. Och ju mer vi använder dem desto lättare blir vardagen. I det här avsnittet berättar vi mer om vilka de är och vad de innebär.
2021-03-01
Länk till avsnitt

#74 Blir du peppad eller nedslagen av andras framgångar?

Hur känner du dig när andra lyckas med sådant du också skulle vilja lyckas med? Blir du taggad och inspirerad eller sur och deppig? Hur kan man stötta de man har runtomkring sig? Det och lite annat pratar vi om i detta avsnitt.
2021-02-19
Länk till avsnitt

#73 Mamman som tröttnade och startade en npf - mottagning

Therese kände tidigt att det var något som inte riktigt stämde med deras son. Det skulle dock dröja innan de fick den hjälp de behövde och sonen fick sin diagnos. Många föräldrar är i samma situation och väntetiderna är långa. Det ena ledde till det andra och nu slår Therese upp portarna till en egen npf-mottagning. www.npf-gruppen.se
2021-02-05
Länk till avsnitt

#72 Fem saker jag blivit bättre på som npf-förälder

Att vara förälder till barn med diagnos är ingen lätt uppgift, men det leder också till att man utvecklar många sidor hos sig själv. I det här avsnittet lyfter vi fem saker som Jill känner att hon har blivit bättre på tack vare att hon är mamma till ett barn med adhd.
2021-01-22
Länk till avsnitt

#71 Lärdomar att ta med in i 2021

Vi blickar tillbaka på ett annorlunda år. 2020, året då pandemin slog till och inget var längre som det brukar vara. I allt detta fanns såklart flera delar vi kunde ta lärdom av och ta med oss in i 2021. Vi samtalar också om vad vi vill göra mer eller mindre av under det kommande året. Nytt år - nya möjligheter.
2021-01-05
Länk till avsnitt

#70 Hur du kan stärka relationen till ditt barn

Att stärka relationen till sitt barn är något man medvetet kan arbeta med och det behöver inte vara svårt. Vi tänker att det är många små saker man kan göra i vardagen som får stor effekt och stärker banden mellan dig och ditt barn. I avsnittet ger vi flera exempel och tips.
2020-12-11
Länk till avsnitt

#69 Barn som bråkar med Tina Wiman

Tina Wiman har skrivit boken Barn som bråkar: Att hantera känslostarka barn i vardagen (Natur & Kultur 2015, tillsammans med psykolog Bo Hejlskov Elvén). I det här avsnittet pratar vi med henne om hur man som förälder kan agera när ens barn skriker och bråkar. Hur man kan flytta fokus, vara kreativ och tänka utanför boxen när man har barn som är speciella.
2020-11-27
Länk till avsnitt

#68 Från E - Event Lilla Speedos Mamma

Avsnittet är en inspelning från E-eventet september 2020 med Sara Melin "Lilla speedos mamma" Sara är mamma till barn med flera npf-diagnoser. Sara har kämpat ?in i kaklet? för att dels förstå mina barn, men också för att få omgivningen att förstå dem, samt vad de har för behov. Sara föreläser, bloggar och medverkar i olika poddar där hon tar upp känslan av utanförskap. Känslan av att inte förstå och känna sig missuppfattad. Krigandet i skolan för att få den hjälp de behövde. Men också vilken tur hon haft, vad mycket hon lärt sig. Livet tog inte alls slut. Det gav så mycket mer. https://lillaspeedosmamma.wordpress.com/
2020-11-20
Länk till avsnitt

#67 Från e - event 2020 Mrs Hyper Jessica Stigsdotter Axberg

Det här avsnittet är en inspelning från vårt E-event som vi hade i september 2020. Vi samtalar med Jessica Stigsdotter Axberg "Mrs Hyper" om hennes erfarenheter av att leva i en familj där det finns flera npf-diagnoser. www.mrshyper.se
2020-11-13
Länk till avsnitt

#66 Visualisering hja?lper tona?ringarna att spara energi - Cecilia Wennebro

Cecilia Wennebro har tonåringar med diagnos och hon har med nyfikenhet och kreativitet använt visualisering som en metod för att ge dem goda förutsättningar i vardagen. Morgonrutinerna har till exempel varit viktiga för att få en bra start på dagen. ?Jag vill att de ska komma till skolan med energi kvar? säger Cecilia som också berättar hur visualisering hjälper dem att kunna agera självständigt. Det här är ett avsnitt för dig som vill ha många tips på hur visualisering kan användas i olika situationer och hur du använder barnens intressen för att skapa motivation. Cecilia har skapat mycket av materialet själv och hon berättar hur hon har testat många olika sätt för att hitta vad som fungerar.
2020-11-07
Länk till avsnitt

#65 Fra?n E - Event 2020 live om att orka som fo?ra?lder

Livet tillsammans med barn med npf-diagnos är många gånger krävande och det ställs väldigt höga krav på dig för att det ska fungera. Många dagar känner man kanske att man bara vill kasta in handduken. >Hur ska man göra för att orka? >Hur kan man bara genom att ändra tankesätt lyckas bättre? >Hur hittar man egentid när allt bara är kaos? Att orka som förälder var en av våra livesändningar under e-eventet som gick av stapeln i slutet av september 2020. Nu har vi paketerat om den till ett poddavsnitt. Jill delar med sig av sina erfarenheter. Hon lyfter också att det har varit otroligt utvecklande att leva i en npf-familj. Vi svarar även på de frågor som ställdes under livesändningen.
2020-10-09
Länk till avsnitt

#64 Anho?rig till barn med adhd - Insikter som hja?lper

Är du mormor, farbror eller vän till en familj med barn med adhd? Det här avsnittet är för dig som vill veta mer om vad diagnosen innebär, hur det kan vara att leva med barn med adhd och lite bakgrund till varför föräldrarna ibland hanterar barnen på ett sätt som kan väcka frågor. Som utomstående kan man undra varför de inte är tydligare, tuffare eller mer konsekventa. Varför får barnen använda skärm vid måltider? Varför är familjens hem en enda röra och hur kommer det sig att de plötsligt ställer in planerade utflykter? Välkommen till ett avsnitt som kan ge dig som anhörig eller vän till familjen nya insikter som hjälper.
2020-07-28
Länk till avsnitt

#63 Sommarlov - skräckblandad förtjusning

Sommaren - fantastiskt skönt att slippa alla rutiner? Eller galet jobbigt för att det inte finns några rutiner? Vi har ofta höga förväntningar på sommarlovet, för barnen och tiden med familjen men hur kan vi göra för att få till det? För att det ska bli trevligt måste hela familjen orka. Jill som är hemma med två barn som har sommarlov nu samtidigt som hon jobbar hemifrån delar med sig av sina erfarenheter.
2020-07-03
Länk till avsnitt

#62 Är du oense med din partner?

Är du och din partner oense om hur ni ska hantera barnen? När vi får barn med diagnos ställs föräldraskapet på sin spets. Och vi kan tycka helt olika om hur vi ska hjälpa barnen och vad som är det bästa att göra. Det är lätt att vi blir osams och all vettig kommunikation upphör - vi kör fast. Men kan vi öva oss på att vara oense? Och hur kan vi nå fram till vår partner på ett bättre sätt? Målet är ju att skapa ett starkt gemensamt föräldraskap för våra barns bästa. Här får du flera tips på hur du kan göra för att nå fram till din partner.
2020-05-29
Länk till avsnitt

#61 Få det gjort!

Har du också saker du vet att du borde ta tag i men du får det liksom inte gjort? Då är du nog som de flesta av oss. I det här avsnittet diskuterar vi varför är det så svårt och hur kan vi hjälpa oss själva att faktiskt får det gjort. Du får flera praktiska tips som kan hjälpa dig igång oavsett om det gäller veckoplaneringen, promenaderna eller att förbereda ditt barn inför svåra saker. Så börja med att lyssna på det här avsnittet och få det gjort!
2020-05-03
Länk till avsnitt

#60 Viktigaste nycklarna för en tillgänglig skola -Joanna Lundin

Joanna Lundin är lärare, föreläsare och författare. Hon far runt i landet (i vanliga fall) och sprider goda exempel på hur skolor kan skapa ett lärande för alla. Vi diskuterar vad skolan kan göra, hur fjärrundervisningen kan ge värdefulla erfarenheter och hur lärarna kan skapa ett gott samarbete med föräldrar. "Jag som lärare får ta hand om någon mest dyrbara!" säger Joanna. "Med det som utgångspunkt kan vi skapa en god dialog."
2020-04-25
Länk till avsnitt

#59 Triggar du ditt barns utbrott?

I dagens avsnitt diskuterar vi det här med utbrott. Utbrott hos våra barn och våra egna utbrott som föräldrar. För det är inte alltid lätt att hålla huvudet kallt när det kommer till våra barn. Och de gör det inte alltid lätt för oss. Men vi har allt att vinna på att öva oss på att behålla lugnet och agera smart. Och inte minst, uppmärksamma alla de gånger vi faktiskt gjorde ett riktigt bra jobb i en pressad situation. Vill du kolla in medlemsklubben Funka med adhd-Vänner så hittar du den här: https://www.funkamedadhd.se/vanner/
2020-04-17
Länk till avsnitt

#58 Coronavirus - en helt ny vardag

Är du hemma och vobbar, vabbar, jobbar hemifrån eller är i karantän? Vi diskuterar hur den nya vardagen ser ut för oss men också för många andra. Ulrika kör fjärrundervisning hemifrån och Coronabantar då och då. Jill undviker aktivt att ta del av all information som kommer. För vad händer med oss när vi tar emot krisinformation varje dag, dag efter dag? Vi behöver hjälpa oss själva att må bättre. Rutiner och struktur blir viktigare än någonsin när det sker så många förändringar och hur kan man guida sitt barn som har många oroliga tankar kring viruset? För att hjälpa till har vi valt att öppna upp medlemsklubben Funka med adhd-Vänner under hela april - för dig som känner att du behöver extra stöd nu. Läs mer här: https://www.funkamedadhd.se/vanner/
2020-04-01
Länk till avsnitt

#57 Adhd - från duktig flicka till utbränd kvinna av Lotta Borg Skoglund

Har du en dotter, en mamma, en mormor eller någon annan i din närhet med adhd får du inte missat det här avsnittet! Lotta Borg Skoglund, överläkare och specialist i psykiatri, berättar om sin nya bok Adhd- från duktig flicka till utbränd kvinna. Hon beskriver hur flickor och kvinnors adhd yttrar sig på andra sätt än hos pojkar och män. I sitt arbete som psykiatriker upptäckte hon ett mönster hos många kvinnor som hade känt sig annorlunda under hela sin uppväxt. De lade så mycket energi på att dölja känslan av att inte vara som andra att det fick allvarliga konsekvenser. Lotta menar att det finns kunskapsluckor inom forskningen. Alla instrument för att upptäcka adhd är utformade efter forskning på pojkar medan flickors adhd ofta tolkas som något annat. Hennes förhoppning är att boken kan inspirera till mer forskning där flickor deltar. In och lyssna bums!
2020-03-06
Länk till avsnitt

#56 Supermamsen om livet som förälder och pedagog

I det här avsnittet möter vi bloggaren Supermamsen som är aktuell med sin bok: Supermamsen om livet som pedagog och förälder till barn med särskilda behov. Hon är själv förälder och arbetar som pedagog. Supermamsen menar att pedagoger behöver lyssna mer på vad föräldrar säger eftersom barnet inte agerar likadant i skolan som hemma. Själv hade hon ett barn som fungerade bra i skolan men som kraschade när han kom hem. När hon försökte beskriva det i möten med skolan upplevde hon att de inte riktigt lyssnade. ?Pedagoger tror ofta att de vet mer om diagnoser än vad de gör.? Ett avsnitt om hemmasittande, orosanmälningar och samarbete mellan hem och skola.
2020-03-01
Länk till avsnitt

#55 Funkismorsorna om syskonrelationer

Funkismorsorna Lisa, Anna och Petra har tillsammans nio barn med och utan diagnoser. I det här avsnittet berättar de om utmaningarna som uppstår mellan syskonen och hur de hanterar vardagen med många olika behov. Vi pratar om oron för att syskon utan diagnos får stå tillbaka men även om de unika lärdomar, förmågor och insikter som barnen får med sig genom att växa upp i en familj där ett eller flera syskon har särskilda behov. Trion driver även podden Funkismorsorna.
2020-02-14
Länk till avsnitt

#54 Mrs Hyper - mina bästa vardagsstrategier

Jessica Stigsdotter Axberg delar med sig av sina bästa strategier för att hantera vardagen där både barn och man har diagnoser. Jessica har valt att driva eget företag för att få arbeta med det som ger henne energi. Att ta hand om sig själv och sina egna behov för att verkligen orka stödja familjen är avgörande för henne. Lyssna här hur hon gör!
2020-01-31
Länk till avsnitt

53 Att ka?nna sig som en usel fo?ra?lder

Händer du att du känner dig som en usel förälder? Vi diskuterar vad det är som gör att vi ibland tänker att vi är de sämsta föräldrarna någonsin. Och att vi ibland piskar oss själva över saker som barnen inte alls tycker är något problem. Men vissa saker vi gör hänger verkligen kvar i evigheter som ett dåligt samvete. När känner du dig som en dålig förälder? Skicka gärna ett dm på Instagram och tagga oss i en story!
2020-01-24
Länk till avsnitt

#52 Chef och förälder - så fixar du det!

Vill du vidare i karriären och jobba som chef men är osäker på om det går att kombinera med din vardag hemma? Många av de färdigheter du fått som förälder till barn med diagnos är precis vad som kommer att göra dig till en chef utöver det vanliga! Jill delar med sig av sina erfarenheter av att ha hanterat en utmanande vardag hemma med ett roligt och krävande jobb som chef. Ladda ner en sammanfattning här: http://www.funkamedadhd.se/landningssida-chef-och-barn-med-adhd/
2020-01-17
Länk till avsnitt

#51 Skärmtid, syskonbråk och läxor -vad alla föräldrar borde veta

Hur ska vi tänka kring barnens skärmtid? Hur ofta bråkar syskon i allmänhet och när behöver vi egentligen bli oroliga över det? Och så var det det där med läxor, en ständig källa till konflikter. Finns det sätt att få till dem utan bråk? I det här avsnittet pratar vi med Kajsa Lönn Rhodin och Maria Lalouni som skrivit boken Vad alla föräldrar borde få veta : Barnets första tolv år. De ger oss fem föräldrafinesser att ta till för att göra vardagen smidigare. Finesser som är bra för alla barn men särskilt angelägna för barn med npf-diagnos. ----------------- Vill du få mer inspiration för oss? Välkommen till våra veckomail som kommer helt gratis. Anmäl dig på www.funkamedadhd.se ?
2019-12-14
Länk till avsnitt

#50 Fixa julen på era villkor

Är julen mysig eller en källa till kaos och ångest? Få högtider är väl så förknippade med mentala bilder om hur det borde vara både hos oss föräldrar och hos övriga släkten. Traditioner som ibland skapar mer problem än vad de tillför i glädje. Vad händer om vi utgår från att julen är främst till för barnen? Vilka val gör vi då? Släng ut alla traditioner som inte funkar i er familj och skapa egna som passar er! Släpp dåligt samvete över barn och släktingar och gör det som funkar. Hur skulle den julen bli?
2019-12-07
Länk till avsnitt

#49 Varfo?r är det så svårt att behålla lugnet?

Har du svårt att behålla lugnet i utmanande situationer? Eller är du lugn och din partner går i taket? I det här avsnittet pratar vi om vad som påverkar våra känslomässiga nivåer och vad som händer när det här ser olika ut i samma familj. Har du explosiva barn så kommer du att känna igen dem i de tre aspekter vi tar upp i det här avsnittet. Och du själv, hur fungerar det för dig? Vi återvinner dessutom känslor och Jill delar också med sig av ett minne som känns pinsamt varje gång hon tänker på det. Vill du fördjupa dig i det här spännande ämnet kan du läsa boken "Känslor som kraft eller hinder : En handbok i känsloreglering" av Hanna Sahlin och Elizabeth Malmquist
2019-11-23
Länk till avsnitt

#48 Att tänka på om du vill skaffa hund till familjen

Har du hört hur välgörande hundar kan vara för barn med npf-diagnos och funderar på att skaffa en egen till familjen? Sara Karlberg och Helena Eriksson har skrivit boken Sociala tjänstehundar - Omsorg utan ord och är med oss i det här avsnittet där vi reder ut hur hundar kan hjälpa barn och ungdomar med träning i både färdigheter och kunskapsinlärning. Men också vad som krävs av er som familj om ni väljer att skaffa en hund och vad alternativen till en egen hund kan vara. Vi pratar också om hur du skulle kunna utbilda den hund du redan har.
2019-11-16
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.