Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Klimakteriepodden, kvinnlig hälsa

Klimakteriepodden, kvinnlig hälsa

Varför är det så få som pratar om klimakteriet på ett positivt och konstruktivt sätt? Visste du att de första symptomen börjar redan vid 40? I Klimakteriepodden intervjuar Åsa Melin intressanta och spännande personer som har kunskap och erfarenhet av olika aspekter av kvinnohälsa och åren kring menopaus. Avsnitten handlar om vad som händer i kroppen och psyket, varför och hur du själv kan påverka ditt mående och din hälsa på alla plan. Du får veta allt om hormoner, humörsvängningar, sexlust, relationer, kost, motion, hjärnan, tarmarna och mycket mer. Allt för att du ska känna dig stark, ha livslust, energi och en hållbar kropp. Det finns mycket okunskap och myter kring klimakteriet och kvinnligt åldrande som förtjänar att redas ut. Klimakteriepodden erbjuder allsidig kunskap och vetenskaplig fakta.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

klimakteriepodden.se

Avsnitt

172.- Möt dina utmaningar med Christina Sundequist

Hur vet du vad som är symptom på klimakteriet och hur möter man sina utmaningar på ett konstruktivt sätt? När Christina Sundequist insåg att hon inte förstod hur och varför klimakteriet påverkade henne började hon leta efter kunskap och utbilda sig. Resultatet blev boken Harmony och framförallt ett engagemang och driv för att hjälpa andra kvinnor inte bara i klimakteriet utan även att må bra långsiktigt. Må bra i och lägg grunden för att må bra efter klimakteriet. Christina delar sina insikter och tankar kring helhetshälsa och ger råd om hur man framgångsrikt tar sig an nya vanor och sätter mål som du faktiskt vill uppnå utan att det blir övermäktigt. I ett samtal med Åsa Melin berättar Christina Sundequist hur det kan vara läge att lägga band på ivern och jobba med små delmål och acceptera att allt inte passar alla. Christina är personlig tränare, kostrådgivare och hälsocoach med fördjupning inom funktionsmedicin. Och ett av hennes budskap är; det är aldrig försent att fundera på vad du verkligen vill.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-24
Länk till avsnitt

171.- Ämnesomsättning med Fredrik Nyström

Slut med småätande och värme om du vill hålla metabolismen uppe! Du får också veta varför det kan vara positivt att lägga på några kilon eller att vara överviktig, bara det sitter på rätt ställen. Evolutionen ger svar på varför ämnesomsättningen sjunker när vi kommer i klimakteriet. Men hur balanserar vi detta så det inte blir ohälsosamt? Professor Fredrik Nyström forskar om riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar, fetma och diabetes. Han undersöker hur blodsocker, blodfetter, bukfetma och andra riskfaktorer påverkas av vad vi äter och dricker och hur vi tränar eller fryser. Här möter han Åsa Melin och talar om vad som bränner mest energi och vad som skapar förutsättningar för att slippa en farlig ölmage, hur du genom att frysa kan skapa brun fettväv som ökar förmågan att värma upp kroppen inifrån. Av alla dieter, fastor och kostråd, vilka fungerar enligt vetenskapen? Och kanske visste du inte att alla kalorier inte har lika värde och att det är bra att frysa på vintern och svettas sommaren för maximal energiförbrukning.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-17
Länk till avsnitt

170.- Smärta med Katarina Woxnerud

Varför får vi ont i kroppen och upplever vi smärta oftare när vi kommit i klimakteriet? Vad är smärta och var skapas den? Vilken typ av smärta ska vi ge akt på och vad kan ignoreras? Katarina Woxnerud är naprapat och arbetar med utbildning och behandling kring kvinnohälsa, här hjälper hon Åsa Melin med svaren. Vi talar om akut smärta, artros, nerver, inflammation, muskler, skelett, brister och andra underliggande orsaker. Har östrogen med det här att göra? Den som varit med om utmattningssyndrom vet hur ont det kan göra att röra på sig. Vikt ger extra belastning på leder och visste du att sömnen också påverkar våra smärtreceptorer? Så får vi veta att om man är rädd för smärta blir det värre och så slår Katarina ett slag för klassisk husmorsgymnastik.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-10
Länk till avsnitt

169.- Förklimakteriet och östrogendominans med Hilde Löfqvist

Förklimakteriet - finns det? Östrogendominans ? kan alla få det? Så många frågor och diskussioner med oklara svar och komplicerad terminologi. Är det viktigt att sätta namn på de olika faserna i övergångsåldern och veta var vi befinner oss? Gynekolog Hilde Löfqvist hjälper oss förstå hur det hänger ihop och hur vi kan göra oss förstådda i vården. Vi talar om symptom som påverkar oss, vad som är förknippat med klimakteriet, vad som är hormonella rubbningar eller obalanser som bör mätas och behandlas. Hur påverkas vi av påfrestningar och de symptom vi upplever nu och historiskt? Vari ligger värdet med provtagning för att avgöra hormonstatus och vad bör behandlas? Din kropps förmåga att producera och bryta ned östrogen är nycklar när vi talar om östrogendominans. Hilde förklarar avslutningsvis hur det kan komma sig att alla läkare inte vill skriva ut bioidentiska hormoner och hur du kan agera.

Läs mer och hitta länkar till avsnittet på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-03
Länk till avsnitt

168.- Lymfsystemet med Ellen Engvall

Känner du dig svullen, stram och stel, har ledvärk, celluliter eller vaknar med svullna ögon? Kanske får du ofta strumpmärken eller kämpar med vikt som inte släpper? Då är det här avsnittet för dig. För vi ska tala om vad lymfsystemet är, gör och hur du sätter fart på det. Ellen Engvall är barnmorska och specialiserad på bl a medicinsk yoga. Du får veta hur hormonsvängningar skapar oreda och triggar sämre cirkulation av lymfvätskan som är en del av vårt reningsverk. Varför det är viktigt att få bukt med östrogendominans, stress och för mycket stillasittande för att systemet ska fungera och skapa harmoni mellan sköldkörtel, äggstockar och binjurar. Vi talar om känslighet som gör att vi lättare går upp i vikt och att hormonbehandling kan skapa sämre lymfflöde hos vissa. Dessutom berättar Ellen varför du inte ska ha bygel-bh till vardags och ger oss några effektiva rörelser för att få igång lymfsystemet.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-27
Länk till avsnitt

167.- Stöd i klimakteriet Louise Edlund Rudberg

Känner du behov av att checka ut från din roll i familjen, på jobbet eller som superorganisatör i största allmänhet? Du kanske växlar mellan att vara arg, gråtmild, trött, instabil, ha hjärndimma och hormonsvängningar till att vara lugn och glad. Det kan vara svårt att tala om klimakteriet och att förstå sina egna behov, dessutom känsligt att som närstående ge råd och vara ett stöd. Kloka Louise Edlund Rudberg ska hjälpa oss att sätta gränser och hitta lösningar på positiva sätt. Det kan finnas behov att både ytliga och djupa, stora förändringar. Hur gör man om man behöver avlastning på arbetsplatsen på ett sätt som blir bra för alla? Och hur talar man med familjen när du inte längre räcker till och behöver ändra din roll? Vågar du berätta att du inte klarar av dina utmaningar? Ett avsnitt som är för både dig som är mitt i det men också att dela med den som kanske behöver försöka förstå var du befinner dig. Vi behöver mer klimakterieförståelse.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-20
Länk till avsnitt

166.- Detox med Ellen Engvall

Tankarna går lätt till juicefasta när man hör ordet ?detox? men det handlar om något större. Detox är inte bara ?avgiftning?. Detox är större och kan hjälpa till att skapa livslust. Man måste tänka på helheten: kost och mat, blodsocker, miljögifter, kemikalier inklusive kosmetika, träning, tankar, dåliga relationer, sömn och stress. Det är viktigt att man tar tag i något eller några av dessa områden och inte allt på en gång. Avsikten är att hitta tillbaka till sig själv och det som man tycker är viktigt i livet. För vi ska tala om detox ur ett helhetsperspektiv där du kan plocka in olika parametrar för att avgifta din hälsostatus. Bli inte avskräckt, för det går att dela upp och planera på många olika sätt som Ellen Engvall berättar om. Ellen är barnmorska, yogalärare och arbetar med olika former av yoga for hormonell balans och ger oss värdefulla råd kring hur du kan lägga upp en hållbar detox. Varför ska du överhuvudtaget fundera på om detox är något för dig? Vad blir belöningen? Vågar du fundera på hur du lever ditt liv och lyssna inåt?

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-13
Länk till avsnitt

165.- Klimakterieklimatet med Monika Björn & Åsa Melin

Här ska jag tillsammans med hälsoprofilen och klimakterieaktivisten Monika Björn summera 2020, fundera på hur vi kvinnor mår och blicka framåt. För hur står det till med klimakteriet egentligen? Kommer vi någon vart ur ett lite större perspektiv och vad är det vi behöver fortsätta tala om, och hur ska vi kvinnor förhålla oss till våra utmaningar både fysiskt, psykiskt och mellan varandra. Hur ser kunskapsläget ut i vården och hos oss kvinnor och vad kan vi förvänta oss av året som precis startat? Vi diskuterar också vilka frågor som är de vanligaste vi möter när vi har kontakt med dig som lyssnar och är engagerad i forum på nätet.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-06
Länk till avsnitt

164.- Östrogendominans med Mia Lundin

Hur kommer det sig att ordet östrogendominans blivit så svårt att förstå? Många kvinnor har hört uttrycket men få vet vad det betyder. Egentligen är det en obalans mellan östrogen och progesteron som kan ha flera orsaker. Är det ens något som vi behöver vara medvetna om? Östrogendominans kopplas ofta ihop med ordet ?förklimakteriet? som är laddat med obehag för många. Vad är det? Finns det överhuvudtaget ett förklimakterium eller är det en fas som inte har något att göra med själva klimakteriet? Mia Lundin är med och förklarar hur det hänger ihop och hur vi kan återskapa hormonell balans. Under de fertila åren så är det ju naturligt att vi har olika nivåer och vad är det då som kan gå snett under åren innan menopaus och hur kan man bli östrogendominant när östrogenet sjunker kring klimakteriet? Är det farligt? Och vad händer om man kommer tillbaka till balans? Varför upplever inte alla dessa kvinnor den här svängliga fasen? Vad händer om man får hormonbehandling och vad har sköldkörtel och tarmflora med allt att göra? Ja, du ser ju! Här är avsnittet med en rad värdefulla råd och tips.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-16
Länk till avsnitt

163.- Ayurveda med Ulrica Norberg

Tänk om vi borde ta till oss mer av den kunskap som finns i den österländska medicinen och kulturen? Det finns mycket kloka tankar om kvinnan, våra cykler och livsfaser som vi kan ha nytta av för ett mer balanserat liv. Och just balansen är det många av oss saknar i åren kring klimakteriet. Att hamna i obalans får konsekvenser på våra olika system och deras inbördes kommunikation. Här får du lära dig hur du kan återskapa balans med naturliga verktyg och metoder för de olika faserna. Ulrica Norberg är uppskattad andningcoach, yogaläarare, journalist och författare med stor kroppskunskap och en bred kunskapsbas som hon generöst delar med sig av i det här avsnittet. Hon undrar om vi kan se klimakteriet mindre problematiskt och mer som en resurs och tillgång ur ett friskhetsperspektiv. Har vi bortprioriterat vår biologi och behandlar oss själva som små spelpjäser i ett liv där du inte längre har kontroll?

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-09
Länk till avsnitt

162.- Lust och kroppskärlek med Hanna Möllås

Känner du dig sexig? eller? Begreppet lust är mycket bredare än du kanske först tänker. Hanna Möllås är ursprungligen barnmorska och utbildade sig till sexolog och parterapeut. Hanna är välkänd genom sina böcker och föreläsningar där hon ofta talar om vikten att tycka om hela sig och att känna att det är skönt att vara i sin kropp. I det här avsnittet ska vi tala om normer och definitioner, hur jämställdhet kan ställa till det i ett förhållande och varför klimakteriet kan vara en vändpunkt i ditt sexliv. Vi talar om lustdödare och lusthöjare, hur stress och prestation skapar onda spiraler och varför du inte bara kan sitta och vänta på att lusten ska infinna sig. Så får vi veta att vi kvinnor har en unik lustknapp som det kan vara dags att återerövra.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-02
Länk till avsnitt

161.- Vikt, talang och träning med Lovisa Lofsan Sandström

Behöver du en plan och struktur eller till och med talang för att få resultat av din träning? Lovisa Sandström, känd som Lofsan, har många års erfarenhet av att träna kvinnor och vet allt om kroppslig intelligens, hur man får ordning på motivationen och vad som gäller i klimakteriet om man jagar kilon. Kanske är det dags att byta strategi för att knäcka koden så du kan uppleva glädje och få kickar av dina ansträngningar. Kan du något om hur din kropp fungerar och varför det kan vara bättre att fokusera på vardagsrörelse på sig än att träna? Lofsan vill slå hål på en del myter och vi talar om skadestånd för träning, sötsug, sömnstress, orättvisa, viktkontroll, varför du inte kan öronmärka kalorier och att du bör göra upp med din inre kritiker. Välkommen att lyssna till ett entusiasmerande avsnitt!

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-25
Länk till avsnitt

160.- Behandling och åtgärder med Cilla Salamon

Gynekolog Cilla Salamon delar kunskap om hormonbehandling, cancerrisk, skydd mot sjukdomar och effekten på din hälsa genom livsstilsförändringar. Vem och varför ska man behandlas med hormoner och vilka prover finns anledning att ta? Hur kommer det sig att grupptryck ofta handlar om att vi kvinnor ska stå ut? Vi talar också om varför man inte bör kopiera andras recept, rakt upp och ner. Vi talar också om det egna ansvaret, att motivera sig till att göra förändringar och vart man kan vända sig om man behöver stöd för saker som hänt eller händer i livet. Du får höra hur en egen hälsodagbok kan bli hjälp för att skaffa livsbalans och vara stöd inför ett läkarbesök. Avslutningsvis diskuterar vi funktionsmedicin och hur man kan tänka kring att själv lindra symptom.

Läs mer på www.klimakteriepoddens.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-18
Länk till avsnitt

159.- När ska du söka hjälp med Cilla Salamon

Gynekolog Cilla Salamon reder ut när, var och varför du ska söka hjälp, hon ger oss också en lektion i anatomi så vi genom egenundersökning kan ställa diagnos på en del besvär. Det finns så många anledningar till att man kan känna behov av hjälp eller bli orolig. Du kanske känner igen symptom som hjärtklappning, svettningar, vallningar, flytningar, rikliga eller plötsliga blödningar. Det kan vara svårt att veta vart du ska vända dig, speciellt om du bor på en ort utan tillgång till gynekolog. Dessutom har många rädsla för att låta sig gynundersökas. Cilla berättar också varför det är viktigt att ta alla olika typer blödningar på allvar, både före och efter menopaus, hur det kommer sig att alla inte skriver ut bioidentiska hormoner och när du ska köpa lokalt östrogen på apoteket.

Läs mer på www.klimakteriepoddens.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-11
Länk till avsnitt

158.- Aktiv återhämtning med Ulrica Norberg

Hur tar man pauser i vardagen och ger sig själv återhämtning som gagnar välmående? Vad är det som hänt i våra liv som stökat till naturlig rytm trots att vi fått mer frihet genom hjälpmedel som underlättar? Ulrica Norberg är uppskattad författare, föreläsare, andningscoach, yogainstruktör och kan många tekniker för återhämtning som du ska få lära dig i det här avsnittet. Nervsystemet i kroppen och framförallt hjärnan behöver tid utan stimuli med djup avslappning för läkning. Många känner igen sig i nedstämdhet, utmattning, utbrändhet och känslor som stormar upp och ner.

Beroende på vem du är kan ditt behov och graden av återhämtning skilja men några gemensamma nämnare finns det. Dessutom talar vi om andning som är så mycket mer än syre. Ulrica berättar också om sin egen resa med krishantering och att välja livet när man lever nära döden.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-04
Länk till avsnitt

157.- Vacker inifrån och ut med Lena Larje

Vad händer med huden under klimakteriet? Åldrande och livsstil påverkar naturligtvis inte bara det inre måendet utan även det yttre. Hur får du naturlig, äkta frisk utstrålning? I det här avsnittet ska du få veta hur det kommer sig att huden ändrar struktur under klimakteriet och vad vi kan göra för att behålla spänst, utstrålning och lyster på naturlig väg. Hälsoprofilen Lena Larje kan en hel del om svett, cirkulation, hudvård, näring, frisk luft och bieffekter av träning. Vilken påverkan har träning, mat, sömn, hormoner och humöret för ditt utseende? Vad gör skada och vad gör nytta för en åldrande hy? Vi diskuterar också den mentala inställningen till åldrande och skönhet, förbränning och om det spelar någon roll hur man tränar för att uppnå olika mål.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-28
Länk till avsnitt

156.- Sömn och livsstil med Lisa Carpevi

Att skapa förutsättningar för att sova bättre handlar om många faktorer, inte minst vad vi gör på dagarna och hur vi lever vårt liv med mat, vila, arbete och rörelse. Med hjälp av sömndagbok, självskattning och en livsstilsmätning går det att reda ut hur det står till med sömnkvalitet och återhämtning. Vissa saker är väldigt individuella och andra faktorer är relativt allmängiltiga. Lisa Carpevi talade om hur vi kan lära oss sova i avsnitt 151 där vi också efterlyste era frågor. Här kommer uppföljningen, dels vad sömnutredningen på Åsa Melin visade och vad som skapat riktiga uppvaknanden, tankar och förändringar. Vi tar också upp ett antal lyssnarfrågor som handlar om bland annat kaffe, blodsocker, tyngdtäcke, ansiktsmask, appar och andra hjälpmedel för bättre sömn på naturlig väg.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-21
Länk till avsnitt

155.- Hitta din motivation med Petra Månström

Ingen är alltid på topp. Hur kan du hitta motivation och varför kan just löpning skapa mindre tröskel för att det ska fungera, det ska du får höra. Petra Månström är journalisten som blev Maraton-Petra med svenska folket genom ett arbetsprojekt som ledde till att hon blivit en inbiten löpare. I det här avsnittet bjuds du på en personlig berättelse som inkluderar ätstörning, att föda barn sent i livet, störtblödningar, järnbrist, jakten på fungerande preventivmedel och hur det är att hamna i klimakteriet p g a medicinering. Petra ger råd kring träningsupplägg, utrustning och vikten av att planera sin träning så den blir av. Så kanske det är så att vallningar blir mindre jobbigt om man är van att svettas? Vi pratar också om kosttillskott och varför det kan vara svårt att vara ett ansiktet för träning och varför Petra inte vill höra att hon är duktig. Avsnittet ger konstruktiva tips för dig som vill komma igång eller behöver pepp för att inte lägga av.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-14
Länk till avsnitt

154.- Fungerande kropp med Maria Karlsson

Bara du har tillgång till dig själv och vet om något inte riktigt fungerar som det ska. Att inventera hur du lever och kartlägga vad som påverkar ditt mående kan klargöra varför du har olika symptom. Det kan vara trötthet, vallningar, ledvärk, hudutslag och många känner igen mag- och tarmproblem. Hur vet du om hjärnan får det den behöver och vad betyder läckande hjärna? Vilka prover kan man ta och varför, behöver vi kosttillskott? Vad händer när östrogenet sjunker, det som gör oss vitala och har antiinflammatoriska egenskaper? Påverkas näringsupptaget av under- eller övervikt? Maria Karlsson arbetar med näringsterapi och ger oss mängder av råd för att undvika att kasta grus i maskineriet och ge kroppen en chans att hela sig själv med rätt bränsle och förutsättningar för att hjärna, hormonbalans och ja, hela kroppen ska fungera. Det här avsnittet är en fristående fortsättning från avsnitt 153.

Lär mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-07
Länk till avsnitt

153.- Hjärnan, tarmen och symptomen med Maria Karlsson

Att tala om helhetsperspektiv och funktionsmedicin inom hälsa börjar få genomslagskraft, men varför hänger inte den offentliga vården med? När många av oss kvinnor börjar få mindre allvarliga symptom på ohälsa får vi själva agera detektiver. Maria Karlsson är utbildad inom interaktiv näringsterapi och näringslära och arbetar utefter funktionsmedicinens perspektiv med hormonbalansering där hjärnan har en central roll. I det här avsnittet delar hon värdefull kunskap om hur vi påverkar hjärnan med hur vi lever och vad vi äter och det i sin tur kan hjälpa oss att hitta och få bukt med bakomliggande faktorer till att vi har mer eller mindre allvarlig ledvärk, hudproblem, hjärntrötthet, magtrassel och annat. Återigen får vi veta att olika former av stress ligga bakom och vi talar om näringsbrister, tarmens mikrobiom, östrogenets antiinflammatoriska egenskaper och alzheimers. Hur ska vi tolka symptom och agera med och inte emot våra smarta kroppar? Del 1 av 2 med Maria Karlsson.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-30
Länk till avsnitt

152.- Hormonstark med Martina Johansson

Förstår du kroppens signaler och kan läsa av din inre kompass så du kan göra livsstilsval som kommer ge dig ett friskt åldrande i hormonbalans? Den sorgliga sanningen är att de flesta av oss ser och hör kroppens signaler men väljer att blunda för dem eller så vet vi inte vad vi ska göra för att rätta till problemen. Martina Johansson har förmågan att på ett pedagogiskt och upplysande sätt hjälpa oss att hitta sätt att laga den trasiga kompassen på ett individanpassat sätt. I det här avsnittet får du kunskap om hur hur du läser signaler du får genom kroppsform, fettinlagring, toabesök och insulinresistens. Vi talar om fettförbränning, symtom på obalans i sköldkörteln, vad ett svajigt blodsocker kan ställa till med, hur träning kan skada din ämnesomsättning och varför man inte ska dricka kaffe eller äta nätter och frön i stora mängder. Och inte minst kommer Martina ge oss motivation till att skaffa en god livsstil med tips på vilka steg som ger god och snabb effekt. 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-23
Länk till avsnitt

151.- Lär dig sova med Lisa Carpevi

Sömnen blir sämre med åldern och för många eskalerar det kring klimakteriet. Hur vet man att sömnen är så dålig att det är direkt farligt? Vad kan du göra själv och när ska man söka hjälp? Lisa Carpevi, certifierad sömncoach och sömnkonsult, hjälper människor att hitta till god sömn utan medicinsk hjälp med beteendeterapi som utgångspunkt. Lisa delar i avsnittet med sig av en hel rad verktyg som främjar god sömn och du får också höra om ett extremt verktyg som vi inte talat om i Klimakteriepodden tidigare. Under sömnen sker en rad livsviktiga processer som är förutsättning för ett friskt liv. Vi har också en rad hormoner som spelar in för sömnens kvalitet där melatonin och kortisol är huvudpersoner men även här påverkas vi av våra könshormoner och deras samspel. I avsnittet får du också veta mer om kopplingen mellan sömn och ämnesomsättning, minnesfunktion, inlärning och mycket mer.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-16
Länk till avsnitt

150.- Hälsoutmaningen med Cicki Wressel & Susanne Dalsätt, del 3

Sex månader har gått sedan Cicki Wressel klev in i en rejäl offentlig utmaning. Cicki mådde riktigt dåligt på flera sätt med bl a rejäla humörsvängningar, sömntrassel och dessutom en ohälsosam övervikt driven av sötsug och kortsiktiga dieter. Motion och träning låg på en alldeles för låg nivå för att skapa energi och livsglädje. Östrogendominans och progesteronbrist var ett faktum och bidrog till hela röran. Susanne Dalsätt har med en fast hand guidat Cicki till ett nytt livsmönster med kostplan, rörelse och hållbara vanor som gett resultat. I det här avsnittet får du som lyssnar höra hur det gått för Cicki, hur hon mår, vilka metoder och recept som varit nycklar till framgång och hur hon vill fortsätta leva. Susanne berättar hur man gör en individuell plan och skapar motivation och rätt fokus om du som lyssnar vill hitta en hållbar livsstil med hälsa i fokus. Och oavsett hur långt bort och nere du är så finns det möjligheter att lyckas om du bara vågar. Steg nummer ett är att våga bestämma sig? 

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-09
Länk till avsnitt

149.- Förundran med Maria Borelius

Av en slump kom Maria Borelius i kontakt med antiinflammatorisk kost som lett henne runt jorden i jakt på något större och fler pusselbitar för vad som påverkar oss positivt. Maria är idag 60 år och när hennes Hälsorevolution började var hon mitt i ett oroligt förklimakterium. Nu är det dags för Förundran, den typ av starka känslor som ger oss wow-känslor, påverkar oss på flera sätt och forskning har visat att det påverkar inflammationsnivåer, har effekt på hjärnan, hormoner och stress. Det handlar om att söka de upplevelser där vi kan gå utanför oss själva och uppleva stunder av förundran. Det kan vara något så enkelt som ett musikstycke, en stund i naturen men också andliga upplevelser eller att göra gott för andra. Vi talar också om skillnaden mellan västerländsk och österländsk medicin, hur det finns samband mellan tarmbakterier och nervsystemet och hur viktigt det är att ha rätt relationer. Maria berättar också om hur hon påverkas av att vara ansiktet för en hälsosam livsstil, själv hitta balansen mellan det hon vet är rätt och det som lockar fast det inte passar in i den antiinflammatoriska livsstilen.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-02
Länk till avsnitt

148.- Munnen påverkar kroppen med Betty Wassenius

Det talas mer och mer om hur munnen sitter ihop med kroppens hälsa i stort och runt klimakteriet när östrogenet sjunker ökar risken för tandlossning, karies och muntorrhet men det stannar inte där för munnen är starkt kopplad till psykisk hälsa. Så tandläkaren Betty Wassenius kände tidigt att hon behövde utbildning inom träning och livsstil. När Betty började känna att något hände i hennes egen kropp började ett stort engagemang för öppen kommunikation kring klimakteriet. Hon möter ett stort behov hos kvinnor att bli sedda och tagna på allvar. Betty råder oss naturligtvis att sköta om munnen och du får veta hur. Men hon brinner för att vi ska våga röra på oss och känna in i kroppen istället för att bara tänka på utsidan och här får du hennes bästa tips för att hitta livsglädje; skapa pirr som innefattar allt från att hångla till att dricka vin. Så får du veta att munnen är kroppens spegel och att du kan må bra av att inte titta på dig själv när du tränar.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-08-26
Länk till avsnitt

147.- Livet med klimakteriet med Katarina Woxnerud

Hur får vi ihop alla delar i klimakteriet? Vi tar oss an laddade ämnen som mat, näring, vikt och ämnesomsättning och dess koppling till känslor och belöning. Och hur ska vi orka träna trots att stressen ska ner och vi inte har lust, har minskad muskelmassa och kanske urinläckage? Vi talar också om hur man ska tänka kring kosttillskott och hur viktig bäckenbotten är. Katarina Woxnerud, naprapat som arbetat med träning och kvinnokroppen i 30 år ger oss råd i alla delar så vi kan få hop helheten för glädje, kraft och energi. I avsnittet får du verktyg för att hitta en långsiktigt hållbar balans mellan kost, motion och vila. Kanske behöver du fundera på värdegrund, ta bort oron för vad andra tycker och skapa lite distans så du kan jobba med och inte emot dig själv och acceptera att ett långt liv gör att man får stå ut med att bli äldre.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-08-19
Länk till avsnitt

146.- Stötta kroppen med Katarina Woxnerud

Här får du nycklarna så du kan stötta kroppen och mota förändringar på bästa sätt. Livet med klimakteriet, hur funktion och belastning hänger ihop med åldrandet och framförallt vad vi kan göra för att motverka och bromsa för vårt välbefinnande. När östrogenet sjunker påverkas allt från reaktionsförmåga, muskler, leder, hud och förmågan till återhämtning. Naprapat Katarina Woxnerud har arbetat hela sitt liv med kvinnors kroppar och vet vad vi kan göra och behöver för att påverka kroppens hållfasthet, rörlighet, behålla muskelmassa och optimera återhämtning. Vi talar också om myokiner, telomerer, bindväv och arvsmassa. Har Katarina rätt i att livet innan 50 bara är uppvärmning?

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-08-12
Länk till avsnitt

145.- Hälsoutmaningen med Cicki Wressel & Susanne Dalsätt, del 2

Här är den spännande fortsättningen från förra avsnittet nu när Cicki har haft fyra månader på sig att komma i bättre form och balans. Cicki berättar öppet om hur den nya livsstilen går ihop med jobb, familj och hon har mycket tankar kring självkänsla och varför vi kvinnor kan vara så hopplösa när det gäller egenkärlek och acceptans? Nu får du också höra vad har gynekolog Hilde Löfqvist satt in för åtgärder för att få bukt med pms, klimakteriebesvär, sömntrassel och vallningar. Cicki berättar öppet om sina tankar och vad som går bra och vad som är rejäla utmaningar. Och är hon nöjd med vad hon uppnått nu när fyra månader gått? Och vad säger Susanne? Det är två månader kvar av den offentliga utmaningen här i Klimakteriepodden men sanningen är ju att de här nya vanorna ska hålla resten av livet. Hur känner Cicki för det? Hur ska hon hantera semestern?

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-07-08
Länk till avsnitt

144.- Hälsoutmaningen med Cicki Wressel & Susanne Dalsätt del 1

Nu ska du få träffa Cicki Wressel och höra om hennes fram- och motgångar från första mötet och två respektive tre månader in i hennes hälsoutmaning. I avsnitt 123 talade vi om kost och vikt och sökte någon som ville bli utmanad att komma i form på alla plan. Cicki blev den som axlar utmaningen och ska under sex månader komma i bättre form fysiskt, mentalt och hormonellt med hjälp av superinspiratören Susanne Dalsätt som coachar vad gäller kost och rörelse. Åsa Melin stöttar med frågor kring klimakteriet och gynekolog Hilde Löfqvist ska ta sig an den hormonella obalansen. Avsnittet börjar med en nedstämd, energilös, rejält överviktig kvinna som dessutom har högt blodsocker, vallningar och sover riktigt dåligt. Nu är det slut med quick fixe's och dags att plocka in hållbara vanor och ge utrymme för glädje, energi och livslust. Men det går inte av sig självt, som du får höra.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-07-01
Länk till avsnitt

143.- När hormonerna lugnat sig med Hilde Löfqvist

Det här kan du förvänta dig när hormonkarusellen lagt sig. Bilden av den postmenopausala, äldre kvinnan förknippas ofta med mindre smickrande saker och det kan verka skrämmande. Många frågor kretsar kring vad som händer när östrogenet sjunkit till en låg nivå. Vilka symptom fortsätter  förvärras och vad blir bättre, vad kan vi göra något åt och hur? Gynekolog Hilde Löfqvist ger oss värdefull kunskap kring möjligheter med olika typer av behandling och vad som går att påverka med livsstil och mental inställning. Vi talar också om den onda cirkel med insulinresistens som kan leda till viktuppgång, när och för vad det är viktigt att söka läkare. Själslig mognad kan leda till lycka på ett nytt plan när krisen lagt sig och kanske är det viktigare att vara lycklig än smal för hälsan, trots allt?

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-06-24
Länk till avsnitt

142.- Gör det enkelt med Annika Kits

Så skapar du en vana som snabbt ger dig belöning! När man väl lagt sig till med något kan det gå nästan av sig själv om belöningen kommer snabbt. Annika Kits, konditions- och löpcoach, tycker vi ska strunta i normer, gymkort och krångel och se till att röra på oss i vardagen. Ingen har dött av att lite svett och alla vet att det ger positiva effekter. Annika hjälper oss att se möjligheter och hon är en härlig inspirationskälla för alla som behöver en knuff i ryggen när det gäller både styrka, rörelse, knip och att hitta enkla sätt att förbättra konditionen. Hon berättar hur du skapar en skön harmoni mellan fysik, psykisk och sexuell hälsa. Vi talar också om hinder, energi och livsglädje. Så får du veta varför även män har anledning att hänga på med bäckenbottenträning. Ta chansen att lyssna dig till fina råd inför en skön sommar på många sätt.

Läs mer på www.klimakteriepoddens.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-06-17
Länk till avsnitt

141.- Hjärt- kärlsjukdomar med Tord Naessén

Ett brett och högst relevant ämne för oss som kommer i klimakteriet är hur vi kan påverka risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Vilka sjukdomar talar vi om och vad är det som gör att risken att drabbas ökar efter menopaus? Professor Tord Naessén är med och förklarar hur det hänger ihop, hur vi kan påverka vissa riskfaktorer med vår livsstil och vad som skiljer oss från männen. Varför drabbas många av högt blodtryck i klimakteriet, varför ökar risken för stroke och blodproppar? Klassas vallningar och hjärtklappning som hjärt- kärlsjukdomar? Vad ska du söka läkare och hjälp för, vad går det att göra själv? Vi får också veta mer om inflammation, cancerrisk och att graviditeter är en slags stresstest på vårt system.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-06-10
Länk till avsnitt

140.- Ja till njutning med Eva Sanner

Så får du till det! Visst vore det underbart att bara klicka hem njutning och lust? Här får vi lära oss att det behövs tid att utforska och utveckla sin sexualitet, lust, längtan för att vi förändras i klimakteriet. En del upplever att man tappat bort sexet på vägen och kanske behöver du besluta dig för att tacka ja till njutning för att du vill att sex ska ha en plats i ditt liv. Eva Sanner är parterapeut, journalist och författare och har skrivit mycket om sex. Avsnittet handlar om självkänsla, relationen till dig och din kropp, uppskattning och hur man praktiskt går till väga för att skapa goda förutsättningar för njutning och bra sex. Vi talar också om nycklarna för att hitta tillbaka till varandra i en relation, även om det finns hinder och när det kan vara bättre att ge upp. Du får också höra vilka hälsofördelar orgasm för med sig, vilka hjälpmedel som kan behövas och varför det kan vara dags att ta tag i gamla fördomar.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-06-03
Länk till avsnitt

139.- Yoga för hormonbalans med Ellen Engvall

Barnmorskan Ellen Engvall vidareutvecklade sig för att söka helhetshälsa och fann MediYoga som används inom sjukvården. Och det finns goda belägg för att det går att skapa hormonbalans, minskad stress och spänningar för ökat välmående med yoga. Hur ofta lyssnar du inåt på vad kroppen försöker tala om för dig? Lever du i ett ständigt tjatter med prestationsstress som gör det svårt att lyssna inåt, hitta drivkraft, energi, lust och harmoni så är det här avsnittet för dig. Yoga är också ett verktyg för att få kontakt med med sig själv, skapa vitalitet och har andra fysiska och psykiska föredelar. Du kan med hjälp av andning och mjuk yoga skapa cirkulation för att stödja binjurar, sköldkörtel, hypofys och äggstockar samtidigt som du kan hitta ditt jag. Du får här mycket kunskap och konkreta, välgörande övningar. Så talar vi om tarmbakterier, åldrande, varför du som kvinna kan känna hormonsvängningar långt efter menopaus och att det med åren blir lättare att strunta i vad andra tycker. De sista 10 minutrarna ger dig en kort och verkningsfullt yoga-pass. Du hittar också en länk till övningarna på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-27
Länk till avsnitt

138.- Hjärnsmart med Gabriella Ringvall

Hur får man hjärnan mer samarbetsvillig? Hjärnivraren Gabriella Ringvall hjälper oss förstå hur man använder hjärnan smart. De flesta kvinnor märker att något börjar hända kring klimakteriet med energi, koncentrationsförmåga och begreppet hjärndimma smyger sig på. Gabriella tog sig igenom en utmattning som anställd på Säpo innan hon började jobba med fokus på hjärnsmarta arbetssätt och att förbättra arbetsmiljöer. Hon har många tankar kring varför det är vanligt att kvinnor ?går in i väggen? och vet hur vi kan anpassa våra liv för att jobba med och inte emot hjärnan och föda den med rätt impulser. I grunden handlar det om hormoner, signalsubstanser och basala behov som träning, näring, pauser och gemenskap. Du får också veta varför det är dyrt att multi-taska och varför du ska lägga tid på att stirra ut i tomma intet.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-20
Länk till avsnitt

137.- Vikt och sömn med Christian Benedict

Så här blir du tjock av för lite sömn! Din aptit och förmåga att kontrollera ätandet styrs av hormoner som behöver dygnsrytm och vila. Belöningssystemet, förnuftet, impulskontrollen och energiförbrukningen påverkas när vi inte sovit tillräckligt. Sömnforskaren Christian Benedict berättar om forskningen som förklarar sambanden mellan viktuppgång och sömnproblem. Genetik, ålder och utbildning kan det vara knepigt att påverka men det finns saker du kan göra för att skapa bättre sömn och undvika att gå upp i vikt. Du får råd och värdefull kunskap i avsnittet. Dessutom får du veta hur du kompenserar för en dålig natt, varför tarmfloran är av intresse och vad östrogen har med saken att göra.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-13
Länk till avsnitt

136.- Hantera oro och ångest med Carina Landin

Just nu upplever många av oss oro av den oförutsägbara kris vi befinner oss i med känslor som far mellan hopp och förtvivlan. Vi ska reda ut vad skillnaden mellan oro och ångest är och hur det yttrar sig fysiskt och psykiskt på kort och lång sikt. Vad man kan göra åt det, inte bara här och nu, för att klimakteriet framkallar många existensiella frågor som också skapar ältande. Vi kommer in på grundläggande känslor som hot, rädsla, otrygghet, kamp- och flyktbeteenden som kommer av förändring och ovisshet. Hur skaffar du ett bättre utgångsläge, möter det obehagliga och skapar mod för att våga se verkligheten som den är? Åsa Melin möter samtalsterapeuten Carina Landin som ger förklaringar, lösningar och ett antal verktyg vi kan använda för att både hjälpa oss själva och andra i vår närhet att agera istället för att bara reagera.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-06
Länk till avsnitt

135.- Så börjar det med Hilde Löfqvist

De första tecken är svårtolkade och det är lätt att fundera på vad som är vad. Nu tar vi ett ordentligt tag i starten med de första tecknen som visar att vägen in i klimakteriet börjat. En av Sveriges mest erfarna gynekologer, Hilde Löfqvist, reder ut begreppen och ger lösningarna. Vad ska och kan man göra när den biologiska klockan inte längre slår i takt och påverkar blödning, lusten, sömnen, humöret och mycket annat i livet? Avsnittet levererar handfast kunskap om livsstil, hormoner och vad som finns att ta till och varför. Vi får veta att tyngre blödningar, ömma bröst och att samla på sig vätska hänger ihop med östrogendominans, progesteronbrist och Loop-effekt men att vallningar är ovanligt i den här fasen. Du får också veta varför provtagning är svårt, när du ska söka hjälp och att det kan vara bra att föra dagbok.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-29
Länk till avsnitt

134.- Anpassa träningen med Monika Björn

Kan man fixa hormonbalansen med träning? Varför du går upp i vikt och får svårare att träna bort den i klimakteriet? Många kvinnor tränar fel eller för hårt med viktfrustration i botten. Andra har så mycket värk att det känns omöjligt att komma ur soffan. Här får du veta hur du lägger upp träningen beroende på dina symptom och var i övergångsåldern du befinner dig. Kunskapen hos oss själva men också i friskvårdsbranschen är skrämmande låg när det gäller kvinnor och klimakteriet menar träningsprofilen Monika Björn. Lär dig hur du bygger upp din fysik på ett hållbart sätt och inte minst vilka varningssignaler du ska ta på allvar. Monika berättar också om hur östrogenbrist ger effekter på återhämtning, träningsvärk och inflammation. Hur mycket och vilken typ av smärta ska man stå ut med och vad gör att man känner sig yr och får dålig balans?

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-22
Länk till avsnitt

133.- Dina frågor besvarade av Mia Lundin

Klimakteriepodden får massor av frågor från er som lyssnar och här är ett extra långt avsnitt som bl a besvarar: Varför det är vanligt med besvär som ont i kroppen, värk i leder och fötter. Varför känns det som fettet klistrar sig på kroppen och systemet står still? Hur kan stress vara ett problem för klimakteriesymptom nu om det inte var det förr? Många undrar över progesteron och östrogen; när, vad, varför, hur länge och hur man trappar ner. Vilken typ av hormonpreparat är säkrast enligt forskningen och hur får man tag på naturligt progesteron? Och varför skulle vår smarta kropp ens behöva hormontillskott? Vilka alternativa metoder finns? Vad har signalsubstanser, sköldkörteln och tarmen med klimakteriet att göra? Vilka andra tillskott hjälper och ska man ta prover? Du får också svar på frågor som rör bröstcancer, diabetes, hypotyreos, myom och varför man kan komma i tidigt klimakterium. Och nej, man ska inte behöva känna sig som en död kaktus bara för att man är i klimakteriet.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-15
Länk till avsnitt

132.- Barnmorskor kan hjälpa med Emma Jonsson

För många kvinnor skulle det kännas naturligt att träffa en barnmorska för information och stöd med klimakterierådgivning och de kan spela en viktig roll för att förbättra kunskap och livskvalitet för oss kvinnor. I avsnittet får vi veta hur de själva ser det när Emma Jonsson som är både barnmorska och sjuksköterska berättar vad kan du kan få för hjälp. Emma är aktiv inom Vårdförbundet och de har också en önskan att utöka sin möjlighet att förskriva läkemedel. Att i samband med cellprovtagning ha tid att diskutera urinläckage, bäckenbottenträning, torra slemhinnor och andra symptom skulle vara ett första steg. Men vi vet också att många kvinnor har frågor och behov av samtal om allt från sex till livsstil som vården ofta inte hinner. Barnmorskorna vill jobba med kvinnohälsa under hela kvinnas liv vilket skulle kunna ge ökad förståelse och kunskap med en samhällsekonomisk nytta. Vi får veta var begränsningarna ligger, vem som bestämmer och vad du kan få redan idag.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-08
Länk till avsnitt

131.- Hjälp immunförsvaret med Lotta & Victoria

Vad kan du göra för att ha så bra utgångspunkt som möjligt för att inte bli sjuk eller bli lindrigt sjuk om du faller dit? Det tar Åsa Melin reda på i det här avsnittet tillsammans med Lotta och Victoria som båda är hälsocoacher och funktionsmedicinska terapeuter och arbetar med frågor kring kost, träning och hormonhälsa. Hur påverkas vi, vår hormonbalans och hela vår kropp när man blir sjuk, hur stärker man sig själv och gör kroppen så välrustad som möjligt för att tackla sjukdom effektivt och hur kommer man igång efter att ha varit sjuk? Mycket konkreta tips vad gäller näring, sömn, återhämtning och rörelse före, under och efter sjukdom. Vi talar också om melatonin och kortisol, sömnfrämjande åtgärder och varför man inte gör sig själv en tjänst om man tar till ?tycka synd om mat? som glass och bullar. Här får du goda råd och konkreta tips som alltid är aktuella och extra intressanta just nu.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-01
Länk till avsnitt

130.- Dejta med Cathrine Schück

Är det spännande eller skräckinjagande att försöka träffa en ny partner? För den som levt ensam eller i ett förhållande länge så är det lätt att undra hur man gör nuförtiden. Måste det ske på nätet och vilken app eller site ska man välja, måste man vara orolig för att bli lurad, utnyttjad eller bli ett tidsfördriv? Bör man i förväg bestämma om man söker kärlek, sällskap eller sexpartner? Det finns mängder med frågor som kommer upp. Cathrine Schück gav sig ut i dejtingvärlden för några år sedan och bloggade samtidigt om sina erfarenheter. Hon berättar bland annat om hur ska man presentera sig, välja bilder och för att sända ut rätt signaler. Åsa och Catherine talar också om hur man hanterar rädslan för sex och sin mogna kropp, hur man ska förbereda sig mentalt och hantera sina förväntningar. Och kan man få uppleva pirr som när man var 16 år?

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-25
Länk till avsnitt

129.- Klimakterievård med Socialstyrelsen

En svensk studie visar att 70% av alla kvinnor mellan 47 och 56 år har klimakteriebesvär i form av svettningar och vallningar. Socialstyrelsen har på uppdrag av regeringen med hjälp av läkemedels- och patientregistret kartlagt i vilken utsträckning kvinnor som är 45 - 60 år söker vård och tar läkemedel för sina besvär och hur det skiljer sig i landet. Man har också kunnat undersöka om man samtidigt tar andra läkemedel för andra sjukdomstillstånd. Utgångspunkten för arbetet är God vård och omsorg som rymmer perspektiven säker, individanpassad, kunskapsbaserad, jämlik, tillgänglig och effektiv. Här bjuds du en spännande insikt i vad man kommit fram till och hur man arbetar på nationell nivå när Åsa Melin träffar projektledare Christina Strååt och statistiker Gölin Frank på Socialstyrelsen. Regeringen har glädjande nog gett Socialstyrelsen i uppdrag att gå vidare och titta djupare på hur vården arbetar med klimakteriebesvär samt bedöma behovet av åtgärder för att förbättra råd, stöd och behandling.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-18
Länk till avsnitt

128.- Kinesisk medicin med Sofie Ringsten

Inom den kinesiska medicinen börjar man redan i 35-årsåldern förbereda och harmonisera  kroppen för ett symptomfritt klimakterium som kallas den andra våren. Här ska du kunna bejaka din nya fas med kropp och själ i harmoni, fylld av vishet och spiritualitet. Man behandlar med rörelse, akupunktur och örtmediciner och Yin och Yang är centrala begrepp med energierna vatten och eld. Åsa Melin möter i det här avsnittet Sofie Ringsten som gått från brottare och polis till yogalärare och mycket välutbildad inom kinesisk medicin. Hon förklarar 5-elementsteorin och hur det går att förutse vilka symptom du kommer uppleva och hur behandling anpassas efter vilket element du domineras av. Förstå mer om hur vi kan fylla på energi med rätt typ av träning, varför olika typer av stress skapar stagnation i flödet och vilka organ som spelar huvudroller i vårt klimakterium. Här får du ingen quick fix men väl så stora vinster om du är beredd att sätta dig själv i fokus. Vi får också veta hur man ser på hormontillskott och hur man kombinerar västerländsk och kinesisk medicin.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-11
Länk till avsnitt

127.- Mag- och tarmhälsa med Victoria Carinci

Hur många har inte strulig mage? Att vara uppblåst, ha knip eller svårt att gå på toaletten tyder på att något inte står rätt till. Magens ohälsa kan vara roten till många symptom inklusive förvärrade klimakteriebesvär. Men också mer diffusa saker som hjärndimma, dålig hy, ont i lederna och huvudet, allmänt låg ämnesomsättning och det kan i värsta fall leda till kroniska sjukdomar. Du tar heller inte upp näring optimalt och så kan inflammationer skapas. Extra intressant är om vi ständigt får i oss saker som irriterar så får vi oreda bland hormonerna. Åsa Melin möter Victoria Carinci som är hälso-coach och funktionsmedicinsk terapeut i egna bolaget Vitalista och arbetar också med näringsterapi hos Mia Lundin. Victoria har hjälpt mängder med kvinnor att hitta till en fungerande mage och frisk tarm. Avsnittet bjuder på konkret hjälp med en beprövad och dokumenterad metod, Clean Reset. Det går att finna helhetshälsa och lugn i systemet för de flesta av oss. 

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-04
Länk till avsnitt

126. Kontrollera gasen med Kristina Persson

Många av oss drabbas oftare av ångest, kaos- och katastroftankar under klimakterieåren samtidigt som vi är stressade. Men man kan lära sig att hantera tankarna och kontrollera gasen så inte varvtalet går upp vid fel tillfällen. Vi kan välja att se på stress som en tillgång som gör det möjligt att ta sig an utmaningar och som vår inre motor som ökar energi och fokus när det behövs. Du kan bli tåligare genom att förstå hur dina tankar påverkar energin och få den att räcka längre och till det som är värt att lägga den på. Åsa Melin träffar Kristina Persson som är mental tränare och stress-coach och vi får höra hur vi kan hantera belastningar, leva i nuet och varva ner. Samtidigt kan vi bygga upp en mental krockkudde för att ta oss igenom påfrestande perioder på ett bättre sätt och förhålla oss till våra tankar och krav på ett konstruktivt sätt. Så får vi veta att multitasking kanske inte är så lyckat, trots att vi kvinnor tycker oss vara mästare på detta.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-26
Länk till avsnitt

125.- Synen på klimakteriet med Katarina Graffman

Vi lever i en åldersfixerad tid med kontrollbehov och fokus på jaget. Kan det vara så att du mår sämre under klimakteriet för att du har mycket kunskap om det? Hur påverkas vi och våra symptom av att vi talar mer om och uppmärksammar klimakteriet? Åsa Melin möter antropologen Katarina Graffman i ett samtal om kulturella skillnader, och om hur synen på klimakteriet skiljer sig i olika delar av världen. Spännande är att även symtomen är olika. Och hänger evolutionen med när vi lever längre och ska vara hållbara? Vad behövs för att klimakteriet ska hanteras med respekt och kunskap? Och varför man inte får förenkla tolkningar och ofta drar fel slutsatser när man gör undersökningar?

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-19
Länk till avsnitt

124.- Effekter i hjärnan med Marie Bixo

Våra könshormoner påverkar mycket i kroppen och inte minst vår hjärna, dessutom har många starka åsikter och känslor om kvinnor och hormoner samtidigt som det saknas forskning. Marie Bixo är professor och överläkare på institutionen för klinisk vetenskap på Umeå Universitet i gynekologi. Hon har enorm kunskap om kvinnor och våra hormoner och hur vi påverkas. I avsnittet får du får veta mer om biverkningar av hormoner, eller brist på, som hjärndimma, nattsvettningar, sömnproblem och varför östrogen kan skydda mot demens och gulkroppshormonets påverkan ofta är negativt. Åsa Melin frågar också om vilka behandlingsformer som kan vara aktuella för olika kvinnor beroende på historik med PMS, bröstcancer eller intolerans mot p-piller. Så får veta att det alltid är kvinnans upplevelse som bestämmer. Så den ständiga frågan om vad som är bäst; syntetiskt eller naturligt progesteron?

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-12
Länk till avsnitt

123. Vikt- och kostutmaningar med Susanne Dalsätt

Det känns omöjligt att inte tänka vikt i samband med hälsa och kost. Tyvärr. Vår generation är så förstörda med low-fatprodukter och dieter. Här handlar det om hälsa och energi, inte osunda kroppsideal! Susanne Dalsätt är hälsoinspiratör, kostrådgivare och PT, hör henne berätta hur hon själv startade sin hälsoresa som gravt överviktig till dagens ironman-tävlande. Vi talar om att må bra på riktigt med sund kost och träning. Hur du arbetar långsiktigt och vikten av att göra en hälsoresa för sig själv med tålamod och rätt fokus. Hur får man fart på förbränningen när oönskade kilon smugit sig på? Hur ska man träna, hur undviker man matfixering och sötsug, om varför periodisk fasta kan vara bra och hur man kan tänka när man tryckt i sig något man inte planerat? Och nej, man kan inte leva på gurkstavar och man måste få äta saker bara för att det är gott.

Hemsida: www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-05
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.