Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Blå måndag

Blå måndag

Blå måndag är den svenska podden för synthmusik. När det är Blå måndag träffas Måns, Anders och Peter för att spela ny och gammal synthmusik och prata om vad som händer i Synthsverige.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

xn--blmndag-fxab.se/

Avsnitt

#41 Eskil Simonsson

We are back with an English episode to give outsiders a chance to listen to our interview with Covenant's Eskil Simonsson, and to discover new Swedish electronic music. Eskil tells us about Covenant's humble beginnings, what Futurepop really is, all about Fieldworks Exkursion EP, and upcoming tour and album plans. With music by Minuit Machine, The Human League, Kill Shelter and much, much more. 

Your Monday is Blue. Welcome. 

2019-07-01
Länk till avsnitt

#40 Cuckoo

Cuckoo är mannen bakom mängder av välbesökta synth-tutorials på YouTube. Han besöker Blå måndag för att berätta om märkliga synthar och FM-chip i spelkonsoler, bland mycket annat. Självklart också en klassiker, ny svensk synth och Peters skivor som vanligt. Det är Blå måndag, välkomna!

2019-06-10
Länk till avsnitt

#39 Twice A Man

Hur och varför blev Cosmic Overdose Twice A Man? Vad tycker egentligen Sveriges synthgudfäder ÄR synth och varför sålde en av medlemmarna sin cykel och köksbord? Frågorna var många när Blå måndag drog till Göteborg för att träffa Twice A Man.  Som vanligt bjuder vi också på ny svensk synth och en välfylld skivpåse. Kontrollera cisternen!

2019-05-20
Länk till avsnitt

#38 Anna O?berg

Fröjd och gamman, Peter är tillbaka och visar glatt upp skivpåsen. Måns och Anders tar tåget till Göteborg och träffar Anna Öberg i studion, där de pratar om åldersnoja, synthar och "snobbarna" i Depeche Mode. Det är Blå måndag, nu åker vi!

Ladda ner avsnittet som MP3

2019-04-29
Länk till avsnitt

#37 EAM med Brenda El Rayes

Skrik, viskningar och rop är bara några av ingredienserna när Brenda El Rayes tar oss med på en resa genom den elektro-akustiska musikens värld. Från egyptiska kyrkor via Stockhausen till Aphex Twin, det blir ljud och oljud för hela slanten.

2019-04-08
Länk till avsnitt

#36 Tobias Bernstrup

I det 36:e avsnittet får vi besök av konstnären och musikern Tobias Bernstrup. Vi pratar om space-synth, en gloomig definition av italodisco och om hur världen skulle se ut om vi inte vore så rädda för teknik. Det blir också komplicerade Eurovisionregler, Industrisemester och livrustkammarsynth! Hatrið mun sigra!

2019-03-18
Länk till avsnitt

#35 Kinder aus Asbest

I avsnitt 35 träffar vi Erik Söderberg, bland annat känd som Kinder Aus Asbest. Det blir handklapp, coola bandnamn, tautologi, Thore Skogman-synth, att vara torsk på Indien och så blir det en hel del isländsk musik då vi pratar både Eurovision och träffar Kælan Mikla. Det blir pampigt och stort i både ny svensk synth och skivpåsen. Det blir också värmande rekommendationer för vintermörkret!

2019-02-25
Länk till avsnitt

#34 Lisa & Kroffe

Vi är tillbaka! I årets första Blå måndag träffar vi Lisa & Kroffe. En duo som vurmar för analoga synthar, sequencers, klarinett och Variophon. En doft av Berlin-school intar studion. Vi pratar NAMM 2019, east coast vs west coast och både Nygammalt och ny svensk synth. Det är Blå måndag! Kontrollera cisternen!

2019-02-04
Länk till avsnitt

#33 DM 2018

I årets sista Blå måndag har vi fint besök i studion av Annika Mellin och Jonas Thorell från The New Dress. Vi har bett några av våra tidigare poddgäster att göra egna covers av deras favoritlåtar av Depeche Mode, så därför presenterar vi stolt några covers du aldrig hört innan!

Det blir också ströpercussion, en djupdykning i Enjoy The Silence och så får vi reda på resultatet i undersökningen om vilken instrumentallåt av Depeche Mode våra lyssnare gillar bäst. Vi ställer oss också frågan vad Judas Priest och killarna från Basildon kan ha gemensamt. Gott nytt år!

2018-12-31
Länk till avsnitt

#32 Sequencer-rock med DJ 50 spa?nn

Det är Blå måndag. I årets näst sista avsnitt försöker vi reda ut vad sequencer-rock egentligen är för något. Till vår hjälp av vi Tommie Jönsson, kanske mer känd som DJ 50 spänn. Han förklarar varför han aldrig lyssnar på rock med dubbla baskaggar och testar hur högt det är i tak i studion, vilket resulterar i att det hettar till på grund av Rob Halford. Måns träffar också en Nitzer Ebb-samlare utöver det vanliga. Kontrollera cisternen!

2018-12-10
Länk till avsnitt

#31 Greg FitzPatrick

I avsnitt #31 träffar vi Greg FitzPatrick. Mannen bakom Adolphson & Falks sound. Synthkungen som själv inte tycker att han är synth. Han berättar om hur han blev utsparkad från Finland, förbjöd Mikael Wiehe att sjunga på engelska och lämnade nycklarna till sin synthbutik till en kund. Det blir ny svensk synth och så träffar vi Vanligt Folk i Göteborg. Kontrollera cisternen!

2018-11-19
Länk till avsnitt

#30 Celldo?d

I det 30:e avsnittet av Blå måndag träffar vi Anders Karlsson i Celldöd. Vi pratar torkskåpsrealism, inspiration och långa rockar. Det blir också synthrap:ens vara eller icke vara, laser och rök i kyrklig miljö, och så kanske den största laddningen av ny svensk synth så här långt. Kontrollera cisternen!
2018-10-28
Länk till avsnitt

#29 Klubb Do?d

Det är Blå måndag. I avsnitt 29 träffar vi Adina och Hanna från Klubb Död. De berättar om galna riders, mummelgoth, kistrock och ritualpunk. Det blir också ny svensk synth, en ordentlig skivpåse och extremt högt mixade tamburiner. Kontrollera cisternen!

2018-10-08
Länk till avsnitt

#28 Andreas Brun

Det är Blå måndag. Den här gången träffar vi Andreas Brun, tidigare medlem i The Mobile Homes som skrivit de flesta av bandets låtar. Hur började allt? Hur stor del spelade storebror Patrik och hur går låtskrivandet till? Det blir också ny svensk synth och så träffar vi både Repartiseraren och Thobias Wollhed inför årets uppaga av Bodyfest. Välkommen till Blå måndag #28, det stora depprockavsnittet.

2018-09-17
Länk till avsnitt

#27 Kalabalik 2018

We are back with a rare English episode, in which we talk about the magical little electronic music festival Kalabalik på Tyrolen in southern Sweden. On the bill were, among others Dive, Visitor, Ploho, Vanligt Folk, Position Parallèle, and the very first performance of Iceland act Hatari outside their native icy island. 

We meet up with Gertrud Stein, Zanias, and Luminance for interviews. 

2018-09-03
Länk till avsnitt

#26 Italo! med Ida Svensson Palo

I vårsäsongens sista avsnitt av Blå måndag träffar vi Ida Svensson Palo som driver italoklubben Slice Me Nice. Det blir italodiscons historia, homoerotik, glitter, glamor, europeisk D.I.Y.-anda och snåldisko. Det blir en kavalkad av one hit wonders och den felande länken mellan house och disco. Det blir självklart också ny svensk synth och Peter har preppat sin skivpåse. Välkommen till Blå måndags sommarfest.

2018-06-25
Länk till avsnitt

#25 Christoffer Gunnarsson

I det tjugofemte avsnittet besöker trion till Småländska Växjö för att träffa Christoffer Gunnarsson, hjärnan bakom Kalabalik på Tyrolen. Det bjuds på ny svensk synth, Peters skivpåse är lite större än vanligt och vi serverar en klassiker från 1982. Christoffer kör ?Sovjets Depeche Mode?, berättar om ryska rave, hur han hittar artister till festivalen och hur framtiden ser ut. Mot Kalabalik på Tyrolen.

2018-05-28
Länk till avsnitt

#24 Johan Baeckström

Ett något reducerat Blå måndag-gäng gästas av Sveriges Vince Clarke: Johan Baeckström, som spelar smörig synthpop och pratar om hårdvara mot mjukvara. Vi lyssnar på Clabbe förstöra Blue Monday och försöker förstå varför en medlem i Holländska The Nits har gjort en skiva helt på (dålig) svenska.

2018-05-14
Länk till avsnitt

#23 Agent Side Grinder

I avsnitt 23 är hela Agent Side Grinder på besök i studion. Vi pratar om kärleken till industristäder, den nya bandsättningen och att upptäcka musik genom Bonniers rocklexikon. Det bli ny svensk synth, vi tittar i Peters skivpåse och så berättar vi mer om vårt kommande jubileum. Måns toppar också allt med en stor överraskning.

2018-04-23
Länk till avsnitt

#22 Priest

I avsnitt 22 träffar vi den mystiska gestalten Salt från bandet Priest. Han får dock som vanliga gäster välja fyra låtar och berättar om hur bandets låtar kommer till. Vi funderar över ackorden till Born In The USA och uppfinner musikstilen Keytar Crabcore. Som vanligt lyssnar vi också på ny svensk synth, går igenom Peters skivpåse och gräver upp en klassiker från 1984.

2018-03-26
Länk till avsnitt

#21 Fredrik Strage

I det tjugoförsta avsnittet möter vi äntligen den svenska synthens andlige ledare: fd New Life-skribenten Fredrik Strage. Det blev ett böljande samtal kring death discs, totalitära engelska socitetssystrar från 30-talet, Guide Michelins koppling till Nitzer Ebb, fashwave och hyrvideokassetter med rosa rygg. Men ALLTID med synthen som den röda tråden. Välkomna, det är blå måndag!

2018-03-05
Länk till avsnitt

#20 Johan Antoni

I detta avsnitt av Blå måndag tar vi ut svängarna något och låter ?Jam-Johan? spela musik i gränslandet mellan synth och techno. Det blir mycket synthnörderi, men så klart även ny svensk synth och Peters skivor. Släpp synth-sargen och häng med!

2018-02-12
Länk till avsnitt

#19 Emmon

I årets första avsnitt träffar vi electro clash-aficionadon Emma Nylén, kanske mer känd under artistnamnet Emmon och från banden Paris och The New Dress. Vi går igenom resultatet av lyssnarundersökningen, går på synthloppis, och hinner även klämma in en spelning från Umeå 1985 samt en klassiker från 1989. Häng med!

2018-01-22
Länk till avsnitt

#18 Depeche Mode

Julavslutning med Blå måndag betyder ett uppsluppet gäng som pratar om året som gått, lyssnar på udda Depeche Mode-covers, remixer och mashups, och lyssnar på några av årets höjdpunkter från podden. Vi har frågat våra lyssnare vilken DM-skiva som är bäst och sämst, och pratat med Martin Sernestrand som skrivit boken om Depeche Mode i Sverige. Gäst är Dr Synth.

2017-12-25
Länk till avsnitt

#17 Johanna Paulsson

I avsnitt 17 träffar vi Johanna Paulsson, musikvetare och musikkritiker i bla DN och med en förkärlek för det elektroniska. Dessutom gluttar vi på dörren till museivärlden, både vad gäller att samla in synthberättelser och i ett helt nytt inslag. Det är blå måndag!

2017-12-18
Länk till avsnitt

#16 Torny Gottberg

Blå måndag träffar mannen bakom Sveriges främsta synth-skivbolag, Torny Gottberg. Torny erkänner ungdomssynder och berättar vad som säljer bäst ? vinyl eller CD? Hur viktig är hi-hat i synthmusik? Exklusiv premiär av nytt spår från Celldöd. Dessutom det allra sista(?) På vågen!

2017-12-04
Länk till avsnitt

#15 Ronny Larsson

Va?ra va?nner pa? Radio Virus firar 25 a?r i etern. Vi tra?ffar Ronny Larsson som bera?ttar om att sa?nda synthradio varje vecka. Han bera?ttar ocksa? om sitt band Container 90, la?ten ?Richard is a racist? och vad ra?synth a?r. Dessutom Pa? va?gen, klassiker, Peters skivor och ny svensk synth som vanligt.

2017-11-20
Länk till avsnitt

#14 Alvar

I det fjortonde avsnittet pratar vi allvar med Alvar, bandet som går på känsla snarare än låtsnickeri, och som fick en skiva utgiven på sin idol Dirk Ivens skivbolag. Dessutom lite om Reason 10, rekord i ny-svensk-synth-hörnan och en dramatisk klassiker!

2017-11-06
Länk till avsnitt

#13 Eva Kaxe

Avsnittet då vi dissar gitarrister, trummisar och Göteborg. Vi tra?ffar sa?ngerskan Eva Kaxe fra?n KAOS! och pratar bland annat om la?tskriveri, körsång och var Eva fick sina fo?rsta synthskivor fra?n. Dessutom ett rafflande Pa? va?gen och en bortglömd svensk klassiker.

2017-10-23
Länk till avsnitt

#12 Douglas McCarthy

In our first ever English episode, we have a living legend in our studio: Douglas McCarthy, legendary vocalist in Nitzer Ebb, Fixmer/McCarthy and most recently Black Line. We discuss his influences, what he was up to during Nitzer Ebb?s hiatus, and how skateboarding was behind the formation of the band. We also met up with Vile Electrodes after their gig in Stockholm and heard about their plans.

2017-10-16
Länk till avsnitt

#11 Leo Josefsson

Blå måndag träffar Leo Josefsson, känd från bland annat Statemachine och Lowe. Leo berättar om nedblåsta synthstativ, elektriska kokosnötter och mycket mer. Ska Peter lyckas behålla greppet i På vågen, och kommer Anders att välja en synthlåt när det är hans tur i Klassikern?

2017-10-09
Länk till avsnitt

#10 Marina Schiptjenko

Vi gästas av Marina, självutnämnd ?synthmormor? och ena halvan i legendariska Page. Marina berättar om sina influenser, radioprogrammet ?Syntetisk resa? och hur Alexander Bard värvade henne till Vacuum. Dessutom ny synth och en oväntad vändning i ?På vågen?.

2017-09-25
Länk till avsnitt

#9 Bengt Rahm

Bengt Rahm är författaren bakom den episka boken ?Den svenska synthen? och vi diskuterar svensk synth-historia med mannen som intervjuat gräddan av svenska electronican. Pål Roos hoppar in för Anders Ljung och alla får gissa synthlåtar. Dessutom ny svensk synth, Peters skivor och en klassiker från 1983 som till och med Måns måste erkänna inte riktigt kvalar in som synth?

2017-09-18
Länk till avsnitt

#8 Lizette Lizette

Lizette Lizette tog oss med storm när vi hörde en låt av hen i avsnitt fem. Nu får vi chansen att lära känna artisten bakom låten när hen gästar Blå måndag. Peter har varit på Kalabalik på Tyrolen och tipsar om ny musik därifrån. Intervju med Hélène de Thoury i Hante. Och så ny svensk synth, På vågen och en klassiker, som vanligt förstås.

2017-09-04
Länk till avsnitt

Blå måndag EXTRA: The Mobile Homes ? It Used To Be Fun

Blå måndag är stolta att få erbjuda världspremiären av svenska synthkungarna The Mobile Homes nya singel, ?It Used To Be Fun?.

2017-08-29
Länk till avsnitt

#7 Andreas Tilliander

En av Sveriges största technoartister har så klart ett förflutet som synthare. Blå Måndag träffar Andreas Tilliander som pratar om synthsamlande, dub, vad man har för praktisk nytta av en Grammis och mycket mer. Triggervarning för reggae! Dessutom ny svensk synth från Formatet och På Vågen som vanligt.

2017-08-07
Länk till avsnitt

#6 Daniel Jonasson

Blå måndag kör hårt hela sommaren, och gästas denna gång av ingen mindre än ?Bunkerdaniel?: Daniel Jonasson ? känd från bland annat Dupont och Covenant. Daniel är en av synthens grovarbetare som har gjort mer än de flesta för att främja scenen. Vi pratar roliga (och smärtsamma) minnen, lyssnar på hans val av nytt, gammalt, lånat och blått. Sen njuter vi av en klassiker. Dessutom totalt haveri i ?På vågen? för Anders och Peter.

2017-07-24
Länk till avsnitt

#5 Pål Roos

Sommar i Synthsverige, men Blå måndag tar ingen lång semester när Skåne gör entré i podden genom Pål Roos, känd som ?Dr Synth? eller ?Monopål?. Vi pratar om synthlivet i Landskrona på 80-talet och diskuterar Yamaha CS-serien med Pål. Pål lyckas också välja låtar som först får Måns att utbrista ?sämsta låten i podden hittills? men med senare val lyckas golva oss.

2017-07-10
Länk till avsnitt

#4 Life in Mobile Homes

Vi får fint besök när den svenska synthens verkliga giganter i The Mobile Homes gästar Blå måndag. Hans Erkendal och Patrik Brun är originalmedlemmar i Sveriges största synthband och berättar både om gamla minnen och kommande plattan. Peter försöker ta revansch i ?På vågen? och Måns intervjuar männen bakom nya svenska bodyprojektet ?Impulskontroll?.

2017-06-12
Länk till avsnitt

#3 French connection

Det blir fransk synth för hela slanten när Blå måndag kör sitt första tema. Måns väljer ett antal gamla och nya franska låtar och bekänner sin passion för den emotionella franska synthen. Vi har intervjuat Andreas Noreen som fått hela Synthsverige att räcka efter näsdukarna efter att ha läst Fredrik Strages artikel om när han fick träffa Depeche Mode. I På vågen har Peter djup ångest inför tredje synthgissningen, ska han lyckas knapa in på Anders? Och så spelar vi ny svensk synth och en klassiker, förstås.

2017-05-29
Länk till avsnitt

#2 Roya

Blå Måndag gästas av Roya, amerikansk-svensk artist med en Manifest-nominering i bagaget, och pratar om hårdvara mot mjukvara, den kreativa låtskrivarprocessen och mycket annat. Royas val för Gammalt, Nytt, Lånat, Blått överraskar och gläder alla i studion. Inför den andra omgången av På Vågen har Peter akut ångest ? ska han lyckas komma ikapp Anders som vann förra omgången? Dessutom diskuterar vi Depeche Mode-spelningen i Stockholm och Youth Code på Kraken.

2017-05-15
Länk till avsnitt

#1 Måns, Peter och Anders

I det första avsnittet av Blå måndag presenterar Måns, Anders och Peter sig för publiken. Vi får lyssna på en låt från alldeles nysläppta ?Blipp blopp för barn?, introducerar tävlingen ?På vågen? och temat ?Gammalt, nytt, lånat, blått?.

Låtlista för avsnitt ett:

Monolåg: Kärleksrobotar. Köp albumet ?Blipp blopp för barn? på Bandcamp. Twice a Man: Decay Anna Öberg: Allt är ägt The Blue Nile: Heatwave Blue for Two: Ships Front 242: Body to Body
2017-04-24
Länk till avsnitt

#0 Blå måndag signaturmelodi

Signaturmelodin till Blå måndag är klar!

2017-04-23
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.