Sveriges 100 mest populära podcasts

Klimakteriepodden, kvinnlig hälsa

Klimakteriepodden, kvinnlig hälsa

Varför är det så få som pratar om klimakteriet på ett positivt och konstruktivt sätt? Visste du att de första symptomen börjar redan vid 40? I Klimakteriepodden intervjuar Åsa Melin intressanta och spännande personer som har kunskap och erfarenhet av olika aspekter av kvinnohälsa och åren kring menopaus. Avsnitten handlar om vad som händer i kroppen och psyket, varför och hur du själv kan påverka ditt mående och din hälsa på alla plan. Du får veta allt om hormoner, humörsvängningar, sexlust, relationer, kost, motion, hjärnan, tarmarna och mycket mer. Allt för att du ska känna dig stark, ha livslust, energi och en hållbar kropp. Det finns mycket okunskap och myter kring klimakteriet och kvinnligt åldrande som förtjänar att redas ut. Klimakteriepodden erbjuder allsidig kunskap och vetenskaplig fakta.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

klimakteriepodden.se

Avsnitt

199.- Nya gynekologer med Hedvig Engberg & Golbarg Vesterlund

Hur ser det ut med kunskapen och inställningen till klimakteriet hos den nya generationen gynekologer? Det tar vi reda på i det här avsnittet med två nyblivna specialister. Vi får veta hur utbildningens ser ut, hur den är uppbyggd och hur verkligheten ser ut. Det finns många utmaningar och politiska beslut är det som styr hur vården utformas men det går att få bra vård i Sverige och vi får veta hur man kan tänka och agera. Det är lätt att tro att vindarna blåser för hormoner, nu när forskningen tydligt visar att det finns fördelar med att ta hormonbehandling för sina klimakteriebesvär, men det finns starka krafter åt andra hållet. Vi får också höra hur läkaren ofta möter en kvinna som vill ha hjälp men inte den hjälpen som erbjuds eller faktiskt skulle ge bäst effekt. Tidspress är en utmaning eftersom läkare och patient skall förstå varandra under en ganska kort tid. Välkommen till ett avsnitt som kan ge dig en hel del tankar inför nästa vårdmöte.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-10-13
Länk till avsnitt

198.- Hälsan börjar i magen med Peter Martin

Förtjänar klimakteriet att agera slasktratt och ursäkt för att man inte fungerar optimalt eller kanske är det tuvan som välter lasset? Den goda nyheten är att det går att göra mycket för sitt mående på egen hand. Vad hade du med dig in i klimakteriet? De flesta känner till sina svagheter men kanske kan det kännas utmanande att försöka ta tag i orsakerna eller ens förstå var man ska börja. Peter Martin är läkare och specialiserad i funktionsmedicin, han delar med sig av sin djupa kunskap om våra basala funktioner och hur man kan bli av med energilöshet, värk, en dåligt fungerande mage, övervikt och vilka verktyg som är mest kraftfulla. Du får konkreta råd att prova på egen hand. Redan Hippokrates sa att hälsan börjar i magen och kanske inte så konstigt eftersom det är vår yta mot omvärlden och i tarmen sitter bl a näringsupptag och immunförsvaret.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-10-06
Länk till avsnitt

197.- Funktionsmedicin med Peter Martin

Läkaren Peter Martin har sin bas i forskarvärlden och har ett djupt intresse i människans biokemi och grundläggande funktioner. När Peter sjukskrevs för utmattningssyndrom fick han upp ögonen för funktionsmedicin och upplevde stora förbättringar i sitt mående genom att lära sig mer om hur kroppens underliggande system reagerar på det vi utsätter den för. Vi får en större förståelse för hur vården fungerar, vad läkemedel gör och vilka krafter som styr oss. Tar samhället sitt ansvar i att stötta vår hälsa? Har allmänläkarna ett omöjligt uppdrag? Vi talar också om köttkonsumtion, om vi är gjorda för veganism, blodsockrets inverkan på förbränning och boven till fetma-epidemin och hur forskningen svängt när det gäller kostens påverkan på vår hälsa. Du kan själv påverka din hälsa, det vet alla som gjort någon positiv livsstilsförändring, och bara tanken på att vi stoppar 30 ton mat i munnen under vår livstid ger oss en tankeställare.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-09-29
Länk till avsnitt

196.- Utan filter med Betty Wassenius

Förklimakteriet är för många kvinnor en oväntad och stor utmaning. I teorin har Betty Wassenius all kunskap och bästa möjliga förutsättningar för att kunna hantera den här fasen och resten av klimakteriet. Så hur kan det ha blivit så här jobbigt med mentala symptom som inte går att få bukt med? Ett väldigt modigt, öppet och personligt avsnitt om att inte känna igen sig själv, vara rädd för att tappa ansiktet, utmaningarna med hålla fasaden uppe professionellt och hemma, trots att man är låg och utmattad och bara vill ligga i soffan. Betty är tandläkare och PT specialiserad som klimakteriecoach. För Betty har träningen alltid varit lösningen och nu står hon där och frågar sig ?vad gör jag nu?. En gripande berättelse om hur svårt det kan vara att finna sin väg genom hormonernas berg- och dalbana, ha konstant pms, känna självtvivel och ensamhet. Nu lyfter hon på locket och önskar att fler vågar prata om klimakteriet när det är som värst.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-09-22
Länk till avsnitt

195.- Universalmedicin med Carl Johan Sundberg

Kroppen har fantastiska system som reagerar på det vi utsätter den för. Mycket kan vi inte kontrollera eller påverka och annat kan vi styra. Avsnittet ger kunskap om cellernas uppbyggnad, arvsanlag, genetik och muskelminne som är unikt för varje kvinna. Professor Carl Johan Sundberg förklarar hur rimlig fysisk aktivitet kan ses som ett smutsigt läkemedel eftersom det har mängder av effekter. Han fortsätter: ?att träning är bra för oss kan låta lite utsmetat, men den påverkar vårt sätt att fungera på mängder av plan?. Det handlar också om trögheten i att implementera aktuell kunskap, forskning och att följa nya riktlinjer i vården och hur läkarutbildningen behöver uppdateras med mer fokus på preventiv hälsa. Vems fel är det att det händer så lite och så långsamt, trots att man vet så mycket? Lyssna, och du kommer förstå mycket mer.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-09-15
Länk till avsnitt

194.- Hälsovård i klimakteriet med Lena Rindner

Nu finns det forskning som visar vilken typ av stöd vi kvinnor mellan 45-60 år vill ha från vården. Och det finns lösningar! Från sin plats i primärvården såg distriktssköterskan Lena Rindner ett stort behov av att kunna stötta kvinnor i klimakteriet. Detta resulterade i en avhandling. Att inte vara sjuk men ändå inte må bra är en vanlig känsla. Intressant nog så är det inte vallningar och svettningar de flesta ser som det största problemet utan man vill förstå varför man mår som man gör och slippa oroa sig för att något är fel. Urinläckage och torra slemhinnor är otroligt vanligt och det påverkar livskvaliteten enormt. Man kan ha avfärdats med ord som ?bit ihop och gilla läget för du åldras? av vården. Men det går faktiskt få hjälp och reda ut vad som är skälet till att du mår som du gör. Lena berättar också om hur många högpresterande kvinnor behöver uppmärksammas på att klimakterieåren är en sårbar tid och för att inte riskera att bränna ut sig. Man måste sakta ner och börja prioritera. Ibland kan det vara nödvändigt med drastiska åtgärder och ibland räcker det med förståelse och kunskap.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-09-08
Länk till avsnitt

193.- Stark 50+ med Monika Björn

Att vara stark är mycket mer än att lyfta tunga vikter på gymmet, det handlar om hela du, på alla plan. Vill du vara stark och hålla dig smärtfri, vital och frisk långt in i livet så är det verkligen inte läge att låta klimakteriets symptom lägga krokben för dig. Monika Björn, klimakterieaktivist med basen i träning och friskvård, har varit tongivande i arbetet med att synliggöra och upplysa om klimakteriet i över 4 år. Nu har hon själv passerat 50 och har ytterligare fördjupat sig i ämnen och frågeställningar som berör alla oss kvinnor, allt från vilka fällor vi ska försöka undvika till vilka lösningar som finns tillgängliga. En av stötestenarna är bristen på professionellt stöd och hjälp när det gäller hormonbehandling. Monika har själv svängt från att vara motståndare till positiv förespråkare efter att ha tagit del av uppdaterad kunskap och forskning. Vi talar också om känslor kring mat, varför hård träning och bantning är den sämsta viktminskningsmetoden kring menopaus och hur vi kan hjälpa varandra och skapa förändring. Läs mer

 www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-09-01
Länk till avsnitt

192.- Bli din egen doktor med Martina Johansson

Bio-hacking handlar om att förstå sig själv och skaffa grundläggande kunskap om hur just din kropp fungerar för att kunna gå till botten med sina hälsoutmaningar. Martina Johanson är ingenjör i bioteknik, forskare och författare och välkänd i hälsokretsar. Det här avsnittet handlar om hur allmänna hälsoråd kan vara ganska verkningslösa eftersom vi är så olika och dina ansträngningar kanske inte ger förväntad effekt, hur du kan våga sålla i kraven från omgivningen och vilka du låter influera dig för att börja utgå från dina egna behov och förutsättningar. Martina talar också om hur du gör en livsstilsinventering, som kan vara väldigt användbart när man vill komma vidare och även när man söker hjälp i vården. Du får en inblick i det man kallar neurokemi, som handlar om att hormoner och signalsubstanser ska vara synkroniserade och dess påverkan på bl a vårt humör. Här är vi väldigt olika i vad som påverkar vår personlighet, ger driv och får oss att må bra eller dåligt. Martina ger också tips och insikter i vad som är föryngrande. Så avslutar vi med en spännande lyssnarfråga. Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-08-25
Länk till avsnitt

191.- Hjärnspöken med David Waskuri

Funderar du på vad som triggar känslor och i vilka situationer, vad du kan göra för att ändra invanda mönster och beteenden som går emot din kärnvärden? Det är vanligt att existentiella frågor tar större plats desto äldre man blir, samtidigt kämpar vi med bekräftelsebehov och invanda mönster. Vi möter psykologen David Waskuri som ger oss goda råd om hur vi kan undvika att leva på ett sätt som leder till sämre självkänsla och negativa tankar. Många lever ett destruktivt liv eller går emot vad man egentligen vet att man mår bra av, kanske har arv och miljö påverkat negativt eller vanor som smugit sig på. Kortsiktigt kan det vara väldigt jobbigt med förändring även om man vet att det långsiktigt blir bra. David tar också upp flera vanliga situationer han möter hos sina patienter som är relevanta för oss kvinnor i och kring övergångsåldern såsom ålderskris, problem i relationer och med föräldrarollen som föder negativa tankar om vem vill man vara. Många står inför nya utmaningar och förväntningar och kan behöva extra stöd.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-08-18
Länk till avsnitt

190.- Skogsbad med Amelie Cardell

Människor och natur har hört ihop sedan urminnes tider. Innerst inne vet vi nog att naturen gör oss gott och det är inte bara en känsla utan är vetenskapligt bevisat att det är bra för hälsan att spendera tid bland växter, natur och i skogen. Forskningen visar att den hjälper oss att reducera stress, dämpa oro, stärka immunförsvaret och hitta vårt inre lugn. Det kan verka knasigt att formalisera vandring i skogen men vi moderna människor har ofta behov att rusa fram och här handlar det om att långsamt och kravlöst utforska. Författaren, journalisten och skogsbadsguiden Amelie Cardell ger oss ett nytt verktyg som kan öppna våra sinnen, dämpa stress och hitta lugn. Under ett skogsbad, på japanska shinrin-yoko, saktar du ner tempot och bjuds in till att utforska naturen så att alla sinnen kravlöst stimuleras utan att vi behöver agera. Skogsbad är beroendeframkallande berättar Amelie som upplever att hon blivit betydligt lugnare och mindre orolig och frågar ofta den stadiga skogen om råd. Någon som är flera hundra år gammal borde ju veta bäst.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-06-30
Länk till avsnitt

189.- Åldrande, sköldkörteln och migrän med Cecilia Tibell

Vad vet man redan idag om åldrande och att fördröja klimakteriet? Hur kan läkare hålla sig uppdaterade kring allt som händer på forskningsfronten och vad kan vi vanliga kvinnor göra för att påverka vår hälsa och läka och dämpa sjukdomar som lättare smyger sig på? I avsnittet talar vi bland annat om hur man kan påverka sköldkörteln, vad som triggar och lugnar migrän, vad hetsträning kan ställa till med i en stressad klimakteriekropp och vad som gynnar immunförsvaret. Vi talar också om signalsubstansen histamin och orgasmrelaterad huvudvärk. Och om vi nu har möjlighet att påverka vårt mående, är det rätt att lägga ansvaret på individen och hur gör vi det utan att skuldbelägga och skapa mer stress kring hälsa. Det här är en fristående fortsättning på avsnitt 188 med doktor Cecilia Tibell som är specialistläkare i internmedicin och endokrinologi.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-06-23
Länk till avsnitt

188.- Autoimmuna sjukdomar med Cecilia Tibell

Vad är autoimmuna sjukdomar och vad triggar immunförsvaret så det börjar bilda antikroppar mot sig självt? Varför sjunker toleransen och motståndskraften när vi kvinnor kommer i klimakteriet? I avsnittet hör du specialistläkaren i internmedicin och endokrinologi, doktor Cecilia Tibell, lära oss mer om östrogenets roll, hur kroppen reagerar på olika former av stress och hur man ser att tarmfloran påverkar vårt immunförsvar och hormonbalans. Man har identifierat mer än 140 olika autoimmuna sjukdomar där den vanligaste är underfunktion i sköldkörteln, andra är IBS, MS, Parkinson, flera nerv- och reumatiska sjukdomar. Inflammation är i grunden nyckeln till att vi kan läka alla dessa sjukdomar men kan också skapa stora problem om vi hela tiden retar vårt immunförsvar. Ett spännande avsnitt som ger dig förståelse och verktyg för att undvika och lugna det din kropp reagerar på.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-06-16
Länk till avsnitt

187.- Medveten andning med Anders Olsson

Vi överlever i veckor utan mat, utan vatten i dagar men slutar vi andas överlever vi bara några minuter. Med en balanserad, medveten och förbättrad andning syresätts kroppen effektivt som ger ökad energinivå, sömnkvalitet, fettförbränning och samtidigt minskar oro och värk. Genom att förstå vad vi signalerar till hjärnan med olika typer av andning får du lära dig vitsen av att kontrollera din andning med enkla metoder som kommer öka närvaro och minska stressnivåerna i kroppen. Anders Olsson har blivit hela Sveriges andningslärare genom att skapa medvetenhet kring andningens kraftfulla effekter. Du får kunskap om syret och koldioxiden roll, hur du minskar risken att få i dig bakterier, kontrollerar astma och panikångest samt varför vi kvinnor ofta hamnar i ett dåligt andningsmönster. Så får lära dig hur du kontrollerar kamp- och flyktreaktioner genom att tejpa igen munnen på natten.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-06-09
Länk till avsnitt

186.- Var finns systerskapet? med Monica Buitenhuis

Är vi kvinnor för frispråkiga när vi betraktar varandra med utseende- och jämförelsehets? Monica Buitenhuis arbetar med beteendeförändringar och stresspedagogik för kvinnor med fokus på kost- och träning. I ett utmanande samtal med Åsa Melin ifrågasätts yttrandefriheten i sociala medier, offerkoftan, vad hälsa är, kroppsaktivism, oönskade kilon och vilka normer, ideal och attityder som drivers oss. Finns det en finess med att se upp till andra eller alliera sig med gelikar. Har klimakteriet blivit en ursäkt för att inte ta tag i det som skaver, väntar du på hjälp som inte kommer eller hoppas du att det går över av sig självt. När man fastnar i en negativ spiral med dåligt mående, negativ självbild och destruktiva tankar så går det faktiskt att komma till en bättre plats. Här får du tips om kraftfulla sätt att skapa ett bättre mående både mentalt och fysiskt, ett första steg kan vara att inte tro på dina tankar.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-06-02
Länk till avsnitt

185.- Våga tala om övergrepp med Åsa Kastbom

Klimakteriet för ofta med sig en vilja och önskan om att utvecklas. Gamla oförrätter, förträngda händelser eller övergrepp kan bubbla upp och kanske är det nu tid att tala och göra sig kvitt rädsla, skuld och skam. Åsa Kastbom är läkare och psykiater som arbetar med sexuella övergrepp, traumabearbetning, psykiskt- och fysiskt våld. Hon berättar att nästan alla kvinnor har varit med om något obehag som kan kopplas till sexualitet. För många kan blotta tanken på att gå till gynekologen, på mammografi eller tandläkaren återkalla minnen som inger skräck och skam. Får man tala om det som hänt kan man kanske gå vidare istället för att det blir en grogrund för nedstämdhet, depression eller ilska som hindrar personlig utveckling. Ofta kan obehagliga sexuella upplevelser hämma förmåga till närhet, anknytning och lust. Vi talar om vad som går att göra och vilken hjälp det finns att få och varför gemenskap kan vara så kraftfullt.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-26
Länk till avsnitt

184.- Underlivsoperationer med Kvinnokliniken

I det här avsnittet får du veta mer om olika underlivskomplikationer som kan leda till operation. Med i avsnittet har Åsa Melin en specialistläkare i gynekologisk kirurgi från en av landets större kvinnokliniker. Vi får svar på en rad frågor som handlar om rikliga blödningar, olika typer av fram- och bakfall, myom, polyper, adenomyos, hemorrojder, svampinfektioner och urin- och analläckage. Ord som hysterektomi och hysteroskopi förklaras och vi får veta varför tar man bort delar eller hela livmodern och vad blir konsekvenserna av att låta äggledare och äggstockar vara kvar eller ej. Det finns mycket missuppfattningar, okunskap och frågor som kan ha stor påverkan på livskvalitet och mående. Lider du av smärta, oförklarliga blödningar, läckage, eller något annat obehag i underlivet så är det här avsnittet för dig. Kommer man i klimakteriet om man tar bort livmodern och behöver man hormonbehandling efter operation? Vem får livmoderslemhinnan borttagen och varför eskalerar blödningar ofta just kring den tid när man ska sluta blöda?

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-19
Länk till avsnitt

183.- Metabola syndromet med Fredrik Nyström

Högt blodtryck och förhöjt blodsocker drabbar många kvinnor kring klimakteriet och insulinresistens kommer som ett brev på posten. Insulinet styr en hel del viktiga energiströmmar i kroppen och däribland fettomsättningen. Det metabola syndromet är en kombination av olika saker och får konsekvenser. Hur det här kopplar till östrogen och vad som händer i kvinnokroppen kring klimakteriet ska vi tala om med professor Fredrik H Nyström. Det finns frågor som är svåra att besvara och här kommer fetmaparadoxen in som visar varför hälsostress och bantning inte gagnar oss för det mesta talar för att vi mår bäst av viss övervikt men att det spelar roll var det sitter. Varför tenderar vi kvinnor få autoimmuna sjukdomar som underaktivitet i sköldkörteln trots skyddande effekt av östrogen? Du får också en lång spännande diskussion om testosteron och kvinnor, låg ämnesomsättning och varför vi kvinnor ser ut att klara Covid-19 bättre än män.

Läs mer på www.klimakteriepoden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-12
Länk till avsnitt

182.- Livskompassen med David Waskuri

Du måste inte stå på eller ens nära gränsen för att känna behov av förändringar eller att ta tag i delar av ditt liv som inte är som du önskar. Att maxa på alla områden fungerar sällan i längden och ordet livspussel får kanske en ny innebörd kring klimakteriet. Psykolog och psykoterapeut David Waskuri introducerar livskompassen som kan hjälpa dig att hitta bättre balans i livet. Den hjälper till att strukturera olika delar av livet som du kan behöva titta närmare och förbättra. Vilka symptom hör hemma i utmattning och vilka är kan bero på klimakteriet och spelar det någon roll om man vill göra för att påverka hur man mår? Hur förändrar man en relation som skaver eller skapar konflikter? Hur har man hamnat i en självuppoffrande roll, varför är vi ofta så självkritiska och kan man råda bot på existentiell stress? Skulle du må bra av en varm självdialog, att lära dig fuska eller behöver du hitta off-knappen på autopiloten? Välkommen till ett avsnitt med spännande verktyg för att reda ut var du står, vilka förändringar du kanske behöver göra och på hitta sätt som kan passa dig.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-05
Länk till avsnitt

181.- Jag är tillbaka med Blossom Tainton

Det går att komma tillbaka efter en utmattningsdepression och en massa klimakteriebesvär! Hör hur Blossom Tainton ingjuter hopp med sin personliga berättelse om hur mums-mums-hjärnan klarnat och grodan-boll-magen har gett vika. Men vad är vad och vad beror på vad när många saker händer samtidigt i en kvinnas liv från 50 och framåt, frågar hon sig. Ett avsnitt som handlar om att byta karriär, flytta, vara sjuk, känna sig utnyttjad till att få tillbaka sig själv och känna skärpa, energi och glädje och ha många planer framåt. Nu är Blossom Tainton, livscoachen med helhetshälsa i fokus, tillbaka och vill dela sina erfarenheter och tankar med dig som lyssnar.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-28
Länk till avsnitt

180.- Dina frågor om hormoner & annat med Tord Naéssen

Avsnittet rymmer svar på en hel rad frågor många kvinnor ställer sig. Ibland möts du som upplyst och påläst kring klimakteriefrågor av motstånd när du vänder dig till din husläkare eller gynekolog. Särskilt svårt kan det bli kring frågor om hormoner. Varför är det så? Professor Tord Naéssen förklarar varför det tar tid att få ny forskning och nya rekommendationer att nå ut.

Vi tar upp flera lyssnarfrågor som rör sköldkörteln, varför vissa inte tål östrogen och hur pms- och klimakteriebesvär liknar varandra. Varför man kan få torra ögon, om vikten kommer stabilisera sig och vad som händer om man opererar bort livmodern? Hur är det om klimakteriebesvär dyker upp en lång tid efter menopaus, bör man ska söka hjälp? Och för den som inte alls känner igen sig i de klassiska klimakteriebesvären utan tvärtom är kall och fryser som aldrig tidigare, vad kan det bero på? Vi talar också om kinesisk medicin, lichen sclerosus, foglossningskänsla, p-piller, myom och hur pms- och klimakteriebesvär liknar varandra. Så talar vi om bioidentiska hormoner och dosering. Extra långt, extra mycket packad kunskap med seniora professorn Tord Naéssen och Åsa Melin!

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-21
Länk till avsnitt

179.- Hormoner och depressioner med Ella Hallberg

Med klimakteriet kommer en ökad känslighet för mycket. Det är vanligt att ångest och depression debuterar eller förvärras, speciellt om du tidigare känt av din pms. Hur depressioner hänger ihop med hormoner och vilka symptom man bör ta på allvar ska Åsa Melin tala vidare om med Ella Hallberg, specialist i allmänmedicin, i det här avsnittet. Hon ger råd om hur du kan stabilisera ditt mående och få ner känsligheten för hormoner och lägga grunden för ett stabilare mående genom klimakteriet. Hon förklarar hur antidepressiva läkemedel respektive hormonbehandling ger olika effekter och hur man kan tänka kring vad man sätter in eller ut när, att det är viktigt att ta reda på utlösande faktorer och kartlägga mönster. Vi talar också om biverkningar av antidepressiva mediciner, social fobi, varför en del kvinnor blir ?Amelia-Adamo-lyckliga? när de väl landat i på en stabil hormonnivå och att ingen behöver leva under en grå filt för det finns hjälp.

Läs mer www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-14
Länk till avsnitt

178.- Depression & nedstämdhet med Ella Hallberg

Ångest, klimakteriet, depression, nedstämdhet, oro och en hel rad andra känslor och symptom kan vara anledning till att du söker vård. Allmänläkarna ska agera första hjälpen och hur går det till, eller borde gå till, när dina symptom utreds? I det här avsnittet möter Åsa Melin allmänläkaren Ella Hallberg där du får höra hur klimakteriet och hormonsvängningar kan vara en utlösande faktor för dåligt psykiskt mående. Ofta finns någon form av stress med som i sin tur ger dålig sömn och skapar onda cirklar. Kronisk inflammation med dålig tarmfunktion gör det svårare att skapa ?må-bra? hormon, dåliga relationer och brist på rörelse kan vara andra skäl till att du behöver hjälp eller nya vanor. Inte helt lätt att analysera fram alltså, men kan vi hitta orsaken är chansen till rätt behandling så mycket större. Det kan t ex vara någon sorts antidepressivt läkemedel, sömnhjälp, samtalsterapi, motion eller livsstilsförändringar. Genom kunskap och förståelse kan man motiveras till att skapa bättre förutsättningar att läka och hjälpa sig själv för att nå hela vägen vare sig du vill förebygga eller ta dig an en pågående nedstämdhet eller depression, med eller utan läkemedel.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-07
Länk till avsnitt

177.- Brister och tillskott med Cecilia Tibell

Dålig näringsstatus kan ge upphov till en rad symptom som kan förväxlas med hormonbrist och klimakteriebesvär. Åsa Melin möter Cecilia Tibell, specialistläkare i invärtes medicin och endokrinologi, i ett samtal om vad brister kan ställa till med och hur de skapas, vad vi kan göra åt dem och varför det kan vara nödvändigt att reda ut vad symptom beror på innan man tar kosttillskott. Du får veta hur förklimakteriet ofta leder till järnbrist, hur sköldkörteln samverkar med östrogen och progesteron, varför B-vitminer och D-vitamin är nycklar till välmående och hur maten kan skapa problem. Dessutom talar vi om vad man regelbundet bör ta prover på, hur hormonbehandling kan fördröjas och påverka IBS. Hur lätt är det att uppnå näringsbalans om man behandlas med sköldkörtelhormon eller antidepressiva? Och så frågan många funderat på: varför det är viktigt att bajsa för att levern ska kunna sköta sitt jobb?

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-31
Länk till avsnitt

176.- Antiinflammatorisk kost med Nilla Gunnarsson

Hormonbalans med hjälp av antiinflammatorisk kost? Ja, maten kan göra stor skillnad för dina klimakteriesymptom. Nilla Gunnarsson är kocken som led av dramatiska humörsvängningar, hormonella obalanser och kroniska smärtor som ledde henne ?in i väggen?. Långsamt och metodiskt hittade hon alternativa vägar för att få sin slutkörda kropp att må bättre när sjukvården inte räckte till. Nilla arbetar idag som näringsterapeut och coach och här talar hon med Åsa Melin om vilka tecken som skvallrar om att det kanske är dags att prioritera din hälsa långsiktigt. Smärta, hjärndimma, blodsockersvängningar och infektioner accepterar man ofta eftersom man vänjer sig. Tänk om det här kan vara avsnittet som ger dig de verktyg och motivation du behöver för att nå ditt livs hälsotopp? Och är du på jakt efter ditt varför kanske det är dags att släppa kontrollen? 

Läs mer på www.klimakteriepoden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-24
Länk till avsnitt

175.- Klimakteriet, en kvinnofälla? med Katarina Graffman & Rebecka Lennartsson

 

Hur ser bilden av den åldrande kvinnan i klimakteriet ut, både historiskt och idag, och hur påverkar vi den? Få identifierar sig med klimakteriet även om det är vanligt att man i den här livsfasen hittar nya vägar att förhålla sig till sig själv och sin omgivning. I avsnittet hör du Rebecka Lennartsson, docent i etnologi med prostitutionshistoria som specialitet och Katarina Graffman, doktor i antropologi, resonera med Åsa Melin om klimakteriet som kvinnorollsfråga, om jämlikhet och feminism. Det blir snack om åldersnoja, utseendefixering, förebilder och bristen på tolerans mot äldre kvinnor. Kan medvetenhet kring klimakteriet bara vara av godo eller skapa förväntningar på att något hemskt ska hända? Kanske föredrar du att se klimakteriet ur en humoristisk synvinkel?

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-17
Länk till avsnitt

174.- Tarmbakterier med Henrik Ennart

Intresserar du dig för vad som händer i din tarm? Det kommer otroligt mycket spännande forskning som tyder på att vi står mitt i en biologisk revolution som ger oss helt nya perspektiv på hälsa. Henrik Ennart är vetenskapsjournalist och författare. Han har satt sig in i forskningen kring tarmen, dess bakterier och hur vårt immunförsvar och mående påverkas av dem. I det här avsnittet talar han med Åsa Melin om att det vi stoppar i oss kan skapa allt från kroniska inflammationer till att läka och förlänga livet. Vi kan ganska enkelt ändra vår tarmflora så vi antingen blir friskare och piggare eller tröttare och sjuka. Vi talar om att mäta bakterieflora, hygien, smittskydd, antibiotika och riskfaktorer för Covid-19. Och så de blå zonernas mysterium; varför har kvinnorna där höga östrogenhalter? Och kommer vi alla inom snar framtid svälja kapslar som talar om vad vi behöver äta och finns det någon gräns för fanatisk tarmbakterieodling och hälsofixering?

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-10
Länk till avsnitt

173.- Lev länge och väl med Kerstin Brismar

Vad är det som händer med oss i klimakteriet egentligen? Varför debuterar många sjukdomar och gör oss känsligare för allt från sårläkning till allvarligare sjukdomar. I det här avsnittet får du möta professor Kerstin Brismar som arbetat och forskat kring en mängd livsstilssjukdomar som övervikt, diabetes och hjärtkärlsjukdomar. Kerstin vill dela sin kunskap och hjälpa oss att förstå vad vi kan göra själva och hur vi kan motiveras. Mycket av kunskapen kommer från de blå zonerna där kvinnor är vitala, friska och behåller hälsosam vikt utan mediciner och hormonbehandling. Den goda nyheten är att det aldrig är för sent att få effekt av livsstilsförändringar. Du får veta vad som har bäst effekt för att undvika smärta och inflammationer, hur du med små förändringar hjälper tarmen för att få effekter på hela kroppen. En av nycklarna för att leva länge och väl handlar om att du ska prioritera dig själv. Så slår Kerstin hål på en del myter som många av oss lever efter.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-03
Länk till avsnitt

172.- Möt dina utmaningar med Christina Sundequist

Hur vet du vad som är symptom på klimakteriet och hur möter man sina utmaningar på ett konstruktivt sätt? När Christina Sundequist insåg att hon inte förstod hur och varför klimakteriet påverkade henne började hon leta efter kunskap och utbilda sig. Resultatet blev boken Harmony och framförallt ett engagemang och driv för att hjälpa andra kvinnor inte bara i klimakteriet utan även att må bra långsiktigt. Må bra i och lägg grunden för att må bra efter klimakteriet. Christina delar sina insikter och tankar kring helhetshälsa och ger råd om hur man framgångsrikt tar sig an nya vanor och sätter mål som du faktiskt vill uppnå utan att det blir övermäktigt. I ett samtal med Åsa Melin berättar Christina Sundequist hur det kan vara läge att lägga band på ivern och jobba med små delmål och acceptera att allt inte passar alla. Christina är personlig tränare, kostrådgivare och hälsocoach med fördjupning inom funktionsmedicin. Och ett av hennes budskap är; det är aldrig försent att fundera på vad du verkligen vill.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-24
Länk till avsnitt

171.- Ämnesomsättning med Fredrik Nyström

Slut med småätande och värme om du vill hålla metabolismen uppe! Du får också veta varför det kan vara positivt att lägga på några kilon eller att vara överviktig, bara det sitter på rätt ställen. Evolutionen ger svar på varför ämnesomsättningen sjunker när vi kommer i klimakteriet. Men hur balanserar vi detta så det inte blir ohälsosamt? Professor Fredrik Nyström forskar om riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar, fetma och diabetes. Han undersöker hur blodsocker, blodfetter, bukfetma och andra riskfaktorer påverkas av vad vi äter och dricker och hur vi tränar eller fryser. Här möter han Åsa Melin och talar om vad som bränner mest energi och vad som skapar förutsättningar för att slippa en farlig ölmage, hur du genom att frysa kan skapa brun fettväv som ökar förmågan att värma upp kroppen inifrån. Av alla dieter, fastor och kostråd, vilka fungerar enligt vetenskapen? Och kanske visste du inte att alla kalorier inte har lika värde och att det är bra att frysa på vintern och svettas sommaren för maximal energiförbrukning.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-17
Länk till avsnitt

170.- Smärta med Katarina Woxnerud

Varför får vi ont i kroppen och upplever vi smärta oftare när vi kommit i klimakteriet? Vad är smärta och var skapas den? Vilken typ av smärta ska vi ge akt på och vad kan ignoreras? Katarina Woxnerud är naprapat och arbetar med utbildning och behandling kring kvinnohälsa, här hjälper hon Åsa Melin med svaren. Vi talar om akut smärta, artros, nerver, inflammation, muskler, skelett, brister och andra underliggande orsaker. Har östrogen med det här att göra? Den som varit med om utmattningssyndrom vet hur ont det kan göra att röra på sig. Vikt ger extra belastning på leder och visste du att sömnen också påverkar våra smärtreceptorer? Så får vi veta att om man är rädd för smärta blir det värre och så slår Katarina ett slag för klassisk husmorsgymnastik.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-10
Länk till avsnitt

169.- Förklimakteriet och östrogendominans med Hilde Löfqvist

Förklimakteriet - finns det? Östrogendominans ? kan alla få det? Så många frågor och diskussioner med oklara svar och komplicerad terminologi. Är det viktigt att sätta namn på de olika faserna i övergångsåldern och veta var vi befinner oss? Gynekolog Hilde Löfqvist hjälper oss förstå hur det hänger ihop och hur vi kan göra oss förstådda i vården. Vi talar om symptom som påverkar oss, vad som är förknippat med klimakteriet, vad som är hormonella rubbningar eller obalanser som bör mätas och behandlas. Hur påverkas vi av påfrestningar och de symptom vi upplever nu och historiskt? Vari ligger värdet med provtagning för att avgöra hormonstatus och vad bör behandlas? Din kropps förmåga att producera och bryta ned östrogen är nycklar när vi talar om östrogendominans. Hilde förklarar avslutningsvis hur det kan komma sig att alla läkare inte vill skriva ut bioidentiska hormoner och hur du kan agera.

Läs mer och hitta länkar till avsnittet på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-03
Länk till avsnitt

168.- Lymfsystemet med Ellen Engvall

Känner du dig svullen, stram och stel, har ledvärk, celluliter eller vaknar med svullna ögon? Kanske får du ofta strumpmärken eller kämpar med vikt som inte släpper? Då är det här avsnittet för dig. För vi ska tala om vad lymfsystemet är, gör och hur du sätter fart på det. Ellen Engvall är barnmorska och specialiserad på bl a medicinsk yoga. Du får veta hur hormonsvängningar skapar oreda och triggar sämre cirkulation av lymfvätskan som är en del av vårt reningsverk. Varför det är viktigt att få bukt med östrogendominans, stress och för mycket stillasittande för att systemet ska fungera och skapa harmoni mellan sköldkörtel, äggstockar och binjurar. Vi talar om känslighet som gör att vi lättare går upp i vikt och att hormonbehandling kan skapa sämre lymfflöde hos vissa. Dessutom berättar Ellen varför du inte ska ha bygel-bh till vardags och ger oss några effektiva rörelser för att få igång lymfsystemet.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-27
Länk till avsnitt

167.- Stöd i klimakteriet Louise Edlund Rudberg

Känner du behov av att checka ut från din roll i familjen, på jobbet eller som superorganisatör i största allmänhet? Du kanske växlar mellan att vara arg, gråtmild, trött, instabil, ha hjärndimma och hormonsvängningar till att vara lugn och glad. Det kan vara svårt att tala om klimakteriet och att förstå sina egna behov, dessutom känsligt att som närstående ge råd och vara ett stöd. Kloka Louise Edlund Rudberg ska hjälpa oss att sätta gränser och hitta lösningar på positiva sätt. Det kan finnas behov att både ytliga och djupa, stora förändringar. Hur gör man om man behöver avlastning på arbetsplatsen på ett sätt som blir bra för alla? Och hur talar man med familjen när du inte längre räcker till och behöver ändra din roll? Vågar du berätta att du inte klarar av dina utmaningar? Ett avsnitt som är för både dig som är mitt i det men också att dela med den som kanske behöver försöka förstå var du befinner dig. Vi behöver mer klimakterieförståelse.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-20
Länk till avsnitt

166.- Detox med Ellen Engvall

Tankarna går lätt till juicefasta när man hör ordet ?detox? men det handlar om något större. Detox är inte bara ?avgiftning?. Detox är större och kan hjälpa till att skapa livslust. Man måste tänka på helheten: kost och mat, blodsocker, miljögifter, kemikalier inklusive kosmetika, träning, tankar, dåliga relationer, sömn och stress. Det är viktigt att man tar tag i något eller några av dessa områden och inte allt på en gång. Avsikten är att hitta tillbaka till sig själv och det som man tycker är viktigt i livet. För vi ska tala om detox ur ett helhetsperspektiv där du kan plocka in olika parametrar för att avgifta din hälsostatus. Bli inte avskräckt, för det går att dela upp och planera på många olika sätt som Ellen Engvall berättar om. Ellen är barnmorska, yogalärare och arbetar med olika former av yoga for hormonell balans och ger oss värdefulla råd kring hur du kan lägga upp en hållbar detox. Varför ska du överhuvudtaget fundera på om detox är något för dig? Vad blir belöningen? Vågar du fundera på hur du lever ditt liv och lyssna inåt?

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-13
Länk till avsnitt

165.- Klimakterieklimatet med Monika Björn & Åsa Melin

Här ska jag tillsammans med hälsoprofilen och klimakterieaktivisten Monika Björn summera 2020, fundera på hur vi kvinnor mår och blicka framåt. För hur står det till med klimakteriet egentligen? Kommer vi någon vart ur ett lite större perspektiv och vad är det vi behöver fortsätta tala om, och hur ska vi kvinnor förhålla oss till våra utmaningar både fysiskt, psykiskt och mellan varandra. Hur ser kunskapsläget ut i vården och hos oss kvinnor och vad kan vi förvänta oss av året som precis startat? Vi diskuterar också vilka frågor som är de vanligaste vi möter när vi har kontakt med dig som lyssnar och är engagerad i forum på nätet.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-06
Länk till avsnitt

164.- Östrogendominans med Mia Lundin

Hur kommer det sig att ordet östrogendominans blivit så svårt att förstå? Många kvinnor har hört uttrycket men få vet vad det betyder. Egentligen är det en obalans mellan östrogen och progesteron som kan ha flera orsaker. Är det ens något som vi behöver vara medvetna om? Östrogendominans kopplas ofta ihop med ordet ?förklimakteriet? som är laddat med obehag för många. Vad är det? Finns det överhuvudtaget ett förklimakterium eller är det en fas som inte har något att göra med själva klimakteriet? Mia Lundin är med och förklarar hur det hänger ihop och hur vi kan återskapa hormonell balans. Under de fertila åren så är det ju naturligt att vi har olika nivåer och vad är det då som kan gå snett under åren innan menopaus och hur kan man bli östrogendominant när östrogenet sjunker kring klimakteriet? Är det farligt? Och vad händer om man kommer tillbaka till balans? Varför upplever inte alla dessa kvinnor den här svängliga fasen? Vad händer om man får hormonbehandling och vad har sköldkörtel och tarmflora med allt att göra? Ja, du ser ju! Här är avsnittet med en rad värdefulla råd och tips.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-16
Länk till avsnitt

163.- Ayurveda med Ulrica Norberg

Tänk om vi borde ta till oss mer av den kunskap som finns i den österländska medicinen och kulturen? Det finns mycket kloka tankar om kvinnan, våra cykler och livsfaser som vi kan ha nytta av för ett mer balanserat liv. Och just balansen är det många av oss saknar i åren kring klimakteriet. Att hamna i obalans får konsekvenser på våra olika system och deras inbördes kommunikation. Här får du lära dig hur du kan återskapa balans med naturliga verktyg och metoder för de olika faserna. Ulrica Norberg är uppskattad andningcoach, yogaläarare, journalist och författare med stor kroppskunskap och en bred kunskapsbas som hon generöst delar med sig av i det här avsnittet. Hon undrar om vi kan se klimakteriet mindre problematiskt och mer som en resurs och tillgång ur ett friskhetsperspektiv. Har vi bortprioriterat vår biologi och behandlar oss själva som små spelpjäser i ett liv där du inte längre har kontroll?

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-09
Länk till avsnitt

162.- Lust och kroppskärlek med Hanna Möllås

Känner du dig sexig? eller? Begreppet lust är mycket bredare än du kanske först tänker. Hanna Möllås är ursprungligen barnmorska och utbildade sig till sexolog och parterapeut. Hanna är välkänd genom sina böcker och föreläsningar där hon ofta talar om vikten att tycka om hela sig och att känna att det är skönt att vara i sin kropp. I det här avsnittet ska vi tala om normer och definitioner, hur jämställdhet kan ställa till det i ett förhållande och varför klimakteriet kan vara en vändpunkt i ditt sexliv. Vi talar om lustdödare och lusthöjare, hur stress och prestation skapar onda spiraler och varför du inte bara kan sitta och vänta på att lusten ska infinna sig. Så får vi veta att vi kvinnor har en unik lustknapp som det kan vara dags att återerövra.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-02
Länk till avsnitt

161.- Vikt, talang och träning med Lovisa Lofsan Sandström

Behöver du en plan och struktur eller till och med talang för att få resultat av din träning? Lovisa Sandström, känd som Lofsan, har många års erfarenhet av att träna kvinnor och vet allt om kroppslig intelligens, hur man får ordning på motivationen och vad som gäller i klimakteriet om man jagar kilon. Kanske är det dags att byta strategi för att knäcka koden så du kan uppleva glädje och få kickar av dina ansträngningar. Kan du något om hur din kropp fungerar och varför det kan vara bättre att fokusera på vardagsrörelse på sig än att träna? Lofsan vill slå hål på en del myter och vi talar om skadestånd för träning, sötsug, sömnstress, orättvisa, viktkontroll, varför du inte kan öronmärka kalorier och att du bör göra upp med din inre kritiker. Välkommen att lyssna till ett entusiasmerande avsnitt!

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-25
Länk till avsnitt

160.- Behandling och åtgärder med Cilla Salamon

Gynekolog Cilla Salamon delar kunskap om hormonbehandling, cancerrisk, skydd mot sjukdomar och effekten på din hälsa genom livsstilsförändringar. Vem och varför ska man behandlas med hormoner och vilka prover finns anledning att ta? Hur kommer det sig att grupptryck ofta handlar om att vi kvinnor ska stå ut? Vi talar också om varför man inte bör kopiera andras recept, rakt upp och ner. Vi talar också om det egna ansvaret, att motivera sig till att göra förändringar och vart man kan vända sig om man behöver stöd för saker som hänt eller händer i livet. Du får höra hur en egen hälsodagbok kan bli hjälp för att skaffa livsbalans och vara stöd inför ett läkarbesök. Avslutningsvis diskuterar vi funktionsmedicin och hur man kan tänka kring att själv lindra symptom.

Läs mer på www.klimakteriepoddens.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-18
Länk till avsnitt

159.- När ska du söka hjälp med Cilla Salamon

Gynekolog Cilla Salamon reder ut när, var och varför du ska söka hjälp, hon ger oss också en lektion i anatomi så vi genom egenundersökning kan ställa diagnos på en del besvär. Det finns så många anledningar till att man kan känna behov av hjälp eller bli orolig. Du kanske känner igen symptom som hjärtklappning, svettningar, vallningar, flytningar, rikliga eller plötsliga blödningar. Det kan vara svårt att veta vart du ska vända dig, speciellt om du bor på en ort utan tillgång till gynekolog. Dessutom har många rädsla för att låta sig gynundersökas. Cilla berättar också varför det är viktigt att ta alla olika typer blödningar på allvar, både före och efter menopaus, hur det kommer sig att alla inte skriver ut bioidentiska hormoner och när du ska köpa lokalt östrogen på apoteket.

Läs mer på www.klimakteriepoddens.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-11
Länk till avsnitt

158.- Aktiv återhämtning med Ulrica Norberg

Hur tar man pauser i vardagen och ger sig själv återhämtning som gagnar välmående? Vad är det som hänt i våra liv som stökat till naturlig rytm trots att vi fått mer frihet genom hjälpmedel som underlättar? Ulrica Norberg är uppskattad författare, föreläsare, andningscoach, yogainstruktör och kan många tekniker för återhämtning som du ska få lära dig i det här avsnittet. Nervsystemet i kroppen och framförallt hjärnan behöver tid utan stimuli med djup avslappning för läkning. Många känner igen sig i nedstämdhet, utmattning, utbrändhet och känslor som stormar upp och ner.

Beroende på vem du är kan ditt behov och graden av återhämtning skilja men några gemensamma nämnare finns det. Dessutom talar vi om andning som är så mycket mer än syre. Ulrica berättar också om sin egen resa med krishantering och att välja livet när man lever nära döden.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-04
Länk till avsnitt

157.- Vacker inifrån och ut med Lena Larje

Vad händer med huden under klimakteriet? Åldrande och livsstil påverkar naturligtvis inte bara det inre måendet utan även det yttre. Hur får du naturlig, äkta frisk utstrålning? I det här avsnittet ska du få veta hur det kommer sig att huden ändrar struktur under klimakteriet och vad vi kan göra för att behålla spänst, utstrålning och lyster på naturlig väg. Hälsoprofilen Lena Larje kan en hel del om svett, cirkulation, hudvård, näring, frisk luft och bieffekter av träning. Vilken påverkan har träning, mat, sömn, hormoner och humöret för ditt utseende? Vad gör skada och vad gör nytta för en åldrande hy? Vi diskuterar också den mentala inställningen till åldrande och skönhet, förbränning och om det spelar någon roll hur man tränar för att uppnå olika mål.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-28
Länk till avsnitt

156.- Sömn och livsstil med Lisa Carpevi

Att skapa förutsättningar för att sova bättre handlar om många faktorer, inte minst vad vi gör på dagarna och hur vi lever vårt liv med mat, vila, arbete och rörelse. Med hjälp av sömndagbok, självskattning och en livsstilsmätning går det att reda ut hur det står till med sömnkvalitet och återhämtning. Vissa saker är väldigt individuella och andra faktorer är relativt allmängiltiga. Lisa Carpevi talade om hur vi kan lära oss sova i avsnitt 151 där vi också efterlyste era frågor. Här kommer uppföljningen, dels vad sömnutredningen på Åsa Melin visade och vad som skapat riktiga uppvaknanden, tankar och förändringar. Vi tar också upp ett antal lyssnarfrågor som handlar om bland annat kaffe, blodsocker, tyngdtäcke, ansiktsmask, appar och andra hjälpmedel för bättre sömn på naturlig väg.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-21
Länk till avsnitt

155.- Hitta din motivation med Petra Månström

Ingen är alltid på topp. Hur kan du hitta motivation och varför kan just löpning skapa mindre tröskel för att det ska fungera, det ska du får höra. Petra Månström är journalisten som blev Maraton-Petra med svenska folket genom ett arbetsprojekt som ledde till att hon blivit en inbiten löpare. I det här avsnittet bjuds du på en personlig berättelse som inkluderar ätstörning, att föda barn sent i livet, störtblödningar, järnbrist, jakten på fungerande preventivmedel och hur det är att hamna i klimakteriet p g a medicinering. Petra ger råd kring träningsupplägg, utrustning och vikten av att planera sin träning så den blir av. Så kanske det är så att vallningar blir mindre jobbigt om man är van att svettas? Vi pratar också om kosttillskott och varför det kan vara svårt att vara ett ansiktet för träning och varför Petra inte vill höra att hon är duktig. Avsnittet ger konstruktiva tips för dig som vill komma igång eller behöver pepp för att inte lägga av.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-14
Länk till avsnitt

154.- Fungerande kropp med Maria Karlsson

Bara du har tillgång till dig själv och vet om något inte riktigt fungerar som det ska. Att inventera hur du lever och kartlägga vad som påverkar ditt mående kan klargöra varför du har olika symptom. Det kan vara trötthet, vallningar, ledvärk, hudutslag och många känner igen mag- och tarmproblem. Hur vet du om hjärnan får det den behöver och vad betyder läckande hjärna? Vilka prover kan man ta och varför, behöver vi kosttillskott? Vad händer när östrogenet sjunker, det som gör oss vitala och har antiinflammatoriska egenskaper? Påverkas näringsupptaget av under- eller övervikt? Maria Karlsson arbetar med näringsterapi och ger oss mängder av råd för att undvika att kasta grus i maskineriet och ge kroppen en chans att hela sig själv med rätt bränsle och förutsättningar för att hjärna, hormonbalans och ja, hela kroppen ska fungera. Det här avsnittet är en fristående fortsättning från avsnitt 153.

Lär mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-07
Länk till avsnitt

153.- Hjärnan, tarmen och symptomen med Maria Karlsson

Att tala om helhetsperspektiv och funktionsmedicin inom hälsa börjar få genomslagskraft, men varför hänger inte den offentliga vården med? När många av oss kvinnor börjar få mindre allvarliga symptom på ohälsa får vi själva agera detektiver. Maria Karlsson är utbildad inom interaktiv näringsterapi och näringslära och arbetar utefter funktionsmedicinens perspektiv med hormonbalansering där hjärnan har en central roll. I det här avsnittet delar hon värdefull kunskap om hur vi påverkar hjärnan med hur vi lever och vad vi äter och det i sin tur kan hjälpa oss att hitta och få bukt med bakomliggande faktorer till att vi har mer eller mindre allvarlig ledvärk, hudproblem, hjärntrötthet, magtrassel och annat. Återigen får vi veta att olika former av stress ligga bakom och vi talar om näringsbrister, tarmens mikrobiom, östrogenets antiinflammatoriska egenskaper och alzheimers. Hur ska vi tolka symptom och agera med och inte emot våra smarta kroppar? Del 1 av 2 med Maria Karlsson.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-30
Länk till avsnitt

152.- Hormonstark med Martina Johansson

Förstår du kroppens signaler och kan läsa av din inre kompass så du kan göra livsstilsval som kommer ge dig ett friskt åldrande i hormonbalans? Den sorgliga sanningen är att de flesta av oss ser och hör kroppens signaler men väljer att blunda för dem eller så vet vi inte vad vi ska göra för att rätta till problemen. Martina Johansson har förmågan att på ett pedagogiskt och upplysande sätt hjälpa oss att hitta sätt att laga den trasiga kompassen på ett individanpassat sätt. I det här avsnittet får du kunskap om hur hur du läser signaler du får genom kroppsform, fettinlagring, toabesök och insulinresistens. Vi talar om fettförbränning, symtom på obalans i sköldkörteln, vad ett svajigt blodsocker kan ställa till med, hur träning kan skada din ämnesomsättning och varför man inte ska dricka kaffe eller äta nätter och frön i stora mängder. Och inte minst kommer Martina ge oss motivation till att skaffa en god livsstil med tips på vilka steg som ger god och snabb effekt. 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-23
Länk till avsnitt

151.- Lär dig sova med Lisa Carpevi

Sömnen blir sämre med åldern och för många eskalerar det kring klimakteriet. Hur vet man att sömnen är så dålig att det är direkt farligt? Vad kan du göra själv och när ska man söka hjälp? Lisa Carpevi, certifierad sömncoach och sömnkonsult, hjälper människor att hitta till god sömn utan medicinsk hjälp med beteendeterapi som utgångspunkt. Lisa delar i avsnittet med sig av en hel rad verktyg som främjar god sömn och du får också höra om ett extremt verktyg som vi inte talat om i Klimakteriepodden tidigare. Under sömnen sker en rad livsviktiga processer som är förutsättning för ett friskt liv. Vi har också en rad hormoner som spelar in för sömnens kvalitet där melatonin och kortisol är huvudpersoner men även här påverkas vi av våra könshormoner och deras samspel. I avsnittet får du också veta mer om kopplingen mellan sömn och ämnesomsättning, minnesfunktion, inlärning och mycket mer.

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-16
Länk till avsnitt

150.- Hälsoutmaningen med Cicki Wressel & Susanne Dalsätt, del 3

Sex månader har gått sedan Cicki Wressel klev in i en rejäl offentlig utmaning. Cicki mådde riktigt dåligt på flera sätt med bl a rejäla humörsvängningar, sömntrassel och dessutom en ohälsosam övervikt driven av sötsug och kortsiktiga dieter. Motion och träning låg på en alldeles för låg nivå för att skapa energi och livsglädje. Östrogendominans och progesteronbrist var ett faktum och bidrog till hela röran. Susanne Dalsätt har med en fast hand guidat Cicki till ett nytt livsmönster med kostplan, rörelse och hållbara vanor som gett resultat. I det här avsnittet får du som lyssnar höra hur det gått för Cicki, hur hon mår, vilka metoder och recept som varit nycklar till framgång och hur hon vill fortsätta leva. Susanne berättar hur man gör en individuell plan och skapar motivation och rätt fokus om du som lyssnar vill hitta en hållbar livsstil med hälsa i fokus. Och oavsett hur långt bort och nere du är så finns det möjligheter att lyckas om du bara vågar. Steg nummer ett är att våga bestämma sig? 

Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-09
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.